FI61784C - Vattendispergerbara triazinherbicidkompositioner - Google Patents

Vattendispergerbara triazinherbicidkompositioner Download PDF

Info

Publication number
FI61784C
FI61784C FI783114A FI783114A FI61784C FI 61784 C FI61784 C FI 61784C FI 783114 A FI783114 A FI 783114A FI 783114 A FI783114 A FI 783114A FI 61784 C FI61784 C FI 61784C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
surfactant
triazine
composition according
weight
water
Prior art date
Application number
FI783114A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI783114A (fi
FI61784B (fi
Inventor
Robert Eyer Albert
James Douglas Metzger
Original Assignee
Du Pont
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Du Pont filed Critical Du Pont
Publication of FI783114A publication Critical patent/FI783114A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61784B publication Critical patent/FI61784B/fi
Publication of FI61784C publication Critical patent/FI61784C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N43/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds
    • A01N43/64Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing heterocyclic compounds having rings with three nitrogen atoms as the only ring hetero atoms

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Description

[55τΠ [Bj <11)KUU.LUTUSJULKA,SU Α17Ρ/
Ma LJ '' UTLÄGGNINGSSKRI FT O I /04
c .... Patentti myönnetty 11 10 193S
' ' Patent medcfelat 's * ' (51) icv.ik?/int.ci.3 A 01 N 25/04 SUOMI — FINLAND (21) P*unttlh»k*mu* — PitantaiMttknlng 70311^ (22) Hakamlipllvi — Antöknlngtdtg 12.10.78 ^ ^ (23) Alkuptlvl — Glltlghrt*di| 12.10.78 (41) Tullut JulklMkil — Bilvit off«ntli| 13.0U.79
Patentti-ja rekisterihallitus ............. , . ,, „ , _ . (44) NihUvtkilptnon ja kuuLjulktlsun pvm. — ^ „„
Patent-och registerstyrelsen Antekan utlagd och utl.*krift«n publicurad 30.06. Ö2 (32)(33)(31) Pyydetty etuolkeu*—Begird prloritet 12.10.77 07.09.78 USA(US) 8UlU50, 938631 (71) E.I. du Pont de Nemours and Company, Wilmington, Delaware, USA(US) (72) Robert Eyer Albert, Wilmington, Delaware, James Douglas Metzger,
Wilmington, Delaware, USA(US) (7U) Oy Kolster Ab (5U) Veteen dispergoituvia triatsiini-herbisidikoostumuksia - Vatten-di spergerbara triazinherbi cidkompos itioner
Keksinnön kohteena on veteen dispergoituva,parannettuja kiteytymisominaisuuksia omaava triatsiiniherbisidikoostumus dis-pergoituna veteen alle n. 37°C:ssa triatsiinin liukoisuusrajän ylittävinä konsentraatioina. Tällaisia suuren konsentraation omaa-via koostumuksia voidaan käyttää niiden tukkimatta sumutussuutintä.
Tavallisesti herbisidit formuloidaan veteen dispergoituvi-na koostumuksina, jotka on helppo sekoittaa veteen ja levittää sumutuslaitteella. Eräs tärkeä tällä tavoin levitettävissä oleva herbisidiryhmä ovat symmetriset triatsiinidionit, joista käytetyin on 1-metyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino-s-triatsiini-2,4-(1 H,3H)-dioni. Tämän herbisidin formulointeja myydään maailmanlaa- p juisesti rikkaruohotorjunta-aineina kauppanimellä Velpar (tavaramerkin haltija E.I. du Pont de Nemours and Company, Wilmington Delaware).
Monien herbisidiformulointien eräänä haittana on tehoaineen rajoitettu liukoisuus veteen, johon se on dispergoitu suihkutuk-sessa käytettävässä lämpötilassa. Tähän saakka tämä on merkinnyt sitä, että monien herbisidien sumutuskonsentraatiot on jouduttu rajoittamaan alle niiden liukoisuusrajän jotta vältyttäisiin kitey- 2 £1784 tymiseltä sumutuslaitteessa ja siten sumutussuuttimen tukkeutumiselta. Suutin tukkeutuu mitä todennäköisimmin kiteen jonkun ulottuvuuden saavuttaessa 150 mikronia. Tällainen tukkeutuminen on selvästikin taloudellisesti haitallista, koska 1) tarvitaan miestyöaikaa sumutusvaiheiden keskeyttämiseksi ja tukkivan aineksen poistamiseksi ja 2) ennen tukoksen havaitsemista ja korjaamista sumutettu alue on todennäköisesti peittynyt epätasaisesti.
Niinpä käytännössä on huomattava tarve löytää sumutussysteemejä, jotka tukkivat vähemmän mutta joita kuitenkin voidaan käyttää suhteellisen väkevinä.
Tärkeä symmetrinen triatsiinidioni, 1-metyyli-3-syklohek-syyli-6-dimetyyliamino-s-triatsiini-2,4-(1 H,3H)-dioni, on eräs niistä yhdisteistä, joka rajoitetun vesiliukoisuutensa vuoksi usein tukkii suuttimen käytettäessä liukoisuusrajansa ylittävinä pitoisuuksina lämpötiloissa alle 37 C. Tästä syystä Velpar -herbi-sidiyhdisteitä sisältävien nestemäisten sumutuskoostumusten konsen-traatiot on rajoitettu n. 2-3 paino-%:iin aktiivisia triatsiini-yhdisteitä vaikka kuumennetaan liukoisuusrajän kohottamiseksi.
