FI108022B - Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa - Google Patents

Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa Download PDF

Info

Publication number
FI108022B
FI108022B FI981882A FI981882A FI108022B FI 108022 B FI108022 B FI 108022B FI 981882 A FI981882 A FI 981882A FI 981882 A FI981882 A FI 981882A FI 108022 B FI108022 B FI 108022B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conveyor
roller
pusher
support member
support
Prior art date
Application number
FI981882A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981882A0 (fi
FI981882A (fi
Inventor
Raimo Ruohio
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI981882A priority Critical patent/FI108022B/fi
Publication of FI981882A0 publication Critical patent/FI981882A0/fi
Publication of FI981882A publication Critical patent/FI981882A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108022B publication Critical patent/FI108022B/fi

Links

Landscapes

  • Rollers For Roller Conveyors For Transfer (AREA)
  • Delivering By Means Of Belts And Rollers (AREA)
  • Attitude Control For Articles On Conveyors (AREA)

Description

108022'
Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen kapeiden rullien käsittelylaite rullien siirtämiseksi kahden kuljettimen välisen saumakohdan yli.
Keksinnön kohteena on myös laitteistoa hyödyntävä menetelmä .
Paperitehtaissa paperi-, kartonki- ja sellurullien kuljetus tehdään peräkkäisillä kuljettimilla, joiden saumakohdista kapeat rullat eivät pääse yli ja niiden pintakerros saattaa vahingoittua. Kuljettimien pituus on rajallinen, ja käyttämällä pitkiäkin kuljettimia tulee saumakohtia vastaan. Saumakohdassa syntyy kuljettimien päiden kaare-vuussäteen takia väli, jolla kumpikaan kuljetin ei tue rullaa ja välin pituus riippuu tietenkin käytettävän kuljettimen vaatimasta pienimmästä mahdollisesta kaare-vuussäteestä, jolla se saadaan taittumaan kuljetinlenkin päässä. Yleensä kuljetinketjuina käytetään lamelliketjuja, ja lyhyempilenkkinen lamelliketju taittuu luonnollisesti pienemmälle kaarevuussäteelle kuin pitempilenkkinen. Lyhytlenkkisten lamellikuljettimien käyttäminen on kuitenkin kallista, eikä siitä huolimatta nykyisin käytettävillä ketjuilla pystytä siirtämään alle 400 mm leveitä rullia kuljetinsauman yli tyydyttävästi. Lamellikuljetin myöskin • · rikkoo tiettyjen paperilaatujen rullia kuljetinsaumoissa.
Hihnakuljettimet eivät taas muiden huonojen ominaisuuk-siensa vuoksi sovi varsinkaan pakkaamattoman paperirullan kuljetukseen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatun 2 108022 tekniikan puutteellisuudet ja aikaansaada aivan uudentyyppinen laite kapeiden rullien käsittelyyn kuljetinsaumöis-sa.
Keksintö perustuu siihen, että juuri ennen kuljetinsaumaa rulla työnnetään siirtyvällä työntimellä lineaarilaake-reilla varustetun herkästi paperirullan kulkusuunnassa liikkuvan rullan, levyn tai vapaarullaston varaan siten, että rulla irtoaa kuljettimesta. Tämän jälkeen työnnin siirtyy kuljetinsauman yli seuraavan kuljettimen puolelle.
Rulla siirtyy mukana, koska kitka on pienempi lineaarilaa-kerin ja akselin välissä, kuin rullan ja sitä kannattavien levyjen tai rullien välillä.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on puolestaan tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 10 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksinnön mukaisen laitteen yhteydessä voidaan käyttää myös pitkälenkkisiä halvempia ketjuja ja silti sijoittaa kuljettimia peräkkäin. Keksinnön mukaisella laitteella varustetun kuljetinsauman yli voidaan kuljettaa jopa 200 mm leveitä rullia, kunhan huolehditaan, ettei kuljettimen kiihtyvyys tai hidastuvuus ole liian suuri. Myös monirul-lapakkaukseen meneviä, leikkurilla toisiinsa kiinni asetettuja rullaryhmiä voidaan kuljettaa kuljetinsaumojen yli
B
rullaryhmän kaatumatta tai hajoamatta. Kuljetinsaumoissa esiintyvästä, kulmakiihtyvyydestä aiheutuvasta pintaker- 3 108022 ' rosten silpoutumisesta päästään myös eroon. Lattianpäälli- sen rakenteensa ansiosta laite on helppo asentaa myös olemassaoleviin kuljetinjärjestelmiin.
Keksintöä tarkastellaan seuraavassa tarkemmin oheisten piirustusten ja suoritusesimerkin avulla.
Kuvio 1 esittää yhtä keksinnön suoritusmuotoa.
Kuvio 2 esittää toista keksinnön suoritusmuotoa.
Kuvioissa keksinnön mukaista laitetta katsotaan kuljetettavan rullan 1 päätyä kohti. Kuljettimet 2 sijoitettaan lattiatasoon valmistettuun kouruun 3 ja kuljetinten 2 päissä on montut, joihin on sijoitettu kuljettimen 2 vetoja taittolaitteet. Kuljettimen 2 ja sen uran 3 toisella sivulla on kiinteän akselin 4 varaan kiinnitetty lineaari-laakerilla varustettu kannatinrulla 5, jonka pituus valitaan siirrettävien rullien mukaan. Erityisesti jos joudutaan siirtämään rullaryhmiä, kannatinrullan 5 on oltava niin pitkä, että se ulottuu jokaisen ryhmän rullan ' kohdalle. Yksittäisiä rullia siirrettäessä kannatinrulla 5 voi olla lyhyempikin, mutta sen liiallisesta pituudesta ei ole muuten haittaa kuin että akselista 4 tulee pitkä. Kuljettimen 2 ja kannatinrullan 5 välissä on kuljettimen 2 suuntaan laskeutuva kalteva taso 6, jota pitkin rullan 1 voi vierittää kannatinrullan 5 varaan. Kuljettimen 2 toisella puolella on siirtyvä työnnin 7, joka on sovitettu liikkumaan rataa 10 pitkin. Työnnintä 7 voidaan siirtää esimerkiksi hammashihnakäytöllä ja sen siirtyminen sivusuunnassa estää radan 10 rakenteen tai erillisen tukipyörästön avulla. Työnnin 7 voi muuten olla tavanomainen yleisesti käytettävä työnnin, jossa on sähkö-, paineilma- tai hydraulitoiminen työnninvarsi 8, jonka 4 108022 päässä on siirrettävään rullaan 1 koskettava työnninrulla 9. Itse työntimen rakenne voi poiketa kuvioissa esitetystä ja vaihdella hyvinkin paljon ja kaikkia tavanomaisia työnnintyyppejä voidaan käyttää, kunhan ne voidaan asentaa kiskoille tai muulle radalle liikkuvasti.
Kuviossa 2 esitetty laite on muuten vastaavan kaltainen kuin kuvion 1 laitekin, mutta siinä rullan tilalla on tasainen levy 11. On ajateltavissa, että siirtyvän levyn tai rullan sijasta käytetään kahta vastakkain sijoitettua liikkuvaa työnnintä, mutta tällöin laitteesta tulee huomattavasti kalliimpi ja monimutkaisempi.
Kuviossa 1 rulla 1 tulee kuljetinta 2 pitkin kuljetin-sauman kohdalle, jolloin työnnin 7 siirtää rullan 1 akselin 4 päällä lineaarilaakerin varassa liikkuvan kannatinrullan 5 -levyn 11 tai vapaarullaston päälle.
Rulla 1 on tällöin kannatinlevyn 11 sekä työntimen 7 varassa irti kuljettimesta 2. Tämän jälkeen työnnin 7 siirtyy kuljetinsauman yli seuraavan kuljettimen puolelle. Rulla 1 siirtyy mukana, koska sillä on kuljettimen 2 ' kulkusuuntaan liike-energiaa, jonka suuruus riippuu kuljettimen 2 nopeudesta, sekä rullan 1 painosta. Mikäli kannatusosana toimii vapaarullasto, voidaan se asentaa kaltevaksi tasoksi siten, että korkeampi pää vapaarullastosta on edellisen kuljettimen puolella ja matalampi pää seuraavan kuljettimen puolella, jolloin * liike-energian lisäksi rullan 1 siirtymisen kuljetinsauman yli varmistaa maan vetovoima. Rullien 1 kitkaa kannatinelimiä 5, 9, 11 vasten voidaan suurentaa pinnoittamalla nämä kumilla tai muulla vastaavalla pinnoitteella. Kun rulla on siirtynyt seuraavan kuljettimen . * päälle, työnnin palautetaan sivusuunnassa alkuasentoonsa, jolloin rulla laskeutuu seuraavan kuljettimen varaan.
5 108022
Rullan 1 siirtyminen kuljetinsauman yli seuraavalle kul-jettimelle tapahtuu kannatinrullaa 5 käytettäessä oleellisesti samoin kuin kannatuslevyllä 11 tai vapaarullastolla varustetun käsittelylaitteiston avulla. Lineaarilaakerin ja akselin 4 välistä kitkaa voidaan vastaavasti pienentää tai poistaa se kokonaan asentamalla akseli 4 siten, että se kuormattuna kallistuu kulkusuuntaan ja painovoima helpottaa kannatusosan 5 liikkumista.
Kannatusosan 5, 11 pituuden täytyy olla sopivassa suhteessa lyhyempi kuin akseli 4, jolla se liikkuu kannatusosan 5, 11 siirtymisen mahdollistamiseksi. Kannatusosan 5, 11 palautus akselin 4 alkupäähän tapahtuu joko painovoiman tai sopivan jousen avulla, esimerkiksi vaijerilla varustetun keventäjän avulla. Mikäli kannatusosana on vapaarul-lasto ei palautusta luonnollisesti tarvita. Siirtyvän \ työntimen 7 työnninosan 8, 9 liikkeen ei tarvitse olla kovin pitkä, joten se on helposti toteutettavissa esimerkiksi sähkökäytöllä. Siirtoliike voidaan tehdä joko ham-• mashihnakäytöllä tai männänvarrettomalla sylinterillä.
Siirtyvään työntimeen on mahdollista lisätä toimilaitteella varustettu tuki, joka tukee siirrettävää rullaa päästä siirron aikana ja varmistaa sen siirtymisen.
Rullaa tukeva elin voi olla kannatinrullan, tason ja - · vapaarullaston lisäksi muunkin muotoinen vastin, joka on „ sovitettu siirtymään tai siirrettäväksi työntimen kanssa samansuuntaisesti. Kannatinelimen tukipinnan tulee tietenkin olla kuljettimen pintaa korkeammalla, jotta rulla sen varaan noustessaan nousee ylös pois *. kul j ettimelta.
Rullaa tukeva elin voidaan myös pakkotahdistaa työntimen 6 108022 liikkeeseen esimerkiksi hammashihnakäytön ja sopivien toimilaitteiden avulla taikka yksinkertaisesti käyttämällä tukevaa elintä ja työnnintä sähkömoottoreilla, joita ohjataan yksinkertaisella anturoinnilla tai haluttaessa ohjelmoitavalla logiikalla tai pakkausjärjestelmän ohj austietokonella.
ψ

Claims (10)

1. Laite paperi-, sellu- tai kartonkirullien siirtämiseksi kahden ketjukuljettimen (2) kuljetinsauman yli ensimmäiseltä ketjukuljettimelta (2) toiselle ketjukuljettimelle, tunnettu - ainakin yhdestä kuljetinsauman kohdalle sovitetusta kuljettimen liikesuunnan kanssa samansuuntaisesti liikuteltavasta siirtyvästä työntimestä (7) rullan (1) siirtämiseksi poikittain kuljettimiin (2) nähden, ja - työntimeen (7) nähden kuljettimien (2) vastakkaiselle puolelle sovitetusta kannatinelimestä (5), joka on sovitettu kannattamaan siirrettävää rullaa (1) yhdessä työntimen (7) kanssa kuljettimen (2) yläpuolella ja sallii rullan (1) siirtymisen kuljettimen liikesuunnassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kannatinelin on akselin varaan laakeroitu kannatinrulla (5).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kannatinelin on ainakin yhden akselin varaan ' tuettu taso (11).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu · siitä, että kannatinelin on vapaarullasto. 8 108022
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kannatinelin on siirtyvä työnnin.
6. Patenttivaatimuksen 1 tai 5 mukainen laite, tunnettu toimilaitteesta, esimerkiksi hammashihna-käytöstä, työntimen (7) siirtämiseksi.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tunnettu siitä, että kannatinelin on sovitettu kuljettimen (2) liikesuuntaan nähden kaltevaksi, jolloin kuljetettava rulla (1) liukuu sen varassa ensimmäiseltä kuljettimelta toiselle.
7 108022 * Patenttivaatimukset:
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu kannatinelimen (5) ja kuljettimen (2) väliin sovitetusta kuljettimen (2) suuntaan laskeutuvasta kaltevasta tasosta (6), jota pitkin rulla (1) on siirrettävissä kannatinelimen (5) varaan.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu toimilaitteesta, joka on sovitettu siirtämään tukielintä kannatinelimen kanssa pakkotahtisesti.
10. Menetelmä paperi-, kartonki- tai sellurullien (1) siirtämiseksi ensimmäiseltä ketjukuljettimelta seuraaval-le, tunnettu siitä, että - työnnetään rullaa (1) työntimellä" (7) sivuun kuljettimen (2) päältä, - vastaanotetaan sivuun työnnettävä rulla (1) kannatinelimellä (5) ja nostetaan se ylös : ensimmäisen kuljettimen (2) päältä 9 108022 kannatinelimen (5) ja työntimen (7) varaan, - siirretään rulla (1) kannatinelimen (5) ja työntimen (7) varassa kuljetinten saumakohdan yli, ja - lasketaan rulla (1) seuraavan kuljettimen varaan palauttamalla työnnän (7) sivusuunnassa alkuasentoonsa. 10 108022
FI981882A 1998-09-02 1998-09-02 Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa FI108022B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981882A FI108022B (fi) 1998-09-02 1998-09-02 Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981882 1998-09-02
FI981882A FI108022B (fi) 1998-09-02 1998-09-02 Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981882A0 FI981882A0 (fi) 1998-09-02
FI981882A FI981882A (fi) 2000-03-03
FI108022B true FI108022B (fi) 2001-11-15

Family

ID=8552407

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981882A FI108022B (fi) 1998-09-02 1998-09-02 Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI108022B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI981882A0 (fi) 1998-09-02
FI981882A (fi) 2000-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101563279A (zh) 用于提供改进的定时输送机的系统和方法
US3986605A (en) Monitor car transportation and storage conveyor system
EP0212858A1 (en) Conveyor or elevator system
MX2008002195A (es) Sistemas y metodos para proporcionar un transportador de sincronizacion mejorada.
FI121231B (fi) Menetelmä ja lajitteluramppi rullien käsittelyä varten
KR20160123343A (ko) 저-에너지 롤러-벨트 어큐뮬레이터
EP0096505A1 (en) Picking device
FI98619C (fi) Menetelmä ja laitteisto sanomalehtijonon tai vastaavan väliaikaista varastointia varten
CN109775392B (zh) 一种装车系统及装车方法
KR20090050911A (ko) 상품운반장치
FI108022B (fi) Kapeiden rullien käsittelylaite kuljetinsaumoissa
US4836357A (en) Continuous conveyor, especially a carrying chain conveyor
JP2005187191A (ja) 折帳集積装置
EP0385711A2 (en) Variable-speed pallet conveyor
JPH0219219A (ja) 容器内に材料を入れる装置
JP4217975B2 (ja) 搬送装置
AU5475398A (en) Conveyor device for shelf channels in shelf-storage systems
FI82430C (fi) Anordning foer lastning av foeremaol pao en vagntransportoer och foer lossning av dem fraon denna.
CA2405026C (en) Reciprocating conveyor for transporting heavy cylindrical objects
KR970706172A (ko) 아이스크림 샌드위치 병합 서브-어샘블리(ice cream sandwich collator sub-assembly)
FI91514B (fi) Laite kappaleiden lastaamiseksi vaunukuljettimelle ja purkamiseksi vaunukuljettimelta
KR20020041061A (ko) 양방향 벨트 콘베이어용 사행자동조정장치
JPH08282835A (ja) コンベヤ設備
US3347396A (en) Stacking device
JP2923599B2 (ja) スパイラルコンベヤ