FI112432B - Matkaviestinjärjestelmä, joka valitsee käytettävissä olevat tietoliikennealueet - Google Patents

Matkaviestinjärjestelmä, joka valitsee käytettävissä olevat tietoliikennealueet Download PDF

Info

Publication number
FI112432B
FI112432B FI960939A FI960939A FI112432B FI 112432 B FI112432 B FI 112432B FI 960939 A FI960939 A FI 960939A FI 960939 A FI960939 A FI 960939A FI 112432 B FI112432 B FI 112432B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile station
area
communication
preference list
areas
Prior art date
Application number
FI960939A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI960939A (fi
FI960939A0 (fi
Inventor
George Leih
Andre Lensink
Willem Gerard Levelt
Original Assignee
Konink Ptt Nederland Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=19862812&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI112432(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Konink Ptt Nederland Nv filed Critical Konink Ptt Nederland Nv
Publication of FI960939A publication Critical patent/FI960939A/fi
Publication of FI960939A0 publication Critical patent/FI960939A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112432B publication Critical patent/FI112432B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/18Selecting a network or a communication service
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/18Processing of user or subscriber data, e.g. subscribed services, user preferences or user profiles; Transfer of user or subscriber data
    • H04W8/183Processing at user equipment or user record carrier
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W8/00Network data management
    • H04W8/18Processing of user or subscriber data, e.g. subscribed services, user preferences or user profiles; Transfer of user or subscriber data
    • H04W8/20Transfer of user or subscriber data
    • H04W8/205Transfer to or from user equipment or user record carrier

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Description

112432
Matkaviestinjärjestelmä, joka valitsee käytettävissä olevat tieto-liikennealueet
Keksinnön tausta 5 Keksintö liittyy matkaviestinjärjestelmään, joka käsittää matkaviesti men ja tietoliikennealueen, jossa on verkko ja ainakin yksi tietoliikenneasema, joka tietoliikennealue on ainakin osaksi päällekkäin tietyltä alueeltaan toisen tietoliikennealueen kanssa, minkä johdosta mainitulla alueella on matkaviestimen käytettävissä joukko tietoliikennealueita, jolloin matkaviestinjärjestelmä on sovi-10 tettu valitsemaan, mieltymyslistan perusteella, käytettävissä olevan tietoliikennealueen. Tämäntyyppinen järjestelmä tunnetaan esimerkiksi GSM-suosituk-sesta GSM 02.11 [1].
Matkaviestinjärjestelmissä on mahdollista, tietyn tietoliikennealueen sisällä, muodostaa tietoliikennelinkki matkaviestimen ja yhden tai useamman 15 mainitun tietoliikennealueen tietoliikenneaseman välille. Tuollainen tietoliikenne-alue (= matkaviestinjärjestelmän palvelualue), jäljempänä alue, voi tässä kontekstissa käsittää valtion, alueen tai esimerkiksi tehdasalueen. Tietoliikennealueen laajuus määräytyy siinä läsnä olevien tietoliikenneasemien lukumäärän mukaan. Mainitut tietoliikenneasemat voivat käsittää niin kutsuttuja tukiasemia, 20 mutta ne on myös saatettu muodostaa satelliiteista. Tässä tekstissä termiä tukiasema käytetään sen yleisimmässä merkityksessä, eli tarkoittamaan tietolii-: ’ ί': kenneasemaa yleensä, sisältäen satelliitit ja muut tietoliikennevälineet.
: ‘ · ‘: Tietyn alueen sisällä sinne rekisteröityneen käyttäjän on mahdollista :' i ’. kommunikoida tuon alueen sisällä sijaitsevien tietoliikenneasemien kanssa. Tuo- ." . 25 ta tehdessään toisaalta matkaviestin voi ottaa yhteyden (kutsua) tukiasemaan /’>, muodostaakseen yhteyden, ja toisaalta tukiasema voi ottaa yhteyden (kutsua) :;; alueella sijaitsevaan ja alueeseen rekisteröityneeseen kyseessä olevaan matka viestimeen. Rekisteröityminen tarkoittaa tässä yhteydessä ei vain notifikaatiota eli ilmoittautumista (eli täydellistä rekisteröitymistä), joka sallii alueen saada yh-i 30 teyden matkaviestimeen ja siten sallii tietoliikenneyhteyden muodostamisen, vaan myös alueen käytettävissäolon rekisteröimisen matkaviestimeen, siten sal-·. lien matkaviestimen olla tarvittaessa yhteydessä tuohon alueeseen. Matkavies timen ja alueen välinen kommunikaatio eli tietoliikenneyhteys voidaan muodostaa vain, mikäli rekisteröityminen on suoritettu.
35 Käytännössä useat alueet osuvat toisiinsa kokonaan tai osittain, ja , : siksi ne ovatkin osin päällekkäin. Siten valtioiden rajojen välittömässä läheisyy- 112432 2 dessä useiden maiden alueet voivat olla jonkin verran päällekkäin, ja jokin suhteellisen pieni tietoliikennealue, kuten tehdasalue, voi olla kokonaan kyseessä olevan maan tietoliikennealueen alueella. Mikäli tietoliikennealueet ovat päällekkäin, syntyy useita ongelmia, mikäli toimitaan tähänastisissa matkaviestinjärjes-5 telmissä, kuten seuraavassa yksityiskohtaisemmin selostetaan.
Matkaviestimen liikkeistä johtuen tulevat eri alueet jatkuvasti matkaviestimen käyttöön. Mikäli matkaviestin on kahden alueen päällekkäisellä alueella, on matkaviestimen mahdollista kommunikoida kumman tahansa alueen kanssa. Sen alueen, johon matkaviestin on rekisteröitynyt silloin kun matkavies-10 tin saapuu päällekkäiselle alueelle, ei tarvitse olla optimaalinen alue matkaviestimelle eikä erityisesti optimaalinen alue kyseistä palvelua varten. Suurin osa tunnetuista järjestelmistä ei kuitenkaan ota huomioon vaihtoehtoa, jonka mukaan tiettyyn alueeseen tehty olemassa oleva rekisteröityminen voitaisiin muuttaa, mikäli kyseinen matkaviestin ei jätä tuota aluetta. On ilmeistä, että tällainen 15 menettely on usein ei toivottua.
Käyttäjälle, joka on rekisteröitynyt tiettyyn alueeseen, on tarjolla useita palveluita. Tällaiset palvelut sisältävät esimerkiksi tavanomaisen puhelinpalvelun, telekopio- ja puhepostipalvelun sekä tiedonsiirtopalvelun tietokoneen käyttöä varten. Vaikka kaikki tietyn käyttäjän käyttämät useat palvelut voidaan 20 reitittää saman alueen kautta, voisi olla edullista käyttää eri alueita eri palveluiden toteuttamisessa. Esimerkiksi jokin alue saattaa tarjota suhteellisen edullisia
t i I
v : yhteyksiä, joilla on suhteellisen matala signaali/kohinasuhde. Käyttäjä valitsisi * tuollaisen alueen puhepalvelunsa toteuttamiseen, koska se aiheuttaisi vain suh- : teellisen vähäisiä kustannuksia, kun taas käyttäjä valitsee toisen alueen, jolla on : 25 korkeammat hinnat, mutta joka tarjoaa myös yhteyksiä, joilla on parempi signaa- . \ li/kohinasuhde, telekopiopalvelun toteuttamiseen. Kuitenkin tunnetut järjestelmät , : ·. eivät mahdollista tuollaista eri käyttöalueiden jakamista.
Kansainvälinen patenttihakemus WO-A-93 16 549 esittää tietoliiken-,. . nejärjestelmän, jossa matkaviestin voi siirtyä erilaisista radiopuhelinjärjestelmistä tl» \/t‘ 30 toiseen, jolla on osin päällekkäinen palvelualue, kuten esimerkiksi matkaviestin- * järjestelmään tai langattomaan puhelinjärjestelmään. Tässä ratkaisussa käyte- i tään prioriteettien muodostamaa hierarkiaa, jonka avulla käytettävissä olevista : järjestelmistä eli matkaviestinjärjestelmän ja langattoman puhelinjärjestelmän välillä valitaan se, jota käytetään. Kuitenkin tämä tunnettu järjestelmä ei anna : ; ‘ 35 mahdollisuutta erotella eri palveluita, eikä se käsittele toisensa kanssa päällek-
I I
* * * 112432 3 käisiä alueita, joilla on identtiset tietoliikennevälineet. Niin muodoin tuo julkaisu ei tue ajatusta samanaikaisista rekisteröitymisistä useisiin alueisiin.
EP-patenttihakemus 0 526 764 esittää yhden yksittäisen (pääsy) tilaajanumeron käyttöä tietoliikennejärjestelmässä, joka käsittää joukon tietolii-5 kennemedioita. Tämän saavuttaakseen rekisteriyksikköön on tallennettu joukko tilaajanumerolta, jotka vastaavat kutakin tietoliikennemediaa, ja joita käytetään peräjälkeen, kun yritetään ottaa yhteyttä kyseiseen tilaajaan. Esitetty julkaisu ei kuvaa sellaisten alueiden listan, joihin matkaviestin voi rekisteröityä sekä muodostamaan ja vastaanottamaan puheluita, käyttämistä, eikä se esitä eri palve-10 luiden välistä erottelua.
Keksinnön yhteenveto Tämän keksinnön tarkoituksena on voittaa edellä mainittu ja muut tekniikan tason mukaisiin ratkaisuihin liittyvät ongelmat ja toteuttaa järjestelmä matkaviestintietoliikennettä varten, jonka järjestelmän avulla on mahdollista suo-15 rittaa valinta useiden käytettävissä olevien alueiden välillä, kun otetaan huomioon kulloinkin käytettävän palvelun luonne. Keksinnön lisätavoite on toteuttaa järjestelmä matkaviestintietoliikennettä varten sillä tavoin, että aina valitaan se tietoliikennealue, joka on sopivin kutakin palvelua varten ja kyseisen matkaviestimen käyttäjää/käyttäjiä varten. Tämän keksinnön mukainen järjestelmä on tun-20 nettu siitä, että ainakin osa alueista käsittää toiminnallisesti identtiset tietoliiken-nevälineet, ja että järjestelmä tarjoaa useita erilaisia palveluita, ja että kutakin käyttäjää ja tarjottua palvelua varten on olemassa käyttäjän mieltymyksiä kuvaa-: ·’ valista.
< I · v : Johtuen siitä, että käytettävissä olevat tietoliikennealueet valitaan I · » 25 mieltymyslistan perusteella, siten että on mahdollista tehdä päätös kyseisen mieltymyslistan perusteella siitä, mitä tietoliikennealuetta on järkevin käyttää tie-:T: tyn matkaviestimen ja tietyn, tuolle matkaviestimelle tarjotun palvelun perusteel la, on aina mahdollista määrätä "paras" tietoliikennealue ja valita se muodosta-:v. maan kyseistä yhteyttä. Johtuen siitä, että valinta tapahtuu itse järjestelmässä !···. 30 eli "automaattisesti", käyttäjän ei tarvitse hajottaa huomiotaan tuohon valintaan, ‘ · * ja "paras" tietoliikennealue valitaan aina hänen kutakin palveluaan varten.
• : Vaikka on mahdollista toteuttaa järjestelmä, jossa on yksittäinen miel- tymyslista kutakin palvelua varten, on tämän keksinnön mukainen järjestelmä ; v. edullisesti toteutettu käyttäen useita mieltymyslistoja kutakin tarjottavaa palvelua ’ · ·. 35 varten. Eri käyttäjillä voi kullakin olla omat mieltymyslistansa. Siten on mahdollis ta hallita kunkin käyttäjän ja palvelun erilliset mieltymislistat, eli erillinen mielty- 112432 4 myslistä kutakin käyttäjä-palvelu-paria varten. Mikäli kerralla tarjotaan vain yhtä yksittäistä palvelua, niin keksinnön mukainen järjestelmä tuottaa henkilökohtaisen mieltymyslistan kullekin käyttäjälleen.
Keksinnön ensimmäisessä suoritusmuodossa mieltymyslistaa pide-5 tään järjestelmän (kiinteässä) verkko-osassa, esimerkiksi keskuksessa. Tämä tarjoaa sen edun, että matkaviestimet voidaan konstruoida yksinkertaisemmiksi ja siten halvemmiksi, ja sen edun, että silloin mieltymyslista/listat, jotka on siten tallennettu keskitetysti, voidaan ylläpitää/päivittää keskitetysti yksinkertaisella tavalla mikäli verkossa tapahtuu muutoksia.
10 Keksinnön toisessa suoritusmuodossa mieltymyslista on tallennettu na matkaviestimeen. Siten tuo ainakin yksi mieltymyslista on suoraan kyseessä olevan matkaviestimen käytettävissä. Edullisesti, mikäli yhdellä matkaviestimellä (päätelaitteella, terminaalilla) on useita käyttäjiä, on kyseisessä matkaviestimessä joukko mieltymyslistoja.
15 On mahdollista saada mieltymyslistat ja/tai käytettävissä olevat alu eet näkymään matkaviestimessä, esimerkiksi käyttämällä sopivaa näyttöä, kuten esimerkiksi LCD-näyttöä. Siten on edelleen mahdollista antaa käyttäjälle mahdollisuus siten esitetyn luetteloinnin avulla modifioida omaa mieltymyslis-taansa joko pysyvästi tai väliaikaisesti. Tämän mahdollistamiseksi matkaviestin 20 voidaan varustaa sopivilla syöttövälineillä, kuten esimerkiksi näppäimistöllä. Tapauksessa, jossa mieltymyslistaa ei vielä ole muodostettu, merkitsee tuollaisen • : : mieltymyslistan modifioiminen sen muodostamista ja syöttämistä.
: V Edullisesti keksinnön mukainen järjestelmä on sovitettu modifioimaan : ’: (ja/tai syöttämään) mieltymyslista sellaisen kortin avulla, johon mieltymyslistat on ; 25 tallennettu. Eräs tämäntyyppinen kortti, joka soveltuu tähän, on magneettikortti : tai niin kutsuttu toimikortti (älykortti, prosessorikortti). Tuollaisen kortin avulla . ; ·. käyttäjä voi informoida yksinkertaisella ja nopealla tavalla mieltymyksistään sitä matkaviestintä, jota hän aikoo käyttää. Siten matkaviestin voi edullisesti olla varustettu käyttäjien käyttöoikeuden tarkistamiseksi, eli niiden käyttäjien tarkista-; 30 miseksi, jotka ovat oikeutettuja käyttämään matkaviestintä. Tässä tapauksessa :'' on mahdollista, että joko matkaviestin muuttaa sisäänsyötettävää listaa, mikäli ; : : alue on käyttäjän mieltymyslistalla, johon käyttäjällä ei ole käyttölupaa, tai että : yksi tai useampi sisäänsyötettävä mieltymys jätetään huomioimatta. Vaihtoeh toisesti tuollainen käyttöoikeuden tarkistus on voitu toteuttaa tuon alueen ver-: ‘ 35 kossa, esimerkiksi keskuksessa.
fit 112432 5
Edullisesti keksinnön mukainen järjestelmä on sovitettu määrittämään tietoliikennealueen käytettävissäolo alueen tunnistussanomien perusteella (alue tunnisteiden perusteella). Tuollaiset sanomat, joita useat alueet voivat lähettää, mahdollistavat sen, että matkaviestin identifioi alueen ja muodostaa tuon 5 identifikaation perusteella tiedon kyseisen alueen käytettävyydestä. Tämän seurauksena on edelleen mahdollista, että kun matkaviestin poistuu tietystä alueesta, se valitsee toisen käytettävissä olevan alueen mieltymyslistaansa perustuen.
Edullisesti keksinnön mukainen järjestelmä on sovitettu tarkistamaan aika ajoin suoritettu valinta. Tämä mahdollistaa sen tarkastamisen, onko valittu 10 alue edelleen se "paras", jonka kyseessä oleva mieltymyslista määrittelee. Siten esimerkiksi mieltymyslistoja on voitu modifioida, tai matkaviestinkäyttäjä on saattanut siirtyä toiselle alueella, jolla toinen ja "parempi" alue on käytettävissä. Tässä jälkimmäisessä tapauksessa tulisi tuo toinen alue valita.
Tämän keksinnön mukaisessa järjestelmässä käytettävä matkavies-15 tin voi käsittää lähetinvastaanottimen lähetystä ja vastaanottoa varten muistivälineet ainakin yhden mieltymyslistan tallentamiseksi, ja valintavälineet alueiden (A, B) valitsemiseksi ainakin yhden mieltymyslistan perusteella, ja se on tunnettu siitä, että lähetinvastaanotinvälineet on sovitettu tukemaan joukkoa erilaisia palveluja ainakin kahdessa alueessa, joilla on toiminnallisesti identtiset tietoliiken-20 nevälineet (media) ja että muistivälineet on sovitettu tallentamaan erilliset miel-tymyslistat kutakin käyttäjää varten ja kutakin tuettavaa palvelua varten. Mikäli v · mieltymyslistat on tallennettu verkkoon, välineet mieltymyslistojen tallentamisek- • ’,· si voidaan jättää väliin. Edullisesti tuollainen matkaviestin käsittää välineet miel- :Y: tymyslistojen syöttämiseksi/modifioimiseksi mainittujen välineiden ollessa edulli- 25 sesti sovitettu ottamaan vastaan kytkeytymistä varten kortin, jolle mieltymyslistat ; .·. on tallennettu.
On huomattava, että keksintö ei rajoitu järjestelmiin, joissa tapahtuu * » · vain matkaviestinliikennettä. Keksintöä voidaan yhtä hyvin käyttää kiinteässä tie-.. . toliikennejärjestelmässä, jossa kiinteitä päätelaitteita on sijoitettu kahden tai : ‘ 30 useamman tietoliikennealueen yhteiselle päällekkäiselle palvelualueelle. Silloin t ‘ alueiden valinta voi riippua kunkin alueen käytettävissäolosta, siten että mikäli : (verkko, jossa) yksi tietoliikennealue kaatuu, valitaan toinen alue, joka valitaan edellisen kaatuneen alueen sijasta. Alueiden valinta voi myös riippua useiden, erilaisten käyttäjien, jotka kommunikoivat kyseessä olevan päätelaitteen avulla, t * · : · ’ 35 vastaavista mieltymyksistä. Matkaviestimen voidaan siten tulkita olevan (kiinteä) <·’ päätelaite. Siten keksintöä ei voi soveltaa vain langattomaan tietoliikenteeseen, 112432 6 eli tukiasemien ja päätelaitteiden väliseen langattomaan tietoliikenteeseen, vaan myös kiinteisiin tietoliikennejärjestelmiin.
Viitteet: [1] GSM Recommendation 02. M, ETSI, November I 992.
5 [2] WO-A-93 16 549 [3] EP-A-0 526 764 [4] DE-A-4 118 993 [5] Gaskell, P.S.: "Developing Technologies for personal communication networks", Electronics and Communication Engineering Journal, Voi. 4, 10 No. 2, London, April 1992 Nämä julkaisut sisällytetään siten tähän selitykseen.
Piirustusten lyhyt kuvaus
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti kaksi osittain päällekkäistä tietoliiken- nealuetta.
15 Kuvio 2 esittää kaaviomaisesti matkaviestimen ja useiden alueiden välistä informaation siirtoa.
Kuvio 3 esittää edellisten tavoin kaaviomaisesti matkaviestimen ja useiden alueiden välistä informaation siirtoa.
Piirustusten yksityiskohtainen kuvaus 20 Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti ja esimerkinomaisesti ensimmäisen : tietoliikennealueen A ja toisen tietoliikennealueen B. Kumpikin alue vastaa aluet- : V ta, jonka (matkaviestin) tietoliikenneverkko kattaa palvelualueellaan. Aluetta, ·* jossa nuo kaksi tietoliikennealuetta leikkaavat ja ovat päällekkäisiä, on merkitty kirjaimella C. Tietoliikennealueella A sijaitsee matkaviestin 1, joka liikkuu alueen : ;·; 25 B suuntaan, kuten nuoli ilmaisee. Sekä A- että B-alueella sijaitsee tietoliiken- neasemia (kiinteitä tukiasemia) ja muita verkkoelementtejä, joita ei ole esitetty kuviossa 1 piirroksen selvyyden vuoksi.
.. _. t Esitetyssä tilanteessa tietoliikenne on mahdollista matkaviestin 1 :n ja alueen A välillä. Heti kun matkaviestin siirtyy alueelle C (ja siten myös alueelle 30 B), on kommunikaatio mahdollista sekä A- että B-alueen kanssa. Mikäli matka- viestin 1 jatkaa siirtymistään ja jättää alueen C, on tietoliikenne mahdollista ai-noastaan alueen B kanssa. Mikäli matkaviestin 1:n kanssa tulee pitää yllä tieto-,.'. liikennelinkkiä, tulee tietoliikenne katkaista silloin kun matkaviestin jättää alueen :’ C, jolloin tietoliikenneyhteys alueen B kanssa on muodostunut.
112432 7
Kuten yllä on mainittu, alueella C on tietoliikenne mahdollista joko alueen A tai alueen B kanssa. Olemassa olevat matkaviestintietoliikennejärjes-telmät sallivat rekisteröitymisen vain yhteen noista alueista kerrallaan. Siksi tulee tehdä valinta siten, että rekisteröidytään yhteen alueeseen, eikä rekisteröidytä 5 toiseen alueeseen. Monissa tapauksissa toinen noista alueista on edullinen tietylle käyttäjälle (tai tietylle matkaviestimelle). Mikäli esitetyt alueet A ja B edustavat esimerkiksi kahden valtion kansallisia matkaviestinverkkoja, voi olla matkaviestin käyttäjälle edullista valita oma kotialueensa, koska käyttäjä odottaa yhteyksien muodostuvan tuon alueen toisiin käyttäjiin. Vaihtoehtoisesti käyttäjä säätiö taa esimerkiksi valita alueen, jolla on matalimmat hinnat. Niin kauan kuin käyttäjä on alueella C, valitsemalla sopivasti käytettävissä olevista alueista A ja B, käyttäjä voi pienentää yhteydenmuodostuskuluja tai saada muita etuja, kuten esimerkiksi korkealaatuisia yhteyksiä. Keksinnön mukainen järjestelmä sallii tuollaisen valinnan suorituksen kutakin käyttäjää ja palvelua koskien.
15 Kuvio 2 esittää kaaviomaisesti, kuinka matkaviestin suorittaa valin nan, mikäli matkaviestimessä on mieltymyslistat. Matkaviestimen M ja kolmen alueen D1, D2 ja D3 välinen informaationvaihto on tässä esitetty nuolilla, jotka kuvaavat vaihdettuja signaaleja, jolloin nuolen suunta kuvaa signaalien lähetys-suuntaa. Tässä peräkkäiset tapahtumat on esitetty peräkkäisinä ylhäältä alas-20 päin (vertikaalisella aika-akselilla). Kuvion 2 alueet D1 ja D2 voivat vastata kuvion 1 alueita A ja B. Kuvion 2 matkaviestin M voi vastata kuvion 1 matkaviestintä v : 1.
: Ajanhetkellä t1 matkaviestin M vastaanottaa signaaleja alueilta D1 ja : D2. Näiden vastaanotettujen signaalien perusteella matkaviestin päättää, mitkä 25 alueet ovat käytettävissä. Tällainen käytettävissä olevan alueen valinta voidaan : toistaa useita kertoja, esimerkiksi muina aikoina, joita ei ole esitetty kuviossa 2.
.·!, Ajanhetkellä t2 signaalit on vastaanotettu kummaltakin alueelta D1 ja D2, sekä alueelta D3. Koska on tapahtunut muutos, matkaviestin M tarkistaa (siihen tal-... lennetun) mieltymyslistan perusteella, tuleeko tuon matkaviestimen rekisteröin- * 30 tiä, kuten esimerkiksi tuohon matkaviestimeen liittyvää käyttäjä-palvelu-parin re- kisteröintiä, vaihtaa toiseen alueeseen. Mikäli näin on asianlaita, matkaviestin : : : pyytää niin kutsuttua alueen päivitystä. Ajanhetkellä t3 tätä tarkoitusta varten :*suunniteltu signaali lähetetään matkaviestimestä M alueelle D3, jolla, kuten ku-vion esimerkissä, on korkein mieltymysarvo eli suosituimmuus. Alueen päivitys :,, ;* 35 voidaan lähettää uuden alueen (D3) kautta tai vanhan alueen (D1 ja/tai D2 kaut- ·' ta), mikäli tuohon alueeseen on vielä kyseisellä hetkellä yhteys. Kun alueenpäi- 112432 8 vityssignaali on vastaanotettu (ajanhetkellä t3), kaikki tarvittavat toimenpiteet suoritetaan (kuvattu pisteellä) verkossa ajanhetkellä t4, kuten esimerkiksi vanhan ja uuden alueen välinen informaationvaihto, sen tarkistaminen, sallitaanko alueenpäivitys, ja muut vastaavat toimenpiteet. Kun nämä toimenpiteet on suori-5 tettu, matkaviestintä M voidaan informoida ajanhetkellä t5 alueenpäivityksen hyväksynnästä.
Kuvio 3 esittää kaaviomaisesti sitä, miten matkaviestin suorittaa valinnan, mikäli verkossa on mieltymyslistoja. Kuten kuviossa 2, matkaviestimen M ja kolmen alueen D1, D2 ja D3 välinen informaationsiirto on kuvattu nuolilla, jot-10 ka edustavat vaihdettuja signaaleja, jolloin nuolten suunnat vastaavat niitä suuntia, joiden mukaan signaalit on lähetetty, ja jolloin aika-akseli (jota ei sinällään ole esitetty) kulkee vertikaalisesti. Kuten kuviossa 2, kuvion 3 alueet D1 ja D2 voivat vastata kuvion 1 alueita A ja B. Kuvion 3 matkaviestin M voi vastata kuvion 1 matkaviestintä 1.
15 Esitetyssä esimerkissä on oletettu, että matkaviestimen (käyttäjä palvelu-pari) on rekisteröitynyt alueeseen D2. Ajanhetkellä t1 ja seuraavina aikoina (joita ei ole esitetty) matkaviestin lähettää signaaleja alueen D2 verkolle, jotka signaalit indikoivat sitä, minkä alueiden kanssa matkaviestin M voi kommunikoida, eli toisin sanoen, mitkä alueet ovat potentiaalisesti käytettävissä tar-20 kasteluhetkellä tuolle kyseiselle matkaviestimelle. Ajanhetkellä t2 verkko tarkistaa (siihen tallennetun) mieltymyslistan perusteella, ja siten vastaanotetusta in-v : formaatiosta, onko matkaviestimen M käyttäjä tai käyttäjä-palvelu-pari vielä re- : kisteröitynyt halutuimpaan alueeseen. Tätä tapahtumaa kuvaa kaaviomaisesti ·* kuviossa 3 oleva piste. Mikäli havaitaan, että käyttäjä (tai käyttäjä-palvelu-pari) ei 25 ole rekisteröitynyt halutuimpaan alueeseen, verkko voi ilmoittaa ajanhetkellä t3, : että rekisteröinti voidaan siirtää toiseen alueeseen, esimerkissä esitettynä uu- , teen alueeseen D3. Tällöin matkaviestin voi ajanhetkellä t4 pyytää alueenpäivi- tystä uudesta alueesta (D3). Kuvion 2 tapaukseen nähden analogisesti, sen jäl-... keen kun alueen päivityssignaali on vastaanotettu ajanhetkellä t4, kaikki tarvitta- 30 vat toimenpiteet suoritetaan (tämä on merkitty pisteellä) kyseisessä verkossa ·;·* ajanhetkellä t5, kuten esimerkiksi informaationvaihto vanhan ja uuden verkon : T: välillä, jolloin tarkistetaan, sallitaanko alueen päivitys, ja muuta sellaista. Mikäli : nämä toimenpiteet on suoritettu, matkaviestintä M voidaan informoida ajanhet- ..'. kellä t6 aluepäivityksen hyväksynnästä.
:, 35 Kuten muun muassa yllä olevasta voidaan havaita, käytettävissä ole- ‘ van, edullisesti optimaalisen tietoliikennealueen valinta suoritetaan siten, että ta- 112432 9 voitteena on rekisteröidä matkaviestin, tai vastaavasti siihen liittyvät käyttäjät, valittuun alueeseen ja siten suorittaa alueen päivitys. Toisin sanoen mieltymys-listaa käytetään suorittamaan alueen päivitys, ainakin mikäli tuollainen päivitys on mahdollinen.
5 Valinnassa käytettävä mieltymyslista voidaan muodostaa esimerkiksi veloitukseen, tiettyjen palveluiden toteutukseen ja vastaavien verkkojen luotettavuuteen liittyvien mieltymysten perusteella. Mieltymyslista voidaan muodostaa monin tavoin. Vaikka mieltymyslista voi koostua alueiden yksittäisestä arvioinnista, joissa esimerkiksi peräkkäisjärjestys ja/tai merkki indikoi suhteellista mielty-10 mystä, saattaa myös olla edullista jakaa mieltymyslista kategorioihin ja/tai ryhmiin.
Alan ammattilaiset ymmärtävät, että tämä keksintö ei rajoitu yllä kuvattuihin suoritusmuotoihin ja esimerkkeihin, ja että keksinnön useat laajennukset ja muunnelmat ovat mahdollisia, ilman että joudutaan tämän keksinnön suo-15 japiirin ulkopuolelle.
>

Claims (12)

112432 10
1. Matkaviestinjärjestelmä käsittäen matkaviestimen (1) ja tietoliiken-nealueen (A), jossa on verkko ja ainakin yksi tietoliikenneasema, tämän tietolii- 5 kennealueen ollessa ainakin osittain päällekkäinen toisen tietoliikennealueen (B) kanssa tietyltä alueeltaan (C), minkä seurauksena mainitulla alueella (C) on matkaviestimen (1) käytettävissä joukko tietoliikennealueita (A, B) järjestelmän ollessa sovitettu valitsemaan mieltymyslistan perusteella käytettävissä olevan tietoliikennealueen, tunnettu siitä, että ainakin jotkin alueet käsittävät toi-10 minnallisesti identtisiä tietoliikennevälineitä ja että järjestelmä tukee joukkoa erilaisia palveluita, jolloin erillinen mieltymyslista on varattu kutakin käyttäjää ja kutakin tuettua palvelua varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että verkkoon on tallennettu ainakin yksi mieltymyslista.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, t u n n e 11 u siitä, että matkaviestimeen on tallennettu ainakin yksi mieltymyslista.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että matkaviestin on sovitettu syöttämään ja/tai modifioimaan mieltymyslistoja.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, 20 että matkaviestin on sovitettu syöttämään ja/tai modifioimaan mieltymyslistaa sellaisen kortin avulla, jolle mieltymyslistoja on tallennettu, v
: 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen järjestelmä, tun- * ‘, ·* n e 11 u siitä, että järjestelmä on sovitettu tarkistamaan periodisesti suoritettu :,: : valinta. ;'": 25
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen järjestelmä, t u n - : nettu siitä, että järjestelmä on sovitettu tarkistamaan suoritettu valinta aina : . kun vastaavaan mieltymislistaan on tehty muutos.
8. Matkaviestin (1) käytettäväksi jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mu-.. . kaisessa järjestelmässä matkaviestimen käsittäessä lähetinvastaanotinvälineet ' ; 30 lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi, muistivälineet ainakin yhden mieltymyslis tan tallentamiseksi, ja valintavälineet alueiden (A, B) valitsemiseksi ainakin yh-: : den mieltymyslistan perusteella, tunnettu siitä, että lähetinvastaanotinväli- : : neet on sovitettu tukemaan joukkoa erilaisia palveluita ainakin kahdessa alu- .. . eessa, joilla on toiminnallisesti identtiset tietoliikennevälineet, ja että muistiväli- : · ’ 35 neet on sovitettu tallentamaan erillisen mieltymyslistan kutakin käyttäjää ja kuta kin tuettua palvelua varten. 112432 11
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen matkaviestin, tunnettu siitä, että se edelleen käsittää syöttövälineet mieltymyslistan syöttämiseksi ja modifi-oimiseksi.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen matkaviestin, tunnettu siitä, 5 että mainitut syöttövälineet on sovitettu hyväksymään kortin, jolle on tallennettu mieltymyslistoja.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen matkaviestin, tunnettu siitä, että matkaviestin on sovitettu periodisesti tarkistamaan suoritettu valinta.
12. Patenttivaatimuksen 8 mukainen matkaviestin, tunnettu siitä, 10 että matkaviestin on sovitettu tarkistamaan suoritettu valinta aina kun mieltymys- listaa modifioidaan. * 1 # t » 112432 12
FI960939A 1993-08-31 1996-02-28 Matkaviestinjärjestelmä, joka valitsee käytettävissä olevat tietoliikennealueet FI112432B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301494A NL9301494A (nl) 1993-08-31 1993-08-31 Stelsel voor mobiele communicatie, ingericht voor het selecteren van beschikbare communicatiedomeinen.
NL9301494 1993-08-31
EP9402861 1994-08-31
PCT/EP1994/002861 WO1995007010A1 (en) 1993-08-31 1994-08-31 Mobile communication system selecting available domains__________

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI960939A FI960939A (fi) 1996-02-28
FI960939A0 FI960939A0 (fi) 1996-02-28
FI112432B true FI112432B (fi) 2003-11-28

Family

ID=19862812

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI960939A FI112432B (fi) 1993-08-31 1996-02-28 Matkaviestinjärjestelmä, joka valitsee käytettävissä olevat tietoliikennealueet

Country Status (13)

Country Link
EP (1) EP0716797B1 (fi)
JP (1) JP3525258B2 (fi)
AT (1) ATE150928T1 (fi)
AU (1) AU684543B2 (fi)
CA (1) CA2170525A1 (fi)
DE (1) DE69402327T2 (fi)
DK (1) DK0716797T3 (fi)
ES (1) ES2100740T3 (fi)
FI (1) FI112432B (fi)
GR (1) GR3023877T3 (fi)
NL (1) NL9301494A (fi)
NO (1) NO315349B1 (fi)
WO (1) WO1995007010A1 (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH10504169A (ja) * 1995-06-08 1998-04-14 モトローラ・インコーポレイテッド 符号分割多元接続通信システムにおいてサービス・オプションを変更するための方法および装置
JP2966325B2 (ja) * 1995-08-29 1999-10-25 株式会社ケンウッド デジタル移動電話機の待受制御方式
NL1001561C2 (nl) * 1995-11-02 1997-05-13 Nederland Ptt Paging systeem voor multinetwerk terminals.
US5870674A (en) * 1996-03-27 1999-02-09 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for performing preferred system selection
US6085085A (en) * 1996-03-27 2000-07-04 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for performing preferred system selection
FR2754658A1 (fr) * 1996-10-16 1998-04-17 Philips Electronics Nv Systeme de transmission radioelectrique comportant des mobiles de telecommunications, procede pour se connecter sur un tel systeme et mobile dans lequel ledit procede est applique
FI104780B (fi) 1997-02-28 2000-03-31 Nokia Mobile Phones Ltd Solukkoradiojärjestelmän solujen priorisointi
US6334052B1 (en) 1997-03-07 2001-12-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Subscription-based mobile station idle mode cell selection
FI107982B (fi) * 1997-05-06 2001-10-31 Nokia Mobile Phones Ltd Solun valinta käyttöprofiilin perusteella solukkoradiojärjestelmässä
US6094581A (en) * 1997-06-10 2000-07-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Tailored hierarchical cell structures in a communications system
JPH11155168A (ja) * 1997-08-27 1999-06-08 Koninkl Philips Electron Nv ネットワークリストを含む種々の移動電話機を備えた伝送システム、ネットワークリストを更新する方法、並びに、その方法を実施する移動電話機
FI973650A (fi) 1997-09-10 1999-03-11 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestely erikoissolutietojen siirtämiseksi solukkoradiojärjestelmässä
EP0982877A1 (en) * 1998-08-25 2000-03-01 ICO Services Ltd. LEO mobile satellite communication system with access to base station according to position of the mobile
FI982000A (fi) * 1998-09-16 2000-03-17 Nokia Mobile Phones Ltd Parannettu menetelmä ja järjestely solun vaihtamiseksi
JP2001251656A (ja) * 2000-03-06 2001-09-14 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> 端末の基地局選択方法
CA2414066C (en) 2000-06-29 2011-12-06 Nokia Corporation Operator forced inter-system handover
EP1327374B1 (en) 2000-10-09 2009-07-22 Spyder Navigations L.L.C. Service priorities in multi-cell network
US6760602B2 (en) 2000-12-22 2004-07-06 Motorola, Inc. Mobile communication system with improved base station control
US20030040314A1 (en) * 2001-08-21 2003-02-27 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method and apparatus for location area updating in cellular communications
US7181212B2 (en) * 2001-08-21 2007-02-20 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method and apparatus for location area updating in cellular communications
DE60308053T2 (de) 2002-11-04 2006-12-28 Research In Motion Ltd., Waterloo Verfahren und vorrichtung zur paketdatendienstdetektion
US7277705B2 (en) * 2002-12-23 2007-10-02 Qualcomm Incorporated Method, apparatus, and system for selecting a service provider system
DE602004027911D1 (de) 2003-07-07 2010-08-12 Nokia Corp Generisches dienstanfrageverfahren in einem mehrfachbetriebsartensystem
DE10354942B3 (de) 2003-11-25 2005-05-19 Siemens Ag Mobiles Kommunikationsendgerät für Dienstart-Signalisierung
EP1872611B1 (en) * 2005-04-18 2011-02-02 Telecom Italia S.p.A. Method for interactive mobile network selection
EP2096884A1 (en) 2008-02-29 2009-09-02 Koninklijke KPN N.V. Telecommunications network and method for time-based network access

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4118993A1 (de) * 1991-06-08 1992-12-10 Aeg Mobile Communication Mobiltelefonanordnung
FI91340B (fi) * 1991-07-24 1994-02-28 Posti Ja Telelaitos Tele Matka Järjestelmä matkapuhelinverkon käyttämiseksi
CZ209193A3 (en) * 1992-02-06 1994-10-19 Motorola Inc Communication system with portable unit and said communication system mode of operation
US5353331A (en) * 1992-03-05 1994-10-04 Bell Atlantic Network Services, Inc. Personal communications service using wireline/wireless integration

Also Published As

Publication number Publication date
FI960939A (fi) 1996-02-28
ATE150928T1 (de) 1997-04-15
ES2100740T3 (es) 1997-06-16
NL9301494A (nl) 1995-03-16
JP3525258B2 (ja) 2004-05-10
NO315349B1 (no) 2003-08-18
DE69402327T2 (de) 1997-08-28
NO960784L (no) 1996-03-19
GR3023877T3 (en) 1997-09-30
DK0716797T3 (da) 1997-09-22
EP0716797B1 (en) 1997-03-26
AU684543B2 (en) 1997-12-18
NO960784D0 (no) 1996-02-27
AU7614694A (en) 1995-03-22
CA2170525A1 (en) 1995-03-09
JPH09502064A (ja) 1997-02-25
FI960939A0 (fi) 1996-02-28
EP0716797A1 (en) 1996-06-19
DE69402327D1 (de) 1997-04-30
WO1995007010A1 (en) 1995-03-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112432B (fi) Matkaviestinjärjestelmä, joka valitsee käytettävissä olevat tietoliikennealueet
RU2141734C1 (ru) Мобильная система связи
JP3031567B2 (ja) 移動端末を有するディジタル無線電話設備
JP5344903B2 (ja) 加入者のための端末と許可カード、通信ネットワーク、及び加入者に割り当てられたサービスプロファイルの変更方法
AU740866B2 (en) Cellular system having programmable subscription capabilities
FI109858B (fi) Digitaalinen matkapuhelinjärjestelmä, jossa jokaiselle tilaajalle on osoitettu puhelinnumero ja useita tilaajan tunnistusmoduulikortteja (SIM)
KR100455702B1 (ko) 이동 통신 방법 및 이동 통신 시스템
US7003299B2 (en) Method and apparatus for providing partitioned telecommunication services
US7558578B1 (en) Apparatus and method for routing communications
US8532695B2 (en) Mobile telephone, telephone number managing server, telephone number changing system, telephone number requesting method, and telephone number requesting program
CN101800980A (zh) 无线通信系统和方法
GB2322045A (en) Removable data store for an user interface device
CN103648095A (zh) 控制对通信服务的访问
JPH09510073A (ja) 固定セルラ端末における加入者一致確認
WO2001031964A1 (en) Dynamically controlled group call services in mobile telecommunications networks
CN102281355B (zh) 移动体通信终端
JP2000509945A (ja) アナウンスを準備するための方法および通信網
MXPA97006518A (es) Sistema de servicio inalambrico compartido para inquilinos
EP0691067A1 (en) Providing service in mobile communication system
US6081708A (en) Multi-network communication system for organizations having digital cellular radio network terminals
US6044269A (en) Method for enhanced control of mobile call delivery
CA2336268C (en) Communication system and suitable method for operating a communication system
ES2235811T3 (es) Metodo para proporcionar una seleccion de servicios para un usuario de un terminal, terminal y centro de gestion correspondiente.
JP5096962B2 (ja) 携帯電話、加入者認証モジュール、携帯電話搭載機能制御方法
EP1146754B1 (en) A method for transmitting the location of communications subscribers, a communications network, a service computer and program modules therefor

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired