FI110618B - Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten sekä menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi - Google Patents
Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten sekä menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI110618B FI110618B FI992124A FI19992124A FI110618B FI 110618 B FI110618 B FI 110618B FI 992124 A FI992124 A FI 992124A FI 19992124 A FI19992124 A FI 19992124A FI 110618 B FI110618 B FI 110618B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- att
- mineral
- solution
- binder
- process according
- Prior art date
Links
Landscapes
- Nonwoven Fabrics (AREA)
Description
110618
Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten seka menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi Tämän keksinnön kohteena on menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraali-5 kuiduista valmistettuja mineraalivillatuotteita varten. Keksinnön toisena kohteena on menetelmä mineraalivillatuotteiden valmistamiseksi käyttäen mainittua sideainetta mineraalikuitujen sitomiseksi.
Mineraalikuituja, jotka on valmistettu sulattamalla ja sentrifugoimalla mineraa-10 liraaka-aineita, kuten kiveä, kuonaa, lasia, keramiikkaa tai vastaavaa, käytetään laajalti mineraalikuitumattojen ja -huopien valmistamiseen, ensi sijassa lämmön ja äänen eristykseen, erityisesti rakennusteollisuudessa. Tällaiset mineraalikuitutuotteet sisältävät tavallisesti sideainetta, joita tunnetaan useita eri tyyppiä olevia.
15 Täten esimerkiksi fenolilla kovetetut eristystuotteet ovat tunnettuja. Fenoli on melko halpa ja myös nopeasti kovettuva sideaine. Fenolilla kovetettu tuote kestää lämpötiloja aina 250 °C:seen asti mutta sidokset tuhoutuvat, jos lämpötila on yli 250 °C pidemmän aikaa. Korkeammissa lämpötiloissa, jotka ovat 400 °C ja enemmän, sideaine menettää lujuutensa, lämpötila kohoaa nopeasti ja tuote luhistuu. Lisäksi 2 0 fenolilla kovetettu eristystuote vapauttaa myrkyllisiä kaasuja palamisen aikana.
• * •.. · Edelleen suurena haittana on myös se, että fenolin läsnäolo tuotteessa aiheuttaa ei- « · • a a '· toivotun ympäristökuorman silloin, kun sideainetta sisältävä mineraalivillatuote on aa·# * hävitettävä käytön jälkeen.
• a a » · a • a a · a • a a • a a 25 Myös vesilasia on käytetty laajasti sideaineena. Vesilasi valmistetaan tavallisesti • a a • a a sulattamalla kvartsihiekka yhdessä natrium- tai kaliumkarbonaatin kanssa hyvin . . korkeassa lämpötilassa, jonka jälkeen hienojakoinen, kovetettu tuote liuotetaan • aa ,···,* veteen. Näin olleen vesilasia voidaan pitää ekologisesti hyväksyttävänä aineena sen • a a sisältyessä sideaineena mineraalivillatuotteisiin. Haittana kuitenkin on, että sen > a '... 30 valmistamiseen käytetään puhtaita raaka-aineita ja valmistus on energiaa kuluttava.
• a a ‘ · - ’ On myös tunnettua käyttää vesilasin ja saven seosta sideaineena mineraallivillatuot- ’ · ‘: teisiin, katso esim. SE 420 488. Tällaisella tuotteella, vaikka sillä on hyvä veden ja 2 110618 lämmön kestävyys, on huono kokoonpuristuskestävyys ja se on hauras ja aiheuttaa pölyämistä. Toisaalta julkaisussa EP B 466 754 kuvataan kuonasta ja vesilasista valmistetun sideaineen käyttö valmistettaessa lämmön ja kosteuden kestävää mineraalivillatuotetta, joka myös kestää korkeita väliaikaisia kuormia.
5
Keksinnön kohteena on aikaansaada helppo ja taloudellisesti edullinen menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten, jolla sideaineella on erinomaiset sitovat ja tulta kestävät ominaisuudet ja joka käytön tai työhygienian kannalta katsottaessa on hyväksyttävissä oleva. Lisäksi keksinnön mukainen sideaine 10 voidaan valmistaa halvoista ja helposti saatavissa olevista raaka-aineista tai sivutuotteista yksinkertaisella tavalla. Tärkeä etu on, että keksinnön mukaisesti valmistetusta sideaineesta ei aiheudu ekologista kuormaa ympäristölle vaan se sisältää ainoastaan sellaisia komponentteja, jotka jo alunperin esiintyvät luonnossa.
15 Näin ollen keksinnön kohteena on menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraali-villatuotteita varten, joka menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: - liuotetaan lasimaisen, amorfisen rakenteen omaava, hienojakoinen mineraaliaine happameen vesipitoiseen liuokseen ja - näin saatu liuos ydinnetään ja sen jälkeen stabiloidaan halutun hiukkaskoon 2 0 omaavan soolin muodostamiseksi, ja mahdollisesti - säädetään soolin kuiva-ainepitoisuus.
Keksinnön toisena kohteena on menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi, mikä käsittää seuraavat vaiheet: 25 - liuotetaan lasimaisen, amorfisen rakenteen omaava, hienojakoinen mineraaliaine happameen vesipitoiseen liuokseen, - näin saatu liuos ydinnetään ja sen jälkeen stabiloidaan halutun hiukkaskoon omaavaksi sooliksi sideaineliuoksen muodostamiseksi, - mahdollisesti säädetään sideaineliuoksen kuiva-ainepitoisuus, ja 30 - näin saatu sideaine saatetaan kosketukseen mineraalikuitujen kanssa niiden sitomiseksi.
3 110618
Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan hienojakoinen mineraaliaine on mineraalivillatuotannosta saatava jätemineraalivillatuote. Tällaista jätemateriaalia muodostuu suuressä määrin, tavallisesti 20-30 paino-% lähtöaineena käytetystä raaka-aineesta, erityisesti kehruujätteen, hylkykuitutuotteiden käyttämättömien 5 kuitujen (pre-kuluttajatuotteiden) muodossa. Eräs käyttökelpoinen materiaalilähde ovat myös erilaiset purettavat rakenteet joissa mineraalivillamateriaalia on käytetty esimerkiksi lämpöeristeenä (post-kuluttajatuotteet). Tällainen jätemateriaali on jo hienojakoisessa, tavallisesti kuitumuodossa ja siten sitä voidaan käyttää sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti se voidaan jakaa vielä hienompaan muotoon tuotteen, jolla on 10 suuri pinta-ala, kuten 0,4 m2/g tai suurempi, saamiseksi, jolloin sillä on hyvät liukenemisominaisuudet vesiliuokseen.
Vesipitoinen hapan liuos voi olla vesipitoinen liuos, joka on tehty happamaksi lisäämällä epäorgaanista tai orgaanista happoa, kuten HC1, HNO„ H2S04, H3P04, 15 muurahais-, etikka-, propionihappoa tai jotakin muuta sopivaa mineraalista tai orgaanista happoa. Liuoksen pH säädetään sopivasti. Alhainen pH aikaansaa mineraaliaineen nopean liukenemisen ja nopean geelinmuodostuksen, geeliyty-misajan riippuessa pH:sta, jolloin alhaisempi pH aiheuttaa nopeamman geeliyty-misen kuin korkeampi pH. Hyvä liukeneminen laajalle joukolle mineraaliaineita 2 0 saadaan pH-arvossa 0-6.
Lähtöaineena käytettävä mineraaliainemäärä liuotetaan edullisesti liuokseen mineraalioksidia sisältävän liuoksen saamiseksi, joka liuos sisältää edullisesti 10-60 paino-% kuiva-ainetta, mikä on sopiva konsentraatio myöhemmin tapahtuvaan 25 käyttöön sideaineena. Sen jälkeen kun liukeneminen on tapahtunut täysin, aloitetaan ydintäminen (nukleaatio) halutun hiukkaskoon omaavan soolin muodostamiseksi. Ydintäminen ja sitä seuraava soolin stabilointi aikaansaadaan luomalla liuokseen elektrostaattinen repulsio hiukkasten välille. Elektrostaattinen repulsio soolihiukkas-ten välille voidaan aikaansaada esimerkiksi lisäämällä sopivia ioneja liuokseen, tai 3 0 muuttamalla pH:ta. Tarvittaessa vettä voidaan lisätä tai sitä voidaan poistaa esim.
haihduttamalla, jos se on tarpeen, esimerkiksi viskositeetin säätämiseksi.
4 110618
Stabiloituminen voidaan saavuttaa myös käyttämällä sopivia pinta-aktiivisia aineita ja polymeerejä, erityisesti ei-ionisia. Ei-ioniset pinta-aktiiviset aineet ja polymeerit voivat olla edullisia eräissä tapauksissa, koska ne eivät ole niin herkkiä ympäristölle joka sisältää korkeita pitoisuuksia elektrolyyttejä ja muita kemikaaleja, erityisesti 5 kun ionivahvuus on korkea. Esimerkkejä polymeereistä ovat polyeteenioksidi ja polyeteeniglykoli, ja esimerkkejä pinta-aktiivisista aineista ovat nonyylifenoli, Tween ja Span.
Alkalisessa pH:ssa sooli pyrkii olemaan stabiili ja voidaan nähdä soolihiukkaskoon 1 o kasvu. Pitämällä sooli alkalisessa pH:ssa sopivan aikaa, tai nostamalla pH noin neutraalista pH-arvoon 10, aikaansaadaan hiukkaskoon kasvu, kasvun ollessa vähemmän ilmeinen, jos liuos sisältää lisäksi suoloja. Suolojen, kuten epäorgaanisten suolojen, esim. natriumkloridin, riittävien määrien läsnä ollessa soolihiukkaset pyrkivät kasaantumaan muodostaen geelejä, jotka saostuvat. Sama geelimuodostus 15 tapahtuu myös, kun liuokseen aiheutetaan hapan pH, jolloin pH-arvo, joka on noin 4:stä alle 7:ään, on sopiva geelin muodostukseen.
Näin ollen säätämällä pH soolitila voidaan ylläpitää, tai sooli voidaan saattaa geeliytymään. Geeli voidaan dispergoida ja stabiloida sekoittamalla korkeata 2 0 leikkausvoimaa käyttäen ja nostamalla pH, ja sen jälkeen saattaa geeliytymään taas uudelleensäätämällä (alentamalla) pH, tai lisäämällä elektrolyyttiä.
Keksinnön mukaisesti on täten mahdollista valmistaa sooleja, jotka sisältävät ensi sijassa piidioksidia yhdessä muiden metallioksidien kanssa, jotka ovat peräisin lähtö-25 aineena käytetystä mineraaliaineesta, kuten kalsiumoksidia, magnesiumoksidia, alumiinioksidia ja mahdollisesti muita metallioksideja pieninä määrinä. On myös mahdollista säätää reaktio-olosuhteet niin, että saadaan sooleja, joilla on haluttu hiukkaskoko. Piidioksidisooleilla hiukkaskoko on tavallisesti 1-1000 nm, kun taas keksinnön mukaisiin tarkoituksiin sopiva hiukkaskoko on 10-100 nm. Näin saadut 3 0 soolit voidaan muuttaa geeliksi joko suoraan soolimuodostuksen jälkeen tai edulli sesti vasta välittömästi ennen sideaineen levittämistä mineraalikuiduille. Sooli 5 110618 voidaan muuttaa geeliksi myös silloin, kun kuumennetaan tai haihdutetaan vettä lopputuotetta muodostettaessa.
Mineraalivillatuotteen valmistus ja keksinnön mukaisesti valmistetun sideaineen 5 lisäys voivat tapahtua tavalliseen tapaan tavanomaisessa laitteistossa. Sideaine voidaan lisätä liuoksena suulakkeen läpi kuituihin tavanomaisen konelinjan villa-kammiossa, jossa se levitetään villalle. Sideaineen käsittävän villamateriaalin kovettaminen tapahtuu heti tai myöhemmin huoneen lämpötilassa tai korotetussa lämpötilassa.
10
Sideaineliuos voi sisältää, haluttaessa tai tarvittaessa, myös mahdollisia muita kovettavia, modifioivia, pölyä sitovia ja/tai hydrofoboivia aineita.
Sideaineliuoksen ja lisäaineiden suihkutus tapahtuu tavallisesti heti kuitumuodostuk-15 sen jälkeen, edullisesti villakammiossa. Tässä on etuna se, että villa on tällöin neitseellisessä tilassa ja se on kontaminoituman ja sillä on hyvä tarttuvuus.
Sideaineliuos voidaan suihkuttaa villalle sentrifugin sideainesuulakkeiden kautta, jolloin on mahdollista käyttää sekä kehällä että keskellä olevia suihkuttimia. On •..: 20 myös mahdollista käyttää kahta tai useampaa erilaista liuosta, jotka syötetään villalle : · · j niin, että mahdolliset modifioivat ja/tai lisäkovetusaineet syötetään yhden tai : ‘ : useamman suihkuttimen läpi ja sideaineliuos erillisen suihkuttimen läpi.
• · • · · » »
Kuitenkin on myös mahdollista levittää sideaineliuos villalle eristysmateriaali-25 tuotannon myöhemmässä vaiheessa, esimerkiksi suihkuttamalla se kuljettimen pri- * · :. *·: maarirainalle, tai jopa myöhemmässä vaiheessa. On myös mahdollista levittää •..: lisäsideainetta tällaisessa erillisessä ja myöhemmässä vaiheessa, jolloin saadaan • *.. materiaali, jolla on parantunut kestävyys ja/tai lujuus. Materiaalille voidaan antaa :, t, · erityisiä ominaisuuksia levittämällä muita lisäaineita rainalle.
. .‘\ 30 » · · :' : Villaan sideaineen yhteydessä syötetyn veden määrää säädellään niin, että saadaan * · 6 110618 toisaalta oikea viskositeetti levitystä varten ja toisaalta oikea kosteus rainalle ja pölyämisen estämiseksi. Vesi, joka haihtuu villasta villakammiossa, lisää kuidulle levitetyn sideaineen viskositeettia, jolloin primaariraina voi säilyttää elastisuutensa ja kovetettavuutensa pidemmän aikaa.
5
Sideaineen määrä on yleensä noin 1-5 paino-% laskettuna kuiva-aineena, normaalissa erisiystuotteessa, mutta luonnollisesti on mahdollista käyttää korkeampia ja alhaisempia määriä riippuen halutusta tuotteesta ja sideaineen reaktiivisyydestä.
10 Valmistettaessa eristyslevyjä, nämä tarkoituksenmukaisesti leikataan mineraali-rainasta, joka on tavalliseen tapaan levitetty ristiinlimittämällä primaariraina haluttuun paksuuteen ja sen jälkeen kovetettu.
Edullisen menetelmän mukaan mineraalikuituraina kovetetaan huoneen lämpötilassa, 15 esimerkiksi metallilevyjen välissä. Tällaiselle levylle tulee parempi taipuisuus koska hitaasti kovetettu kuiturunko on taipuisampi ja elastisempi kuin korkeassa lämpötilassa kovetettu kuiturunko.
*.Erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaan sekundaariraina, jolla on haluttu 20 paksuus, kerätään kovettumattomassa tilassa j a varastoidaan ei-kovettavassa ympä-:··* ristössä, esim. suljettuna muovikalvoon sopivassa lämpötilassa ja rajoitetun, määrätyn ajan. Tällaista eristysmateriaalia käytetään in situ eristettäessä paikkoja, ::: j oihin on vaikea päästä j a j otka ovat muodoltaan hankalia. Asennuksen j älkeen '/· ·' eristeen annetaan kovettua vallitsevassa lämpötilassa. On suhteellisen helppoa 25 käyttää eristysmateriaalia tai -mattoa, jolla on sopiva paksuus, erilaisiin vaikeasti saavutettaviin kappaleisiin tai niiden ympärille. Kovetus ei vaadi mitään erityisiä ...· toimenpiteitä tai laitetta, koska se tapahtuu spontaanisti vallitsevassa lämpötilassa.
» : : Menetelmä on sopiva myös puhallusvillakäyttöihin, joissa kovettumaton kuitumate- ; 30 riaali, joka on revitty pieniksi tupsuiksi, levitetään ja villa kovetetaan vallitsevassa lämpötilassa.
7 110618
Myös muita lisäaineita, kuten lisäkovetus-, modifiointi-, pölyä sitovia ja hydrofo-boivia aineita, voidaan käyttää.
Keksinnön mukaisesti lisäkovetusaine voi muodostua mineraalisuoloista ja -yhdis-5 teistä, sopivista hapoista, estereistä tai alkoholeista tai näiden yhdistelmistä. Mineraalisuoloja voivat olla esim. magnesium-, alumiini- tai kalsiumsuoloja tai -yhdisteitä. Fosforihappo esimerkiksi on käyttökelpoinen happo. Varastointiajan säätämiseksi voidaan käyttää myös puskurikovetusaineita. Lisäkovetusaine voi olla edellä mainittujen kovetusaineiden yhdistelmä.
10 Pölyä sitovina aineina voidaan käyttää alkoholeja, polyoleja, kalvon muodostavia polymeerejä, geeliytyviä polymeerejä, vahoja, hartseja, öljyjä, rasvoja, paraffiinia, jne. Pölyä sitovan aineen tehtävänä on sitoa yhteen kaikki pöly tai sitoa se päämat-riisiin joko fysikaalisesti (kalvon muodostaminen) tai kemiallisesti (pinta-aktiiviset 15 ominaisuudet). Kun kovetuksessa käytetään korkeaa lämpötilaa, sulavia pölyä sitovia aineita, kuten stearaatteja, voidaan käyttää tai kovettuvia pölysideaineita, jotka muodostavat kalvon matriisin päälle. Suurella joukolla pölysideaineita on samanaikaisesti vettä hylkivä vaikutus.
• · · \: 20 Hydrofoboivan aineen tarkoituksena on estää veden j a kosteuden tunkeutuminen :··| tuotteeseen. Hydrofoboivina aineina voidaan käyttää silaaneja, silikoneja, öljyjä, :' ·,: erilaisia hydrofobisia yhdisteitä j a hydrofobista tärkkelystä.
• · • · » • · · • * · ::: Polybuteeni-silaanikoostumus on osoittautunut erityisen edulliseksi pölyä sitovaksi 25 aineeksi ja hydrofoboivaksi aineeksi. Polybuteenikomponentti toimii pölysideainee-:· na j a silaanikomponentti hydrofoboivana aineena.
: ’ ·.. Eri ryhmistä, yhteensopivat yhdisteet voidaan sekoittaa etukäteen, kun taas yhteen- : : sopimattomat yhdisteet täytyy sekoittaa välittömästi ennen käyttöä tai ne täytyy . . *. 30 levittää erillisten suulakkeiden kautta.
» * » » · » • t
Claims (15)
1. Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten, tunnettu siitä että 5. liuotetaan lasimaisen, amorfisen rakenteen omaava, hienojakoinen mineraaliaine happameen vesipitoiseen liuokseen ja - näin saatu liuos ydinnetään, jonka jälkeen se stabiloidaan halutun hiukkas-koon omaavan soolin muodostamiseksi, ja mahdollisesti - säädetään soolin kuiva-ainepitoisuus. 10
2. Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att det finfördelade mineralmaterialet är en avfallsprodukt frän mineralullsproduktionen, speciellt 15 spinnavfall, oanvända fibrer eller produkter, samt postkonsumtionsmineralfiber-produkter.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hienojakoinen mineraaliaine on mineraalikuitutuotannosta saatu jätetuote, erityisesti kehruujäte, käyttämättömät kuidut tai tuotteet, sekä kulutuksen jälkeiset (post-kulutus) mineraalikuitutuotteet. 15
3. Förfarande enligt nägot av de tidigare patentkraven, kännetecknat därav, att kämbildningen och stabiliseringen av lösningen sker genom att ändra pH eller ändra 2. lösningens elektrolytiska karaktär.
3. Minkä tahansa edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuos ydinnetään ja stabiloidaan muuttamalla pH:ta tai muuttamalla liuoksen elektrolyyttiluonnetta.
4. Förfarande enligt nägot av de tidigare patentkraven, kännetecknat därav, att lösningen stabiliseras med ytaktiva medel och/eller polymerer. 25 5. Förfarande enligt nägot av patentkraven 1-4, kännetecknat därav, att den vattenhaltiga sura lösningen är en vattenhaltig lösning som innehäller en syra vald bland följande: HC1, HN03, H2S04, H3P04, myr-, ättik- och propionsyra.
4. Minkä tahansa edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuos stabiloidaan pinta-aktiivisilla aineilla ja/tai polymeereillä.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesipitoinen hapan liuos on vesipitoinen liuos, joka sisältää happoa, joka on valittu 25 seuraavista: HC1, HN03, H2S04, H3P04, muurahais-, etikka- ja propionihappo.
6. Förfarande enligt nägot av de tidigare patentkraven, kännetecknat därav, att den 3. stabiliserade solens torrhalt är 10-60 vikt- %. 110618
6. Minkä tahansa edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että stabiloidun soolin kuiva-ainepitoisuus on 10-60 paino- %.
7. Förfarande enligt nägot av de tidigare patentkraven, kännetecknat därav, att solens partikelstorlek är cirka 1-1000 nm, foreträdesvis 10-100 nm.
7. Minkä tahansa edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että soolin hiukkaskoko on noin 1-1000 nm, edullisesti 10-100 nm. 9 110618
8. Förfarande enligt nägot av de tidigare patentkraven, kännetecknat därav, att 5 upplösningen sker vid en temperatur av 80-100 °C, foreträdesvis under samtidig omröring.
8. Minkä tahansa edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuottaminen tapahtuu 80-100 °C:n lämpötilassa, edullisesti samalla sekoittaen.
8 110618
9. Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat därav, att den erhällna solen överförs i gelform innan den bringas i kontakt med mineralullsfibrer. 10
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, ettäs saatu sooli muutetaan geelimuotoon ennen sen saattamista kosketukseen mineraalivillakuitujen kanssa.
10. Förfarande enligt patentkravet 9, kännetecknat därav, att gelbildningen ästadkommes genom att ändra pH och/eller tillföra ett sait.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että geelimuodostus 10 aikaansaadaan muuttamalla pH:ta ja/tai lisäämällä suolaa.
11. Förfarande för framställning av en mineralullsprodukt, kännetecknat därav, att 15. ett finfördelat mineralmaterial med en glasartad, amorf struktur upplöses i en sur vattenhaltig lösning, - den sä erhällna lösningen underkastas kämbildning och därefter stabilise-ras tili en soi med önskad partikelstorlek för bildning av en bindemedelslösning, och eventuellt • | * 20. bindemedelslösningenstorrhaltjusteras, och t · . .: - det sä erhällna bindemedlet bringas i kontakt med mineralfibrer för att binda dessa. • · * > · * · t • i : T: 12. Förfarande enligt patentkravet 11, kännetecknat därav, att den erhällna solen 25 överförs i gelform innan den bringas i kontakt med mineralullsfibrema. • t * · i * I I • t i 11
11. Menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että - liuotetaan lasimaisen, amorfisen rakenteen omaava, hienojakoinen mineraaliaine vesipitoiseen happameen liuokseen, 15. näin saatu liuos ydinnetään ja sen jälkeen stabiloidaan halutun hiukkaskoon omaavaksi sooliksi sideaineliuoksen muodostamiseksi, ja mahdollisesti - säädetään sideaineliuoksen kuiva-ainepitoisuus, ja - näin saatu sideaine saatetaan kosketukseen mineraalikuitujen kanssa niiden sitomiseksi. 20 * · ·
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että saatu sooli ;' · : muutetaan geelimuotoon ennen sen saattamista kosketukseen mineraalivillakuituj en kanssa. • « · * * ♦ * · ·
13. Förfarande enligt patentkravet 12, kännetecknat därav, att gelbildningen ; ‘ , ästadkommes genom att ändra pH och/eller tillföra ett sait. i *» * · > · I I I t , 30 14. Förfarande enligt patentkravet 11, kännetecknat därav, att bindemedlet bringas < » · ; ‘: i kontakt med fibrerna omedelbart efter fiberbildningen. • * 110618
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että geelimuodos- :‘ · tus aikaansaadaan muuttamalla pH:ta ja/tai lisäämällä suolaa. • » »
14. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sideaine saate- * : * ’: taan kosketukseen kuituj en kanssa välittömästi kuituj en muodostamisen j älkeen. : 30 : 15. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sideaine • · 110618 levitetään kuiduista valmistetulle mineraalivillarainalle. 5 1. Förfarande för framställning av ett bindemedel för mineralullsprodukter, kännetecknat därav, att - ett finfördelat mineral material med en glasartad, amorf struktur upplöses i en sur vattenhaltig lösning och - den sä erhällna lösningen underkastas kämbildning och därefter stabilise-10 ras för att bilda en soi med önskad partikelstorlek, och eventuellt - solens torrhalt justeras.
15. Förfarande enligt patentkravet 11, kännetecknat därav, att bindemedlet appliceras pä en mineralullsbana framställd av fibrer. • · · • « • · · • # · • · • · • · · • 1 · • · • t · • · · * · * 1 » * · » • ·
Priority Applications (27)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI992124A FI110618B (fi) | 1999-10-01 | 1999-10-01 | Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten sekä menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi |
DE60041192T DE60041192D1 (de) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Verfahren zur herstellung eines bindemittels und dessen verwendung |
NZ516192A NZ516192A (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
PCT/FI2000/000548 WO2001000916A1 (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
YUP91401 RS50059B (sr) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Postupak za proizvodnju jednog veziva i njegova primena |
UA2002010595A UA67855C2 (uk) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Спосіб виготовлення мінерального зв'язуючого та спосіб виготовлення продукту з шлакової вати |
ES00938846T ES2317840T3 (es) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Metodo para fabricar un ligante y su uso. |
PL00346134A PL346134A1 (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
TR200103695T TR200103695T2 (tr) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Bir birleştirici maddenin imaline yönelik metod ve bunun kullanımı |
SI200031020T SI1198630T1 (sl) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Postopek za pripravo veziva in njegova uporaba |
KR1020017016515A KR100673074B1 (ko) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | 결합제 제조방법 및 그 용도 |
SK1805-2001A SK18052001A3 (sk) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Spôsob výroby spojovacieho materiálu a jeho použitie |
EP00938846A EP1198630B1 (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
BR0012190-8A BR0012190A (pt) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Método para produzir aglutinante e uso do mesmo |
CNB008094381A CN1205368C (zh) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | 制备粘合剂的方法及其用途 |
US09/763,358 US6599388B1 (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
AT00938846T ATE418637T1 (de) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Verfahren zur herstellung eines bindemittels und dessen verwendung |
EA200200075A EA003152B1 (ru) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Способ изготовления связующего материала и его применение |
AU54091/00A AU763762B2 (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
DK00938846T DK1198630T3 (da) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Fremgangsmåde til fremstilling af et bindemiddel og anvendelse deraf |
EEP200100671A EE200100671A (et) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Meetod sideaine valmistamiseks ja selle kasutamine |
CZ20014533A CZ300610B6 (cs) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Zpusob výroby pojiva a jeho použití u výrobku z minerální vaty |
CA002377019A CA2377019C (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
HU0202026A HUP0202026A2 (en) | 1999-06-24 | 2000-06-20 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
NO20016175A NO20016175L (no) | 1999-06-24 | 2001-12-18 | Fremgangsmåte ved fremstilling av et bindemiddel og anvendelse derav |
HR20010953A HRP20010953A2 (en) | 1999-06-24 | 2001-12-21 | Method for manufacturing a binder and use thereof |
BG106283A BG65432B1 (bg) | 1999-06-24 | 2002-01-07 | Метод за получаване на свързващо средство и приложението му |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI992124A FI110618B (fi) | 1999-10-01 | 1999-10-01 | Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten sekä menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi |
FI992124 | 1999-10-01 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI19992124A FI19992124A (fi) | 2001-04-02 |
FI110618B true FI110618B (fi) | 2003-02-28 |
Family
ID=8555398
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI992124A FI110618B (fi) | 1999-06-24 | 1999-10-01 | Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten sekä menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI110618B (fi) |
-
1999
- 1999-10-01 FI FI992124A patent/FI110618B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI19992124A (fi) | 2001-04-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP0991607B1 (en) | Suspensions with high storage stability, comprising an aqueous silicate solution and a filler material | |
US7833638B2 (en) | Glass mat with inorganic coating | |
KR101603669B1 (ko) | 모르타르 및 그의 제조방법 | |
US6599388B1 (en) | Method for manufacturing a binder and use thereof | |
FI110261B (fi) | Menetelmä kolloidisen silikaattidispersion valmistamiseksi | |
FI123490B (fi) | Menetelmä mineraalikuituotteen valmistamiseksi | |
FI110618B (fi) | Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten sekä menetelmä mineraalivillatuotteen valmistamiseksi | |
AU2001269162A1 (en) | Colloidal silicate dispersion, method for its preparation and its use | |
FI110126B (fi) | Menetelmä sideaineen valmistamiseksi mineraalivillatuotteita varten ja menetelmä mineraalivillatuotteiden valmistamiseksi | |
JPH0761876A (ja) | 無機質硬化体の製造方法 | |
EP2665591B1 (en) | Method for manufacturing a fire retardant composite and composite thus obtained | |
CS208621B1 (cs) | Izolační prvky pro vysoké teploty |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: PAROC OY AB Free format text: PAROC OY AB |
|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: PAROC SOUND IPCO 41523 OY |
|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: PAROC GROUP OY |
|
MM | Patent lapsed |