FI111746B - Kaivukoneen hammas, sen kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitinkappaleeseen - Google Patents

Kaivukoneen hammas, sen kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitinkappaleeseen Download PDF

Info

Publication number
FI111746B
FI111746B FI953667A FI953667A FI111746B FI 111746 B FI111746 B FI 111746B FI 953667 A FI953667 A FI 953667A FI 953667 A FI953667 A FI 953667A FI 111746 B FI111746 B FI 111746B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tip
pin
connector
opening
locking pin
Prior art date
Application number
FI953667A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI953667A0 (fi
FI953667A (fi
Inventor
Robert K Emrich
Larren F Jones
Original Assignee
Esco Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=21755109&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI111746(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Esco Corp filed Critical Esco Corp
Publication of FI953667A0 publication Critical patent/FI953667A0/fi
Publication of FI953667A publication Critical patent/FI953667A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111746B publication Critical patent/FI111746B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02FDREDGING; SOIL-SHIFTING
    • E02F9/00Component parts of dredgers or soil-shifting machines, not restricted to one of the kinds covered by groups E02F3/00 - E02F7/00
    • E02F9/28Small metalwork for digging elements, e.g. teeth scraper bits
    • E02F9/2808Teeth
    • E02F9/2816Mountings therefor
    • E02F9/2825Mountings therefor using adapters
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02FDREDGING; SOIL-SHIFTING
    • E02F9/00Component parts of dredgers or soil-shifting machines, not restricted to one of the kinds covered by groups E02F3/00 - E02F7/00
    • E02F9/28Small metalwork for digging elements, e.g. teeth scraper bits
    • E02F9/2808Teeth
    • E02F9/2816Mountings therefor
    • E02F9/2833Retaining means, e.g. pins
    • E02F9/2841Retaining means, e.g. pins resilient

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Component Parts Of Construction Machinery (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Gears, Cams (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Massaging Devices (AREA)

Description

111746
Kaivukoneen hammas, sen kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitinkappaleeseen 5 Esillä oleva keksintö koskee kaivukoneen hammasta, joka sopii kaiken tyyppisiin kaivukoneisiin - kuten esim. etukuormaajiin, traktorikaivureihin, laahauskauhoihin, halkaisusahoihin, jne., hampaan kärkeä sekä lukitustappia, jolla on kärki kytketään liitinkappaleeseen oheisten patenttivaatimusten 1, 15 ja 22 10 johdanto-osien mukaan.
Useimmat kaivannaisten louhinnassa ja rakentamisessa käytettävät kaivukoneet käsittävät tavallisesti sarjan erilleen sijoitettuja hampaita, jotka on asennettu kauhan leikkaavaan 15 reunaan. Hampaat työntyvät eteenpäin ja tarttuvat ja hajottavat aineen, joka kerätään kauhaan. On helppo ymmärtää, että hampaisiin kohdistuu erittäin kova hankaus ja ne kuluvat näin ollen huomattavasti.
20 Jotta osien vaihdosta aiheutuvaa materiaalin hukkaa voitaisiin vähentää, hampaat valmistetaan kahtena osana, liitinkappaleena ja kärkenä. Liitinkappale kiinnitetään (esim. hitsaamalla) , kauhan leikkaavaan reunaan ja siinä on eteenpäin työntyvä nokka. Kärki määrittää taaksepäin avautuvan pesän, johon .!’! 25 liitinkappaleen nokka pannaan ja se käsittää etummaisen kaivu- ; ; terän. Kärki ympäröi olennaisesti liitinkappaleen nokkaa ja · pyrkii näin suojaamaan nokkaa kulumiselta. Tämän seurauksena '·’ kärki kuitenkin joutuu hankaaviin olosuhteisiin ja se täytyy vaihtaa usein. Yhteen liitinkappaleeseen täytyy tavallisesti 30 asentaa 5-30 kärkeä peräjälkeen riippuen käytön kovuudesta. Koska hampaisiin kohdistuu suuria kuormia sekä iskuja, on välttämätöntä, että kärjet lukitaan tiukasti liitinkappalei-siin. Koska kärjet kuitenkin vaihdetaan työmaalla, lukkojen täytyy olla helposti asetettavia ja avattavia. Vaikka monia 35 erityyppisiä lukkoja on kehitetty, niissä tavallisesti käyte-tään luki tus tappia.
: Erään tavallisen järjestelyn mukaan kärki sekä liitinkappaleen 2 111746 nokka on kumpikin varustettu keskeisellä lukitusaukolla. Kun osat kootaan, aukot kohdistetaan siten, että lukitustappi voidaan panna niihin. Joissakin tapauksissa käytetään jäykkää tappia yhdessä kimmoisen pidätyselimen kanssa. Pidätyselin 5 pitää tapin aukoissa ja kiristää kärjen lukituksen liitinkap-paleen nokkaan. US-patentissa nro. 2 312 802, joka on myönnetty Crawfordille, on esimerkki tämän tyyppisestä hampaasta. Vaihtoehtoisessa järjestelyssä voidaan käyttää kerrostappia ilman erillistä pidätyselintä. Kerrostappi koostuu yleensä 10 jäykästä osuudesta, joka antaa riittävästi lujuutta pitämään kärjen liitinkappaleessa, ja kimmoisesta osuudesta, joka kiinnittää tapin paikalleen ja tiukentaa osien liitännän. Eräs esimerkki tästä rakenteesta esitetään US-patentissa nro. 4 823 487, joka on myönnetty Robinsonille.
15 Näillä rakenteilla varustetuissa hampaissa on kuitenkin useita puutteita. Keskeisen aukon muodostaminen sekä kärkeen että liitinkappaleen nokkaan heikentää hampaan kokonaislujuutta. Lisäksi lukon pidin tai elastomeerinen osuus joutuvat ottamaan 20 vastaan kuormia, jotka ylittävät niiden kapasiteetin, kun kärki on pituussuunnassa raskaasti kuormitettu. Tämä ilmiö pahenee, kun käytössä on osittain kulunut liitinkappaleen . .· nokka. Kimmoisen osan usein toistuva tai jaksoittainen . ,·. ylikuormitus voi johtaa elimen ennenaikaiseen hajoamiseen. Pi- 2 5 dättimen tai elastomeerin hajoaminen voi aiheuttaa tapin ja ! ! näin ollen myös kärjen irtoamisen. Jos kärki häviää, liitin- ·;·/ kappale hajoaa nopeasti, koska nokka ei ole tehty kestämään '·’ kovaa hankausta.
30 Käytössä kärjet joutuvat usein vipu- tai värähtelyvoimien vaikutuksen alaisuuteen. Tarkemmin sanottuna, kun kärki ajetaan : ·.· maahan, se on jatkuvasti alttiina lukemattomille erilaisille vastustuksille, joita aiheuttavat kivet, juuret, betoni tai muut maassa olevat epätasaisuudet. Nämä erilaiset vastustukset 3 5 ovat suurempia etukuormaajissa, joita kuljetetaan eteenpäin maata pitkin ja näin ollen niihin liittyy kuormaamisen aikana : vielä enemmän pystysuoria ja poikittaisia kauhan liikkeitä.
: Joka tapauksessa nämä vastuksen vaihtelut kohdistavat kärkiin 3 111746 voimia, joissa on merkittäviä pystysuoria osavoimia. Sitä paitsi kuormat muuttavat kärjessä tavallisesti suuntaa hyvin nopeasti, joten kärkiin vaikuttaa jatkuvasti ylös- ja alaspäin suuntautuvia voimia. Suurissa operaatioissa voidaan odottaa 5 jopa yli 100 000 kilon kuormia.
Kuten voidaan ymmärtää, kärjen etureunassa oleva pystysuora kuorma pyrkii suuntaamaan kärkeen suuren momenttivoiman, joka kiertää kärjen irti liitinkappaleen nokasta, jos sitä ei 10 estetä. Nämä momenttivoimat suuntaavat myös paljon rasitusta nokan tukipinnoille ja aiheuttavat nokan muodon muuttumista ja kulumista. Lisäksi, kuten patentin 4 823 487 kuviosta 2 voidaan nähdä, kärjessä olevan aukon takaseinä tarttuu lukitus tapin takaosaan. Kun momenttivoima pakottaa kärjen pyö-15 rimään, tappiin suuntautuu vastaava voima (eli pystysuoran osavoiman käsittävä voima). Kun kuormat vipuvoimissa jatkuvasti vaihtavat suuntaa, ne voivat vääntää tapin irti ja työntää sen pois aukosta jopa ilman, että elastomeeri rikkoutuu tai osat kuluvat liikaa. Vaikka Davisille myönnetyn US-patentin 2 0 nro. 4 231 173 liitinkappaleen nokan ja kärjen pesän ainutkertainen rakenne ovat jossain määrin helpottaneet ongel-maa, tämä patentti ei anna täydellistä ratkaisua kaikkiin . sovelluksiin.
;·'· 25 Tapin ulostyöntymistä voidaan osittain vähentää, jos lukitus- ! ! tappi pannaan kohdistetun aukkosarjan läpi, joka on suunnattu ·;*/ vaakasuoraan (eli samansuuntaisesti kauhan terän kanssa).
Hammasta, jolla on tämä rakenne, kutsutaan sivulukitushampaak-si. Launderille myönnetyssä US-patentissa nro. 2 669 153 on 30 esimerkki tällaisesta rakenteesta. Tässä rakenteessa kärjen kiertoliikkeet pystytasossa eivät suuntaa sellaisia voimia tapin akselille, jotka työntävät tapin ulos. Merkittäviä poikittaisia vipuvoimia voi kuitenkin suuntautua kärkeen ja siirtyä siten tappiin sen akselia pitkin. Kun kauhan hampaat ’ 35 ovat vielä tyypillisesti lähellä toisiaan, on tappien asenta miseen ja poistamiseen käytettävissä hyvin vähän tilaa. Tapit : pannaan koneeseen ja poistetaan siitä tavallisesti käsin : työmaalla teräväkärkisen työkalun ja lekan avulla. Niinpä 4 111746 usein tulee vaikeuksia, kun kärkiä vaihdetaan. Näiden puutteiden takia hampaat, joilla on tämä rakenne, ovat tulleet tunnetuiksi nimellä "rystysten murskaajat".
5 Kaikissa näissä lukituslaitteissa voidaan kärkeä siirtää kauemmas liitinkappaleen nokassa, kun nokka kuluu. Tämän johdosta elastomeerisen elementin täytyy laajeta vastaava määrä, jotta se voi pitää yllä tiukan sovituksen ja estää tapin irtoamisen. Kun tämän elimen maksimilaajennus on saavutettu, 10 tappi voi irrota tai se voi työntyä ulos. Jos siis halutaan maksimoida osien käyttöikä, kärjen ja liitinkappaleen nokan läpi määritetyt aukot rakennetaan tyypillisesti siten, että tappi pannaan aluksi hyvin tiukkaan järjestelyyn huolimatta siitä, ovatko aukot pysty- tai vaakatasossa. Tiukka sovitus 15 tekee tapin sisään panemisesta ja poistamisesta vaikeaa.
Vaikeudet kärkien vaihdossa aiheuttavat pitempiä seisonta-aikoja ja työntekijät todennäköisesti pyrkivät välttämään kärkien aikaa vievää vaihtoa.
20 Jotta voitaisiin välttää niitä monia haittapuolia, jotka liittyvät keskeltä ja sivulta lukittaviin hampaisiin, on kehitetty kaivuhampaita, joissa on ulkoapäin lukittava rakenne. Eräs . .· esimerkki suositusta, ulkoapäin lukittavasta hampaasta on esi- , .·. tetty Emrichille myönnetyssä US-patentissa nro. 4 965 945.
25 Kuten patentin 4 965 945 kuviosta 3 voidaan todeta, kärki on t ! ! varustettu pystysuoraan, pienen välimatkan päähän toisistaan • · ;*, asetetuilla kiinnityskorvakkeilla, jotka on sijoitettu kummal lekin puolelle keskeistä listaa tai olaketta, joka on muodostettu liitinkappaleen nokan sivulle. Kärjen kiinnityskor-30 vakkeiden ja liitinkappaleen nokan listan väliin on pantu pystysuoraan asentoon jäykkä lukitustappi, joka kytkee nämä : ‘. osat yhteen. Tappi on edullisimmin kaarevan muotoinen ja se taipuu (eli suoristuu) hieman, kun se pannaan sisään, ja kiristää koko hammaskokoonpanon. Varusteena on myös kimmoinen 35 poikittainen tulppa, joka lukitsee tapin paikalleen. Tulppa käsittää kierrejousen, joka on suljettu kimmoisen vaahtomate-: riaalin sisään.
5 111746 Tällä ulkoapäin lukittavalla rakenteella vältetään suurennettujen aukkojen muodostaminen osiin, joten saadaan vahvempi hammas. Kimmoisen tulpan poikittainen suuntaus suojaa sitä myös kärkeen suuntautuvilta, suurehkoilta voimilta. Näin väl-5 tetään tulpan ylikuormitus. Tällä lukitustapin ja tulpan yhdistelmällä ei kuitenkaan saavuteta yksiosaisen lukon etuja.
On käytetty myös vaihtoehtoista, ulkoa lukittavaa rakennetta, jossa on kerroslukitustappi, kuten Hahnille myönnetyssä US-pa-10 tentissä nro. 5 152 088 esitetään. Tässä rakenteessa on lii-tinkappaleen nokassa pystysuora kanava, joka on määritetty sen yhdelle sivulle vastaanottamaan tappi. Kärki käsittää taaksepäin ulottuvan kielekkeen, joka on vastapäätä kanavaa ja sisäänpäin suunnattua kiinnityskorvaketta. Lukitustappi käsit-15 tää jäykän etu- ja takapinnan, jotka vastustavat kärkeen kohdistuvia suuria kuormia, ja elastomeerin, joka on varustettu poikittaisilla lukituspidättimillä, jotka vastaanotetaan syvennyksissä, jotka on määritetty liitinkappaleen nokkaan ja kielekkeeseen. Vaikka tämä rakenne suoriutuu hyvin pienikokoi-20 sissa hampaissa, se ei ole riittävä ratkaisu kaikissa olosuhteissa .
* Esillä olevan keksinnön kohteina olevat kaivukoneen hammas, hampaan kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitin- 25 kappaleeseen, tunnetaan pääasiallisesti vaatimuksissa 1, 15 ja ! vastaavasti 22 esitetyistä tunnusmerkeistä.
* * · * ·
Keksinnön mukainen hammas käsittää kärjen, liitinkappaleen ja kerrostapin, jonka rakenne ei ole tekniikan tasolla vielä tun-30 nettu. Tappi ei kovin helposti häviä esillä olevan keksinnön hampaasta tapin elastomeerin ylikuormituksen, vipuvoimien vai-kutuksen tai liitinkappaleen nokan kulumisen johdosta. Kärjet ; " on lisäksi helppo vaihtaa työmaalla.
3 5 Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan kaivuhammas käsittää liitinkappaleen, kärjen sekä kerrostapin. Liitinkappale käsit-: tää eteenpäin työntyvän nokan ja nokkaan liittyvän aukon. Kär- ki käsittää etumaisen kaivuterän, pesän, joka vastaanottaa 6 111746 liitinkappaleen nokan yhteensopivasti, sekä ensimmäisen aukon, joka kohdistetaan liitinkappaleen aukon kanssa kerrostapin vastaanottamista varten. Kärki käsittää edelleen toisen aukon, joka on lähellä ensimmäistä aukkoa. Tappi käsittää jäykän 5 kehyksen sekä useita erikseen painettavia ulokkeita. Yksi uloke kytkeytyy kimmoisesti liitinkappaleen nokan osaan ja kiristää kärjen kiinnityksen nokkaan. Vähintään yksi toinen uloke ulottuu kärjen toiseen aukkoon ja lukitsee tapin tiukasti kärkeen. Ulokkeiden erillisen toiminnan tehtävä on 10 vähentää tapin häviämistä, joka johtuu elastomeerimateriaalin ylikuormituksesta, vipuvoimien vaikutuksesta tai liitinkappaleen nokan kulumisesta.
Keksinnön toisen suoritusmuodon mukaan kerrostappi käsittää 15 jäykän kehyselimen sekä useita elastomeerisiä elimiä. Yksi elastomeerielin muodostaa ensimmäisen ulkoneman, joka tarttuu liitinkappaleen nokan osaan ja puristuu tätä vasten kiristäen kärjen nokkaan. Vähintään yksi toinen elastomeerielin muodostaa toisen ulkoneman, joka lukitsee tapin kärkeen. Lukitus-20 elastomeeri on erillinen ja asetettu pienen matkan päähän ki ristävästä elastomeeristä ja se on suojattu jäykällä kehyksellä niiltä suurehkoilta voimilta, joita kärkeen kohdistuu. Koska lukituselastomeeri on eristetty kuormitusvoimista, sitä ei voi ylikuormittaa. Näin ollen elastomeerielimen rikkoutumi-··[’ 25 sesta johtuva tapin häviäminen on käytännöllisesti katsoen ! i eliminoitu. Erillisen lukituselastomeerin käyttö vähentää myös ;·, tapin mahdollista työntymistä ulos vipuvoimien vaikutuksesta.
> ·
Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan kärjen määrittä-30 män tapin aukon ainakin jokin osuus vastaanottaa ja liittää yhteen sekä pitelee tapin jäykkää kehystä. Tällä tavalla kärki pitää tappia itsenäisesti riippumatta kärjen asennosta pituus-suunnassa liitinkappaleen nokassa. Tämä tapin erillinen pito aiheuttaa sen, että tappi siirtyy kärjen kanssa, kun vipu-’ 35 voimat nykivät tätä yhä uudelleen. Tämä tapin ja kärjen yhtenäinen liike eliminoi käytännöllisesti katsoen ne varsi- I t • voimat, joita kärki aikaisemmin suuntasi tappiin työntäen sen ulos aukosta. Tämän johdosta vipuvoimien vaikutuksesta tai 7 111746 liitinkappaleen nokan kulumisesta aiheutuva tapin häviäminen on olennaisesti estetty. Koska kärki pitelee tappia, voidaan myös käyttää väljempää hammasrakennetta. Toisin sanoen, koska kärki pitää tappia, tätä ei tarvitse panna tiukkaan hammas-5 kokoonpanoon. Tämän johdosta tapin aukko voidaan muodostaa esillä olevassa keksinnössä siten, että sen väljyys on pienin mahdollinen, jolloin tappi voidaan asettaa helposti paikalleen työmaalla.
10 Patentin 4 823 487 kuvioissa 5-8 esitetyssä hampaassa lukitus-tappi vastaanotetaan loveen, joka on määritetty kärkeen. Kuten kuviosta 8 näkyy, lovi käsittää olakkeet, jotka vastaanottavat tapin yhteensopivasti kuviossa. Tarkempi tutkimus kuitenkin paljastaa, ettei rakenne ole toimiva. Tarkemmin sanottuna, kun 15 tappi pannaan sisään, se viedään kohdistettuihin aukkoihin pystysuoraan alaspäin. Kuten kuviosta 5 näkyy, tapissa on keskiosa, joka on taaksepäin olakkeista ja leveämpi, kuin päätyosat. Tapin päätyosien yhteensopiva vastaanotto kärjen aukkoihin (kuten kuvio 8 esittää) estäisi leveämmän keskiosan 20 kulkemisen saman aukon kautta. Tämän vuoksi patentti ei onnistu antamaan käyttökelpoista mallia tässä suhteessa.
; .’ Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan ulkoapäin lukit- .tavan hampaan kärki käsittää pystysuoraan, pienen matkan pää-;·/ 25 hän toisistaan asetetut kiinnityskorvakkeet, jotka on sijoi- ! ’ tettu taaksepäin kärjen rungosta. Kiinnityskorvakkeet on kiin- nitetty runkoon pidikkeellä, joka muodostaa jatkeen yhdelle kärjen sivuseinälle. Pidike kiinnittyy kärjen sivuseinään leveillä, kaarevilla siirtymäosilla, jotka ovat pidikkeen ylä-30 ja alapäässä. Tämä leveä, kaarimainen muoto on tärkeä, koska se pitää jännityksen amplitudit tässä yhtymäkohdassa sallituissa rajoissa. Lisäksi runko, pidike ja kiinnitys-korvakkeet määrittävät yhdessä aukon, joka vastaanottaa 1 » lukitustapin. Kumpaakin kiinnityskorvaketta vastapäätä on pak-35 sunnos, joka helpottaa tapin yhteensopivaa vastaanottoa kärjen aukkoon. Tällainen paksunnos vaatii kuitenkin terävämmän : kulman pidikkeen ja rungon väliin, kuin mitä pidikkeen ylä- ja alapään viereen halutaan. Jyrkempi kaari, joka tarvitaan 8 111746 paksunnokselle pidikkeen ylä- ja alapäähän, aiheuttaisi kärkeen haluttuja suurempia, määriä jännitystä raskaassa kuormassa. Sen tähden paksunnokset, jotka pitelevät tappia aukossa, on siirretty syrjään pidikkeen ylä- ja alapäästä siten, 5 että kärki on varustettu leveillä, kaarevilla siirtymäraken-teilla sekä myös halutuilla paksunnoksilla.
Keksinnön vielä erään suoritusmuodon mukaan kerrostappi käsittää varren, joka työntyy taaksepäin ja ulottuu kiinnitys-10 korvakkeiden ja liitinkappaleen nokan väliin, kun tappi pannaan ulkoapäin lukittavaan hampaaseen. Varsi tekee tapin suuntauksen vakaaksi ja estää tapin ei-toivottua kiertymistä tapin aukossa. Varsi estää myös tapin asettamisen sisään virheellisesti hammasta koottaessa.
15
Keksinnön vielä erään suoritusmuodon mukaan kärki määrittää aukon, joka vastaanottaa lukitustapin. Kärjessä aukon varrella on edelleen useita syvennyksiä, jotka vastaanottavat sisään-pannun tapin lukitusvasteet. Tämä moninkertainen, erillinen 20 lukitusrakenne tapin ja kärjen välissä aikaansaa varman lukituskokoonpanon, joka vähentää tapin tahatonta irtoamista tai häviämistä tapin aukosta.
; Keksinnön vielä erään suoritusmuodon mukaan lukitustapissa on » ϊ t 25 yksi elastomeerielin, joka toimii ainutkertaisella tavalla yh- ;,* dessä jäykän kehyksen kanssa ja määrittää erikseen painettavat » ulkonemat. Elastomeerielin käsittää etumaisen ulkoneman, joka » • kytkeytyy liitinkappaleen pintaan, ja takimmaisen ulkoneman, joka pannaan aukkoon, joka määrittyy kärjen seinien tai 30 kiinnityskorvakkeiden väliin. Etumainen ulkonema kiristää kärjen liitännän liitinkappaleen nokkaan ja takimmainen ulkonema lukitsee tapin kärkeen. Koska takimmaista ulkonemaa i i | | painetaan erikseen, saadaan turvallinen lukitustoiminto, joka ·’ vähentää tapin tahatonta irtoamista ja eristää takimmaisen 35 ulkoneman etumaisesta ulkonemasta vähentäen raskaan kuorman , vaikutusta tappiin. Se parantaa myös tapin jäykän kehyksen yhteensopivaa vastaanottoa kärjen tappiaukossa lukiten tapin lujasti kärkeen myös silloin, 9 111746 kun se pannaan kuluneeseen ja väljään liitinkappaleen nokkaan.
Kuvio 1 on osiinsa hajotettu, osittainen perspektiivikuva esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta, ulkoapäin 5 lukittavasta hampaasta, kuvio 2 on osittainen, ylhäältä otettu kaavakuva hampaan kärjestä, kuvio 3 on poikki leikkauskuva, joka on otettu kuvion 2 viivaa 3-3 pitkin, 10 kuvio 4 on ylhäältä otettu kaavakuva hampaan liitinkappaleen nokasta, kuvio 5 on sivuleikkauskuva liitinkappaleen nokasta, kuvio 6 on sivuleikkauskuva hampaan lukitustapista, kuvio 7 on osittainen, edestä otettu leikkauskuva lukitustapista, 15 kuvio 8 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 6 viivaa 8-8 pitkin, kuvio 9 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 6 viivaa 9-9 pitkin, kuvio 10 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 6 viivaa 20 10-10 pitkin, kuvio 11 on osiinsa hajotettu sivukuva lukitustapista, kuvio 12 on osittainen, ylhäältä otettu kaavakuva kootusta hampaasta, kuvio 13 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 12 viivaa 25 13-13 pitkin ja se esittää alkuvaiheen prosessista, jossa tappi pannaan hampaaseen, kuvio 14 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 12 viivaa I · * : ' 13-13 pitkin ja se esittää välivaiheen prosessista, jossa tappi * * ; pannaan hampaaseen, v : 30 kuvio 15 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 12 viivaa 13-13 pitkin ja se esittää kootun hampaan, kuvio 16 on osiinsa hajotettu, osittainen perspektiivikuva esillä olevan keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesta, keskeltä lukittavasta hampaasta, ' '35 kuvio 17 osiinsa hajotettu, osittainen, ylhäältä otettu kaavakuva 10 111746 toisen suoritusmuodon kärjestä ja liitinkappaleen nokasta, kuvio 18 on osiinsa hajotettu, osittainen sivuleikkauskuva toisen suoritusmuodon kärjestä ja liitinkappaleen nokasta, kuvio 19 osittainen poikkileikkauskuva kootusta hampaasta ja se 5 on otettu kuvion 17 viivaa 19-19 pitkin, kuvio 20 on ylhäältä otettu kaavakuva toisen suoritusmuodon lukitustapista, kuvio 21 on osiinsa hajotettu, osittainen perspektiivikuva esillä olevan keksinnön kolmannesta suoritusmuodosta, 10 kuvio 22 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 12 viivan 13-13 asemasta keksinnön neljännen suoritusmuodon mukaisesta hampaasta, kuvio 23 on sivuleikkauskuva neljännen suoritusmuodon lukitustapista , 15 kuvio 24 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 23 viivaa 24- 24 pitkin, kuvio 25 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 23 viivaa 25- 25 pitkin, kuvio 26 on osittainen poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 20 12 viivan 13-13 asemasta keksinnön viidennen suoritusmuodon mukaisesta hampaasta, kuvio 27 on sivuleikkauskuva viidennen suoritusmuodon lukitustapista, kuvio 28 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 27 viivaa t t 25 28-28 pitkin, kuvio 29 on poikkileikkauskuva, joka on otettu kuvion 27 viivaa 29-29 pitkin, ' ·’ kuvio 30 on osittainen poikkileikkauskuva, joka on otettu
Li ; keksinnön kuudennesta suoritusmuodosta kuvion 18 viivan 19-19 L* :30 asemasta.
i Esillä oleva keksintö koskee kaivukoneen hammasta, joka käsittää * , kärjen, liitinkappaleen sekä kerrostyyppisen lukitustapin. Hammas soveltuu yhdistettäväksi kaiken tyyppisiin kaivukoneisiin ja sitä » '35 voidaan käyttää monissa eri toiminnoissa. Kuten on ymmärrettävis- 11 111746 sä, koneen toiminta määrää esillä olevien hampaiden monet eri suunnat. Selitystarkoituksessa hampaiden elementtejä kuvataan ajoittain kuitenkin sellaisten suhteellisten suuntien, kuten ylös ja alas, osalta. Nämä suunnat tulisi ymmärtää kuvioissa 1 ja 16 5 esitettyjen hampaiden suunnan osalta, paitsi jos toisin mainitaan.
Esillä olevan keksinnön etusijalla olevassa suoritusmuodossa (kuviot 1-15) hammas 10 käsittää kärjen 12, liitinkappaleen 14 10 sekä kerrostapin 16. Hampaassa 10 on edullisimmin ulkoinen lukitusrakenne, joka on samanlainen, kuin Emrichille myönnetyssä US-patentissa nro. 4 965 945 esitetty rakenne. Tästä patentista on liitetty mukaan viittauksia. Rakenteen muunnelmia voidaan kuitenkin myös käyttää.
15
Liitinkappale 14 käsittää varren (ei esitetty), joka kiinnitetään kauhan (ei esitetty) etuterään, sekä nokan 18, joka työntyy eteenpäin terästä (kuviot 1 ja 4-5). Nokkaan 18 on edullisimmin muotoiltu kierrerakenne, joka on samanlainen, kuin mitä alunperin 20 on esitetty Hahnille ja muille myönnetyssä US-patentissa nro. 4 335 532, josta on myös liitetty tähän viittauksia. Kierrerakenne ei kuitenkaan ole välttämätön esillä olevassa keksinnössä.
Liitinkappaleen nokan 18 toiselle sivulle on muodostettu pystysuoraan suunnattu kiilaura 20. Kiilauran 20 määrittävät 25 taaksepäin oleva lista tai olake 22, sivuseinä 24 sekä takaseinä 26. Sivu- ja takaseinä 24 ja 26 sulautuvat yhteen edullisimmin > ‘ kaarevassa siirtymäosassa. Kiilaura on suunniteltu ja mitoitettu ! ' siten, että se vastaanottaa lukitustapin 16 ja kärjen 12 » ; kiinnityskorvakkeet 28a ja 28b (kuviot 1 ja 12).
s": i 30 Kärjen 12 rakenne on tavallisesti kiilamainen ja kapeneva ja se käsittää etummaisen kaivureunan 30 ja rungon 32, joka käsittää * » , ; . pesän 42, joka vastaanottaa liitinkappaleen nokan 18 (kuviot l- 3). Rungon 32 määrittävät yläseinä 34, alaseinä 35, sivuseinät
i > I
' ’ 35 36, 37 sekä takaseinä 38. Pesä 42 avautuu taaksepäin takaseinässä » i · t » > 12 111746 38 ja vastaanottaa yhteensopivasti liitinkappaleen nokan 18 ja asentaan kärjen 12 liitinkappaleeseen 14. Pystysuoraan, pienen matkan päähän toisistaan asetetut kiinnityskorvakkeet 28a, 28b on sijoitettu taaksepäin takaseinästä 38 ja ne toimivat vuorovaiku-5 tuksessa lukitustapin 16 ja kiilauran 20 kanssa ja lukitsevat hammaskokoonpanon yhteen. Kiinnityskorvakkeet 28a, 28b on kiinnitetty runkoon 32 pidikkeellä 44, joka muodostaa sivuseinän 36 jatkeen. Toinen pari kiinnityskorvakkeita 28c ja 28d, joilla on sama rakenne, voidaan laittaa kärjen toiselle puolelle, 10 jolloin kärki voidaan näpsäyttää ympäri ja pidentää näin sen käyttöikää. Kiinnityskorvakkeet 28a, 28b on suunnattu sisäänpäin keskimäärin suorassa kulmassa pidikkeeseen 44 nähden.
Käytössä liitinkappaleen nokka 18 viedään kärjen 12 sisään siten, 15 että nokka liittyy pesään 42 (kuviot 1 ja 12-15). Kiinnityskorvakkeet 28a ja 28b vastaanotetaan kiilauran 20 ylä- ja alaosassa. Lista 22 ulottuu olennaisesti pystysuorassa kiinnityskorvakkeiden 28a ja 28b väliin. Kiinnityskorvakkeet 28a, 28b, pidike 44, takaseinä 38 sekä kiilaura 20 määrittävät yhdessä tapin aukon 50, 20 jonka läpi lukitustappi 16 viedään. Näin ollen lukitustappi 16 viedään pystysuorasti tapin aukkoon 50 ja siitä pois, jolloin ; · sillä lukitaan kärki 12 liitinkappaleen nokkaan 18 ja irrotetaan • se tästä.
> : 25 Lukitustappi 16 käsittää jäykän kehyksen 54 ja elastomeeriset elimet 56, 57 (kuviot 6-11). Elastomeerit 56, 57 vastaanotetaan ja pidetään koloissa 60, 61, jotka on määritetty vastaavasti kehyksen 54 keski- ja yläosaan. Elastomeeri 56 toimii yhdessä . . jäykän levyn 125 kanssa ja muodostaa ensimmäisen ulkoneman 58, ';;/30 joka kytkeytyy kimmoisesti liitinkappaleen nokan 18 listaan 22 ja '·' kiristää kärjen 12 liitännän nokkaan. Elastomeeri 57 toimii * yhdessä jäykän vasteen 142 kanssa ja muodostaa toisen ulkoneman 59, joka vastaanotetaan syvennyksessä 151 (kuvio 15), joka on määritetty kärkeen, ja lukitsee tapin kärkeen. Elastomeeri 57 on : 35 erillinen ja pienen matkan päässä kiristyselastomeeristä 56, 13 111746 joten sitä voi painaa erikseen ja se on eristetty elastomeerin 56 kuormasta ja kulumisesta.
Kehys 54 (kuviot 6-11) on pitkänomainen, jäykkä elin, joka on 5 edullisimmin tehty metalliaineesta. Kehyksen 54 muoto on edullisimmin hieman kaareva, mutta suoraa tappia voidaan myös käyttää. Kun käytetään kaarevaa tappia, voidaan käytössä olevat kärjet muuntaa helposti siten, että ne hyväksyvät lukitustapin 16. Kehyksen 54 takaseinät 64, 65 ovat muodoltaan koveroja, kun 10 taas etuseinä 67 on kupera. Takaseinän 64 kovero kaari on muotoiltu siten, että se mukautuu kiinnityskorvakkeiden 28a, 28b kaareviin sisäpintoihin 48a, 48b.
Kehyksessä 54 on yleensä runko-osa 70 ja taaksepäin ulottuva 15 varsi 72. Varsi 72 ulottuu tapin 16 pituudelle ja se on edullisimmin pääasiassa koukun muotoinen; tosin muitakin muotoja voidaan käyttää. Varsi 72 on sovitettu ulottumaan kiinnityskorvakkeiden 28a, 28b keskipisteestä erillään olevien päiden 74a, 74b sekä kiilauran 20 sivuseinän 24 välissä. Varsi 72 käsittää 20 päätypinnan 76, joka tulee päitä 74a, 74b vasten ja sisäpinnan 77, joka tulee sivuseinää 24 vasten. Varren 72 tehtävä on tasata : · tapin 16 suunta ja estää tapin ei-toivottu kiertyminen. Varsi 72 : estää lisäksi tapin 16 virheellisen asettamisen kiilauran 20 , sisään kokoonpanon aikana.
.·; 25 t , ,·. Runko-osa 70 on tavallisesti harkon muotoinen tapin 16 pohjasta • ·, 80 (kuviot 6 ja 10). Rungon etuseinä 67 on varustettu kapenevalla osalla 82, joka helpottaa hampaan kokoonpanoa, kuten edellä on selitetty. Takaseinien 64, 65 pohjat on varustettu vastaavasti :y -30 viistosyrjillä 83a, 83b, jotka helpottavat tapin panoa aukkoon v * 50. Tapin 16 yläosaan 86 on määritetty tasainen iskupinta 84.
Käyttäjä iskee pintaa 84 ajaessaan tapin aukkoon 50 ja ulos .·. siitä.
: ‘35 Tapin 16 keskiosaan on määritetty suhteellisen suuri kolo 60 14 111746 (kuviot 6 ja 9). Kehys 54 on tästä osasta olennaisesti t-kirjaimen muotoinen. Runko 70 käsittää tarkemmin sanottuna olennaisesti suorakulmaisen kantaosan 88, jossa on etuseinä 89, sivuseinä 90 sekä takaseinä 91. Kantaosa 88 leikkaa sivuseinän 90 5 vastakkaisessa päässä poikittaisen osan 99, jonka varsi 72 ja sisempi sivuseinä 101 määrittävät. Sivuseinä 101 ulottuu eteenpäin kannasta 88 ja kulkee ristiin tapin 16 etuseinän 67 kanssa. Etuseinä 67 määrittää kolon 60 viereen pienennetyn osuuden 67a. Etuseinän osuus 67a, sivuseinä 101 ja kantaosa 88 10 määrittävät yhdessä onton sivuontelon 103, joka vastaanottaa kiristyselastomeerin osan 56a. Etuseinä 67 ja sivuseinä 68 määrittävät yhdessä elastomeerin 56 ylä- ja alosaan vasteosat 67b, 67c, jotka ulottuvat toisiaan kohti. Vasteosat 67b, 67c toimivat kumpikin yhdessä sivuseinän 101 sisäseinän 102 kanssa ja 15 määrittävät ontot ylä- ja alaontelot 104, 105, jotka vastaanottavat elastomeerin osat 56b, 56c. Tapin valmistuksessa elastomeeri 56 taivutetaan ja "napsautetaan" koloon 60 ja onteloihin 103-105. Näiden onteloiden tehtävä on pitää elastomeeri 56 kehyksessä 54. Onteloryhmän 103-105 sijasta tai sen lisäksi elastomeeri voidaan 20 sitoa kehyksen sisäseiniin.
; ** Kehys 54 määrittää tapin 16 yläosaan 86 kolon 61, joka vastaan- ottaa ja pitää lukituselastomeerin 57 (kuviot 6 ja 8). Etuseinä 67 ja sisempi sivuseinä loi ulottuvat kokonaan kolon 61 ympäri : 25 olennaisesti 1-kirjaimen muodossa. Etuseinä 67 määrittää onton ontelon 107 sivuseinän 101 viereen. Ontelo 107 määritetään myös kolon 61 yläseinää 109 pitkin sivuseinän 101 viereen. Tämän johdosta ontelo 107 on tavallisesti 1-kirjaimen muotoinen ja sitä . . rajoittavat etuseinä 67, sivuseinä 101, kantaosa 88 sekä 30 vasteosat 68a, 68b. Kantaosa 88 ulottuu elastomeerin 57 takaosaa ’ pitkin lukuunottamatta väliä 111, joka on määritetty keskimäärin : : : elastomeerin keskiosaan. Osa kantaosaa 88 jää välin 11 viereen ja määrittää elastomeerille 57 vasteen 113. Elastomeeri 57 taivute- taan ja "napsautetaan" koloon samalla tavalla, kuin elastomeeri .35 56, ja se pysyy taskussa määritetyn ontelon ja vasteiden avulla.
< * · I * 15 111746
Elastomeerit 56, 57 on valmistettu kimmoisesta, suhteellisen kestävästä ja vahvasta materiaalista, kuten esim. polyuretaanista tai kumista. Muita materiaaleja, joilla on vaaditut ominaisuudet, voidaan tietenkin myös käyttää. Elastomeerit 56, 57 on myös 5 varustettu edullisimmin sarjalla reikiä 115, jotka parantavat puristustasoa, joka elastomeereillä voidaan saavuttaa (kuviot 6-7, 9 ja li). Reiät ovat edullisimmin suljettuja, jottei niihin kasaannu pehmeää maapohjaa.
10 Kiristyselastomeeri 56 on tavallisesti pitkänomainen (kuviot 6-7, 9 ja 11). Elastomeerin 56 etuosasta ulottuu kohotettu osuus 117, joka määrittää ensimmäisen ulkoneman 58 jäykän levyn 125 kanssa. Ulkonema 58 kytkeytyy kimmoisesti liitinkappaleen nokan 18 listaan 22 kiristämään kärjen kiinnitys nokkaan. Lisäksi elasto-15 meeri 56 käsittää sivuharjan 56a, yläharjan 56b sekä alaharjan 56c, jotka ontelot 103, 104 ja 105 vastaanottavat tässä järjestyksessä. Levy 125 on tehty edullisimmin metalliaineesta ja sillä on tavallisesti taivutettu muoto, joka määrittää kaksi haaraa 126, 127, jotka ovat elastomeerin 56 etuosan ja yhden sivun 20 päällä ja jotka on sidottu tai muutoin kiinnitetty näihin. Levy 125 on edelleen taivutettu pystysuunnassa siten, että se ulottuu : ’ kohotetun osuuden 117 yli. Levy 125 suojaa elastomeeriä 56 kulumiselta, joka aiheutuu elastomeerin 56 koskettamisesta liitinkappaleen nokan 18 listaan 22. Ulkonema 58 käsittää ·': 25 kapenevan osuuden 129, jonka ansiosta elastomeeriä 56 on helpompi ; puristaa, kun tappi 16 pannaan aukkoon 50 tai irrotetaan siitä.
Lukituselastomeerilla 57 on tavallisesti suorakulmainen ja . harkkomainen muoto, jonka määrittävät etuseinä 131, takaseinä 30 132, yläseinä 133, alaseinä 134 sekä sivuseinät 135, 136 (kuviot ' 6, 8 ja li). Harja 57a ulottuu pitkin etu- ja yläseinää 131, 133 ja sen vastaanottaa ontelo 107. Jäykkä vaste 142, joka on edullisimmin tehty metalliaineesta, on sidottu tai muutoin kiinnitetty takaseinään 132 ja se työntyy kehyksessä 54 olevan \ .35 välin lii läpi. Vaste 142 määrittää yhdessä elastomeerin 57 16 111746 kanssa toisen kimmoisesti painettavan ulkoneman 59. Vaste 142 käsittää olakkeet 144, jotka tulevat kehystä 54 vasten ja rajoittavat vasteen ulottumaa ulospäin. Vasteessa 142 on kaarimainen alakulma 146, joka helpottaa vasteen vetämistä 5 takaisin, kun tappi 16 viedään aukkoon 50 ja pois siitä.
Kuten edellä mainittiin, kiinnityskorvakkeet 28a, 28b on asetettu taaksepäin kärjen 12 takaseinän 38 taakse (kuviot 1-3 ja 12). Kiinni tyskorvakkeet on yhdistetty kärjen 12 runkoon 32 taaksepäin 10 ulottuvalla pidäkkeellä 44. Pidike 44 sulautuu yhteen kärjen 12 ylä- ja alaseinien 34, 35 kanssa leveää, kaarimaista siirtymä-osuutta 149a, 149b pitkin (kuviot 2 ja 12). Osuudet 149a, 149b on muodostettu leveiksi, kaareviksi osuuksiksi (niiden kaaren säde on esim. noin 19 mm/0,75 tuumaa kärjen rungolla, jonka taka-aukko 15 on 178 mm/7 tuumaa), jolloin liittymäkohtien jännityksen amplitudit ovat pienimmät mahdolliset suurissa kuormissa. On havaittu, että siirtymäosuudet, jotka määrittävät terävämmät kaaret, luovat kärkeä käytettäessä jännityksiä, jotka lähenevät niin korkeita tasoja, että näitä ei voida hyväksyä.
20 Kärjen 12 takaseinän 38 osuus, joka määrittää aukon 50, käsittää paksunnokset 155a, 155b, jotka ovat vastapäätä kiinnityskorvak-: keitä 28a, 28, vastaavasti (kuviot 1-3 ja 13-15). Paksunnokset : 155a, 155b ulottuvat taaksepäin kiinnityskorvakkeiden 28a, 28b 25 sisäpintoja 48a, 48b kohti ja kaventavat aukon 50 syvyyttä osuuksia 50a, 50b pitkin. Aukon 50 osuudet 50a, 50b vastaanotta-,··.·. vat yhteensopivasti tapin 16 käytön aikana siten, että paksun nokset 155a, 155b kytkeytyvät tapin 16 etuseinään 67 ja sisäpin-. . nat 48a, 48b kytkeytyvät takaseinään 64. Paksunnosten 155a, 155b •;;/30 muodostus vaatii suhteellisen terävän siirtymäkulman 157a, 157b ’ pidikkeen 44 ja takaseinän 38 väliin. Kummallakin kulmalla 157a, 157b on kaaren säde, joka on noin 65 % tai vähemmän siitä kaaren t"’: säteestä, joka halutaan siirtymäosuuksille 149a, 149b. Jotta voitaisiin välttää niiden leveiden siirtymäosien 149a, 149b : 35 hajottamista, jotka yhdistävät pidikkeen 44 ylä- ja alapään 17 111746 kärjen 12 ylä- ja alaseinään 34, 35, paksunnokset 155a, 155b siirretään sivuun aukon 50 ylä- ja alapäästä.
Kiinnityskorvake 28a on edelleen varustettu syvennyksellä 5 151, joka on sen sisäpinnalla 48a (kuviot 1-3 ja 13-15) .
Syvennys 151 on muotoiltu siten, että se vastaanottaa ja liittää yhteen vasteen 142 pitäen lukitustapin 16 lujasti aukossa 50. Sen mukaisesti syvennys 151 käsittää kaarevan alapinnan 153, joka on käytön aikana kytkeytyneenä kulmaan 10 146. Toisiinsa kytkeytyneet, kaltevat pinnat 146, 153 mahdollistavat vasteen 142 vetämisen pois syvennyksestä 151, kun tappi vedetään pois aukosta 50.
Kiinnityskorvakkeen 28b yläpäähän on edelleen määritetty 15 viistottu pinta 159, joka kallistuu eteen- ja ulospäin (kuviot 3 ja 13-15) . Särmä 159 helpottaa tapin 16 alaosan 80 panemista aukon kavennettuun osuuteen 50b, kun tappi 16 pannaan aukkooon 50. Särmä 159 helpottaa myös vasteen 142 vetämistä pois, kun tappi 16 poistetaan aukosta 50.
20
Kun hammas 10 kootaan, kärki 12 viedään liitinkappaleen nokan • · , 18 yli siten, että pesä 42 vastaanottaa nokan yhteensopivasti (kuviot 12-15). Kiinnityskorvakkeet 28a, 28b menevät osittain ) kiilauraan 20. Kun kärki 12 on asetettu kokonaan I ; 25 liitinkappaleen nokkaan 18, lukitustapin 16 alaosa 80 asettuu ;; · aukon 50 yläosaan. Toisin, kuin tekniikan tason monet '·’ * tiukasti sopivat kokoonpanot, tappi 16 voidaan asettaa aukkoon 50 olennaisesti pystysuoraan melko pitkälle ennen, • V kuin tappia täytyy iskeä (kuvio 13) . Aukon kavennettu osuus : 30 50b vastaanottaa tapin yhteensopivasti ja pitelee sitä iskua ; varten. Tekniikan tason tiukasti istuvat lukitusrakenteet ovat vaatineet sen, että joku henkilö pitelee tappia käsin ja * > lyö sitä lekalla. Esillä olevassa keksinnössä ei tappia : ’·. tarvitse pitää käsin, koska tapin 16 pää 80 kulkee vapaasti : 35 aukkoon 50a riittävän pitkälle, jotta tappi on vakaa, ennen kuin sitä isketään vasaralla.
18 111746
Kun tappi 16 on aluksi asetettu aukon 50 yläosaan (kuvio 13), tapin 16 yläpintaa 84 lyödään toistuvasti lekalla tai muulla vastaavalla ja ajetaan tappi 16 kauemmas aukkoon 50. Ulkoneman 58 kavennettu osuus 129 tulee paksunnoksen 155a yläreunaa vasten ja 5 painaa elastomeerin 56 vähitellen kehykseen 54, kun tappia ajetaan alaspäin. Elastomeeri 56 puristuu kulkiessaan aukon osuuden 50a läpi, kunnes levyn 125 ulkopinta on samassa tasossa tapin 16 etuseinän 67 kanssa. Kavennettu osa 82 kytkeytyy listaan 22, kun tappia ajetaan alaspäin ja siirtää kärkeä tarpeen mukaan 10 vähitellen taaksepäin ja tekee tilaa tapin 16 koko syvyydelle. Kun tappi 16 viedään syvemmälle aukkoon 50, viiste 83a kytkeytyy särmään 159 siten, että tappi 16 ohjautuu tasaisesti aukon osuuteen 50b (kuvio 14). Vasteen 142 kaareva alakulma 146 kytkeytyy samalla tavalla kiinnityskorvakkeen 28a viistottuun 15 yläkulmaan 161 ja helpottaa lukituselastomeerin 57 puristamista ja vasteen 142 vetämistä takaisin. Vaste 142 vetäytyy kokonaan väliin lii, kun se kulkee kiinnityskorvakkeen 28a sisäpinnan 48a yli.
20 Kootussa asennossa (kuvio 15) on tapin 16 etuseinä 67 kytkeytyneenä paksunnoksiin 155a, 155b ja takaseinä 64 on kytkeytyneenä sisäpintoihin 48a, 48b, jolloin tappi 16 pysyy kärjessä. Tämä rakenne pitää tapin 16 kärjessä 12 riippumatta kärjen pitkittäi-sestä asennosta liitinkappaleen nokan 18 suhteen. Jos siis vipu-j * : 25 tai muut voimat siirtävät kärkeä 12, tappi 16 siirtyy sen mukana.
• On helppo ymmärtää, että tämä rakenne vähentää sitä todennäköi- syyttä, että kärjen siirtyminen aiheuttaisi tapin työntymisen ulos aukosta 50.
30 Levy 125 on lisäksi asetettu siten, että se painuu liitinkappa- ’·' leen nokan 18 listaa 22 vasten ja varmistaa kärjen 12 tiukan : kytkennän nokkaan. Elastomeeri 56 esitetään kuviossa 15 täysin Γ"; kokoon puristuneessa asennossa. Tässä asennossa lista 22 on kytkeytyneenä etuseinään 67 (eli osuuteen 67a) sekä myös levyyn ,35 125. Elastomeerin 56 ylipuristumisen estää näin ollen jäykkä 19 111746 kehys 54. Rakenne antaan näin ollen elastomeerilie 56 tietyn määrän suojaa. Kun osat alkavat kulua, kärki sopii väljemmin liitinkappaleen nokkaan. Näissä olosuhteissa kärki puristuu kauemmas nokkaan siten, että lista 22 sijaitsee paksunnoksista 5 155a, 155b eteenpäin. Tällöin elastomeeri 56 laajenee ulospäin siten, että levy 125 on edelleen listaa 22 vasten. Tämä laajentuminen voi jatkua, kunnes elastomeerin 56 laajentuminen on maksimissa.
10 Kootussa asennossa (kuvio 15) vaste 142 napsahtaa kiinnitys-korvakkeen 28a määrittämään syvennykseen 151. Jäykkä kehys 54 sulkee elastomeerin 57 olennaisesti sisäänsä ja eristää ja suojaa sitä kärkeen kohdistetuilta, raskailta kuormitusvoimilta. Näin vältetään elastomeerin 57 ylikuormitus ja ennenaikainen hajoa-15 minen. Tämä erillinen lukitusrakenne eliminoi käytännöllisesti katsoen sen riskin, että tappi häviäisi vahingossa. Vaikka kiristyselastomeeri 56 hajoaisi täysin ylikuormituksen tai kulumisen johdosta, tapin irtoaminen on estetty sillä, että kehys 54 on kiinnitetty aukon osuuksiin 50a, 50b ja vaste 142 on 20 syvennyksessä 151.
Kun kärki täytyy vaihtaa, tappia 16 lyödään jälleen yläpintaan 84 ; : ja se ajetaan alaspäin. Teräväkärkistä työkalua käytetään yhdessä lekan kanssa ja tappi ajetaan pois aukosta 50. Vasteen 142 25 kaareva kulma 146 liukuu syvennyksen 151 kaltevaa pohjaa 153 pitkin, elastomeeri 57 puristuu ja vaste 142 vetäytyy takaisin. Kun tappi pannaan sisään, vaste 142 vetäytyy kokonaan väliin 111, kun se kulkee sisäpinnan 48a yli. Samalla tavalla särmä 159 vetää myös vasteen 142 sisään, kun se kulkee sisäpinnan 48b yli.
30 v ‘ Esillä olevan keksinnön vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa (kuviot 16-20), hammas 170 käsittää kärjen 172, liitinkappaleen 174 ja muunnetun lukitustapin 16'. Hampaalla 170 on edullisimmin samanlainen rakenne, kuin Davisille myönnetyssä US-patentissa : “35 nro. 4 231 173 esitetyllä hampaalla, josta patentista on liitetty 20 111746 tähän viittauksia. Muita keskeltä lukittavia hammasrakenteita voidaan kuitenkin myös käyttää.
Lukitustapilla 167 on olennaisesti sama rakenne, kuin tapilla 16, 5 paitsi että varsi 72 on edullisimmin jätetty pois ja kehyksellä 54 on edullisimmin suora muoto (kuviot 16 ja 19). Kuten edellä selitettiin, varsi 72 suunniteltiin siten, että se ulottuu kiinnityskorvakkeiden 28a, 28b ja sivuseinän 24 välissä. Koska tätä järjestelyä ei ole keskeltä lukittavassa hampaassa, on varsi 10 72 jätetty pois. Kärkeen ja liitinkappaleen nokkaan voidaan kuitenkin määrittää lovi varren käytön kompensoimiseksi. Etusijalla olevassa suoritusmuodossa sivuseinät, jotka määrittävät kohdistetut keskiaukot, estävät tapin ei-toivotun kiertymi-sen. Käsittelyn helpottamiseksi tapin 167 kuvauksessa käytetään 15 samoja viitenumerolta, kuin tapin 16 kuvauksessa käytettiin -luvun oikeaan ylälaiteen on kuitenkin lisätty indeksiksi pilkku.
Liitinkappale 174 käsittää varren (ei esitetty), joka soveltuu kiinnitettäväksi kauhan etuterään (ei esitetty) (kuviot 16-18).
20 Liitinkappale 174 käsittää edelleen eteenpäin työntyvän nokan 176, jossa on kartiomainen osuus 178 sekä keskipisteestä erillään : " oleva kotelo-osa 180. Liitinkappale 174 määrittää yläsyvennyksen 182, alasyvennyksen 183 sekä sivusyvennykset 184, 185. Liitinkap- ;.· paleen nokan läpi ulottuu tavallisesti suorakulmainen reikä 186, : * 25 joka avautuu ylä- ja alasyvennykseen 182, 183.
• * I : | Kärki 172 käsittää etummaisen kaivureunan 188 ja takapään 190, joka määrittää taaksepäin avautuvan kolon 191, joka on muotoiltu < ,·, siten, että se vastaanottaa liitinkappaleen nokan 176 yhteensopi- 30 vasti. Yläpidike 192, alapidike 193 sekä sivupidikkeet 194, 195 ulottuvat takapäästä 190 taaksepäin. Kun hammas kootaan, v : yläpidike 192 menee yläsyvennykseen 182, alapidike 193 menee i : alasyvennykseen 183, ja sivupidikkeet 194, 195 menevät sivusyven- :·, nyksiin 184, 185. Ylä- ja alapidikkeet 192, 193 määrittävät ,35 kumpikin aukon 196a, 196b, jotka on kohdistettu toisiinsa. Kun 21 111746 kärki 172 pannaan liitinkappaleen nokkaan 176, aukot 196a, 196b kohdistetaan olennaisesti nokassa 176 olevan reiän 186 kanssa ja ne määrittävät tapin aukon 198. Yläpidikkeessä 192 olevan aukon 196a takapinta 201a määrittää lisäksi syvennyksen 203, joka 5 vastaanottaa tapin 16' vasteen 142' yhteensopivasti.
Käytön aikana aukko 198 vastaanottaa tapin 16' siten, että kehyksen 54' ala- ja yläosa 80', 86' menevät kärjen 172 aukkoihin 196a, 196b yhteensopivasti. Tällä tavalla lukitustappi 16' 10 pidetään liitinkappaleen nokassa 176 riippumatta kärjen 12 pitkittäisasennosta. Ulkonema 58' kytkeytyy ja puristuu reiän 186 etuseinää 205 vasten ja kiristää kärjen liitännän liitinkappaleen nokkaan. Elastomeeri 57' painaa vasteen 142' syvennykseen 203 ja kiinnittää tapin 16' erillisesti kärkeen 172. Tämä rakenne antaa 15 samanlaisen suojan tapin irtoamista vastaan, kuin edellä on selitetty hampaan 10 osalta.
Tappia 16' voidaan käyttää myös kaivuhampaan 170' kanssa, jossa on sivulukitusrakenne (kuvio 21). Tämän suoritusmuodon mukaan 20 hammas 170' käsittää kärjen 172', liitinkappaleen 174' sekä lukitustapin 16'. Hampaan 170' kärki ja liitinkappale ovat ’· ’ ‘ olennaisesti saman muotoiset, kuin hampaan 170 kärki ja liitin- kappale, lukuunottamatta niiden aukkojen muotoa, jotka vastaanottavat lukitustapin. Tappia 16' voidaan tietysti käyttää muiden ; ' ·' 25 hampaiden kanssa, joilla on erilainen sivulukitusrakenne. Näiden t kahden suoritusmuodon samanlaisuuden vuoksi on käytetty samoja viitenumerolta lisäämällä luvun oikeaan yläkulmaan pilkku indeksiksi. Näillä numeroilla on merkitty kärjen ja liitinkappa-* ,·, leen samanlaiset osat. Tässä suoritusmuodossa käytetty lukitus- '!!.* 30 tappi 16' on sama, kuin hampaassa 170 käytetty tappi.
v : Tämän suoritusmuodon mukaan liitinkappale 174' käsittää eteenpäin i työntyvän nokan 176', jossa on kartiomainen osuus 178' ja :·, kotelomainen osuus 180'. Liitinkappaleen nokka 176' määrittää \ .35 lisäksi yläsyvennyksen 182', alasyvennyksen (ei esitetty) sekä » · 22 111746 kaksi sivusyvennystä 184' (joista vain toinen on esitetty). Nokka 176' käsittää edelleen vaakasuoran aukon 186' (eli kauhan terän kanssa yhdensuuntaisen aukon), joka on mitoitettu ja muotoiltu siten, että se vastaanottaa lukitustapin 16'. Näin ollen aukko 5 186' on sijoitettu siten, että se avautuu sivusyvennyksiin 184', eikä ylä- ja alasyvennyksiin, kuten kärjessä 170.
Kärki 172' käsittää etummaisen kaivuterän 188' ja taaksepäin avautuvan pesän 191', joka vastaanottaa yhteensopivasti liitin-10 kappaleen nokan 176'. Kärki 172' käsittää edelleen pidikkeet 192'-195', jotka on määritetty kärjen ylä-, ala- ja sivuseinille (ainoastaan kaksi pidikettä 192' ja 194' on esitetty). Pidikkeet 192/-195/ vastaanotetaan yhteensopivasti liitinkappaleen nokan 176' vastaavissa syvennyksissä. Sivupidikkeisiin 194' ja 195' 15 (ainoastaan 194' on esitetty) on määritetty aukot 196a', 196b' siten, että ne ovat toistensa kohdalla. Aukon 196' takapinta 201a' määrittää lukitussyvennyksen 203', joka vastaanottaa yhteensopivasti tapin 16' vasteen 142'.
20 Kun kärki 172' asennetaan liitinkappaleen nokkaan 176', aukot 196a', 196b' kohdistuvat olennaisesti aukon 186' kanssa. Tappi 16' ajetaan kohdistettuihin aukkoihin 186', 196a', 196b' siten, • että ensimmäinen ulkonema 58' kytkeytyy kimmoisesti nokan 176' etuseinään 205' ja aukot 196a', 196b' vastaanottavat yhteensopi- ;‘: 25 vasti kehyksen 54' päät. Lisäksi toisen ulkoneman 59' vaste 142' * ·'; menee syvennykseen 203' ja kiinnittää tapin 16' kärkeen 172'. On I ' I * helppo ymmärtää, että tämä rakenne vähentää tapin häviämistä samalla tavalla, kuin aikaisempien suoritusmuotojen kohdalla on . selitetty.
.’30 ‘ Vielä yhdessä vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa (kuviot 22-25) '· hammas 10' käsittää kärjen 12', liitinkappaleen 14 sekä lukitus- i : tapin 16''. Tämän hampaan liitinkappale on saman muotoinen, kuin ,/ hampaassa 10, minkä vuoksi käytetään samoja viitenumerolta. Kärki , 25 12' on olennaisesti sama, kuin kärki 12, minkä vuoksi samojen 23 111746 osien merkitsemiseen on käytetty samoja viitenumerolta lisäämällä numeron oikeaan ylälaitaan pilkku. Lukitustappi 16'' on olennaisesti sama, kuin lukitustappi 16, minkä vuoksi samat osat on merkitty samoilla viitenumeroilla lisäämällä numeron oikeaan 5 ylälaitaan kaksi pilkkua.
Tässä suoritusmuodossa lukitustappi 16" käsittää edullisimmin muutamia rakenteellisia muunnelmia tapin 16 osalta. Erityisesti kehyksellä 54" on samanlainen suoraviivainen muoto, kuin tapissa 10 16'. Lisäksi varsi 72'' on suorakulmainen ja sen sisä- ja ulkosivut 77', 207 ovat nokkaa 18 ja kiinnityskorvakkeita 28a', 28b' vasten tässä järjestyksessä. Ensimmäisen ulkoneman 58'' muoto on kaarevan kupera ja se kytkeytyy nokan 18 listaa 22 vasten. Näistä muutoksista huolimatta nämä tapin 16'' elementit 15 voivat olla saman muotoisia, kuin tapissa 16.
Toisin kuin tappi 16, lukitustappi 16" käsittää kaksi lukitus-elastomeeriä 210a, 210b. Kummallakin elastomeerilla 210a, 210b on keskeinen runko-osa 212a, 212b ja vastakkaisiin suuntiin 20 työntyvät jatko-osat 213a, 213b, 214a, 214b. Jäykät vasteet 217a, 217b, 218a, 218b on sidottu tai muutoin kiinnitetty jatko-osien 213a, 214a, 213b, 214b päihin muodostamaan useita lukitusulkone- t i mia 222a, 222b, 223a, 223b. Käytön aikana lukitusulkonemat 223a, 223b ulottuvat taaksepäin välien lila, 111b läpi, jotka on V 25 määritetty kehyksen 54" takaseinään 64'', ja syvennykset 151a, | 151b vastaanottavat yhteensopivasti vasteet 218a, 218b. Lukitus- ,‘i : ulkonemat 222a, 222b ulottuvat eteenpäin kehyksen 54" etuseinässä 67'' olevien aukkojen 219a, 219b läpi siten, että vasteet ; 217a, 217b kytkeytyvät syvennyksiin 221a, 221b, jotka on i « » ' i ; t -,30 määritetty paksunnoksien 155a', 155b' ulkoreunaan. Syvennykset » < t 221a, 221b eivät sulje vasteita 217a, 217b sisäänsä kokonaan v ‘ samalla tavalla, kuin syvennykset 151a, 151b koteloivat vasteet / 218a, 218b. Sen sijaan vasteiden 217a, 217b ulommat osat jäävät ;, auki siten, että leveät kaarimaiset siirtymäosuudet 149a', 149b' ♦ ♦ j35 pysyvät muuttumatta. Näin ollen vasteet 217a, 217b toimivat
s i I
<· i 24 111746 yhdessä ja ottavat paksunnokset 155a', 155b/ väliinsä ja pitävät tapin 16" kärjessä 12'.
Kuten tämä suoritusmuoto osoittaa, voidaan useita eri muunnelmia 5 käyttää ilman, että poiketaan keksinnön luonteesta. Voidaan käyttää esimerkiksi yhtä tai useampaa lukituselastomeeria. Lukituselastomeerit voivat toimia yhdessä vasteiden kanssa ja muodostaa lukitusulkonemia, jotka ulottuvat eteen- tai taaksepäin tai poikittain, tai näiden suuntien yhdistelmänä. Kehyksen ja 10 elastomeerien muotoa voidaan tietysti myös vaihdella. Lisäksi lukitustapilla 16" voidaan myös koota keskeltä lukittava hammas 170 ja sivulta lukittava hammas 170'. Näissä järjestelyissä kärjet 172, 172' määrittävät lisälukitussyvennyksiä, jotka vastaanottavat kunkin esiin työntyvän vasteen.
15
Vielä yhdessä vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa (kuviot 26-29) hammas 10" käsittää kärjen 12'', liitinkappaleen 14 sekä lukitustapin 230. Tämän hampaan liitinkappaleella on sama rakenne, kuin hampaassa 10, minkä vuoksi on käytetty samoja 20 viitenumerolta. Kärki 12" on olennaisesti sama, kuin kärki 12, . minkä vuoksi samat osat on merkitty samoilla viitenumeroilla .. lisäämällä kaksi pilkkua indeksiksi numeron oikeaan ylälaitaan.
*’.φ Lukitustappi 230 soveltuu erityisesti pienempikokoisiksi .*! tapeiksi, joissa ei voida toteuttaa riittävän kokoista, erillistä ;*25 lukituselastomeeriä. Tappia 230 voidaan kuitenkin soveltaa myös : suuremmissa hampaissa.
Lukitustappi 230 käsittää jäykän kehyksen 232 ja yhden elastomee-j : ; rielimen 234. Kehykseen 232 määritetty kolo 254 vastaanottaa :T:30 elastomeerin 234. Elastomeeri 234 käsittää eteenpäin ulottuvan ... kiristysosan 236 sekä taaksepäin ulottuvan lukitusosan 237.
» · t Jäykkä levy 261 on sidottu tai muutoin kiinnitetty elastomeerin ·;·* 234 kiristysosaan 236 ja se määrittää ensimmäisen ulkoneman 238, : joka työntyy eteenpäin ja tulee kimmoisesti liitinkappaleen nokan /-,:35 18 listaa 22 vasten. Jäykkä vaste 263 on samalla tavalla sidottu 25 111746 tai muutoin kiinnitetty lukitusosaan 237 ja se määrittää toisen ulkoneman 239. Toisen ulkoneman 239 vastaanottaa yhteensopivasti väli 240, joka on määritetty kiinnityskorvakkeiden 28a", 28b'' väliin, jolloin tappi 230 kiinnittyy kärkeen 12'Ulkonemat 238, 5 239 ulottuvat siis vastakkaisiin suuntiin ja niitä voi painaa erikseen. Tämän ulkonemien erillisen toiminnan tehtävä on vähentää tapin häviämistä, joka johtuu ylikuormituksesta, vipu-voimista tai liitinkappaleen nokan kulumisesta. Koska takimmaista ulkonemaa voidaan painaa erikseen, saadaan aikaan turvallinen 10 lukitustoiminto, joka vähentää tahatonta tapin häviämistä, eristää takimmaisen ulkoneman etummaisesta ulkonemasta, jolloin raskaan kuorman vaikutukset vähenevät, sekä parantaa tapin jäykän kehyksen yhteensopivaa vastaanottoa kärjen tapin aukossa, jolloin tappi lukittuu lujasti kärkeen jopa silloin, kun se pannaan 15 kuluneeseen ja väljästi sopivaan liitinkappaleen nokkaan.
Kehys 232 on pitkänomainen, jäykkä elin, joka on tehty edullisimmin jäykästä metalliaineesta. Kehyksellä 232 on edullisimmin hieman kaareva muoto siten, että etuseinän 241 muoto on kupera ja 20 takaseinien 243, 244 muoto on kovero. Tapin 230 kaarevan muodon ·. johdosta sitä voidaan käyttää yleisesti käytössä olevissa • * · kärjissä. Kehys 232 voidaan kuitenkin tehdä myös suoraksi.
* · t
Kehyksessä 232 on runko 249 ja varsi 250, joka työntyy taaksepäin ; *'25 kehyksen 232 sisäsivua 252 pitkin. Varrella 250 on edullisimmin ’ koukkumainen muoto, joka käsittää sisäpinnan 251 sekä päätypinnan v · 253. Varsi 250 ulottuu nokan 18 ja kiinnityskorvakkeiden 28a", 28b" välissä siten, että sisäpinta 251 kytkeytyy kiilauran 20 : sivuseinään 24 ja päätypinta 253 kytkeytyy kiinnityskorvakkeiden :';':30 28a", 28b" sisäpintoihin 74a", 74b". Varsi 250 vakauttaa siis tapin 230 ja estää ei-toivotun kiertymisen ja tapin 230 virheel-lisen panemisen määritettyyn tapin aukkoon 50".
Kehyksen 232 ylä- ja alapäällä 247, 248 on kummallakin tavalli-:-,-35 sesti harkkomainen rakenne, jota määrittävät etuseinä 241, 26 111746 takaseinä 243 sekä sivuseinät 245, 246. Kehyksen 232 yläosaan 247 on muodostettu tasainen iskuseinä 242. Kehyksen 232 alapäähän 248 on määritetty pienet viisteet 265-267, jotka helpottavat tapin 230 panemista aukkoon 50". Viiste 265 kytkeytyy edelleen listan 5 22 yläpäähän, kun tappi pannaan sisään ja siirtää tarpeen mukaan kärkeä 12" kauemmas liitinkappaleen nokkaan 18. Viiste 266 kytkeytty edelleen kiinnity sko rvakkeen 28b'' kulmaan ja helpottaa alapään 248 kulkua takaseinän 38"ja kiinnityskorvakkeen 28b" välissä. Viisteet 265-267 voidaan muotoilla suuremmiksi, jos tämä 10 katsotaan määrätyn toiminnan kannalta tarpeelliseksi.
Kolon 254 päät 254a, 254b on sovitettu pitelemään elastomeeriä 234. Etuseinän 241 keskiosa käsittää pienennetyn osuuden 241a, joka määrittää aukon 256, jonka läpi ensimmäinen ulkonema 238 15 työntyy. Seinäosa 24la ulottuu ulkoneman 238 sivua pitkin siten, että seinä 241a kytkeytyy nokan 18 listaan 22 elastomeerin puristumisen määrätyssä vaiheessa. Seinäosa 241a suojaa siis elastomeerin 234 kiristysosaa 236 liialliselta puristumiselta. Kuvio 26 esittää elastomeerin 234 maksimipuristuspisteessä. Kun 20 liitinkappaleen nokka 18 kuluu, kärki 12" asettuu kauemmas ·, nokkaan. Näissä olosuhteissa ulkonema 238 laajenee pysyäkseen , , . kytkeytyneenä listaan 22. Ulkoneman 238 levyssä 261 on edullisim- 1 min keskiosa 261a, joka kytkeytyy listaan 22, sekä vetäytyvät päätyosat 26lb, 261c. Päätyosat 26lb, 26lc ovat suippoja, jotta ; ; 25 ulkonema 238 pääsee vetäytymään helposti kehykseen 232, kun tappi t » · :·: : ajetaan aukkon 50" ja siitä pois.
Kehyksen 232 takaseinä 243 määrittää samoin välin 257, jonka läpi j :: lukitusulkonema 239 työntyy. Ulkoneman 239 vaste 263 on tavalli- :'i‘:30 sesti c-kirjaimen muotoinen. Vasteen 263 päät 263a, 263b ovat kytkeytyneinä kiinnityskorvakkeiden 28a'', 28b'' päitä 264a, 264b vasten. Vasteen päät 263a, 263b on pyöristetty helpottamaan i : ;· lukitusosan 237 puristumista sekä vasteen 263 vetäytymistä I takaisin, kun tappi pannaan sisään ja poistetaan. Pyöristettyjen : -.:35 päiden tilalla voidaan käyttää myös kulmikkaita osuuksia. Koska 27 111746 toiseen ulkonemaan 239 ei kohdistu suuria paineita käytön aikana, ei elastomeerin 234 lukitusosan 237 ylipuristuminen ole ongelma. Kuten kuviosta 27 näkee, varsi 250 rajoittaa vasteen 263 ulottumista ulospäin ja varmistaa, että jäykän vasteen päät 263a, 5 263b pysyvät kosketuksessa sekä kehyksen 232 että kiinnityskor- vakkeiden 28a77, 28b'7 kanssa.
Kehyksen 232 osuudet 269a, 269b, 270a, 270b muodostavat sivuseinään 245 kolon 254 päät 254a, 254b ja määrittävät pidäkkeet, 10 jotka pitävät elastomeerin 234 kolossa. Elastomeeri 234 on edullisinta taivuttaa ja "napsauttaa" koloon 254 tapin valmistuksen aikana. Elastomeeri voidaan kuitenkin myös kiinnittää kolon 254 sisempään takaseinään 272. Elastomeeri 234 on tehty suhteellisen vahvasta ja kestävästä, kimmoisesta materiaalista, kuten 15 esim. polyuretaanista tai kumista. Muitakin sopivia aineita voidaan tietysti myös käyttää. Lisäksi elastomeeri 234 voi käsittää, vaikkakaan ei välttämättä, sisäpuoliset reiät 259, jotka parantavat sen kimmoisuutta. Reiät 259 voivat olla suljettuja.
20 # Ensimmäinen ulkonema 238 painuu käytössä kimmoisesti liitinkappa- , . leen nokan 18 listaa 22 vasten ja kiristää kärjen 12 7 7 liitännän ·_ nokkaan. Toisen ulkoneman 239 vaste 263 mahtuu yhteensopivasti kiinnityskorvakkeiden 28a7 7 , 28b7 7 vastakkaisten päiden 264a, ; ; 25 264b väliin tässä järjestyksessä. Kuten ymmärtää saattaa, vaste ·;'* 263 kytkeytyy kiinnityskorvakkeisiin 28a77, 28b77 ja pitää tapin v* 230 lujasti kärjessä 12'7. Tämä tapin 230 erillinen lukitus kärkeen vähentää tapin häviämisen vaaraa, joka johtuu kiristys-| osan 236 ylikuormituksesta, vipuvoimista tai liitinkappaleen :::30 nokan kulumisesta.
Tämän lisäksi kärki 12'7 pitää tappia 230 riippumatta kärjen 12'7 i ’;· pituusuuntaisesta asennosta liitinkappaleen nokassa 18. Paksun- *· nokset 155a7 7 , 155b77 on erityisesti muodostettu takaseinään 38'' :'\;35 määrittämään aukon kavennetut osuudet 50a77, 50b77, jotka 28 111746 vastaanottavat yhteensopivasti ja pitävät kehyksen 232 ylä- ja alapäätä 247, 248. Kehys 232 pidetään kiinnityskorvakkeiden 28a77, 28b'7 ja takaseinän 38'7 välissä siten, että etuseinä 241 on kytkeytyneenä paksunnoksiin 155a77, 155b77 ja takaseinä 243 on 5 kytkeytyneenä kiinnityskorvakkeiden sisäpintoihin 48a77, 48b77. Paksunnokset 155a77, 155b77 on siirretty syrjään pidikkeen 4477 ylä- ja alapäästä, jotteivät ne häiritsisi leveitä, kaarevia siirtymäosuuksia 149a77, 149b77, jotka kytkevät pidikkeen 4477 ylä- ja alaseinään 3477, 3577. Näin ollen tappi siirtyy kiinteäs-10 ti kärjen kanssa ja vähentää siten todennäköisyyttä, että tappi työntyisi ulos vipuvoimien vaikutuksesta tai liitinkappaleen nokan kulumisen takia. Koska väli 240 vastaanottaa vasteen 263 lukitsevasti, tämä edesauttaa myös tapin 230 pysymistä tiukasti kärjessä ja estää tapin ei-toivotun häviämisen.
15
Kun hammas kootaan, pesä 427 7 vastaanottaa yhteensopivasti liitinkappaleen nokan 18. Tappi 230 asetetaan käsin aukkoon 5077 siten, että pienennetty osuus 50a77 pitelee kehyksen 232 pohjaa 248 yhteensopivasti. Kun tappi 230 ajetaan alaspäin, paksunnos 20 155a77 vetää ulkoneman 238 sisään ja kiinnityskorvake 28a77 vetää ulkoneman 239 sisään. Kun ulkonemant kulkevat paksunnoksen 155a77 , . ja kiinnityskorvakkeen 28a77 yli (tai paksunnoksen 155b77 ja kiinnityskorvakkeen 28b77 yli poiston aikana), ne vetäytyvät kokonaan kehykseen 232. Kun tappi 230 saavuttaa halutun asennon, ; ; 25 ulkonema 238 laajenee ja kytkeytyy listaan 22 ja ulkonema 239 i ; * ;· napsahtaa väliin 240.
Tappia 230 voidaan myös käyttää sellaisen hampaan yhteydessä, · jossa on keskeltä lukittava rakenne (kuvio 30) tai sivulta :::30 lukittava rakenne (ei esitetty), kuten hampaissa 170 ja 170'. Kun ... tappia käytetään tämän tyyppisissä hampaissa, ensimmäinen ulkonema 238 puristuu kimmoisesti liitinkappaleen nokkaan 18 i : *;* määritetyn aukon 186 etuseinää 205 vasten. Vasteen 263 vastaanot- taa väli 274, joka on määritetty kärjen ylä- ja alapidikkeen 192, ; -,-35 193 vastakkaisten ulkopäiden 275 väliin. (Sivulta lukittavassa 111746 29 hampaassa olisi aukko määritetty sivupidikkeiden 184' väliin.) Aukko 186 muodostetaan riittävän syväksi, jotta vasteen 263 taka jatke mahtuu väliin 274. Kehyksen 232 ylä- ja alapää 247, 248 vastaanotetaan yhteensopivasti ja pidetään pidikkeissä 192, 193 5 olevissa aukoissa 196a, 196b. Tapin 230 varsi 250 jätetään edullisimmin pois, kuten tapin 16' kohdalla tehtiin.
Edellä oleva selitys koskee esillä olevan keksinnön etusijalla olevaa suoritusmuotoa. Monia eri suoritusmuotoja sekä monia 10 muutoksia ja muunnelmia voidaan tehdä ilman, että poiketaan keksinnön luonteesta ja niistä eri puolista, jotka patenttivaatimuksissa on määritetty.
f I · t · i

Claims (28)

1. Kaivuhammas, jossa on liitinkappale (14), jossa on kanta, joka kiinnitetään kaivukoneeseen, sekä eteenpäin ulottuva nokka (18), jossa liitinkappaleessa on lisäksi aukko (20) 5 kärki (12), jossa on etummainen kaivureuna (30), taaksepäin avautuva pesä (42), joka vastaanottaa liitinkappaleen nokan (18) , ensimmäinen aukko (50), joka on olennaisesti tasoissa liitinkappaleen aukon (20) kanssa, sekä toinen aukko (151), joka on lähellä ensimmäistä aukkoa (50); ja 10 tappi (16), jonka liitinkappaleen aukko (20) ja kärjen (12) ensimmäinen aukko (50) vastaanottavat kytkeäkseen kärjen (12) varmasti liitinkappaleeseen (14), tunnettu siitä, että tappiin (16) kuuluu jäykkä kehys (54) ja useita erikseen painettavia ulkonemia (58, 59), joista jokai-15 nen ulkonema (58, 59) käsittää työelimen (125, 142), joka on kiinnitetty elastomeeriaineeseen (56, 57), joista ulkonemista yksi ulkonema (58) kytkeytyy kimmoisasti seinään (22) ja puristuu seinää vasten, joka määrittää osan liitinkappaleen aukosta (20) kärjen (12) liitännän liitinkappaleeseen (14) ki-20 ristämiseksi, ja toinen (59) ulkonemista kytkeytyy kimmoises- * ti kärjen (12) toiseen aukkoon (151) tapin (16) lukitsemisek-: si kärkeen (12) .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kaivuhammas, tunnettu sii- • · I , i III . ,*.25 tä, että liitinkappaleen aukon (20) määrittää kiilaura, joka * · · ulottuu liitinkappaleen (14) yhtä sivua pitkin, ja että kär- « « · • i · * jen (12) ensimmäisen aukon (50) määrittävät kärjen (12) yhdelle sivulle erilleen ja taaksepäin asetetut korvakkeet (28a, 28b) . *..!:30 . 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kaivuhammas, tunnettu sii- .···, tä, että kärjessä (12) edelleen on runko (32), jossa on taka- • seinä (38), johon pesä (42) avautuu, ja kukin korvake (28a, ’...· 28b) käsittää pinnan (48a, 48b) , joka on vastapäätä takasei- • · ·;35 nää (38), ja kärjen (12) toinen aukko (151) on syvennys, joka on määritetty korvakkeiden (28a, 28b) toiseen pintaan (48a, 48b) . 31 111746
3„ 111746
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kaivuhammas, tunnettu sii tä, että kärjen (12'') toinen aukko on väli (240), joka on määritetty erilleen asetettujen korvakkeiden (28a'' ,28b'') väliin. 5
5. Jonkin patenttivaatimuksista 2-4 mukainen kaivuhammas, tunnettu siitä, että kärjessä (12) on edelleen runko (32) , jossa on ylä- ja alaseinä (3 6, 37) , sivuseinäpari (3 6, 37) sekä pidin (44), joka yhdistää korvakkeet (28a, 28b) runkoon 10 (32), että pidin (44) liittyy toiseen sivuseinään (36) ylä- ja alaseinien (34, 35) vierestä suhteellisen leveän, kaarevan siirtymäosan (149a, 149b) kautta, että kärjen (12) ensimmäinen aukko (50) käsittää useita erillään olevia ulokkeita (155a, 155b) siten, että kukin korvake (28a, 28b) on vasta-15 päätä yhtä uloketta (155a, 155b) ja määrittää aukko-osaparin (50a, 50b), joilla on pienempi syvyys tapin (16) kehyksen (54) vastaanottamiseksi yhteensopivasti ja pitämiseksi niissä ja että ulokkeet (155a, 155b) ovat siirtyneinä erilleen leveistä, kaarevista siirtymäosista (149a, 149b). 20
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kaivuhammas, tunnettu sii- : tä, että liitinkappaleen aukon muodostaa reikä (186) , joka * · · ulottuu liitinkappaleen keskiosan läpi, ja että kärjen ensim-mäisen aukon muodostaa reikä (19 6a, 19 6b) , joka ulottuu kär- • · ; ,·.25 jen (172) kummankin toisistaan erillään olevan seinän läpi.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kaivuhammas, tunnettu siitä, että toinen aukko on syvennys (203), joka on määritetty *· *· seinään (201a), joka määrittää kärjen (172) toisen mainitun ...:30 reiän (196a).
.··. 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kaivuhammas, tunnettu sii- ; tä, että toinen aukko on väli (274), joka on määritetty kär- jen (172) toisistaan erillään olevien seinien (192, 193) vä-·. *: 35 liin.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen kaivuhammas, tunnettu siitä, että tapin (16) kehys (54) vastaanotetaan yh 32 111746 teensopivasti ja pidetään kärjen (12) ensimmäisen aukon (50) ainakin yhdessä osassa.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kaivuhammas, tunnettu sii-5 tä, että kärjessä (12') edelleen on useita toisia aukkoja (218a, 218b, 221a, 221b), että tapissa (16'') on useita muita ulkonemia (213a, 213b, 214a, 214b) ja että kukin muu ulkonema vastaanotetaan yhdessä mainituista toisista aukoista tapin lukitsemiseksi varmasti kärkeen. 10
11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen kaivuhammas, tunnettu siitä, että tapissa (16) edelleen on useita erillisiä elastomeerielimiä (56, 57) ja että yksi elastomeerielin (56) on kiinnitetty yhden ulkoneman (58) työelimeen (125) ja 15 toinen elastomeerielin (57) on kiinnitetty toisen ulkoneman (59) työelimeen (142).
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen kaivuhammas, tunnettu siitä, että tapin (16) jäykkä kehys (54) sulkee olennaisesti 20 sisäänsä toisen elastomeerielimen (57) tämän suojaamiseksi kärkeen (12) kohdistuvilta voimilta.
• · * . 13. Patenttivaatimuksen 1 tai 4 mukainen kaivuhammas, tunnet- tu siitä, että tapissa (230) on yksi ainoa elastomeerielin ; ,’,25 (234), johon kunkin ulkoneman (236, 237) mainitut työelimet #·;·’ (261, 263) on kiinnitetty.
, 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen kaivuhampaan kärki, tun- • · · nettu siitä, että kunkin ulkoneman (236, 237) työelimet (261, ...’3 0 263) ovat painettavissa vastakkaisiin suuntiin. • » ·
15. Kaivuhampaan kärki, johon kuuluu: runko (32), jossa on yläseinä (34), alaseinä (35), sivuseinä-‘ * * * * pari (36, 37) ja takaseinä (38), ylä- ja alaseinän (34, 35) ’ :35 ollessa normaalisti kalteva toisiaan kohti ja määrittäessä etummaisen kaivureunan (30) , ja jossa rungossa (32) edelleen on pesänaukko (42) takaseinässä (38) liitinkappaleen (14) nokan (18) vastaanottamiseksi yhteensopivasti. 33 111746 tunnettu siitä, että kärkeen (12) kuuluu erilleen asetettu korvakepari (28a, 28b) sekä pidinrakenne (44), joka yhdistää korvakkeet (28a, 28b) runkoon (32); että korvakkeet (28a, 28b) sijaitsevat takanapäin toisesta sivuseinästä (36) taka-5 seinän (38) takana, että kussakin korvakkeessa (28a, 28b) on pinta (48a, 48b), joka on asetettu vastakkain suhteessa takaseinään (38) , jolloin korvakkeiden (28a, 28b) pinnat (48a, 48b) on asetettu välimatkan päähän takaseinästä (38) aukon (50) muodostamiseksi väliinsä, jolloin pidin (44) on liitetty 10 runkoon (32) ylä- ja alaseinästä (34,35) leveän, kaarevan siirtymäosan (149a, 149b) kautta hyväksyvän kuormitustason ylläpitämiseksi liittymiskohdassa raskaassa kuormituksessa; ja takaseinä (38) määrittää ulokkeen (155a, 155b), joka on vastakkain suhteessa kunkin korvakkeen (28a, 28b) pintaan 15 (48a, 48b), että kukin uloke (155a, 155b) on siirtynyt eril leen leveistä, kaarevista siirtymäosista (149a, 149b) ja määrittää mainitun aukon kavennetun osan (50a, 50b) aukosta (50), joka on sovitettu vastaanottaa yhteensopivasti lukitus-tappi (16) ja pitämään se siinä. 20
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen kärki, tunnettu siitä, • että vähintään yhden korvakkeen (28a) pinta (48a) käsittää edelleen syvennyksen (151) , joka vastaanottaa lukitustapin * « t (16) säpin (142) ja siten lukitsee lukitustapin (16) kärkeen ; .;.25 (12). * · · • « · · • » · • · ·
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen kärki, tunnettu siitä, että kunkin korvakkeen pinta (48a, 48b) sisältää syvennyksen, '· ” joka vastaanottaa lukitustapin säpin. ...:30 .
18. Jonkin patenttivaatimuksista 15-17 mukainen kärki, tun- ,··. nettu siitä, että ulokkeista (155a, 155b) ainakin yksi käsittää syvennyksen (221a, 221b), joka on sovitettu vastaanotta-maan lukitustapin (16'') säppi (213a, 213b) lukitustapin si- * » *.’•*35 ten lukitsemiseksi kärkeen (12').
19. Patenttivaatimuksen 15 mukainen kärki, tunnettu siitä, että takaseinä (38) ja mainitut pinnat (48a, 48b) muodostavat 34 111746 ainakin kaksi erillään olevaa ryhmää vastakkaisia pintoja, jolloin kukin ryhmä vastakkaisia pintoja muodostaa aukon (50), jolloin pinta (48a) tai takaseinä (38) ainakin yhdestä ryhmästä vastakkaisia pintoja sisältää syvennyksen (151) sy-5 vennykseen vastaanotetun lukitustapin (16) säpin (142) vastaanottamiseksi .
20. Patenttivaatimuksen 15 mukainen kärki, tunnettu siitä, että kukin korvake (28a, 28b) ulottuu sisäänpäin olennaisesti 10 suorassa kulmassa pidinrakenteeseen (44) nähden.
21. Lukitustappi (16), jolla kärki (12) kytketään liitinkap-paleeseen (14) kaivuhampaan muodostamiseksi, tunnettu pitkänomaisesta jäykästä kehyksestä (54), joka on yksiosaraken- 15 netta ja joka vastustaa lujasti ulkopuolisia voimia, joita siihen kohdistuu käytön aikana, ja useista erikseen painettavista ulkonemista (58, 59), ja kukin ulkonema (58, 59) käsittää työelimen (125, 142), joka on kiinnitetty elastomeeriai-neeseen (56, 57), kehyksessä (54) on vähintään yksi kolo (60, 20 61), joka vastaanottaa ja kiinnittää elastomeeriaineen (56, 57), kehyksessä (54) on ensimmäinen väli, jonka läpi yksi ul-: konemista (58) ulottuu liitinkappaleen (14) pinnan (22) koh- taamiseksi kiristäen kärjen (12) liitännän liitinkappaleeseen • i a (14) , kehyksessä (54) on toinen väli, jonka läpi toinen ulko-; ,*.25 nema (59) ulottuu kärjessä (12) olevan aukon (151) kohtaami- * » a Ίλ' seksi lukitustapin (16) lukitsemiseksi kärkeen (12), jolloin · · • a a * kukin työelin (125, 142) on siirrettävissä vastaavan elastomeeriaineen (56, 57) maksimilaajentumispisteen ja maksimipu- a a a ’ *·’ ristuspisteen välillä, ja kehyksen (54) ulkoseinät, jotka a a a ...:30 ovat toistensa suhteen kiinteät, sijaitsevat mainitun yhden a . ulkoneman mainittujen maksimilaajentumispisteen ja maksimipu- ,·*·, ristuspisteen välissä ja mainitun toisen ulkoneman maksimi-• laajentumis- ja maksimipuristuspisteen välissä, jolloin kehys » a (54) suojaa mainittua elastomeeriainetta liialliselta puris- » a ‘.’•:35 tukselta. 35 111746
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen lukitustappi (230), tunnettu siitä, että työelimet (261, 263) on kiinnitetty yhteen yhtenäiseen elastomeerielimeen (234) .
23. Patenttivaatimuksen 21 mukainen lukitustappi (16), tun nettu siitä, että elastomeeriaineessa on useita riippumattomia elastomeerielimiä (56, 57), jolloin kukin työelin (125, 142. on kiinnitetty eri elastomeerielimeen (56, 57) kuin ainakin toinen mainituista työelimistä (125, 142). 10
24. Jonkin patenttivaatimuksista 21-23 mukainen lukitustappi, tunnettu siitä, että siinä edelleen on ulospäin työntyvä varsi (72), jonka vastaanottaa hampaaseen määritetty avoin tila hampaan vakauttamiseksi ei-toivottua kiertymistä vastaan ja 15 tapin (16) virheellisen asennuksen hampaaseen estämiseksi.
25. Jonkin patenttivaatimuksista 21-24 mukainen lukitustappi, tunnettu siitä, että toinen väli (111) on määritetty kehyksen (54) takaosaan ja toinen ulkonema (59) ulottuu sen läpi suun- 20 nassa, joka mainitun yhden ulkoneman (58) ulottumaan nähden ·.. on vastakkainen.
.·. 26. Jonkin patenttivaatimuksista 21-25 mukainen lukitustappi, tunnettu siitä, että kukin työelin (125, 142) on jäykkä elin, j ,*,25 joka on kiinnitetty vastaavan elastomeerielimen (56, 57) i « · ulompaan osaan. i « · <
27. Patenttivaatimuksen 21 mukainen lukitustappi, tunnettu \ siitä, että siinä edelleen on useita muita ulkonemia (213a, ‘,.,*30 213b, 214a, 214b) , joista kukin ulottuu välin läpi, joka on , määritetty kehykseen (54'') kohtaamaan kärjessä (12') oleva » i t syvennys (218a, 218b, 221a, 221b) ja joka täten lukitsee lu-kitustapin (16'') lujasti kärkeen (12'). • · • · :.’*|35
28. Patenttivaatimuksen 26 mukainen lukitustappi, tunnettu siitä, että ainakin yksi muu ulkonema sijaitsee mainitun yhden ulkoneman (56'') kummassakin päässä. ,s 111746 36
FI953667A 1993-02-02 1995-08-01 Kaivukoneen hammas, sen kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitinkappaleeseen FI111746B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US1246793A 1993-02-02 1993-02-02
US1246793 1993-02-02
PCT/US1994/001169 WO1994018401A1 (en) 1993-02-02 1994-02-02 Excavating tooth
US9401169 1994-02-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI953667A0 FI953667A0 (fi) 1995-08-01
FI953667A FI953667A (fi) 1995-09-27
FI111746B true FI111746B (fi) 2003-09-15

Family

ID=21755109

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI953667A FI111746B (fi) 1993-02-02 1995-08-01 Kaivukoneen hammas, sen kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitinkappaleeseen

Country Status (19)

Country Link
EP (1) EP0681630B1 (fi)
JP (1) JP2721043B2 (fi)
KR (1) KR100253438B1 (fi)
CN (1) CN1091200C (fi)
AT (1) ATE200539T1 (fi)
AU (3) AU690539B2 (fi)
BR (1) BR9405678A (fi)
CA (1) CA2155012C (fi)
DE (1) DE69427079T2 (fi)
DK (1) DK0681630T3 (fi)
ES (1) ES2157251T3 (fi)
FI (1) FI111746B (fi)
GR (1) GR3036134T3 (fi)
MY (1) MY110537A (fi)
NO (1) NO953035L (fi)
NZ (1) NZ262018A (fi)
PT (1) PT681630E (fi)
WO (1) WO1994018401A1 (fi)
ZA (1) ZA94702B (fi)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5491915A (en) * 1991-12-16 1996-02-20 Robinson; Howard W. Locking pin apparatus
AU677667B2 (en) * 1993-07-26 1997-05-01 Gh Hensley Industries, Inc. Locking pin apparatus
DE19528697A1 (de) * 1995-08-04 1997-02-06 Bosch Gmbh Robert Verfahren und Vorrichtung zur Ermittlung einer Druckgröße
AU701175B2 (en) * 1995-10-18 1999-01-21 Mason & Cox Proprietary Limited Locking clip pin arrangement
FR2792343B1 (fr) * 1999-04-19 2001-06-22 Charles Pasqualini Dispositif de liaison entre des pieces d'usure aux extremites d'outils et receptacles en usage sur les engins et materiels de travaux publics
US6725582B2 (en) 1999-06-10 2004-04-27 Quality Steel Foundries Ltd. Assembly for fastening a ground engaging tool to a support structure
DK1404925T3 (da) * 2001-07-06 2010-03-15 Esco Corp Kobling til en sliddel til en gravemaskine
JP5022599B2 (ja) * 2003-12-05 2012-09-12 メタロヘニア,エセ.ア. 掘削アセンブリ、および土壌および石のような物質を動かすための機器に適用可能なその構成要素
US20060255653A1 (en) 2004-09-02 2006-11-16 John Gibbins Replacement Part Assembly
US8999496B2 (en) 2005-12-09 2015-04-07 Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. Substrate structure and color filter
US7980011B2 (en) * 2009-03-23 2011-07-19 Black Cat Blades Ltd. Fully stabilized excavator tooth attachment
AU2011207111A1 (en) 2010-01-20 2012-08-09 Bradken Resources Pty Limited Excavation tooth assembly
WO2011113113A1 (en) * 2010-03-18 2011-09-22 Southern Engineering Pty Ltd Cutting pick, wear and mounting system for mining machine
CN102619253B (zh) * 2012-04-11 2015-05-06 宁波市鄞州精铸五金厂 挖掘机斗齿
ITBS20120065A1 (it) * 2012-04-16 2013-10-17 Usco S P A Dente e assieme di usura per una macchina movimento terra
CN104358287B (zh) * 2014-10-16 2017-04-05 广西柳工机械股份有限公司 锁紧销
DE102018204775A1 (de) 2018-03-28 2019-10-02 Thyssenkrupp Ag Baggerzahn für einen Schaufelradbagger
CN108729482B (zh) * 2018-08-20 2023-09-01 江苏徐工工程机械研究院有限公司 松土装置和平地机
CN110258688A (zh) * 2019-07-16 2019-09-20 中交天津航道局有限公司 一种胀紧式绞刀齿连接装置
CN117413104A (zh) * 2021-06-10 2024-01-16 成矿研究科技有限公司 联接在土方机械的耐磨元件和支撑件之间的销和联接系统

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2312802A (en) * 1942-01-31 1943-03-02 Arthur N Crawford Locking device for bucket teeth
US4516340A (en) * 1983-06-06 1985-05-14 Launder Richard L Attachment assembly for excavation teeth
US5074062A (en) * 1990-09-10 1991-12-24 Esco Corporation Method of replacing a worn excavating tooth point
US5152088A (en) * 1990-09-10 1992-10-06 Esco Corporation Excavating tooth point and method of replacement
ZA946878B (en) * 1993-09-08 1995-04-24 Keech Castings Australia Hydraulic fastening device and method

Also Published As

Publication number Publication date
FI953667A0 (fi) 1995-08-01
WO1994018401A1 (en) 1994-08-18
ES2157251T3 (es) 2001-08-16
ATE200539T1 (de) 2001-04-15
EP0681630A1 (en) 1995-11-15
BR9405678A (pt) 1995-11-21
FI953667A (fi) 1995-09-27
EP0681630A4 (en) 1996-12-11
MY110537A (en) 1998-07-31
PT681630E (pt) 2001-08-30
ZA94702B (en) 1995-08-02
AU678907B2 (en) 1997-06-12
CA2155012A1 (en) 1994-08-18
AU6131994A (en) 1994-08-29
NO953035D0 (no) 1995-08-01
CA2155012C (en) 1999-05-11
JP2721043B2 (ja) 1998-03-04
CN1129024A (zh) 1996-08-14
DE69427079T2 (de) 2001-08-02
JPH08509276A (ja) 1996-10-01
NZ262018A (en) 1996-11-26
EP0681630B1 (en) 2001-04-11
NO953035L (no) 1995-09-29
GR3036134T3 (en) 2001-09-28
CN1091200C (zh) 2002-09-18
AU690539B2 (en) 1998-04-30
AU699365B2 (en) 1998-12-03
AU2856395A (en) 1995-10-19
DE69427079D1 (de) 2001-05-17
KR100253438B1 (ko) 2000-04-15
AU5738098A (en) 1998-06-04
DK0681630T3 (da) 2001-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI111746B (fi) Kaivukoneen hammas, sen kärki sekä lukitustappi, jolla kärki kytketään liitinkappaleeseen
US5469648A (en) Excavating tooth
KR101297529B1 (ko) 굴착기용 마모 조립체
KR100613231B1 (ko) 토공 기계의 치 조립체
US4267653A (en) Locking device for excavating equipment
KR100590780B1 (ko) 물질을 이동시키는 기계의 버킷에 연결되는 치 캐리어
JP5005341B2 (ja) 掘削機の掘削縁部用の磨耗アッセンブリ
US7114272B2 (en) Winged digging tooth
JP4295085B2 (ja) 摩耗アセンブリ
AU2011207107B2 (en) Excavation tooth assembly
AU5103999A (en) Multipiece excavating tooth assembly
KR20010033277A (ko) 굴착 장비용 개량 로킹핀
US20040111927A1 (en) Tip and adapter assembly
NZ272789A (en) Excavating tooth point/adapter coupling lock pin having casing transverse partition and depressible protrusions for respectively tightening and locking coupling
FI90578C (fi) Kaivinhampaan vaihtoterä
ZA200601967B (en) Winged digging tooth

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired