FI109300B - Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely - Google Patents

Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI109300B
FI109300B FI20011122A FI20011122A FI109300B FI 109300 B FI109300 B FI 109300B FI 20011122 A FI20011122 A FI 20011122A FI 20011122 A FI20011122 A FI 20011122A FI 109300 B FI109300 B FI 109300B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
delay loop
pulp
mass
sub
feeding
Prior art date
Application number
FI20011122A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011122A0 (fi
Inventor
Matti Hietaniemi
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20011122A priority Critical patent/FI109300B/fi
Publication of FI20011122A0 publication Critical patent/FI20011122A0/fi
Priority to PCT/FI2002/000360 priority patent/WO2002097191A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI109300B publication Critical patent/FI109300B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/08Regulating consistency
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/66Pulp catching, de-watering, or recovering; Re-use of pulp-water

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Accessories For Mixers (AREA)

Description

i 109300 j Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely
Matningsarrangemang for massan i en pappers- eller kartongmaskin 5 Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely.
Perinteinen paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely käsittää kunkin osamassan varastosäiliön, josta osamassa syötetään pumpulla kyseisen osamassan annostelusäiliöön 10 tai suoraan osamassojen sekoitussäiliöön. Annostelusäiliöstä osamassa syötetään pumpulla ja annostellaan venttiilillä yhteiseen kanavaan, joka johtaa osamassojen sekoitussäiliöön.
j Sekoitussäiliöstä massa syötetään pumpulla konesäiliöön. Konesäiliöstä massa syötetään pumpulla kierroslukusäädön tai neliöpainoventtiilisäädön kautta lyhyeen kiertoon. Konesäiliöstä on yleensä ylijuoksu takaisin sekoitussäiliöön. Massan laimennus tapahtuu use-15 assa vaiheessa. Ensiksi massa laimennetaan varastosäiliön alaosassa noin 4-5 % sakeuteen, jos se on noin 10-14 % sakeudessa varastosäiliön yläosassa. Toiseksi massa laimennetaan varastosäiliön ja annostelusäiliön välisessä kanavassa siten, että sakeus annostelusäiliössä on noin 3,5 %. Annostelusäiliössä on lisäksi voimakas sekoitus, jolla sakeutta tasataan.
I . ·,· Kolmanneksi massaa laimennetaan sekoitussäiliön ja konesäiliön välisessä kanavassa si- : 20 ten, että sakeus konesäiliössä on noin 3 %. Tässä sakeudessa sakea massa sitten syötetään lyhyeen kiertoon, eli lyhyessä kierrossa olevaan viirakaivoon. Viirakaivossa sakea massa laimennetaan noin 1 % perälaatikkosakeuteen.
• M I · t I ·
It· ·’,,,· Sekoitussäiliö ja konesäiliö muodostavat massojen tasausyksikön ja niissä massa laimen- 25 netaan lopulliseen annostelusakeuteen. Lisäksi niillä varmistetaan tasainen konemassan '* ’' · annostelu. Sekoitussäiliössä pyritään koko ajan ylläpitämään vakio pinnankorkeus.
: Perinteisessä sekoitussäiliöön ja konesäiliöön perustuvissa ratkaisuissa useat peräkkäiset
Iti I
: pinnankorkeuden säädöt voivat aiheuttaa ongelmia, koska pintasäädetyn säiliön ulostulo- . ; ·. 30 virtauksen muuttuessa yhden yksikön verran on sisääntulovirtauksen muututtava kaksi .·, : yksikköä, jotta pinnankorkeus vielä palaisi halutulle tasolle. Säätöketjusta tulee pitkä ja tästä aiheutuu puolestaan värähtelyjä massavirtauksissa. Värähtelyt aiheuttavat puolestaan 2 109300 ongelmia sakeussäädöissä ja virtaussäädöissä, jonka seurauksena konemassan neliöpaino vaihtelee.
FI-patentissa 103676 on esitetty eräs uudempi paperi- tai kartonkikoneen lyhyen kierron 5 prosessijäijestely. Tässä tuotemerkillä OptiFeed™ markkinoitavassa prosessijärjestelyssä sekoitussäiliö, konesäiliö ja viirakaivo on eliminoitu. Sakeat osamassat annostellaan an-nostelusäiliöstä suljettuun sekoitustilavuuteen, jossa osamassat sekoitetaan ja laimennetaan laimennusvesivirtauksessa noin 1,5 % sakeuteen. Tästä suljetusta sekoitustilavuudesta massa syötetään suljetussa tilassa puhdistusvaiheiden ja tarvittaessa ilmanpoiston kautta 10 perälaatikolle. Suljetusta sekoitustilavuudesta perälaatikolle johtavassa linjassa massa laimennetaan vielä noin 1.0 % perälaatikkosakeuteen.
1 1 i
Fl-patentissa 104384 on esitetty eräs laitteistoja menetelmä tuoremassan ja viirakaivosta johdetun viiraveden sekoittamiseksi. Laitteisto käsittää konesäiliöstä palautusvesisäiliön 15 läpi kulkevan ja viirakaivon alaosaan ulottuvan ensimmäisen putken. Laitteisto käsittää lisäksi palautusvesisäiliöstä viirakaivon alaosaan ulottuvan toisen putken. Ensimmäinen putki on johdettu palautusvesisäiliöstä eteenpäin keskeisesti toisen putken sisällä. Ensimmäinen putki ulottuu hieman pidemmälle viirakaivoon kuin toinen putki. Putkien päiden .. ·.: yhteyteen muodostuu sekoituskohta. Ainakin ensimmäisen putken seinämän sisä- ja tai h ' · 20 ulkopinnan kehäviiva on aaltomainen sekoituskohdassa. Tällaisella jäijestelyllä saadaan ': ’ *: aikaan tehokas tuoremassan. palautusveden ja viiraveden sekoittuminen.
•" ’ Eräs ongelma tekniikan tason mukaisissa paperi- tai kartonkikoneiden sakean massan t i · •...· syöttöjärjestelyissä on massavirtauksen alueella 2 s - 2 min esiintyvät häiriöt. Nämä häiriöt 25 voivat olla sakeushäiriöitä, jotka johtuvat esim. osamassan varastotomin holvaantumisesta.
‘ * Varastotomin sisäpinnasta irtoavat korkeassa sakeudessa olevat massakappaleet aiheutta- • · · ’ vat piikkejä massatomin sakeudessa. Myöskin massatomiin syötettävässä massassa esiin- •, j · tyy sakeusvaihteluita, jotka aiheuttavat sakeusvaihteluita varastotomissa. Häiriöt voivat myös olla jauhatusvaihteluita, jotka johtuvat varastotomiin syötettävän massan jauha-: ’ \ ’ > 30 tusasteen vaihteluista. Lisäksi häiriöt voivat johtua prosessista poistetun ja uudelleen : ‘ ·, * käyttöön otettavan hylyn täyteainepitoisuuden vaihteluista. Tämä prosessista talteen otettu hylky johdetaan varastotomiin Josta se syötetään uudelleen prosessiin. Myöskin kiek- 3 109300 kosuotimessa talteen otettavassa massassa esiintyy täyteainepitoisuuden vailiteluita. Kiek-kosuotimessa talteen otettava massa johdetaan myös varastotomiin, josta se syötetään uudelleen prosessiin.
5 Sakean massan syöttöjäijestelyillä tarkoitetaan tässä hakemuksessa osamassojen varasto- tornien ja lyhyen kierron välisiä massan syöttöjäijestelyjä. Lyhyeen kiertoon tultaessa massan sakeus on yleensä yli 2 %.
Keksinnön päämääränä on sellainen paperi- tai kartonkikoneen sakean massan syöttöj är-10 jestely, jossa massavirtauksessa alueella 2 s - 1 min esiintyvät häiriöt on vaimennettu ennen kuin massa syötetään lyhyeen kiertoon. Kun em. alueella sakean massan virtauksessa olevat häiriöitä on vaimennettu, myös konemassan sakeusvaihteluista aiheutuvat konemas-san neliöpainon vaihtelut pienenevät.
15 Keksinnön mukaiselle paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjeste 1 y 11 e on pääasiallisesti tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tumiusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaisessa paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestelyssä sijoitetaan . ainakin yksi vaimennuslaite varastotomin ja lyhyen kierron väliselle massan svöttöosuu- 20 delle.
t · ' ;" · Keksinnön mukaista paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestelyä voidaan soveltaa ':: kaikenlaisissa paperi- tai kartonkikoneissa.
25 Seuraavassa selostetaan eräitä keksinnön mukaisen paperi- tai kartonkikoneen massan * * syöttöj ärj estelyä oheisten piirustusten kuvioihin viitaten, joiden yksityiskohtiin keksintöä
* I
... * ei ole kuitenkaan tarkoitus yksinomaan raj oittaa.
* » · • * »
I I I I
:<it: Kuviossa 1 on esitetty kaavallisesti eräs keksinnön mukainen paperi- tai kartonkikoneen » . ·: ·. 30 massan syöttöj ärj estely, jossa vaimennuslaite on sijoitettu kunkin osamassan varastotomin . ‘: ja osamassan annostelusäiliön ja/tai konesäiliön ja viirakaivon väliin.
4 109300
Kuviossa 2 on esitetty kaavallisesti eräs toinen keksinnön mukainen paperi- tai kartonki-koneen massan syöttöjäijestely, jossa vaimennuslaite korvaa sekoitus- ja konesäiliön.
Kuviossa 3 on esitetty kaavallisesti eräs kolmas keksinnön mukainen paperi- tai kartonki-5 koneen massan syöttöjäijestely, jossa vaimennuslaite on sijoitettu annostelusäiliön ja suljetun sekoitustilavuuden väliin.
Kuviossa 4 on esitetty kaavallisesti ylhäältä katsottuna eräs keksinnön mukaiseen jäijes-telyyn soveltuva vaimennuslaite.
10 ί
Kuviossa 5 on esitetty poikkileikkaus kuviossa 4 esitetyn vaimennuslaitteen sekoituskoh-dasta.
Kuviossa 6 on esitetty kaaviollisesti ylhäältä katsottuna eräs vaihtoehtoinen keksinnön 15 mukaiseen järjestelyyn soveltuva vaimennuslaite.
Kuviossa 7 on esitetty periaatteellinen kuva siitä miten massavirtauksessa esiintyvä lyhyt-jaksoinen häiriö vaimenee keksinnön mukaisella vaimennuslaitteella.
• · · • · * a : \ j 20 Kuviossa 1 on esitetty kaaviomaisesti eräs perinteinen sekoitus- 12 ja konesäiliöllä 14 sekä '·"· viirakaivolla 120 varustettu paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjäijestely. Kukin ’·"· osamassa syötetään omasta varastotornistaan 8A, 8B, 8C varastotomin syöttöpumppujen *'" 9A, 9B, 9C avulla osamassojen annostelusäiliöön 10A, 10B, 10C. Annostelusäiliöstä 10A.
‘...· 10B, 10C kukin osamassa syötetään annostelupumppujen 1 IA, 11B, 11C avulla sekoitus- 25 säiliöön 12. Sekoitussäiliöstä 12 massa syötetään sekoituspumpulla 13 konesäiliöön 14.
> I I I t
Konesäiliöstä 1.4 tuoremassa Mj syötetään konesäilön pumpulla 15 viirakaivon 120 ala-···' osaan. Viirakaivosta 120 massa syötetään viirakaivopumpulla 121 pyörrepuhdistimen 122 ·,· j kautta ilmanpoistosäiliöön 111. Ilmanpoistosäiliöstä 111 massa syötetään perälaatikon •,,, · syöttöpumpulla 109 konesihdin 110 kautta perälaatikkoon 106. Perälaatikosta 106 massa 30 syötetään muodostusosalle 107. Muodostusosalla 107 kerätään rainasta siellä poistettu : ’ , · kuitupitoinen viiravesi talteen ja syötetään viirakaivoon 120 ja ilmanpoistosäiliöstä 111 on ylijuoksu viirakaivon 120 alaosaan.
5 109300
Viirakaivon 120 alaosassa tuoremassa Mp ja ilmanpoistosäiliön 111 ylijuoksu sekoitetaan keskenään ja laimennetaan viiravedellä perälaatikkosakeuteen (noin 1 %). Tällöin voidaan soveltaa em. FI-patentissa 104384 kuvattua sekoitusperiaatetta. Pyörrepuhdistimessa 122 5 massasta poistetaan hiekka ja muut mahdolliset raskaat ja isokokoiset (yli 20 pm) epäpuhtaudet. Ilmanpoistosäiliössä 111 massasta poistetaan alipaineen avulla viiraveden ja massan mukana kulkeutuva ilma. Konesihti 110 muodostaa viimeisen puhdistusvaiheen ennen kuin massa syötetään perälaatikkoon 106.
10 Kunkin osamassan varastotomin 8a; 8B, 8C syöttöpumpun 9A, 9B, 9C jälkeen ennen kunkin osamassan annostelusäiliötä 10A, 10B, 10C on sijoitettu keksinnön mukainen vaimen-nuslaite 20A, 20B, 20C. Vastaavanlainen vaimennuälaite 20 on sijoitettu myös konesäiliön pumpun 15 jälkeen. Tällaisella vaimennuslaitteella 20, 20A, 20B, 20C voidaan vaimentaa massavirtauksessa jaksoalueella 2 sekuntia - 2 minuuttia olevat häiriöt. Vaimennuslaitetta 15 20, 20A. 20B, 20C selostetaan tarkemmin kuvioiden 4-6 yhteydessä.
Kuvioon 1 on merkitty katkoviivalla lyhyeen kieltoon LK liittyvät osuus massan syöttö-järjestelystä. Varastosäiliöistä 8A, 8B. 8C viirakaivoon 120 johtavasta massan syöttöjär- .! ·.: jestelystä käytetään tässä nimitystä sakea massan svöttöjärjestely.
* · v-i 20 'ft Kuviossa 2 on esitetty eräs toinen keksinnön mukainen massan syöttöjärjestely. joka eroaa '*”·* kuviossa 1 esitetystä syöttöjäijestelystä sekoitussäiliön ja konesäiliön osalta. Kuviossa 2 ei ole esitetty varastotomien 8A, 8B, 8C (Fig. 1)ja annostelusäiliöiden 10A. 10B. 10C välistä ’...· massan syöttöosuutta, joka voi olla samanlainen kuin kuviossa 1. Kuvion 2 syöttöjärjeste- 25 lyssä sekoitussäiliö ja konesäiliö on korvattu vaimennuslaitteella 20. Kukin osamassa syö- • > · · ·
‘ * tetään omasta annostelusäiliöstään 10A, 10B, 10C annostelupumppujen 11A. 1 IB, 11C
• * ··.“ avulla vaimennuslaitteeseen 20, jossa osamassat sekoitetaan ja virtaus stabiloidaan. Vai- | j : : mennuslaitteen 20 jälkeen tuoremassa syötetään viirakaivon 120 alaosaan samoin kuin • _,,: kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa. Lyhyt kierto LK vastaa kuviossa 1 esitettyä ja se 30 on myös tässä merkitty katkoviivalla.
6 109300
Kuviossa 3 on esitetty tuotemerkillä OptiFeed™ markkinoitava massan syöttöjärjestely. jossa sekoitus- ja konesäiliö sekä viirakaivo on eliminoitu. Kuviossa 3 ei myöskään ole esitetty varastotomien 8A, 8B, 8C (Fig. 1) ja annostelusäiliöiden 10A, 10B. 10C välistä massan syöttöosuutta, joka voi olla samanlainen kuin kuviossa 1. Kuvion 3 järjestelyssä 5 osamassat syötetään amiostelusäiliöistä 10A, 10B, 10C amiostelupumpuilla 1 IA, 1 IB, 11C suljettuun sekoitustilavuuteen 100, jossa osamassat sekoitetaan ilmanpoistosäiliöstä 111 johdetussa laimemiusvesivirtauksessa. Suljetusta sekoitustilavuudesta 100 massa syötetään päälinjan ensimmäisellä syöttöpumpulla 101 lajittunen 102 ja pyörrepuhdistuksen 103 kautta päälinjan toisen syöttöpumpun 104 imupuolelle, jossa massa laimennetaan ilman-10 poistosäiliöstä 111 johdetulla laimennusvesivirtauksella perälaatikkosakeuteen. Tämän jälkeen perälaatikkosakeuteen laimemrettu massa syötetään päälinjan toisella syöttöpumpulla 104 konesihdin 105 kautta perälaatikkoon 106.' Tässä käytetään laimennusperälaatik-koa 106 ja laimennusvesivirtaus syötetään ilmanpoistosäiliöstä 111 laimennusvesipum-pulla 130 sihdin 131 kautta. Muodostusosalta 107 talteen kerätty viiravesi syötetään viira-15 vesipumpulla 108 ilmanpoistosäiliöön 111.
i
Kunkin annostelupumpun 1 IA, 11B. 11C jälkeen on sijoitettu keksinnön mukainen vai-mennuslaite 20A, 20B, 20C. jolla voidaan vaimentaa kunkin osamassavirtauksen jaksoalu-eella 2 sekuntia - 2 minuuttia olevat häiriöt. Osamassat voidaan johtaa myös yhteen vai-: 20 mennuslaitteeseen, mutta tällöin tarvitaan kolme kertaa suurempi tilavuus vaimennuslait- ’teessä. Tällöin kaikki osamassat johdetaan tähän yhteiseen vaimennuslaitteeseen, jossa osamassat sekoittuvat keskenään. Tämän jälkeen massa johdetaan suljettuun sekoitustila-”· vuuteen 100, jossa massa sekoitetaan ja laimennetaan laimemiusvesivirtauksessa. Vaimen- ‘ . .· nuslaitetta 20A, 20B, 20C selostetaan tarkemmin kuvioiden 4-6 yhteydessä.
25 I'M* ' ' Kuvioon 3 on merkitty katkoviivalla lyhyeen kiertoon LK liittyvä osuus massan syöttöjär- -··* jestelystä.
Kuviossa 4 on esitetty kaavallisesti keksinnön mukaisessa massan syöttöjärjestelyssä 30 käytettävä vaimennuslaite 20, 20A, 20B, 20C ylhäältä katsottuna ja kuviossa 5 on esitetty sekoituskohdan poikkileikkaus kuviossa 3 esitetystä vaimennuslaitteesta. Vaimennuslaite muodostuu tulokanavasta 21, viivästyssilmukkakanavasta 22 ja poistokanavasta 23. Massa i i * · 7 109300 tuodaan vaimennuslaitteeseen tulokanavasta 21, jonka jälkeen massa on järjestetty kiertämään viivästyssilmukkakanavaa 22. Kim massa on kiertänyt viivästyssilmukkakanavassa 22 useita kierroksia, edullisesti 5-6 kierrosta massa poistuu viivästyssilmukkakanavasta 22 poistokanavan 23 avulla.
5
Kuten kuvioista 4 ja 5 näkyy tul okana va 21 avautuu keskeisesti viivästyssilmukkakana-vaan 22 siten, että tulokanavan 21 purkausaukosta viivästyssilmukkakanavaan 22 virtaa-van massan virtaussuunta on olemiaisesti tangentiaalinen viivästyssilmukkakanavan 22 seinämään nähden. Poistokanava 23 muodostuu kahdesta haarasta 23a, 23b siten, että en-10 simmäinen haara 23a avautuu viivästyssilmukkakanavan 22 yläosaan ja toinen haara 23b j avautuu viivästyssilmukkakanavan 22 alaosaan. Haarojen 23a, 23b avauskohdat sijaitsev at vastakkain siten, että avauskohtien poikkileikkauksien keskipisteitä yhdistävä jana kulkee viivästyssilmukkakanavan 22 poikkileikkauksen keskipisteen kautta. Poistokanavan 23 haarat 23a, 23b yhdistyvät jonkin matkan päässä yhdeksi poistokanavaksi 23. Poistokana-15 van 23 ensimmäinen haara 23a on tässä pidempi kuin toinen haara 23b. Pidemmässä haarassa 23a kulkevaa massavirtausta viivästetään enemmän kuin lyhyemmässä haarassa 23b kulkevaa massavirtausta. Haarojen 23a. 23b yhtymäkohdassa kunkin haaran 23a, 23b massassa olevat häiriöt ovat eri vaiheessa, jolloin ne tasaantuvat mainitussa yhtymäkohdassa.
• · • ' · · : 1,· 20 Kuviossa 4 esitetty viivästyssilmukkakanava 22 on ympyrän muotoinen.
i j": Kuviossa 6 on esitetty kaaviollisesti ylhäältä katsottuna eräs vaihtoehtoinen keksinnön ’ ‘! mukaisessa massan syöttöjärjestelyssä käytettävä vaimennuslaite 20, joka eroaa kuviossa 3 • » · ·,,,· esitetystä vaimennuslaitteesta viivästyssilmukkakanavan 22 muodon suhteen. Viivästy s- 25 silmukkakanava 22 muodostaa tässä py öristetyin kulmin varustetun suorakulmion. Tulo- 1 kanavan 21 sisäseinämä on lisäksi varustettu fluidisointielimillä 24, joilla massan tulovir- i » tausta fluidisoidaan. Tulokanavan 21 purkausaukossa on sekoitusventtiili 25, jolla voidaan ; : : tehostaa tulokanavasta 21 syötettävän massan sekoittumista viivästyssilmukkakanavassa i _ 11 · 22 viilaavaan massaan. Viivästyssilmukkakanavan 22 sisäseinämä on puolestaan välimat- 30 kan päässä tulokanavan 21 purkausaukosta varustettu sekoituselimillä 26, joilla edelleen ; 1 t j tehostetaan sekoitusta viivästyssilmukkakanavassa 22.
• » 8 109300
Viivästyssilmukkakanavaan 22 voidaan passiivisten sekoituselimien sijaan tai niiden lisäksi sijoittaa aktiivinen ulkopuolista energiaa tarvitseva sekoituslaite, esim. potkurityyppinen sekoituslaite. Potkurityyppisellä sekoituslaitteella massavirtaukseen tuodaan myös pump-pausenergiaa.
5
Viivästyssilmukkakanavan 22 poikkileikkaus on kuvioissa esitetyissä suoritusmuodoissa olennaisesti pyöreä, jolloin sen virtausominaisuudet ovat hyvät. Keksinnön kannalta tämä ei kuitenkaan ole olennaista, vaan viivästyssilmukkakanavan 22 poikkileikkaus voi olla minkä muotoinen tahansa.
10 '
Tulokanavan 21 viivästyssilmukkaan 22 ulottuvalla osuudella voidaan soveltaa em. FI-patentissa 104384 kuvattua sekoitusperiaatetta. Ttilokanavan 21 sisä- ja/tai ulkopinnan > kehäviiva tai ainakin osa siitä on tällöin aaltomainen. Tällaisella järjestelyllä voidaan edesauttaa tulokanavasta 21 syötettävän massan ja viivästyssilmukassa 22 kiertävän mas-15 san keskinäistä sekoittumista. Myöskin viivästyssilmukkakanavan 22 sisäpinta voidaan I tulokanavan 22 purkausaukon kohdalla ja virtaussuunnassa jonkin matkaa siitä eteenpäin muodostaa aaltomaiseksi.
.' ·.· Kuviossa 7 on esitetty periaatteellinen kuva siitä miten massaviitauksessa esiintyvä lylm- : 20 jaksoinen häiriö vaimenee keksinnön mukaisella vaimennuslaitteella. Käyrä 1) kuvaa mas- savirtauksessa esiintyvää lyhytjaksoista häiriötä ja käyrä 2) kuvaa tämän häiriön vaimene-';'*·* mistä ajan funktiona keksinnön mukaisella vaimennuslaitteella. Käyrä 3) kuvaa puolestaan ': ‘ '· häiriön vaimenemista tilanteessa, jossa poistokanava 23 muodostuu kahdesta eri pituisesta ’,,. · haarasta 23a, 23b.
25 * Kuviossa 1 keksinnön mukainen vaimennuslaite on sijoitettu kunkin osamassan syöttölin- jaan ennen 20A, 20B, 20C osamassojen annostelusäiliötä 10A, 10B, 10C ja konemassan : syöttölinjaan ennen 20 viirakaivoa 120. Keksinnön mukaisessa sakean massan syöttöjär- ri,.* jestelyssä näitä vaimennuslaitteita 20, 20A, 20B, 20C on ainakin yksi varastotontin 8A, 30 8B, 8C ja lyhyen kieiTon LK välissä, mutta niitä voidaan sijoittaa myös useaan kohtaan ; kuten kuviossa 1 on asianlaita.
I · · j 9 109300
Keksinnön mukaisessa massan syöttöjärjestelyssä käytettävä vaimennuslaite 20 mitoitetaan siten, että viivästyssilmukkakanavan 22 poikkileikkauksen pinta-ala on ainakin 5 kertaa suurempi kuin tulokanavan 21 poikkileikkauksen pinta-ala. Poistokanavan 23 poikkileikkauksen pinta-ala on puolestaan yhtä suuri kuin tulokanavan 21 poikkileikkauksen 5 pinta-ala. Tilanteessa, jossa poistokanavan 23 alkuosa muodostuu kahdesta haarasta 23a, 23b näiden haarojen poikkipintojen yhteenlaskettu pinta-ala on yhtä suuri kuin tulokanavan 21 poikkileikkauksen pinta-ala.
Viivästyssilmukalla 22 voidaan päästä pienempiin viipymän kuin säiliöllä, koska säiliöllä 10 tarvitaan tietty minimitilavuus pinnankorkeudeh hallitsemiseksi. Jos viivästyssilmukka 22 mitoitetaan esim. 1 minuutin viipymälle ja massavirtaus on 300 1/s, viivästyssilmukan 22 tilavuudeksi tulee 18 nT. Kuvion 3 tilanteessa, jossa vaimennuslaite 20A, 20B. 20C sijoitetaan kunkin osamassan syöttölinjaan viivästyssilmukan 22 tilavuus voidaan pudottaa keskimäärin kolmanteen osaan, eli arvoon 6 nT.
1 15
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen piirissä keksinnön yksityiskohdat voivat vaihdella edellä vain esimerkinomaisesti esitetystä.
* · i · • · I · « · 4 · · < I · a i < i 4 · I · • 4 I · >441· I · >>· • · 4 I » < »
\ > I
* « * · 4 · * 4 *
« I
t > 4 : * *

Claims (11)

109300
1 II» . · 109300
1. Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely, joka käsittää sakean massan syöttö-jäijestelyt ja lyhyen kierron (LK), tunnettu siitä, että sakean massan syöttöjäijestely kä- 5 sittää ainakin yhden osamassojen varastotomien (8A, 8B, 8C) ja lyhyen kierron (LK) väliselle massan syöttöosuudelle sijoitetun vaimennuslaitteen (20, 20A, 20B, 20C), jonka vii-västyssilmukassa (22) sakeaa massaa kierrätetään massavirtauksessa alueella 2 s - 2 min olevien häiriöiden vaimentamiseksi emien kuin sakea massa syötetään lyhyeen kiertoon (LK). ίο I
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen massan syöttöjäijestely, joka käsittää massan syöttö-suunnassa osamassojen varastotomit (8A, 8B, 8C) ja niitä seuraavat osamassojen annos-telusäiliöt (10A, 10B, 10C), josta kutakin osamassaa annostellaan sekoitussäiliöön (12), jossa osamassat sekoitetaan, konesäiliön (14), joka yhdessä sekoitussäiliön (12) kanssa i 15 muodostaa massan tasausyksikön, viirakaivon (120), jossa konesäiliön (14) massa laimen netaan viiraosalta (107) talteen otetulla viiravedellä perälaatikkosakeuteen ja josta massa syötetään puhdistuslaitteiden (122) kautta ilmanpoistosäiliöön (111) ja sieltä edelleen puhdistuslaitteiden (110) kautta perälaatikolle (106), tunnettu siitä, että konesäiliön (14) ja ' > > viirakaivon (120) väliseen massan syöttölinjaan on lisäksi sijoitettu vaimennuslaite (20). \ 1 ’ 1, 1 20 joka käsittää viivästyssilmukan (22), jossa massavirtausta kieiTätetään siinä alueella 2 s - 2 • · •; ’ 1 · min olevien häiriöiden vaimentamiseksi. uin
» '3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen massan syöttöjäijestely, joka käsittää massan syöttö-l(it5 suunnassa osamassojen varastotomit (8A, 8B, 8C) ja niitä seuraavat osamassojen annos- 25 telusäiliöt (10A, 10B, 10C), josta kutakin osamassaa annostellaan sekoituslaitteistoon (20), ' ·'' · viirakaivon (120), jossa konesäiliön (14) massa laimennetaan viiraosalta (107) talteen ote- t I a ,,, · tulla viiravedellä perälaatikkosakeuteen ja josta massa syötetään puhdistuslaitteiden (122) : : kautta ilmanpoistosäiliöön (111) ja sieltä edelleen puhdistuslaitteiden (110) kautta perälaa- : : tikolle (106), tunnettu siitä, että sekoituslaitteisto muodostuu vaimennuslaitteesta (20), | . 30 joka käsittää viivästyssilmukan (22), jossa osamassat sekoitetaan ja jossa massavirtausta I . ’. : kierrätetään siinä alueella 2 s - 2 min olevien häiriöiden vaimentamiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen massan syöttöjäijestely, joka käsittää massan syöttö-suunnassa osamassojen varastotomit (8A, 8B, 8C) ja niitä seuraavat osamassojen annos-telusäiliöt (10A, 10B, 10C), josta kutakin osamassaa annostellaan suljettuun sekoitustila-vuuteen (100), jossa osamassat sekoitetaan ja laimennetaan viiraosalta (107) talteen ote- 5 tulla viiravedellä, ja josta massa syötetään puhdistuslaitteiden (122) kautta ilmanpoistosäi-liöön (111) ja sieltä edelleen puhdistuslaitteiden (102, 103) kautta perälaatikolle (106), tunnettu siitä, että kunkin annostelusäiliön (10A, 10B, 10C) ja suljetun sekoitustilavuuden (100) väliseen osamassan syöttölinjaan on lisäksi sijoitettu vaimennuslaite (20A, 20B, 20C), joka käsittää viivästyssilmukan (22), jossa massavirtausta kierrätetään siinä alueella 10 2 s - 2 min olevien häiriöiden vaimentamiseksi!
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen sakean massan syöttöjäijestely. tunnettu siitä, että kunkin osamassan varastotomin (8A, 8B, 8C) ja annostelusäiliön (10A. 10B. 10C) väliin on sijoitettu vaimennuslaite (20A, 20B, 20C), joka käsittää viivästyssilmukan (22). 15 jossa massavirtausta kierrätetään siinä alueella 2 s - 2 min olevien häiriöiden vaimentamiseksi.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen syöttöjäijestely, tunnettu siitä, että vaimen-nuslaite (20, 20A, 20B. 20C) käsittää viivästyssilmukan (22) sekä siihen avautuvan tulo- : ’ ·.: 20 kanavan (21) ja poistokanavan (23), jolloin viivästyssilmukan (22) poikkileikkauksen pin- ·:*·; ta-ala on ainakin 5 kertaa suurempi kuin tulokanavan (21) poikkileikkauksen pinta-ala. ' · ” joka puolestaan on yhtä suuri kuin poistokanavan (23) poikkileikkauksen pinta-ala. jolloin ‘ tulokanavan (21) välityksellä viivästyssilmukkaan (22) syötettävä massa kiertää ainakin 5 ..· kertaa viivästyssilmukassa (22) ennen kuin se poistuu viivästyssilmukasta (22) poistoput- 25 ken (23) välityksellä.
• · ··>* 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen syöttöjäijestely, tunnettu siitä, että viivästyssilmukka ; ([ : (22) muodostuu poikkileikkaukseltaan pyöreästä ympyrän muotoisesta kanavasta, tulo- :, f t: kanava (21) muodostuu poikkileikkaukseltaan pyöreästä putkesta, joka ulottuu jonkin mat- 30 kaa viivästyssilmukan (22) sisään siten, että tulokanavan (21) purkausaukosta keskeisesti i *»* | viivästyssilmukkaan (22) purkautuvan massavirtauksen suunta on olennaisesti tangentiaa- 109300 linen viivästyssilmukkaan (22) nähden ja poistokanava (23) muodostuu poikkileikkaukseltaan pyöreästä putkesta, joka avautuu viivästyssilmukan (22) seinämään.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen syöttöjäijestely, tunnettu siitä, että poistokanavan (23) 5 alkuosuus muodostuu ainakin kahdesta haarasta (23a, 23b), jotka avautuvat tulokanavan (21) vastakkaisin puolin viivästyssilmukan (22) seinämään.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen syöttöjäijestely, tunnettu siitä, että ainakin tulo- ; kanavan (21) viivästyssilmukkaan (22) ulottuvan osuuden sisä- ja/tai ulkopinnan kehäviiva 10 on aaltomainen, jolloin tulokanavan (21) purkausaukosta viivästyssilmukkaan (22) purkautuvan massavirtauksen sekoittuminen viivästyssilmukassa (22) kiertävään massavirta-ukseen tehostuu. 1
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen syöttöjäijestely. tunnettu siitä, että viiväs-15 tyssilmukan (22) sisäpintaan välimatkan päähän tulokanavan (21) purkausaukosta on sijoitettu viivästyssilmukkaan (22) ulkonevat sekoituselimet (26), joilla tehostetaan tulo-kanavan (21) purkausaukosta (22) purkautuvan massavirtauksen sekoittumista viivästys-silmukassa (22) kiertävään massavirtaukseen. .'. : 20
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen massan syöttöjäijestely. tunnettu siitä, että sakean •; · · · massan sakeus on vähintään 2 %. i 1 * ♦ » 1 » t ( I 109300
FI20011122A 2001-05-29 2001-05-29 Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely FI109300B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011122A FI109300B (fi) 2001-05-29 2001-05-29 Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely
PCT/FI2002/000360 WO2002097191A1 (en) 2001-05-29 2002-04-26 Stock feed arrangement in a paper or board machine

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011122A FI109300B (fi) 2001-05-29 2001-05-29 Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely
FI20011122 2001-05-29

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20011122A0 FI20011122A0 (fi) 2001-05-29
FI109300B true FI109300B (fi) 2002-06-28

Family

ID=8561291

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011122A FI109300B (fi) 2001-05-29 2001-05-29 Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI109300B (fi)
WO (1) WO2002097191A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102007038090A1 (de) * 2007-08-11 2009-02-12 Voith Patent Gmbh Konstantteil IV

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI104384B (fi) * 1998-06-05 2000-01-14 Valmet Corp Laitteisto ja menetelmä viiraveden ja tuoremassan sekoittamiseksi viirakaivon jälkeisessä kanavassa
FI103676B1 (fi) * 1998-06-10 1999-08-13 Valmet Corp Paperi- tai kartonkikoneen lyhyen kierron prosessijärjestely

Also Published As

Publication number Publication date
WO2002097191A1 (en) 2002-12-05
FI20011122A0 (fi) 2001-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI103676B (fi) Paperi- tai kartonkikoneen lyhyen kierron prosessijärjestely
CN101835935B (zh) 与纸机或者相关机器有关的除气设备
EP1794380B1 (en) Pump station, and device to be used in same
US4367953A (en) Apparatus for the continuous preparation of starch milk
JPS583076B2 (ja) 液体流緩衝装置
FI109300B (fi) Paperi- tai kartonkikoneen massan syöttöjärjestely
TW201339508A (zh) 煙道氣體淨化裝置
FI75007C (fi) Inmatning av flytande massa, ur vilken luft av avlaegsnad.
US6416632B1 (en) Apparatus for degassing an aqueous suspension containing pulp fibers
FI121650B (fi) Menetelmä vesipitoisessa lietteessä olevien hiukkasten erottamiseksi
FI115540B (fi) Laitteisto massan johtamisessa paperikoneen tai vastaavan perälaatikkoon
US20120048495A1 (en) Approach flow system
US20100024886A1 (en) Sizing Solution Delivery Systems for A Sizing Press and Methods for Reducing Sizing Solution Volumes During Operation Therefof
KR20110072932A (ko) 연속식 혼합장치를 이용한 재생약액 공급 장치
FI108150B (fi) Menetelmä ja laitteisto massan käsittelemiseksi
SE529848C2 (sv) Förfarande och anordning för matning av massa från en avvattningsenhet
TWI735030B (zh) 排氣脫硫裝置
PL76887B1 (fi)
FI58796B (fi) Saett och anordning foer behandling av fibermaterial
FI114033B (fi) Menetelmä ja järjestelmä päällysteen valmistuksessa
FI118130B (fi) Menetelmä ja laitteisto massatornin täyttämiseksi
EP0791686B1 (en) Assembly for preventing the plugging of a coater nozzle
FI110796B (fi) Menetelmä ilman poistamiseksi paperikoneen viiravesisäiliöstä ja vastaava viiravesisäiliö
FI111284B (fi) Menetelmä ja laitteisto kemikaalin syöttämiseksi nestevirtaan
CA2505214C (en) Process and device for blending liquid flows

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired