FI122761B - Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI122761B
FI122761B FI20085910A FI20085910A FI122761B FI 122761 B FI122761 B FI 122761B FI 20085910 A FI20085910 A FI 20085910A FI 20085910 A FI20085910 A FI 20085910A FI 122761 B FI122761 B FI 122761B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
hydraulic cylinder
calender
valve
flow
Prior art date
Application number
FI20085910A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085910A0 (fi
FI20085910A (fi
Inventor
Arto Ikonen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20085910A priority Critical patent/FI122761B/fi
Publication of FI20085910A0 publication Critical patent/FI20085910A0/fi
Priority to DE102009042477A priority patent/DE102009042477A1/de
Priority to ATA1513/2009A priority patent/AT507391B1/de
Publication of FI20085910A publication Critical patent/FI20085910A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122761B publication Critical patent/FI122761B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/002Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure
    • D21G1/004Regulating the pressure
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/002Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21BROLLING OF METAL
    • B21B31/00Rolling stand structures; Mounting, adjusting, or interchanging rolls, roll mountings, or stand frames
    • B21B31/16Adjusting or positioning rolls
    • B21B31/20Adjusting or positioning rolls by moving rolls perpendicularly to roll axis

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi
Keksinnön ala 5
Keksinnön kohteena on menetelmä kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi. Keksinnön kohteena on myös laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi.
10 Keksinnön tausta
Paperinvalmistuksen yhteydessä, paperirainan kuivatuksen jälkeen, rainalle suoritetaan normaalina viimeistelytoimenpiteenä kalanterointi. Kalanterointimenetelmiä on useita, mutta kaikille niille on yhteistä rai-15 nan vieminen yhden tai useamman nipin läpi, joka muodostuu kahden pinnan, yleensä pyörivien telapintojen väliin. Kalanteroinnin tarkoituksena on parantaa paperin laatua puristamalla se tiettyyn vakioloppu-paksuuteen, jolloin vaikutetaan paperin tiheyteen ja siloittamalla sen pintaa, jolloin saadaan paperin kiilto ja/tai sileys halutuksi. Ts. kalante-20 rointi vaikuttaa sekä paperin visuaalisiin että rakenteellisiin ominaisuuksiin.
Kalanterointitela voi olla kovapintainen, lämmitettävä termotela, peh-meäpintainen taipumakompensoitu tela, pehmeä polymeeritela tai 25 pehmeä pitkänippitela. Soft-kalanterissa ainakin toinen kalanterinipin muodostavista teloista on pehmeäpintainen. Yleensä kalanterinipin ™ muodostavista teloista toinen on kovapintainen termotela ja toinen on 9 jokin edellä mainituista pehmeistä teloista.
o
CO
g 30 Soft-kalantereita on monia eri tyyppejä sovellutuksesta riippuen. Yksin- kehaisin konstruktio on kalanteri, jossa on kaksi telaa ja siten vain yksi 55 nippi. Yleensä telat on sijoitettu päällekkäin ja toinen tela on asennettu LT) § kiinteästi kalanterin runkoon. Toinen tela on varustettu kuormitussylin- ° tereillä, jotka on järjestetty kyseisen telan päätyihin. Kalanterinipin sul- 35 keminen ja viivakuorman säätäminen suoritetaan ulkoisesti nostamalla 2 kuormitussylintereillä varustettua telaa kuormitussylintereiden avulla kiinteästi asennettua telaa vasten.
Käytössä on myös kalantereita, joissa on ohjaustelojen ympärille ulot-5 tuva päättymätön hihnasilmukka sekä hihnan ulkopuolelle järjestetty vasta-elementti, yleensä tela. Hihna ja tela on järjestetty kosketuksiin toisensa kanssa niin, että niiden väliin muodostuu nippi, jonka läpi raina viedään. Tällainen hihnakalanteri on esitetty esimerkiksi WO-jul-kaisussa 03/064761. Hihnan kireyttä ja sen asemaa ohjaustelojen ja 10 vastaelementin pinnalla, niiden pituuden suhteen, ohjataan liikuttamalla ohjausteloja. Ohjaustelojen liikuttaminen suoritetaan niiden molempiin päätyihin järjestettyjen kuormitussylintereiden avulla.
Ongelmana näissä kalantereissa on se, että telojen pieniä aseman-15 muutoksia on erittäin vaikeaa, jollei mahdotonta toteuttaa nykyään käytössä olevilla painesäätöön perustuvilla säätömenetelmillä. Lisäksi yksinippisissä soft-kalantereissa pienillä viivakuormilla, eli alle 50 kN/m viivakuormilla ajaminen on ollut liki mahdotonta. Tämä on ollut ongelma erityisesti ohuilla paperilaaduilla. Myös nipin kiinniajossa on esiintynyt 20 ongelmia. Tämä johtuu siitä, että painesäätöön perustuvat säätömenetelmät eivät pysty ajamaan nippiä kiinni tasaisesti, vaan kun säädön alaraja on saavutettu, hydraulisylintereiden avulla ohjattu tela on ’’hypännyt” kiinni vastatelaan aiheuttaen näin virheitä kalanteroitavaan rainaan.
25
Hihnakalanterin hihnan paikoittamisessa tarvittavat ohjaustelojen pie-™ net aseman muutokset on myös ollut vaikea toteuttaa nykyisin käytös- 9 sä olevien säätömenetelmien avulla. Samoin hihnan kiristämisen hie- 8 nosäätö on ollut vaikea toteuttaa.
Ϊ 30
CL
Keksinnön lyhyt selostus cö m § Nyt esitettävän keksinnön tarkoituksena on siten saada aikaan uusi ° ratkaisu kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi.
35 3 Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
5 Keksinnön mukaiselle laitteistolle on puolestaan pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty itsenäisen patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa.
Muissa, epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty eräitä kek-10 sinnön edullisia suoritusmuotoja.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämisessä käytetään telan päätyyn yhteydessä olevaa hyd-raulisylinteriä, johon johdetaan paineväliainetta venttiilin avulla, joka on 15 rakenteeltaan sellainen, että sen avulla voidaan säätää sekä hydrauli-sylinterin männän varren puoleiseen kammioon johdettavan paineväli-aineen virtausta että männän puoleiseen kammioon johdettavan paine-väliaineen virtausta.
20 Venttiilin ohjausta varten hydraulisylinterin telan päätyyn aiheuttamaa voimaa F mitataan ensimmäisen mittalaitteen, kuten voima-anturin avulla. Ensimmäisestä mittalaitteesta on takaisinkytkentä venttiilille, joka säätää mitatun voiman perusteella hydraulisylinterin männän varren puoleiseen kammioon johdettavan paineväliaineen virtausta. Sa-25 manaikaisesti seurataan telan asemaa mittaamalla hydraulisylinterin ^ männän puoleiseen kammioon menevän paineväliaineen virtausta Q
™ toisen mittalaitteen avulla. Mitattu virtausarvo johdetaan myös venttii- 9 lille, joka säätää sen perusteella männän puoleiseen kammioon joh- 8 dettavan paineväliaineen virtausta. Hydraulisylinterin molemmat puolet g 30 ovat siten jatkuvasti aktiivisen säädön piirissä.
CL
O
55 Käytettävä venttiili on edullisesti proportionaaliventtiili. Proportionaali- m § venttiileille on ominaista venttiilin luistin hallittu liike, mikä on mahdol- ° lista saada aikaan ohjaussignaalien lukuisilla eri arvoilla. Hallitun luistin 35 liikkeen ansiosta voidaan välttää paineiskut ja saada aikaan hydraulisen toimilaitteen tasainen liike koko säätövälillä. Näin hydraulista toi- 4 milaitetta, eli hydraulisylinteriä voidaan ohjata tasaisesti laajalla paine-alueella, pienistä paineista suuriin asti. Proportionaaliventtiiliä voi lisäksi helposti ohjata, mikä ohjaus tapahtuu joko itse venttiiliin integroituun tai sen läheisyyteen keskitetysti tai hajautetusti sijoitettujen oh-5 jausjärjestelmän avulla.
Keksinnön mukaan telan molempiin päätyihin on järjestetty omat hyd-raulisylinterit, joilla molemmilla on oma säätöjärjestelmänsä ja venttii-linsä.
10
Keksinnön avulla on mahdollista säätää kalanteriin kuuluvan telan asemaa tarkasti ja nopeasti. Voimamittaus on tarkka mittaus ja antaa tarkan takaisinkytkentäsignaalin venttiilin ohjaukseen. Proportionaali-venttiili on herkkä venttiili, joka pystyy aikaansaamaan nopeasti mit- 15 taustulosten osoittamat ja säädön vaatimat säätövasteet. Säätölait-teistolla voidaan päästä jopa 2-3 ms:n säätönopeuteen, mikä on erittäin nopea säätö ja huomattava parannus tunnetun tekniikan mukaisiin säätimiin.
20 Yksinippikalantereille sovellettaessa keksintö mahdollistaa sen, että samalla kalanterilla voidaan ajaa entistä laajemmalla kalanterinipin viivakuorma-alueella, koska voidaan ajaa pienistä viivakuormista, jopa noin 0 kN/m:stä suuriin viivakuormiin asti. Keksinnön avulla on mahdollista ajaa kalanteria erityisesti alle 50 kN/m viivakuormilla. Kalanteroin- 25 tinipin ollessa kiinni, ajoillanne on staattinen, jolloin säätöjärjestelmä mahdollistaa telan aseman korjaamisen pienellä alueella. Keksintö ™ mahdollistaa sen, että samalla yksinippikalanterilla voidaan kalante- 9 roida sekä ohuita että paksumpia paperilaatuja. Paperin laatu paranee 8 myös, koska nippi on mahdollista sulkea ilman, että siitä aiheutuu vir- ϊ 30 heitä paperiin.
CL
O
55 Keksintö mahdollistaa myös hihnakalanterin hihnan tarkan paikoittami- m § sen ohjaustelojen ja vastaelementin pinnalla.
o
(M
35 5
Kuvioiden lyhyt selostus
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joissa 5 kuvio 1 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna erästä kalanteria, johon keksinnön mukaista menetelmää ja järjestelmää voidaan soveltaa, 10 kuvio 2 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna hihnakalanteria, jossa keksinnön mukaista menetelmää ja järjestelmää voidaan soveltaa, ja kuvio 3esittää kaavamaisesti säätöjärjestelmän, jota voidaan soveltaa 15 kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseen.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuviossa 1 on esitetty yksinippinen soft-kalanteri, jossa kalanterointi-20 nippi N1 on muodostettu kahden telan 1 ja 2 väliin. Tela 1 on kovapintainen, lämmitettävä termotela ja se on tuettu päädyistään kiinteästi kalanterin runkoon 3. Tela 2 on pehmeäpintainen tela, joka on myös tuettu kummastakin päädystään niihin järjestettyjen tukielimien 4 avulla. Telan 2 asemaa telan 3 suhteen voidaan muuttaa tukielimiin 4 25 yhteydessä olevien hydraulisten kuormitussylinterien 11 avulla. Kuorii mitussylinterit 11 liikuttavat telaa 2 lähinnä pystysuunnassa. Myös ^ kalanterointinipin aukaiseminen ja sulkeminen päänvientitilanteessa
9 suoritetaan kuormitussylintereiden 11 avulla. Kalanteroitava raina W
8 ohjataan nippiin N1 edellisestä rainan valmistusvaiheesta tai auki- ϊ 30 rullauslaitteelta nuolen A mukaisesti. Kalanterin jälkeen raina ohjataan eteenpäin seuraavaan käsittelyvaiheeseen tai rullaimelle. Telan ase-55 maa säätämällä voidaan vaikuttaa kalanterointinipissä N1 vallitsevaan
LO
§ vnvapaineeseen.
o
(M
35 Vaikka kuviossa 1 kuormitussylintereiden avulla liikutettava tela on esitetty olevan pehmeäpintainen tela, voi se olla myös kovapintainen, 6 lämmitettävä tela. Samoin liikuteltava tela voidaan myös sijoittaa ka-lanterointinipissä ylhäälle, ns. ylätelaksi.
Kuviossa 2 on esitetty hihnakalanteri, jossa kalanterointinippi N1 on 5 järjestetty kalanterihihnan 6 ja siihen kosketuksissa olevan vasta-elementin, eli telan 7 avulla. Kalanterihihna on 6 päättymättömän silmukan muodossa oleva hihna, joka kuviossa on esitetty katkoviivoilla. Kalanterihihna 6 kulkee ohjaustelojen 8 kautta ja niiden ohjaamana. Ainakin yksi ohjaustela 8 on järjestetty liikutettavaksi vaaka- ja pysty-10 tasossa hihnan 6 sopivan kireyden ja telan aseman säätämiseksi. So-pivimmin kaikki ohjaustelat ovat liikutettavia. Ohjausteloja 8 liikuttamalla säädetään myös hihnan 6 asema ohjaustelojen ja telan 7 pinnalla, eli sen paikka em. telojen pituuden suhteen. Hihna tulisi saada paitsi pysymään optimaalisella paikalla ohjaustelojen päällä, myös 15 asettumaan sellaiseen asemaan, että kalanteroitava raina on hihnan päällä kalanteroinnin aikana. Ohjausteloja liikutetaan liikuttamalla niiden päätyjä kumpaankin päätyyn järjestettyjen kuormitussylintereiden 11 avulla. Kuviossa on selvyyden vuoksi esitetty vain yhden ohjaus-telan 8 päätyyn järjestetty kuormitussylinteri 11. Kalanteroitava raina 20 W, joka kuviossa 2 on esitetty yhtenäisellä viivalla, ohjataan nippiin N1 edellisestä rainan valmistusvaiheesta tai aukirullauslaitteelta nuolen A mukaisesti. Kalanterin jälkeen raina ohjataan eteenpäin seuraavaan käsittelyvaiheeseen tai rullaimelle.
25 Hihna 6 voi olla metallihihna, tai teräsvahvisteinen kumihihna, pölyin meerihihna, tai päällystetty metalli-, kumi- tai polymeerihihna. Hihna voi ™ olla myös päällystetty erilaisilla päällysteillä. Mikäli hihna 6 on valmis- o tettu metallista, voidaan kalanteriin järjestää välineet hihnan lämmittä- 8 miseksi (ei esitetty kuviossa). Vastatela 7 voi olla kovapintainen, läm- 30 mitettävä tela tai pehmeäpintainen tela. Hihnan ja vastatelan mate-riaalit valitaan kalanteroitavan tuotteen ja halutun prosessilaitekonfigu-55 raation mukaisesti niin, että kalanterointinipissä paperin toiselle puo- § lelle vaikuttaa lämmitettävä, kova pinta ja toiselle puolelle pehmeä ^ pinta. T.s. kalanterointihihna ja vastatela ovat ominaisuuksiltaan erilai- 35 set.
7
Edellä esitetyissä kalantereissa ainakin yhden kalanterointitelan tai kalanterointihihnan ohjaustelan asemaa säädetään liikuttamalla ko. telaa telan molempiin päihin järjestettyjen kuormitussylintereiden avulla. Kuviossa 3 on esitetty kalanteriin kuuluvan telan 10 aseman säätöjär-5 jestelmä. Tela 10 voi olla kalanterinipin muodostava kalanteritela tai hihnakalanterin hihnaa ohjaava ohjaustela.
Telan 10 kumpaankin päätyyn 10a ja 10b on yhteydessä yksi hyd-raulisylinteri 11. Toisin sanoen telan 10 asemaa säätää kaksi hyd-10 raulisylinteriä 11, joista toinen on yhteydessä telan 10 päätyyn 10a ja toinen on yhteydessä telan 10 päätyyn 10b. Molempien hydraulisylinte-reiden ohjauksessa käytetään samanlaisia välineitä ja laitteita ja tämän selventämiseksi kuviossa 3 vastaavia laitteita on merkitty samoilla numeroilla. Seuraavassa selostuksessa on kuvattu vain telan 10 pää-15 dyn 10b liikuttaminen. Telan 10 päätyä 10a liikutetaan vastaavalla tavalla.
Hydraulisylinterin 11 männän varsi 12 on yhteydessä telan päätyyn 10b siihen asennetun silmukan 13 kautta. Kuviossa 3 silmukat 13 on 20 selkeyden vuoksi esitetty vain kaavamaisesti. Telan 10 aseman muutos saadaan aikaan syöttämällä hydraulisylinteriin 11 paineväliainetta, joka saa aikaan sylinterin männän ja siihen kiinnitetyn männän varren 12 liikkumisen ja siihen yhteydessä olevan telan päädyn 10b liikkumisen.
25 ^ Hydraulisylinteriin 11 syötettävän paineväliaineen, kuten hydraulines- ™ teen määrää säädetään venttiilin 14 avulla. Venttiili 14 on proportio- 9 naaliventtiili, joka on järjestetty syöttämään paineväliainetta sekä hyd- 8 raulisylinterin männän varren puoleiseen kammioon 11a linjan 15 g 30 kautta että hydraulisylinterin männän puoleiseen kammioon 11b linjan 16 kautta. Venttiiliä ohjataan siihen yhteydessä olevan ohjausjärjestel-55 rnän avulla, joka voi olla joko venttiiliin integroitu tai sen läheisyyteen LT) § sijoitettu ohjausjärjestelmä. Proportionaaliventtiilin ohjausjärjestelmä ja ° venttiilin ohjaaminen on alan ammattimiehelle sinänsä tunnettua, joten 35 sitä ei tässä yhteydessä ole selitetty sen tarkemmin.
8
Hydraulisylinterin 11 telan päätyihin 10a ja 10b aiheuttamaa voimaa F seurataan voimaa mittaavan ensimmäisen mittalaitteen, eli voima-anturin 17 avulla, joka on kytketty telan päätyihin järjestettyihin silmukoihin 13. Ensimmäisestä mittalaitteesta 17 on takaisinkytkentä venttiiliin 14.
5
Telan 10 asemaa tarkkaillaan toisen mittalaitteen 18 avulla. Toinen mittalaite 18 voi olla esimerkiksi lineaarianturi, kuten LVDT-anturi, joka on asennettu proportionaaliventtiilistä 14 paineväliainetta hydraulisylinterin männän puoleiseen kammioon 11 b siirtävään linjaan 16.
10
Paineväliainetta venttiilistä 14 hydraulisylinterin 11 männän puoleiseen kammioon 11b kuljettavaan linjaan 16 on asennettu kuormanlasku-venttiili 19. Kuormanlaskuventtiili 19 toimii turvaventtiilinä, joka pysäyttää järjestelmän toiminnan ja telan aseman säädön mahdollisessa on-15 gelmatilanteessa. Lisäksi linjaan 15, joka kuljettaa paineväliainetta venttiilistä 14 hydraulisylinterin 11 männän varren puoleiseen kammioon 11a, on asennettu paine-eroventtiili 20. Tämä tarkoituksena on tarkkailla telan päiden välille mahdollisesti syntyvää paine-eroa. Erityisesti suljettaessa nippiä paineen tulee olla sama koko nipin pituudelta, 20 jotta telapinnoitteet eivät vahingoitu.
Seuraavassa selostetaan telan 10 aseman säätäminen käyttäen esimerkkinä telan 10 päädyn 10b liikuttamista. Telan toisen päädyn 10a liikuttaminen tapahtuu vastaavasti.
25
Ensimmäisellä mittausanturilla 17 mitataan hydraulisylinterin 11 telan ^ päätyyn 11 b aiheuttamaa voimaa F. Mittaustulos johdetaan linjan 21 9 kautta venttiiliin 14. Venttiilin ohjausjärjestelmä (ei esitetty kuviossa) 8 säätää mittaustuloksen perusteella hydraulisylinterin männän varren g 30 puoleiseen kammioon 11 a johdettavan paineväliaineen virtausta. Tämä Q_ saa aikaan telan aseman muuttumisen.
o cö in § Samanaikaisesti mitataan venttiilin 14 hydraulisylinterin mannan puo- ° leiseen kammioon johtamaa paineväliaineen virtausta toisen mittalait- 35 teen 18 avulla. Mittaustulos johdetaan linjan 22 kautta venttiiliin 14. Venttiilin ohjausjärjestelmä määrittää mittaustuloksesta telan aseman 9 ja säätää sen perusteella hydraulisylinterin männän puoleiseen kammioon johtamaa paineväliaineen virtausta niin, että telan asema saadaan halutuksi.
5 Keksinnön avulla telan asemaa ajon aikana, nipin ollessa suljettuna on mahdollista säätää tarkasti. Voimamittaus on tarkempi verrattuna esimerkiksi painemittauksiin, mikä yhdessä herkän proportionaaliventtiin kanssa mahdollistaa tarkan säädön. Tarkka voimamittaus myös mahdollistaa soft-kalanterin ajamisen 1 - 50 kN/m viivakuormilla.
10
Kalanteriin kuuluvan telan asemaa voidaan säätää edellä esitetyllä tavalla sekä vaaka- että pystysuunnassa. Esimerkiksi kuvion 1 esittämän kalanterointitelan 2 asemaa säädetään lähinnä pystysuunnassa, ka-lanterointinipin viivapaineen säätämiseksi pienillä viivapaineilla. Kuvion 15 2 esittämiä ohjaustelojen 8 asemaa voidaan säätää sekä vaaka- että pystytasossa hihnakalanterin hihnan paikan säätämiseksi.
Keksintöä ei ole tarkoitus rajoittaa edellä esimerkinomaisesti esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan keksintöä on tarkoitus laajasti soveltaa 20 seuraavassa määriteltyjen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
C\J
δ
(M
sj- o o 00
X
en
CL
o δ m oo o o
(M

Claims (10)

1. Menetelmä kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi, jossa 5 menetelmässä telan asemaa säädetään ainakin sen toiseen päätyyn (10a, 10b) yhteydessä olevan hydraulisylinterin (11) avulla, johon hyd-raulisylinteriin (11) johdettavan paineväliaineen virtausta säädetään venttiilin (14) avulla ja jossa menetelmässä venttiilin (14) avulla säädetään sekä hydraulisylinterin (11) männän varren puoleiseen kammi-10 oon (11a) johdettavan paineväliaineen virtausta että männän puoleiseen kammioon (11b) johdettavan paineväliaineen virtausta, tunnettu siitä, että mitataan hydraulisylinterin (11) telan päätyyn (10a, 10b) aiheuttamaa voimaa (F) ja säädetään voiman mittaustuloksen perusteella hydraulisylinterin (11) männän varren puoleiseen kammioon 15 (11a) johdettavan paineväliaineen virtausta ja että mitataan hyd raulisylinterin (11) männän puoleiseen kammioon (11b) menevän paineväliaineen virtausta (Q) ja säädetään mitatun paineväliaineen virtauksen perusteella männän puoleiseen kammioon (11b) johdettavan paineväliaineen virtausta. 20
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että määritetään hydraulisylinterin (11) männän puoleiseen kammioon (11b) menevän paineväliaineen virtauksen perusteella telan (10) asema.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tela ^ on soft-kalanterin kalanterointitela (2) tai hihnakalanterin hihnan ™ ohjaustela (8). sj- o
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että g 30 venttiili (14) on proportionaaliventtiili. CL O σ>
5. Laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi, jossa g laitteistossa on ° - hydraulisylinteri (11), jossa on männän varren puoleinen kammio 35 (11 a) ja männän puoleinen kammio (11 b) ja joka hydraulisylinteri on yhteydessä ainakin telan toiseen päätyyn (10a, 10b), ja - venttiili (14) hydraulisylinteriin johdettavan paineväliaineen virtauksen säätämiseksi, ja jossa laitteistossa - venttiili (14) on järjestetty säätämään sekä hydraulisylinterin (11) 5 männän varren puoleiseen kammioon (11a) että männän puolei seen kammioon (11b) johdettavan paineväliaineen virtausta, tunnettu siitä, että laitteistossa on - ensimmäinen mittauslaite (17) hydraulisylinterin (14) telan päätyyn (10a, 10b) aiheuttaman voiman (F) mittaamiseksi, joka mit- 10 tauslaite on takaisinkytketty venttiiliin (14) hydraulisylinterin (11) männän varren puoleiseen kammioon (11a) johdettavan paine-väliaineen virtauksen säätämiseksi, ja - toinen mittauslaite (18) hydraulisylinterin (11) männän puoleiseen kammioon (11b) menevän paineväliaineen virtauksen (Q) 15 mittaamiseksi ja joka virtauksen mittaustulos on järjestetty joh dettavaksi venttiiliin (14) hydraulisylinterin (11) männän puoleiseen kammioon (11b) johdettavan paineväliaineen virtauksen säätämiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että hyd raulisylinterin (11) männän puoleiseen kammioon (11a) menevästä paineväliaineen virtauksesta (Q) on järjestetty määritettäväksi telan (10) asema.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että tela ^ on soft-kalanterin kalanterointitela (2) tai hihnakalanterin hihnan ™ ohjaustela (8). sj- o
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ventin 30 tiili (14) on proportionaaliventtiili. CL O
9. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lait in § teistossa on kuormanlaskuventtiili (16). o (M
10. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lait teistossa on paine-eroventtiili (20).
FI20085910A 2008-09-26 2008-09-26 Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi FI122761B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085910A FI122761B (fi) 2008-09-26 2008-09-26 Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi
DE102009042477A DE102009042477A1 (de) 2008-09-26 2009-09-24 Verfahren und Vorrichtung zur Einstellung der Position einer einem Kalander zugeordneten Walze
ATA1513/2009A AT507391B1 (de) 2008-09-26 2009-09-25 Verfahren und vorrichtung zur einstellung der position einer einem kalander zugeordneten walze

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085910 2008-09-26
FI20085910A FI122761B (fi) 2008-09-26 2008-09-26 Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085910A0 FI20085910A0 (fi) 2008-09-26
FI20085910A FI20085910A (fi) 2010-03-27
FI122761B true FI122761B (fi) 2012-06-29

Family

ID=39852298

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085910A FI122761B (fi) 2008-09-26 2008-09-26 Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi

Country Status (3)

Country Link
AT (1) AT507391B1 (fi)
DE (1) DE102009042477A1 (fi)
FI (1) FI122761B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102012209528A1 (de) 2012-06-06 2013-12-12 Metso Paper, Inc. Hydrauliksteuerungsvorrichtung mit einem digitalhydraulischen regler

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3155029A (en) * 1962-11-22 1964-11-03 Dominion Eng Works Ltd Calenders
US3452908A (en) * 1964-05-18 1969-07-01 Hindle Son & Co Ltd Guiding means for paper-machine felts and other continuous moving webs or bands
IT1214555B (it) * 1986-11-06 1990-01-18 Comerio Ercole Spa Apparecchiatura per il controllodella distanza tra i cilindri di una calandra per gomma o materie plastiche in genere.!
BRPI0307269B1 (pt) 2002-01-29 2015-09-29 Metso Paper Inc "dispositivo de calandra para calandra uma textura fibrosa revestida e método para calandrar uma textura fribosa revestida ou não revestida com um dispositivo calandra"
FI113794B (fi) * 2002-11-14 2004-06-15 Metso Paper Inc Menetelmä ja järjestely pitkänomaisen telavälineen paikan ja/tai voiman säätämiseksi
DE102005047805B4 (de) * 2004-10-06 2008-04-30 Maximilian Rainer Wohllaib Einrichtung zum Ausgleich von Druckdifferenzen

Also Published As

Publication number Publication date
AT507391A3 (de) 2012-02-15
AT507391B1 (de) 2012-10-15
AT507391A2 (de) 2010-04-15
FI20085910A0 (fi) 2008-09-26
DE102009042477A1 (de) 2010-04-29
FI20085910A (fi) 2010-03-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7255000B2 (en) Method and an arrangement for controlling position and/or force of an elongated rolling device
EP0611362B1 (en) Articulated rider roll system and method
JPS63295788A (ja) 材料ウエブへの圧力負荷の分布の制御方法、材料ウエブの処理装置および圧力処理ニップの調整方法
FI69149B (fi) Foerfarande foer styrning av linjetryckets foerdelning i en vasanordning och motsvarande valsanordning
FI107626B (fi) Menetelmä kalanterin, etenkin superkalanterin telaston pika-avauksessa ja hydraulijärjestelmä kalanterin, etenkin superkalanterin telastoa varten
FI81632C (fi) Foerfarande och anordning foer kalandering av en bana.
US20130327126A1 (en) Porosity measurement
FI122761B (fi) Menetelmä ja laitteisto kalanteriin kuuluvan telan aseman säätämiseksi
JP4974580B2 (ja) ダイ方式塗布装置及び塗布方法
FI81296C (fi) Foerfarande foer kalandrering av med magnetskikt foersedda banor och kalander foer utfoerande av foerfarandet.
FI105800B (fi) Menetelmä kiinnirullauksessa
US7832677B2 (en) Method and an apparatus for controlling a nip profile of a reeling nip
FI110882B (fi) Menetelmä päättömän metallihihnan ohjaamiseksi paperi-/kartonkikoneessa ja menetelmää soveltava laite
FI112966B (fi) Menetelmä ja sovitelma telojen hallitsemiseksi kalanterissa
FI117567B (fi) Menetelmä telan vaipan muotovirheistä aiheutuvien nippikuormitusmuutosten kompensoimiseksi
EP1599632B1 (en) Method for feeding a treating agent to an application apparatus
FI114936B (fi) Menetelmä päättömän hihnan ohjaamiseksi paperi-/kartonkikoneessa ja menetelmää soveltava laite
CA2260508A1 (en) Method for operating a calender roll system, and calender roll system
FI118305B (fi) Menetelmä ja sovitelma päällystemäärän hallitsemiseksi kuiturainan päällystyksessä
US20020104917A1 (en) Process and device for continuous reeling of a pulp sheet
FI111018B (fi) Menetelmä ja laite välitelojen kevennyspaineiden mittaamiseksi ja säätämiseksi monitelakalanterissa
FI116303B (fi) Monitelakalanteri
US7311039B2 (en) Method and arrangement for preventing vibrations in a multi-nip calender or calender array
FI118727B (fi) Menetelmä rullaimessa ja rullain
CN109963716A (zh) 印刷装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122761

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed