FI121242B - Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella - Google Patents

Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella Download PDF

Info

Publication number
FI121242B
FI121242B FI20045056A FI20045056A FI121242B FI 121242 B FI121242 B FI 121242B FI 20045056 A FI20045056 A FI 20045056A FI 20045056 A FI20045056 A FI 20045056A FI 121242 B FI121242 B FI 121242B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
coating
thickness
nozzle
cross
feed
Prior art date
Application number
FI20045056A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20045056A (fi
FI20045056A0 (fi
Inventor
Heikki Vatanen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20045056A priority Critical patent/FI121242B/fi
Publication of FI20045056A0 publication Critical patent/FI20045056A0/fi
Priority to CH01356/06A priority patent/CH701934B1/de
Priority to PCT/FI2005/050052 priority patent/WO2005080682A1/en
Priority to DE112005000426T priority patent/DE112005000426B4/de
Priority to JP2006553609A priority patent/JP4856552B2/ja
Publication of FI20045056A publication Critical patent/FI20045056A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121242B publication Critical patent/FI121242B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H23/00Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper
    • D21H23/02Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper characterised by the manner in which substances are added
    • D21H23/22Addition to the formed paper
    • D21H23/46Pouring or allowing the fluid to flow in a continuous stream on to the surface, the entire stream being carried away by the paper
    • D21H23/48Curtain coaters

Description

Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslait-teella
Esillä olevan keksinnön kohteena on menetelmä paperi-/kartonkirainan päällystämi-5 seksi verhopäällystyslaitteella, jossa menetelmässä käytetään suutinpalkkia, joka on järjestetty ulottumaan pituussuunnassaan päällystettävän rainan poikittaissuunnassa ja jossa on suutinyksikkö, jossa on ainakin kaksi päällystyslaitteen pituussuunnassa ulottuvaa syöttökammiota, joihin päällystysaine johdetaan syöttöelimillä, ja mainittuihin syöttökammioihin virtausyhteydessä olevat suutinraot, jotka myös ulottuvat 10 päällystyslaitteen pituussuunnassa ja joihin päällystysaine johdetaan vastaavasta syöttökammiosta ja syötetään edelleen suutinraon ulostuloaukosta, ja jossa menetelmässä päällyste koostuu ainakin kahdesta päällystysainekerroksesta, ja jossa menetelmässä säädetään päällysteen kokonaispaksuutta ja kokonaisprofiilia. Keksinnön kohteena on myös järjestely menetelmän toteuttamiseksi. Keksinnön tavoitteena on 15 aikaansaada parannus paperi-/kartonki-rainan päällystepastan levittämiseen tarkoitetun verhopäällystimen päällystekerrosten kokonaispaksuuden hallintaan ja poikki-profiilin säädettävyyteen.
Verhopäällystimet voidaan jaotella raosta syöttäviin (slot-fed) ja tasolta syöttäviin 20 (slide-fed) päällystimiin. Esillä oleva keksintö kohdistuu erityisesti tasolta syöttävään verhopäällystimeen. Siinä päällystysaine syötetään suutinyksikön avulla kaltevalle tasolle, jota pitkin se valuu kohti tason reunaa, jolloin verho muodostuu päällysteen tippuessa tason reunalta. Syntynyttä päällystysaineverhoa ohjataan nimensä mukaisesti syöttöhuulen reunalla sijaitsevalla reunaohjaimella.
25
Tekniikan tason mukaisissa verhopäällystimissä on ongelmana päällystettävälle Tainalle levitettävän päällystysaineen poikkiprofiilin hallinta erilaisissa ajotilanteissa. Päällysteprofiilin tehokkaaseen ja aktiiviseen hallintaan ei ole normaalisti olemassa keinoja.
30 Päällysteen kokonaisprofiiliin voidaan tunnetusti vaikuttaa pää I lystyspa I ki n suunnitteluvaiheessa, jolloin syöttökanavien muoto määritetään. Kun päällystysaineiden ominaisuudet ja/tai syöttömäärä sitten muuttuvat, on näillä muutoksilla selkeä vaikutus poikkiprofiiliin, jota ei voi enää korjata. Samoin valmistusepätarkkuudet vai-35 kutiavat korjaamattomasi! profiiliin.
2
Yksittäisen kerroksen poikkiprofiilia on myös mahdollista säätää kohtuullisen hyväksi käyttäen etukäteen kokeellisesti tai laskennallisesti määritettyä ohikierron arvoa. Ohikierrolla tarkoitetaan sitä osaa syöttökammioon syötettävästä päällystysainevir-tauksesta, joka palautetaan syöttökammion toisesta, virtaussuunnan puoleisesta 5 päästä takaisin syöttöön tai varastosäiliöön. Päällystysaineen ohikierrolla varmistetaan, että suutinyksikössä myös sen päällystysainevirtauksen puoleisessa päässä pidetään virtauskanavissa yllä tietyn minimiarvon ylittävää päällystysaineen virtausnopeutta. Tällä pyritään välttämään päällystysaineen saostuminen ja kerrostumien syntyminen virtauskanavien seinämiin. Päällystysaineen ominaisuuksien muuttuessa 10 tämä ohikiertomäärä on sovitettava oikeaksi käyttämällä korjauskertoimia. Niiden avulla kompensoidaan esimerkiksi viskositeetin tai kuiva-ainepitoisuuden vaihteluista johtuvia virheitä. Mittaus- ja säätötarkkuudet voivat kuitenkin olla sen verran vaatimattomia, että toivottua profiilia ei hallitusti saavuteta kaikissa ajo-olosuhteissa.
15 Suomalaisessa patenttihakemuksessa FI 20035149 on toisaalta esitetty järjestely, jossa on mahdollista optimoida suuttimesta tulevan päällysteen poikkiprofiili juuri tietylle pää I lystysa i nel aad u I le ja syöttömäärälle. Optimointi voidaan lisäksi suorittaa vieläpä varsin laajalla alueella. Mutta kun tästä optimoidusta syöttömäärästä poiketaan tai päällystysaineen ominaisuuksiin tehdään muutoksia, syntyy poikkiprofiiliin 20 jälleen virhettä.
Suurimmaksi ongelmaksi päällysteen tasaisuuden ja kokonaisprofiilin kannalta muodostuu ennen kaikkea kuitenkin se, että paperi-/kartonkirainan päällystyksessä käytetään usein useampaa kuin yhtä pääIlystysainekerrosta. Kullakin yksittäisellä ker-25 roksella on jokaisella oma poikkiprofiili, joka on puolestaan riippuvainen mm. kerroksen päällystysaineen kokonaissyöttömäärästä. Käytettäessä monikerroksista päällystystä joudutaan päällystysaineen syöttömääriä muutettaessa helposti tilanteeseen, jossa kaikkien kerrosten poikkiprofiilit ovat vinossa ja vieläpä samaan suuntaan eikä päällysteen kokonaisprofiili täytä enää kaikkia vaatimuksia.
30 Näiden edellä esitettyjen eri häiriötekijöiden yhteisseurauksena päällysteen koko-naisprofiilista voi siis muodostua jopa luvattoman huono. Niinpä esillä olevan keksinnön päämääränä on aikaansaada parannettu menetelmä paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystimellä, joka menetelmä mahdollistaa tasaisen päällys-35 teen muodostamisen koko suutinyksikön pituudella päällystettävän rainan poikittais- 3 suunnassa sekä myös tehokkaan ja nopean ajonaikaisen säädettävyyden erilaisille pää I lystysa i nei 11 e ja syöttömäärille. Tämän päämäärän toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että päällysteen kokonaispaksuuden ja poikkiprofiilin säätö suoritetaan olennaisesti sellaisen, ainakin yhden päällystys-5 ainekerroksen, joka tai jotka kerrokset yhdessä muodostavat ainakin puolet päällysteen kokonaispaksuudesta, avulla siten, että päällysteen kokonaispaksuutta mitataan paperi-/kartonkirainan (W) pinnalta, ja että mainitun ainakin yhden päällys-tysainekerroksen paksuus säädetään mitatun päällysteen kokonaispaksuuden perusteella rainan poikittaissuunnassa profiloidusti siten, että saavutetaan päällysteen 10 haluttu kokonaispaksuus ja poikkiprofiili, jolloin muiden päällysteainekerrosten paksuuden ja/tai poikkiprofiilin säätö on suoritettavissa päällysteen kokonaispaksuudesta ja/tai poikkiprofiilista riippumattomasti. Keksinnön mukaiselle järjestelylle on puolestaan tunnusomaista, että järjestelyyn kuuluu kuiturainan yhteyteen järjestetyt mittauselimet päällysteen kokonaispaksuuden mittaamiseksi pa peri-/ka rton ki ra i na n 15 pinnalta ja säätöelimet ainakin yhden päällystysainekerroksen, joka tai jotka yhdessä muodostavat ainakin puolet päällysteen kokonaispaksuudesta, paksuuden säätämiseksi rainan poikittaissuunnassa profiloidusti siten, että saavutetaan päällysteen haluttu kokonaispaksuus ja poikkiprofiili, jolloin muiden päällysteainekerrosten paksuuden ja/tai poikkiprofiilin säätö on suoritettavissa päällysteen kokonaispaksuudes-20 ta ja/tai poikkiprofiilista riippumattomasti.
Keksintö perustuu siis päällysteen kokonaispaksuuden mittaamiseen rainan pinnalta ja mittaustulosten perusteella suoritettavaan päällystysainevirtauksen kuristukseen syöttökammion ja syöttöraon välissä ja sitä kautta päällystysaineen virtausmäärän 25 säädön automatisointiin ainakin yhden päällystysainekerroksen osalta. Yksittäisen päällystysainekerroksen paksuutta voidaan säätää paikallisesti rainan poikittaissuunnassa ajon aikana ja näin saada aikaan haluttu päällysteen kokonaispaksuuden säätö. Säädön paikallisuudella tarkoitetaan tässä sitä, että säätö voidaan suorittaa halutun pituisin välein rainan poikittaissuunnassa ja nimenomaan muista väleistä riippu-30 mattomasti.
Menetelmässä poikkiprofiilista pyritään lähtökohtaisesti saamaan tasainen. Olennaista on, että päällystysaineen virtausmäärän säätö suoritetaan päällysteen mitatun kokonaispaksuuden ja erityisesti siinä havaittujen suhteellisten virheiden eli poikki-35 profiilin poikkeamien perusteella. Päällysteen poikkiprofiilin mittaus voidaan suorit- 4 taa esimerkiksi radan poikki ulottuvan mittauslaitteiston avulla. Keksinnön eräänä keskeisenä etuna on, että päällystysaineen laadulla ei ole merkitystä säädön ja sen tarkkuuden kannalta.
5 Kun virtausmäärän kuristus suoritetaan lisäksi erityisesti sellaisen kerroksen osalta, joka muodostaa ainakin puolet, sopivimmin 50% - 80% päällysteen kokonaispaksuudesta, voidaan jo pienilläkin suhteellisilla muutoksilla säädettävän päällystysker-roksen paksuudessa korjata havaitut päällysteen kokonaispaksuuden poikkeamat. Jo pelkästään yhtä päällystysainekerrosta säätämällä voidaan saavuttaa hyvällä tark-10 kuudella haluttu päällysteen poikkiprofiili.
Keksinnön edullisia suoritusmuotoja ilmenee epäitsenäisissä vaatimuksista 2-6. Keksinnön yksityiskohtia, ominaisuuksia ja etuja on kuvattu tarkemmin seuraavassa suoritusesimerkin selostuksessa ja siinä viitatussa piirustuksessa, jossa: 15
Kuvio 1 esittää periaatteellisesti kaaviollisena mutta ei mittakaavallisena menetelmän mukaista järjestelyä paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi, jossa päällystysaineen syöttömäärän vaikutetaan käytännössä säätö-tappien avulla, 20 kuvio 2 esittää kaaviollisena poikkileikkauskuvantona erästä toista keksinnön mukaisessa menetelmässä hyödynnettävää tasolta syöttävää suutin-palkkia, jossa keskikerroksen päällystysaineen syöttömäärään vaikutetaan käytännössä profiililistan ja säätökarojen avulla, 25 kuvio 3 esittää eri päällystekerrosten ja kokonaispäällysteen poikkiprofiileja tunnetun tekniikan mukaisen manuaalisen säädön tapauksessa, kuvio 4 esittää eri päällystekerrosten ja kokonaispäällysteen poikkiprofiileja, 30 kun päällysteen paksuutta säädetään keksinnön mukaisen menetelmän avulla.
Kuviossa 1 on esitetty periaatteellisesti keksinnön mukaista menetelmää soveltava järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi. Keksinnön tässä suoritusmuodos-35 sa käytetään applikointipalkkia 40, jonka avulla rainalle W applikoitava päällystever- 5 ho 4 muodostetaan. Applikointipalkissa 40 on esitetyssä suoritusmuodossa kolme syöttökammiota 12, joista päällystysaine johdetaan tasauskammioiden 13 ja 13b kautta vastaaviin suutinrakoihin 30. Syöttökammio 12 on valinnaisesti varustettu ohikiertoreiteillä (ei esitetty) päällystysaineen ohikiertoa varten.
5 Päällysteverho 4 muodostetaan esitetyssä suoritusmuodossa siis kolmesta yksittäisestä päällystysainekerroksesta 1, 2 ja 3 (kuvio 1). Suutinrakojen 30 ulostuloaukois-ta 31 ulostulevat, suutinpalkin yläpintaa 35 pitkin valuvat päällekkäiset päällys-tysainekerrokset 1, 2, 3 johdetaan päällystysverhon 4 muodostamiseksi applikointi-10 palkin reunan 33 muodostaman syöttöhuulen yli.
Sekä pohjakerroksen 1 että pintakerroksen 3 toteutunut, rainalle W applikoitu päällystysaineen määrä saadaan suutinpalkille 40 tulevan päällystysaineen kokonaisvir-tausmäärän ja siitä säädetyn ohivirtausmäärän erotuksena. Päällystysaineen syöt-15 tömäärän mittaus on järjestetty jokaista yksittäistä päällystysainekerrosta varten. Mitattujen virtausmäärien perusteella pohjakerroksen 1 ja pintakerroksen 3 syöttö-määrät säädetään halutuksi.
Päällysteen kokonaispoikkiprofiilia hallitaan käytännössä säätämällä paikallisesti jon-20 kin yksittäisen päällystysainekerroksen paksuutta. Säätö suoritetaan edullisesti rai-nan koko leveydeltä. Keksinnön tässä suoritusesimerkissä kolmesta päällys-tysainekerroksista keskimmäinen kerros 2 on nyt paksuudeltaan paikallisesti säädettävä kerros. Luonnollisesti voidaan keskikerroksen sijasta mikä tahansa muu päällysteen yksittäisistä päällystysainekerroksista järjestää säädettäväksi. Samoin paikalli-25 sesti säädettäviä kerroksia voi olla useampia kuin vain yksi.
Tässä säädettävän keskikerroksen kokonaispäällystemäärä saadaan selville samalla tavalla kuin muidenkin kerrosten eli se on laskettavissa kyseisen kerroksen päällystysaineen kokonaissyöttömäärän ja ohivirtausmäärän erotuksena. Päällystysaineen 30 lähtökohtainen kokonaismäärä voidaan asettaa tämän perusteella sopivaksi. Keskikerroksen paksuuden paikallinen säätö tapahtuu rainan W pinnalta mitatun päällysteen paikallisen kokonaispaksuuden mukaan. Päällysteen kokonaispaksuus voidaan mitata rainalta esimerkiksi rainan poikki ulottuvan mittauslaitteiston 41 avulla. Näin saadaan poikkeamat halutusta kokonaispaksuudesta. Keskikerroksen 2 päällystysai- 6 neen syötön määrää säädetään mittauslaitteiston 41 antamien mittaustulosten perusteella mittauspisteestä suutinpalkille 40 järjestetyn takaisinkytkennän avulla. Saatava mittaustieto välitetään ensin automaattiselle toimilaitteelle 42. Toimilaite puolestaan käyttää suutinpalkkiin 40 järjestettyjä elimiä 19, jotka edelleen vaikuttavat 5 suoraan päällystysaineen syöttömäärään.
Keskikerroksen paksuuden paikallinen hienosäätö tapahtuu siis käytännössä vaikuttamalla päällystysaineen virtaukseen syöttörakoon 30. Kuvion 1 mukaisessa suoritusmuodossa virtausta säädellään muuttamalla syöttökammion 12 ja syöttöraon 30 10 välisen virtauskanavan tehollista pinta-alaa. Syöttömäärän säätö tapahtuu tässä syöttökammion 12 ja syöttöraon 30 väliin muodostetun tasauskammion 13 yhteydessä. Päällystysaineen virtausta kuristetaan syöttökammion 12 ja tasauskammion 13 väliin järjestetyissä syöttörei'issä 18.
15 Kuhunkin syöttöreikään 18 on muodostettu suutinosan ulkopuolelle avautuva poraus 19a, joka yhtyy syöttöreiän 18 pystysuuntaiseen osaan. Päällystysaineen virtausta kuristetaan säätöeliminä toimivien säätötappien 19 avulla. Kukin säätötappi on järjestetty pituussuunnassaan siirrettäväksi tällaiseen poraukseen 19a. Mainittu toimilaite 42 käyttää siis suoraan mainittuja säätötappeja.
20 Säätötapin sisempi, syöttöreikään 18 ulottuva pää 23 on edullisesti viistetty. Säätö-tappi 19 on tiivistetty porauksessa 19a tiivisteiden 22 avulla. Syöttöreikien 18 keskinäinen etäisyys suutinosan pituussuunnassa (kuvion 1 kuvatasoon nähden siis kohtisuorassa) on esim. 50 - 600 mm, edullisesti 150 - 300 mm. Päällystyskerroksen 25 paksuuteen voidaan näin ollen paikallisesti vaikuttaa mainittujen syöttöreikien välin pituisten jaksojen tarkkuudella. Vastaavasti siis myös päällysteen kokonaispaksuus on säädettävissä olennaisesti samalla tarkkuudella.
Kuvion 2 suoritusmuodossa, jossa havainnollisuuden vuoksi on esitetty vain yksi 30 suutinpalkkirakenteen suutinosa 39, päällystysaineen syöttömäärän säätö tapahtuu puolestaan tasauskammioon 13 järjestetyn profiililistan 15 ja sitä käyttävien säätö-karojen 16 avulla. Toimilaite 42 on siis tässä suoritusmuodossa kytketty näihin elimiin 15, 16.
7
Profiililista 15 sijaitsee tasauskammion syöttöreiät 14 sisältävällä pinnalla ulottuen peräkkäisten syöttöreikien määrittä mä Ile pituudelle. Virtauskanavien tehollisen pinta-alaa voidaan nyt muuttaa säätämällä profiililistaa 15 sen poikittaissuuntaiselta asemaltaan nuolen D osoittamassa suunnassa. Vaikuttamalla listan avulla syöttörei-5 än kokoon joko yksittäisen tai useamman syöttöreiän muodostaman ryhmän osalta, voidaan päällystysaineen virtausmäärää syöttökammiosta 12 tasauskammioon 13 säädellä paikallisesti suutinpalkin pituussuunnassa. Säätöeliminä toimivien säätöka-rojen 16 keskinäinen etäisyys suutinosan pituussuunnassa eli päällysteen poikkipro-fiilin suunnassa on esim. 100 - 600 mm, edullisesti 150 - 300 mm.
10 Säätämällä keskikerroksen paksuutta paikallisesti, esimerkiksi kuvioissa 1 ja 2 esitettyjä suutinpalkkirakenteita ja järjestelyitä hyödyntäen, pystytään kompensoidaan muiden kerrosten aiheuttamat kokonaispoikkeamat halutusta päällysteen paksuudesta. Päällysteen poikkiprofiilista saadaan näin halutun muotoinen ja päällysteen 15 kokonaispaksuudessa saavutetaan haluttu arvo. Tavoitteena keksinnön mukaisessa menetelmässä ei siis ole tavoitella yksittäisen päällystysainekerroksen paksuudessa tiettyä vakioarvoa, vaan säätää sen paksuus paikallisesti sellaiseksi, että päällysteen kokonaispaksuus kyseisessä kohtaa rainan leveyssuunnassa muodostuu halutuksi. Paksuudeltaan paikallisesti säädettävä päällystyskerros, tässä siis keskikerros, toimii 20 ikään kuin säätöpuskurina, jonka paksuutta voidaan ajatella säätöalueena. Menetelmän avulla on näin mahdollista saada erilaisissa ajo-olosuhteissa tehokkaalla tavalla aikaan halutunlainen päällysteen kokonaisprofiili riippumatta siitä, ovatko yksittäisten päällystysainekerrosten poikkiprofiilit kohdallaan vai eivät.
25 Keksinnön erään lisäajatuksen mukaan säätöä voidaan tehostaa käyttämällä lisäksi ohikierron määrän säätöä. Lisäämällä tai vähentämällä päällysteaineen ohikiertoa voidaan vastaavasti säätää poikkiprofiilia jompaankumpaan suuntaan ja nimenomaan karkealla tasolla ja suorittaa hienosäätö päällystysaineen syöttömäärän virtauksen automaattisella kuristuksella. Käyttämällä siis ohikiertoa apusäätönä voi-30 daan syöttökammion ja suutinraon välisen virtauksen säätötarvetta pienentää.
Oleellista keksinnön mukaisessa menetelmässä on, että onnistunut säätö saadaan aikaan jo yhdenkin päällystysainekerroksen paksuuteen vaikuttamalla. Esimerkiksi kolmikerroksisessa päällysteessä, kuten edellä esitetyssä suoritusesimerkissä, pinta- 8 ja pohjakerroksien päällystemäärät ovat pieniä, tyypillisesti luokkaa 2-4 g/m2. Keskikerros taas on oleellisesti paksumpi, esimerkiksi 8-15 g/m2. Tämän seurauksena suuretkaan prosentuaaliset muutokset pohja- ja pintakerroksessa eivät edellytä suuria kompensoivia muutoksia keskikerroksessa, jotta saadaan aikaan tasainen pääl-5 lysteen kokonaisprofiili.
Kuvioissa 3 ja 4 on havainnollistettu menetelmän toimintaperiaatetta vertailemalla manuaalisesti säädetyn ja keksinnön mukaisen menetelmän avulla säädetyn päällysteen poikkiprofiileja. Edellä esitetyn suoritusesimerkin kaltaisesti molemmissa tapa-10 uksissa on käytetty kolmea päällystysainekerrosta, joista keskimmäinen muodostaa yli puolet päällysteen kokonaispaksuudesta. Päällystysainekerrosten paksuus rainan koko leveyden matkalta on kuvattu kaavioissa prosenttilukuna tavoitearvon ollessa 100. Kuvioissa vasen reuna vastaa verhopäällystimen syötön puoleista päätyä ja oikea reuna puolestaan verhopäällystimen ohivirtauspään puoleisesta päätyä rainan 15 toisella reunalla.
Kuvion 3 tapauksessa ajo-olosuhteet ovat siis muuttuneet optimoidusta ajotilantees-ta ja sekä pohja- että keskikerroksen profiili on vinossa oikealle. Erityisesti pohjakerroksen paksuus on verhopäällystimen syöttöpään puolella kuviossa vasemmalla reu-20 nalla yli ja oikealla verhopäällystimen ohivirtauspään puolella huomattavasti alle tavoitellun paksuuden. Lisäksi pintakerroksen paksuus on muodostunut rainan molemmilla reunoilla liian suureksi ja rainan keskellä kuitenkin oikealle painottuen paksuus on jäänyt alle tavoitellun arvon. Näiden virheiden johdosta päällysteen kokonaismäärä on jäänyt päällystettävän rainan oikealla reunalla alle tavoitellun arvon ja 25 vasemmalla reunalla päällyste on puolestaan muodostunut liian paksuksi.
Kuvion 4 tapauksessa syntyneet virheet yksittäisten päällystysainekerrosten poikki-profiileissa kompensoidaan säätämällä yhden kerroksen paksuutta paikallisesti koko rainan leveydeltä. Säätö kohdistuu tässä juuri keskimmäiseen kerrokseen. Koska 30 keskikerroksen paksuus muodostaa yli puolet päällysteen kokonaispaksuudesta, voidaan jo pienillä prosentuaalisilla muutoksilla keskikerroksen paksuudessa kompensoida muiden kerrosten aiheuttamat poikkeamat kokonaisprofiiliin. Lisäämällä siis keskikerroksen osalta päällystysaineen syöttöä hieman rainan oikealla laidalla sekä vastaavasti vähentämällä sitä hieman vasemmalla laidalla, pystytään helposti kom- 9 pensoimaan muiden kerrosten profiilivirheet. Näin saadaan aikaan tasainen summa-profiili ja siten tasainen päällysteen poikkiprofiili rainan koko leveydeltä.
Esillä olleissa esimerkeissä säätö on siis kohdistunut vain yhteen päällystysaineker-5 rokseen, mutta voidaan luonnollisesti ajatella säätöä käytettävän myös useampaan kuin vain yhteen kerrokseen. Mittaustekniikan niin salliessa, voidaan edellä esitetyn paikallisen säädön edellyttämä rakenne toteuttaa tarvittaessa vaikka jopa kaikkiin suutinpalkin syöttörakoihin. Tällöin voidaan kaikkia päällystysainekerroksia profiloida toisistaan riippumatta.
10
Keksinnön erään lisänäkökannan mukaisesti päällysteen poikkiprofiilin lisäksi toimilaitteita on mahdollista käyttää myös konesuuntaisen päällystemääräprofiilin säätöön. Päällysteen paksuutta voidaan säätää haluttuun suuntaan tasaisesti koko poikkiprofiilin matkalta ja nimenomaan samanaikaisesti ajon aikana.

Claims (7)

1. Menetelmä paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella, jossa menetelmässä käytetään suutinpalkkia, joka on järjestetty ulottumaan pituussuun- 5 nassaan päällystettävän rainan poikittaissuunnassa ja jossa on suutinyksikkö (1), jossa on ainakin kaksi pääIlystyslaitteen pituussuunnassa ulottuvaa syöttökammiota (12), joihin päällystysaine johdetaan syöttöelimillä, ja mainittuihin syöttökammioihin virtausyhteydessä olevat suutinraot (30), jotka myös ulottuvat pääIlystyslaitteen pituussuunnassa ja joihin päällystysaine johdetaan vastaavasta syöttökammiosta ja 10 syötetään edelleen suutinraon (30) ulostuloa ukosta (31), jossa menetelmässä päällyste koostuu ainakin kahdesta päällystysainekerroksesta, ja jossa menetelmässä säädetään päällysteen kokonaispaksuutta ja kokonaisprofiilia, tunnettu siitä, että päällysteen kokonaispaksuuden ja poikkiprofiilin säätö suoritetaan olennaisesti sellaisen, ainakin yhden päällystysainekerroksen, joka tai jotka kerrokset yhdessä 15 muodostavat ainakin puolet päällysteen kokonaispaksuudesta, avulla siten, että päällysteen kokonaispaksuutta mitataan paperi-/kartonkirainan (W) pinnalta, ja että mainitun ainakin yhden päällystysainekerroksen paksuus säädetään mitatun päällysteen kokonaispaksuuden perusteella rainan poikittaissuunnassa profiloidusti siten, että saavutetaan päällysteen haluttu kokonaispaksuus ja poikkiprofiili, jolloin muiden 20 päällysteainekerrosten paksuuden ja/tai poikkiprofiilin säätö on suoritettavissa päällysteen kokonaispaksuudesta ja/tai poikkiprofiilista riippumattomasti.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että säädettävä ainakin yksi päällystysainekerros muodostaa 50% - 80% päällysteen kokonaispak- 25 suudesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään päällystysaineen syötön ohikiertoa mainitun ainakin yhden päällystysainekerroksen (2) säätämiseksi. 30
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, jossa päällyste koostuu ainakin kolmesta päällystysainekerroksesta, tunnettu siitä, että menetelmässä mainittu ainakin yksi päällystysainekerros (2) sijaitsee kahden muun päällystysainekerroksen välissä. 35
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä mainitun ainakin yhden syöttökammion (12) ja siihen liittyvän suutinra-on (30) välinen virtausyhteys on muodostettu syöttökammion yhteen seinämään muodostetuilla syöttöreiHIä (14; 18), joiden kautta päällystysaine on johdettavissa 5 suutinrakoon, ja että suutinyksikössä on elimet (15,16; 19), joiden avulla syöttö-reikien (14; 18) tehollinen pinta-ala on säädettävissä päällysteen poikkiprofiilin säätämiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä 10 käytetään mainitun ainakin yhden syöttökammion (12) ja siihen liittyvän suutinraon (30) välissä ainakin yhtä tasauskammiota (13), joka myös ulottuu päällystyslaitteen pituussuunnassa (W) ja johon tasauskammioon syöttöreiät (14; 18) avautuvat.
7. Järjestely verhopäällystyslaitteen yhteydessä paperi-/kartonkirainan päällystämi-15 seksi päällysteellä, johon järjestelyyn kuuluu suutinpalkki, joka on järjestetty ulottumaan pituussuunnassaan päällystettävän rainan poikittaissuunnassa ja jossa on suutinyksikkö (1), jossa on ainakin kaksi päällystyslaitteen pituussuunnassa ulottuvaa syöttökammiota (12), joihin päällystysaine johdetaan syöttöelimillä, ja mainittuihin syöttökammioihin virtausyhteydessä olevat suutinraot (30), jotka myös ulot- 20 tuvat päällystyslaitteen pituussuunnassa ja joihin päällystysaine johdetaan vastaavasta syöttökammiosta ja syötetään edelleen suutinraon (30) ulostuloaukosta (31), jossa järjestelyssä päällyste koostuu ainakin kahdesta päällystysainekerroksesta, ja jossa järjestelyssä säädetään päällysteen kokonaispaksuutta ja kokonaisprofiilia, tunnettu siitä, että järjestelyyn kuuluu kuiturainan (W) yhteyteen järjestetyt mitta-25 uselimet (41) päällysteen kokonaispaksuuden mittaamiseksi paperi-/kartonkirainan (W) pinnalta ja säätöelimet ainakin yhden päällystysainekerroksen, joka tai jotka yhdessä muodostavat ainakin puolet päällysteen kokonaispaksuudesta, paksuuden säätämiseksi rainan poikittaissuunnassa profiloidusti siten, että saavutetaan päällysteen haluttu kokonaispaksuus ja poikkiprofiili, jolloin muiden päällysteainekerrosten 30 paksuuden ja/tai poikkiprofiilin säätö on suoritettavissa päällysteen kokonaispaksuudesta ja/tai poikkiprofiilista riippumattomasti.
FI20045056A 2004-02-25 2004-02-25 Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella FI121242B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20045056A FI121242B (fi) 2004-02-25 2004-02-25 Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella
CH01356/06A CH701934B1 (de) 2004-02-25 2005-02-25 Verfahren und Lackgiessmaschine zum Beschichten einer Papier-/Kartonbahn.
PCT/FI2005/050052 WO2005080682A1 (en) 2004-02-25 2005-02-25 Method for coating a paper/board web with a curtain coater apparatus
DE112005000426T DE112005000426B4 (de) 2004-02-25 2005-02-25 Verfahren zum Streichen einer Papier-/Kartonbahn mit einer Vorhangstreicheinrichtung
JP2006553609A JP4856552B2 (ja) 2004-02-25 2005-02-25 カーテン塗工機で紙/板紙を塗工するための方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20045056A FI121242B (fi) 2004-02-25 2004-02-25 Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella
FI20045056 2004-02-25

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20045056A0 FI20045056A0 (fi) 2004-02-25
FI20045056A FI20045056A (fi) 2005-08-26
FI121242B true FI121242B (fi) 2010-08-31

Family

ID=31725822

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20045056A FI121242B (fi) 2004-02-25 2004-02-25 Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JP4856552B2 (fi)
CH (1) CH701934B1 (fi)
DE (1) DE112005000426B4 (fi)
FI (1) FI121242B (fi)
WO (1) WO2005080682A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI119444B (fi) 2003-09-10 2008-11-14 Metso Paper Inc Paperi-/kartonkirainan päällystyslaite
FI115655B (fi) * 2004-02-25 2005-06-15 Metso Paper Inc Menetelmä paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi
JP5282284B2 (ja) * 2008-04-25 2013-09-04 ボイス パテント ゲーエムベーハー カーテンコータ
DE202008013874U1 (de) 2008-10-20 2009-01-08 Metso Paper, Inc. Vorrichtung zum Auftragen von flüssigem oder pastösem Aufnahmemedium auf eine laufende Materialbahn
DE202008015982U1 (de) 2008-12-03 2009-02-26 Metso Paper, Inc. Vorrichtung zum Auftragen von flüssigem oder pastösem Aufnahmemedium auf eine laufende Materialbahn
WO2011145172A1 (ja) 2010-05-18 2011-11-24 フォイト パテント ゲゼルシャフト ミット ベシュレンクテル ハフツング Dfコータ用ヘッド

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3508947A (en) * 1968-06-03 1970-04-28 Eastman Kodak Co Method for simultaneously applying a plurality of coated layers by forming a stable multilayer free-falling vertical curtain
JP3193075B2 (ja) * 1991-07-05 2001-07-30 三菱製紙株式会社 塗被紙の製造方法
JPH06142590A (ja) * 1992-11-04 1994-05-24 Konica Corp 塗布装置
JPH07204561A (ja) * 1994-01-19 1995-08-08 Mitsubishi Heavy Ind Ltd スリットノズル塗装装置
JP3463819B2 (ja) * 1994-03-31 2003-11-05 三菱製紙株式会社 樹脂塗工機の樹脂量プロファイルの制御装置及び塗工方法
JPH09253554A (ja) * 1996-03-27 1997-09-30 Mitsubishi Paper Mills Ltd カーテン塗布方法およびその装置
DE19803240A1 (de) * 1998-01-28 1999-07-29 Voith Sulzer Papiertech Patent Farbvorhang-Auftragsvorrichtung
DE10057733A1 (de) * 2000-11-22 2002-05-23 Voith Paper Patent Gmbh Vorhang-Auftragsvorrichtung
JP2002274020A (ja) * 2001-03-21 2002-09-25 Konica Corp インクジェット記録用紙の製造方法及び塗布方法
EP1249533A1 (en) * 2001-04-14 2002-10-16 The Dow Chemical Company Process for making multilayer coated paper or paperboard
JP2004025002A (ja) * 2002-06-25 2004-01-29 Toppan Printing Co Ltd 塗布装置および方法
AU2002337877A1 (en) * 2002-10-15 2004-05-04 Dow Global Technologies Inc. A method of producing a coated substrate

Also Published As

Publication number Publication date
WO2005080682A1 (en) 2005-09-01
DE112005000426B4 (de) 2013-02-07
FI20045056A (fi) 2005-08-26
FI20045056A0 (fi) 2004-02-25
DE112005000426T5 (de) 2007-01-11
JP4856552B2 (ja) 2012-01-18
JP2007522931A (ja) 2007-08-16
CH701934B1 (de) 2011-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4681005B2 (ja) スライド送りカーテン塗工機の塗布幅を調整する装置
FI115645B (fi) Paperikoneen perälaatikko, jossa on reunasyöttöjärjestelyt
EP0635599B1 (en) Method and device in the regulation of the headbox
US20070119368A1 (en) Apparatus for applying glue onto an advancing plane object
CA2060769C (en) Method for regulation of the transverse profile of the coating quantity on a web material and coating station for carrying out the method
FI100894B (fi) Menetelmä ja laite perälaatikon säädössä
US20110083603A1 (en) Curtain coater
FI121242B (fi) Menetelmä ja järjestely paperi-/kartonkirainan päällystämiseksi verhopäällystyslaitteella
FI118926B (fi) Paperi-/kartonkirainan verhopäällystyslaite
US7694646B2 (en) Paper/board web coating apparatus
US20070036904A1 (en) Method for coating a paper/board web
JP4403179B2 (ja) 繊維ウェブコーティング装置用のノズルビームの配置
EP1392926A2 (de) Auftragsvorrichtung
WO2004027152A1 (en) A spreading apparatus in a paper machine, with a converging feeding chamber
FI118925B (fi) Menetelmä ja järjestely kuiturainan verhopäällystyksen yhteydessä
CN204455711U (zh) 用于将涂布颜料涂覆在纤维幅材上的涂布装置
FI90740B (fi) Laite liikkuvan paperi- tai kartonkirainan päällystämiseksi
FI120206B (fi) Menetelmä yksittäisten päällystysainekerrosten päällystemäärän määrittämiseksi monikerrosverhopäällystyksessä
US20150352590A1 (en) Curtain Coating Device
JP3170713B2 (ja) 製紙機械のヘッドボックス
JP3137217U (ja) 平面から供給するカーテンコーティング装置の塗工幅の調節装置
FI119825B (fi) Tasolta syöttävän kuiturainan verhopäällystyslaitteen applikointipalkin suutinrakenne ja menetelmä suutinrakenteen suutinraon leveysprofiilin säätämiseksi kuiturainan CD-suunnassa
FI85518B (fi) Foerfarande foer samtida reglering av krullningen och fiberorienteringen pao en pappersmaskin.
US6827778B2 (en) Apparatus for feeding a treatment substance to an application device

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121242

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed