FI122258B - Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi - Google Patents
Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI122258B FI122258B FI20085867A FI20085867A FI122258B FI 122258 B FI122258 B FI 122258B FI 20085867 A FI20085867 A FI 20085867A FI 20085867 A FI20085867 A FI 20085867A FI 122258 B FI122258 B FI 122258B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- vehicle
- interconnected
- width
- axles
- axes
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60B—VEHICLE WHEELS; CASTORS; AXLES FOR WHEELS OR CASTORS; INCREASING WHEEL ADHESION
- B60B35/00—Axle units; Parts thereof ; Arrangements for lubrication of axles
- B60B35/02—Dead axles, i.e. not transmitting torque
- B60B35/10—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track
- B60B35/1072—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track by transversally movable elements
- B60B35/109—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track by transversally movable elements the element is an axle part
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60B—VEHICLE WHEELS; CASTORS; AXLES FOR WHEELS OR CASTORS; INCREASING WHEEL ADHESION
- B60B35/00—Axle units; Parts thereof ; Arrangements for lubrication of axles
- B60B35/02—Dead axles, i.e. not transmitting torque
- B60B35/10—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60B—VEHICLE WHEELS; CASTORS; AXLES FOR WHEELS OR CASTORS; INCREASING WHEEL ADHESION
- B60B35/00—Axle units; Parts thereof ; Arrangements for lubrication of axles
- B60B35/02—Dead axles, i.e. not transmitting torque
- B60B35/10—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track
- B60B35/1036—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track operated with power assistance
- B60B35/1054—Dead axles, i.e. not transmitting torque adjustable for varying track operated with power assistance hydraulically
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60Y—INDEXING SCHEME RELATING TO ASPECTS CROSS-CUTTING VEHICLE TECHNOLOGY
- B60Y2200/00—Type of vehicle
- B60Y2200/40—Special vehicles
- B60Y2200/41—Construction vehicles, e.g. graders, excavators
- B60Y2200/416—Cranes
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Vehicle Body Suspensions (AREA)
Description
Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi
KEKSINNÖN TEKNIIKAN ALA
Keksintö liittyy siirrettävän ajoneuvon raidevälin säätämiseen tarkoitettuun laittee-5 seen. Keksintö liittyy myös siirrettävän ajoneuvon raidevälin säätämiseen tarkoitet-tun laitteen ohjausjärjestelmään. Lisäksi keksintö liittyy menetelmään siirrettävän ajoneuvon raidevälin säätämiseksi ja ajoneuvoon, joka on varustettu raidevälin säätämiseen tarkoitetulla laitteella.
TEKNIIKAN TASO
10 Uudisrakentamisessa tai korjausrakentamisessa joudutaan jatkuvasti nostamaan työntekijöitä tai tavaroita korkealle, joten tätä tarkoitusta varten on kehitetty siirrettäviä henkilönostimia. Ongelman siirrettävien henkilönostimien, tavaranostimien tai muiden työkoneiden saamiselle niiden käyttöpaikalle muodostavat varsinkin kaupungeissa jatkuvasti kutistuvan tonttikoon aiheuttaman työmaan ahtauden lisäksi 15 kapeat oviaukot, joiden kautta päästään rakennusten sisälle, ja portit, joiden kautta kuljetaan esimerkiksi rakennusten sisäpihoille.
Kapeiden oviaukkojen, kerrostalojen sisääntulojen tai kulku-urien aiheuttaman esteen johdosta on siirrettävien henkilönostimien, tavaranostimien tai muiden työkoneiden yhteyteen kehitetty ratkaisuja, joiden avulla on kyetty kaventamaan siirret-20 tävien ajoneuvojen raideväliä, eli ajoneuvon samalla akselilla olevien renkaiden etäisyyttä toisistaan, jolloin siirrettävän ajoneuvon leveyttä ei rajoittaisi renkaiden välisen akselin pituus.
o Kuvissa 1a-1c on esitetty eräs vaihtoehto siirrettävän ajoneuvon akselin kaventa- ob miseksi. Ajoneuvon, joka ei näy kuvissa, pyörät ovat ajoneuvon pituussuuntaan o ^ 25 nähden samalla akselilla akseliston 100 ollessa hinausasennossa.
o | Kavennettaessa akselistoa 100 nostetaan ajoneuvo irti maan pinnasta nostojaloilla ^ (ei näy kuvassa). Tämän jälkeen irrotetaan kuvan 1a mukaisesti vetämällä pyörä oo 110 ja sen akseli 120 ulos akseliristikon 130 hoikista 130a käsivoimin ja lasketaan o ne alustalle. Akseliristikko 130, jonka avulla akselin kavennus onnistuu, käsittää ^ 30 pitkän hoikin 130a ja lyhyen hoikin 130b.
Seuraavaksi irrotetaan nostamalla kuvan 1b mukaisesti lukitussokalla 140 varustettu lukitustappi 150 ja käännetään akseliristikkoa 130 vaakatasossa 90° siten, et- 2 tä akseliristikon lyhyempi holkki 130b tulee esille. Kun akseliristikon lyhyempi holk-ki 130b on paikollaan, asennetaan lukitustappi 150 ja lukitussokka 140 takaisin ja lopuksi kuvan 1c mukaisesti työnnetään pyörän akseli 120 akseliristikon lyhyempää hoikkiin 130b. Sama toistetaan ajoneuvon toisella puolella myös toiselle pyö-5 rälle, jolloin pyörien raideväli on kavennuksen ansiosta kapeampi, mutta pyörät ovat ajoneuvon pituussuuntaan nähden eri akselilla. Edellä kuvatulla tavalla toteutetun akselikavennuksen puutteena on sen hankala ja raskas käytettävyys.
Toinen tapa kaventaa hinattavan ajoneuvon raideväliä on esitetty kuvissa 2a ja 2b, joissa ajoneuvon kuljetusasennossa akseliston 200 pyörät 210 sijaitsevat eri akse-10 leiliä ajoneuvon pituussuuntaan nähden. Pyörien akselit 220 liukuvat teleskooppi-maisesti sisäänpäin kavennettaessa ajoneuvon raideväliä. Tämän toteutuksen huonona puolena on pieni tukiväli kuljetusasennossa ja tästä johtuen kapea raide-väli, joka yhdessä ajoneuvon pituussuuntaan nähden eri akseleilla sijaitsevien pyörien 210 kanssa tekevät ajoneuvosta epävakaan.
15 KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön eräs tarkoitus on toteuttaa laite ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi, järjestelmä ajoneuvon raidevälin muuttamisen ohjaamiseksi, menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi ja ajoneuvo, joka on varustettu raidevälin säätämiseen tarkoitetulla laitteella.
20 Keksinnön tarkoitus saavutetaan laitteella, joka käsittää välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ja välineet mainitun kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa.
5 Keksinnön tarkoitus saavutetaan myös järjestelmällä, joka käsittää välineet kah- ^ 25 den toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muutoksen ohjaamiseksi ajoneu- 9 von pituussuunnassa ja leveyssuunnassa.
CM
o x Keksinnön tarkoitus saavutetaan myös menetelmällä, jossa muutetaan kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa ja muuteli <g taan mainitun kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leve- S 30 yssuunnassa.
o
CM
Keksinnön tarkoitus saavutetaan myös ajoneuvolla, jossa on laite, joka käsittää välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajo- neuvon pituussuunnassa ja välineet mainitun kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa.
3
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan ajoneuvon pituussuunnassa samalla kohdalla sijaitsevat renkailla varustetut toisiinsa yhdysvarren välityksellä kiinnitetyt 5 akselit siirretään ensimmäisessä vaiheessa hydraulisesti nivelien ja sylinterin avulla siten, että renkaiden raideväli kapenee toisen akselin siirtyessä pituussuunnassa eteenpäin ja toisen akselin siirtyessä taaksepäin alkuperäisestä asemasta. Toisessa vaiheessa raideväli kapenee vielä lisää, kun akselit vedetään hydraulisesti ’’sisäänpäin” tarkoitusta varten järjestetyillä kahdella sylinterillä. Akselit jäävät täl-10 löin ajoneuvon pituussuuntaan nähden eri kohdille. Vastaavasti kavennetun raide-välin leventäminen takaisin maksimileveyteensä tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä.
Esitetyn keksinnön eräs suoritusmuoto kohdistuu itsenäisen vaatimuksen 1 mukaiseen laitteeseen.
15 Esitetyn keksinnön eräs suoritusmuoto kohdistuu myös itsenäisen vaatimuksen 7 mukaiseen järjestelmään.
Esitetyn keksinnön eräs suoritusmuoto kohdistuu myös itsenäisen vaatimuksen 12 mukaiseen menetelmään.
Esitetyn keksinnön eräs suoritusmuoto kohdistuu myös itsenäisen vaatimuksen 14 20 mukaiseen ajoneuvoon.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi käsittää välineet kahden toisiinsa kiinnitetyn akselin, joiden yhteyteen on jär- ^ jestetty ajoneuvon pyörät, sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ai- o cvi kuperäiseen sijaintiin verrattuna, jolloin tässä vaiheessa samalla myös raideväli o 25 kapenee (levenee), ja lisäksi välineet mainittujen akselien sijainnin muuttamiseksi g ajoneuvon leveyssuunnassa, jolloin myös renkaiden raidevälissä tapahtuu muu- x toksia.
CC
CL
^ Termillä ’’ajoneuvo” tarkoitetaan maalla kulkemaan tarkoitettua laitetta, joka ei kulin je kiskoilla, ja se voi olla esimerkiksi perävaunu, peräkärry tai hinattava laite.
o o ™ 30 Termillä ’’raideväli” tarkoitetaan ajoneuvon yläpuolelta tai alapuolelta katsottaessa ajoneuvon renkaiden välistä etäisyyttä sen leveyssuunnassa.
4
Termillä ’’ajoneuvon pituussuunta” tarkoitetaan tyypillisesti sitä suuntaa, joka on samansuuntainen ajoneuvon etenemissuuntaan nähden.
Termillä ’’ajoneuvon leveyssuunta” puolestaan tarkoitetaan tyypillisesti sitä suun-taaa, joka on kohtisuoraan ajoneuvon etenemissuuntaan nähden.
5 Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, jossa mainitut kaksi akselia ovat yhdistetty toisiinsa kummastakin päästä nivelletyn yhdysvarren välityksellä, joka pystyy kiertymään laitteen runkoon kiinnitetyn keskipisteensä ympäri vaakatasossa vähintään 90°. Akselit yhdistävä rakenne voi olla myös toteutettu esimerkiksi useamman runkoon kiinnitetyn nivelvarren tai yhden tai useamman rattaan avulla.
10 Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä esityssä keksinnön suoritusmuodossa, käsittää mainitut välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa käsittävät sylinterin, esimerkiksi kaksitoimisen sylinterin, joka mahdollistaa mainittujen akselien kiertymisen yhdysvarren avulla laitteen rungon suhteen vaaka-15 tasossa.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä esityssä keksinnön suoritusmuodossa, käsittää välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa käsittävät kaksi muuta sylinteriä, joiden liikkeen johdosta akselit siirtyvät teleskooppimai-20 sesti kullekin akselille tarkoitetun laitteeseen kuuluvan putkirakenteen sisälle ja putkirakenteesta ulos raideväliä levennettäessä. Sylinteri voi olla esimerkiksi tavanomainen kaksitoiminen sylinteri tai teleskooppisylinteri.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä 5 esityssä keksinnön suoritusmuodossa, jossa välineitä kahden toisiinsa yhteydessä
C\J
^ 25 olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ja leveyssuun- nassa ohjataan hydraulisesti venttiileiden avulla. Ohjaus voidaan toteuttaa esimer-
CM
° kiksi suuntaventtiilillä ja kahdella sekvenssiventtiilillä. Raideväliä voidaan laitteen | ja sen ohjauksen avulla säätää portaattomasti siten, että akselien liikkeen voi py- is^ säyttää minimileveyden ja maksimileveyden välillä mihin tahansa haluamaansa to °° 30 kohtaan, jolloin raideväliä ei tarvitse kaventaa tai leventää enempää kuin on käyt- o tötilanteen takia tarpeellista.
(M
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä esityssä keksinnön suoritusmuodossa, on järjestetty muuttamaan ensimmäisessä vaiheessa kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon pituus 5 suunnassa, jolloin ajoneuvon raideväli samalla kapenee, ja sen jälkeen toisessa vaiheessa muuttamaan akselien sijaintia ajoneuvon leveyssuunnassa, jolloin ajoneuvon raideväli kapenee minimileveyteensä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä 5 esityssä keksinnön suoritusmuodossa, jonka kyseisen laitteen toinen akseli sijaitsee ajoneuvon pituussuunnassa edempänä kuin toinen akseli ajoneuvon raidevä-lin ollessa kavennettu maksimileveydestä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä esityssä keksinnön suoritusmuodossa, on järjestetty muuttamaan ensimmäisessä 10 vaiheessa kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveys-suunnassa, jolloin ajoneuvon raideväli levenee, ja sen jälkeen toisessa vaiheessa muuttamaan akselin sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa siten, että ajoneuvon raideväli levennetään maksimipituuteensa.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukainen laite, joka on esitetty jossakin edellä 15 esityssä keksinnön suoritusmuodossa, jossa laitteessa molemmat akseleista sijaitsevat ajoneuvon pituussuunnassa samalla akselilla ajoneuvon raidevälin ollessa levennetty mahdollisimman suureksi.
Keksinnön suoritusmuotojen mukainen laite mahdollistaa ajoneuvon raidevälin kaventamisen tai leventämisen ’’yhdellä napin painalluksella”, jolloin aikaisemmin ak-20 selin kaventamiseen kiinteästi liittynyt fyysinen osuus jää pois. Lisäksi laite ja sen ohjaus mahdollistavat raidevälin portaattoman muuttamisen siten, että siirrettävän ajoneuvon raidevälin voi säätää halutulle leveydelle.
PIIRUSTUSTEN LYHYT SELITYS o n Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin keksinnön suoritusmuotoja viittaa- o 25 maila esimerkinomaisesti kuviin, joista
CM
o kuvat 1a-1c esittävät tekniikan tason mukaista tapaa toteuttaa akselin kavenet taminen,
CD
°o kuvat 2a-2b esittävät toista tekniikan tason mukaista tapaa toteuttaa akselin o kaventaminen, o
CM
30 kuvat 3a-3c esittävät keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen ta van toteuttaa ajoneuvon raidevälin muuttaminen, kuva 4 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen lait teen ohjauksen hydraulikaavion, 6 kuva 5 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen ajo neuvon raidevälin muuttamiseen tarkoitetun laitteen räjäytyskuvan, 5 kuva 6 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen me netelmän esimerkinomaisen vuokaavion ajoneuvon raidevälin kaventamiseksi ja kuva 7 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen me netelmän esimerkinomaisen vuokaavion ajoneuvon raidevälin le-10 ventämiseksi.
YKSITYISKOHTAINEN SELITYS
Kuvassa 3a esitetään alhaalta päin kuvattuna alkutilanne, jossa hinattavan ajoneuvon (ei näy kuvassa), kuten esimerkiksi henkilönostimen, akselisto on levitettynä hinausasentoon, jossa akselisto on maksimileveydessään. Tällöin akseliston 15 muodostavan laitteen 300 kääntösylinteri 330 ja teleskoopin sylinterit 340a ja 340b ovat maksimipituudessaan. Akselit 320a ja 320b, jotka on kytketty pyörän keskiöihin 310a ja 310b, ovat alkutilanteessa ajoneuvon pituussuuntaan nähden samassa kohdassa.
Kuva 3b esittää raidevälin kavennuksen ensimmäistä vaihetta, jossa kääntösylin- 20 teri 330 on painunut kokoon minimipituuteensa. Kääntösylinterin 330 puristues- saan kokoon laitteen runkoon 350 kiinnitetty yhdysvarsi 360, joka yhdistää akselit 320a ja 320b (itse asiassa akselien ulkoputket 370a ja 370b), kiertyy vaakatasos- sa myötäpäivään 90°. Kääntösylinterin 330 aiheuttaman kiertoliikkeen johdosta ve-o täytyvät akselit 320a ja 320b ’’sisäänpäin” että myös siirtää niitä ajoneuvon pituus-o 25 suunnassa eri suuntiin, jolloin akselit 320a ja 320b päätyvät ajoneuvon pituus- g suunnassa eri kohtiin. Teleskoopin sylinterit 340a ja 340b ovat tässä vaiheessa x edelleen maksimipituudessaan.
CL
Kavennuksen toisessa vaiheessa, joka on esitetty kuvassa 3c, myös teleskoopin [g sylinterit 340a ja 340b ovat puristuneet minimipituuteensa, jolloin akselit 320a ja o 30 320b vetäytyvät ulkoputkien 370a ja 370b sisälle kaventaen ajoneuvon raideväliä entisestään. Keksinnön mukaisen laitteen 300 avulla aikaansaatu raidevälin mini-mileveys riippuu laitteen 300 rakenteiden fyysisistä mitoista.
7
Raidevälin kavennus suoritetaan kahdessa vaiheessa edellä kuvatussa järjestyksessä, jotta estetään laitteen osien törmääminen toisiinsa. Vastaavasti levennettäessä ajoneuvon raideväliä, on teleskoopin sylinterien 340a ja 340b piteneminen maksimipituuteensa toteutettava ennen kääntösylinterin 330 aikaansaamaa kierto-5 liikettä osien törmäämisen estämiseksi.
Kuvassa 4 on esitetty raidevälin kaventamiseen tarkoitetun laitteen ohjauksen hyd-raulikaavio, josta käy ilmi eräs tapa toteuttaa laitteen ohjaus 400.
Alkutilanteessa, jossa kääntösylinteri 430 ja teleskoopin sylinterit 440a ja 440b ovat maksimipituudessaan (sylinterin miinus-asento), käyttäjän halutessa kaven-10 taa hinausasennossa olevan laitteen raideväliä hän esimerkiksi painaa laitteen käyttöliittymässä (ei näy kuvassa) olevaa kavennustoimintoa osoittavaa kytkintä. Tällöin komennon johdosta sähköisesti ohjattu suuntaventtiili 410 kytkeytyy ensimmäiseen asentoonsa ja sen seurauksena alkaa kääntösylinterin 430 mäntä liikkua kohti plus-asentoa (plus-isku). Suuntaventtiilin ohjauskomento voidaan toteut-15 taa myös esimerkiksi mekaanisesti (vipuohjaus), hydraulisesti tai pneumaattisesti.
Vasta sen jälkeen kun järjestelmän paine on noussut sekvenssiventtiilin 420 jousen ennaltamääräämälle tasolle, eli käytännössä silloin kun kääntösylinteri 430 on suorittanut iskunsa loppuun ja se on puristunut minimipituuteensa aiheuttaen laitteen akselien ensimmäisen vaiheen mukaisen liikkumisen sekä ajoneuvon pituus-20 suunnassa että leveyssuunnassa, avautuu sekvenssiventtiili 420. Sekvenssiventtiilin 420 avautuminen päästää öljyn virtaamaan maksimipituudessaan olevien teleskoopin sylintereille 440a ja 440b, jotka puolestaan tekevät plus-iskunsa, jolloin sylinterit 440a ja 440b puristuvat minimipituuteensa aiheuttaen näin laitteen akselien vetäytymisen sisäänpäin ja ajoneuvon raidevälin toisen vaiheen kaventumisen ^ 25 ajoneuvon leveyssuunnassa, o
(M
cö Vastaavasti kun kavennettua raideväliä halutaan leventää maksimileveyteensä hi- ^ nausta varten, käyttäjä painaa laitteen käyttöliittymässä olevaa levennystoimintoa o osoittavaa kytkintä. Tällöin minimipituudessa (plus-asento) olevien teleskoopin sy-£ linterien 440a ja 440b männät alkavat liikkua kohti miinus-asentoa aiheuttaen lait- ^ 30 teen akselien työntymisen ulospäin akselien ulkoputkista ja leventäen raideväliä.
S Sylinterien 440a ja 440b suoritettua miinus-iskunsa loppuun ja puristuttua maksi- § mipituuteensa, jolloin järjestelmän paine saavuttaa sekvenssiventtiilin 450 jousen määrittämän tason, avautuu sekvenssiventiili 450 päästäen öljyn virtaamaan minimipituudessa olevalle kääntösylinterille 430, joka puolestaan alkaa liikkua kohti 35 miinus-asentoa ja maksimipituutta. Liikkeen seurauksena akselit kiertyvät yhdys- 8 varren avulla 90° aiheuttaen niiden siirtymän ajoneuvon pituussuunnassa että leveyssuunnassa. Kiertymän seurauksena raideväli levenee maksileveyteensä ja akselit päätyvät ajoneuvon pituussuunnassa samalle kohdalle tehden näin ollen ajoneuvosta vakaamman hinattavan.
5 Ajoneuvon raideväliä voidaan ohjauksen avulla säätää portaattomasti, jolloin kään-tösylinterin 430 tai teleskoopin sylinterien 440a ja 440b liikkeen voi pysäyttää mi-nimileveyden ja maksimileveyden välillä mihin tahansa haluamaansa kohtaan. Siten raideväliä ei tarvitse kaventaa tai leventää yhtään enempää kuin on käyttötilanteen takia tarpeellista.
10 Kuvassa 5 on esitetty teleskoopin ja nivelmekanismin käsittävä laite 500, joka mahdollistaa hinattavan ajoneuvon raidevälin muuttamisen yhdellä napin painalluksella, räjäytyskuvana.
Laite 500 käsittää pyöränkeskiöt 510a ja 510b, jotka ovat yhteydessä akseleihin 520a ja 520b, jotka puolestaan liikkuvat ajoneuvon raideväliä kavennettaessa si-15 säänpäin ja levennettäessä ulospäin akselien ulkoputkien 570a ja 570b suhteen teleskoopin sylinterien, joista näkyy vain toinen sylinteri 540a, avulla.
Akselien 520a ja 520b kiertymisen siten, että ne siirtyvät samanaikaisesti sekä ajoneuvon pituussuunnassa että leveyssuunnassa mahdollistaa päistään teleskoopin ulkoputkiin 570a ja 570b akseloitu yhdysvarsi 560, joka on kiinnitetty li-20 säksi keskeltä akseloitu laitteen runkoon 580. Yhdysvarren lisäksi akselien 520a ja 520b kiertymisen mahdollistavaan nivelmekanismiin kuuluvat päistään ulkoputkiin 570a ja 570b ja runkoon 580 akseloidut suuntaisvarret 550a ja 550b, jotka pitävät ajoneuvon pyörät sen kulkusuunnassa akselien 520a ja 520b kiertymisen aikana, rungon 580 ja ulkoputkien 570a ja 570b yhteyteen järjestetty pyörijä 590 sekä ° 25 kääntösylinteri 530.
CO
° Kuvassa 6 esitetään vuokaavio keksinnön mukaisesta ajoneuvon, kuten esimer-
(N
° kiksi hinattavan henkilönostimen, raidevälin kavennusmenetelmästä, jonka aloi- | tusvaihe 610 sisältää erilaisia toimenpiteitä hinausasennossa olevan henkilönos- iv. timen valmistelemiseksi raidevälin kavennusta varten. Tällaisia toimenpiteitä voivat
CD
°o 30 olla esimerkiksi hinattavasta henkilönostimesta kavennuksen estävän lukituksen o vapauttaminen tai siihen kuljetuksen ajaksi lastattujen ylimääräisten esineiden ^ poistaminen.
Kun valmistelutoimenpiteet on suoritettu, laitteen käyttäjä antaa vaiheessa 620 ajoneuvon käyttöliittymän välityksellä sähköisesti, mekaanisesti tai jollakin muulla 9 vastaavalla tavalla laitteelle komennon nostaa henkilönostin siihen kuuluvien nos-tojalkojen varaan.
Vaiheessa 630, kun henkilönostin on nostojalkojen varassa ilmaan nostettuna, käyttäjä antaa käyttöliittymän, joka voi olla joko erillinen käyttöliittymä tai koko 5 henkilönostimen eri toimintojen yhteinen käyttöliittymä, välityksellä komennon suorittaa raidevälin kavennustoimenpide ja edellä esitetyllä tavalla vaiheessa 640 henkilönostimen raidevälinsäätölaitteen nivelmekanismi ja kääntösylinteri suorittavat kavennuksen ensimmäisen vaiheen, jossa ajoneuvon pituussuunnassa samalla tasolla olevat akselit siirtyvät siten että toisen puolen akseli siirtyy eteenpäin pi-10 tuussuunnassa ja toisen puolen akseli taaksepäin. Samalla akselit pyörineen siirtyvät ajoneuvon leveyssuunnassa sisäänpäin kaventaen henkilönostimen raidevä-liä. Vaihtoehtoisesti kavennuskomento sisältää myös edellisen vaiheen 620 sisältämän noston.
Kavennuksen toisessa vaiheessa 650 teleskoopit ja siihen kuuluvat sylinterit jatka-15 vat siitä mihin nivelmekanismi jäi ja kaventavat henkilönostimen raidevälin minimi-leveyteensä, jolloin sitä on mahdollista siirtää ahtaiden kulkuaukkojen kautta.
Kavennuksen päätyttyä käyttäjä antaa vaiheessa 660 henkilönostimen käyttöliittymän välityksellä komennon laskea laskea henkilönostin takaisin maahan nosto-jalkojen varasta ja kavennus päättyy vaiheessa 670.
20 Kuvassa 7 puolestaan on esitetty vuokaavio hinattavan henkilönostimen raidevälin levennysmenetelmästä, jonka aloitusvaiheessa 710 voidaan suorittaa erilaisia valmistelutoimenpiteitä, kuten esimerkiksi levennyksen estävän lukituksen vapauttaminen tai siihen kavennuksen ajaksi lastattujen ylimääräisten esineiden poista-minen, kavennetun henkilönostimen valmistelemiseksi raidevälin levennystä var-° 25 ten.
00 ° Vaiheessa 720 laitteen käyttäjä antaa käyttöliittymän välityksellä henkilönostimelle
CM
° komennon nostaa henkilönostin siihen kuuluvien nostojalkojen varaan kavennuk- c sen mahdollistamiseksi.
CL
<g Kun henkilönostin on nostojalkojen varassa ilmaan nostettuna, käyttäjä antaa vai- g 30 heessa 730 käyttöliittymän välityksellä komennon suorittaa raidevälin levennys ^ edellisten kuvien yhteydessä esitetyllä tavalla. Vaihtoehtoisesti tämä vaihe saattaa sisältää myös vaiheen 720 sisältämän nostojalkojen varaan nostamisen.
10
Levennyksen ensimmäisessä vaiheessa 740 henkilönostimen raidevälinsäätölait-teen teleskoopit ja sen sylinterit työntävät ajoneuvon leveyssuunnassa ulospäin akseleita ja niihin kuuluvia pyöriä ensimmäiseen leveyteen akselien pysyessä vielä ajoneuvon pituussuunnassa eri kohdilla.
5 Toisessa vaiheessa 750 nivelmekanismi ja kääntösylinteri kiertävät akselit pyörineen siten että ne siirtyvät ajoneuvon pituussuunnassa samalle kohdalle ja samalla ajoneuvon leveyssuunnassa edelleen ulospäin leventäen henkilönostimen rai-deväliä maksimileveyteensä.
Vaiheessa 760 käyttäjä antaa raidevälinlevennyksen päätyttyä käyttöliittymän väli-10 tyksellä komennon laskea henkilönostin takaisin maahan ja levennys päättyy vaiheessa 770.
Edellä on esitetty vain eräitä keksinnön mukaisen ratkaisun suoritusmuotoja. Keksinnön mukaista periaatetta voidaan luonnollisesti muunnella patenttivaatimusten määrittelemän suoja-alueen puitteissa esimerkiksi toteutuksen yksityiskohtien se-15 kä käyttöalueiden osalta.
δ
(M
oo o
(M
O
X
en
CL
h-·
CD
OO
m oo o o
(M
Claims (14)
1. Laite ajoneuvon raidevälin kaventamiseksi, tunnettu siitä, että laite (300) käsittää välineet (330, 360) kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin (320a, 320b) 5 sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ja välineet (340a, 340b) mainitun kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, jossa mainitut kaksi akselia ovat yhdistetty toisiinsa yhdysvarren (360) välityksellä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, jossa mainitun mainitut välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa käsittävät ensimmäisen sylinterin (330), joka mahdollistaa mainittujen akselien kiertymisen yhdysvarren avulla laitteen rungon (350) suhteen vaakatasossa ja mainitut välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin 15 muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa käsittävät kaksi toista sylinteriä (340a, 340b), jotka mahdollistavat mainittujen akselien siirtämisen kullekin akselille tarkoitetun putki rakenteen (370a, 370b) sisälle ja putki rakenteesta ulos.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, jossa mainittuja välineitä kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pi-20 tuussuunnassa ja mainittuja välineitä kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa ohjataan hydraulisesti venttii-leiden (410, 420, 450) avulla.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, jossa mainittu laite on järjes- ob tetty muuttamaan ensin mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin si- o ^ 25 jaintia ajoneuvon pituussuunnassa ja sen jälkeen muuttamaan mainittujen kahden ° toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveyssuunnassa, kun ajo- £ neuvon raideväliä kavennetaan, ja muuttamaan ensin mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveyssuunnassa ja sen jälkeen S muuttamaan mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajo- 00 § 30 neuvon pituussuunnassa, kun ajoneuvon raideväliä levennetään. C\l
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, jossa toinen mainituista akseleista (320a) sijaitsee ajoneuvon pituussuunnassa edempänä kuin toinen akseleista (320b) ajoneuvon raidevälin ollessa kavennettu ja molemmat mainituista akseleista sijaitsevat ajoneuvon pituussuunnassa samalla akselilla ajoneuvon raidevälin ollessa levennetty mahdollisimman suureksi.
7. Järjestelmä ajoneuvon raidevälin kaventamisen ohjaamiseksi, tunnettu siitä, 5 että järjestelmä käsittää välineet (400) kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin (320a, 320b) sijainnin muutoksen ohjaamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ja leveyssuunnassa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestelmä, jossa mainitut välineet kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muutoksen ohjaamiseksi ajoneuvon 10 pituussuunnassa ja leveyssuunnassa on järjestetty ohjaamaan ensimmäistä sylinteriä kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ja ohjaamaan kahta toista sylinteriä kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muuttamiseksi ajoneuvon leveyssuunnassa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen järjestelmä, jossa mainittu ensimmäinen sy-15 linteri mahdollistaa mainittujen akselien kiertymisen yhdysvarren (360) suhteen vaakatasossa ja mainitut kaksi toista sylinteriä mahdollistavat mainittujen akselien siirtämisen kullekin akselille tarkoitetun putki rakenteen (370a, 370b) sisälle ja put-kirakenteesta ulos.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 7-9 mukainen järjestelmä, jossa mainitut välineet 20 kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijainnin muutoksen ohjaamiseksi ajoneuvon pituussuunnassa ja leveyssuunnassa käsittävät suuntaventtiilin ja kaksi sekvenssiventtiiliä.
^ 11. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen järjestelmä, jossa mainittu järjes- ^ telmä on järjestetty muuttamaan ensin mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä i 0 25 olevan akselin sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa ja sen jälkeen muuttamaan g mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveys- 1 suunnassa, kun ajoneuvon raideväliä kavennetaan, ja muuttamaan ensin mainittu-jen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveyssuun- jg nassa ja sen jälkeen muuttamaan mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan oo 30 akselin sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa, kun ajoneuvon raideväliä levenne- O ^ tään.
12. Menetelmä ajoneuvon raidevälin kaventamiseksi, tunnettu siitä, että mainitussa menetemässä muutetaan kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin (320a, 320b) sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa ja muutetaan mainitun kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveyssuunnassa.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, jossa menetelmässä muute taan ensin mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa ja sen jälkeen muutetaan mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveyssuunnassa, kun ajoneuvon raide-väliä kavennetaan, ja muutetaan ensin mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä 10 olevan akselin sijaintia ajoneuvon leveyssuunnassa ja sen jälkeen muutetaan mainittujen kahden toisiinsa yhteydessä olevan akselin sijaintia ajoneuvon pituussuunnassa, kun ajoneuvon raideväliä levennetään.
14. Ajoneuvo, tunnettu siitä, että ajoneuvo käsittää jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukaisen laitteen (300). δ (M CO cp (M O X cc CL I'-- co CO LO CO o o (M
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20085867A FI122258B (fi) | 2008-09-16 | 2008-09-16 | Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi |
DK09170320.7T DK2165852T3 (da) | 2008-09-16 | 2009-09-15 | Apparat, system og fremgangsmåde til ændring af et køretøjs sporvidde |
EP09170320.7A EP2165852B1 (en) | 2008-09-16 | 2009-09-15 | Apparatus, system, and method for changing the track of the vehicle |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20085867 | 2008-09-16 | ||
FI20085867A FI122258B (fi) | 2008-09-16 | 2008-09-16 | Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20085867A0 FI20085867A0 (fi) | 2008-09-16 |
FI20085867A FI20085867A (fi) | 2010-03-17 |
FI122258B true FI122258B (fi) | 2011-10-31 |
Family
ID=39852256
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20085867A FI122258B (fi) | 2008-09-16 | 2008-09-16 | Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP2165852B1 (fi) |
DK (1) | DK2165852T3 (fi) |
FI (1) | FI122258B (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR3057147A1 (fr) * | 2016-10-12 | 2018-04-13 | Herve Le Saux | "systeme retractable, notamment pour valise" |
CN109017162B (zh) * | 2018-09-20 | 2023-07-21 | 辽宁鼎汉奇辉电子系统工程有限公司 | 一种可伸缩驱动轮结构 |
EP4019301A1 (de) | 2020-12-28 | 2022-06-29 | MARMIX GmbH & Co. KG | Spurweitenveränderliche achsvorrichtung, spezialfahrzeug und verwendung desselben |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1184651B (de) * | 1963-01-21 | 1964-12-31 | Heinrich Langendorf | Tieflader |
US3664448A (en) * | 1970-05-06 | 1972-05-23 | Rex Chainbelt Inc | Vehicle for carrying agricultural or construction tools and the like |
US4109747A (en) * | 1976-05-13 | 1978-08-29 | American Hoist & Derrick Company | Steering mechanism |
WO1984000729A1 (en) * | 1982-08-23 | 1984-03-01 | Powerfab Ltd | Chassis assembly for mobile machine |
CH693751A5 (de) * | 1999-09-27 | 2004-01-15 | Menzi Muck Ag Maschinenfabrik | Bagger. |
FR2862022B1 (fr) * | 2003-11-07 | 2006-04-07 | Hardi Evrard | Dispositif d'ecartement des deux roues d'un meme essieu |
HUP0700423A2 (en) * | 2007-06-19 | 2011-02-28 | Soma Gabor Ungar | Vehicle with changeable track and centre of gravity |
-
2008
- 2008-09-16 FI FI20085867A patent/FI122258B/fi not_active IP Right Cessation
-
2009
- 2009-09-15 DK DK09170320.7T patent/DK2165852T3/da active
- 2009-09-15 EP EP09170320.7A patent/EP2165852B1/en not_active Not-in-force
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP2165852B1 (en) | 2013-04-10 |
DK2165852T3 (da) | 2013-06-17 |
FI20085867A0 (fi) | 2008-09-16 |
FI20085867A (fi) | 2010-03-17 |
EP2165852A1 (en) | 2010-03-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
AU676644B2 (en) | A tie rod extendable and retractable telescopic axle assembly | |
US3784035A (en) | Vehicle mounted loading hoist | |
US20150290994A1 (en) | Variable height vehicle | |
FI122258B (fi) | Laite, järjestelmä ja menetelmä ajoneuvon raidevälin muuttamiseksi | |
US5370494A (en) | Self-propelled lift truck | |
US2645360A (en) | Truck loader | |
US3602375A (en) | Piggyback load handling crane | |
US6846144B2 (en) | Self-propelled load-bearing movement apparatus | |
US2701649A (en) | Hydraulic pole jammer | |
JP7376570B2 (ja) | 車両クレーンのブレーシング装置、特に横方向スーパーリフト用の取り付け部品輸送ユニットを有する車両クレーンシステム | |
US5651658A (en) | Articulated lift truck | |
US5947308A (en) | Bridge erection system | |
CN106080833A (zh) | 一种高空作业设备及其底盘 | |
CN114293911B (zh) | 一种轮式拖挂钻机 | |
US4569531A (en) | Hydraulic trailer | |
EP2895418A1 (de) | Turmdrehkran | |
CN111172858B (zh) | 机械化桥架设机构及机械化桥架设车辆及方法 | |
CN210505307U (zh) | 叉吊轮式起重机 | |
US20220135380A1 (en) | Lifting Device | |
CN215798329U (zh) | 高速公路桥梁施工用移动吊篮车 | |
US2996195A (en) | Portable derrick | |
US2996196A (en) | Portable derrick having lateral movement | |
US10689924B1 (en) | Lift assist for a truss | |
JP7494283B2 (ja) | 移動式クレーン、移動式クレーンシステム、および移動式クレーンに対してガイイング装置を追加および除去する方法 | |
CN219058310U (zh) | 一种折叠式门架起重装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 122258 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |