FI125135B - Hissin ovijärjestely - Google Patents

Hissin ovijärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI125135B
FI125135B FI20070842A FI20070842A FI125135B FI 125135 B FI125135 B FI 125135B FI 20070842 A FI20070842 A FI 20070842A FI 20070842 A FI20070842 A FI 20070842A FI 125135 B FI125135 B FI 125135B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
door
folding
elevator
arrangement according
hinge
Prior art date
Application number
FI20070842A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20070842A (fi
FI20070842A0 (fi
Inventor
Esko Aulanko
Matti Räsänen
Mauno Mattila
Pekka Leppäaho
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20075744A external-priority patent/FI20075744A0/fi
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20070842A priority Critical patent/FI125135B/fi
Publication of FI20070842A0 publication Critical patent/FI20070842A0/fi
Priority to PCT/FI2008/000111 priority patent/WO2009050327A1/en
Publication of FI20070842A publication Critical patent/FI20070842A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI125135B publication Critical patent/FI125135B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B13/00Doors, gates, or other apparatus controlling access to, or exit from, cages or lift well landings
    • B66B13/02Door or gate operation
    • B66B13/06Door or gate operation of sliding doors
    • B66B13/08Door or gate operation of sliding doors guided for horizontal movement
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B13/00Doors, gates, or other apparatus controlling access to, or exit from, cages or lift well landings
    • B66B13/30Constructional features of doors or gates

Landscapes

  • Elevator Door Apparatuses (AREA)

Description

HISSIN OVIJÄRJESTELY
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty hissin ovijärjestely.
Hisseissä on yleensä erilliset ovet jokaisella kerrostasolla sekä oma ovensa hissikorissa. Käytettävä oviratkaisu riippuu muun muassa siitä minkälainen hissin ovi sopii kulloinkin rakennuksen ja sen kerrostasojen lay-outtiin. Hississä käytettävä oviratkaisu riippuu myös rakennuksen ja hissin iästä. Vanhoissa hisseissä kerrostasojen ovina on tavallisesti käytetty manuaalisesti avattavia kääntöovia, jotka aukeavat ker-rostasoon päin. Tällaisissa hisseissä ei välttämättä ole his-sikorin ovea ollenkaan tai hissikorin ovena voi olla esimerkiksi sivulle aukeava verkko-ovi. Ongelmana kääntöovissa on kuitenkin se, että ne vievät auki ollessaan paljon tilaa ker-rostasolta tai käytävältä. Uudemmissa hisseissä on tunnetusti käytössä monia erilaisia automaattisesti aukeavia ovia, jotka aukeavat oviaukon sivulle tai oven keskeltä molemmille sivuille. Tällaisissa hissin ovissa on yleensä olennaisesti samanlaiset ovet kerrostasoilla sekä hissikorissa. Tavallisesti vain hissikorin ovi on varustettu koneistolla, joka on järjestetty avaamaan ja sulkemaan korin oven ja kerrostason ovet on järjestetty aukeamaan ja sulkeutumaan saman koneiston avulla siten, että hissikorin oveen on sovitettu ns. mukaan-ottaja, joka on järjestetty tarttumaan kerrostason oveen ja avaamaan tai sulkemaan sen hissikorin oven mukana.
Sivulle aukeavat ovet poistavat kääntöovien aiheuttaman ongelman mutta vaativat puolestaan hissikorin sekä kerrostason oven sivulta tai sivuilta vähintään ovipaneelin levyisen tilan, johon ovet auetessaan siirtyvät. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, jos ylimääräistä tilaa leveyssuunnassa ei ole. Kui- lutila on kallista, joten yleensä ei tällaista tilaa ole ovelle varattu. Tunnetusti on olemassa yksilehtisiä ovia, jotka aukeavat pelkästään oviaukon toiselle sivulle sekä keskeltä aukeavia kaksilehtisiä ovia, joista ensimmäinen ovileh-ti aukeaa oviaukon ensimmäiselle sivulle ja toinen ovilehti oviaukon toiselle sivulle. Keskeltä aukeava ovi vie molemmilta sivuilta puolet siitä tilasta, minkä yhdelle sivulle aukeava ovi mutta tämäkään ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikkien rakennuksien lay-outteihin, vaan vaatii liikaa tilaa sivusuunnassa .
Leveyssuunnassa tarvittavaa tilan määrää voidaan vähentää käyttämällä ovia, joissa on useampi kuin yksi ovilehti peräkkäin syvyyssuunnassa. Tällöin esimerkiksi kaksilehtinen yhdelle sivulle aukeava ovi vie leveyssuunnassa vain puolet siitä tilasta minkä vastaava yksilehtinen ovi veisi. Vastaavanlainen kolmilehtinen ovi tarvitsisi puolestaan vain kolmasosan tästä tilasta. Ongelmana tällaisissa monilehtisissä hissin ovissa on kuitenkin se, että vaikka ne säästävätkin tilaa leveyssuunnassa, ne vievät enemmän tilaa syvyyssuunnassa .
Edellä mainitut ongelmat tulevat vastaan monesti esimerkiksi, kun asennetaan uutta hissiä vanhaan rakennukseen, jossa on ennen ollut kääntöovilla varustettu hissi. Vanhat hissikuilut ovat usein liian ahtaita sivulle aukeaville liukuoville.
Yhdysvaltalaisessa patentissa nro US5,673,770 on esitetty kaksi- ja kolmilehtinen hissin tason ovi. Oviratkaisut näkyvät parhaiten kuvioissa 5-10, joissa ovirakenteita on kuvattu eri suunnista. US-patentissa on esitetty vain tason ovi, mutta usein korin ovi on tehtävä samanlaiseksi, jotta esimerkiksi ovien liike voidaan synkronoida keskenään oikein. US- patentin mukainen oviratkaisu ovipaneelien suhteen on tyypillinen ja vastaa epäkohtineen jo edellä kerrottuja tapauksia. Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä saada aikaan hissin ovijärjestely, joka vie mahdollisimman vähän tilaa sekä sivusuunnassa että syvyyssuunnassa. Keksinnön mukaiselle hissin ovijärjestelylle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnus-merkkiosassa. Vastaavasti keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa .
Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaisujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryh-mien kannalta. Tällöin jotkut jäljempänä olevien patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Vastaavasti kunkin keksinnön sovellutusesimerkin yhteydessä esitettyjä eri yksityiskohtia voidaan käyttää myös toisissakin sovellutusesimerkeissä. Lisäksi voidaan todeta, että ainakin jotkin alivaatimuksista voidaan ainakin sopivissa tilanteissa katsoa keksinnöllisiksi sellaisinaan.
Keksinnön mukaisen hissin ovijärjestelyn etuna on erityisesti kuilutilaa säästävä rakenne, jolloin esimerkiksi vanhojen rakennusten tasojen kääntöovet voidaan helposti korvata auto-maattiovilla. Etuna on myös järjestelyn modulaarisuus, mikä mahdollistaa sen, että lähes samoista osista voidaan tehdä esimerkiksi kaksilehtinen, nelilehtinen tai kuusilehtinen taiteovi tarpeen mukaan. Lisäksi etuna on se, että järjestelyn mukaiset taiteovet voidaan tehdä yleisesti käytetyistä edullisista sekä hyväksi havaituista osista. Etuna on myös se, että hissikorin taiteovi sekä kerrostasojen taiteovet ovat olennaisesti samanlaisia, mistä seuraa muun muassa se etu, että ovet on helppo asentaa sekä ovien liike on helppo synkronoida. Järjestelyn etuna on myös se, että se on helposti modifioitavissa. Lisäksi etuna on se, että järjestelyn mukaiset hissin taiteovet ovat kevyitä, mikä on etu varsinkin vastapainottomissa hisseissä. Lisäksi etuna on vielä se, että keksinnön mukainen järjestely on yksinkertainen ja edullinen toteuttaa.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin eri sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää edestä eli tason puolelta katsottuna ja kaaviollisesti sekä yksinkertaistettuna keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytettävää hissikorin taiteovea, kuvio 2 esittää takaa eli hissikorin puolelta katsottuna ja kaaviollisesti sekä yksinkertaistettuna keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytettävää tason taite-ovea, kuvio 3 esittää päältä katsottuna ja kaaviollisesti sekä yksinkertaistettuna keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytettävää hissikorin ja tason taiteovea ovien ollessa auki, kuvio 4 esittää päältä katsottuna ja kaaviollisesti sekä yksinkertaistettuna keksinnön mukaisessa järjeste- lyssä käytettävää hissikorin ja tason taiteovea ovien ollessa kiinni, kuvio 5 esittää päältä katsottuna keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytettävää ovilehtien välistä yhtä saranaa ja kuvio 6 esittää päältä katsottuna keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytettävää taiteoven ovilehteä saranoineen .
Kuviossa 1 on esitetty edestä tason puolelta katsottuna yksi keksinnön mukaista järjestelyä soveltava nelilehtinen hissi-korin 1 taiteovi 2. Oven 2 ovielementit koostuvat olennaisen tasomaisista ja levymäisistä ovilehdistä 3, jotka ovat edullisesti koko oven korkuisia ja keskenään olennaisesti saman levyisiä. Kukin ovilehti 3 on saranoitu viereiseen ovilehteen 3 olennaisesti ovilehden korkuisella, joukon saranoita 4d käsittävällä saranajärjestelyllä 4 siten, että ovilehtien väliin ei jää minkäänlaista rakoa, johon voisi vahingossa työntää esimerkiksi sormensa. Saranajärjestetyn saranat 4d voivat olla esimerkiksi ns. pianosaranoita vastaavia saranoita tai muita vastaavia saranoita, jotka on saranalinjassa sovitettu vuorotellen päällekkäin kumpaakin toisiinsa keskenään saranoituun ovilehteen 3 siten, että vierekkäisten ovilehtien 3 toistensa kohdalla olevat saranat 4d ovat ala- ja yläpäistään keskenään eri korkeudella. Näin saranalinjan ala- ja yläpäätä lukuun ottamatta kukin sarana on aina kahden vierekkäisen saranan kohdalla. Joukosta päällekkäisiä saranoita 4d koostuu siis yksi, olennaisesti koko ovilehden 3 korkuinen saranajär-jestely 4. Saranoiden 4d välissä olevat ovilehdet 3 voivat olla lasia, metallia, muovia tai muuta levymäistä ainetta. Samoin niiden leveys on valittavissa hissin valoaukon leveydestä ja ovilehtien lukumäärästä riippuen.
Taiteovi 2 on nivelöity ensimmäisestä sivureunastaan 2a alhaalta hissikorin kynnysrakenteisiin ja ylhäältä hissikorin 1 oven tukirakenteisiin nivelillä 15. Taiteoven 2 ensimmäisestä sivureunasta 2a oven keskelle päin ensimmäinen saranalinja 4a on ala- ja yläpäästään vapaa. Seuraava eli toinen saranalinja 4b on nelilehtisen oven keskilinjalla ja taiteovi on tuettu kannatusrullalla 11 sekä nivelöity tästä keskimmäisestä sa-ranalinjasta 4b yläpäästään hissikorin oven tukirakenteessa olevaan, olennaisesti vaakasuoraan kulkukiskoon 10 ja alhaalta taiteovi on tuettu hissikorin kynnysrakenteisiin kiinnitettyyn ohjainkiskoon 13 liukuohjaimella 14. Taiteoven 2 ensimmäisestä sivureunasta 2a lukien kolmas saranalinja 4c on samanlainen ala- ja yläpäästään vapaa saranalinja kuin ensimmäinenkin saranalinja 4a. Yleisemmin voidaan todeta, että taiteoven 2 ensimmäisestä sivureunasta 2a lukien jokainen pariton saranalinja on vapaa saranalinja. Lopuksi taiteovi 2 on tuettu olennaisesti toisen sivureunan 2b kohdalta kannatus-rullalla 11 edellä mainittuun kulkukiskoon 10 ja samalla nivelöity toisen sivureunan 2b kohdalta yläpäästään mainittuun kulkukiskoon 10. Vastaavasti alhaalta taiteovi on tuettu toisen sivureunan 2b kohdalta hissikorin 1 kynnysrakenteisiin kiinnitettyyn ohjainkiskoon 13 liukuohjaimella 14. Taiteoven 2 nivelöinti kulkukiskoon 10 ja ohjainkiskoon 13 on toteutettu siten, että taiteoven 2 avautuessa ja sulkeutuessa oven keskimmäinen saranalinja 4b ja toinen sivureuna 2b pysyvät koko ajan olennaisesti samassa pystytasossa, joka taso kulkee kulkukiskon 10 ja ohjainkiskon 13 kautta. Vastaavasti ensimmäinen 4a ja kolmas saranalinja 4c on sovitettu kääntymään taiteovea 2 avattaessa kohti hissikorin 1 sisäosaa.
Hissikorin taiteoven 2 ovikoneisto 6 on sijoitettu taiteoven yläpuolella olevaan kannatinrakenteeseen 5. Taiteoven ovileh-dille avautumis- ja sulkeutumisliikkeen toteuttavana elimenä ovikoneistossa 6 on liikkeen välityselimenä toimiva päättymätön hammashihna 7, jota oven käyttömoottori 6a pyörittää kahteen vastakkaiseen suuntaan. Hammashihna 7 on sovitettu kiertämään sekä vetopyöränä toimivan hihnapyörän 8 että hihnalen-kin toisessa päässä olevan vapaasti pyörivän hihnapyörän 8a yli. Taiteovi 2 on kiinnitetty hammashihnaan 7 olennaisesti toisen sivureunansa kohdalta oven yläreunasta ylöspäin ulottuvan kiinnitysvarren 12 avulla.
Lisäksi ovikoneistoon 6 kuuluu ainakin hissikorin 1 kerrosta-solle tullessa tason oven lukon avaava kytkinelin 9, joka kuviossa 1 on esitetty yksinkertaistettuna. Jos tason ovi on manuaalisesti aukaistava, kytkinelin 9 avaa ainoastaan tason oven lukon. Jos taas tason ovi on automaattinen, kuten tässä selitetyssä sovellutusesimerkissä, on kytkinelimessä 9 välineet, kuten mukaanottaja 9a tason oven mukaan ottamiseksi ovia avattaessa, jolloin kytkinelin 9 avaa ensin tason oven lukon ja toimii sen jälkeen mukaanottajana vetäen tason oven auki samalla, kun hissikorin taiteovi 2 avautuu. Kytkinelin 9 voi myös sulkea tason oven hissikorin taiteoven 2 sulkeutuessa tai tason oven sulkeutuminen voi olla toteutettu esimerkiksi jousivoimalla, tai kuten myöhemmin kuviossa 2 on esitetty.
Vapaiden saranalinjojen 4a ja 4c kohdalla taiteovessa 2 on jousielimet 20, jotka on sovitettu synkronoimaan oven avausta ja nopeuttamaan ovilehtien 3 laskostumista toisiaan vasten taiteovea 2 avattaessa. Jousielimien 20 nopeutusvaikutus on tarpeen varsin avausliikkeen alussa. Jousielin 20 voi olla esimerkiksi vetojousi, jonka ensimmäinen pää on kiinni ensimmäisessä ovilehdessä 3 ja toinen pää vapaan saranalinjan 4a toisella puolella olevassa toisessa ovilehdessä 3. Vastaavasti toisen jousielimen 20 on ensimmäinen pää on kiinni kolman nessa ovilehdessä 3 ja toinen pää vapaan saranalinjan 4c toisella puolella olevassa neljännessä ovilehdessä 3. Oven ollessa auki jousielimet 20 on jännitettyinä. Tarpeen vaatiessa jousielimiä 20 voi olla myös useampia kuin yksi yhden saranalinjan yli.
Kuviossa 2 on esitetty takaa eli hissikorin puolelta katsottuna yksi keksinnön mukaista järjestelyä soveltava nelilehtinen tason taiteovi 22. Kuvio on kaaviollinen ja yksinkertaistettu ja kuvaa etupäässä tason taiteoven 22 mekanismeja, jolloin siitä on otettu pois muita rakenteita näiden mekanismien edestä. Tason taiteoven 22 ovielementit koostuvat olennaisesti samanlaisista tasomaisista ja levymäisistä ovilehdistä 3 kuin hissikorin 1 taiteoven 2 ovielementit. Vastaavasti tason taiteoven 22 saranajärjestely 4 saranalinjoineen 4a-4c sekä ripustusjärjestely ripustuselementteineen 10-12, ohjainkis-koineen 13a ja liukuohjaimineen 14 sekä nivelineen 15 ovat olennaisesti samanlaiset ja samanlaisista osista tehty kuin hissikorin 1 taiteovessa 2 olevat vastaavat elementit. Myös tason taiteovessa 22 on vapaiden saranalinjojen 4a ja 4c kohdalla jousielimet 20, jotka on sovitettu synkronoimaan oven avausta ja nopeuttamaan ovilehtien 3 laskostumista toisiaan vasten taiteovea 22 avattaessa.
Tason taiteovessa 22 ja oven tukirakenteessa 5 on oven lukko-rakenne, johon kuuluu ainakin tukirakenteessa 5 oleva lukon vastakappale 26 sekä taiteoven 22 mukana liikkuva lukkohaka 27, jonka hissikorin 1 mukana liikkuva kytkinelin 9 aukaisee hissikorin 1 tullessa tasolle. Auetessaan lukkohaan 27 vasemmanpuoleinen pää kuvion 2 mukaisessa rakenteessa nousee myötäpäivään ylöspäin ja vapautuu näin vastakappaleesta 26. Lisäksi tason ovirakenteessa on mukaanottajan vastakappale 32 kytkinelimessä 9 olevalle mukaanottajalle 9a silloin, kun kyseessä on automaattiovi.
Tason taiteoven 22 ovirakenteessa on vielä taiteoven kiinni vetävä vastapaino 31, joka on sijoitettu olennaisen pystysuuntaiseen putkeen 30 ja yhdistetty taiteoveen 22 vetoköy-den 28 avulla. Ovirakenteessa on taittopyörä 29, jonka yli taiteovelta 22 lähtevä vetoköysi 28 on järjestetty kiertämään ja sitten laskeutumaan alaspäin vastapainolle 31. Tarvittaessa vastapaino 31 voi olla ripustettu välityssuhteella, jolloin vastapainon 31 liikematka ei ole sama kuin taiteoven 22 vapaan sivureunan 22a liikematka oven avautuessa ja sulkeutuessa.
Kuvioissa 3 ja 4 on esitetty päältä katsottuna keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytettävää hissikorin 1 taiteovijär-jestelyä ja tason taiteovijärjestelyä. Kuviossa 3 taiteovet ovat auki ja kuviossa 4 kiinni. Hissikorin 1 toisessa etureunassa on hissikorin 1 sivusuunnassa hissikorista ulospäin ulottuva laajennusosa la, jonka korkeus on suurempi kuin hissikorin taiteoven 2 korkeus ja johon laajennusosaan la hissi-korin taiteovi 2 on sovitettu laskostumaan taiteovea 2 avattaessa. Kokonaan avattuna taiteovi 2 on laskostunut kokonaan laajennusosan la sisään, jolloin se ei vie pohjapintatilaa hissikorista 1. Laajennusosa la on sopivimmin sillä puolella hissikoria 1, jossa on esimerkiksi hissin koneisto ja siihen liittyviä rakenteita.
Kerrostason seinää, jonka paksuus voi olla esimerkiksi n. 100 mm on kuvattu viitenumerolla 16 ja kerrostason valoaukkoa on kuvattu viitenumerolla 17. Tason taiteovi 22 on rakenteeltaan olennaisesti samanlainen taiteovi kuin hissikorin taiteovi 2 ja se on sijoitettu tasolle peilikuvaksi hissikorin taite oveen 2 nähden. Tason lattiassa on hissikorin edessä oven liikesuuntainen ohjausura 13a, jossa tason taiteoven 22 liu-kuohjaimet 14 on sovitettu kulkemaan ja vastaavasti tason valoaukon yläpuolella on tukirakenne, jossa olevaan kulkukis-koon tason taiteovi 22 on ripustettu kannatusrullilla olennaisesti samaan tapaan kuin hissikorin taiteovi 2 omaan kul-kukiskoonsa 10. Lisäksi tason taiteovi 22 on nivelöity hissi-korin taiteoven 2 tapaan ensimmäisestä sivureunastaan 22a alhaalta tason kynnysrakenteisiin ja ylhäältä tason oven tukirakenteisiin nivelillä 15. Tason valoaukon 17 toisessa reunassa on valoaukon sivusuunnassa valoaukosta ulospäin ulottuva laajennusosa 19, jonka korkeus on suurempi kuin tason taiteoven 22 korkeus ja johon laajennusosaan 19 tason taiteovi 22 on sovitettu laskostumaan taiteovea 22 avattaessa. Kokonaan avattuna taiteovi 22 on laskostunut kokonaan laajennusosan 19 sisään siten, että vapaat saranalinjat 4a ja 4c ovat tason ovilinjasta ulospäin. Tällöin osa laskostettujen ovilehtien pituudesta sijoittuu tason seinärakenteen 16 sisään ja osa ulottuu seinärakenteesta kohti hissiaulaa. Tämä aulaa kohti ulottuva osa on suojattu ylhäältä katsottuna poikkileikkaukseltaan olennaisesti L-kirjaimen muotoisella suojaseinällä 18, joka on sovitettu suojaamaan auki laskostettua tason taiteovea 22 sekä sivusuunnassa että etusuunnas-sa.
Kuviossa 5 on esitetty yksi keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytetty sarana 4d yksityiskohtaisemmin päältä katsottuna. Saranan runko koostuu poikkileikkaukseltaan olennaisen pyöre-ästä saranaosasta 21, jossa on saranan pituinen keskiöreikä 23, sekä kiinnitysosasta 24, jonka vapaassa päässä on poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoinen kiinnitysura 25. Kiin-nitysosa 24 on olennaisesti ovilehden 3 suuntainen ja vastaavasti saranaosa 21 on kiinnitysosaan nähden vinossa kulmassa, niin että saranaosan 21 pystysuuntainen keskilinja ja kiinni-tysosan 24 pystysuuntainen keskilinja on eri pystytasossa. Pystysuunnalla tarkoitetaan tässä suuntaan katsojasta kuvaan päin, eli saranan 4d normaalissa toiminta-asennossa olevaa pystysuuntaa. Tällöin siis saranaosan 21 pystysuuntainen keskilinja on eri pystytasossa kuin ovilehden 3 keskilinja.
Kuviossa 6 on esitetty yksi keksinnön mukaisessa järjestelyssä käytetty ovilehti 3 saranoineen 4d yksityiskohtaisemmin päältä katsottuna. Kyseessä on nelilehtisen oven jompikumpi keskimmäinen ovilehti, koska ovilehden 3 kummassakin sivureu-nassa on sarana 4d. Saranat 4d on kiinnitetty ovilehden 3 kumpaankin pystyreunaan työntämällä saranan 4d kiinnitysura 25 ovilehden 3 pystyreunan päälle niin pitkälle, että pysty-reuna osuu kiinnitysuran 25 pohjaan. Kiinnityksen varmistamiseksi kiinnitysuran 25 ja ovilehden 3 välissä käytetään esimerkiksi liimaa. Pystyasennossa olevassa ovilehdessä 3 vastakkaisissa pystyreunoissa olevien saranoiden 4d saranaosat 21 keskiöreikineen 23 ovat päältä katsottuna keskenään eri puolilla ovilehteä 3. Näin ovilehdistä 3 on helppo rakentaa erilaisia toimivia taiteovikokonaisuuksia.
Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu yksinomaan edellä esitettyyn esimerkkiin, vaan voi vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi taiteovien ovilehtien lukumäärä voi olla jokin muukin kuin edellä esitetty neljä kappaletta. Ovilehtiä voi olla esimerkiksi myös 2 tai 6 kappaletta tai jokin muu parillinen lukumäärä.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että kahden taiteoven sijasta hissin rakenneratkaisuista riippuen ovijärjestelyssä voi olla esimerkiksi tason ovena taiteovi ja hissikorin ovena tavallinen automaattinen liukuovi.
Vielä alan ammattimiehelle on, että selvää ovilehtiä avattaessa vapaiden saranalinjojen kohdalla olevat jousielimet voivat vetojousien sijasta olla muunkin tyyppisiä jousia, esimerkiksi pyykkipojan jousia muistuttavia vääntöjousia.

Claims (16)

1. Hissin ovijärjestely, johon kuuluu hissikorin ja tason taiteovet (2, 22), taiteovien (2, 22) ohjainrakenteet ja tai teovea (2, 22) liikuttava ovikoneisto (6), ja jossa järjestelyssä taiteovi (2, 22) koostuu vähintään kahdesta saranajär- jestelyllä (4) toisiinsa nivelöidystä ovilehdestä (3), jossa ovijärjestetyssä ainakin yhden ovilehtien (3) välisen sa-ranalinjan yli on sovitettu jousielin (20) kääntämään ovileh-tiä toisiaan vasten taiteoven (2, 22) avausvaiheessa, tunnettu siitä, että saranajärjestely on olennaisesti ovilehden (3) korkuinen ja (4)koostuu joukosta päällekkäisiä saranoita (4 d), joissa on kiinnitysura (25) kiinnittämässä saranaa (4d)ovilehden (3) pystyreunaan ja että tason taiteoven (22)ovirakenteessa on vielä taiteoven kiinni vetävä vastapaino (31) .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että mainittu taiteovi (22) on tason ovi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että mainittu taiteovi (2) on hissikorin (1) ovi.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että sekä hissikorin ovi (2) että tason ovet (22) ovat vähintään kahdesta saranajärjestelyllä (4) toisiinsa nivelöidystä ovilehdestä (3) koostuvia taiteovia.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että taiteovessa (2, 22) on ainakin neljä saranajärjestelyllä (4) toisiinsa nivelöityä ovi-lehteä (3) .
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että taiteovessa (2, 22) on parillinen lukumäärä saranajärjestelyllä (4) toisiinsa nivelöityä ovilehteä (3) .
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että taiteoven (2, 22) ensimmäisestä sivureunasta (2a, 22a) lukien jokainen pariton sa- ranalinja on ala- ja yläpäästään vapaa saranalinja, ja että ainakin yksi jousielin (20) on sovitettu jokaisen vapaan sa-ranalinjan yli.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että taiteoven (2, 22) ensimmäisestä sivureunasta (2a, 22a) lukien ainakin yksi jousielin (20) on sovitettu en simmäisen ja kolmannen vapaan saranalinjan yli, eli ensimmäisen ja toisen ovilehden (3) väliin sekä kolmannen ja neljännen ovilehden (3) väliin.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että jousielin (20) on vetojousi.
10. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että jousielin (20) on vääntöjousi.
11. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että hissikorin (1) sivuseinässä on hissikorista ulospäin ulottuva, sivusuuntainen laajennusosa (la) hissikorin taiteoven (2) laskostamiseksi oven avausvaiheessa.
12. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että tason valoaukon (17) toi sessa reunassa on valoaukon (17) sivusuunnassa valoaukosta ulospäin ulottuva, suojaseinällä (18) varustettu laajennusosa (19) tason taiteoven (22) laskostamiseksi oven avausvaiheessa.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että tason taiteovi (22) on sovitettu laskostettavaksi osittain tason seinän (16) paksuuden sisään tason taite-oven (22) avausvaiheessa.
14. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että ovilehtien (3) välinen sa-ranajärjestely (4) koostuu joukosta vuorotellen päällekkäin sijoitettuja saranoita (4 d) .
15. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että järjestelyyn kuuluu hissi-korissa (1) oleva kytkinelin (9), joka on sovitettu avaamaan tason taiteoven (22) lukon.
16. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen hissin ovijärjestely, tunnettu siitä, että järjestelyyn kuuluu hissi-korissa (1) oleva kytkinelin (9), jossa on välineet (9a) tason taiteoven (22) avaamiseksi hissikorin (1) taiteoven (2) avaus-vaiheessa .
FI20070842A 2007-10-19 2007-11-07 Hissin ovijärjestely FI125135B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20070842A FI125135B (fi) 2007-10-19 2007-11-07 Hissin ovijärjestely
PCT/FI2008/000111 WO2009050327A1 (en) 2007-10-19 2008-10-16 Door arrangement of an elevator

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20075744A FI20075744A0 (fi) 2007-10-19 2007-10-19 Hissin ovijärjestely
FI20075744 2007-10-19
FI20070842A FI125135B (fi) 2007-10-19 2007-11-07 Hissin ovijärjestely
FI20070842 2007-11-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20070842A0 FI20070842A0 (fi) 2007-11-07
FI20070842A FI20070842A (fi) 2009-04-20
FI125135B true FI125135B (fi) 2015-06-15

Family

ID=38786630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20070842A FI125135B (fi) 2007-10-19 2007-11-07 Hissin ovijärjestely

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI125135B (fi)
WO (1) WO2009050327A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102718116A (zh) * 2012-05-07 2012-10-10 杭州奥德森电梯有限公司 一种90度转弯折叠门
FI125326B (fi) * 2013-10-02 2015-08-31 Kone Corp Hissin ovijärjestely
AU2015334877B2 (en) 2014-10-23 2018-11-15 Inventio Ag Door system for an elevator installation
RU2753328C1 (ru) * 2020-09-18 2021-08-13 Григорий Иванович Остапенко Внутренняя мобильная перегородка

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB852393A (fi) *
GB2077349A (en) * 1980-06-07 1981-12-16 Barrass Thomas Matthew Sliding-Folding Doors
AU725589B2 (en) * 1995-09-13 2000-10-12 Kone Oy Procedure for closing an elevator landing door
ES2255799B1 (es) * 2004-02-09 2007-03-01 Salvador Estrada Monte Puerta articulada.
JP4569318B2 (ja) * 2005-02-23 2010-10-27 パナソニック電工株式会社 エレベータ装置

Also Published As

Publication number Publication date
FI20070842A (fi) 2009-04-20
WO2009050327A1 (en) 2009-04-23
FI20070842A0 (fi) 2007-11-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU719794B2 (en) Guidance device for a flexible curtain door
FI125326B (fi) Hissin ovijärjestely
CN107801406B (zh) 具有门板的可竖向移动的门
FI125135B (fi) Hissin ovijärjestely
US4073034A (en) Door-supporting system for multipanel, side-opening doors
JP5148786B2 (ja) 産業用ゲート
EP3045370A1 (en) Multi-stage vertical open/close-type screen door operated by moving pulley
JP5448306B2 (ja) エレベータのかご側ドア施錠装置
AU2008326866B2 (en) Louvred shutter
JP2009249155A (ja) エレベータの戸開閉装置
EP1686032B1 (en) Vehicle Access with a Folding Ramp
RU2437823C2 (ru) Конструкция двери лифта
US6289966B1 (en) Door
CA2597181C (en) A panel structure equipped with a seal, and a panel system
US20190100912A1 (en) Glass panel arrangement and a guide track for supporting a glass panel
CN108275557A (zh) 一种轿厢电梯开门装置
JP2013189294A (ja) エレベータのドア装置
RU2424175C2 (ru) Конструкция двери лифта
JPH10504790A (ja) リフトおよびエレベータ用の自動ドア運動機構内の多機能結合・支持要素
CN1283732A (zh) 半自动式吊门的制动装置
WO2004101939A1 (en) Improvements relating to integrated multi-fold panel assemblies
JPH0726856A (ja) 昇降扉
JP4378156B2 (ja) エレベータのドア隙間塞ぎ装置
KR100271023B1 (ko) 엘리베이터의 승장 도어 개폐장치
US864042A (en) Car-door.

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 125135

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

Effective date: 20150615

MM Patent lapsed