FI121422B - Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle - Google Patents

Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle Download PDF

Info

Publication number
FI121422B
FI121422B FI20080662A FI20080662A FI121422B FI 121422 B FI121422 B FI 121422B FI 20080662 A FI20080662 A FI 20080662A FI 20080662 A FI20080662 A FI 20080662A FI 121422 B FI121422 B FI 121422B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
passenger
service request
terminal
service
identifier
Prior art date
Application number
FI20080662A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20080662A0 (fi
Inventor
Pekka Korhonen
Aapo Puskala
Rauno Hatakka
Niko Rusanen
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20080662A priority Critical patent/FI121422B/fi
Publication of FI20080662A0 publication Critical patent/FI20080662A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121422B publication Critical patent/FI121422B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/34Details, e.g. call counting devices, data transmission from car to control system, devices giving information to the control system
    • B66B1/46Adaptations of switches or switchgear
    • B66B1/468Call registering systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Indicating And Signalling Devices For Elevators (AREA)

Description

MENETELMÄ JA JÄRJESTELMÄ PALVELUPYYNTÖJEN ANTAMISEKSI KULJETUSJÄRJESTELMÄLLE
KEKSINNÖN ALA
Keksintö liittyy kuljetusjärjestelmiin. Erityisesti 5 keksintö liittyy menetelmään ja järjestelmään palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmille.
KEKSINNÖN TAUSTA
10 Hissijärjestelmistä tunnetaan kutsunantojärjestelmiä, joissa matkustaja voi antaa kohdekutsun haluamaansa kerrokseen hallussaan olevan tunnisteen tai päätelaitteen avulla. Tunnisteiden, kuten esimerkiksi RFID tunnisteiden (Radio Frequence Identifier) tai kulkukort-15 tien lukemiseksi hissijärjestelmän kutsunantolaitteet on varustettava lukijalaitteilla tunnisteiden sisältämien tietojen lukemiseksi kun matkustaja vie tunnisteensa lukijalaitteen toiminta-alueelle. Tunnisteelta luettujen tietojen perusteella hissijärjestelmä voi 20 määrittää matkustajan kohdekerroksen ja allokoida his- sikorin matkustajan käyttöön kyseiseen kohdekerrokseen matkustamiseksi. Tunnetuissa ratkaisuissa, joissa matkustaja antaa kohdekutsuja hallussaan olevalla päätelaitteella, esimerkiksi matkapuhelimella, hissiaulat 25 varustetaan esimerkiksi Bluetooth tekniikan perustu villa lähetin/vastaanottoyksiköillä (majakoilla) matkustajan päätelaitteen ja hissijärjestelmän välisen tiedonsiirron toteuttamiseksi. Tällöin matkustajan saapuessa hissiaulaan hissiaulassa oleva majakka ha-30 vaitsee matkustajan päätelaitteen ja vastaanottaa pää telaitteelta tietoa, jonka perusteella hissijärjestelmä allokoi matkustajan käyttöön hissikorin. Edellä mainittuihin tunnettuihin ratkaisuihin liitetään usein myös kulunvalvonta siten, että kullekin matkustajalle 35 määritetään hissijärjestelmään henkilökohtainen mat- 2 kustajaprofiili, johon tallennetaan tieto niistä kerroksista, joihin matkustajalla on pääsyoikeus.
Edellä kuvattuihin kutsunantoratkaisuihin liittyy kui-5 tenkin useita ongelmia. Ratkaisujen edellyttämät lukijalaitteet ja majakat on asennettava rakennukseen kiinteästi, jolloin pientenkin muutosten teko lukija-laitteiden ja majakoiden sijoittelussa on hankala ja kallis toimenpide. Majakat on asennettava erityisen 10 huolellisesti, jottei matkustajan päätelaite "ylikuulu" jossain toisessa hissiaulassa sijaitsevaan majakkaan ja aiheuta virheellistä hissikutsua tai muuta vastaavaa virhetoimintaa. Kaiken kaikkiaan edellä kuvatut tunnetun tekniikan mukaiset ratkaisut ovat jous-15 tamattomia erityisesti silloin, kun matkustajalle tarjottavat palvelut hissi- yms. kuljetusjärjestelmässä ovat luonteeltaan väliaikaisia tai muutoin dynaamisia.
KEKSINNÖN TARKOITUS
20
Esillä olevan keksinnön tarkoitus on poistaa tai ainakin lieventää edellä esitettyjä tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa ilmeneviä epäkohtia. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on saavuttaa yksi tai useampi 25 seuraavista tavoitteista: helpottaa ja nopeuttaa palvelupyyntöjen antoa hissi- ym. kuljetusjärjestelmissä, järjestelmä, joka on helposti modifioitavissa ja laajennettavissa palvelutarpeiden mukaan, 30 - järjestelmä, joka on helposti jälkiasennettavissa esimerkiksi hissimodernisointien yhteydessä, helpottaa näkövammaisten ja muiden erityisryhmien matkustusta rakennuksissa, vähentää virheellisten tai muutoin epähuomiossa 35 annettujen hissikutsujen määrää, 3 yksinkertainen ja kustannustehokas järjestelmä, jossa voidaan edullisesti hyödyntää tunnettua lähiverkko- ja matkapuhelintekniikkaa, parantaa kulunvalvontaa rakennuksissa.
5
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkit) kiosassa. Keksinnön mukaiselle järjestelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 9 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muille sovellutusmuo-doille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa. Keksinnöllisiä sovellusmuotoja 15 on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa ja piirustuksissa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä kek-20 sinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkin jäljempänä olevien patenttivaatimuksien sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksin-25 nöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Keksinnön eri suoritusmuotojen piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa toisten suoritusmuotojen yhteydessä. 1 2 3 4 5 6
Esillä olevassa keksinnössä esitellään menetelmä pal 2 velupyyntöjen antamiseksi rakennuksen kuljetusjärjes 3 telmälle. Keksinnön mukaisesti rakennukseen sijoite 4 taan ainakin yksi tunniste, jonka sisältämät tunniste 5 tiedot luetaan matkustajan hallussa olevalla pääte- 6 laitteella. Tunnistetietojen perusteella päätelaitteelta välitetään palvelupyyntö kuljetusjärjestelmä!- 4 le, joka vastaanottaa palvelupyynnön ja aktivoi palvelupyynnön mukaisen toiminnon. Palvelupyyntö on esimerkiksi hissikutsu, kulkulupapyyntö, opastuspyyntö tai jokin muu vastaava kuljetusjärjestelmään liittyvä pal-5 velupyyntö. Tunniste voidaan edullisesti sijoittaa rakennuksen hissiaulaan, hissikoriin, infopisteeseen, rakennuksessa olevan oven yhteyteen, kulkuportin yhteyteen, huoneistoon, pysäköintihalliin tai johonkin muuhun rakennuksen tilaan, jossa kuljetusjärjestelmää 10 käyttävät matkustajat liikkuvat. Kuljetusjärjestelmällä tarkoitetaan tässä yhteydessä järjestelmää, joka käsittää ainakin yhden seuraavista: hissi, liukupor ras, liukukäytävä, automaattiovi, tai kulkuportti.
15 Esillä olevassa keksinnössä esitellään myös järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi rakennuksen kuljetusjärjestelmälle. Keksinnön mukaisesti järjestelmä käsittää rakennukseen sijoitetun ainakin yhden tunnisteen, kuljetusjärjestelmän yhteydessä olevan palveli-20 men, matkustajan hallussa olevan päätelaitteen, joka on varustettu lukijalla mainitun tunnisteen sisältämien tunnistetietojen lukemiseksi sekä langattoman tiedonsiirtoverkon mainittujen tunnistetietojen perusteella muodostetun palvelupyynnön välittämiseksi pää- 25 telaitteelta kuljetusjärjestelmän yhteydessä olevalle palvelimelle.
Keksinnön eräässä sovelluksessa tunnistetiedot luetaan viemällä päätelaite tunnisteen lähietäisyydelle. Lä-30 hietäisyydellä tarkoitetaan tässä yhteydessä korkein taan sitä etäisyyttä, josta matkustaja voi koskettaa tunnistetta. Edullisesti lähietäisyys on korkeintaan muutamia senttimetrejä siten, että matkustaja voi päätelaitteellaan luotettavasti lukea haluamansa tunnis-35 teen tunnistetiedot lähekkäin olevien tunnisteiden j oukosta.
5
Keksinnön eräässä sovelluksessa tunnisteen yhteyteen liitetään graafista informaatiota ja/tai sokeainkir-joitusta tunnisteen määrittämän palvelupyynnön ilmaisemiseksi .
5
Keksinnön eräässä sovelluksessa muodostetaan tunnistetietojen perusteella palvelupyyntölista vaihtoehtoisista palvelupyynnöistä, joista matkustaja voi valita päätelaitteellaan haluamansa palvelupyynnön, jonka 10 päätelaite välittää kuljetusjärjestelmälle. Palvelupyyntölista voi olla joko staattinen tai dynaaminen. Dynaamisella palvelupyyntölistalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että palvelupyyntölistan sisältö muuttuu annetun kriteerin perusteella, esimerkiksi 15 kellonajan perusteella.
Keksinnön eräässä sovelluksessa palvelupyyntö välitetään päätelaitteelta kuljetusjärjestelmälle yleisen matkapuhelinverkon kautta.
20
Keksinnön eräässä sovelluksessa palvelupyyntö välitetään päätelaitteelta kuljetusjärjestelmälle langattoman paikallisverkon kautta.
25 Keksinnön eräässä sovelluksessa yksi tai useampi tunniste sijoitetaan rakennukseen väliaikaisesti.
Keksinnön eräässä sovelluksessa keksinnön mukainen järjestelmä asennetaan jälkiasennuksena olemassa ole-30 vaan kuljetusjärjestelmään.
Keksinnön eräässä sovelluksessa keksinnön mukainen järjestelmä asennetaan kuljetusjärjestelmän modernisoinnin yhteydessä.
Keksinnön eräässä sovelluksessa palvelupyynnön yhteydessä kuljetusjärjestelmälle välitetään matkustajan 35 6 tunnistetiedot matkustajan suoritusoikeuden tarkistamiseksi pyydettyyn palveluun ja/tai pyydetyn palvelun personoimiseksi.
5 Keksinnön mukaisella ratkaisulla saavutetaan useita etuja tunnetun tekniikan mukaisiin ratkaisuihin nähden. Keksinnön mukainen järjestelmä on yksinkertainen ja helposti asennettavissa ja modifioitavissa eri käyttötarkoituksiin, koska järjestelmä ei edellytä 10 edellä mainittujen lukijalaitteiden eikä majakoiden kiinteää asentamista rakennukseen. Keksinnön mukainen järjestelmä on myös helposti toteutettavissa jälkiasennuksena esimerkiksi hissijärjestelmien modernisointien tai muiden vastaavien parannustöiden yhtey-15 dessä. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa rakennukseen sijoitetaan yksinkertaisia, esimerkiksi RFID-teknologiaan perustuvia tunnisteita paikkoihin, joista ne ovat matkustajien helposti löydettävissä. Tunnisteet voidaan helposti sijoittaa rakennukseen myös vä-20 liaikaisesti vain tiettyä käyttötarkoitusta varten. Tunnisteiden tunnistetiedot luetaan edullisesti lähietäisyydeltä, jolloin vältytään edellä mainitulta ylikuulumisongelmalta vähentäen näin virheellisten palvelupyyntöjen määrää samalla kun tunnisteiden tark-25 ka sijaintitieto voidaan huomioida matkustajapalvelus-sa. Hissikutsujen ja muiden palvelupyyntöjen anto on helppo ja nopea toimenpide, koska matkustajan ei tällöin tarvitse kuin "heilauttaa" päätelaitettaan läheltä tunnistetta. Keksinnön mukaisessa järjestelmässä 30 voidaan hyödyntää yleistä matkapuhelinverkkoa tai rakennukseen jo asennettua langatonta paikallisverkkoa, jolloin järjestelmästä tulee yksinkertainen ja kustannustehokas. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa tunnisteisiin voidaan liittää graafista informaatiota, joka 35 helpottaa ja nopeuttaa oikean tunnisteen löytymistä. Liittämällä tunnisteisiin sokeainkirjoitusta voivat myös näkövammaiset käyttää keksinnön mukaista järjes- 7 telmää palvelupyyntöjen antoon helpottaen näin näkövammaisten matkustusta rakennuksissa. Myös muiden erityisryhmien, kuten liikuntavammaisten, kuulovammaisten jne. palvelua voidaan parantaa tunnistamalla matkusta-5 ja johonkin erityisryhmään kuuluvaksi ja huomioimalla kyseisen erityisryhmän tarpeet palvelussa. Keksinnön mukaiseen järjestelmään voidaan liittää myös kulunvalvonta, jolloin rakennukseen ei tarvitse asentaa erillistä kulunvalvontajärjestelmää.
10
KUVIOLUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellusesimerkkien avulla, jossa: 15 kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista kuljetusjärjestelmää, ja kuvio 2 esittää erästä toista keksinnön mukaista kul-20 jetusjärjestelmää.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvio 1 esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön 25 mukaista järjestelmää, joka käsittää kahden hissin 10b, 10c hissijärjestelmän 10, tiedonsiirtoyhteyden lOd kautta hissijärjestelmään 10 liitetyn palvelimen 15, matkustajan hallussa olevan päätelaitteen 11 sekä langattoman tiedonsiirtoverkon 14 palvelupyyntöihin 30 liittyvien tietojen välittämiseksi päätelaitteen ja mainitun palvelimen välillä. Päätelaite 11 on edullisesti matkapuhelin, mutta se voi olla jokin muukin tarkoitukseen soveltuva langattomaan viestintään kykenevä henkilökohtainen päätelaite. Päätelaite käsittää 35 välineet 11a opastus- ym. informaation ilmaisemiseksi matkustajalle joko visuaalisesti tai auditiivisesti. Päätelaite käsittää myös välineet 11b ohjauskomentojen 8 ja valintojen tekemiseksi manuaalisesti ja/tai äänioh-jauksella. Mainitut opastus- ja ohjaustoiminnot voidaan toteuttaa tarvittaessa ns. handsfree toimintoina. Rakennuksen tuloaulaan sekä hissikoreihin on sijoitet-5 tu tunnisteet 12 (12a, 12b, 12c, 12d), jotka ovat esimerkiksi RDIF teknologiaan perustuvia passiivisia tunnisteita, jotka eivät tarvitse tehonsyöttö- tai muuta kaapelointia toimiakseen. Tunnisteet on kiinnitetty sopivaan asennuspintaan liimatarralla ilman erityisiä 10 kiinnitysjärjestelyjä, jolloin niiden kiinnitys ja irrotus on helppoa asennuspintaa rikkomatta.
Päätelaite on varustettu lukijalla 11c tunnisteiden 12 havaitsemiseksi ja niiden sisältämien tunnistetietojen 15 lukemiseksi lähietäisyydeltä. Päätelaite on varustettu ohjelmistolla sekä tiedonsiirtovälineillä tunnisteilta luettujen tietojen käsittelemiseksi ja välittämiseksi palvelupyyntöinä palvelimelle 15 tiedonsiirtoverkon 14 kautta. Tiedonsiirtoverkon 14 mukainen langaton tie-20 donsiirto päätelaitteen 11 ja palvelimen 15 välillä voidaan toteuttaa esimerkiksi yleisen matkapuhelinverkon kautta tai rakennukseen asennetun langattoman paikallisverkon kautta. Paikallisverkko käsittää yhden tai useamman rakennukseen asennetun ja palvelimeen 15 25 liitetyn majakan (ei esitetty kuviossa 1) langattoman tiedonsiirron totuttamiseksi päätelaitteiden ja palvelimen välillä. Majakoita voidaan tarvittaessa asentaa jokaiseen hissiaulaan ja/tai muuhun tarkoituksenmukaiseen paikkaan rakennuksessa. Paikallisverkko voi pe-30 rustua esimerkiksi Bluetooth teknologiaan tai johonkin muuhun vastaavaan paikallisverkkoteknologiaan.
Palvelin 15 käsittää prosessointiyksikön, tarvittavan ohjelmiston sekä muistivälineen, johon on tallennettu 35 matkustajien henkilökohtaiset matkustajaprofiilit sekä tiedot rakennukseen sijoitetuista tunnisteista. Mat-kustajaprofiilissa on määritetty matkustajan kerrok- 9 set, joihin hänellä on kulkuoikeus sekä kohdekerroksen oletusarvo, joka on esimerkiksi kerros, jossa sijaitsee kyseisen henkilön työpiste. Lisäksi matkustajapro-fiiliin on tallennettu matkustajan hallussa olevan 5 päätelaitteen ID numero, esimerkiksi päätelaitteen puhelinnumero palvelupyynnön lähettäneen matkustajan identifioimiseksi. Edelleen matkustajaprofiiliin on tallennettu tieto, kuuluuko matkustaja johonkin erityisryhmään, esimerkiksi onko hän näkövammainen. Ra-10 kennukseen sijoitetuista tunnisteista on palvelimelle 15 tallennettu kunkin tunnisteen ID numero, tunnisteen sijaintitieto sekä tieto tunnisteeseen liittyvästä palvelusta. Palvelupyynnöt voidaan jakaa kahteen kategoriaan, yleisiin palvelupyyntöihin ja henkilökohtai-15 siin palvelupyyntöihin. Yleisillä palvelupyynnöillä tarkoitetaan tässä yhteydessä palvelupyyntöjä, jotka eivät edellytä matkustajan identifiointia, kuten esimerkiksi yleinen kohdekutsu tuloaulaan. Henkilökohtaisilla palvelupyynnöillä tarkoitetaan tässä yhteydessä 20 palvelupyyntöjä, joissa matkustaja identifioidaan ja määritetään palvelupyyntö mainitun identifikaation perusteella, esimerkiksi kohdekutsu matkustajan oletus-kerrokseen. Jos matkustaja identifikaation perusteella kuuluu johonkin erityisryhmään, voidaan palvelu perso-25 noida hänelle, esimerkiksi pidentää liikuntavammaisel le hissin oviaikoja jne.
Kun matkustaja saapuu rakennukseen, havaitsee hän tu-loaulan seinään kiinnitetyt tunnisteet 12a, 12b ja vie 30 päätelaitteensa 11 esimerkiksi tunnisteen 12a lä hietäisyydelle. Päätelaite havaitsee automaattisesti tunnisteen 12a ja lukee tunnisteen sisältämät tunnistetiedot, jotka käsittävät tunnisteen yksilöllisen tunnistekoodin (ID numeron). Päätelaite lähettää pal-35 velupyyntönä tunnisteen ID numeron tiedonsiirtoverkon 14 kautta palvelimelle 15, joka aktivoi ID numeroa vastaavan palvelun, esimerkiksi lähettämällä ID nume- 10 ron identifioiman kohdekutsun hissijärjestelmän ryhmäohjaukselle 10a. Ryhmäohjaus allokoi hissiryhmästä hissikorin matkustajan käyttöön, ja välittää tiedon allokoidusta hissikorista palvelimelle, joka välittää 5 tiedon edelleen matkustajan päätelaitteeseen. Tieto allokoidusta hissistä ilmaistaan matkustajalle päätelaitteen välineillä 11a, esimerkiksi näytöllä, jolloin matkustaja voi hyvissä ajoin siirtyä häntä palvelevan hissin luo.
10
Kuviossa 2 esitetään eräs toinen keksinnön mukainen järjestelmä, joka poikkeaa kuvion 1 mukaisesta järjestelmästä siinä, että rakennuksen ulko-oven 21 yhteyteen on asennettu tunniste 12e. Ulko-ovi 21 on auto-15 maattiovi, joka on varustettu lukitusvälineillä 23. Lukitusvälineet 23 on liitetty palvelimeen 15 tiedonsiirtoyhteyden 24 avulla ja siten ohjattavissa palvelimelta palvelimen lähettämien ohjauskomentojen avulla. Kun matkustaja, esimerkiksi rakennuksessa työssä 20 käyvä henkilö pyrkii rakennukseen, vie hän hallussaan olevan päätelaitteen 11 tunnisteen 12e lähietäisyydelle. Päätelaite lukee tunnisteen 12e sisältämät tunnistetiedot, liittää tunnistetietoihin päätelaitteen oman ID numeron (esimerkiksi matkapuhelimen puhelinnumeron) 25 ja välittää kyseiset tiedot palvelimelle 15. Palvelin vastaanottaa tiedot ja tarkistaa ensimmäisessä vaiheessa matkustajan suoritusoikeuden pyydettyyn palveluun määrittämällä matkustajaprofiilin päätelaitteen ID numeron perusteella. Matkustajaprofiilissa on mää-30 ritetty mm. matkustajan kulkuoikeudet rakennukseen sekä kerros, jossa hänen työpisteensä sijaitsee. Jos matkustajan kulkuoikeus (kulkulupa) rakennukseen on voimassa, lähettää palvelin 15 avauskomennon automaat-tioven 21 lukitusvälineille 23 matkustajan päästämi-35 seksi rakennukseen. Samalla palvelin 15 lähettää kohdekutsun hissijärjestelmälle 10 matkustajan noutamiseksi tuloaulasta ja viemiseksi matkustajaprofiilin 11 mukaiseen oletuskerrokseen. Täten matkustaja pääsee rakennukseen ja hänelle allokoitu hissi saapuu automaattisesti tuloaulaan matkustajan viemiseksi kerrokseen jossa sijaitsee hänen työpisteensä.
5
Koska keksinnön edellyttämät tunnisteet voivat olla esimerkiksi sopivaan asennuspintaan liimattavia tarroja ja täten helposti asennettavissa ja irrotettavissa, voidaan tunnisteita sijoittaa rakennukseen myös väli-10 aikaisesti tiettyä käyttötarkoitusta varten. Esimer kiksi jos rakennuksessa järjestetään seminaari tai muu vastaava tiettynä ajankohtana pidettävä tapahtuma, rakennuksen tuloaulaan voidaan sijoittaa tunnisteita osallistujien opastamiseksi ja pääsyn helpottamiseksi 15 seminaariin. Tunnisteisiin voidaan liittää seminaarista kertovaa tekstiä, logoja ja/tai muuta graafista informaatiota, jonka perusteella rakennukseen saapuva seminaarin osanottaja voi havaita tunnisteen helposti. Kun osanottaja vie hallussaan olevan päätelaitteen 20 tunnisteen lähietäisyydelle, päätelaite lukee tunnis teen tunnistetiedot ja välittää tiedot palvelupyyntönä palvelimelle. Palvelin lähettää palvelupyynnön vasteena esimerkiksi seminaariin liittyvää opastustietoa osanottajan päätelaiteeseen, joka ilmaistaan päätelai-25 teessä visuaalisesti ja/tai auditiivisesti. Samassa yhteydessä palvelin tilaa hissin osanottajan käyttöön seminaarikerrokseen matkustamiseksi. Opastustiedon perusteella osanottaja löytää helposti häntä palvelevan hissin sekä tilan, jossa seminaari pidetään. Kun semi-30 naari on päättynyt, voidaan seminaariin liittyvät tunnisteet poistaa tarpeettomana.
Tunnisteisiin voidaan myös liittää sokeainkirjoitusta tai muuta kohokuviointia, joita tunnustelemalla näkö-35 vammainen matkustaja voi löytää ja identifioida haluamansa tunnisteen. Kun näkövammainen on löytänyt oikean tunnisteen, vie hän hallussaan olevan päätelaitteen 12 tunnisteen lähietäisyydelle, jonka perusteella päätelaite välittää palvelimelle 15 esimerkiksi kohdekutsu-pyynnön sekä päätelaitteen ID numeron. Päätelaitteen ID numeron perusteella palvelin 15 identifioi matkus-5 tajan näkövammaiseksi (tieto määritetty matkustajapro-fiilissa). Palvelin 15 lähettää palvelupyynnön mukaisen kohdekutsun hissijärjestelmälle, joka allokoi näkövammaiselle hissikorin. Tieto allokoidusta hissistä välitetään näkövammaisen päätelaitteelle ja ilmaistaan 10 esimerkiksi auditiivisena merkinantona päätelaitteessa .
Tunnisteita voidaan asentaa myös asukkaan huoneistoon tai muuhun vastaavaan yksityiseen tilaan esimerkiksi 15 hissikuljetuksen tilaamiseksi asuinkerroksesta rakennuksen tuloaulaan tai pysäköintikerrokseen, jossa asukkaan parkkipaikka sijaitsee. Tällöin huoneistoon sijoitetaan kaksi tunnistetta, joista ensimmäinen tunniste aktivoi kohdekutsun asuinkerroksesta tuloaulaan 20 ja toinen tunniste aktivoi kohdekutsun asuinkerroksesta pysäköintihalliin. Koska tunnisteet sijaitsevat tässä tapauksessa yksityisessä tilassa, ei päätelaitteen ID numeroa tai muuta vastaavaa matkustajaidenti-fikaatioita tarvitse lähettää palvelimelle 15 matkus-25 tajaprofiilin määrittämiseksi, vaan palvelin voi määrittää matkustajaprofiilin tunnisteen ID numeron perusteella .
Keksinnön erään sovelluksen mukaisesti käyttäjälle ge-30 neroidaan palvelupyyntölista tunnisteen sisältämien tietojen perusteella. Palvelupyyntölista voi olla tallennettuna tunnistekohtaisesti päätelaitteeseen, taikka palvelupyyntölista voidaan lähettää palvelimelta 15 päätelaitteeseen vasteena päätelaitteen lähettämään 35 palvelupyyntöön. Palvelupyyntölista (valikko) esitetään käyttäjälle päätelaitteen 11 välineillä 11a, josta käyttäjä valitsee haluamansa palvelupyynnön esimer- 13 kiksi päätelaitteen näppäimistöltä 11b ja lähettää valitun palvelupyynnön palvelimelle 15. Palvelupyyntö-lista voi olla esimerkiksi lista kohdekerroksista, joihin tunnisteen sijaintikerroksesta matkustaja voi 5 matkustaa. Palvelupyyntölista voi olla myös dynaaminen siten, että esimerkiksi matkustus tiettyihin kerroksiin tiettyinä kellonaikoina ei ole mahdollista.
Vaikka edellä keksintöä on selostettu käyttäen esi-10 merkkeinä hissijärjestelmiä, on alan ammattimiehelle selvää, että keksinnön eri sovellusmuodot eivät rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.
15

Claims (9)

1. Menetelmä palvelupyyntöjen antamiseksi rakennuksen kuljetusjärjestelmälle, jossa menetelmässä sijoitetaan ainakin rakennuksen tuloaulaan joukko tun-5 nisteita, joiden yhteyteen on liitetty graafista in formaatiota ja/tai sokeainkirjoitusta tunnisteisiin liittyvien palvelupyyntöjen ilmaisemiseksi, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet: valitaan tunniste tunnisteeseen liitetyn graafisen 10 informaation ja/tai sokeainkirjoituksen perusteella mainitusta joukosta tunnisteita; luetaan valitun tunnisteen tunnistetiedot viemällä päätelaite valitun tunnisteen lähietäisyydelle; muodostetaan mainittujen tunnistetietojen perus-15 teella palvelupyyntölista päätelaitteelle; valitaan mainitulta palvelupyyntölistalta palvelupyyntö; ja välitetään valittu palvelupyyntö kuljetusjärjestelmälle .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitetään palvelupyyntönä ainakin yksi seuraavista: hissikutsu, kulkulupapyyntö, opastuspyyntö.
3. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1 25 - 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vä litetään palvelupyyntö päätelaitteelta kuljetusjärjestelmälle yleisen matkapuhelinverkon kautta tai langattoman paikallisverkon kautta.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1 30 - 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että si joitetaan ainakin yksi tunniste rakennukseen väliaikaisesti .
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että me- 35 netelmä käsittää vaiheet: välitetään palvelupyynnön yhteydessä matkustajan tunnistetiedot kuljetusjärjestelmälle; ja tarkistetaan matkustajan suoritusoikeus pyydettyyn palveluun matkustajan tunnistetietojen perusteella.
6. Järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi rakennuksen kuljetusjärjestelmälle (10), joka järjes- 5 telmä käsittää: joukon ainakin rakennuksen tuloaulaan sijoitettuja passiivisia RFID-tunnisteita (12), joiden yhteyteen on liitetty tunnisteisiin (12) liittyviä palvelupyyntöjä ilmaisevaa graafista informaatiota ja/tai sokeainkir-10 joitusta; kuljetusjärjestelmään liitetyn palvelimen (15); matkustajan hallussa olevan päätelaitteen (11), joka on varustettu lukijalla (11c) tunnisteiden (12) sisältämien tunnistetietojen lukemiseksi lähietäisyy-15 deltä; ja langattoman tiedonsiirtoverkon (14) palvelupyyntöihin liittyvien tietojen välittämiseksi päätelaitteen (11) ja palvelimen (15) välillä, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää: 20 välineet (11, 15) palvelupyyntölistan generoimisek si lähietäisyydellä olevan tunnisteen (12) sisältämien tunnistetietojen perusteella; välineet (11a) palvelupyyntölistan ilmaisemiseksi; ja 25 välineet (11b) palvelupyynnön valitsemiseksi maini tulta palvelupyyntölistalta.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että tiedonsiirtoverkko (14) on matkapuhelinverkko tai langaton paikallisverkko.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 6 - 7 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että tunnisteet (12) on asennettavissa rakennukseen väliaikaisesti .
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 6 35 - 8 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että päätelaite (11) on järjestetty välittämään matkustajan tunnistetiedot palvelimelle (15) palvelupyynnön väli tyksen yhteydessä ja että palvelin on järjestetty tarkistamaan matkustajan suoritusoikeus pyydettyyn palveluun mainittujen tunnistetietojen perusteella. 5
FI20080662A 2008-12-17 2008-12-17 Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle FI121422B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080662A FI121422B (fi) 2008-12-17 2008-12-17 Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080662A FI121422B (fi) 2008-12-17 2008-12-17 Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle
FI20080662 2008-12-17

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20080662A0 FI20080662A0 (fi) 2008-12-17
FI121422B true FI121422B (fi) 2010-11-15

Family

ID=40240522

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20080662A FI121422B (fi) 2008-12-17 2008-12-17 Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI121422B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20080662A0 (fi) 2008-12-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3011521B1 (en) Mobile application based dispatching
US10934132B2 (en) Lift system with predictive call production
KR101286320B1 (ko) 엘레베이터 시스템에 사용자를 할당하는 방법
FI124267B (fi) Hissijärjestelmä
CN102811935B (zh) 电梯系统
US8813917B2 (en) Method and system for limiting access rights within a building
US8151942B2 (en) Configurable communication system for a building
FI118045B (fi) Menetelmä ja kutsujärjestelmä
US9650225B2 (en) Elevator system configured to allocate one or more elevators to a passenger group and method of performing same
CN106335822A (zh) 用于乘客运送工具寻路的信标系统
FI122063B (fi) Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle
FI124165B (fi) Hissijärjestelmä
CN1976855A (zh) 电梯设备
FI124131B (fi) Hissijärjestelmä
CN108027991A (zh) 用于在环境中控制访问的方法和系统
JPWO2005100222A1 (ja) エレベータ呼び登録システム
JPWO2011007428A1 (ja) エレベーターシステム
KR20180133222A (ko) 사용자 식별 디바이스와 연관된 이동 디바이스 상에서의 승강기 통지
CN105934778B (zh) 包括通道的结构
CN112839889B (zh) 用于控制目的地呼叫的显示的界面设备、电梯系统和方法
FI121422B (fi) Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle
US20240017962A1 (en) Building system for a building having waiting zones for the use of an elevator system
FI121880B (fi) Menetelmä ja järjestelmä palvelupyyntöjen antamiseksi kuljetusjärjestelmälle

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121422

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed