FI112588B - Mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä käytettävä sovitusvaate sekä laite mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi sovitusvaatteita hyväksikäyttäen mittatilausvaatteen valmistamista varten - Google Patents

Mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä käytettävä sovitusvaate sekä laite mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi sovitusvaatteita hyväksikäyttäen mittatilausvaatteen valmistamista varten Download PDF

Info

Publication number
FI112588B
FI112588B FI971670A FI971670A FI112588B FI 112588 B FI112588 B FI 112588B FI 971670 A FI971670 A FI 971670A FI 971670 A FI971670 A FI 971670A FI 112588 B FI112588 B FI 112588B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
garment
fit
fitting
dimensions
garments
Prior art date
Application number
FI971670A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI971670A0 (fi
FI971670A (fi
Inventor
Sung Kyu Park
Bethe M Palmer
Gerald S Ruderman
Original Assignee
Strauss Levi & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Strauss Levi & Co filed Critical Strauss Levi & Co
Publication of FI971670A0 publication Critical patent/FI971670A0/fi
Publication of FI971670A publication Critical patent/FI971670A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112588B publication Critical patent/FI112588B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A41WEARING APPAREL
    • A41HAPPLIANCES OR METHODS FOR MAKING CLOTHES, e.g. FOR DRESS-MAKING OR FOR TAILORING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • A41H1/00Measuring aids or methods
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A41WEARING APPAREL
    • A41HAPPLIANCES OR METHODS FOR MAKING CLOTHES, e.g. FOR DRESS-MAKING OR FOR TAILORING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • A41H3/00Patterns for cutting-out; Methods of drafting or marking-out such patterns, e.g. on the cloth
    • A41H3/007Methods of drafting or marking-out patterns using computers
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A41WEARING APPAREL
    • A41HAPPLIANCES OR METHODS FOR MAKING CLOTHES, e.g. FOR DRESS-MAKING OR FOR TAILORING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • A41H1/00Measuring aids or methods
    • A41H1/10Measuring jackets for marking-out patterns
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A41WEARING APPAREL
    • A41HAPPLIANCES OR METHODS FOR MAKING CLOTHES, e.g. FOR DRESS-MAKING OR FOR TAILORING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • A41H42/00Multi-step production lines for making clothes

Description

112588
Mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä käytettävä sovitusvaate sekä laite mittati-lauskaavojen aikaansaamiseksi sovitusvaatteita hyväksikäyttäen mittatilausvaat-teen valmistamista varten - Utprovningsplagg som används i ett mättbeställnings-och tillverkningssystem samt anordning for ästadkommande av mättbeställnings-5 mönster genom att använda utprovningsplagg för tili verkning av mättbeställ-ningsplagg
Esillä olevan keksinnön kohteena on sovitusvaate, erityisesti sellainen sovitusvaate, jota käytetään mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä, jossa on laite ennalta määritetty-10 jen vaatekaavojen tallentamiseksi ja jossa jokainen sovi tus vaatekappale vastaa yhtä ennalta määritettyä vaatekaavaa, johon sovitusvaatekappaleeseen kuuluu: suuri määrä ennalta määritetyn mittaisia työkappaleita, jotka on ommeltu yhteen ja viimeistelty vaatteen muodostamiseksi, jonka kriittiset mitat ovat ennalta määritettyä kokoa; ja merkintä sovitusvaatteen kriittisten mittojen tunnistamiseksi ja sovitusvaat-15 teen kytkemiseksi vastaavaan yhteen vaatekaavaan, joka on tallennettu mittatilaus- ja valmistusjärjestelmään. Keksinnön kohteena on myös laite valikoitua mallia ja muotoa olevan vaatekappaleen mittatilausta ja valmistusta varten, johon laitteeseen kuuluu: joukko sovitusvaatteita, joista jokaisella sovitusvaatteella on ennalta määritetyt mitat, jotka poikkeavat jokaisen toisen sovitusvaatteen mitoista ja vastaavat yhtä määrättyä 20 mallikaavaa; laite kaavojen muuntamiseksi mittakaavan mukaisesti sekä järjestelmä mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi t * y Jo vuosia on ollut perusongelmana sopivien vaatteiden valmistuksessa ja kustannuk- * , siltaan tehokkaassa valmistusjärjestelmässä määrittää, kuinka saadaan otetuksi henki lön vartalon mitat ylös siten, että vaatekappale saadaan tehdyksi istumaan tuolle henki-25 lölle hyvin ja ilman tarpeettomia kustannuksia valmistajalle, vähittäiskauppiaalle tai kuluttajalle. Vaatesuunnittelu kolmidimensionaalisille kohteille, kuten ihmisen varta-: lolle, voi olla monimutkainen suorittaa, koska yhden mitan, kuten housun tapauksessa haarakorkeuden tai vyötärön, muutokset saattavat vaatia muutoksia lanteen mitoituksessa, jotta istuvuus saadaan varmistetuksi.
30 Monilla kuluttajilla, varsinkin naisilla on vaikeuksia löytää massavalmistettuja tai :: valmiiksi tehtyjä vaatteita, kuten farmareita, jotka miellyttävät heitä. Eräs syy tähän on : : se, että tavanomainen naisille tarkoitetun koon määritysjärjestelmä, jota massa- valmistajat käyttävät, on oleellisesti yksidimensionaalinen, joka on kehitetty 1941. ’ Tilastollisiin keskiarvoihin perustuen on tämän kokojärjestelmän tuloksena koot, jotka 35 ovat yhtenä abstraktina mittana, kuten kokona 6 tai kokona 8. Tähän on lisätty pieniä muutoksia, aikaa myöten on sallittu pienempiä tai suurempia kokoja, mutta kuitenkin edelleen yhtenä abstraktisena mittana, johon liittyy pienempiä tai suurem- 2 112588 pia alaluokkia, kuten koko 6 pieni tai koko 6 pitkä tai lyhyt. Miesten vaatteiden, kuten housujen, paitojen ja pukujen, koot eivät juuri eroa tästä, joskin paitojen koot saattavat olla varustetut niskamitoilla tai käden pituuden mitoilla sekä muutamalla standardikoon yhdistelmällä. Yleisesti katsoen sama koskee useamman muun tyyp-5 pisiä tai kuosisia asusteita, kuten jalkineita, hansikkaita, takkeja, leninkejä jne. Vaikka teoreettisesti on mahdollista pitää myymälässä suuri määrä vaihtelevia standardi-kokoja ja tarjota kuluttajalle enemmän mahdollisuuksia, estävät laajojen tavaraluet-teloiden ylläpitämisen kustannukset sen toteuttamisen. Näin ollen on useimmissa vähittäisliikkeissä kuluttajille tarjolla vain muutamia standardikokoja.
10 Mutta juuri naisten housujen yksinkertaisimmassa tapauksessa on liioittelematta tuhansia vyötäröiden, lanteiden, haarakorkeuksien ja lahkeiden mitoitusten yhdistelmiä, jotka soveltuvat farmarihousuparille, kun niiden on sovittava suurelle määrälle väestöä. Vain yksi tietty yhdistelmä sopii hyvin jollekin henkilölle. Mikäli jonkin henkilön mitat poikkeavat tilastollisista keskiarvoista, voi sopivuus olla vaikeampaa. 15 Mikäli vyötärön koko on keskiarvoa kapeampi tai jos asiakas haluaa housuja, joissa on lyhyempi haarakorkeus, on tällöin vaikeaa tehdä valmiista vaatteesta hyvin istuvaa.
Eräässä tutkimuksessa, jossa mitattiin 500 naisen näyte, vain 11 naista 500:sta tai . · · noin 2 % sopivat tarkoin teollisille standardikokonumeroille.
: " 20 Näin ollen moni kuluttaja torjuu valmiit vaatteet ja turvautuu tilauksesta valmistet- = :.* tuihin vaatteisiin. Jotta voidaan valmistaa jokin tilauksesta valmistettu tuote, täytyy : ; jonkun ottaa ylös avainvartalon mitat ja valmistaa sitten vaatekappale. Tämän toteut- : . tamiseksi käytetään tähän asti neljää tavanomaista menetelmää: 1. Käytetään mittanauhaa henkilön avainmittojen mittaamiseen ja käytetään sitten 25 näitä mittoja vaatekappaleen rakentamiseen.
2. Puetaan kyseinen vaatekappale, jota asiakas haluaa käyttää, henkilön päälle ja tehdään räätälöintisovitukset tuohon vaatekappaleeseen.
• 3. Käytetään soviteltavaa vaatekappaletta vartalon mittojen ylösottamiseksi.
' 4. Käytetään jonkin tyyppistä mekaanista, optista tai videolaitetta vartalon mitto- : . 30 jen ylösottamiseksi.
Kaksi ensimmäistä esitystä yhdessä käytettyinä kuuluvat klassiseen mittatilaustyö-- · hön. Kun normaalisti tuotetaan hyvä istuvuus, niin räätälin ammattityöntekijä tai ·’ ' ompelijatar, vaadittaessa tavanomaista mittatilaustyötä, tekee siitä liian kalliin, jotta ’ valmiiden vaatteiden valmistajat sekä vähittäiskauppiaat voisivat varastoida valmiita 35 käytettäviä vaatteita, ja samoin liian kalliin usealle kuluttajalle.
3 112588
Tekniikan taso tuntee sovitettavat vaatekappaleet tai kuosit ja niitä käytetään ongelman ratkaisemiseen. Tämä vaatii myöskin ammattitaitoista työvoimaa vähittäiskaupan puolella, jotta sovitukset tulevat huolella tehdyiksi. Mikäli käytettävissä on vain yksi sovitettava vaatekappale tai myöskin useita sovitettavia, standardikokoisia vaa-5 tekappaleita, jää tällöin huomattava määrä työtä ja kustannuksia leikkuu- ja valmis-tuspuolelle, koska jokainen vaatekappale on leikattava yksittäisesti niihin mittoihin, jotka kullekin asiakkaalle on sovitettu. Tietokoneiden käyttö voi nopeuttaa sen informaation keräämistä tällöin tehtävistä sovituksista, jota tarvitaan siirrettäväksi, mutta yksittäiset leikkuuvaatimukset ovat edelleen kalliita ja aikaaviepiä. Myöskin käytet-10 täessä tietokoneita mittakaavassa olevien ja senhetkisiin mittauksiin perustuvien kuosien aikaansaamiseksi, pysyvät näihin mittoihin tarvittavan yksittäisleikkuun kustannukset ja aika tavallisesti merkitsevinä.
Materiaalit, kuten denimi, nahka, vinyyli tai turkis tai muut, joita on vaikea muokata, monimutkaistavat ongelmaa edelleen. Mikäli vaatekappaletta ei ole ensimmäi-15 sellä kerralla leikattu tyydyttävästi, saattaa olla turhan kallista sovittaa sitä istuvaksi, mikäli asiakas on tyytymätön vaatekappaleen senhetkiseen istuvuuteen.
Mutta muut tällä alalla yritetyt parannukset perustuvat optisten tai sähköisten tunnistinten käyttöön sekä tietokoneeseen mittausten täsmällisyyden parantamiseksi. , *· ·. Tässä menetelmässä optista tai sähköistä laitetta käytetään tunnistamaan ja ottamaan :·” 20 ylös henkilön vartalon mittaukset. Eräässä järjestelmässä yksilö kantaa erikoisvaate- kappaletta, jossa on mittauslaitteet, joita järjestelmä pystyy "lukemaan". Tämä voidaan yhdistää tietokonejärjestelmään, kuten sellaiseen, joka aikaansaa tai järjestää mittakaavan mukaan erikoiskuosin, joka perustuu tällaisiin lukemiin. Mittaukset ‘ * voivat tällöin tapahtua tai ne voidaan suorittaa keskinäisellä vuorovaikutuksella ja ’.· 25 täsmällisesti, mutta jolloin jokainen vaatekappale on edelleen leikattava yksilöllisiin mittoihin asian varmistamiseksi.
Vaikkakin tämä parantaa täsmällisyyttä ja asiakkaan informaation keräämistä, ei se . . kuitenkaan ratkaise jäljelle jääneitä ongelmia eikä yksittäisleikkuun ja kokoonpanon !., ’ kustannuksia, jotka kohdistuvat massavalmistajalle. Massavalmistaja saattaa valmis- 30 taa viikossa ympäri maailmaa olevissa tehtaissa niinkin monta kuin 60 000 tai : _ 70 000 housuparia. Kustannukset pidetään tyypillisesti alhaalla käyttämällä yhtenäi- •: · ·! siä kokoja, mikä vähentää tai eliminoi erikoisammattitaitoisen työvoiman tarpeen, ja ‘ erikoisesti yksittäisleikkuun ja seurannan. Tavanomaisten menetelmien mukaan suo ritettu mittatilaustyö on ristiriitainen suuren massavalmistuksen ja alhaisten kustan-35 nusten kanssa.
4 112588
Edelleen asiakkaiden välillä on merkittävä subjektiivinen istuvuuden tunne- tai tuntemuksen elementti. Esimerkiksi kahdella asiakkaalla, joiden mitat ovat tarkoin samat, saattaa olla eri maut koskien istuvuuden löysyyttä tai tiukkuutta, jolloin toinen pitää löysempää vaatekappaletta ja toinen tiukempaa vaatekappaletta parempana.
5 Tai kaksi samat mitat omaavaa asiakasta voisivat erota tyylimieltymyksissään siten, että toinen käyttää mieluummin sellaista denimistä farmarihousuparia, joka asettuu lanteella alas ja toinen sellaista, joka asettuu ylemmäksi. Jotta voidaan muodostaa asiakkaan subjektiiviset mieltymykset, on yksi tai useampi muu mitta sovitettava, koska ne ovat keskinäisessä suhteessa. Mikäli käytetään vain objektiivisia mittauksia 10 asiakkaan vaatekappaleelle ilman mitään sen hetkistä sovittamista, niin nämä subjektiiviset elementit saattavat usein aiheuttaa sen, että asiakas palauttaa vaatekappaleen, joka on valmistettu vain objektiivisten tietojen perusteella. Korkea palautus-tai hylkäysaste on kallista sekä vähittäiskauppiaille että valmistajille.
Esillä olevan keksinnön kohteena on järjestelmä ja menetelmä mittatilaustyötä ja 15 vaatteiden valmistusta varten käyttämällä lukuisia ennalta määritettyjä erisuuruisia sovitusvaatteita viimeistellyn tuotteen valmistamiseksi. Järjestelmää käytetään seuraamalla sovitusvaatteiden numeroa ja niiden jokaisen mittoja. Kun asiakas kokeilee yhtä näistä sovitusvaatteista, käytetään järjestelmään yhdistettyä laitetta keräämään asiakkaan vastaukset istuvuudesta. Mikäli yksi sovitusvaate ei istu, järjestelmä etsii 20 ennalta määritettyjen sääntöjen mukaan seuraavan kokeiltavaksi. Kun asiakas hy-väksyy tietyn sovitusvaatteen ostettavaksi, tämä raportoidaan valmistajan järjestel-. ·. mään, jossa vaatekappale, joka vastaa hyväksytyn sovitusvaatteen mittoja leikataan, ommellaan, käsitellään ja lähetetään viimeisteltynä vaatteena.
: Esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada menetelmä ja laite asiakkaalle :: 25 istuvan vaatteen tuottamiseksi massatavarana ja suuremmitta kustannuksitta verrat tuna tavanomaisiin tilausmenetelmiin. Esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen mukaan valmistettu vaate voidaan konstruoida massatavarana yhdestä lukuisista ennalta määritetyistä mitoista, jotka vastaavat sovitusvaatteen hyväksyttyjä, ennalta määritettyjä mittoja, jonka asiakas on todella valikoinut ja ko-30 keillut.
Esillä olevan keksinnön toisena tavoitteena on aikaansaada vähittäiskauppiaille ja ·;··' myymälöihin helposti käytettävä järjestelmä istuvuusinformaation keräämiseksi tie- ,. ‘ ’ tyn hyväksytyn sovitusvaatteen tunnistamiseksi, joka on valmistettava ja ostettava.
: Esillä olevan keksinnön eräs piirre on se, että se sallii asiakkaan todella kokeilla yl- 35 lään vaatteen istuvuutta ja tuntua ennen kuin asiakas tekee tilauksen.
5 112588
Esillä olevan keksinnön eräs aspekti on se, että se mahdollistaa tilaustyönä tehtävän vaatteen valmistajan optimoimaan materiaalien käytön aikaansaamalla ennalta määritetyt mitat, joita voidaan käyttää viimeistellyn vaatteen leikkuuseen ja valmistukseen. Eri mittojen kaavat voidaan valita etukäteen kankaan optimaalisen käytön 5 varmistamiseksi, kohteen edelleen ollessa asiakkaalle sopiva istuvuus.
Esillä olevan keksinnön toinen aspekti on se, että sitä voidaan täydentää lukuisilla järjestelmämalleilla, yksinkertaisesta manuaalisesta tai elektronisesta laitteesta tietokonejärjestelmiin.
Keksinnön toinen piirre on sen kyky kerätä hyväksyttyä istuvuusinformaatiota asi-10 akkaalta ja kuljettaa sitä muualla sijaitseviin valmistuspaikkoihin. Käyttämällä ennalta määritettyjä mittoja tai niitä vastaavia koodeja yhdessä tilauksen ja toimitusin-formaation kanssa voi vähittäiskauppias täyttää nopeasti tilauksen tuotteesta, jota ei ole saatettu varastoluetteloon.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti rakennettujen järjestelmien toinen piirre on se, 15 että niissä käytetään koettuja järjestelmäsääntöjä. Kun uudentyyppisiä vaatteita, kuten esim. paitoja tai jalkineita, harkitaan valmistettavaksi, voidaan tällöin kehittää ja täydentää niiden sovittamiseen soveltuvat säännöt.
:, _ Keksinnön tavoitteet on toteutettu sovitusvaatteella ja laitteella, joiden pääasialli- simmat tunnusmerkit selviävät patenttivaatimusten 1 ja 7 tunnusmerkkiosista.
: : 20 ... Piirustusten selitys: : * kuvio 1 esittää edestä ja sivulta nähtynä keksinnön mukaista sovitusvaatetta ja hyllyä, joka sisältää joukon muita sovitusvaatteita sekä järjestelmää, joka säilyttää niitä koskevan informaation, joka siirretään valmistusjärjestel-25 mään, kuvio 2 esittää kaavamaisesti erään tyyppistä vaatetta, joka voidaan valmistaa käyttämällä esillä olevaa keksintöä, 1 kuvio 3 esittää edestä nähtynä hyllysarjoja, jotka sisältävät sovitusvaatteen, kuvio 4 esittää kulkukaaviota, johon on piirretty sovitusprosessin periaatteelliset 30 vaiheet, kuvio 5 esittää kulkukaaviota, joka kuvaa sovitusprosessin erään osan yksityis-. · kohtaisia vaiheita, : 1 kuvio 6 esittää kulkukaaviota, joka kuvaa toista esimerkkiä sovitusprosessin mah dollisesta yksityiskohtaisesta vaiheesta, 6 112588 kuvio 7 esittää kulkukaaviota esillä olevan keksinnön mukaan rakennetun järjestelmän periaatteellisesta logiikasta, kuvio 8 esittää perspektiivisesti edestä nähtynä muutamia esillä olevan keksinnön mukaan rakennettuja järjestelmän suoritusmuotoja, 5 kuvio 9 esittää perspektiivisesti edestä nähtynä muutamaa syöttölaitetta, kuvio 10 esittää kulkukaaviota vaiheista, joita käytetään niiden mittojen määrittämiseen, joita käytetään sovitusvaatteen konstruoimiseen, valmistettavan määrän määrittämiseen sekä säännöt niiden kokeiluun, kuvio 11 esittää kolmea esimerkkiä niistä mitoista, jotka on harkittu hypoteettiseen 10 sovitukseen, kuvio 12 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteen kosketusruutunäyttöä, jota käytetään istuvuusinformaation keräämiseen ja joka kuvaa ruutua aloitusvaiheessa, kuvio 13 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteen kosketusruutunäyttöä, 15 jota käytetään istuvuusinformaation keräämiseen ja joka kuvaa ruutua, joka esittää valintoja, jotka jätetään huomioimatta mahdollisen ostajan istuvuus vastausten perusteella, kuvio 14 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteen kosketusruutunäyttöä, jota käytetään istuvuusinformaation keräämiseen ja joka kuvaa ensim-20 mäisten mittainformaatioiden näppäilyn vaihtoehtoista tapaa.
' · · kuvio 15 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteen kosketusruutunäyttöä, : ’ jota käytetään istuvuusinformaation keräämiseen ja joka kuvaa kahden • . sovituksen tuloksia.
: ’ kuvio 16 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteen kosketusruutunäyttöä, : 25 jota käytetään istuvuusinformaation keräämiseen ja joka kuvaa valitun ; sovitusvaatteen hameen pituuden valintoja, kuvio 17 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteen kosketusruutunäyttöä, jota käytetään istuvuusinformaation keräämiseen ja joka kuvaa lopullisia hyväksymis- ja ostovalintoja, ja 30 kuvio 18 esittää esillä olevan keksinnön mukaista sekasovitusvaatekappaleparia.
Kuvio 1 esittää sovitusvaatetta 10 naisten farmarihousuparin muodossa. Kuten am-mattimiehille on selvää, kyetään erityyppisen vaatteen, kuten ihmisten tai lemmikkieläinten tai huonekalujen istuvien verhouksien tai muiden kohteiden mille tahansa - . vaatemäärälle valmistamaan mittojen suhteen merkittävät muunnokset esillä olevan ! 35 keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen avulla.
7 112588
Sivukuva 12 esittää sovitusvaatetta 10, joka kantaa mittauslaitetta 14. Esillä olevan keksinnön edullisessa suoritusmuodossa on huomattava määrä sovitusvaatteita 10, joista jokaisella on toisistaan poikkeava mitat ja joita säilytetään vähittäiskauppiaan myymälässä tai säilytyspaikoissa tai telineissä kuten hyllyissä 20. Saatavuuden hel-5 pottamiseksi on hyllyn 20 jokaisessa kuutiossa 30 tietty määrä sovitusvaatteita 10. Tässä on kuutiossa 30 esitetty olevan viisi erilaista sovitusvaatetta 10. Tässä esimerkissä on lähes 500 sovitusvaatetta, joista jokainen sisältää mittoja, joita käytetään jokaisessa muussakin sovitusvaatteessa. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa näitä ei tavallisesti käytetä tavaravarastona, mutta ne on varattu sovituksia varten. Jokainen 10 sovitusvaate 10 on merkitty, jotta se voidaan tunnistaa ja jotta käyttäjä voi erottaa sen kaikista muista sovitusvaatteista. Merkki laaditaan edullisimmin etiketin muotoon, joka on tietokoneen luettavassa muodossa ja joka esimerkiksi on skannattava-na viivakoodina. Merkki voidaan vaihtoehtoisesti asettaa suoraan sovitusvaatteeseen käyttäen siinä edullisesti poispestävää merkkiä, mikäli siten merkitty sovitusvaate on 15 tarkoitettu asiakkaalle myytäväksi ja käytettäväksi. Tässä merkissä voi sopivasti olla informaatiota merkityn sovitusvaatteen mitoista tai siinä voi olla koodaus, joka vastaa varastoitua kaavaa, jota voidaan käyttää vaatekappaleen uudelleen valmistamiseen ja jolla on tarkalleen samat mitat kuin sovitusvaatteella.
Sovitusvaatekappaleiden on istuttava monentyyppisen vartalomallin päälle. Normaa-20 listi luokitetuissa prosesseissa kokoalueiden äärirajoilla muodostuu huonosti istuvia vaatekappaleita (esim. hyvin pienet ja hyvin suuret vaatekappaleet, jotka valmistetaan normaalisti luokitetuissa prosesseissa, voivat olla istuvuudeltaan huonot). Pidämme parempana käyttää kaksoisluokitettua prosessia kaavaverkon laatimiseksi, ' · joiden perusteella sovitusvaatteet ja asiakkaan vaatteet valmistetaan. Kaksoisluokite- : · · 25 tussa prosessissa määritetään avainluokituspisteet ja ne pidetään vakiona vaatekap- :,: paleen muuta osaa luokitettaessa. Esimerkiksi kun tuotetaan housujen peruskaavat, pidämme tällöin avainluokituspisteenä vyötäröä. Tätä pidetään vakiona vaatekappaleen muuta osaa luokitettaessa. Tuloksena olevasta kaavasta tulee normaalin luoki-tusprosessin peruskaava, jota käytetään muiden kaavojen laadinnassa. Tuloksena . ·. : 30 olevia kaksoisluokitettuja kaavoja voidaan käyttää paremmin istuvien vaatekappalei- . · · ·' den luomiseen.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa sovitusvaatteita 10 varastoidaan niiden mitto-...·: jen mukaisten kokojen mukaisesti järjestettynä. Esimerkkinä naisten housuja, joissa ..· · sovitusvaatteilla 10 on vyötärön koko 24, säilytetään hyllyn 20 ensimmäisessä pys- •‘ ‘ ‘ 35 tyrivissä ja jolloin jokainen kuutio 30 sisältää 5 paria samaa lannekokoa. Lannekoot ' · . kasvavat ennalta määritetyllä määrällä, esimerkiksi farmarihousuissa yhdellä tuu- δ 112588 maila jokaista kuutiota 30 kohden, joissa on viisi sovitusvaatetta 10. Sovitusvaatteita 10, joilla on viisi erilaista haarakorkeusmittaa, pidetään tässä esimerkissä kutakin tiettyä vyötärö-/lanneyhdistelmää kuutiossa 30. Kuten tullaan esittämään, käytetään tämän keksinnön menetelmää määräämään varastoon valmistettava määrä sovitus-5 vaatteita 10 ja yhdessä niiden mittojen kanssa vaatteen, kuten naisten farmarihousujen valikoidun kuosin ja muodon määräämiseen.
Kuten kuvio 2 esittää ja kuten edellä on todettu, sovitusvaatteet voidaan tietyissä tapauksissa varustaa mittanauhalla 14, joka on kiinnitetty yhden tai useamman mitan suuntaisesti, mikä tekee muuttuvan mitan mittaamisen helpoksi. Tämä on erityisen 10 käytännöllistä mitattaessa pituudesta riippuvia mittoja, kuten esimerkiksi housujen lahkeen pituutta, paitojen hihan pituutta ja hameen pituutta, ja mikä alentaa muutoin vaadittavien sovitusvaatekappaleiden kokonaismäärää.
Kuten kuvio 1 esittää, järjestelmää 40 käytetään vähittäiskauppiaan myymälässä ennalta määritettyjen kaavojen mittojen tai muun informaatiotunnisteen varastointiin ja 15 jotka vastaavat jokaista hyllyssä 20 olevaa sovitusvaatetta 10. Myöskin muita järjestelmiä tai päätteitä 42 voidaan käyttää. Kaavat ja niitä vastaavat sovitusvaatekappa-leet muodostavat muuttuvien kriittisten mittojen verkon. Esimerkiksi housujen kohdalla kriittiset verkon muodostavat mitat ovat vyötärö, lanne ja haarakorkeus. Ne muodostavat kolmidimensionaalisen kaavaverkon, joka muuttuu ennalta määritetty-20 jen kasvumittojen mukaan.
. Edullista on se, että tällöin ei ole tarpeen valmistaa sovitusvaatekappaletta jokaiselle ,, : järjestelmässä 40 varastoidulle kaavalle. Sovitusvaatekappaleiden määrää voidaan . · vähentää huonontamatta kuitenkaan merkittävästi parhaiten istuvien kaavojen tun- nistettavuusmahdollisuutta, kun vain sopiva määrä sovitusvaatekappaleita on ole-25 massa. Esimerkiksi kriittisen mitan suhteen voitaisiin valmistaa sovitusvaatekappaleita joka toisen mittamuutoksen perusteella sen sijaan, että ne valmistettaisiin jokaisen mittamuutoksen mukaan. Jos asiakas tässä tilanteessa hakee sopivasti istuvaa farmarihousuparia ja kaikki muut mitat paitsi vyötärömitta olisivat hyväksyttävät, jos yhden sovitusvaatekappaleen vyötärömitta on hieman liian pieni ja seuraavan : ’ 30 suuremman sovitusvaatekappaleen vyötärömitta on hieman liian suuri, niin järjes- ,···’ telmä valitsee kaavan, jonka vyötärömitta jää ensimmäisen ja toisen sovitusvaate kappaleen väliin.
• Esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen mukaan asiakkaan kriitti- . . set mitat mitataan. Esimerkiksi kuten edellä on todettu, jos sovitettava vaatekappale 35 on housut, kriittiset aloitusmitat ovat vyötärö, lanne ja haarakorkeus. Nämä kriittiset 9 112588 mittaukset voidaan tehdä millä tahansa sopivalla mittauslaitteella, mutta edullisemmin ne suoritetaan automaattisella digitaalisella nauhamittauslaitteella, joka voidaan kytkeä järjestelmään 40 mittausten automaattista varastointia varten. Eräs esimerkki tällaisesta laitteesta on löydettävissä US-patenttijulkaisusta S/N 08/428 671, jätetty 5 26.4.1995. Tällainen laite on hyödyllinen, koska se olennaisesti alentaa virheellisten tietojen syöttöä ja koska kokematon työntekijä pystyy sitä helposti käyttämään.
Aloitusmittaukset syötetään järjestelmään 40, joka valikoi asiakkaalle sopivimmin istuvan sovitusvaatteen 10. Asiakas kokeilee valikoitua sovitusvaatetta 10 ja raportoi istuvuusinformaation myyjälle, joka syöttää sen järjestelmään 40. Jos sovitettavana 10 on esimerkiksi farmarihousut, jonka kriittiset mitat ovat vyötärö, lanne ja haarakor-keus, saattaa asiakas ilmoittaa, että vyötärö on liian pieni, mutta lanne ja haarakor-keus ovat sopivat. Sen jälkeen järjestelmä 40 etsii verkosta saman lanne- ja haara-korkeusmitan omaavan sovitusvaatekappaleen, mutta seuraavaa suurempaa vyötä-römittaa. Järjestelmä suosittaa tätä seuraavaa sovitusvaatetta 10 ja asiakas kokeilee 15 sitä. Prosessi, jossa syötetään asiakkaan palaute/valinnat järjestelmään 40 ja tunnistetaan toinen sovitusvaatekappale, toistuu, kunnes asiakas on hyväksynyt sopivan istuvuuden. Sellaisille vaatekappaleille, joilla on yksi tai useampi muuttuva mitta, joka mitataan sisäänrakennetulla mittauslaitteella, kuten kuvion 1 esittämällä nauha-mittauslaitteella 14, sopiva pituusmitta voidaan määrittää säätämällä vaatekappaleen . · . 20 tämän osan pituutta asiakkaan valinnan mukaan ja lukemalla ko. mitta nauhalta.
Koukku- ja lenkkityyppisiä kiinnittimiä, kuten Velcro®-nauhaa, voidaan käyttää vaatekappaleen toisen pään kiinnittämiseen sopivaan asemaan, jotta asiakas voi katsella vaatekappaleen osan säädettyä pituutta päätelläkseen, onko valittu pituus tyydyttävä. Sen jälkeen mitattu mitta voidaan syöttää järjestelmään 40, joka edullisesti : ’ 25 tunnistaa kaavan, jolla on haluttu mitta, tai joka vaihtoehtoisesti säätää kaavaa sopivaan pituuteen. Sopiva istuvuus voidaan merkitä järjestelmään 40 ja siirtää edelleen verkkopalvelimeen 50, jossa verkko ja muut osoiteinformaatiot ovat talletetut levyille tai muihin muistilaitteisiin 52. Asiakkaan hyväksymät sovitusvaatteen 10 tarkat mitat voidaan sitten siirtää valmistajalla olevaan leikkuun ohjausyksikköön 60 ,·*·. 30 tai (tässä esittämättä jätettyyn) kaavatulostimeen paperikaavan tuottamiseksi.
' ·: . Eräässä edullisessa suoritusmuodossa leikkuun ohjausyksikkö 60 sisältää informaa- : tiota, joka liittyy asiakkaan hyväksymän sovitusvaatteen 10 tarkkojen mittojen mu- ’kaisen tuotteen leikkuuosien ennalta määritettyihin kaavoihin. Kun ne on leikattu, voidaan tuotetta seurata valmistusjärjestelmän 70 avulla. Valmistusjärjestelmä 70 35 voi sisältää useita alijärjestelmiä, kuten QA-seurantajärjestelmän 80 ja lähetysjärjes-telmän 90. Leikkuun jälkeen tuote voidaan ommella ompeluasemalla 110, käsitellä 10 112588 käsittelyasemalla 120, pakata asemalla 123 ja lähettää vähittäiskauppiaan myymälään tai suoraan asiakkaalle lähetysjärjestelmän 90 avulla.
Kuvioon 2 viitaten esitetään muutaman kuosista sovitusvaatteita 10. Sovitusvaate 10 esitetään tässä naisten farmarihousuparina, jossa on ennalta määritetyt lanteen 10a, 5 vyötärön 10b ja haarakorkeuden 10c mitat. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa haarakorkeus mitataan housuparm tai farmarihousuparin haaran ja vyötärön välisenä välinä, edestä taakse. Jos haarakorkeus on lyhyempi, tulee vyötärö istumaan alempana käyttäjän yllä. Jos haarakorkeus on suurempi, tulee vyötärö olemaan korkeammalla käyttäjän yllä.
10 Edelleen kuvioon 2 viitaten esitetään paitaa 13 toisentyyppisenä kuosina. Vastaavasti voidaan esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen avulla valmistaa jalkineita kuten saappaita 17 tai istuva vaate kuten hansikkaat 18.
Kuvio 2 esittää edelleen kaavan lOx, joka käsittää useita osia lOz. Jokainen osa voidaan merkitä koodilla lOy, joka vastaa samoja mittoja kuin tietyllä sovitusvaatteella 15 10 on. Kuten edellä sovitusvaatekappaleiden kohdalla on todettu, voidaan kaavan koodimerkintä asettaa etikettiin tai merkitä suoraan kaavaosiin, ja koodi itse voi käsittää tietokoneella luettavan merkin, kuten skannattavan viivakoodin. Kuvio 2 esittää edelleen sovitusvaatteen 10 sivukuvaa 12, jossa ulkolahkeeseen on kiinnitetty : mittauslaite 14. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa on laite 14 merkitty farmari- : · _ 20 housuparin lahkeen pituuden sallivilla mitoilla.
*· Kuvioon 3 viitaten voidaan havaita, että hyllyjen 20 jokainen kuutio 30 sisältää viisi sovitusvaatetta 10, joista jokaisella on sama lannemitta 10a ja vyötärömitta 10b, : "· mutta jolloin jokaisella on erilainen haarakorkeusmitta 10c. Näin ollen tässä keksin- ν' nön edullisessa suoritusmuodon esityksessä käytetään lähes 500 erilaista sovitusvaa- 25 teparia 10 istuvuuden määräämiseen. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa on jokaista vyötärö-, lanne- ja haarakorkeusyhdistelmää varten ainakin 9 mahdollista lahkeen- tai hameenpituutta. Näin ollen käytetään usean tuhannen erilaisen vartalo-. ·. mitan yhdistelmiä tai kokoja lopullisen vaatteen aikaansaamiseksi.
Kuvioon 4 viitaten esitetään istuvuuden määrittämiseen käytettävää menetelmää ja ;' “ 30 laitetta vähittäiskauppiaan myymälässä tapahtuvan prosessin kulkukaavion muodos- v ·; sa. Kun asiakas on tullut myymälään vaiheessa AO, voi myymäläapulainen ottaa asi- ' akkaan mitat vaiheessa AI tai vaihtoehtoisesti kysyä asiakkaalta hänen normaaliko- 1 “ koaan. Seuraavassa vaiheessa A12 myymäläapulainen näppäilee järjestelmään lan teen 10a, vyötärön 10b ja haarakorkeuden 10c informaation käyttäen asiakkaalta ke- 11 112588 rättyjä tietoja. Vaiheessa A3 järjestelmä ehdottaa sovitettavaksi tiettyä sovitusvaatet-ta 10. Tilanteessa, jossa tapahtuu useita satoja tai tuhansia sovituksia, hakee myy-mäläapulainen tyypillisesti tietyn sovitusvaatteen 10, jota järjestelmä ehdottaa, ja mikä tässä esitetään vaiheena A4. Asiakkaan sovitettua tätä sovitusvaatetta 10 ja mi-5 käli hänen mielestään istuvuus on hyvä ja hän pitää sovitusvaatteesta 10, kuten vaihe Ali ilmaisee, myymäläapulainen etenee vaiheeseen A13 tallentaakseen hameen mittoja tai lahkeen nauhamittoja koskevan informaation ja näppäilee tilauksen järjestelmään vaiheessa A14.
Kuvio 4 esittää edelleen sen, että mikäli asiakas haluaa vaiheen A5 esittämällä taval-10 la muutoksia, kuten löysemmän vyötärön tai lanteen tai korkeamman tai matalamman haarakorkeuden, merkitsee myymäläapulainen nämä muutokset järjestelmään vaiheessa A6. Käyttämällä ennalta määritettyjä sääntöjä järjestelmä suosittelee vaiheessa A7 kokeilemaan uutta sovitusvaatetta, jonka mitat ovat paljon lähempänä niitä, jotka ovat merkityt halutuiksi. Myymäläapulainen hakee vaiheessa A8 uuden 15 sovitusvaatteen 10 ja asiakas kokeilee sitä vaiheessa A9. Mikäli asiakkaan mielestä istuvuus on hyvä ja hän pitää tästä sovitusvaatteesta 10 (vaihe A12), suoritetaan vaiheet A13 ja A14. Mikäli ei ja asiakas haluaa lisämuutoksia kuten vaihe AIO esittää, toistetaan vaiheet A6-A10, kunnes asiakas joko hyväksyy sovitusvaatteen 10 tai päättää olla ostamatta (DNP).
20 Kuvio 5 esittää yksityiskohtaisemmin kulkukaaviona esillä olevan keksinnön muutamien vaiheiden toimintoja. Vaiheessa BO on asiakas tällöin kokeillut yllään sovitus-vaatetta 10, joka on housupari ja johon hän haluaa enemmän tilaa istuinalueelle. Ennalta määritettyjä sääntöjä käyttäen järjestelmä ehdottaa lanteen 10a mittojen suurentamista vaiheessa Bl. Mikäli tämä uusi sovitusvaate 10 istuu (vaihe B2), ete-25 nee myymäläapulainen edellisessä kuviossa 4 olevaan vaiheeseen A13 lisäinformaation keräämiseksi.
Takaisin kuvioon 5 ja mikäli uusi sovitusvaate 10 ei istu, järjestelmä ehdottaa jälleen lannemittojen 10a suurentamista sekä ehdottaa vielä toista sovitusvaatetta 10, jolla nämä uudet mitat on vaiheessa B3. Vaiheessa B4 tarkistetaan tämän sovitus-: 30 vaatteen istuvuus. Mikäli se ei istu, etenee järjestelmä vaiheeseen B5, jotta havai- taan, onko hyväksyttävää ”muoti”-rajaa olemassa. Esimerkiksi kun esillä olevalla V keksinnöllä voidaan määrittää satoja tai tuhansia vaatekappaleita, saattaa tietty val- . , mistaja päättää, että ei ole taloudellisesti järkevää yrittää myydä tietyt mitat omaavia i ’· vaatekappaleita. Tämä ”muoti”-raja voidaan liittää tähän järjestelmään. Järjestelmä : ’ 35 saattaa ehdottaa vaihtoehtoista sovitusvaatesarjaa 10 ja sellaista, jossa on suurempi haarakorkeus 10c kuin mikä ilmaistaan vaiheessa B6. On mahdollista ehdottaa asi- 12 112588 akkaalle istuvaa sovitusvaatetta 10 siten, että siinä on se tai suurempi vyötärö 10b kuin mitä vaiheessa B6 voitaisiin ehdottaa, mutta joka pysyy valmistajan määräämissä ”muoti”-rajoissa. Mikäli uusi sovitusvaate 10 istuu (vaihe 7), ohjaa järjestelmä myymäläapulaista menemään vaiheeseen A13. Mikäli ei, niin tällöin tehdään 5 vaiheessa B8 toinen ehdotus, nimittäin aloitetaan suuremmalla vyötäröllä.
Kuvio 6 esittää prosessin toista muunnossarjaa, jossa asiakas toivoo farmarihousu-jensa istuvan alempana lanteellaan (vaihe CO). Esillä oleva keksintö ehdottaa lyhyempää haarakorkeutta, ensiksi vaiheessa Cl ja jatkuen kunnes vaiheessa C5 saavutetaan ”muoti”-raja. Mikäli sovitusvaate 10 ei vieläkään istu, järjestelmä ehdottaa suu-10 rempaa vyötäröä, kuten vaiheessa C6 esitetään. Prosessi jatkuu, kunnes asiakas hyväksyy istuvuuden tai hän päättää olla ostamatta.
Kuvioon 7 viitaten esitetään edullisen suoritusmuodon logiikan yleiskulkukaaviota. Olettaen, että asiakas kokeilee sovitusvaateparia 10 vaiheessa D0, järjestelmä tarkistaa istuvuuden Dl:ssä. Jos tuo sovitusvaate 10 istuu ja jos asiakas haluaa tilata sen, 15 tilaus suoritetaan vaiheessa D2. Mikäli tuo vaate ei istu, järjestelmä tarkistaa, oliko asiakas hyväksynyt tuon vyötärömitan D3:ssa. Jos ei, seuraava tarkistus tehdään, jotta nähdään, onko vyötärön ”muoti”-raja saavutettu vaiheessa D4. Jos kyllä, järjestelmä tarkistaa, onko joko erilainen lanne-ehdotus 10a tai haarakorkeusehdotus 10b mahdollista vaiheessa D5. Jos kyllä, niin tällöin ehdotetaan erilaista sovitusvaatetta 20 10. Jos ei, niin mikään muukaan valinta ei osoittaudu mahdolliseksi ja järjestelmä ' etenee DB:hen kerätäkseen oston hylkäämisinformaatiota vaiheessa 16.
Huomaa, että järjestelmä määrää sen, että yhden tai useamman mitan valinnat eivät ole kauempaa saatavilla, koska nämä valinnat on tehty mahdottomiksi siten, että käyttäjä ei voi valita niitä.
25 Kuvio 7 esittää edelleen sen, että mikäli vyötärörajaa ei ole saavutettu, etenee prosessi vaiheeseen D7, jotta nähdään, ovatko lannemitat 10a hyväksytyt. Vastaava prosessi, joka on selitetty vyötärön mittoihin viitaten tapahtuu nyt vaiheissa D8, D9 ja D10. Mikäli mittojen valinnat ovat edelleen mahdollisia, järjestelmä kysyy, onko juuri senhetkisen sovitusvaatteen 10 haarakorkeus 10c hyväksytty vaiheessa Dll.
, ; 30 Mikäli ei, niin rajat ja jäljellä olevat valinnat tarkistetaan vaiheissa D12 ja D13.
·· Järjestelmä jatkaa tekemällä ne valinnat mahdottomiksi, jotka sen määräyksen mu- ‘ kaan eivät enää ole saatavilla. Kuvio 7 esittää lopuksi vaiheessa D15 voidaanko vielä ehdottaa mitään valintoja, mikäli yhtään sovitusvaatetta 10 ei vielä ole hyväksytty. Mikäli jotain on jäljellä, järjestelmä etenee vaiheeseen D17 ja ehdottaa yhtä 35 sovitusvaatetta ja asiakas kokeilee sitä.
13 112588
Kuvioon 8 viitaten selviää ammattimiehelle se, että esillä olevan keksinnön menetelmää ja laitetta voidaan täydentää eri tavoin. Esimerkiksi manuaalijärjestelmässä voidaan käyttää kortistoa 41 yhdessä käyttöohjekirjan tai taulukon kanssa, jotta päästään edellä olleessa kuviossa kuvatun logiikan läpi. Vaihtoehtoisesti tässä voi-5 täisiin käyttää elektronista laitetta 42, kuten pelkkää kämmenmikrolaitetta, joka on vastaava kuin esiohjelmoitava sähkölaskin. Kumpaakin näistä voitaisiin käyttää yhdistettynä faksiin 43 tai modeemiin 44 istuvuusinformaation siirtämiseksi valmistusjärjestelmään.
Kuvio 8 esittää edelleen kuinka ääniaktivoitava järjestelmä tai laite 45 voidaan yh-10 distää tietokonejärjestelmään 40 keksinnön täydentämistä varten.
Kuvioon 9 viitaten esitetään esillä olevan keksinnön edullinen suoritusmuoto, joka käyttää vuorovaikutteista kosketusnäyttöä 40c. Myöskin voitaisiin käyttää yksinkertaisempaa, näppäimistöllä varustettua laitetta 40b. Edullisessa suoritusmuodossa on kosketusnäyttö 40c kytketty järjestelmään 40 ja näppäimistöön. Eräässä edullisessa 15 suoritusmuodossa käytetään teollisuuskäyttöön standardoitua mikroa, joka on varustettu kosketusherkällä näytöllä ja näppäimistöllä. Mikro ohjelmoidaan Visual Basic-ohjelmointikieleen liitännän helppokäyttöisyyden aikaansaamiseksi, mutta ammattimiehelle on selvää, että tässä voidaan käyttää useita eri tietokonejärjestelmiä, kuten sylimikroja, isoja tietokoneita, minitietokoneita, rinnakkaisia suorittimia, hermo-20 verkkoja, jne. Vastaavasti on olemassa joukko ohjelmointikieliä, jotka mahdollistavat graafisen käyttäjäliittymän tai ääniliittymän tai muun liittymän aikaansaamisen, jota sekä myymäläapulainen tai asiakas voi yksinkertaisesti ja helposti käyttää. Edullinen suoritusmuoto tallettaa mittainformaation matriisiin tai taulukkoon ja pääsee sinne käsiksi hakeakseen sen sieltä. Edellä kuvattuja logiikankulkuja voidaan 25 täydentää monella tavalla tällaiseen informaatioon käsiksi pääsemistä varten, sisältäen ohjelmiston, kiinteän ohjelmiston, laitteiston jne.
Kuvioon 10 viitaten esitetään esillä olevassa keksinnössä käytettyä menetelmää, jolla määritetään sovitusvaatteen 10 määrät ja mitat. Kulkukaavio ilmaisee sen, että 1. 1 vaatteen kuosi ja muoto valitaan vaiheessa E0. Eräässä edullisessa suoritusmuodos- :30 sa tämä muoto on naisten farmarihousut. Mutta alan ammattimiehelle on selvää, että " · täten voidaan valita paidat, hansikkaat, jalkineet tai monen muun tyyppiset sovitetut .... vaatteet.
Seuraavaksi vaiheessa El valitaan perusjoukkonäyte. Sen koko riippuu valitun vaatekuosin tyypistä. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa suoritettiin suunnilleen 35 1300 erillistä mittausta. Vaiheessa E2 nämä mitat kootaan joko henkilöistä, jotka 14 112588 mitataan ensimmäistä kertaa tai, jos on olemassa jotain asiaankuuluvaa tietokantaa, niin niistä.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa otetaan mitat ainakin näytteen alaryhmästä siten, että asiantuntija voi huomata, mitä mittaeroja näissä henkilöissä voidaan kul-5 loinkin erottaa. Eräässä edullisessa suoritusmuodossa on esim. havaittu, että naiset, jotka sovittivat erikokoisia farmarihousuja, eivät yleensä kyenneet havaitsemaan vä-hempiä kuin yhden tuuman eroja vyötärömitoissa 10 b tai lannemitoissa 10a. Mutta useimmat mitatut naiset kykenivät havaitsemaan niinkin pienet kuin puolen tuuman mittaerot haarakorkeuden 10c mitoissa. Nämä havainnot on tehty vaiheessa E3 ja 10 käytetty vaiheessa E4 yhdessä minkä tahansa ”muoti”-rajoihin liittyvän asiaankuuluvan informaation kanssa sovitusvaatteiden 10 valintasääntöjen kehittämiseksi vaiheeseen E4. Informaatiota käytetään myöskin vaiheessa E5, kun päätetään, kuinka monta sovitusvaatetta 10 on valmistettava ja vaiheessa E6, kun päätetään, kuinka monta kaavaa on valmistettava.
15 Todettakoon tässä, että käytettäessä edullisessa suoritusmuodossa sovitusvaatteisiin 10 kaavoja, on mahdollista, että muissa vaatteissa, kuten valetuissa tai muokatuissa sovitusvaatteissa 10, ei tarvita kaavoja.
Kuvioon 11 viitaten esitetään esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän ja lait-,,, teen mukainen valintaprosessi. Korteissa 1 IA, 11B ja 11C esitetään farmarihousu- 20 parin vyötärömitat 10b, lannemitat 10a ja haarakorkeudet 10c yhdessä mahdollisen ; ·' lahkeen tai hameen pituuksien 14a kera.
., Kuvion 11 esittämät esimerkit on esitetty myymäläapulaisen näkökulmasta hänen 1 ( | käyttäessään laitetta, joka liittyy seuraavissa kuvioissa 12-17 olevaan järjestelmään.
Kuvioon 12 viitaten esitetään edullisen suoritusmuodon kosketusnäyttö, jossa on 25 kuvattu joukko "nappivalintamahdollisuuksia". Napit 205, 210 ja 215 ilmaisevat, että myymäläapulainen on näppäillyt mahdollisen ostajan nimen (Amy Smith) ja myymäläapulaisen alkukirjaimet (bp).
* » ' , Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa myymäläapulainen ottaa asiakkaas- ,'" ta mitat ja näppäilee hänen mittansa näyttöön, tässä esitetty nappina 220, jossa on 30 vyötäröarvo 29, nappina 225, jossa on lannearvo 42 ja nappina 230, jossa on haa- · rakorkeus 25½.
15 112588
Nappia 235 voidaan käyttää ilmaisemaan sen, että asiakas ei ostanut mitään. Napilla 240 voidaan valita tukea jostain edellisestä näytöstä ja nappia 245 voidaan käyttää silloin, kun myymäläapulainen haluaa aloittaa alusta uudelleen.
Kuvioon 13 viitaten esitetään näyttöpinta, jossa nappi 300 esittää asiakkaasta otettu-5 ja mittoja ja jossa on sovitusvaatteen 10 lista 320, joka esittää ehdotettua sovitus-vaatetta 10. (Kuvio 14 esittää tapaa mittojen merkitsemiseksi ylös, mikäli mitään mittoja ei ole otettu. Joko myymäläapulainen tai mahdollinen ostaja voivat näppäillä ostajan normikoon taulukosta 223. Järjestelmä kääntää valitun koon ehdotettavan sovitusvaatteen 10 mittoihin).
10 Kuvio 13 esittää edelleen nappeja, joissa on varjostetut osat 337. Nämä mittavalin-nat tai valitut mitat on järjestelmän taholta tehty toimettomiksi sen jälkeen kun asiakas on raportoinut, että jotkin mitat eivät istu. Ne napit 360-380, joissa ei ole mitään varjostettua osaa, sisältävät jäljelle jääneet valinnat.
Kuvio 15 esittää valintanäyttöjä sovitusvaatteen 10 sovittamisen jälkeen. Kuvio 16 15 esittää lahkeen tai hameen mittojen yhdistämistä, kun sovitusvaate 10 on valikoitu. Tässä asiakas haluaa napissa 280 olevan ompelusauman 28.
Kuvio 17 esittää ruutua, jota käytetään, kun kaikki mitat on hyväksytty. Mikäli asia-: kas haluaa tehdä tilauksen, painetaan nappia 383, jolloin kutsutaan tilauksen infor- . .. maatioruudut esille, mikäli niin halutaan. Nappia 385 voidaan käyttää lähetysinfor- ; 20 maatiota varten olevien ruutujen kutsumiseen ja jota valmistusjärjestelmä käyttää.
Kuvio 17 esittää edelleen maksumenetelmiä, jotka voidaan valita napista 990.
Edellä selitettyä järjestelmää voidaan helposti soveltaa laajaan valikoimaan erityyppisiä ja eri tavoin viimeisteltyjä vaatekappaleita, ja tarvitsematta kaikkien kuosien ja viimeistelytyyppien mukaisia sovitusvaatekappaleita. Asiakas voi ilmaista 25 valintansa kahden eri mallin välillä samalla määrällä sovitusvaatekappaleita kuin . . käytetään yhden mallin kohdalla tarjoamalla seka- tai yhdistelmäsovitusvaatekappa- leita, joissa vaatekappale on jaettu kahteen puoliskoon, edullisesti pitkin kuvion 18 esittämää symmetria-akselia 400, jolloin sovitusvaatteen toinen puolisko on yhtä mallia ja sovitusvaatteen toinen puolisko on toista mallia. Asiakas voi sitten valita : · : 30 istuvuudeltaan ja pituudeltaan parhaan vaatekappaleen edellä selitetyllä tavalla ja katsoa sitten itseään peilistä, toiselta puolelta ensimmäisen mallin osalta ja toiselta puolelta toisen mallin osalta, ja suorittaa valinnan niiden väliltä. Esimerkiksi farmarihousujen malli voi vaihdella siten, että toisessa mallissa on suippeneva lahje ja toisessa alaosastaan leviävä lahje. Jotta asiakkaalle voidaan havainnollistaa, miltä hän 16 112588 näyttää molemmissa malleissa, voidaan sitä varten valmistaa yhdistelmäsovitusvaat-teet, kuten kuvio 18 esittää, ja jossa housussa on yksi suippeneva lahje 402 ja yksi leviävä, jalan peittävä lahje 404. Samoin voidaan valmistaa yhdistelmäsovituspaita, jossa on yksi normaali hiha 406 ja yksi väljä hiha 408. Kun parhaiten istuva sovi-5 tusvaatekappale on löydetty käyttäen siihen edellä yksityiskohtaisesti selitettyä menetelmää ja kun käänteen pituus on säädetty, asiakkaat voivat katsella itseään peilistä tehdäkseen valinnan, kumpaa mallia he pitävät parhaana.
Asiakas voi valita myös usean kankaan välillä, kun hän on hyväksynyt istuvuuden. Mutta kuten hyvin tunnetaan, eri kankailla on eri kutistuvuusominaisuudet, riippuen 10 valmistusvaihtoehdoista, joihin kuuluvat värjäystyyppi, viimeistely, kudontatyyppi ja lankatyyppi. Esimerkiksi denimi on hyvin herkkä kutistumaan. Sen mukaan kaavoissa on huomioitava se kutistuvuus, joka normaalisti odotetaan tietyltä kankaalta ja viimeistelyltä. Olisi hyvin työlästä ja kallista laatia kaavaverkot kaikille asiakkaan valinnassa oleville kankaille. Näin ollen uskomme, että olisi edullista laatia perus-15 kaavojen verkko, joka voidaan varustaa kaavapisteisiin liittyvin selityksin, ja jotka kaavapisteet voidaan säätää istuvuuden löydyttyä, ja kun valittua sovitusvaatekappa-letta vastaava kaava on tunnistettu. Siten kaavoja voidaan säätää myöhemmin odotettavissa olevan kutistumisen kompensoimiseksi, kun ommeltu vaatekappale kulkee viimeistelyprosessin kautta, esimerkiksi kivipesun, valkaisun, värjäyksen tai vastaa-20 van kautta, jolla aikaansaadaan haluttu viimeistys. Tässä voidaan käyttää mitä tahansa kaavojen säätöohjelmaa, jolla peruskaavoja säädetään kutistumisen kompensoimiseksi.
Ammattimies käsittää sen, että edellä selitetyt suoritusmuodot ovat vain kuvaavia, ja : · että muut tämän esityksen hengen mukaiset järjestelmät tulevat kuulumaan keksin- ·' ' 25 non suoja-alan piiriin.

Claims (17)

17 112588
1. Sovitusvaate (10), jota käytetään mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä, jossa on laite (20) ennalta määritettyjen vaatekaavojen (10X) tallentamiseksi ja jossa jokainen sovitusvaatekappale vastaa yhtä ennalta määritettyä vaatekaavaa, johon sovi- 5 tusvaatekappaleeseen kuuluu: suuri määrä ennalta määritetyn mittaisia työkappaleita (10Z), jotka on ommeltu yhteen ja viimeistelty vaatteen muodostamiseksi, jonka kriittiset mitat ovat ennalta määritettyä kokoa; ja merkintä (10Y) sovitusvaatteen kriittisten mittojen tunnistamiseksi ja sovitusvaat-10 teen kytkemiseksi vastaavaan yhteen vaatekaavaan, joka on tallennettu mittatilaus-ja valmistusjärjestelmään, tunnettu siitä, että työkappaleiden (10Z) mitat lasketaan käyttämällä tavanomaista mittakaavan mukaista muuntojärjestelmää ja kaksinkertaista asteitusprosessia, jossa ensiksi määritelty avainastepiste pidetään vakiona, ja jäljellä olevat mitat asteitetaan 15 normaalisti peruskaavan muodostamiseksi, mitä seuraa peruskaavan normaali muuntaminen mittakaavan mukaan kaavan muodostamiseksi työkappaleita varten, joita käytetään sovitusvaatteen valmistamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitusvaate (10), tunnettu siitä, että sovitus-vaatteeseen kuuluu lisäksi vaihdettavissa oleva mitta ja mittauslaite (14), joka on 20 kiinnitetty vaihdettavissa olevaa mittaa pitkin, vaihdettavissa olevan mitan mittaamiseksi, kun se on säädetty ostajan toivomusten mukaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sovitusvaate (10), tunnettu siitä, että vaihdettavissa oleva mitta valitaan ryhmästä, johon kuuluu lahkeen pituus, hihan pituus ja hameen pituus.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sovitusvaate (10), tunnettu siitä, että siihen kuuluu lisäksi väline, jolla vaihdettavissa oleva mitta säädetään ja lukitaan haluttuun asentoon mittausta varten.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen sovitusvaate (10), tunnettu siitä, että lukitus-väline on koukku- ja lenkkityyppinen kiinnitin.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitusvaate (10), tunnettu siitä, että vaat teessa on bilateraalinen akseli (400), joka muodostaa sovitusvaatteen ensimmäisen puoliskon (404) ja toisen puoliskon (402), että ensimmäinen puolisko on valmistettu 18 112588 ensimmäiseen tyyliin ja että toinen puolisko on valmistettu toiseen tyyliin, ja jossa ensimmäinen tyyli poikkeaa toisesta tyylistä.
7. Laite valikoitua mallia ja muotoa olevan vaatekappaleen (10) mittatilausta ja valmistusta varten, johon laitteeseen kuuluu: 5 joukko sovitusvaatteita, joista jokaisella sovitusvaatteella on ennalta määritetyt mitat, jotka poikkeavat jokaisen toisen sovitusvaatteen mitoista ja vastaavat yhtä määrättyä mallikaavaa; laite kaavojen muuntamiseksi mittakaavan mukaisesti; ja järjestelmä (40) mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi, tunnettu siitä, että järjestel-10 mä (40) 1. tallentaa ja prosessoi jokaisen sovitusvaatteen ennalta määritetyt mitat yhdessä ainakin yhden mallikaavan mukaan, 2. syöttää tulevan ostajan kriittiset mitat, jotka on ennalta määritetty sovitusvaate- tyypistä, 15 3) määrää sovitusvaatteet, jotka tulevan ostajan tulee sovittaa, 4. kerää suhteellisen istuvuusinformaation tulevan ostajan todella sovittamasta vaatekappaleesta, : 5) määrää, löytyykö tulevalle ostajalle paras istuvuus ja, mikäli ei, muuntaa kaa- .. ,: vaa mittakaavan mukaisesti kaksoisasteitusta käyttäen sellaisen kaavan muodostami- ! ’, 20 seksi, joka antaa parhaan istuvuuden, . : 6) ja ilmoittaa lopulta hyväksytyt ennalta määritetyt mallikaavan mitat valmista mista varten.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen kuuluu mitta uslaite (40), joka aluksi ottaa ylös tulevan ostajan kriittiset mitat.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että mittauslaite (40) on kytketty mainittuun järjestelmään ja automaattisesti kommunikoi sen kanssa.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokainen sovitusvaa- te (10) on merkitty, jotta se erotetaan jokaisesta muusta sovitusvaatteesta. 19 112588
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokainen sovitus-vaate (10) on merkitty viivakoodilla.
12. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokaisessa sovitus-vaatteessa (10) on ensimmäinen puolisko (404) ja toinen puolisko (402), että ensim- 5 mäinen puolisko on muodostettu ensimmäisen tyylin mukaisesti ja että toinen puolisko on muodostettu toisen tyylin mukaisesti ja että ensimmäinen tyyli poikkeaa toisesta tyylistä.
13. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokaiseen sovitus-vaatteeseen (10) sisältyy vaihdettavissa oleva mitta, joka voidaan säätää tulevan 10 ostajan mukaan sen jälkeen kun hyväksyttävä istuvuus kaikkien muiden kriittisten mittojen suhteen on löytynyt, sekä sovitusvaatteeseen yhdistetty mittauslaite (14), jolla voidaan mitata vaihdettavissa olevat mitat, kun sovitusvaate on säädetty tulevan ostajan valinnan mukaan.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että vaihdettavissa 15 oleva mitta valitaan ryhmästä, joka käsittää lahkeen pituuden, hihan pituuden ja hameen pituuden.
15. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu järjestelmään tallennettua tietoa, joka liittyy vaatteelle (10) tapahtuvaan odotettuun kutistumiseen, joka riippuu tulevan ostajan valitsemasta kankaasta ja viimeistelystä, 20 ja että muuntamisväline mittakaavan mukaisesti toimii sen tiedon perusteella, jolla kaavaa muunnetaan valitulle kankaalle viimeistelyn aikana tapahtuvan kutistumisen kompensoimiseksi.
16. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen kuuluu väline (40-45), joka siirtää hyväksyttyyn sovitusvaatteeseen (10) liittyvää tietoa valmista- 25 jalle, joka käyttää sitä valitun vaatteen valmistuksessa.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että tieto välitetään leikkuukoneeseen vaatteen valmistamiseen tarkoitettujen työkappaleiden leikkaami- . seksi t 20 112588
FI971670A 1996-04-19 1997-04-18 Mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä käytettävä sovitusvaate sekä laite mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi sovitusvaatteita hyväksikäyttäen mittatilausvaatteen valmistamista varten FI112588B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US63500896 1996-04-19
US08/635,008 US5768135A (en) 1994-08-12 1996-04-19 Custom apparel manufacturing apparatus and method

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI971670A0 FI971670A0 (fi) 1997-04-18
FI971670A FI971670A (fi) 1997-10-20
FI112588B true FI112588B (fi) 2003-12-31

Family

ID=24546047

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI971670A FI112588B (fi) 1996-04-19 1997-04-18 Mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä käytettävä sovitusvaate sekä laite mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi sovitusvaatteita hyväksikäyttäen mittatilausvaatteen valmistamista varten

Country Status (18)

Country Link
US (1) US5768135A (fi)
EP (1) EP0801905B1 (fi)
JP (1) JPH1046419A (fi)
KR (1) KR100210410B1 (fi)
AR (1) AR006696A1 (fi)
AT (1) ATE208147T1 (fi)
AU (1) AU692122B2 (fi)
BR (1) BR9701857A (fi)
CA (1) CA2202196C (fi)
DE (2) DE69707957D1 (fi)
FI (1) FI112588B (fi)
HK (1) HK1003860A1 (fi)
HU (1) HU222195B1 (fi)
MX (1) MX9702636A (fi)
MY (1) MY114580A (fi)
NO (1) NO971809L (fi)
NZ (1) NZ314559A (fi)
ZA (1) ZA973401B (fi)

Families Citing this family (57)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6415199B1 (en) 1999-02-25 2002-07-02 E-Z Max Apparel Systems, Inc. Method and apparatus for preparing custom-fitted clothing
DE19921063C1 (de) * 1999-05-09 2000-06-29 Christoph Loesch Verfahren zur prozeßgesteuerten Herstellung eines Gegenstandes
US6353770B1 (en) 1999-05-26 2002-03-05 Levi Strauss & Co. Apparatus and method for the remote production of customized clothing
US6421831B1 (en) 1999-06-09 2002-07-23 Levi Strauss & Co. Ergonomic garments
US6968075B1 (en) 2000-05-09 2005-11-22 Chang Kurt C System and method for three-dimensional shape and size measurement
KR20020009236A (ko) * 2000-07-25 2002-02-01 장지일 맞춤식 의류 시스템
US6701207B1 (en) * 2000-11-02 2004-03-02 Kinney & Lange, P.A. Method for integrating information relating to apparel fit, apparel sizing and body form variance
US6564118B1 (en) 2000-12-28 2003-05-13 Priscilla Swab System for creating customized patterns for apparel
JP3652251B2 (ja) * 2001-01-16 2005-05-25 マルコ株式会社 カップ部を有する衣類のオーダーメイド用計測サンプル及びオーダーメイド方式
WO2002076251A2 (en) * 2001-03-08 2002-10-03 Saint Laurie, Ltd. A system and method for fitting clothing
JP4331943B2 (ja) * 2001-04-16 2009-09-16 エスケル エンタープライゼス リミテッド 縮み前の織物パターンを準備する方法及びシステム
JP2002339135A (ja) * 2001-05-18 2002-11-27 Fujitsu Ltd ファッションコーディネート方法、ファッションコーディネートシステム、中央装置、端末装置及びコンピュータプログラム
US6711455B1 (en) 2001-07-20 2004-03-23 Archetype Solutions, Inc. Method for custom fitting of apparel
US20030057025A1 (en) * 2001-09-24 2003-03-27 Bcny International, Inc. Shoe size selection process and associated device and assembly
JP3972115B2 (ja) * 2001-12-17 2007-09-05 株式会社ニットソーイングクラブ 洋裁キット販売店舗
JP3692084B2 (ja) * 2002-02-13 2005-09-07 マルコ株式会社 衣類のオーダーメイド用計測サンプル及びオーダーメイド方式
DE10223375A1 (de) 2002-05-25 2004-04-01 Owayo Gmbh Verfahren zum Herstellen von bedruckten Bekleidungsstücken aus Stoff
JP2004139245A (ja) * 2002-10-16 2004-05-13 Seiko Epson Corp 伝票処理システム及び伝票処理方法
US7058471B2 (en) * 2003-01-14 2006-06-06 Watanabe John S System and method for custom-made clothing
WO2004079555A2 (en) 2003-03-06 2004-09-16 Archetype Solutions, Inc. Look-up table method for custom fitting of apparel
CN104346744A (zh) * 2003-03-20 2015-02-11 姆布里奥有限责任公司 改进衣服合身性的系统和方法
JP4208623B2 (ja) * 2003-03-28 2009-01-14 株式会社Shoei ヘルメットのサイズの適合する種類を選定する方法ならびにこの選定方法を用いてヘルメットのサイズを調整する方法
US7099734B2 (en) 2003-05-22 2006-08-29 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of evaluating the performance of a product using a virtual environment
US20040236455A1 (en) * 2003-05-22 2004-11-25 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of designing a product in a virtual environment
US20040236552A1 (en) * 2003-05-22 2004-11-25 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of evaluating products using a virtual environment
US6810300B1 (en) 2003-05-22 2004-10-26 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of designing a product worn on a body in a virtual environment
US6882897B1 (en) 2004-01-05 2005-04-19 Dennis S. Fernandez Reconfigurable garment definition and production method
US20050234782A1 (en) * 2004-04-14 2005-10-20 Schackne Raney J Clothing and model image generation, combination, display, and selection
US7373284B2 (en) * 2004-05-11 2008-05-13 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of evaluating the performance of a product using a virtual environment
DE102004029162A1 (de) * 2004-06-17 2006-01-19 Gerhard Braun Verfahren zur Herstellung von Fertigungszeichnungen für Einlagen und Fußbettungen
US8660902B2 (en) * 2004-07-23 2014-02-25 Lori Coulter, Llc Methods and systems for selling apparel
US7421306B2 (en) * 2004-09-16 2008-09-02 Sanghati, Llc Apparel size service
US7146239B2 (en) * 2005-02-18 2006-12-05 Loeb Enterprises, Llc Methods and systems for coordinating customized manufacturing of consumer products
TWI294273B (en) * 2005-05-10 2008-03-11 Lucy & Lily Inc Method and apparatus for apparel customization
WO2006135588A2 (en) * 2005-06-10 2006-12-21 Triofit, Inc. Methods for optimally adjusting measurements of garments
US20070073434A1 (en) * 2005-09-28 2007-03-29 Westover Herbert M Disposable custom coat sizing template
US20070234461A1 (en) * 2006-04-04 2007-10-11 Eldred Shellie R Plus-sized clothing for children
AU2006348151A1 (en) * 2006-09-14 2008-03-20 Myshape, Inc. Matching the fit of garments to consumers
US8073560B1 (en) 2007-02-09 2011-12-06 N.W. Synergistic Software, Inc. Method for creation of detailed body measurement parts from extrapolation of standard chart data based on generic body attributes
US20110083331A1 (en) * 2009-10-13 2011-04-14 Elsa Hopman Apparel Fit Guide
US8307560B2 (en) 2010-10-08 2012-11-13 Levi Strauss & Co. Shaped fit sizing system
US8549763B2 (en) 2010-12-15 2013-10-08 Tamara KRAWCHUK System and method for garment fitting and fabrication
US8898581B2 (en) * 2011-02-22 2014-11-25 Sony Corporation Display control device, display control method, search device, search method, program and communication system
DE102011051538A1 (de) 2011-07-04 2013-01-10 Markus Fischer Verfahren zur Herstellung von Kleidungsstücken nach Maß und entsprechend dazu geeigneter Rohling
US8789284B1 (en) 2011-08-30 2014-07-29 Robert Clardy Method to convert body anthropometric dimensions into measurements suitable for manufacturing custom-fit clothing by adding measurement proportional design ease, wear ease, and fabric ease adjustments
WO2013173832A1 (en) 2012-05-18 2013-11-21 Smith Justin P Swimming paddle and custom fitting method
US10956956B2 (en) * 2012-08-17 2021-03-23 Ebay Inc. System, method, and computer readable medium for recommendations based on wearable sensors
FR3000262B1 (fr) * 2012-12-21 2024-01-19 Jan Schutte Procede pour concevoir un produit presentant une pluralite de caracteristiques ajustables
US9489743B2 (en) 2013-03-13 2016-11-08 Mecommerce, Inc. Determining dimension of target object in an image using reference object
US20140379515A1 (en) 2013-06-25 2014-12-25 Stantt LLC Method For Providing A Custom-Like Fit In Ready-To-Wear Apparel
GB201406539D0 (en) * 2014-04-11 2014-05-28 Metail Ltd Garment size recommendation
WO2015195709A1 (en) * 2014-06-17 2015-12-23 Candrian Natalie A Methods for producing and merchandising a custom fit pant and custom fit pants
US9924749B2 (en) * 2014-07-11 2018-03-27 Mariangela C Walker System and method for modification of shirt into a dress
DE102016209675A1 (de) * 2016-06-02 2017-12-07 Adidas Ag Verfahren und System zum Herstellen eines Kleidungsstücks
DE102020113708A1 (de) 2020-05-20 2021-11-25 scs shoe commerce GmbH VERFAHREN UND SYSTEM ZUM KATEGORISIEREN UND BEWERTEN EINER FUßFORM
CN112200717B (zh) * 2020-10-26 2021-07-27 广州紫为云科技有限公司 基于神经网络的复杂服装虚拟试衣方法、装置及存储介质
CN112486117B (zh) * 2020-11-26 2021-12-24 深圳乐豆互联网工业科技有限公司 基于自动化识别数据输入的服装加工方法

Family Cites Families (57)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US358903A (en) * 1887-03-08 Measuring-jacket
US633654A (en) * 1899-03-03 1899-09-26 James T Melick Garment-fitter.
US1121410A (en) * 1913-12-08 1914-12-15 Joseph Scribante Trial or fitting garment.
US1732369A (en) * 1925-11-05 1929-10-22 Stephen E Leeman Tailor's adjustable pre-try-on garment
US2231437A (en) * 1938-10-22 1941-02-11 Dominick J Cieri Adjustable pattern
GB557265A (en) * 1942-05-05 1943-11-12 Jessie Carlyle Cooke Improvements relating to means for taking measurements for the production of garments
US2631374A (en) * 1947-01-30 1953-03-17 Frederick A Purdy Apparatus for fitting clothes
US2615250A (en) * 1949-12-30 1952-10-28 Fessler Abe Fitting canvas for fur garments or the like
US2762124A (en) * 1951-02-09 1956-09-11 D Angelo Conrad Means for graphically fitting garments
US3091861A (en) * 1960-01-08 1963-06-04 Belle Jardiniere Measuring corset assembly for tailors' shops
US3391392A (en) * 1965-10-18 1968-07-02 California Comp Products Inc Method and apparatus for pattern data processing
US3529298A (en) * 1967-08-23 1970-09-15 Ibm Graphical design of textiles
US3566365A (en) * 1968-09-12 1971-02-23 Searle Medidata Inc Multiphasic medical screening system
US3601817A (en) * 1969-07-09 1971-08-31 Milton Abrams Garment alterational means and methods
US3765349A (en) * 1971-05-06 1973-10-16 Gerber Garment Technology Inc Apparatus for forming bundles of sheet material
US3766528A (en) * 1972-02-28 1973-10-16 Matsushita Electric Ind Co Ltd Pattern generating device
JPS4962A (fi) * 1972-04-17 1974-01-05
JPS4933754A (fi) * 1972-07-28 1974-03-28
US3887903A (en) * 1973-08-29 1975-06-03 Camsco Inc Interactive man-machine method and system for grading pattern pieces and for producing an apparel marker
US3895358A (en) * 1973-10-17 1975-07-15 Gerber Garment Technology Inc Method of reproducing a marker
US3902182A (en) * 1973-10-18 1975-08-26 Lars Evert Bernhard Hillborg Process and device for determining photographically dimensions of persons and objects
JPS50112356U (fi) * 1974-02-25 1975-09-12
JPS50127751A (fi) * 1974-03-26 1975-10-08
US4211011A (en) * 1976-05-07 1980-07-08 Jacobson Ilamae W Self measuring garment assembly
US4137634A (en) * 1976-09-20 1979-02-06 John Klamar Universal custom fit garment patterns and method of using the same
US4136452A (en) * 1977-04-13 1979-01-30 Camp 7, Inc. Method for fabricating a custom fit garment
US4149246A (en) * 1978-06-12 1979-04-10 Goldman Robert N System for specifying custom garments
US4546434C1 (en) * 1979-10-03 2002-09-17 Debbie A Gioello Method for designing apparel
DE3376382D1 (en) * 1982-06-08 1988-06-01 Proca Consulting Ab Method for taking body measurement and apparatus for performing the method as well as a system for taking body measurement and producing garments
US4598376A (en) * 1984-04-27 1986-07-01 Richman Brothers Company Method and apparatus for producing custom manufactured items
US4586150A (en) * 1983-09-14 1986-04-29 Richman Brothers Company Electronic measuring device
EP0227642B1 (en) * 1983-09-14 1991-03-20 The Richman Brothers Company Measuring device for producing custom manufactured items
FR2561801B1 (fr) * 1984-03-21 1987-01-09 Paly Rene Procede de gradation et decoupe automatique d'articles, notamment de pieces de vetements
JPS61275409A (ja) * 1985-06-20 1986-12-05 松崎 健治 上衣の採寸,裁断,仮縫い用具
US5364701A (en) * 1986-01-30 1994-11-15 E. I. Du Pont De Nemours And Company Mixed filament yarn of polyester filaments and nylon filaments
ATE77539T1 (de) * 1986-08-19 1992-07-15 Horst Forschner Verfahren zur herstellung eines bausatzes zur selbstanfertigung von bekleidungsstuecken sowie komponentensatz zur selbstanfertigung eines bekleidungsstuecks.
FR2608960B1 (fr) * 1986-12-31 1989-11-24 Loriot Jean Marc Procede et dispositif de decoupage d'un tissu a motif repetitif
US4750268A (en) * 1987-04-16 1988-06-14 Ravid Albert J Direct reading outseam tape
US4873643A (en) * 1987-10-22 1989-10-10 Andrew S. Crawford Interactive design terminal for custom imprinted articles
US4926344A (en) * 1988-03-16 1990-05-15 Minnesota Mining And Manufacturing Company Data storage structure of garment patterns to enable subsequent computerized prealteration
US4916624A (en) * 1988-03-16 1990-04-10 Minnesota Mining And Manufacturing Company Computerized system for prealteration of garment pattern data
US4916634A (en) * 1988-03-16 1990-04-10 Minnesota Mining And Manufacturing Copany System for preparing garment pattern data to enable subsequent computerized prealteration
US4868990A (en) * 1988-05-11 1989-09-26 Executive Fit, Inc. Garment measuring system
US4885844A (en) * 1988-11-14 1989-12-12 Chun Joong H Computer aided custom tailoring with disposable measurement clothing
US5163006A (en) * 1990-02-15 1992-11-10 Michelle Deziel System for designing custom-made, formfitted clothing, such as bathing suits, and method therefor
GB2243987B (en) * 1990-04-20 1994-02-09 Patricia Matthews Method and apparatus for producing clothing patterns
JPH04153303A (ja) * 1990-10-12 1992-05-26 Ooga Kk 洋服の縫製方法
US5163007A (en) * 1990-11-13 1992-11-10 Halim Slilaty System for measuring custom garments
JPH05247710A (ja) * 1990-12-07 1993-09-24 Onwaade Hosei Kawagoe Kojo:Kk イージーメード仕立てにおける洋服の採寸方法
US5341305A (en) * 1991-05-02 1994-08-23 Gerber Garment Technology, Inc. A computerized pattern development system capable of direct designer input
FR2677151B1 (fr) * 1991-06-03 1997-04-11 Telmat Inf Eurl Dispositif d'identification et de classification et procede mis en óoeuvre par ledit dispositif.
JP2921185B2 (ja) * 1991-08-08 1999-07-19 ブラザー工業株式会社 ミシンのための模様データ処理装置
FR2707120B1 (fr) * 1993-07-02 1995-09-22 Lectra Systemes Sa Système de gradation de vêtements.
JPH0735535A (ja) * 1993-07-16 1995-02-07 Japan Aviation Electron Ind Ltd メジャー付き送信器及びメジャー信号受信・記録器
JPH07207506A (ja) * 1993-12-31 1995-08-08 Yoshimi Electron:Kk 採寸装置及びそれを用いた採寸システム
JPH07243111A (ja) * 1994-03-05 1995-09-19 Yoshimi Electron:Kk 区分けシステム
US5548519A (en) * 1994-08-12 1996-08-20 Custom Clothing Technology Corporation Custom apparel manufacturing apparatus and method

Also Published As

Publication number Publication date
AU692122B2 (en) 1998-05-28
AU1787297A (en) 1997-12-11
CA2202196A1 (en) 1997-10-19
FI971670A0 (fi) 1997-04-18
ATE208147T1 (de) 2001-11-15
NZ314559A (en) 1998-01-26
MX9702636A (es) 1998-04-30
HU222195B1 (hu) 2003-05-28
HUP9700774A2 (hu) 1998-10-28
ZA973401B (en) 1998-01-23
US5768135A (en) 1998-06-16
AR006696A1 (es) 1999-09-08
DE69707957T4 (de) 2003-03-13
NO971809D0 (no) 1997-04-18
BR9701857A (pt) 1998-09-29
CA2202196C (en) 2001-03-13
HUP9700774A3 (en) 1999-12-28
EP0801905B1 (en) 2001-11-07
HU9700774D0 (en) 1997-06-30
KR970068924A (ko) 1997-11-07
HK1003860A1 (en) 1998-11-13
EP0801905A3 (en) 1998-05-27
FI971670A (fi) 1997-10-20
KR100210410B1 (ko) 1999-09-01
NO971809L (no) 1997-10-20
EP0801905A2 (en) 1997-10-22
JPH1046419A (ja) 1998-02-17
MY114580A (en) 2002-11-30
DE69707957D1 (de) 2001-12-13
DE69707957T2 (de) 2002-04-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112588B (fi) Mittatilaus- ja valmistusjärjestelmässä käytettävä sovitusvaate sekä laite mittatilauskaavojen aikaansaamiseksi sovitusvaatteita hyväksikäyttäen mittatilausvaatteen valmistamista varten
RU2128931C1 (ru) Устройство и способ пошива на заказ и изготовления одежды выбранной модели и формы (варианты) и способ сбора информации о размерах для пошива на заказ и изготовления одежды выбранной модели и формы
MXPA97002636A (en) Apparatus and method for manufacturing clothing to the med
AU756461B2 (en) Remote production of customized clothing
US7617016B2 (en) Computer system for rule-based clothing matching and filtering considering fit rules and fashion rules
US20100049633A1 (en) System and method to identify and visually distinguish personally relevant items
Kinley Size variation in women’s pants
CA2608064A1 (en) Method and apparatus for apparel customization
Petrosova et al. Three-dimensional scanning of a figure as the basis for mass customization of industrial clothing collections
MXPA96001394A (en) Apparatus and method for manufacturing overhead dresses
US7415773B2 (en) Method and apparatus for gauging body size