FI13087Y1 - Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon - Google Patents

Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon Download PDF

Info

Publication number
FI13087Y1
FI13087Y1 FIU20210084U FIU20210084U FI13087Y1 FI 13087 Y1 FI13087 Y1 FI 13087Y1 FI U20210084 U FIU20210084 U FI U20210084U FI U20210084 U FIU20210084 U FI U20210084U FI 13087 Y1 FI13087 Y1 FI 13087Y1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sock
well
drainage well
drainage
renovation
Prior art date
Application number
FIU20210084U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Sami Hämäläinen
Original Assignee
Haemaelaeinen Sami
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Haemaelaeinen Sami filed Critical Haemaelaeinen Sami
Priority to FIU20210084U priority Critical patent/FI13087Y1/fi
Publication of FI13087Y1 publication Critical patent/FI13087Y1/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F5/00Sewerage structures
    • E03F5/04Gullies inlets, road sinks, floor drains with or without odour seals or sediment traps
    • E03F5/0407Floor drains for indoor use
    • E03F5/0409Devices for preventing seepage around the floor drain
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F5/00Sewerage structures
    • E03F5/04Gullies inlets, road sinks, floor drains with or without odour seals or sediment traps
    • E03F5/0407Floor drains for indoor use
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D13/00Special arrangements or devices in connection with roof coverings; Protection against birds; Roof drainage ; Sky-lights
    • E04D13/04Roof drainage; Drainage fittings in flat roofs, balconies or the like
    • E04D13/0404Drainage on the roof surface
    • E04D13/0409Drainage outlets, e.g. gullies
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L55/00Devices or appurtenances for use in, or in connection with, pipes or pipe systems
    • F16L55/16Devices for covering leaks in pipes or hoses, e.g. hose-menders
    • F16L55/162Devices for covering leaks in pipes or hoses, e.g. hose-menders from inside the pipe
    • F16L55/165Devices for covering leaks in pipes or hoses, e.g. hose-menders from inside the pipe a pipe or flexible liner being inserted in the damaged section

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Sink And Installation For Waste Water (AREA)

Abstract

1. Saneeraustuote (101) asennettavaksi vedenpoistokaivoon (102), vedenpoistokaivon (102) ollessa lattiakaivo, korotusrenkaan ja lattiakaivon yhdistelmä, kuivakaivo tai kattokaivo; ja saneeraustuote sisältää kyllästeaineella kyllästetyn sukan (103) vedenpoistokaivon sisäpinnalla, sukan ulottuessa ainakin vedenpoistokaivon lähtöaukosta (104) alkavaan putkeen (105) asti, tunnettu siitä, että saneeraustuote sisältää tiivisteen (106) sukan (103) ja vedenpoistokaivon (102) välissä siten, että tiiviste ulottuu vedenpoistokaivon sisäpinnan ympäri veden pääsyn estämiseksi vedenpoistokaivon tuloaukon (107) vierestä sukan ja vedenpoistokaivon väliin ja tiiviste (106) sisältää ainakin yhtä seuraavista massoista: hydrofiilistä massaa (501), elastista massaa (511), tartuntamassaa (521). Lisäksi suojavaatimukset 2-5.

Description

Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon Tekniikan ala: keksintö liittyy sukitukseen ja vedenpoistokaivoihin kuten esimerkiksi kylpyhuoneissa ja muissa kosteissa tiloissa käytettäviin lattiakaivoihin ja kuivakaivoihin ja rakennusten katoilla käytettäviin kattokaivoihin.
Tekniikan tausta Vedenpoistokaivoja ja niihin liitettyjä putkia pitää ajoittain saneerata vesivahinkojen välttämiseksi. Seuraavat esimerkit liittyvät lattiakaivoihin. Tunnettuja saneerausmenetelmiä ovat pinnoitus ja vanhan lattiakaivon sisään asennettava muovinen — inserttikaivo. Pinnoittamalla toteutettu lattiakaivo on epäluotettava, jos johonkin kohtaa lattiakaivoa tulee liian vähän pinnoitetta. Inserttikaivo ei sovellu kaikkiin lattiakaivosaneerauksiin, koska inserttikaivo on jäykkä ja tarkoitettu asennettavaksi tietyn muotoiseen ja tietyn kokoiseen lattiakaivoon. Kaikkiin lattiakaivoihin ei ole saatavissa inserttikaivoa, mikä on tämän saneerausmenetelmän haittapuoli. Lisäksi on tunnettua — saneerata lattiakaivo sukittamalla. Sukituksessa (engl. lining) käytettävä sukka (engl. liner) sisältää huokoista materiaalia kuten huopaa ja vahvistavaa materiaalia kuten PVC:tä (polyvinyylikloridia). Sukka kyllästetään epoksia tai hartsia sisältävällä kyllästeaineella, jonka kovetuttua sukka ja kyllästeaine muodostavat kestävän vuorauksen putken tai esimerkiksi sadevesikaivon sisälle.
Moni lattiakaivo sisältää ns. vesilukkolevyn, jonka muodostama mutka lattiakaivossa aiheuttaa haasteen sukitusmenetelmän käytölle. Mutka voi estää sukan etenemisen lattiakaivosta eteenpäin, tai sukkaan voi tulla ryppyjä tai se ei tartu kunnolla ~ kiinni saneerattavaan lattiakaivoon.
O N Toinen sukitusmenetelmään liittyvä haaste koskee saneeratun vedenpoistokaivon S 25 — vesitiiveyttä. Epoksi muodostaa sukan kanssa kestävän ja vedenpitävän vuorauksen = lattiakaivon sisälle, mutta epoksilla on taipumus kutistua asennuksen jälkeen. Siksi E lattiakaivon tuloaukon viereen voi syntyä rako vuorauksen ja lattiakaivon väliin. Raon 3 takia vettä voi tihkua sukan ja lattiakaivon väliin ja aiheuttaa kosteusvaurion = lattiarakenteessa. Vastaavalla tavalla vesitiiveys on haaste kattokaivon saneerauksessa N 30 — sukittamalla, koska sukan ja kattokaivon saumakohta altistaa kattorakenteen kosteusvaurion syntymiselle.
Keksinnön lyhyt kuvaus Keksinnön eräs näkökulma on ratkaista vedenpoistokaivojen sukitusmenetelmään liittyvät haasteet. Silloin vanhan kaivon ja sukan välisestä saumasta saadaan tiivis. Lisäksi sukka voidaan asentaa laadukkaasti myös vesilukkolevyn sisältävään lattiakaivoon.
Keksinnön eräs näkökulma on sukitustyöajan lyhentäminen. Aikaa säästyy, kun samalla kertaa, samalla sukalla voidaan saneerata vedenpoistokaivo ja siitä alkava putki. Jos vedenpoistokaivo on lattiakaivo, lattiakaivosta alkava putki ulottuu viemärin kokoajaputkeen asti. Jos vedenpoistokaivo on kattokaivo, kattokaivosta alkava putki voi ulottua rakennuksen läpi.
Keksinnön eräs näkökulma on sukitustyön laadun paraneminen. Laatu paranee, kun samalla sukalla saneerataan sekä vedenpoistokaivo että siitä alkava putki, koska silloin vedenpoistokaivosta alkavaan putkeen ei tule saumoja.
Keksintö koskee saneeraustuotetta asennettuna vedenpoistokaivoon, vedenpoistokaivon ollessa lattiakaivo, korotusrenkaan ja lattiakaivon yhdistelmä, — kuivakaivo tai kattokaivo.
Saneeraustuote sisältää kyllästeaineella kyllästetyn sukan vedenpoistokaivon sisäpinnalla, sukan ulottuessa ainakin vedenpoistokaivon lähtöaukosta alkavaan putkeen asti. Sukka on valmistusmateriaaleiltaan ja rakenteeltaan sellainen, että asennuksen yhteydessä sukka venyy olennaisesti ulkoläpimitaltaan, Saneeraustuote sisältää lisäksi tiivisteen sukan ja vedenpoistokaivon välissä siten, ; että tiiviste ulottuu vedenpoistokaivon sisäpinnan ympäri veden pääsyn estämiseksi N vedenpoistokaivon tuloaukon vierestä sukan ja vedenpoistokaivon väliin.
N o <Q
S Kuvioluettelo x 3 25 Keksintöä kuvataan seuraavassa tarkemmin viitaten oheisiin kuvioihin. S | N KUVIO 1 esittää saneeraustuotteen vedenpoistokaivoon. ä KUVIO 2A esittää poikkileikkauksen vesilukkolevyn sisältävästä lattiakaivosta.
KUVIO 2B esittää vesilukkolevyn sisältävän lattiakaivon lintuperspektiivistä. KUVIO 2C esittää saneeratun lattiakaivon ja puhdistustulpan. KUVIO 3A esittää menetelmän saneeraustuotteen asentamiseksi vedenpoistokaivoon. KUVIO 3B esittää menetelmän saneeraustuotteen asentamiseksi vesilukkolevyn sisältävään lattiakaivoon. KUVIO 4 esittää toisesta päästään laajennetun sukan. KUVIO 5A esittää vedenpoistokaivon sisäpinnan ympäri ulottuvan, hydrofiilistä massaa sisältävän renkaan. KUVIO 5B esittää elastisesta massasta valmistetun renkaan. KUVIO 5C esittää renkaan muodostamista tartuntamassasta käyttämällä erikoissuuttimella varustettua puristinta. KUVIO 6 esittää esimerkin lattiakaivosta, joka on saneerattu yhdellä sukalla viemärin kokoajaputkeen asti. KUVIO 7 esittää esimerkin saneeratusta kuivakaivosta. KUVIO 8 esittää esimerkin saneeratusta kattokaivosta. . Keksinnön yksityiskohtainen kuvaus e Todetaan, että selitysosassa esitettävät suoritusmuodot ovat esimerkinomaisia ja 2 20 — eri suoritusmuotoihin liittyviä ominaisuuksia voidaan kombinoida ja muodostaa näin uusia N suoritusmuotoja.
I E KUVIO 1 esittää saneeraustuotteen 101 asennettuna vedenpoistokaivoon 102. = . a. x Vedenpoistokaivolla 102 tarkoitetaan lattiakaivoa, korotusrenkaan ja lattiakaivon
O S yhdistelmää, kuivakaivoa tai kattokaivoa. Lattiakaivoja käytetään kosteissa tiloissa kuten
O S 25 — kylpyhuoneissa. Kuivakaivoa käytetään esimerkiksi saunan lattialla. Kattokaivoa käytetään yleisesti tasakattoisissa taloissa.
Saneeraustuote 101 sisältää kyllästeaineella kyllästetyn sukan 103, ns. koonmuutossukan, vedenpoistokaivon 102 sisäpinnalla. Sukka 103 ulottuu ainakin vedenpoistokaivon lähtöaukosta 104 alkavaan putkeen 105 asti. Saneeraustuotteen 101 sisältämä sukka 103 on valmistusmateriaaleiltaan ja rakenteeltaan sellainen, että — asennuksen yhteydessä sukka 103 venyy olennaisesti ulkoläpimitaltaan ja asettuu vedenpoistokaivon 102 sisäpintaa vasten. Saneeraustuote 101 sisältää lisäksi tiivisteen 106, jonka tarkoituksena on estää veden pääsy vedenpoistokaivon 102 tuloaukon 107 vierestä sukan 103 ja vedenpoistokaivon 102 väliin. Kyllästeaineella, erityisesti epoksilla, on taipumus kutistaa sukkaa ja luoda rako sukan 103 ja vedenpoistokaivon 102 väliin.
Tiiviste 106 sisältää ainakin yhtä seuraavista massoista: hydrofiilistä massaa, elastista massaa ja/tai tartuntamassaa. Kukin mainituista massoista kykenee estämään raon syntymisen sukan ja vedenpoistokaivon 102 väliin.
Hydrofiilistä massa sisältävä tiiviste 106 estää raon syntymisen sukan 103 ja vedenpoistokaivon 102 väliin, koska hydrofiilinen massa turpoaa kosteuden vaikutuksesta.
Flastinen massa estää raon syntymisen, koska elastista massaa (esim. kumia) sisältävä tiiviste 106 puristuu sukan 103 asennuksessa käytettävän paineen takia jonkin verran kasaan ja sukan kovettuessa ja samalla kutistuessa, elastinen massa palautuu takaisin alkuperäiseen, suurempaan kokoonsa.
Tartuntamassaa sisältävä tiiviste 106 estää raon syntymisen, koska tartuntamassa — (esim. primer) kykenee vastustamaan sukan 103 kutistumista eli tartuntamassa tarjoaa sukan kutistusvoimaan nähden riittävän suuren vastakkaisen voiman.
_ Eräässä suoritusmuodossa sukitus on suoritettu siten, että sukan 103 toinen pää on O sidottu kiinni ja sukka on kyllästetty kyllästeaineella asennusrummussa. Sitten sukan 103 3 sidottu pää on ohjattu putkeen 105 ja sukka on työnnetty asennusrummusta ulos S 25 — paineilmalla ja sukka on asettunut rypyttömästi vedenpoistokaivon sisäpintaa vasten.
z Sukka 103 on rakenteellisesti joustava siten, että sukka 103 venyy rikkoutumatta.
3 Rakenteellisen joustavuutensa takia sukka 103 mukautuu hyvin vedenpoistokaivon 102 S muotoihin. Sukan 103 kovetuttua sukan sidottu pää on leikattu pois. Eräässä toisessa O suoritusmuodossa sukan 103 asennuksessa käytetään paineistettua vettä.
>”
KUVIO 2A esittää poikkileikkauksen vedenpoistokaivoa 102 edustavasta (valurautaisesta) lattiakaivosta 201. Vesilukkolevy 202 kiinnittyy kaarevasta reunuksestaan 203 lattiakaivoon 201 ja sisältää aukon 204, joka on tehty esimerkiksi poran terällä ja/tai puukkosahan terällä.
Aukko 204 ulottuu vesilukkolevyn 202 vapaaseen reunaan 205 asti. 5 KUVIO 2B esittää vedenpoistokaivoa 102 edustavan lattiakaivon 201 lintuperspektiivistä sen jälkeen, kun vesilukkolevyyn 202 on tehty aukko 204. Tällöin vesilukkolevyyn 202 on jäänyt C-kirjainta muistuttava reunaosa 211 (vinoviivoitettu osa), joka kiinnittyy kaarevasta reunuksestaan 203 lattiakaivoon 201. KUVIO 2C esittää poikkileikkauksen saneeraustuotteella 101 saneeratusta — lattiakaivosta 201. Sukka 103 ulottuu lattiakaivon 201 ritilän 221 peittämästä tuloaukosta 107 ainakin lattiakaivon lähtöaukkoon 104 asti.
Tuloaukon 107 läheisyyteen on sijoitettu tiiviste 106 ja sitten kyllästeaineella kyllästetty sukka 103 on sujutettu (kuviossa 2B esitetyn aukon 204 kautta) putkeen 105. Sukkaosuus 222 on muotoiltu esimerkiksi kädellä siten, että sukkaosuus 222 on tarttunut — kiinni C-kirjainta muistuttavaan reunaosaan 211. Kyllästeaineen kovettumisen jälkeen sukkaosuuteen 222 on tehty huoltoreikä 223 vesilukkolevyyn 202 aiemmin tehdyn aukon 204 läpi.
Huoltoreikä 223 parantaa lattiakaivon 201 ja sen lähtöaukosta 104 alkavan putken 105 huollettavuutta.
Huoltoreiän 223 kautta voidaan esimerkiksi poistaa viemäritukkeuma putkesta 105. Putki 105 jatkuu rakennuksen kokoajaputkeen asti (kokoajaputkea ei ole — esitetty). Huoltoreikään 223 on laitettu (katkoviivalla esitetty) puhdistustulppa 224, jotta putkesta 105 ei pääse viemärikaasuja lattiakaivon tuloaukon 107 kautta ympäristöön.
Puhdistustulppa 224 on valmistettu esimerkiksi kumista tai muovista.
N KUVIO 3A esittää menetelmän keksinnönmukaisen saneeraustuotteen = asentamiseksi vedenpoistokaivoon.
Menetelmä sisältää vedenpoistokaivon sisäpinnan a 25 — puhdistamisen 301 ja vedenpoistokaivon lähtöaukosta alkavan putken puhdistamisen > ainakin lyhyeltä matkalta.
Eräässä suoritusmuodossa vedenpoistokaivo muodostuu E lattiakaivosta ja siihen kiinnitetystä korotusrenkaasta, jolloin sisäpinnan puhdistaminen S koskee niitä kumpaakin.
Menetelmä sisältää tiivisteen kiinnittämisen 302 N vedenpoistokaivon puhdistettuun sisäpintaan vedenpoistokaivon tuloaukon läheisyyteen.
S 30 — Jos vedenpoistokaivo muodostuu korotusrenkaasta ja lattiakaivosta, tiiviste kiinnitetään korotusrenkaaseen.
Menetelmä sisältää kyllästeaineella kyllästetyn sukan asentamisen 303 vedenpoistokaivon tuloaukosta ainakin vedenpoistokaivon lähtöaukkoon asti, missä asennettava sukka on valmistusmateriaaleiltaan ja rakenteeltaan sellainen, että sukka venyy asennuksen yhteydessä olennaisesti ulkoläpimitaltaan.
KUVIO 3B esittää menetelmän keksinnönmukaisen saneeraustuotteen asentamiseksi, kun vedenpoistokaivo on vesilukkolevyn sisältävä lattiakaivo.
Menetelmä sisältää aukon tekemisen 311 vesilukkolevyyn.
Tällöin seuraava menetelmäaskel on helpompi suorittaa vesilukkolevyn sisältävässä lattiakaivossa.
Menetelmä sisältää vedenpoistokaivon sisäpinnan puhdistamisen 301 ja — vedenpoistokaivon lähtöaukosta alkavan putken puhdistamisen (ainakin lyhyeltä matkalta) edellä mainitun aukon kautta.
Lisäksi menetelmä sisältää hydrofiilisen tiivisteen kiinnittämisen 302 vedenpoistokaivon sisäpinnalle ja kyllästeaineella kyllästetyn sukan asentamisen 303 vedenpoistokaivon tuloaukosta ainakin vedenpoistokaivon lähtöaukkoon asti.
Sukan asentamiseen 303 sisältyy sukan muotoilu sellaiseksi sukkaosuudeksi, joka — sulkee vesilukkolevyn (reunat) sisälleen.
Muotoilu tarkoittaa käsin tai puristusvälineillä suoritettavaa sukkaosuuden puristamista ja taivuttelua siten, että sukasta muodostuu levymäinen osuus vesilukkolevyn kummallekin puolelle.
Menetelmä sisältää huoltoreiän leikkaamisen 312 sukkaan (porakoneella) siten, että sukkaosuuteen syntyy (pyöreä) reikä aiemmin (menetelmäaskeleessa 311) — vesilukkolevyyn tehdyn aukon kohdalle.
Tällöin lattiakaivon lähtöaukko paljastuu ja viemäriä on helppo puhdistaa huoltoreiän kautta. - Menetelmä sisältää huoltoreiän tulppaamisen 313 irrotettavalla puhdistustulpalla.
O Kuviossa 2C esitetään edellä kuvattujen menetelmäaskelien lopputulos. 3 N KUVIO 4 esittää toisesta päästään laajennetun sukan 103. Sukka 103 sisältää 7 25 — ensimmäisen osuuden 401 asennettavaksi putkeen ja toisen osuuden 402 asennettavaksi & vedenpoistokaivoon, missä toinen osuus 402 on jo ennen sukan 103 asennusta 2 ulkoläpimitaltaan suurempi kuin ensimmäinen osuus 401. Eräässä suoritusmuodossa toinen N osuus 402 on ulkoläpimitaltaan ennen sukan 103 asennusta ainakin kymmenen prosenttia S laajempi kuin ensimmäinen osuus 401.
Sukan 103 toinen osuus 402 on kuvion 4 esittämässä suoritusmuodossa ulkoläpimitaltaan vähintään kaksinkertainen verrattuna ensimmäiseen osuuteen 401. Ensimmäisen osuuden 401 ja toisen osuuden 402 väliin sijoittuu sukan 103 siirtymäosuus
403. Jos vedenpoistokaivo on vain hiukan leveämpi kuin siitä lähtevä putki, niiden — sukituksessa voidaan saman levyistä sukkaa. Toinen osuus 402 tarvitaan silloin, kun vedenpoistokaivo on putkea selvästi leveämpi, jolloin sukan 103 venyminen ei pelkästään riitä siihen, että sukka 103 ulottuu vedenpoistokaivon sisäpintaan asti. Sukan 103 venyttäminen äärimmilleen ohentaa sukkaa. Sukan 103 laajennuksen toinen etu on, että sukka 103 säilyy asennuksessa suunnilleen saman paksuisena.
KUVIO SA esittää vedenpoistokaivoa 102 lattialta tms. pinnalta tarkasteltuna. Hydrofiilistä massaa 501 sisältävä tiiviste 106 muodostaa renkaan, joka ulottuu vedenpoistokaivon 102 sisäpinnan 502 ympäri. Hydrofiilinen massa 501 on kiinnitetty esimerkiksi liimalla vedenpoistokaivon 102 sisäpintaan 502. Eräässä suoritusmuodossa hydrofiilistä massaa 501 sisältävä tiiviste 106 sijoittuu enintään viiden senttimetrin (5 cm) — etäisyydelle vedenpoistokaivon 102 tuloaukosta 107.
Esimerkiksi Adeka (Adeka Ultra Seal USA) valmistaa nauhamaisia, kiinnitysliimapinnan sisältäviä hydrofiilisiä tiivisteitä, mutta sellainen tiiviste voi irrota vedenpoistokaivon 102 sisäpinnasta sukituksen yhteydessä. Sika (Sika Corporation U.S.) valmistaa hydrofiilistä massaa sisältäviä vakiokokoisia renkaita. Eräässä suoritusmuodossa — käytetään nauhamaista tai vakiokokoista rengasta, joka sisältää hydrofiilistä massaa 501. Eräässä suoritusmuodossa vedenpoistokaivon sisäpinnan 502 ja hydrofiilistä massaa 501 sisältävän renkaan väliin 503 levitetään liimaa, silikonia tai kovettuvaa massaa kuten » epoksia, jotta näin muodostettu tiiviste 106 kestää sukituksesta aiheuttavan hankausvoiman N rikkoutumatta tai irtoamatta. Tuubeissa myytävät tahnat, jotka sisältävät hydrofiilistä N 25 — massaa 501, soveltuvat hyvin vedenpoistokaivon 102 sukitussaneeraukseen. Ensimmäisenä = esimerkkinä tahnamaisesta, hydrofiilisestä massasta 501 mainitaan LEAKMASTER LV-Z 7 (valmistaja Sika), jonka tilavuus laajenee n. kaksinkertaiseksi kosteuden vaikutuksesta.
E Toisena esimerkkinä tahnamaisesta, hydrofiilisestä massasta 501 mainitaan ADEKA S ULTRASEAL P-101. Sekin on yksikomponenttinen, vettä imevä tiiviste, joka tarttuu N 30 — moniin muoveihin ja metalleihin ja säilyttää kykynsä laajentua kosteuden vaikutuksesta.
N >”
KUVIO 5B esittää elastisesta massasta 511 valmistetun renkaan, joka on sijoitettavissa esimerkiksi edellisessä kuviossa esitetyn vedenpoistokaivon sisäpinnalle. Elastisesta massasta 511, kuten kumista tai silikonista, valmistettu rengas toimii tällöin tiivisteenä 106 keksinnönmukaisessa saneeraustuotteessa. Renkaan paikoillaan pysyminen — sukan asennuksen aikana voidaan varmistaa esimerkiksi kuumaliimalla.
Kuvion 5B esittämässä suoritusmuodossa elastisesta massasta 511 valmistettu rengas on jo valmiiksi kiinteässä muodossa. Eräässä toisessa suoritusmuodossa elastinen massa 511 saadaan tahnana esimerkiksi tuubista, jolloin sukan asennus suoritetaan vasta, kun tahna on kovettunut kiinteään muotoon.
KUVIO 5C esittää tiivisteen 106 muodostamista tartuntamassasta 521. Liima, kuten muovin liimaamiseen tarkoitettu liima, ja primer ovat esimerkkejä tartuntamassasta
521. Primer on melko juoksevaa ja siitä voidaan muodostaa tiiviste 106 sivellintä käyttämällä. Kuvio SC esittää tahmamaisen tartuntamassan 521 käyttöä, mutta vastaavalla tavalla on mahdollista muodostaa tiiviste 106 hydrofiilisestä massasta. Rengasmaisen tiivisteen 106 tekemisessä voidaan käyttää tavallista suutinta, vaikka esimerkissä käytetään levityssuutinta 522. Levityssuutin 522 on kierretty tuubiin 523 samalla tavalla kuin tavallinen suutin kiinnitettäisiin tuubiin 512. Tartuntamassaa 521 puristetaan puristimella 524 ulos tuubista 523. Levityssuutin 522 on muodoltaan sellainen, että levityssuuttimen 522 kärkiosaan — 525 sisältyvien sivujen 526, 527 reunat koskettavat tartuntamassan 521 levittämisen aikana vedenpoistokaivon sisäpintaa 528 ja muotoilevat tartuntamassasta 521 tasavahvuisen ja ; yhtenäisen tiivisteen 106, joka kiinnittyy vedenpoistokaivon sisäpintaan 528. O KUVIO 6 esittää poikkileikkauksen saneeraustuotteella 101 saneeratusta = lattiakaivosta 601, tiivisteestä 106 ja lattiasta 602, jossa on kaato kohti lattiakaivoa 601. D 25 — Tässä kuten kahdessa seuraavassakin kuviossa esitetyssä esimerkissä vedenpoistokaivo z 102 ja siihen asennettu sukka 103 on kuvattu yhdellä piirrosviivalla. Vedenpoistokaivoa 3 102 edustava lattiakaivo 601 sisältää vesilukon 603, joka on kuivattu ja puhdistettu S saneeraustyötä varten. Sukka 103 ulottuu lattiakaivosta 601 viemärin kokoajaputkeen 604 S asti, joten sukitus jatkuu saumattomana lattiakaivon 601 tuloaukosta 107 viemärin > 30 — kokoajaputkeen 604 (jota tarkastellaan sen pituussuunnassa).
KUVIO 7 esittää poikkileikkauksen saneeraustuotteella 101 saneeratusta kuivakaivosta 701, tiivisteestä 106 ja lattiasta 702. Sukka 103 ulottuu vedenpoistokaivoa 102 edustavasta kuivakaivosta 701 putken 105 kautta vesilukkoon 603 ja sen pää on peitetty hatulla 703. Koska kuivakaivo 701 on selvästi leveämpi kuin putki 105, sukka 103 — sisältää toisessa päässään laajennuksen. Sukka 103 sisältää siis putkelle 105 tarkoitetun ensimmäisen osuuden 401 ja kuivakaivolle 701 tarkoitetun, ulkoläpimitaltaan suuremman, toisen osuuden 402.
KUVIO 8 esittää poikkileikkauksen saneeraustuotteella 101 saneeratusta kattokaivosta 801, tiivisteestä 106 ja katosta 802. Kattokaivoon 801 sisältyy sihti 803, — jonka tehtävänä on estää roskien pääseminen katolta 802 kattokaivoon 801 ja sitä kautta putkeen 105. Vedenpoistokaivoa 102 edustavan kattokaivon 801 lähtöaukko 104 on vain vähän leveämpi kuin tuloaukko 107, joten sukassa 103 ei ole tarvittu laajennusta. Toisin sanoen, sukka 103 on venynyt asennuksen yhteydessä riittävän paljon, jotta se voinut painua kattokaivon 801 sisäpintaa vasten.
Keksintö ja siihen liittyvät suoritusmuodot eivät rajoitu edellä kuvattuihin suoritusmuotoihin ja esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella suojavaatimusten puitteissa.
N O
N o
I Ao 2 + 00
O O N O N D

Claims (5)

Suojavaatimukset
1. Saneeraustuote (101) asennettavaksi vedenpoistokaivoon (102), vedenpoistokaivon (102) ollessa lattiakaivo, korotusrenkaan ja lattiakaivon yhdistelmä, kuivakaivo tai kattokaivo; ja saneeraustuote sisältää kyllästeaineella kyllästetyn sukan (103) vedenpoistokaivon sisäpinnalla, sukan ulottuessa ainakin vedenpoistokaivon lähtöaukosta (104) alkavaan putkeen (105) asti, tunnettu siitä, että saneeraustuote sisältää tiivisteen (106) sukan (103) ja vedenpoistokaivon (102) välissä siten, että tiiviste ulottuu vedenpoistokaivon sisäpinnan ympäri veden pääsyn estämiseksi vedenpoistokaivon tuloaukon (107) vierestä sukan ja vedenpoistokaivon väliin ja tiiviste (106) sisältää ainakin yhtä seuraavista massoista: hydrofiilistä massaa (501), elastista massaa (511), tartuntamassaa (521).
2. Suojavaatimuksen 1 mukainen saneeraustuote, tunnettu siitä, että sukassa (103) on vedenpoistokaivon (102) lähtöaukosta (104) alkavaan putkeen (105) asennettava ensimmäinen osuus (401) ja vedenpoistokaivoon (102) asennettava toinen osuus (402).
3. Suojavaatimuksen 1 mukainen saneeraustuote, tunnettu siitä, että vedenpoistokaivon (102) ollessa vesilukkolevyn (202) sisältävä lattiakaivo sukkaan (103) on tehtävissä huoltoreikä (223), joka ulottuu vesilukkolevyn (202) läpi.
4. Suojavaatimuksen 3 mukainen saneeraustuote, tunnettu siitä, että saneeraustuote sisältää puhdistustulpan (224) huoltoreiän (223) peittämiseksi.
5. Suojavaatimuksen 2 mukainen saneeraustuote, tunnettu siitä, että sukan _ (103) sisältämä toinen osuus (402) on jo ennen sukan asennusta ulkoläpimitaltaan
N S suurempi kuin sukan sisältämä ensimmäinen osuus (401). o
I Ao a <t 00
O
O
N
O
N
D
FIU20210084U 2021-09-02 2021-09-02 Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon FI13087Y1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20210084U FI13087Y1 (fi) 2021-09-02 2021-09-02 Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20210084U FI13087Y1 (fi) 2021-09-02 2021-09-02 Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI13087Y1 true FI13087Y1 (fi) 2022-01-21

Family

ID=80595626

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20210084U FI13087Y1 (fi) 2021-09-02 2021-09-02 Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI13087Y1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7374210B2 (en) Hydro penetration prevention sleeve
EP3106731A1 (en) Device and method for repairing pipe
KR20100038949A (ko) 매립형 배수 트렌치 유닛 및 그 설치방법
FI13087Y1 (fi) Saneeraustuote asennettavaksi vedenpoistokaivoon
KR100841756B1 (ko) 비굴착 관로 경화용 배수장치 및 배수공법
WO2004007849A1 (ja) マンホール構造,マンホール構造用止水可とう継手及びマンホール構造の施工方法
KR100810555B1 (ko) 하수관 비굴착식 보수용 금속관 및 펠트
KR100617507B1 (ko) 수밀형 맨홀
FI20197077A1 (fi) Korjauskaivo betonikaivosaneeraukseen
US6122870A (en) Stack ban
EP2322836B1 (en) Method to carry out a branching point of a pipe line under repair
JP4568093B2 (ja) わんトラップ型排水トラップの更生方法と材料
KR100617522B1 (ko) 수밀형 맨홀의 접속관 결합구조 및 시공방법
KR200197089Y1 (ko) 터널의 치수 보강공법
JP4625165B2 (ja) 下水管の取付管接続部の更生工法
KR100378208B1 (ko) 터널의 누수방지용 보수재 및 보수공법
EP3693647B1 (en) Renovation drain system for repairing concrete drain
US10036504B2 (en) Branch piece to be used in pipe renovation, and method for renovating branch point in pipe assembly
JP4240382B2 (ja) シールドトンネルの二次覆工用管材、シールドトンネル、シールドトンネルの二次覆工方法
JP2001159476A (ja) 既設管路のライニング施工方法
PT1210544E (pt) Revestimento de tubo, produto de revestimento e processos para a formacao e a instalacao do revestimento
FI13069Y1 (fi) Sukitustuote kaivon virtauspinnan uudistamiseksi
FI129847B (fi) Menetelmä vesieristeen tiivistämiseksi läpiviennin reunaa vasten ja siinä käytettävä kiilarengas
KR200358546Y1 (ko) 수밀형 맨홀
KR101524462B1 (ko) 개거수로용 신축이음장치 및 개거수로용 신축이음장치 시공 방법

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 13087

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1