FI116377B - Hissijärjestelmä - Google Patents

Hissijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI116377B
FI116377B FI20001631A FI20001631A FI116377B FI 116377 B FI116377 B FI 116377B FI 20001631 A FI20001631 A FI 20001631A FI 20001631 A FI20001631 A FI 20001631A FI 116377 B FI116377 B FI 116377B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
shafts
baskets
elevator system
spaces
Prior art date
Application number
FI20001631A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20001631A (fi
FI20001631A0 (fi
Inventor
Matti Kaehkipuro
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20001631A priority Critical patent/FI116377B/fi
Publication of FI20001631A0 publication Critical patent/FI20001631A0/fi
Publication of FI20001631A publication Critical patent/FI20001631A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116377B publication Critical patent/FI116377B/fi

Links

Description

χ 116377 HISSIJÄRJESTELMÄ
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen johdanto-osan 1 mukainen hissijärjestelmä.
5
Yleisesti voidaan sanoa, että on jo kauan kehitelty ratkaisuja korkeiden rakennusten hissien kuljetuskapasiteetin lisäämiseksi sekä jonotusaikojen lyhentämiseksi. Perinteisen tavan mukaan hissijärjestelmässä on hissikoreja yhtä monta kuin 10 kuiluja. Toteuttamalla hissikorien liike ilman hissiköysiä on mahdollista kuljettaa samassa kuilussa monta koria yhtäaikaa ja siten nostaa kuljetuskapasiteettia. Hissikuilujen rakentamis- ja ylläpitokustannukset ovat korkeat ja on tarpeen kehitellä ratkaisuja niiden vähentämiseksi kuitenkaan kuljetuska-15 pasiteettia rajoittamatta.
Edellä mainittuihin ongelmiin on kehitelty useita kuilukon-struktioita. Esimerkiksi julkaisun US 5501295 mukaan on saatu useita hissikoreja kulkemaan samaan kuiluun yhtäaikaa ilman 20 hissiköysiä ja lisäksi korit voivat kulkea kuilusta toiseen. Julkaisun mukaan korit liikkuvat rullaimien avulla sekä pysty- että vaakasuunnassa niille varattuja kaistoja pitkin hy-väksikäyttäen tietynlaista moottoritekniikkaa. Julkaisun DE
• · · : ' : 2154923 mukaan on yhden hissikuilun yhteyteen rakennettu le- : 25 vennyksiä, joihin mahtuu yksi kori kerrallaan. Patenttihake- • muksen EP 885831 mukaan hissikorit kulkevat niille varattuja .···. vaakasuuntaisia kuiluja pitkin pystysuuntaisten kuilujen vä- • ·
Iillä. Julkaisusta JP A 3-297783 on tunnettu hissijärjestel- • » mä, johon kuuluu ainakin yksi kuilun ulkopuolella vaakasuun-30 taan ulottuva tila, johon mahtuu ainakin yksi kori. Ulkone- * · · · vaan tilaan ajettu kori on ohitettavissa, ja kori on liiku- teltavissa kuilujen välillä. Julkaisusta JP A 2000-63058 tun-netaan hissikuilun ulkonevia tiloja käsittävä hissijärjestel-.··*, mä, jossa hissiliikennevirran poistumis- ja sisäänastumistaa- i » 35 juuksien ja -määrien mukaisesti hissikoreja ohjataan ns. vä-' " liottotiloihin.
i » t 1 1 6 3 7 7 2
Keksinnön tarkoituksena on kehittää uudenlainen ekonominen hissijärjestelmä, jolla saadaan nostettua kuljetuskapasiteettia .
5 Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosaan. Keksinnön muiden edullisten suoritusmuotojen osalta viitataan epäitsenäisiin patenttivaatimuksiin .
10 Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisesti rakennuksen liikennöintiä tehostetaan kuilujen lukumäärää vähentämällä verrattuna hissikorien lukumäärään ja sijoittamalla tarvittava määrä vaakasuuntaisia ulkonevia tiloja tarvittaviin kerroksiin, kuten sekä peruskerrokseen että vilkkaasti liiken-15 nöityihin kerroksiin. Keksinnön mukaisessa hissijärjestelmäs-sä ulkonevia tiloja on ainakin yksi. Järjestelmässä hissikorien lukumäärä on ainakin yksi enemmän kuin hissikuilujen lukumäärä. Edullisesti ulkonevat tilat voivat olla joko yhdelle tai useammalle hissikorille tarkoitettuja, jolloin ne voivat 20 toimia pysähdyspaikkana ja tällöin niihin pysähtynyt kori on kuilussa kulkevien korien ohitettavissa. Korit voivat näin poistua niitä ohittavien korien kulkutieltä kuilussa. Mikäli t ulkonevaan tilaan pysähtyy monta koria, on ulkonevaan tilaan j * : ensin siirtyneen korin mahdollista siirtyä peremmälle ulkone- : 25 vaan tilaan väistääkseen muita siihen yhtä aikaa tulevia ko- ....j reja. Keksinnön mukaan on mahdollista monen korin liikkuminen .···, yhtä aikaa yhdessä kuilussa ilman liikenteen ruuhkautumista.
* · t·!! Korit liikkuvat itsenäisesti kuilujen välillä olematta estee nä toisilleen. Rakennusten arvioitujen liikennemäärien perus-30 teella sijoitetaan pystysuuntaisiin kuiluihin tarvittava mää-·' : rä vaakasuuntaan ulottuvia ulkonevia tiloja.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan kuilujen koh-*. dalla olevien ovien lisäksi ulkoneviin tiloihin on sijoitet- 35 tavissa tason ovia, jolloin matkustajien liikennöinti ulkone- • ** vissa tiloissa olevien korien ja kerrosten välillä on mahdol- ...· lista. Keksinnön mukaan ainakin yhteen kerrokseen on järjes tettävissä enemmän tason ovia kuin kuiluja, näin edullisesti 116377 vältetään ruuhkautumista kerroksissa, joissa matkustajien määrä on suuri. Kyseessä voi olla esimerkiksi ravintolakerros tai peruskerros, josta matkustajat tulevat rakennukseen.
5 Keksinnön mukaisen järjestelmän hissit on järjestettävissä eri hissiryhmiin, jotka on ohjattavissa tietokoneen ylläpitämää ryhmäohjausta hyväksikäyttäen vain niille tarkoitettuihin kerrosvyöhykkeisiin. Keksinnön mukaan korien liikkuminen sekä vaaka- että pystysuuntaan on toteutettavissa lineaarimootto-10 ritekniikkaa käyttäen, jolloin moottorin staattori on järjestetty kuilun seinään ja moottorin liikkuva osa on yhdistetty koriin. Edullisesti kyseistä moottoritekniikkaa hyödyntäen on mahdollista samaa laitteistoa käyttäen sekä liikuttaa että kannatella hissikoria eikä köysiä tarvita korien nostamisek-15 si. Korit kulkevat kuiluissa sekä ylös että alas kerrosten välillä olematta esteenä toisilleen. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan ulkonevassa tilassa on mahdollista järjestää hissin huoltaminen.
20 Keksinnön mukainen, uudenlainen hissijärjestelmä, tuo hissien järjestelytekniikkaan rakennuksessa useita etuja. Pystysuuntaisten kuilujen lukumäärää vähentämällä säästetään niiden rakennus- ja ylläpitokustannuksissa ja osan kuiluista jäädes-’ : sä pois vapautuu lisää tilaa rakennuksen muuhun käyttöön.
:25 Asettamalla kuiluihin vaakasuuntaan ulottuvia ulkonevia tilo-ja korien pysähdyspaikaksi, ovat niihin siirtyneet korit ohi-,···, tettavissa. Korit liikkuvat kuiluissa sekä vaaka- että pysty- ’!! suunnassa lineaarimoottoritekniikan avulla ilman köysiä itse näisesti olematta esteenä toisilleen. Korit on liikutettavis-30 sa myös pystysuuntaisten kuilujen välillä. Edullisesti tieto-
• I
i · koneen ylläpitämää ryhmäohjausta käyttäen korit on ohjailta- - i t vissa vain niille tarkoitettuihin kerroksiin ruuhkautumisen ; estämiseksi. Asettamalla vilkkaasti liikennöidyissä kerrok- ,*>>, sissa vaakasuunnassa oleviin ulkoneviin tiloihin tason ovet ·’ 35 saadaan hissijärjestelmän kuljetuskapasiteettia parannettua.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin kuviin.
4 5 116377
Kuvassa 1 on esitetty esimerkin omaisesti konventionaalisen tekniikan mukainen toteutus, jolloin hissijärjestelmässä kuiluja on yhtä monta kuin hissikoreja.
Kuvassa 2 on keksintöä havainnollistettu matriisin avulla.
Kuvassa 3 on esitetty esimerkin omaisesti keksinnön mukainen hissijärjestelmä, jossa on kolme koria ja kaksi pys-10 tysuuntaista kuilua sekä kaksi ulkonevaa tilaa.
Kuvissa 4 ja 5 on esitetty esimerkkinä eräät keksinnön mukaiset hissijärjestelmät, joissa on kaksi kuilua ja neljä koria sekä tarvittava määrä ulkonevia tiloja.
15
Kuvassa 6 on esitetty esimerkki keksinnön mukaisesta toteutuksesta, jolloin hissijärjestelmässä on kahdeksan koria ja neljä pystykuilua sekä ulkonevat tilat.
20 - Kuvassa 7 on esitetty esimerkin omaisesti keksinnön mukai nen hissijärjestelmä, jossa on kahdeksan koria kolmen pys-tykuilun ja ulkonevien tilojen yhdistelmässä.
• · - Kuvassa 8 on esitetty keksinnön mukainen ratkaisu hissien
< I
; 25 ohjaamiseksi kerrosvyöhykkeisiin.
k 1 » · » · • · • Kuvassa 1 on esitetty hissi järjestelmä konventionaalisen tek- !!! niikan mukaan, jolloin kuilujen määrä vastaa korien määrää.
Ne liikennöivät peruskerroksesta 3 muihin kerroksiin X-Y 30 niin, että yhtä kuilua 1 kohti on yksi kori 2.
* » * * > t *
Kuvassa 2 on esitetty matriisi, jossa muuttujina ovat hissien ;·, lukumäärä ja kuilujen lukumäärä. Matriisissa hissien ja kui- lujen lukumäärät on rajattu kahdeksaan, mutta periaatteessa k 35 ne voisivat olla kuinka suuret tahansa ottaen huomioon käytännön asettamat rajoitukset. Matriisissa rajattu alue käsit-,,,·’ tää esimerkin omaisesti tämän keksinnön sisältämät uudet ta paukset A-U. Kuvassa vt tarkoittaa konventionaalista tapaa 5 116377 hissiryhmien järjestelemiseksi, jolloin kuilujen lukumäärä on sama kuin hissien lukumäärä. Keksinnön mukaan voidaan tietynlaista hissien järjestelytekniikkaa hyväksikäyttäen yhdistää seuraavat ratkaisut: 5 3 hissiä ja 2 kuilua 4 hissiä ja 2 tai 3 kuilua 5 hissiä ja 2, 3 tai 4 kuilua 6 hissiä ja 2, 3, 4 tai 5 kuilua 10 - 7 hissiä ja 2, 3, 4, 5 tai 6 kuilua 8 hissiä ja 2, 3, 4, 5, 6 tai 7 kuilua
Kuvassa 3 on esitetty esimerkkinä keksinnön mukainen hissi-järjestelmä, jossa kuiluja 1 on kaksi ja koreja 2 on yhteensä 15 kolme, jolloin ryhmään on liitetty keksinnön mukaiset ulkonevat tilat 4 ja 5, joihin joku koreista 2 on ohjattavissa, jos se on jonkun muun korin tiellä kuilussa 1. Tila 5 on laitettu peruskerrokseen 3, josta matkustajat saapuvat rakennukseen. Tiloihin 4 ja 5 on asetettavissa myös tason ovet. Korit liik-20 kuvat peruskerroksen ja kerroksien X ja Y välillä.
Kuvassa 4 on esitetty miten keksinnön mukaan voidaan neljää koria 2 liikuttaa peruskerroksen 3 sekä kerroksien X ja Y vä-Iillä kahden kuilun 1 ja ulkonevien tilojen 6, 7, 8 ja 9 • · ; ;*· 25 avulla. Tilat 8 ja 9 on asetettu peruskerrokseen 3, ja niihin on asetettavissa ovet suuren matkustajamäärän pääsyn helpot- • · S··' tamiseksi rakennukseen. Korit 2 on ohjattu kulkemaan niin, • · *!! että joku niistä voi siirtyä tiloihin 6 ja 7 esimerkiksi • » • » väistämään ohikulkevaa koria. Rakennuksen kerroksien X-Y lu-30 kumäärää ei ole rajoitettu.
• » * » * · » i < > ·,,,·’ Kuvassa 5 on esitetty sama ratkaisu kuin kuvassa 4, niin että ulkonevat tilat 10, 11, 12 ja 13 on sijoitettu eri paikkaan ,··*, kuin kuvassa 4 vastaavat tilat ja niissä voi olla myös tar- 35 peen mukaan ovet. Tilat 10 ja 11 on sijoitettavissa rakennuk-: '· sen ylimpään kerrokseen, jos siellä on vilkkaasti liikennöity kerros. Tiloihin 10 ja 11 on siirrettävissä joku koreista 2 väistääkseen viereiseen kuiluun pysähtyvää koria. Tilat 12 ja 6 116377 13 on sijoitettu peruskerrokseen 3 helpottamaan siellä olevan suuren matkustajamäärän liikkumista. Kerroksien X-Y lukumäärää rakennuksessa ei ole rajoitettu.
5 Kuvassa 6 on esitetty esimerkkinä keksinnön mukainen hissi-järjestelmä, jossa kahdeksan koria 2 on neljässä pystykuilus-sa 1 ja lisäksi systeemiin kuuluu ulkonevat tilat 14, 15, 16 ja 17. Tilat 14 ja 15 on asetettu talon ylimpään kerrokseen Y, joka on vilkkaasti liikennöity kerros. Kyseisistä tiloista 10 voi olla yhteys muuhun rakennukseen, korit 2 voivat pysähtyä sinne odottamaan kutsua tai väistääkseen toista koria. Tilat 16 ja 17 on sijoitettu peruskerrokseen 3 ja niihin on myös asetettavissa ovet. Kyseisen kuvan mukaiseen hissiryhmärat-kaisuun ei kuulu kellarikerrosta ja kerrosten X-Y lukumäärää 15 ei ole rajoitettu.
Kuvassa 7 on esitetty esimerkkinä ratkaisu, jossa on kahdeksan koria 2 sekä kolme kuilua 1 ja vaakasuuntaan ulottuvat ulkonevat tilat 18, 19, 20 ja 21, joihin korit 2 voivat py- 20 sähtyä liikkuessaan kerrosten X-Y välillä. Kyseiseen systeemiin kuuluu kellarikerros 17, jonne korit 2 voivat myös tarvittaessa siirtyä. Peruskerroksessa 3 olevat ulkonevat tilat “! 20 ja 21 helpottavat peruskerroksessa tapahtuvan suuren mat- kustajamäärän kulkeutumista hisseihin ja tai niistä pois.
i : ;*· 25 Kerroksia rakennuksessa voi olla käytännön rajoittama määrä , ja joku ulkonevasta tiloista voi olla esimerkiksi vilkaslii kenteisessä kerroksessa, jolloin niihin sijoitettavat tason .! ovet mahdollistavat kulkemisen kerroksen ja korin välillä.
* 30 Kuvassa 8 peruskerroksessa 22 olevat hissiryhmät 30, 31 ja : 32, jotka käsittävät kukin monta hissikoria, ohjataan palve- ,.· lemaan vain niille varattuja kerrosvyöhykkeitä 30', 31' ja 32', joista kukin käsittää monta kerrosta. Näin ollen välte-·. tään ruuhkatilanteita korien kulkiessa kuiluissa 23 ja 24.
35 Korit ohjataan palvelemaan tarvittavia kerroksia tietokoneen ylläpitämää ryhmäohjausta käyttäen.
7 116377
Keksinnön mukainen järjestelmä on toteutettavissa myös niin, että ulkonevat tilat yhdistävät esimerkiksi kaksi rakennusta toisiinsa ja hissit kulkevat myös rakennuksesta toiseen ulkonevia tiloja pitkin. Ulkonevassa tilassa on mahdollista myös 5 esimerkiksi suorittaa hissin huolto tai tilaan on asennettavissa ovi, niin että hissikori voidaan poistaa sitä kautta huollon ajaksi.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovelluit) tusmuodot eivät rajoitu yllä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
» f . I ' ti » * r
S I
♦ II.1 I 1 t • | • 1
» I
I I (
• I
• i i • < » III 1
I I
t • I · » 1 · I t 1 » · * ♦ » t · i
» I
i !

Claims (9)

1. Hissijärjestelmä, johon kuuluu vähintään kaksi vierekkäistä kuilua, joissa korit kulkevat pystysuuntaisesti ja 5 joissa on itsenäisesti liikkuvat korit, ja johon järjes telmään kuuluu ainakin yksi kuilun (1) ulkopuolella vaa-kasuuntaan ulottuva, ulkoneva tila (4 - 21) , johon mahtuu ainakin yksi kori (2), ja jossa järjestelmässä liike sekä pysty- että vaakasuuntaan on toteutettu lineaarimoottori-10 tekniikalla, jonka laitteiston avulla kori on sekä liiku tettavissa että kannatettavissa, jolloin moottorin staat-tori on järjestetty kuilun seinään ja liikkuva osa koriin, tunnettu siitä, että ulkonevat tilat (4 - 21) on sijoitettu tarvittaviin kerroksiin rakennuksen matkustaja- ja lii-15 kenne-ennusteiden määrittämällä tavalla ja, että rakennuk sen hissit on järjestetty hissiryhmiksi (30, 31, 32), jolloin kukin hissi palvelee sille määrättyä monta kerrosta käsittävää kerrosvyöhykettä (30', 31', 32').
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmässä hissikorien (2) lukumäärä on ainakin yksi enemmän kuin hissikuilujen (1) lukumäärä.
• 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu , 25 siitä, että ainakin yksi ulkoneva tila (4 - 21) on järjes- > · . tetty pysähdyspaikaksi, jolloin siihen ajettu kori (2) on ... ohitettavissa.
• » • » '···* 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu 30 siitä, että korit (2) on liikuteltavissa kuilujen välillä.
: : 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu * » I siitä, että ainakin yhdessä kerroksessa on enemmän tasojen ovia kuin kuiluja (1) . » » '·;· 35
: 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että tasojen ovet on sijoitettu sekä kuilujen (1) että ulkonevien tilojen (4 - 21) kohdalle. 11» 9 116377
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että tasojen ovia on sijoitettu enemmän kuin kuiluja (1) vilkkaasti liikennöityihin kerroksiin ja peruskerrokseen kuljetuskapasiteetin lisäämiseksi. 5
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että hissikorit (2) kulkevat kussakin kuilussa (1) ylös ja alas.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että ulkonevissa tiloissa (4 - 21) on järjestetty hissin huoltaminen. « · · • ! · I «M # • · * * * » » » * I * > « 116377
FI20001631A 2000-07-10 2000-07-10 Hissijärjestelmä FI116377B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001631A FI116377B (fi) 2000-07-10 2000-07-10 Hissijärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001631A FI116377B (fi) 2000-07-10 2000-07-10 Hissijärjestelmä
FI20001631 2000-07-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20001631A0 FI20001631A0 (fi) 2000-07-10
FI20001631A FI20001631A (fi) 2002-01-11
FI116377B true FI116377B (fi) 2005-11-15

Family

ID=8558750

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20001631A FI116377B (fi) 2000-07-10 2000-07-10 Hissijärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116377B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20001631A (fi) 2002-01-11
FI20001631A0 (fi) 2000-07-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN107250024B (zh) 用于操作具有若干井道和若干轿厢的电梯系统的方法
US6955245B2 (en) Elevator installation comprising a number of individually propelled cars in at least three adjacent hoistways
RU2283270C2 (ru) Система лифтов
RU2577445C2 (ru) Система с несколькими кабинами в шахте лифта
US20060011420A1 (en) Elevator installation with at least three vertical elevator shafts arranged adjacent to one another and method for operating such a elevator shaft
KR102244262B1 (ko) 승강로의 상이한 섹션에서 독립적으로 이동하는 다수의 엘리베이터 캡 및 균형추를 갖는 시스템
JP2009504540A (ja) ツインエレベータシステム
CN109422165A (zh) 智能并行电梯系统
WO2020080642A1 (ko) 로프리스 엘리베이터 시스템
KR20210077483A (ko) 로봇용 순환식 수직반송 시스템
JP5986666B1 (ja) エレベータシステム
FI116377B (fi) Hissijärjestelmä
FI85576C (fi) Vertikalt transportsystem i byggnader.
CN101641274A (zh) 运行电梯设备的方法以及相应的电梯设备
JPH05124781A (ja) エレベータ
JPH0539173A (ja) 自走エレベータの運行制御方法
US7296662B1 (en) Elevator system with escalator-like passenger flow
WO2007133173A2 (en) Elevator system including car-to-car passenger transfer
JP2742736B2 (ja) 立体駐車設備
CN218206010U (zh) 一种仓储式停车设备
JP2526699B2 (ja) 主索なしエレベ―タ―の運行路
CN113734935A (zh) 一字阵列分布的单个电梯井多个轿箱的电梯运行系统
KR870003283A (ko) 입체주차장
Valdivielso et al. Multi-Car Elevator Group Control: Schedule Completion Time Optimization Algorithm with Synchronized Schedule Direction and Service Zone Coverage Oriented Parking Strategies: Schedule Completion Time Optimization Algorithm with Synchronized Schedule Direction and Service Zone Coverage Oriented Parking Strategies
JP2564819Y2 (ja) エレベータ方式立体駐車装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116377

Country of ref document: FI