FI122968B - Metsäkoneen työpää - Google Patents

Metsäkoneen työpää Download PDF

Info

Publication number
FI122968B
FI122968B FI20106118A FI20106118A FI122968B FI 122968 B FI122968 B FI 122968B FI 20106118 A FI20106118 A FI 20106118A FI 20106118 A FI20106118 A FI 20106118A FI 122968 B FI122968 B FI 122968B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
head
chipping
wood
chipping device
harvester
Prior art date
Application number
FI20106118A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20106118L (fi
FI20106118A (fi
FI20106118A0 (fi
Inventor
Pentti Polus
Original Assignee
Pentti Polus
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pentti Polus filed Critical Pentti Polus
Priority to FI20106118A priority Critical patent/FI122968B/fi
Publication of FI20106118A0 publication Critical patent/FI20106118A0/fi
Publication of FI20106118L publication Critical patent/FI20106118L/fi
Publication of FI20106118A publication Critical patent/FI20106118A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122968B publication Critical patent/FI122968B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/093Combinations of shearing, sawing or milling apparatus specially adapted for felling trees
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L11/00Manufacture of wood shavings, chips, powder, or the like; Tools therefor

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)

Description

Metsäkoneen työpää
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen metsäkoneen työpää.
5 Metsäkone on metsässä toimiva monitoiminen työkone, jonka avulla toteutetaan mm. seuraavia puunkorjuuseen liittyviä työvaiheita: puun kaataminen, karsiminen, katkaiseminen, mittaaminen ja pinoaminen. Tällainen metsäkone tunnetaan hak-kuukoneena eli harvesterina. Tavanomaisen harvesterin työpää eli harvesteripää on metsäkoneen puunkorjuuosa eli puita katkaiseva, kaatava ja karsiva osa.
10 Lisäksi tunnetaan metsäkoneita, joiden avulla toteutetaan puun kaataminen, katkaiseminen ja hakettaminen. Jälkimmäisestä on käytetty nimitystä katkaisuhaketin.
Ennestään tunnetaan saman hakijan aikaisemmasta suomalaisesta patentista Fl-98440 pystypuuston katkaisuhaketin, jonka työpää muodostuu puuston katkaisu-laiteesta ja hakettimesta. Katkaisuhakettimeen kuuluu lisäksi hakkeen siirtolaite 15 sekä kulkuneuvo tai peruskone, johon työpää on kiinnitetty. Katkaisuhakettimen työpää on haketusosa, joka liitetään peruskoneeseen, kuten traktoriin, ennen työmaalle menoa ja se on purettavissa pois peruskoneesta käytön jälkeen. Katkaisu-hakettimesta puuttuvat sähköiset ohjaustoiminnot.
Tavanomaisen harvesterin rajoituksena on se, että harvesteripää soveltuu vain 20 kuitu- ja tukkipuun korjuuseen liittyviin metsätöihin. Harvesteripää ei sovellu hakkeen valmistukseen.
^ Ongelmana edellä mainitussa katkaisuhakettimessa on erityisesti se, että perus- o kone on sidottu työpäähän haketusvaiheen ajan. Peruskoneella ei tällöin voi tehdä οό esim. muita maatalous ja/tai metsätaloustöitä.
o i ^ 25 Keksinnön tarkoituksena on poistaa mm. edellä esitettyihin metsäkoneisiin liittyvät | ongelmat. Keksinnön tarkoituksena on myös saada aikaan uusi parannettu metsä- koneen työpää ja metsäkone, jonka avulla tehokkaasti korjataan kuitu- ja/tai tukki-^ puuta metsästä ja haketetaan hakkuutähteeksi jäänyttä puuainesta ja/tai harvensi nus-/pienpuuta. Keksinnössä on yhdistetty toisiinsa harvesteripää ja haketin, jotka o ^ 30 kumpikin laite on välittömästi käytettävissä. Kun metsäkoneen työpään haketin on ensimmäisessä asemassa, harvesterinpäätä käytetään kuitupuun tai vastaavan kaatamiseen, karsimiseen ja katkaisemiseen ja kun haketin on toisessa asemas- 2 sa, metsäkoneen työpään haketinta käytetään pienpuun tai vastaavan hakettami-seen.
Keksinnön mukaiselle metsäkoneen työpäälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
5 Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty keksinnön edullisia sovellusmuo-toja.
Keksinnön kohteena on metsäkoneen työpää, joka käsittää runko-osan, jonka yhteydessä on puun katkaisulaite, oksien karsintalaite ja puun syöttölaite, jotka yhdessä muodostavat harvesteripään. Keksinnön mukaisesti työpää käsittää lisäksi 10 haketuslaitteen, joka on kääntyvästi yhdistetty runko-osaan siten, että se on käännettävissä runko-osan ja haketuslaitteen välisellä toimilaitteella ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin, jossa ensimmäisessä asemassa haketus-laite on harvesteripään toiminta-alueen ulkopuolella ja toisessa asemassa toiminnallisesti harvesteripään yhteydessä siten, että hakettamiseen tarkoitettu puuaines 15 on suoraan syötettävissä puun syöttölaitteen avulla haketuslaitteeseen.
Haketuslaite on edullisesti yhdistetty kääntyvästi runko-osaan sopivalle vaaka-akselille eli harvesteripään pituussuuntainen keskiakselin suuntaan kohtisuorasti olevalle akselille. Vaihtoehtoisesti haketuslaite on edullisesti yhdistetty kääntyvästi runko-osaan sopivalle pystyakselille eli harvesteripään pituussuuntainen keskiak-20 selin suuntaiselle akselille. Todettakoon kuitenkin, että muutkin kääntöakselin suunnat mahdollisia.
Keksinnön etuna on, että harvesteripäästä ja haketuslaitteesta muodostetulla lai-teyhdistelmällä tehdään välittömästi ilman muutoksia joko ainespuun eli kuitu-
CM
g ja/tai tukkipuun korjuuta tai pienpuun hakettamista pystystä.
C\J
i § 25 Keksinnön eräässä edullisessa sovellusmuodossa haketuslaite on yhdistetty run- i ^ ko-osaan sopivalla nivelelimellä, kuten kääntöakselilla. Haketuslaitteen kiinnitys x saadaan näin tukevaksi. Haketuslaite on käännettävissä kääntöakselia vastaan
CC
kohtisuorassa tasossa. Haketuslaite kiinnitetään kotelostaan kääntyvästi runko-” osaan, erityisesti tämän sivuun, pienen etäisyyden päähän harvesteripään pituus- o 30 suuntaisesta keskiakselista ja tähän nähden kohtisuorasti. Vaihtoehtoisesti hake-^ tuslaite on järjestetty kääntyvästi pystyakselille eli harvesteripään pituussuuntainen keskiakselin suuntaiselle akselille. Tällöin haketuslaite kiinnitetään esim. puun katkaisulaitteena toimivan ketjusahan tai vastaavan kotelon tai sen jatko-osan ympärille sopivalla laakerilla. Kotelo on sylinterimäinen ja keskiakseliltaan yhdensuun- 3 täinen harvesteripään pituussuuntaisen keskiakselin kanssa. Kotelo on myös jäykkää ja järeää materiaalia.
Keksinnön toisessa edullisessa sovellusmuodossa runko-osan ja haketuslaitteen väliseen toimilaitteeseen kuuluu paineväliainesylinteri, edullisesti hydraulisylinteri. 5 Tämä on helposti yhdistettävissä metsäkoneen hydraulisiin järjestelmiin ja sen ohjaus on yksinkertainen toteuttaa.
Keksinnön kolmannessa edullisessa sovellusmuodossa toimilaitteeseen kuuluu ketjukääntölaite, johon paineväliainesylinteri on yhdistetty. Etuna on, että toimilaite saadaan toteutettua yksinkertaisena ja tiiviinä rakenteena, joka lisäksi saadaan 10 sovitettua runko-osan välittömään läheisyyteen. Tällöin toimilaite ei häiritse metsäkoneen työpäällä työskentelyä.
Keksinnön neljännessä edullisessa sovellusmuodossa haketuslaite käsittää edullisesti kiekkomaisen hakettimen eli haketinlaikan, jota käytettään edullisesti paine-väliainemoottorilla, kuten hydraulimoottorilla. Etuna on matala ja tiivis haketuslait-15 teen rakenne ja lisäksi tehokas puuaineksen hakettaminen. Haketuslaite käsittää edullisesti sylinterimäisen kotelon, jonka yhteyteen haketin ja muut sen toimilaitteet on sovitettu.
Keksinnön viidennessä edullisessa sovellusmuodossa haketin on järjestetty toimimaan myös siirtolaiteena, erityisesti puhaltimena, jonka avulla hake siirretään 20 haketuslaitteesta ulos. Etuna on, ettei tällöin välttämättä tarvita erillistä puhallinta hakkeen imemiseksi ulos hakettimesta.
Keksinnön kuudennessa edullisessa sovellusmuodossa haketuslaite on yhdistetty sopivalla kanavalla, kuten joustavalla putkella, edullisimmin teleskooppiputkella,
CM
^ keräystilaan. etuna on, että hake saadaan näin suoraan kerättyä talteen haketti- ^ 25 meitä.
CO
cp
Keksinnön kohteena on myös metsäkone, joka käsittää harvesteripään. Keksinnön x mukaisesti harvesteripäähän on yhdistetty jonkin edeltävän sovellusmuodon ja jäl- “ jempänä esitettyjen patenttivaatimusten mukainen haketuslaite.
00 S Keksinnön kohteena on lisäksi menetelmä metsätyökoneessa. Keksinnön mukai- o 30 sesti metsäkoneen nosturi varustetaan kaksilla työvälineillä, joiden avulla
C\J
a) ainespuuta eli kuitu- ja/tai tukkipuuta korjataan kasvupaikallaan, ja 4 b) pienpuuta tai vastaavaa puuainesta haketetaan pystyasennossa kasvupaikallaan, jotka työvälineet ovat vaihdettavissa työasemaan ja otettavissa välittömästi käyttöön työprosessin mukaisesti metsätyömaalla tai vastaavalla.
5 Menetelmässä työvälineet käsittävät jonkin keksinnön mukaisen metsäkoneen työ pään.
Keksinnön tärkein etu on se, että metsäkoneen työpäätä ja myös metsäkonetta käytetään tehokkaasti kahteen tarkoitukseen eli sekä tukki- ja kuitupuun korjaamiseen että puun hakettamiseen jo pienpuun tai vastaavan korjuukohteessa. Kek-10 sinnön avulla harvennushakkuu, maisemointityöt, ympäristönhoitotyöt ja niihin liittyvä puuaineksen haketus sekä ainespuun (kuitu- ja tukkipuu) valmistus saadaan toteutettua alusta loppuun yhden ja saman metsäkoneen ja yhden miehen työpanoksella. Näin myös koneinvestointi- ja työvoimakustannukset voidaan minimoida. Keksinnön avulla kaikki tarpeettomat ja päällekkäiset mies- ja konetyövaiheet 15 ja niiden aiheuttamat odotuskustannukset jäävät pois ja metsänhoitotyöt ja hakkeen tuotanto saadaan aikaisempaa kannattavammaksi ja samalla myös ympäristönhoitotyöt osittain kulujaan kattaviksi.
Keksinnön etuna on se, että metsässä pystyssä oleva puu on katkaistavissa kasvupaikallaan kummassakin edellä mainitussa käyttötarkoituksessa eikä sitä tarvit-20 se kaataa ainakaan haketusta toteutettaessa. Tiheässä metsässä juuri puun kaataminen ja saattaminen hakkurin käsittelyyn on aiemmin tuottanut suuria vaikeuksia ja tämä voidaan nyt välttää keksinnön ansiosta.
Keksinnön etuna on yksinkertainen ja yhtenäinen rakenne ja valmistusystävälli-
C\J
5 syys.
CvJ
§ 25 Keksinnön etuna on myös hankintakustannusten edullisuus, koska keksinnön mu- kainen laiteyhdistelmä on edullisesti toteutettavissa valmistusvaiheessa jo ole- x massa oleviin harvesteripäällä varustettuihin metsäkoneisiin.
□_ oo Seuraavassa keksintöä ja sen muita etuja selostetaan yksityiskohtaisemmin viit- 5 taamalla oheiseen piirustukseen, jossa δ ^ 30 kuvio 1 esittää sivulta katsottuna keksinnön mukaista metsäkonetta hakettimen osalta leikkauskuvantona; 5 kuvio 2 esittää havainnollisesti keksinnön mukaista metsäkoneen työpäätä sivulta katsottuna ja osittain poikkileikkauksena, jossa haketuslaite on ensimmäisessä asemassa harvesteripään toiminta-alueen ulkopuolella; kuvio 3 esittää havainnollisesti kuvion 2 metsäkoneen työpäätä sivulta katsottu-5 na ja osittain poikkileikkauksena, jossa haketuslaite on toisessa asemassa toiminnallisesti harvesteripään yhteydessä; ja kuvio 4 esittää kuvion 3 metsäkoneen työpään haketinta päältä katsottuna.
Kuvioissa käytetään toisiaan vastaavista osia samoja viitenumerolta.
Metsäkone, kuvio 1, käsittää konerungon 11, joka lepää pyörien 12 tai vastaavien 10 varassa, ja nosturin 13, joka on yhdestä päästä kiinnitetty liikutettavasti konerunkoon ja jonka toiseen vapaaseen päähän on liitetty harvesteripää 10. Nosturi 13 käsittää puomin 131 ja joukon paineväliainesylintereitä 132, kuten hydraulisylinte-reitä, puomin käyttämiseksi. Metsäkoneen käyttäjän hytti 14 istuimineen ja ohjaus-välineineen on lisäksi järjestetty konerunkoon. Käyttömoottori ja paineväliainetta 15 tuottavat laitteistot 15 metsäkoneen liikuttamiseksi sekä nosturin harvesteripään ja muiden paineväliaineella toimivien laitteiden käyttämiseksi on sovitettu myös kone-rungon yhteyteen. Keräystila 9 on järjestetty tässä tapauksessa konerunkoon, mutta se voi olla vaihtoehtoisesti metsäkoneeseen nähden erillinen keräyssäkki tai -säiliö.
20 Metsäkoneen työpään 1 yhden osan muodostaa harvesteripää 10. Tämä käsittää runko-osan 2, joka on siis koko työpään 1 runko-osa. Runko-osan 2 yhteydessä on tartuntakourat/monipuutartuntakourat puuhun tarttumiseksi, puun katkaisulaite 3 (edullisesti käännettävä ketjusahayksikkö), oksien karsintalaite ja puun pitkittäi- C\l 5 nen syöttölaite 4. Harvesteripää 10 on kiinnitetty runko-osasta 2 nosturiin pyörivän ^ 25 nivelen välityksellä, jolloin harvesteripää on pyöritettävissä pituussuuntaisen kes- 9 kiakselinsa C - C ympäri. Harvesteripää 10 on puita katkaiseva ja karsiva osa.
h-
Harvesteripäällä 10 käsitellään korjattavaa kuitu- ja tukkipuuta.
X
DC
Metsäkoneen työpään 1 toisen osan muodostaa haketuslaite 5. Tämä on käänty-oo >- västi kiinnitetty runko-osaan 2 siten, että se on käännettävissä runko-osan 2 ja ha-
o 30 ketuslaitteen 5 väliin sovitetun toimilaitteen 6 avulla ensimmäisestä asemasta A ^ toiseen asemaan B ja takaisin. Haketuslaite 5 on ensimmäisessä asemassa A
harvesteripään 10 toiminta-alueen ulkopuolella, kuten runko-osan 2 sivulla (ja/tai takana) ja harvesteripään 10 rinnalla (ja/tai takana), ja toisessa asemassa B toiminnallisesti harvesteripään 10 yhteydessä, edullisesti puun syöttösuunnassa har- 6 vesteripää 10 alla ja tämän pystyakselilla C - C siten, että hakettamiseen tarkoitettu puuaines P on suoraan syötettävissä puun syöttölaitteen 4 avulla haketuslait-teeseen 5, erityisesti sen syöttösuppiloon 53 ja varsinaiseen hakettimeen 51. Ha-ketuslaite 5 on kiinnitetty edullisimmin runko-osaan 2 irrotettavasti ja uudelleen 5 kiinnitettävästi sopivilla kiinnityslaitteilla. Haketuslaite on tällöin irrotettavissa esim. huoltoa varten. Tällöin harvesteripäätä 10 voidaan käyttää myös ilman haketuslai-tetta 5. Tarpeen vaatiessa haketuslaite 5 on kiinnitettävissä harvesteripään 10 yhteyteen.
Metsäkoneen työpään 1 haketuslaite 5 on yhdistetty runko-osaan 2 sopivalla nive-10 lelimellä 7, kuten molempia osia yhdistävällä kääntöakselilla 71. Tällöin haketuslaite 5 on käännettävissä ensimmäisestä asemasta A sopivan kääntökulman, edullisesti 180 astetta, verran toiseen asemaan B kääntöakselin 71 kautta kulkevan ja sen suuntaisen suoran ympäri.
Piirustusten mukaisessa keksinnön sovellusmuodossa kääntöakseli 71 on koh-15 tisuoraan harvesteripään 10 pituussuuntaiseen keskiakseliin C - C nähden. Tällöin haketuslaite 5 on ensimmäisessä asemassa A harvesteripään 10 toiminta-alueen ulkopuolella siten, että se on runko-osan 2 sivulla ja/tai takana ja harvesteripään 10 rinnalla ja/tai takana.
Kääntöakselin suunta on vaihtoehtoisesti keskiakselin C - C suunta. Kääntöakseli 20 on tässä tapauksessa etäisyyden päässä pystyakselista harvesteripään 10 sivussa. Tällöin haketuslaite on edullisesti kiinnitetty esim. puun katkaisulaitteena 3 toimivan ketjusahan tai vastaavan kotelon tai sen jatko-osan ympärille sopivalla laakerilla. Kotelo on sylinterimäinen ja halkaisijaltaan esim. n. 200 mm. Kotelo on keskiakseliltaan yhdensuuntainen harvesteripään pituussuuntaisen keskiakselin ^ 25 kanssa. Kotelo on myös jäykkää ja järeää materiaalia, kuten teräslevyä, jolloin se ° kestää mainitun haketuslaiteen kiinnityksen, ώ o ^ Tällöin haketuslaite 5 on ensimmäisessä asemassa A harvesteripään 10 toiminta- ^ alueen ulkopuolella siten, että se on etäisyyden päässä keskiakselista C - C ja £ runko-osan 2 ulkopuolella eikä häiritse näin harvesteripään 10 käyttöä puun kor- °o 30 juuta toteutettaessa. Vastaavasti haketuslaite 5, erityisesti sen syöttösuppilo 53, S on toisessa asemassa B keskiakselilla C - C, jolloin se ottaa vastaan haketettavaa
O
o puuta puun syöttölaitteelta 4.
C\J
7
Metsäkoneen työpään 1 runko-osan 2 ja haketuslaitteen 5 välinen toimilaite 6 on edullisesti toteutettu yhden tai useamman paineväliainesylinteri 61; 61a, 61b, edullisimmin hydraulisylinterin, avulla.
Toimilaite 6, kuten paineväliainesylinteri 61, on yksinkertaisessa ratkaisussa jär-5 jestetty suoraan runko-osan 2 ja haketuslaiteen 5 väliin siten, että sylinteriä käyttämällä haketuslaite 5 on käännettävissä ensimmäisestä asemasta A sopivan kääntökulman, edullisesti 180 astetta, verran toiseen asemaan B kääntöakselin 71 kautta kulkevan ja sen suuntaisen suoran ympäri.
Metsäkoneen työpään 1 edullisessa sovellusmuodossa toimilaitteeseen 6 kuuluu 10 ketjukääntölaite 62, johon paineväliainesylinteri 61; 61 a, 61 b on yhdistetty.
Ketjukääntölaite 62 piirustusten mukaisessa sovelluksessa toteutettu kahden kääntöpyörän 621, ensimmäisen ja toisen kääntöpyörän 621a, 621 b, ja ketjun 622, ensimmäisen ja toisen ketjun 622a, 622b, avulla siten, että kääntöpyörät 621 on kiinnitetty kääntöakselille 71, edullisesti tämän päätyihin, ja ketjut 622 kääntöpyö-15 rien kehän hampaiden yli. Ensimmäisen ketjun 622; 622a ensimmäinen pää on yhdistetty ensimmäiseen paineväliainesylinteriin 61a, erityisesti tämän mäntään, ja toinen pää ensimmäiseen kääntöpyörään 621; 621a. Toisen ketjun 622; 622b ensimmäinen pää on yhdistetty toiseen paineväliainesylinteriin 61b, erityisesti tämän mäntään, ja toinen pää toiseen kääntöpyörään 621; 621b. Paineväliainesylinterin 20 61; 61a, 61b sylinteriosat on vuorostaan kiinnitetty runko-osaan 2. Painevä- liainesylinterit 61; 61a, 61b ovat kääntöakselin suunnassa etäisyyden päässä toisistaan. Paineväliainesylintereitä 61; 61a, 61b käyttämällä (vuorotellen yksi lepo-asennossa ja toinen työasennossa) ketjuja 622; 622a, 622b liikutetaan samaan haluttuun suuntaan ja sen avulla kääntöpyöriä 621 ja kääntöakselia 71 käänne- £! 25 tään, jolloin haketin 5 saadaan käännettyä kahden mainitun aseman A, B välillä, δ
(M
οό Metsäkoneen työpään 1 edullisessa sovellusmuodossa haketuslaite 5 käsittää o ^ edullisesti kiekkomaisen hakettimen eli haketuskiekon 51, jota käytettään edulli- ^ sesti paineväliainemoottorilla 52, kuten hydraulimoottorilla, joka on yhdistetty met- £ säkoneen hydraulisiin ja/tai sähköisiin järjestelmiin. Haketuslaitteen 5 etuosassa oo 30 on syöttösuppilo 53, jonka avulla haketettava puuaines ohjataan hakettimen 51 δ haketusteriä vasten. Asemassa B kiekkomainen haketinlaikka 51 on järjestetty 5 edullisesti kulmaan, edullisimmin 45 asteen kulmaan, puun syöttösuuntaan ja sa- C\] maila keskiakseliin C - C nähden. Tällöin puulastu saadaan irrotettua hakettimella 51 puuaineksesta vuolaisemalla, mikä kuluttaa suhteellisen vähän energiaa. Hake- 8 tuslaitteen 5 osat on sovitettu sopivaan, kuten sylinterimäiseen, koteloon 50 tai vastaavaan.
Metsäkoneen työpään 1 edullisessa sovellusmuodossa haketuslaitteen 5 haketin 51 on järjestetty toimimaan myös siirtolaitteena, erityisesti puhaltimena, jonka 5 avulla hake siirretään haketuslaitteesta ulos. Haketuslaite 5 on tällöin varustettu edullisimmin erillisillä puhallinosalla 54. Puhallinosa 54 on edullisesti toteutettu joukolla kiekkomaisen hakettimen 51 keskinapaan yhdistettyjä siipiä. Haketinlaite 5 on edullisimmin liitetty hakettimen 51 kehältä tämän pyörimissuunnassa tangen-tiaalisesti kanavaan 8. Vaihtoehtoisesti (tai puhallinosan 54 lisäksi) erillisen imu-10 puhallin järjestetään kanavaan 8.
Metsäkoneen työpään 1 edullisessa sovellusmuodossa haketuslaite 5 on yhdistetty sopivalla kanavalla 8, kuten joustavalla putkella, edullisimmin teleskooppiputkel-la, keräystilaan 9. Haketuslaitteella 5 puuaineksesta aikaansaatu hake siirretään, edullisimmin ilmavirran avulla, kanavan 8 kautta keräystilaan 9.
15 Keksinnön mukainen metsäkoneen työpää on edullisimmin yhdistetty metsäkoneen hydraulisiin ja/tai sähköisiin järjestelmiin, jolloin työpään, erityisesti harveste-ripää 10 ja haketuslaitteen 5, ohjaus on yksinkertainen toteuttaa.
Keksinnön mukainen metsäkoneen työpään 1 ja metsäkone toimii periaatteessa seuraavasti. Kuitu- ja tukkipuuta metsästä korjattaessa harvesteripäätä 10 käytet-20 tään yksinomaan sinänsä tavanomaisella ja tunnetulla tavalla. Tällöin haketuslaite 5 on ensimmäisessä asemassa A harvesteripään 10 toiminta-alueen ulkopuolella. Kun metsäkoneen työpäällä käsitellään metsässä pienpuuta tai vastaa hakkeen aikaansaamiseksi, haketuslaite 5 käännetään toimilaitteen 6 avulla metsäkoneen ^ ohjausvälineillä ensimmäisestä asemasta A toiseen asemaan B. Haketuslaite 5 on o 25 toisessa asemassa B toiminnallisesti harvesteripään 10 yhteydessä. Haketetta-oö vaan puuhun tartutaan kasvupaikallaan harvesteripään tartuntakouril- o ^ la/monipuutartuntakourilla, puu katkaistaan pystyasennossa puun katkaisulaiteella ^ 3 ja syötetään pystyasennossa puun syöttölaitteella 4 haketuslaitteeseen 5. Hake- £ tuslaite 5, erityisesti syöttösuppilo 53, on suoraan puun syöttölaitteen 4 syöttö kö 30 suunnassa harvesteripään 10 alapuolella ja tämän keskiakselilla C - C, jolloin se S ottaa vastaan puuta puun syöttölaitteelta 4. Haketuslaite 5, erityisesti tämän hake- 5 tuskiekko 51, pienentää terillään puun pienikokoisiksi puupaloiksi, hakkeeksi H, ja
CM
siirtää sen edullisimmin keskipakoisvoimia hyväksikäyttäen kanavaan 8 ja edelleen kanavan 8 läpi keräystilaan 8. Vastaavasti, kun metsäkoneella jälleen siirry-35 tään korjaamaan ja käsittelemään järeää puuainesta, kuten kuitupuuta, haketuslai- 9 te 5 käännetään ensin toimilaitteen 6 avulla metsäkoneen ohjausvälineillä toisesta asemasta B ensimmäiseen asemaan A harvesteripään 10 toiminta-alueen ulkopuolella, jonka jälkeen harvesteripään käyttö kuitupuun tai vastaan korjuuseen voidaan aloittaa välittömästi.
5 Keksinnön eräässä sovellusmuodossa metsäkoneen työpään haketuslaite on kiinnitetty harvesteripäähän irrotettavasti ja uudelleen kiinnitettävästi. Etuna on, että haketuslaite on irrotettavissa metsäkoneen työpäästä esim. huoltoa varten. On kuitenkin todettava, että harvesteripää ja haketuslaite muodostavat tehokkaan ja toimivan laitekokonaisuuden, jota ei ole sinänsä edullista hajottaa osiin, koska se 10 toimii sellaisenaan sekä ainespuun korjuuseen että hakkeen valmistukseen.
Keksinnön kohteena on myös metsäkone, joka käsittää harvesteripään. Keksinnön mukaisesti harvesteripäähän on yhdistetty jonkin edellä esitetyn sovellusmuodon mukainen ja patenttivaatimuksissa esitetty haketuslaite 5.
Keksinnön kohteena on lisäksi menetelmä metsätyökoneessa. Keksinnön mukai-15 sesti metsäkoneen nosturi varustetaan kaksilla työvälineillä, joiden avulla aines-puuta eli kuitu- ja/tai tukkipuuta korjataan kasvupaikallaan, ja pienpuuta tai vastaavaa puuainesta haketetaan pystyasennossa kasvupaikallaan. Nämä työvälineet ovat vaihdettavissa työasemaan ja otettavissa välittömästi käyttöön työprosessin mukaisesti metsätyömaalla tai vastaavalla. Mainitut työvälineet käsittävät jonkin 20 keksinnön mukaisen metsäkoneen työpään, jossa on sekä harvesteripää että haketuslaite.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyä sovellusesimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrit-^ telemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa, δ ™ 25
CO
o 1^ x cc
CL
CO
δ o δ c\j

Claims (5)

10
1. Metsäkoneen työpää (1), joka käsittää runko-osan (2), jonka yhteydessä on tartuntakourat puuhun tarttumiseksi, puun katkaisulaite (3), oksien karsintalaite ja puun syöttölaite (4), jotka yhdessä muodostavat harvesteripään (10) ja että työpää 5 käsittää lisäksi haketuslaitteen (5), joka on kääntyväsi! yhdistetty harvesteripäähän (10), tunnettu siitä, että haketuslaite (5) on yhdistetty runko-osaan (2) sopivalla nivelelimellä (7), kuten kääntöakselilla (71) siten, että se on käännettävissä runko-osan ja haketuslaitteen välisellä toimilaitteella (6), johon kuuluu paineväliainesylin-teri (61) ja ketjukääntölaite (62), johon paineväliainesylinteri (61; 61a, 61b) on yh-10 distetty, ensimmäisestä asemasta (A) toiseen asemaan (B) ja takaisin, jossa ensimmäisessä asemassa (A) haketuslaite on harvesteripään toiminta-alueen ulkopuolella ja toisessa asemassa (B) toiminnallisesti harvesteripään yhteydessä, erityisesti puun syöttösuunnassa harvesteripään alla ja tämän pystyakselilla (C - C) siten, että hakettamiseen tarkoitettu puuaines on suoraan syötettävissä puun syöt-15 tölaitteen (4) avulla haketuslaitteeseen (5), erityisesti sen syöttösuppiloon (53) ja varsinaiseen hakettimeen (51).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen metsäkoneen työpää, tunnettu siitä, että haketuslaite (5) käsittää kiekkomaisen hakettimen (51), jota käytettään edullisesti 20 paineväliainemoottorilla (52), kuten hydraulimoottorilla, joka haketin on järjestetty kulmaan, edullisesti 45 asteen kulmaan, puun syöttösuuntaan ja samalla keskiak-seliin (C - C) nähden.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen metsäkoneen työpää, tunnettu siitä, että 25 haketin (51) on järjestetty toimimaan myös puhaltimena, jonka avulla hake surreet tään haketuslaitteesta ulos. δ C\J oo
4. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen metsäkoneen työpää, tun- O ^ nettu siitä, että haketuslaite (5) on yhdistetty sopivalla kanavalla (8), kuten jousta- 30 valla putkella, edullisimmin teleskooppiputkella, keräystilaan (9). CC CL oo
5. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen metsäkoneen työpää, tun- δ nettu siitä, että haketuslaite (5) on kiinnitetty harvesteripäähän (10) irrotettavasti ja o uudelleen kiinnitettävästi. C\l 35 11
FI20106118A 2010-10-27 2010-10-27 Metsäkoneen työpää FI122968B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20106118A FI122968B (fi) 2010-10-27 2010-10-27 Metsäkoneen työpää

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20106118A FI122968B (fi) 2010-10-27 2010-10-27 Metsäkoneen työpää
FI20106118 2010-10-27

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI20106118A0 FI20106118A0 (fi) 2010-10-27
FI20106118L FI20106118L (fi) 2012-04-28
FI20106118A FI20106118A (fi) 2012-04-28
FI122968B true FI122968B (fi) 2012-09-14

Family

ID=43064276

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20106118A FI122968B (fi) 2010-10-27 2010-10-27 Metsäkoneen työpää

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122968B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20106118L (fi) 2012-04-28
FI20106118A (fi) 2012-04-28
FI20106118A0 (fi) 2010-10-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101563990A (zh) 防夹圆盘锯片树枝修剪装置
FI121259B (fi) Järjestely ja menetelmä joukkokorjuun mahdollistamiseksi
RU2370945C2 (ru) Устройство для заготовки древесины
KR100912356B1 (ko) 굴삭기를 이용한 원목 집게 톱
EP2639026B1 (en) Tree processing device
FI122968B (fi) Metsäkoneen työpää
WO2014007701A1 (en) Cutting arrangement for gripping and cutting trees or bushes
FI115501B (fi) Karsintalaitteisto sekä menetelmä pystypuiden karsimiseksi
CN202050729U (zh) 防夹圆盘锯片树枝修剪装置
AU2007209265B2 (en) Debarking arrangement for a wood-handling device
FI86682B (fi) Foerfarande och anordning foer flishuggning av trae.
US7055302B2 (en) Traveling device, mounted on a vehicle, removing and reducing the size of trees growing a row
EP0500907B1 (en) A cutting and sawing unit provided with a timber handling arrangement
RU2299557C1 (ru) Машина для обработки стоящих деревьев и заготовки древесных пиломатериалов
EP2322032B1 (en) Energy wood grapple
FI98440C (fi) Pystypuuston katkaisuhaketin
EP2825022B1 (en) Mobile loading system for forest harvester
FI130486B (fi) Syöttöpyörän käyttölaite
CN202773512U (zh) 防夹圆盘锯片树枝修剪装置
CA2279032C (en) Feed roller for timber processing
FI107869B (fi) Harvesterilisälaite
Koch Harvesting Energy Chips from Forest Residues, Some Concepts for the Southern Pine Region
FI60955B (fi) Foerfarande och anordning foer hantering av faellt traed
NL1032777C2 (nl) Inrichting voor het rooien van een boom.
FI123220B (fi) Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122968

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B