FI125769B - Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa - Google Patents

Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa Download PDF

Info

Publication number
FI125769B
FI125769B FI20135219A FI20135219A FI125769B FI 125769 B FI125769 B FI 125769B FI 20135219 A FI20135219 A FI 20135219A FI 20135219 A FI20135219 A FI 20135219A FI 125769 B FI125769 B FI 125769B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rack
transport trolley
trolley
concrete
concrete element
Prior art date
Application number
FI20135219A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20135219A (fi
Inventor
Timo Suutarinen
Original Assignee
Sora Ja Betoni V Suutarinen Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sora Ja Betoni V Suutarinen Ky filed Critical Sora Ja Betoni V Suutarinen Ky
Priority to FI20135219A priority Critical patent/FI125769B/fi
Priority to DK14158341.9T priority patent/DK2774812T3/da
Priority to LTEP14158341.9T priority patent/LT2774812T/lt
Priority to EP14158341.9A priority patent/EP2774812B1/en
Publication of FI20135219A publication Critical patent/FI20135219A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI125769B publication Critical patent/FI125769B/fi
Priority to FIU20174259U priority patent/FI11920U1/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P3/00Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects
    • B60P3/002Vehicles adapted to transport, to carry or to comprise special loads or objects for carrying glass plates
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P7/00Securing or covering of load on vehicles
    • B60P7/06Securing of load
    • B60P7/08Securing to the vehicle floor or sides
    • B60P7/10Securing to the vehicle floor or sides the load being plates, cases, or boxes
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G21/00Preparing, conveying, or working-up building materials or building elements in situ; Other devices or measures for constructional work
    • E04G21/14Conveying or assembling building elements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Devices For Post-Treatments, Processing, Supply, Discharge, And Other Processes (AREA)
  • On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)

Description

SIIRTOVAUNU BETONIELEMENTIN VALMISTUKSESSA
Keksinnön kohteena on siirtovaunu betonielementin valmistuksessa, jossa betonielementti on tuettuna telineeseen ja jossa siirtovaunu on sovitettu telineen siirtämiseen, ja siirtovaunuun kuuluvaan runkorakenteeseen kuuluu kaksi oleellisesti yhdensuuntaista runkoa, jotka on sovitettu ulottumaan telineen molemmin puolin.
Elementtitehtaalla sandwich-tyyppinen betonielementti voidaan valmistaa esimerkiksi seuraavalla tavalla. Sisä- ja ulkokuoret valetaan vaaka-asennossa siten, että ensin muottiin valetaan ulkokuori, johon valussa kiinnitetään liitostartunnat. Tämän jälkeen ulkokuoren päälle asetetaan yksi tai useampi eristeker-ros, jonka päälle valetaan sisäkuori. Myös sisäkuori ulottuu liitostartuntoihin, jolloin kuorirakenteista ja eristeestä muodostuu yhtenäinen eritetty betonielementti. Esimerkiksi sisäkuori voi olla 150 mm paksu teräsbetonivalu, johon on liitetty 180 mm paksu polyuretaanieriste ja 70 mm paksu teräsbe-toninen ulkokuori.
Valun jälkeen tunnetussa tekniikassa muotti kipataan pystyasentoon ja betonielementti siirretään jälkikäsittelyyn, johon voi kuulua esimerkiksi pesu, hiekkapuhallus, valuvikojen korjaus ja muu yleinen viimeistely. Elementtitehtaalla pystyasentoon kipattu betonielementti sijoitetaan kelkkamaiseen telineeseen, jota voidaan siirtää eri jälkikäsittelyissä ja viimeistelyssä. Jälkikäsittelyn jälkeen betonielementti nostetaan telineestä tavallisesti siltanosturilla varastossa oleviin räkkeihin, joista ne nostetaan esimerkiksi ajoneuvoon vietäväksi rakennuskohteeseen .
Kelkkamainen teline voi kulkea kiskoja pitkin tai pyörillä lattian päällä. Kiskot ovat rakenteena kankeita ja ne estävät joustavan kulun elementtitehtaalla. Pyörät taasen vaativat tukevan ja tasaisen lattian. Onkin kehitetty erikoisrakenteinen teline, jota siirretään säätyväkorkuisella siirtovaunulla. Käytännössä teline on niin leveä, että siirtovaunu telineen alla ollessaan on kahden vinosti pystyssä olevan betonielementin välissä. Käytännössä siirtovaunu ajetaan telineen alle ja siirtovaunun korkeutta muuttamalla nostetaan teline siirtovaunun varaan. Tällöin teline voidaan siirtää jälkikäsittelystä toiseen. Lisäksi yhdellä siirtovaunulla voidaan vuoronperään siirtää eri telineitä, mikä lisää tuotannon joustavuutta. Siirtovaunun liikuttamiseen voidaan käyttää esimerkiksi vastapaino trukki a .
Tunnetussa tekniikassa on kuitenkin ongelmia ja selkeitä rajoitteita. Esimerkiksi kaksi betonielementtiä sisältävä teline on tavattoman leveä, käytännössä lähes neljä metriä leveä. Tällöin elementtitehtaan sisätilat on tehtävä avariksi, mikä lisää valmistuskustannuksia. Leveä rakenne vaatii myös vankan runkorakenteen, josta muodostuu väistämättä painava. Edelleen vinossa olevia betonielementtejä on hankala jälkikäsitellä. Esimerkiksi telineen viereen tuotu saksilava jää kauas betonielementin yläreunasta. Tällöin jälkikäsittelijä joutuu kurkottelemaan sitä enemmän mitä ylemmäs hän nousee. Telineestä huolimatta betonielementtiä joudutaan nostamaan monta kertaa, ainakin kip-pausasemasta telineeseen, telineestä varastoon ja varastosta edelleen ajoneuvoon. Jokainen nosto lisää betonielementin vaurioitumisriskiä ja vaatii paljon nosturikalustoa.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uudenlainen siirtovaunu, joka on entistä monipuolisempi ja aikaisempaa helpommin käsiteltävissä. Tämän keksinnön mukaisen siirtovaunun tunnusomaiset piirteet ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 1. Keksinnön mukaan siirtovaunun rakenne ja toimintaperiaate tekevät siitä ainutlaatuisen. Siirtovaunun rakenne on matala. Silti sillä saavutetaan riittävä telineen nosto. Lisäksi uudenlaisella telineellä ja sen sijoittamisella myös siirtovaunusta on voitu tehdä kapea, mikä edelleen vähentää tilantarvetta elementtitehtaalla. Siirtovaunu on myös ketterä. Siirtovaunua hyödyntäen elementtitehtaan tuotanto voidaan järjestellä uudella tavalla ja siten tehostaa tuotantoa. Samalla voidaan elementtitehtaan kalustoa keventää ja jotain laitteita jopa jättää kokonaan pois. Oleellista on myös betonielementtien nostojen väheneminen tunnetusta. Samalla vähenevät betonielementtien vaurioitumiset sekä työturvallisuus paranee.
Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin eräitä keksinnön sovelluksia kuvaaviin piirroksiin, joissa
Kuva la esittää telineen edestä katsottuna,
Kuva Ib esittää telineen ja siirtovaunun yhdistelmän siirtovaunu poikkileikattuna,
Kuva 2 esittää edestä katsottuna telineen kahdella eri laisella betonielementillä lastattuna,
Kuvat 3a-c esittävät kolme erilaista telinettä,
Kuva 4 esittää keksinnön mukaisen siirtovaunun sivulta katsottuna,
Kuva 5 esittää osan keksinnön mukaisesta siirtovaunusta ylhäältä katsottuna,
Kuva 6 esittää periaatteellisesti osaa elementtiteh taasta,
Kuva 7a esittää kuvan 5 siirtovaunun poikkileikattuna,
Kuva 7b esittää keksinnön mukaisen siirtovaunun kolman nen sovelluksen poikkileikattuna.
Kuvassa la esitetään teline 10, joka kuvassa Ib on siirtovaunun 11 hallussa. Siirtovaunua käytetään betonielementin valmistuksessa, jossa betonielementti 12 on tuettuna telineeseen 10 (kuva 2). Lisäksi siirtovaunu 11 on sovitettu telineen 10 siirtämiseen. Siirtovaunuun 11 kuuluvaan runkorakenteeseen 13 kuuluu kaksi oleellisesti yhdensuuntaista runkoa 14 ja 15, jotka on sovitettu ulottumaan telineen 10 molemmin puolin. Tämä ilmenee erityisesti kuvasta Ib. Tällaisella yhdistelmällä saavutetaan monia etuja. Ensinnäkin telineestä voidaan valmistaa kapea silti rajoittamatta työntekijän pääsyä betonielementin jokaiseen kohtaan. Lisäksi siirtovaunusta voidaan valmistaa matala ja rakenteeltaan yksinkertainen. Samalla teline betonielementtei-neen sijoittuu runkojen väliin, jolloin yhdistelmälle saavutetaan hyvä vakaus.
Kapea teline soveltuu paksujenkin betonielementtien siirtämiseen. Tämä on toteutettu siten, että runkojen 14 ja 15 välinen etäisyys S telineen 10 tehollisella korkeudella on oleellisesti suurempi kuin telineen 10 kokonaisleveys L. Tarkemmin siirtovau-nu ulottuu alustan läheisyydessä telineen sisään, mutta varsinaiset rungot ovat selvästi kauempana. Tällöin telineeseen voidaan tukea betonielementti siten, että se voi ulottua telineen leveyden ulkopuolelle. Silti teline betonielementteineen mahtuu runkojen väliin. Esimerkki sovelluksessa mainittu etäisyys S on 1700 - 2000 mm telineen kokonaisleveyden ollessa 1560 mm. Vastaavasti siirtovaunun 11 kokonaisleveys K on 3000 - 3500 mm, mikä on huomattavasti pienempi kuin tunnetun telineen leveys.
Kuvassa 4 esitetään siirtovaunu 11 sivulta katsottuna. Keksinnön mukaan kumpaankin runkoon 14 ja 15 kuuluu nostopyöräyksikkö 16, joka sijoittuu siirtovaunun 11 painopisteen 17 alueelle. Nosto-pyöräyksiköllä saadaan siirtovaunun korkeutta muutettua ja siten nostettua teline irti alustasta. Nostopyöräyksikkö on oleellisesti pituussuunnassa rungon keskellä, jolloin pääosan betonielementtien ja telineen massasta kohdistuu juuri nosto-pyöräyksikköihin. Tällöin siirtovaunun siirtämiseen riittää kevyt vetovaunu. Samalla siirtovaunusta muodostuu ketterä. Kuvassa 4 esitetään myös nostosylinterit 33, jotka on sijoitettu nostopyöräyksikön 16 etu- ja takaosaan. Edullisesti nostosylinterit nousevat yhtä aikaa saman verran, jolloin siirtovaunu nousee tasaisesti. Yhdenaikaisuus voidaan toteuttaa esimerkiksi kuormantasausventtiilillä.
Edullisesti nostopyöräyksikkö 16 on sovitettu ohjaavaksi, mikä tekee yhdistelmästä erittäin ketterän. Tällöin telineiden käsittelyyn vaaditaan vähän tilaa ja niiden siirtely on helppoa ja monipuolista. Edullisesti nostopyöräyksikköön 16 kuuluu useita pyöriä 18, joiden nousemat voidaan sovittaa toisistaan riippumattomiksi. Tällöin kunkin pyörän korkeutta säätämällä voidaan siirtovaunu sopeuttaa kulkemaan epätasaisellakin alustalla. Elementtitehtaan lattia on yleensä suora ja tasainen, mutta ulkona voi alustassa olla erilaisia kallistuksia ja epäj atkuvuuskohtia.
Kuvassa 5 esitetään rungot 14 ja 15 poikkileikattuina ja ainoastaan nostopyöräyksikköjen 16 kohdalta. Tässä kukin pyörä 18 kääntyy useita kymmeniä asteita, mikä lisää siirtovaunun ohjattavuutta. Kaarreajossa pyörät voivat kääntyä eri kulmissa (ei esitetty), mutta kääntämällä pyörät samaan kulmaan aikaansaadaan telineen sivuttaissiirto (kuten kuvassa 5) . Pyöriä käännetään käsiohjauksella, mutta myös logiikkaohjausta tai vastaavaa voidaan käyttää helpottamaan siirtovaunun hallintaa. Yhdessä tai useammassa nostopyöräyksikön pyörässä voi olla jarru ja jopa vetokin. Nostopyöräyksikön sijasta voidaan käyttää jotain muuta rakennetta telineen nostamiseksi irti alustasta.
Rungot 14 ja 15 ovat samanlaisia, mutta peilikuvia toistensa suhteen. Lisäksi ne on yhdistetty ainoastaan etuosastaan toisiinsa, jolloin muodostuu avoin U-muotoinen rakenne. Tällöin siirtovaunu voidaan työntää telineen ympärille siten, että yksi runko tulee telineen kummallekin puolelle. Runkoon kuuluu pitkä pystysuora runkolevy 19, johon on kiinnitetty vankka nostolevy 20. Nämä levyrakenteet muodostavasta jäykän ja kantavan rungon ja nostopyöräyksiköt on kiinnitetty niihin.
Keksinnön mukaisella siirtovaunulla voidaan käyttää uudenlaista telinettä ja siten myös erilaista tuotantologistiikkaa eli järjestelmää. Yleisesti järjestelmään kuuluu teline 10 betonielementin 12 tukemiseksi sekä siirtovaunu 11 telineen 10 siirtämiseksi betonielementin 12 valmistuksessa. Järjestelmässä niin telinekin kuin siirtovaunukin ovat uudenlaisia. Teline 10 on edullisesti sovitettu myös betonielementin 12 varastointite-lineeksi. Tällöin erilliset telineet varastossa ja jopa itse erillinen varasto ovat tarpeettomia. Samalla esimerkiksi siltanosturia tarvitaan entistä vähemmän ja aikaisempaa pienemmällä alueella, mikä yksinkertaistaa elementtitehtaan layoutia ja varustusta.
Tuotannon ja varastoinnin yksinkertaistamisen lisäksi järjestelmässä on mietitty myös logistiikkaa pitemmälle. Edullisesti teline 10 on myös sovitettu betonielementin 12 kuljetustelineek-si. Tällöin yhtä ja samaa telinettä voidaan käyttää kip-pausasemalta aina rakennustyömaalle asti. Samalla betonielementin nostokerrat minimoituvat. Käytännössä nostojen määrä vähenee kolmannekseen tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Parhaimmillaan riittää yksi nosto kippausasemalta telineeseen ja sitten toinen nosto telineestä rakennukselle. Yhteensovittaminen on toteutettu siten, että telineen leveys vastaa oleellisesti tunnetun ajoneuvon itselastaavan perävaunun toiminnallista sisäleveyttä. Tällöin teline betonielementteineen voidaan jättää elementtitehtaan pihalle, josta puoliperävaunuyhdistelmä ottaa telineen mukaansa. Kuvassa 6 on juuri ajoneuvo 21 peruuttamassa perä-vaunuaan 22 betonielementeillä lastatun telineen 10 ympärille. Itselastaavan perävaunun ansiosta teline saadaan ajoneuvon mukaan ilman ulkopuolisia välineitä. Seuraavan kerran betonielementtejä haettaessa tyhjä teline palautetaan elementtitehtaalle. Toisaalta ajoneuvossa voi olla oma teline, jota käytetään jo tuotannossa. Laitteiden yhtenäinen mitoitus linkittää tuotannon ulkokuljetuksiin saumattomasti.
Edullisesti elementit sijoitetaan telineeseen pystysuoraan, mikä vie vähän tilaa. Lisäksi uudenlainen siirtovaunu ulottuu telineen sivuille menemättä sen alle. Tällöin siirtovaunusta voidaan tehdä matala ja kapea. Samalla telineestä muodostuu matala ja yksinkertainen.
Kippausaseman jälkeen betonielementit nostetaan telineeseen, joka on tavanomaista kapeampi ja yksinkertaisempi. Tästä huolimatta betonielementit on hyvin tuettuja, kun ne ovat tukevasti telineen pohjaa vasten ja lisäksi betonielementit kiinnitetään yläosastaan telineeseen esimerkiksi ketjuin. Esitetyssä sovelluksessa telineeseen 10 kuuluu keskelle sijoitettu kehä 23, joka osaltaan jäykistää telineen rakennetta ja mahdollistaa betonielementin kiinnittämiseen. Kehä 23 on lisäksi mitoitettu siten, että työntekijä 24 voi liikkua kehän 23 päällä ja jopa sen sisällä ja siten helposti ulottua koko betonielementin 12 alueelle sitä tarkistaessaan ja jälkikäsitelleessään. Telineen ulkopuolelta on samalla esteetön pääsy jokaiseen betonielementin kohtaan kurottelematta.
Kippauksen jälkeen betonielementti asetetaan pystyyn telineeseen. Tavallisesti riittää, että sisäkuori tukeutuu telineeseen, jolloin eriste ja ulkokuori voivat olla jopa telineen ulkopuolella. Pystyasennossa oleva betonielementti on helppo jälkikäsi-teliä. Yleensä lähinnä vain ulkokuorta tarvitsee jälkikäsitellä. Lisäksi teline on kapea, jolloin elementtitehdas voidaan tehdä kompaktiksi. Betonielementit voidaan myös varastoida telineissä, jolloin erilliset varastoräkit ovat tarpeettomia ja betonielementtien nostojen lukumäärä minimoituu. Toisin sanoen betonielementit ovat telineissä tuotannon lisäksi myös varastoinnin ja jopa kuljetuksen ajan. Esitetty teline on huomattavasti yksinkertaisempi ja kevyempi kuin tunnetut telineet, jolloin niihin sitoutunut pääoma on huomattavasti entistä pienempi. Samalla voidaan yksinkertaistaa elementtitehtaan varastoa ja siltanosturiakin tarvitaan aikaisempaa vähemmän.
Kuvassa la esitetään teline 10 edestä katsottuna. Tässä perusrunko muodostuu kahdesta profiilipalkista 25, jotka ulottuvat koko telineen 10 pituudelle. Profiilipalkit 25 on yhdistetty toisiinsa usealla poikkipalkilla 26, jolloin muodostuu tikapuu-rakenne. Vastaavasti poikkipalkkeihin on kiinnitetty edellä mainittu koko telineen pituudelle ulottuva kehä 23, jolloin muodostuu kevyt, mutta kestävä teline. Betonielementit voidaan nostaa poikkipalkkien päälle, mutta perusrunkoon voi kuulua myös pohjan muodostava lauta- tai levyrakenne, joka sovitetaan poikkipalkkien ja profiilipalkkien päälle. Kuvassa la levyrakenne 27 on vaneria. Kuvassa 3a kehä 23 esitetään periaatteellisesti. Merkittävää on kuitenkin kehän avoin rakenne, jolloin myös sisäkuoren lähelle on tarvittaessa esteetön pääsy.
Kuvassa 3b esitetään telineen 10 toinen sovellus, johon kuuluu päätytuki 28. Päätytuessa 28 oleviin reikiin 29 voidaan sovittaa tappeja, joihin pystyssä olevat betonielementit voidaan tukea. Päätytuki voi olla telineen molemmassa päässä. Kuvassa 3c esitetään telineen kolmas sovellus. Tässä telineeseen kuuluu A-pukki 30, johon niin sanotut vajaakuoriset betonielementit voidaan asettaa. Vajaakuorisessa betonielementissä voi olla esimerkiksi ikkuna-aukko, jolloin betonielementin muoto on epäsäännöllinen. A-pukkissa tällainen betonielementti saa kuitenkin hyvä tuen, mikä mahdollistaa turvallisen siirtelyn, varastoinnin ja kuljettamisen. Edullisesti A-pukki muodostetaan siten, että sen yläosaan tulee kulkusilta.
Profiilipalkeilla saavutetaan hyvä jäykkyys, mutta profiilipal-keilla on suurempikin merkitys. Profiilipalkit toimivat samalla nostovasteina, joihin siirtovaunun nostolevyt kiinnittyvät. Tämä yksinkertaistaa järjestelmän rakennetta ja siirtovaunun ja telineen välinen kytkös on varma ilman monimutkaisia rakenteita. Tarvittaessa teline voidaan varmuuden vuoksi vielä kiinnittää siirtovaunuun jollain kiinnittimellä.
Kuvassa 2 on betonielementti 12 asetettu telineeseen 10. Tässä betonielementin sisäkuori on telineen pohjaa vasten. Vastaavasti ulkokuori ja osa eristeestä voivat olla telineen ulkopuolella. Tällöin yhdenlainen teline toimii eripaksuisten betonielementtien kanssa. Yleensä betonielementin yläreunassa on nostosilmu-kat, joista betonielementit voidaan kiinnittää kehykseen.
Betonielementin 12 ollessa pystysuorassa, ulottuu työntekijä 24 helposti betonielementin 12 eri kohtiin.
Kuvassa Ib esitetään keksinnön mukainen siirtovaunu 11. Keksinnössä telineen alle sijoitettavan siirtovaunun sijasta käytetään siirtovaunua, joka ottaa telineen sisäänsä ja tukeutuu telineeseen sen sivulta. Tällöin siirtovaunusta muodostuu yksinkertainen ja matala samoin kuin telineestäkin. Telineen nostaminen irti alustavasta voidaan tehdä eri tavoin. Esitetyssä sovelluksessa siirtovaunuun kuuluu kuusi pyörää, joista kussakin on nostomekanismi. Tällöin mekanismien avulla siirtovaunun korkeutta voidaan muuttaa siten teline saadaan nostettu irti alustasta. Pyörät voidaan sovittaa yhteistoimintaan siten, että ne pyrkivät pitämään telineen mahdollisimman suorassa. Tällöin betonielementti pysyy varmasti pystyssä ja siirtovaunua voidaan siirtää epätasaisellakin alustalla. Tässä yhdessä rungossa on kolme pyörää. Voidaan myös valmistaa esimerkiksi yksi- tai kaksipyöräisiä runkoja.
Edullisesti pyörät ovat lisäksi ohjaavia, mikä tekee siirto-vaunusta erittäin ketterän. Tämä helpottaa telineiden siirtämistä ja siirtäminen ei vaadi paljon tilaa. Siirtovaunua voidaan siirtää esimerkiksi vastapainotrukilla tai vastaavalla veto-vaunulla. Edullisesti siirtovaunun 11 vetokohta sijoitetaan mahdollisimman lähelle vetovaunun 31 etuakselia (kuva 6). Tällöin yhdistelmästä muodostuu ketterä ja siirtovaunun kuormitus välittyy vetovaunun akselille. Samalla voidaan käyttää pientä vetovaunua, kun merkittävä osa telineen ja betonielementtien yhteismassasta kannatetaan siirtovaunulla. Siirtovaunun noston vaatima hydraulipaine voidaan ottaa vetovaunusta tai käytetään siirtovaunussa erillistä koneikkoa. Myös sähkömekaanisia nostolaitteita voidaan käyttää.
Kuvassa 6 esitetään periaatteellisesti osa elementtitehtaan layoutista. Tässä kuvataan vain kippausasema 32 ja osa sen jälkeisistä tuotantovaiheista, jotka ovat lähinnä viimeistelyjä.
Sinällään itse betonielementti valmistetaan tunnetulla tavalla. Kippausasemalla 32 betonielementti 12 nostetaan pystyy ja asetetaan edullisesti heti telineeseen 10. Yhteen telineeseen voidaan asettaa esimerkiksi kaksi betonielementtiä, jotka ovat maksimissaan kuusi metriä pitkiä ja neljä metriä korkeita. Tosin tätä lyhyempiä betonielementtejä voidaan asettaa enemmänkin. Seuraavaksi keksinnön mukaista siirtovaunua hyödyntämällä teline betonielementteineen siirretään esimerkiksi pesupaikalle. Pesupaikkaan voi mahtua esimerkiksi kaksi telinettä. Tällöin jo pestyt betonielementit voidaan viedä yhdellä ja samalla siirto-vaunulla seuraavaan jälkikäsittelyvaiheeseen tai jopa suoraan varastoon, jossa betonielementit säilytetään telineissään. Näin erilliset varastoräkit ovat tarpeettomia ja betonielementtien nostot vältetään. Lisäksi jo yhdellä siirtovaunulla voidaan siirtää useita telineitä.
Kuvassa 7a esitetään kuvan 5 mukainen siirtovaunu 16 poikki-leikattuna. Tässä pyörät ovat runkojen suuntaiset. Kuvassa 7b esitetään siirtovaunun kolmas sovellus. Lähinnä pyörien tuenta poikkeaa kuvan Ib sovelluksesta. Tarkemmin sanottuna pyörä on tuettu sovelluksissa eri puolilta. Erilaisissa kantavuuksissa ja tilakohteissa pyöräntuenta voidaan toteuttaa esitetyillä tavoilla, jolloin siirtovaunuun saavutetaan erilaisia ominaisuuksia. Yksittäisen pyörän tai pyöräsarjan ohjaus voidaan toteuttaa esimerkiksi hydraulisesti tai pneumaattisesti. Myös esimerkiksi vetovarrella tai hammastangolla toteutettuja mekanismeja voidaan käyttää.
Telineen kapeudesta on muutakin hyötyä. Telineen leveydessä onkin huomioitu ajoneuvojen mitoitus. Tällöin teline betonielementteineen voidaan ottaa ajoneuvoon, jolloin taas vältetään yksi nosto. Ajoneuvon toiminta voi vastata siirtovaunun itselas-taavaa toimintaperiaatetta, joskin pyörät eivät välttämättä tarvitse olla kääntyviä ja muutenkin ajoneuvon rakenteessa on huomioitu liikenteen vaatimukset.
Keksinnön mukaisilla laitteilla ja toimintaperiaatteella voidaan yksinkertaistaa ja nopeuttaa betonielementtien tuotantoa. Samalla itse elementtitehdas voidaan tehdä entistä yksinkertaisemmaksi ja aikaisempaa joustavammaksi. Käytettävät telineet ovat pienikokoisia ja kevyitä. Vastaavasti siirtovaunu on ketterä ja sillä voidaan pitkälti korvata suurikokoiset siltanosturit. Myös elementtitehtaan varastosta voidaan tehdä pelkistetty ja joskus jopa koko varasto on tarpeeton. Edelleen betonielementti voidaan kuljettaa telineessä aina rakennustyömaalle asti, jolloin nostot saadaan minimoitua.
Telineen kokonaisleveys on edullisesti juuri 1560 mm, jolloin se mahtuu myös tunnettuun ajoneuvoon. Kapeudesta huolimatta telineeseen mahtuu kaksi betonielementti, joiden paksuus voi olla jopa 550 mm. Tällöinkin kehyksen leveys voi olla 400 - 500 mm leveä, jolloin työntekijä pystyy kävelemään kehyksen päällä ja jopa mahtuu liikkumaan kehyksen sisällä. Kyseisillä mitoilla telineen massaksi muodostuu ainoastaan 400 kilogrammaa, kun tunnetun telineen massa on yli 3000 kilogrammaa. Telineestä on voitu tehdä kevyt, kun pystyasennossa olevan betonielementin massa jakautuu tasaisesti telineen pituudelle ja siirtovaunu kiinnittyy koko telineen pituudelle.

Claims (6)

1. Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa, jossa betonielementti (12) on tuettuna telineeseen (10) ja jossa siirto-vaunu (11) on sovitettu telineen (10) siirtämiseen, ja siirto-vaunuun (11) kuuluvaan runkorakenteeseen (13) kuuluu kaksi oleellisesti yhdensuuntaista runkoa (14, 15), jotka on sovitettu ulottumaan telineen (10) molemmin puolin, tunnettu siitä, että kumpaankin runkoon (14, 15) kuuluu nostopyöräyksikkö (16), joka sijoittuu siirtovaunun (11) painopisteen (17) alueelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen siirtovaunu, tunnettu siitä, että runkojen (14, 15) välinen etäisyys S telineen (10) tehollisella korkeudella on oleellisesti suurempi kuin telineen (10) kokonaisleveys L.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen siirtovaunu, tunnettu siitä, että etäisyys S on 1700 - 2000 mm.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen siirtovaunu, tunnettu siitä, että nostopyöräyksikkö (16) on sovitettu ohjaavaksi .
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen siirtovaunu, tunnettu siitä, että nostopyöräyksikköön (16) kuuluu useita pyöriä (18), joiden nousemat on sovitettu toisistaan riippumattomiksi .
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen siirtovaunu, tunnettu siitä, että siirtovaunun (11) kokonaisleveys K on 3000 - 3500 mm.
FI20135219A 2013-03-08 2013-03-08 Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa FI125769B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20135219A FI125769B (fi) 2013-03-08 2013-03-08 Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa
DK14158341.9T DK2774812T3 (da) 2013-03-08 2014-03-07 Fremgangsmåde til fremstilling af et betonelement
LTEP14158341.9T LT2774812T (lt) 2013-03-08 2014-03-07 Betono elemento gamybos metodas
EP14158341.9A EP2774812B1 (en) 2013-03-08 2014-03-07 Method for manufacturing of a concrete element
FIU20174259U FI11920U1 (fi) 2013-03-08 2017-11-17 Siirtovaunu sekä järjestelmä betonielementin valmistuksessa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20135219 2013-03-08
FI20135219A FI125769B (fi) 2013-03-08 2013-03-08 Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20135219A FI20135219A (fi) 2014-09-09
FI125769B true FI125769B (fi) 2016-02-15

Family

ID=50238225

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20135219A FI125769B (fi) 2013-03-08 2013-03-08 Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa
FIU20174259U FI11920U1 (fi) 2013-03-08 2017-11-17 Siirtovaunu sekä järjestelmä betonielementin valmistuksessa

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20174259U FI11920U1 (fi) 2013-03-08 2017-11-17 Siirtovaunu sekä järjestelmä betonielementin valmistuksessa

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP2774812B1 (fi)
DK (1) DK2774812T3 (fi)
FI (2) FI125769B (fi)
LT (1) LT2774812T (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN114474339A (zh) * 2020-11-11 2022-05-13 广东博智林机器人有限公司 混凝土布料系统及其布料方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3503976A1 (de) * 1985-02-06 1986-08-07 VEGLA Vereinigte Glaswerke GmbH, 5100 Aachen Flachglas-transportgestell fuer innenladerfahrzeuge
US4943078A (en) * 1988-04-28 1990-07-24 Mcghie James R Heavy duty transport vehicle
DE4027864A1 (de) * 1990-03-13 1991-09-19 Voecking Theodor Spezialtransporter
US5209540A (en) * 1992-02-19 1993-05-11 A. J. Metler Hauling & Rigging, Inc. Foldable carrier system for transport of frangible sheet material

Also Published As

Publication number Publication date
FI20135219A (fi) 2014-09-09
EP2774812A2 (en) 2014-09-10
EP2774812B1 (en) 2019-10-30
DK2774812T3 (da) 2020-01-27
FI11920U1 (fi) 2018-01-11
EP2774812A3 (en) 2015-08-26
LT2774812T (lt) 2020-01-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6071062A (en) Apparatus for lifting, handling, and transporting a container
EA037543B1 (ru) Самоходный модуль для крупногабаритных грузов
US10800312B2 (en) Load handling device for a transportation unit and a transportation unit with said device
US7428940B2 (en) Steerable transport trolley
FI88792B (fi) Sjaelvroerlig plattform av laogprofil i anslutning till fordon avsedd foer arbete i luften
CN106103863A (zh) 用于框架元件的容器
CN110803650A (zh) 顶升运输小车
FI125769B (fi) Siirtovaunu betonielementin valmistuksessa
KR20070111019A (ko) 원형 주차 시설
EP3184405B1 (en) Low bed semi-trailer
US4331419A (en) Storage system for cargo container trailers
FI61435C (fi) Foerfarande och anordning foer hantering och transportering i ynnerhet mellan ett ro/ro-fartyg och en terminal av ett e nhtslass bestaoende av en eller flera containrar eller dyli ka
FI70390C (fi) Transportoer foer enhetslaster
US20040045475A1 (en) Railway container transhipment device
KR101464522B1 (ko) 스태커크레인
CN108383004B (zh) 一种货架起重机
US3504815A (en) Tandem wheel steering mechanism for a lift vehicle
FI88279B (fi) Lyftplatform foer att anvaenda i ett skepp
RU2785824C1 (ru) Подъемник телескопический
RU2539706C1 (ru) Кран стреловой самоходный
FI93187B (fi) Menetelmä nostosiirtovaunun nostovaikutuksen aikaansaamiseksi ja nostosiirtovaunu
JPH05193532A (ja) 建築作業用台車
CN111776455A (zh) 储运一体装备
IT201800021166A1 (it) Apparato per la movimentazione di container
IT202100004064A1 (it) Sistema di supporto e movimentazione per container

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 125769

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B