FI112158B - Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi - Google Patents

Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI112158B
FI112158B FI990506A FI990506A FI112158B FI 112158 B FI112158 B FI 112158B FI 990506 A FI990506 A FI 990506A FI 990506 A FI990506 A FI 990506A FI 112158 B FI112158 B FI 112158B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
boom
machine tool
pivot axis
frame member
axis
Prior art date
Application number
FI990506A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI990506A (fi
FI990506A0 (fi
Inventor
Into Saarinen
Original Assignee
Timberjack Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Timberjack Oy filed Critical Timberjack Oy
Priority to FI990506A priority Critical patent/FI112158B/fi
Publication of FI990506A0 publication Critical patent/FI990506A0/fi
Priority to SE0000728A priority patent/SE522277C2/sv
Publication of FI990506A publication Critical patent/FI990506A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112158B publication Critical patent/FI112158B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/003Collecting felled trees

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)

Description

1 112158
Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen maastossa liikkuvaan työkoneeseen puiden käsittelemiseksi ja kuljet-5 tamiseksi.
Puunkorjuun suorittamiseksi tunnetaan maastossa pyörien avulla liikkuvia työkoneita, kuten harvestereita, joiden puomiston päähän on sovitettu puunkorjuulaitteisto, nk. harvesteripää pystyssä kasvavan puun-10 rungon katkaisemiseksi, kaatamiseksi ja sahaamiseksi halutun mittaisiksi osiksi. Sahatut puunrungot kerätään kuormainlaitteistolla, nk. kuormaimella varustetulla kuorma-ajoneuvolla ja kuljetetaan pois kuor-matilassa.
15 Eräitä harvesterityyppejä on esitetty patenttijulkaisussa WO 9817099. Eräässä esimerkissä nivelöidyn runko-osan päälle on kiinnitetty pystysuuntaisen akselin ympäri kiertyvä kääntöalusta, johon on sovitettu ohjaamo ja sen sivulle puomisto, jonka päähän harvesteripää on kiinnitetty. Puomisto voidaan kiinnittää myös ohjaamon eteen. Erään toisen 20 esimerkin mukaisesti ohjaamo ja puomisto on kiinnitetty kukin erikseen runko-osaan ja järjestetty pystysuuntaisen akselin ympäri kiertyviksi.
Eräs pyörien avulla liikkuva kuorma-ajoneuvo on esitetty patenttijulkaisussa WO 9114610, joka työkone käsittää kaksi nivelen avulla toisiinsa kytkettyä runko-osaa. Toinen runko-osa on varustettu kuormatilalla, jo-25 hon puunrungot kerätään maastosta runko-osaan kiinnitetyn kuormai-men avulla. Ensimmäiseen runko-osaan on sovitettu ohjaamo ja työko- :;· · neen voimanlähde. — • · • · · v : Nykyisin tunnetaan myös ns. yhdistelmäkoneita, joissa on yhdistetty •*T: 30 harvesterin ja kuorma-ajoneuvon toiminnot. Tällöin etuna on se, että puunkorjuu ja puunrunkojen keräily voidaan suorittaa samanaikaisesti, jolloin useiden koneiden tarve metsässä vähenee, mikä vähentää myös puustovaurioiden syntymistä. Samoin koneiden siirtojen määrä työmaiden välillä vähenee. Kustannussäästöjä syntyy tällöin erityisesti pienis-·' V 35 sä leimikoissa ja harvennushakkuun yhteydessä. Erään esimerkin mu-kaisesti yhdistelmäkoneena käytetty työkone käsittää patenttijulkaisun WO 9817099 mukaisen harvesterin, johon on nivelen avulla kiinnitetty .···. patenttijulkaisun WO 9114610 mukaisen kuormatilan käsittävä runko- 112158 2 osa. Eräs esimerkki tunnetusta yhdistelmäkoneesta on esitetty myös patenttijulkaisussa US 4,984,961.
Erityisesti harvennushakkuissa työkoneen käyttämän ajouran viereen 5 jätetään runsaasti kasvavia puita, mistä tunnetun tekniikan mukaisissa laitteissa aiheutuu ongelmaksi kuitenkin se, että nämä puut muodostavat esteitä karsitun puunrungon siirtämiseksi maastosta kuormatilaan.
Tällöin työkone on esteisiin nähden sijoitettava siten, että kuormaus on mahdollista, mutta tällöin esteet voivat samanaikaisesti pienentää 10 aluetta, johon työkone puomistoineen ulottuu. Tästä on seurauksena se, että työkoneen siirtotarve työkohteessa puunrungon kaatovaiheen ja kuormausvaiheen välillä kasvaa, tai että työskentelyaluetta puiden kaatamiseksi ja karsimiseksi rajoitetaan tarpeettomasti. Ongelmana on erityisesti se, että siirrot ovat usein lyhyitä ja vievät aikaa, koska yhdis-15 telmäkone on hankalampi hallita maastossa kuin yksittäinen harvesteri. Työskentelyalueen pienentymisen seurauksena ovat myös lisääntyneet puunkorjuun kustannukset
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on poistaa edellä mainitut ongelmat 20 on esitellä uudentyyppinen ja tehokkaampi yhdistelmäkone. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle työkoneelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että työkoneen työskentelyalueen 25 laajentamiseksi ja esteiden kiertämiseksi työkoneen puomisto on järjes- * ♦ /*;’ tetty nivelen avulla kääntöakselin ympäri kiertyväksi ja sovitettu kään si töalustalle, joka on lisäksi järjestetty erillisen kääntöakselin avulla työ-koneen runko-osan suhteen kiertyväksi. Tällöin puomiston kääntöakse-Iin, tarkemmin sanoen nivelen asemaa suhteessa runko-osaan voidaan :T: 30 muuttaa. Edullisesti samalle kääntöalustalle sijoitetaan myös ohjaamo, jota voidaan kääntöalustan avulla kääntää työskentelysuuntaan.
• · · * * ·
Keksinnöllä saavutetaan huomattavia etuja tunnetun tekniikan mukai- » · · siin työkoneisiin nähden, joissa puomiston kääntöakseli on sijoitettu : V 35 kiinteään asemaan suhteessa runko-osaan. Keksinnön myötä työko- neen yhdestä asemastaan saavuttama työskentelyalue laajenee ja puomiston eri asentomahdollisuudet lisääntyvät, minkä seurauksena . · ·. työkoneen siirtotarve vähenee.
* · · 112158 3
Tunnetun tekniikan mukaisiin yhdistelmäkoneisiin verrattuna keksinnöllä saavutetaan lisäksi seuraavia etuja. Keksinnön mukaisessa työkoneessa kuormathan lastauksen ja purkauksen aikana ohjaamo voidaan 5 pitää liikkumattomana, jolloin vältetään käyttäjän kannalta epämukavia ja edestakaisia kiertoliikkeitä. Kääntöalustan hitausvoimia, kiihdytys-voimia ja jarrutusvoimia voidaan pienentää huomattavasti, kun työskentelyn aikana ei aina ole tarpeen liikuttaa ohjaamon, puomiston ja puo-miston päähän kiinnitetyn työlaitteiston, kuten monitoimipään muodos-10 tamaa kokonaisuutta. Usein työskentelyssä riittää puomiston ja monitoimipään liikuttaminen. Puomiston kääntömahdollisuudesta on etuna lisäksi se, että itse puomisto ei estä näkymää suoraan työkohteeseen.
Keksinnön mukaisella työkoneella ajouralla liikuttaessa työkonetta voi-15 daan tasapainottaa kääntämällä puomistoa ja samanaikaisesti kääntämättä ohjaamoa pois kulkusuunnasta, jolloin kuljettajan ajosuunta säilyy. Työkone muodostuu myös lyhyemmäksi, kompaktimmaksi ja helpommin maastossa hallittavaksi kuin tunnetun tekniikan työkone, jossa puomisto ja ohjaamo on järjestetty kukin oman kääntöakselinsa avulla 20 runko-osan suhteen kiertyväksi.
Keksinnön etuna on lisäksi se, että puomisto monitoimipäineen voidaan viedä mahdollisimman lähelle kuormatilaa, jolloin esimerkiksi lastauksessa ja purkauksessa puiden tai puunippujen siirtomatka on lyhyempi.
25 Tämän lisäksi puomiston ulottumaa ahtaissa paikoissa voidaan lyhen- • · [··;* tää pitämällä puomisto oleellisesti samaan suuntaan kääntyneenä, · ·: if mutta siirtämällä puomiston kiertoakselin asemaa kääntämällä kääntö- — alustaa, jolloin lähelläkin olevia esteitä voidaan sivuuttaa.
• · · :T: 30 Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin käyttäen esimerkkinä keksinnön mukaisen työkoneen erästä edullista suoritusmuotoa, samal-:la viitaten samalla oheisiin piirustuksiin, joissa: kuvio 1 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista V 35 työkonetta perspektiivikuvantona, kuvio 2 kuvion 1 mukaista työkonetta päältä päin katsottuna ja .···. puomisto uloimmassa asennossaan, ja 112158 4 kuvio 3 esittää keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaista työkonetta päältä päin katsottuna.
5 Kuvioon 1 viitaten keksinnön mukainen maastossa liikkuvaksi tarkoitettu työkone 1 puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi käsittää ensimmäisen runko-osan 2, joka on järjestetty liikkuvaksi neljän pyörän avulla, joista näkyvillä ovat ensimmäisen sivun kaksi pyörää 21 ja 22 sekä toisen sivun toinen pyörä 23. Pyörät liittyvät runko-osaan 2 telien avulla, 10 joista näkyvillä on ensimmäisen sivun teli 24. Telit on kiinnitetty runko-osaan 2 ja järjestetty ajosuuntaan AS nähden poikittaissuuntaisen ja oleellisesti vaakasuuntaisen akselin ympäri nivelen avulla kiertyviksi. Runko-osan 2 etupäähän on sijoitettu myös työkoneen voimanlähde M, tyypillisesti dieselmoottori, ja työkone 1 on varustettu mekaanis-15 hydrostaattisella voimansiirtojärjestelmällä. Työkone 1 on runko-osien 2 ja 5 avulla järjestetty runko-ohjatuksi.
Runko-osan 2 päälle on kiinnitetty kääntöalusta 3, jonka päälle on sijoitettu myös ohjaamo 31 ja puomiston 4 kääntölaitteisto 41. Puomisto 4 20 on sovitettu ohjaamon 31 eteen. Työkoneen 1 sijaitessa vaakasuuntaisella alustalla kääntöalusta 3 on järjestetty oleellisesti pystysuuntaisen kiertoakselin X1 ympäri kiertyväksi. Kiertoliike voi olla rajoitettu tai rajoittamaton. Keksinnön mukaisesti puomisto 4 on lisäksi järjestetty nivelen ...... : N, joka käsittää myös kääntölaitteiston 41, avulla pystysuuntaisen kier ii:' 25 toakselin X2 ympäri kiertyväksi, jolloin kiertoakselit X1 ja X2 on sovitettu * ·
]···/ oleellisesti yhdensuuntaisiksi ja keksinnön mukaisesti välimatkan E
··· J . päähän toisistaan kääntöalustan 3-avulla.Tarkemmin sanottuna nivel N on sovitettu mainitun etäisyyden E päähän ensimmäisestä kiertoakselis-v : ta X1. Selvää on, että kääntöalustan 3 tarkempi rakenne ja muoto voi- 30 vat vaihdella mm. sen mukaan, millaisia keinunta- ja kiertolaitteistoja esimerkiksi ohjaamon hallitsemiseksi siihen on sovitettu. Edullisesti kääntöalustalle 3 on sovitettu myös ohjaamo 31, jolloin ohjaamoa var-.·:·. ten ei tarvitse järjestää erillisiä kääntölaitteistoja.
: 35 Kiertoakseli X1 mahdollistaa kiertoakselin X2 aseman, erityisesti puo- miston 4 nivelöintikohdan N kääntölaitteistossa 41, muuttamisen suh-teessä työkoneen 1 runko-osaan 2 sekä taaimmaiseen runko-osaan 5.
.···. Välimatka E kuvaa samalla kiertoakselin X1 ja nivelöintikohdan N etäi- 112158 5 syyttä. Välimatka E on erään suoritusmuodon mukaisesti välillä 1,0—1,4 metriä, edullisesti 1,2 metriä. Nivelen N suhteen käännetään koko puomistoa 4 puomisto-osineen 42, 43 ja 44. Tunnetun tekniikan mukaisissa työkoneissa nivel N, joka tällöin vastaa kääntöalustan 3 ni-5 veltä, sijaitsee kiertoakselilla X1, koska puomisto 4 kiertyy vain kierto-akselin X1 suhteen, sillä puomisto 4 on kiinnitetty kiinteästi kääntöalus-taan. Keksinnön mukaisessa työkoneessa kääntölaitteisto 41 on esimerkiksi mäntärakenteinen kääntölaite, joka on varustettu kahdella männällä ja hammaspyörän ja hammastangon käsittävällä mekanismil-10 la.
Runko-osa 5 on kiinnitetty runko-osaan 2 nivelellä 6, joka sallii runko-osien liikkeen toistensa suhteen ajosuuntaan AS nähden oleellisesti poikittaissuuntaisen akselin ympäri. Tämän lisäksi nivel 6 sallii runko-15 osien kiertymisen toistensa suhteen ajosuuntaan AS nähden oleellisesti yhdensuuntaisen akselin ympäri. Runko-osa 5 on järjestetty liikkuvaksi neljän pyörän avulla, joita ovat ensimmäisen sivun kaksi pyörää 51 ja 52 sekä toisen sivun kaksi pyörää 53 ja 54. Pyörät liittyvät runko-osaan 5 telien avulla, joista näkyvillä on ensimmäisen sivun teli 55. Telit on 20 kiinnitetty runko-osaan 5 ja järjestetty ajosuuntaan AS nähden poikittaissuuntaisen ja oleellisesti vaakasuuntaisen akselin ympäri nivelen avulla kiertyviksi ..... .. Runko-osaan 5 on sovitettu lisäksi kuormatila 7 puutavaran, kuten ::: 25 karsittujen ja katkaistujen puunrunkojen kuljettamiseksi. Kuviossa 1 esitetyssä laitteessa kuormatila 7 on muodostettu neljän oleellisesti U:n muotoisen pankon 71^74 avulla, jotka on kiinnitetty runko-osan 5 päälle. Puunrungot kuljetetaan kuormatilassa 7 ajosuunnan AS suun-v : täisinä. Runko-osan 5 etupäähän on sijoitettu myös seinämän muodos ti’·· 30 tava tukkisuoja 75, joka estää kuormatilaan 7 lastattujen tukkien liukumisen ja törmäämisen ohjaamoon 31. Tukkisuoja 75 ja pankot 71—74 :*·*: voidaan järjestää myös irrotettaviksi, jolloin kuormatilaa 7 voidaan muuttaa.
I · · ; ·* 35 Puomisto 4 käsittää kolme toisiinsa nivelen avulla kiinnittyvää puomi- osaa 42, 43 ja 44, joiden keskinäistä liikettä hallitaan toimilaitteiden, : paineväliainetoimisten hydraulisylinterien 45 ja 46 avulla. Ulommainen . ··. puomiosa 44 on lisäksi järjestetty teleskooppisesti toimivaksi puomiston 112158 6 ulottuman lisäämiseksi, jolloin siihen on järjestetty kolme sisäkkäin asetettua osaa 44a, 44b ja 44c. Puomiston vapaaseen päähän 47 on sovitettavissa sinänsä tunnettu harvesteripää (ei esitetty kuvassa), jonka avulla suoritetaan kasvavan puun katkaisu ja kaato, puunrungon 5 karsinta ja katkaisu, puunrunkojen lastaaminen kuormatilaan ja purkaminen kuormatilasta. Eräs tällainen harvesteripää on esitetty patenttijulkaisussa SE-507930 (hakemus SE-9300184-0). Selvää on, että puomiston päähän voidaan kytkeä vaihtoehtoisesti sinänsä tunnettu kuormainlaitteisto, jota käytetään vain puunrunkojen lastaamiseen, tai 10 harvesteripää, jota käytetään vain kasvavan puun katkaisuun ja kaatoon sekä puunrungon karsintaan ja katkaisuun.
Puomiston 4 ja kääntölaitteiston 41 asento voidaan keksinnön mukaisen toiminnan järjestämiseksi sovittaa myös siten, että kääntöakseli X2 15 on suhteessa kääntöakseliin X1 vinossa asennossa, jolloin kääntöak-selit X1 ja X2 sopivimmin leikkaavat toisiaan. Puomiosat 42, 43 ja 44 liittyvät nivelien avulla toisiinsa ja kiertyvät toistensa suhteen oleellisesti vaakasuuntaisen suunnan ympäri. Puomiosa 42 on sovitettu oleellisesti pystysuuntaiseksi ja järjestetty kääntöalustan 3 suhteen vain kääntöak-20 selin X1 ympäri kiertyväksi. Kuvion 1 mukaisessa suoritusmuodossa kääntöakselit X1 ja X2 ovat oleellisesti yhdensuuntaisia, pystysuuntaisia ja vakioetäisyyden E päässä toisistaan. Kääntöakseli X2 voidaan järjestää vinoon asentoon myös ohjaamoa 31 kääntöalustan 3 avulla , vaakasuuntaisen akselin ympäri kiertämällä, mutta on selvää, että oh- ::: 25 jaamo voi liikkua myös itsenäisesti riippumatta puomistosta 4.
. v.i Kuviossa 2 on havainnollistettu-keksinnön avulla saavutettavaa jatun- nettuun tekniikkaan verrattuna laajempaa työskentelyaluetta, jota on * · · v : kuvattu sektorimaisilla alueilla A1^—A3.- Esteet T1 ja T2 kuvaavat työ- 30 koneen 1 ajouran vieressä sijaitsevia kasvavia puita, kun työkone 1 liikkuu metsämaastossa, esimerkiksi harvennushakkuun yhteydessä.
:T: Kaari K1 kuvaa puomiston 4 nivelen N ja kääntöakselin X2 eri asemia ; etäisyydellä E, johon ne voidaan sijoittaa kääntöakselin X1 avulla kääntöalustaa 3 pyörittämällä.
'··' 35 * · ·
Edelleen kuvioon 2 viitaten alue A1 kuvaa tunnetun tekniikan mukaisel-la työkoneella saavutettavaa työskentelyaluetta, kun kääntöakseli X2 ei .··*. ole käytössä. Keksinnön avulla saavutetaan huomattava työskentely- 7 112158 alueen lisäys, kun kääntöalustaa käännetään ensin kääntöakselin X1 avulla vastapäivään uuteen asemaan ja tämän jälkeen puomistoa 4 käännetään kääntöakselin X2 avulla myötäpäivään, jolloin puomiston 4 ja siihen liitetyn harvesteripään avulla voidaan työskennellä nyt myös 5 alueella A2 esteestä T1 huolimatta ja työkonetta 1 siirtämättä. Tämän lisäksi keksinnön avulla voidaan työskennellä esteestä T2 huolimatta myös alueella A3, kun kääntöalusta on kuvion 2 mukaisessa asennossa ja puomistoa 4 käännetään vastapäivään. Kääntöalustan kiertokul-ma voi olla jopa 360° ja puomiston kiertokulma voi olla esimerkiksi 180° 10 riippuen puomiston etäisyydestä ohjaamosta ja ohjaamon muodosta.
Edelleen kuvioon 2 on katkoviivalla L1, ja myös katkoviivalla L2 mikäli este T1 on poistettuna, merkitty puomiston 4 eri asentoja, joiden avulla sama puu voidaan keksinnön avulla noutaa ilman työkoneen 1 siirtoa.
15 Tunnetun tekniikan mukaisia työkoneita olisi siirrettävä, jos kuvion 2 mukaisessa puomin 4 asennossa puomin 4 kohdalla olisi este.
Kuviossa 3 on esitetty vielä keksinnön mukaisen työkoneen eräs edullinen suoritusmuoto, jossa puomistoon 4, puomiosaan 44 on lisätty nivel 20 P puomiston 4 puomiosien 44 ja 43 kiertämiseksi toistensa suhteen kiertoakselin X3 ympäri. Puomiosa 43 on kiinnitetty molemmista päistään muihin puomiosiin 42 ja 44 ja järjestetty näiden suhteen kiertyväksi ja puomiosa 44 uloimpana puomiosana. Kiertoakseli X3 on järjestetty - poikittaissuuntaiseksi puomiston 4 muiden puomi-osien välillä sijaitse- ::: 25 vien nivelien kiertoakselien suhteen, jotka ovat tyypillisesti vaakasuun- ,**;* täisiä. Kuviossa 3 kiertoakseli X3 on sovitettu oleellisesti pystysuoraksi · puomiston ollessa kurottuneessasasenoossa. Puomiston ollessa muis- . - — sa asennoissa kiertoakseJrXS on tavallisesti oleellisesti pystysuuntai-v ·* nen. Puomiosien 44 ja 43 wlisen vaakasuuntaisen nivelen avulla kier- ·*.··’< 30 toakselia X3 voidaan kääntää- vinoon asentoon puomiston1 säteen suunnassa.
* · · * · ·
Alue A4 ja A5 kuvaavat työskentelyaluetta, kun nivelen P kiertokulma on noin 80°. Selvää on, että kiertokulma voi vaihdella. Alue A5 kuvaa ; ·* 35 sitä työskentelyaluetta, johon keksinnön mukaisella työkoneella on pää- ; sy esteestä T3, esimerkiksi puunrungosta huolimatta. Vertailu on suori- :T: tettu kuvion 1 mukaiseen laitteeseen 1 ja verrattuna tunnetun tekniikan 8 112158 mukaisiin laitteisiin alue A5 muodostaa esitettyä isommaksi ulottuen puomiston kuvion 3 mukaisessa asennossa puomistoon 4 saakka.
Keksintöä ei ole rajoitettu ainoastaan edellä esitettyyn suoritusmuotoon, 5 vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (10)

1. Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettami-5 seksi, joka työkone käsittää: — ainakin yhden runko-osan (2, 5), joka on järjestetty pyörien (21,22, 23, 51—54) avulla liikkuvaksi, — kääntöalustan (3), joka on sovitettu ensimmäisen runko- 10 osan (2) päälle ja järjestetty kiertymään oleellisesti pys tysuuntaisen ensimmäisen kääntöakselin (X1) ympäri, — puomiston (4, 42—47) työlaitteistoa varten, joka puomisto käsittää ainakin kaksi toistensa suhteen oleellisesti vaakasuuntaisen suunnan ympäri kiertyvää puomiosaa (42, 43, 15 44), jolloin puomiston (4, 42—47) uloimpaan puomiosaan (44) on sovitettu nivel (P) puomiosien (42, 43, 44) kiertämiseksi toistensa suhteen oleellisesti pystysuuntaisen kolmannen kääntöakselin (X3) ympäri, ja — kuormatilan (7), joka on järjestetty puiden kuljettamiseksi, 20 tunnettu siitä, että: — puomisto (4, 42—47) on sovitettu nivelen (N) avulla mainittuun kääntöalustaan (3) ja järjestetty kiertymään mainitun .··. 25 nivelen (N) avulla mainitun kääntöalustan (3) suhteen oleel- lisesti pystysuuntaisen toisen kääntöakselin (X2) ympäri, joka nivel (N) on sijoitettu etäisyyden (E) päähän ensimmäisestä kiertoakselista (X1). : 30
2. Patenttivaatimukseni mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että kunkin runko-osan (2, 5) kummallekin sivulle on sovitettu teli (24, 55), joka käsittää kaksi pyörää (21—22, 51,52). I · · • · ·
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että ... 35 nivel (N) käsittää kääntöalustaan (3) sovitetun kääntölaitteiston (41) puomiston (4, 42—47) kiertämiseksi oleellisesti pystysuuntaisen toisen kääntöakselin (X2) ympäri. 10 112158
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että nivelen (N) avulla puomisto (4, 42—47) on järjestetty toisen kään-töakselin (X2) ympäri kiertyväksi siten, että ensimmäinen kääntöakseli (X1) ja toinen kääntöakseli (X2) ovat oleellisesti yhdensuuntaisia ja 5 mainitun etäisyyden (E) päässä toisistaan, tai siten, että toinen kääntö-akseli (X2) on sovitettu ensimmäisen kääntöakselin (X1) suhteen vinoon asentoon.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 2-4 mukainen työkone (1), tunnettu 10 siitä, että kääntöalustan (3) päälle on sijoitettu myös ohjaamo (31) ja puomisto (4, 42—47) on sovitettu ohjaamon (31) eteen.
6. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että puomisto (4, 42—47) käsittää kolme toisiinsa nive-
15 Ien avulla kiinnittyvää puomiosaa (42, 43, 44) ja paineväliainetoimiset hydraulisylinterit (45, 46) puomiosien keskinäisen liikkeen hallitsemiseksi.
7. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen työkone (1), 20 tunnettu siitä, että ulommainen puomiosa (44) on järjestetty teles- kooppisesti toimivaksi puomiston (4, 42—47) ulottuman lisäämiseksi.
8. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että puomiston (4, 42—47) päähän on kiinnitetty puun- . ··. 25 korjuulaitteisto puiden katkaisemiseksi sekä puunrunkojen karsimiseksi, katkaisemiseksi ja lastaamiseksi kuormatilaan (7), kuormainlaitteisto » « puunrunkojen lastaamiseksi kuormatilaan (7), tai puunkorjuulaitteisto puiden katkaisemiseksi sekä puunrunkojen karsimiseksi ja katkaisemi-seksi. : 30
9. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että työkone (1) käsittää lisäksi pyörien (21, 22, 23, ’ j 51—54) avulla liikkuvaksi järjestetyn toisen runko-osan (5), jolloin .···. kuormatila (7) on sovitettu mainitun toisen runko-osan (5) päälle, ja jol-35 loin ensimmäisen ja toisen runko-osan (2, 5) väliin on sovitettu nivel (6) ensimmäisen runko-osan (2) ja toisen runko-osan (5) välisen kiertymis-liikkeen sallimiseksi. 11 112158
9 112158
10. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen työkone (1), tunnettu siitä, että työkone (1) on runko-ohjattu. s · · « # · 12 112158
FI990506A 1999-03-09 1999-03-09 Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi FI112158B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990506A FI112158B (fi) 1999-03-09 1999-03-09 Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi
SE0000728A SE522277C2 (sv) 1999-03-09 2000-03-06 I terräng rörlig arbetsmaskin för behandling och transport av träd

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990506A FI112158B (fi) 1999-03-09 1999-03-09 Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi
FI990506 1999-03-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI990506A0 FI990506A0 (fi) 1999-03-09
FI990506A FI990506A (fi) 2000-09-10
FI112158B true FI112158B (fi) 2003-11-14

Family

ID=8554122

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI990506A FI112158B (fi) 1999-03-09 1999-03-09 Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI112158B (fi)
SE (1) SE522277C2 (fi)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2018224733A1 (en) * 2017-06-05 2018-12-13 Ponsse Oyj Forest machine
US11785900B2 (en) 2019-09-04 2023-10-17 Timberpro, Inc. Forestry machine

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE530509C2 (sv) * 2005-12-02 2008-06-24 Cranab Ab Anordning vid en kran

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2018224733A1 (en) * 2017-06-05 2018-12-13 Ponsse Oyj Forest machine
US11192599B2 (en) 2017-06-05 2021-12-07 Ponsse Oyj Forest machine
US11785900B2 (en) 2019-09-04 2023-10-17 Timberpro, Inc. Forestry machine

Also Published As

Publication number Publication date
SE0000728D0 (sv) 2000-03-06
FI990506A (fi) 2000-09-10
SE522277C2 (sv) 2004-01-27
SE0000728L (sv) 2000-09-10
FI990506A0 (fi) 1999-03-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI124870B (fi) Puomisto
CA2098618A1 (en) Linkage arrangement for a multi-purpose vehicle
US7077412B2 (en) Suspension of wheels in a working machine
WO2008097146A1 (en) Vehicle for felling trees and/or transport of pieces of timber
CA2364340A1 (en) Vehicle having steerable wheels
FI112158B (fi) Maastossa liikkuva työkone puiden käsittelemiseksi ja kuljettamiseksi
US4881865A (en) Forest machine with crane
US3490555A (en) Vehicular chassis movable in two orthogonal directions
US7040428B2 (en) Chassis structure for a forest machine
CA2053910C (en) Crane
FI74914B (fi) Hjulburet arbetsfordon med lastkran.
US4838328A (en) Method for mechanized thinning of a forest, and a harvester and forwarder for carrying out the method
EP0534937B1 (en) Transmission and articulation arrangement between a terrain vehicle and a trailer
US3125234A (en) gustine
FI117380B (fi) Nivelajoneuvon ohjaamorakenteen kallistumisen ohjaus
FI119184B (fi) Metsäkoneen nosturin asennon ohjaus ajon aikana
FI117624B (fi) Metsätyökoneen nosturin ohjaaminen ajon aikana
WO1984004019A1 (en) Working machine
US20230022230A1 (en) Apparatus for cutting and/or handling material to be cut
FI110419B (fi) Metsätyökoneen alustarakenne
FI126613B (fi) Nivelletty ajoneuvo, jossa on lineaarisen toimilaitteen pidike
FI119628B (fi) Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi
RU2104916C1 (ru) Лесопогрузчик
SU1631026A1 (ru) Навесной грейферный мини-погрузчик
FI122134B (fi) Menetelmä ja järjestely metsäkoneen rungossa

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: JOHN DEERE FORESTRY OY

Free format text: JOHN DEERE FORESTRY OY

MM Patent lapsed