FI57226B - Foerfarande foer paovulkanisering av en vulkaniserad slitbana pao ett fordonsdaeck - Google Patents

Foerfarande foer paovulkanisering av en vulkaniserad slitbana pao ett fordonsdaeck Download PDF

Info

Publication number
FI57226B
FI57226B FI781859A FI781859A FI57226B FI 57226 B FI57226 B FI 57226B FI 781859 A FI781859 A FI 781859A FI 781859 A FI781859 A FI 781859A FI 57226 B FI57226 B FI 57226B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tread
tire
bonding rubber
vulkaniserad
slitbana
Prior art date
Application number
FI781859A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57226C (fi
FI781859A (fi
Inventor
Wilhelm Schelkmann
Original Assignee
Vakuum Vulk Holdings Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19691934767 external-priority patent/DE1934767C3/de
Priority claimed from FI1727/70A external-priority patent/FI54248C/fi
Application filed by Vakuum Vulk Holdings Ltd filed Critical Vakuum Vulk Holdings Ltd
Publication of FI781859A publication Critical patent/FI781859A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57226B publication Critical patent/FI57226B/fi
Publication of FI57226C publication Critical patent/FI57226C/fi

Links

Landscapes

  • Tyre Moulding (AREA)
  • Heating, Cooling, Or Curing Plastics Or The Like In General (AREA)

Description

R3F*! M (H) KULUTUS,ULKA.SU cHOOA
JBjff 1 J Λ } UTLÄGGNI NOSSKRIPT O t l AO
^ ^ (51) Kv.ik?/Im.ci.3 B 29 H 5/0* SUOMI—»FINLAND (21) ftunttihalcmmta —P*t«nuns6knlnt 781859 (22) Hakamitpllvl —Amttknlnpdtg 09.06.70 * * (23) Alkupllv»—Glltl|h*t*d»j 18.06.70 (41) Tullut julktMlal — Bllvit ofTantllg q<j q6 78 PMMttl· I· raklttarllMlIltu. (44> ^
Patani och r*gtft*ntyr«lMn ' Antflon utltgd och utl.tkrlfUn publlcorad 31.03.80 (32)(33)(31) Pyydttty «uolk«ut—Btgftri prlorltat 25.06.69 USA(US) 836^5^, 09.07.69, 10.11.69 Saksan
Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) p 193^767.2, P 1956391.8 (71) Vakuum Vulk Holdings Ltd., 360, Queen Street, Nassau, Bahamasaaret-Bahamaö ama (BS) (72) Vilhelm Schelkmann, Witten/Ruhr, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7*0 Leitzinger Oy (5I1) Menetelmä vulkanoidun kulutuspintakaistaleen kiinnivulkanoimiseksi ajo-neuvorenkaan pintaan - FÖrfarande för p&vulkanisering av en vulkaniserad slitbana pä ett fordonsdäck (62) Jakamalla erotettu hakemuksesta 1727/70 (patentti 5^2U8) -Avdelad fr&n ansökan 1727/70 (patent 5I+2U8)
Keksinnön kohteena on menetelmä vulkanoidun kulutuspintakaistaleen kiinnivulkanoimiseksi ajoneuvorenkaan pintaan käyttämällä ulkone-villa, ajoneuvorenkaan sivureunojen ympäri kaareutuvilla reunoilla varustettua kulutuspintakaistaletta ja asettamalla väliin vulkanoi-maton sidekumikerros sekä asettamalla rengas vulkanointivaatimuksia vastaavasti kuumennettuun painekammioon, ns. autoklaaviin.
Tunnetuille kulutuspintakaistaleille tehdään useimmiten kulutuspin-nan tasopuristimissa sekä pitkittäis- että poikittaissuunnassa tasomainen alapinta. Tällöin kuitenkin esiintyy vaikeuksia yhdistettäessä tällaisia kulutuspintakaistaleita kaarevan ja sidekumikerroksel-la päällystetyn renkaan pintaan. Kulutuspintakaistale täytyy sovittaa sekä kehän että poikittaissuunnassa kaarevaan renkaan muotoon. Sovituksesta on seurauksena kulutuspinnanu vastaava elastinen muodonmuutos. Tästä on seurauksena jännityksiä, jotka vaikuttavat sideku-mikerroksen pitovoimaa vastaan. Kun sidekumikerros autoklaavissa tapahtuvan vulkanoinnin alussa kuumenee ja menettää tällöin olennaisen osan pitovoimastaan, ylittävät elastiset palautusvoimat erityisesti renkaan sivureunojen alueella sidekumikerroksen pienenetyneen 2 57226 pitovoiman, josta on seurauksena kulutuspintakerroksen osittainen irtoaminen renkaan pinnasta.
Eräässä tunnetussa menetelmässä (DT-patenttijulkaisu 1 094 976, CH-patenttijulkaisu 444 474) käytetään elastista täysvaippaa, joka pitää vulkanoitavan renkaan kerrokset ulkoisen ylipaineen ja/tai sisäisen alipaineen avulla koossa myös sidekumikerroksen pitovoiman heikentyessä. Tällöin on osoittautunut, että profiilin siirtymät profii-lipohjassa ovat mahdollisia, koska vaipan paine vaikuttaa vain koholla oleviin profiilin osiin eikä profiilien välitiloissa oleviin pro-fiilipohjiin. Toisaalta näiden vaippojen avulla aikaansaatu paine ei ole täysin riittävä renkaan sivureunoilla poistamaan kulutuspintakerroksen reunojen irtoamisvaaraa riittävällä varmuudella. Lisäksi kohottaa elastisten täysvaippojen käyttö huomattavasti renkaiden pin-noituskustannuksia, koska ne vaativat huolellisen valmistuksen ja käsittelyn.
Niinpä tunnetaan täysvaipan käytön välttämiseksi menetelmä (CH-patent-tijulkalsu 325 925), jossa päällystettävän renkaan kimmoisten osien irtoamisen estämiseksi sen ulkopinnalle asetetaan vulkanoinnin ajaksi teräsvanne, samalla kun renkaan sisäpuoli saatetaan letkun välityksellä paineen alaiseksi. Teräsnauha rikkoontuu kuitenkin helposti ja lisäksi aiheuttaa paikallisen paineen ulkoneviin profiilinosiin niin, että kun sidekumi lopulta täysin pehmenee, se juoksee epätasaisesti vastaten teräsnauhan aiheuttaman paineen epätasaista jakautumaa, mistä on seurauksena vulkanoidun sidekumikerroksen epätasainen paksuus.
Edelleen on tunnettua kulutuspintakaistaleen voimakkaan elastisen muotoilun välttämiseksi valmistaa kulutuspintakaistale, joka on jo valmiiksi muotoiltu suunnilleen ajoneuvon renkaan pitkittäis- ja poikittaissuuntaista kaarevuutta vastaavaksi (DT-patenttijulkaisu 1 232 845) . On kuitenkin osoittautunut, että kulutuspinnan muotoilu rengaspinnan kaarevuutta vastaavaksi ei voi tapahtua kussakin yksittäistapauksessa niin tarkasti, että voitaisiin välttää paine- tai kiristyselinten käyttö autoklaavissa. Niinpä sellaisten kulutuspin-tojen kiinnitys on tapahtunut aina käyttämällä ympäröivää täysvaippaa, joka toimii kaasumaisten ja nestemäisten aineosien poisjohtamiseksi renkaan kerrosrakenteesta ja myöhemmin autoklaavissa kulutuspinnan paikoillaanpysymisen varmistamiseksi renkaan päällä kun sidekumikerroksen pitovoima kuumennuksen johdosta heikkenee. Koska kuitenkin täysvaippa lepää vain ulkonevien profiilipintojen päällä, siirtyy paine epätasaisesti sidekumikerrokseen, joka sen seurauksena siirtyy niihin kohtiin, joissa paine on pienimmillään, ts. profiilivälitilo-jen alapuolella oleviin kohtiin.
3 57226
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan alussa mainittua tyyppiä oleva menetelmä esivulkanoidun kulutuspintakaistan kiinnivulkanoimiseksi kuluneen ajoneuvorenkaan pintaan, jolla voidaan yksinkertaisella tavalla välttää edellä mainitut tunnettuihin menetelmiin liittyvät epäkohdat .
Täimä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisesti siten, että käytetään sellaista kulutuspintakaistaletta, jonka ulkonevien reunojen kaare-vuussäde on pienempi kuin pinnoitettavan ajoneuvorenkaan vastaavan sivureunan säde siten, että kulutuspintakaistaleen reunat nojaavat esijännityksellä vasten renkaan sivupintaa. Tämä keksinnön mukainen ratkaisu tekee mahdolliseksi vulkanisoinnin suorittamisen ilman mitään kiristysvaippaa, ts. rengas, jonka pintaan pinnoite on kiinnitetty, voidaan asettaa autoklaavin paineväliaineeseen ilman mitään vaippaa.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti voidaan kulutuspintakaistaleen reunojen esijännitystä vahvistaa sidekerrok-sen saumakohdan ympärille tarttuvan kumivaipan puristuksella. Myös tällöin vältytään hankalan täysvaipan käytöltä ja varmistetaan, että vulkanoinnin alussa sidekumikerroksen pitovoiman heikentyessä kulu-tuspintakerroksen sivureunat eivät anna periksi tai irtoa kiinnityksestä. Kalliiden täysvaippojen asemesta voidaan keksinnössä käyttää käytännöllisesti katsoen mielivaltaisesta kumimateriaalista tai muovista muodostuvaa vaippaa, jota käytetään kulutuspinnan päälle asettamisen yhteydessä tai sen jälkeen muodostamaan tiivistetty tila, josta ei-toivotut kaasumaiset tai nestemäiset aineosat voidaan poistaa alipaineen avulla, jotta renkaan kerrosrakenne saadaan vapautetuksi haitallisista sulkeumista.
Keksinnön mukaisella ratkaisulla vältetään myöskin sidekumin epätasainen virtaaminen pehmenemisvaiheessa, joka on seurauksena epätasaisesta painejakaumasta täysvaippaa tai teräsnauhaa käytettäessä. Tämän johdosta vältytään profiilisiirrosten vaaralta. Sidekumikerroksen paksuuden tasaisuus säilyy myöskin vulkanoinnin aikana ja sen jälkeen. Tämän johdosta paranee kulutuspinnan kiinnitys renkaaseen ja uudel-leenpinnoitettujen renkaiden ajoturvallisuus lisääntyy.
Käytännössä on osoittautunut, että keksinnön mukaisella ratkaisulla aikaansaatava pitovoima, joka aiheutuu kulutuspintakaistaleen sivu-reunojen puristumisesta elastisella jännityksellä renkaan sivureuno-ja vasten, täydentää edullisella tavalla sidekumin pitovoimaa. Auto- 57226 klaavissa pehmenee sidekumi nimittäin ensiksi niistä kohdista, jotka ensin kuumenevat. Nämä ovat sidekumikerroksen reuna-alueet, joiden päällä ovat vain hyvin ohuet, reunoja kohti kapenevat kulutuspinnan sivureunat. Tästä heikkenee sidekumin pitovoima nopeasti, kun sidekumikerroksen keskialueet eivät ole vielä kuumentuneet ja menettävät sen seurauksena kokonaan tai osittain pitovoimansa. Kuitenkaan sivu-reunojen irtoaminen ei ole mahdollista sisäänpäin suunnatun elastisen jännityksen vaikutuksesta. Myöhemmin, kun myös sidekumikerroksen keskialueet pehmenevät ja menettävät pitovoimansa, ovat sidekumikerroksen reuna-alueet jo läpivulkanoituneet ja muodostavat sen seurauksena reunoihin jo irtoamattomat liitokset kulutuspinnan ja renkaan välille, jolloin myöskään tänä aikana ei voi tapahtua mitään kulutus-pinnan siirtymistä rengasrungolla.
Keksintöä selostetaan seuraavassa viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävän kulutus-pintakaistaleen poikkileikkausta lepotilassa ja kuvio 2 esittää poikkileikkausta kootusta renkaasta, jonka päälle on asetettu kuvion 1 mukainen kulutuspintakaistale.
Kuviossa 1 esitetyllä, kumia olevalla kulutuspintakaistaleella 2 on kaarevat ja kapenevat sivureunat 51, joiden sisäreunoilla on kaare-vuussäde R. Tämä muoto on annettu kulutuspintakaistaleelle 2 jo sen valmistuksen yhteydessä. Pinnoitettavan renkaan runko 1 työstetään muodoltaan sellaiseksi, että sen sivureunan ulkosäde R' on suurempi kuin kulutuspintakaistaleen 2 sivureunan 51 sisäsäde R.
Kun kulutuspintakerros 2 asetetaan nyt renkaan rungon 1 päälle asettamalla väliin sidekumikerros 3, niin sivureunat 51 tulevat pingotetuksi ulospäin, jolloin ne puristuvat elastisella esijännityksellä vasten renkaan rungon sivupintaa. Tämä esijännitys aiheutuu siitä, että kulutuspintakerroksen 2 sisäsäde R on lepotilassa pienempi kuin renkaan rungon vastaavan reunan ulkosäde R'.
Kun kulutuspintakerros 2 on tällä tavoin asetettu renkaan rungon 1 päälle vapaana ilmasulkeumista, esim. käyttämällä väliaikaisesti ali-painevaikutuksen mahdollistavaa vaippaa, voidaan täten kootun renkaan sidekumikerros 3 vulkanoida autoklaavissa ilman mitään apuvälineitä 57226 kuten vaippaa tai muuta kiristyselintä.
Tarvittaessa voidaan kuitenkin käyttää sivureunojen 51 alueella osa-vaippoja, jotka peittävät ainoastaan nämä renkaan reunaosat ja jotka vahvistavat sivureunojen 51 puristuspainetta.
Koska kulutuspintakerroksen 2 siirtyminen ja myöskin juoksevaksi tulevan sidekumin ulosvirtaaminen on estetty kuumennettaessa rengasta autoklaavissa, voidaan renkaat pinota autoklaaviin ilman mitään apuvälineitä yhdessä toisten renkaiden kanssa päällekkäin tai vierekkäin.
Erityisen tärkeä on tällöin se, että autoklaavissa kulutuspintaker-rokseen 2 vaikuttava paine on kaikkialla, siis sekä profiiliulkone-missa kuin myös profiilipohjissa, samanlainen, joten pehmenevä side-kumikerros ei joudu epätasaisen paineen alaiseksi.
Kulutuspintakaistale 2 voi olla myös moniosainen, esim. siten, että siinä on poikkileikkaukseltaan suorakulmainen keskiosa ja sen molemmilla puolilla siihen liittyvät, poikkileikkaukseltaan pääasiallisesti kolmiomaiset reuna- eli kulmaosat. Renkaan rungon 1 molemmilla puolilla on siis kaksi ulointa sidekumikerrosreunaa, ja myös tällöin voidaan moniosaisen kulutuspintakaistaleen sivureunat 51 muodostaa siten, että syntyy sisäänpäin suunnattu esijännitys.
FI781859A 1969-06-25 1978-06-09 Foerfarande foer paovulkanisering av en vulkaniserad slitbana pao ett fordonsdaeck FI57226C (fi)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US83645469A 1969-06-25 1969-06-25
US83645469 1969-06-25
DE19691934767 DE1934767C3 (de) 1969-07-09 Gummilauf streif en zum Er neuem eines abgefahrenen Luft- oder Vollgummireifens
DE1934767 1969-07-09
DE19691956391 DE1956391C3 (de) 1969-11-10 Vorrichtung zum Aufvulkanisieren von vulkanisierten Laufstreifen auf Karkassen
DE1956391 1969-11-10
FI1727/70A FI54248C (fi) 1969-06-25 1970-06-18 Foerfarande och anordning foer paovulkanisering av foervulkaniserade slitbanor i synnerhet med hoegt moenster pao innerlag
FI172770 1970-06-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI781859A FI781859A (fi) 1978-06-09
FI57226B true FI57226B (fi) 1980-03-31
FI57226C FI57226C (fi) 1980-07-10

Family

ID=27430922

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI781859A FI57226C (fi) 1969-06-25 1978-06-09 Foerfarande foer paovulkanisering av en vulkaniserad slitbana pao ett fordonsdaeck

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI57226C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI57226C (fi) 1980-07-10
FI781859A (fi) 1978-06-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3236709A (en) Tire recapping process
US2966936A (en) Working method for recapping and repairing tires
FI70176B (fi) Foerfarande foer regummering av fordonsdaeck
US2688996A (en) Method of building tire casings
US3285314A (en) Method of making a light colored sidewall tire and article produced thereby
US5306130A (en) Apparatus for recapping a tire and an improved curing envelope for use therein
US3455753A (en) Tread for recapping tires and method of application of the tread
US3698975A (en) Tire retreading method
US4626300A (en) Method and apparatus for vulcanizing retreaded tires
FI57226B (fi) Foerfarande foer paovulkanisering av en vulkaniserad slitbana pao ett fordonsdaeck
US2888058A (en) Rubber chafer and method of making the same
EP2445706B1 (en) A system comprising a device for retaining a tread band during tire retreading and a tread band therefor
US11254165B2 (en) Precured tire tread with fabric reinforcing layer
US5007978A (en) Apparatus for tire retreading
US5698064A (en) Apparatus for manufacturing recapped tire
EP2914418B1 (en) Method for making retreaded tires
JP2011079352A (ja) プレキュアトレッド及び更生タイヤ
US2607392A (en) Inner tube construction
US4470865A (en) Tire tread belt and method of making
JPH03132340A (ja) 更生タイヤの製造方法
NO180004B (no) Trykkpresseform til fremstilling eller revulkanisering av dekk
US7189298B1 (en) Hot forming system to produce pre-cured innerliners
GB1486781A (en) Raw pneumatic tyre carcass and method of fabricating same
EP3311995A1 (en) Arrangement applied to an envelope for retreading tyres
KR0171271B1 (ko) 라이너 및 쇼울더 스트립의 구조를 개선한 공기입 타이어의 제조방법

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: BANDAG INC.