Keksinnön mukaiselle veteen dispergoituvalle herbisidi-koostumukselle on tunnusomaista, että siinä on pääasiassa (a)1-me-tyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino-s-triatsiini-2,4-(1H,3H)-dionia ja (b) triatsiinin kuivapainosta laskettuna vähintään n. 2 paino-% pinta-aktiivista ainetta, joka on isopropyyIinattaleeni-sulfonihappoa tai sen alkalimetalli- tai maa-alkalimetallisuolaa.
Keksinnön koostumuksen ensisijainen herbisidikomponentti on yllämainittu triatsiinidioni. Mutta sitä voidaan käyttää muiden halutun biologisen tehon omaavien herbisidien tai yhdisteiden yhteydessä mikäli tämä muu tehoaines ei käyttöolosuhteissa aiheuta tuk-kimisongelmia. Niinpä voidaan käyttää triatsiinidioniherbisidia sekä muita herbisideja kuten diuronia, terbasiilia ja atratsiinia.
Useimmissa tapauksissa on toivottavaa formuloida herbisidi-nen tehoaineosa tavalliseen tapaan formulointitavasta riippuen. Formulointilisäaineisiin kuuluvat kostutusaineet, dispergoimisaineet, sideaineet, flokkuloinnin estoaineet, kokkaroitumisen estoaineet, täyteaineet, laimentimet jne.
3 61784
Formuloitaessa keksinnön koostumusta pinta-aktiivinen aine toimii samalla kostutusaineena. Siten kostutusaineen tavallista käyttömäärää voidaan yleensä vähentää yllä mainitun pinta-aktiivi-sen isopropyylinaftaleenisulfonaatin määrällä.
Pinta-aktiivisen aineen minimimäärä suhteessa triatsiini-dioniin on varsin tärkeä ja sen on oltava vähintään n. 2 paino-% ja mieluiten vähintään n. 5 paino-% kuivasta triatsiinista laskettuna jotta voitaisiin tehokkaasti muuntaa triatsiiniyhdisteen kiteytymisominaisuuksia. Yläraja ei kuitenkaan ole kriittinen mikäli se ei vaikuta systeemin virtausominaisuuksiin. Kuitenkaan sitä ei tarvita kuivasta triatsiiniyhdisteestä laskettuna enempää kuin n. 10 paino-% riittävän kidemuuntumisen saavuttamiseksi. Joka tapauksessa feitä voidaan käyttää enemmän kostutuksen parantamiseksi huonontumatta kiteytymisominaisuuksia. Määrätyn pinta-aktiivisen aineksen minimitehomäärää voidaan tietenkin lisätä sisällyttämällä siihen muuttumattomia aineksia kuten laimentimia ja täyteaineita .
Ottaen huomioon yllä mainitun pinta-aktiivisen sulfonaatin ja triatsiinidionien suhteen rajoituksen keksinnön koostumus voidaan formuloida tavalliseen tapaan. Formulointeihin kuuluvat konsentroidut hiukkaskoostumukset pölytteiden, rakeiden, pellettien ja kostuvien jauheiden muodossa. Triatsiiniyhdiste voidaan formuloida ennen pinta-aktiivisen sulfonaatin lisäämistä, lisäyksen aikana tai sen jälkeen. Koostumus voi esim. muodostua triatsiinin ja sulfonaatin hienojakoisista hiukkasista seoksena tai sulfonaat-ti voidaan sisällyttää triatsiinihiukkasiin tai ne voidaan päällystää sulfonaatilla.
Samalla tavoin keksinnön koostumus voidaan formuloida juokseviksi suspensioiksi tai liuoksiksi, joissa triatsiini on dis-pergoitu tai liuotettu pinta-aktiivisen sulfonaatin vesiliuokseen. Voimakkaasti väkevöityjä koostumuksia käytetään ensisijaisesti välituotteina lisäformulointia tai veteen laimennettuina sumutusta varten. Yleisesti ottaen formuloinnit sisältävät n. 1-99 paino-% tehoainetta (aineita) ja vähintään yhtäfa) n. 0,1-20 % pinta-aktiivista ainetta (aineita) jaflb) n. 1-99 % kiinteätä tai nestemäistä laimenninta (laimentimia). Erityisesti ne tavallisesti sisältävät näitä aineosia suunnilleen seuraavissa suhteissa: 617 8 4
Paino-% kuiva-aineesta
Tehoaine Laimennin Pinta-aktiivinen (laimentimet) aine (aineet)
Kostuvat jauheet 20-90 0-74 1-10 Ö1jysuspensiot, emulsiot, liuokset (myös emulgoi- tuvat konsentraatit) 5-50 40-95 0-15
Vesisuspensiot 10-50 40-84 1-20 Pölytteet 1-25 70-99 0-5
Rakeet ja pelletit 1-95 5-99 0-15 Väkevöidyt koostumukset 90-99 0-10 0-6
Voidaan tietenkin käyttää pienempiä tai suurempia määriä tehoainetta yhdisteen tarkoitetusta käytöstä ja fysikaalisista ominaisuuksista riippuen. Pinta-aktiivisen aineen ja tehoaineen suuret suhteet ovat joskus toivottavia ja ne saavutetaan liittämällä formulointiin tai sekoittamalla tankissa.
Tyypillisiä kiinteitä laimentimia ovat kuvanneet Watkins et ai., "Handbook of Insecticide Dust Diluents and Carriers", 2. painos, Dorland Books, Caldwell, NJ. ImukykyIsemmät laimentimet ovat suositeltavia kostuville jauheille ja tiheämmät pölytteille. Tyypillisiä nestemäisiä laimentimia ja liuottimia on kuvannut Marsden, "Solvents Guide",2.painos , Interscience, New York, 19 50 . Suspensiokonsentraattien liukoisuus on edullisesti alle 0,1%. Edullisesti liuoskonsentraattien faasit eivät erotu Ö°C:ssa. Teoksissa "McCutcheons’s Detergents and Emulsifiers Annual", MC Publishing Co., Ridgewood, New Jersey, ja Sisely ja Wood, "Encyclopedia of Surface Active Agents", Chemical Pubi. Co., Inc., New York, 1964, on luetteloitu pinta-aktiivisia aineita ja suositeltavia käyttötapoja. Kaikki formuloinnit sisältävät pieniä määriä lisäaineita esim. vaahdon, paakkuuntumisen, korroosion ja mikrobiologisen kasvun estämiseksi. Mieluiten aineosien pitää olla U.S. Environmental Protection Agency'n tarkoitettuun käyttöön hyväksymiä.
Menetelmät tällaisten formulointien valmistamiseksi ovat tunnettuja. Liuokset valmistetaan yksinkertaisesti sekoittamalla aineosat. Hienojakoisia kiintokoostumuksia valmistetaan sekoittamalla ja tavallisesti jauhamalla vasara- tai neste-energiamyllyssä. Suspensioita valmistetaan märkäjauhamalla (ks. esim. Littler, 5 61 784 US-patentti 3 060 084). Rakeita ja pellettejä vamistetaan suihkuttamalla tehoainesta esimuodostetuille raekantajille tai agglomeroin-titekniikoilla.
Joskin keksinnön koostumukset ovat täysin käyttökelpoisia herbisideinä yli 37wC:ssa, niihin ei itse asiassa liity mitään etua tällaisessa korkeassa lämpötilassa, koska triat-siinidioniyhdisteen suurien kiteiden muodostumisongelma esiintyy vasta, kun yhdisteen pitoisuus on yli liukoisuusrajan alle noin 37°C:ssa. Niinpä keksinnön koostumusta ei tarvita, jos sumu- tusväliaine kuumennetaan tämän lämpötilan yläpuolelle.
Keksinnön ainutlaatuinen näkökohta on pinta-aktiivisen sulfonaatin koostumuksellinen kriittisyys. Joskin on testattu useita mitä erilaisimpien koostumusten pinta-aktiivisia aineita ainoat keksinnön tarkoitukseen käyttökelpoiset, so. jotka pystyvät estämään triatsiinidioniherbisidien suurien kiteiden kasvua, kuuluvat varsin pieneen ryhmään, joka käsittää isopropyylinafta-leenisulfonihapon ja sen alkalimetalli- ja maa-alkalimetallisuolat.
Keksinnössä tavallisesti käytettävät pinta-aktiiviset isopro-pyylinaftaleenisulfonihapot ovat kaupallisesti saatavissa komplek-siseoksina, joiden koostumus hieman vaihtelee valmistajan mukaan. Tyypillinen tällainen sulfonaatti sisältää mono-, di-, tri- ja mahdollisesti myös hieman polyisopropyylisubstituutiota nafta-leenirenkaan mahdollisissa asemissa. Tällaisissa erityisen sopivissa pinta-aktiivisissa aineissa on keskimäärin n. 2,5 isopropyyli-ryhmää naftaleenisulfonaattimolekyyliä kohti.
Erityisesti ottaen huomioon pinta-aktiivisen aineen varsin yllättävän koostumuksellisen kriittisyyden sen toimintamekanismia ei tunneta varmuudella. Mutta on mahdollista, että uusien kidepin-tojen syntyessä pinta-aktiivinen aine vaikuttaa suurempien kide-pintojen muodostumiseen. Toisena mahdollisuutena on, että pinta-aktiivinen sulfonaatti ja itse kidematriisi vaikuttavat toisiinsa. Tämä merkitsee sitä, että kiteen kasvaessa sulfonaatti vaikuttaa matriisin muodostumiseen joko liittymällä matriisiin estäen sitä tai ympäröimällä kide ja eristämällä se lisäkasvuilta.
Keksinnön koostumuksia käytetään yleensä 1,8-10,7 kg/ha formuloinnin kuivapainosta laskettuna riittävässä määrässä vettä dispergoimaan formuloitu koostumus. Mielenkiintoinen havainto on, 6 61 784 että keksinnön koostumus ei ole liian herkkä pH-arvon tai veden kovuuden normaalivaihteluille. Niinpä voidaan käyttää kaikkia saatavissa olevia, muuten maanviljelyyn sopivia vesiä tämän keksinnön koostumuksen laimentamiseksi sumutusta varten.
Seuraavat esimerkit kuvaavat sekä tavanomaisiin triatsiini-formulointeihin liittyviä ongelmia että keksinnön koostumusten niihin antamaa ratkaisua.
Koemenetelmä
Seuraavassa kuvattu koe suunniteltiin herbisidisumutuskoos-tumusten tukkivuuden määrittämiseksi laskemalla määrätyissä koeolosuhteissa muodostuneiden kiteiden määrä.
Koe suoritettiin sekoittamalla mitattu määrä herbisidi-formulointia ja mitattu määrä vettä eri lämpötiloissa sekoittaen kontrolloidusti sekä ajan että leikkuuvoiman suhteen. Sekoitusajan päätyttyä vesikoostumus kaadettiin 100 meshin seulalle (silmäkoko 150 mikronia) ja ravisteltiin vaakatasossa ja kopauteltiin silloin tällöin, jotta neste ja 150 mikronia pienemmät kiteet valuisivat läpi. Seulalla oleva jäännös huuhdeltiin tislatulla vedellä taarat-tuun maljaan ja kuivattiin perusteellisesti. Sitten jäännöksen sisältävä malja punnittiin uudelleen. Kuiva-ainetta sisältävän maljan ja taaratun maljan painoero on mittana ainemäärälle, joka saattaa tukkia sumutussuuttimen.
Formulointi
Seuraavat esimerkit kuvaavat keksinnön tyypillisiä formulointeja ja niiden valmistustapoja.
Formulointi A, kostuva jauhe l-metyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino- s-triatsiini-2,4-(lH,3H)-dionia 66 paino-%
Di-isopropyylinaftaleenisulfonaatin natriumsuolaa 5 "
Hydroksipropyylimetyyliselluloosaa 2 "
Rakeistettua sokeria 2 "
Attapulgussavea 2 5_ 100 7 61 784
Kuiva-ainekset sekoitettiin perusteellisesti ja vasaramyl-lyjauhettiin seokseksi, jonka keskimääräinen hiukkaskoko oli alle 200 mikronia. Sitten kostuva jauhe sekoitettiin uudelleen ja pakattiin.
Formulointi B, sumutettava liuos l-metyyli-3-sykloheksyyli-6-diklooriamino- s-triatsiini-2,4-(1H,3H)-dionia 26 paino-%
Di-isopropyylinaftaleenisulfonaatin natriumsuolaa 2 "
Etanolia 40 "
Vettä 32_||_ 100 "
Pinta-aktiivinen aine ja triatsiini lisättiin etanoliin ja liuotettiin sekoittamalla. Liuos laimennettiin vedellä ja kaadettiin 200 meshin seulan (U.S.S.) läpi vierasaineksen poistamiseksi. Formulointi C, kostuva jauhe
Formulointi A, kostuvaa jauhetta 27 paino-%
3-(3,4-dikloorifenyyli)-l,1-dimetyyliureakiteitä 54 M
Synteettistä, hienojakoista piidioksidia 5 "
Kaoliniittisavea 14_" 100
Formulointi D, pieniviskoosinen liete a) Jauheformulointi l-metyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino- s-triatsiini-2,4-(1H,3H)-dionia 94 paino-%
Hydratoitua natriumsilikoaluminaattia 3,8 "
Rakeistettua sokeria 1,0 "
Hydroksipropyylimetyyliselluloosaa 1,0 "
Natriumdioktyylisulfosuksinaattia 0,2 11 100,0 "
Kuiva-ainekset sekoitettiin perusteellisesti ja vasaramyl-lyjauhettiin keskimääräiseen hiukkaskokoon alle 2Q0 mikronia. Sitten kostuva jauhe sekoitettiin uudelleen.
8 6178 4 b) Lieteformulointi
Kohdan a) kostuvaa jauhetta 96 pa.ino-%
Di-isopropyylinaftaleenisulfonaatin natriumsuolaa 4 " 100
Sulfonaattisuola lisättiin veteen (n. 10°C) konsentraatti-tankissa. Sitten lisättiin kostuva jauhe ja sekoitettiin riittävän kauan 2,5-6,0 paino-%:ksi konsentroiduksi liuokseksi. Konsentroitua sumutusseosta voidaan käyttää sellaisenaan tai sitä voidaan laimentaa edelleen sumutusta varten.
Formulointi E, sumutettavä liuos l-metyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino- s-triatsiini-2,4-(1H,3H)-dionia 26 paino-% E-anolia 42 "
Vettä 32 ” 100 "
Triatsiini lisättiin etanoliin ja liuotettiin sekoittamalla. Sitten liuos laimennettiin vedellä ja kaadettiin 200 meshin seulan (U.S.S.) läpi vierasaineksen poistamiseksi.
Esimerkki 1
Suoritettiin sarja seulomiskokeita suurella joukolla ehdokas-aineksia yllä mainittua triatsiiniyhdistettä sisältävien sumutus-koostumusten kiteytymisominaisuuksien muuttamiseksi.
Näissä seulomiskokeissa 1 g kutakin ehdokasainesta lisättiin 100 g:aan Formulointi E-herbisidiliuosta ja sekoitettiin liukenemiseen saakka. Sitten herbisidin ja ehdokasaineksen liuos kaadettiin vesijohtoveteen (300 ml, 5°C), johon oli ympätty 1-metyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino-s-triatsiini-2,4- (1H, 3H)-d:ionitri-hydraattia kiteytymisen varmistamiseksi ja sekoitettiin 15 minuuttia 300 kierr./min. liuoksen lämpötilassa 5°C. Sitten muodostunut koeliuos kaadettiin 100 meshin.U.S.S.-seulalle ja laskettiin sille jääneen 1Q0 meshia (150 mikronia) suuremman jäännöksen määrä yllä kuvatun menetelmän mukaan.
61 784 9
Kokeiltiin seuraavia aineksia:
Rakeistettu sokeri Urea
Glyseriini
Pieniviskoosinen, aromaattinen öljy Sunspray 7E Oil, Sun Co.,
Marcus Hook, PA
Kalsiumlignosulfonaatti Lignosol BD, Lignasol Chemi - cals, Quebec, Canada
Polyvinyylialkoholi Gelvatol 20/30, Monsanto Co.,
St. Louis, MO
Sorbitaanimonolauraatti Span 20, Imperial Chemical
Industries - US, Wilmington, DE
Sorbitaanitristearaatti Span 65, Imperial Chemical
Industries - US, Wilmington, DE
Etyleenioksidi-propyleeniglykoli- Pluronic F-68, Wyandotte
additiopolymeeri Chemicals Co., Wyandotte, MI
Polyoksietyleenilauryylieetteri Brij 30, Imperial Chemical
Industries - US, Wilmington, DE
Polyoksietyleenidodekyylieetteri Surfactant WK, E.I. du Pont de Nemours and Co.,
Wilmington, DE
Polyoksietyleenisorbitaani- Tween 40, Imperial Chemical monopalmitaatti Industries - US, Wilmington,
DE
Polyoksietyleenistearaatti Myrj 52, Imperial Chemical
Industries - US, Wilmington, DE
Organofosfaattiesteri Gafac 510, GAF Corporation,
New York, NY
Alkyylinaftaleenisulfonaatin Petro Ag Special, natriumsuola Petrochemicals Co., Fort
Worth, TX
Alkyylinaftaleenisulfonaatin Petro AA, Petrochemicals Co.,
natriumsuola Fort Worth, TX
Mono- ja dimetyylinaftaleeni- Morwet M, Petrochemicals Co.,
sulfonaatin natriumsuola Fort Worth, TX
61 784 ίο
Butyylinaftaleenisulfonaatin Morwet B, Petrochemicals Co.,
natriumsuola Fort Worth, TX
Sekadi-isopropyylinaftaleeni- Alkanol XC, E.I. du Pont de
sulfonaatin natriumsuola Nemours and Co., Wilmington, DE
Sekadi-isopropyylinaftaleeni- Morwet IP, Petrochemicals Co.,
sulfonaatin natriumsuola Fort Worth, TX
Di-isopropyylinaftaleenisulfonaa- Nekal BA77, GAF Corp., New
tin natriumsuola York, NY
Di-isopropyylinaftaleenisulfo- Nekal BA78, GAF Corp., New
naatin natriumsuola York, NY
Seka-alkyylinaftaleenisulfonaa- Sellogen HR-90, Diamond Shamrock
tin natriumsuola Chemical Co., Morristown, NJ
Seka-alkyylinaftaleenisulfonaa- Sellogen W, Diamond Shamrock
tin natriumsuola Chemical Co., Morristown, NJ
Koemenetelmässä todettiin, että yllä luetelluista aineksista kaikki paitsi kuusi viimeksi mainittua eivät olleet riittävän tehokkaita tai täysin tehottomia, koska niiden pidättynyt jäännös oli 47 paino-% tai suurempi. Toisaalta todettiin, että kuusi viimeksi mainittua ainesta, jotka kaikki sisälsivät isopropyylisubs-tituoituja naftaleeniryhmiä, olivat vähintään keskinkertaisen tehokkaita, sillä niiden pidättynyt jäännös oli alle 40 %. Kokeiltaessa näitä aineksia määrällä 2 g ensimmäisessä seulomisessa käytetyn 1 g asemasta tuloksena oli paljon pienempi jäännöspidätty-minen. Esim. koostumus, jossa oli 2 g sekadi-isopropyylinafta-leenisulfonaattia eli Alkanol XC pinta-aktiivista ainetta (tavaramerkin haltija E.I. du Pont de Nemours and Company,
Wilmington, DE) antoi pidättyneeksi jäännökseksi vain 0,12 paino-%.
Erityisen mielenkiintoista on, että ei vain havaittu alkyy-linaftaleenisulfonaattien olevan ainoat selvästi toimivat ainekset, vaan vain isopropyylisuhstituoidut ainekset olivat tehokkaita, bekä alemmat että ylemmät alkyylihomologit olivat tehottomia.
Esimerkki 2 Tässä koesarjassa tutkittiin veden lämpötilavaihteluiden vaikutusta eri määriä pinta-aktiivista ainetta sisältäviin sumu-tusformulointeihin. Näissä kokeissa sekoitettiin 13 g Formulointi D a):n kostuvaa jauhetta 100 ml:aan vettä ilmoitetussa lämpötilassa yllä kuvatun koemenetelmän mukaan. Tulokset olivat seuraavat: 11 617 8 4
Taulukko 1
Pinta-aktiivinen aine
Koe n:o Tunnus Määrä paino-%+^ Veden läm- Pidättynyt jään- pötila nös painot*) ___ °C _ 1 - ei 5 75 2 - ei 10 68 3 - ei 15 85 4 Alkanol XC 2 5 2,0 5 Alkanol XC 4 5 1,8 6 Alkanol XC M· 10 1,5 7 Alkanol XC 8 10 1,0 8 Nekal BA77 8 5 1,2 9 Nekal BA 77 8 15 1,0 + ^triatsiiniyhdisteen kuivapainosta
Yllä olevat taulukon 1 arvot osoittavat lämpötilan vaikuttavan vain vähän pidättyneiden kiteiden määrään alueella 5 - 15°C. Mutta pinta-aktiivisen aineen niinkin pieni lisäys kuin 2 paino-% vähensi kiteiden pidättymisen niinkin pieneen määrään kuin 2,7 paino-% pinta-aktiivista ainetta sisältämättömän vesisumutteen pidätysmäärästä. Nämä arvot osoittavat myös kohtalaista etua lisättäessä jopa pinta-aktiivisen aineen kynnyskonsentraation ylittäviä määriä.
Esimerkki 3 Tässä koesarjassa tutkittiin veden lämpötilan, laimennuksen ja pinta-aktiivisen aineen konsentraation vaikutusta. Näissä kokeissa sekoitettiin 100 ml Formulointi E:n sumutettavaa liuosta ja ilmoitettu määrä kiinteätä pinta-aktiivista ainetta ja muodostunutta seosta laimennettiin ilmoitetulla määrällä vettä ilmoitetussa lämpötilassa yllä kuvatun koemenetelmän mukaan. Tulokset olivat seuraavat: 12 61 784
Taulukko 2
Pinta-aktiivinen aine_ Vesi_
Koe Tunnus Määrä paino-%+^ Määrä lämpötila Pidättynyt n:o ml °C jäännös ___ _ _ paino-%* ' 10 - ei 100 5 83 11 - ei 500 5 51 12 - ei 100 10 58 13 - ei 500 10 42 14 - ei 300 5 60 15 Alkanol XC 2 300 5 54 16 Alkanol XC 6 300 5 31 17 Alkanol XC 10 300 5 0,3 18 Nekal BX78 2 500 15 0,4 19 Nekal BA77 2 500 15 0,5 20 Sellogen W 8 500 15 0,5 + ^triatsiiniyhdisteen kuivapainosta
Kuten voi odottaa yllä olevat arvot osoittavat, että suurempi laimennus vähentää kiteytymisongelmaa. Mutta suuruusluokkaa oleva parannus on helpommin saavutettavissa lisäämällä isopropyyli-substituoidun naftaleenisulfonaatin alkalimetallisuolaa.
Esimerkki 4 Tässä koesarjassa osoitetaan, että di-isopropyylinafta-leenisulfonaatin lisäys suurien kiteiden muodostumisen estämiseksi on tehokasta varsin kovassa vedessä, so. kovuuden ollessa 840 ppm. Näissä kokeissa sekoitettiin 13 g Formulointi D a):n kostuvaa jauhetta 100 ml:aan vettä ilmoitetussa lämpötilassa yllä kuvatun koemenetelmän mukaan. Tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta 3: 61 784 13
Taulukko 3
Pinta-aktiivinen aine
Koe Tunnus Määrä paino-%+^ Veden lämpötila Pidättynyt jään- n:o o^ nös paino-%*) 21 - ei 5 86 22 - ei 10 83 23 - ei 15 84 24 - ei 25 1,2 25 Alkanol XC 4 5 1,4 26 Alkanol XC 4 10 1,4 27 Alkanol XC 4 15 0,9 28 Alkanol XC 4 25 1,2 + ^triatsiiniyhdisteen kuivapainosta Nämä arvot osoittavat varsin selvästi, että veden kovuus ei häiritse pinta-aktiivisen aineen kykyä muuttaa systeemin ki-teytymiskäyttäytymistä edulliseen suuntaan. Erityisen mielenkiintoista on, että vastaavan kiteytymisen estoasteen saavuttamiseksi olisi formulointia pidettävä kentällä 25°C:ssa tai korkeammassa lämpötilassa.
Esimerkki 5 Tässä koesarjassa osoitetaan, että pH-arvon tyypilliset vaihtelut, joita voi odottaa käytettäessä formuloinnissa erilaisia vesiä, eivät nekään merkittävästi häiritse pinta-aktiivisen aineen kykyä muuttaa edullisesti systeemin kiteytymisominaisuuksia. Näissä kokeissa sekoitettiin 13 g Formulointi D:n kostuvaa jauhetta, 4 paino-% Alkanol XC:tä ja 300 ml vettä, jolla on ilmoitettu pH. Tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta 4: 14 61784
Taulukko 4
Koe Veden lämpötila °C pH Pidättynyt jäännös paino-% n: o ____ _ _ 29 5 5,1 0,5 30 10 5,1 0,5 31 15 5,1 0,4 32 25 5,1 0,6 33 5 9,0 1,2 34 10 9,0 1,1 35 15 9,0 1,2 36 25 9,0 1,3

Claims (12)

61 7S4 15 Patenttivaatimukset.
1. Veteen dispergoituva, parannettuja kiteytymisominaisuuk-sia omaava triatsiiniherbisidikoostumus dispergoituna veteen alle n. 37°C:ssa triatsiinin liukoisuusrajan ylittävinä konsentraa-tioina, tunnettu siitä, että siinä on pääasiassaCa) 1-me-tyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino-s-triatsiini-2,4-(lH,3H)-dionia ja(b) triatsiinin kuivapainosta laskettuna vähintään n. 2 paino-% pinta-aktiivista ainetta, joka on isopropyylinaftaleeni-sulfonihappoa tai sen alkalimetalli- tai maa-alkalimetalli-suolaa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se muodostuu triatsiiniyhdisteen ja pinta-aktiivisen aineen hienojakoisten hiukkasten seoksesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se muodostuu triatsiiniherbisidin hienojakoisista hiukkasista, joihin pinta-aktiivinen aine on sisällytetty.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se muodostuu triatsiiniherbisidin hienojakoisista hiukkasista, joiden pinta on päällystetty pinta-aktiivisella aineella.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että se muodostuu triatsiiniherbisidin dispersiosta pinta-aktiivisen aineen vesiliuoksessa.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että dispersio on juokseva liete.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että triatsiiniherbisidi on liuotettu pinta-aktiivisen aineen vesiliuokseen.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että pinta-aktiivisen aineen määrä on triatsiinin kuivapainosta laskettuna vähintään n. 5 paino-%.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että pinta-aktiivinen aine sisältää keskimäärin n. 2,5 iso-propyyliryhmää naftaleenisulfonaattimolekyyliä kohti.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen koostumus, tunnet-t u siitä, että pinta-aktiivinen aine sisältää keskimäärin n. 2,5 isopropyyliryhmää naftaleenisulfonaattimolekyyliä kohti. 61 784 16
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus sulautettavana herbisidikoostumuksena, tunnettu siitä, että se muodostuu patenttivaatimuksen 1 mukaisesta koostumuksesta dispergoituna veteen alle n. 37°C:ssa konsentraationa, joka on triatsiinin liukoisuusrajan ja n. 12 paino-%:n välillä.
12. Menetelmä 1-metyyli-3-sykloheksyyli-6-dimetyyliamino-s-triatsiini-2,4-(1H,3H)-dionin kiteiden kasvun kontrolloimiseksi vesiliuoksissa, joihin triatsiiniyhdiste on dispergoitu liukoisuutensa ylittävänä konsentraationa, tunnettu siitä, että liuokseen lisätään triatsiinin kuivapainosta laskettuna vähintään n. 2 paino-% pinta-aktiivista isopropyylinaftaleenisulfonihappoa tai sen alkalimetalli- tai maa-alkalimetallisuolaa. 17 61 7 8 4
FI783114A 1977-10-12 1978-10-12 Vattendispergerbara triazinherbicidkompositioner FI61784C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US84145077A 1977-10-12 1977-10-12
US84145077 1977-10-12
US93863178 1978-09-07
US05/938,631 US4197112A (en) 1977-10-12 1978-09-07 Water-dispersible herbicide compositions

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI783114A FI783114A (fi) 1979-04-13
FI61784B FI61784B (fi) 1982-06-30
FI61784C true FI61784C (fi) 1982-10-11

Family

ID=27126255

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI783114A FI61784C (fi) 1977-10-12 1978-10-12 Vattendispergerbara triazinherbicidkompositioner

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4197112A (fi)
EP (1) EP0001519B1 (fi)
AU (1) AU527919B2 (fi)
BR (1) BR7806708A (fi)
CS (1) CS209538B2 (fi)
DE (1) DE2861517D1 (fi)
DK (1) DK411278A (fi)
ES (1) ES474152A1 (fi)
FI (1) FI61784C (fi)
GB (1) GB2005541B (fi)
YU (1) YU237978A (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5714439A (en) * 1990-10-31 1998-02-03 Rohm And Haas Company Propanil dispersible granule
CA2054054C (en) * 1990-10-31 2002-11-26 Richard David Houghton Propanil dispersible granule formulation
US5651975A (en) * 1991-09-27 1997-07-29 Harju-Jeanty; Pontus Method for the preparation of herbicidal granular products comprising two separate phases
FI93416C (fi) 1991-09-27 1995-04-10 Kemira Oy Menetelmä rae- tai tablettimuotoisen herbisidituotteen valmistamiseksi
TR27743A (tr) * 1992-05-28 1995-07-07 Dowelanco Sulu, akici fenazakin bilesimi.
JP5635887B2 (ja) * 2010-11-30 2014-12-03 北興化学工業株式会社 水面浮遊性除草製剤

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2044942A (en) * 1936-06-23 Preparation of finely divided
US2635055A (en) * 1948-07-08 1953-04-14 Hans G Figdor Water repellent composition
US2655445A (en) * 1949-12-06 1953-10-13 Du Pont 3-(halophenyl)-1-methyl-1-(methyl or ethyl) ureas and herbicidal compositions and methods employing same
US2891855A (en) * 1954-08-16 1959-06-23 Geigy Ag J R Compositions and methods for influencing the growth of plants
US3248182A (en) * 1962-11-21 1966-04-26 Intermountain Res & Dev Corp Crystallization of sodium sesquicarbonate in presence of a surfactant and a hydrocarbon oil
US3585230A (en) * 1968-07-17 1971-06-15 Kaiser Aluminium Chem Corp Stable liquid polyisocyanate compositions
GB1290351A (fi) 1969-01-22 1972-09-27
US3989452A (en) * 1969-07-18 1976-11-02 Ciba-Geigy Corporation Stable, concentrated solutions of complex metal compounds of azo dyestuffs
GB1346425A (en) * 1970-08-13 1974-02-13 Agfa Gevaert Method of incorporating photographic compounds into hydrophilic colloids
IL42103A (en) * 1972-05-24 1976-05-31 Du Pont 6-amino-s-triazine-2,4-(1h,3h)-diones and corresponding 4-thio compounds,their preparation and their use as herbicides
US3932224A (en) * 1973-02-22 1976-01-13 Keishin Matsumoto Director-General Of The Agency Of Industrial Science And Technology Method of preventing scale from being deposited in case of producing fresh water from sea water
US3902887A (en) * 1973-04-05 1975-09-02 Du Pont Herbicidal 6-amino-s-triazinediones
US3943059A (en) * 1974-03-05 1976-03-09 Shell Oil Company Process of displacing oil in subterranean reservoir employing aqueous surfactant systems
US3979317A (en) * 1975-04-28 1976-09-07 Xerox Corporation Volatile cleaning solution for photoreceptors

Also Published As

Publication number Publication date
YU237978A (en) 1984-08-31
FI783114A (fi) 1979-04-13
EP0001519A1 (en) 1979-04-18
BR7806708A (pt) 1979-05-08
DK411278A (da) 1979-04-13
US4197112A (en) 1980-04-08
EP0001519B1 (en) 1982-01-06
AU527919B2 (en) 1983-03-31
ES474152A1 (es) 1979-10-16
GB2005541A (en) 1979-04-25
AU4059378A (en) 1980-04-17
DE2861517D1 (en) 1982-02-25
CS209538B2 (en) 1981-12-31
GB2005541B (en) 1982-04-07
FI61784B (fi) 1982-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1024692B1 (en) A method of dispersing an insoluble material in an aqueous solution and an agricultural formulation
JP5061784B2 (ja) 水性懸濁状除草剤組成物
US6013676A (en) Agricultural chemical composition with improved raindrop resistance
FI61784C (fi) Vattendispergerbara triazinherbicidkompositioner
EP0843515B1 (en) Free-flowing, non-dusting water dispersible granules of a water-insoluble, hydrophobic agriculturally active chemical
IE67063B1 (en) Herbicidal agents based on a combination of metamitron/ethofumesate/phenmedipham/desmedipham
JP3230528B2 (ja) 水性懸濁状農薬組成物
CA2592639A1 (en) Reduced foam dispersions and formulations therefor
HU213638B (en) Method for producing herbicidal granular compositions
CN102258024B (zh) 一种除草组合物
KR100524577B1 (ko) 활성제의 방출이 조절되는 과립형의 식물 보호제
PL110328B1 (en) Herbicide
JP3849040B2 (ja) 植物保護剤
CZ25696A3 (en) Herbicidal agent, activity promoter for enhancing the herbicide efficiency and culture plant treating method
JPH10158111A (ja) 安定化された農薬固型製剤
CN102823614B (zh) 含丙苯磺隆、唑啉草酯和双氟磺草胺的除草组合物
AU739470B2 (en) Herbicidal composition for paddy fields
US3406023A (en) Herbicidal method
PL93991B1 (fi)
PL125276B1 (en) Water-dispergable triazine herbicide
JP3219448B2 (ja) 三種配合除草性組成物
PL92411B1 (fi)
GB1572398A (en) Herbicides
SK277786B6 (en) Herbicidal agent
CS195319B2 (en) Fungicide

Legal Events

Date Code Title Description
TC Name/ company changed in patent

Owner name: GESTRA GMBH

MM Patent lapsed

Owner name: E.I. DU PONT DE NEMOURS AND COMPANY