FI112837B - Matkaviestin - Google Patents

Matkaviestin Download PDF

Info

Publication number
FI112837B
FI112837B FI992310A FI19992310A FI112837B FI 112837 B FI112837 B FI 112837B FI 992310 A FI992310 A FI 992310A FI 19992310 A FI19992310 A FI 19992310A FI 112837 B FI112837 B FI 112837B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
camera
mobile station
display
viewfinder
image
Prior art date
Application number
FI992310A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI19992310A (fi
Inventor
Esa Haermae
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI992310A priority Critical patent/FI112837B/fi
Priority to PCT/FI2000/000919 priority patent/WO2001031892A1/en
Priority to AU79290/00A priority patent/AU7929000A/en
Publication of FI19992310A publication Critical patent/FI19992310A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112837B publication Critical patent/FI112837B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N1/00Scanning, transmission or reproduction of documents or the like, e.g. facsimile transmission; Details thereof
    • H04N1/00127Connection or combination of a still picture apparatus with another apparatus, e.g. for storage, processing or transmission of still picture signals or of information associated with a still picture
    • H04N1/00281Connection or combination of a still picture apparatus with another apparatus, e.g. for storage, processing or transmission of still picture signals or of information associated with a still picture with a telecommunication apparatus, e.g. a switched network of teleprinters for the distribution of text-based information, a selective call terminal
    • H04N1/00307Connection or combination of a still picture apparatus with another apparatus, e.g. for storage, processing or transmission of still picture signals or of information associated with a still picture with a telecommunication apparatus, e.g. a switched network of teleprinters for the distribution of text-based information, a selective call terminal with a mobile telephone apparatus
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N23/00Cameras or camera modules comprising electronic image sensors; Control thereof
    • H04N23/50Constructional details
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N23/00Cameras or camera modules comprising electronic image sensors; Control thereof
    • H04N23/60Control of cameras or camera modules
    • H04N23/63Control of cameras or camera modules by using electronic viewfinders
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/14Systems for two-way working
    • H04N7/141Systems for two-way working between two video terminals, e.g. videophone
    • H04N7/142Constructional details of the terminal equipment, e.g. arrangements of the camera and the display
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M2250/00Details of telephonic subscriber devices
    • H04M2250/52Details of telephonic subscriber devices including functional features of a camera

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Telephone Set Structure (AREA)
  • Studio Devices (AREA)

Description

112837
Matkaviestin - Mobilteleapparat
Keksinnön kohteena on matkaviestin, joka käsittää kameran, näytön ja optisen etsimen.
5 Matkaviestimissä on yhä useammin kamera, joka mahdollistaa kuvien ja videokuvan kuvaamisen sekä niiden käytön videokonferensseihin. Tämän tyyppinen käyttö asettaa matkaviestimen kameralle monia vaatimuksia: sen tulee esimerkiksi olla kevyt, pienikokoinen, edullinen ja siinä tulee olla hyvä kuvanlaatu. Edelleen koska kyseessä on matkaviestin, on edullista, että sen komponentit kuluttavat vähän energiaa.
10 Eräässä matkaviestimessä kameraan on lisätty optinen järjestelmä (peili tai prisma), jolloin kameran kuvaussuunta on mahdollista kääntää kahteen vastakkaiseen suuntaan. Tällainen järjestelmä on kuitenkin tilaa vievä ja se vaatii korkealaatuista optiikkaa. Lisäksi järjestelmä on herkkä eikä kestä kovaa käsittelyä.
Keksinnön tavoitteena on siis matkaviestin, joka mahdollistaa kuvien ja videokuvien 15 kuvaamisen esimerkiksi videokonferenssissa. Lisäksi tavoitteena on saada aikaan laite, jossa on vähän liikkuvia osia, joka kestää käsittelyä ja jolla on alhainen virran-kulutus.
Nämä tavoitteet on nyt saavutettu siten kuin on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa. Keksinnön mukaiselle matkaviestimelle on tunnusomaista, että se käsittää li-"; 20 säksi hahmontunnistusjärjestelmän kameran muodostaman kuvan käsittelemiseksi.
• '.; Optisella etsimellä tarkoitetaan järjestelyä, joka läpäisee ja suuntaa valonsäteitä sekä , ' j rajaa kyseessä olevan järjestelyn kautta katsottavaa näkymää siten, että näkymästä : T: käy selville, minkälaisen kuvan matkaviestimen sisältämä kamera muodostaa. Opti- , ;'; sen etsimen käyttösuunnalla tarkoitetaan taas sitä suuntaa, johon etsin on järjestetty 25 toimimaan.
Optinen etsin voi yksinkertaisimmillaan olla tietyn kokoinen reikä matkaviestimen .. läpi, tai se voi käsittää linssejä, peilejä ja muita sinänsä tunnettuja elementtejä, kuten : 1; esimerkiksi tavallisissa kameroissa. Optisen etsimen yhteyteen voidaan järjestää erilaisia indikaattoreita, kuten viisareita, tai eri tavoin muotoiltuja merkkivaloja, jotka 30 kuvaavat matkaviestimen toimintaa. Esimerkkinä voidaan mainita matkaviestimen akun tilasta kertova merkkivalo.
112837 2
Keksinnön mukaisessa matkaviestimessä on siis vain vähän liikkuvia osia, joten se kestää kovaakin käyttöä. Lisäksi optisen etsimen käyttö on yleisesti käyttäjille tuttua tavallisista kameroista, eli kynnys keksinnön mukaisen matkaviestimen käyttöön on alhainen.
5 Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan näytön näyttösuunta on oleellisesti sama kuin kameran kuvaussuunta. Näyttöä voidaan tällöin käyttää etsimenä, jolloin se näyttää kameran kuvaaman kuvan. Näyttö voi olla esimerkiksi nestekidenäyttö, edullisesti näyttö on litteä. Edelleen näyttö voidaan kytkeä pois päältä käytettäessä optista etsintä, mikä vähentää virrankulutusta. Alhainen virrankulutus taas on matka-10 viestinten komponenttien eräs hyvin oleellinen ominaisuus.
Alan ammattimiehelle on selvää, että optista etsintä voidaan käyttää sekä valokuvaamisen että videokuvaamisen etsimenä ja että matkaviestimeen on mahdollista lisätä kuvankäsittelyjärjestelmä, jonka avulla kuvattuja kuvia voidaan myöhemmin katsoa näytöllä.
15 Keksinnön mukainen matkaviestin voi lisäksi käsittää hahmontunnistusjärjestelmän kameran muodostaman kuvan käsittelemiseksi. Hahmontunnistusjärjestelmää voidaan käyttää esimerkiksi käyttäjän kuvatessa itseään, jolloin hahmontunnistusjärjes-telmä mahdollistaa käyttäjän liikkumisen kameran edessä kuvanlaadun kuitenkaan kärsimättä.
... 20 Edelleen keksinnön mukaisen matkaviestimen kameraan voidaan sisällyttää järjeste-'···’ ly, joka mahdollistaa kameran kuvakulman muuttamisen eli ’’zoomauksen”. Tällai-* ; setkin järjestelyt ovat sinänsä tunnettuja tavallisista kameroista.
. ·. : Keksinnön mukaiseen matkaviestimeen voidaan lisätä myös järjestely, joka mahdol- , ·; · | listaa matkaviestimen kameran käytön esimerkiksi pöytää tukena käyttäen. Tällainen 25 järjestely voi olla esimerkiksi kokoontaitettavat tai integroidut teleskooppijalat tai teline. Järjestelyn avulla voi myös olla mahdollista matkaviestimen kääntäminen kameran suuntaamiseksi esimerkiksi pöydän ääressä istuvan käyttäjän naamaa kohden.
Lisäksi keksinnön mukaiseen matkaviestimeen voidaan lisätä toinen kamera, jonka ;,, 30 kuvaussuunta on oleellisesti eri kuin ensimmäisen kameran kuvaussuunta. Edullises- ' ’ ti toisen kameran kuvaussuunta on päinvastainen kuin ensimmäisen kameran, jolloin ; ’ ,. näyttö toimii etsimenä toiselle kameralle samoin kuin edellä matkaviestimen käyttä- ; i jän kuvatessa ensimmäisellä kameralla itseään. Tällainen matkaviestin mahdollistaa käyttäjän ja ympäristön yhtäaikaisen kuvaamisen esimerkiksi videokonferensseissa 112837 3
Matkaviestin voi myös käsittää järjestelyn matkaviestimen käyttäjää kuvaavan kameran tuottaman kuvan pienentämiseksi, jolloin sitä voidaan näyttää mosaiikkiku-vana ensimmäisen kameran kuvaaman kuvan kanssa. Kameroiden kuvakulmat voivat olla myös erilaiset. Edelleen toinen kamera voi olla irrotettavissa matkaviesti-5 mestä, jolloin esimerkiksi matkaviestimen käyttäminen kuvapuhelimena on helpompaa.
Keksintöä on selostettu tarkemmin viittaamalla oheisiin kuviin, joista kuvat la ja Ib esittävät keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaista matkaviestintä edestä ja takaa kuvattuna, 10 kuva 2 esittää keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen matkaviesti men käytön perusperiaatetta, kuva 3 esittää lohkokaavion keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen matkaviestimen toiminnasta, ja kuvat 4a ja 4b esittävät keksinnön toisen suoritusmuodon mukaista matkaviestintä 15 edestä ja takaa kuvattuna.
Kuvassa la on esitetty kaavamaisesti keksinnön edullisen suoritusmuodon mukainen matkaviestin 1 edestäpäin kuvattuna. Matkaviestimen 1 etupuolella eli sillä puolella, joka on käyttötilanteessa käyttäjään päin, on kaiutin 2, näyttö 3, kamera 4, näppäimistö 5, mikrofoni 6 ja optinen etsin 7. On selvää, että kamera 4 voi sijaita myös 20 jossakin muussa kohtaa matkaviestintä 1, esimerkiksi näytön 3 takana siten, että näyttöön 3 on järjestetty aukko kameran 4 objektiivia varten. Myös muut elementit on mahdollista järjestää muuhun kuin kuvassa esitettyyn järjestykseen.
Kuvassa Ib on esitetty kaavamaisesti keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mu-'. '. kainen matkaviestin 1 takaapäin kuvattuna, ja siinä on esitetty matkaviestimen 1 op* ; : 25 tinen etsin 7.
:’»'· Kuvassa 2 on esitetty kaavamaisesti keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen matkaviestimen käytön perusperiaate. Kuvassa on esitetty matkaviestin 1 sivusta , ,,: kuvattuna ja matkaviestimen 1 näyttö 3, kamera 4 ja optinen etsin 7 sekä matkavies- ... timen käyttäjän kaksi eri asentoa.
'. 30 Ensimmäisessä asennossa 8a käyttäjä on asettunut matkaviestimen 1 takapuolelle eli . ·. siten, että käyttäjä katsoo matkaviestimen optisen etsimen läpi eli optisen etsimen ' käyttösuunta on kuvassa vasemmalta oikealle. Tässä asennossa käyttäjä voi kuvata • ' ympäristöään käyttäen hyväksi optista etsintä.
112837 4
Toisessa asennossa 8b käyttäjä on asettunut matkaviestimen etupuolelle kameraa 4 ja näyttöä 3 vastapäätä. Edullisesti kamera on ominaisuuksiltaan sellainen, että se pystyy antamaan tarkan kuvan läheltä kuvattuna, esimerkiksi noin 10-40 cm:n päästä kuvattuna. Erityisen edullisesti kamerassa 4 on laaja kuvakulma. Tässä asennossa 5 käyttäjä voi kuvata itseään, jolloin näyttö 3 toimii etsimenä.
Kuvassa 3 on esitetty lohkokaavio keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen matkaviestimen toiminnasta. Kamera 9 tuottaa digitaalisen kuvan, joka ohjataan ku-vankäsittelylohkoon 10. Audiodekoodaus 11, audiokoodaus 12, kaiutin 13 ja mikrofoni 14 toimivat kuten tunnetuissa matkaviestimissä. Samoin näppäimistö 15 toimii 10 kuten tunnetuissa matkaviestimissä ohjauslohkon 16 avulla. Radiolähetin/vastaan-otin 18 toimii myös kuten tunnetuissa matkaviestimissä.
Ohjauslohko 16 voi määrätä kuvankäsittelylohkoa 10 monin tavoin. Ohjauslohko voi esimerkiksi näyttää kameran 9 tuottaman kuvan näyttöön 17 tai yhdistää kameran 9 tuottaman ja radioteitse radiovastaanottimella 18 vastaanotetun kuvan näyt-15 töön 17. Ohjauslohko 16 voi myös käsitellä edellä mainittuja kuvia eri tavoin, kuten pienentää, suurentaa tai tuottaa mosaiikkikuvia. Edelleen ohjauslohko 16 ohjaa mahdollisia etsimen indikaattoreita 19.
Kuvassa 4a on esitetty kaavamaisesti keksinnön toisen suoritusmuodon mukainen matkaviestin 1 edestäpäin kuvattuna. Matkaviestimen 1 etupuolella eli sillä puolella, 20 joka on käyttötilanteessa käyttäjään päin, on kaiutin 2, näyttö 3, ensimmäinen kame-· · . ra 4, näppäimistö 5, mikrofoni 6 ja optinen etsin 7. On selvää, että ensimmäinen ,..,: kamera 4 voi sijaita myös jossakin muussa kohtaa matkaviestintä 1, esimerkiksi näy- ... tön 3 takana siten, että näyttöön 3 on järjestetty aukko ensimmäisen kameran 4 ob- . . jektiivia varten. Myös muut elementit on mahdollista järjestää muuhun kuin kuvassa ; / 25 esitettyyn järjestykseen.
: T; Kuvassa 4b on esitetty kaavamaisesti keksinnön toisen suoritusmuodon mukainen matkaviestin 1 takaapäin kuvattuna, ja siinä on esitetty matkaviestimen 1 optinen etsin 7 sekä toinen kamera 20.

Claims (2)

112837
1. Mobilteleapparat, innefattande en kamera (4), en bildskärm (3) och en optisk 10 sökare (7), kännetecknad av att den dessutom innefattar ett konturidentifieringssy- stem för behandling av den med kameran (4) bildade bilden.
1. Matkaviestin, joka käsittää kameran (4), näytön (3) ja optisen etsimen (7), tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi hahmontunnistusjärjestelmän kameran (4) muodostaman kuvan käsittelemiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen matkaviestin, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi toisen kameran (20), jonka kuvaussuunta on oleellisesti eri kuin ensimmäisen kameran (4) kuvaussuunta.
2. Mobilteleapparat enligt patentkrav 1, kännetecknad av att den dessutom innefattar en andra kamera (20), vars fotograferingsriktning är väsentligen annan än den första kamerans (4) fotograferingsriktning.
FI992310A 1999-10-26 1999-10-26 Matkaviestin FI112837B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI992310A FI112837B (fi) 1999-10-26 1999-10-26 Matkaviestin
PCT/FI2000/000919 WO2001031892A1 (en) 1999-10-26 2000-10-25 Mobile phone
AU79290/00A AU7929000A (en) 1999-10-26 2000-10-25 Mobile phone

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI992310A FI112837B (fi) 1999-10-26 1999-10-26 Matkaviestin
FI992310 1999-10-26

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI19992310A FI19992310A (fi) 2001-04-27
FI112837B true FI112837B (fi) 2004-01-15

Family

ID=8555503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI992310A FI112837B (fi) 1999-10-26 1999-10-26 Matkaviestin

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU7929000A (fi)
FI (1) FI112837B (fi)
WO (1) WO2001031892A1 (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2002096108A1 (en) * 2001-05-18 2002-11-28 Stephen Andrew Leigh Video communication
JP2003060765A (ja) * 2001-08-16 2003-02-28 Nec Corp カメラ付き携帯通信端末
US8049816B2 (en) 2001-11-16 2011-11-01 Nokia Corporation Mobile terminal device having camera system
US7286177B2 (en) * 2001-12-19 2007-10-23 Nokia Corporation Digital camera
JP2003259166A (ja) * 2002-02-28 2003-09-12 Matsushita Electric Ind Co Ltd 携帯電話機
EP1396981A1 (en) * 2002-09-06 2004-03-10 Sony Ericsson Mobile Communications AB Portable electronic communications device provided with a projector
AU2003260321A1 (en) * 2002-09-06 2004-03-29 Sony Ericsson Mobile Communications Ab A portable electronic communications device provided with a projector
EP1513334A1 (en) * 2003-09-08 2005-03-09 Sony Ericsson Mobile Communications AB Method of and apparatus for picture orientation
FR2862832B1 (fr) * 2003-11-20 2006-03-31 Sagem Telephone mobile clam equipe d'une camera
US8004574B2 (en) 2004-07-21 2011-08-23 Nokia Corporation Portable electronic devices with picture in picture capability
FR2874470A1 (fr) * 2004-08-23 2006-02-24 Cit Alcatel Appareil d'acquisition d'images numeriques orientees
US7565183B2 (en) 2004-11-15 2009-07-21 Sony Ericsson Mobile Communications Ab Mobile device with selectable camera position

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19736675A1 (de) * 1997-08-22 1999-02-25 Siemens Ag Mobiles Bildtelefon
JP3516328B2 (ja) * 1997-08-22 2004-04-05 株式会社日立製作所 情報通信端末装置
JPH11205761A (ja) * 1998-01-14 1999-07-30 Mitsubishi Electric Corp カメラ機能付携帯電話装置
DE19815604A1 (de) * 1998-04-07 1999-10-14 Siemens Ag Digitalkamera mit Funkübertragung

Also Published As

Publication number Publication date
AU7929000A (en) 2001-05-08
FI19992310A (fi) 2001-04-27
WO2001031892A1 (en) 2001-05-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI109742B (fi) Matkaviestin
US7567287B2 (en) Rotating prism for a digital camera in a portable mobile communication device
KR101395586B1 (ko) 이동 통신 장치를 위한 수축가능한 회전식 카메라 모듈 및 그 동작 방법
RU2437241C2 (ru) Мобильный телефон складного типа с камерой
EP2267999A3 (en) Portable information terminal equipped with camera
FI112837B (fi) Matkaviestin
JP2008507936A (ja) 光学ズーム機能が可能な携帯用端末器カメラモジュール
JP2007116361A (ja) カメラ付き携帯端末及び撮像装置
KR20040104777A (ko) 듀얼 카메라 장착 단말기
JP4338500B2 (ja) 撮像装置
JP2002262164A (ja) 撮影機能付電子機器
JP2003018276A (ja) 携帯通信端末
JP2004193860A (ja) 電子機器
JP2004159014A (ja) デジタルカメラ付き携帯通信端末
JP2005051531A (ja) 携帯機器
JP2002374450A (ja) デジタルカメラ付き携帯電話
JP2006072186A (ja) 携帯機器
JP2004229049A (ja) 撮像機能付き携帯端末
JP2004361659A (ja) 携帯端末
JP4072098B2 (ja) 携帯端末
KR100742570B1 (ko) 휴대용 단말기
KR200359260Y1 (ko) 광학계 구조를 갖는 휴대용 단말기용 카메라 모듈
JP2005057548A (ja) 携帯端末装置
CN110876000B (zh) 摄像头模组及图像修正方法、装置、电子设备、存储介质
JP2003333141A (ja) 携帯電話装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed