NO763919L - - Google Patents

Info

Publication number
NO763919L
NO763919L NO763919A NO763919A NO763919L NO 763919 L NO763919 L NO 763919L NO 763919 A NO763919 A NO 763919A NO 763919 A NO763919 A NO 763919A NO 763919 L NO763919 L NO 763919L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
characters
code
display
input
control
Prior art date
Application number
NO763919A
Other languages
English (en)
Inventor
O E Stuerzinger
P Frutiger
Original Assignee
Europ Handelsges Anst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Europ Handelsges Anst filed Critical Europ Handelsges Anst
Publication of NO763919L publication Critical patent/NO763919L/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L9/00Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols
    • H04L9/06Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols the encryption apparatus using shift registers or memories for block-wise or stream coding, e.g. DES systems or RC4; Hash functions; Pseudorandom sequence generators
    • H04L9/0618Block ciphers, i.e. encrypting groups of characters of a plain text message using fixed encryption transformation
    • H04L9/0637Modes of operation, e.g. cipher block chaining [CBC], electronic codebook [ECB] or Galois/counter mode [GCM]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L2209/00Additional information or applications relating to cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communication H04L9/00
    • H04L2209/12Details relating to cryptographic hardware or logic circuitry

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Record Information Processing For Printing (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)
  • Accessory Devices And Overall Control Thereof (AREA)

Description

Kodings- og dekodingsanordning i form av en skrivemaskin.
Foreliggende oppfinnelse vedrorer en kodings- og dekodingsanordning i form av en skrivemaskin med en innmatningsinnretning for innmating av de tegn som skal bearbeides, en styreinnretning som avgir styreordre som bestemmer anordningens funksjonsmåte, og en.avgivningsinnretning som omfatter minst en arktrykkeinnretning.
Ved kodeanordninger for koding og dekoding av informasjoner bor den innmatede tekst (primærtekst) til enhver tid være i det minste delvis synlig for operatoren, mens den bearbeidede tekst (sekundærtekst) om mulig omgående bor foreligge i trykt form.
Det er kjent mekanisk arbeidende anordninger, f.eks. fra sveit-sisk patentskrift 298 532, hvor det for dette formål foreligger to parallelt arbeidende strimmel-trykkeinnretninger. En slik losning er imidlertid konstruktivt omfattende.
Foreliggende oppfinnelse går ut på å tilveiebringe en anordning av innledningsvis nevnte type, som ved kompakt konstruksjon oppfyller de ovennevnte krav med et ringe konstruktivt oppbud, samtidig som den muliggjor pålitelig og hurtig koding og dekoding.. ^
Dette formål oppnås ifolge oppfinnelsen ved en fremvisningsinnretning for trinnvis fortlopende fremvisning av de innmatede tegn, som på utgangssiden kan kobles til trykkeinnretningen, en koderegner eller en kodetegn-lagerenhet tilordnet'koderegnereh, hvorved koderegneren på utgangssiden kan kobles til trykkeinnretningen, og ved en sentral styreenhet, som er utlosbar av styreinnretningen og ifolge de innkomne styreordre fastlegger data banene i anordningen og styrer anordningens komponentgrupper, hvorved trykkeinnretningen i avhengighet av de innmatede styreordre overtar og trykker de fremviste tegn fra fremvisningsinnretningen eller de tegn som er generert av koderegneren.
I det folgende skal noen utforelseseksempler av oppfinnelsens gjenstand beskrives nærmere under henvisning til tegningen, hvor
fig. 1 i perspektiv viser en kodingsanordning i form av en kontor skrivemaskin,
fig. 2 viser koblingsskjemaet for en forste utforelsesform av kodeanordningen,
fig. 3 viser koblingsskjemaet for en andre utforelsesform av kodeanordningen,
fig. 4-6 viser de forskjellige driftstilstander av anordningen ifolge fig. 2 og
fig. 7 og 8 viser de forskjellige driftstilstander av anordningen ifolge fig. 3.
I det folgende kalles anordningen for koding og dekoding av tekster for enkelthetens 'skyld kodeanordning.
Som vist i fig. 1, har kodeanordningen kontor-skrivernaskinform. Anordningens komponenter er i stort mulig utstrekning anordnet i et hus 1. Anordningen har et innmatningstastatur 2 med taster 3, for innmating av de tegn som skal bearbeides. For ovrig foreligger et styretastatur 4 med styretaster 5, for innmating av styreordre som bestemmer anordningens funksjonsmåte.
De i og for seg like tastaturer 2 og 4 er av kjent konstruksjon og markedsfores f.eks. av firmaene LICON, ALOS, HONEYWELL.
i For ovrig omfatter anordningen en hullstrimmelavsoker 6 med hullstrimmel 6a og en hullstrimmel-stanser 7 med hullstrimmel 7a.
Hullstrimmel-avsokeren 6 og hullstrimmel-stanseren 7 er av kjent konstruksjon og produseres f.eks; av firmaene ADDMASTER, ADDO hhv. TELETYPE.
Det foreligger videre en optisk fremvisningsanordning 8 med et fremvisningsfelt 9, hvor tegnene angis trinnvis fortlopende.
Fremviseren 8 kan f.eks. være et. produkt fra firma BURROUGHS
CORP.
Anordningen omfatter dessuten en arktrykkeinnretning 10, som trykker tegn på et ark 10a. Slike trykkeinnretninger markeds-føres av bl.a. firmaene DIABLO, NCR, LOGABAX.
De viktigste komponenter og komponentgrupper som er anordnet i huset 1,men ikke er synlige utenfra, er vist i fig. 2-8. Eventuelle ytterligere komponenter, som er nodvendige for anordningens funksjonering og som med hensyn til anvendelse og utformning er kjent for fagfolk, er imidlertid ikke nærmere vist eller beskrevet.
Utforelseseksemplene i form av koblingsskjemaer i fig. 2 og 3 er like, bortsett fra at utforelsesformen ifolge fig. 2 er vist uten hullstrimmel-avsoker og hullstrimmel-stanser. Samsvarende deler er derfor betegnet med samme henvisningstall.
Koblingsskjemaene. viser foruten de viktigste komponenter også deres gjensidige forbindelser.
Anordningen er via en klemme Ila,11b koblet til en ikke nærmere vist spenningskilde, med hvilken anordningens komponenter er forbundet.
Innmatningstastaturets 2 taster 3 er dels koblet til nevnte spenningskilde og dels til en kodeomformer 12. Kodeomformeren 12 omformer på kjent måte tegnene,som er matet inn ved nedtryk-king av kontakttastene 3, ifolge en kode, f.eks. 5-plass- eller 8-plasskpden ifolge CCITT No. 2. En slik omforming til en binær-kode muliggjor en enkel informasjons-bearbeidelse, slik at det i stedet for de 26 eller flere enkeltledere som kreves ved se- riegjengivelse, bare kreves en leder hhv. 5 hhv. 8 ledere ved parallell-gjengivelse.
I stedet for et kontakttastatur kan det også benyttes et tastatur, som avgir pulser eller avgir den innmatede informasjon di-rekte i kodet form, f.eks. i fler-plass binærkodet form. I dette tilfelle kan.man gi avkall på kodeomformeren 12.
Tastaturet 2 er videre via ledningen 13e koblet til en sentral styreenhet (CPU) 13.
Styretastaturets 4 taster 3 er likeledes koblet til nevnte spenningskilde og til den sentrale styreenhet 13 via ledningene 13d. Ved hjelp av tastene 5 mates styreordre inn i styreenhetén 13. I avhengighet av tastaturets 4 utformning og den sentrale styreen-hets konstruksjon kan det etter tastaturet 4 kobles inn en kode-omf ormer, som.nevnt i forbindelse med innmatningstastaturet 2.
Styretastaturet 4 omfatter bl.a. utvisknings- og korrekturtaster, som gjor det mulig å korrigere den innmatede tekst for, bearbei-delsen.
Den sentrale styreenhet påvirker hele funksjonsforlopet i anordningen og kan f.eks. bestå av en mikroprosessor med tilsvarende programmerte styreordre-lagerenheter. Slike mikroprossessorer?markedsfores bl.a. av firmaene INTEL, MOTOROLA og RCA.
Via ledningen 13g er fremvisningsanordningen 8 koblet til styreenhetén 13, og er på inngangssiden tilknytbar til innmatnings-tastaturet 2 eller hullstrimmel-avsokeren 6 (fig. 3). Mellom ko-deomf ormeren 12 og fremvisningsinnretningen 8 kobles fortrinnsvis en en mellomlagerenhet 14, som i figurene er. vist med stip-let strek. Denne mellomlagerenhet 14 er hensiktsmessig utformet som skyveregister. Konstruksjonen og virkemåten av slike skyve-registere er f.eks. beskrevet i tidsskriftet "Elektronik", årg. 1971, hefte 3, side 75 ff.
i Mellomlagerenheten 14 tjener bl.a. til å oppta eventuelt nødven-dige tilleggstegn og innordne disse korrekt i tegnrekken. Slike tilleggstegn er f.eks. nodvendige, når innmatningstastaturet er
alfa-numerisk utformet og anordningen ved koding på utmatnings-siden bare skal avgi bokstaver. I slike tilfelle kobles foran mellomlagerenheten 14 inn en konsentrasjonskobling, f.eks. ifolge CH-PS 432 905, som. automatisk foyer ekstra styresignaler inn i rekken av tegnsignaler, hvorved styresignalene likeledes må bearbeides som sådane. Mellomlagerenheten 14 utformes slik at informasjonen avgis med maksimal hastighet til fremviseren 8, og at mellomlagerenheten overtar nye informasjoner fra innmatningstastaturet 2 hhv. fra nevnte konsentrasjonskobling.
I fremviserens 8 fremvisningsfelt 9 blir tegnene synliggjort innkommende fra hoyre. Fortrinnsvis vises bare de tegn som er matet inn med tastaturet 2, mens de styresignaler som genereres av konsentrasjonskoblingen ledes videre uten å bli gjort synlige. Det er derfor også. mulig å koble inn konsentrasjonskob-, lingen bak fremviseren 8, slik at tegnundertrykkelse ikke blir nodvendig.
De tegn som er synlige i feltet 9, opptrer i hoyre kant av feltet 9 og vandrer et trinn mot venstre for hvert nytt, irinmatet tegn, slik at hvert nytt tegn forst opptrer til .hoyre. Det yt-terste tegn ved venstre kant av feltet 9 forsvinner ved neste forskyvningstrinn og bearbeides. Operatoren ser således til enhver tid så mange ubearbeidede tegn som feltet kan oppta..: Hvis det i feltet 9 opptrer store, lettleselige tegn, vil kont-rollen bli greiere for operatoren, enn om tegnene trykkes di-rekte og en forholdsvis liten, eventuelt blass,trykt tekst må benyttes for kontroll.
Som regel er det tilstrekkelig at feltet.9 tillater samtidig
fremvisning av ca. 30 tegn, hvilket svarer til omtrent en halv fjernskriverlinje. Operatoren vil alltid kjenne det aktuelle sted i teksten, slik at eventuelle feil kan korrigeres for bearbeidelse og det kan fqreligge en feilfri klartekst for koding.
Trykkeinnretningen 10 er via ledningen 13 1 koblet til den sentrale styreenhet 13 og kan dessuten kobles til fremvisnings innretningen 8 eller én koderegner 15, som på inngangssiden kan kobles til fremviseren 8. Koderegnereri 15 utforer den egentli-ge koding hhv. dekoding av de innmatede tegn og er koblet til en kodetegn-lagerenhet 16, som likesom koderegneren 15er koblet til den sentrale' styreenhet 13.
Kodetegn-lagerenheten 16 kan f.eks. være en ferrittkjerne-lagerenhet eller en direkteadkomst-lagerenhet (RAM) av kjent konstruksjon. Kodetegn-lagerenheten 16 kan eventuelt være tilknytbar med stikkontakt, f.eks. konstruert ifolge tysk Offen-legungsschrift 24 18 982.
Koderegneren 15 vil på kjent måte, på grunnlag av kodetegnin-formasjon mottatt fra kodetegn-lagerenheten 16 generere ett eller, flere kodetegn for hvert ihnmatet klarteksttegn eller om-vendt. Koderegneren 15 kan f.eks. drives ifolge det prinsipp som er beskrevet i CH-PS 362 555, 443 744 eller 464 287. Til koderegnerens konstruksjon benyttes dog fortrinnsvis noderne, elektroniske komponenter (integrerte kretser). Koderetneren 15 kan på utgangssiden kobles til trykkeinnretningen 10 og/eller til hullstrimmel-stanseren 7 (fig. 3).
Kodetegn-lagerenheten kan via fremviseren 8 og koderegneren 15 forbindes med innmatnings-tastaturet 2.
Ved det utforelseseksempel som er vist i fig., 3>7 og 8, foreligger det som nevnt en hullstrimmelavsoker 6 for datainnma-ting og en hullstrimmel-stanser 7 for dataavgivning. Dette gjor det mulig å benytte kodeanordningen sammen med f<!>jernskriverap-parater, hvorved hullstrimmelen 6a hhv. 7a som databærer danner lagrings- og bindeleddet mellom kodeanordningen og fjernskriver-apparatet..
I stedet for hullstrimler kan det også benyttes magnetsjiktbærere i form av bånd, plater eller folier. I stedet for hullstrimmel-avsokeren 6 benyttes da en avlesningsenhet for magnetsjiktbære-ren, mens hullstrimmel-stanseren 7 erstattes av en opptegnings-enhet for magnetsjiktbærere.
Når det benyttes magnetbånd som databæreré, kan det f.eks. be nyttes kompaktkassetter, som allerede er i bruk i EDB-anlegg og f.eks. leveres av firmaene BELL & HOWELL, MEMODYNE, DATUM.
Hullstrimmel-avsokeren 6 og hullstrimmel-stanseren 7 hhv. de tilsvarende,, ovennevnte skrive- og leseanordninger for magnetsjiktbærere kan helt eller delvis overta informasjonsinnmat-ningen hhv. -avgivningen. Tastaturene 2 og 4 kan således eventuelt erstattes av hullstrimmel-avsoker eller.leseenheter for magnetsjiktbærere.
Som nevnt, styrer den sentrale styreenhet 13 hele funksjonsforlopet i anordningen. For at de forskjellige funksjonsforlop skal bli mer forståelige, er det i fig. 2-8 vist styreorganer 13a-13m, som er tilordnet styreehheten 13 og som rent. symbolsk delvis er vist som brytere og delvis som styreledninger. I praksis vil det gjennomgående dreie seg. om styreledninger,
idet rene bryterfunksjoner i elektronikken kan utfores av tilsvarende utlosning av egnede komponenter. Gjengivelsen ved hjelp av brytere er således utelukkende valgt medhenblikk på å gjore databanene i anordningen mer forståelige.
Under henvisning til fig. 4-8, som svarer til koblingsskjemaet i fig. 2 hhv. fig. 3, skal de forskjellige funksjonsforlop i anordningen beskrives nærmere nedenfor. Fig. 4 viser driftstilstanden ved innmating av kodetegninforma-sjon i kodetegn-lagerenheten 16. Denne innmating skjer fortrinnsvis ved hjelp av tastaturet 2, men kan også oppnås ved hjelp av hullstrimmel-avsokeren 6 (fig. 3). Hvert innmatet kodetegn vil, som nevnt ovenfor, fremkomme på hoyre side av fremvisnings-skjermen 9. Eventuelle feil kan korrigeres for kodetegnene lag-res i kodetegn-lagerenheten 16. Databanen er i fig. 4 bestemt ved de sluttede brytere 13i, 13k og 13m. Den sentrale styreenhet 13 bevirker korrekt innordning av de innmatede kodetegn i kodetegn-lagerenheten 13 og sperrer for ytterligere innmating, når et gitt antall kodetegn er innmatet. Når kodétegn-innmatingen er avsluttet, betjenes en tomskyvningstast i styretastaturet 4, for at de kodetegn som fortsatt er lagret i fremviseren 8 skal skyves videre og fremviseren 8 tommes. Fig. 5 viser driftstilstanden ved trykking av den klartekst som er matet inn ved hjelp av tastaturet 2 eller hullstrimmel-avsokeren 6 (fig. 3).. De innmatede tegn fremvises i fremviseren 8
og trykkes.i tilslutning av trykkeinnretningen 10. Til slutt blir fremviseren 8 tomt ved betjening av tomskyvningstasten,som nevnt ovenfor. Anordningen vil i dette tilfelle arbeide som en konvensjonell skrivemaskin, hvorved de innmatede tegn dog fremvises for de trykkes. Hvis det foreligger én hullstrimmel-stanse-innretning 7 (fig. 3), er det mulig å overfore de innmatede tegn til en hullstrimmel 7a.
•Fig. 6 og 7 viser driftstilstanden ved dekoding hhv. koding av den innmatede tekst. Tegnene som er matet inn ved hjelp av tastaturet 2, vises på angitt måte frem i. fremviseren 8 og kommer i tilslutning til koderegneren 15 (fig. 6). Koderegneren 15 utforer nå koding hhv. dekoding på kjent måte, hvorved, den til enhver tid mottat kodetegninformasjonen fra kodetegn-lagerenheten 16. Den sentrale styreenhet 13 styrer derved det korrekte funksjonsforlop.'
Teksten som er bearbeidet av koderegneren .15, trykkes ved hjelp av trykkeinnretningen 10.
Som tidligere nevnt, kan tegninnmating også skje ved hjelp av
en hullstrimmel 6a (fig. 3) eller en magnetiserbar databærer. L Visse styreordre kan også mates inn via perforerte eller magne-. tiserbare databærere i stedet for ved hjelp av tastaturet 4.
it
Ved slutten av tekstinnmatingen betjenes igjen nevnte tomskyvningstast for at de tegn som er lagret i fremviseren 8 skal tilfores koderegneren 15 for bearbeidelse.
Styreenheten 13 kan derved virke som sekundærtegnteller, som teller de tegn som er bearbeidet av koderegneren 15. Styreenheten 13 vil da bevirke at det totale antall bearbeidede tegn trykkes på arket 10a. Denne angiyelse er av betydning ved overforing av den avgitte kodetekst via telegraf eller radio, i
Den sentrale styreenhet 13 kan utove ytterligere funksjoner. Ved koding av en innmatet klartekst vil styreenheten 13 for trinnsvis anordne kodeteksten i 5-plass-grupper, hvorved hver linje omfatter 10 slike 5-plass-gruppéf,. Styreenheten 13, som via styreledningen 13a er forbundet med koderegneren 15, vil via ledningen 13 1 til enhver tid i det egnede oyeblikk avgi tilsvarende styreordre til trykkeinnretningen 10.
Ved dekoding kan den sentrale styreenhet 13 også gjennomfore en kontroll av den innmatede kodetekst med henblikk på eventuelle feil, f.eks. som i prinsippet beskrevet i CH-PS 528 119. Styreenheten 13 kan likeledes sorge for at den dekodede klartekst uttrykkes anordnet i linjer, idet den igjen utover en tellefunk-sjon og i tillegg utnytter et signal "mellomrom", generert mot slutten av hver linje, som utlosningsordre for viderekobling på ny linje, slik at deling av ord vidtgående kan unngås.
Hvis den bearbeidede tekst, som vist i fig. 7, ved hjelp av hullstrimmel-stanseinnretningen 7 overfores til en hullstrimmel 7a, skjer en tilsvarende styring av hullstrimmel-stanseinnretningen; 7 via den sentrale styreenhet 13. Da den stansede hullstrimmel 7a benyttes til viderebearbeiding av data i fjernskri-veranlegg, er det nodvendig å foye til de nodvendige styreordre-tegn mellom teksttegnene, slik at den tekst som uttrykkes i fjernskriveranlegget er korrekt anordnet. Som vist i fig. 7, blir den innmatede tekst trykket i.trykkeinnretningen 10.
I fig..8 ses driftstilstanden ved tegninnmating ved hjelp av hullstrimmel-avsokeren 6. Da innmatingen på denne måte skjer med stor hastighet, er angivelse av de innmatede tegn i fremvisnings-feltet 9 uhensiktsmessig, idet kontroll neppe er mulig. De innmatede tegn tilfores derfor koderegneren 15 hhv. trykkeinnretningen 10 uten fremvisning. Fremviserens 8 skyveregister som er tilordnet feltet 9, virker fortsatt som mellom-lagerenhet, det er
'i
bare fremvisningen i feltet 9 som undertrykkes.
I dette tilfelle er det imidlertid hensiktsmessig å benytte styreenheten 13 til telling av de innmatede tegn og til fortløpende fremvisning av tellertilstanden i feltet 9. Dermed, er det mulig å lokalisere eventuelle feilaktige steder.
Som regel vil hullstrimmelen 6a komme fra en fjernskriver, som leverer den trykte tekst samtidig. Operatoren kan ved hjelp av den trykte tekst lett se eventuelle forvrengninger som skyldes
overforingsfeil, særlig når det foreligger en kodétekst som er ordnet i fem-posisjons-grupper. Operatoren registrerer feilpo-sisjonen ved, hjelp av antallet tegn som ligger foran vedkommen-de sted. Ved innmating av teksten angis jo, som nevnt, antallet innmatede tegn. Ca. 30 tegn, dvs. omtrent en halv fjernskriverlinje, foran feilstedet stanses hullstrimmelens passasje ved
betjening av en korrekturtaste 5 i styretastaturet 4. Nå vises de tegn som er lagret i skyveregisteret for feltet 9 i fremvis-ningsfeltet 9. Hullstrimmelen 6a skyves trinnvis frem ved hjelp av en styretast 5, hvorved fremvisning fimmer sted i feltet 9 på omtalt måte. Så snart feilstedet er nådd og gjort synlig, kan korreksjon foretas. I tilslutning fores hullstrimmelen. 6a igjen hurtig gjennom avsokeren 6.
Hvis det foreligger klartekst på hullstrimmelen 6a for koding i kodeanordningen, kan det på tilsvarende måte foretas korrigerin-ger i klarteksten for denne bearbeides.

Claims (10)

1. Kodings- og dekodingsanordning i form av en skrivemaskin med en innmatningsinnretning for innmating av de tegn som skal behandles, en styreinnretning for innmating av styreordre som bestemmer anordningens funksjonsmåte, og en avgivningsinriret-ning som i det minste omfatter en arktrykkeinnretning, karakterisert ved en fremvisningsinnretning (8),for trinnvis fortlopende fremvisning av de innmatede tegn, som kan kobles til innmatningsinnretningen (2,6) og som på utgangssiden kan kobles til trykkeinnretningen (10), til en koderegner (15) eller til en kodetegn-lagerenhet (16) som er tilordnet koderegneren (15), hvorved koderegneren (15) på utgangssiden kan forbindes med trykkeinnretningen, og ved en sentral styreenhet (13) utlosbar ved hjelp av styreinnretningen (4),som ifolge de innmatede styreordre bestemmer databanene i anordningen og styrer anordningens komponentgrupper (7,8,10,15,16), hvorved trykkeinnretningen (10) i avhengighet av de innmatede styreordre overtar og trykker de fremviste tegn fra fremviseren (8) eller de genererte tegn fra koderegneren (15).
2. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert vedat innmatningsinnretningen og styreinnretningen dannes av hver sitt tastatur (2,4) med flere taster (3,5).
3. , Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at innmatningsinnretningen omfatter en hullstrimmel-avsoker (6) hhv. avleser for databærere med magnetiser- ti bart sjikt som kan kobles til fremviseren (8).
4. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at avgivningsinnretningen videre omfatter en hullstrimmel-stanseenhet (7) hhv. en påtegningsenhet for databæ-. rere med magnetiserbart sjikt, som er forbundet med den sentrale styreenhet (13) og kan kobles til koderegnerens (15) utgang hhv. til fremviserens (8) utgang. i
5. Anordning som angitt i et av kravene 1-5, karakterisert ved at fremviseren (8) omfatter et fremvisningsfelt (9), hvor tegnene ved hver tegninnmating trinnvis går fra- den ene kanten til den andre, hvorved de tegn som forsvinner fra feltet (9) kan tilfores utmatningsinnretningen (7,10), koderegneren (15) eller kodetegn-lagerenheten (16).
6. Anordning som angitt i krav 2, karakterisert ved at det etter innmatningstastaturet er anordnet en kodeomformer (10), som kan kobles til fremviseren (8).
7. Anordning som angitt i krav 2, karakterisert ved at styretastaturet (4) omfatter utvisknings-og korreksjonstaster for utbedring av feilaktig innmatede tegn. .
8. Anordning, som angitt i'krav 2 og 5, karakterisert ved at styretastaturet (4) omfatter en tomskyvningstast, for etter avsluttet tegninnmating å tomme fremviseren ved fremskyvning av de tegn som fortsatt er lagret i fremviseren (8).
9. Anordning som angitt i krav 2 eller 6, karakterisert vedat det mellom innmatningstastaturet (2) og fremviseren (8) er anordnet en mellom-lagerenhet (12).
10. Anordning som angitt i krav 9, karakterisert ved at mellom-lagerenheten (12) er utformet som skyveregi ster.
NO763919A 1975-11-20 1976-11-17 NO763919L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1506375A CH594261A5 (no) 1975-11-20 1975-11-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO763919L true NO763919L (no) 1977-05-23

Family

ID=4406036

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO763919A NO763919L (no) 1975-11-20 1976-11-17

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4350844A (no)
JP (1) JPS5282031A (no)
AR (1) AR215253A1 (no)
AT (1) AT358298B (no)
BE (1) BE848568A (no)
BR (1) BR7607632A (no)
CA (1) CA1076676A (no)
CH (1) CH594261A5 (no)
DE (1) DE2649023A1 (no)
DK (1) DK517876A (no)
ES (1) ES453436A1 (no)
FI (1) FI60322C (no)
FR (1) FR2332575A1 (no)
GB (1) GB1531149A (no)
IT (1) IT1120752B (no)
NL (1) NL7612702A (no)
NO (1) NO763919L (no)
SE (1) SE415129B (no)
ZA (1) ZA766692B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4442486A (en) * 1981-11-25 1984-04-10 U.S. Philips Corporation Protected programmable apparatus
US4829568A (en) * 1983-07-21 1989-05-09 Pitney Bowes System for the printing and reading of encrypted messages
JPH063597B2 (ja) * 1985-08-20 1994-01-12 俊明 渡辺 ワ−ドプロセツサ
US4965828A (en) * 1989-04-05 1990-10-23 Quadri Corporation Non-volatile semiconductor memory with SCRAM hold cycle prior to SCRAM-to-E2 PROM backup transfer
US5815577A (en) * 1994-03-18 1998-09-29 Innovonics, Inc. Methods and apparatus for securely encrypting data in conjunction with a personal computer
AU6835896A (en) 1995-08-27 1997-03-27 Aliroo Ltd. Document processing
IL118642A (en) * 1996-06-12 1999-12-31 Aliroo Ltd System for encoding written text
US6373947B1 (en) 1996-08-26 2002-04-16 Aliroo Ltd. Document processing

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH298532A (de) * 1950-10-26 1954-05-15 Hagelin Boris Umstellanordnung für Chiffriermaschinen.
NL233484A (no) * 1958-01-07
US3057955A (en) * 1959-06-11 1962-10-09 Ralph M Hirsch Cryptographic ancillary equipment
DE1100679B (de) * 1959-10-16 1961-03-02 Siemens Ag Verfahren und Schaltungsanordnung zur Sicherung von Fernschreibnachrichten, bei denen die einzelnen Zeichen in einem 5-Schritte-Code uebertragen werden
CH382216A (de) * 1960-11-07 1964-09-30 Europ Handelsges Anst Gerät zur Ver- und Entschlüsselung eines in Fernschreibersymbolen niedergelegten Textes
CH402937A (de) * 1961-08-18 1965-11-30 Gretag Ag Verfahren zur Verschlüsselung von impulsförmig übertragenen Nachrichten
GB1051127A (no) * 1963-02-22
NO122532B (no) * 1970-01-16 1971-07-12 Standard Tel Kabelfab As
JPS5617235B1 (no) * 1971-04-20 1981-04-21
US3878332A (en) * 1972-10-20 1975-04-15 Barrie O Morgan Digital crytographic system and method
DE2251831A1 (de) * 1972-10-21 1974-04-25 Licentia Gmbh Elektrisches schreibwerk
FR2214208B1 (no) * 1973-01-12 1976-04-30 Teltest Rd Ets
US4016365A (en) * 1974-07-05 1977-04-05 Staar Development Company, S.A. Readout for recording typewriter
NO760499L (no) * 1975-02-24 1976-08-25 Gretag Ag
US3976995A (en) * 1975-05-22 1976-08-24 Sanders Associates, Inc. Precessing display pager
CH592937A5 (no) * 1975-11-11 1977-11-15 Europ Handelsges Anst

Also Published As

Publication number Publication date
US4350844A (en) 1982-09-21
DE2649023A1 (de) 1977-05-26
ES453436A1 (es) 1977-11-16
ZA766692B (en) 1977-10-26
NL7612702A (nl) 1977-05-24
FR2332575B1 (no) 1983-05-20
CH594261A5 (no) 1977-12-30
IT1120752B (it) 1986-03-26
AR215253A1 (es) 1979-09-28
ATA855876A (de) 1980-01-15
FI60322C (fi) 1981-12-10
FI763271A (no) 1977-05-21
BR7607632A (pt) 1977-09-27
SE7612806L (sv) 1977-05-21
FI60322B (fi) 1981-08-31
CA1076676A (en) 1980-04-29
AT358298B (de) 1980-08-25
GB1531149A (en) 1978-11-01
DK517876A (da) 1977-05-21
SE415129B (sv) 1980-09-08
JPS5282031A (en) 1977-07-08
FR2332575A1 (fr) 1977-06-17
BE848568A (fr) 1977-03-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3427585A (en) Data receiving and transmitting system
US2337553A (en) Device for operating machines from control tapes
NO763919L (no)
US2859276A (en) Apparatus for key operated mechanisms
US1815996A (en) Telegraph reading machine
US3137948A (en) Teaching machines
US2754054A (en) Devices for determining check symbols for symbol groups
US2998596A (en) Translator and display device
US2343405A (en) Communication apparatus
US3932842A (en) Computer terminal
US2972015A (en) Coding apparatus
US2885658A (en) Coding device for computers
US2114667A (en) Verifying machine for combinational holes record cards
GB801295A (en) Improvements in the transmission of intelligence
US3016186A (en) Tape reading punch
US3281526A (en) Teleprinter order writing system
US3818454A (en) Card reader-imprinter remote terminal
US2129743A (en) Automatic auditing and tabulating system
US3123815A (en) Naxon
US3963907A (en) Device for instantaneous decimal credibility check for data processing
US1976615A (en) Electric verifying machine
US3016418A (en) Record memory device
US982938A (en) Electric cash-register.
US1857374A (en) Cryptograph enciphering and deciphering device
US701314A (en) Assembly voting-machine.