FI108127B - Olefiinin alkylointi isoparafiinilla - Google Patents

Olefiinin alkylointi isoparafiinilla Download PDF

Info

Publication number
FI108127B
FI108127B FI935567A FI935567A FI108127B FI 108127 B FI108127 B FI 108127B FI 935567 A FI935567 A FI 935567A FI 935567 A FI935567 A FI 935567A FI 108127 B FI108127 B FI 108127B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
catalyst
catalytic
mixture
reactor
alkylation
Prior art date
Application number
FI935567A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI935567A (fi
FI935567A0 (fi
Inventor
Harvey Dean Hensley
Richard Lee Anderson
Bruce B Randolph
Original Assignee
Phillips Petroleum Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Phillips Petroleum Co filed Critical Phillips Petroleum Co
Publication of FI935567A0 publication Critical patent/FI935567A0/fi
Publication of FI935567A publication Critical patent/FI935567A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108127B publication Critical patent/FI108127B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J19/00Chemical, physical or physico-chemical processes in general; Their relevant apparatus
    • B01J19/24Stationary reactors without moving elements inside
    • B01J19/2455Stationary reactors without moving elements inside provoking a loop type movement of the reactants
    • B01J19/2465Stationary reactors without moving elements inside provoking a loop type movement of the reactants externally, i.e. the mixture leaving the vessel and subsequently re-entering it
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C2/00Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing a smaller number of carbon atoms
    • C07C2/54Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing a smaller number of carbon atoms by addition of unsaturated hydrocarbons to saturated hydrocarbons or to hydrocarbons containing a six-membered aromatic ring with no unsaturation outside the aromatic ring
    • C07C2/56Addition to acyclic hydrocarbons
    • C07C2/58Catalytic processes
    • C07C2/62Catalytic processes with acids
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C2527/00Catalysts comprising the elements or compounds of halogens, sulfur, selenium, tellurium, phosphorus or nitrogen; Catalysts comprising carbon compounds
    • C07C2527/06Halogens; Compounds thereof
    • C07C2527/08Halides
    • C07C2527/12Fluorides
    • C07C2527/1206Hydrogen fluoride

Description

108127
Olefiinin alkylointi isoparafiinilla - Alkylering av olefin med isoparafin 5 Tämä keksintö koskee hiilivetyjen katalyyttistä alkyloin- < tia. Eräässä kohdassaan se koskee alkylointisysteemiä, jossa aikaansaadaan alkylointikatalyytin syklinen virtaus. Toisessa kohdassaan se koskee parannettua menetelmää alky-laattituotteen valmistamiseksi saattamalla hiilivety koskelo tukseen sulfolaani- ja HF-katalyyttikoostumuksen kanssa.
Eräs hiilivetyjen katalyyttiseen alkylointiin liittyvistä pääongelmista piilee alkylointikatalyytin käsittelyssä, toisin sanoen katalyytin siirtämisessä reaktio- ja tal-15 teenottosysteemin eri osiin. Ongelma vaikeutuu erityisesti, kun käytetään happokatalyyttejä, kuten fluorivetyhappoa, koska nämä materiaalit ovat monissa tapauksissa erittäin syövyttäviä tavallisille rakennemateriaaleille. Erikois-laitteistoa, kuten lejeerinkiventtiilejä ja -astioita, eri-20 koispumppuja ja pumpuntiivisteitä vaaditaan ja erikoistur-vajärjestelyt ovat välttämättömiä hiilivetyjen alkyloinnis-sa näillä happokatalyyteillä.
Eräs ehdotettu ratkaisu eräisiin niistä ongelmista, jotka 25 liittyvät alkylointikatalyyttinä toimivan fluorivetyhapon käsittelyyn, on ollut sopivan laimentimen käyttö, jolla ei ole negatiivista vaikutusta lopulliseen alkylaattiloppu-tuotteeseen. Tällaisia laimentimia voivat olla sulfoniyh-disteet ja erityisesti sulfolaani. Seosten, jotka sisältä-30 vät sulfolaania ja fluorivetyhappoa, on havaittu olevan sopivia alkylointikatalyyttejä, kun niitä käytetään panos-reaktioissa, joissa kosketusajat ovat pitkiä. On kuitenkin toivottavaa käyttää syklisiä tai luonnollisen kierrätyksen alkylointisysteemejä johtuen näiden systeemien turvalli-35 suusnäkökohdista, mutta ennen tässä kuvatun keksinnöllisen prosessin keksimistä oli epävarmaa, olisiko sulfolaania ja fluorivetyä sisältävällä alkylointikatalyytillä hyväksyttä- 2 108127 viä fysikaalisia ominaisuuksia, jotka sallivat sen käytön syklisessä alkylointisysteemissä. Oli epävarmaa, sallisiko isoparafiinisilla hiilivedyillä tapahtuvan olefiinihiili-vetyjen alkyloinnin reaktiokinetiikka syklisen virtauksen 5 omaavaa alkyointisysteemiä.
Näin ollen tämän kekisnnön tavoitteena on saada aikaan menetelmä hiilivetyjen katalyyttiseksi alkyloimiseksi käyttäen syklisen virtauksen omaavaa alkylointisysteemiä.
10 Tämän keksinnön menetelmässä annetaan olefiinihiilivetyjen ja parafUnisten hiilivetyjen seoksen reagoida reak-tiovyöhykkeessä, jossa on alaosa, yläosa ja tietty tilavuus, sulfolaani- ja fluorivetyhappokatalyytin läsnäolles- 15 sa. Tässä alkyointimenetelmässä syötetään hiilivetyseos reaktiovyöhykkeen alaosaan, joka sisältää sulfolaani- ja fluorivetyhappokatalyytin ja johdetaan tuloksena oleva al-kylaattireaktiopoistovirta, joka sisältää hiilivetyjä ja katalyytin, reaktiovyöhykkeen yläosasta laskeutusvyöhykkee- 20 seen. Laskeutusvyöhykkeessä tapahtuu faasien erottuminen, joka tuottaa hiilivetyfaasin ja katalyyttifaasin. Katalyyt-tifaasi jäähdytetään jäähdytetyn katalyytin aikaansaamiseksi, jota käytetään sitten rekatiovyöhykkeeseen sisältyvänä katalyyttinä.
25 I Muut tämän keksinnön tavoitteet ja edut käyvät ilmi edellä esitetystä keksinnön yksityiskohtaisesta kuvauksesta, liitteenä olevista patenttivaatimuksista ja piirroksesta, jossa: 30
Kuvio 1 on kaavamainen esitys syklisen virtauksen sisältävästä alkylointisysteemistä, jossa on alkylointireaktori, laskeutusastia, lämmönvaihdin ja palautusputki.
35 Odottamatta on havaittu, että luonnollisella kierrätyksellä varustettu nostosysteemi, jossa on reaktiovyöhyke, laskeu-tusvyöhyke, lämmönsiirtovyöhyke ja palautusputki, on käyt- 108127 3 tökelpoinen hiilivetyjen katalyyttiseen alkylointiin, kun käytetään katalyyttiseosta, joka sisältää sulfolaania ja fluorivetyä. Tällaisen nostosysteemin käyttökelpoisuus riippuu suuresti sellaisista tekijöistä kuin käytetyn alky-5 ointikatalyytin fysikaalisista ominaisuuksista, alkylointi- reaktion kinetiikasta ja alkylointinostosysteemin geometriasta. Alkylointiprosessissa käytetyn alkylointikatalyytin fysikaaliset ominaisuudet vaikuttavat suuresti nostosysteemin toimintaan johtuen siitä, että se riippuu tiheyseroista 10 hiilivetysyöttöraaka-aineen ja katalyytin välillä kierrätystä edistävän käyttövoiman aikaansaamiseksi. Primäärinen käyttövoima voi tulla reaktiovyöhykkeeseen panostetun syöttöhiilivetyvirran kineettisestä energiasta, mutta edullisesti se tulee juoksevien virtojen tiheyseron vaikutuk-15 sesta. Sekahiilivetyvirrassa virran keskimääräinen tiheys on pienempi kuin kiertävän virran tiheys, joten aikaansaadaan staattinen paine-ero, joka on verrannollinen näiden kahden juoksevan virran kokonaiskorkeuteen. Jotta systeemi saavuttaisi vakiotilan, kiertävien virtojen on kehitettävä 20 painehäviö,.joka on yhtä suuri kuin kehittynyt staattinen painekorkeus ynnä kineettinen painekorkeus, joka saadaan liikkuvasta syöttövirrasta. On mahdollista käyttää raskaampaa nestettä liikkuvana virtana, jos halutaan alaspäin vir-taava sekafaasivirta.
25
Alkylointireaktion reaktiokinetiikka nostosysteemin reak-tiovyöhykkeessä voi vaikuttaa kriittisesti sen käyttökelpoisuuteen. Periaatteessa nopeus, jolla alkylointireaktio tapahtuu reaktiovyöhykkeessä, määräytyy kulloisestakin 30 reaktiosysteemin mallista ja sen geometriasta. Johtuen vaikutuksesta, joka reaktionopeudella on luonnollisella kier-rätyskellä varustetun nostosysteemin käyttökelpoisuuteen, ennen tässä kuvatun keksinnöllisen prosessin keksimistä ei tiedetty, että hiilivetyjen katalyyttinen alkylointi käyt-35 täen sulfolaani- ja fluorivetykatalyyttiä, toimisi luonnollisella kierrätyksellä varustetussa nostosysteemissä. Itse asiassa fysikaaliset ominaisuudet, joihin kuuluvat sulfo- 4 1 08127 lääni- ja fluorivetykatalyyttiseoksen katalyyttiset ominaisuudet, eroavat riittävästi muista tavanomaisista tai tunnetuista alkylointikatalyyteistä niin, että katalyyttisen alkyloinnin tekniikkaan perehtyneet henkilöt eivät kykenisi 5 ennustamaan, että tällainen katalyyttiseos toimisi luonnollisessa kierrätyssysteemissä.
On kuitenkin keksitty, että luonnollisella kierrätyksellä varustettu nostosysteemi voi toimia sulfolaani- ja fluori-10 vetykatalyyttiseoksella hiilivetyjen alkyloinnissa edellyt täen, että systeemi sisältää tietyt kriittiset geometriset mitat ja että prosessiolosuhteet ovat sellaiset, että ne sallivat alkyointireaktioiden loppuunsaattamisen nostosys-teemin alkylontivyöhykkeessä. On keksitty, että hiilivety-15 jen kosketusajan reaktiovyöhykkeessä ja alkylointikatalyy- tin läsnäollessa tulisi olla riittävä aikaansaamaan ole-fiinireagenssin täydellisen konversion systeemin reaktiovyöhykkeessä. Näin ollen vaadittu kosketusaika voi vaikuttaa nostosysteemin geometriaan, erityisesti reaktorin 20 dimensioihin.
Termi "kosketusaika" voidaan määritellä sen ajan pituudeksi, jonka hiilivetyreagenssit ja katalyytti ovat läheisessä kosketuksessa reaktiovyöhykkeessä. On keksitty, että luon-25 nollisella kierrätyksellä varustetussa nostosysteemissä, : jolla on tässä kuvattu geometria, kosketusajan tulisi yleensä ylittää noin 5 sekuntia. Edullisesti kuitenkin kosketusaika voi olla vähintään noin 10 sekuntia; ja kaikkein edullisimmin kosketusaika on vähintään 20 sekuntia.
30
Vaadittu kosketusaika vaikuttaa suuresti luonnollisella kierrätyksellä varustettuun nostosysteemiin ja vaatisi välttämättä, että reaktiovyöhykkeen dimensiot ovat sellaiset, että alkyloitavissa olevien hiilivetyjen kosketusaika 35 reaktiovyöhykkeessä ja se aika, jonka ne ovat kosketuksessa alkyointikatalyyttiin, on rittävä sallimaan alkylointireak- tioiden loppuunsaattamisen. Kuitenkin reaktiovyöhykkeen 5 108127 geometristen dimensioiden on oltava myös sellaiset, että ne sallivat katalyytin ja hiilivetyjen luonnollisen kierrätyksen nostosysteeraissä. Luonollisella kierrätyksellä varustetun nostosysteemin reaktiovyöhykkeen vaaditut dimensiot ei-5 vät käy tekniikkaan perehtyneelle helposti ilmi johtuen alkylointikatalyytin fysikaalisten ominaisuuksien ainutlaatuisuudesta; erityisesti sulfolaani- ja fluorivetykatalyy-tin ominaisuuksista.
10 Esimerkkejä muista tekijöistä, jotka vaikuttavat reaktiovyöhykkeen dimensioihin, ovat sellaiset tekijät kuin hiilivetysyöttöraaka-aineen ja katalyytin suhteelliset tiheydet, katalyytin viskositeetti ja alkylointireaktio. On määritetty, että katalyytti- ja hiilivetyreagenssien luon-15 nollisen kierrätyksen aikaansaamiseksi reaktiovyöhykkeessä, jolla on suunnilleen pyöreä virtausalue, reaktiovyöhykkeen tulisi olla yleensä pitkänomainen tai pidennetty pystysuunnassa ja siinä tulisi olla alaosa ja yläosa reaktiovyöhykkeen pystysuoran pituuden ja reaktiovyöhykkeen nimellishal-20 kaisijän välisen suhteen ylittäessä noin 5:1. Kun tässä viitataan reaktiovyöhykkeen halkaisijaan tai nimellishal-kaisijaan, näiden termien määritellään olevan reaktiovyöhykkeen virtausalueen poikkileikkauksen pinta-alan suhde reaktiovyöhykkeen kastuneen kehän pituuteen kerrottu-25 na kertoimella neljä (4). Reaktiovyöhykkeen edullinen pi-: tuuden suhde halkaisijaan on yli noin 7,5:1 ja kaikkein edullisimmin pituuden suhde halkaisijaan on yli 10:1.
Hiilivetysyöttö johdetaan pystyreaktorin rajoittaman ja 30 alkylointikatalyytin sisältävän reaktiovyöhykkeen alaosaan.
Mitä tahansa sopivaa keinoa syötön johtamiseen reak- ♦ tiovyöhykkeeseen voidaan käyttää, mikä käsittää kokoonpu-ristetun kanavan tai syöttösuuttimien käytön, joilla on pieni poikkileikkaus verrattuna reaktiovyöhykkeen sisäpoik-35 kileikkaukseen. Syöttösuuttimet auttavat muodostamaan hiili vetysyötöstä pieniä pisaroita, mikä aikaansaa suuren rajapinta-alan ylläpitämisen niiden eliniän ajan reaktorissa.
7 os 7 27 6
Suuri reaktionopeus vaatii suuren rajapinta-alan ylläpitämistä. Nestemäisten hiilivetyjen virtaussuunta nestemäisen katalyytin virtausuuntaan nähden on myös tärkeä. Katalyytin virtausreitti on vakiinnutettava samaan suuntaan kuin hii-5 livetysyöttö alkukosketuskohdassa nestemäisen hiilivedyn kanssa. Tällä menetelmällä ja laitteistolla ei synny mitään jatkuvaa katalyytin tai hiilivedyn tai katalyyttiseoksen kertymää kosketuskohtaan, kuten olisi asianlaita, jos katalyytti syötettäisiin hiilivetyjen syöttökohdan yläpuolelle 10 tai jos katalyytti syötettäisiin suorassa kulmassa hiilivedyn virtaussuuntaa vastaan. Samoin syöttämällä juoksevien hiilivetyjen suurinopeuksinen virta samaan suuntaan juoksevan happokatalyytin virtaan nestemäisten reagenssien pisarat säilyttävät pienen kokonsa samalla, kun ne virtaavat 15 ylöspäin katalyyttifaasin mukana säilyttäen siten suuren rajapinta-alansa. Edelleen, kuten Bernoullin teoreema vahvistaa, suuren nopeuden käyttö johtaa pienempään staattiseen paineeseen, joka sallii ensimmäisen faasin parantuneen tunkeutumisen toiseen faasiin. Edelleen ylläpitämällä suur-20 ta rajapinta-alaa ja eliminoimalla seisova yhteispanos, saadaan erittäin vähän epämieluisia sivureaktioita. Edullisesti näiden kokoonpuristettujen kanavien tai putkien halkaisija on riittävä aikaansaamaan ylöspäin virtaavien hiilivetyjen ja ylöspäin virtaavan katalyytin väliseksi no-25 peuseroksi 4,6 - 10,7 m/s. Näiden putkien sisähalkaisija on : edullisesti 6,4 - 19,1 mm.
Tämän keksinnön prosessissa käytetty alkylointikatalyytti voi sisältää halogeenivetykomponenttia ja sulfolaanikom-30 ponenttia tai koostua olennaisesti niistä. Katalyyttikoos- tumuksen tai katalyyttiseoksen halogeenivetykomponentti r voidaan valita yhdisteiden ryhmästä, johon kuuluvat fluori-vety (HF), kloorivety (HC1), bromivety (HBr) ja kahden tai useampien niistä seokset. Edullinen halogeenivetykomponent-35 ti on kuitenkin fluorivety, jota voidaan käyttää katalyyt-tikoostumuksessa vedettömässä muodossa, mutta yleensä käytetyssä fluorivetykomponentissa voi olla pieni määrä vettä.
7 108127
Fluorivedyn ja sulfolaanin seoksessa oleva vesimäärä ei missään tapauksessa voi olla enempää kuin noin 30 paino-% fluorivetykomponentin kokonaispainosta, joka sisältää ko. veden ja edullisesti fluorivetykomponentissa oleva vesimää-5 rä on alle noin 10 paino-%. Kaikkein edullisimmin f luorivetykomponentissa oleva vesimäärä on alle 5 paino-%. Kun tässä viitataan tämän keksinnön katalyyttikoostumuksen halogeeni vetykomponentt iin tai tarkemmin fluorivetykomponent-tiin, on ymmärrettävä, että nämä termit tarkoittavat halo-10 geenivetykomponenttia joko vedettömänä seoksena tai seoksena, joka sisältää vettä. Tässä esitetyt viittaukset halogeeni vetykomponentti in sisältyvän veden painoprosenttiin tarkoittavat veden painon suhdetta veden ja halogeenivedyn painojen summaan kerrottuna 100:11a painosuhteen ilmoitta-15 miseksi prosentteina.
Yleisesti fluorivedyllä katalysoidun olefiinien alkyloin-tiprosessoinnin tekniikkkaan perehtyneet ovat tienneet, että korkeimman alkylaattilaadun saamiseksi edellä maini-20 tusta olefiinien alkylointiprosessista on välttämätöntä, että fluorivetykatalyytti on niin vapaa saastuttavista yhdisteistä kuin mahdollista. Yleisesti tiedetään, että pienillä määrillä olefiinien alkylointiprosessin fluorivetyka-talyyttiin sisältyviä muita yhdisteitä on haitallisia vai-25 kutuksia tuotealkylaatin laatuun niiden vaikuttaessa nega- • tiivisesti alkylointireaktion selektiivisyyteen toivotumman lopputuotteen, kuten esimerkiksi trimetyylipentaanien (TMP) tuotantoon, kun kyseessä on buteenien alkylointi isobu-taanilla. Tähän tekniikkaan perehtyneet tietävät lisäksi, 30 että pienillä määrillä fluorivetyalkylointikatalyytteihin sisältyviä komponentteja voi olla negatiivinen vaikutus sen aktiivisuuteen olefiinien alkyloinnissa. Perustuen fluori-vetykatalyytin epäpuhtauksien tunnettuihin vaikutuksiin alkylointiprosessin aktiivisuuteen ja selektiivisyyteen 35 korkealaatuisen alkylaatin valmistamiseksi tekniikkaan pe rehtynyt henkilö odottaisi, että sulfolaanin pienistä suuriin määrien lisäyksellä fluorivetykatalyyttiin olisi vai- 8 108127 tavan haitallinen vaikutus sen katalyyttiseen suorituskykyyn. On kuitenkin keksitty, että sulfolaanin pienten määrien läsnäololla fluorivedyn yhteydessä on vain vähäinen negatiivinen vaikutus tuloksena olevan seoksen suoritusky-5 kyyn alkylointikatalyyttinä ja edelleen on keksitty, että sen sijaan, että sulfolaanikomponentilla olisi haitallinen vaikutus katalyyttiseen suorituskykyyn, sen pieni pitoisuus, jonka määrä on alle noin 30 painoprosenttia yhdessä fluori-vedyn kanssa voi mahdollisesti tietyissä tapauksissa paran-10 taa tuloksena olevan koostumuksen suorituskykyä alkylointi-prosessin katalyyttinä. Tämän vuoksi on toivottavaa käyttää sulfolaania katalyyttiseoksessa noin 2,5 - 50 painoprosentin määrä. Optimaalisten etujen saavuttamiseksi katalyyttisestä koostumuksesta edullisen katalyyttiseoksen tulisi sisältää 15 sulfolaanikomponenttia noin 5-40 paino-% ja edullisemmin sulfolaanipitoisuuden tulee olla välillä 10 - 30 paino-%.
Kun tässä viitataan fluorivedyn ja sulfolaanin muodostaman katalyyttiseoksen sulfolaanikomponentin painoprosenttiin, termi painoprosentti määritellään sulfolaanin painon suh-20 teeksi sulfolaanin ja fluorivedyn painojen summaan kerrottu na kertoimella sata (100).
Tämän keksinnön prosessien alkylointiprosessissa mono-ole-fiinihiilivetyjä, kuten propeenia, buteeneja, penteenejä, 25 hekseenejä, hepteenejä, okteeneja, joita alkyloidaan isopa- ! rafiinihiilivedyillä, kuten isobutaanilla, isopentaanilla, isoheksaanilla, isoheptaanilla, iso-oktaanilla yms., korkeaoktaanisten alkylaattihiilivetyjen valmistamiseksi, jotka kiehuvat bensiinialueella ja jotka soveltuvat käytettäväksi 30 bensiinimoottorin polttoaineena. Isobutaani valitaan edulli sesti isoparafiinireagenssiksi ja olefiinireagenssi valitaan propeenista, butaaneista, penteeneistä ja niiden seoksista * alkylaattihiilivetytuotteen valmistamiseksi, joka sisältää suurimmaksi osaksi erittäin haarautuneita, korkean oktaani-35 luvun alifaattisia hiilivetyjä, joissa on vähintään seitse män hiiliatomia ja alle kymmenen hiiliatomia.
• 9 108127
Alkylointireaktion selektiivisyyden parantamiseksi toivottujen, erittäin haarautuneiden alifaattisten hiilivetyjen tuottamista varten, joissa on seitsemän tai useampia hiiliatomeja, huomattava isoparafiinihiilivetyjen stökiömetri-5 nen ylimäärä on toivottava reaktiovyöhykkeessä. Tässä keksinnössä tarkastellaan isoparafiinihiilivedyn ja ole-fiinihiilivedyn välisiä moolisuhteita noin 2:1-25:1. Edul-liesti isoparafiinin ja olefiinin välinen moolisuhde vaih-telee välillä noin 5-20; ja kaikkein edullisimmin se 10 vaihtelee välillä 8-15. Korostetaan kuitenkin, että edellä isoparafiinin ja olefiinin väliselle moolisuhteelle esitetyt arvot ovat niitä, joiden on havaittu olevan kaupallisesti käytännöllisiä käyttöalueita; mutta yleisesti mitä suurempi on isoparafiinin ja olefiinin välinen suhde alky-15 lointireaktiossa, sitä parempi on tuloksena oleva alkylaa-tin laatu.
Kaupallisissa alkylointiprosesseissa normaalisti käytetyt isoparafiini- ja olefiinireagenssihiilivedyt ovat peräisin 20 öljynjalostuksen prosessivirroista ja tavallisesti ne si sältävät pieniä määriä epäpuhtauksia, kuten normaalibutaa-nia, propaania, etaania yms. Tällaiset epäpuhtaudet ovat epämieluisia suurina pitoisuuksina, koska ne laimentavat reaktiovyöhykkeessä olevia reagensseja, mikä pienentää ha-25 lutuille reagensseille käytettävissä olevaa reaktorin ka-: pasiteettia ja häiritsee isoparafiinin hyvää kosketusta olefiinireagenssien kanssa. Lisäksi jatkuvatoimisissa alkylointiprosesseissa, joissa ylimäärin oleva isoparafiinihii-livety otetaan talteen alkylointireaktion poistovirrasta ja 30 palautetaan takaisin kosketukseen uuden olefiinihiilivedyn kanssa, tällaiset ei-reagoivat normaaliparafiiniepäpuh-taudet pyrkivät kerääntymään alkylointisysteemiin. Tämän seurauksena prosessin syöttövirrat ja/tai palautusvirrat, jotka sisältävät huomattavia määriä normaaliparafiiniepä-35 puhtauksia, jakotislataan tavallisesti tällaisten epäpuhtauksien poistamiseksi ja niiden pitoisuuden pitämiseksi alhaisella tasolla, edullisesti alle noin 5 tilavuusprosen- 10 108127 tin alkylointiprosessissa.
Alkylointireaktion lämpötilat ovat tämän keksinnön tarkastelun puitteissa välillä noin -17,8...+65,6 °C. Alemmat 5 lämpötilat suosivat olefiinilla tapahtuvaa isoparafiinin alkylointireaktiota kilpailevien olefiinin sivureaktioiden, kuten polymeroitumisen kustannuksella. Kuitenkin reaktion kokonaisnopeudet laskevat lämpötilojen laskiessa. Annetulla alueella ja edullisesti välillä noin -1,1...+54,4 °C olevat 10 lämpötilat saavat aikaan hyvän selektiivisyyden isoparafiinin alkyloinnille olefiinilla kaupallisesti houkuttelevilla reaktionopeuksilla. Kaikkein edullisimmin alkylointilämpö-tilan tulisi kuitenkin olla välillä 10,0...37,8 °C.
15 Tässä keksinnössä tarkastellut reaktiopaineet voivat vaihdella paineista, jotka riittävät reagenssien pitämiseen nestefaasissa, noin 1500 kPa:n paineeseen. Hiilivety-reagenssit voivat olla normaalisti kaasumaisia alkylointireaktion lämpötiloissa, joten rekatiopaineet välillä noin 20 377 - 1204 kPa ovat edullisia. Kaikkien reagenssien ollessa nestefaasissa, kohonneella paineella ei ole merkittävää vaikutusta alkylointireaktioon.
Viitaten nyt kuvioon 1, siinä esitetään luonollisella kier-25 rätyksellä varustettu nostosysteemi 10, joka käsittää pys-: tyreaktorin 12, laskeutusastian 14, lämmönvaihtimen 16 ja palautusputken 18, jotka kaikki on kytketty toiminnallisesti sarjaan ja juoksevan aineen virtausyhteyteen keskenään syklisen virtausreitin rajoittamiseksi alkylointikalyytiΙ-ΙΟ le. Pystyreaktori 12 on pystysuunnassa pitkänomainen putki mainen reaktori, jossa on alaosa ja yläosa ja joka rajoittaa reaktiovyöhykettä, johon sisältyy alkylointikatalyytti. Pystyreaktori11a 12 on myös reaktorin pituus 20 ja halkaisija 22 ja pituuden suhde halkaisijaan ylittää arvon 35 noin 5:1.
Laskeutusastia 14 on varustettu syöttöputkella 24 alkylaat- 11 108127 tireaktiopoistovirran vastaanottamiseksi, tuotteen poisto-putken 26 tuotteen poistamiseksi ja pohjalaskuputken 28 erotetun katalyytin palauttamiseksi pystyreaktoriin 12. Laskeutusastia 14 rajoittaa erotusvyöhykettä ja se saa ai-5 kaan välineen alkylointireaktion poistovirran vastaanotta miseksi ja erottamiseksi erilliseksi hiilivetyfaasiksi 30 ja erilliseksi katalyyttifaasiksi 32. Näin ollen pystyreak-torin 12 yläpää on yhdistetty toiminnallisesti syöttöput-keen 24 ja on avoimessa yhteydessä siihen ja pystyreaktorin 10 12 alapää on toiminnallisesti yhdistetty palautusputkeen 18 ja on juoksevan aineen virtausyhteydessä siihen. Palautus-putki 18 on myös toiminnallisesti yhdistetty pohjalaskuput-keen 28 ja on avoimessa yhteydessä siihen, jolloin aikaansaadaan piiri tai syklinen reitti katalyytin luonnolliselle 15 kierrätykselle luonnollisella kierrätyksellä varustetussa nostosysteemissä 10. Palautusputkeen 18 on sijoitettu läm-mönvaihdin tai katalyytin jäähdytin 16, joka rajoittaa jäähdytysvyöhykettä ja saa aikaan keinon energian poistamiseksi katalyytistä epäsuoralla lämmönvaihdolla lämmönsiir-20 tonesteen, kuten jäähdytysveden kanssa. Putki 34 on aikaansaatu hiilivetysyöttöseoksen syöttämiseen pystyreaktorin 12 alaosaan. Putki 36 on toiminnallisesti yhdistetty tuotteen poistoputkeen 26 ja se saa aikaan erillisen hiilivetyfaasin 30 kuljettamisen laskeutusastiasta 14 jatkoprosessointiin.
25 i Luonnollisella kierrätyksellä varustetussa nostosysteemissä 10 nestemäistä hiilivetysyöttömateriaalia, joka sisältää alkyloitavissa olevaa hiilivetyä, kuten alhaalla kiehuvaa olefiinia, ja alkylointiainetta, kuten alhaalla kiehuvaa 30 isoparafiinia sekoitettuna toisiinsa sopivissa suhteissa, syötetään putken 34 läpi, josta se kulkee ylöspäin pysty- s * reaktorin 12 läpi useina poikkileikkaukseltaan pieninä, suurinopeuksisina virtoina. Alunperin pystyreaktori 12 sisältää alkylointikatalyyttiä sellaisen määrän, että kata-35 lyytin pinta ulottuu huomattavalle etäisyydelle ylöspäin pystyreaktorin 12 rajoittamaan reaktiovyöhykkeeseen. Reak-tiovyöhykkeeseen tuleva hiilivetysyöttö erottuu pieniksi 12 108127 pisaroiksi, jotka kulkevat ylöspäin pystyreaktorin 12 läpi. Reaktiovyöhykkeessä oleva katalyytti ja putkesta 18 tuleva lisäkatalyytti kulkevat ylöspäin pystyreaktorin 12 läpi myötävirtaan putken 34 läpi panostetun hiilivetysyötön 5 kanssa. Hapon ja hiilivedyn samanaikainen liike ylöspäin on seurausta yhdistelmästä, joka koostuu (1) hiilivetysyötön kineettisestä energiasta ja (2) pystyrekatorissa 12 olevan katalyytti-hiilivetyseoksen tiheyserosta verrattuna erillisen katalyttifaasin 32 tiheyteen. Kun katalyytti ja hiili-10 vetyreagenssit joutuvat kosketukseen keskenään, tapahtuu reaktio olefiinin ja isoparafiinin välillä, jolloin muodostuu moolimassaltaan suurempia materiaaleja, joilla on kohonnut oktaaniluku. Koska alkylointireaktio on eksoterminen, katalyytin ja reagenssien lämpötila kohoaa, kun reak-15 tioseos siirtyy ylöspäin pystyreaktorin 12 läpi. Tietyn ajanjakson kuluessa, joka on tavallisesti luokkaa yli noin 5 sekuntia, alkylointireaktio menee loppuun, minkä ajan kuluttua poistovirta, joka sisältää hiilivetytuotetta (alky-laattia), katalyyttiä ja reagoimattomia syöttöhiilivetyjä, 20 poistuu pystyreaktorista 12 ja tulee laskeutusastiaan 14 syöttöputken 24 läpi.
Alkylointireaktion poistovirran erottuminen katalyytti- ja hiilivetyfaaseiksi, mikä alkaa syötettäessä reaktion pois-25 tovirta laskeutusastiaan 14, on mennyt oleellisesti loppuun • siihen menessä, kun poistovirta on syötetty mainittuun astiaan. Laskeutusastiaa 14 voidaan käyttää täysin nestemäisissä olosuhteissa käyttäen korotettuja paineita tai sitä voidaan käyttää sekä neste- että kaasufaaseissa alemmissa 30 paineissa huolehtien ylimääräisen kaasun ulosjohtamisesta.
Ylempi faasi tai erottunut hiilivetyfaasi 30 poistetaan laskeutusastiasta 14 putken 36 läpi ja juoksutetaan jatkokäsittelyyn mahdollisesti vaadittu jakotislaus (ei esitetty) mukaanluettuna. Alempi faasi tai erottunut katalyytti-35 faasi 32 kulkee laskeutusastiasta 14 alaspäin putken 18 läpi ja johdetaan lämmönvaihtimeen 16. Lämmönvaihtimen läpi kulkevan katalyytin lämpötilaa lasketaan riittävästi alky- 13 108127 lointireaktion aikana sitoutuneen lämmön poistamiseksi.
Seuraava esimerkki osoittaa tämän keksinnön edut. Tämä esimerkki esitetään ainoastaan valaisun vuoksi, eikä sen tar-5 koituksena ole rajoittaa keksintöä liitteenä olevissa patenttivaatimuksissa esitetystä tavasta.
Esimerkki I
Tämä esimerkki osoittaa, että pystyreaktorialkylointisys-10 teemiä voidaan menestyksellä käyttää olefiinien alkyloiin-nissa, kun fluorivedyn ja sulfolaanin seosta käytetään katalyyttinä. Samoin osoitetaan reaktorin geometrian ja kos-ketusajan merkitys luonnollisella kierrätyksellä varustetun reaktorisysteemin menestykselliseen toimintaan.
15
Laboratoriomittakaavaista pystyreaktoria käytettiin reak-tiotulosten saamiseen olefiinien alkyloinnille tällaisessa reaktorissa. Pystyreaktori sisälsi 610 mm:n pituisen, halkaisijaltaan 25 mm:n monel-luettelon nro 40 putken, joka 20 oli varustettu jäähdytysainevaipalla lämmönsiirtoa varten noin 32,2 °C:n kiinteän reaktorilämpötilan ylläpitämiseksi. Pystyreaktorin pohjapäähän oli sijoitettu syöttösuutin hii-livetysyötön johtamiseksi pystyreaktoriin, joka sisälsi mitatun määrän sulfolaanin ja fluorivetyhapon nestemäistä ka-; 25 talyyttiseosta. Sen kosketusajan säätämiseksi, jonka hiili- vetysyöttö o-li kosketuksessa katalyytin kanssa pystyreakto-rissa, siihen sisältyvää katalyytin määrää jokaisessa koeajossa säädettiin samalla, kun syöttönopeus pidettiin oleellisesti vakiona. Syöttöä panostettiin jatkuvasti pys-30 tyreaktoriin tietty ajanjakso poistaen jatkuvasti reaktorin poistovirtaa pystyreaktorin yläpäästä. Jaksoittaisin väliajoin reaktorin poistovirrasta otettiin näytteitä kaasukromatografista analyysiä varten. Saadut tulokset esitetään taulukoissa I, II, III, IV, V ja VI.
Taulukot I ja II esittävät tuloksia kokeellisesta alkyloin-tiprosessista, jossa käytetään 80 % HF:a ja 20 % sulfolaa- 35 10812? 14 nia sisältävää katalyyttiseosta kahdella eri syötön koske-tusajalla, joita säädettiin käyttäen vastaavasti 300 ml katalyyttiä ja 100 ml katalyyttiä. Taulukot III ja IV esittävät tuloksia kokeellisesta alkylointiprosessista, jossa 5 käytetään 60 % HF:a ja 40 % sulfolaania sisältävää katalyyttiseosta kahdella eri kosketusajalla, joita säädettiin käyttäen vastaavasti 300 ml katalyyttiä ja 100 ml katalyyttiä. Taulukot V ja VI esittävät tuloksia kokeellisesta al-kylointiprosessista, jossa käytetään 50 % HF:a ja 50 % sullo folaania sisältävää katalyyttiseosta kahdella eri syötön kosketusajalla, joita säädettiin vastaavasti käyttäen 300 ml katalyyttiä ja 200 ml katalyyttiä. Taulukoissa I-VI esitetyt tulokset osoittavat, että kaksi tekijää, jotka vaikuttavat alkylaattilopputuotteen laatuun, ovat kosketusaika 15 ja katalyytin koostumus. Annetulla syötön kosketusajalla katalyytin suorituskyky ja alkylaatin laatu huononevat, kun katalyttiseoksen fluorivetyhappokomponentin osuus laskee alle noin 60 prosentin. Tätä osoittavat sellaiset tekijät kuten olefiinikonversion, oktaanialkylaatin ja trimetyyli-20 pentaanin ja dimetyyliheksaanin välisen suhteen pieneneminen alkylaattilopputuotteessa ja alkylaattilopputuotteen epämieluisten fluoridi- ja C9+-komponenttien lisääntyminen Toisaalta tulokset osoittavat myös, että katalyytin suorituskyky ja alkylaatin laatu paranevat kosketusajan pidenty-25 essä. Luonnollisella kierrätyksellä varustetussa alkyloin-: tireaktiosysteemissä sen pystyreaktorielementin geometria vaikuttaa kosketusaikaan ja tämän vuoksi geometriasta tulee systeemin suunnittelun tärkeä näkökohta.
15 108127
Taulukko I
80 % HF:a ja 20 % sulfolaania sisältävästä 300 ml:n katalyyttimäärästä 32,2 °C:ssa tuotetut alkylaatit
Aika, h 1 3 5 7 9 Yhteen- _______sä_
Konversio-%__100,00 100,00 100,00 100,00 100,00 XX
Fluoride ja__0,54 0,30 0,30 0,35 0,44 XX
Kevyitä jakeita 15,21 14,94 14,89 15,23 17,42 <1 f?-1·-alkyl aattvi (paino-% isobu- taanivapaana)________ C5-7__22,21 13,42 12,37 11,94 12,26 8,70 C8__43,50 54,61 56,76 59,88 55,31 67,70 C9+__18,95 17,04 15,48 12,80 15,01 22,43 ΊΜΡ__35,39 45,26 47,14 49,97 46,22 55,96 EMU__7,89 9,15 9,33 9,58 8,98 11,46 ΊΜΡ/ΡΜΗ__4,49 4,95 5,05 5,22 5,15 4,88 R+M/2__89,0 91,9 92,0 92,6 92,4 91,8
Kevyet jakeet = kaikki C2-, C3- ja C4-komponentit paitsi i 4 Yhteensä = yhdistettyä alkylaattia yhteensä kun iC4/haihtu-vat poistettu.
Paine: 790 kPa
Syöttö: 9,41/1 isobutaani/2-buteenit Lämpötila: 32,2 °C (± 1,1 °C)
Laskettu kosketusaika: 19,2 s , . Laskettu hiilivedyn kohoamisnopeus: 31,7 mm/s.
* Λ 16 10812?
Taulukko II
80/2+ HF/sulfolaani + ihannesvötöt: Staattinen kerros: 32,2 °C/100 ml kata-ayvttiä
Toirointa-aika, h__1__3__5__7__9_Yhteensä
Konversio-%__100,0 100,0 99,4__99,4__81,0__XX
Fluoride ja__3,79__2,03__3,60__5,98__30,9__XX
Kevyitä jakeita 5,68 3,32 5,50 7,70 49,32 <1 C5*-alkvlaatti-(paino-% isobu-taanivapaana 3 C5-7__15,26 13,59 14,74 14,56__7,36__9,74 C8__56,18 62,74 60,20 53,40__24,47__65,30 C9*__22,54 18,30 18,99 23,41 17,26__23,15 TMP__46,04 51,65 49,27 43,36__19,38__53,35 DMH__9,95 10,91 10,77__9,95__4,99__11,77 TMP/DMH__4,63__4,73 4,57__4,36__3,88__4,53 R + M/2__91,1__91,7 91,2__90,4__85,9__91,4
Kevyet jakeet = kaikki C2-, C3- ja C4-komponentit, paitsi iC4
Yhteensä = yhdistettyä alkylaattia yhteensä, kun iC4/haihtuvat on poistettu
Syöttö: 9,23/1 isobutaani/2-buteenit
Paine: 790 kPa Lämpötila: 32,2 'C (± 0,5 ’c)
Laskettu kosketusaika: 6,4 s
Laskettu hiilivedyn nousunopeus: 31,7 na/s.
* > « * f 60/40 HF/sulfolaani + ihannesvötöt; Staattinen kerros: 32.2 aC/300 ml kata-
lyytUS
Ί 0812y
Taulukko XII
17
Toiminta- 0,5 1 3 5 7 9 Yhteensä aika, h____
Konversio-% 100,0 100,0 100,0 100.0 100,0 100,0 XX
Fluorideja__0,75 2,18 2,09 0,64__0,88 4,50 XX
Kevyitä__13,11 16,19 15,47 13,94 13,31 21,23__<1 C5*-a3lKy-laatti (paino- % isobu-taanivapaa- nat___ C5-7__13,21 12,66 12,49 12,64 12,82 14,30 13,14 C8__54,45 54,27 52,34 53,83 52,22 44,05__64,89 C9+__19,12 16,75 19,33 19,07 21,34 19,92 23,40 TMP__44,93 44,46 42,60 43,71 41,93 35,15 52,06 DMF__9,36 9,81 9,74 9,97 10,06 8,83__12,73 TMP/DMH__4,80 4,53 4,37 4,39 4,17 3,98__91,0 R + M/2 91,7 91,8 91,3 91,3 90,8 90,7__90,99
Kevyet = kaikki C2-, C3- ja C4-komponentit paitsi iC4
Yhteensä = yhdistettyä alkylattia yhteensä, kun iC4/haihtuvat on poistettu Syöttö: 9,43/1 isobutaani/2-buteenit Paine: 790 kPa Lämpötila: 32,2 *C (+ 0,5 *C)
Laskettu kosketusaika: 17,5 s
Laskettu hiilivedyn nousunopeus: 34,8 mm/s.
» 60/40 HF/sulfolaani + ihannesvötöt: Staattinen kerros: 32.2 °C/100 ml kata lyyttiä
Taulukko IV
18 108i27
Toiminta-aika, h__1__2__3__4_Yhteensä
Konversio-%__99,9__98,3__98,2__91,4__XX_
Fluorideja__5,99__13,07__22,07__26,43__XX_
Kevyitä jakeita 7,74 15,86 26,67 33,46 C5*-alkylaatti foaino-% isobu-taanivaoaana1 C5-7__6,59__8,12__10,39__10,30__ C8 61,89 51,35 39,05 28,26 Ei määri tetty C9*__23,56__24,23__23,40__28,65__ TMP__50,48__41,24__31,14__21,94__ DMH__11,22__9,94__7,67__6,20__ TMP/DMH__4,50__4,15__4,06__3,54__ R + M/2__90,7__89,2___87,9__86,0__
Kevyet jakeet = kaikki C2-, C3- ja C4-komponentit, paitsi iC4 Syöttö: 8,82/1 isobutaani/2-buteenit Paine: 790 kPa Lämpötila: 32,2 °C (±0,5 °C)
Laskettu kosketusaika: 6,4 s
Laskettu hiilivedyn nousunopeus: 31,7 mm/s.
50/50 HF/sulfolaani + ihannesvötöt: Staattinen kerros: 32.2 °C/300 ml kata lyyttia
Taulukko V
19 108127
Toiminta-aika, h 1 3 5 7 9 Yhteen- _______sä_
Konversio-% 95,1 94,8 93,8 94,3 83,3 XX
Fluoride ja__3,31__1,68__4,54__4,82__14,24__0,0
Kevyitä__5,60__5,11__8,01__8,26__29,08 <0,1 C5*-alkylaatti (paino-% isobu- taanivapaana·)_______ C5-7__15,44 10,56__16,06__15,14 11,62__4,6 C8__52,42 53,58__49,13__44,05 29,40 49,35 ...
C9*__26,27 30,50 26,34 31,72 28,97 44,68 TMP__40,94 41,92 37,75__33,59 22,11 38,29 DMH__11,44 11,68 11,20 10,30 7,16 10,92 TMP/DMH_.__3,58__3,59__3,37__3,26__3,09__3,51 R + M/2__89,7__89,6__89,6__88,9__88,3__87,9
Kevyet jakeet = kaikki C2-, C3- ja C4-komponentit, paitsi iC4 Syöttö: 10,8/1 isobutaani/2-buteenit Paine: 792 kPa Lämpötila: 32,2 'c (± 0,5 eC)
Yhteensä: Yhdistettyä alkylaattia yhteensä kun iC4/haihtuvat on poistettu Laskettu kosketusaika: 16,9 s.
Laskettu hiilivedyn nousunopeus: 36,0 mm/s 20 50/50 HF/sulfolaani + ihannesvötöt: Staattinen kerros: 32.2 "C/200 ml kata lyyttiä
Taulukko VI
Ί 08127
Toiminta-aika, 23456 Yhteen- h________sä
Konversio-%__91,1 89,9 88,6__86,4__72,8 XX
Fluorideja 10,04 10,16 24,05 50,61 62,46 XX
Kevyitä__17,88 17,33 32,12 59,64__80,53__ C5*-alkvlaatti fpaino-% isobu- taanivapaana ^ __ C5-7__13,92 12,03__7,67__4,11__2,05__ C8__34,03 34,78 27,09 16,19__8,53__ C9J__33,45 34,85__32,01 19,30__8,47 Ei_ TMP__25,55 26,26 20,53 12,18__6,39 määri- DMH__8,33__8,34__6,38__3,91__2,07 tetty TMP/DMH__3,07__3,15__3,22__3,12__3,09__ R + M/2__88,2__88,0__87,7__87,7__88,3
Kevyet jakeet = kaikki C2-, C3- ja C4-komponentit, paitsi iC4 Syöttö: 9,55/1 isobutaani/2-buteenit Paine: 790 kPa Lämpötila: 32,2 ”c (+ 0,5 *C)
Laskettu kosketusaika: 11,3 s
Laskettu hiilivedyn nousunopeus: 36,0 mm/s.
Vaikka tätä keksintöä on kuvattu tällä hetkellä etusijalla olevan toteutusmuodon suhteen, järkevät vaihtelut ja muu-- .* tokset ovat tekniikkaan perehtyneille mahdollisia. Tällai set vaihtelut ja muunnokset ovat kuvatun keksinnön ja 5 oheisten patenttivaatimusten suojapiirin puitteissa.

Claims (9)

108127
1. Menetelmä olefiineja ja isoparafiineja sisältävän hiilivetyjen seoksen katalyyttiseksi alkyloimiseksi katalyytin läsnä ollessa, joka katalyytti kulkee syklistä reittiä, jo- 5 ta rajoittavat reaktori, laskeutusastia, lämmönvaihdin ja palautusputki, jotka kaikki on yhdistetty toiminnallisesti sarjaan ja juoksevan aineen virtausyhteyteen keskenään, jolla syklisellä reitillä on geometria, joka sallii mainitun katalyytin luonnollisen kierrätyksen mainitun syklisen 10 reitin läpi pelkästään mainittuun katalyyttiin virtaavien hiilivetyjen avulla syötetyn energian ja mainitussa syklisessä reitissä vallitsevan tiheyseron avulla, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet, joissa: syötetään mainittu seos mainittuun reaktoriin, joka sisäl-15 tää mainitun katalyytin, joka sisältää sulfolaania ja fluo ri vet yhappoa ; johdetaan alkylaattireaktion poistovirta, joka saadaan mainittujen olefiinien ja isoparafiinien reaktiosta mainitussa reaktorissa ja joka sisältää hiilivetyjä ja mainittua katalyyttiä, mainitusta reaktorista mainittuun 20 laskeutusastiaan, jossa tapahtuu faasien erottuminen tuot taen hiilivetyfaasin ja katalyyttifaasin; johdetaan mainittu katalyyttifaasi mainittuun lämmönvaihtimeen, jolla energiaa poistetaan mainitusta katalyyttifaasista epäsuoralla lämmönvaihdolla jäähdytetyn katalyytin 25 tuottamiseksi; ja käytetään mainittua jäähdytettyä katalyyttiä mainittuun reaktoriin sisältyvänä mainittuna katalyyttinä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu reaktori on pystyasennossa oleva pitkän- 30 omainen putkimainen reaktori, jossa on alaosa ja yläosa, joka rajoittaa alkylointikatalyyttiä sisältävän reaktiovyö-hykkeen, ja että :T_ syötetään mainittua seosta mainitun katalyytin sisältävän mainitun reaktiovyöhykkeen mainittuun alaosaan sellaisella 108127 22 * ' tilavuusnopeudella, että mainitun seoksen kosketusaika mainitun katalyytin kanssa on vähintään noin 10 sekuntia; johdetaan hiilivetyjä ja mainitun katalyytin sisältävä al-kylaattireaktion poistovirta mainitun reaktiovyöhykkeen 5 mainitusta yläosasta laskeutusvyöhykkeeseen, jossa faasien erottuminen tapahtuu tuottaen hiilivetyfaasin ja katalyyt-tifaasin; jäähdytetään mainittu katalyyttifaasi jäähdytetyn katalyytin tuottamiseksi; ja 10 käytetään mainittua jäähdytettyä katalyyttiä mainitussa reaktiovyöhykkeessä olevana mainittuna katalyyttinä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu seos reagoi reaktiovyöhykkeessä, jota rajoittaa pystyreaktori, jossa on alaosa, yläosa ja 15 jolla on tehokkaan pituuden suhde halkaisijaan, joka on yli 5:1, ja että syötetään mainittua seosta mainitun katalyytin sisältävän mainitun reaktiovyöhykkeen mainittuun alaosaan sellaisella nopeudella, että mainitun katalyytin ja mainitun seoksen 20 välinen tilavuussuhde mainitussa reaktiovyöhykkeessä on välillä 1-9; johdetaan hiilivetyjä ja mainitun katalyytin sisältävä ali-faattireaktion poistovirta mainitun reaktiovyöhykkeen mainitusta yläosasta laskeutusvyöhykkeeseen, jossa faasien 25 erottuminen tapahtuu tuottaen hiilivetyfaasin ja katalyyt- tifaasin; jäähdytetään mainittu katalyyttifaasi jäähdytetyn katalyytin tuottamiseksi; ja käytetään mainittua jäähdytettyä katalyyttiä mainitussa re-30 aktiovyöhykkeessä olevana mainittuna katalyyttinä. 108127
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu reaktori rajoittaa tehokkaan pituuden ja halkaisijan välisen suhteen, joka on suurempi kuin 5:1.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii-5 tä, että mainitun seoksen kosketusaika mainitun katalyytin kanssa on vähintään 5 sekuntia.
6. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun seoksen kosketusaika mainitun katalyytin kanssa on vähintään 10 sekuntia.
7. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sulfolaanin määrä mainitussa katalyytissä on välillä 2,5 - 50 paino-%.
8. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiolosuhteisiin kuuluu 15 lämpötila välillä -18...60 °C ja paine ympäristön paineesta 1,5 MPa:iin, mutta riittävä nestefaasiolosuhteiden ylläpitämiseksi.
9. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että isoparafiinin ja olefiinin 20 välinen moolisuhde mainitussa seoksessa on välillä 2:1-25:1. • 1 Patentkrav ·
FI935567A 1992-12-11 1993-12-10 Olefiinin alkylointi isoparafiinilla FI108127B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US99033592A 1992-12-11 1992-12-11
US99033592 1992-12-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI935567A0 FI935567A0 (fi) 1993-12-10
FI935567A FI935567A (fi) 1994-06-12
FI108127B true FI108127B (fi) 2001-11-30

Family

ID=25536048

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI935567A FI108127B (fi) 1992-12-11 1993-12-10 Olefiinin alkylointi isoparafiinilla

Country Status (22)

Country Link
US (1) US5792896A (fi)
EP (1) EP0601599B1 (fi)
JP (1) JPH06263654A (fi)
KR (1) KR100280617B1 (fi)
CN (1) CN1041624C (fi)
AT (1) ATE178575T1 (fi)
AU (1) AU655129B2 (fi)
BR (1) BR9305017A (fi)
CA (1) CA2103334C (fi)
DE (1) DE69324333T2 (fi)
DK (1) DK0601599T3 (fi)
ES (1) ES2130208T3 (fi)
FI (1) FI108127B (fi)
GR (1) GR3030006T3 (fi)
HU (1) HU213911B (fi)
MX (1) MX9307845A (fi)
NO (1) NO307136B1 (fi)
PL (1) PL179168B1 (fi)
SG (1) SG49727A1 (fi)
TR (1) TR28194A (fi)
YU (1) YU48678B (fi)
ZA (1) ZA939168B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2001074970A2 (en) 2000-04-03 2001-10-11 Chevron U.S.A. Inc. Improved conversion of syngas to distillate fuels
US6743962B2 (en) 2002-01-31 2004-06-01 Chevron U.S.A. Inc. Preparation of high octane alkylate from Fischer-Tropsch olefins
US6768035B2 (en) 2002-01-31 2004-07-27 Chevron U.S.A. Inc. Manufacture of high octane alkylate
US7906700B2 (en) * 2006-06-01 2011-03-15 Uop Llc Alkylation of isobutene feeds
CN101244972B (zh) * 2008-01-31 2012-05-02 北京华福工程有限公司 一种以离子液体为催化剂的烷基化反应方法及反应器
US10159953B2 (en) 2015-11-12 2018-12-25 Uop Llc Reactor for use with an ionic liquid catalyst

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2407136A (en) * 1942-12-24 1946-09-03 Texas Co Alkylation of hydrocarbons
GB882644A (en) * 1959-04-20 1961-11-15 Phillips Petroleum Co Improvements in or relating to alkylation systems
US3080438A (en) * 1960-01-28 1963-03-05 Phillips Petroleum Co Catalytic alkylation process
US3158661A (en) * 1961-05-11 1964-11-24 Phillips Petroleum Co Alkylation process and apparatus
US3169153A (en) * 1961-09-15 1965-02-09 Phillips Petroleum Co Alkylation process and apparatus
US3233007A (en) * 1962-07-06 1966-02-01 Phillips Petroleum Co Alkylation process
US3281213A (en) * 1963-02-18 1966-10-25 Phillips Petroleum Co Alkylation apparatus
US3213157A (en) * 1963-03-21 1965-10-19 Phillips Petroleum Co Catalytic alkylation method and apparatus
US3253054A (en) * 1963-09-24 1966-05-24 Phillips Petroleum Co Alkylate production using organic fluorides
FR2081989A5 (fi) * 1969-11-24 1971-12-10 Inst Francais Du Petrole
US4058575A (en) * 1975-06-12 1977-11-15 Exxon Research & Engineering Co. Catalyst pretreatment with hydrocarbon feedstock
US4161497A (en) * 1977-10-07 1979-07-17 Phillips Petroleum Company HF alkylation introducing separate olefins in vertically extended reactor
US4317795A (en) * 1979-04-05 1982-03-02 Phillips Petroleum Company Catalytic alkylation of hydrocarbons
US4276257A (en) * 1979-04-05 1981-06-30 Phillips Petroleum Company Catalytic alkylation of hydrocarbons
US4863697A (en) * 1985-07-19 1989-09-05 Phillips Petroleum Co. Catalytic alkylation apparatus
US5146036A (en) * 1990-01-12 1992-09-08 Phillips Petroleum Company Transfer of catalyst
AU2252992A (en) * 1991-06-21 1993-01-25 Mobil Oil Corporation Improved liquid acid alkylation catalyst and isoparaffin:olefin alkylation process
US5569807A (en) * 1992-05-01 1996-10-29 Phillips Petroleum Company Isoparaffin-olefin alkylation
US5191156A (en) * 1992-04-14 1993-03-02 The United States Of Americas As Represented By The United States Department Of Energy Drill string enclosure
CA2092754C (en) * 1992-05-01 1999-03-16 Ronald Gordon Abbott Isoparaffin-olefin alkylation

Also Published As

Publication number Publication date
ZA939168B (en) 1994-08-08
US5792896A (en) 1998-08-11
DK0601599T3 (da) 1999-10-18
PL301414A1 (en) 1994-06-13
KR100280617B1 (ko) 2001-02-01
CN1094021A (zh) 1994-10-26
ES2130208T3 (es) 1999-07-01
FI935567A (fi) 1994-06-12
AU655129B2 (en) 1994-12-01
HU213911B (en) 1997-11-28
FI935567A0 (fi) 1993-12-10
DE69324333D1 (de) 1999-05-12
KR940014272A (ko) 1994-07-18
NO934551L (no) 1994-06-13
ATE178575T1 (de) 1999-04-15
YU76693A (sh) 1996-02-19
DE69324333T2 (de) 1999-09-02
MX9307845A (es) 1994-06-30
GR3030006T3 (en) 1999-07-30
CN1041624C (zh) 1999-01-13
EP0601599A1 (en) 1994-06-15
EP0601599B1 (en) 1999-04-07
NO934551D0 (no) 1993-12-10
CA2103334C (en) 2000-12-26
CA2103334A1 (en) 1994-06-12
AU5221393A (en) 1994-06-30
YU48678B (sh) 1999-06-15
BR9305017A (pt) 1994-08-09
JPH06263654A (ja) 1994-09-20
TR28194A (tr) 1996-02-13
HU9303536D0 (en) 1994-04-28
SG49727A1 (en) 1998-06-15
HUT65919A (en) 1994-07-28
NO307136B1 (no) 2000-02-14
PL179168B1 (pl) 2000-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI108127B (fi) Olefiinin alkylointi isoparafiinilla
US3780131A (en) Isoparaffin alkylation with a lighter olefin and subsequently with a heavier olefin
WO2006065427A2 (en) Alkylation process with settler effluent recycle
US3787518A (en) Plural stages of hf alkylation of isoparaffin with butylene and propylene reactants
KR100240382B1 (ko) 술폰함유혼합물로부터산가용성오일을제거하는공정
FI107448B (fi) Alkylointikatalyytiksi sopiva koostumus
US3911043A (en) Plural stages of HF alkylation of isoparaffin with a mono-olefin
US3755492A (en) Separate alkyl fluoride alkylation with a substantially pure hydrogenfluoride stream
US3845158A (en) Alkylation process with fluorination step utilizing recycled hf catalyst
EP2126009B1 (en) Method for removing water from an alkylation process system
RU2119471C1 (ru) Способ алкилирования олефиновых углеводородов с использованием каталитической смеси
CA1240341A (en) Hf alkylation with product recycle employing two reactors
US5345027A (en) Alkylation process using co-current downflow reactor with a continuous hydrocarbon phase
US3579603A (en) Process utilizing liquid acid settling in an alkylation-fractionator
US6413897B1 (en) Method for regenerating an alkylation catalyst
US3190935A (en) Purification process
US3846505A (en) Hf alkylation including recycle and further alkylation of the alkylate-containing hydrocarbon
US5095168A (en) Cold temperature alkylation process
CN1148615A (zh) 除去烃中环丁砜的方法
USRE28724E (en) Isoparaffin alkylation with a lighter olefin and subsequently with a heavier olefin
US5414186A (en) Liquid acid alkylation catalyst and isoparaffin-olefin alkylation process
US5347066A (en) Alkylation process for reacting an olefin feed being substantially free of isobutylene which utilizes a hydrogen fluoride and sulfone catalyst
BR112020022267B1 (pt) Processo e sistema para a alquilação de olefinas
US5629466A (en) Method for removing amylenes from gasoline and alkylating such amylene and other olefins while minimizing synthetic isopentane production
US2422349A (en) Alkylation of hydrocarbons

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed