FI60322B - Kodnings- och kodtolkningsapparat i form av en skrivmaskin - Google Patents

Kodnings- och kodtolkningsapparat i form av en skrivmaskin Download PDF

Info

Publication number
FI60322B
FI60322B FI763271A FI763271A FI60322B FI 60322 B FI60322 B FI 60322B FI 763271 A FI763271 A FI 763271A FI 763271 A FI763271 A FI 763271A FI 60322 B FI60322 B FI 60322B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
characters
code
display device
control
input
Prior art date
Application number
FI763271A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI763271A (fi
FI60322C (fi
Inventor
Oskar Edwin Stuerzinger
Peter Frutiger
Original Assignee
Europ Handelsges Anst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Europ Handelsges Anst filed Critical Europ Handelsges Anst
Publication of FI763271A publication Critical patent/FI763271A/fi
Publication of FI60322B publication Critical patent/FI60322B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60322C publication Critical patent/FI60322C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L9/00Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols
    • H04L9/06Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols the encryption apparatus using shift registers or memories for block-wise or stream coding, e.g. DES systems or RC4; Hash functions; Pseudorandom sequence generators
    • H04L9/0618Block ciphers, i.e. encrypting groups of characters of a plain text message using fixed encryption transformation
    • H04L9/0637Modes of operation, e.g. cipher block chaining [CBC], electronic codebook [ECB] or Galois/counter mode [GCM]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L2209/00Additional information or applications relating to cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communication H04L9/00
    • H04L2209/12Details relating to cryptographic hardware or logic circuitry

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Record Information Processing For Printing (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)
  • Accessory Devices And Overall Control Thereof (AREA)

Description

ESSrTI γβΙ /^kuulutusjulkaisu J3Ta IBJ (11)UTLÄeCNINGSSIClllFT 6υόΖΖ iSS C (45) r Urni! v i ^ ^ (51) K».lk.3/lrrt.ci.3 G 09 O 3/00, 3/10 SUOMI—FINLAND (21) PaMnttlhtktimu — PatMttamekninf 7^3271 . . (22) HkkwniaplM — AnaAknlngidig 15.11-76 ' (23) Alkupilvi— GlM|h«tada| 15.11.76 (41) Tullut |ulklnkal — Bllvlt offuntllg 21.05.77
Patentti- ja rekisterihallitut ,.Ä . . . , _._| (44) NihtivUnlpMion |a kuutJulkalMin pvm.—
Patent- och registerstyrelsen 1 ' Anrtku utte** och uti^krifMn public·^ 31.08.8l (32)(33)(31) Pyydatty Muolkuus—&«giH priortm 20.11.75
Sveitsi-Schveiz(CH) 15063/75 (71) Anstalt Europäische Handelsgesellschaft, Vaduz, Liechtenstein(Ll) (72) Oskar Edvin Sturzinger, Baar, Peter Frutiger, Wangen, Sveitsi-Schveiz(CH) (7M Oy Borenius & Co Ab (5*0 Kirjoituskoneen muotoinen kooditus- ja koodintulkintakoje -Kodnings- och kodtolkningsapparat i form av en skrivmaskin
Keksinnön kohteena on kirjoituskoneen muotoinen kooditus- ja koodintulkintakoje, jossa on syöttölaite käsiteltävien merkkien syöttämiseksi, ohjauslaite kojeen toimintatapaa ohjaavien ohjauskäskyjen syöttämiseksi ja tulostuslaite, jossa on vähintään yksi arkkikirjoitin.
Koodituskojeissa, joissa informaatioita kooditetaan ja tulkitaan, on syötetyn eli primäärisen tekstin ainakin osittain oltava käyttöhenkilökunnan nähtävissä, kun taas käsitelty eli sekundäärinen teksti on, mikäli mahdollista, välittömästi oltava käytettävissä kirjoitettuna.
Tunnetaan ennestään, esim. sveitsiläisestä patenttijulkaisusta 298.532, mekaanisesti toimivia kojeita, joissa tätä tarkoitusta varten on kaksi rinnan toimivaa rivikirjoitinta. Tällainen ratkaisu on kuitenkin rakenteellisesti kallis.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada alussa mainittua tyyppiä oleva koje, joka on tiivisrakenteinen ja täyttää edellä mainitut vaatimukset pienin rakenteellisin kustannuksin, ja joka luotettavalla tavalla mahdollistaa nopean koodituksen ja koodintulkinnan.
Tämä tehtävä toteutetaan kojeella keksinnölle tunnusomaisesti siten, että siinä on syöttölaitteeseen liitettävissä oleva näyttölaite Syötettyjen merkkien näyttämiseksi askeltaen etenevästi, jotka merkit ulostulopuolella 2 60322 ovat kytkettävissä kirjoittimeen, koodituslaskimeen tai sellaiseen koodituslaskimeen, joka liittyy koodimerkkirekisteriin, jolloin kooditus-laskimen ulostulo voidaan yhdistää kirjoittimeen, ja edelleen ohjauslaitteen ohjaama keskusyksikkö, joka syötettyjen ohjauskäskyjen perusteella ohjaa tietojen kulkua kojeessa ja kojeen rakenneryhmiä, jolloin kirjoitin kulloinkin syötetyistä ohjauskäskyistä riippuen vastaanottaa näyttölaitteesta näytetyt merkit tai koodituslaskimesta kehittyneet merkit ja kirjoittaa ne.
Keksinnön eräs suoritusesimerkki selitetään seuraavassa lähemmin oheisten piirustusten perusteella.
Kuvio 1 näyttää perspektiiviesityksenä konttorikirjoituskoneen muotoista koodituskojetta.
Kuvio 2 esittää koodituskojeen erään ensimmäisen suoritusmuodon lohko- kaaviota .
Kuvio 3 esittää koodituskojeen erään toisen suoritusmuodon lohkokaaviota.
Kuviot 4...6 esittävät kuvion 2 mukaisen kojeen eri käyttötilanteita.
Kuviot 7 ja 8 esittävät kuvion 3 mukaisen kojeen eri käyttötilanteita.
Seuraavassa sanotaan tekötien koodittamiseen ja tulkitsemiseen käytettyä kojetta yksinkertaisuuden vuoksi koodikojeeksi.
Koodikoje on kuvion 1 näyttämällä tavalla konttorikirjoituskoneen muotoinen. Kojeen rakenneosat on täten, mikäli mahdollista, sovitettu koteloon 1. Kojeessa on syöttönäppäimistö 2, jossa on näppäimet 3, joilla käsiteltävät merkit syötetään kojeeseen. Edelleen koodikojeessa on ohjausnäppäimistö 4 ja sen ohjausnäppäimet 5, joita käytetään kojeen toimintatapaa ohjaavien ohjauskäskyjen syöttämiseksi.
Sinänsä samanlaiset näppäimistöt 2 ja 4 ovat ennestään tunnettua rakennetta, ja niitä toimittavat esim. toiminimet Lieon, Alps, Honeywell .
Kojeessa on edelleen reikänauhan lukulaite 6 ja reikänauha 6a sekä reikänauhan lävistin 7 ja reikänauha 7a.
i' ' 3 60322
Reikanauhan lukulaite 6 ja reikänauhan lävistin 7 ovat sinänsä tunnettua rakennetta, ja niitä toimittavat esim. toiminimet Addmaster, GNT, Addo ja Teletype.
Edelleen on olemassa optinen näyttölaite 8, jossa on näyttökenttä 9, jossa merkit osoitetaan askeltaen etenevänä kirjoituksena.
Näyttölaite voi olla esim. toiminimen Burrows Corp. valmistama.
Kojeessa on lisäksi arkkikirjoitin 10, joka kirjoittaa merkkejä arkkiin 10a. Tällaisia arkkikirjoittimia toimittavat esim. toiminimet Diablo, NCR, Logabax.
Tärkeimmät koteloon sijoitetut mutta ulkoapäin ei näkyvät rakenneosat ja rakenneryhmät on esitetty kuvioissa 2...8. Yleisesti tunnettuja muita rakenneosia, jotka ovat tarpeen oikean toimintatavan saavuttamiseksi, ja joiden käyttö ja rakenne ovat ammattimiehelle ilman muuta selvät, ei kuitenkaan lähemmin esitetä tai selitetä.
Kuvioissa 2 ja 3 lohkokaavioina näytetyt suoritusesimerkit ovat samanlaiset, lukuunottamatta että kuvion 2 mukaisessa suoritusmuodossa ei ole mitään reikänauhan lukulaitetta ja reikänauhan lävistintä. Vastaavat osat on täten merkitty samoin viitemerkein.
Lohkokaavioista nähdään tärkeimpien rakenneosien lisäksi myös niiden väliset yhteydet.
Kojeen navat 11a, 11b on liitetty jännitelähteeseen, jota ei lähemmin ole kuvattu, ja kojeen rakenneosiin.
Syöttönäppäimistön 2 näppäimet 3 on liitetty toisaalta mainittuiin jännitelähteeseen ja toisaalta koodimuuntimeen 12. Tämä koodimuunnin 12 muotoilee tunnetulla tavalla kosketinnäppäimiä 3 painamalla syötetyt merkit jonkin koodin, esim. CCITT:n 5- tai 8-koodin numero 2, vast. 5. mukaan. Tällainen muuntaminen binäärikoodiksi mahdollistaa informaatioiden yksinkertaisen käsittelyn, joten kahdenkymmenenkuuden tai useamman erillisjohtimen asemesta sarjaesityksessä tarvitaan vain yksi johdin, vast, rinnakkaisesityksessä ainoastaan 5, vast. 8 johdinta.
Kosketinnäppäimistön asemesta voidaan myös käyttää sellaista näppäimistöä, joka kehittää pulsseja, tai suoraan antaa syötetyn informaation koodina, 4 60322 esim. useampiosaisen binäärikoodin muodossa. Tässä tapauksessa voidaan tulla toimeen ilman koodimuunninta 12.
Näppäimistö 2 on edelleen johtimella 13e yhdistetty keskusohjaus-yksikköön (GPU) 13.
Ohjausnäppäimistön 4 näppäimet 5 on myös liitetty mainittuun jännitelähteeseen ja johtimien 13e kautta keskusohjausyksikköön 13. Näppäimillä 5 syötetään ohjauskäskyjä ohjausyksikköön 13. Riippuen näppäimistön 4 ja keskusohjausyksikön 13 rakenteesta voidaan näppäimistön 4 jälkeen kytkeä koodimuunnin, kuten syöttönäppäimistön 2 yhteydessä jo on selitetty.
Ohjausnäppäimistössä 4 on mm. poistamis- ja korjausnäppäimet, joiden avulla syötetty teksti voidaan korjata ennen käsittelyä.
Keskusohjausyksikkö 13 vaikuttaa kojeen koko toiminnan kulkuun, ja tällaisena yksikkönä voidaan käyttää esim. mikroprosessoria, jossa on vastaavalla tavalla ohjelmoidut ohjauskäskyrekisterit. Tällaisia mikroprosessoreja toimittavat mm. toiminimet Intel, Motorola ja RCA.
Näyttölaite 8 on johtimella 13 g liitetty ohjausylolkköön 13, jonka sisäänmenopuoli voidaan liittää syöttönäppäimistöön 2 tai reikänauhan lukulaitteeseen 6 (kuvio 3). Koodimuuntimen 12 ja näyttölaitteen väliin kytketään sopivasti välirekisteri 14, joka kuvioissa on esitetty katkoviivoin. Tämä välirekisteri 14 tehdään sopivasti siirtorekisterik-si. Tämänkaltaisten siirtorekisterien rakenne ja toimintatapa on selitetty aikakauslehdessä "Elektronik·, Jahrgang 1971, Heft 3, sivu 75 ja seuraavat.
Välirekisterin 14 tehtävänä on mm. tallentaa yleisesti tarvittavia lisämerkkejä ja sijoittaa ne oikealla tavalla merkkijonoon. Tällaisia lisämerkkejä tarvitaan esim. siinä tapauksessa, että syöttönäppäimistö 2 on tehty alfa-numeeriseksi, ja kojeen on kooditettaessa esitettävä ulostulopuolella ainoastaan kirjaimia. Tällaisissa tapauksissa kytketään välirekisterin H eteen esim. sveitsiläisen patenttijulkaisun 432.905 mukainen keskittämiskytkentä, joka automaattisesti sijoittaa merkkisignaalien jonoon lisäksi tarvittavia ohjaussignaaleja, joita sellaisinaan myös on käsiteltävä. Välirekisteri 14 tehdään sellaiseksi, että informaatio tulee annetuksi maksiminopeudella näyttölaitteeseen 8, 60322 5 ja välirekisteri vastaanottaa uutta informaatiota syöttönäppäimistöstä 2, vast, mainitusta keskittämiskytkennästä.
Näyttölaitteen 8 näyttökentässä 9 tulevat merkit kentän oikealta reunalta näkyviin. Sopivasti näytetään tällöin ainoastaan näppäimistön 2 syöttämiä merkkejä, kun taas keskittämiskytkennän kehittämät ohjaussignaalit johdetaan eteenpäin näyttämättä. Täten on myös mahdollista kytkeä keskittämiskytkentä näyttölaitteen 8 jälkeen niin, että ei tarvita mitään merkkien tukahduttamista.
Näyttökentässä 9 näkyvät merkit ilmestyvät tämän näyttökentän 9 oikean reunan luona ja siirtyvät jokaisen uuden syötetyn merkin esiintyessä askelen vasemmalle niin, että jokainen uusi merkki ensimmäisen kerran ilmestyy oikean reunan luona. Näyttökentän 9 vasemman reunan luona oleva uloin merkki häviää seuraavan siirtoaskelen yhteydessä ja tulee käsitellyksi. Laitetta käyttävä henkilö näkee täten aina yhtä monta käsittelemätöntä merkkiä kuin näyttökenttään mahtuu.
Siinä tapauksessa, että näyttökentässä 9 ilmestyy suurikokoisia hyvin luettavia merkkejä, on tarkastus mukavammin käyttäjän suoritettavissa kuin siinä tapauksessa, että merkit kirjoitettaisiin suoraan ja olisi pakko tarkastaa suhteellisen pientä ja eräissä olosuhteissa liian vaaleaa painokirjoitusta.
Yleensä on riittävää, että näyttökenttä 9 mahdollistaa noin 30 merkin samanaikaisen näytön, mikä vastaa suunnilleen puolta kaukokirjoitin-riviä. Laitetta käyttävä henkilökunta tuntee aina kulloinkin tekstissä esiintyvän kohdan niin, että esiintyvät viat voidaan korjata ennen käsittelyä, ja kooditusta varten näin ollen on olemassa moitteeton selväkielinen kirjoitus.
Kirjoitin 10 on johtimen 13 1 avulla liitetty keskusohjausyksikkoön 13 ja voidaan lisäksi yhdistää näyttölaitteeseen 8 tai koodilaskimeen 15, jonka sisäänmenopuoli voidaan kytkeä näyttölaitteeseen 8. Koodilaskin 15 suorittaa syötettyjen merkkien varsinaisen koodituksen, vast, tulkinnan, ja on kytketty koodimerkkirekisteriin 16, joka samoin kuin koodi-laskin 15 on yhdistetty keskusohjausyksikkoön 13.
Koodimerkkirekisterinä 16 voi olla esim. tunnettua rakennetta oleva ferriittisydänrekisteri tai suorasaantirekisteri (RAM). Koodimerkki-rekisteri 16 voi mahdollisesti olla tehty pistokkeiden avulla liitettä- 6 60322 vaksi, esim. saksalaisen kuulutusjulkaisun 24 18 982 mukaisella tavalla.
Koodilaskin 15 kehittää tunnetulla tavalla koodimerkkirekisteristä 16 otetun koodimerkki-informaation perusteella jokaista selväkielistä merkkiä varten yhden tai useamman koodimerkin ja päinvastoin. Koodi-laskin 15 voi toimia esim. sveitsiläisissä patenttijulkaisuissa 562.555, 443.744 tai 464.287 selitetyn periaatteen mukaan, jolloin kuitenkin sen rakenteessa sopivasti käytetään uudenaikaisia elektronisia rakenneosia (integroituja kytkentäpiirejä). Koodilaskimen 15 ulostulopuoli voidaan liittää kirjoittimeen 19 ja/tai reikänauhan lävistimeen 7 (kuvio 3).
Koodimerkkirekisteri voidaan yhdistää syöttönäppäimistöön 2 näyttölaitteen 8 ja koodilaskimen 15 välityksellä.
Kuvioiden 3, 7 ja 8 näyttämässä suoritusesimerkissä käytetään, kuten edellä mainittiin, tietojen tulostukseen tulkintalaitetta 6 ja tietojen syöttöön reikänauhan lävistintä 7. Tämän ansiosta voidaan kooditus-kojetta käyttää yhdessä kaukokirjoittimien kanssa, jolloin tietojen tallentimena olevat reikänauhat 6a, vast. 7a toimivat koodituskojeen ja kaukokirjoittimen välisenä rekisteri- ja yhdyselimenä.
Reikänauhojen asemesta voidaan myös käyttää magneettisia tallentamia, esim. nauhoja, levyjä tai kalvoja. Reikänauhan lukulaitteen 6 asemesta käytetään tällöin magneettisen kantimen lukulaitetta, kun taas reikänauhan lävistin 7 korvataan magneettisen kantimen tallennusyksiköllä.
magneettinauhoja tietojen tallentamina käytettäessä voidaan käyttää esim. tiivisrakenteisia kasetteja, joita nykyään jo käytetään elektronisissa tietojenkäsittelylaitteistoissa, ja joita toimittavat esim. toiminimet hell & Howell, Memodyne, Datum. Reikanäuhan lukulaite 6 ja reikänauhan lävistin 7 vast, magneettisten kantimien edellä mainitut tallennus- ja lukulaitteet voivat kokonaan tai osittain huolehtia informaation syöttämisestä, vast, tulostuksesta. Näppämistöt 2 ja 4 voidaan tällöin mahdollisesti korvata magneettitallentimien lukulaitteilla tai reikänauhan lukulaitteella.
Kuten edellä jo mainittiin, ohjaa keskusohjausyksikkö 13 kojeen koko toimintaa. Kulloinkin esiityvän toimintavaiheen ymmärtämiseksi paremmin on kuvioissa 2...8 esitetty ohjausyksikköön 13 liittyvät kytkentä- 7 60322 välineet 13a...13m, jotka täysin symbolisesti on esitetty osittain kytkiminä ja osittain ohjausjohtimina. Käytännössä lienee kauttaaltaan kysymys ohjausjohtimista, koska elektroniikassa kytkentätehtävät voidaan suorittaa vastaavasti ohjaamalla sopivia rakenne-elementtejä. Kytkimiin perustuva esitystapa on tästä syystä yksinomaan valittu kojeessa tapahtuvan tietovuon kulun paremman esityksen saamiseksi.
Kojeen eri toimintavaiheet selitetään seuraavassa kuvioiden 4...8 perusteella, jotka vastaavat kuvion 2, vast, kuvion 3 lohkokaaviota.
Kuvio 4 esittää käyttötilannetta siinä vaiheessa, jossa koodimerkki-informaatio syötetään koodimerkkirekisteriin 16. Tämä syöttö tapahtuu etupäässä syöttönäppäimistön 2 välityksellä, mutta voi myös tapahtua reikänauhan lukulaitteen 6 avulla (kuvio 3). Jokainen syötetty koodi-merkki esiintyy kuten edellä mainittiin näyttölaitteen 9 oikean reunan luona. Mahdolliset viat voidaan korjata ennen kuin koodimerkit syötetään koodimerkkirekisteriin 16. Tietojen kulkutie on kuviossa 4 esitetty suljettujen kytkimien 13i, 13k ja 13m avulla. Keskusohjaus-yksikkö 13 huolehtii syötettyjen koodimerkkien oikeasta järjestämisestä koodimerkkirekisteriin 16, ja estää syötön jatkumisen, kun tietty lukumäärä koodimerkkejä on saavutettu. Koodimerkkien syötön päätyttyä käytetään ohjausnäppäimistön 4 tyhjäsiirtonäppäintä näyttölaitteeseen 8 vielä tallennettujen koodimerkkien siirtämiseksi eteenpäin ja näyttölaitteen 8 tyhjentämiseksi.
Kuvio 5 esittää sitä käyttötilannetta, joka vallitsee syöttönäppäimistön 2 tai reikanäuhan lukulaitteen 6 (kuvio 3) avulla syötettyä selväkielistä tekstiä kirjoitettaessa. Syötetyt merkit näkyvät näyttölaitteessa 8, minkä jälkeen kirjoitin 10 kirjoittaa ne. Lopuksi näyttölaite 8 tyhjennetään tyhjäsiirtonäppäimen avulla, kuten edellä mainittiin. Koje toimii tässä tapauksessa tavanomaisen kirjoituskoneen kaltaisella tavalla, jolloin kuitenkin eri merkit osoitetaan ennen kirjoittamista. Reikänauhan lävistintä 7 (kuvio 3) käytettäessä voidaan syötetyt merkit siirtää reikänauhaan 7a.
Kuviot 6 ja 7 esittävät käyttötilannetta siinä vaiheessa, jossa syötetty teksti tulkitaan, vast, kooditetaan. Syöttönäppäimistön 2 avulla syötetyt merkit osoitetaan edellä selitetyllä tavalla näyttölaitteessa 8, minkä jälkeen ne joutuvat koodilaskimeen 15 (kuvio 6). Koodilaskin 15 suorittaa nyt tunnetulla tavalla syötettyjen meikkien koodituksen vast, tulkinnan, jolloin se kulloinkin saa koodimerkkirekisteristä 16 koodi- 8 60322 merkki-informaation. Keskusohjausyksikkö 13 ohjaa tällöin toimintaa.
Kirjoitin 10 kirjoittaa koodilaskimen 15 käsittelemän tekstin.
Kuten edellä jo mainittiin, voidaan merkit myös syöttää reikänauhan 6a (kuvio 3) tai magneettisen tietojentallentimien avulla. Määrätyt ohjauskäskyt voidaan myös syöttää reikänauhojen tai magneettitallenti-mien avulla ohjausnäppäimistön asemesta.
Tekstin syöttämisen päätyttyä käytetään jälleen edellä jo selitettyä tyhjäsiirtonäppäintä näyttölaitteeseen 8 vielä tallennettujen merkkien syöttämiseksi koodilaskimeen 15 käsiteltäviksi.
Ohjausyksikkö 13 voi tällöin toimia merkkien sekundäärisenä laskenta-laitteena, joka laskee koodilaskimen 15 käsittelemät merkit. Ohjausyksikön 13 toimesta tulee tällöin kirjoitusarkkiin 10a kirjoitetuksi ainakin käsiteltyjen merkkien kokonaislukumäärä. Tämä osoitus on tärkeä siinä tapauksessa, että tulostettu kooditettu teksti välitetään lennät-timen tai radion välityksellä.
Ohjausyksiköllä 13 voi olla muitakin lisätehtäviä. Syötettyä selväkielistä tekstiä kooditettaessa järjestää ohjausyksikkö 13 kooditetun tekstin sopivasti viiden ryhmiin, jolloin jokainen rivi sisältää 10 tällaista viiden-ryhmää. Ohjausjohtimella 13a koodilaskimeen 15 yhdistetty ohjausyksikkö 13 antaa tällöin johtimen 13 1 kautta kulloinkin sopivana ajankohtana vastaavan ohjauskäskyn kirjoittimeen 10.
Tulkittaessa voi ohjausyksikkö 13 myös tarkastaa syötetyssä koodi-tekstissä mahdollisesti esiintyviä vikoja, kuten periaatteessa on selitetty esim. sveitsiläisessä patenttijulkaisussa 528.119. Ohjausyksikkö 13 voi myös pitää huolen siitä, että tulkittu selväkielinen teksti tulee kirjoitetuksi riveihin järjestettynä, jolloin ohjausyksikkö jälleen suorittaa laskentatehtäviä ja lisäksi tulkitsee jokaisen rivin päättyessä kehittyvän signaalin "välitila" irroituskäskynä uuden rivin kytkemistä varten niin, että laajalti vältetään sanojen jakaminen.
Kun kuvion 7 näyttämällä tavalla käsitelty teksti siirretään reikänauhan lävistimen 7 avulla reikänauhaan 7a, ohjaa ohjausyksikkö 13 vastaavalla tavalla reikänauhanlävistintä 7· Koska lävistettyä reikänauhaa 7a käytetään tietojen käsittelemiseksi edelleen kaukokirjoitus-laitteistoissa, on välttämätöntä vielä lisätä tekstimerkkien väliin 9 60322 tarvittavat ohjauskäskymerkit, jotta kaukokirjoituslaitteiston kirjoittama teksti tulisi oikein järjestetyksi. Kirjoitin 10 kirjoittaa syötetyn tekstin, kuten kuviossa 7 on näytetty.
Kuvio 8 esittää käyttötilannetta, joka vallitsee merkkejä reikänauhan lukulaitteen 6 avulla syötettäessä. Koska syöttö tällä tavoin tapahtuu suurella nopeudella, on syötettyjen merkkien näyttäminen näyttökentässä 9 epätarkoituksenmukaista, koska tarkastus tuskin on mahdollista. Tästä syystä syötetyt merkit johdetaan ilman näyttöä koodilaskimeen 15, vast, kirjoittimeen 10. Näyttölaitteen 8 näyttökenttään 9 liittyvä siirto-rekisteri toimii kuten edelläkin välirekisterinä, mutta näyttökentässä 9 tapahtuva näyttö tulee tukahdetuksi.
On kuitenkin tarkoituksenmukaista tässä tapauksessa käyttää ohjausyksikköä 13 syötettyjen merkkien laskemiseksi ja jatkuvasti näyttää laskimen osoittama lukumäärä näyttökentässä 9. Tällä tavoin voidaan mahdolliset virheelliset kohdat paikallistaa.
Reikänauha 6a on yleensä kotoisin kaukokirjoittimesta, joka myös toimittaa kirjoitetun tekstin. Laitetta hoitava henkilö voi tämän kirjoitetun tekstin avulla helposti havaita mahdolliset virheet, jotka voivat aiheutua välitysvirheistä, erikoisesti siinä tapauksessa, että on kysymys viiden-ryhmiin järjestetystä salatekstistä. Laitetta hoitava henkilö merkitsee muistiin vikakohdan tämän kohdan edessä olevien merkkien lukumäärän perusteella. Tekstiä syötettäessä näytetään, kuten edellä mainittiin, syötettyjen merkkien lukumäärä. Noin 30 merkkiä, toisin sanoen noin puoli kaukokirjoitinriviä ennen vika-kohdan saavuttamista, pysäytetään reikänauhan 6a läpikulku käyttämällä ohjausnäppäimistön 4 korjausnäppäintä 5. Näyttökentässä 9 saadaan nyt näkyviin merkit, jotka ovat varastoituneina näyttokenttään 9 liittyvässä siirtorekisterissa. Reikänauhaa 6a syötetään nyt askeltaen eteenpäin ohjausnäppäimen 5 avulla, jolloin merkki tulee selitetyllä tavalla näkyviin näyttökentässä 9. Heti kun vikakohta on saavutettu ja saatu näkyviin, voidaan suorittaa vastaava korjaus. Tämän jälkeen reikänauha 6a jälleen johdetaan nopeasti liikkuvana reikänauhan lukulaitteen 6 läpi.
Siinä tapauksessa, että reikänauhassa 6a on selväkielinen teksti, joka on kooditettava koodituskojeessa, voidaan vastaavalla tavalla ennen käsittelyä suorittaa selväkielisen tekstin korjauksia.

Claims (10)

10 60322
1. Kirjoituskoneen muotoinen kooditus- ja koodintulkintakoje, jossa on syöttölaite käsiteltävien merkkien syöttämiseksi, ohjauslaite kojeen toimintatavan määräävien ohjauskäskyjen syöttämiseksi, ja tulostuslaite, jossa on ainakin arkkikirjoitin, tunnettu siitä, että siinä on syöttölaitteeseen (2, 6) liitettävissä oleva näyttölaite (8) syötettyjen merkkien näyttämiseksi askeltaen etenevästi, jotka merkit ulostulopuolella ovat kytkettävissä kirjoittimeen (10), kooditus-laskimeen (15) tai sellaiseen koodituslaskimeen (15), joka liittyy koodimerkkirekisteriin (16), jolloin koodituslaskimen (15) ulostulo voidaan yhdistää kirjoittimeen (10), ja edelleen ohjauslaitteen (4) ohjaama keskusohjausyksikkö (15), joka syötettyjen ohjauskäskyjen perusteella ohjaa tietojen kulkua kojeessa ja kojeen rakenneryhmiä (7, 8, 10, 15, 16), jolloin kirjoitin (10) kulloinkin syötetyistä ohjauskäskyistä riippuen vastaanottaa näyttölaitteesta (8) näytetyt merkit tai koodituslaskimesta (15) kehittyneet merkit ja kirjoittaa ne.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnettu siitä, että syöttölaitteena ja ohjauslaitteena on vastaava näppäimistö (2, 4), jossa on useita näppäimiä (3,5).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnettu siitä, että syöttölaitteena on näyttölaitteeseen (8) liitettävissä oleva reikänauhan lukulaite (6), vast, lukulaite sellaisia tiedontallentimia varten, joissa on magnetoitavissa oleva kerros.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnettu siitä, että tulostuslaitteessa on lisäksi reikänauhan lväistysyksikkö (7), vast, magnetoltavalla kerroksella varustetun tietojentallentimen tallennus-yksikkö, joka on yhteydessä keskusohjausyksikköön (13), ja voidaan liittää koodilaskimen (15), vast, näyttölaitteen (8) ulostuloon.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1.,,4 mukainen koje, tunnettu siitä, että näyttölaitteessa (8) on näyttökenttä (9), jossa merkit jokaisen merkinsyötön yhteydessä siirtyvät askeltaen reunasta toiseen, jolloin näyttökentästä (9) häviävät merkit voidaan johtaa tulostuslaitteeseen (7, 10), koodilaskimeen (15) tai koodimerkkirekisteriin (16). 11 60322
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen koje, tunnettu siitä, että syöttönäppäimistön jälkeen on kytketty koodimuunnin (12), joka voidaan kytkeä näyttölaitteeseen (8).
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen koje, tunnettu siitä, että ohjausnäppäimistössä (4) on poistamis- ja ohjausnäppäimet virheellisesti syötettyjen merkkien korjaamiseksi.
8. Patenttivaatimuksen 2 ja 5 mukainen koje, tunnettu siitä, että ohjausnäppäimistössä (4) on tyhjäsiirtonäppäin näyttölaitteen (8) tyhjentämiseksi merkkien syötön päätyttyä siirtämällä näyttölaitteessa (8) vielä olevia merkkejä eteenpäin.
9. Patenttivaatimuksen 2 tai 6 mukainen koje, tunnettu siitä, että syöttönäppäimistön (2) ja näyttölaitteen (8) väliin on sovitettu välirekisteri (12).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen koje, tunnettu siitä, että välirekisteri (12) on tehty siirtorekisteriksi.
FI763271A 1975-11-20 1976-11-15 Kodnings- och kodtolkningsapparat i form av en skrivmaskin FI60322C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1506375A CH594261A5 (fi) 1975-11-20 1975-11-20
CH1506375 1975-11-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI763271A FI763271A (fi) 1977-05-21
FI60322B true FI60322B (fi) 1981-08-31
FI60322C FI60322C (fi) 1981-12-10

Family

ID=4406036

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI763271A FI60322C (fi) 1975-11-20 1976-11-15 Kodnings- och kodtolkningsapparat i form av en skrivmaskin

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4350844A (fi)
JP (1) JPS5282031A (fi)
AR (1) AR215253A1 (fi)
AT (1) AT358298B (fi)
BE (1) BE848568A (fi)
BR (1) BR7607632A (fi)
CA (1) CA1076676A (fi)
CH (1) CH594261A5 (fi)
DE (1) DE2649023A1 (fi)
DK (1) DK517876A (fi)
ES (1) ES453436A1 (fi)
FI (1) FI60322C (fi)
FR (1) FR2332575A1 (fi)
GB (1) GB1531149A (fi)
IT (1) IT1120752B (fi)
NL (1) NL7612702A (fi)
NO (1) NO763919L (fi)
SE (1) SE415129B (fi)
ZA (1) ZA766692B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4442486A (en) * 1981-11-25 1984-04-10 U.S. Philips Corporation Protected programmable apparatus
US4829568A (en) * 1983-07-21 1989-05-09 Pitney Bowes System for the printing and reading of encrypted messages
JPH063597B2 (ja) * 1985-08-20 1994-01-12 俊明 渡辺 ワ−ドプロセツサ
US4965828A (en) * 1989-04-05 1990-10-23 Quadri Corporation Non-volatile semiconductor memory with SCRAM hold cycle prior to SCRAM-to-E2 PROM backup transfer
US5815577A (en) * 1994-03-18 1998-09-29 Innovonics, Inc. Methods and apparatus for securely encrypting data in conjunction with a personal computer
GB2342768B (en) * 1995-08-27 2000-07-05 Aliroo Ltd Document processing
IL118642A (en) * 1996-06-12 1999-12-31 Aliroo Ltd System for encoding written text
US6373947B1 (en) 1996-08-26 2002-04-16 Aliroo Ltd. Document processing

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH298532A (de) * 1950-10-26 1954-05-15 Hagelin Boris Umstellanordnung für Chiffriermaschinen.
NL233484A (fi) * 1958-01-07
US3057955A (en) * 1959-06-11 1962-10-09 Ralph M Hirsch Cryptographic ancillary equipment
DE1100679B (de) * 1959-10-16 1961-03-02 Siemens Ag Verfahren und Schaltungsanordnung zur Sicherung von Fernschreibnachrichten, bei denen die einzelnen Zeichen in einem 5-Schritte-Code uebertragen werden
CH382216A (de) * 1960-11-07 1964-09-30 Europ Handelsges Anst Gerät zur Ver- und Entschlüsselung eines in Fernschreibersymbolen niedergelegten Textes
CH402937A (de) * 1961-08-18 1965-11-30 Gretag Ag Verfahren zur Verschlüsselung von impulsförmig übertragenen Nachrichten
GB1051127A (fi) * 1963-02-22
NO122532B (fi) * 1970-01-16 1971-07-12 Standard Tel Kabelfab As
JPS5617235B1 (fi) * 1971-04-20 1981-04-21
US3878332A (en) * 1972-10-20 1975-04-15 Barrie O Morgan Digital crytographic system and method
DE2251831A1 (de) * 1972-10-21 1974-04-25 Licentia Gmbh Elektrisches schreibwerk
FR2214208B1 (fi) * 1973-01-12 1976-04-30 Teltest Rd Ets
US4016365A (en) * 1974-07-05 1977-04-05 Staar Development Company, S.A. Readout for recording typewriter
NO760499L (fi) * 1975-02-24 1976-08-25 Gretag Ag
US3976995A (en) * 1975-05-22 1976-08-24 Sanders Associates, Inc. Precessing display pager
CH592937A5 (fi) * 1975-11-11 1977-11-15 Europ Handelsges Anst

Also Published As

Publication number Publication date
GB1531149A (en) 1978-11-01
AT358298B (de) 1980-08-25
NL7612702A (nl) 1977-05-24
ZA766692B (en) 1977-10-26
BR7607632A (pt) 1977-09-27
US4350844A (en) 1982-09-21
SE415129B (sv) 1980-09-08
ATA855876A (de) 1980-01-15
DK517876A (da) 1977-05-21
DE2649023A1 (de) 1977-05-26
FR2332575B1 (fi) 1983-05-20
JPS5282031A (en) 1977-07-08
FR2332575A1 (fr) 1977-06-17
FI763271A (fi) 1977-05-21
SE7612806L (sv) 1977-05-21
CH594261A5 (fi) 1977-12-30
FI60322C (fi) 1981-12-10
ES453436A1 (es) 1977-11-16
IT1120752B (it) 1986-03-26
BE848568A (fr) 1977-03-16
CA1076676A (en) 1980-04-29
AR215253A1 (es) 1979-09-28
NO763919L (fi) 1977-05-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4535204A (en) Telephone dialling system
US3108254A (en) Machine reading of handwritten characters
US3735395A (en) Projection type keyboard device
US3512137A (en) Correlated recording,reproducing,printing,and composing apparatus
FI60322B (fi) Kodnings- och kodtolkningsapparat i form av en skrivmaskin
US3998310A (en) Apparatus for recording data in arabic script
FI60458B (fi) Elektronisk kodnings- och dekodningsapparat i form av en fickraeknare
US3328764A (en) Copy editor processing device
US3234363A (en) Automatic typesetting controls
US3142039A (en) Real time reader for hand-written alpha numeric characters
US3018332A (en) Transmitting typewriter apparatus
JPS5736341A (en) Electronic cash register
US4649231A (en) Method for the transmission of characters by means of the code combinations of a telegraph alphabet
US2933245A (en) Sensing negative and positive photo records
US2984830A (en) Digital code translating system
US3337686A (en) Automatic typeset machine control
US3795791A (en) Automatic code-correcting device
SU1400904A1 (ru) Устройство дл набора текста
JPS6213159Y2 (fi)
US3672565A (en) Punched tape controlled card puncher
SU570907A1 (ru) Устройство дл регистрации информации
KR950003479B1 (ko) 팩시밀리의 인식명 등록방법
GB1152620A (en) Apparatus for producing a Record of a Message
SU746689A1 (ru) Обучающее устройство
KR840001070A (ko) 문자 프린트 방법 및 장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ANSTALT EUROPAEISCHE HANDELSGESELLSHAFT