FI126860B - Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain - Google Patents

Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain Download PDF

Info

Publication number
FI126860B
FI126860B FI20155431A FI20155431A FI126860B FI 126860 B FI126860 B FI 126860B FI 20155431 A FI20155431 A FI 20155431A FI 20155431 A FI20155431 A FI 20155431A FI 126860 B FI126860 B FI 126860B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
end wall
wall element
pulp dryer
open
pulp
Prior art date
Application number
FI20155431A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20155431A (fi
Inventor
Esko Similä
Original Assignee
Valmet Technologies Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Technologies Inc filed Critical Valmet Technologies Inc
Priority to FI20155431A priority Critical patent/FI126860B/fi
Priority to ATA50504/2016A priority patent/AT517260B1/de
Priority to CN201610390655.3A priority patent/CN106245408B/zh
Publication of FI20155431A publication Critical patent/FI20155431A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126860B publication Critical patent/FI126860B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F5/18Drying webs by hot air
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F5/18Drying webs by hot air
    • D21F5/185Supporting webs in hot air dryers
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F5/18Drying webs by hot air
    • D21F5/185Supporting webs in hot air dryers
    • D21F5/187Supporting webs in hot air dryers by air jets
    • D21F5/188Blowing devices
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/18De-watering; Elimination of cooking or pulp-treating liquors from the pulp
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F7/00Other details of machines for making continuous webs of paper
    • D21F7/04Paper-break control devices

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)

Description

SELLUKUIVAIMEN PÄÄTYSEINÄ JA SELLUKUIVAIN
Keksinnön kohteena ovat jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimusten johdanto-osissa esitetyn mukaiset sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain.
TEKNIIKAN ALA
Sellukuivaimessa selluloosasta muodostettua rainaa eli massarataa kuljetetaan monikerroksista reittiä leijuttamalla sitä puhallussuuttimilla muodostettavan ilmapatjan päällä. Puhallussuuttimet on järjestetty useaksi päällekkäiseksi, lähes sellukuivaimen mittaiseksi, yleensä vaakatasoiseksi suutintasoksi. Tyypillisesti päättymätön massarata tuodaan sisään sellukuivaimeen sen ensimmäisestä päästä, ns. märästä päästä. Sitten massarataa kuljetetaan sellukuivaimen ylintä suutintasoa pitkin laitteen toiseen päähän. Laitteen päissä on tyypillisesti kääntötelat, joiden kautta massarata käännetään seuraavalle, alemmalle suutintasolle. Kun massarata on tuotu sellukuivaimen alimmalle suutintasolle, massarata poistetaan sellukuivaimesta, tyypillisesti sellukuivaimen toisesta päästä. Sellukuivaimessa on suutintasoja tyypillisesti 15 - 30 kpl.
Puhallussuuttimista puhallettava kaasu on tyypillisesti kuumaa ilmaa, yleensä puhallusilman lämpötila on 120 - 170 °C. Massarata on sellukuivaimeen tullessaan kuiva-ainepitoisuudeltaan tyypillisesti 48 - 54 %. Sellukuivaimesta poistuvan massaradan kuiva-ainepitoisuus on tyypillisesti 85 - 95 %, tavallisimmin noin 90 %. Massarata voi olla leveydeltään 12 m, tyypillisesti 3 - 10 m. Massarataa kuljetetaan sellukuivaimessa tyypillisesti nopeudella 140-220 m/min.
Sellukuivaimissa on tyypillisesti sen molemmissa päissä useita päällekkäisiä huoltoluukkurivejä. Kukin huoltoluukkurivi käsittää ainakin yhden leveän tai lukumäärän vierekkäisiä huoltoluukkuja päädyn leveyssuunnassa. Nykyaikaisen sellukuivaimen päätyseinä käsittää helposti jopa 150 huoltoluukkua. Huoltoluukun kautta voidaan suorittaa toimenpiteitä esimerkiksi kääntötelojen kohdalla. Huoltoluukut ovat sellukuivaimen normaalissa käyttötilanteessa suljettuina, ja huoltotilanteessa, kuten ratakatkon jälkeen, huoltoluukut voidaan avata. Huoltoluukku on normaalisti saranoitu alaosastaan sellukuivaimen päätyseinään, ja ”auki”-tilassa huoltoluukku ”roikkuu” saranoidensa varassa tukeutuen päätyseinään.
On selvää, että huoltotilanteessa tai ratakatkon sattuessa jolloin on tarve avata kaikki päätyseinän huoltoluukut, huoltoluukkujen avaaminen on vaivalloista ja vie kohtuuttomasti aikaa. Lisäksi sellukuivaimissa on tyypillisesti molemmissa päissä koko kuivaimen levyinen liikkuva hoitosilta, jonka päällä käyttöhenkilö työskentelee, ja jolta hän pystyy olemaan kosketuksissa sellukuivaimen sisäosiin yhden tai useamman huoltoluukkurivin ollessa avattuna. Koska avatut huoltoluukut tukeutuvat päätyseinään, joudutaan hoitosilta järjestämään sellaisen etäisyyden päähän päätyseinästä, että hoitosilta pystyy pystysuunnassa siirtyessään ohittamaan avatun, päätyseinään tukeutuvan huoltoluukun. Hoitosillan ja päätyseinän väliin jää siis välimatka, jonka yli käyttöhenkilön on pakko kurkottaa ylettyäkseen työskentelemään päätyseinällä tai sellukuivaimen sisäpuolella. Tämä heikentää työturvallisuutta ja vaikeuttaa merkittävästi sellukuivaimen puhdistusta esimerkiksi ratakatkotilanteessa.
Edellä mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi on esitetty erilaisia ratkaisuja. Hakemuksen Fl 20085674 selitysosassa on kuvattu ratkaisu, jossa on mahdollista järjestää päätyseinän osaelementit aukeamaan nosto-oven tapaan päätyseinän korkeussuunnassa. Päätyseinäelementit voidaan kiinnittää toisiinsa päätyseinän leveyssuuntaisilta reunoiltaan sopivilla kiinnityselimillä, ja osaelementtejä käsittävä päätyseinäelementti voidaan järjestää ”auki”-asentoon sellukuivaimen päätyseinän ylä- tai alaosaan. On kuitenkin huomattu, että sellukuivaimen ylä- tai alaosaan siirretyt päätyseinäelementit peittävät näkyvyyden ja saavutettavuuden ylimmäisille tai alimmaisille kääntöteloille. Vaikka näkyvyys ja saavutettavuus muille kääntöteloille parantuukin, ei kyseisessä julkaisussa esitetty ratkaisu silti ole kaikissa tilanteissa optimaalinen.
KEKSINNÖN TARKOITUS JA LYHYT KUVAUS
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on vähentää tai jopa poistaa edellä mainittuja tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia.
Keksinnön yhtenä tavoitteena on saada aikaan sellukuivaimen päätyseinä, joka mahdollistaa sellukuivaimen kääntöteloilla tapahtuvien huolto- ja ylläpitotoimenpiteiden yksinkertaisen ja nopean suorittamisen.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on erityisesti saada aikaan ratkaisu, jolla sellukuivaimen kaikkien kääntötelojen tarkastelu esimerkiksi päänviennin aikana on huomattavasti helpompaa kuin nykyisin.
Mm. edellä mainittujen tarkoituksien toteuttamiseksi keksinnölle on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisten itsenäisten patenttivaatimusten tunnusmerkkiosissa.
Eräitä keksinnön mukaisia edullisia suoritusesimerkkejä kuvataan jäljempänä esitetyissä epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa. Tässä tekstissä mainitut sovellusesimerkit ja edut koskevat soveltuvin osin niin keksinnön mukaista päätyseinää kuin sellukuivaintakin, vaikka sitä ei aina erikseen mainitakaan.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Tyypillinen keksinnön mukainen sellukuivaimen päätyseinä käsittää - yläreunan ja alareunan, joiden välinen etäisyys määrittelee päätyseinän korkeuden, ja joiden reunojen väliin on järjestetty aukko massaradan viemiseksi sisään sellukuivaimeen tai massaradan tuomiseksi ulos sellukuivaimesta, - useamman horisontaalisen välirakenteen, kuten palkin, jolloin kahden vierekkäisen välirakenteen väliin jää yksittäinen hoitoaukko, - jokaiseen hoitoaukkoon järjestetyn ja korkeussuunnassa avattavan yksittäisen päätyseinäelementin, joka on järjestettävissä ”kiinni”- ja ”auki”-tilaan sellukuivaimen sisäosien tarkkailemiseksi ja ylläpitotoimenpiteiden suorittamiseksi, ja joka yksittäinen päätyseinäelementti on yhteydessä hoitoaukkoa rajaavaan välirakenteeseen, jolloin yksittäinen päätyseinäelementti on valmistettu taipuisasta materiaalista, ja se on ”auki”-tilassa järjestetty laskostetuksi kyseistä hoitoaukkoa rajaavan välirakenteen yhteyteen.
Tyypillinen keksinnön mukainen sellukuivain käsittää vähintään yhden keksinnön mukaisen päätyseinän. Edullisesti keksinnön mukainen sellukuivain käsittää kaksi keksinnön mukaista päätyseinää.
Nyt on yllättäen huomattu, että valmistamalla yksittäinen päätyseinäelementti taipuisasta materiaalista ja laskostamalla se ”auki”-tilassa hoitoaukkoa rajaavan välirakenteen yhteyteen, pystytään kunkin laskostetun elementin koko pitämään niin pienenä, etteivät elementit ”auki”-tilassa rajoita näkyvyyttä sellukuivaimen sisäosiin. Tämä parantaa entisestään mahdollisuutta sellukuivaimen sisäosien kokonaisvaltaiseen tarkasteluun koko sellukuivaimen päätyseinän alueella. Keksinnön mukaisella ratkaisulla pystytään lisäksi ylläpitämään ja/tai tehostamaan työturvallisuutta ja työergonomiaa, koska päädyn yhteydessä oleva hoitosilta voidaan sijoittaa huomattavan lähelle päätyseinää, koska päätyseinäelementit eivät vaadi avattuina tilaa päätyseinän ja hoitosillan välissä. Sellukuivaimen sisäosissa tehtävät huoltotoimenpiteet, kuten kuivaimen puhdistus helpottuu, kun hoitotaso saadaan lähelle päätyseinää, ja hoitoaukkojen koko mahdollistaa yksittäisen kääntötelan koko alueen tarkastelun yhdestä aukosta. Samalla putoamisvaara hoitosillalta työskenneltäessä vähenee huomattavasti.
Sellukuivaimen päätyseinä käsittää useamman horisontaalisen välirakenteen, kuten palkin. Välirakenteen leveys päätyseinän pystysuunnassa on tyypillisesti 150 - 1000 m, edullisesti 250 - 350 m. Horisontaaliset välirakenteet on lisäksi edullisesti sijoitettu päätyseinässä siten, että kunkin välirakenteen kohdalla sijaitsee sellukuivaimen kääntötela. Näin voidaan maksimoida näkyvyys kääntötelojen alueella, niiden ylä-ja alapuolella sijaitseville kuivatustasoille. Tämä on erityisen edullista ratakatkotilanteissa sekä tilanteissa, joissa kuivatussuutintasoilta joudutaan poistamaan niille jäänyttä massarata tai sen osia.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan horisontaaliset välirakenteet on valmistettu alumiinista, esimerkiksi alumiinisesta purseprofiilista, tai teräksestä. Välirakenteet ovat edullisesti eristettyjä, eli ne käsittävät lämmöneristeväliainetta, joka on järjestetty välirakenteen sisäosaan. Välirakenteet voidaan kiinnittää sellukuivaimen runkoon, edullisesti siten, että kiinnitys mahdollistaa välirakenteen lämpölaajenemisen. Eräässä suoritusmuodossa välirakenteen ensimmäinen pää on kiinnitetty kiinteästi sellukuivaimen runkoon ja toinen pää on kiinnitetty tavalla, joka mahdollistaa välirakenteen pituuden muutoksen lämmön funktiona. Tällaiset kiinnitystavat ovat alan ammattimiehen hyvin tuntemia, eikä niiden tarkempaa selostusta katsota tarpeellista. Päällekkäiset horisontaaliset välirakenteet rajaavat niiden väliin jäävän hoitoaukon korkeuden. Pystysuunnassa päällekkäisen välirakenteiden väliin jää siis yksittäinen hoitoaukko. Tyypillisesti kahden vierekkäisen välirakenteen etäisyys toistaan on 300 - 1200 mm, edullisesti 400 - 800 mm, edullisemmin 500 - 700 mm. Tämä etäisyys on samalla siis hoitoaukon korkeus. Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa horisontaalisten välirakenteiden etäisyys toisistaan on vakio koko päätyseinän alueella, eli hoitoaukkojen korkeus on sama koko päätyseinässä. Tämä mahdollistaa kaikkien päätyseinäelementtien yhtäaikaisen avaamisen, kuten jäljempänä on tarkemmin selitetty.
Jokaiseen hoitoaukkoon on järjestetty jäljempänä kuvatun mukainen päätyseinäelementti. Päätyseinäelementti on avattavissa ja suljettavissa päätyseinän korkeussuunnassa. Keksinnön mukaan yksittäiset päätyseinäelementit on valmistettu taipuisasta materiaalista, jolloin ne ovat ”auki”-tilassa helposti järjestettävissä laskostetuiksi kyseisiä hoitoaukkoja rajaavien välirakenteiden yhteyteen, edullisesti hoitoaukkojen yläreunoihin päätyseinän pystysuunnassa. Päätyseinäelementti on siis yhdeltä pitkältä reunaltaan kiinteässä yhteydessä yhteen hoitoaukkoa rajaavaan välirakenteeseen, tyypillisesti hoitoaukon yläreunan muodostavaan välirakenteeseen. Haluttaessa päätyseinäelementti voidaan vaihtoehtoisesti kiinnittää hoitoaukon alareunan muodostavaan välirakenteeseen. Tällöin päätyseinäelementti avataan alaspäin ja suljetaan ylöspäin. Päätyseinäelementti voidaan kiinnittää koko elementin pituudelta yläosastaan välirakenteeseen. ”Kiinni”-tilassa päätyseinäelementti peittää hoitoaukon ja muodostaa läpäisemättömän rajapinnan sellukuivaimen sisäosien ja konesalin välille.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan yksittäinen päätyseinäelementti ulottuu päätyseinän ensimmäisestä sivureunasta toiseen sivureunaan. Kukin päätyseinän vaakasuuntainen päätyseinäelementtirivi koostuu näin ollen yhdestä päätyseinäelementistä. Yhden päätyseinäelementin avaaminen mahdollistaa siis sellukuivaimen sisäosan tarkastelun kyseisellä kohdalla koko päätyseinän leveydeltä, mikä nopeuttaa ja helpottaa esimerkiksi ongelmien paikallistamista ratakatkojen ja/tai päänviennin yhteydessä.
Yksittäinen päätyseinäelementti on valmistettu taipuisasta materiaalista, kuten tekstiili- tai polymeerikudoksesta. Päätyseinäelementti käsittää vähintään yhden kerroksen ilmaa läpäisemätöntä kudosta tai vastaavaa materiaalia, kuten tekstiilikudosta, silikonimateriaalia, polymeerimateriaalia tai vastaavaa. Erään suoritusmuodon mukaan päätyseinäelementti käsittää kaksi tai useamman päällekkäisen kerroksen taipuisaa materiaalia, jolloin kukin päätyseinäelementin kerros voi olla samaa tai eri materiaalia. Tämä mahdollistaa päätyseinäelementtien ominaisuuksien optimoinnin. Esimerkiksi päätyseinäelementin kerros, joka on kohden sellukuivaimen sisäosaa, voidaan valmistaa korkeita lämpötiloja kestävästä materiaalista, kuten silikonista. Konesalia kohti oleva kerros voidaan taas valmistaa jostain toisesta, halvemmasta ja vähemmän lämpöä kestävästä materiaalista.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan päätyseinäelementti käsittää ainakin kaksi kerrosta taipuisaa materiaalia, joiden väliin on järjestetty lämmöneristysväliainetta. Näin voidaan tehostaa sellukuivaimen lämpimien sisäosien eristämistä konesalista ja minimoida mahdollisia lämpöhäviöitä. Lämmöneristysväliaine voi olla mitä tahansa tarkoitukseen sopivaa ainetta, kunhan se mukautuu päätyseinäelementin taipuisuuteen ja mahdollistaa päätyseinäelementin laskostuksen välirakenteen yhteyteen. Lämmöneristysväliaine voi olla esimerkiksi mineraalikuiduista valmistettua ohutta eristemattoa, kuten lasi- tai kivivillamattoa, tai muuta lämmönkestävää taipuisaa eristemateriaalia. Lämmöneristeväliaine järjestetään päätyseinäelementin kerrosten väliin ohuena kerroksena, tarvittaessa useampana ohuena kerroksena. Lämmöneristeväliaine voidaan sijoittaa vapaasti päätyseinäelementin kerrosten väliin, eli se voidaan sijoittaa jommankumman tai kummankin kerroksen yhteyteen tai keskelle kerrosten väliin jäävää tilaa. Suurin osa päätyseinäelementin kerrosten välisestä tilasta käsittää edullisesti vapaata tilaa, eli ilmaa.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan on myös mahdollista, että päätyseinän eri kohdissa sijaitsevat päätyseinäelementit on valmistettu ainakin osittain eri materiaaleista. Tämä mahdollistaa päätyseinäelementtien ominaisuuksien tarkan optimoinnin suhteessa kyseisen elementin sijoittumiseen päätyseinässä. Esimerkiksi sellukuivaimen alaosassa lämpötila on tyypillisesti matalampi, jolloin myös päätyseinän alaosassa lämpötila on matalampi. Tällöin päätyseinän alaosaan voidaan järjestää päätyseinäelementtejä, joissa lämmöneristysväliaine on vähemmän lämpöä eristävää kuin päätyseinän yläosan päätyseinäelementeissä tai joissa ei ole lainkaan erillistä lämmöneristys-väliainekerrosta tai -kerroksia. Alaosan päätyseinäelementeissä pelkkä ilma voi toimia materiaalikerrosten välissä eristeenä. Päätyseinän alaosa käsittää edullisesti päätyseinän alakolmanneksen tai vähemmän. Päätyseinäelementin vapaaseen reunaan on järjestetty vaakajäykiste, joka on edullisesti valmistettu alumiinista. Vaakajäykiste voi käsittää ohjainosan, joka on järjestetty liukumaan päätyseinän sivureunaan järjestetyssä profiilikappaleen ohjausurassa, -muodossa tai vastaavassa. Pystysuora profiilikappale on kiinnitetty sellukuivaimen runkoon ja se on voitu valmistaa alumiinista. Edullisesti päätyseinän kumpaankin sivureunaan on järjestetty profiilikappale, ja vaakajäykisteen kumpaankin päähän on järjestetty profiilikappaleen ohjausuraan soveltuva ohjainosa.
Tarvittaessa päätyseinäelementti voi käsittää myös yhden tai useamman vaakajäykisteen, jotka on järjestetty päätyseinäelementin yhteyteen sen pitkien reunojen välissä. Näin voidaan varmistua päätyseinäelementin säännöllisestä laskostumisesta sitä avattaessa. Päätyseinäelementin vapaaseen vaakareunaan, vaakajäykisteen yhteyteen, voidaan järjestää tiiviste-elin, kuten kumi- tai silikonilista. Päätyelementin ollessa ”kiinni”-tilassa tiiviste-elin on kontaktissa kyseisen päätyelementin alapuolella sijaitsevan välirakenteen kanssa Näin päätyseinäelementin vapaan reunan ja välirakenteen välinen väli saadaan tiivistettyä tehokkaasti ilman, että päätyseinäelementin alareunassa mahdollisesti sijaitseva vaakajäykiste tulee kontaktiin välirakenteen kanssa. Näin vältytään metalliosien kosketukselta toisiinsa, mikä vähentää mekaanista kulumista ja mahdollisia ei-toivottuja lämpösiltoja.
Erään suoritusmuodon mukaan avattavan päätyseinäelementin korkeus korkeintaan 95 %, edullisesti korkeintaan 90 %, edullisemmin korkeintaan 80 %, ”auki”-tilassa paljastuvien kahden päällekkäisen kääntötelan akselien välisestä etäisyydestä. Päätyseinäelementin korkeus voi olla ainakin 400 mm, edullisesti ainakin 500 mm. Tyypillisesti päätyseinäelementin korkeus on 400 - 800 mm, edullisesti 500 - 700 mm. Välirakenteen ja laskostetun ”auki”-tilassa olevan elementin yhteenlaskettu korkeus on pienempi kuin yksittäisen telan halkaisija.
Keksinnön mukaan kunkin päätyseinäelementin pystyreunan yhteyteen on järjestetty nostojohde, eli nostoliina, jonka avulla päätyseinäelementti on järjestettävissä ”kiinni”- ja ”auki”-tilaan. Tyypillisesti nostojohde on järjestetty päätyseinäelementin kummankin lyhyen pystyreunan yhteyteen, eli päätyseinäelementin ensimmäisen pystyreunan yhteyteen on järjestetty ensimmäinen nostojohde, ja toisen pystyreunan yhteyteen on järjestetty toinen nostojohde.
Erään edullisen suoritusmuodon mukaan kaikki päätyseinän päätyseinäelementit on järjestetty yhteyteen toistensa kanssa nostojohteella/-johteilla, jo(t)ka on järjestetty kulkemaan elementtien pystyreunoissa, ja joka nostojohde on järjestetty kulkemaan horisontaalisiin välirakenteisiin tehtyjen aukkojen läpi, jolloin kaikki päätyseinäelementit ovat avattavissa yhtäaikaisesti. Nostojohteiseen voidaan järjestää sopivin välimatkoin nostoelimiä, kuten ulokkeita, laippoja tai vastaavia. Nostojohdetta liikutettaessa päätyseinän pystysuunnassa nämä nostoelimet tulevat kontaktiin päätyseinäelementtien vapaiden vaakareunojen kanssa, ja siirtävät elementit mukanaan laskostetuiksi välirakenteen yhteyteen.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan nostojohde tai nostojohteet on järjestetty toiminnalliseen yhteyteen toimilaitteen kanssa, joka voidaan sijoittaa esimerkiksi päätyseinän ylä- tai alareunan yhteyteen tai päätyseinän sivuun. Toimilaite voi olla esimerkiksi sähkömoottori tai vastaava, joka on sijoitettu sellukuivaimen katolle, lähelle päätyseinän yläreunaa, tai päätyseinän sivurakenteisiin. Toimilaitteen avulla nostojohteita voidaan liikuttaa päätyseinän pystysuunnassa. Esimerkinomaisesti voidaan mainita, että nostojohteiden ollessa nostoliinoja, -vaijereita tai vastaavia, voidaan ne avaustilanteessa kelata tai muulla tavalla koota päätyseinän ylä- tai alareunan yhteyteen käyttämällä toimilaitetta. Samalla avautuvat kaikki nostojohteiden kanssa yhteydessä olevat päätyseinäelementit.
Edullisessa suoritusmuodossa päätyseinän kaikki päätyseinäelementit on järjestetty yhteyteen yhteisten nostojohteiden kanssa, ja nostojohteet on järjestetty toiminnalliseen yhteyteen toimilaitteen, esimerkiksi sähkömoottorin, kanssa. Tämä mahdollistaa kaikkien päätyseinäelementtien samanaikaisen avaamisen ja/tai sulkemisen nopeasti ja tehokkaasti yhdellä toimilaitteen ohjauskomennolla. Näin voidaan esimerkiksi nopeasti jäähdyttää sellukuivaimen sisäosaa toimintahäiriön sattuessa, jolloin sellukuivaimella tehtävien huoltotoimenpiteiden suorittaminen nopeutuu. Vastaavasti sellukuivaimen käyttöönotto esimerkiksi huoltoseisokin jälkeen helpottuu kun kaikki päätyseinäelementit pystytään sulkemaan samanaikaisesti. Päätyseinäelementit voidaan avata myös osittain, jolloin yhdellä ohjauskomennolla voidaan kaikki päätyseinäelementit avata ennakolta määritellyn matkan, esimerkiksi 50 mm. Tämä mahdollistaa päänviennin seuraamisen koko päätyseinän alueella kuitenkaan ilma kokonaan avointa päätyseinää. Tämä parantaa huomattavasti työn sujuvuutta ja työolosuhteita, koska kuivaimen lämpimän sisäilman siirtyminen konesaliin pystytään minimoimaan.
Toimilaite voidaan kytkeä ohjausjärjestelmään, jota voidaan ohjata manuaalisella päätellä tai sellukuivaimen valvomosta. Päätyseinäelementtien yhteyteen voidaan valinnaisesti järjestää myös tarvittavia sensoreita, kuten vapaan reunan törmäystunnistin, valokennosensori tai vastaava. Näistä sensoreista saatava tieto voidaan syöttää suoraan ohjausjärjestelmään. Ohjausjärjestelmään on voitu syöttää myös tarvittava määrä pikaohjauskomentoja, joilla voidaan avata päätyseinäelementtejä haluttu matka.
Yksittäinen päätyseinäelementti voidaan tarpeen niin vaatiessa avata myös täysin itsenäisesti, riippumatta muista vierekkäisistä päätyseinäelementeistä. Avaus voidaan tällöin suorittaa manuaalisesti. Päätyseinäelementin yhteyteen on voitu järjestää esimerkiksi vipuelin tai vastaava, jonka avulla päätyseinäelementti voidaan avata ja lukita ”auki”-asentoon. Päätyseinäelementin ollessa valmistettu taipuisasta materiaalista ja sen koon ollessa kohtuullinen, on päätyseinäelementin avaaminen manuaalisestikin riittävän kevyttä ja yksinkertaista. Päätyseinäelementin lyhyiden pystyreunojen yhteyteen voidaan myös järjestää tiiviste-elin. Tiiviste-elimen tarkoituksena on eristää päätyseinäelementin lyhyen sivureunan ja pystysuoran profiilikappaleen välinen alue, ja estää lämmön vuotaminen päätyseinän sivureunoista sellukuivaimen sisäosien ja konesalin välillä. Tiiviste-elin on järjestetty päätyseinäelementin sivureunojen yhteyteen, ja se voi käsittää silikonia tai taipuisia tiivisti vierekkäin järjestettyjä tiivisteosasia, kuten harjaksia, kuituja tai vastaavia. Myös profiilikappaleen muoto voidaan järjestää sellaiseksi, että se tiivistää päätyseinäelementin lyhyen sivureunan ja pystysuoran profiilikappaleen välistä aluetta.
Keksinnön kohteena oleva päätyseinä on tarkoitettu sellukuivaimiin, jotka käsittävät ensimmäisen päätyseinän ja toisen päätyseinän. Päätyseinää rajaavat ylä- ja alareuna, sekä niiden kanssa kohtisuorat sivureunat. Päätyseinien välissä sellukuivain muodostuu useista päällekkäisistä horisontaalisista kuivatussuutintasoista, joilla kuivattavaa massarataa kuljetetaan leijuttamalla. Kuivaimen päätyihin on järjestetty useita yhdensuuntaisia ja päällekkäisiä kääntöteloja, joiden avulla kuivatettava rata käännetään kuivatussuutintasolta seuraavalle tasolle. Ensimmäinen päätyseinä käsittää aukon massaradan viemiseksi sisään sellukuivaimeen, ja toinen päätyseinä käsittää aukon massaradan tuomiseksi ulos sellukuivaimesta. Yleensä massarata tuodaan sisään sellukuivaimeen sen ensimmäisestä päästä ja kuljetetaan sellukuivaimen ylintä suutintasoa pitkin kuivaimen toiseen päähän. Kun massarata on saatu sellukuivaimen alimmalle suutintasolle, massarata poistetaan sellukuivaimesta sellukuivaimen toisesta päästä. On selvää, että sellukuivaimen ensimmäinen, toinen tai molemmat päätyseinät voivat käsittää jonkin nyt esillä olevan keksinnön mukaisen päätyseinäratkaisun.
KUVIOIDEN LYHYT KUVAUS
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen kaaviomaiseen piirustukseen, jossa
Kuviossa 1 esitetään osa keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta sellukuivaimen päätyseinästä edestäpäin katsottuna,
Kuviossa 2 esitetään osa keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta sellukuivaimen päätyseinästä sivulta päin katsottuna, ja
Kuviossa 3 esitetään yksityiskohta keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta sellukuivaimen päätyseinästä.
KUVIOIDEN ESIMERKKIEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Kuviossa 1 on esitetty osa keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta sellukuivaimen päätyseinästä edestäpäin katsottuna. Sellukuivaimen päätyseinä 1 käsittää horisontaalisia välirakenteita 2, 2’, 2”, 2”’, 2IV, kuten palkkeja, jotka on voitu valmistaa alumiinista tai teräksestä. Välirakenteiden 2, 2’, 2”, 2”’, 2IV sisäosiin on järjestetty lämmöneristysväliainetta ja ne on kiinnitetty ensimmäisestä ja toisesta päästään sellukuivaimen runkoon 3, 3’, edullisesti siten, että kiinnitys ainakin jommassakummassa päässä mahdollistaa välirakenteen lämpölaajenemisen. Kahden vierekkäisen välirakenteen 2, 2’, 2”, 2”’, 2IV väliin jää yksittäinen hoitoaukko 4, 4’. Kuviossa 1 on viitenumeroilla esitetty ainoastaan ”avoimet” hoitoaukot. Jokaiseen yksittäiseen hoitoaukkoon 4, 4’ on järjestetty päätyseinäelementti 5, 5’, 5”, 5’”, 5IV joka on kiinnitetty hoitoaukkoa 4, 4’ rajaavaan ylempään välirakenteeseen 2, 2’, 2”, 2’”, 2IV. Päätyseinäelementti 5, 5’, 5”, 5”’, 5IV on valmistettu taipuisasta materiaalista. Yksittäiset päätyseinäelementit 5, 5’, 5”, 5”’, 5IV on kummastakin pystyreunastaan järjestetty yhteyteen nostojohteiden 6, 6’, eli nostoliinojen kanssa. Nostojohteet 6, 6’ on järjestetty kulkemaan välirakenteisiin 2, 2’, 2”, 2”’, 2IV tehtyjen aukkojen (ei esitetty) läpi. Nostojohteet 6, 6’ ovat yhteydessä toimilaitteeseen 7, kuten moottoriin, ja niitä operoidaan toimilaitteen 7 avulla. Toimilaite 7 on sijoitettu päätyseinän 1 yläreunan T yhteyteen. Nostojohteiden 6, 6’ avulla päätyseinäelementit 5, 5’, 5”, 5”’, 5IV ovat järjestettävissä ”kiinni”- tai ”auki”-tilaan. ”Auki”-tilassa laskostettu päätyseinäelementti ei vie oleellisesti tilaa, eikä peitä näkyvyyttä sellukuivaimen sisäosaan tai haittaa toimenpiteiden suorittamista.
Kuviossa 1 on esitetty tilanne, jossa osa päätyseinäelementeistä 5, 5’ on ”kiinni”-tilassa ja osa päätyseinäelementeistä 5”, 5”’, 5IV on ”auki”-tilassa. ”Auki”-tilassa päätyseinäelementit 5”, 5”’, 5IV järjestetään laskostetuksi hoitoaukkoa rajaavan ylemmän välirakenteen 2, 2’ yhteyteen. Toimilaitetta 7 käytettäessä yleensä kaikki päätyseinäelementit joko avautuvat tai sulkeutuvat samanaikaisesti. Kuvion 1 tilanteessa osa päätyseinäelementeistä on manuaalisesti saatettu ”auki”-tilaan, haluttaessa mahdollistaa pääsy/näkyvyys ainoastaan päätyseinän alaosaan.
Kuviossa 1 on lisäksi esitetty pisteviivoin sellukuivaimen päädyssä, sen sisäosassa, sijaitsevat kääntötelat. Kuviosta 1 voidaan nähdä, että ”auki”-tilassa olevat päätyseinäelementit mahdollistavat hyvän ja esteettömän näkymän kääntötelojen väliin, ja täten sellukuivaimen kuivatustasoille.
Kuviossa 2 on esitetty osa keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta sellukuivaimen päätyseinästä sivulta päin katsottuna. Kuvion 2 numerointi vastaa kuvion 1 numerointia. Kuviosta 2 on havaittavissa, että välirakenteet 2, 2’, 2”, 2”’, 2IV on järjestetty sellukuivaimen päädyssä olevien kääntötelojen 8, 8’, 8”, 8”’ kohdalle. Näin välirakenteiden 2, 2’, 2”, 2”’, 2IV rajaamat yksittäiset hoitoaukot takaavat parhaan mahdollisen näkymän sellukuivaimen sisäosiin.
Kuviossa 3 esitetään yksityiskohta keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta sellukuivaimen päätyseinästä sivultapäin katsottuna. Kuviossa 3 on päätyseinäelementti 5, joka on kiinnitetty hoitoaukkoa rajaavaan väli rakenteeseen 2. Päätyseinäelementti 5 käsittää kaksi ulkokerrosta 9, 9’ taipuisaa materiaalia, joiden väliin on järjestetty kerros 10 lämmöneristysväliainetta. Lämmöneristekerros 10 on esitetty Kuviossa 3 katkoviivoin. Kuten kuviosta voidaan havaita, lämmöneristekerros 10 on suhteellisen ohut, ja suurin osa ulkokerrosten 9, 9’ välisestä tilasta on tyhjää, eli käsittää ilmaa. Lämmöneristekerros 10 voidaan sijoittaa vapaasti ulkokerrosten 9, 9’ väliin, eli se voidaan sijoittaa jommankumman ulkokerroksen 9, 9’ yhteyteen tai keskelle ulkokerrosten 9, 9’ väliin jäävää tilaa. Ulkokerrokset 9, 9’ on voitu valmistaa samasta tai eri materiaalista. Päätyseinäelementin 5 vapaaseen vaakareunaan 5’, tässä tapauksessa alareunaan, on järjestetty tiiviste-elin 11, joka Kuviossa 3 käsittää kumilistan. Tiiviste-elin 11 tiivistää päätyseinäelementin 5 vapaan vaakareunan 15 ja seuraavan välirakenteen (ei esitetty) välisen välin tehokkaasti. Päätyseinäelementti 5 käsittää lisäksi vaakajäykisteen 12, joka varmistaa päätyseinäelementin 5 säännöllisen laskostumisen päätyseinäelementtiä 5 avattaessa.
Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu pelkästään edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan keksintö voi vaihdella jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten rajoissa.

Claims (12)

1. Sellukuivaimen päätyseinä (1), joka käsittää - yläreunan (T) ja alareunan, joiden välinen etäisyys määrittelee päätyseinän (1) korkeuden, ja joiden väliin on järjestetty aukko sellurainan viemiseksi sisään sellukuivaimeen tai sellurainan tuomiseksi ulos sellukuivaimesta, - useamman horisontaalisen välirakenteen (2, 2’, 2”, 2”’, 2IV), kuten palkin, jolloin kahden vierekkäisen välirakenteen (2, 2’, 2”, 2”’, 2IV) väliin jää yksittäinen hoitoaukko (4, 4’), - jokaiseen hoitoaukkoon (4, 4’) järjestetyn ja korkeussuunnassa avattavan yksittäisen päätyseinäelementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV), joka on järjestettävissä ”kiinni”-tai ”auki”-tilaan sellukuivaimen sisäosien tarkkailemiseksi ja ylläpitotoimenpiteiden suorittamiseksi, ja joka yksittäinen päätyseinäelementti (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) on yhteydessä hoitoaukkoa (4, 4’) rajaavaan välirakenteeseen (2, 2’, 2”, 2”’, 2IV), tunnettu siitä, että yksittäinen päätyseinäelementti (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) on valmistettu taipuisasta materiaalista, ja ”auki”-tilassa järjestetty laskostetuksi kyseistä hoitoaukkoa (4, 4’) rajaavan välirakenteen (2, 2’, 2’’, 2”\ 2IV) yhteyteen ja siitä, että päätyseinäelementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) pystyreunan yhteyteen on järjestetty nostoliina (6, 6’), jonka avulla päätyseinäelementti (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) on järjestettävissä ”kiinni”- ja ”auki”-tilaan, jolloin päätyelementin vapaaseen reunaan on järjestetty vaakajäykiste (12).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että kaikki päätyseinän (1) päätyseinäelementit (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) on järjestetty yhteyteen toistensa kanssa nostoliinalla (6, 6’), joka on järjestetty kulkemaan elementtien (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) pystyreunoissa, ja joka nostoliina (6, 6’) on järjestetty kulkemaan horisontaalisiin välirakenteisiin (2, 2’, 2”, 2”’, 2IV) tehtyjen aukkojen läpi, jolloin kaikki elementit (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) ovat avattavissa yhtäaikaisesti.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että nostoliina (6, 6’) on järjestetty toiminnalliseen yhteyteen toimilaitteen (7) kanssa, joka on sijoitettu päätyseinän (1) ylä- tai alareunan yhteyteen tai päätyseinän (1) sivuun.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että päätyseinäelementti (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) käsittää vähintään yhden kerroksen ilmaa läpäisemätöntä kudosta tai vastaavaa materiaalia.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että päätyseinäelementti (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) on valmistettu ainakin kahdesta kerroksesta (9, 9’) taipuisaa materiaalia, joiden väliin on järjestetty lämmöneristysväliainetta.
6. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että päätyseinäelementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) vapaaseen vaakareunaan on järjestetty tiiviste-elin (11), kuten kumi- tai silikonilista.
7. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että päätyseinäelementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) pystyreunojen yhteyteen on järjestetty tiiviste-elin.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että päätyseinäelementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) korkeus on korkeintaan 95 % ”auki”-tilassa paljastuvien kahden päällekkäisen kääntötelan (8, 8’, 8”, 8”’) akselien välisestä etäisyydestä.
9. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että päätyseinäelementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) korkeus on ainakin 400 mm, edullisesti ainakin 500 mm.
10. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että välirakenteen (2, 2’, 2”, 2”’, 2IV) ja laskostetun ”auki”-tilassa olevan elementin (5, 5’, 5”, 5”’, 5IV) korkeus on pienempi kuin yksittäisen telan halkaisija.
11. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen päätyseinä, tunnettu siitä, että horisontaaliset välirakenteet (2, 2’, 2”, 2”’, 2IV) on valmistettu alumiinista tai teräksestä.
12. Sellukuivain, tunnettu siitä että se käsittää vähintään yhden vaatimusten 1 -11 mukaisen päätyseinän (1). PATENTKRAV
FI20155431A 2015-06-05 2015-06-05 Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain FI126860B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155431A FI126860B (fi) 2015-06-05 2015-06-05 Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain
ATA50504/2016A AT517260B1 (de) 2015-06-05 2016-06-01 Stirnwand eines zellstofftrockners und zellstofftrockner
CN201610390655.3A CN106245408B (zh) 2015-06-05 2016-06-02 纸浆干燥机的端壁和纸浆干燥机

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155431A FI126860B (fi) 2015-06-05 2015-06-05 Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20155431A FI20155431A (fi) 2016-12-06
FI126860B true FI126860B (fi) 2017-06-30

Family

ID=57472161

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20155431A FI126860B (fi) 2015-06-05 2015-06-05 Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain

Country Status (3)

Country Link
CN (1) CN106245408B (fi)
AT (1) AT517260B1 (fi)
FI (1) FI126860B (fi)

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT412484B (de) * 2003-04-29 2005-03-25 Andritz Ag Maschf Vorrichtung zum trocknen einer papierbahn
FI118924B (fi) * 2005-12-05 2008-05-15 Metso Paper Inc Laitteisto ja menetelmä katkenneen massaradan poistamiseksi sellukuivaimesta
FI8012U1 (fi) * 2007-05-30 2008-09-11 Metso Paper Inc Radan katkaisulaite
FI20085668L (fi) * 2008-06-27 2009-12-28 Metso Paper Inc Selluloosan kuivauskone ja menetelmä massarainan kuivaamiseksi
FI124682B (fi) * 2008-06-30 2014-12-15 Valmet Technologies Inc Sellukuivaimen päätyseinä, sellukuivain ja menetelmä sellukuivaimen sisäosien tarkastelemiseksi
FI126031B (fi) * 2011-04-14 2016-05-31 Valmet Technologies Inc Menetelmä tapahtumien tarkastelemiseksi sellukuivaimen päätyosan alueella ja sellukuivain

Also Published As

Publication number Publication date
AT517260A2 (de) 2016-12-15
AT517260B1 (de) 2017-12-15
CN106245408A (zh) 2016-12-21
AT517260A3 (de) 2017-07-15
FI20155431A (fi) 2016-12-06
CN106245408B (zh) 2018-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI67901C (fi) Foerfarande och anordning i torkpartiet i en pappersmaskin vid styrning av banans spets.
US8007276B2 (en) Fiber treatment oven with adjustable gates
FI126860B (fi) Sellukuivaimen päätyseinä ja sellukuivain
KR100257277B1 (ko) 웨브 건조장치
FI86447C (fi) Blaosnings- och konditioneringsanordning foer en omsvaengd cylindergrupp i torkningspartiet av en pappersmaskin.
EP2326769B1 (en) End wall of a pulp dryer, pulp dryer, and method for observing the inner parts of a pulp dryer
EP2697425B1 (en) Method for observing incidents in an end part of a pulp dryer and pulp dryer
EP1736597B1 (en) A dry end of a paper machine, an arrangement therein and a method for reducing dust spreading therein
DE60012744T2 (de) Verfahren zum führen einer bahn zwischen die walzenspalten eines kalanders und ein kalander
EP2691161A1 (en) A cleaning device unit for cleaning a filter surface of a fan tower of a pulp dryer, a pulp dryer and a method for cleaning a fan tower of a pulp dryer
KR20130041811A (ko) 직물 웨브의 열처리 장치
CN102016169B (zh) 用于减少由纤维幅材冲击干燥器中的气流引起的运行性问题的方法及冲击干燥器
FI90890B (fi) Nippisuojus
FI122925B (fi) Järjestely ja menetelmä kuiturainan päällepuhalluskuivaimen yhteydessä
FI119070B (fi) Laite kuiturainan verhopäällystämiseksi
FI12433U1 (fi) Sovitelma kuiturainakoneen ilmakuivaimella
CN117545893A (zh) 用于干燥罩的罩门机构
FI111392B (fi) Menetelmä ja sovitelma päänviennissä paperikoneella
CN118223323A (zh) 用于在浆干燥机中去除损纸的装置以及浆干燥机
WO1998048108A1 (en) Dryer section in a paper machine in which impingement and/or ventilation hoods are used
DE102011082446A1 (de) Führungs- und/oder Trocknungsvorrichtung für eine bewegbare Materialbahn und Verfahren zum Betreiben einer derartigen Führungs- und/oder Trocknungsvorrichtung
ITMI971060A1 (it) Macchina per lavare e follare tessuti
KR20050016945A (ko) 섬유재료웹을 위한 순환공기건조기

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126860

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B