FI124140B - Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo - Google Patents

Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo Download PDF

Info

Publication number
FI124140B
FI124140B FI20085434A FI20085434A FI124140B FI 124140 B FI124140 B FI 124140B FI 20085434 A FI20085434 A FI 20085434A FI 20085434 A FI20085434 A FI 20085434A FI 124140 B FI124140 B FI 124140B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cab
module
space
vehicle
cockpit
Prior art date
Application number
FI20085434A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085434A (fi
FI20085434A0 (fi
Inventor
Jussi Mikkola
Original Assignee
Sandvik Mining & Constr Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sandvik Mining & Constr Oy filed Critical Sandvik Mining & Constr Oy
Priority to FI20085434A priority Critical patent/FI124140B/fi
Publication of FI20085434A0 publication Critical patent/FI20085434A0/fi
Priority to PL09742205T priority patent/PL2274193T3/pl
Priority to EP09742205A priority patent/EP2274193B1/en
Priority to AU2009245689A priority patent/AU2009245689B2/en
Priority to PCT/FI2009/050370 priority patent/WO2009136005A1/en
Priority to CL2009001117A priority patent/CL2009001117A1/es
Publication of FI20085434A publication Critical patent/FI20085434A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI124140B publication Critical patent/FI124140B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D33/00Superstructures for load-carrying vehicles
    • B62D33/06Drivers' cabs
    • B62D33/0617Drivers' cabs for tractors or off-the-road vehicles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajo-neuvo
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on kaivosajoneuvon ohjaamo, joka on muo-5 dostettu ohjaamotilasta ja ainakin yhdestä sisämoduulista. Sisämoduuli on sovitettu yhtenä kappaleena ohjaamotilaan, joka muodostaa operaattoria suojaa-van kuoren. Edelleen keksinnön kohteena on menetelmä ohjaamon valmistamiseksi sekä tällaisella ohjaamolla varustettu kaivosajoneuvo.
Keksinnön kohteet ovat määritellyt tarkemmin itsenäisten patentti-10 vaatimusten johdannoissa.
Kaivosajoneuvoissa, kuten esimerkiksi lastausajoneuvoissa, dump-pereissa, kallioporauslaitteissa ja vastaavissa on ohjaamo, jossa on ajoneuvon hallintalaitteet ja joka suojaa ajoneuvon kuljettajaa esimerkiksi putoavilta kivil-tä, pölyltä ja melulta. Lisäksi ohjaamo suojaa kuljettajaa törmäyksissä ja ajo-15 neuvon mahdollisesti kaatuessa. Tyypillisesti ohjaamo on erikseen valmistettu moduuli, joka kaivosajoneuvon kokoonpanossa kiinnitetään alustalla olevaan ohjaamopaikkaan. Erilaisia ajoneuvoja varten on muodostettava erilaisia ohjaamoita, mikä aiheuttaa paljon kustannuksia. Sen vuoksi on kehitetty moduuli-rakenteisia ohjaamoita, joissa on kuoriosa ja sen sisään sovitettu sisäosa. 20 Tunnetuissa ratkaisuissa moduulirakenteisen ohjaamon sisäosa on kiinnitetty kuoriosaan, ja kuoriosa on kiinnitetty vaimentimien avulla ajoneuvon alustaan. Tunnettujen ohjaamojen valmistettavuudessa ja tärinän vaimennuksessa on havaittu olevan puutteita.
Keksinnön lyhyt selostus o 25 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudenlainen ja o ^ parannettu kaivosajoneuvon ohjaamo, menetelmä sen valmistamiseksi sekä o edelleen kaivosajoneuvo, joka on varustettu tällaisella ohjaamolla, o Keksinnön mukaiselle ohjaamolle on tunnusomaista se, että sisä- g moduuli käsittää vaimennuselimet, joilla se on kytkettävissä paikoilleen ohjaa-
CL
30 motilaan ilman jäykkää kytkentää sitä ympäröiviin rakenteisiin.
"sl ^ Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että va- m g rustetaan sisämoduuli vaimennuselimillä; ja sovitetaan sisämoduuli ohjaamoti- ° laan ilman jäykkää kytkentää ympäröiviin rakenteisiin.
2
Keksinnön mukaiselle kaivosajoneuvolle on tunnusomaista se, että sisämoduuli on sovitettu ohjaamotilaan ja tuettu paikoilleen vaimennuselimien avulla ilman jäykkää kytkentää ympäröiviin rakenteisiin.
Keksinnön ajatus on, että ohjaamotila muodostaa operaattoria suo-5 jaavan kuoren. Yksi tai useampi sisämoduuli on sovitettu ohjaamotilaan yhtenä kappaleena ja tuettu paikoilleen vaimennuselimien avulla siten, että se ei ole jäykästi kiinnitettynä ohjaamotilaa rajoittavaan suojakuoreen tai suojarakenteeseen kuten ajoneuvon alustaan, turva kehikkoon tai ohjaamotilaa ympäröiviin muihin pintoihin tai rakenteisiin.
10 Keksinnön etuna on, että suhteellisen kevyt ja pienikokoinen sisä moduuli on eristettävissä tehokkaasti vaimennuselimien avulla alustan tärinästä. Edelleen on pelkän sisäosan mahdollinen vaihtaminen suhteellisen helppoa ja nopeaa esimerkiksi tilanteissa, joissa operaattorin ympäristöä halutaan myöhemmin muuttaa, tai kun ajoneuvon ominaisuuksia muutetaan ja tarvitaan 15 uusia ohjausvälineitä. Ohjaamo voidaan siis päivittää vaihtamalla vain sisämoduuli. Ohjaamotilalla eli operaattoria suojaavalla kuorella tällaista päivitystarvetta ei yleensä ole.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että sisämoduulilla on vakiomitoitus riippumatta ajoneuvosta. Ohjaamotilan mitoitus on puolestaan 20 tehty ajoneuvokohtaisesti ottaen huomioon ohjaamopaikalle varattu tila. Tällöin ohjaamotila voidaan suunnitella ottaen huomioon kunkin ajoneuvon käyttöön, huoltoon ja ulkonäköön liittyvät seikat. Lisäksi turvakehikon tai vastaavan turvarakenteen rakenne voidaan suunnitella ottaen huomioon alustan layout, alustalla olevat komponentit ja laitteet sekä tuentakohdat, joihin tukikehikko 25 voidaan tukevasti kiinnittää. Sisämoduuli voi puolestaan olla tyypiltään vakio komponentti niin, että se soveltuu käytettäväksi myös toisistaan poikkeavissa o ajoneuvoissa. On esimerkiksi mahdollista muodostaa sisämoduuli, joka voi-
CNJ
^ daan asentaa kallionporauslaitteeseen, lastausajoneuvoon, kuljetusajoneu- ^ voon tai mihin tahansa muuhun kaivosajoneuvoon. Sisämoduulin fyysinen ra- ° 30 kenne voi siis olla vakio ja riittää, kun hallintalaitteet säädetään tai ohjelmoija daan kunkin ajoneuvon edellyttämällä tavalla.
^ Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ohjaamo käsittää $ ainakin kaksi sisämoduulia. Kooltaan suuren ohjaamotilan sisään on mahdol- 00 § lista sovittaa ainakin yksi ensimmäinen sisämoduuli ja yksi tai useampia toisia 00 35 sisämoduuleita. Ensimmäinen sisämoduuli käsittää ainakin rungon, operaatto- rituen kuten istuimen ja ainakin yhdet hallintalaitteet. Toinen sisämoduuli voi 3 käsittää rungon, toiset hallintalaitteet ja näyttölaitteen. Useamman sisämoduu-lin asentaminen voi joissain tapauksissa olla helpompaa kuin yhden suuren moduulin asentaminen.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että sisämoduuli on kyt-5 ketty vaimennuselimien avulla suoraan ajoneuvon alustaan. Tällöin sisämo-duulin rungon ja alustan välille on sovitettu vaimennuselimet.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että sisämoduuli on kokonaan ilman fyysistä kosketusta ohjaamotilan pintoihin, tukirakenteisiin tai vastaaviin.
10 Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että sisämoduuli on kyt ketty vaimennuselimien avulla ohjaamotilan pintoihin, tukirakenteisiin tai vastaaviin.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ohjaamotilan katto on avattavissa ja suljettavissa, jolloin sisämoduuli on asennettavissa yhtenä 15 kappaleena ohjaamotilan avoimen yläosan kautta paikoilleen ohjaamotilaan ja vastaavasti nostettavissa yhtenä kappaleena pois ohjaamotilasta.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ohjaamotilan yksi sivuseinä on avattavissa ja suljettavissa tai vaihtoehtoisesti on ohjaamotilassa oleva ovi mitoitettu riittävän suureksi niin, että sisämoduuli on asennettavissa 20 yhtenä kappaleena sivusuuntaisen aukon kautta paikoilleen ohjaamotilaan ja vastaavasti siirrettävissä sivusuuntaisella liikkeellä yhtenä kappaleena pois ohjaamotilasta.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että sisämoduuli käsittää ennalta määritellyssä kohdassa kytkentäpisteen ohjaamon kaikkia liityntöjä 25 varten. Tällöin ohjaamoon välitettävät sähkö-, paineväliaine- ja data-liitynnät ovat kootut yhteen vakiopaikkaan sisämoduulissa. Vastaavasti ohjaamotilassa o on toinen kytkentäpiste samalla kohdalla, jolloin kun sisämoduuli sovitetaan ^ ohjaamoillaan, asettuvat kytkentäpisteet lähekkäin, jolloin ne on helppo kytkeä ^ toisiinsa sopivilla kytkentäjohdoilla tai vastaavilla kytkentäelimillä. Tämä sovel- ° 30 lutus helpottaa moduuleiden suunnittelua ja kokoonpanoa. Lisäksi sisämoduu- £ Iin mahdollinen vaihtaminen uuteen moduuliin on yksinkertaisempaa, kun lii- ^ tynnät sijaitsevat ennalta määritellyssä kytkentäpisteessä. Kytkentäpisteet voi- $ vat olla varustetut sopivilla pikakytkentäelimillä, mikä entisestään nopeuttaa
CO
§ sisamoduulin asentamista ja mahdollista myöhempää vaihtamista.
^ 35 Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että sisämoduuli käsit tää ainakin yhden näyttölaitteen.
4
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ohjaamotila käsittää ainakin yhden kojetaulun.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ohjaamotila on muodostettu kiinteäksi osaksi ajoneuvon alustan runkorakennetta. Ohjaamoti-5 laa voivat rajoittaa kahdelta vastakkaiselta sivulta alustaan kuuluvat sivulevyt, jotka voivat olla mitoitetut ohjaamon kohdalla ulottumaan pystysuunnassa korkeammalle kuin muilla osuuksilla. Tällöin sivulevyt muodostavat operaattoria suojaavan turvarakenteen.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ohjaamo käsittää 10 kuorimoduulin, jonka sisään on sovitettu yksi tai useampi sisämoduuli. Kuori-moduuli on kokoonpantu ennakolta ja se kiinnitetään kiinnityselimien avulla ajoneuvon alustaan jäykästi niin, että kuorimoduulin turvarakenne kykenee ottamaan vastaan turva kehikolta edellytetyt pystysuuntaiset kuormitukset. Kuo-rimoduuli muodostaa siten ohjaamotilan, johon sisämoduuli sovitetaan yhtenä 15 kappaleena.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksinnön eräitä sovellutusmuotoja selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti erästä kallionporauslaitetta sivulta 20 päin nähtynä, kuvio 2 esittää kaavamaisesti erästä kuljetusajoneuvoa sivulta päin nähtynä, kuvio 3 esittää kaavamaisesti ja sivulta päin nähtynä keksinnön mukaisen ohjaamon erästä sisämoduulia, 25 kuvio 4 esittää kaavamaisesti ja sivulta päin nähtynä keksinnön mu- 00 § kaisen ohjaamon erästä kuorimoduulia, ^ kuvio 5 esittää kaavamaisesti ja sivulta päin nähtynä keksinnön mu- 9 kaista erästä ohjaamoa, joka on kokoonpantu sovittamalla sisämoduuli kuori- o moduulin sisään, | 30 kuvio 6 esittää kaavamaisesti ja ajoneuvon kulkusuunnassa esitet- ^ tynä erästä toista ohjaamoa, jonka muoto noudattelee alustalla olevan ohjaajat mopaikan mitoitusta ja muotoja, o kuvio 7 esittää kaavamaisesti ja ylhäältä päin nähtynä vielä erästä o ^ ohjaamoa, joka käsittää kaksi sisämoduulia kuorimoduulin rajaamassa tilassa, 35 kuvio 8 esittää kaavamaisesti ja sivulta päin nähtynä aktiivivaimen- netun sisämoduulin periaatetta, 5 kuvio 9 esittää kaavamaisesti ja sivulta päin nähtynä osaa eräästä kaivosajoneuvosta, jossa ohjaamoilla on muotoiltu suoraan alustan runkorakenteeseen, ja kuvio 10 esittää kaavamaisesti ja ylhäältä päin nähtynä kuvion 9 5 mukaista ohjaamorakennetta voimakkaasti yksinkertaistetusti.
Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla viitenumeroilla.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus 10 Kuviossa 1 on esitetty kallionporauslaite 1, joka käsittää liikuteltavan alustan 2, jolle on sovitettu yksi tai useampi puomi 3. Puomi 3 on varustettu porausyksiköllä 4, joka käsittää syöttöpalkin 5, jonka tukemana liikutellaan kal-lioporakonetta 6. Alustalla 2 on kallioporauslaitteen 1 tarvitsemat moottori 7, hydraulipumppu 8, huuhtelu- ja pölyn keruujärjestelmä 9 sekä ohjaamo 10.
15 Alustalle 2 on varattu ohjaamopaikka 11, johon ohjaamo 10 sovitetaan. Ohjaamo 10 koostuu ohjaamotilasta ja ainakin yhdestä erikseen valmistetusta moduulista, kuten käy tarkemmin ilmi jäljempänä tätä hakemusta. Kallionporauslaite 1 on eräs esimerkki tässä hakemuksessa tarkoitetusta kaivosajoneuvosta.
20 Kuviossa 2 on esitetty kuljetusajoneuvo 12, eli dumpperi, joka on eräs toinen esimerkki kaivosajoneuvosta. Myös kuljetusajoneuvo 12 käsittää liikuteltavan alustan 2, johon on varattu ohjaamopaikka 11, johon on sovitettu keksinnön mukainen moduulirakenteinen ohjaamo 10. Kuten kuvioita 1 ja 2 vertaamalla havaitaan, voi ohjaamon 10 ulkomuoto ja dimensiot olla hyvinkin 25 erilaiset. Keksinnön ajatuksen mukaisesti on kuitenkin mahdollista käyttää jopa 00 § täysin samanlaisia sisamoduuleita erilaisissa kaivosajoneuvoissa. Ohjaamon ^ 10 kuorimoduuli tai muu ohjaamotilan muodostava rakenne voidaan muodos- 9 taa huomioiden mm. käytettävissä oleva tila, eli ohjaamopaikan muoto ja di- o mensiot, ohjaamon suojaustarpeet sekä esteettiset seikat. Vielä eräs kaivos- | 30 ajoneuvo on lastausajoneuvo, jonka liikuteltava alusta on varustettu lastaus- kauhalla.
"'T
S? Kuviossa 3 on esitetty eräs sisämoduuli 13, joka voidaan kokoon- o panna erillisessä vaiheessa valmiiksi niin, että se on asennettavissa yhtenä o ^ kokonaisuutena paikoilleen kuorimoduulin 14 sisään, kuten kuviosta 5 voidaan 35 nähdä. Sisämoduuli 13 käsittää rungon 15, joka voi olla esimerkiksi levymäinen kappale, johon sisämoduuliin kuuluvat komponentit voidaan kiinnittää. Ku- 6 viossa esitetyssä sovellutuksessa runko 15 on pohjalevy, jonka yläpinnan puolelle on tuettu istuin 16. Edelleen voi sisämoduuli 13 käsittää näyttölaitteen 17, joka voi olla tuettu sopivilla tukielimillä runkoon 15 tai istuimen 16 rakenteisiin. Istuimen sijaan voi sisämoduuli käsittää jonkin muun operaattorituen. Vielä voi 5 sisämoduuli 13 käsittää hallintalaitteet 18 kuten yhden tai useamman polkimen 18a, osoitinlaitteen 18b kuten ohjaintikun, pallohiiren, näppäimistön tai vastaavan. Osoitinlaite 18b ja erilaisia kytkimiä voi olla sovitettu yhteen tai useampaan kyynärtukeen tai vastaavaan paneeliin niin, että ne ovat ergonomisesti operaattorin käytettävissä. Edelleen voi sisämoduuli 13 käsittää yhden tai use-10 ämmän ohjausyksikön 19, joka voi käsittää tietokoneen tai vastaavan ohjain-laitteen. Sisämoduulissa 13 voi olla kytkentäpiste 20, jonka sijainti voi olla vakio kaikissa ohjaamon moduuleissa. Kytkentäpiste 20 on varustettu kytkentä-elimillä, joiden avulla sisämoduulin 13 hallintalaitteet 18, ohjausyksikkö 19, näyttölaite sekä mahdolliset muut sisäyksikön käsittämät instrumentit ovat kyt-15 kettävissä alustan sähkö-, paineväliaine- ja datansiirtolinjoihin.
Sisämoduuli 13 ei käsitä mitään turvakehikkoa tai vastaavaa, vaan se on kevyt ja helposti asennettavissa oleva sisäosa, jolla on huomattava vaikutus operaattorin ympäristöön ja ergonomiaan sekä ohjaamon toiminnallisuuteen.
20 Sisämoduuli 13 on varustettu yhdellä tai useammalla vaimen- nuselimellä 21, joiden avulla se voidaan tukea paikoilleen iskuja ja tärinää vaimentavalla tavalla ohjaamotilaa rajoittaviin rakenteisiin. Vaimennuselin 21 voi käsittää mekaanisen jousen 21a, tai se voi olla paineväliainetoiminen jousielin 21b. Edelleen voidaan käyttää elastiseen materiaaliin perustuvaa jousielintä 25 21c. Vaimennuselimet 21 voivat käsittää joustavan rakenteen lisäksi myös pa- luuliikkeen vaimennuksen. Vaimennuselimien 21 tyyppi ja lukumäärä voidaan § valita tarpeen mukaan. Yksi tai useampi vaimennuselin voi olla sovitettu tuke en ^ maan sisämoduulia pystysuunnassa ylempää, jolloin voidaan saavuttaa pa- ° rempi vakaus.
σ> ° 30 Kuviossa 4 esitetty kuorimoduuli 14 käsittää turvakehikon 22, joka | voi olla muodostettu putkipalkeista tai vastaavista, tai vaihtoehtoisesti turvake- hikko muodostuu riittävän tukevista seinäpaneelista. Tässä hakemuksessa
CO
J turvakehikolla 22 tarkoitetaan yleisesti rakennetta, joka suojaa operaattoria o onnettomuustilanteissa. Tyypillisesti turvakehikon tulee kestää ajoneuvon kaa- ^ 35 tuminen, eli sen tulee olla ns. ROPS-suojattu (Roll Over Protective Structure) rakenne. Kuvioissa turvakehikko 22 on esitetty selvyyden vuoksi voimakkaasti 7 yksinkertaistettuna. Kuorimoduuli 14 muodostaa myös ohjaamon 10 näkyvät uiko-ja sisäpinnat. Kuorimoduulissa 14 voi siten olla ikkuna 23, katto 24, sivu-paneelit 25 sekä ainakin yksi ovi 26, joka on nähtävissä kuviossa 2. Osa sivu-paneeleista 25 voi olla ikkunoita 27. Katto 24 voi olla kiinnitetty irrotettavasti tai 5 se voi olla saranoitu yhdestä reunastaan niin, että se voidaan avata kuviossa 5 esitetyllä tavalla sisämoduulin 13 asentamista varten. Vaihtoehtoisesti voi kuo-rimoduulin 14 yhden sivun muodostava sivupaneeli olla sovitettu helposti irrotettavasti, tai se voi olla saranoitu niin, että se voidaan helposti avata, jolloin sisämoduuli 13 voidaan asentaa kuorimoduulin 14 sisään sivusuunnassa. 10 Avattavaa sivupaneelia on havainnollistettu kuviossa 4 katkoviivalla 28.
Kuorimoduuli 14 voi käsittää kiinnityslaipat 29, -silmukat tai vastaavat kiinnityselimet, joiden avulla se voidaan kiinnittää tukevasti alustalle 2 muodostettuun ohjaamopaikkaan 11, joka voi myöskin olla varustettu vastaavilla kiinnityselimillä 30. Kiinnityselimet 29, 30 voidaan kytkeä toisiinsa pulttilii-15 toksella, kiinnitystapilla tai jollakin sopivalla pikakiinnitysvälineellä. Vaihtoehtoisesti kuorimoduuli 14 kiinnitetään alustaan 2 hitsaamalla. Kuorimoduuli 14 kiinnitetään alustaan 2 käyttäen fyysistä tukevaa liitosta.
Kuorimoduuli 14 voi olla varustettu yhdellä tai useammalla kojetaululla 31, jossa voi olla kytkimiä, ohjainlaitteita 32, mittareita ja näyttölaite 33. 20 Kojetaulu 31 voi olla varustettu ajoneuvokohtaisilla varusteilla ja hallintalaitteilla, kun taas sisämoduuli 13 käsittää standardit hallintalaitteet ja ohjausvälineet. Edelleen voi kuorimoduulissa 14 olla kytkentäpiste 34 vastaavaan tapaan kuin sisämoduulissa 13.
Kuviossa 5 on havainnollistettu sisämoduulin 13 asentamista kuori-25 moduulin 14 rajaamaan tilaan 35. Katto 24 voidaan avata saranoinnin suhteen tai se voidaan irrottaa kokonaan sisämoduulin 13 asennuksen ajaksi. Asen-§ nussuunta A on tässä tapauksessa vertikaalinen. Sisämoduulin 13 vaimen-
CNJ
^ nuselimet 21 voivat tukeutua suoraan vasten alustan 2 ohjaamopaikkaa, sillä ° kuorimoduulissa 14 ei ole lainkaan lattiaa sisämoduulin 13 kohdalla. Sen jäl- o ° 30 keen, kun sisämoduuli 13 on tuettu paikoilleen, voidaan suorittaa kytkentäpiste teissä 20, 34 sähkö-, data- ja paineväliainelinjojen kytkennät.
^ Kuviossa 6 on esitetty eräs toinen ohjaamo 10, jonka kuorimoduuli
CO
J 14 on erilainen kuin kuvioissa 4 ja 5 esitetty sovellutus. Kuviossa 6 kuorimo- o duulin 14 muotoon vaikuttavat ohjaamopaikkaa 11 ympäröivien komponenttien ^ 35 36 muodot. Kuvion 6 sovellutuksessa kuorimoduuli 14 käsittää lattian 37, jol loin sisämoduuli 13 on tuettu vaimennuselimien 21 avulla lattiaan 37. Asen- 8 nussuunta A on tässä sovellutuksessa horisontaalinen. Kuorimoduulissa 14 oleva ovi voidaan mitoittaa niin, että sisämoduuli 13 on mahdollista sovittaa sen kautta kuorimoduulin 14 rajaamaan ohjaamotilaan 35. Vaihtoehtoisesti voi sivupaneeli 25a olla avattavissa asennusta varten.
5 Kuviossa 7 on esitetty ylhäältä päin nähtynä eräs ohjaamo 10, jossa kuorimoduulin 14 rajaamaan ohjaamotilaan 35 on sovitettu kaksi sisämoduulia 13a, 13b. Ainakin ensimmäinen sisämoduuli 13a käsittää istuimen ja hallinta-laitteet, kuten edellisissä kuvioissa on esitetty. Toinen sisämoduuli 13b voi myös käsittää istuimen ja tarvittavia hallintalaitteita, tai vaihtoehtoisesti voi toi-10 nen sisämoduuli käsittää vain lisähallintalaitteita, lisäkojetaulun ja lisänäytön. Kuviossa esitetyssä sovellutuksessa kuorielementti 14 on muodostettu niin tukevista sivupaneeleista 25 ja katosta, että ne muodostavat riittävän turvake-hikon 22 onnettomuuksia vastaan.
Kuviossa 8 on esitetty eräs aktiivisella valmennusjärjestelmällä va-15 rustettu sisämoduuli 13. Järjestelmä käsittää yhden tai useamman anturin 40, jolla voidaan tunnistaa sisämoduulin 13 ja/tai ajoneuvon alustan 2 liikkeitä. Anturi 40 voi olla esimerkiksi kiihtyvyysanturi, joka havaitsee erittäin nopeasti, mikäli ajoneuvo ajetaan esimerkiksi kaltevalle pinnalle, monttuun tai muuhun kallistelua tai tärinää aiheuttavaan kohtaan. Valmennusjärjestelmään kuuluva 20 ohjausyksikkö 41 on varustettu ohjausstrategialla, jonka mukaisesti se ohjaa yhtä tai useampaa aktiivista vaimennuselementtiä 42 tarvittavan vastaliikkeen aikaansaamiseksi anturilla 40 havaitun kallistelun tai tärinän vaimentamiseksi. Aktiivinen vaimennuselementti 42 voi olla esimerkiksi paineväliainesylinteri. Kuten kuviosta nähdään, voi ainakin yksi vaimennuselementti olla tuettu sisä-25 moduulin rakenteeseen pystysuunnassa korkeammalta, jolloin stabiilisuus on helpommin saavutettavissa.
§ Kuvioissa 9 ja 10 on esitetty edellisistä konstruktioista poikkeava oh-
CM
^ jaamo, joka ei käsitä erillistä kuorimoduulia, vaan ohjaamotila 35 on muodos- ° tettu suoraan alustan 2 rakenteeseen. Alustan 2 runkorakenne voi käsittää σ> ° 30 kaksi etäisyyden päässä toisistaan olevaa sivulevyä 43a ja 43b, joiden väliin £ ohjaamotila 35 on muodostettu. Mikäli alusta 2 on erityisen kapea, on mahdol-
Tt lista sovittaa sivulevyt 43a, 43b ohjaamon kohdalla suuremman etäisyyden
CO
J päähän toisistaan kuin muilla osuuksilla. Edelleen voidaan sivulevyt 43a, 43b o mitoittaa ulottumaan ohjaamon kohdalla suuremman etäisyyden verran pysty- ^ 35 suunnassa ylöspäin, jolloin sivulevyt 43a, 43b muodostavat tarvittavan turva- kehikon. Ohjaamotilaa 35 voi rajoittaa lisäksi poikkiseinämät 44 tai vastaavat 9 tukirakenteet sivulevyjen 43a, 43b välillä. Edelleen voi ohjaamotilan 35 kuori käsittää avattavan ja suljettavan katon 24, jonka kautta sisämoduuli 13 voidaan sovittaa ohjaamotilaan 35. Vielä voi ohjaamotilan 35 kuori käsittää tarvittavat muut kuoripaneelit, ikkunan 23 sekä oven 26. Ohjaamotilaan 35 voi olla 5 sovitettu kiinteä kojelauta 31, joka voi olla varustettu ajoneuvon perusmittareilla ja hallintalaitteilla. Operaattorin työympäristöön vaikuttavat välineet, mittarit, näytöt, hallintalaitteet ja muut mahdollisesti myöhemmin päivitettävät välineet voidaan sovittaa vaihdettavissa olevaan sisämoduuliin 13.
Joissain tapauksissa tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voi-10 daan käyttää sellaisenaan, muista piirteistä huolimatta. Toisaalta tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan tarvittaessa yhdistellä erilaisten kombinaatioiden muodostamiseksi.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patentti-15 vaatimusten puitteissa.
CO
o o
CM
m o i o o
X
X
Q.
00 m oo o o
CM

Claims (16)

1. Kaivosajoneuvon ohjaamo, joka käsittää: ohjaamotilan (35), jota rajoittavat pinnat ovat sovitetut muodostamaan operaattoria ympäröivän suojakuoren; sekä 5 ainakin yhden sisämoduulin (13), joka on sovitettu yhtenä ennalta kokoonpantuna kappaleena ohjaamotilaan (35); tunnettu siitä, että sisämoduuli (13) käsittää vaimennuselimet (21), joilla se on kytkettävissä paikoilleen ohjaamotilaan (35) ilman jäykkää kytkentää sitä ympäröiviin rakenteisiin, 10 että sisämoduuli (13) käsittää ennalta määritellyssä kohdassa en simmäisen kytkentäpisteen (20) ohjaamon (10) kaikkia sähkö- ja painevä-liaineliityntöjä varten, että ohjaamotila (35) käsittää toisen kytkentäpisteen (34) ensimmäistä kytkentäpistettä (20) vastaavassa kohdassa, ja 15 että ohjaamotilan (35) ainakin yksi kuoriosa on avattavissa ja suljet tavissa, jolloin sisämoduuli (13) on asennettavissa yhtenä kappaleena paikoilleen ohjaamotilaan (35) ja vastaavasti otettavissa yhtenä kappaleena pois oh-jaamotilasta (35).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, 20 että ohjaamotila (35) on muodostettu kiinteäksi osaksi ajoneuvon alustan (2) rakennetta.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, että ohjaamotilaa (35) rajoittavat ainakin kahdelta sivulta ajoneuvon alustan (2) runkorakenteeseen kuuluvat sivulevyt (43a, 43b), jotka muodosta- 25 vat myös ohjaamon (10) turvakehikon.
^ 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, o että ohjaamo (10) käsittää kuorimoduulin (14), joka on kokoonpantu co ennakolta ja ajoneuvon alustasta (2) erillään; o ^ että kuorimoduuli (14) rajoittaa sisäänsä ohjaamotilan (35); ja ° 30 että kuorimoduuli (14) käsittää kiinnityselimet (29) sen kiinnittämi- £ seksi jäykästi ajoneuvon alustaan (2).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, S että kuorimoduuli (14) käsittää ainakin turvakehikon (22), sivu- 00 § paneelit (25), oven (26), ikkunan (23) ja katon (24). CM
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjaamo, tun nettu siitä, sisämoduuli (13) käsittää ainakin yhden runko-osan (15), operaatto-rituen (16) ja ainakin yhdet hallintalaitteet (18).
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, 5 että sisämoduulilla (13) on vakiomitoitus riippumatta ajoneuvosta; ja että ohjaamotilan (35) mitoitus riippuu pääasiassa ajoneuvosta.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, että ohjaamotilaan (35) on sovitettu ainakin kaksi sisämoduulia 10 (13a, 13b).
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, että sisämoduuli (13) on kytketty vaimennuselimien (21) avulla suoraan ajoneuvon alustaan (2).
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 4-9 mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, että sisämoduuli (13) on kytketty vaimennuselimien (21) avulla kuo-rimoduuliin (14).
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjaamo, t u n -20 n e 11 u siitä, että ohjaamotila (35) käsittää ainakin yhden kojetaulun (31).
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ohjaamo, tunnettu siitä, että sisämoduuli (13) on varustettu aktiivisella vaimennusjärjestel-25 mällä, joka käsittää: ainakin yhden anturin (40) sisämoduulin (13) tai ajoneu-von alustan (2) liikkeiden tunnistamiseksi; valmennusjärjestelmän ohjausyksi-5 kön (41); sekä ainakin yhden aktiivisen vaimennuselementin (42); ja C\1 ^ että valmennusjärjestelmän ohjausyksikkö (41) on sovitettu ohjaaja maan mainittua ainakin yhtä vaimennuselementtiä (42) ja vaimentamaan si- ° 30 sämoduulin (13) liikkeitä aktiivisesti anturilta (40) saadun tiedon perusteella.
13. Menetelmä kaivosajoneuvon ohjaamon muodostamiseksi, jossa ^ menetelmässä: CO ^ esikokoonpannaan ainakin yksi sisämoduuli (13); o muodostetaan ohjaamotila (35), joka käsittää ohjaamon (10) ulko- ^ 35 pinnat muodostavan suojakuoren; ja sovitetaan sisämoduuli (13) ohjaamotilaan (35) yhtenä kappaleena yhdestä asennussuunnasta (A) päin; tunnettu siitä, että sovitetaan sisämoduuli (13) yhtenä kappaleena paikoilleen ohjaamothan (35) kuoriosassa olevan avattavissa ja suljettavissa olevan osuuden 5 kautta, varustetaan sisämoduuli (13) vaimennuselimillä (21); sovitetaan sisämoduuli (13) ohjaamotilaan (35) ilman jäykkää kytkentää ympäröiviin rakenteisiin; varustetaan sisämoduuli (13) ensimmäisellä kytkentäpisteellä (20) ja 10 ohjaamotila (35) toisella kytkentäpisteellä (34) ohjaamon (10) sähkö- ja paine-väliaineliityntöjä varten; ja kytketään kytkentäpisteet (20, 34) toisiinsa.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 15 muodostetaan ohjaamo (10) ainakin kahdesta esikokoonpannusta moduulista, nimittäin kuorimoduulista (14) ja sisämoduulista (13); muodostetaan ohjaamotila (35) alustalla (2) olevan ohjaamopaikan (11) käytettävissä olevan tilan ja muodon perusteella; varustetaan kuorimoduuli (14) ainakin turvakehikolla (22) ja ohjaa-20 mon (10) ulkopinnat muodostavalla ulkovaipalla; varustetaan kuorimoduuli (14) lisäksi kiinnityselimillä (29) ja kiinnitetään kuorimoduuli (14) jäykästi ajoneuvon alustaan (2); ja varustetaan ainakin yksi sisämoduuli (13) ainakin yhdellä runko-osalla (15), operaattorituella (16) ja ainakin yksillä hallintalaitteilla (18).
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu sii tä, että CM o muodostetaan ohjaamotila (35) ajoneuvon alustan (2) kiinteään run- CM ^ korakenteeseen.
° 16. Kaivosajoneuvo, joka käsittää: ° 30 liikuteltavan alustan (2); | ainakin yhden kaivostyölaitteen (4); ^t- ohjaamon (10), joka on sovitettu alustalle (2) ohjaamoa (10) varten CO J varattuun ohjaamopaikkaan (11); g ja jossa ohjaamo (10) käsittää ainakin yhden sisämoduulin (13) se- ^ 35 kä ohjaamothan (35); ja joka sisämoduuli (13) on sovitettu yhtenä ennalta kokoonpantuna kappaleena ohjaamotilaan (35); tunnettu siitä, että ohjaamotilan (35) ainakin yksi kuoriosa on avattavissa ja suljettavissa, jolloin sisämoduuli (13) on asennettavissa yhtenä kappaleena paikoil-5 leen ohjaamotilaan (35) ja vastaavasti otettavissa yhtenä kappaleena pois oh-jaamotilasta (35), että sisämoduuli (13) on sovitettu ohjaamotilaan (35) ja tuettu paikoilleen vaimennuselimien (21) avulla ilman jäykkää kytkentää ympäröiviin rakenteisiin, 10 että sisämoduuli (13) käsittää ennalta määritellyssä kohdassa en simmäisen kytkentäpisteen (20) ohjaamon (10) kaikkia sähkö- ja painevä-liaineliityntöjä varten, ja että ohjaamotila (35) käsittää toisen kytkentäpisteen (34) ensimmäistä kytkentäpistettä (20) vastaavassa kohdassa. (M δ (M i 00 o h-· o X en CL Sj- 00 sj- m oo o o (M
FI20085434A 2008-05-09 2008-05-09 Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo FI124140B (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085434A FI124140B (fi) 2008-05-09 2008-05-09 Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo
PL09742205T PL2274193T3 (pl) 2008-05-09 2009-05-07 Kabina sterownicza, sposób jej produkcji i pojazd górniczy
EP09742205A EP2274193B1 (en) 2008-05-09 2009-05-07 Control cabin and method of manufacturing the same, and mining vehicle
AU2009245689A AU2009245689B2 (en) 2008-05-09 2009-05-07 Control cabin and method of manufacturing the same, and mining vehicle
PCT/FI2009/050370 WO2009136005A1 (en) 2008-05-09 2009-05-07 Control cabin and method of manufacturing the same, and mining vehicle
CL2009001117A CL2009001117A1 (es) 2008-05-09 2009-05-08 Cabina de control para vehiculo minero, comprende una cubierta protectora formando un espacio, un modulo interior armado dispuesto en el espacio y posee un primer punto de acoplamiento y en el espacio un segundo punto de acoplamiento cercano al anterior, para las conexiones electricas y medios de presion de la cabina y metodo

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085434A FI124140B (fi) 2008-05-09 2008-05-09 Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo
FI20085434 2008-05-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085434A0 FI20085434A0 (fi) 2008-05-09
FI20085434A FI20085434A (fi) 2009-11-10
FI124140B true FI124140B (fi) 2014-03-31

Family

ID=39523089

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085434A FI124140B (fi) 2008-05-09 2008-05-09 Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP2274193B1 (fi)
AU (1) AU2009245689B2 (fi)
CL (1) CL2009001117A1 (fi)
FI (1) FI124140B (fi)
PL (1) PL2274193T3 (fi)
WO (1) WO2009136005A1 (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU2012200739B2 (en) * 2011-02-10 2014-11-06 Joy Global Underground Mining Llc Enclosed cab system for mining equipment
US8985263B2 (en) 2011-03-01 2015-03-24 Joy Mm Delaware, Inc. Seat module for a mining vehicle
US20130004273A1 (en) * 2011-06-30 2013-01-03 Anthony Webb Mining shuttle car
DE102013009204A1 (de) * 2013-05-31 2014-12-04 Man Truck & Bus Ag System und Betriebsverfahren zur Niveauregelung eines Fahrerhauses eines Nutzfahrzeugs gegenüber dem Fahrzeugchassis
US10040327B2 (en) 2016-05-10 2018-08-07 Deere & Company Oscillation control system and method

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4055230A (en) * 1974-01-11 1977-10-25 International Harvester Company Vehicle control armrest in a vibration isolated control module
DD110815A1 (fi) * 1974-04-08 1975-01-12
DE2642131A1 (de) * 1976-09-18 1978-03-23 Fahr Ag Maschf Bedienungsstand fuer ein landwirtschaftlich genutztes kraftfahrzeug, z.b. einen maehdrescher
JPH0218776U (fi) * 1988-07-25 1990-02-07
DE19813474A1 (de) * 1998-03-26 1999-10-07 Vibromax Bodenverdichtungsmasc Bodenverdichtungsmaschine mit verschieblicher Fahrstandslafette
JP2003056008A (ja) 2001-08-08 2003-02-26 Toshiba Mach Co Ltd 建設機械
JP2005170212A (ja) * 2003-12-10 2005-06-30 Fukoku Co Ltd 建設機械
DE102007022654A1 (de) * 2007-05-15 2008-02-07 Daimler Ag Fahrerarbeitsplatz im Fahrerhaus eines Fahrzeugs

Also Published As

Publication number Publication date
EP2274193A4 (en) 2011-10-05
EP2274193A1 (en) 2011-01-19
CL2009001117A1 (es) 2010-10-08
PL2274193T3 (pl) 2013-06-28
FI20085434A (fi) 2009-11-10
AU2009245689B2 (en) 2011-07-14
WO2009136005A1 (en) 2009-11-12
EP2274193B1 (en) 2013-02-27
FI20085434A0 (fi) 2008-05-09
AU2009245689A1 (en) 2009-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI124140B (fi) Ohjaamo ja menetelmä sen valmistamiseksi sekä kaivosajoneuvo
JP5865384B2 (ja) 小型の建設機械
US7673931B2 (en) Working vehicle
US11203853B2 (en) Cabin assembly for construction equipment
US8632122B2 (en) Construction machine
US9441344B2 (en) Controller assembly, cab for work machine, and work machine
CN101545273B (zh) 作业机的操纵席部构造
KR101692883B1 (ko) 유압 셔블
US7338113B2 (en) Working machine
JP2022000571A (ja) 建設機械
JP6999512B2 (ja) 旋回作業車
US20080067836A1 (en) Canopy Installation Structure In Working Vehicle
CA2350663C (en) Underground roll over protection structure
JP2003112579A (ja) 建設機械
EP3003833B2 (en) A truck chassis, a truck cab and a truck comprising said chassis and cab
KR20060039907A (ko) 유틸리티 차량을 위한 운전자용 캡
CA2176725C (en) Safety cab arrangement for an underground mobile machine
KR20210135601A (ko) 작업 차량
RU2537943C2 (ru) Сельскохозяйственное транспортное средство, оснащенное кабиной с двойным полом
JP4287804B2 (ja) 作業機械用キャブおよび作業機械
JPH10292433A (ja) 運転室付き作業機
JP4824996B2 (ja) キャブ構造
CN219175359U (zh) 一种挖掘机rops驾驶室结构
JP7354221B2 (ja) 旋回作業車
JP2009068172A (ja) 作業機械のコントローラ配置構造

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 124140

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed