FI123810B - Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike - Google Patents

Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike Download PDF

Info

Publication number
FI123810B
FI123810B FI20020708A FI20020708A FI123810B FI 123810 B FI123810 B FI 123810B FI 20020708 A FI20020708 A FI 20020708A FI 20020708 A FI20020708 A FI 20020708A FI 123810 B FI123810 B FI 123810B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lifting
bracket
concrete
threaded
fixed
Prior art date
Application number
FI20020708A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20020708A0 (fi
FI20020708A (fi
Inventor
Heikki Eero Levijaervi
Ilmo Aarto Sipilae
Original Assignee
Heikki Eero Levijaervi
Ilmo Aarto Sipilae
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heikki Eero Levijaervi, Ilmo Aarto Sipilae filed Critical Heikki Eero Levijaervi
Priority to FI20020708A priority Critical patent/FI123810B/fi
Publication of FI20020708A0 publication Critical patent/FI20020708A0/fi
Publication of FI20020708A publication Critical patent/FI20020708A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI123810B publication Critical patent/FI123810B/fi

Links

Landscapes

  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

Nosto- ia iatkorakentamisiäriestelmä
Keksinnön kohteena on betonista tai muusta valettavasta materiaalista valmistettujen elementtien kuten laattojen, palkkien, pilareiden, kuorien tai 5 vastaavien nostossa ja jatkorakentamisessa käytettävä järjestelmä, johon kuuluvan kiinnikkeen/kiinnikkeiden välityksellä elementti kiinnitetään välineisiin ja samaa kiinnikettä käytetään jatkorakentamisosien kiinnittämiseen.
Markkinoilla on saatavissa elementin sisään jäävä nostokiinnike, missä kierre-10 tanko on hitsattu alaspäin avautuvan u:n muotoisen teräslevyn harjalle ja kyseisen teräslevyn alareunoissa on sivulle suuntautuvat taitokset. Tunnetaan myös saksalainen nostoholkki (Pfeifer), missä sisäkierteisen hoikin alareunaan on porattu vaakasuuntainen reikä, johon pujotetaan terästanko tartunnan parantamiseksi. Kaikille edellä mainituille ratkaisuille on tunnusomaista, että ne on 15 tarkoitettu yksinomaan elementin nostoon, jolloin jatkorakentaminen joudutaan toteuttamaan muilla menetelmillä kuten esimerkiksi kiinnittämällä elementtiin muottivaiheessa tai jälkityönä teräslevyjä tai vastaavia. Edellä kerrottujen ratkaisujen kuormankestävyys on yleensä vakio eikä sitä juurikaan voida säätää.
20
Lisäksi tunnetaan seuraavat patenttijulkaisut US-3453796, US-3640328, GB-1166250, DE-3017840, DE-1909636, US-3696567, US-5653078 sekä EP-0001095, joiden sisältämillä keksinnöillä elementin tai vastaavan nostossa käytettävää kiinnikettä voidaan käyttää jatkorakentamisessa yhteen suuntaan.
25 $2 Keksintö kohdistuu betonista tai muusta valettavasta materiaalista o ^ valmistettujen elementtien nostossa ja jatkorakennusosien kiinnittämisessä 9 käytettävään järjestelmään ja siihen kuuluvaan kiinnikkeeseen / kiinnikkeisiin, ro missä kiinnike/ kiinnikkeet jäävät pysyvästi elementin sisään.
ir 30
CL
oo Keksinnölle on tunnusomaista, että jatkorakentamisen järjestämiseksi vähintään o ^ kahteen suuntaan elementin sisällä sijaitseva järjestelmän kiinnike on mUOdOS-
CvJ
g tettu ulkokierteisistä tangoista ja/tai sisäkierteisistä holkeista, jotka on
CNJ
ankkuroitu L- muotoiseen aluslevyyn muttereilla ja/tai pulteilla ja/tai 35 hitsaamalla.
2
Kyseisten kiinnikkeiden avulla elementtien nosto ja jatkorakentaminen voidaan toteuttaa kahteen, kolmeen tai neljään suuntaan. Keksinnön mukaista kiinnikettä voidaan soveltaa valumuotteihin, jotka on valmistettu puusta, teräksestä, muovista, lasi- tai hiilikuidusta tai vastaavista. Muottien laidat 5 säilyvät ehjinä, koska kiinnike voidaan asentaa muotin pohjaan, laitaan tai pintaan kiinnikkeen päässä olevaa etulevyä käyttäen.
Keksinnön mukaisen järjestelmän kiinnikkeet sijaitsevat elementin mittoihin nähden vapaasti valittavissa paikoissa sopivimmin lähellä elementin reunoja.
10 Elementin nostoon ja jatkorakentamisen tarpeisiin kehitetty kiinnike perustuu ulkokierteillä varustettujen tankojen ja/tai sisäkierteillä varustettujen hoikkien käyttöön. Korostettakoon, että kaikki esitetyt keksinnön suoritusmuodot voidaan toteuttaa joko kierretankojen ja/tai hoikkien avulla. Kierretangon/kierreholkin kierteisiin sovitetaan nostolenkin ja jatkorakentamisessa käytettävien osien 15 kierteet joko suoraan tai välikeholkin avulla. Kyseiseen kierretankoon/holkkiin on kiinnitetty L-muotoinen aluslevy. Kyseistä aluslevyä voidaan täydentää betoniin tai muuhun valettavaan materiaaliin tarttuvalla naulalevyllä kiinnittämällä se aluslevyn tasopintaan tai naulalevy voidaan sijoittaa kiinnikkeeseen nähden vapaasti valittavaan paikkaan, jolloin kiinnikkeen 20 kuormankestävyys olennaisesti paranee. Naulalevyn koolle suhteessa aluslevyn kokoon tai muihin kiinnikkeen mittoihin nähden ei aseteta rajoituksia.
Kiinnikkeen L- muotoisen aluslevyn tasopintaan tai kiinnikkeeseen muuhun kohtaan kiinnitetty naulalevy siis lisää kiinnikkeen kuormankestävyyttä.
25 Naulalevy toimii kiinnikkeen pysty- ja vaakaraudoituksena ja se lujittaa betonia £2 tai muuta valettavaa materiaalia kiinnikkeen ympärillä ottamalla vastaan o c\j paikallisten vetojännitysten huippuja. Naulalevyn naulojen muodolle ja i o lukumäärälle ei sinänsä aseteta rajoituksia kunhan naulalevy toimii sille ° tarkoitetussa tehtävässä. Joissain erikoistapauksissa naulalevyn piikit voivat 30 olla myös naulalevyn tasoon nähden molempiin suuntiin. Naulalevy voidaan
CL
kiinnittää aluslevyyn ja/tai kierretankoon/ kierreholkkiin tai muuhun kiinnikkeen ° komponenttiin pulteilla, hitsaamalla, niittaamalla tai muulla sopivalla tavalla.
O
o Naulalevy voi joissain tapauksissa kuten kevyempien elementtien ollessa o ^ kyseessä toimia myös aluslevynä. Elementtien nostossa on käytetty ja 35 käytetään nykyisinkin rakennusterästangosta taivutettuja lenkkejä, jotka asennetaan ja kiinnitetään muottivaiheessa esimerkiksi teräsbetonielementin 3 kyseessä ollessa mm. elementin raudoitusteräksiin. Nämä nostolenkit leikataan yleensä elementin asentamisen jälkeen pois. Keksinnön mukaisen kiinnikkeen kierretangon halkaisijaa tai kierreholkin seinämäpaksuutta muuttamalla voidaan säätää mm. kiinnikkeen kuormankestävyyttä. Kierre-5 tangon/kierreholkin pituutta muuttamalla voidaan säätää kuorman kestävyyden lisäksi mm. sitä, kuinka syvälle elementin sisään kiinnike asennetaan.
Keksinnön mukainen kiinnike mahdollistaa ns. matalakiinnityksen, jolloin kiinnikkeen korkeus ei määrää elementin mittoja kuten se monesti tunnetuissa nostokiinnikeratkaisuissa saattaa tehdä. Tällöin on mahdollista keventää 10 rakenteita.
Korostettakoon, että järjestelmän mainittujen kiinnikkeiden osien materiaalit voidaan valita käyttötarkoitusta vastaaviksi, jolloin mm. ruostumattoman teräksen käyttö tulee kysymykseen lähellä elementin pintaa olevissa osissa.
15
Seuraavassa kuvataan keksinnön erilaisia edullisia sovellusesimerkkejä viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioihin, joissa kuvion 1 yläosa esittää sinänsä tunnettua elementin nostolaitetta ja kuvion 1 20 alaosa esittää poikkileikkauskuvana keksinnön mukaisen järjestelmän nostoja jatkorakentamiskiinnikkeen toista toteutusmuotoa, jolla jatkorakentaminen voi tapahtua kahteen suuntaan, kuvio 2 esittää poikkileikkauskuvana järjestelmän nosto- ja jatko-25 rakentamiskiinnikkeen toista toteutusmuotoa, jolla jatkorakentaminen voi £2 tapahtua kahteen suuntaan, δ
CM
o kuvio 3 esittää poikkileikkauskuvana järjestelmän nosto- ja jatkorakentamis- ^ kiinnikkeen kolmatta toteutusmuotoa, jolla jatkorakentaminen voi tapahtua ϊ 30 kahteen suuntaan, Q.
00 ^ kuvio 4 esittää poikkileikkauskuvana järjestelmän nosto- ja jatkorakentamis- o kiinnikkeen sellaista toteutusmuotoa, jolla jatkorakentaminen voi tapahtua
O
™ kolmeen suuntaan, ja 35 kuvio 5 esittää poikkileikkauskuvana järjestelmän nosto- ja 4 jatkorakentamiskiinnikkeen sellaista toteutusmuotoa, jolla jatkorakentaminen voi tapahtua neljään suuntaan.
Kuvion 1 yläosassa on poikkileikkauskuvana esitetty sinänsä tunnettu elementin 5 nostolaite, jossa on sisäkierteinen holkki 13, ns. painelevy 14, sisäkierteiseen hoikkiin 13 sopiva kierretanko 15, johon on kiinnitetty nostolenkki 16, joka voi olla vaijeri, teräslenkki, liina, koukku tai muu hyväksytty nostolenkki. Kun nostolaitteen sisäkierteinen holkki 13 on kierretty ulkokierteiseen tankoon 3, jolloin painelevy 14 tukeutuu elementin 17 pintaan. Elementin pintaan tukeutuva 10 painelevy 14 tasaa kuormia eri suuntaisissa nostoissa. Samalla painelevy 14 toimii mitta-asteikkona sille, kuinka syvälle kierreholkki 13 tulee kiertää kierretangon 3 päälle. Kuvio esittää suoritusmuodon, missä keksinnön mukaista kiinnikettä 1 ja nostovälineitä 13,14,15, 16 käytetään tasoelementin 17 nostossa.
15
Kuvion 1 alaosassa on poikkileikkauskuvana esitetty nosto-ja jatkorakentamis-kiinnikkeessä 1 aluslevy 5 on L-muotoinen, jolloin kierretangot 3 suuntautuvat elementissä 17 kahteen suuntaan. Kuviossa 1 on esitetty mutterit 4, naulalevy 6 ja solumuovisuojaputket 8. Tässä suoritusmuodossa tasoelementin 17 nosto 20 tapahtuu ylöspäin ja jatkorakentaminen voi tapahtua kahteen suuntaan. Kiinnikkeen 1 asentamisessa elementin 17 valumuottiin voidaan käyttää kierretangon 3 tai kierreholkin päässä olevaa etulevyä (ei esitetty).
Kierretangon suojaksi asennettu solumuovisuojaputki 8 jää myös paikoilleen 25 betonin tai muun valetun materiaalin kovetuttua, jolloin keksinnön mukaisen co järjestelmän kiinnike 1 on valmiina elementin nostoa tai elementin ollessa ° paikoillaan jatkorakentamista varten.
i δ i g Kuviossa 2 on poikkileikkauskuvana esitetty nosto- ja jatkorakentamis ia 30 kiinnikkeen 1 suoritusmuoto, missä aluslevy 5 on L-muotoinen, jolloin kierre-
CL
tangot 3 suuntautuvat elementissä 17 kahteen suuntaan. Kuviossa on esitetty ° mutterit 4, naulalevy 6, solumuovisuojaputket 8, sisäkierteiset jatkorakentamis en o holkit 18, jotka on kierretty tankoihin 3 ja ylöspäin suuntautuva alapäästään o 00 kierteinen jatkorakentamistanko 19, joka on kierretty hoikkiin 18. Tässä 35 suoritusmuodossa tasoelementin 17 jatkorakentaminen voi tapahtua kahteen suuntaan.
5
Kuviossa 3 on poikkileikkauskuvana esitetty elementin 17 sisällä olevan nostoja jatkorakentamisjärjestelmän kiinnikkeen 1 suoritusmuoto, missä jatkorakentaminen voi tapahtua kahteen suuntaan. Kuviossa 3 on esitetty 5 kierretangot 3, jotka on hitseillä 20 kiinnitetty L-muotoisen aluslevyyn 5, mihin naulalevy 6 on kiinnitetty pulteilla 21. Lisäksi on esitetty solumuovisuojaputket 8.
Kuviossa 4 on poikkileikkauskuvana esitetty elementin 17 sisällä olevan nosto-10 ja jatkorakentamisjärjestelmän kiinnikkeen 1 suoritusmuoto, missä jatkorakentaminen voi tapahtua kolmeen suuntaan. Kuviossa on esitetty kierretangot 3, jotka on hitseillä 20 kiinnitetty L-muotoisen aluslevyyn 5, mihin naulalevy 6 on kiinnitetty pulteilla 21. Lisäksi on esitetty solumuovisuojaputket 8.
15
Kuviossa 5 on poikkileikkauskuvana esitetty elementin 17 sisällä olevan nostoja jatkorakentamisjärjestelmän kiinnikkeen 1 suoritusmuoto, missä jatkorakentaminen voi tapahtua neljään suuntaan. Kuviossa on esitetty kierretangot 3, jotka on hitseillä 20 kiinnitetty L-muotoisen aluslevyyn 5, mihin naulalevy 6 20 on kiinnitetty pulteilla 21. Lisäksi on esitetty solumuovisuojaputket 8.
co o
CM
o o
CO
X
cc
CL
CO
o h- o C\l
O
O
CM

Claims (4)

1. Betonista tai muusta valettavasta materiaalista valmistettujen elementtien kuten laattojen, palkkien, pilareiden, kuorien tai vastaavien nostossa ja 5 jatkorakentamisessa käytettävä järjestelmä, johon kuuluvan kiinnikkeen / kiinnikkeiden (1) välityksellä elementti (17) kiinnitetään nostovälineisiin (13.14.15.16) ja samaa kiinnikettä (1) käytetään jatkorakentamisosien (18,19) kiinnittämiseen, tunnettu siitä, että jatkorakentamisen järjestämiseksi vähintään kahteen suuntaan elementin (17) sisällä sijaitseva järjestelmän 10 kiinnike (1) on muodostettu ulkokierteisestä tangoista (3) ja/tai sisäkierteisistä holkeista, jotka on ankkuroitu L-muotoiseen aluslevyyn (5) muttereilla (4) ja/tai pulteilla ja/tai hitsaamalla (20).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen järjestelmä , tunnettu siitä, että L-muotoiseen aluslevyyn (5) tai muuhun kiinnikkeen (1) komponenttiin 15 pulteilla (21), hitsaamalla, niittaamalla tai muulla tavoin kiinnitetty naulalevy (6) ankkuroi ja raudoittaa kiinnikkeen (1) betoniin tai muuhun elementin (17) valmistuksessa käytettyyn materiaaliin.
3. Patenttivaatimusten 1 tai 2 mukainen järjestelmä , tunnettu siitä, että betonia tai muuta valettavaa materiaalia valettaessa kierretangon (3) ja 20 kierreholkin päässä oleva etulevy poistetaan ennen nostolaitteen (13.14.15.16) asentamista tai jatkorakentamisen (18,19) aloittamista.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että betonia tai muuta valettavaa materiaalia valettaessa kierretangon (3) suojana co oleva solumuovista valmistettu suojus (8) jätetään pysyvästi paikoilleen. o 25 CM δ i o CO X X Q. CO o o CM O o CM
FI20020708A 2002-04-12 2002-04-12 Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike FI123810B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020708A FI123810B (fi) 2002-04-12 2002-04-12 Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020708A FI123810B (fi) 2002-04-12 2002-04-12 Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike
FI20020708 2002-04-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20020708A0 FI20020708A0 (fi) 2002-04-12
FI20020708A FI20020708A (fi) 2003-10-13
FI123810B true FI123810B (fi) 2013-11-15

Family

ID=8563752

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20020708A FI123810B (fi) 2002-04-12 2002-04-12 Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI123810B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20020708A0 (fi) 2002-04-12
FI20020708A (fi) 2003-10-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7677522B2 (en) Support bracket for a column
US7748195B2 (en) Bracket and method for supporting a platform from concrete form tabs
JP2017523330A5 (fi)
US8844224B2 (en) Utility dowel bracket
JP2005325683A5 (fi)
TW200643277A (en) Aseismatic reinforcing structure and aseismatic reinforcing method for existing building
CN102383617B (zh) 古建筑的临时加固方法及装置
US20210189728A1 (en) Concrete form brace with multi-depth rebar positioning
US6526722B1 (en) Wood fence post repair device
FI123810B (fi) Nosto- ja jatkorakentamiskiinnike
JP5725596B2 (ja) 階段構造及びその構築方法
JP5925098B2 (ja) 耐震天井構造
KR101346702B1 (ko) 거푸집용 지지 및 안전 난간대 구조
KR200397826Y1 (ko) 일체형 거푸집 지지장치
KR101278686B1 (ko) 슬래브거푸집 지지장치 및 이를 이용한 슬래브 시공방법
KR102098629B1 (ko) 띄어 쌓기식 벽돌벽구조체 및 그 시공방법
KR102049927B1 (ko) 콘크리트 구조물의 방수층 코너부 마감프레임 구조
KR200418001Y1 (ko) 알루미늄폼용 위치 고정구
JP2016153559A (ja) 木造建築物の施工方法及び該施工方法に用いる基礎部材
KR101386960B1 (ko) 프리스트레스트 pc보유닛의 저모멘트존 연결구조 및 이의 시공방법
JP5699422B2 (ja) 墜落防止用手摺の後施工アンカー
JP6454591B2 (ja) 免震基礎構造の構築方法
KR20100069092A (ko) 안전망 설치를 위한 지지장치
KR20190001416U (ko) 기능성 슬라브 와이어 앙카 구조체
JP2010037782A (ja) 既存住宅に耐震性を付与する装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 123810

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed