FI61019C - Biologiskt filter foer behandling av biologiskt nedbrytbara avfallsprodukter innehaollande vaetska och anvaendande av detsamma till rening av avfallsvatten - Google Patents

Biologiskt filter foer behandling av biologiskt nedbrytbara avfallsprodukter innehaollande vaetska och anvaendande av detsamma till rening av avfallsvatten Download PDF

Info

Publication number
FI61019C
FI61019C FI2930/72A FI293072A FI61019C FI 61019 C FI61019 C FI 61019C FI 2930/72 A FI2930/72 A FI 2930/72A FI 293072 A FI293072 A FI 293072A FI 61019 C FI61019 C FI 61019C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mixing zone
liquid
medium
biologiskt
housing
Prior art date
Application number
FI2930/72A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI61019B (fi
Inventor
Carl E Burkhead
Original Assignee
Ecodyne Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ecodyne Corp filed Critical Ecodyne Corp
Application granted granted Critical
Publication of FI61019B publication Critical patent/FI61019B/fi
Publication of FI61019C publication Critical patent/FI61019C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/02Aerobic processes
    • C02F3/06Aerobic processes using submerged filters
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W10/00Technologies for wastewater treatment
    • Y02W10/10Biological treatment of water, waste water, or sewage

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Biological Treatment Of Waste Water (AREA)
  • Treatment Of Biological Wastes In General (AREA)

Description

(g) SUOM I—FI N LAND patenttijulkaisu—patentskrift 61019 © Kv.lk^Int.CI? C 02 P 3/06 ^ © Patenttihakemus—Patentansöknlng 2930/72 0 © HakemlspSIvä —Ansökningsdag 23.10.72 @ Alkupäivä — Glltlghetsdag 23.10.72 © Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 27.05-73 @ Nähtäväksi panon ja kuul.julkalsun pvm.—
Ansökan utlagd och utl.skriften publlcerad 29-01.82
Patentti- ja rekisterihallitus © Patentti myönnetty-Patent meddelat 10.05.82
Patent- och registerstyrelsen ^
Pyydetty etuoikeus—Begärd prioritet 2o.ll.71 USA(US) 202^89 (73) Smith & Loveless, Inc., Lenexa, Kansas, USA(US) (72) Carl E. Burkhead, Lawrence, Kansas, USA(US) (7^) Oy Kolster Ab (5*0 Biologinen suodatin biologisesti hajoavia jäteaineita sisältävän nesteen käsittelemiseksi, sekä sen käyttö jäteveden puhdistukseen -Biologiskt filter för behandling av biologiskt nedbrytbara avfalls-produkter innehällande vätska och användande av detsamma tili rening av avfallsvatten Tämä keksintö koskee biologisesti hajotettavissa olevien jäteaineiden käsittelyssä käytettävää laitteistoa, jossa käytetään hyväksi kiinteällä väliaineella olevaa aerobista mikrobi-kasvustoa jäteaineiden biologisessa hapettamisessa.
Keksinnön kohteena on biologinen suodatin biologisesti hajoavia jäteaineita sisältävän nesteen käsittelemiseksi, johon suodattimeen kuuluu suljettu kotelo, jossa on tulo- ja poistojohto sekä pylväs,joka on kiinteää väliainetta, joka koostuu useista eri elementeistä, jotka on vapaasti ja satunnaisesti pinottu päällekkäin kotelossa ja joilla jokaisella on ennalta määrätty suuri pinta-ala/tilavuussuhde ja joilla on yhdessä ennalta määrätty suuri huokoisuus, niin että läpi virtaavaan nesteeseen kohdistuva vastus on pieni.
Keksinnön mukaiselle suodattimelle on tunnusomaista, että - kotelossa on sekoitusvyöhyke, joka muodostuu kiinteää väliainetta olevasta pylväästä ja rajoittuu pylvään ylä- ja alapäähän, 2 61019 - tulojohto on sovitettu johtamaan riittävästi nestettä väliaineen pitämiseksi kokonaan peitettynä, - poistojohto on sijoitettu sekoitusvyöhykkeen yhteyteen tämän yläosan ja pohjan väliin, jolloin pohja on tehty rei'itetyksi lattiaksi, joka muodostaa läpivirtaus- ja sedimentointialtaan yläosan, - sekoitusvyöhykkeen pohjasta yläosaan johtaa virtauskanava, - uudelleenkierrätyselimet on sovitettu pumppaamaan nestettä toistuvaa kiertoa varten sekoitusvyöhykkeen yläosasta sen pohjaan johtavaa rataa pitkin ja takaisin kanavan kautta, jolloin kierrä-tyselimiin kuuluu hapetus- ja levityselin nesteen hapettamiseksi sekoitusvyöhykkeen yläosan ulkopuolella, pääasiassa sen kohdalla ja yläpuolella ja hapetun nesteen levittämiseksi tasaisesti koko sekoitusvyöhykkeen yläosan päälle, niin että neste saadaan tasaisesti sekoitetuksi, mikä edistää aerobista mikrobikasvua kiinteällä väliaineella, ja - väliaine on sovitettu siten, että läpivirtaus tapahtuu tasaisesti sekoitusvyöhykkeen läpi sen pyrkimättä irroittamaan aerobista mikrobikasvua väliaineesta ja muodostamaan höytyisiä aerobisia mikrobeja.
Alalla tunnetaan useita biologisesti hajotettavissa olevien jäteaineiden käsittelymenetelmiä ja laitteistoja, joista saadaan selkeytetty ja turvallisesti luontoon palautettava jätevesi. Viime vuosina on ekologian kannalta yhä enemmän kiinnitetty huomiota jäteaineiden käsittelymenetelmien kehittämiseen.
Periaatteessa biologinen viemäriveden käsittely on menetelmä, jossa mikro-organismien aineenvaihto tuottaa kaasumaisia ja molekyylisiä lopputuotteita ja lisää bakteerisoluja. Menetelmän nopeutta ja tehokkuutta edistetään lisäämällä bakteerisolujen eli viljelmän määrää,joka on käytettävissä aineenvaihtoon. Organismien lisääminen ja säilyminen järjestelmässä on aikaisemmin saatu aikaan fysikaalisilla tai biologisilla menetelmillä, kuten saostamalla, sedimentoimella tai varaamalla bakteerien lisääntymiseen suuri pinta.
Kaksi yleisesti tunnettua biologisesti hajotettavissa olevien jäteaineiden käsittelytapaa ovat aktiiviliete- ja suihku-suodatinmenetelmät. Aktiivilietemenetelmässä organismit saatetaan kosketukseen viemäriveden kanssa sekoittamalla viemärivesi liet- 3 61019 teeseen, so kiinteään aineeseen, joka sisältää organismihöytäleitä niin, että muodostuu sekaneste, joka saatetaan sitten voimakkaasti kuohumaan, samalla kun siihen tuodaan suuri määrä ilmaa. Suihku-suodatinmenetelmässä biologiset organismit eivät ole vesipohjaisessa väliaineessa, vaan sopivien alusta-aineiden pinnalla ilmakehän vaikutukselle alttiina kasvustona, ja reaktio aikaansaadaan juoksuttamalla jäte suhteellisen ohuena virtana sen yli suorassa kosketuksessa biologiseen lietteeseen.
Esimerkiksi US-patenttijulkaisusta 3 293 174 tunnetaan suihkusuodatinperiaatteella toimiva jätevedenpuhdistusmenetelmä.
Se käsittää elimen, jonka päällä on suodatusainekerros, joka päästää jäteveden hitaasti lävitseen, sekä elimen nesteen suihkuttami-seksi suodatusainekerrokselle ja sen ilmastamiseksi. Suodatus-aineenaon sattumanvaraisessa järjestyksessä olevia erillisiä inaktiivisia polymeerivaahtokappaleita. Kuvatussa suoritusmuodossa on esitetty ainoastaan nesteen yksinkertainen kulku patsaan lävitse ilman minkäänlaista uudelleenkierrätystä. Riittävän hyvän jäteveden puhdistustuloksen saamiseksi on tällöin välttämätöntä johtaa jätevesi useamman tällaisen puhdistusyksikön lävitse.
Yhdistelmä- eli hybridijärjestelmät, joissa käytetään molempia, sekä aktivoitua lietettä että suihkusuodatinta, ovat myös alalla tunnettuja. Eräässä esimerkissä käytetään pystyyn asetettuja laakoja asbestisementtilevyjä aerobisen mikrobikasvus-ton kontaktipintoina. Ilmaa puhalletaan levyjen alta pohjaritilän aukoista tarvittavan hapen saamiseksi.
Esillä olevan keksinnön mukainen laitteisto on taloudellisempi kuin aikaisemmat laitteistot, ja tuottaa laadultaan parempaa ulosvirtaavaa vettä.
Keksinnön mukaisessa laitteistossa toimii ilmastussäi-liönä, selkeyttämisaltaana ja aerobisena hajottajana yksi ainoa yksikkö. Täten vältetään laskeutusaltaat, lietteen kiertopumput ja tavanomaiseen aktivoitu-lietejärjestelmään liittyvät käyttöongelmat. Lisäksi järjestelmä toimii suuremmalla mikrobitiheydellä ja sen teho on suurempi kuin sovinnaisten suihkusuodattimien.
Keksintö kuvataan seuraavassa viitaten liitteenä oleviin piirrustuksiin; kuviossa 1 on kaavamaisesti esitettynä keksinnön mukaisen reaktorijärjestelmän leikkaus pystysuunnassa, ja 4 61019 -kuviossa 2 on kuvion 1 rakenne ylhäältä katsottuna.
Kuviossa 1 on reaktiojärjestelmä 10, joka käsittää ulkovaipan eli reaktorilaitteen 12, joka on muodostettu metalli-levystä tai vastaavasta ja jossa on syöpymisen kestävä sisäpinta. Tässä suoritusmuodossa vaippa 12 on sylinterin muotoinen, kuitenkin keksinnön mukaisessa laitteistossa voidaan käyttää monia muitakin muotoja. Tulojohto 14 avautuu koteloon 12 ja on tässä sijoitettu kotelon yläpään läheisyyteen.
Biologisesti hajotettavissa olevia jätetuotteita sisältävä neste, kuten viemärivesi ja/tai teollisuusjäte tuodaan reaktori järjestelmään 10 tulojohdon 14 kautta. Jätetuotteet voivat olla raakana tai vaihtoehtoisesti, ne on voitu ensin käsitellä esim. seulomalla, hienontamalla, poistamalla hiekka ja/tai sedi-mentoimalla.
Kotelo 12 käsittää myös reaktorissa 10 käsitellyn ja selkeytetyn ulosvirtaavan aineen poistoputken 16. Poistoputken 16 päässä on tavanomainen ohjauspato ja ulosvirtaavan aineen kotelo 18. Putken 20 kautta ulosvirtaava vesi on siksi puhdasta, että se voidaan johtaa vesistöön tai maaperään.
Kotelo 12 käsittää sekoitusvyöhykkeen, jonka yläpää 22 sijaitsee juuri tulokanavan 14 alapuolella ja joka alaosa 24 sijaitsee kotelon 12 pohjan lähellä. Sekoitusvyöhykkeen pohjaa 24 rajoittaa tässä suoritusmuodossa kotelon 12 rei'itetty metalli-välipohja. Metallipohja voidaan muodostaa tavanomaisesta metalli-ritilästä tai vastaavasta.
Lukuunottamatta keskellä olevaa ohivirtauskanavaa 26 koko sekoitusvyöhykkeen yläosan 22 ja pohjan 24 välinen tila on kiinteä väliaineen 28 täyttämä. Kiinteän väliaineen 28 tulee olla sellaista, jossa pinta-alan ja tilavuuden suhde on suuri, nesteen virtausvastus alhainen, so. erittäin huokoista ja pinnan ominaisuuksilta aerobiselle mikrobikasvulle sopivaa. Esimerkiksi muovinen tornin-täyttöaine, joka on muodostettu "Flexirings” nimisestä polypropeenista, ja jota valmistaa Koch Engineering Company, Inc., Wichita, Kansas, on havaittu sopivaksi. Laboratoriokoemallissa käytettiin 2 16 mm nimellismittaisia "Flexiringejä", joiden pinta-ala oli 330m / 3 m . Keksinnön mukaisessa prototyypissä, jonka sekoitusvyöhykkeen 3 tilavuus oli 1,36 m , käytettiin 89mm "Flexiringeillä" aikaansaa-2 3 tua 92m /m pinta-alaa tehokkaasti hyväksi. Myös muun tyyppisiä täyteaineita, kuten "Rasching-" ja "Pall-renkaita" ja satulatyyppi- 61019 5 stä (esim. "Berl") täytettä voidaan käyttää, ilman että se eroaa tämän keksinnön ajatuksesta. Kiinteä väliaine voidaan muodostaa myös muista aineista kuin muovista, kunhan ne vain eivät ole mikrobeille myrkyllisiä ja ovat pinnoiltaan muuten aerobiselle mikrobikasvulle sopivia.
Sekoitusvyöhykkeen rei'itetyn pohjan 24 aukot eivät saa olla niin suuria, että ne päästävät lävitseen väliaineen 28 yksittäisiä kappaleita, mutta niiden tulee olla kuitenkin niin suuria kuin on mahdollista tämä rajoitus huomioonottaen.
Kuten aikaisemmin on mainittu, täyttää ohivirtaus-kanava 26 sekoitusvyöhykkeen keskiosan ja ulottuu sen yläosasta 22 sen pohjaan 24. Ohivirtauskanava 26, joka voi olla sylinterin muotoinen, muodostaa osan suljetun kiertokulun virtaustiestä, johon kuuluu sekoitusvyöhykkeessä oleva kiinteä väliaine 28. Ohivirtauskanava 26 on tavallisesti sijoitettu keskiakselille, vaikka ohivirtauskanava voidaan sijoittaa muihinkin paikkohin kotelon 12 sisäpuolelle ja vieläpä sen ulkopuolellekin.
Tämän keksinnön mukaan on sekoitusvyöhykkeessä oleva kiinteä väliaine 28 upotettu nesteeseen, joka tulee järjestelmään tulokanavan 14 kautta. Nesteessä olevien orgaanisten jäteaineiden hapettuminen saadaan aikaan nesteen jatkuvalla kierrolla väliaineen läpi ja nesteen jatkuvalla ilmastuksella tavalla, joka kiihottaa kaikkialla sekoitusvyöhykkeessä kiinteällä väliaineella 28 olevaa hyvin aktiivista aerobista mikrobikasvustoa. Keksinnön kannalta on tärkeätä, että bakteerikasvusto kiinnittyy kiinteään väliaineeseen ja että höytyinen tai suspendoitunut aerobinen bakteerikasvusto vähenee. Toisin sanoen, vältetään sekoitusvyöhykkeen sisällä tapahtuva liiallinen kuohuminen ja pyörteiden muodostus, joka aiheuttaa bakteeriston irtautumista kiinteästä väliaineesta 28. Tärkeää on myös saada, kiinteän väliaineen 28 koko tilavuus tehokkaaseen käyttöön, ja sen vuoksi on kiertojärjestelmä suunniteltava niin, että se edistää homogeenista sekoittumista ja estää tyhjien paikkojen eli liikkumattomien taskujen synnyn sekoitusvyöhykkeen 28 sisälle.
Keksinnön mukaista laitteistoa käytettäessä jäteveteen suspendoituneet hiukkaset kiinnittyvät kiinteällä väliaineella 28 olevaan liejuun. Kiintoaineet jäävät väliaineelle, kunnes ne irtoavat inaktiivisina jätekappaleina ja varaavat siten mikrobeille pitkän aikajakson orgaanisen aineen hapettamiseen ja vakaannut- 6 61019 tamiseen. Tämän järjestelmän ja menetelmän lietteen ikä, so. aika, jonka kiintoaineet pysyvät väliaineella, ennen kuin ne irtoavat siitä, on paljon pitempi kuin normaalissa aktiiviliete-järjestelmässä. Keksinnön mukaisella järjestelmällä on mahdollista päästä lähelle teoreettista hapettumistajaa. On myös todettu, että järjestelmän kapasiteetti äkkinäisten kuormitushuippujen esiintyessä on erittäin hyvä.
On todettu, että ilmastus-, levitys- ja kiertotoiminnat voidaan toteuttaa hyvin tehokkaalla ja tyydyttävällä tavalla keski-ohivirtauskanavan 26 yläosaan asennetun, mekaanisen pintailmastus-laitteen 30 avulla, joka nostaa nesteen ohivirtauskanavaa 26 myöten ylös ja ilmastaa nostetun nesteen pyörivien juoksupyörän siipien avulla, jotka hajottavat nesteen pieniksi osasiksi, samalla kun ne heittävät nesteen säteen suuntaisesti ulospäin, olellisesti yhtenäiseksi levityskuvioksi sekoitusvyöhykkeen yläosan 22 päälle.
Yksiköllä 30 aikaansaatu mekaaninen pintailmastus aiheuttaa vähemmän leikkausvoimia ja kuohuntaa sekoitusvyöhykkeeseen kuin muut menetelmät, kuten esim. diffuusioilmastus. Kuitenkin on selvää, että keksinnössä voidaan käyttää muita ilmastusmenetelmiä ja toisen tyyppisiä ilmastusyksiköitä yksikön 30 sijasta.
Ohivirtauskanavaan 26 voidaan esimerkiksi panna keskelle ilma-putki, jonka suu aukeaa alaspäin jostakin ohivirtauskanavan 26 pituuden välipisteestä. Tässä sovituksessa ohjauskartio sijoitetaan ohivirtauskanavan 26 yläpäähän ilmastuslaitteen 30 paikalle niin, että se ohjaa keskiputkesta purkautuvan ilman avulla nesteen siirtymään ylöspäin.
Tässä suoritusmuodossa mekaanisen ilmastuslaitteen pyörivän juoksupyörän siipiä käyttää moottoriaggregaatti 32, jota kannattaa silta 35, joka on kiinnitetty kotelon 12 vastakkaisiin sivuseiniin. Moottoriaggregaatti 32 ja juoksupyöräyksikkö 39 on kytketty tavanomaisella käyttöakselilla 34 toisiinsa.
Tyypillisesti ilmastuslaitteen roottoriosa 30 kiinnitetään nesteen pinnan tasolle niin, että sen siivet uppoavat osittain nesteeseen. Jotta väitettäisiin mahdollinen kosketus väliaineeseen 28, voidaan sekoitusvyöhykkeen yläosaan 22 sijoittaa karkea pidä-tysseula. Lisäksi on suositeltavaa, että väliaineen 28 ominaispaino on ainakin hieman suurempi kuin veden ominaispaino jotta vältettäisiin juoksupyörän siipien ja väliaineen kosketus.
61019 Tämän keksinnön suositun suoritusmuodon mukaan on kotelon 12 sisäpuolelle varattu lisäksi lietteen vastaanottovyöhyke. Vastaanottovyöhyke on sijoitettu rei'itetyn, sekoitusvyöhykkeen alaosaa 24 rajoittavan välipohjan alle. Kartiomainen vastaanotto-allas 33 sulkee kotelon 12 alapään. Kartiomaisen altaan 38 sivu-seinät muodostavat suunnilleen 60° kulman kartion pystyakselin kanssa ja varmistavat siten sen, että liete virtaa kartion kärkeä kohti. Lietteen poisjuoksutusputki 40 aukeaa altaan 38 kartio-maiseen kärkeen. Putkeen 40 asennettu venttiili 42 avataan silloin tällöin keräytyneen lietteen juoksuttamista varten. Tyypillistä on, että liete on oleellisesti inerttiä, kiinteätä jäännösainetta, joka on laskeutunut sekoitusvyöhykkeestä. Poisjuoksutettua lietettä ei kierrätetä prosessissa, vaan päinvastoin poistetaan millä tahansa sopivalla tavalla.
Ohivirtauskanavan 26 alapää nojaa sekoitusvyöhykkeen rei'itettyyn pohjaan 24. Vastaanottoaltaan 38 kärki on riittävän paljon pohjan 24 alapuolella niin, että kiertävä neste ei huuhtele vastaanottoaltaan pohjaa, eikä palauta lietettä järjestelmään.
Tässä tarkoituksessa käytetään järjestelmää niin, että kiintoaineet pysyvät kiinteällä väliaineella 28 mahdollisimman kauan. Kiinteässä väliaineessa 28 kasvavat mikro-organismit poistavat tulojohdosta 14 saapuvasta virrasta kiinteät aineet yhdessä liuenneiden epäpuhtauksien kanssa. Hajonneet, kiinteät kappaleet irtoavat silloin tällöin kiinteästä väliaineesta 28 laskeutuakseen vas-taanottoaltaaseen 38. Sekä ei biologisesti hajoitettavissa olevien, että mikrobiologisesti hajonneiden kiintoaineiden laskeutumisominai-suudet ovat paremmat kuin sisäänvirtaavassa aineessa olevien kiintoaineiden laskeutusmisominaisuudet, koska ne ovat kooltaan suurempia ja niiden tiheys on suurempi, mitkä ominaisuudet ovat välittömiä seurauksia kiinteän väliaineen 28 aikaansaamasta pitkästä mikro-bisesta pidätysajasta.
Keksinnön mukaista järjestelmää tutkittiin laboratorio-mittakaavassa käyttämällä reaktoriyksikkönä "VIRTIS" vakiolämpö-tilakäymisastiaa malli 40-100. Reaktoria käytettiin huoneen lämpötilassa, joka vaihteli 21-27°C. Reaktorin tilavuus oli 10,5 1 ilman kiinteää väliainetta 28, kiertoputkea 26, rei'itettyä pohjaa 24 ja muita upotettavia osia. Reaktorin tehollinen nesteen pidä-tystilavuus oli upotettuine osineen 9,0 1. Tiettyä ilmastusaikaa 8 61019 vastaava tulovirtaus perustui reaktorin teholliseen pidätystila-vuuteen, so. 9,0 litraan.
Laboratoriomallissa käytettynä kiinteänä väliaineena 28 oli polypropyleeni "Flexirings" kappaleet, joita on aikaisemmin kuvattu. Käytössä oli kaikkiaan 1500 laboratoriokokoa olevaa ''Flexirings" yksikköä, joiden nimellidcoko oli 16mm. Kuivan väliaineen yksikköpainon keskiarvon todettiin olevan 0,5060 grammaa. Tilavuus, jonka 1500 yksikköä tarvitsi, oli suunnilleen 900 ml. Kuvattu väliaine on inaktiivista,normaali käsittelyssä muotonsa säilyttävää ja 127°C lämpötilan kestävää ilman haitallisia vaiku-tuksia. Sen pinta-ala tilavuusyksikköä kohti oli 330 m /m .
Tämän väliaine on sinänsä tavanomaista ja sitä on käytetty aikaisemmin suihkusuodatinjärjestelmissä.
Tutkimuksissa pumpattiin pienen kunnan käsittelylaitoksesta saatua selkeytynyttä viemärivettä mallireaktoriin Fluid Metering, Inc:n valmistamalla pumpulla, malli RRP. Jotta pumppaus-nopeus pysyisi yhtenäisenä asetettiin syöttösäiliön ja pumpun tulopuolen putken väliin tavanomainen vakiopainelaite. Viemärivettä pumpattiin biologiseen reaktoriin keskeytymättä vakio nopeudella halutun ilmastusajan saamiseksi. Täydellinen ilmastus ja sekoittuminen saatiin aikaan magneettisesti käytetyllä laakasiipi-sellä turbiinilla, joka oli sijoitettu keskellä olevaan kierto-putkeen 26.
Aluksi reaktoria käytettiin 12 tunnin ilmastusajalla 127 vuorokauden jakso. Tämän lisäksi tutkimuksia jatkettiin 26 vuorokauden ajan 6 tunnin ilmastusaikaa käyttäen. Pidätysajan ollessa 12 tuntia saatiin sisäänvirtaavan jäteveden koko kemiallisen hapen tarpeen (KHT) keskiarvoksi 202 mg/1, ja sisäänvirtaavan liuenneen aineen koko KHT:n todettiin olevan 111 mg/1. Ulosvirtaa-van liuenneen aineen koko KHT:n keskiarvon todettiin olevan 31 mg/1. Ulosvirtaavan aineen koko KHT ja liukoinen KHT olivat oleellisesti samat, koska ulosvirtaavan aineen suspendoituneen kiintoaineen määrä oli mitätön.
Kuuden tunnin pidätysaikana oli sisäänvirtaavan aineen koko KHT:n keskiarvo 508 mg/1, ja sisäänvirtaavan aineen liukoisen KHT:n keskiarvo oli 240 mg/1. Ulosvirtaavan aineen koko KHT:n keskiarvo oli 30 mg/1.
Biologisen hapen tarpeen (BHT) suhteen suoritettiin suppeampia tutkimuksia. Analyysien aikana oli sisäänvirtaavan 9 61019 aineen koko BHT:n keskiarvo 98 mg/1 ja liuoksen BHT:n keskiarvo 53 mg/1. Kuuden tunnin pidätysaikana oli sisäänvirtaavan aineen BHT:n keskiarvo 174 mg/1, kun liuoksen BHT:n keskiarvo oli noin 88 mg/1.
Kahdentoista tunnin pidätysaikana vaihteli sisäänvirtaavan suspendoituneen kiintoaineen määrä 10-137 mg/1, ja keskiarvo oli 65 mg/1. Ulosvirtaavan suspendoituneen kiintoaineen määrä vaihteli 0-5 mg/1 ja keskiarvo oli 3 mg/1. Noin 80% koko suspendoituneen kiintoaineen määrästä oli haihtuvaa. Kuuden tunnin pidätysaikaa käytettäessä oli sisäänvirtaavaa suspendoitunutta kiintoainetta keskimäärin 121 mg/1 ja ulosvirtaavaa suspendoitunutta kiintoainetta keskimäärin 14 mg/1.
Todettiin myös, että 12 tunnin pidätysaikaa käytettäessä tapahtui melkein täydellinen nitrifikaatio, kun sekoitus oli sopiva ja kun liuennutta happea oli riittävästi läsnä. Ulos- ja sisäänvirtaavan jäteveden pH mitattiin säännöllisin välein ja sen arvo vaihteli 7,1-7,8. Kiertoputkessa olevan sekoitetun nesteen liuennut happi mitattiin aika-ajoin. Liuenneen hapen määrä oli 1,5-2,4 mg/1.
Kiinteällä väliaineella olevan biologisen kiinteän aineen mikroskooppitutkimus osoitti, että mikrobit olivat aina samanlaisia kuin aktiivilietejärjestelmästä tavatut mikrobit. Kahdentoista tunnin pidätysaikaa käytettäessä oli kiinteällä väliaineella olevissa biologisissa kiinteissä aineissa korkeampia eliöitä kuin 6 tunnin tutkimuksien aikana.
Järjestelmä tuotti koko tutkimuksen ajan erittäin hyvänlaatuista ulosvirtaavaa vettä, kun tulosta arvioidaan puhdistu-misprosentin ulosvirtaavan aineen KHT- ja BHT-pitoisuuden ja suspendoituneen kiintoaineen perusteella. Kahdentoista tunnin pidätysaikana järjestelmä pystyi poistamaan 85% koko KHT:n, 95% BHT:n ja 95% koko suspendoituneen kiintoaineen määristä. Kuuden tunnin pidätysaikana järjestelmä poisti 85% KHTrstä, 86% BHT:stä ja 88% sus-pendoituneesta kiintoaineesta.

Claims (5)

61019 10
1. Biologinen suodatin biologisesti hajoavia jäteaineita sisältävän nesteen käsittelemiseksi, johon suodattimeen kuuluu suljettu kotelo, jossa on tuloja poistojohto sekä pylväs, joka on kiinteää väliainetta, joka koostuu useista eri elementeistä, jotka on vapaasti ja satunnaisesti pinottu päällekkäin kotelossa ja joilla jokaisella on ennalta määrätty suuri pinta-ala/tilavuussuhde ja joilla on yhdessä ennalta määrätty suuri huokoisuus, niin että läpi virtaavaan nesteeseen kohdistuva vastus on pieni, tunnettu siitä, että - kotelossa (12) on sekoitusvyöhyke, joka muodostuu kiinteää väliainetta olevasta pylväästä (28) ja rajoittuu pylvään ylä- ja alapäähän, - tulojohto (14) on sovitettu johtamaan riittävästi nestettä väliaineen (28) pitämiseksi kokonaan peitettynä, - poistojohto (16) on sijoitettu sekoitusvyöhykkeen yhteyteen tämän yläosan (22) ja pohjan (24) väliin, jolloin pohja on tehty rei'itetyksi lattiaksi (24), joka muodostaa läpivirtaus- ja sedimentointialtaan (38) yläosan, - sekoitusvyöhykkeen pohjasta yläosaan johtaa virtauskanava (26), - uudelleenkierrätyselimet on sovitettu pumppaamaan nestettä toistuvaa kiertoa varten sekoitusvyöhykkeen yläosasta (22) sen pohjaan (24) johtavaa rataa pitkin ja takaisin kanavan (26) kautta, jolloin kierrätyselimiin kuuluu hapetus- ja levitys-elin (30) nesteen hapettamiseksi sekoitusvyöhykkeen yläosan (22) ulkopuolella, pääasiassa sen kohdalla ja yläpuolella ja hapetetun nesteen levittämiseksi tasaisesti koko sekoitusvyöhykkeen yläosan päälle, niin että neste saadaan tasaisesti sekoitetuksi, mikä edistää aerobista mikrobikasvua kiinteällä väliaineella (28), ja - väliaine on sovitettu siten, että läpivirtaus tapahtuu tasaisesti sekoitus-vyöhykkeen läpi sen pyrkimättä irroittamaan aerobista mikrobikasvua väliaineesta ja muodostamaan höytyisiä aerobisia mikrobeja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen biologinen suodatin, tunnettu siitä, että lattia (24) rajoittaa sekoitusvyöhykkeen pohjan kotelossa (12) ja että sedimentointiallas (38) on alhaalta suipennettu, niin että oleellisesti nesteen läpivirtaustien ulkopuolelle säiliössä muodostuu vyöhyke, joka ottaa vastaan pohjasakan ja jossa on sakan poistoputki (40) altaaseen kertyneen pohjasakan ajoittaista poisimua varten.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen biologinen suodatin, tunnettu siitä, että hapetus- ja levityselin on mekaaninen pintasekoitin (30), joka on sijoitettu sekoitusvyöhykkeen yläosaan ja virtauskanavan (26) yhteyteen. 61019
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen biologinen suodatin, tunnettu siitä, että säiliön selkeytetyn nesteen poistojohtoon (16), joka on yhteydessä sekoitusvyöhykkeeseen tämän vyöhykkeen yläosan ja pohjan välissä, on liitetty tulvakynnys (18) oleellisesti sekoitusvyöhykkeen yläosan (22) tasolla.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukaisen suodattimen käyttö jäteveden puhdistukseen. 12 61019
FI2930/72A 1971-11-26 1972-10-23 Biologiskt filter foer behandling av biologiskt nedbrytbara avfallsprodukter innehaollande vaetska och anvaendande av detsamma till rening av avfallsvatten FI61019C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US20248971A 1971-11-26 1971-11-26
US20248971 1971-11-26

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI61019B FI61019B (fi) 1982-01-29
FI61019C true FI61019C (fi) 1982-05-10

Family

ID=22750084

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI2930/72A FI61019C (fi) 1971-11-26 1972-10-23 Biologiskt filter foer behandling av biologiskt nedbrytbara avfallsprodukter innehaollande vaetska och anvaendande av detsamma till rening av avfallsvatten

Country Status (14)

Country Link
JP (2) JPS4860457A (fi)
AT (1) AT323664B (fi)
AU (1) AU465835B2 (fi)
BE (1) BE791849A (fi)
CA (1) CA1000877A (fi)
CH (1) CH562166A5 (fi)
DE (1) DE2257348A1 (fi)
DK (1) DK143397C (fi)
FI (1) FI61019C (fi)
FR (1) FR2161029B1 (fi)
GB (1) GB1404777A (fi)
IT (1) IT966423B (fi)
SE (1) SE393591B (fi)
ZA (1) ZA726187B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS50101147U (fi) * 1974-01-21 1975-08-21
JPS5146757A (en) * 1974-10-17 1976-04-21 Ina Seito Kk Seikatsuosuitoshi nyoosuino dojishorisochi
JPS5599384A (en) * 1979-01-25 1980-07-29 Hitachi Chem Co Ltd Method and apparatus for purification of contaminated water
DE3517600A1 (de) * 1985-05-15 1986-11-20 Water Engineering and Plant Construction GtA reg. Trust, Vaduz Verfahren und vorrichtung zur aeroben reinigung von abwaessern
DE3520652A1 (de) * 1985-06-08 1986-12-11 Water Engineering and Plant Construction GtA reg. Trust, Vaduz Klaerbecken zur aeroben oder fakultativen reinigung organischer abwaesser
GB2175891A (en) * 1985-05-21 1986-12-10 Water Res Centre Biological treatment of aqueous liquids
DE3630751A1 (de) * 1986-09-10 1988-03-24 Piepho Abwassertech Ralf F Vorrichtung und verfahren zur reinigung von abwaessern
AT392941B (de) * 1989-01-19 1991-07-10 Hamburger Dietrich Spendevorrichtung zur dosierten abgabe eines duftstoffes an die luft, insbesondere fuer einen fahrzeuginnenraum
ITPD20030055A1 (it) * 2003-03-18 2004-09-19 Acqua Minerale S Benedetto S P A Supporto per biofilm da utilizzare in impianti di purificazione
DE102006050249A1 (de) * 2006-10-13 2008-04-17 Bischoff, Josef M. Verfahren und Vorrichtung zum Behandeln von Abwasser
JP6425217B1 (ja) * 2017-08-15 2018-11-21 シェルタッチ工業有限会社 水処理装置
CN115818855B (zh) * 2023-02-02 2023-08-15 盐城工学院 一种太阳能环流曝气悬浮型生物滤池

Also Published As

Publication number Publication date
FR2161029A1 (fi) 1973-07-06
IT966423B (it) 1974-02-11
JPS56151697U (fi) 1981-11-13
JPS4860457A (fi) 1973-08-24
FR2161029B1 (fi) 1976-08-20
JPS6012636Y2 (ja) 1985-04-23
DK143397C (da) 1981-12-21
CH562166A5 (fi) 1975-05-30
ZA726187B (en) 1973-07-25
DK143397B (da) 1981-08-17
FI61019B (fi) 1982-01-29
AT323664B (de) 1975-07-25
GB1404777A (en) 1975-09-03
CA1000877A (en) 1976-11-30
DE2257348A1 (de) 1973-05-30
SE393591B (sv) 1977-05-16
AU4659472A (en) 1974-03-21
AU465835B2 (en) 1975-10-09
BE791849A (fr) 1973-03-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3966599A (en) Method and apparatus
JP3183406B2 (ja) 水の浄化用の方法とリアクター
JP3335500B2 (ja) 排水処理装置および排水処理方法
US5616240A (en) Device for sewage clarification
US7276155B1 (en) Waste treatment apparatus with integral membrane apparatus
FI61019C (fi) Biologiskt filter foer behandling av biologiskt nedbrytbara avfallsprodukter innehaollande vaetska och anvaendande av detsamma till rening av avfallsvatten
WO2001072644A1 (en) Nitrogen reduction wastewater treatment system
CN101679086A (zh) 一种先进的水再生处理方法及其系统
US4146478A (en) Closed spiral path waste water treatment system
US6572774B2 (en) Waste treatment method and apparatus with integral clarifier
CN1939847B (zh) 畜牧业废水和粪尿等高氮浓度污水的处理装置及方法
US4282102A (en) Activated sludge wastewater treatment having suspended inert media for biota growth
CN212713126U (zh) 一体化mbr膜污水处理设备
US4069156A (en) Sewage treatment system
EP2049443B1 (en) A method and apparatus for simultaneous clarification and endogenous post denitrification
KR101019092B1 (ko) 인 제거를 위한 하폐수의 고도 수처리 장치 및 방법
KR100353004B1 (ko) 스미어에 의한 하수의 생물학적 고도처리공정
KR100336263B1 (ko) 폐수처리장치
KR100246814B1 (ko) 하수의 영양소 제거장치
CN209906555U (zh) 一种好氧提标过滤装置
JPH09253687A (ja) 排水の嫌気・好気処理装置
Ghangrekar Aerobic Wastewater Treatment Systems
CA2253456A1 (en) Clarification plant for water purification
KR100530555B1 (ko) 소규모의 생물학적 오하수 고도 처리 장치 및 방법
KR100302266B1 (ko) 생물막법을이용한하수와,오.폐수처리방법및장치