FI120003B - Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa - Google Patents

Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa Download PDF

Info

Publication number
FI120003B
FI120003B FI20085287A FI20085287A FI120003B FI 120003 B FI120003 B FI 120003B FI 20085287 A FI20085287 A FI 20085287A FI 20085287 A FI20085287 A FI 20085287A FI 120003 B FI120003 B FI 120003B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
line
water
dilution water
dilution
tank
Prior art date
Application number
FI20085287A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085287A0 (fi
Inventor
Leif Piippola
Petteri Immonen
Tommi Vuoti
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20085287A priority Critical patent/FI120003B/fi
Publication of FI20085287A0 publication Critical patent/FI20085287A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI120003B publication Critical patent/FI120003B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/66Pulp catching, de-watering, or recovering; Re-use of pulp-water
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D5/00Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
    • D21D5/26De-aeration of paper stock

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

Lai tteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa
Keksinnön kohteena on laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä 5 ilmanpoistosäiliön pesussa. Keksintö liittyy erityisesti ilmanpoistosäiliön pesuun paperikoneessa, kartonldkoneessa tai ylipäätänsä kuiturainakoneessa.
Ongelmana tekniikan tason kuiturainakoneessa on suuri raakaveden tai kirkas-suodoksen kulutus. Tämä vaatii esimerkiksi paperikoneelle lukuisia raakaveden 10 tai kirkassuodoksen putki linjoja. Raakaveden tai. kirkassuodoksen käyttö on myös kallis ratkaisu varsinkin pesuvetenä. Paitsi että tarvitsee rakentaa erilliset linjat raakavedelle tai kirkassuodoksen e on ylipäätänsä kyseisten vesien käyttö kallista.
Kuiturainakoneessa neliöpainon säätämisessä käytetään laimennusvettä, joka on 15 ns, nollavettä. Rainan neliöpainon säätämiseksi johdetaan laimeminsvettä laimennusvesilinjassa olevan pumpun avulla ns. laimennusperälaatikon laimen-nusveden jakotukldin ja sen kautta perälaatikon eri leveyskohtiin venttiilien säätäessä mainittua laimennusveden virtausta rainaleveydeltä rainan neliöpainon säätämiseksi.
20 Tässä hakemuksessa ehdotetaan, että mainittua laimennusvettä, edullisesti nollavettä, käytetään ilmanpoistosäiliön sisäpuolen pesuun. Keksinnössä on oivallettu varustaa säiliön pesulinja mainitusta laimennusveden linjasta otetulla haaralinjalla, joka liittyy ennen laimennusveden ohikierron säätö venttiiliä 25 mainittuun laimennusvesilinjaan. Edullisesti kyseinen linja liitetään ilmanpoistosäiliön pesusuuttimen vanhaan pesuvesihnjaan. Kyseinen haaralinja varustetaan lisäksi omalla kuristusventtiilillään paineen säätämiseksi 3-4 baariksi, joka vaaditaan pesurilta hyvän pesutuloksen saavuttamiseksi. Näin ollen laimennusvet-tä johdetaan ilmanpoistosäiliöön sen pesureihin edullisesti 3-4 baarin paineella, 30 jota säädetään laimennusveden linjasta haarautetussa linjassa olevalla säätö- ja kuristusventtiilillä. Laimennusvettä voidaan siten keksinnön mukaisesti käyttää 2 pesuvetenä kaikissa ilmanpoistosäiliöissä niin pääkierlojen kuin laimennus-vesikiertoj en yhteyd essä.
Ilmanpoistosäiliöllä ymmärretään ilmanpoistinta, jossa ilmaa poistetaan massasul-5 pusta tai viiravedestä tuomalla alipaine säiliön sisälle ja poistamalla alipaineen avulla ilmapitoisesta massasulpusta tai viiravedestä tai vastaavasta ilmaa. Mas-sasulppu tai viiravesi suihkutetaan ilmanpoistosäiliön yläosan yläpintaan ja alipaine kohdistetaan ilmanpoistosäiliön yläosaan. Massasulppua tai viiravettä virtautetaan edelleen, ylivuotosemämän kautta poistoon sekä poistoon pois säiliön 10 yhteydestä kohti perälaatikkoa vaiheessa, jossa massasulpusta tai viiravedestä tai vastaavasta on. poistettu kyseisen alipainekäsittelyn jälkeen ilmaa. Säiliön sisällä on yhdet tai useammat pesusuutlimet, joiden avulla pesuneste, keksinnön mukaisesti laimennitsvesi syötetään paineella säiliön sisälle ja seinämille. Kyseinen pesu voi tapahtua manuaalisesti tai automaattisesti, kuten aikaohjalusti säännöllisin 15 väliajoin.
Keksinnön etuina on raakaveden tai kirkassuodoksen käytön väheneminen paperikoneella tai vastaavassa ja erillisten raakavesi- tai kirkassuodoslinjojen poisjääminen kokonaan. Keksinnössä on oivallettu vetää laimennusvesilinjasta 20 lcuristusventtiilillä varustettu liaaralinja vanhaan pesujärjestelmään sen pesu-vesiputkeen. Tällöin ei tarvita pitkiä kirkassuodoksen tai jopa raakaveden putldlinjoja vaan ainoastaan lyhyt linja yhdyslinjaksi perälaatikon laimennusvesilinjasta liittää.
25 Nyt raakaveden tai kirkassuodoksen kulutus isojen ilmanpoistimien sisäpesureis-sa, joita on yhteensä 3 kpl per säiliö, on luokkaa 360 1/min eli 6 1/s, eli yhteensä 180.000 m /vuosi. Jos käytetään puhdasta raakavettä, jonka kuutiohinta tässä esitetysti olisi 2,5 euroa, johtaisi se 450.000 euron vuosikustannukseen ylitä ilmanpoistinta kohden. Jos käytössä on kirkassuodos, tuolloin kustannussäästö 30 tulisi pumppauskustannuksena ja mahdollisina kemikaalien käytön vähentymisenä. Jos kustannussäästöä halutaan laskea pumppauskustamiussäästönä, sen voisi 3 laskea käyttämällä yleistä suihlaivesipiimppua, jonka ottoteho on 52 kW. Tällöin edellä mainitulla vesimäärällä 180.000 m /vuosi per säiliö ja sähkön hinnalla 550 euroa/megawatti tulee kustannukseksi pesusuuttim.elle noin 449 euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa isoissa ilinanpoistimissa, joissa on kolme suutinta, 1300 euroa 5 vuodessa. Kyseinen kustannus muodostuisi pelkästään pumppauksesta.
Lisäksi kirkassuodoksen käytön yhteydessä, saatavana hyötynä voidaan laskea uusintatyyppiset toimitukset, joissa vanhaan koneeseen toimitetaan laimennus-vesikierto. Tällöin voi olla tilanne, että kirkassuodoksen määrä on rajallinen ja sitä 10 ei riitä ilmanpoistimen pesureille. Tällöin laimennusvesikieiTosta saatava pesuvesi on hyvä keino korvata kirkassuodos tai raakavesi.
Kolmas säästö voi aiheutua lairnennusprofilointijärjestelmän ohikcrtoputken ja säätöventtiilin mitoituksen muuttamisesta, koska pesureille menevä vakiovirtaus 15 vähentää ohikiertolinjassa kulkevan veden määrää. Tästä esimerkkinä voisi mainita, että ennen DN 100 kokoa olevan putldlinjan maksimissaan 25 1/s olevalla virtauksella voi pienentää kokoon DN80. Tällöin 1 airaemiusprofilointijärjestelmän, ohikier to venttiilille menevä virtaus tippuu huomattavasti pesureille menevän vakiovirtauksen vuoksi,. Laimennuksen ohikertovcnttiilin koko pienenee ja 20 saavutetaan kustannussäästöjä.
Tässä hakemuksessa ehdotetaan laitteistoa j a menetelmää, jossa kuiturainakoneen, kuten pap eri koneen, rainan neliöpainoproiiilin säätöjärjestelmän laimennusveden, kuten nollaveden linjasta otetaan pesuvesi erillisen kuristusventtiilin käsittävään 25 linjaan. Kyseinen linja on liitetty ilmanpoistimen pesurin vanhaan linjaan. Uudessa järjestelmässä ei tarvita erillisiä putki linjoja kirkas vesilähteestä tai raakavesilähteestä pesurille, Laitekustannukset laimennusveden käytöstä ilman-poistosäiliön sisällä jäävät vähäisiksi.
30 Keksinnön mukaiselle laitteistolle ja menetelmälle on tunnusomaista, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
4
Keksintöä selostetaan seuraavassa viittaamalla oheisten piirustuksien kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin edullisiin suoritusmuotoihin, joihin keksintö ei ole tarkoitus kuitenkaan yksinomaan rajoittaa.
5
Kuviossa 1 on esitetty ilmanpoistosäiliö poikkileikkauksena ja ilmanpoistosäiliön yhteydessä olevaan pesusuuttrmeen liittyvä keksinnön mukainen linja laimennus-pro li lointi järjestelmästä, joka liittyy perälaatilcon yhteydessä olevaan rainan neliöpainosäätöön.
10
Kuviossa 2 on esitetty tarkempi kaaviokuva perälaatilcon lyhytkerrosta.
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukainen laitteisto 10, joka muodostuu paperikoneen tai kartonkikoneen tai vastaavan kuiturainakoneen 200 ilmanpoistosäiliön 15 100a.2 yhteydessä olevasta keksinnön mukaisesta järjestelystä. Laitteisto 10 muodostuu linjasta. 11, joka käsittää kuristusventtiilm 12 veden paineen säätämiseksi pesurin 13 suuttim.el.le/suuttimille 13a. Suutinpaine tulee olla 2-3 baaria hyvän pesutuloksen aikaansaamiseksi. Hakemuksessa puhutaan linjoista, yhteistä, joilla tarkoitetaan putkia, kanavia tai vastaavia. Kuviossa 1 esitetysti ilmanpois-20 tosäiliö 100a2 käsittää rungon R, ja sen sisäpuolella tilan D ja siellä suuttimet 13a, joihin pesuvesi, keksinnön mukaisesti, laimennusvesi otetaan rainan neliöpainon-säätöön liittyvästä laimennusvesi linjasta kuten ns. no llavesi linjasta. Massa tai viiravesi., josta ilmaa poistetaan, johdetaan ilmanpoistosäiliön sisälle tilaan D ja suihkutetaan sen yläosaan, ja vakuumijärjestelmällä Oi aikaansaadaan alipaine 25 säiliön sisälle sen yläosaan. Massasulppu tai viiravesi, josta ilma on poistettu, johdetaan linjan d2 kautta kohti perälaatiklcoa 300. Säiliön 100a2 toisesta päädystä ylivuotoseinämän ti toiselta puolelta johdetaan massa tai viiravesi takaisin viirakaivoon U, jotta saadaan mahdollisimman hyvä ilmanpoistotulos, tulee säiliö pestä säännöllisesti, edullisesti aikasäädetysti. Pesuvesi suuttimien 13a kautta 30 johdetaan säiliön 100a2 sisäpuolelle ja edullisesti sisäpuolisille seinämille säiliön sisäpuolisien pintojen pesemiseksi, Keksinnön, mukaisesti haarautelaan linja 11 5 paperikoneen 200 perälaatikon 300 Iairaemnisprofilointijäijestelmästä 400 linjasta 401 ennen laimennusveden ohikicrron venttiiliä 402 ilmanpoistosäiliön 100a2 pesusuuttimille 13a ja edullisesti siten, että haaralinja 11 liitetään suuttimien 13a vanhaan pesu linjaan. Laimennusprofilointijärjestelmä 400 käsittää siten iaim.cn-5 nusveden jakotukin 405, josta laimennusvesi jaetaan perälaatikon 300 eri leveys-asemissa olevien venttiilien 406ai kautta halutuille kohdille perälaatikkoleveyttä rainan neliöpainon säätämiseksi. Laimennusvesi. johdetaan massanjakoiukista J i johdetun massasulpun virtauksen yhteyteen. Keksinnön mukainen linja 11 sijaitsee siten laimennusveden kierron aikaansaavan pumpun 403 ja laimennusve-10 den ohilderron venttiilin 402 välissä. Keksinnön mukainen haaralinja 11 varustetaan säätö venttiilillä 12 ja edullisesti kimstusventtiiJillä paineen säätämiseksi sopivaksi pesusuuttimille 13a, Edullisesti paine tulee olla 2-3 baaria.
Kuviossa 1 on siten esitetty kaavioesityksenä perälaatikon 300 lyhytkiertojärjes-15 telinä, jossa massasulppu tai viiravesi johdetaan viirakaivosta U ilmanpoistosäiliön 100a2 kautta edelleen paperikoneen 200 tai vastaavan perälaatikolle 300. Laimennusvesi johdetaan laimennusveden kierron aikaansaavan pumpun 403 avulla perälaatikon 300 laimennusveden jakotukkii.n. 405. Täältä laimennusvesi johdetaan perälaatikon 300 eri leveysasemissa olevien lai.mennusventtiili.en 406ai 20 kautta, perälaatikon 300 massanjakotuldsta Ji johdetun massasulpun. virtauksen yhteyteen rainan neliöpainon säätämiseksi rainalcveydeltä tasaiseksi ja halutuksi.
Kuviossa 1 esitetysii laimennusveden linjasta 401 laimennuspumpun 403 paine-puolelta on siten haarapisteestä F keksinnön mukainen linja 1.3. ilmanpoistosäiliön 25 100a2 pesurille 13 sen pesusuuttimclle/pesusuuttimille 13a. Edullisesti käytetään useita pesureita 13 kuten kolmea kappaletta ilmanpoistosäiliön 1.00a2 sisällä, jolloin linja 11 haarauteiaan kyseisille pesureille 13 niiden pesusuuttimille 13a.
Keksinnön mukaisessa linjassa. 11 olevan säätöventtiilin 12 avulla säädetään paine 30 sopivaksi pesurin 13 pesusuutlimille/pesusuuttimelle 1.3a. Näin vanui s telaan ilmanpoistosäiliön lOOaa seinien hyvä pesutulos. Keksinnön mukaisesti on 6 oivallettu käyttää sellaista linjaa 11, jossa pidetään jatkuva pumppaus ja siten paine päällä, ns. dilupumpun 403 avulla. Laimemiusveden virtauksen aikaansaavaa pumppua 403 käytetään siten jatkuvasti .
5 Kuviossa 2 on esitetty tarkemmin peltilaatikon lyhytkiertojärjestelmä kuitenkin niin, että rejektivirtauksia ei ole esitetty. Kuviossa 2 esitetysti massa tuodaan massapumpun Pi avulla viirakaivoon U. Vnrakaivosta U massa johdetaan pumpun P2 avulla linjaan, yhteeseen, putkeen, kanavaan tai vastaavaan ki ja edelleen pyörrepuhdistinlaitokseen pyörrepuhdistimelle Py. Pyörrepuhdistimelta Py 10 johdetaan aksep ti virtaus linjaan ja edelleen ilmanpoistosäili öön lOOai. Ilman-poistosäiliöstä lOOai on linja loi ylivirtauksena takaisin massapumpun Pi paine-puolelle linjaan lu. Iimanpoistosäiliöstä lOOai on linja lc3 pumpulle IL ja edelleen konesihdin Ei kautta paperikoneen 200 perälaatikolle 300 sen massanjakotukkiin .Ti. Jako tukilta Ji on paluuvirtaus linjaa 1¾ pitkin ilmanpoistosäiliöön lOOai. 15 Ilmanpoistosäiliö lOOai käsittää yhteydessään ilmanpoistosäiliön lOOai sisäpuolisen tilan puhdistamiseksi pesu suuttimet 13a. Ilmanpoistosäiliöön lOOai aikaansaadaan alipaine vakuimujäijestelmällä Oi yhteen ai kautta.
Viirakaivosta U on pumpun P3 kautta linja di ilmanpoistosäiliöön 100a2. Näin 20 ollen kuitupitoista, täyteainepitoista, lisäainepiloista vettä, kuten viiravettä, johdetaan linjan di kautta ilmanpoislOsäiliöön 100a2. Vakuumipumpulta (ei esitetty) on edelleen yhde a2 ilmanpoistosäiliön 100a2 sisälle tilaan D. Ilmanpoistosäiliö 100a2 käsittää yhteen Ai, jota pitkin johdetaan laimennusvesi laimennus-vesipumpulle 403 ja edelleen pumpun. 403 ja venttiilin V) kautta konesihdille E2 25 ja edelleen laini ennusved en j aito tukkiin 405, josta on takaisinkierron yhde 401 ilmanpoistosäiliöön 100a2. Linjassa 401 on edelleen säätöventtiili 402, jolla säädetään ohivirtausta jalcotukin 405 kautta ilmanpoistosäiliöön lOOa.2. Säätövent-tiilin 402 tulopuolella virtaussuuntaaii nähden on haarapiste F linjaan 11, josta johdetaan laimennusvettä pesuvedeksi ihnanpoistosäiliöille lOOajja. lOOai. Heti 30 haarapisteen F jälkeen yhteessä 11 on säätöventtiili 12, edullisesti kuristusvcnttiili, jolla säädetään linjassa 1.1 vilautettua pesuvettä sen painetta pesurin 13 suutti.mil- 7 le 13a molemmissa ilmanpoistosäiliöissä lOOai ja 100a2. Näin ollen linjassa 11 olevaa kuristusventtiiliä 12 säätämällä säädetään linjassa 11 vallitsevaa painetta. Kuviossa esitetysti. huarautetaaii linjasta 11 edelleen haaralinja 1 la pesusuuttimille 13a säiliössä 100a2. Linja 11 a käsittää säätöventtiilin V2. Haarapisteen N jälkeen 5 linjassa 11 on lisäksi venttiilit V3 ja V4, joilla säädetään ilmanpoistosäiliöiden pesusuuttimien virtausta. Säiliöstä 100a2 on linja d3 ylijuoksun ti jälkeen takaisin viirakaivoon U.
Näin ollen kuvion 2 mukaisessa järjestelmässä ja laitteistossa 10 viirakaivosta U 10 johdetaan virtaukset sekä ilmanpoistosäiliöihin lOOai että 100a2- Hmanpoistosäili-öön 100a2 liittyvän laimennusprofilointijäijestelmän 400 yhteydessä, olevan laimennu s veden j akoinkin 405 jälkeisestä linjasta 401 haarautetaan ennen ohilderron venttiiliä 402 pesuveden linja 11, joka varustetaan ainakin yhdellä venttiilillä 12 pesurille 13 ja pesusuuttimelle 13a johdetun pesuvirtanksen 15 säätämiseksi edullisesti sen paineen säätämiseksi.

Claims (5)

1. Laitteisto (10) ilmanpoistosäiliön (100ai, lOOa.2) yhteydessä paperikoneessa, kartonkikoneessa tai ylipäätänsä kuiturainakoneessa (200), joka käsittää perälaati- 5 kon (300) yhteydessä lahn.ennuspiOfilointijärjestelmän (400) rainan neliöpainon säätämiseksi rainaleveydeltä, johon ilmanpoistosäiliöön (100ai, 100a2) johdetaan iimapitoinen viiravesi tai massasulppii ja johon ilmanpoistosäiliöön (lOÖai, lOOaa) muodostetaan, alipaine ilman poistamiseksi, alipaineen avulla viiravedestä tai massasulpusta, tunnetta siitä, että laitteisto (1.0) käsittää ilmanpoistosäiliöön 10 (lOOai, 100a2) johdetun linjan (13.) rainan neliöpainon säätöön tarkoitetusta laimennusprohlointijärjestelmän. (400) laimennu svesi linjasta (401), jolloin laimenmisvettä käytetään ilmanpoistosäiliön (100ai, 100a2) pesuvetenä,
2. Edellisen patenttivaatimuksen mukainen laitteisto ilmanpoistosäiliön (lOOai, 15 lOOaa) yhteydessä, tunnettu siitä, että linja (11) on haarautettu laimcnnusvesilinjasta (401) laimennusvesipumpun (403) jälkeen ja ennen laimennu avecien ohiklertoventtiiliä (403) laimennusveden. virtaussuunnassa ja että kyseinen linja (11) on vamstettu säätö venttiilillä (12) paineen säätämiseksi halutuksi ilmanpois-losäiliön pesurin (13) pesusuuttimelle/pesusimttimille (13a). 20
3. Menetelmä ilmanpoistosäiliön (100ai, 100a2) pesussa paperikoneen, kartonki-koneen tai ylipäätänsä kuiturainakoneen (200) yhteydessä, joka on varustettu rainan neliöpainosäätöön tarkoitetulla laimennusprofilointijärjestelmällä (400), jossa perälaatikon (300) eri leveyskohtiin tuodaan laimennus'vettä laimennusvent- 25 tiilien (406ai) kautta, tunnettu siitä, että laimemiusvedenjakoinkin (405) jälkeen ja laimennusveden virtauksen aikaansaavaan pumpun (403) jälkeen laimennusveden virtaussuunnassa on haarapiste (F), jossa otetaan linjaan (11) lai.m.ennusvcttä ilmanpoistosäiliön (lOOai, 100a2) pesuvedeksi. 30
4, Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä säädetään pesuveden paineita säätöventtiilillä (12), joka on kuristusventtiili, joka on asennettu laimennusveden linjasta haarautcttiiun pesurille (13) johtavaan linjaan (11).
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 5 että menetelmässä johdetaan laimemiusvettä pesurille (13) ja sen suuttimelle (13a) laimennusvesilinjasta (401) laimennusveden jakotukin (405) jälkeen ennen laimennusveden ohikierron. venttiiliä (402) ja jatkuvasti käytetyn laimennusveden virtauksen ja paineen aikaansaaviin pumpun (403) jälkeen laimennusveden virtaussuunnassa. 10
FI20085287A 2008-04-07 2008-04-07 Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa FI120003B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085287A FI120003B (fi) 2008-04-07 2008-04-07 Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085287 2008-04-07
FI20085287A FI120003B (fi) 2008-04-07 2008-04-07 Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20085287A0 FI20085287A0 (fi) 2008-04-07
FI120003B true FI120003B (fi) 2009-05-29

Family

ID=39385915

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085287A FI120003B (fi) 2008-04-07 2008-04-07 Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI120003B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20085287A0 (fi) 2008-04-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI122916B (fi) Laitteisto kaasun poistamiseksi paperikoneen tai vastaavan yhteydessä
JP3354151B2 (ja) 抄紙機のバックウォータを循環する方法と装置
TW201237232A (en) Energy saving papermaking forming apparatus, system, and method for lowering consistency of fiber suspension
EP0958433B1 (en) Deaeration vessel
US5868905A (en) Paper-making machine including a deaerator for a fiber suspension
FI120003B (fi) Laitteisto ilmanpoistosäiliön yhteydessä ja menetelmä ilmanpoistosäiliön pesussa
FI90792C (fi) Menetelmä ja laite kuitususpension puhdistamiseksi
US8313618B2 (en) Screening in an approach flow system
DE69715900D1 (de) Mehrschichten-stoffauflauf für eine papier- oder pappemaschine
JP4677236B2 (ja) セルロースパルプを漂白する方法及びそれに関連する漂白ライン
FI109712B (fi) Menetelmä ja laitteisto massan fraktioinnissa paperi- tai kartonkikoneessa
EP1592841B1 (en) Apparatus and method in the treatment of the stock passed to a headbox of a paper machine or equivalent
FI111967B (fi) Prosessijärjestely paperikoneen lyhyessä kierrossa
KR20220170335A (ko) 습식 재활용 부직포 제조 시스템 및 방법
FI122912B (fi) Laitteisto ja menetelmä ilmanpoistossa massasulputusta
EP1644574B1 (en) Method for treating pulp in connection with the bleaching of chemical pulp
EP2735646A1 (en) Method of operating a paper machine
US8715466B1 (en) Method and system for reducing water loss in a paper mill
KR100699340B1 (ko) 이온교환수지 재생탱크에서 역세수 배출이 용이한 가변형가지관을 가진 역세관
US20020148587A1 (en) Process and device to control quality parameters in paper, tissue and pulp dewatering plants
KR19990067424A (ko) 오염된 펄프 부유물 처리를 위한 방법 및 설비
CN214782901U (zh) 一种白水处理系统
WO2002086233A1 (en) Method and process arrangement in the short circulation of a paper machine
JP5484122B2 (ja) 古紙処理装置
FI87538B (fi) Foerfarande och anordning foer avlaegsnande av vaetska fraon faellningsanordningar, filterapparater, tvaettare och dylika

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 120003

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed