FI121108B - Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto - Google Patents

Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto Download PDF

Info

Publication number
FI121108B
FI121108B FI20085107A FI20085107A FI121108B FI 121108 B FI121108 B FI 121108B FI 20085107 A FI20085107 A FI 20085107A FI 20085107 A FI20085107 A FI 20085107A FI 121108 B FI121108 B FI 121108B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arm
collecting device
tree trunk
tree
arms
Prior art date
Application number
FI20085107A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085107A0 (fi
FI20085107A (fi
Inventor
Veikko Kettunen
Original Assignee
Waratah Om Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waratah Om Oy filed Critical Waratah Om Oy
Priority to FI20085107A priority Critical patent/FI121108B/fi
Publication of FI20085107A0 publication Critical patent/FI20085107A0/fi
Priority to SE0900115A priority patent/SE533077C2/sv
Publication of FI20085107A publication Critical patent/FI20085107A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121108B publication Critical patent/FI121108B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/083Feller-delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Shovels (AREA)

Description

PUUNRUNKOJEN KERÄILYLAITE JA PUUNRUNKOJEN KAATOLAITTEISTO
Keksinnön ala 5
Keksintö kohdistuu puunrunkojen keräilylaitteeseen, joka on puunrunkojen kaatolaitteistoa varten. Keksintö kohdistuu lisäksi laitteistoon puunrunkojen kaatamiseksi.
10 Keksinnön taustaa
Puunrunkojen käsittelyyn käytetään kaatolaitteistoa, jonka tehtävänä on tarttua pystysuuntaisena kasvavaan puuhun, katkaista puu ja kaataa se. Tämän jälkeen kaatolaitteisto karsii puunrungon ja katkaisee 15 sen määrämittaisiin osiin. Kaatolaitteisto on kiinnitetty tavallisesti nivelien avulla metsäkoneen nosturin päähän. Työkoneena on erityisesti harvesteri, joka liikkuu maastossa pyörien tai telaketjujen avulla. Eräitä kaatolaitteistoja käytetään myös puunrungon lastaamiseen kuormako-neissa, jotka toimivat harvestereina, jolloin siinä on myös runkoraken-20 teen suhteen kiertyvät kouraelimet pareittain puunrungon eri puolilla. Kourana voivat toimia myös teräelimet, jotka suorittavat karsinnan.
Kaatolaitteisto käsittää tarvittavat toimilaitteet, tavallisesti hyd-raulisylinterit ja hydraulimoottorit, joiden avulla kaatolaitteiston asentoa 25 ja sen eri toimintoja voidaan ohjata. Laitteistot kiinnitetään metsäkoneen nosturin päähän tavallisimmin pyörityslaitteiston välityksellä, jolloin laitteiston kääntäminen pystysuoran kiertoakselin ympäri on mahdollista.
30 Kaatolaitteistossa, jota nimitetään myös harvesteripääksi tai kaato-pääksi, on tavallisesti ainakin ylemmät karsintaelimet, jotka kiertyvät runkorakenteen suhteen. Karsintaelimet sijoittuvat tavallisesti parina puunrungon eri puolille. Karsintaelimet käsittävät karsintaterät oksien karsimiseksi samalla kun puunrunkoa kannatellaan ja syötetään lait-35 teiston läpi. Kaatolaitteistossa voi olla myös toinen, alempi karsinta-elinpari tai yksittäinen karsintaelin. Syöttöelimet käsittävät tavallisesti syöttörullan tai vetopyörän, joka painautuu puunrunkoa vasten ja vetää 2 sen kitkan avulla karsintaelimien ohi ja laitteiston läpi. Syöttöelimet sijoittuvat tavallisesti parina puunrungon eri puolille. Päähän on sijoitettu myös katkaisuvälineet, kuten ketjusaha, jolla suoritetaan puun katkaisu kaatoa varten ja sahaaminen määrämittaisiin osiin.
5
Laitteistoa, jossa ei ole syöttöelimiä, käytetään kokonaisten puunrunkojen käsittelyyn, jolloin katkaisuvälineinä voi olla esim. yksi tai useampi leikkaava terä tai pyörivä sahanterä. Karsintaelimien tilalla on pari kouraelimiä, joka ottaa otteen puunrungosta katkaisua varten. Eräs 10 esimerkki on julkaisussa WO 2005/099438 A1. Kourana voi olla jopa puutavarakoura. Laitteistossa voi olla lisäksi karsivia elimiä.
Kaatolaitteistoon voidaan kerätä myös useita pienikokoisia puita esim. harvennuksessa, jolloin hyödynnetään keräilylaitteita, jotka on kiinni-15 tetty kaatolaitteistoon ja jotka yhdessä kouraelimien kanssa tarttuvat puuhun ja pitävät sen laitteiston otteessa. Eräs keräilylaite on esitetty julkaisussa WO-01/10190-A1, jossa se on kytketty kaatolaitteiston ri-pustusvarteen. Kun keräilylaite ei ole käytössä, kaatolaitteistolla voidaan suorittaa yksittäisten isompien puiden karsintaa vaaka-asen-20 nossa. Pienempien puiden keräilyä suoritetaan pystyasennossa, jolloin syöttöelimet ovat käyttämättöminä tai avustavat puiden pitelyssä. Puut luovutetaan keräilylaite avaamalla, jolloin kerätyt puut ja laitteisto pääsee kääntymään vaaka-asentoon.
25 KeräilyIaitetta hyödynnetään erilaisissa kaatoiaitteistoissa, jotka kerää vät puunrunkoja. Keräilylaitteesta on hyötyä erityisesti kaatolaitteis-toissa, jotka karsivat yksittäisiä puunrunkoja. Näiden kaatolaitteistojen toimintoihin voidaan siten lisätä myös useiden puunrunkojen keräily.
30 Keräilylaite käsittää tavallisesti ensimmäisen varren, joka kiertyy suhteessa kaatolaitteiston tai keräilylaitteen runkoon, ja toisen varren, joka on kiinnitetty ensimmäisen varren päähän ja pääsee kiertymään suhteessa siihen nivelen avulla. Keräilylaitteessa on lisäksi toimilaite, joka kääntää varsia, kun halutaan tarttua puunrunkoon ja pidellä sitä. En-35 simmäisen varren ja toisen varren keskinäistä asentoa ylläpitää tavallisesti jousi, joka lisäksi sallii toisen varren sulkeutumisliikkeen kohti puunrunkoa vaikka ensimmäinen varsi on pysähtynyt tai avautumassa.
3
Jousi on tarpeellinen silloin, kun ensimmäinen varsi on aukeamassa ja toista vartta vedetään pois puunrunkojen välistä. Jousi palauttaa toisen varren asennon ennalleen.
5 Keräilylaitteen toimilaite on vaihtoehtoisesti kytkettävissä toiseen varteen, jonka liikkuessa myös ensimmäinen varsi liikkuu.
Kuitenkin, ongelmia on havaittu keräilylaitteissa, jotka käsittävät vain ensimmäisen varren ja toisen varren, johon toimilaite on kytketty nive-10 Ien avulla. Kun varret ovat sulkeutumisliikkeessä kohti puunrunkoa, toisen varren asento ei ole hallittavissa täsmällisesti ja sen kärki saattaa tunkeutua puunrungon sisään. Keräilylaitteen toimiessa ongelmattomasti toisen varren jonkin sivupinnan tai sisäpinnan pitäisi painautua puunrunkoa vasten.
15
Keksinnön yhteenveto
Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitettyjä ongelmia.
20
Keksinnön mukainen puunrunkojen keräilylaite on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Keksinnön mukainen puunrunkojen kaatolaitteisto on esitetty patenttivaatimuksessa 11.
25 Keksinnön mukaisesti keräilylaite on varustettu jarrulaitteella, jonka avulla varmistetaan se, että keräilylaitteen toinen varsi sulkeutuu ja kiertyy puunrunkoa kohti vasta sitten, kun ensimmäinen varsi on sulkeutunut kokonaan tai pysähtynyt törmättyään esteeseen, esim. puunrunkoon. Sulkeutumisen aikana toimilaite kääntää ensimmäistä ja 30 toista vartta ensin yhdessä, varsien keskinäisen asennon pysyessä muuttumattomana, ja vasta sen jälkeen toinen varsi liikkuu yksinään. Toimilaite on kytketty toiseen varteen. Jarrulaite aiheuttaa kiertoliikettä vastustavan voiman, joka riippuu vallitsevasta kitkasta ja geometriasta ja jonka toimilaitteen on tarvittaessa voitettava. Jarrulaite on sopivim-35 min säädettävä, jotta kiertoliikettä vastustava voima olisi riittävä mutta ei tarpeettoman suuri suhteessa niihin voimiin, jotka vastustavat ensimmäisen varren kiertoliikettä.
4
Eräässä esimerkissä jarrulaite on integroitu varsien väliseen niveleen ja sillä vaikutetaan nivelen tiukkuuteen. Eräässä esimerkissä sekä ensimmäisessä varressa että toisessa varressa on jarrulaite. Kaksi jarru-5 laitetta voidaan säätää niin, että toinen niistä liikkuu herkemmin kuin toinen, jolloin joko ensimmäinen tai toinen varsi liikkuu pienemmällä toimilaitteen voimalla. Myös yksi jarrulaite on säädettävissä niin, että toisen varren kiertymistä vastustava voima on suurempi kuin voima, joka vastustaa ensimmäisen ja toisen varren kiertymistä yhdessä.
10
Keksinnön myötä toisen varren kärki kulkee vakioitua reittiä pitkin, minkä ansiosta keräilylaite toimii tarkemmin ja luotettavammin. Varsien sijoittelu ja mitoitus voidaan määritellä tarkemmin, joten myös kärjen tunkeutuminen puunrunkoon voidaan estää helpommin.
15
Jarrulaite pyrkii vastustamaan toisen varren sulkeutumista, ja eräässä esimerkissä myös toisen varren avautumista.
Erään esimerkin mukaisesti jarrulaite vastustaa toisen varren liikettä 20 suhteessa ensimmäiseen varteen riippumatta siitä, onko liike hetkellisesti myötäpäivään tai vastapäivään, vastustaen samanaikaisesti molempia em. kiertosuuntia. Toiminta on jatkuvaa ja riippumatonta toisen varren asennosta ja liikesuunnasta.
25 Jarrulaite mahdollistaa myös sen, että keräilylaitteen avautumisen aikana toimilaite kääntää ensimmäistä ja toista vartta ensin yhdessä ja sen jälkeen toinen varsi liikkuu yksinään. Mikäli toinen varsi on puunrunkojen välissä, ensimmäisen varren liike siirtää toista vartta hieman sivusuuntaan, joten sen vetäytyminen pois puunrunkojen välistä sujuu 30 helpommin.
Varsien pituutta vähentämällä ja rajoittamalla niiden määrä vain kahteen saadaan rakenne, joka on kestävä ja kompakti. Lyhyet varret on helppo sijoittaa runkorakenteen suojaan. Varret, jotka asettuvat puun-35 rungon vastakkaisille puolille, saavat pitävän otteen puunrungosta. Varsien kapea rakenne helpottaa niiden vetämistä pois puunrunkojen välistä.
5
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa keräilylaite on kytketty suoraan pyörityslaitteeseen, johon puolestaan esim. kaatolaitteiston ripustus-varsi on kytketty suoraan. Kaatolaitteiston tai sen ripustusvarren kor-5 keus ja paino eivät kasva tarpeettomasti ja ripustusvarren korkeus pystyasennossa ei kasva, koska keräilylaite on pyörityslaitteen ympärillä. Keräilylaitteesta tai sen kiinnityksestä ei aiheudu lisäkuormituksia ripustusvarrelle.
10 Keksinnön eräässä suoritusmuodossa keräilylaite on muodostettu ainakin kahdesta toisiinsa liitettävästä osasta, jolloin se on helppo asentaa ja irrottaa. Osien kiinnityksessä toisiinsa ja pyörityslaitteeseen sovelletaan esim. ruuvi- tai pulttikiinnityksiä tai niveliä. Etuna on, että keräilylaite voidaan irrottaa, mikäli kaatolaitteella ei kerätä pieniä puita 15 vaan käsitellään pelkästään isoja, täysikasvuisia puita.
Piirustuksien lyhyt selitys
Seuraavassa selityksessä havainnollistetaan keksintöä viittaamalla sa-20 maila oheisiin piirustuksiin.
Kuva 1 esittää keksinnön erään esimerkin mukaista kaatolaitteis-toa, jossa keräilylaitetta sovelletaan.
Kuva 2 esittää tarkemmin kuvan 1 keräilylaitetta, pyörityslaitetta ja 25 ripustusvartta.
Kuva 3 esittää keksinnön erään esimerkin mukaista keräilylaitetta, joka on suljetussa asennossa.
Kuva 4 esittää kuvan 2 keräilylaitetta päältä katsottuna.
Kuva 5 esittää kuvan 4 keräilylaitetta kohdasta A-A leikattuna ja 30 sivulta katsottuna.
Keksinnön tarkempi selitys
Kuvassa 1 on esitetty eräs kaatolaitteisto 1, joka on puunrunkojen kat-35 kaisua, kaatoa ja karsintaa varten ja jossa näkyvillä on runkorakenne tai runko 15, joka sijoittuu käsiteltävää puunrunkoa vasten ja johon syöttöelimien kiinnitysvarret on kiinnitetty nivelien avulla. Kuvan 1 esi- 6 merkissä on kaksi syöttöelintä 12, jotka ovat puunrungon vastakkaisilla puolilla, ja kukin syöttöelin 12 käsittää moottorin avulla pyöritettävän rullan. Syöttöelimien 12 kiertoakselit ovat joko vinossa tai kohtisuorassa puunrungon pituussuunnan suhteen, tai sen kanssa yhden-5 suuntaisia. Puunrunkoa kannatellaan ja painetaan runkoa 15 vasten syöttöelimillä 12. Puunrunko liikkuu omassa pituussuunnassaan, joka on rungon 15 suuntainen. Kiinnitysvarsien välille on kytketty toimilaite, tavallisesti hydraulinen sylinteri, joka huolehtii syöttöelimen 12 kierto-asennosta ja puristusvoimasta. Voidaan käyttää myös kahta sylinteriä, 10 jotka on kytketty rungon ja kiinnitysvarsien välille.
Laitteisto 1 käsittää myös kaarevan kouraelimen 10, johon on yhdistetty karsintaterä ja jonka kiertoakseli on oleellisesti pituussuunnan suuntainen. Kouraelimen 10 parina puunrungon vastakkaisella puolella 15 on myös kaareva kouraelin 11, johon myös on yhdistetty karsintaterä. Kouraelimien 10, 11 avulla tartutaan puuhun, kannatellaan puunrunkoa ja karsitaan puunrunkoa kun puunrunkoa syötetään pituussuunnassa syöttöelimien 12 avulla laitteiston 1 läpi. Puunrungon yläpinnan karsimiseksi laitteistossa 1 on lisäksi kaareva terä 9, joka painautuu puun-20 runkoa vasten.
Kuvan 1 mukaisessa pystysuuntaisessa asennossa laitteisto 1 on silloin, kun tartutaan oleellisesti pystysuuntaisena olevaan puunrunkoon, jolloin kouraelimet 10, 11 ja syöttöelimet 12 ovat avoimina ja puun-25 runko asettuu rungon 15 tukipintoja vasten. Vaakasuuntaisena laitteisto on silloin, kun puunrunko on katkaistu ja sitä karsitaan vaakasuuntaisena, jolloin kouraelimet 10, 11 ja syöttöelimet 12 ovat suljettuina ja kannattelevat puunrunkoa. Laitteisto 1 käsittää lisäksi katkaisulaitteen 14 puunrungon katkaisemiseksi. Katkaisulaite 14 on tavallisimmin 30 kääntyvällä sahalaipalla varustettu ketjusaha. Ketjusaha on sijoitettu sahalaatikkoon. Katkaisulaite 14 suorittaa myös puunrungon katkaisemisen määräpituisiksi osiksi kun sitä kannatellaan vaakasuuntaisena.
Runko 15 on kuvion 1 asentoon verraten kierrettävissä noin 90 astetta 35 vaaka-asentoon nivelien 16 avulla (kuva 2) vaakasuuntaisen kiertoak-selin ympäri. Nivelet 16 kiinnittävät rungon ripustusvarteen 3, joka on ripustettu liikkuvan työkoneen nosturin päähän kiinnitys- ja pyörityseli- 7 mien välityksellä, esim. pyörityslaitteen 8 ja kannakkeen 13 avulla. Pyörityslaite 8 käsittää yhden tai useampia kiinnikkeitä 8a, tai muita vastaavia elimiä, joiden avulla pyörityslaite 8 ripustetaan. Rungon 15 asentoa suhteessa ripustusvarteen ohjataan toimilaitteella 17 (kuva 2), 5 joka tässä esimerkissä on kiinnitetty rungon 15 ja ripustusvarren 3 välille.
Laitteisto 1 voi käsittää lisäksi alemman kouraelimen, johon voi olla yhdistettynä karsintaterä. Alemman kouraelimen parina voi olla toinen 10 vastaava kouraelin. Kouraelin kannattelee puunrunkoa ja varmistaa puunrungon asettumisen rungon tukipintoja vasten.
Pelkästään puun kaadon suorittavassa kaatolaitteistossa ei ole syöttö-elimiä 12 ja kouraelimiä 10, 11 ei ole varustettu karsintaterillä, ja tavalli-15 sesti myös terä 9 puuttuu. Kouraelimien määrä voi vaihdella ja katkaisulaitteena 14 voi olla katkaiseva tai leikkaava terä tai pyörivä terä. Katkaisulaitteen luona voi olla vaakasuuntainen tukipinta, jonka päälle puunrunko vedetään katkaisun jälkeen. Kouraelin voi olla tyypiltään myös haarukkamallinen. Ripustusvarren 3 rakenne voi olla hyvinkin 20 vaihteleva, käsittäen esimerkiksi lyhyen ripustusvarren, joka kiinnittyy pyörityslaitteen 8 alapinnalle ja rungon 15 yläpinnalle. Ripustusvarsi voi myös kiinnittyä rungon 15 takapinnalle ja käsittää vain yhden varsira-kenteen. Kuvissa 1 ja 2 ripustusvarsi 3 on haarukkamallinen, ulottuen rungon 15 molemmille sivuille.
25
Laitteiston 1 toimilaitteita ohjataan sinänsä tunnetulla tavalla käyttäen paineista väliainetta ja tavallisesti hydraulisesti toimivia toimilaitteita, joita ohjataan sinänsä tunnetun venttiiliohjauspiirin avulla. Tämän lisäksi karsintaelimien, kourien ja syöttöpyörien toiminta on sinänsä tun-30 nettua jo vastaavan tyyppisistä laitteistoista.
Kuvan 1 esimerkissä keräilylaitteen 18 runko 4 (kuva 3) on sijoitettu pyörityslaitteen 8 ympärille. Pyörityslaitteen 8 ulkopinta, jota vasten runko 4 asettuu, kiertyy pystysuuntaisen kiertoakselin ympäri pyöritys-35 laitteen 8 sisältämän moottorin avulla. Kiinnike 8a on kiinnittyneenä pyörityslaitteen 8 sellaiseen osaan, joka pysyy paikoillaan ja jonka suhteen ulkopinta kiertyy. Kiinnikkeen 8a sijasta voidaan käyttää mui- 8 takin elimiä tai kiinnityksiä, joiden avulla pyörityslaitteen pyörimätön osa ripustetaan esim. työkoneen nosturiin. Keräilylaite 18 pysyy suunnattuna samaan suuntaan kuin avoimena oleva kaatolaitteisto 1. Kuvassa 2 on esitetty tarkemmin ripustusvarren vaakasuuntainen runko 5 3a, jonka yläpinnalle pyörityslaite 8 kiinnitetään, esim. ruuvikiinnityk- sellä. Siihen on kiinnitetty myös tukilevy 31, jossa on kovera, hammastettu reuna ja joka toimii yhdessä tukilevyn 27 kanssa, sijoittuen pystysuunnassa varsirakenteiden ala- ja yläpuolelle. Keräilylaitteen 18 suojana on kansi 28. Ripustusvarressa 3 on pystysuuntainen uloke 3b, 10 johon runko 4 lukitaan.
Erään toisen esimerkin mukaisesti keräilylaite 18 on kiinnitetty ripus-tusvarteen 3. Keräilylaite 18 ei ole käytössä silloin, kun laitteisto 1 on vaakasuorassa karsintaa varten.
15
Kuvan 3 esimerkin mukaisesti runkoon 4 on nivelien avulla kiinnitetty kaksi varsirakennetta pariksi käsittäen kukin ensimmäisen varren 2 ja toisen varren 5. Rungon 4 ja tukilevyn 27 molemmille puolille kiinnitetty nivelien 6 avulla ensimmäiset varret 2, joiden päissä on sisäänpäin 20 taittuvat erilliset jatkeet, ts. toiset varret 5, joilla voidaan tarttua kerättäviin puihin. Runkoon 4 on nivelien 19 avulla kiinnitetty toimilaitteet 7, jotka ovat esimerkiksi hydraulisylintereitä, ja kukin toimilaite 7 on yhdistetty toiseen varteen 5 nivelen 20 avulla. Toimilaitteen 7 avulla käännetään sekä ensimmäistä vartta 2 että toista vartta 5 auki ja kiinni. 25 Ensimmäinen varsi 2 on kiinnitetty toiseen varteen 5 nivelen 21 avulla. Nivelet 6, 19, 20 ja 21 on sijoitettu toisiinsa nähden niin, että esim. toimilaitteen 7 pidentyminen kääntää molempia varsia samaan suuntaan kohti runkoa 4 ja sulkee ne. Varsirakenne painaa puunrungon tukilevyä 27 vasten, jossa on kovera, hammastettu reuna. Vastaavasti avautu-30 minen tapahtuu yhteiseen suuntaan, poispäin rungosta 4 ja tukilevystä 27. Toimilaitteiden 7 hydraulinen ohjauspiiri on konstruoitu siten, että kääntyminen on ohjattavissa myös erillään esim. kouraelimien 10, 11 ohjauksesta.
35 Kuvan 3 mukaisesti ja keräilylaitteen 18 sulkeutuessa ensimmäisen varren 2 liikettä rajoittaa mekaaninen stoppari 22 (kuva 2), jota vasten varsi 2 asettuu ja pysähtyy. Ennen pysähtymistä toinen varsi 5 liikkuu 9 ensimmäisen varren 2 kanssa samanaikaisesti, nivelen 6 ympäri, ja varsien 2, 5 välinen kulma pysyy muuttumattomana (ks. kärjen 5b liikerata P1). Varren 2 pysähtymisen jälkeen toimilaite 7 kuitenkin jatkaa pidentymistään ja varsi 5 kääntyy yksinään, nivelen 21 ympäri, kunnes 5 se painautuu puunrunkoa vasten sisäpintansa 5c (kuva 4) välityksellä tai toimilaitteen 7 liike pysähtyy (ks. kärjen 5b liikerata P2). Kuvassa 3 varsi 5 on täysin sulkeutunut ja se pääsee esteettä siirtymään tukilevyn 27 alle suojaan.
10 Kun keräilylaite 18 avautuu, niin toinen varsi 5 liikkuu jälleen ensimmäisen varren 2 kanssa samanaikaisesti ja varsien 2 ja 5 välinen kulma pysyy muuttumattomana (ks. kärjen 5b liikerata P2). Varren 2 pysähtymisen jälkeen toimilaite 7 kuitenkin jatkaa lyhentymistään ja varsi 5 kääntyy yksinään, kunnes se on kokonaan auki tai toimilaitteen 15 7 liike pysähtyy (ks. kärjen 5b liikerata P1). Avautumisessa voidaan hyödyntää stoppareita, jotka on sijoitettu runkoon 4 tai ensimmäiseen varteen 2. Mikäli varsi 5 on sijoittuneena keräilylaitteessa 18 olevien puunrunkojen väliin, niin varsien 2 ja 5 välinen kulma ei pysy muuttumattomana. Toimilaite 7 kääntää ensimmäistä vartta 2, joka siirtää 20 toista vartta 5 sivusuuntaan, joten varsi 5 vetäytyy pois puunrunkojen välistä (ks. kärjen 5b liikerata P3). Varsi 5 liikkuu lähes pituusakselinsa suuntaisesti, jos varret 2 ja 5 ovat lähes kohtisuorassa toisiinsa nähden. Sen jälkeen kun varsi 5 on vapautunut, varret avautuvat samanaikaisesti, jos käytössä on kuvan 5 mukainen jarrulaite.
25
Edellä esitettyä toimintasekvenssiä varten varsi 5 on varustettu jarru-laitteella. Erään esimerkin mukainen jarrulaite lisää varsien 2 ja 5 välistä kitkaa nivelessä 21, kuten kuvassa 5 on esitetty, ja on mieluimmin säädettävissä. Jarrulaitteen vaikutuksesta nivel 6 toimii ensin ja nivelen 30 6 pysähtyessä, esim. stopparin vaikutuksesta, toimilaitteen 7 voima kasvaa kunnes se saavuttaa tason, joka ylittää varren 5 kiertoliikettä vastustavan voiman, ja nivel 21 toimii. Voiman kasvattaminen onnistuu helposti käyttäen hydraulista sylinteriä, jota ohjataan väliaineella, jonka paine määräytyy vastustavan kuormituksen perusteella. Jarrulaite, joka 35 on esimerkiksi nivelessä 21, pyrkii vastustamaan toisen varren 5 sulkeutumista. Usein on lisäksi tarpeen varren 5 avautumisen vastustaminen. Kuvan 5 esimerkin mukainen jarrulaite pyrkii jatkuvasti vastusta- 10 maan varren 5 sekä myötäpäiväistä että vastapäiväistä kiertymistä suhteessa ensimmäiseen varteen 2.
Erään esimerkin mukaisesti jarru laitteita, tai vastaavia elimiä tai kitka-5 laitteita, on sekä vartta 2 että vartta 5 varten. Kyseiset jarrulaitteet on valittu, asetettu tai säädetty siten, että nivel 6 kääntyy helpommin kuin nivel 21. Jarrulaitteet ovat mieluimmin säädettäviä. Jarrulaite, joka on esimerkiksi nivelessä 6, pyrkii vastustamaan ensimmäisen varren 2 sulkeutumista. Usein on lisäksi tarpeen varren 2 avautumisen vastus-10 taminen. Varren 2 jarrulaite, joka on esimerkiksi nivelessä 6 ja kuvan 5 mukainen, pyrkii jatkuvasti vastustamaan ensimmäisen varren 2 sekä myötäpäiväistä että vastapäiväistä kiertymistä suhteessa laitteistoon 1, johon varsi 2 on kiinnitetty, tai runkoon 4, kuten kuvassa 3.
15 Niveleen integroidun jarrulaitteen eräs esimerkki on esitetty kuvassa 5. Ensimmäisen varren 2 päässä on korvakkeet 2a, jotka asettuvat toisen varren 5 molemmille puolille. Akselitappi 23 lävistää korvakkeet 2a ja varren 5 ja se on lukittu varteen 2 esim. pidätinrenkaalla tai lukituslaa-talla 24. Akselitappi 23 on olennaisesti yhdensuuntainen esim. puun-20 rungon pituussuunnan kanssa ja kuvan 1 asennossa olennaisesti pystysuuntainen. Akselitapin 23 ympärille on sijoitettu esim. laakeriholkki 29. Akselitapin 23 ympärille on sijoitettu lisäksi yksi tai useampia lau-tasjousia 25, jotka ovat poikittain suhteessa akselitappiin 23 ja sijoittuvat korvakkeen 2a ja varren 5 väliin sekä painautuvat varsia 2, 5 vas-25 ten. Lautasjousia 25 voi olla varren 5 molemmilla puolilla, mutta kuvan 4 esimerkissä niitä on vain varren 5 yhdellä puolella ja varren 5 toinen puoli painautuu suoraan vartta 2 vasten.
Voimaa, jolla lautasjousi 25 vaikuttaa varteen 5, voidaan muuttaa sää-30 töruuvien 26 avulla, jotka ovat korvakkeessa 2a. Vaihtoehtoisesti sää-töruuvit 26 ovat varressa 5, joten ne työntävät lautasjousta 25 korva-ketta 2a kohti. Jousimaisen toiminnan vaikutuksesta lautasjousen 25 ja varren 2, 5 välinen kitka kasvaa, kun lautasjousta 25 puristetaan kasaan säätöruuveilla 26. Säätöruuveja 26 on esitetyssä esimerkissä 35 kolme kappaletta, jotta lautasjousen 25 kuormitus jakautuisi tasaisesti. Kitkan kasvaessa kasvaa samalla myös se voima, joka tarvitaan varren 5 liikuttamiseen suhteessa varteen 2.
11
Toimilaite 7 on kytketty varren 5 korvakkeiden 5a väliin, jotka akseli-tappi 30 lävistää. Akselitapit 23, 30 ovat olennaisesti yhdensuuntaisia ja sijaitsevat välimatkan päässä toisistaan. Nivel 6 on toteutettavissa 5 kuvaa 5 vastaavalla tavalla, mutta varren 5 tilalla on runko 4, joka sijoittuu korvakkeiden 2a väliin.
Erään toisen esimerkin mukaisesti jarrulaite on toteutettu jarrulevyn ja jarrukengän avulla, jotka on kytketty varsiin ja ovat esim. jousikuormit-10 teisia. Erään kolmannen esimerkin mukaisesti yhteen varteen kiinnitetty jousielin painautuu toista vartta vasten ja jarruttaa kitkan avulla. Erään neljännen esimerkin mukaisesti varsien vastakkaiset pinnat painautuvat tai puristuvat toisiaan vasten ja niiden välinen kitka vastustaa kiertymistä. Edellä esitettyjen periaatteiden mukaisesti voidaan toteut-15 taa muitakin jarrulaitteita, jotka sopivimmin ovat säädettäviä.
Kuvan 3 esimerkin mukaisesti keräilylaitteen 18 runko 4 on jaettu ainakin kahteen erilliseen osaan 4a ja 4b, jotka ovat kiinnitettävissä toisiinsa ja irrotettavissa uudelleen. Osissa 4a, 4b on esimerkiksi laipat, 20 korvakkeet tai muut ulokkeet, jotka kiinnitetään toisiinsa esimerkiksi ruuvien, pulttien tai muiden lukituselimien avulla, jotta osat 4a ja 4b kiinnittyisivät toisiinsa ja pyörityslaitteen 8 ympärille. Pyörityslaitteessa on esimerkiksi rengasmainen ura tai olake, johon keräilylaitteen 18 rungon 4 vastaava osa asettuu. Keräilylaitteen 18 pyörähtäminen pyöri-25 tyslaitteen 8 ja pystysuuntaisen kiertoakselin ympäri estetään ripustus-varressa 3 olevan vasteen tai tarrainelimen avulla, jota vasten keräily-laitteen 18 rungon vastaava osa asettuu tai johon se lukittuu. Tar-rainelin on esimerkiksi ripustusvarressa oleva uloke.
30 Laitteistoa 1 käytettäessä se ajetaan puun viereen ja puuhun tartutaan kouraelimillä 10, 11 ja keräilylaitteen 18 varsirakenteilla, jotka sulkeutuvat katkaistun puun ympärille. Kouraelimet 10, 11 avataan ja ne tarttuvat uuteen katkaistavaan puuhun, joka asettuu suljettujen varsiraken-teiden päälle, kuvan 1 mukaisessa esimerkissä varsien 5 päälle. Seu-35 raavassa vaiheessa varret 5 siirtyvät puun alta toimilaitteen 7 vetäminä ja avautuvat. Kun varsia 2, 5 vedetään auki, puunrunkoja pidellään laitteiston kouraelimien 10, 11 avulla. Seuraavaksi varsirakenteet puristu- 12 vat uudelleen katkaistujen puiden ympärille. Kun katkaistuja puunrunkoja pidellään keräilylaitteen 18 avulla, kouraelimet 10, 11 voidaan avata uuden puunrungon vastaanottoa ja katkaisua varten.
5 Edellä esitetyssä selityksessä keksintöä on havainnollistettu eräiden esimerkkien avulla, mutta keksintöä ei ole rajoitettu vain niihin vaan keksintöä voidaan soveltaa myös oheisten patenttivaatimuksien puitteissa.

Claims (16)

1. Puunrunkojen keräilylaite, puunrunkojen kaatolaitteistoa (1) varten, joka on järjestetty tarttumaan katkaistuun puunrunkoon ja pitelemään 5 sitä sekä useita katkaistuja puurunkoja keräilyä varten, käsittäen ainakin: ensimmäisen kiertyvän varren (2); toisen kiertyvän varren (5), joka on kiinnitetty ensimmäiseen varteen (2) nivelen (21) avulla; ja 10. toimilaitteen (7), joka on kytketty toiseen varteen (5) ja järjestetty sulkemaan ja avaamaan sekä ensimmäistä vartta (2) että toista vartta (5); tunnettu siitä, että keräilylaite (18) käsittää lisäksi: jarrulaitteen, joka pyrkii vastustamaan toisen varren (5) sulkeutu-15 mistä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että voima, joka vastustaa toisen varren (5) kiertymistä suhteessa ensimmäiseen varteen (2), on jarrulaitteen avulla asetettuna suuremmaksi 20 kuin voima, joka vastustaa ensimmäisen ja toisen varren (2, 5) kiertymistä yhdessä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että jarrulaite jatkuvasti pyrkii vastustamaan toisen varren (5) sekä myötä- 25 päiväistä että vastapäiväistä kiertymistä suhteessa ensimmäiseen varteen (2).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että jarrulaite on säädettävä. 30
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että jarrulaite on sijoitettuna niveleen (21).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen keräilylaite, tunnettu 35 siitä, että nivel (21) käsittää akselin (23), joka kytkee ensimmäisen varren (2) ja toisen varren (5) toisiinsa; jolloin jarrulaite käsittää ainakin yhden lautasjousen (25), joka on sijoitettuna akselin (23) ympärille ja johon kohdistuu ensimmäisen varren (2) ja toisen varren (5) välinen puristus.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että jar-5 rulaite käsittää ainakin yhden säätöruuvin (26), jonka avulla lautasjou- seen (25) kohdistuva puristus on säädettävissä.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että keräilylaite (18) käsittää lisäksi erään toisen jarrulaitteen, joka 10 pyrkii vastustamaan ensimmäisen varren (2) sulkeutumista ja/tai avautumista.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että keräilylaite (18) käsittää ainakin yhden parin ensimmäisiä 15 varsia (2); ainakin yhden parin toisia varsia (5); ja ainakin yhden parin toimilaitteita (7).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen keräilylaite, tunnettu siitä, että keräilylaite (18) käsittää lisäksi: rungon (4), joka koostuu ai- 20 nakin kahdesta toisiinsa kiinnitettävästä ja toisistaan irrotettavasta osasta (4a, 4b), joiden avulla keräilylaite (18) kytkettävissä kaatolait-teistoon (1); jossa ensimmäinen varsi (2) on kiinnitetty runkoon (4) toisen nivelen (6) avulla ja toimilaite (7) on kiinnitetty rungon (4) ja toisen varren (5) välille. 25
11. Keräilylaitteella varustettu laitteisto (1) puunrunkojen kaatamiseksi, käsittäen ainakin: runkorakenteen (15); kouraelimet (10, 11), jotka on kiinnitetty kiertyvästi runkorakentee-30 seen (15) ja järjestetty avautumaan ja myös sulkeutumaan puun rungon ympärille ja pitelemään katkaistavaa ja/tai katkaistua puunrunkoa; katkaisulaitteen (14) puunrungon katkaisemiseksi; keräilylaitteen (18), joka on järjestetty tarttumaan mainittuun kat-35 kaistuun puunrunkoon ja pitelemään sitä sekä useita katkaistuja puurunkoja keräilyä varten; jossa keräilylaite (18) käsittää ainakin: ensimmäisen varren (2), joka on kiinnitetty kiertyvästi laitteistoon (1) ensimmäisen nivelen (6) avulla; toisen varren (5), joka on kiinnitetty kiertyvästi ensimmäiseen varteen (2) toisen nivelen (21) avulla; 5. toimilaitteen (7), joka on kiinnitetty laitteiston (1) ja toisen varren (5) välille ja järjestetty sulkemaan ja avaamaan sekä ensimmäistä vartta (2) että toista vartta (5); tunnettu siitä, että keräilylaite (18) käsittää lisäksi: jarrulaitteen, joka pyrkii vastustamaan toisen varren (5) sulkeutu-10 mistä.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jar-rulaite on säädettävä.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että keräilylaite (18) käsittää ainakin yhden parin ensimmäisiä varsia (2); ainakin yhden parin toisia varsia (5); ja ainakin yhden parin toimilaitteita (7).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 11-13 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteisto käsittää lisäksi: ripustusvarren (3), johon runkorakenne (15) on ripustettu kiertyvästi siten, että runkorakenne pääsee kiertymään olennaisesti vaakasuuntaisen suunnan ympäri, kun laitteisto on käyttö-25 asennossaan; pyörityslaitteen (8), johon ripustusvarsi (3) on ripustettu kiertyvästi siten, että ripustusvarsi pääsee kiertymään olennaisesti pystysuuntaisen kiertoakselin ympäri, kun laitteisto on käyttöasennos-saan. 30
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että keräilylaite (18) on kiinnitetty pyörityslaitteen (8) ympärille, tai ripustus-varteen (3), tai runkorakenteeseen (15).
16. Patenttivaatimuksen 14 tai 15 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteisto (1) käsittää lisäksi syöttöelimet (12), jotka on kiinnitetty kiertyvästi runkorakenteeseen (15) ja järjestetty asettumaan puunrun koa vasten ja myös syöttämään katkaistu puunrunko laitteiston (1) läpi karsintaa varten.
FI20085107A 2008-02-07 2008-02-07 Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto FI121108B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085107A FI121108B (fi) 2008-02-07 2008-02-07 Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto
SE0900115A SE533077C2 (sv) 2008-02-07 2009-02-02 Uppsamlingsanordning för trädstammar och fällningsapparatur för trädstammar

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085107A FI121108B (fi) 2008-02-07 2008-02-07 Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto
FI20085107 2008-02-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085107A0 FI20085107A0 (fi) 2008-02-07
FI20085107A FI20085107A (fi) 2009-08-08
FI121108B true FI121108B (fi) 2010-07-15

Family

ID=39148977

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085107A FI121108B (fi) 2008-02-07 2008-02-07 Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI121108B (fi)
SE (1) SE533077C2 (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11744193B2 (en) 2020-04-06 2023-09-05 Kx-Treeshears Oy Energy wood grapple and a method for assembling an energy wood grapple

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2014007701A1 (en) * 2012-07-04 2014-01-09 Iggesund Forest Ab Cutting arrangement for gripping and cutting trees or bushes

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11744193B2 (en) 2020-04-06 2023-09-05 Kx-Treeshears Oy Energy wood grapple and a method for assembling an energy wood grapple

Also Published As

Publication number Publication date
SE533077C2 (sv) 2010-06-22
SE0900115L (sv) 2009-08-08
FI20085107A0 (fi) 2008-02-07
FI20085107A (fi) 2009-08-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7882864B2 (en) Tree pruning and trimming head
US8002004B2 (en) Delimb arm cam stop
US8992159B2 (en) Log loader
CA2757031C (en) Protective routing of delimb cylinder hosing
FI121108B (fi) Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto
RU2513415C2 (ru) Валочное устройство для валки и обрезки сучьев на стволах деревьев и лезвие для обрезки сучьев
NZ589628A (en) A grappling and severing head for gripping and severing a tree stem
FI123293B (fi) Työkoneeseen kiinnitettävä puuta prosessoiva laite
US20170020085A1 (en) A timber-working device and timing link for same
EP2302997A1 (en) Harvester for timber harvesting and method for timber harvesting using the harvester
EP2405738A2 (en) Harvester head and method in a harvester head
FI108913B (fi) Puunkorjuumenetelmä ja harvesteripää sen toteuttamiseksi
FI105883B (fi) Kouraharvesteri
AU2013203355B2 (en) Delimb Knife With Integrated Side Blades
US20150047743A1 (en) Harvester head and a measuring wheel apparatus for a harvester head
EP2804468A1 (en) Cutting arrangement for gripping and cutting trees or bushes
FI124891B (fi) Monitoimikone puiden katkaisemiseksi ja käsittelemiseksi
FI120951B (fi) Harvesterin karsintapää
US20220400629A1 (en) Timber-working devices
FI123357B (fi) Puunkäsittelykouran puunleikkauslaite
BR102017000577A2 (pt) Cutting device in a harvest head of a wood harvesting machine
FI109962B (fi) Järjestely karsintaterien asennon ohjaamiseksi
FI121260B (fi) Harvesterin kääntölaitteisto
NZ600469B (en) Delimb Knife With Integrated Side Blades
SE463907B (sv) Traedbehandlingsaggregat

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121108

Country of ref document: FI