FI120939B - Hissin nopeudenrajoitin ja hissi - Google Patents

Hissin nopeudenrajoitin ja hissi Download PDF

Info

Publication number
FI120939B
FI120939B FI20080309A FI20080309A FI120939B FI 120939 B FI120939 B FI 120939B FI 20080309 A FI20080309 A FI 20080309A FI 20080309 A FI20080309 A FI 20080309A FI 120939 B FI120939 B FI 120939B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
speed limiter
wheel
coupling part
speed
limiter wheel
Prior art date
Application number
FI20080309A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20080309A0 (fi
FI20080309A (fi
Inventor
Veijo Manninen
Seppo Ketoviita
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20080309A priority Critical patent/FI120939B/fi
Publication of FI20080309A0 publication Critical patent/FI20080309A0/fi
Priority to PCT/FI2009/000052 priority patent/WO2009130366A1/en
Publication of FI20080309A publication Critical patent/FI20080309A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI120939B publication Critical patent/FI120939B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • B66B5/04Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions for detecting excessive speed
    • B66B5/044Mechanical overspeed governors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)

Description

HISSIN NOPEUDENRAJOITIN JA HISSI KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-5 osassa määritelty nopeudenrajoitin ja patenttivaatimuksen 12 johdanto-osassa määritelty hissi.
KEKSINNÖN TAUSTA
Tavanomaisesti hissi on varustettu tarrauslaitteella, jonka laukaisu tapahtuu nopeudenrajoittimen liipaisusta. 10 Tavallinen ratkaisu on se, että hissin nopeuden noustessa nopeudenrajoittimeen ennalta asetettuun raja-arvoon, nopeudenrajoitin laukaisee tarrauslaitteen sen saman köyden välityksellä, jonka köyden kautta nopeudenrajoitin seuraa hissin nopeutta. Erään tällaisen 15 nopeudenrajoittimen rakennetta ja toimintaa on kuvattu julkaisussa US4653612. Nopeudenrajoittimen yhteydessä on kytkin, joka katkaisee käyttövirran hissimoottorilta jo hivenen tarrauslaitteen laukaisunopeutta alhaisemmassa nopeudessa. Sen lisäksi, että hissi tarraa 20 ylinopeustilanteessa, on tilanteita, joissa tarrainlaite tulisi saada toimimaan, vaikkei hissin nopeus ylittäisikään sallittua nopeutta. Näitä tilanteita on mm tarrainlaitteen testaaminen hissin tarkastuksen yhteydessä tai hissin pysäyttäminen tarrainlaitteen 25 avulla, jos hissi lähtee liikkeelle kerrostasolta ovet osin tai kokonaan avattuna.
Julkaisuissa US2007/0181378A1 ja FI94948B on esitetty ratkaisuja, joissa nopeudenrajoitin voidaan pysäyttää 30 erillisellä toimilaitteella ja siten laukaista tarraus riippumatta nopeudenrajoitinpyörän pyörimisnopeudesta. Myös muunlaisia ratkaisuja tunnetaan.
Tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa esiintyy mm. 35 ongelma, että ne eivät kykene hyvin toimimaan anticreep- 2 laitteena. Erityisesti hissikorin lastaustilanne tuottaisi ongelmia, sillä hissikorin notkahdus lastattaessa voisi laukaista tarraajan. Ongelmana on tunnetusti ollut myös, että nopeudenrajoittajaan lisätty 5 toimielinrakenne on ollut kookas ja monimutkainen.
Ennestään tunnettua teknikkaa on esitetty lisäksi julkaisussa EP1088782B1, jossa on pyritty ratkaisemaan joitakin em. ongelmista. Esitetyn ratkaisun eräs 10 ongelmakohta on mm. se, ettei nopeuderajoitinpyörän ja siihen kytkeytyvän osan välistä kytkeytymistä ole helppo tehdä muotolukitukseen perustuvaksi eikä ratkaisua näin ole helppo myöskään sovittaa kytkeytymisrakenteen osalta pitkäikäiseksi ja luotettavaksi.
15
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa mm. edellä mainittuja tunnettujen ratkaisujen epäkohtia. Keksinnön tarkoitus on tuottaa mm. yksi tai useampi seuraavista eduista: 20 - Saavutetaan nopeudenrajoittaja, joka soveltuu hyvin anticreep -laitteeksi.
Saavutetaan kompakti nopeudenrajoittaja, jonka koko erityisesti radiaalisuunnassa, saadaan pidettyä kompaktina.
25 - Saavutetaan nopeudenrajoittaja, joka on luotettava, yksinkertainen ja helppo huoltaa.
- Saavutetaan nopeudenrajoittaja, joka voidaan etälaukaista.
Saavutetaan nopeudenrajoittaja, joka voi toimia 30 unintended movement detectorina/stopperina.
Saavutetaan nopeudenrajoittaja, joka toimii hyvin nopeudenrajoitinpyörän pyörimissuunnasta riippumatta.
Saavutetaan nopeudenrajoittaja/hissi, jonka 35 ominaisuuksia on helppo säätää.
Saavutetaan nopeudenrajoittaja, joka soveltuu hyvin modernisointeihin, koska se soveltuu erilaisiin 3 hissityyppeihin, esimerkiksi vastapainollisiin ja vastapainottorni in.
Saavutetaan hissi, jossa ei tarvita välttämättä erillistä anti-creep laitetta ja/tai unintended 5 movement detectoria.
- Saavutetaan hissi, joka toimii hyvin hissikorin liikesuunnasta riippumatta.
10
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön mukaiselle nopeudenrajoittajalle on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön mukaiselle 15 hissille on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 12 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitys-20 osassa ja piirustuksissa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä 25 tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkin jäljempänä olevien patenttivaatimusten sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta 30 tarpeettomia. Keksinnön eri suoritusmuotojen piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa toisten suoritusmuotojen yhteydessä.
Keksinnön mukaisesti nopeudenrajoitin käsittää rungon, 35 rungon kannatteleman nopeudenrajoitinpyörän, ja välineet, nopeudenrajoitinpyörän pyörimisnopeuden hidastamiseksi, jotka välineet käsittävät nopeudenrajoitinpyörän suhteen 4 liikkumaan järjestetyn kytkinosan, joka kytkinosa on järjestetty liikkumaan ainakin nopeudenrajoitinpyörään kytkeytyneen aseman ja nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevan aseman välillä. Kytkeytyneessä asemassa kytkinosa 5 on järjestetty liikkumaan nopeudenrajoitinpyörän pyörimisliikkeen liikuttamana, ja nopeudenrajoitin käsittää lisäksi välineet nopeudenrajoitinpyörän liikuttaman kytkinosan liikkeen hidastamiseksi nopeudenrajoitinpyörän hidastamista varten. Kytkinosa 10 käsittää vasteosan kytkinosaa hidastavan voiman siirtämiseksi kytkinosaan ja kytekytyneessä asemassa nopeudenrajoitinpyörään kytkeytyvän osan, ja että vasteosan ja nopeudenrajoitinpyörään kytkeytyvän osan välillä on kitkaliitos. Keksinnön etuna on mm, että nopeudenrajoitin 15 soveltuu hyvin anti-creep -laitteeksi, joka on kytkettävissä päälle hissin pysähtyessä. Etuna on myös, että hidastuksen ei tarvitse vaikuttaa suoraan nopeudenrajoitinpyörään. Näin esimerkiksi liikkeessä tapahtuva kytkeytyminen ei aikaansaa voimakasta iskua 20 suoraan nopeudenrajoitinpyörään. Etuna on lisäksi osien pidempi käyttöikä. Lisäksi js vasteosa on irroitettava, etuna on mm. että kulunut vasteosa voidaan vaihtaa.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosa on järjes-25 tetty liikuteltavaksi nopeudenrajoitinpyörän aksiaali-suunnassa nopeudenrajoitinpyörään kytkeytyneen aseman ja nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevan aseman välillä. Tällä on useita etuja. Nopeudenrajoitin on muun muassa haluttaessa järjestettävissä niin, että hidastava 30 voima voidaan helposti kohdistaa nopeudenrajoitinpyörään symmetrisesti kohdistamatta siihen radiaalisuuntaisia voimia. Voidaan myös haluttaessa saada yksinkertaisin järjestelyin suuri ja tasaisesti jakautunut kytkinosan ja nopeudenrajoitinpyörän välinen kosketuspinta-ala. Osien 35 rikkoutumisherkkyys pysyy näin pienenä. Erityisesti liikkeessä olevaan nopeudenrajoitinpyörään kytkeydyttäessä tämä on edullista. Nopeudenrajoittaja saadaan myös pidettyä z-suunnassa kooltaan pienenä.
5
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkeytyneessä asemassa ollessaan kytkinosa on järjestetty liikkumaan nopeudenrajoitinpyörän pyörimisliikkeen liikuttamana 5 ennalta määrätyn matkan ennen kuin välineet nopeudenrajoitinpyörän liikuttaman kytkinosan liikkeen hidastamiseksi alkavat hidastaa kytkinosan liikettä. Etuna on mm. että voidaan aikaansaada liikkumavara, jonka kohdalla hissin tarraajia ei vielä laukaista.
10
Keksinnön eräässä sovellutuksessa nopeudenrajoitin käsittää toiset välineet nopeudenrajoitinpyörän pyörimisnopeuden hidastamiseksi, jotka toiset välineet on edullisesti järjestetty aktivoitumaan keskipakoperiaatteella 15 nopeudenrajoitinpyörän pyörimisnopeudesta riippuen.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa nopeudenrajoitin käsittää välineet, edullisesti solenoidin, kytkinosan liikuttamiseksi nopeudenrajoitinpyörään kytkeytyneen aseman ja 20 nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevan aseman välillä.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa nopeudenrajoitin käsittää välineet kytkinosan nopeudenrajoitinpyörän mukana liikkumisen havaitsemiseksi ja/tai liikkumismatkan pituuden 25 määrittämiseksi.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosa käsittää osan, joka on kiekkomainen, ja joka on sovitettu liikkumaan kytkinosan ollessa kytkeytyneessä asemassa nopeudenra- 30 joitinpyörän mukana. Etuna on mm. laaja kytkeytyrnisala.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosa on tuettu akselilla sen painopisteen suhteen epäkeskisesti, kytkinosan paikoittamista varten sen ollessa 35 nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevassa asemassa.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosan ja nopeudenrajoitinpyörän kytkeytyminen on järjestetty 6 muotolukitusperiaatteella, edullisesti syvennys-uloke -tyyppisesti.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosa on järjestetty 5 liikkumaan kytkeytyneessä asemassa pyörähtämällä koaksiaalisesti nopeudenrajoitinpyörän kanssa.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa nopeudenrajoitinpyörä käsittää välineet hissikorin liikkeen välittämiseksi 10 nopeudenrajoitinpyörään, kuten esimerkiksi köysiuran.
Keksinnön mukaisesti hissiin kuuluu ainakin hissikori, joka on järjestetty kulkemaan edestakaisin olennaisesti pystysuunnassa, edullisesti johteita pitkin, ja hissikorin 15 yhteyteen sijoitettu tarraajalaitteisto sekä ainakin yksi nopeudenrajoitin, johon kuuluu ainakin nopeudenrajoitinpyörä, joka on sovitettu pyörimään hissikorin liikuttamana ja joka on yhdistetty hissikorin yhteydessä olevaan tarraajalaitteistoon, edullisesti taittopyörän ja no-20 peudenrajoitinpyörän kiertävän nopeudenrajoitinköyden välityksellä. Nopeudenrajoitin on jonkin aiemmin kuvatunlainen. Etuina ovat mm. että hississä ei tarvita välttämättä erillistä anti-creep laitetta ja/tai unintended movement detectoria.
25
Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosa on järjestetty hissin normaaliajossa olemaan nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevassa asemassa.
30 Keksinnön eräässä sovellutuksessa kytkinosa on järjestetty hissin ollessa tasolla olemaan kytkeytyneessä asemassa.
KUVIOLUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti 35 sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 7
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista nopeudenrajoitinta kolmiulotteisesta kuvattuna.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen nopeudenrajoittimen 5 räjäytyskuvan kolmiulotteisesta kuvattuna.
Kuvio 3 esittää osittaisesta kuvion 1 mukaisen nopeudenrajoitinta kolmiulotteisesta kuvattuna.
10 Kuvio 4 esittää keksinnön mukaista hissiä.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuviossa 1 on kuvattu keksinnön mukaista nopeudenrajoitinta 8. Kuviot 2 ja 3 esittävät selkeyden vuoksi kuvion 15 1 mukaisen nopeudenrajoittimen 8 osia irrallaan toisistaan.
Nopeudenrajoitin käsittää rungon 1, joka kannattelee rungon 1 suhteen pyörivää nopeudenrajoitinpyörää 2. 20 Nopeudenrajoitin käsittää lisäksi välineet (3, 4) nopeudenrajoitinpyörän 2 pyörimisnopeuden hidastamiseksi, joiden avulla nopeudenrajoitinpyörän 2 pyörimisnopeutta voidaan hidastaa ja edullisesti jopa pysäyttää.
25 Nopeudenrajoitinpyörän hidastamisen tarkoituksena on hisseissä normaalisti muuttaa hissikorin nopeuden ja nopeudenrajoitinpyörän kehänopeuden suhdetta, josta muutoksesta aiheutuen esimerkiksi hissikorissa oleva tarraaja voi laueta. Yleensä nopeudenrajoitin on asennettu hissi-30 kuilun päätyyn ja hissikorin liike on välitetty nopeuden-rajoittimelle hissikoriin kiinnitetyllä köydellä, joka kiertää nopeudenrajoitinpyörän ja hissikuilun vastakkaiseen päätyyn kiinnitetyn taittopyörän. Köysi on liitetty hissikorissa olevaan tarraajaan ja sovitettu vetämään 35 nopeudenrajoitinpyörää hidastettaessa yhä liikkuvan hissikoriin kiinnitetty jarrukiila vasten hissikorin johteita.
8 Tämän keksinnön mukaisen nopeudenrajoittimen toiminnan kannalta olennaista on se miten nopeudenrajoitinpyörän 2 nopeuteen ja/tai liikkumavaraan vaikutetaan. Keksinnön 5 mukainen nopeudenrajoitin soveltuu käytettäväksi esimerkiksi yllä määritetyn kaltaisessa järjestelyssä. Välineet (3, 4) on sovitettu hidastamaan ja enimmillään jopa
pysäyttämään nopeudenrajoitinpyörä 2. Ne käsittävät nopeudenrajoitinpyörän 2 suhteen liikkumaan järjestetyn 10 kytkinosan 3, joka on järjestetty liikkumaan ainakin nopeudenrajoitinpyörään 2 kytkeytyneen aseman A ja nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevan aseman O välillä (kuviossa 2: nuolen esittämässä suunnassa asemien O-A
välillä). Kytkeytyneessä asemassa A kytkinosa 3 on yhtey-15 dessä nopeudenrajoitinpyörään 2 ja järjestetty liikkumaan sen pyörimisliikkeen liikuttamana. Asemassa O kytkinosa 3 on kytkeytymättömänä nopeudenrajoitinpyörään runko-osan 1 suhteen pyörimättömänä paikallaan akselin 22 varassa, joka akseli 22 on edullisesti nopeudenrajoitinpyörän 2 20 kanssa yhteinen. Runko-osaan 1 liikuteltavasti kiinnitetty tukiosa 17 toimii kytkinosan 3 paikoittimena suunnassa x. Välineet (3, 4) nopeudenrajoitinpyörän hidastamiseksi käsittävät välineet (4, 5) nopeudenrajoitinpyörän 2 liikuttaman kytkinosan 3 liikkeen hidastamiseksi. Näin 25 siis nopeudenrajoitinpyörän 2 pyörimistä voidaan hidastaa, ja edullisesti jopa pysäyttää, siihen kytkeytyneessä asemassa A kytkeytyneen kytkinosan 3 kautta. Mainitut välineet (4,5) käsittävät runko-osaan tuetun vasteen 4 ja kytkinosaan 3 kuuluvan vasteen 5, joka vaste 5 on sovi-30 tettu kytkeytyneessä asemassa A liikkumaan vastetta 4 kohti ja törmäämään siihen mikäli nopeudenrajoitinpyörä pyörähtää riittävän pitkälle. Vasteiden 4 ja 5 etäisyys mahdollistaa sen, että nopeudenrajoitinpyörän pyörimisnopeuden hidastamista edeltävän pyörähdysmatkan pituutta 35 voidaan hallita. Näin siis välineet (4, 5) nopeudenra joitinpyörän 2 liikuttaman kytkinosan 3 liikkeen hidastamiseksi on sovitettu hidastamaan kytkinosan 3 liikettä vasta kytkinosan pyörähdettyä tietyn ennalta määrätyn 9 matkan nopeudenrajoitinpyörän 2 liikuttamana. Kytkeytymisen ja kytkinosan 3 hidastamisen aloittamisen välisenä aikana kytkinosan annetaan edullisesti pyöriä rajoittamatta nopeudenrajoitinpyörän mukana. Keksinnön mukaista 5 nopeudenrajoitintä voidaan edellä kuvatun, olennaisesti vapaan liikkumavaran johdosta käyttää anti-creeping laitteena. Esimerkiksi kun hissikoria lastataan nopeuden-rajoittimen ollessa kytkeytyneessä asemassa, on hissiko-rilla ennalta määrätty notkahdusvara, jonka kori voi 10 notkahtaa ennen kuin nopeudenrajoitin laukaisee tarraajän ja estää lisävajoamisen. Vastaavasti ryömiminen ylöspäin on estettävissä, mikä on tärkeää etenkin vastapainolli-sissa hisseissä. Vasteiden etäisyyttä voidaan säätää liikuttamalla vastetta 4. On selvää, että etäisyys voi-15 täisiin asettaa myös lähes nollaksi, mutta edullista on että etäisyys tuottaa pyörähdyksen joka on 25-90 astetta, edullisimmin 25-60 astetta. Edullisimmin notkahdusvara on sovitettu sellaiseksi, että hissikori saa notkahtaa 70 mm. Tämä notkahdusvara on edullisesti käytettävissä kum-20 paankin hissikorin liikesuuntaan eli siis kumpaankin nopeudenrajoitinpyörän pyörimissuuntaan. Vaste 4 voi lisäksi toimia hyppysuojana. Kuvassa vaste 4 on erillinen kappale, mutta voidaan haluttaessa rakentaa myös kiinteäksi rungon 1 osaksi, esimerkiksi kuvioissa 1-3 rungosta 1 25 erkaneva osaa 4 kannatteleva taite voi toimia vasteena.
Kytkinosan 3 liikuttaminen asennon O ja A välillä voidaan toteuttaa esimerkiksi solenoidin 9 avulla, joka on järjestetty tukiosan 17 välityksellä liikuttamaan 30 kytkinosaa 3 suunnassa x. Kuvioissa tämä on toteutettu runko-osaan 1 akselin 18 varaan keinuttaen liikuteltavasti tuetun tukiosan 17 avulla. Akseli 18 on tuettu runko-osaan 1 kiinnitetyn osan 24 välityksellä. Kun tukiosaa 17 keikautetaan solenoidilla 9 akselin 18 35 ympäri se tuottaa kytkinosaan 3 voiman/liikkeen suunnassa x. Kytkinosa 3 on turvallisuuden vuoksi edullista sovittaa toimimaan niin, että sen pitämiseksi asemassa 0 solenoidin 9 on oltava sähkövoimaisesi vetäneenä jotain 10 sähköstä riippumatonta voimaa vastaan. Kytkinosa 3 on järjestetty pyrkimään kohti asentoa A kuvioiden 1-3 esittämässä suoritusmuodossa painovoimaa hyödyntämällä sijoittamalla taittoakseli 18 matkan päähän tukiosan 17 5 painopisteestä nopeudenrajoitinpyörän suuntaan. Lisänä tai vaihtoehtoisesti kytkeytymiseen pyrkivän voiman tuottamiseen voidaan käyttää magnetismia tai rungon 1 ja kytkinosan 3 väliin sijoitettavaa jousta, jota vasten solenoidi asemassa 0 vetää.
10
Nopeudenrajoitin käsittää lisäksi edullisesti, muttei välttämättä, välineet (11, 13, 15) , kytkinelimen 3 nopeudenrajoitinpyörän 2 mukana liikkumisen havaitsemiseksi ja/tai liikkumismatkan pituuden määrittämiseksi. Tämä on 15 toteutettu kuviossa 1-3 tukemalla nopeudenrajoittajan runkoon 1 liikkuvasti vaste 13 vasteen 5 liikeradalle. Vaste 13 on yhteydessä vasteeseen 15, jonka liikeradalla on anturi 11. Näin kytkinosan 3 liikkuessa riittävästi vaste 5 osuu vasteeseen 13 joka lähtee liikkumaan vasteen 5 mukana 20 ja liikuttaa vastetta 15, joka laukaisee anturin 11. Vaste 5 on sovitettu osumaan vasteeseen 13 ennen osumistaan vasteeseen 4. Näin tieto liikkeestä saadaan lähetettyä hissiohjaukselle ennen kuin nopeudenrajoitinpyörän 2 pyörimiseen vaikutetaan vasteella 4 ja tarraus saatetaan 25 ehtiä vielä toimenpiteillä välttää. Laitetta voidaan näin hyödyntää unintended movement detectorina. Toimenpiteet voivat olla vetopyörään vaikuttaminen tai esimerkiksi erillisen jarrulaitteen, kuten johdejarrun, laukaiseminen.
30 Nopeudenrajoitinpyörän 2 ja kytkinosan 3 välinen kytkeytyminen on toteutettu kuvioissa 1-3 muotolukitteisesti. Muotolukituksessa kytkinosa 3 ja nopeudenrajoitinpyörä 2 käsittävät edullisesti yhden tai useamman ura-uloke -vastinparin (19,20), jolloin saadaan aikaan luotettava 35 liitos. Urat ovat edullisesti nopeudenrajoittimen kehän suunnassa suurempia kuin ulokkeet mikä lisää kohdistus-varmuutta. Ulokkeet 19 asettuvat asemassa A uriin 20 ja vastaavat urien 20 reunoihin nopeudenrajoitinpyörän 2 11 liikkuessa ja liikuttavat näin myös kytkinosaa 3. Vaihtoehtoisesti kytkeytyminen voitaisiin tehdä esimerkiksi magneettisesti tai kitkalla. Kuviossa 1 nopeudenrajoitin on kytkeytymättömässä asemassa 0, joten 5 ulokkeet 19 ovat etäisyyden päässä urista 20.
Kytkinosa 3 on edullisesti sellainen, että sen painopiste on sen radiaalisuunnassa etäisyyden päässä sen pyörimiskeskiöstä. Näin kytkinosa hakeutuu 10 painovoimaisesti aina samaan asemaan sen ollessa asemassa O. Edullisimmin kytkinosa on kappale, esimerkiksi pyörähdyssymmetrinen kappale, josta ulkonee vaste 5 mahdollisesti tukirakenteineen. Näin vasteen massa siirtää keskipistettä poispäin keskiöstä. Edullisimmin 15 kytkinosa 3 tasapainotetaan niin, että vasteosa 5 on painopisteen suunnassa keskiöstä katsottuna. Keksinnön mukainen nopeudenrajoitin on edullista asentaa kuvioiden 1-3 esittämään asentoon niin, että kytkinosan 3 vasteosa 5 on alaspäin. Vasteosa 5 käsittää kaksi vastepintaa, 20 minkä johdosta laite toimii molempiin pyörimissuuntiin samalla tavalla. Tästä syystä myös vasteosan 5 kukin vastepinta on edullisesti saman etäisyyden päässä vasteesta 4 johon se pyörähtämisen seurauksena osuisi. Vasteosan 5 vastepinnat ja vasteet 4 ovat siis 25 sijoittuneet symmetrisesti suunnasta x tarkasteltuna.
Nopeudenrajoitin käsittää edullisesti, muttei välttämättä myös toiset välineet 7 nopeudenrajoitinpyörän 2 pyörimisnopeuden hidastamiseksi. Toiset välineet 7 on 30 edullisesti järjestetty kiinnitetty nopeudenrajoitinpyörään 2 ja aktivoitumaan jollakin tunnetulla tavalla, esimerkiksi keskipakoperiaatteella nopeudenrajoitinpyörän 2 pyörimisnopeudesta riippuen. Välineiden 7 yhteydessä on kuvissa anturi 23 35 keskipakoperiaatteella toimivien välineiden 7 tilan valvomiseksi, jonka tilatiedon perusteella hissin nopeutta voidaan vähentää havaittaessa ylinopeustilanne.
12
Nopeudenrajoitinpyörä käsittää lisäksi välineet hissikorin liikkeen välittämiseksi nopeudenrajoitinpyörään, kuten esimerkiksi köysiuran 25. Näiden välineiden välityksellä tarraajille voidaan 5 välittää tarrauksen triggaus. Köysiura voi olla integroidusti itse nopeudenrajoitinpyörän 2 rakenteessa tai siihen kiinnitetyssä osassa.
Nopeudenrajoittaja käsittää lisäksi edullisesti, muttei 10 välttämättä, välineet kytkinosan kytkemiseen käytettävän toimilaitteen 9, kuten esitetyn solenoidin, ohjaamiseksi. Välineet voivat olla esimerkiksi solenoidin sähköinen oh-jausvirta. Edullisesti nopeudenrajoittaja käsittää lisäksi välineet langattoman signaalin vastaanottamiseksi, 15 joilla ohjaustieto voidaan syöttää nopeudenrajoittimelie etäältä. Langaton tiedonsiirto voi tapahtua jollakin tunnetulla tavalla, kuten esimerkiksi sähkömagneettisena säteilynä tai akustisina signaaleina. On selvää, että tieto voidaan haluttaessa siirtää myös johtoa pitkin.
20
Kytkinosa 3 voidaan muodostaa yhdeksi kappaleeksi, mutta koostuu edullisemmin useista osista, edullisimmin kuvioiden 1-3 esittämällä tavalla (osat 5, 10, 21, 16). Osa 10, joka kytkeytyneessä asemassa A pyörii nopeudenrajoitinpyörän 2 25 mukana on yhdistetty vasteosaan 5 edullisesti niin, että niiden välillä jossain kohdassa on kitkaliitos osien keston parantamiseksi. Kitkaliitos voi olla esimerkiksi osaan 10 kiinnitetyn osan 21 ja sitä ympäröivän osan 16 välillä. Olennaista on, että kitkapinnat luistavat vasta kun tietty 30 ennalta määrätty momentti ylitetään, joka momentti on edullisesti korkeampi kuin tarraajien laukaisuun vaadittava momentti. Näin pyörivä osa 10 voi jatkaa pyörimistä vielä sen jälkeen kun vasteosan 5 liike on hidastunut niin, että se on pysähtynyt törmättyään 35 vasteeseen 4. Nopeudenrajoitinpyörän hidastuminen laukaisee tarraajan, sillä hidastumisesta johtuen köyden tai vastaavan nopeus laskee alle hissikorin liikenopeuden. Ilman kitkaliitosta vaste 4 hidastaisi kytkinosa 3 kautta 13 nopeudenrajoitinpyörän 2 liikettä pysäyttämällä se paikalleen heti vasteiden 4 ja 5 kohdatessa.
Keksinnön mukainen hissi käsittää jonkin tässä hakemuk-5 sessa esitetynlaisen nopeudenrajoittimen asennettuna hissijärjestelmään. Kuviossa 4 on havainnollistettu keksinnön mukaista hissiä, joka käsittää hissikorin 26 ja korinjohteet 28. Hissi käsittää lisäksi välineet hissi-korin liikuttamiseksi kuten esimerkiksi hissikoriin 10 liitetyt köydet ja vetopyörän. Nopeudenrajoittimen 8 nopeudenrajoitinpyörä 2 on sovitettu pyörimään hissikorin liikuttamana ja on yhdistetty hissikorin yhteydessä olevaan tarraajalaitteistoon 12. Nopeudenrajoitin 8 on edullisesti asennettu rungon 1 varaan hissikuiluun kuviossa 4 esite-15 tyllä tavalla, tai vaihtoehtoisesti konehuoneeseen, ja yhdistetty tarraajalaitteistoon 12 nopeudenrajoitinpyörän 2 kiertävän nopeudenrajoitinköyden 10 välityksellä. Köysi 10 on lisäksi edullisesti järjestetty kiertämään hissikuilussa tai muualla rakennuksessa olevan taittopyörän 27. Nopeu-20 denrajoitinpyörä 2 pyörii siis hissikorin liikkeen mukai sesti köyden 10 välityksellä. Keksinnön mukainen hissi voisi vaihtoehtoisesti toimia niin, että nopeudenrajoitin 8 on asennettu rungon 1 varaan hissi-koriin ja on yhdistetty hissin johteeseen tai johonkin hissikuilussa 25 olevaan köyteen ja saa siitä hissikorin liikenopeuteen verrannollisen pyörimisnopeuden. Tähän voidaan hyvin käyttää esimerkiksi hissin nostoköyttä tai kuilussa paikallaan olevaa köyttä. Tällöin vaste 4 voi olla yhdistetty korissa olevaan tarraajaan, joka laukeaa 30 vasteen 5 törmätessä vasteeseen 4.
Normaaliajossa hissikorin liikuessa kytkinosa 3 on solenoidin 9 vetämänä kytketty irti nopeudenrajoitinpyörästä 2, joka voi tällöin pyöriä 35 vapaasti. Käytettäessä keksinnön mukaista nopeudenrajoitinta anti-creeping -laitteena kytkinosa 3 siirretään asemaan A katkaisemalla solenoidin 9 virta kun kori pysähtyy, esimerkiksi tason kohdalle. Mikäli 14 hissikori tässä tilanteessa liikkuu jompaankumpaan suuntaan, esimerkiksi lastauksen tai köysiluiston aiheuttamana, kytkinosan 3 liikkumavaran ylittyessä aiheutuu aiemmin kuvatulla tavalla nopeudenrajoitinpyörän 5 hidastuminen ja nopeudenrajoitinköyden välityksellä tapahtuva tarraajän laukaisu.
Edellä kuvattua nopeudenrajoittajaa voidaan käyttää myös triggaamaan liikkuvan hissikorin tarraus kytkemällä 10 kytkinosa 3 liikkuvaan nopeudenrajoitinpyörään 2 minkä seurauksena nopeudenrajoitinpyörän liike hidastuu ja tarraus käynnistyy. Näin voidaan laukaista tarraus riippumatta nopeudenrajoitinpyörän pyörimisnopeudesta. Tämä voidaan haluta tehdä esimerkiksi hätätilanteessa tai 15 nopeudenrajoitinta ja/tai tarrausta testattaessa.
Kaikki piirteet, esimerkiksi piirteet 7, 11, 13, 15 ja 23, eivät ole keksinnön toiminnan kannalta välttämättömiä. Keksintöä voidaan hyödyntää myös suoritusmuotoina, 20 joissa toisia pysäytysvälineitä 7 ei ole tai ne ovat toisenlaiset. Välineet 4 voisivat olla myös toisenlaiset. Kytkinosan 3 hidastaminen voitaisiin toteuttaa esimerkiksi runko-osaan tuetulla magneetilla, runko-osaan tuetulla jousella tai runko-osan ja kytkinosan välille 25 kiinnitetyllä löysällä nyörillä, joka sallii ainoastaan ennalta määrätyn liikematkan. Solenoidin 9 läsnäolo ei myöskään ole välttämätöntä sillä yksinkertaisimmillaan laitetta voitaisiin käyttää manuaalisesti.
30 Hakemuksessa kytkinosan 3 kytkeytyminen nopeudenrajoitinpyörään tarkoittaa, että kytkinosa yhdistyy suoraan tai epäsuoraan muiden osien välityksellä nopeudenrajoitinpyörään 2 niin, että nopeudenrajoitinpyörän liike välittyy kytkinosaan 3. Edullisesti kytkeytyminen on muoto-35 lukitteinen, mutta voisi olla myös kitkaan perustuva tai muu vastaava. Erillään olevassa asemassa A kytkinosa 3 on erillään nopeudenrajoitinpyörästä niin, ettei nopeuden- 15 rajoitinpyörän pyörimisliike välity kytkinosaan 3. Termin hidastaminen ymmärretään käsittävän myös pysäyttäminen.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu 5 edellä selostettuihin sovellutusmuotoihin, joissa keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnokset ja keksinnön eri sovellutukset ovat mahdollisia jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Niinpä on selvää, 10 että runko 1 voi muodostua yhdestä tai useammasta osasta. On myös selvää, että osat 2, 7 ja 25 voivat olla erillisiä tai integroituja. Olennaista on, että ne liikkuvat yhtenä rakenteena.

Claims (13)

16
1. Nopeudenrajoitin, joka käsittää rungon (1), rungon (1) pyörivästi kannatteleman nopeudenrajoitinpyörän (2) , ja välineet (3, 4) nopeudenrajoitinpyörän (2) 5 pyörimisnopeuden hidastamiseksi, jotka välineet käsittävät nopeudenrajoitinpyörän (2) suhteen liikkumaan järjestetyn kytkinosan (3) , joka kytkinosa (3) on järjestetty liikkumaan ainakin nopeudenrajoitinpyörään (2) kytkeytyneen aseman (A) ja nopeudenrajoitinpyörästä 10 erillään olevan aseman (0) välillä, jossa kytkeytyneessä asemassa (A) kytkinosa (3) on järjestetty liikkumaan nopeudenrajoitinpyörän (2) pyörimisliikkeen liikuttamana, ja joka nopeudenrajoitin käsittää lisäksi välineet (4, 5) nopeudenrajoitinpyörän (2) liikuttaman kytkinosan (3) 15 liikkeen hidastamiseksi nopeudenrajoitinpyörän (2) hidastamista varten, tunnettu siitä, että kytkinosa (3) käsittää vasteosan (5) kytkinosaa (3) hidastavan voiman siirtämiseksi kytkinosaan (3) ja asemassa (A) nopeudenrajoitinpyörään (2) kytkeytyvän osan (10), ja että 20 vasteosan (5) ja nopeudenrajoitinpyörään (2) kytkeytyvän osan (10) välillä on kitkaliitos.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että kytkinosa (3) on järjestetty 25 liikuteltavaksi nopeudenrajoitinpyörän (2) aksiaalisuunnassa (x) nopeudenrajoitinpyörään (2) kytkeytyneen aseman (A) ja nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevan aseman (0) välillä.
3. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-2 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että kytkeytyneessä asemassa (A) ollessaan kytkinosa (3) on järjestetty liikkumaan nopeudenrajoitinpyörän (2) pyörimisliikkeen liikuttamana ennalta määrätyn matkan 35 ennen kuin välineet (4, 5) nopeudenrajoitinpyörän (2) liikuttaman kytkinosan (3) liikkeen hidastamiseksi alkavat hidastaa kytkinosan (3) liikettä. 17
4. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-3 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että nopeudenrajoitin käsittää toiset välineet (7) 5 nopeudenrajoitinpyorän (2) pyörimisnopeuden hidastamiseksi, jotka toiset välineet (7) on edullisesti järjestetty aktivoitumaan keskipakoperiaatteella nopeudenrajoitinpyorän (2) pyörimisnopeudesta riippuen.
5. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-4 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että nopeudenrajoitin käsittää välineet, edullisesti solenoidin (9), kytkinosan (3) liikuttamiseksi nopeudenrajoitinpyörään (2) kytkeytyneen aseman (A) ja 15 nopeudenrajoitinpyörästä (2) erillään olevan aseman (O) välillä.
6. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-5 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että 20 nopeudenrajoitin käsittää välineet (11, 13, 15), kytkinosan (3) nopeudenrajoitinpyorän mukana liikkumisen havaitsemiseksi ja/tai liikkumismatkan pituuden määrittämiseksi.
7. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-6 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että kytkinosa (3) käsittää osan (10), joka on kiekkomainen, ja joka on sovitettu liikkumaan kytkinosan (3) ollessa kytkeytyneessä asemassa (A) nopeudenrajoitinpyorän (2) mukana. 30
8. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-7 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että kytkinosa (3) on tuettu akselilla (22) sen painopisteen suhteen epäkeskisesti, kytkinosan (3) paikoittamista varten sen 35 ollessa asemassa (0). 1 Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-8 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että kytkinosan 18 (3) ja nopeudenrajoitinpyörän (2) kytkeytyminen on järjestetty muotolukitusperiaatteella, edullisesti syvennys-uloke -tyyppisesti.
10. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-9 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että kytkinosa on järjestetty liikkumaan kytkeytyneessä asemassa (A) pyörähtämällä koaksiaalisesti nopeudenrajoitinpyörän (2) kanssa.
11. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen 1-10 mukainen nopeudenrajoitin, tunnettu siitä, että nopeudenrajoitinpyörä (2) käsittää välineet hissikorin liikkeen välittämiseksi nopeudenrajoitinpyörään, kuten esimerkiksi köysiuran (25). 15
12. Hissi, johon hissiin kuuluu ainakin hissikori (26), joka on järjestetty kulkemaan edestakaisin olennaisesti pystysuunnassa, edullisesti johteita (28) pitkin, ja hissikorin (26) yhteyteen sijoitettu tarraajalaitteisto 20 (12) sekä ainakin yksi nopeudenrajoitin (8), johon kuuluu ainakin nopeudenrajoitinpyörä (2) , joka on sovitettu pyörimään hissikorin liikuttamana ja joka on yhdistetty hissikorin yhteydessä olevaan tarraajalaitteistoon (12) , edullisesti taittopyörän (27) ja nopeudenrajoitinpyörän (2) 25 kiertävän nopeudenrajoitinköyden (10) välityksellä, tunnettu siitä, että nopeudenrajoitin (8) on jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen hissi, tunnettu 30 siitä, että kytkinosa on järjestetty hissin normaaliajossa olemaan nopeudenrajoitinpyörästä erillään olevassa asemassa (0). 19
FI20080309A 2008-04-23 2008-04-23 Hissin nopeudenrajoitin ja hissi FI120939B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080309A FI120939B (fi) 2008-04-23 2008-04-23 Hissin nopeudenrajoitin ja hissi
PCT/FI2009/000052 WO2009130366A1 (en) 2008-04-23 2009-04-23 Overspeed governor of an elevator, and elevator

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080309A FI120939B (fi) 2008-04-23 2008-04-23 Hissin nopeudenrajoitin ja hissi
FI20080309 2008-04-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20080309A0 FI20080309A0 (fi) 2008-04-23
FI20080309A FI20080309A (fi) 2009-10-24
FI120939B true FI120939B (fi) 2010-05-14

Family

ID=39385877

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20080309A FI120939B (fi) 2008-04-23 2008-04-23 Hissin nopeudenrajoitin ja hissi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI120939B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20080309A0 (fi) 2008-04-23
FI20080309A (fi) 2009-10-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9505587B2 (en) Elevator with acceleration detection
JP5247690B2 (ja) エレベータの安全装置
EP2571799B1 (en) Integrated elevator safety system
WO2012017549A1 (ja) エレベータ用調速機
KR101617572B1 (ko) 엘리베이터 장치
FI125889B (fi) Jarru ja hissijärjestelmä
WO2006090453A1 (ja) エレベータ用調速機
JP4722855B2 (ja) エレベータ装置
US20150251877A1 (en) Elevator apparatus
EP2617672B1 (en) Speed governor for elevator
JP4834268B2 (ja) 回転作動過速安全装置
JP2646049B2 (ja) エレベーター調速機
JP2011126679A (ja) エレベータの制動装置
FI122262B (fi) Hissin liikkeenrajoitin ja hissi
JP2004345803A (ja) 昇降体の非常止め装置、非常止め復帰装置及び非常止め復帰方法
FI120939B (fi) Hissin nopeudenrajoitin ja hissi
CN208008237U (zh) 一种直线电机直驱电梯超速保护及工作制动装置
JP6793603B2 (ja) エレベーターの非常止め起動装置
JP4580748B2 (ja) エレベータの調速機
JP2024070403A (ja) エレベータかご及びエレベータ
JP6389684B2 (ja) 巻上機
FI118006B (fi) Laitteisto nopeudenrajoittimen luotettavuuden parantamiseksi
JP2007223716A (ja) エレベータの調速機

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 120939

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed