FI120951B - Harvesterin karsintapää - Google Patents

Harvesterin karsintapää Download PDF

Info

Publication number
FI120951B
FI120951B FI20070322A FI20070322A FI120951B FI 120951 B FI120951 B FI 120951B FI 20070322 A FI20070322 A FI 20070322A FI 20070322 A FI20070322 A FI 20070322A FI 120951 B FI120951 B FI 120951B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
harvester
twig
pruning
knives
tree
Prior art date
Application number
FI20070322A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20070322A0 (fi
FI20070322A (fi
Inventor
Markku Moenkkoenen
Jukka Oksman
Petri Koikkalainen
Original Assignee
Koneplaneetta Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koneplaneetta Oy filed Critical Koneplaneetta Oy
Priority to FI20070322A priority Critical patent/FI120951B/fi
Publication of FI20070322A0 publication Critical patent/FI20070322A0/fi
Publication of FI20070322A publication Critical patent/FI20070322A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI120951B publication Critical patent/FI120951B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/083Feller-delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)

Description

HARVESTERIN KARSINTAPÄÄ
Keksinnön kohteena on harvesterin karsintapää, jossa on runko ja siihen nähden liikutettavasti ja/tai paikalleen kiinnitetyt karsintaterät ja karsittavan puun vastakkaisille puolille asetettavat syöttölaitteet puun liikuttamiseksi karsinta terien vä-5 Iissä.
Nykyaikaisissa metsäkoneissa eli harvestereissa puiden käsittely tapahtuu harvesterin nosturiin eri suuntiin käännettävästi ja liikuteltavasti kiinnitetyllä harvesteri-päällä. Puut kaadetaan harvesteripäähän kuuluvalla katkaisulaitteella, joka on nykyisissä harvestereissa tavallisimmin ketjusaha. Kaadon jälkeen puut karsitaan 10 harvesterin karsintapäällä, jossa on syöttölaitteet puun liikuttamiseksi sen pituussuunnassa sekä kouramaiset puun vastakkaisille puolille käännettävät ja sopivalla voimalla puuta vasten puristettavat karsintaterät sekä karsintapään runkoon useimmiten kiinteästi kiinnitetty etuterä. Joissakin harvesteripäissä voi näiden lisäksi olla vielä yksi tai useampi takalerä syöttölaitteiden ja katkaisulaitteen välissä. 15 Karsintaterien tehtävänä on leikata puussa olevat oksat puuta syöttölaitteella kar-sintaterien välissä liikutettaessa.
Nykyisin tunnettujen harvestereiden eräänä epäkohtana on se, että yhdellä harvesterin karsintapäällä karsittavien puiden halkaisija-alue on suhteellisen pieni. Tämä johtuu karsintapäiden syöttölaitteiden ja karsintaterien rakenteesta. Kun puu on 20 halkaisijaltaan pieni, nykyisin tunnetut syöttölaitteet puristavat puuta melko voimakkaasti sen keskilinjan alapuolelta. Tästä johtuen puu usein puristuu liian voimakkaasti sen yläpuolella olevaa etuterää vasten. Tämä aiheuttaa etuterän uppoamisen liian syvälle eli nk. etuterän haukkaamisen. Lisäksi nykyisin tunnetuissa karsintapäissä karsintaterien ja puun pinnan välinen koskctuskulma on tyydyttävän 25 karsintatuloksen saavuttamiseksi sopiva vain silloin, kun puun halkaisija on karsintaterien muotoon ja asentoon nähden optimaalinen eli silloin kun puun ulkopinnan kaarevuus ja karsintaterien kaarevuus ovat riittävän lähellä toisiaan. Yhdellä harvesterin karsintapäällä karsittavien puiden pienestä halkaisija-alueesta johtuen kaadettujen puiden ohuet latvukset joudutaan joko hylkäämään metsään tai karsi-30 maan toisella niiden karsimiseen sopivalla harvesterilla. Samojen puiden karsiminen kahdella eri harvesterilla on kallista ja monimutkaista. Toisaalta latvuksien hylkääminen metsään vähentää tietyltä metsäalalta saatavan puuaineksen määrää.
; Edelleen nykyiset harvesterin karsinlapäät ovat usein rakenteeltaan melko raskaita sekä syöttölaitteiden ja karsintaterien toimilaitteiden voimantarve on suhteellisen 35 suuri. Harvesteripään suuri paino pienentää harvesteripään hyötykuormaa, rajoittaa harvesterin ulottuvuutta sekä lisää nosturin rakenteiden painoa. Lisäksi suhteelli- 2 sen painava harvesteri myös vaatii nosturin liikuttamiseen käytettäviltä hydraulisilta toimilaitteilla suurta voimantuottoa sekä niiden tarvitseman suuren öljymää-rän ja paineen takia tehokasta hydraulipumppua.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada harvesterin karsintapää, jolla poistetaan 5 edellä mainittuja epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin harvesterin karsintapää, joka on aikaisempaa kevyempi ja jolla voidaan karsia aikaisempaa laajempi puun halkaisija-alue. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin harvesterin karsintapää, jossa toimilaitteiden voimantarve on aikaisempaa • pienempi ja jossa syöttölaitteiden ja karsintaerien puristusvoima pienenee kar-10 sittavan puun halkaisijan pienentyessä, jolloin karsintateristä puuhun kohdistuva pintapaine pysyy suhteellisen samansuuruisena ilman nykyisin tunnetuissa karsin-tapäissä käytettävää erillistä karsintaterien puristusvoiman säätölaitteistoa.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan harvesterin karsintapäällä, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
15 Keksinnön mukaisessa harvesterin karsintapäässä harvesterin karsintapäähän kuuluva rungon sekä syöttölaitteiden ja karsintaterien välissä oleva siirtomekanismi, kiristää syöttölaitteita ja/tai karsintateriä näiden välissä olevaa puun runkoa vasten ainakin joidenkin siirtomekanismiin kuuluvien ja siihen kiinnitettyjen osien sekä puun painovoiman avulla. Tämän etuna on mm. se, että syöttölaitteita puuta vasten 20 liikuttavilla toimilaitteilla (yleensä hydraulisylintereillä) aikaansaatava puristusvoima voi olla selvästi pienempi kuin nykyisin tunnetuissa karsintapäissä, koska niissä puristusvoima aikaansaadaan pelkästään syöttölaitteita puuta vasten kääntävien toimilaitteiden avulla. Tämän ansiosta syöttölaitteita ja myös karsinta-teriä kääntäviksi toimilaitteiksi riittää pienikokoisemmat hydraulisylinterit, jotka 25 ovat siten myös kevyempiä kuin nykyisin tunnetuissa karsintapäissä käytettävät hydraulisylinterit. Tämän ansiosta karsintapäästä voidaan tehdä myös rakenteiltaan aikaisempaa kevyempi, koska aikaisempaa pienempiä voimia tuottavien toimilaitteiden ansiosta karsintapään rakenteisiin kohdistuvat kuormitukset ovat pienempiä. Tästä taas seuraa se, että koko harvesteripäästä saadaan kevyempi, minkä ansiosta 30 harvesterin nosturin hyötykuorma paranee tai vaihtoehtoisesti nosturin rakenteiden kuormitukset ja toimilaitteiden voimantuottovaatimukset pienenevät vastaavan kokoiseen tunnettuun harvesteripäähän nähden, jolloin esim. nosturin ulottuvuutta voidaan lisätä tai pienentää siihen kuuluvien toimilaitteiden kokoaja voimantuottoa ja kantavien rakenteiden poikkipinta-aloja, mikä mm. säästää nosturin valmis-35 tuskustannuksia. Toisaalta, mikäli käytetään nykyisten kaltaisia toimilaitteita ja karsintapään rakenteita saadaan samalla voimantuotolla suurempi puristusvoima, 3 j 1 mikäli se kyseisessä sovelluksessa on tarpeen tai halutaan ominaisuuksiltaan sellainen karsintapää, jonka syöttölaitteiden pito on aikaisempaa selvästi parempi.
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 5 kuvassa 1 on esitetty eräs keksinnön mukainen karsintapää takaapäin katsottuna syöttölaitteiden ja karsintaterien ollessa normaalissa karsinta-asennossa, kuvassa 2 on esitetty kuvan 1 mukainen karsintapää takaapäin syöttölaitteiden ja karsintaterien ollessa kiinni, : kuvassa 3 on esitetty kuvien 1 ja 2 mukainen karsintapää takaapäin syöttölaitteiden 10 ja karsintaterien ollessa auki, kuvassa 4 on esitetty edellisten kuvien mukainen karsintapää edestäpäin syöttölaitteiden ja karsintaterien ollessa kiinni, kuvassa 5 on esitetty edellisten kuvien mukainen karsintapää edestäpäin syöttölaitteiden ja karsintaterien ollessa auki, ja 15 kuvassa 6 on esitetty edellisten kuvien mukainen karsintapää viistosti edestäpäin , syöttölaitteiden ja karsintaterien ollessa auki.
Kuvissa 1-6 mukainen harvesterin karsintapää on esim. metsäkoneessa käytettävän harvesteripään se osa, joka suorittaa puun karsinnan heti puun kaatamisen jälkeen. Harvesterissa karsintapään vastakkaisella puolella on tavallisesti katkaisulaite, jol-20 la puu katkaistaan puun kaatovaiheessa ja katkottaessa puu halutun mittaisiksi tukeiksi. Kuvissa 1-6 esitettyyn harvesterin karsinlapäähän kuuluu runko 1, kar-sintaterät 2a ja 2b, etukarsintaterä 3 ja syöttölaitteet 4a ja 4b sekä siirtomekanismi, johon kuuluu runkoon 1 kääntyvästi kiinnitetyt tukivarret 6a ja 6b, tukivarsien toiseen päähän kiinnitetyt pääakselil 7a ja 7b, pääakselille kiinnitetyt kääntökappaleet 25 8a ja 8b sekä kääntökappaleiden yläpään ja rungon 1 välille kääntyvästi kiinnitetyt kannatin varret 9a ja 9b. Lisäksi kuvien 1-6 mukaisessa karsintapäässä siirtomeka-nismiin voidaan katsoa kuuluvan myös syöttölaitteiden kääntölaite 10, jolla pääosin aikaansaadaan siirtomekanismin liikkuminen. Karsintaterien kääntölaitteen 11 tehtävänä on karsintaterien kääntäminen, joten se ei suoranaisesti vaikuta siirto-30 mekanismin toimintaan, vaikka karsintaterien asento on luonnollisesti riippuvainen pääakselien 7a ja 7b asemasta.
Karsintapään runko 1 on kuvissa 1-6 näkyvällä tavalla sopivan paksusta teräslevystä valmistettu, sivuilta avonainen, laatikkomainen levyrakenne, joihin karsintapään tukivarret 6a ja 6b sekä kannatin varret 9a ja 9b on kiinnitetty kääntyvillä 35 kiinnityselimillä 12a, 12b, 13a ja 13b. Rungon etuosaan on lisäksi muodostettu kuvissa näkyvällä tavalla, jäykistetty kiinnitysrakenne 14, johon etukarsintaterä 3 4 on kiinnitetty kiinteästi puun liikesuunnan ja oksien leikkautumisen kannalta mahdollisimman sopivaan asentoon.
Syöttölaitteina 4a ja 4b on tässä tapauksessa hydraulimoottorcilla 15a ja 15b pyöritettävät vetorullat 16a ja 16b. Syöttölaitteet 4a ja 4b on kiinnitetty pääakseleille 5 7a ja 7b laakeroituihin kääntökappalcisiin 8a ja 8b niin, että vetorullat 16a ja 16b ovat kuvassa 3 esitetyllä tavalla lähes vaakasuorassa asennossa karsintapään ollessa täysin auki. Kääntökappaleet 8a ja 8b on muodostettu kahdesta kolmion muotoisesta sivulevystä 17al, 17a2 ja 17bl ja 17b2, näiden alaosan välille kiinnitetystä alalevystä 18a ja 18b sekä valituista 19a ja 19b. Alalevyihin 18a ja 18b 10 muodostetun aukon (ei esitetty kuvissa) kohdalle on kiinnitetty syöttölaitteiden 4a ja 4b käyttölaitteina olevat hydraulimoottorit 15a ja 15b niin, että niiden käyttöak-seleille asennetut vetorullat 16a ja 16b tulevat välilevyjen 18a ja 18b alapuolelle.
Välituet 19a ja 19b on kiinnitetty sivulevyjen 17al, 17a2 ja 17bl ja 17b2 välille suurin piirtein pääakseleiden laakerointikohdan kohdalle.
15 Sivulevyjen 17al, 17a2 ja 17bl ja 17b2 keskikohdan yläpuolelle (suurin piirtein välilukien 19a ja 19b kohdalle) on muodostettu reiät, joihin on kiinnitetty laakeri-holkit 20al, 20a2, 20bl ja 20b2, joilla kääntökappaleet 8a ja 8b on laakeroitu pääakseleille 7a ja 7b. Kääntökappaleiden 8a ja 8b yläpäähän on kiinnitetty kääntö-1 kappaleita auki ja kiinni kääntävä kääntölaite 10 sekä kannatinvarret 9a ja 9b.
20 Kääntölaite 10 on kaksitoiminen hydraulisylinteri, joka on kiinnitetty ulompien sivulevyjen 17al ja I7bl välille. Sivulevyjen 17a2 ja 17b2 yläpäiden ja runkoon 1 kiinnitettyjen kääntyvien kiinnityselimien 13a ja 13b välille on kiinnitetty kannatinvarret 9a ja 9b. Näin ollen kannatinvarret 9a ja 9b estävät kääntökappaleiden 8a ja 8b välityksellä tukivarsia 6a ja 6b kääntymisen ylöspäin eli kannattelevat runkoa 25 pääaksclcihin 7a ja 7b nähden.
Karsintaterät on laakeroitu yläosastaan pääakseleille 7a ja 7b. Karsintaterien 2a ja 2b yläpäähän kiinnitettyjen laakeriholkkien 21a ja 21b avulla. Takaapäin katsottuna oikeanpuoleinen karsintaterä 2a on kiinnitetty laakeriholkkiin 21a niin, että se on suurin piirtein karsintatcrän leveyden verran lähempänä kääntökappaleita 8a ja 30 8b kuin vasemmanpuoleinen karsintaterä 2b. Tämän ansiosta karsintaterät mahtuvat kääntymään limittäin kuvissa 2 ja 4 esitetyllä tavalla. Lisäksi laakeriholkkeihin 21a ja 21b on kiinnitetty kääntövivut 22a ja 22b, joiden välille on kiinnitetty karsintaterien 2a ja 2b kääntölaite 11, joka on myöskin kaksitoiminen hydraulisylinteri. Kääntövivut 22a ja 22b on kiinnitetty karsintateriin nähden sellaiseen asen-35 toon, että kääntölaitteena 11 olevalla hydraulisylinterillä saadaan suurin mahdolli- 5 nen momentti tavallisimmalla puiden karsinta-alueella eli kuvien 1 ja 2 (tai 4) välisissä asennoissa.
Karsintapään ja itse asiassa koko harvesteripään kannattelu tapahtuu ripustimilla (ei esitetty kuvissa), jotka myös on laakeroitu pääakseleille 7a ja 7b. Ripustimien 5 kiinnityskohdat pääakseleilla 7a ja 7b ovat kääntökappaleiden 8a ja 8b sivulevyjen 17a 1, 17a2, 17b 1 ja 17b2 välillä. Näin ollen pääakseleiden 7a ja 7b tehtävänä on siis syöttölaitteiden ja karsintaterien laakerointiakselina toimimisen lisäksi koko muun harvesteripään kannatteleminen. Pääakseleiden 7a ja 7b kiinnitys runkoon tapahtuu tukivarsien 6a ja 6b välityksellä sekä sisempien sivulevyjen 17a2 ja I7b2 10 kautta myös osaltaan kannatinvarsien 9a ja 9b välityksellä. Kannatinvarsien 9a ja 9b tehtävänä on ohjata kääntökappaleita 8a ja 8b niin, etteivät ne ja tukivarret 6a ja 6b pääse kääntymään runkoon nähden vapaasti ylöspäin, vaan säätyvät tukivarsista 6a ja 6b, kääntökappaleista 8a ja 8b, kannatinvarsista 9a ja 9b ja kääntölaitteesta 10 muodostuvan nivelmekanismin mukaan niin, että pääaksclit ja niiden suhteen 15 kääntyvät karsintaterät 2a ja 2b sekä syöttölaitteet 4a ja 4b nousevat sopivalla tavalla runkoon 1 nähden ylöspäin puun ohentuessa sekä karsintaterien 2a ja 2b sekä syöttölaitteiden 4a ja 4b kääntyessä lähemmäs toisiaan.
Tukivarret 6a ja 6b on kiinnitetty rungon 1 puoleisesta päästään kääntyvillä kiin-nityselimillä 12a ja 12b runkoon 1 ja laakeroitu pääakselin 7a tai 7b puoleisesta 20 päästään pääakselille kahdella kääntökappaleiden 8a ja 8b sivulevyjen 17al ja 17a2 tai 17b 1 ja 17b2 välille sijoitetulla laakerointiholkilla. Tukivarsien 6a ja 6b rungon 1 puoleiseen päähän kuuluu synkronointihammastukset 5a ja 5b. Lisäksi kääntyvien kiinnityselinten 12a ja 12b kiinnityskohdat runkoon 1 on sijoitettu niin, että synkronointihammastukset 5a ja 5b kytkeytyvät toisiinsa (ovat rynnössä) sil-25 loin, kun tukivarret 6a ja 6b ovat paikalleen asennettuina ja kuvissa 1-3 esitettyjä karsintapään käyttöasentoja vastaavissa asennoissa tai niiden välillä. Synkronoin-tihammastusten 5a ja 5b ansiosta tukivarret 6a ja 6b kääntyvät aina saman suuruisen kulman verran toisiinsa nähden vastakkaisiin suuntiin. Tämän ansiosta tukivarsien kääntymisestä aiheutuva pääakseleiden 7a ja 7b sekä niihin kiinnitettyjen 30 osien liike on aina samansuuruinen eli tästä aiheutuva syöttölaitteiden 4a ja 4b ja karsintaterien 2a ja 2b kiristyminen (ja liikkuminen ylöspäin) on karsintapäässä aina symmetristä. Huomattakoon vielä, että kannatinvarret 9a ja 9b on valmistettu ,r kierretangoista ja niihin kierretyistä kiinnityspäistä, joilla kannatinvarret 9a ja 9b on kiinnitetty rungon ja kääntökappaleiden 8a ja 8b välille. Tämän ansiosta kan-35 natinvarsien 9a ja 9b pituutta voidaan säätää, minkä ansiosta syöttölaitteiden 4a ja 6 4b sekä karsintaterien 2a ja 2b asentoa kääntölaitteiden 10 ja 11 liikkuvan pään asemaan nähden voidaan jonkin verran muuttaa.
Karsintapäähän kuuluva etukarsintaterä 3 on yhdistetty kiinteästi runkoon 1. Etu-karsintaterän 3 tarkoituksena on tukea puuta pystysuunnassa sen lakipisteen alu-5 eelta sekä karsia ne puun yläpinnalle jäävät oksat, jotka eivät karsiudu puun sivuille käännettävillä karsintaterillä 2a ja 2b. Etukarsintaterän muoto- ja rakenne voi keksinnön eri sovelluksissa jonkin verran vaihdella. Esim. terän kaarevuus voi vaihdella riippuen siitä, mille puiden halkaisija-alueelle kyseinen karsintapään sovellus on tarkoitettu.
10 Karsittavien puiden katkaisemiseksi rungon 1 takaosassa olevaan takalevyyn (ei esitetty kuvissa) on kiinnitetty sinänsä tunnetulla tavalla toimiva katkaisulaite, joka voi olla esim. ketjusaha tai muu käsiteltävän puun kaatamiseen ja katkomiseen sopiva katkaisulaite. Lisäksi pääakseleille 7a ja 7b kääntökappaleiden sivulevyjen välille on laakeroitu kiinnitys- ja kääntölaitteiston ripustimet (ei esitetty kuvissa), 15 joilla karsintapää voidaan kiinnittää harvesterin nosturiin ja jolla katkaisulaitteen ja karsintapään yhdessä muodostama harvesteripää voidaan kääntää kaatoasentoon ja karsinta-asentoon sinänsä tunnetulla tavalla.
Kuvien 1-6 mukaista harvesterin karsintapään käyttö tapahtuu aikaisemmin tunnettujen karsintapäiden lavoin esim. seuraavalla lavalla: Ensimmäiseksi tartutaan 20 syöttölaitteilla 4a ja 4b sekä karsintaterillä 2a ja 2b puuhun sopivalta korkeudelta puun tyvestä. Seuraavaksi puu katkaistaan harvesteripäähän kuuluvalla katkaisu-laitteella. Tämän jälkeen aloitetaan karsinta liikuttamalla puuta syöttölaitteilla 4a ja 4b tyvestä latvaa kohti, jolloin karsintaterät 2a ja 2b sekä etukarsintaterä 3 katkaisevat ja irrottavat kaikki niiden eteen tulevat oksat. Karsinnan edetessä puusta 25 katkaistaan katkaisulaitteella sopivan mittaisia tukkeja. Latvaa kohden mentäessä puun halkaisija pienenee, jolloin kääntökappaleita 8a ja 8b käännetään kääntölait-teella 10 niin, että syöttölaitteet 4a ja 4b liikkuvat lähemmäs toisiaan. Samoin kar-sintateriä 2a ja 2b käännetään kääntölaitteella 11 lähemmäs toisiaan. Pääasiassa tukivarsiin 6a ja 6b kohdistuva puun, syöttölaitteiden 4a ja 4b, kääntökappaleiden 30 8a ja 8b, karsintaterien 2a ja 2b sekä muiden niihin liittyvien osien painovoima pyrkii koko ajan kääntämään tukivarsia 6a ja 6b alaspäin, jolloin tukivarsien päähän kiinnitetyille pääakseleille 7a ja 7b laakeroidut syöttölaitteet 4a ja 4b ja karsintaterät 2a ja 2b pyrkivät siirtymään tukivarsien 6a ja 6b kääntöliikkeen määräämää kaarevaa liikerataa myöten alaspäin ja lähemmäs toisiaan, jolloin ne siirty-35 väl siis myös vaakasuorassa suunnassa puuta kohden eli pyrkivät puristumaan painovoimaansa verrannollisella voimalla puuta vasten. Tämä lisää vetorullien 16a ja < 7 16b pinnan sekä puun pinnan välistä puristusvoimaa ja kitkaa sekä parantaa siten vetorullien pitoa (tai toisaalta vähentää kääntölaittccn 10 voimantarvetta). Lisäksi, koska myös karsintaterät liikkuvat pääakseleiden 7a ja 7b mukana, pyrkivät myös ne tästä johtuen karsinnan aikana puristumaan puuta vasten. Tästä on myös etua, 5 mm. koska tämä mm. kompensoi vetorullien aiheuttaman momentin (ns. karsinta-pään ’’keulimisen”) haitallisia vaikutuksia puun karsintatulokseen. Lisäksi karsintaterät pysyvät varmemmin puun pintaa vasten puun äkillistä paksuusvaihteluista huolimatta (esim. oksien kohdalla tapahtuva nopea oheneminen).
Keksinnön mukainen harvesterin karsintapään nivelmekanismi voidaan toteuttaa 10 monia erilaisia ja eri materiaaleista valmistettuja rakenteita hyväksi käyttäen. Ni-velmekanismiin kuuluvat tukivarret, kääntökappaleet, kannatinvarret ja kääntölaite voidaan kiinnittää toisiinsa erilaisia kääntyviä kiinnityselimiä hyväksi käyttäen. Esim. kääntökappaleen, tukivarsien ja kannatinvarsien kiinnityskohtien paikat eivät välttämättä tarvitse olla juuri kuvien 1-6 mukaisesti, vaan ne voivat vaihdella 15 tapauskohtaisesti halutulla tavalla. Periaatteena keksinnön mukaisessa karsinta-päässä on kuitenkin se, että kääntökappaleet (ja niihin kiinnitetyt syöttölaitteet) ja karsintaterät on laakeroitu samoille pääakselcille, jotka on ripustettu harvesteriin siten, että siirtomekanismin osien, puuta vasten liikutettavien syöttölaitteiden ja karsintaterien sekä puun paino pyrkii kiristämään syöttölaitteita ja karsintateriä 20 puuta vasten puun ollessa kaadettuna, pääasiassa vaakasuorassa karsinta-asennossa syöttölaitteiden ja karsintaterien välissä.
Keksintöä ei rajata esitettyihin edullisiin sovelluksiin, vaan se voi vaihdella patenttivaatimusten muodostaman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (10)

1. Harvesterin karsintapää, jossa on runko (1) ja siihen nähden liikutettavasti ja/tai paikalleen kiinnitetyt karsintaterät (2a, 2b, 3) ja karsittavan puun vastakkaisille 5 puolille asetettavat syöttölaitteet (4a, 4b) puun liikuttamiseksi karsintaterien (2a, 2b, 3) välissä, tunnettu siitä, että harvesterin karsintapäähän kuuluu rungon (1) sekä karsintaterien (2a, 2b) ja syöttölaitteiden (4a, 4b) välissä oleva siirto-mekanismi (6a, 6b, 7a, 7b, 8a, 8b, 9a, 9b, 10), joka on järjestetty kiristämään syöttölaitteita (4a, 4b) ja karsintateriä (2a, 2b) näiden välissä olevaa puun runkoa 10 vasten ainakin joidenkin karsintapäähän kuuluvien osien sekä puun painovoiman avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että siirtomekanismiin (6a, 6b, 7a, 7b, 8a, 8b, 9a, 9b, 10) kuuluu ainakin kaksi 15 pääakselia (7a, 7b), joille karsintaterät (2a, 2b) ja syöttölaitteet (4a ja 4b) on kiinnitetty kääntyvästi ja joista karsintapää on kiinnitetty harvesterin nosturiin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että pääakselit (7a, 7b) on kiinnitetty runkoon (1) kääntyvästi kiinnitettyihin 20 tukivarsiin (6a, 6b).
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että tukivarsiin (6a, 6b) kuuluu synkronointielimet (5a, 5b) tukivarsien (6a, 6b) kääntöliikkeen synkronoimiseksi toisiinsa. 25
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että syöttölaitteet (4a, 4b) on kiinnitetty pääakseleille (7a, 7b) laakeroituihin kääntökappaleisiin (8a, 8b), jotka kiinnitetty kääntyvästi yläpäästään runkoon (1) kääntyvästi kiinnitettyihin kannatinvarsiin (9a, 9b). 30
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että kääntökappaleiden (8a, 8b) välille on kiinnitetty kääntölaite (10) kääntökap-paleiden (8a, 8b) kääntämiseksi ja siirtomekanismin (6a, 6b, 7a, 7b, 8a, 8b, 9a, 9b, 10. liikuttamiseksi. 35
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että kannatinvarret (9a, 9b) ovat pituudeltaan säädettävät syöttölaitteiden (4a, 4b) ja karsintaterien (2a, 2b) asennon säätämiseksi kääntölaitteen (10) asemaan nähden.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen harvesterin karsintapää, t u n -5 n e t t u siitä, että karsintaterien (2a, 2b) laakerointipisteiden yläpuolelle kuuluu karsintateriin (2a, 2b) yhdistetyt kääntövivut (22a, 22b) joiden välille on kiinnitetty kääntölaite (11) karsintaterien (2a, 2b) kääntämiseksi toisiaan kohti ja toisistaan erilleen.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että kääntövivut (22a, 22b) on kiinnitetty karsintateriin (2a, 2b) nähden niin, että kääntölaitteen (11) kiinnityskohtien pystysuora etäisyys kääntövipujen (22a, 22b) kiertoakselista on suurimmillaan silloin, kun karsintaterät (2a, 2b) ovat suurimmassa mahdollisessa karsinta-asennossa. 15
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen harvesterin karsintapää, tunnettu siitä, että syöttölaitteina (4a, 4b) on käyttölaitteilla (15a, 15b) pyöritettävät vetorullat (16a, 16b), jotka on kiinnitetty kääntökappaleisiin (8a, 8b) niin, että vetorullien (16a, 16b) kosketuskohta puuhun on puun keskilinjan alapuolella 20 puuta syöttölaitteilla (4a, 4b) liikutettaessa.
FI20070322A 2007-04-24 2007-04-24 Harvesterin karsintapää FI120951B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20070322A FI120951B (fi) 2007-04-24 2007-04-24 Harvesterin karsintapää

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20070322 2007-04-24
FI20070322A FI120951B (fi) 2007-04-24 2007-04-24 Harvesterin karsintapää

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20070322A0 FI20070322A0 (fi) 2007-04-24
FI20070322A FI20070322A (fi) 2008-10-25
FI120951B true FI120951B (fi) 2010-05-31

Family

ID=38009860

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20070322A FI120951B (fi) 2007-04-24 2007-04-24 Harvesterin karsintapää

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI120951B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20070322A0 (fi) 2007-04-24
FI20070322A (fi) 2008-10-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3981336A (en) Tree harvester
EP0428530B1 (en) Forest harvester
AU2011200196B2 (en) Tree Felling And Grappling Head
RU2370945C2 (ru) Устройство для заготовки древесины
FI121135B (fi) Kaatolaitteisto puunrunkojen kaatamiseksi ja karsimiseksi ja karsintaterä
FI120951B (fi) Harvesterin karsintapää
BR102018008389A2 (pt) cabeça descascadora de colheitadeira do tipo garra única
CA2746102C (en) Harvester head
FI121260B (fi) Harvesterin kääntölaitteisto
FI121108B (fi) Puunrunkojen keräilylaite ja puunrunkojen kaatolaitteisto
CA2190337C (en) Grab harvester
EP0535173B1 (en) Feller grapple
US6167927B1 (en) Arrangement for mounting a cutting head assembly of a delimbing device on a support member
FI122993B (fi) Harvesteripää
CN210928948U (zh) 一种挖掘机用砍刀式旋转树剪
CA2344035C (en) A chain in a sawing device, and a motor-driven sawing device
FI123357B (fi) Puunkäsittelykouran puunleikkauslaite
FI109962B (fi) Järjestely karsintaterien asennon ohjaamiseksi
FI20175988A1 (fi) Ripustinlaite puunkorjuukoneessa
EP0606230B1 (en) Felling grapple for a multi-function tree harvester
RU2043707C1 (ru) Лесозаготовительное устройство
AU2007201892A1 (en) Method and an apparatus for debarking a tree trunk and a debarking member
FI102596B (fi) Katkaisulaite puiden katkaisemiseksi
FI118883B (fi) Leikkuri harvesterikouraa varten
FI121106B (fi) Kaatava monitoimikone

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 120951

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed