FI58521B - Saett att oeka cellulosautbytet vid sulfitkokning av ved - Google Patents

Saett att oeka cellulosautbytet vid sulfitkokning av ved Download PDF

Info

Publication number
FI58521B
FI58521B FI752508A FI752508A FI58521B FI 58521 B FI58521 B FI 58521B FI 752508 A FI752508 A FI 752508A FI 752508 A FI752508 A FI 752508A FI 58521 B FI58521 B FI 58521B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cooking
formate
cellulosautbytet
ved
vid
Prior art date
Application number
FI752508A
Other languages
English (en)
Other versions
FI752508A (fi
FI58521C (fi
Inventor
Sigbjoern Holgersson
Original Assignee
Kopparfors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kopparfors Ab filed Critical Kopparfors Ab
Publication of FI752508A publication Critical patent/FI752508A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI58521B publication Critical patent/FI58521B/fi
Publication of FI58521C publication Critical patent/FI58521C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes
    • D21C3/222Use of compounds accelerating the pulping processes

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Emulsifying, Dispersing, Foam-Producing Or Wetting Agents (AREA)

Description

RSr^l ΓβΙ tt1vKUULUTUSJULICAISU CQCO-I
IBJ (11) utlAggnINGSSKRIPT 5 8521 C (45) rat.ir^i :..V ’C CC 1931 ^ (51) KrjÄhta1 D 21 C 3/06 SUOMI —FINLAND (21) P««rttihikwTW~r*wciniöknfn| 752508 (22) Hikmihpllv»—AwBIwliiH^ 05.09.75 ' (23) AltcupVvl—GIMxhutsdag 05.09.75 (41) Tulkit lulkMal — Bllvlt offwttllf 07.03.76
Petent- och registerstyrelaen ^ pubitond 31.10.80 (32)(33)(31) Byyduttjr «tuoHuut-Β^ priorlm 06.09.lk Ruotsi-Sverige(SE) 7^11268-1 (71) Kopparfors Aktiebolag, 8l6 00 Ockelbo, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Sigbjöm Holgersson, Gävle, Ruotsi-Sverige(SE) (7*0 Berggren Oy Ab (5^*) Tapa selluloosasaannon lisäämiseksi puuta sulfiittimenetelmän avulla keitettäessä - Sätt att oka cellulosautbytet vid sulfit-kokning av ved
Selluloosaa normaalisti sulfiittimenetelmällä keitettäessä liukenee ligniinin ohella myös suurin osa raaka-aineen hemiselluloosaa ja joskus liukenee myös pienempi määrä alfa-selluloosaa. Pääasiallisesti puhdas alfa-selluloosatuote voi olla toivottava niissä tapauksissa, joissa massa käytetään viskoosin valmistukseen, mutta paperimassasta puheen ollen merkitsee hemiselluloosan poistaminen säännöllisesti ainoastaan saantomenetystä.
Nyt on osoittautunut, että sekä massan saanto että massan lujuus lisääntyvät mikäli keittonesteeseen lisätään pieniä määriä heksyyli-alkoholin tai substituoimattomien tai metyylisubstituoitujen norbor-nyylialkoholien, edullisesti 2-norbornyylialkoholien, muurahaishappo-estereitä (formiaatteja). Formiaateilla on yleinen kaava: 0
R-0-C-H
jossa R on täten heksyyliryhmä, substituoimaton tai metyylisubsti-tuoitu norbonyyluryhmä.
2 58521
Keksinnön mukaisen tavan muodostaa näin ollen sellainen, että vähintään yhtä edellä mainittua formiaattia lisätään ennen puun kyllästämistä keittonesteellä tähän keittonesteeseen määrässä vähintään 0,02 moolia, edullisesti vähintään 0,1 moolia, laskettuna tonnia kohden kuivaa puuta. Yleensä on riittävää lisätä yhtä näistä aineista, mutta voidaan myös lisätä kahta tai useampaa. Lisäys tapahtuu edullisesti välittömästi ennen keittonesteen lisäämistä kattilaan sopivasti vesi-dispersion muodossa käyttäen ei-ioniaktiivista dispergoimisainetta. Pormiaatti tai formiaatit voidaan kuitenkin edullisesti liuottaa ennen dispergoimista esim. tärpättiin, kymeeniin tai dietyylibentseeniin. Edellä esitetty alinta lisättävää määrää 0,02 moolia voidaan pitää rajana, jonka alapuolella ei voida olettaa tapahtuvan huomattavaa vaikutusta. Keksinnön mukaisista käyttökelpoisista aineista ovat en-dofenkyyliformiaatti ja ekso-norbornyyliformiaatti osoittautuneet erittäin tehokkaiksi.
Tätä uutta sulfiittikeittomenetelmää voidaan erikoisesti soveltaa käytettäessä lähtöaineena kuusta, mutta myös muita havupuulajeja voidaan käyttää, esim. mäntyä, ja menetelmää voidaan myös soveltaa lehtipuuhun, esim. koivuun, kun tätä keitetään yhdessä havupuun kanssa.
Esimerkkinä sellaisista sopivista formiaateista, joilla on edellä mainittu yleinen kaava, voidaan esittää seuraavat aineet: H 0 ch3-(ch2)4-c-o-c-h
H
Heksyyliformiaatti .
H 3 0-C-H
M
0
Ekso-norbornyyliformiaatti Endofenkyyliformiaatti H CH^
Ekso-isofenkyyliformiaatti 3 58521
Millä tavoin nämä formiaatit vaikuttavat edullisesti sulfiittikei-tossa ei ole vielä täysin selvää, mutta tähän asti suoritetut havainnot viittaavat siihen, että nämä aineet vastustavat ligniinin kondensoitumista. Keittonesteen tarkoituksena on keiton aikana saattaa sul-fonoimisen avulla puun ligniini liukenemaan. Tällöin hajoavat ligniinin hiili-happosidokset ja muodostuu reaktiokykyisiä, nopeasti sulfo-noituvia välituotteita, jotka ovat bentsyliumionityyppisiä tai joilla on kinonimetidirakenne. On tunnettua, että näiden lajien sulfonoitu-minen tapahtuu samanaikaisesti ligniinin kondensoitumisreaktioiden kanssa, jolloin bentsyliumionit tai kinonimetidit reagoivat (olosuhteista riippuen) aromaattisen substituution välityksellä jonkin toisen fenyylipropaaniyksikön kanssa. Tällöin muodostuu uusi stabiili hiili-hiilisidos, ja menetelmä aikaansaa täten ligniinin molekyyli-suuruuden kasvun. Tämä ligniinikondensaatio vastustaa täten haluttua liuottavaa vaikutusta, joka keittohapolla on sulfonoivan vaikutuksensa johdosta.
Kokeiden avulla on selvitetty, että formiaatit hydrolysoituvat nopeammin tai hitaammin sulfiittikeitossa vallitsevissa olosuhteissa vastaavaksi alkoholiksi ja muurahaishapoksi. Muodostuneen muurahaishapon oletetaan vaikuttavan estävästi edellä mainittuun ligniinin kondensaa-tioreaktioon ja tämän voidaan ajatella tapahtuvan kahdella eri tavalla. Toinen tapa tarkoittaa sitä, että muurahaishappo vaikuttaa suoraan pelkistysaineena ja pelkistää täten osan edellä mainituista bentsylium-ioneista tai kinonimetideistä. (Analogiset reaktiot ovat tunnettuja). Muodostuneessa pelkistystuotteessa ei voi tapahtua kondensaatiota siten kuin edellä on esitetty bentsyliumionien tai kinonimetidien kysymyksessä ollessa. Toinen ajateltavissa oleva vaikutusmekanismi, joka johtuu myös muurahaishapon pelkistävästä vaikutuksesta, sisältää sen, että muurahaishappo muodostaa keittonesteen kanssa tiosulfaattia. Johtuen voimakkaasta nukleofiilisuudestaan reagoivat sitten tiosul-faatti-ionit erittäin nopeasti bentsyliumionien tai kinonimetidien kanssa, jolloin estetään näissä tapahtuva edellä mainittu ligniinin kondensaatio.
Muurahaishappoa esiintyy normaalisti keittonesteessä vähäisessä, mutta kuitenkin vaihtelevassa määrässä. Yhdessä edellä mainittujen formiaattien kanssa voi tällä muurahaishapolla olla edullinen vaikutus mikäli sen väkevyys ei ole niin suuri, että haitalliset sivuvai-tutukset tulevat vallitseviksi. Muurahaishapon lisääminen yhdessä 4 58521 formiaatin kanssa voi tämän johdosta olla suuressa määrin edullinen siinä tapauksessa, että luonnollisesti esiintyvä muurahaishappomäärä keittonesteessä on erittäin alhainen. Muurahaishapon ylimääräisen lisäyksen tulee kuitenkin normaalisti olla pienemmän kuin 25 % lisätystä formiaattimäärästä.
Mainittujen aineiden lisäyksen on osoitettu antavan parhaan tuloksen mikäli keittonesteen kokonais SO^-pitoisuus on enemmän kuin 1,5 kertaa suurempi kuin sen sidotun S02:n pitoisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että keksintöä voidaan soveltaa ei ainoastaan tavanomaisessa keitossa käyttäen hapanta sulfiittia, vaan myös nykyaikaisessa bisulfiittikei-tossa, esim. magnesiumbisulfiittikeitossa.
Keksinnön mukaista tapaa kuvataan seuraavassa toteuttamisesimerkkien avulla. Kaikki keitot hapanta sulfiittia käyttäen ovat suoritetut laboratoriomittakaavassa, mutta käsittelytapa on suoraan siirrettävissä tehdasmittakaavaan. Bisulfiittikeittoesimerkit on otettu suoraan tehdasmittakaavasta jatkuvia keittokattiloita käytettäessä.
Laboratoriokokeissa täytettiin 8 litran laboratoriokeittokattila kuivalla kuusilastulla (kuivapaino noin 1 kg) ja 4 litralla esikuumennet-tua keittohappoa, joka sisälsi 6,0 % kokonais S02:ta ja 1,7 % CaO:hon sitoutunutta S02:ta. Lähtölämpötila oli 60°C. Jokaista keittoa edelsi 2 tunnin pituinen kyllästysjakso, jolloin lämpötila nostettiin vähitellen arvoon 80°C. Kyllästysjakson jälkeen lisättiin lämmönjohta-mista siten, että lopullinen keittolämpötila, noin 130°C, saavutettiin 5 tunnin kuluttua keiton alkamisesta. Kokonaiskeittoaika vaihteli eri kokeissa. Keittoajan päätyttyä seurasi kaasutus ja keiton keskeytys tavanomaisella tavalla. Kunkin erillisen keiton saanto määrättiin punnitsemalla tarkasti tunnetun kuivppitoisuuden omaavat lastut sekä pesemällä, defibroimalla, kuivaamalla ja punnitsemalla valmistettu massamäärä.
Koko koesarjan aikana käytettiin yhtenäistä lastulaatua, mutta sen seikan tarkistamiseksi, etteivät mitkään käsittelyähän vaihteluiden aikaansaamat muutokset vaikuttaneet tulokseen, suoritettiin koko koe-jakson aikana tasaisin väliajoin nollakeitto lisäämättä saantoa suurentavia aineita. Kaikki nämä nollakeitot osoittivat keskenään erittäin hyvää vastaavaisuutta ja niistä saatiin keskimäärin seulomatonta massaa 51,4 5&:n saannolla kappaluvun ollessa 40. Valkoisuus oli 64 % 5 58521 SCAN. Keittoaika oli keskimäärin 9,0 tuntia. Käytettäessä kaikkia seu-raavassa taulukossa I esitettyjä kokeita sekoitettiin 100 osaa for-miaattia, 3 osaa muurahaishappoa ja 30 osaa ei-ioniaktiivista disper-goimisainetta ja seosta sekoitettiin vedessä suhteessa 1:20. Vesi-dispersio sekoitettiin keittohapon kanssa välittömästi ennen tämän lisäämistä kattilaan.
Taulukko I
Esimerkin n:o 1 23
Lisäaine Ekso-isofenkyy- Endofenkyy- Ekso-norbor- liformiaatti liformiaatti nyyliformiaatti
Lisäys, g tonnia kohden kuivaa puuta 24 96 noin 10 000
Keittoaika, tuntia 8,5 8,5 9,1
Kappaluku 38 40 35
Valkoisuus, SCAN 69,5 70,0 69,5
Seulomattoman massan saanto, % 55,5 57,2 56,2
Kokeet, käyttäen jatkuvaa bisulfiittikeittoa suurmittakaavassa, suoritettiin käyttäen oheenliitetyssä piirustuksessa kaaviollisesti esitettyä laitteistoa, ja menettelytapa oli seuraava:
Kuusilastuja syötettiin lastusäiliöstä A lastujen syöttölaitteen B avulla (muodostettu siipipyöräsyöttölaitteeksi) ja matalapainehanan C (so. kennosyöttäjän) kautta höyrystyssäiliöönD, jonka muodosti makaava sylinteri, jossa oli vaakasuora syöttöruuvi. Tuoretta höyryä johdettiin alhaaltapäin lastutulpan lävitse niin, että höyrytyssäiliössä ylläpidettiin painetta noin 1,5 aty. Viipymisaika höyrysäiliössä oli 2-4 min. Höyryä, joka oli sekoitettuna lastuista poistetun ilman kanssa, johdettiin ulkoilmaan lastusuppilon kautta sen vuotaessa matalapainehanan ja lastujen mittalaitteen kautta, mutta sitä voitiin poistaa myös säädetyissä määrissä höyrytysastiasta erikoisen ilmastointi-johdon kautta.
Höyrytysastiasta lastut johdettiin lastujohdon E kautta alas korkea-painehanaan F ja pakattiin tässä kiertävän keittonesteen avulla siihen hanakammioon, joka tässä tapauksessa oli pystysuora. Kun tämä kammio oli joutunut hanan pyörimisen johdosta vaaka-asentoon, lisättiin lisää keittonestettä, joka huuhtoi ulos lastut ja siirsi ne ylä- 6 58521 erottajaan G. Yläerottaja on vinosti makaava sylinteri, jossa on keskeinen ruuvi lastujen ja hapon kuljettamiseksi, ja sylinterin alaosassa on seula sen hapon poistamiseksi, joka kiertää korkeapainehanan lävitse. Höyrytettyjen lastujen kyllästäminen tapahtui matkalla korkea-painehanasta yläerottajan poistopäähän noin 3 minuutin kuluessa lämpötilassa 110°C ja paineessa 12 aty. Lipeähöyryjen avulla lämpötilaan noin 90°C kuumennettua keittonestettä johdettiin järjestelmään yläerottajan kohdalla sellaisessa määrässä, että puun ja keittonesteen suhde säädettiin arvoon 1:2. Keittohappo sisälsi noin 8,5 % kokonais SC^tta ja 4,2 % MgO:hon sidottua SC^ta.
Yläerottajasta pudotettiin lastut ja happo alas keittokattilan H höy-rytilaan. Kattila oli pystysuora sylinteri, jonka halkaisija oli 4 m ja korkeus 48 m, joten sen tilavuus oli täten 600 m^ ja vuorokausi-kapasiteetti esim. 330 tonnia massaa. Kattilan ylempää puoliskoa käytettiin varsinaiseen keittämiseen ja alaosaa vastavirtapesuun suhteellisen korkeassa lämpötilassa.
Höyrytilaan johdettiin suoraa höyryä siten, että keittokattilan tilavuus kuumennettiin erittäin nopeasti täyteen keittolämpötilaan, joka tässä tapauksessa oli 158-l60°C. Keittovyöhykkeen J loppuosassa poistettiin lipeä johdon K kautta ja palautettiin talteenottoon. Alapuolella sijaitsevassa pesuvyöhykkeessä L pestiin massa vedellä, joka johdettiin johdon M kautta, ja pesty massa poistettiin poistojohdon N kautta kattilan pohjalta.
Kolmesta seuraavassa taulukossa II esitetystä toteuttamisesimerkistä toteutettiin yksi ilman lisäyksiä (vertailukoe) ja kaksi koetta lisäämällä 50 g endofenkyyliformiaattia (EFF) tonnia kohden kuivaa puuta. Samalla tavoin kuin edellä esitetyssä laboratoriokokeessa disper-goitiin formiaatti (toisessa tapauksessa yhdessä 3 |:n kanssa muurahaishappoa) veteen ei-ioniaktiivisen dispergoimisaineen avulla ja dispersio lisättiin keittohappoon välittömästi ennen korkeapaineha-naa. Kokeen tulokset ilmenevät seuraavasta taulukosta II.
58521 7
Taulukko II
Esimerkin n:o 4 5 6
Lisäys g tonnia kohden Ei 50 g puhdasta 50 g puhdasta kuivaksi ajateltua puuta lisäystä EFP EFF + 3 % muu rahaishappoa
Keittohapon KSC^# 8,5 8,5 8,5 " 4,0 4,0 4,0
Kappaluku 45 45 45
Katkeamispituus, 40°SR m 8500 8700 9600 ' Katkeamispituus, 20 mi nuutin jauhamisajan jälkeen m 6600 6800 8500
Repäisylujuus katkeamis- pituuden ollessa 8000 m g 85 90 101
Valkoisuus SCAN 69 72 75
Seulomattoman massan saanto % 53,0 56,0 57,5
Kokeita tehdasmittakaavassa suoritettiin myös lisäämällä heksyyli-formiaattia (HF) yhdessä 1 %\n kanssa muurahaishappoa formiaatin painosta laskettuna. Tulokset ilmenevät seuraavasta taulukosta III, jossa on esitetty samat vertailukokeet kuin edellä.
Taulukko III
Esimerkin n:o 4 7 8
Lisäys g per tonnia kuivak- Ei 50 g HF + 3 % 100 g HF + 3% si ajateltua puuta lisäystä muurahais- muurahaishappoa happoa
Keittohapon KSO2 % 8,5 8,5 . 8,5 " SS02 % 4,0 4,0 4,0
Kappaluku 45 45 45
Katkeamispituus, 40° SR m 8500 8600 9300
Katkeampispituus, 20 minuutin jauhamisajan jälkeen m 6600 6800 8300
Repäisylujuus katkeamis- pituuden ollessa 8000 m g 85 87 99
Valkoisuus SCAN 69 71 74
Seulomattoman massan saanto % 53,0 55,8 57,3
FI752508A 1974-09-06 1975-09-05 Saett att oeka cellulosautbytet vid sulfitkokning av ved FI58521C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7411268 1974-09-06
SE7411268A SE384883B (sv) 1974-09-06 1974-09-06 Sett att oka cellulosautbytet vid sulfitkokning av ved

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI752508A FI752508A (fi) 1976-03-07
FI58521B true FI58521B (fi) 1980-10-31
FI58521C FI58521C (fi) 1981-02-10

Family

ID=20322071

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI752508A FI58521C (fi) 1974-09-06 1975-09-05 Saett att oeka cellulosautbytet vid sulfitkokning av ved

Country Status (9)

Country Link
JP (1) JPS5153002A (fi)
AT (1) AT344498B (fi)
CA (1) CA1057008A (fi)
CH (1) CH600036A5 (fi)
DE (1) DE2537785A1 (fi)
FI (1) FI58521C (fi)
FR (1) FR2283988A1 (fi)
NO (1) NO144577C (fi)
SE (1) SE384883B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2816473A1 (de) * 1978-04-15 1979-10-25 Bayer Ag Dispersion zur verwendung bei der zellstoffgewinnung
DE2827111A1 (de) * 1978-06-21 1980-01-10 Bayer Ag Mittel zur verwendung bei der zellstoffgewinnung

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE336535C (de) * 1919-12-02 1921-05-03 Zellstoff Und Papierfabrikatio Verfahren zur Herstellung reinster Zellulose von baumwoll- oder wollartiger Beschaffenheit aus Vegetabilien mittels saurer Sulfitlaugen

Also Published As

Publication number Publication date
CA1057008A (en) 1979-06-26
CH600036A5 (fi) 1978-06-15
JPS5153002A (en) 1976-05-11
NO144577C (no) 1981-09-23
FI752508A (fi) 1976-03-07
AT344498B (de) 1978-07-25
ATA670575A (de) 1977-11-15
SE7411268L (sv) 1976-03-08
FI58521C (fi) 1981-02-10
FR2283988A1 (fr) 1976-04-02
FR2283988B1 (fi) 1978-12-08
NO144577B (no) 1981-06-15
SE384883B (sv) 1976-05-24
NO753029L (fi) 1976-03-09
DE2537785A1 (de) 1976-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3097987A (en) Continuous pulping process
US6881299B2 (en) Refiner bleaching with magnesium oxide and hydrogen peroxide
CN104674583A (zh) 生产化学机械浆的方法
NO147037B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av cellulosemasse
CA1327102C (en) Process for bleaching cellulose pulp or a fraction thereof, a plant for use in carrying out said process, and a screw press, especially for use with said process and plant, resp.
NO173398B (no) Fremgangsmaate ved kontinuerlig kokning av celluloseholdigfibermateriale
US2926114A (en) Manufacture of cellulosic products
FI83794C (fi) Foerfarande foer framstaellning av kemimekanisk eller semikemisk fibermassa i en tvao-fas impregneringsprocess.
US4116758A (en) Method of producing high yield chemimechanical pulps
JPS61152892A (ja) セルロースパルプの製造法
CN111819323B (zh) 生产溶解浆料的方法
JP2009540132A (ja) パルプの製造方法
US20040089431A1 (en) Method for alkaline batch cooking of fiber material
FI58521B (fi) Saett att oeka cellulosautbytet vid sulfitkokning av ved
IE75202B1 (en) Process for preparing bleached paper pulp
US4190490A (en) Impregnation and digestion of wood chips
AU692922B2 (en) Method and apparatus for the continuous production of cellulosic pulp
EP0239583B2 (en) Method of pretreating pulp with stabilizers and peroxide prior to mechanical refining
US4094735A (en) Method of pulping with sulfite liquor containing formic acid esters
Bäckström et al. Effect of primary fines on cooking and TCF-bleaching
JP3064607B2 (ja) 修正クラフト法パルプの製造方法
JP7473221B2 (ja) 化学パルプの製造方法
NO147115B (no) Fremgangsmaate og apparat for fremstilling av masse av et lignocellulosemateriale
JP2971111B2 (ja) リグノセルロース材料の蒸解法
US20040089430A1 (en) Method for alkaline cooking of fiber material

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KOPPARFORS AKTIEBOLAG