FI57871C - Potatisskoerdemaskin - Google Patents

Potatisskoerdemaskin Download PDF

Info

Publication number
FI57871C
FI57871C FI780108A FI780108A FI57871C FI 57871 C FI57871 C FI 57871C FI 780108 A FI780108 A FI 780108A FI 780108 A FI780108 A FI 780108A FI 57871 C FI57871 C FI 57871C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
potato
harvester according
conveyor
potato harvester
wheels
Prior art date
Application number
FI780108A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI780108A (fi
FI57871B (fi
Inventor
Rudolf Vie
Original Assignee
Vie R
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vie R filed Critical Vie R
Publication of FI780108A publication Critical patent/FI780108A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57871B publication Critical patent/FI57871B/fi
Publication of FI57871C publication Critical patent/FI57871C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D21/00Digging machines with potato-picking implements
    • A01D21/04Digging machines with potato-picking implements with rotating picking tools
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D25/00Lifters for beet or like crops
    • A01D25/04Machines with moving or rotating tools
    • A01D25/042Machines with moving or rotating tools with driven tools
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D25/00Lifters for beet or like crops
    • A01D25/04Machines with moving or rotating tools
    • A01D25/042Machines with moving or rotating tools with driven tools
    • A01D25/044Machines with moving or rotating tools with driven tools with driven rotating tools
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D27/00Machines with both topping and lifting mechanisms
    • A01D27/04Machines with both topping and lifting mechanisms with moving or rotating tools

Description

RäFn M (11)KUULUTUSjULKAISU enon* l J 1 1 UTLÄGGNINGSSKR1FT J ( O l Λ C Patentti myönnetty 10 11 19C0
Patent ceddelat (51) K».ik.Va3 A 01 D 25/04, 17/10, 21/04 SUOMI —FINLAND (21) Pmnttmtk*nw»_P»tent»n»eknJnf ΤθΟΙΟδ (?2) Htknil«P»Yt — Amftknlnpdtf 13.01.78 ^ ^ (23) AlkuptM—GlMghMsdag 13.01.78 (41) Tullut lulklMk·! — Bllvlt offmtllg 1^.07 78
Patentti, j» rekisteri hallitut N«MMWp«o«,. kuuLJulk^m
Patent· ocn regitteratyrelMn AmOkan utiagd oeh utl.akrtft«i pubiicarad 31.07,80 w (32)(33)(31) Ppyde**y «tuoikau*—β^»Η priority li». oi. 77
Norja-Norge(NO) 77011U
(71)(72) Rudolf Vie, 2310 Stange, Norja-Norge(NO) (7*0 Forssen & Salomaa Oy (5^) Perunankorjuukone - Potatisskördemaskin
Esillä oleva keksintö kohdistuu jäljempänä olevan päävaatimuksen johdanto-osassa esitetyn tyyppiseen perunankorjuukoneeseen.
Käytettäville koneille asetetaan perunannostossa kaksi vastakkaista vaatimusta, joiden samanaikainen täyttäminen on hyvin vaikeaa, nimittäin suuri korjuukapasiteetti ja samalla nostettujen perunoiden vähäinen vaurioituminen.
Tyydyttävien tulosten saamiseksi perunankorjuukoneiden avulla ja vain vähän käsityötä käyttämällä on perunoita ollut pakko viljellä vain alueilla, joilla on erittäin kuohkeaa maata ja vähän kiviä. Perunoiden vaihtoehtoinen viljely alueilla, joilla on kovempaa maata ja mahdollisesti enemmän kiviä, on tunnettujen perunankorjuukoneiden avulla vaikeaa ja se aiheuttaa siten paljon käsityötä poiminnassa ja lajittelussa.
Tunnetuissa perunannostokoneissa perunanvarret, juuristot, perunat, maa ja kivet nostetaan samanaikaisesti terän avulla ja viedään seulontalaitteelle, joka muodostuu sälekuljetinjärjestelmästä, jota osaksi käytetään suurella nopeudella kohdistamalla samanaikaisesti ylimääräisiä tärytysIiikkeitä tarvittavan seulontavaikutuksen aikaansaamiseksi maan, kivien ja perunoiden erottamiseksi. Koska suhteellisen suuri osa perunoista pyrkii jäämään kiinni varsiin varsien ja juurien toimiessa samalla vahvistuksena nostetussa massassa, tarvitaan useissa laitteissa massan Iisäkäsittelyä 57871 esiintyvien komponenttien erottamiseksi toisistaan, jolloin liian suuri osa perunoista vaurioituu. Tästä johtuu, että hyvinkin kalliiden koneiden kapasiteetti voi osoittautua liian pieneksi.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan perunankorjuukone, jossa edellä mainitut haitat on mahdollisimman suuressa määrin poistettu, siten että perunoita vahingoittava käsittely on rajoitettu vähimpään mahdolliseen, samalla kun myös koneen kuljettimia voidaan käyttää alhaisemmilla nopeuksilla tämän rajoittamatta koneen kapasiteettia. Nämä käsittelyn piirteet vaikuttavat positiiviseen suuntaan pyrittäessä nostettujen perunoiden hyvään laatuun mekaanisten vaurioiden suhteen. ~ Tämä saavutetaan periaatteessa ennenkaikkea siirtämällä oleellisia teknillisiä rasituksia korjuu- ja käsittelyprosessin loppuvaiheista — aivan sen alkuvaiheisiin. Tällöin saadaan aikaan, että säIekuIjetinta kuormittava massa on mahdollisimman suuressa määrin puhdistunut juurista ja perunan varsista, mikä saavutetaan siten, että ylösvetäjäelin, joka muodostuu kahdesta vastakkain olevasta hihnaketjukulJetti mesta, jotka muodostavat välilleen tartunta/ kuljetusradan perunanvarsia varten, joka ulottuu vinosti ylöspäin perunankorjuukoneen nostoterästä, voidaan asettaa joko vetämään varret ja juuret pois perunapenkistä ennenkuin terä irrottaa sen tai kuljettamaan varret, juuret ja mukana seuraavat perunat taaksepäin korjuukoneessa, missä perunat voidaan erottaa varsista poimintaelimen avulla ennenkuin perunanvarret ja juuret poistuvat koneesta.
Tämä saavutetaan siten, että ylösvetäjäyksikköä voidaan siirtää vaakasuunnassa terän suhteen, niin että perunapenkin kiinteydestä, maatyypistä jne. riippuen varret voidaan haluttaessa joko vetää irti tai ne voidaan vetää ylös yhdessä perunoiden kanssa. Tämän toteuttamiseksi tarvittavat perunankorjuukoneen tunnusomaiset piirteet ilmenevät jäljempänä olevan päävaatimuksen tunnusmerkkiosasta.
Jotta edellä mainittua korjuumenetelmää voitaisiin soveltaa käytännössä, on ylösvetäjäyksikön tartuttava mahdollisimman moniin perunakasvin varsiin niin lähellä penkkiä kuin mahdollista. Tämän edellytyksenä on, että perunanvarret, jotka vain harvoin ovat pystyasennossa korjuuaikana, kootaan yhteen ja suoristetaan, jotta irti/ylösvetäjäyksikkö voisi toimia. Tämän saavuttamiseksi on sivulla riippuvat ja makaavat perunanvarret katkaistava penkin kummallakin sivulla niin läheltä penkin sivuja kuin perunoiden vaurioitumatta on mahdollista.
3 57871
Sivulla riippuvien ja makaavien varsien katkaisuun voidaan mahdollisesti käyttää kahta sinänsä tunnetun tyyppistä rullaterää, joita käytetään esim. auroissa. Perunanvarsien jäljelle jääneet osat kammataan ajosuuntaan kahdella joustavalla jako I aitteelI a, ennen kuin kaksi vastakkain toimivaa säle-pyörää kokoavat ja ojentavat varret. Kokoamis/ojennusvaikutus saadaan aikaan asettamalla sälepyörät kulkusuuntaan nähden vinosti, samalla kun sälepyörien takaosat yhtyvät. Sälepyöriä käytetään tavallisesti maa- ja varsimassan aiheuttaman kitkan avulla ja ne pyörittävät lisäksi toisiaan hammaspyörävaiku-tuksen avulla, joka syntyy pyörien kehien säleiden lomittuessa toisiinsa takaosassa. Vaikeissa olosuhteissa, joissa on paljon voimakkaita varsia, —' voi myös olla välttämätöntä tehdä sälepyörät käytetyiksi.
Irti/ylösvetäjäyksikön etupäässä on perunapenkin massan terän yli koneeseen — syöttämiseen liittyen oltava erikoinen puristusruI IajärjesteIy, joka korvaa perunannostokoneissa tavanomaisesti käytetyn järjestelyn. Se on aikaisemmin tunnetuista tyypeistä eroavasti korjuukoneen erityispiirteistä johtuen jaettu kahteen osaan ja asennettu ylösvetäjäyksikön kuljettimen alempien kääntöpyö-rien alle. Tämän kaltaiset puristusruI I at voidaan toteuttaa eri tavoin siten, että niiden mukaanottovaikutus tulee erilaiseksi eri käyttöolosuhteita varten ja ne on sen vuoksi asennettu kääntöpyöriIle helposti vaihdettavasti nostotehokkuuden maksimoimiseksi puristusrulI ien valinnalla.
Määrätyissä olosuhteissa, joissa varret pelkästään halutaan vetää irti, voidaan edessä tarvita ylimääräinen puristusrullaryhmä, joka vierii penkin sivuilla ja auttaa pitämään perunat paikallaan varsien irtivetämisen aikana, koska ylösvetäjäyksikköä on samalla siirretty mahdollisimman paljon eteen-~ päin terän suhteen.
Perunanvarsi kimppujen tasaisen syöttämisen varmistamiseksi irti/ylösvetäjä-yksikköön voidaan kääntöpyörien akseleihin kiinnittää vaihdettavat sälepyörät, joiden halkaisija on ainakin kaksi kertaa kääntöpyörän halkaisija. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää matalapainekumipyöriä, jotka muodostavat välilleen tartunta/kuIjetusradan, tai saman vaikutuksen aikaansaavia taipuisia kumi levyjä. Tällä varmistetaan varsien paras mahdollinen syöttö ylösvetoyksi-kön tartunta/kuIjetusrataan.
Vaihtoehtoisena suoritusmuotona perunanvarsikimppujen tartunta/kuIjetusradal-le syötön parantamiseksi on sijoittaa kaksi terävään kulmaan toisiaan vastaan asennettua esim. kumia olevaa joustavaa levyä siten, että ne muodostavat koneen kulkusuunnassa eteenpäin kääntyneen aukon sekä yhtyvät takaosistaan.
4 57871 Tällä tavoin voidaan perunanvarsi kimppuihin tarttua ja kohottaa ne edessä kulkevan sälepyörän aiheuttamasta eteenpäin kääntyneestä asennosta ja varmistaa siten perunanvarsi kimppujen syöttö ylösnostajayksikön tartunta/kuIjetus-radalle. Näitä levyjä voidaan käyttää kartiohammaspyörien välityksellä aikaisemmin mainituilla ylösvetäjäyksikön kääntöpyöriI Iä. Erottamalla perunanvarret ja juuret korjuukoneeseen menevästä massasta korjuuprosessin aikaisessa vaiheessa siirtyvät perunat kasvupaikalta varastoon mahdollisimman hellävaraisesti käsiteltyinä. Keksinnön mukainen perunankorjuukone on hyvin joustava, koska nopeus perunapenkissä voidaan säätää/valitä perunanvarsien irtirepi-misvaiheessa ja kone on sen vuoksi helposti sovellettavissa vaihteleviin käyttöolosuhteisiin. Tilanteissa, joissa perunoiden ei haluta jäävän riip- ~ purnaan varsista, ne voidaan yksinkertaisella tavalla poistaa joko siirtämällä irti/ylösvetäjäyksikköä terän suhteen eteenpäin tai perunat voidaan irrottaa varsista sijoittamalla ylösvetäjäyksikön alle joustavia elimiä, jotka — muodostavat välilleen rakoja, joiden kautta perunavarsien juuristot voivat kulkea, jolloin perunat irtoavat ja putoavat alla olevalle sälekuIjettimelle, jossa tämän vuoksi voi olla ohjaava johdelevy, joka on sijoitettu sälekuljet-timen alaosaan ja joka ulottuu kuljettimen toiselta reunalta tämän keskiosaa kohti sekä jatkuu pidennyksenä keskikohtaa pitkin ja mahdollisesti edelleen pitkin seuraavan lajittelupöydän tai -hihnan keskikohtaa.
Keksinnön mukaiselle perunankorjuukoneelle tunnusomaiset piirteet ilmenevät jäljempänä seuraavista patenttivaatimuksista ja keksintöä selitetään lähemmin seuraavassa pi i rustuksessa esitettyyn suoritusesimerkki in liittyen, jossa kuvio I esittää korjuukoneen pituusleikkausta, kuvio 2 esittää korjuukonetta päältä katsottuna, kuvio 3 esittää samaa kuin kuvio 2 mutta ilman ylösvetäjäyksikköä, ^ kuviot 4a,b,c esittävät vaihdettavien puristusrulI ien suoritusmuotoja, kuviot 5a,b,6a,b ja 7a,b esittävät varsien syöttölaitteen vaihtoehtoisia suoritusmuotoja edestä ja vastaavasti ylhäältä katsottuna, kuvio 8 esittää korjuukonetta traktoriin asennettuna ja kuvio 9 esittää korjuukonetta, jota traktori vetää itsenäisenä yksikkönä.
5 57871
Kuviossa I on esitetty pituusleikkauksena korjuukone ja sen terien tunkeutuminen perunapenkkiin sekä korjuukoneen eri kohdissa olevia perunakasveja.
Viitenumerolla I on osoitettu kahta penkin eri puolilla olevaa rullateräS, joita voidaan siirtää korkeus- ja sivusuunnissa. Viitenumero 2 tarkoittaa kahta joustavaa jakolaitetta, joiden tarkoituksena on kulkea penkin eri puolilla perunanvarsien kampaamiseksi koneen kulkusuuntaan. Viitenumero 3 viittaa kahteen vastakkain pyörivään sälepyörään, joita voidaan säätää toistensa ja ylösvetäjän 4 suhteen, joka muodostuu kahdesta toisiinsa päin kääntyneestä hihna/ketjukuljettimesta, jotka kulkevat ylempien ja alempien kääntö-^ pyörien I3,I5 kautta ja jotka muodostavat välilleen perunanvarsia varten tartunta/kuIjetusradan, joka kulkee nostoterästä 5 vinosti ylöspäin, mainitusta terästä vinosti lähtevän sälekuljetinhihnan 7 yläpuolella. Sijoittamalla sälepyörät 3 kulkusuuntaan nähden vinosti penkin kummallekin puolelle siten, että niiden takaosat yhtyvät, saadaan aikaan hammaspyörävaikutus, jonka vaikutuksesta säIepyöräpari 3,3 sekä kerää että ojentaa kulkusuunnassa olevat perunanvarret kasvukohdasta vinosti ylöspäin. Ylösvetäjää 4, joka voi toimia myös varret irtivetävänä laitteena, voidaan säätää portaattomasti eteenpäin/ taaksepäin terään 5 nähden, jonka tehtävänä on penkin maan pehmentäminen ennen sen syöttämistä sälekuljetti me I le 7. Sälekuljetti men 7 alapäähän on sijoitettu säädettävästi johdelevy 6, joka ulottuu kuljettimen toiselta reunalta sen keskiosaan päin ja jonka jatkona on osa 6·, joka ulottuu sälekul-jettimen 7 suuntaisena-ylöspäin kohti tämän yläpäätä ja mahdollisesti edelleen keskiosaa pitkin sälekuljetti men 7 yläpäässä olevalle poikittaissuuntaiselle lajittelupöydälle tai -hihnalle I0. Johde levyn 6 tehtävänä on ohjata terän 5 ohittava osa penkin massasta varsien mukana nousevaa maata lukuunottamatta ~ sälekuljetti men 7 toiselle puolelle 8. Siten saadaan penkistä muodostuva kiviä, kokkareita ja perunoita sisältävä osa, joka kulkee pitkin rataa 8, kuten kuviossa 3 on esitetty ja puhtaiden (ylösvedettyjen) perunoiden muo-w dostama osa, joka kulkee pitkin rataa 9. Lajittelupöydällä I0 voidaan radan 8 perunoista muodostuva osa poimia radalle 9. Perunoiden erottamiseksi ylösvetäjän tartunta/kuljetusradalle syötetyistä perunanvarsista on sälekuljet-timen 7 radan 9 yläpuolelle sijoitettu poimija laite I 1,12. Viitenumerolla II merkitty suoritusmuoto muodostuu kahdesta vastakkain kulkevasta päättymättömästä hihnasta, joiden väliin muodostuu rako perunoiden irrottamiseksi siten, että mainitun raon Ja ylösvetäjän välinen etäisyys kasvaa kuljettimen suunnassa. Yksinkertaisempi poimintalaitteen suoritusmuoto on osoitettu viitenumerolla I2 ja se muodostuu parittain sijoitetuista esim. jousiterästä ja/tai kumia olevista joustavista elimistä, jotka muodostavat välilleen raon, jolloin myös mainitun raon ja ylösvetäjän välinen etäisyys kasvaa kuljettimen suunnassa. Perunanvarret ja juuret poistuvat koneesta ylösvetäjän yläpäästä I3 57871 ja ne johdetaan alas koneen taakse.
Kuvioissa 4a,b ja c on esitetty kaksiosaisen, käytetyn puristusrulIan I5, joka on kytketty ylösvetäjän 4 kääntöpyöriin I4 ja on niiden käyttämä, vaihtoehtoisia suoritusmuotoja. Mainitut puristusru11 at I5 ovat välttämättömiä, jotta penkin massa voitaisiin johtaa terällä 5 sälekuljetti men 7 sisään samanaikaisesti, kun ylösvetäjä 4 tarttuu varsi ryhmään kääntöpyörien I4 kohdat la.
I5A on kartiomainen puristusrulla I5 sivulta katsottuna. Se asennetaan kään- _ töpyörän I4 alapinnalle pulttien avulla.
I5B on puristusrulIan I5 vaihtoehtoinen muoto, joka on toteutettu käyttämällä _ kumilla päällystettyjä siipiä,ja I5C on puristusruI I an vaihtoehtoinen muoto, joka on tehty kumipallon puolikkaaksi. Tämä viimeksi mainittu puristusruI Ia voidaan joko tehdä pehmeästä kumimateriaaIista tai se voidaan tehdä täyteen-
puhalI ottavaksi pa IlonpuoIikkaaksi, jolloin molemmat puristusruI I at I5C
muovautuvat perunapenkin sivujen mukaan ja joko pitävät penkkiä ja samalla perunoita paikallaan varsien irtivetämisen aikana tai auttavat penkin massan ja sen sisältämien perunoiden sisäänviemisessä terän 5 yli, kun perunanvarret perunoineen on tarkoitus vetää ylös vaon massasta ylösvetäjäyksikön 4 avulla.
Kuvioissa 5a,b on esitetty kahden sälepyörän I6A muodostamat varsiensyöttö-elimet I6,jotka on sijoitettu säädettävästi kääntöpyörien I4 akselien yläpäähän. Koska sälepyörien I6A uIkohaI kai sijät ovat oleellisesti suurempia kuin kääntöpyörän I4 halkaisija, sälepyörät I6A menevät päällekkäin ja tart- — tuvat siten sälepyöriltä 3 tuleviin perunanvarsikimppuihin ja vievät ne ylösvetäjä Ile 4. Syöttöelin I6 voi myös muodostua kahdesta matalapainekumipyörästä I6B, jotka voivat olla pehmeitä kumi kiekkoja, jotka painautuvat toisiaan — vastaan kehältään sen muotoa muuttavasti ja jotka muuten on asennettu samalla tavalla kuin sälepyörät I6A. Tarttumis- ja kuljetusvaikutus syntyy siten, että varret puristuvat ja kulkevat vastakkaisten muotoaan muuttavien kehä-pintojen välissä.
Kuvioissa 7a,b on esitetty syöttöelimen I6 vaihtoehtoinen suoritusmuoto, jossa on kaksi vinosti toisiaan vastaan asetettua kumi levyä I6C, joiden tasot ovat likimain pystysuoria ja jotka levyt painautuvat toisiaan vastaan kehäosiI-taan koneen etenemissuunnasta katsottuna levyjen takareunan kohdalla. Kumi-levyt I6C ovat suoraan perunapenkin päällä korjuukonetta käytettäessä. Levyt I6C on kiinnitetty kääntöpyörien I4 akselien yläpäihin ja akselit pyörittä- 7 57871 vät niitä kartiohammaspyörien I7 avulla.
Ylösvetäjän 4 vaakasuuntaisella asetuksella terän 5 suhteen sekä käyttämällä erilaisia puristusrulI ien I5A,B,C muotoja, voidaan korjuukone asettaa toimimaan lähes puhtaana varsien irtivetoIaitteena, jos ylösvetäjä asetetaan eteenpäin terään 5 nähden. Puristusrullat I5 mahdollisesti yhdessä korjuukoneen runkoon asennettujen ylimääräisten puristusruI Iien kanssa painavat alaspäin penkin seinämiä ja säilyttävät penkin muodon ja pitävät perunat paikallaan varsia ylösvedettäessä. Asettamalla ylösvetäjä 4 taakse siten, että sen alempi kääntöpyörä I4 tulee lähes suoraan terän 5 yläpuolelle, ~ auttavat puristusruI I at I5 penkin massan ja perunoiden sisäänkuIjettamisessa terän yli yIösvetoIaitteen tarttuessa varsiin.
—^ Ensiksi mainitussa tapauksessa saadaan varret täydellisesti erotetuksi penkin massasta ja perunoista ennen kuin terä 5 nostaa ja syöttää ne sälekuljetti-melle 7 seulomista ja IajitteIupöydäI Ie I0 kuljetusta varten. Jälkimmäisessä tapauksessa ylösvetäjä 4 vie varret suurimman osan perunoiden riippuessa niissä kiinni ylös poimintaI aittee11 e II tai I2, joissa perunat putoavat sälekuljetti men 7 radalle 9 ja ne kuljetetaan lajitteIupöydäI le I0 samalla kun massaan jääneet perunat voidaan lajittelupöydäIlä I0 lajitella radalle 9.
Siivillä varustettujen puristusruI I ien 15B avulla voidaan penkin massan sivuja mahdollisesti käsitellä, mikäli maankuoren muokkaus on aiheellista ennen terälle 5 syöttämistä tai sen aikana.
Perunankorjuukone voidaan olosuhteista riippuen asentaa traktoriin I8, kuten kuviossa 8 on esitetty tai muodostaa hinattavaksi yksiköksi, kuten kuvioissa 9a,b on esitetty, joissa kuvioissa lajittelupöytä on sijoitettu terän 5 ja ylösvetäjän 4 yläpuolelle.

Claims (12)

  1. 57871 8 \ Patentt i vaat i mukset
  2. 1. Perunankorjuukone, jossa on terä (5) perunapenkin nostamiseksi ja terästä vinosti ylöspäin kulkeva sälekuljetinhihna (7), joka kulkee lajittelupöydälle/ hihnalle (I0), ja ylösvetäjäyksikkö (4), Joka käsittää kaksi toisiaan vastaan käännettyä hihna/ketjukuIjetinta, jotka muodostavat välilleen tartunta/ kuljetusradan perunanvarsia varten ja joka kulkee vinosti ylöspäin terästä (5) sälekuljetinhihnan (7) yläpuolella, sekä laitteet ίI6,I6T) varsikimppu- jen tartunta/kuljetusradalle viemisen helpottamiseksi, tunnettu siitä, että ylösvetäjäyksikkö (4) on sijoitettu vaakasuunnassa siirrettä- västi perunankorjuukoneen kulkusuuntaan tartunta/kuIjetusradan alapään ~ säätämiseksi terän (5) suhteen, että tartunta/kuljetusradan alapuolelle on sijoitettu poimintalaite ( I 1, 12) perunoiden erottamiseksi varsien juuristoista siten, että ne voivat pudota alla olevalle säIekuIjettime I I e (7) Ja että ~ varsiensyöttölaitteeseen sisältyy elimet (2,3,16,16') varsien suuntaamiseksi, kohottamiseksi ja sisäänviemiseksi.
  3. 2. Patenttivaatimuksen I mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että varsiensuuntauselin (2) muodostuu kahdesta koneen etuosassa olevasta joustavasta jakaja I aitteesta, joiden keskinäinen etäisyys on suunnilleen perunapenkin leveyden suuruinen.
  4. 3. Patenttivaatimuksen I mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että kohottavat elimet muodostuvat kahdesta toisiaan vastaan vinosti asetetusta sälepyörästä (3), joiden keskinäinen etäisyys on sellainen, että sälepyörien kehäosat pyörän takareunalla lomittuvat toisiinsa ja joita sälepyöriä käytetään penkin aiheuttaman kitkan avulla.
  5. 4. Patenttivaatimuksen I mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että sisäänvientieIin (16) muodostuu kahdesta vastakkain toimivasta, pyörivästä kappaleesta (I6A,B), jotka on kiinnitetty säädettävästi ylös-vetäjäyksikön (4) kuljettimien alapäiden kääntöpyörien akselien yläpäihin.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että mainitut kaksi pyörivää kappaletta on tehty vaihdettaviksi ja muodostettu sälepyöriksi (I6A), joiden säleet menevät päällekkäin.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että pyörivät kappaleet muodostuvat mataIapainekumipyöristä, mahdol- 9 57871 lisesti pehmeistä kumi Ievyistä, jotka painautuvat toisiaan vastaan kehältään sen muotoa muuttavasti.
  8. 7. Patenttivaatimuksen 4 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että pyörivät kappaleet muodostuvat kahdesta vinosti toisiaan vastaan sijoitetusta kumi levystä (I6C), joiden taso on likimain pystysuora ja jotka ovat kehäosiltaan kiinni toisissaan koneen kulkusuunnasta katsottuna levyjen takareunojen kohdalta, jotka kumi levyt (I6C) ovat suoraan perunapenkin yläpuolella koneen käytön aikana, joita levyjä käytetään ja ne on kiinnitetty ^ kääntöpyörien (I4) akselien yläpäihin kartiohammasvälityksen (I7) avulla.
  9. 8. Patenttivaatimuksen I mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että poiminta laite (I2) muodostuu parittain sijoitetuista, esim. jousiterästä ja/tai kumia olevista joustavista elimistä, jotka muodostavat välilleen raon ja joissa raon ja ylösvetäjän (4) tartunta/kuIjetusradan välinen etäisyys lisääntyy tämän kulkusuunnassa.
  10. 9. Patenttivaatimuksien I ja 8 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että kuljettimen (7) alaosaan on sijoitettu säädettävästi johde levy (6), joka ulottuu kuljettimen toisesta reunasta sen keskiosaa kohti, jonka johdelevyn jatkeena on osa, Joka ulottuu sälekuljetti men kanssa yhdensuuntaisena sen yläpäätä kohti ja mahdollisesti edelleen lajittelupöydän/hihnan (I0) keskikohtaa pitkin.
  11. 10. Patenttivaatimuksen I ja jonkin muun patenttivaatimuksen mukainen perunan-korjuukone, tunnettu kahdesta puristusruI Iasta (I5), jotka on sijoitettu vaihdettavasti kääntöpyörän (I4) alapuolelle. w II· Patenttivaatimuksen I0 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että puristusrullat (I5) ovat keilojen (I5A), joiden kärjet ovat alaspäin, muotoisia.
  12. 12. Patenttivaatimuksen I0 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että puristusrullat (I5) muodostuvat ilmalla täytetyistä, pehmeistä puolipal(omaisista kappaleista (I5C). 1 Patenttivaatimuksen I0 mukainen perunankorjuukone, tunnettu siitä, että puristusrullat (I5) on muodostettu kumilla päällystetyiksi siipi-yksiköiksi (I5B). 10 57871
FI780108A 1977-01-14 1978-01-13 Potatisskoerdemaskin FI57871C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO770114 1977-01-14
NO770114A NO138710C (no) 1977-01-14 1977-01-14 Potethoestemaskin.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI780108A FI780108A (fi) 1978-07-15
FI57871B FI57871B (fi) 1980-07-31
FI57871C true FI57871C (fi) 1980-11-10

Family

ID=19883294

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI780108A FI57871C (fi) 1977-01-14 1978-01-13 Potatisskoerdemaskin

Country Status (9)

Country Link
DE (1) DE2800183A1 (fi)
DK (1) DK146842C (fi)
FI (1) FI57871C (fi)
FR (1) FR2377143A1 (fi)
GB (1) GB1571373A (fi)
IE (1) IE46132B1 (fi)
NL (1) NL7800319A (fi)
NO (1) NO138710C (fi)
SE (1) SE7800448L (fi)

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB732974A (en) * 1952-05-07 1955-07-06 George Wilfred Richardson Improvements in root crop harvesting machines
GB1131161A (en) * 1965-11-02 1968-10-23 Nat Res Dev Improvements relating to root crop harvesters

Also Published As

Publication number Publication date
NO138710B (no) 1978-07-24
IE46132B1 (en) 1983-03-09
GB1571373A (en) 1980-07-16
DK146842B (da) 1984-01-23
NO138710C (no) 1978-11-01
NO770114L (no) 1978-07-17
DE2800183A1 (de) 1978-07-20
DK17778A (da) 1978-07-15
NL7800319A (nl) 1978-07-18
FR2377143A1 (fr) 1978-08-11
FI780108A (fi) 1978-07-15
FR2377143B1 (fi) 1983-07-01
FI57871B (fi) 1980-07-31
IE780023L (en) 1978-07-14
SE7800448L (sv) 1978-07-15
DK146842C (da) 1984-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN106941868A (zh) 一种蒜薹收获机
CN211240845U (zh) 一种青菜头多行联合收获机
US2841947A (en) Cucumber harvesting machine
CN206895236U (zh) 一种蒜薹收获机
CN109479490A (zh) 胡萝卜收获机用植株夹拔输送与根秧切割分离一体化装置
CN211240847U (zh) 一种青菜头收获机输送除叶装置
CN111083983B (zh) 一种全自动土豆收获机
FI57871C (fi) Potatisskoerdemaskin
CN211240844U (zh) 一种手扶自走式单行青菜头收获机
CN111316814A (zh) 一种主动喂入的绿叶菜收获机及速度控制方法
US6708474B2 (en) Single pass tobacco harvester and method
KR101855078B1 (ko) 뿌리 뽑힘 방지장치를 구비하는 고추 수확기
JP5200390B2 (ja) 根菜類収穫機
US4633956A (en) Arrangement in root-crop harvesting machines
KR20190071559A (ko) 뿌리 뽑힘 방지장치를 구비하는 고추 수확기
KR101797159B1 (ko) 박스재배 농작물 수확장치
JPH0410724Y2 (fi)
US3457711A (en) Cucumber harvester
CN115462237B (zh) 一种蒜苔采摘机
CN209882574U (zh) 麻叶夹持转运机构及麻叶采收机
CN209882576U (zh) 麻叶采收机
CN210130130U (zh) 叶片避让机构及麻叶采收机
US11044849B2 (en) Track harvester and method
US3641753A (en) Harvester for asparagus and like crops
DE2349103C3 (de) Vorrichtung zum Ernten von Früchten

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: VIE, RUDOLF