FI122578B - Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi - Google Patents
Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI122578B FI122578B FI20086172A FI20086172A FI122578B FI 122578 B FI122578 B FI 122578B FI 20086172 A FI20086172 A FI 20086172A FI 20086172 A FI20086172 A FI 20086172A FI 122578 B FI122578 B FI 122578B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- segment
- knife
- coating
- wear
- blade
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B27—WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
- B27L—REMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
- B27L11/00—Manufacture of wood shavings, chips, powder, or the like; Tools therefor
- B27L11/005—Tools therefor
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B02—CRUSHING, PULVERISING, OR DISINTEGRATING; PREPARATORY TREATMENT OF GRAIN FOR MILLING
- B02C—CRUSHING, PULVERISING, OR DISINTEGRATING IN GENERAL; MILLING GRAIN
- B02C18/00—Disintegrating by knives or other cutting or tearing members which chop material into fragments
- B02C18/06—Disintegrating by knives or other cutting or tearing members which chop material into fragments with rotating knives
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10T—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
- Y10T29/00—Metal working
- Y10T29/49—Method of mechanical manufacture
- Y10T29/49826—Assembling or joining
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Manufacturing & Machinery (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Forests & Forestry (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
- Paper (AREA)
- Crushing And Pulverization Processes (AREA)
- Harvester Elements (AREA)
Description
Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi j
Keksinnön kohde 5
Keksinnön kohteena on menetelmä hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi, johon hakkuriin kuuluu olennaisen lieriömäinen teräkiekko, jonka toiseen päätypintaan on järjestetty yksi tai useampi teräkiekkoon nähden olennaisen säteittäisesti ulottuva leikkuuterä ja sen tukemiseksi jäijestet-10 ty kulutussegmentti, jonka yläpintaan on jäljestetty pinnoite hakkurilla hake-tettavien puiden aiheuttamaa rasitusta vastaan. Keksintö kohdistuu myös menetelmän toteuttavaan järjestelyyn.
Tunnettu tekniikka 15
Valmistettaessa puuhaketta paperi- ja seiluloosateollisuuden tarpeisiin käytetään yleisesti kiekkohakkua. Hakkurissa on teräkiekko, joka on laakeroitu hakun runkoon akselinsa varassa pyöriväksi ja siihen on teräkiekon säteen suunnasta hieman poikkeavasti sovitettu joukko leikkuuteriä. Leikkuuterät on 20 teräkiekon pyöriessä jäljestetty ohittamaan vastaterän teräsärmän haluttua terävälystä vastaavalta etäisyydeltä. Puuta haketettaessa teräkiekon leikkuu-terät iskeytyvät haketettavaan puunrunkoon, joka puolestaan tukeutuu vastakkaiselta puoleltaan vastaterään.
δ ™ 25 Hakkurin avulla siihen syötetyistä puutukeista valmistetaan halutun kokoisia o t hakepaloja jatkokäsittelyä varten. Käytön aikana hakkurin teräkiekkoon ja ^ siihen kuuluviin osiin kohdistuu voimakkaita kulumista aiheuttavia rasituksia,
X
£ niin mekaanisia kuin kemiallisia ja muita rasituksia. Erityisesti tämä koskee £! leikkuuterää ja sen kiinnittämiseksi ja tukemiseksi järjestettyjä osia. Perintei- co 30 sesti on käytetty ns. inserttiterän järjestelyä, jossa teräkiekkoon insertoitua ™ leikkuuterää tuetaan erityisesti radiaalisessa suunnassa kulutussegment- tiosalla. Leikkuuterän terän toinen, yläpuolinen sivu ja kulutussegmenttiosan 2 yläpinta muodostavat kulloinkin määrätyllä tavalla jatkuvan pinnan tai tason, tai ainakin suuren osa siitä. Tämä pinta ylettyy seuraavaan teräaukkoon asti. Tässä hakemuksessa leikkuuterän ja puun kulkusuunnassa seuraavan terä-aukon välistä pintaa kutsutaan yleisesti kulutuspinnaksi. Tältä kulutuspinnan 5 puolelta leikkuuterän leikkaama puu, yleensä tukki ohittaa siis järjestelyn ja siirtyy edelleen kohti seuraavaa leikkuuterää. Kulutussegmenttiosa muodostuu siinä yhdestä massiivikappaleesta, joka on valmistettu perusmateriaalista, tyypillisesti korkean lujuuden omaavasta rakenneteräksestä.
10 Kulutussegmenttiosan yläpinnan kovettamiseksi ja sen kulutuskestävyyden parantamiseksi sen pintaan on pintaruiskutettu kovapinnoite. Tällainen tunnetun tekniikan mukaisen kulutuspinnoitteen muodostaminen on edellyttänyt sintrausta. Siinä avulla pinnoite muodostetaan perusmateriaalin pinnalle nostamalla perusmateriaalin lämpötila nostetaan alueelle n. 1000°C. Tyypillisesti 15 lämmitys tapahtuu uunilämmityksenä.
Tästä menetelmästä seuraa kuitenkin useita haittatekijöitä käsiteltävän kappaleen perusmateriaalin kannalta. Ensinnäkin perusmateriaali pehmenee sint-rauksen johdosta. Tästä seuraa se haitta, että materiaali kestää huonommin 20 kuormitusta eikä siten tue terää toivotulia tavalla. Kulutussegmenttiosan puutteellisia lujuusominaisuuksia joudutaan kompensoimaan kulutussegmen-tin massiivisella ja siten painavalla ja tilaa vievällä mitoituksella. Kulutussegmenttiosan paino on tyypillisesti luokkaa 200 kg. Kulutussegmenttiosan kulu- ^ tuskestävyys on samoin puutteellinen. Lisäksi itse leikkuuterän paksuus jou- o ™ 25 dutaan myös muodostamaan lujuudeilisista syistä tarpeettoman paksuksi.
O
LO
^ Toinen merkittävä lisähaitta muodostuu siinä, että kun tällaista isoa kappaiet-
X
£ ta sintrataan, tapahtuu sen mitoissa väistämättä muutoksia - tyypillisesti ta- pahtuu käyristymistä. Sintrauksen yhteydessä tapahtuvat kappaleen muo- g 30 donmuutokset edellyttävät useimmiten jälkikoneistusta pinnoituksen valmisti tamisen jälkeen. Tämä aiheuttaa sekä valmistusteknisiä lisävaatimuksia että nostaa tuotantokustannuksia. Samoin kappaleen ja sen mittojen sovittaminen 3 käyttökohteeseensa tulee huomattavasti vaikeammaksi, kun samalla tulee ottaa huomioon asetetut laitteiston osille ja niiden keskinäisille sijainneille asetetut mittatoleranssit.
5 Sintrauksen aiheuttamilla muodonmuutoksilla on haitallinen vaikutus myös itse pinnoitteen loppupaksuuteen, erityisesti sen tasaisuuteen. Muodonmuutokset aiheuttavat vaihtelua pinnoitteen paksuudessa, koska sintrauksen jälkeen ei pinnoitetulle pinnalle voida enää suorittaa jälkikoneistusta. Pinnoitteen paksuus on tyypillisesti luokkaa lmm, joten liikkumavara on pinnoitteen 10 paksuuden puitteissa hyvin pieni.
Lisäksi sintratun kappaleen muihin pintoihin täytyy jättää koneistusvara, jotta itse pinnoitteen sijainti laitteistossa saadaan järjestettyä tarvittavassa määrin koneistamalla oikeaan paikkaan. Tällainen sovitus-ja mitoitustapa tekee 15 valmistuksesta monimutkaista ja vaatii tarkkuutta, jotta pinnoitettu kulutus-pinta saadaan juuri oikealle tasolle ja oikean suuntaisena.
Edellä mainitun uunilämmityksen lisäksi sintrauksessa voidaan käyttää myös liekkien avulla tapahtuvaa pinnoitettavan alueen lämmitystä. Siinä missä uu-20 nä lämmityksessä saadaan aikaiseksi tasaisempi lämmitys mutta toisaalta hei kentyvät materiaaliominaisuudet saadaan liekkilämmityksessä lämpö kohdistettua tarkemmin juuri pinnoitettavalla alueelle mutta samalla haittana on puolestaan epätasaisesta, lähinnä toispuoleisesta lämpöaltistuksesta ja siten toispuoleisesta lämpöjakaumasta johtuva kappaleen entistäkin suurempi käy-o ™ 25 ristyminen ja siitä aiheutuvat, edellä kuvatun kaltaiset ongelmat, o
LO
Μ Näitä ongelmia on pyritty ratkaisemaan käyttämällä järjestelyä, jossa terää
X
“ tuetaan sen taakse jäljestetyllä, hyvät lujuusominaisuudet omaavalla tuki- kappaleella, lähinnä levymäisellä tukikappaleella. Näin itse kulutussegment-g 30 tiosan materiaalille asetettavia vaatimuksia voidaan lieventää tukikappaieen tarjotessa terälle entistä paremman vastatuen tukkien aiheuttamia, lähinnä niiden kulkusuunnassa ilmeneviä rasitusvoimia vastaan.
4
Lisäksi kulutussegmentin pinnalle, haketettavien puiden kulkusuunnassa tuki-kappaleen jälkeen on edelleen järjestetty kulutusta kestävä pinnoite, lähinnä edellä mainitulla sintrausmenetelmäflä. Puutteena järjestelyssä on kuitenkin 5 se, että leikkuuterää kohti oleva pinnoitteen reuna täytyy kuitenkin jättää tietyn etäisyyden päähän leikkuuterästä ja tukikappaleesta. Näin siksi, koska pinnoite ei muutoin kestäisi murtumatta sitä leikkuuterän kuormituksen mukana ilmenevää pientä elastista liikehdintää, joka ilmenee kulutussegmentis-sä sen tukikappaletta vasten olevan kielekemäisen reunan alueella. Samoin 10 itse tukikappale kuluu, koska siihen ei voida järjestää sintraamalla pinnoitetta kulutusta vastaan.
Tästä seuraa edelleen se ongelma, että tämä pinnoittamaton kaistale sekä tukikappale alkavat käytön myötä kulua ja muodostaa kulutussegmenttiin 15 'kuopan'terän ja pinnoitteen välille. Ajan myötä myös itse pinnoitteen reuna paljastuu kokonaan alttiiksi kulutusrasitukselle ja pinnoitteen reunan käinni-pysyvyys heikkenee ja pinnoite alkaa lopulta hilseilemään irti perusmateriaalista.
20 Keksinnön tehtävä ja ratkaisu
Keksinnön päämääränä on aikaansaada ratkaisu, jolla edellä mainittuja tunnetun tekniikan mukaisia ongelmia voitaisiin vähentää tai kokonaan välttää, il Esillä olevan keksinnön tehtävänä on esittää ratkaisu edellä mainittuihin on- o ™ 25 gelmiin ja jonka avulla leikkuuterän jälkeinen kulutuspinta saadaan kestäväk- ° v si siihen kohdistuvia rasituksia vastaan. Tämän tehtävän ratkaisemiseksi esi in ^ tetään menetelmä, jolle on tunnusomaista se, mitä ilmenee patenttivaati- x i £ muksen 1 tunnusmerkkiosasta. Keksinnön mukaisen menetelmän toteuttavan j £! järjestelyn tunnuspiirteet ilmenevät puolestaan patenttivaatimuksen 6 tun- g 30 nusosasta. Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja ilmenee lisäksi epäitse- oj näisissä vaatimuksissa.
5
Keksinnön keskeisenä ajatuksena on järjestää leikkuuterälle toimiva ja samalla puiden kulutusvaikutusta kestävä tuentajärjestely. Terän hyvän ja lujarakenteisen tuennan avulla mahdollistetaan itse terän paksuuden ohuemmaksi ja myös kustannuksiltaan alhaisemmaksi. Samalla tuentavälineet järjestetään 5 siten, aikaansaadaan tuentavälineiden osalta kulutuspinnan hyvä kulutuskestävyys kuitenkin ilman, että tällä olisi edellä selostetulla tavalla haitallisia vaikutuksia perusmateriaalin ominaisuuksille. Samalla pyritään mahdollistamaan muun kulutussegmenttiosan yksinkertainen ja kustannuksiltaan halpa rakenne.
10
Keksinnön mukaisessa perusratkaisussa käytetään moduulimuotoista järjestelyä, jossa kulutussegmentti muodostuu edelleen massiivisesta perusosasta. Aiemmasta poiketen leikkuuterän taakse sitä tukemaan järjestetään kiinnitettäväksi korroosiota kestävä ja luja, kulutussegmentistä erillinen osa, jota täs-15 sä kutsutaan teräsegmentiksi. Tämä leikkuuterää tukemaan välittömästi sen taakse järjestetty kappale on palkkimainen, poikkileikkaukseltaan esimerkiksi kuvion 3 mukaisesti esimerkiksi puolisuunnikkaan tai trapetsoidin muotoinen kappale. Teräsegmentti jäljestetään tukemaan leikkuuterää samalla kun se itse tukeutuu joko suoraan tai välikappaleen välityksellä kulutussegment-20 tiosaan tai teräkiekkoon. Teräsegmentin poikkileikkaus edullisesti pienenee halutussa määrin teräkiekon keskiakseliin päin. Se on siis tällöin teräkiekon aksiaalisessa suunnassa tarkasteltuna muodoltaan enemmän tai vähemmän sektorimainen. Toisaalta on myös mahdollista käyttää poikkileikkauksen osal-ta tasasuuruista mitoitusta. Poikkileikkaus pysyy tällöin olennaisesti vakiona o ™ 25 teräsegmentin koko pituudelta eli teräkiekon säteen suuntaiselta ulottuvuu- o v deltaan.
tn
(M
X
£ Pinnoituksen osalta voidaan käyttää keksinnön erään edullisen suoritusmuo- don mukaisesti HVOF-menetelmää (High Velocity Oxygen Fuel Spray), jossa co 30 pinnoite aprikoidaan perusmateriaalin pinnalle suurnopeusliekkipuhallukse- o c3 na. Peruskappaleen kuumennusta ei siinä tarvita, joten näin vältetään edellä selostetut sintrausmenetelmästä aiheutuvat haitalliset vaikutukset. Saadaan 6 aikaan hyvin tarttuva, kestävä, paksuudeltaan tasainen ja heti valmis pinnoi-terakenne. Tässä hakemuksessa pinnoitteella tarkoitetaan siis sekä perusma- j teriaalin pintaan soveltuvalla tavalla applikoitua pinnoitetta että soveltuvalla menetelmällä perusmateriaalin pintavyöhykkeelle aikaan saatua pintaraken-5 netta, jolla on perusmateriaalista poikkeavat ominaisuudet.
Keksinnöllä saavutettavat edut Käyttämällä keksinnön mukaista teräsegmenttiä, joka sijoitetaan edullisesti 10 leikkuuterän yläosan alueelle muun kulutussegmentin ja leikkuuterän väliin ja joka muodostaa samalla osan aiemmasta kulutussegmentin kokonaistilavuudesta, saavutetaan useita etuja. Koska leikkuuterän tuennan kannalta suurin merkitys on leikkuuterän yläosan alueella tapahtuvalla tuennalla, riittää, että juuri tällä alueella tuentaan käyttävän kappaleen lujuusominaisuudet ovat 15 erityisen hyvät. Juuri tälle alueelle järjestetään teräsegmentin taijoama tuki leikkuuterälle. Sen sijaan leikkuuterän alaosassa riittävät perinteisen kulutus-segmentin perusmateriaalin ominaisuudet, joten kulutussegmentin muulle osalle ei muodostu erityisiä vaatimuksia. Teräsegmentin ei siis väittämättä tarvitse ulottua aina teräkiekkoon asti.
20
Kulutusta vastaan toimiva teräsegmentin yläpinnan pintarakenne tai pinnoite voidaan yhä muodostaa edullisesti karbidista. Esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi volframikarbidi tai kromikarbidi näihin vaihtoehtoihin kuitenkaan millään tavoin rajoittumatta. Keksinnön erään erittäin edullisen suoritusmuo-o ^ 25 don mukaisesti pinnoite voidaan muodostaa siis niin sanotulla yliäänipommi- o v tusmenetelmäliä eli HVOF-menetelmällä. Siinä käytetään hyvin suurta pinnoi ta ^ tepartikkelien syöttönopeutta (jopa 1200m/s). Saadaan aikaan hyvin pohja- x | £ materiaaliin kiinnittynyt kulutusta kestävä ja heti valmis pinnoite.
CM
1^ g 30 Tällaisen pinnoitteen on nimittäin nyt havaittu soveltuvan erityisen hyvin oj hakkurin kulutuspintaan altistumaan siinä erittäin suurelle kulutusrasitukselle.
Soveltamalla HVOF-menetelmää keksinnön mukaisesti sopivalla tavalla hak- 7 i kuriin, saadaan aikaan saadaan ohut ja kulutusta erittäin hyvin kestävä pinnoite, jolle ei myöskään tarvitse suorittaa jälkikäsittelyä. Tämä helpottaa j huomattavasti laitteen valmistusta ja alentaa valmistuskustannuksia. Samalla terän kiinnitysjärjestelyn rakenne saadaan kokonaisuudessaan huomattavasti 5 aiempaa yksinkertaisemmaksi ja kustannuksiltaan edullisemmaksi.
Kuvioluettelo
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuk-10 siin, joissa:
Kuvio 1 esittää osittaisena leikkauskuvantona tunnetun tekniikan mukaista kiekkohakun terän kiinnitysjärjestelyä, 15 Kuvio 2 esittää kuvion 1 tavoin toista tunnetun tekniikan mukaista, parannettua kiekkohakun terän ja vastaterän järjestelyä,
Kuvio 3 esittää kuvion 1 tavoin osittaisena leikkauskuvantona esillä olevan keksinnön mukaista kiekkohakun terän ja vastaterän järjestelyä.
20
Kuvio 4 esittää erästä erittäin edullista keksinnön suoristusmuotoa.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus δ ^ 25 Kuviossa 1 on esitetty puuhakkeen valmistukseen käytettävän kiekkohakkurin o v 1 yksityiskohta olennaisen tangentiaalisena leikkauskuvana. Hakkurissa 1 on
LO
^ teräkiekko 5, joka on laakeroitu hakkurin runkoon (ei esitetty) akselinsa va-
X
£ rassa pyöriväksi. Puu haketetaan teräkiekkoon 5 tavallisesti säteen suunnasta £ϋ hieman poikkeavasti sovitetuilla leikkuuterillä 6, joista kuviossa 1 on esitetty g 30 ainoastaan yksi. Perinteisesti leikkuuterän kiinnityksessä on käytetty ns. in- oj serttiterän järjestelyä, jossa teräkiekkoon insertoitua leikkuuterää 6 tuetaan erityisesti radiaalisessa suunnassa teräkiekkoon 5 sen päätypintaa 5b vasten 8 joko suoraan tai välillisesti kontaktiin järjestetyllä kulutussegmenttiosalla 9 sekä etupuolelta teränpidikkeellä li.
Leikkuuterät 6 on teräkiekon pyöriessä järjestetty ohittamaan vastaterän (ei 5 esitetty) teräsärmän haluttua terävälystä vastaavalta etäisyydeltä. Terät 6 iskeytyvät haketettavaan puunrunkoon, joka tukeutuu vastakkaiselta puoleltaan vastaterään. Terän 6 leikkaama hake kulkeutuu teräaukon 17 kautta teräkiekon 5 lävitse ja edelleen hakun ulostuioaukkoon (ei esitetty). Tukki sen sijaan jatkaa matkaa ja siirtyy edelleen kohti seuraavaa leikkuuterää.
10 Samalla se sivuaa leikkuuterän 6 toisen puolen 6b ja kulutussegmenttiosan ulkopinnan 9b muodostaman, yleensä olennaisesti yhtenäisen pinnan tai tason 7. Terää 6 seuraava pinnan 7 osa, kulutuspinta 3 altistuu käytön aikana kovalle kulutusrasitukselle ja edellyttää siten lujaa ja kulutusta kestävää toteutusta. Kulutuspinnalla 3 tarkoitetaan tässä siis leikkuuterän 6 jälkeistä, 15 puille alttiina olevaa pinnan aluetta. Yleensä ainakin suurimman osan tästä pinnasta muodostaa kulutussegmentin 9 yläpinta 9b. Kulutuspinta 3 ulottuu siis leikkuuterän 6 ja teräaukon 17 välillä jälkimmäiseen päättyen.
Hakkurin 1 kulutussegmenttiosa 9 muodostuu massiivikappaleesta, joka on 20 valmistettu perusmateriaalista, tyypillisesti korkean lujuuden omaavasta rakenneteräksestä. Tällainen materiaali ei kestä tukkien aiheuttamaa kovaa kulutusrasitusta, joten kulutussegmenttiosan pinnan kovettamiseksi sen pintaan on pintaruiskutettu kovapinnoite 10, joka on sintrattu uunikäsittelyllä. Pinnoitteen 10 paksuutta on kuvioissa liioiteltu havainnollisuuden vuoksi.
o ™ 25 o t Saavutettu kulutuskestävyys on kuitenkin rajallinen. Lisäksi edellä esitetyistä
LO
^ syistä kulutussegmenttiosan lujuusominaisuudet ovat heikentyneet. Mm. täs- * tä syystä itse leikkuuterän paksuus on jouduttu muodostamaan paksuksi vaaditun lujuuden saavuttamiseksi. Myös kulutussegmenttiosan suuri paino g 30 (tyypillisesti noin 200 kg) on järjestelyn haittana, o
CM
9
Kuviossa 2 on esitetty toinen tunnetun tekniikan mukainen ratkaisu, jossa käytetään tukikappaletta 4, jolla tuetaan leikkuuterää. Samalla itse leikkuute-rä on voitu jättää aikaisempaa ohuemmaksi. Kulutussegmentti koostuu siinä edelleen massiivisesta kulutussegmenttiosasta 9.
5
Heti tukikappaleen 4 jälkeen on muodostettu jälleen kulutusta kestävä ohut karbidikerros. Paksuus on tyypillisesti alle 1 mm:n. Vaikka karbidipinnoitteella saadaankin aikaan hyvin kulutusta kestävä pinta, ongelmana on edellä mainitut kulumisongelmat erityisesti pinnoitteen ja tukikappaleen välissä alueella 10 12 sekä itse tukikappaleessa 4. Suojaamaton kaistale 12 joudutaan edellä selostetusta syystä jättämään kestävyyden kannalta aivan liian suureksi, tyypillisesti yli 15mm. Tällöin puiden kulutusvaikutus pääsee vaikuttamaan alueella jo haitallisessa määrin. Puutteena ovat vielä lisäksi muodonmuutoksista ja sovituksesta johtuvat vaihtelut pinnoitteen 10 paksuudessa.
15
Kuviossa 3 on sen sijaan esitetty eräs keksinnön mukainen perusratkaisu. Se on esitetty siinä samoin olennaisen tangentiaalisena teräkiekon 5 osittaisleik-kauksena. Itse kulutussegmentti koostuu edelleen perusrungon muodostavasta varsinaisesta massiivisesta kulutussegmenttiosasta 9, joka on järjestet-20 ty teräkiekon 5 päätypintaa 5b vasten. Samoin leikkuuterän etupuolella on soveltuva teränpidike 11 tukemassa terää 6 toiselta puolelta. Segmenttiosan 9 ja leikkuuterän 6 väliin terää tukemaan on ensinnäkin järjestetty korroosiota kestävä ja luja teräsegmentti 29. Se voidaan valmistaa esimerkiksi runsas-^ seosteisesta, lujasta korroosiota kestävästä materiaalista.
o <λι 25
O
v Keksinnön erään keskeisen ajatuksen mukaisesti teräsegmentin 29 yläpinnal la ^ le 29b on muodostettu kulutusta kestävä pintarakenne tai pinnoite, joka on
X
£ edullisesti karbidikerros 10. Teräsegmentti muodostaa pinnoituksensa osalta ^ näin osan 3b kulutuspinnasta 3. Teräsegmentin leveys - vastaa tässä siis oo 30 3b:tä - ja siten osuus kulutuspinnan koko leveydestä 3 voidaan valita halu-
O
° tulla tavalla. Se voi olla esimerkiksi alle puolet kulutuspinnan ulottuvuudesta teräkiekon säteen tangentin eli kehän suunnassa. Tarkemmin sanoen ky- 10 seessä on puiden kulkusuunnan suuntainen ulottuvuus. Edullisesti mainittu leveys on välillä 50-lOOOmm, sopivimmin välillä 100-500mm. Luonnollisesti tämä teräsegmentin leveys muuttuu kuljettaessa teräkiekon säteen suunnassa, kun kyse on sektorimaisella muodolla varustetusta teräsegmentistä.
5
Erityisen edullisesti pinnoite 10 muodostetaan HVOF-menetelmällä. Tämä pinnoite riittää yksinään ja ilman muita jälkikäsittelyjä muodoistamaan kestävän suojan tukkien aiheuttamaa kulutusrasitusta vastaan. Etuna on nyt, että pinnoitteen 10 ja leikkuuterän 6 väliin jäävä kaistale 12 on järjestettävissä 10 hyvin kapeaksi, esimerkiksi luokkaa 5mm. Kuvion 2 tavoin kaistaleen 12 kokoa on havainnollisuuden vuoksi liioiteltu voimakkaasti. Aivan leikkuuterän vieressä kulutusvaikutus on vielä hyvin pieni, erityisesti jos leikkuuterän yläpinta 6b järjestetään hieman pinnoitteen 10 yläpintaa korkeammalle, esimerkiksi erotuksella luokkaa 0,5mm. Teräsegmentin pinnan 29b jättöreunalla 29c 15 pinnoite 10 voidaan teräsegmentin osalta järjestää sen sijaan ulottumaan aina reunalle asti.
Samalla mahdollistetaan leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn ja muun kulutus-segmenttiosan yksinkertainen ja kustannuksiltaan halpa rakenne mm. ilman 20 tarvetta pinnoittamisen jälkeiselle jälkikoneistukselle ja sovittamiselle.
Teräsegmentin 29 kiinnitysjärjestelyyn kuuluu edullisesti kiinnityspultit 15 tai vastaavat kiinnitysvälineet. Ne voidaan jäljestää ulottumaan teräkiekon 5 läpi teräsegmenttiin 29 asti. Niiden avulla teräsegmentti voidaan järjestää kiinni-o ^ 25 tettäväksi teräkiekon perusosaan 5. Samoin teräsegmentti tukeutuu luonnol- ό v lisesti varsinaiseen kulutussegmenttiin 9. Teräsegmentin 29 kiinnitykseen
LO
^ voidaan käyttää myös hitsiliitoksia, jotka on nyt helppo järjestää niin te-
X
£ räsegmentin ja teräkiekon välille kuin teräsegmentin ja kulutussegmentin £! välille suojaan kulutusvaikutukselta. Samoin kyseeseen voi tulla muotoluja oo 30 liitos teräsegmentin ja kulutussegmentin 9 tai teräkiekon 5 välillä samoin kuin
O
° muut tunnetun tekniikan mukaiset kiinnitysmenetelmät tai niiden yhdistel mät.
11
Kulutussegmentin 9 osalta voidaan keksinnön vielä erään suoritusmuodon mukaisesti käyttää myös kahta tai useampaa osaa. Kuviossa 4 on esitetty osista 9,9c ja 9d koostuva kulutussegmentti. Voidaan siis käyttää sekä pääi-5 lekkäisistä että peräkkäisistä osista tai näiden yhdistelmistä koottuja kulutus-segmentin kokonaisuuksia. Kulutussegmentin yläpinnalla 9h voidaan siis edelleen käyttää käsittelyä kulutuskestävyyden parantamiseksi. Kokoamalla kulutussegmentti tällä tavoin moduulimaisesti, voidaan ajan myötä pinnoitteen kuluessa, yläpinnan 9b osan muodostava kulutussegmentin osa vaihtaa 10 ilman, että koko kulutussegmentti pitäisi vaihtaa. Samoin teräkiekkoa 5 vastaan olevat kulutussegmentin osat ja yläpinnan 9b osan muodostavat kulutussegmentin osat voidaan myös muodostaa materiaaliltaan erilaisiksi tarpeen mukaan.
15 Vastaavasti myös teräsegmentti voidaan muodostaa joko yksikappaleisena tai myös useammasta osasta. Teräsegmentti voidaan esimerkiksi koota leikkuu-terän pituussuunnassa kahdesta tai kolmesta peräkkäisestä samansuuruisesta tai erisuuruisesta palasta. On jopa mahdollista jäljestää niin muilta ominaisuuksiltaan kuin pinnoitteeltaan 10 teräsegmentin kaltaisia kappaleita ko-20 ko kulutuspinnan 3 alueelle, jolloin kulutussegmentti 9 jää teräsegmentin 29 ja teräkiekon 5 väliin.
δ
CM
o tn
CM
x en
CL
(M
h-· δ oo o o
CM
Claims (8)
1. Menetelmä hakkurin (1) leikkuuterän (6) kiinnitysjäijestelyn parantamiseksi, johon hakkuriin (1) kuuluu olennaisen lieriömäinen teräkiekko (5), jonka 5 toiseen päätypintaan (5b) on järjestetty yksi tai useampi teräkiekkoon (5) nähden olennaisen säteittäisesti ulottuva ieikkuuterä (6) ja sen tukemiseksi järjestetty kulutussegmentti (9), ja johon hakkuriin (1) on järjestetty leikkuu-terän (6) jälkeen kulutuspinta (3) hakkurilla (1) haketettavien puiden aiheuttamaa rasitusta vastaan, tunnettu siitä, että leikkuuterän (6) tukemiseksi 10 järjestetään leikkuuterään (6) ja kulutussegmenttiin (9) tukeutumaan ainakin yksi teräsegmentti (29), jonka yläpinta (29b) muodostaa halutun suuruisen osan (3b) kulutuspinnasta (3) ja jolle yläpinnalle (29b) muodostetaan pinnoite (10) mainittua rasitusta vastaan ja siitä, että kulutussegmentti muodostetaan kahdesta tai useammasta peräkkäin järjestetystä osasta (9,9c,9d). 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu pinnoite (10) muodostetaan HVOF-menetelmällä (High Velocity Oxygen Fuel Spray).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pinnoite (10) muodostetaan olennaisesti ainakin yhdestä karbidikerroksesta.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ^ että teräsegmentti (29) kytketään teräkiekkoon (5) sen läpi ulottuvilla pulteil- oj 25 la (15), muotoiujan liitoksen avulla, hitsausliitoksilla tai vastaavilla tai näiden v yhdistelmillä. m (M £ 5. Hakkuri (1), johon kuuluu olennaisen lieriömäinen teräkiekko (5), jonka ™ toiseen päätypintaan (5b) on järjestetty yksi tai useampi teräkiekkoon (5) § 30 nähden olennaisen säteittäisesti ulottuva Ieikkuuterä (6) ja sen tukemiseksi o ^ jäljestetty kulutussegmentti (9), ja johon hakkuriin (1) on jäljestetty leikkuu- terän (6) jälkeen kulutuspinta (3) hakkurilla (1) haketettavien puiden aiheut- tamaa rasitusta vastaan, tunnettu siitä, että leikkuuterän (6) tukemiseksi on järjestetty leikkuuterään (6) ja kulutussegmenttiin (9) tukeutumaan ainakin yksi teräsegmentti (29), jonka yläpinta (29b) muodostaa halutun suuruisen osan (3b) kulutuspinnasta (3) ja jolle yläpinnalle (29b) on muodostettu pin-5 noite (10) mainittua rasitusta vastaan ja siitä, että kulutussegmentti koostuu kahdesta tai useammasta peräkkäin järjestetystä osasta (9,9c,9d).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen hakkuri (1), tunnettu siitä, että mainittu pinnoite (10) on muodostettu HVOF-menetelmäilä (High Velocity Oxygen
10 Fuel Spray).
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen hakkuri (1), tunnettu siitä, että pinnoite (10) on muodostettu olennaisesti ainakin yhdestä karbidikerrokses-ta. 15
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen hakkuri (1), tunnettu siitä, että teräsegmentti (29) on kytketty teräkiekkoon (5) teräkiekon läpi ulottuvilla pulteilla (15), muotolujalla liitoksen avulla, hitsausliitoksilla tai vastaavilla tai näiden yhdistelmillä. δ (M o LO C\l x cc CL CM cö oo o o CM
Priority Applications (12)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20086172A FI122578B (fi) | 2008-12-05 | 2008-12-05 | Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi |
US13/133,045 US20110240783A1 (en) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade |
PCT/FI2009/050984 WO2010063892A1 (en) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade |
CA2743441A CA2743441A1 (en) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade |
BRPI0921135A BRPI0921135A2 (pt) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | método e disposição para melhorar a disposição de fixação de uma lâmina de máquina de serragem . |
CN2009801481059A CN102227292A (zh) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | 用于改进削片机刀片的固定装置的方法和装置 |
JP2011539066A JP2012510906A (ja) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | チッパー・ブレードの固定構造を改善する方法及び構造体 |
AU2009324023A AU2009324023A1 (en) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade |
RU2011127387/13A RU2513533C2 (ru) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | Способ и устройство для усовершенствования фиксирующей контрукции ножа рубительной машины |
EP09803781A EP2352625A1 (en) | 2008-12-05 | 2009-12-07 | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade |
CL2011001248A CL2011001248A1 (es) | 2008-12-05 | 2011-05-27 | Metodo para mejorar el dispositivo la disposicion de fijacion de una cuchilla de una trituradora cuya trituradora comprende un disco esencialmente cilindrico con cuchillas, una superficie extrema provista de una o mas cuchillas extendidas radialmente en relacion al disco con cuchillas, y una triturada compuesta por un disco esencialmente cilindrico con cuchillas. |
ZA2011/04058A ZA201104058B (en) | 2008-12-05 | 2011-06-01 | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20086172 | 2008-12-05 | ||
FI20086172A FI122578B (fi) | 2008-12-05 | 2008-12-05 | Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20086172A0 FI20086172A0 (fi) | 2008-12-05 |
FI20086172A FI20086172A (fi) | 2010-06-06 |
FI122578B true FI122578B (fi) | 2012-03-30 |
Family
ID=40240571
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20086172A FI122578B (fi) | 2008-12-05 | 2008-12-05 | Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi |
Country Status (12)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US20110240783A1 (fi) |
EP (1) | EP2352625A1 (fi) |
JP (1) | JP2012510906A (fi) |
CN (1) | CN102227292A (fi) |
AU (1) | AU2009324023A1 (fi) |
BR (1) | BRPI0921135A2 (fi) |
CA (1) | CA2743441A1 (fi) |
CL (1) | CL2011001248A1 (fi) |
FI (1) | FI122578B (fi) |
RU (1) | RU2513533C2 (fi) |
WO (1) | WO2010063892A1 (fi) |
ZA (1) | ZA201104058B (fi) |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
AT513376B1 (de) * | 2012-11-12 | 2014-04-15 | Econ Gmbh | Granuliermesser für einen Messerkopf einer Granuliervorrichtung |
RU2605018C1 (ru) * | 2015-06-22 | 2016-12-20 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Кубанский государственный технологический университет" (ФГБОУ ВО "КубГТУ") | Способ получения высокотемпературного многослойного композита на металлической поверхности |
Family Cites Families (21)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3542302A (en) * | 1968-09-11 | 1970-11-24 | Frank Louis Salzmann Jr | Wood chipper disc and knife mounting |
NO141096C (no) * | 1970-06-12 | 1980-01-09 | Pitea Maskin Industri | Flishuggemaskin. |
FR2096228A5 (fi) * | 1970-06-12 | 1972-02-11 | Pitea Maskin Industri | |
US4771718A (en) * | 1987-06-24 | 1988-09-20 | Commercial Knife, Inc. | Chipper disc and knife assembly |
US4784337A (en) * | 1987-09-21 | 1988-11-15 | Carthage Machine Company, Div. Of Industrial General Corporation | Reversible knife assembly for wood chipper |
US5129437A (en) * | 1991-06-27 | 1992-07-14 | Carthage Machine Company | Wood chipper knife holder with replaceable wearplate |
US5287901A (en) * | 1993-02-12 | 1994-02-22 | Matthews Steven C | Chipper knife clamp |
US5469902A (en) * | 1993-09-13 | 1995-11-28 | American Knife, Inc. | Chipper knife and knife holder assembly |
US5385309A (en) * | 1993-11-16 | 1995-01-31 | Beloit Technologies, Inc. | Segmented wood chip cracking roll |
NL9400960A (nl) * | 1994-06-14 | 1996-01-02 | Thermoform Bau Forschung | Inrichting voor het vervaardigen van zijdelings gebogen houtwolspanen. |
FI950885A0 (fi) * | 1995-02-27 | 1995-02-27 | Sunds Defibrator Woodhandling | Foerfarande foer reglering av flislaengd, skivhugg och skivhuggs skiva |
US5820042A (en) * | 1997-06-17 | 1998-10-13 | Wood Technology, Inc. | Wood chipper rotor head knife holder and knife assembly |
DE10058626A1 (de) * | 2000-11-25 | 2002-06-06 | Maier Zerkleinerungstech Gmbh | Verfahren und Vorrichtung zum Erzeugen von Spänen aus Holz |
FI114784B (fi) * | 2001-02-02 | 2004-12-31 | Metso Paper Inc | Menetelmä kiekkohakkurin kulutuslevyn korjaamiseksi ja kiekkohakkurin kulutuslevy |
RU2229376C2 (ru) * | 2001-07-05 | 2004-05-27 | Богокин Леонид Андреевич | Резец строгальный с обновляемым при переточках углом присадки и профиля стружколомателя по его передней грани |
JP3664684B2 (ja) * | 2002-02-06 | 2005-06-29 | 株式会社檜山鐵工所 | 木材のカール状チップの製造装置 |
FI20021248A0 (fi) * | 2002-06-26 | 2002-06-26 | Metso Paper Inc | Terän kiinnitysmenetelmä |
US20070099014A1 (en) * | 2005-11-03 | 2007-05-03 | Sulzer Metco (Us), Inc. | Method for applying a low coefficient of friction coating |
US7669621B2 (en) * | 2006-08-14 | 2010-03-02 | Cem Machine, Inc. | Stationary bedknife for disc chipper apparatus |
US8281826B2 (en) * | 2007-10-22 | 2012-10-09 | Iggesund Tools Ab | Sharp edged knife stop |
UA32599U (en) * | 2007-12-25 | 2008-05-26 | Inst Chemistry High Molecular Compounds Nas Ukraine | Polyoxypropyleneglycol guanidine as antibacterial agent |
-
2008
- 2008-12-05 FI FI20086172A patent/FI122578B/fi not_active IP Right Cessation
-
2009
- 2009-12-07 EP EP09803781A patent/EP2352625A1/en not_active Withdrawn
- 2009-12-07 WO PCT/FI2009/050984 patent/WO2010063892A1/en active Application Filing
- 2009-12-07 AU AU2009324023A patent/AU2009324023A1/en not_active Abandoned
- 2009-12-07 BR BRPI0921135A patent/BRPI0921135A2/pt not_active IP Right Cessation
- 2009-12-07 US US13/133,045 patent/US20110240783A1/en not_active Abandoned
- 2009-12-07 JP JP2011539066A patent/JP2012510906A/ja active Pending
- 2009-12-07 CN CN2009801481059A patent/CN102227292A/zh active Pending
- 2009-12-07 RU RU2011127387/13A patent/RU2513533C2/ru not_active IP Right Cessation
- 2009-12-07 CA CA2743441A patent/CA2743441A1/en not_active Abandoned
-
2011
- 2011-05-27 CL CL2011001248A patent/CL2011001248A1/es unknown
- 2011-06-01 ZA ZA2011/04058A patent/ZA201104058B/en unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JP2012510906A (ja) | 2012-05-17 |
RU2513533C2 (ru) | 2014-04-20 |
AU2009324023A1 (en) | 2011-07-28 |
RU2011127387A (ru) | 2013-01-10 |
CL2011001248A1 (es) | 2012-03-23 |
CA2743441A1 (en) | 2010-06-10 |
US20110240783A1 (en) | 2011-10-06 |
FI20086172A0 (fi) | 2008-12-05 |
BRPI0921135A2 (pt) | 2018-06-26 |
EP2352625A1 (en) | 2011-08-10 |
ZA201104058B (en) | 2012-02-29 |
FI20086172A (fi) | 2010-06-06 |
AU2009324023A2 (en) | 2011-08-18 |
WO2010063892A1 (en) | 2010-06-10 |
CN102227292A (zh) | 2011-10-26 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2916677C (en) | Machine part with laser cladding and method | |
RU2510819C1 (ru) | Обрабатывающий инструмент | |
US20100122620A1 (en) | Circular saw blade with thermal barrier coating | |
FI122578B (fi) | Menetelmä ja järjestely hakkurin leikkuuterän kiinnitysjärjestelyn parantamiseksi | |
NO176330B (no) | Yankee-sylinder, samt fremgangsmåte ved belegning av denne | |
FI99281C (fi) | Kiekkohakkurin teräkiekkojärjestely ja kulutuslevyn saranalista | |
US20030094078A1 (en) | Gritted saw blade | |
US5921486A (en) | Papermaking refiner plates | |
CN109317255B (zh) | 用于加工水基的悬浮纤维料的加工配件 | |
JP2007521421A (ja) | エッジを備えた道具及びその製造方法 | |
WO2018216641A1 (ja) | 刃具用材料及びその製造方法、並びに刃具 | |
JPS6240525B2 (fi) | ||
US20040050453A1 (en) | Method for preparing a disc chipper wear plate for reuse and a disc chipper wear plate prepared according to the method | |
JPH0788806A (ja) | 木材または木質系複合材加工用の回転切削工具 | |
Csanády et al. | Tool wear | |
RU226043U1 (ru) | Гребной винт с функциональным покрытием лопастей | |
CN215786998U (zh) | 一种叶盘加工用高速铣刀 | |
US20230407563A1 (en) | Refiner filling piece having variably coated bars | |
CN107923125B (zh) | 用于制备和/或处理纤维幅的机器的部件以及制造部件的涂层的方法 | |
EP1608493B1 (en) | Method for manufacturing a wear plate of a disc chipper and a wear plate of a disc chipper | |
CN113263319A (zh) | 用于螺丝机的处理元件轴的处理元件以及用于制造处理元件的方法 | |
CN104470694A (zh) | 混炼机及混炼机用构件 | |
JP2002370171A (ja) | 電着砥石 | |
CZ20032048A3 (cs) | Zařízení k bočnímu vedení pohyblivých plechových pásů |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 122578 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |
|
MM | Patent lapsed |