FI124876B - Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä - Google Patents

Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI124876B
FI124876B FI20115708A FI20115708A FI124876B FI 124876 B FI124876 B FI 124876B FI 20115708 A FI20115708 A FI 20115708A FI 20115708 A FI20115708 A FI 20115708A FI 124876 B FI124876 B FI 124876B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
harvester head
harvester
module
module parts
changing
Prior art date
Application number
FI20115708A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20115708A0 (fi
FI20115708A (fi
Inventor
Turkka Lastunen
Jasper Lastunen
Rasmus Lastunen
Original Assignee
Lako Forest Oy Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lako Forest Oy Ltd filed Critical Lako Forest Oy Ltd
Priority to FI20115708A priority Critical patent/FI124876B/fi
Publication of FI20115708A0 publication Critical patent/FI20115708A0/fi
Priority to PCT/FI2012/050664 priority patent/WO2013004897A1/en
Publication of FI20115708A publication Critical patent/FI20115708A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI124876B publication Critical patent/FI124876B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L1/00Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/083Feller-delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)

Description

Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä - Skördaraggregat och skörda-raggregat system
Keksintö koskee puunkorjuun harvesteri päätä, joka käsittää runko-osan, johon on järjestetty puunkäsittelyvälineet puunrunkoon tarttumiseksi, puunrungon pituussuunnassa syöttämiseksi, karsimiseksi ja katkaisemiseksi.
Keksintö koskee myös puunkorjuun harvesteripääjärjestelmää, joka käsittää harvesteripään runko-osan, johon on järjestetty puunkäsittelyvälineet puunrunkoon tarttumiseksi, puunrungon pituussuunnassa syöttämiseksi, karsimiseksi ja katkaisemiseksi.
Puunkorjuukoneiden harvesteripäät ovat tyypillisesti suunniteltu sovelluskohteen mukaisesti toimimaan optimaalisella tavalla tietyissä käyttöolosuhteissa ja tietynlaisessa käsiteltävässä puustossa. Eräs tyypillisimmistä erottavista tekijöistä harvesteripäiden välillä on niiden ominainen käsittelykapasiteetti, joka voidaan määrittää esimerkiksi puun maksimi- ja minimihalkaisijan, maksimi-massan, samanaikaisesti käsiteltävien runkojen lukumäärän, runkojen oksai-suuden tai vastaavien tekijöiden mukaan. Esimerkiksi suhteellisen pienten puiden, kuten ensiharvennuspuiden käsittelyä ei kannata tehdä järeän puuston päätehakkuuseen tarkoitetulla harvesteripäällä, koska yksin tällaisen XL-kokoluokan harvesteripään liikuttaminen tiheässä metsässä on hankalaa ja aikaa vievää sekä kuluttaa turhaan energiaa. Vastaavasti toisinpäin, ensihar-vennukseen tai muuhun suhteellisen aikaisessa vaiheessa puun elinkaarta tehtävään harvennushakkuuseen tarkoitettua harvesteripäätä ei kannata käyttää järeän puuston päätehakkuussa, koska kyseisen harvesteripään ominaisuudet ja rajat voivat tulla monellakin tavalla vastaan, jolloin pahimmassa tapauksessa työturvallisuus voi vaarantua laiterikon takia hengenvaarallisella tavalla. Puunkäsittelyssä tärkeää on myös tuottavuus eli harvesteripään kokoluokka pitää olla optimoitu puun ja olosuhteiden mukaan. Lisäksi ympäristönäkökohdat, kuten jäävän puuston koskemattomuus, metsäpohjan vauriot yms. pystytään ottamaan kokonaisvaltaisesti huomioon paremmin oikean kokoisia koneita käytettäessä.
Tyypillisesti alalla toimivilla harvesteripäävalmistajilla on tarjolla periaatteeltaan samalla tavalla toimivia harvesteripäitä kolmea tai neljää eri kokoa, jolloin met-säkoneurakoija voi tarvittaessa vaihtaa käynnissä olevaan tai tulevaan tehtävään parhaiten soveltuvan harvesteripään. Tällöin voidaan noudattaa periaa tetta, että työvälineet valitaan tehtävän mukaan. Tekniikan alalla on tunnettu toimintatapa, että metsäkoneurakoijat valitsevat kuhunkin leimikkoon eli hakattavaan alueeseen soveltuvimman harvesteripään ja asentavat sen korjuukoneeseen, tietenkin korjuukoneen alustakoneen ominaisuudet huomioiden. Leimikon korjattavat puut jakautuvat yleensä tilastollisesti tietyn vaihteluvälin sisään edellä selostetun ominaisen käsittelykapasiteetin näkökulmasta tarkasteltuna, jolloin tällainen oikean harvesteripään valinta on suhteellisen yksinkertaisesti tehtävissä. Kokonainen harvesteripää on kuitenkin suhteellisen suuri investointi, jolloin taloudellisessa mielessä olisi edullista, että tarvittavaa investointia erikokoisiin harvesteripäihin voitaisiin jotenkin pienentää. Metsäteollisuuden tuotealueella kilpailu on erittäin kovaa ja kaikki toiminnot metsästä loppukäyttäjään asti on tarkasteltava myös taloudellisuusnäkökulma huomioiden.
Keksinnön tavoitteena on tarjota harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä, joka mahdollistaa harvesteripään kokoluokan vaihtamiseen liittyvän investoinnin pienentämisen teknisin keinoin, toiminnallisuuden kuitenkaan kärsimättä. Keksinnön tavoitteena on myös tarjota aiempaa monipuolisempi järjestelmä tarkoitukseen hyvin soveltuvia harvesteripäitä, jolloin käyttäjä voi valita tarkoitukseen parhaiten soveltuvat työvälineet.
Keksinnön mukaiselle harvesteri päälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle harvesteripääjärjestelmälle on puolestaan tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 8 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla esitetyt tavoitteet on toteutettavissa, jolloin tavoitteen mukainen teknisesti monipuolinen tuotekokonaisuus on toteutettavissa siten, että taloudellisessa mielessä investointi pysyy suhteellisen pienenä. Keksinnön mukaisessa harvesteri päässä puunkäsittelyvälineet on muodostettu moduuliosis-ta, jolloin muutama avainkomponentti vaihtamalla saadaan aikaan sama tekninen efekti ja vaikutus puunkorjuukoneen toiminnallisuuteen, kuin koko harvesteripään vaihtamisella.
Edullisen suoritusmuodon mukaisesti harvesteripään runko-osa on muodostettu siten, että se toimii suhteellisen yksinkertaisena kiinnitysalustana mainituille eri puunkäsittelyn moduuliosille, jolloin kukin puunkäsittelyn toiminnoista voidaan hoitaa varsin itsenäisenä puukäsittelyn moduuliosien ’’sisäisenä” asiana. Tällöin runko-osaa voitaisiin yhtälailla nimittää runkomoduuliksi, tukimoduuliksi tai vastaavaksi.
Keksinnön tunnusomaisia piirteitä esitettäessä ”ja/tai” -operaattorilla tarkoitetaan sitä, että valittavissa on vaihtoehdot kumpikin erikseen tai molemmat yhdessä. Kuten esimerkiksi lukumäärän ja/tai kokoluokan ollessa kyseessä, tällöin siis joko lukumäärä muuttuu tai kokoluokka muuttuu tai sekä lukumäärä että kokoluokka muuttuvat.
Kokoluokaltaan erilaiset puut voivat tässä olla esimerkiksi Skandinavian alueella tyypillinen ensiharvennuspuusto, harvennuspuusto ja päätehakkuupuus-to. Tämän asian yhteydessä on huomioitava, että metsät eri puolilla maapalloa ovat hyvin erilaisia, jolloin myös laitteiden ominaisuudet poikkeavat eri markki-na-alueilla merkittävästi toisistaan. Kuitenkin jos tarkastellaan pääasiassa istuttamalla uudistettavia/uudistettuja metsiä, niin samankaltainen kokoluokkajako pätee lähes kaikkialla, vain todelliset fyysiset mitat ja massat muuttuvat.
Teknisenä piirteenä se, että harvesteripää on sovitettavissa lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelemiseksi tarkoittaa myös sitä, että kerralla käsiteltävien puiden lukumäärä voidaan muuttaa. Tyypillisesti har-vesteripäät käsittelevät kerralla vain yhtä puuta, mutta varsinkin pienempien puiden osalta päästään tehokkaampaan tulokseen, kun kerätään (ja luonnollisesti katkaistaan tyvestä) ensin esimerkiksi kolme runkoa harvesteripään otteeseen, jonka jälkeen ne kerralla karsitaan ja katkotaan haluttuun pituuteen. Tietyissä tapauksissa, kuten energiapuun talteenotossa karsiminenkin voidaan jättää suorittamatta, kunhan tällaisen useita puita käsittävän nipun poikkisuun-tainen dimensio pysyy harvesteripään kapasiteetin sallimissa rajoissa.
Harvesteripään ominainen käsittelykapasiteetti riippuu monesta tekijästä, mutta erityisesti tähän vaikuttavia tekijöitä ovat: käsiteltävien puiden massa, halkaisija, oksaisuus, puulaji ja vastaavat tekijät. Massan osalta voidaan tarkastella tilannetta kaadettavan puun kokonaismassan osalta, yksikkömassan osalta, esim. kg/juoksumetri runkoa, massan jakautumista eri kohtiin kaadettavaa puuta ja niin edelleen. Vastaavasti halkaisijan osalta puun tyvihalkaisija on yleensä kaikkein merkittävin tekijä, mutta myös oksien halkaisijalla ja mahdollisella puun haaroittumisella ja muilla vastaavilla tekijöillä on vaikutusta. Puulajin osalta pääjako voidaan tehdä kovien ja pehmeiden puulajien osalta, mutta myös esimerkiksi puun kuoren ominaisuuksilla on vaikutusta kapasiteettiin ja harvesteripäähän valittaviin välineisiin.
Erään suoritusmuodon mukaisesti tarttumisen moduuliosat vaihtamalla harves-teripään suurin avautuma, tartunta- ja/tai kannattelukyky on muutettavissa. Tarttumisen moduuliosat voivat käsittää esimerkiksi vivut, rullat tai muut vas-tinpinnat, jotka määrittävät käsiteltävän puun sijainnin harvesteripään runkoon nähden. Tartuntakykyyn ja kannattelukykyyn vaikuttavat pelkän avautuman lisäksi myös muut geometriset tekijät, kuten liikeradat, liikeratojen kääntökeski-öiden sijainti toisiinsa nähden, puun sijainti eri tartuntavälineisiin nähden, tar-tuntavälineiden puun pituussuuntaiset dimensiot ja geometria yms.. Erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti käsiteltävälle puulle tarjotaan eri asetuksilla ja halkaisijoilla vakiona pysyvä vastinpinta, joka toimii eri moduuleilla pe-ruspintana. Tällöin tämä vastinpinta tai peruspinta toimii eräänlaisena työpöytänä, jota vasten puu voidaan käsitellä.
Erään suoritusmuodon mukaisesti syöttämisen moduuliosat vaihtamalla harvesteripään syöttöominaisuudet on muutettavissa. Syöttöominaisuudet voivat muuttua esimerkiksi syöttötehon ja sen komponenttien, voiman ja nopeuden osalta. Raskaita runkoja käsiteltäessä syötön liikenopeus ei yleensä ole niin suuri kuin kevyitä runkoja käsiteltäessä, mutta vastaavasti syöttövälineeltä tarvittava voima on huomattavasti suurempi. Esimerkkinä eräästä tällaisesta muutoksesta on syöttämiseen käytettävien rullien vaihtaminen halkaisijaltaan suuremmiksi, kun käsitellään kokoluokaltaan suurempia puita. Tällöin käytettävän hydraulimoottorin kierrostilavuus, rakenne tai niiden lukumäärä voidaan valita samalla tähän tarkoitukseen paremmin soveltuvaksi. Toisena esimerkkinä kun muutos tehdään pienempään kokoluokkaan siirtymistä varten, rullia voidaan pienentää. Tällöin hydraulijärjestelmän samalla syötöllä ja paineella pienemmän kierrostilavuuden hydraulimoottori pyörimisnopeus kasvaa, jolloin puun syöttönopeus saadaan kasvatettua.
Erään suoritusmuodon mukaisesti karsimisen moduuliosat vaihtamalla harvesteripään karsintakapasiteetti ja/tai karsintahalkaisija on muutettavissa. Tähän voivat kuulua esimerkiksi karsintaterien mallin, lukumäärän, geometrian tai toimintaperiaatteen muuttaminen. Tietyillä puulajeilla puunrungon tyvialueella kasvaa vain suhteellisen ohuita ja siten helposti käsiteltäviä oksia, mutta ylempänä kasvaa lähes päärunkoa vastaavia oksia. Toisilla puulajeilla taas koko rungon matkalla on halkaisijaltaan suuria ja sitkeitä oksia, jolloin vastaavien karsintaterien täytyy olla tähän tehtävään soveltuvia.
Erään suoritusmuodon mukaisesti katkaisemisen moduuliosat vaihtamalla har-vesteripään suurin ja/tai pienin kaato- tai katkaisuhalkaisija ja/tai nippukat-kaisussa poikkipinta-ala on muutettavissa. Esimerkiksi käytettäessä ket-jusahaa, voidaan terälaippa, teräketju ja näiden suojus vaihtaa pituudeltaan erilaiseksi. Toinen mahdollinen muutos on ketjusahan vaihto giljotiinityyppisek-si katkaisulaitteeksi. Giljotiinia käytetään tyypillisesti halkaisijaltaan pienemmän puun katkaisuun, johon se on erittäin tehokas väline.
Erään suoritusmuodon mukaisesti puunkäsittelyvälineiden moduuliosa tai moduuliosat on järjestetty vaihdettaviksi siten, että moduuliosat käsittävät mekaanisen ja/tai hydraulisen ja/tai sähköisen kytkentärajapinnan, jolloin kytkentära-japinnan liitokset avaamalla moduuliosa on kokonaisuudessaan irrotettavissa vaihtoa varten. Tämän piirteen eräs vaikutus on, että vaihdos on mahdollisimman yksinkertainen ja nopea suorittaa. Nopeudesta on myös se etu, että toimenpide on miellyttävä suorittaa, koska siihen ei mene hukkaan aikaa, jonka puunkorjuukone voisi olla tuottavassa työssä. Sähköinen ja hydraulinen kyt-kentärajapinta voidaan toteuttaa esimerkiksi soveltuvia pikaliittimiä hyödyntäen.
Erään suoritusmuodon mukaisesti harvesteripää on sovitettavissa lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelemiseksi vaihtamalla ainakin kaksi, kolme tai neljä puunkäsittelyvälineiden moduuliosista. Moduuliosat voidaan järjestää usealla eri tavalla kokonaisuuksiksi tai pareiksi, jolloin yhden moduuliosan muutoksen sijasta tehdäänkin tietyt kaksi tai tietyt kolme tai tietyt neljä moduuliosan muutosta. Samalla tavalla voidaan eliminoida toisiinsa sopimattomat moduuliosaparit, kuten giljotiinikatkaisu ja muuten suurten puiden käsittelyyn tarkoitetut moduuliosat.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin oheisiin kuvioihin viitaten, joissa kuvioissa kuviossa 1 esitetään yleiskuva harvesteripäästä, kuviossa 2A ja 2B esitetään eräs sovellusmuoto puunkäsittelyvälineiden mo-duuliosien muutoksesta, kuviossa 3 esitetään eräs tarkastelu puiden kokoluokista kuviossa 4 esitetään eräs tarkastelu toisiinsa yhteensopivien moduulien käytöstä.
Kuviossa 1 esitetään harvesteripää 1 puun T latvan suunnasta katsottuna. Harvesteripää 1 käsittää runko-osan 10, jonka tehtävänä on tässä toimia kiinnitys- ja tukialustana erilaisille puunkäsittelyn moduuliosille. Harvesteripää 1 kytketään osaksi puunkorjuukonetta tyypillisesti tilttivarren 11 välityksellä, jonka harvesteri pään 1 puoleisessa päädyssä on harvesteripään liikuttelumeka-nismi 12, joka voi käsittää esimerkiksi tilttilaitteen, jonka avulla harvesteripään asentoa ohjataan pysty- ja vaaka-asentojen välillä. Tiltin avulla puu voidaan esimerkiksi ohjata halutulla tavalla kaatumaan oikeaan paikkaan. Kuviossa 1 on myös esitetty syöttämisen moduuliosiin 3 kuuluvat syöttörullat, joista kuvion 1 mukaisessa suoritusmuodossa syöttörulla 32 on pyörivästi laakeroitu akselin 320 ympäri kiinteään asemaan runko-osaan 10 nähden ja toinen syöttörulla 23 on rullavivun 22 päässä myös pyörivästi laakeroitu akselin 230 ympäri ja kääntyväsi! laakeroitu rullavipuun nähden kuviossa 1 kuvatasosta kohtisuoraan ylöspäin olevan akselin 231 ympäri. Rullavipu 22 kääntyy akselinsa 220 ympäri runko-osaan 10 nähden. Kuviossa on myös esitettynä tartuntavipu 21, jonka avulla puu T voidaan lukita liikkumattomaksi esim. katkaisua varten. Kuviossa 1 on myös esitetty eräs suoritusmuoto katkaisun moduuliosista 5 ja karsinnan moduuliosista 4.
Kuviossa 2A on esitetty eräs suoritusmuoto, jossa tarttumisen 2 moduuliosat ja syöttämisen 3 moduuliosat on vaihdettavissa, jotta voidaan käsitellä kokoluokkaa suurempia puita T. Havainnollistamisen vuoksi samassa kuviossa 2A on esitetty molemmat vaihtoehdot samanaikaisesti. Kuviossa 2A on esitettynä ensimmäisen vaihtoehdon rullavipu 22 ja syöttörulla 23, sekä näiden käsittelyka-pasiteettiin sopiva puu T. Kuvioon 2A on sijoitettu myös toisen vaihtoehdon rullavipu 22a ja syöttörulla 23a, sekä näiden käsittelykapasiteettiin sopiva puu Ta. Kuviossa 2A mainitut osat on esitetty ’’auki” -ääriasennossaan. Kuviosta on myös havaittavissa, että tietyt geometriat ovat toisia geometrioita edullisempi toteuttaa tällaisessa vaihdettaviin moduuleihin perustuvassa rakenteessa. Esimerkkinä tällaisesta voi olla kuviossa esitetty syöttörulla 32, joka on sovitettu kulmaan horisontaalitasoon nähden. Tämä syöttörullan kulma (pyörimisakselin 320 kulma kuvion vaakasuuntaan nähden) voi edullisesti olla noin 45 astetta, jolloin harvesteripään geometriasta saadaan erityisen hyvin sovellettava eri tarkoituksiin. Kulma voi olla myös tästä poikkeava, esimerkiksi ±15 astetta poikkeava voi olla käyttökelpoinen.
Kuviossa 2B on esitetty kuvion 2A mukainen rakenne ja esitystapa, mutta rul-lavivut 22, 22a ja syöttörullat 23, 23a ovat esitetty asennossa, joka vastaa jokseenkin käsiteltävän puun minimihalkaisijaa.
Kuviossa kolme on esitetty eräs tarkastelu puiden kokoluokista tyvihalkaisijan funktiona ja perinteisellä tavalla toteutetusta harvesteripään kokoluokituksesta. Kuvion 3 keskellä on esitetty mittajana 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, ja 100 cm. Mittajanan alapuolella on esitetty eräät perinteisen toteutustavan mukaiset harvesteripäämallit, jotka on nimetty numerokoodein 43, 53, 63, 75 ja 83. Kuviosta on havaittavissa näiden mallien optimaaliset puiden käsittelyhal-kaisijat. Mittajanan yläpuolella on esitettynä numerokoodilla 42 eräs keksinnön suoritusmuoto, jonka optimaalinen toiminta-alue on esitetty vinoviivoitettuna palkkina. Edelleen mittajanan yläpuolella on esitettynä numerokoodilla 62 eräs keksinnön suoritusmuoto, jonka optimaalinen toiminta-alue on myös esitetty vinoviivoitettuna palkkina. Kun nyt käsillä olevaa keksintöä sovelletaan tällaiseen tilanteeseen, saadaan aikaan harvesteripää, joka voi kattaa varsin optimaalisella suorituskyvyllä välin 42-62. Tämä on toteutettavissa, kun harvesteripää on sovitettavissa lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelemiseksi vaihtamalla ainakin yksi puunkäsittelyvälineiden moduuliosis-ta, jolloin harvesteripäälle ominainen käsittelykapasiteetti on muutettavissa vastaamaan lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelyä. Tässä esimerkissä palkin 42 alueella oleva halkaisijan vaihteluväli 8 - 30 cm katsotaan olevan eräs kokoluokka ja palkin 62 alueella oleva halkaisijan vaihteluväli 21 - 50 cm on toinen kokoluokka.
Kuviossa 4 on esitettynä erään keksintöä soveltavan harvesterijärjestelmän määrittely. Erilaiset valmiiksi määritellyt puiden kokoluokat tai lukumäärää kuvaava luokitus on esitetty ylärivillä tunnuksin A, B, C, D, E, F, G, H. Vastaavasti vasemmanpuoleiseen sarakkeeseen on kerätty eri toimintojen moduulit siten, että esimerkiksi runkomoduulit ovat 1, 2, 3, 4, 5 ja tarttumisen moduulit ovat k1, k2 ja k3. Rivien ja sarakkeiden risteyskohdasta voidaan sitten tarkistaa yhteensopivuus tai vastaavat asiat. Samalla tavalla tämän esitetyn kaltaista taulukkoa voidaan käyttää puukorjuukoneen käyttöjärjestelmässä, jossa valikosta voidaan valita kulloinkin asennettu moduuli ja käyttöjärjestelmään voi olla ohjelmoitu kyseisen moduulin kanssa käytettävät toimintaparametrit.
Kuvion 4 mukainen harvesteripääjärjestelmä voi käsittää ainakin kahdet tarttumisen moduuliosat, jonka tarttumisen moduuliosat vaihtamalla harvesteri- pään suurin avautuma on muutettavissa. Edelleen harvesteripääjärjestelmä voi käsittää ainakin kahdet syöttämisen moduuliosat, jonka syöttämisen moduu-liosat vaihtamalla harvesteripään syöttöominaisuudet on muutettavissa. Harvesteripääjärjestelmä voi myös käsittää ainakin kahdet karsimisen moduuliosat, jonka karsimisen moduuliosat vaihtamalla harvesteripään karsintakapa-siteetti ja tai karsintahalkaisuja on muutettavissa. Harvesteripääjärjestelmä voi myös käsittää ainakin kahdet katkaisemisen moduuliosat, jonka katkaisemisen moduuliosat vaihtamalla harvesteripään suurin ja/tai pienin katkaisuhalkaisija ja/tai nippukatkaisussa poikkipinta-ala on muutettavissa. Edullisesti harvesteri-pääjärjestelmässä puunkäsittelyvälineiden moduuliosa tai moduuliosat on järjestetty vaihdettaviksi siten, että moduuliosat käsittävät mekaanisen ja/tai hydraulisen ja/tai sähköisen kytkentärajapinnan, jolloin kytkentärajapinnan liitokset avaamalla moduuliosa on kokonaisuudessaan irrotettavissa vaihtoa varten.
Kuvion 4 taulukosta on myös havaittavissa, että puun mittavälineet voi olla muodostettu moduuliosien avulla kokoluokaltaan ja/tai mittauskapasiteetiltaan ja/tai mittaustavaltaan vaihdettaviksi. Samoin järjestelmään voi käsittää myös keräyselimet ja kuorimaelimet. Myös eräs tällä hetkellä kiinnostava alue on energiapuun keräys, jolloin harvesteripää poimii useita runkoja tartuntaansa ennen kuin kaataa nipun käsittelyä varten. Tähän energiapuun pystyssä pitämiseen liittyvät välineet voivat myös olla edellä selostetun kaltaisesti sovellettavissa.
Kuten alan ammattilaiselle on selvää, keksintöä voidaan soveltaa monin eri tavoin ja edellä selostetut esimerkit eivät ole tarkoitettu rajoittamaan keksintöä. Patenttivaatimuksissa esitetyt piirteet on myös tarkoitettu avoimiksi siten, että patenttivaatimusten määrittämä suojapiiri esittää teknisen vähimmäismääritte-lyn, jolloin todellisessa tuotteessa voi olla huomattavasti enemmän piirteitä, joita ei ole tässä yhteydessä mainittu.
Kuvioissa käytetyt viitenumerot: 1 harvesteripää 10 runko-osa 11 tilttivarsi 12 liikuttelumekanismi 2 tarttumisen moduuliosat 21 tartuntavipu 22 rullavipu 220 rullavivun kääntöakseli 23 syöttörulla 230 syöttörullan pyörimisakseli 231 syöttörullan kääntöakseli 3 syöttämisen moduuliosat 32 syöttörulla 320 syöttörullan pyörimisakseli 4 karsimisen moduuliosat 5 katkaisemisen moduuliosat

Claims (15)

1. Puunkorjuun harvesteripää (1), joka käsittää runko-osan (10), johon on järjestetty puunkäsittelyvälineet (2, 3, 4, 5) puunrunkoon tarttumiseksi, puunrungon pituussuunnassa syöttämiseksi, karsimiseksi ja katkaisemiseksi tunnettu siitä, että harvesteripää (1) on sovitettavissa lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelemiseksi vaihtamalla ainakin yksi puun-käsittelyvälineiden (2, 3, 4, 5) moduuliosista, jolloin harvesteripäälle (1) ominainen käsittelykapasiteetti on muutettavissa vastaamaan lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelyä siten, että harvesteripäässä (1) on eri asetuksilla ja halkaisijoilla vakiona pysyvä vastinpinta, joka toimii eri moduuleilla peruspintana ja joka vastinpinta on syöttörulla (32), joka on pyöriväsi laakeroitu akselin (320) ympäri kiinteään asemaan runko-osaan (10) nähden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää (1), tunnettu siitä, että tarttumisen moduuliosat (2) vaihtamalla harvesteripään (1) suurin avautuma, tartunta- ja/tai kannattelukyky on muutettavissa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää (1), tunnettu siitä, että syöttämisen moduuliosat (3) vaihtamalla harvesteripään (1) syöttöominaisuu-det on muutettavissa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää (1), tunnettu siitä, että karsimisen moduuliosat (4) vaihtamalla harvesteripään (1) karsintakapasiteetti ja/tai karsintahalkaisija on muutettavissa.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää (1), tunnettu siitä, että katkaisemisen moduuliosat (5) vaihtamalla harvesteripään (1) suurin ja/tai pienin kaato- tai katkaisuhalkaisija ja/tai nippukatkaisussa poikkipinta-ala on muutettavissa.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää (1), tunnettu siitä, että puunkäsittelyvälineiden moduuliosa tai moduuliosat (2, 3, 4, 5) on järjestetty vaihdettaviksi siten, että moduuliosat käsittävät mekaanisen ja/tai hydraulisen ja/tai sähköisen kytkentärajapinnan, jolloin kytkentärajapinnan liitokset avaamalla moduuliosa on kokonaisuudessaan irrotettavissa vaihtoa varten.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteripää (1), tunnettu siitä, että puun mittavälineet on muodostettu moduuliosien avulla kokoluokaltaan ja/tai mittauskapasiteetiltaan ja/tai mittaustavaltaan vaihdettaviksi.
8. Puunkorjuun harvesteripääjärjestelmä, joka käsittää harvesteripään (1) runko-osan (10), johon on järjestetty puunkäsittelyvälineet (2, 3, 4, 5) puunrunkoon tarttumiseksi, puunrungon pituussuunnassa syöttämiseksi, karsimiseksi ja katkaisemiseksi tunnettu siitä, että harvesteripääjärjestelmä on sovitettavissa lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelemiseksi vaihtamalla ainakin yksi harvesteripääjärjestelmän käsittämistä puunkäsittelyväli-neiden moduuliosista (2, 3, 4, 5), jolloin harvesteripäälle (1) ominainen käsitte-lykapasiteetti on muutettavissa vastaamaan lukumäärältään ja/tai kokoluokaltaan erilaisten puiden käsittelyä siten, että harvesteripäässä (1) on eri asetuksilla ja halkaisijoilla vakiona pysyvä vastinpinta, joka toimii eri moduuleilla pe-ruspintana ja joka vastinpinta on syöttörulla (32), joka on pyörivästi laakeroitu akselin (320) ympäri kiinteään asemaan runko-osaan (10) nähden.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että harvesteripääjärjestelmä käsittää ainakin kahdet tarttumisen moduuliosat (2) , jonka tarttumisen moduuliosat (2) vaihtamalla harvesteripään (1) suurin avautuma on muutettavissa.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että harvesteripääjärjestelmä käsittää ainakin kahdet syöttämisen moduuliosat (3) , jonka syöttämisen moduuliosat (3) vaihtamalla harvesteripään (1) syöttö-ominaisuudet on muutettavissa.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että harvesteripääjärjestelmä käsittää ainakin kahdet karsimisen moduuliosat (4) , jonka karsimisen moduuliosat (4) vaihtamalla harvesteripään (1) karsinta-kapasiteetti ja tai karsintahalkaisuja on muutettavissa.
12. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että harvesteripääjärjestelmä käsittää ainakin kahdet katkaisemisen moduuliosat (5), jonka katkaisemisen moduuliosat (5) vaihtamalla harvesteripään (1) suurin ja/tai pienin katkaisuhalkaisija ja/tai nippukatkaisussa poikkipinta-ala on muutettavissa.
13. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että puunkäsittelyvälineiden moduuliosa tai moduuliosat (2, 3, 4, 5) on järjestetty käyttäjän vaihdettaviksi siten, että moduuliosat (2, 3, 4, 5) käsittävät mekaanisen ja/tai hydraulisen ja/tai sähköisen kytkentärajapinnan, jolloin kytken-tärajapinnan liitokset avaamalla moduuliosa on kokonaisuudessaan irrotettavissa vaihtoa varten.
14. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää keräyselimet.
15. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesteripääjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää kuorimaelimet.
FI20115708A 2011-07-01 2011-07-01 Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä FI124876B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115708A FI124876B (fi) 2011-07-01 2011-07-01 Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä
PCT/FI2012/050664 WO2013004897A1 (en) 2011-07-01 2012-06-27 Harvester head and harvester head arrangement

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115708A FI124876B (fi) 2011-07-01 2011-07-01 Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä
FI20115708 2011-07-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20115708A0 FI20115708A0 (fi) 2011-07-01
FI20115708A FI20115708A (fi) 2013-01-02
FI124876B true FI124876B (fi) 2015-02-27

Family

ID=44318382

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20115708A FI124876B (fi) 2011-07-01 2011-07-01 Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI124876B (fi)
WO (1) WO2013004897A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU206516U1 (ru) * 2021-05-25 2021-09-14 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Петрозаводский государственный университет" Харвестерная головка-окапыватель

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5704407A (en) * 1996-09-16 1998-01-06 Hamby, Jr.; Thomas E. Tree delimbing device
FI109265B (fi) * 1999-04-29 2002-06-28 Lako Oy Harvesteripää ja menetelmä siinä
FI20085268A0 (fi) * 2008-04-01 2008-04-01 Moisio Forest Oy Puunkorjuukonesarja
WO2010103189A2 (en) * 2009-03-12 2010-09-16 Lako Forest Oy Ltd Harvester head and method in a harvester head
FI20095887A0 (fi) * 2009-08-28 2009-08-28 Lako Forest Oy Ltd Hakkuupää ja menetelmä karsinta- tai kuorintaominaisuuksien ohjaamiseksi hakkuupäässä

Also Published As

Publication number Publication date
WO2013004897A1 (en) 2013-01-10
WO2013004897A9 (en) 2013-02-14
FI20115708A0 (fi) 2011-07-01
FI20115708A (fi) 2013-01-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI118890B (fi) Työkonejärjestelmä, johon kuuluu välineet prosessoitavan puun kaatamiseksi
KR102046185B1 (ko) 이중 모드 래칫 전정기
FI121259B (fi) Järjestely ja menetelmä joukkokorjuun mahdollistamiseksi
JP2017501736A (ja) 生木の枝打ちをする装置
FI124876B (fi) Harvesteripää ja harvesteripääjärjestelmä
EP2866552B1 (en) Stripping blade for a forestry machine
Spinelli et al. Cost and productivity of harvesting high-value hybrid poplar plantations in Italy
FI118716B (fi) Järjestely puunkäsittelylaitteessa
EP2639026B1 (en) Tree processing device
FI118795B (fi) Kuorintajärjestely puunkäsittelylaitteessa
Ramantswana et al. Determining the effect of tree size, bark-wood bond strength and tree form on the productivity of an excavator-based harvester in Acacia mearnsii in the KwaZulu-Natal forestry region of South Africa
EP2470002A1 (en) Harvester head and method for controlling debarking properties in harvester head
CN101351312B (zh) 一种轮子
SE542340C2 (sv) Avbarkande skördaraggregat av engreppstyp
EP2702865A1 (en) Harvester head and method in processing tree trunks
Harvánek et al. Analysis of cutting force in the process of chipless felling wood
US20170135284A1 (en) Cutting tool and work machine
FI122968B (fi) Metsäkoneen työpää
FI12356U1 (fi) Työkonekäyttöinen raivauslaite
EP1986486A1 (en) A portable tool comprising an engine placed at one end of an elongated tube and a working tool placed in the opposite end.
CN118044408A (zh) 一种林业树木自动修枝设备及其运行方法
RU2480982C1 (ru) Пильный диск многоцелевого кустореза
CN205105736U (zh) 一种园林修剪刀
LV14833B (lv) Augošu koku zaļo zaru un sauso zaru apgriešanas iekārta
CN111670711A (zh) 一种园林绿化用绿化修剪器

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 124876

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed