FI108364B - Liimapuurungon kiinnitysliitos - Google Patents

Liimapuurungon kiinnitysliitos Download PDF

Info

Publication number
FI108364B
FI108364B FI982664A FI982664A FI108364B FI 108364 B FI108364 B FI 108364B FI 982664 A FI982664 A FI 982664A FI 982664 A FI982664 A FI 982664A FI 108364 B FI108364 B FI 108364B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
joint
wood
rod
glued
holes
Prior art date
Application number
FI982664A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI982664A (fi
FI982664A0 (fi
Inventor
Kari Viljakainen
Original Assignee
Tartuntamarkkinointi Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8553074&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI108364(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Tartuntamarkkinointi Oy filed Critical Tartuntamarkkinointi Oy
Priority to FI982664A priority Critical patent/FI108364B/fi
Publication of FI982664A0 publication Critical patent/FI982664A0/fi
Publication of FI982664A publication Critical patent/FI982664A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108364B publication Critical patent/FI108364B/fi

Links

Landscapes

  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)
  • Rod-Shaped Construction Members (AREA)

Description

108364
LIIMAPUURUNGON KIINNITYSLIITOS
Tämä keksintö koskee liitososaa erityisesti liimapuusta valmistetun kantavan runkopilarin ja perustuksen väliseen kiinnitysliitokseen patenttivaatimuksen 1 v 5 johdanto-osan mukaisesti.
Liimapuusta valmistettujen rakennusten pilareiden liitokset tehdään perinteisen tekniikan mukaan siten, että rakenneosia yhdistävä liitos muodostetaan rakenteen pintaan kiinnitetyistä teräslevyistä, joiden läpi porataan puuhun kiinnitys-10 pultteja tai käytetään vaihtoehtoisesti naula- tai naulalevyliitosta. Liitoksen voiman siirto liimapuulle tapahtuu näissä eri tyyppisissä liitoksissa teräspulttien leikkaukseen perustuvalla menetelmällä. Puu on pehmeä materiaali, ja pultin leikkauskestävyys puussa on siten suhteellisen pieni, jolloin liitoksessa tarvitaan usein paljon pultteja ja pulttien poikkileikkausalan pitää olla suuri, jotta voidaan 15 siirtää tarvittavat voimat. Liitokseen tarvittavien pulttien suuri määrä kasvattaa liitoksen kokoa, ja se on siten ulkonäöllisestikin merkittävä tekijä. Leikkausliitok-seen perustuvalla tekniikalla on lisäksi se haitta, että liitospultti pureutuu puuhun hieman ennen kuin se alkaa siirtää voimaa. Tästä aiheutuu liitokseen pieniä muodonmuutoksia, jotka voivat olla joissakin tapauksissa varsin haitallisia ra-20 kenteiden toiminnalle ja ulkonäölle.
Liitoksen pitää täyttää myös sama palonkestovaatimus kuin mitä koko rakennuksella on. Tämä on johtanut usein liitoksen ulkopuolisiin palosuojausratkai-suihin, jotka näkyvät haitallisesti julkisten tilojen rakenteissa ja ovat myös kalliita 25 toteuttaa. Teräksisissä leikkauspulttiliitoksissa on ongelmana se, että niiden kyky siirtää voimia on rajallinen, koska puu heikompana materiaalina muodostaa rajoittavan tekijän liitoksen koon asettaessa rajoituksia pulttien määrälle. Puu on elävä materiaali, jolloin liitoksessa pitäisi olla myös säätövaraa. Liitoksen pituutta pitäisi pystyä säätämään myös rakentamisen jälkeen, koska puus-30 sa tapahtuu muodonmuutoksia sen käyttöaikana. Nykyiset liitosratkaisut on to-( .. teutettu siten, että niissä ei pituussuuntaista säätömahdollisuutta ole. Liimapuu rakenteena muodostaa usein myös arkkitehtonisen elementin, jolloin liitokset pitää sijoittaa piiloon siten, että ne eivät näy ulospäin.
35 Liitoksien asennettavuus työmaalla muodostaa usein merkittävän kustannustekijän. Esimerkiksi nosturiajan minimointi liitosta tehtäessä säästää asennus-kustannuksia merkittävästi. Nykyiset liitosratkaisut vaativat usein pitkän asen- 2 108364 nusajan, koska liitos täytyy rakentaa asennuspaikalla nosturin kannatellessa liimapuurakennetta. Julkaisuista ’’Rakennustekniikka”, 4/1995, ss. 51 - 55, Fl-U-92093, SU-1105586 ja GB-157776 tunnetaan liitososia, joissa liimatut harjate-rästangot ulottuvat liitoksen yli ja on päistään varustettu kierteillä, joissa harjate-5 rästangot on kiinnitetty levymäisiin liitososiin, ja joissa harjaterästangot voidaan liimata vinoon asentoon.
Tämän keksinnön avulla voidaan poistaa tunnetun tekniikan mukaiset ongelmat.
Keksinnön mukainen liitos voi siirtää suuria kuormia, ja siinä ei tapahdu haitalli-10 siä muodonmuutoksia liitosta kuormitettaessa. Liitos voidaan kokonaan esivalmistaa ja kiinnittää liimapuurakenteeseen jo tehtaalla valmiiksi. Liitos yhdistetään työmaalla säädettävällä ruuviliitoksella, jolla liitoksen pituutta voidaan säätää myös rakentamisen jälkeen. Liitos mahtuu lisäksi kokonaan pieneen tilaan, ja se voidaan helposti palosuojata upottamalla se kokonaan liimapuun 15 sisään.
Keksintö perustuu ratkaisuun, jossa liitoksen voimat ankkuroidaan liimapuuhun harjatangon pituussuuntaisesti, jolloin voidaan siirtää suuriakin voimia vain yhdellä tangolla. Harjatangon taitteista tulevat vinot voimat ankkuroidaan teräsle-20 vyn ja puristustangon kautta liimapuulle. Liitoksen voimat ovat tasapainossa, ja liitoksessa ei tapahdu haitallisia siirtymiä.
Keksinnön mukaiselle liitokselle on tunnusomaista se, siinä lisäksi on puussa oleviin reikiin liimatut, olennaisesti kohtisuoraan liitoksen pituussuuntaan näh-25 den sovitetut ruuvikierretanko-osat, jotka kiinnitetään liitososaan kiertämällä ne liitososassa oleviin, sisäpuolisilla kierteillä varustettuihin reikiin, ja jotka tangot siirtävät puristusvoimat puulle.
Keksinnön edellytyksenä on ollut terästangon ja liimapuun välisten liimojen ja 30 liimaustekniikoiden kehittyminen niin pitkälle, että liimapuuhun porattuun reikään voidaan luotettavasti liimata harjatanko, joka siirtää tangon suuntaista ve-tovoimaa liimapuulle. Liimattavan tangon pituutta säätämällä voidaan siirtää vaikka terästangon koko vetokapasiteetti. Liitoksella voidaan siirtää yhdellä te- 4 rästangolla moninkertainen voima normaaliin leikkauspulttiliitokseen verrattuna.
35 Koko liimaliitos voidaan tehdä jo tehtaalla valvotuissa olosuhteissa, ja se on siten turvallinen.
* 3 108364
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista liimapuupilarin liitosta betoniperustukseen 5 rakenteen sivulta katsottuna, ja kuvio 2 esittää keksinnön mukaista liimapuupilarin liitosta betoniperustukseen rakenteen etupuolelta katsottuna.
10 Kuvioissa liimapuun sisään jäävät rakenteet on esitetty katkoviivoilla. Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty liimapuusta valmistettu pystysuora pilari 5, joka tukeutuu betoniperustukseen 6, jossa on pilarikenkärakenne 7. Keksintö koostuu liimapuupi-lariin poratuista vinoista rei'istä 2, joihin asennetaan liitoksen harjateräksestä valmistetut tartuntatangot, joissa on pystysuorat (liitoksen pituussuunta) alapäät 15 ja reikiin 2 sopivat vinot yläpäät. Harjatankoja ja reikiä on liitoksessa kulloinkin tarvittava määrä, esimerkiksi 2 tai 4 kpl. Harjatangot 1 ja 10 liimataan reikiin 2, ja liiman kovetuttua harjatangot 1 ja 10 tarttuvat liimapuupilariin 5 siirtäen voimaa niiden pystyosien suuntaisesti. Liitososat 1 ja 10 on kiinnitetty pilaria 5 vasten painuvaan pystysuoraan, suorakaiteen muotoiseen teräslevyyn 4 hit-20 saamalla. Tanko 10 päättyy levyyn 4, mutta tanko 1 ulottuu liitoksen yli. Osien 1, 10 ja 4 asennuksen jälkeen ruuvikierteellä varustetut vaakasuorat tangot 3 kierretään levyssä 4 olevien, sisäkierteellä varustettujen reikien 8 kautta puussa oleviin vaakasuoriin reikiin 9, joissa on tai joihin injektoidaan liimaa. Harjatanko 1 on varustettu alapäästään ruuvikierteellä 11, jolla koko liitososa kiinnitetään 25 muttereiden 12 avulla perustuksessa olevaan pilarikenkään 7. Liitos toimii siten, • · että tangot 1 ja 10 siirtävät liitoksen vetovoimat puulle ja tangot 3 siirtävät puristusvoimat puulle. Liitoksen voimat ovat tasapainossa, ja puurakennetta ei rasiteta missään kohtaa suurilla paikallisilla voimilla, jolloin puussa ei pääse tapahtumaan muodonmuutoksia. Tankojen 1, 3 ja 10 pituutta säätämällä voidaan 30 lisäksi lisätä liitoksen vetokapasiteettia.
1 ‘ Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutusmuodot eivät ra- i joitu yksinomaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan ne voivat vaihdella jäl jempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi harjate-35 rästankojen määrä ja levyosien yksityiskohtainen muotoilu eivät rajoitu yksinomaan edellä esitettyihin esimerkkeihin.

Claims (2)

108364
1. Liitososa erityisesti liimapuusta valmistetun kantavan runkopilarin (5) ja pe- * rustuksen (6) väliseen kiinnitysliitokseen, 5 jossa liitososassa on harjaterästangot (1,10), jotka on liimattu puussa oleviin reikiin (2), joiden tankojen (1,10) puuhun painuva pää on vino liitoksen pituussuuntaan nähden, ja jotka siirtävät liitoksen vetovoimat puulle, jossa ainakin osa harjaterästangoista (1) ulottuu liitoksen yli ja niiden päässä on kierteet (11) säädettävän liitoksen aikaansaamiseksi, ja 10 jossa on levymäinen liitososa (4), joihin harjaterästangot kiinnitetään, tunnettu siitä, että siinä lisäksi on puussa oleviin reikiin (9) liimatut, olennaisesti kohtisuoraan liitoksen pituussuuntaan nähden sovitetut ruuvikierretan-ko-osat (3), jotka kiinnitetään liitososaan (4) kiertämällä ne liitososassa oleviin, sisäpuoleisilla kierteillä varustettuihin reikiin (8), ja jotka tanko-osat (3) siirtävät 15 puristusvoimat puulle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liitososa, tunnettu siitä, että tangon (10) toinen pää ulottuu levymäiseen liitososaan (4), ja että liitososa (4) siirtää tangolta (10) tulevat voimat liitoksen yli ulottuvaan tankoon (1). ί 1 08364
FI982664A 1998-12-09 1998-12-09 Liimapuurungon kiinnitysliitos FI108364B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982664A FI108364B (fi) 1998-12-09 1998-12-09 Liimapuurungon kiinnitysliitos

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982664A FI108364B (fi) 1998-12-09 1998-12-09 Liimapuurungon kiinnitysliitos
FI982664 1998-12-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI982664A0 FI982664A0 (fi) 1998-12-09
FI982664A FI982664A (fi) 2000-06-10
FI108364B true FI108364B (fi) 2002-01-15

Family

ID=8553074

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI982664A FI108364B (fi) 1998-12-09 1998-12-09 Liimapuurungon kiinnitysliitos

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI108364B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CZ302525B6 (cs) * 2010-05-07 2011-06-29 Ceské vysoké ucení technické v Praze, Fakulta stavební Rozebiratelný polotuhý prípoj nebo spoj drevených prutu nosné prutové konstrukce

Also Published As

Publication number Publication date
FI982664A (fi) 2000-06-10
FI982664A0 (fi) 1998-12-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7802351B2 (en) Compression post mount
US6668508B2 (en) Shear panel assembly
US6584740B2 (en) Frameless building system
US5279088A (en) Wall structure and method of forming the same
US7254926B2 (en) Deck bracket and method of attaching a deck to a building
US5782048A (en) Reinforced building structure and method of constructing the same
US6018917A (en) Inserted holdown for shearwalls
CN113323149A (zh) 一种胶合木预应力套管螺栓节点及其施工方法
US6862854B1 (en) Single-piece continuity tie
US7665253B1 (en) Retrofit hurricane-earthquake connector
FI108364B (fi) Liimapuurungon kiinnitysliitos
JP4355680B2 (ja) 耐震補強装置
JP3652528B2 (ja) 木質パネルの接合方法
EP2468970A1 (en) Method for producing wooden houses, structures and constructions
JPH08120786A (ja) 木材の接合構造
US20220396963A1 (en) Hybrid Shear-Wall System for the Construction of Solid-Wood Buildings in Seismic Zones
JP3033880B2 (ja) プレキャストrc柱と集成材梁の仕口構造
RU216976U1 (ru) Комбинированное соединение для деревобетонных конструкций перекрытий
JP3374257B2 (ja) 柱と梁の接合方法
JP2004124698A (ja) 建築構造物、壁パネル
JP3241606B2 (ja) 既存の木造建築物の補強構造及びそれに用いるアンカ
JP4756927B2 (ja) 屋根パネル連結金物および屋根パネルの連結方法
EP4074912A1 (en) Floor beam for buildings and bridges
JP2000129782A (ja) 接合用治具及びそれを用いた構造部材の接合構造並びに構造部材の接合方法
GB2036153A (en) Stabilization of cavity walls

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed