FI123220B - Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa - Google Patents
Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa Download PDFInfo
- Publication number
- FI123220B FI123220B FI20115509A FI20115509A FI123220B FI 123220 B FI123220 B FI 123220B FI 20115509 A FI20115509 A FI 20115509A FI 20115509 A FI20115509 A FI 20115509A FI 123220 B FI123220 B FI 123220B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- wood
- feeder
- harvester
- energy
- pressure accumulator
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G23/00—Forestry
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B27—WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
- B27B—SAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
- B27B25/00—Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Forests & Forestry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
- Ecology (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
- Disintegrating Or Milling (AREA)
Description
Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa - Förfarande och anordning pä drivningsmaskin
KEKSINNÖN TEKNIIKAN ALA
Keksinnön kohteena on menetelmä puunkorjuukoneessa puun liikuttamiseksi syöt-5 tölaitteessa, jossa menetelmässä on ainakin seuraavat vaiheet: - kiihdytysvaihe, jossa puu kiihdytetään hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen avulla liikenopeuteen, - hidastusvaihe, jossa puun liikenopeus hidastetaan hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen avulla, 10 - otetaan hidastusvaiheessa talteen hidastuvan puun liike-energiaa, - käsitellään puuta käsittelyvaiheessa, - käytetään hidastusvaiheessa talteen otettua liike-energiaa.
Keksintö koskee myös järjestelyä puunkorjuukoneen syöttölaitteessa, joka on järjestetty puun liikuttamiseksi, joka järjestely käsittää: 15 - hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen, jonka avulla puu on kiihdytettävissä kiih- dytysvaiheessa liikenopeuteen ja hidastettavissa hidastusvaiheessa, - talteenottolaitteisto hidastettavan puun liike-energian talteen ottamiseksi.
TEKNIIKAN TASO
Eräs esimerkki puunkorjuukoneesta on metsäkone, jossa on tyypillisesti hakkuu-20 pää, kuten harvesteripää tai vastaava käsittää hakkuupään rungon suhteen liikutettavia laitteita. Esimerkiksi puunsyöttölaitteistossa, jolla puu syötetään hakkuupään lävitse, on yleensä yksi tai useampi pyöritettävä ja/tai liikutettava puun syöt-törulla tai -tela. Puun syöttö voidaan toteuttaa myös puunsuuntaan järjestetyillä sy-
CM
£ linterillä, jotka työntävät tai vetävät puun hakkuupään läpi. Joskus puun syöttö ^ 25 suoritetaan syöttörullien ja sylintereiden yhdistelmällä. Hakkuupäässä saattaa olla Γ"» 9 myös katkaisulaite, esim. ketjusaha tai giljotiini, karsintaveitset, kaatolaite eli tiltti o tai muita puunkäsittelylaitteita. Yleensä hakkuupään rungon suhteen liikutettavat | laitteet toimivat täysin hydraulisesti, eli nestevoimalla, yleensä hydraulisylinterien ^ voimalla. Kun tarvitaan energiaa laitteen jonkin osan liikkeen aikaansaamiseksi, S 30 käytetään tällöin paineväliainetta kuten hydrauliöljyä niin syöttömoottorin, sahani moottorin kuin sylinterien liikkeen aikaansaamiseksi, o
C\J
Esimerkiksi harvesteripään kokonaishyötysuhde voi olla esimerkiksi 50 - 75 % siihen syötetystä tehosta laskettuna. Häviöt johtuvat esimerkiksi mekaanisesta hankauksesta ja painehäviöistä, jolloin osa energiasta muuttuu lämmöksi. Puun kan- 2 nattaminen, eli painovoimaa vastoin toimiminen sekä puun liikuttaminen kuluttaa myös energiaa. Puun käsittelyssä käytetään suuria voimia mm. sylintereiden takia ja nopeita kiihdytyksiä mm. syöttömoottoreissa ja sahamoottorissa.
Sähköä ja elektroniikkaa käytetään hakkuupäissä tyypillisesti lähinnä venttiilinen 5 ohjaukseen, puun mittaamiseen ja niihin liittyviin anturointeihin.
KEKSINNÖN TARKOITUS JA LYHYT KUVAUS
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on parantaa puunkorjuukoneen hyötysuhdetta ja siten aikaan saada entistä energiatehokkaampia tapoja puun korjaamiseksi. Eräs tavoite on pienentää puunkorjuukoneen käyttämää energiamäärää, jolloin 10 puunkorjuukone voi toimia samalla polttoainemäärällä pitempään ja tankkausväli kasvaa. Edelleen tavoitteena on pienentää puunkorjuukoneen järjestelmissä syntyvää hukkalämpöä. Edelleen eräs tavoite on tarjota ratkaisu, jossa hieman alimittaisen alustakoneen hydraulijärjestelmän avulla voidaan kuitenkin käyttää tarkoitukseen soveltuvia puunkorjuukoneen ratkaisuja, jolloin mahdollisesti alimittainen 15 alustakoneen järjestelmä ei niin voimakkaasti rajoita varsinaisen työn tekemiseen käytettäviä ratkaisuja.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että - ohjataan hidastusvaiheessa hydraulinestettä syöttölaitteen hydraulinestepiiristä painevaraajaan, jolloin kasvatetaan painevaraajan painevarausta, 20 - ohjataan käsittelyvaiheessa ja/tai kiihdytysvaiheessa hydraulinestettä paineva- raajasta syöttölaitteen ja/tai käsittelylaitteen hydraulinestepiiriin, jolloin puretaan painevaraajan painevarausta, - syöttölaitteen ohjelma tai ohjauselektroniikka ohjaa suuntaventtiilejä siten, että ^ syöttölaitteen energiatehokkuustavoite saavutetaan.
δ ^ 25 Keksinnön mukaiselle järjestelylle on puolestaan tunnusomaista, että 9 - talteenottolaitteistoon kuuluu painevaraaja, johon on ohjattavissa hidastusvai-
CNJ
o heessa hydraulinestettä syöttölaitteen hydraulinestepiiristä, jolloin painevaraajan ir painevaraus on kasvatettavissa, ^ - talteenottolaitteiston pain e varaajasta on purettavissa energiaa käsittelyvaiheessa S 30 ja/tai kiihdytysvaiheessa käsittelylaitteen ja/tai syöttölaitteen hydraulinestepiiriin, ^ jolloin painevaraajan painevarausta on purettavissa, o 00 - syöttölaitteen ohjelma tai ohjauselektroniikka ohjaa suuntaventtiilejä siten, että syöttölaitteen energiatehokkuustavoite saavutetaan.
3
Keksinnön avulla esitetyt tavoitteet on saavutettavissa. Puunkorjuukoneissa tapahtuu erittäin paljon edestakaisia liikkeitä ja liikkeitä, joissa käsiteltävä puu kiihdytetään liikenopeuteen, siirretään seuraavaan paikkaan, jonka jälkeen tehdään toimenpide, jonka jälkeen taas siirretään. Eräs esimerkki tällaisesta on puunkorjuus-5 sa käytettävä monitoimikone, joka kaataa, karsii ja katkoo puun määrämittäiseksi. Ensin koura viedään kiinni puuhun, puu katkaistaan ja kaadetaan, jonka jälkeen samanaikaisesti karsitaan oksia ja siirretään puuta ensimmäiseen katkaisukoh-taan, esim. 4,6 metrin kohdalle, johon liikkuva puu jarrutetaan pysähdyksiin erittäin tarkasti. Tässä kohdassa tehdään katkaisu, jonka jälkeen puuta kiihdytetään jäl-10 leen erääseen liikenopeuteen ja taas seuraavan katkokohdan eli katkaisupituuden, esim. 3 metrin kohdan, lähestyessä puun liike hidastetaan ja pysäytetään. Tässä taas katkaistaan. Tätä toistetaan kunnes koko puu, esim. 20 metriä on käsitelty ostajan tilaamiksi tukeiksi tai kuitupuiksi ja vastaaviksi. Eli toimintasekvensissa kiihdytys ja hidastus ovat toisiaan jatkuvasti seuraavia toimenpiteitä. Esitetyn keksin-15 nön avulla tässä puunkorjuukoneen hyötysuhdetta on merkittävästi parannettavissa, kun hidastusvaiheen energia otetaan talteen mitä suurimmassa määrin. Keksinnön tunnusomaisia piirteitä esitettäessä ”ja/tai” - operaattorilla tarkoitetaan tässä sitä, että valittavissa on vaihtoehdot käsittelylaite ja syöttölaite kumpikin erikseen tai molemmat yhdessä.
20 Keksinnön syöttölaite voi olla sovitettu hakkuupään, metsäkoneen puomin, ener-giakouran, pilkekoneen, hakkuukoneen tai vastaavan yhteyteen. Vastaavasti käsittelylaite voi olla yksi seuraavista: katkaisulaite, karsintalaite, kuorintalaite, pilkonta-laite, murskauslaite, keräin, siirtolaite, tasauslaite, purkulaite, kasauslaite, tartunta-laite, kuormauslaite, kääntölaite, pyörityslaite tai vastaava.
25 Vastaavasti erään sovellusmuodon mukaisesti hidastusvaiheen ja kiihdytysvai-
CM
^ heen välissä on käsittelyvaihe, jossa puuta käsitellään. Käsittelyvaiheessa voidaan ^ suorittaa käsittelylaitteella puulle vähintään yksi seuraavista toimenpiteistä: katkal la 9 su, karsinta, kuorinta, pilkonta, murskaus, keräys, siirto, tasaus, purku, kasaus, 0 tartunta, kuormaus, kääntö, pyöritys tai vastaava.
CC
30 Erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti puun syöttölaitteessa on tarttuja, joka o käsittää pyörivät tartuntarullat, jonka pyörivän liikkeen jarrutusenergia on taltioita- ^ vissa. Tällaiset tartuntarullat voivat olla esimerkiksi harvesteripään syöttörullasto.
^ Edelleen erään suoritusmuodon mukaisesti puun syöttölaitteessa on tarttuja, joka käsittää pihtimäiset sakset, jolloin saksien hidastusvaiheen hidastusenergia, kuten 35 syöttösuunnan lineaariliikkeen hidastusenergia, on taltioitavissa.
4 Tässä tekstissä mainitut sovellusesimerkit ja edut koskevat soveltuvin osin niin keksinnön mukaista järjestelyä kuin menetelmääkin, vaikka sitä ei aina erikseen mainitakaan.
Tässä tekstissä käsittelylaitteella voidaan myös tarkoitaa puunrunkoja käsitteleviä 5 työkoneeseen liitettäviä puunkäsittelylaitteita, yleisesti hakkuupäitä, kuten harves-teripää, karsimalaite, kuorimalaite, puun keruulaite, energiakoura, kaatopää, 1-oteharvesteri, prosessoripää. Tällaisen hakkuupään runkoon on tyypillisesti kiinnitetty liitosväline, jonka välityksellä hakkuupää on liitettävissä sitä käyttävään työkoneeseen, kuten erityisesti harvesterikäyttöön tehtyyn alustakoneeseen, joka on 10 yleensä joko pyörillä tai teloilla kulkeva. Muita mahdollisia työkoneita ovat esimerkiksi pyöräkuormaaja, kaivinkone tai muu maanrakennuskone, traktori, kuorma-auto tai muu liikkuva laite.
Edelleen keksintö on sovellettavissa erilaisissa bioenergiaa talteen keräävissä puunkorjuukoneissa, kuten risutukkeja muodostavassa laitteessa, jossa nippu risu-15 ja (tyypillisesti ensiharvennuspuuta ja vastavaa) paalataan yhteen helpommin käsiteltävään muotoon. Siinä vastaavalla tavalla puuaineksella on välillä liike-energiaa ja välillä se joudutaan taas pysäyttämään suoritettavia toimenpiteitä varten, jolloin pysäyttämisenergia voidaan ottaa talteen. Risutukkien muodostuslait-teen kanssa varsin analoginen toiminta on niin sanotussa 2-oteharvesterissa, jos-20 sa puu on erikseen kaadettu, jonka jälkeen se tuodaan käsiteltäväksi ajokoneen päälle asennettuun käsittelylaitteeseen.
Seuraavassa eräitä keksinnön sovellusmuotoja on esitelty yksityiskohtaisemmin oheiseen kuvioon viitaten, joissa kuviossa: - kuviossa 1 on esitetty eräs hydraulipiiri, jonka avulla keksinnön mukainen mene- ^ 25 telmä ja järjestely on toteutettavissa, δ
C\J
ivt. Kuviossa 1 on esitetty eräs hydraulipiiri 10, jonka avulla seuraava toimintasek- o ^ senssi on toteutettavissa: Menetelmä puunkorjuukoneessa puun liikuttamiseksi syöttölaitteessa, jossa menetelmässä on ainakin seuraavat vaiheet: £ - kiihdytysvaihe, jossa puu kiihdytetään hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen g 30 avulla liikenopeuteen, to - hidastusvaihe, jossa puun liikenopeus hidastetaan hydraulivoimakäyttöisen syötit tölaitteen avulla,
CVJ
- otetaan hidastusvaiheessa talteen hidastuvan puun liike-energiaa, - käsitellään puuta käsittelyvaiheessa, 35 - käytetään hidastusvaiheessa talteen otettua liike-energiaa, 5 - ohjataan hidastusvaiheessa hydraulinestettä syöttölaitteen hydraulinestepiiristä 10 painevaraajaan 21,22, jolloin kasvatetaan painevaraajan 21,22 painevarausta, - ohjataan käsittelyvaiheessa ja/tai kiihdytysvaiheessa hydraulinestettä paineva-raajasta 21, 22 syöttölaitteen ja/tai käsittelylaitteen hydraulinestepiiriin 10, jolloin 5 puretaan painevaraajan 21,22 painevarausta.
Vastaavasti on järjestely puunkorjuukoneen syöttölaitteessa, joka on järjestetty puun liikuttamiseksi, joka järjestely käsittää: - hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen, jonka avulla puu on kiihdytettävissä kiihdytysvaiheessa liikenopeuteen ja hidastettavissa hidastusvaiheessa, 10 - talteenottolaitteisto hidastettavan puun liike-energian talteen ottamiseksi, - talteenottolaitteistoon kuuluu painevaraaja 21, 22, johon on ohjattavissa hidastusvaiheessa hydraulinestettä syöttölaitteen hydraulinestepiiristä 10, jolloin paine-varaajan 21,22 painevaraus on kasvatettavissa, - talteenottolaitteiston painevaraajasta 21, 22 on purettavissa energiaa käsittely-15 vaiheessa ja/tai kiihdytysvaiheessa käsittelylaitteen ja/tai syöttölaitteen hydraulinestepiiriin 10, jolloin painevaraajan 21,22 painevarausta on purettavissa.
Kuviossa 1 alustakoneen, kuten metsäkoneen, hydraulijärjestelmän pumppu 3 tuottaa kuviossa esitetylle hydraulinestepiirille 10 tarvittavan paineen ja tilavuusvirran, joka virtaa mainittuun hydraulinestepiiriin putkilinjaa 30 pitkin. Paluulinja tank-20 kiin 39 on kuviossa merkitty viitenumerolla 31. Ensimmäisenä putkilinjassa on suuntaventtiili 100, jonka avulla ohjataan virtaussuuntaa kyseisessä piirissä. Tämän virtaussuunnan avulla voidaan esimerkiksi määrittää, että syötetäänkö puuta syöttölaitteessa eteenpäin vai taaksepäin. Syöttölaitteen hydraulimoottorit 5, tässä esimerkissä kaksi hydraulimoottoria 5 sarjaan kytkettynä, tuottavat voiman, jolla 25 puun liikenopeus kiihdytetään kiihdytysvaiheessa tai vastaavasti hidastetaan hi-
CM
5 dastusvaiheessa. Kuten hydrauliikka-alan asiantuntijalle on selvää, voi tässä olla ™ myös yksi yksittäinen hydraulimoottori 5 tai vaihtoehtoisesti kaksi hydraulimootto- 9 ria 5 rinnan kytkettynä, tarpeen ja tilanteen mukaan valittavissa.
C\1
O
x Edelleen kuvion 1 mukaisessa piirissä on esitettynä sovellusmuoto, jossa on kaksi “ 30 painevaraajaa 21,22, jolloin energiaa voidaan ottaa talteen sekä eteenpäin syöttö- o liikkeen hidastuksesta että taaksepäin syöttöliikkeen hidastuksesta. Syöttölaitteen ohjelma tai ohjauselektroniikka ohjaa suuntaventtiilejä 211,212, 221,222 siten, et-^ tä syöttölaitteen energiatehokkuustavoite saavutetaan. Eli kuvion mukaisessa jär jestelyssä venttiilin 212 ollessa auki, painevaraajan 21 painevaraus kasvaa. Vas-35 taavasti kun venttiili 211 on auki, niin painevaraajan 21 painevarausta puretaan. Vastaavalla tavalla painevaraajan 22 osalta, kun venttiili 221 on auki-asennossa, 6 varaus kasvaa ja kun venttiili 222 on auki, niin painevaraajan 22 painevarausta puretaan. Edelleen, kuten edellä on jo todettu, mainittuja varauksia voidaan käyttää myös käsittelylaitteiden tai itse alustakoneen hydraulijärjestelmän hyödyksi (ei esitetty kuviossa). Edullisesit painevaraaja(t) 21, 22 on sijoitettu syöttölaitteen tai kä-5 sittelylaitteen läheisyyteen, jolloin painehäviöt voidaan pitää mahdollisimman pieninä.
Edellä esitettyä voidaan soveltaa muun muassa siten, että syöttölaite on on sovitettu hakkuupään, metsäkoneen puomin, energiakouran, pilkekoneen, hakkuuko-neen tai vastaavan yhteyteen. Edelleen käsittelylaite voi olla on yksi seuraavista: 10 katkaisulaite, karsintalaite, kuorintalaite, pilkontalaite, murskauslaite, keräin, siirto-laite, tasauslaite, purkulaite, kasauslaite, tartuntalaite, kuormauslaite tai vastaava.
Tällöin esimerkiksi hakkuupäässä tukin kiihdytys ja jarrutus (hidastus) on eräs sovelluskohde, puomin edestakainen liike voi olla eräs sovelluskohde, energiakou-rassa siirtoliike voi olla eräs sovelluskohde, jossa esimerkiksi giljotiinikatkaisuun 15 hyödynnetään tätä talteen otettua energiaa. Tavanomainen ketjusahaukseen perustuva katkaisu vaatii usein hyvin vakiona pysyvän paineen ja tilavuusvirran, joten se ei välttämättä ole edullisin sovelluskohde talteen otetun energia purkamiselle.
Tämän keksinnön erään sovellusmuodon mukaisesti esimerkiksi harvesteripään toiminnoista kerätty energia otetaan talteen ja hyödynnetään se osittain tai koko-20 naan esim. alustakoneen toimintoihin, kuten sen voimansiirtoon, puomiston liikkeeseen tai jopa ohjaamon lämmittämiseen tai näiden yhdistelmään.
Tämän keksinnön erään sovellusmuodon mukaisesti esimerkiksi otetaan talteen työkoneen tai sen lisälaitteiden kuten puomiston tuottamaa energiaa ja käytetään ^ sitä harvesteripään toimintojen käyttöön. Sitä voidaan hyödyntää osittain tai koko- o 25 naan esim. puun syöttöön ja kannatteluun tai katkaisuun tai niiden yhdistelmään.
1^- 9 Hakkuupään toiminta on alan ammattilaiselle tuttua, eikä sitä selitetä tässä tekstis-
C\J
o sä tarkemmin. Alan ammattilaiselle on selvää, ettei keksintö rajoitu pelkästään | edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan keksintö voi vaihdella jäljempänä esitettyjen ^ patenttivaatimusten rajoissa. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa esitetään joi- § 30 takin keksinnön mahdollisia suoritusmuotoja, eikä niiden sinällään pidä katsoa rail joittavan keksinnön suojapiiriä.
O
C\J
Claims (12)
1. Menetelmä puunkorjuukoneessa puun liikuttamiseksi syöttölaitteessa, jossa menetelmässä on ainakin seuraavat vaiheet: - kiihdytysvaihe, jossa puu kiihdytetään hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen 5 avulla liikenopeuteen, - hidastusvaihe, jossa puun liikenopeus hidastetaan hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen avulla, - otetaan hidastusvaiheessa talteen hidastuvan puun liike-energiaa, - käsitellään puuta käsittelyvaiheessa, 10. käytetään hidastusvaiheessa talteen otettua liike-energiaa, tunnettu siitä, että - ohjataan hidastusvaiheessa hydraulinestettä syöttölaitteen hydraulinestepiiristä (10) painevaraajaan (21, 22), jolloin kasvatetaan painevaraajan (21,22) paineva-rausta, 15. ohjataan käsittelyvaiheessa ja/tai kiihdytysvaiheessa hydraulinestettä paineva- raajasta (21, 22) syöttölaitteen ja/tai käsittelylaitteen hydraulinestepiiriin (10), jolloin puretaan painevaraajan (21,22) painevarausta, - syöttölaitteen ohjelma tai ohjauselektroniikka ohjaa suuntaventtiilejä (211, 212, 221,222) siten, että syöttölaitteen energiatehokkuustavoite saavutetaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että, hidastus- vaiheen ja kiihdytysvaiheen välissä on käsittelyvaihe, jossa puuta käsitellään.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että, käsittelyvaiheessa suoritetaan käsittelylaitteella puulle vähintään yksi seuraavista toimenpiteistä: katkaisu, karsinta, kuorinta, pilkonta, murskaus, keräys, siirto, tasaus, £! 25 purku, kasaus, tartunta, kuormaus, kääntö, pyöritys tai vastaava, δ CM
^ 4. Patenttivaatimusen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsitte- o ^ lyvaiheessa käsittelylaitteen tarvitsemaa energiaa otetaan painevaraajasta (21, ° 22), johon hidastusvaiheessa on otettu talteen liike-energiaa. CC CL
^ 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puuta liiku- lo 30 tetaan syöttölaitteella kahteen eri suuntaan, eli ensimmäiseen suuntaan ja toiseen ^ suuntaan, jolloin kiihdytysvaihe ja hidastusvaihe voivat tapahtua puuta liikkutetta- o ^ essa kumpaan tahansa mainittuun suuntaan. 8
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syöttölaite on sovitettu hakkuupään, metsäkoneen puomin, energiakouran, pilkekoneen, hak-kuukoneen, risutukkikoneen, 2-oteharvesterin tai vastaavan yhteyteen
7. Järjestely puunkorjuukoneen syöttölaitteessa, joka on järjestetty puun liikut-5 tamiseksi, joka järjestely käsittää: - hydraulivoimakäyttöisen syöttölaitteen, jonka avulla puu on kiihdytettävissä kiih-dytysvaiheessa liikenopeuteen ja hidastettavissa hidastusvaiheessa, - talteenottolaitteisto hidastettavan puun liike-energian talteen ottamiseksi, tunnettu siitä, että 10. talteenottolaitteistoon kuuluu painevaraaja (21, 22), johon on ohjattavissa hidas tusvaiheessa hydraulinestettä syöttölaitteen hydraulinestepiiristä (10), jolloin pai-nevaraajan (21,22) painevaraus on kasvatettavissa, - talteenottolaitteiston painevaraajasta (21, 22) on purettavissa energiaa käsittelyvaiheessa ja/tai kiihdytysvaiheessa käsittelylaitteen ja/tai syöttölaitteen hyd- 15 raulinestepiiriin (10), jolloin painevaraajan (21, 22) painevarausta on purettavissa, - syöttölaitteen ohjelma tai ohjauselektroniikka ohjaa suuntaventtiilejä (211, 212, 221,222) siten, että syöttölaitteen energiatehokkuustavoite saavutetaan.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että puun syöttölaitteessa on tarttuja, joka käsittää pyörivät tartuntarullat, jonka pyörivän liikkeen 20 jarrutusenergia on taltioitavissa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että puun syöttölaitteessa on tarttuja, joka käsittää pihtimäiset sakset, jolloin saksien hidastusvai-heen hidastusenergia, kuten syöttösuunnan lineaariliikkeen hidastusenergia, on taltioitavissa. C\J o 25
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että syöttölaite on ivt. on sovitettu hakkuupään, metsäkoneen puomin, energiakouran, pilkekoneen, hak- o ^ kuukoneen, risutukkikoneen, 2-oteharvesterin tai vastaavan yhteyteen, o
11. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että käsittelylaite ^ on yksi seuraavista: katkaisulaite, karsintalaite, kuorintalaite, pilkontalaite, murs- § 30 kauslaite, keräin, siirtolaite, tasauslaite, purkulaite, kasauslaite, tartuntalaite, kuormauslaite, kääntölaite, pyörityslaite tai vastaava. o C\l
12. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että painevaraaja (21, 22) on sijoitettu syöttölaitteen tai käsittelylaitteen läheisyyteen, jolloin paine-häviöt voidaan pitää mahdollisimman pieninä. 9
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115509A FI123220B (fi) | 2011-05-23 | 2011-05-24 | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20115505A FI20115505A0 (fi) | 2011-05-23 | 2011-05-23 | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa |
FI20115505 | 2011-05-23 | ||
FI20115509A FI123220B (fi) | 2011-05-23 | 2011-05-24 | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa |
FI20115509 | 2011-05-24 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20115509A0 FI20115509A0 (fi) | 2011-05-24 |
FI20115509A FI20115509A (fi) | 2012-11-24 |
FI123220B true FI123220B (fi) | 2012-12-31 |
Family
ID=44071631
Family Applications (2)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20115505A FI20115505A0 (fi) | 2011-05-23 | 2011-05-23 | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa |
FI20115509A FI123220B (fi) | 2011-05-23 | 2011-05-24 | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa |
Family Applications Before (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20115505A FI20115505A0 (fi) | 2011-05-23 | 2011-05-23 | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (2) | FI20115505A0 (fi) |
-
2011
- 2011-05-23 FI FI20115505A patent/FI20115505A0/fi not_active Application Discontinuation
- 2011-05-24 FI FI20115509A patent/FI123220B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20115505A0 (fi) | 2011-05-23 |
FI20115509A0 (fi) | 2011-05-24 |
FI20115509A (fi) | 2012-11-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3356116A (en) | Method and means for forest harvesting | |
FI121259B (fi) | Järjestely ja menetelmä joukkokorjuun mahdollistamiseksi | |
RU2370945C2 (ru) | Устройство для заготовки древесины | |
FI123293B (fi) | Työkoneeseen kiinnitettävä puuta prosessoiva laite | |
EP2387303B1 (en) | A feller device with a movable delimbing blade | |
EP3116300B1 (en) | Energy wood grapple | |
KR100912356B1 (ko) | 굴삭기를 이용한 원목 집게 톱 | |
EP2639026B1 (en) | Tree processing device | |
FI123220B (fi) | Menetelmä ja järjestely puunkorjuukoneessa | |
EP2804468B1 (en) | Cutting arrangement for gripping and cutting trees or bushes | |
FI127282B (fi) | Metsäkoneen tehonsyöttö | |
FI128815B (fi) | Joukkokeräin energiapuukouraa varten ja energiapuukoura | |
US20130284317A1 (en) | Timber processing with a knuckleboom log loader | |
US20050132860A1 (en) | Traversing circular saw | |
US20020092393A1 (en) | Traversing circular saw | |
EP2825022B1 (en) | Mobile loading system for forest harvester | |
US11425869B2 (en) | Tree processing systems | |
FI130486B (fi) | Syöttöpyörän käyttölaite | |
Torgersen et al. | Excavator-based cable logging and processing system: A Norwegian case study | |
CN118901537A (zh) | 伐木机 | |
CN205098327U (zh) | 灌木自装卸移动式设备 | |
RU2489844C1 (ru) | Способ разработки лесных территорий трасс нефтегазопроводов и лэп | |
FI122968B (fi) | Metsäkoneen työpää | |
CN208614982U (zh) | 一种切木机 | |
RU2130249C1 (ru) | Лесозаготовительная машина |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 123220 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |
|
MM | Patent lapsed |