FI107673B - Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi - Google Patents
Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI107673B FI107673B FI992076A FI19992076A FI107673B FI 107673 B FI107673 B FI 107673B FI 992076 A FI992076 A FI 992076A FI 19992076 A FI19992076 A FI 19992076A FI 107673 B FI107673 B FI 107673B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- bit
- digital signal
- synchronization pattern
- frame synchronization
- synchronization
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04J—MULTIPLEX COMMUNICATION
- H04J3/00—Time-division multiplex systems
- H04J3/02—Details
- H04J3/06—Synchronising arrangements
- H04J3/0602—Systems characterised by the synchronising information used
- H04J3/0605—Special codes used as synchronising signal
- H04J3/0608—Detectors therefor, e.g. correlators, state machines
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Synchronisation In Digital Transmission Systems (AREA)
Description
107673
Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi - Metod och arrangemang för att synkronisera tili ett digitaliskt signal och för att behälla synkronisering 5 Keksintö koskee yleisesti digitaaliseen signaaliin synkronoitumista ja synkronoinnin säilyttämistä. Erityisesti keksintö koskee kehyssynkronoinnin aikaansaamista ja säilyttämistä silloin, kun vastaanotettu digitaalinen signaali käsittää vakiomuotoisen kehystahdistussignaalin, joka on suhteellisen pitkän kehyspituuden yli levitetty bittijakso.
10 Digitaalisiin signaaleihin synkronoitumista yleensä on käsitelty esimerkiksi patenttijulkaisussa US 4 434 498, missä digitaalinen signaali muodostuu peräkkäisistä, hiljaisia jaksoja sisältäviä äänitietonäytteitä edustavista sanoista. Vastaanottava laite tallentaa sanat muistiin sitä mukaa, kun ne saapuvat. Tallennetut sanat luetaan paikallisella kellotaajuudella. Vastaanottava laite määrittää muistin täyttöasteen ja 15 vertaa tätä täyttöastetta tiettyihin sallittuihin arvoihin. Jos täyttöaste ei ole mainittujen sallittujen arvojen sisällä, vastaanottava laite muuttaa muistin sisältöä seuraavan hiljaisen jakson ilmaantuessa.
Patentissa US 4 573 172 esitetään ohjelmoitava piiri digitaalisen signaalin sarja-rin-nanmuunnosta varten. Ratkaisu käsittää myös kytkennän digitaalisessa signaalissa 20 esiintyvien tiettyjen synkronointisanojen ilmaisemiseksi. Ohjelmoitava jakaja muo-. dostaa rinnakkaismuotoisen kellosignaalin sarjamuotoisen signaalin kellotaajuudes- ta. Kytkentä tarkkailee rinnakkaisen kellosignaalin ja synkronointisanan havaitse-mishetkille ominaisten pulssien yhtäaikaisuutta. Logiikkapiiri muuntaa ilmaisun : ohjelmoitavan jakajan synkronointiohjaustuloksi, kun ennalta sovittu ohjelmoitava 25 määrä peräkkäisiä ei-yhtäaikaisuuksia tai yhtäaikaisuuksia on havaittu.
• « · ; Patentissa US 5 331 668 on esitetty tiedonsiirron ohjauslaite, jossa siirrettävän tie don käsittelyyn käytettävä kellotaajuus on sama tai pienempi kuin siirrettävän tie-·.:··: don tiedonsiirtonopeus. Kirjoittajan mukaan verkkoon ei tarvitse rakentaa moni- mutkaista tulo- ja lähtöosaa, jolloin laite olisi mahdollista toteuttaa siten, että sen M· 30 tehonkulutus on alhainen ja se on helppo suunnitella ja valmistaa.
♦ · « • · • · CCITT:n (Comite Consultatif International Telephonique et Telegraphique) suositus G.704 ja Euroopan telekommunikaatioalan standardointielimen standardi \ . ETS 300 800 määrittelevät nk. Tl laajennetun ylikehyksen eli ESF-rakenteen, joka koostuu 4632 bittipaikasta. Suurin osa näistä bittipaikoista käytetään hyötykuorma- 2 107673 datan siirtoon, kun taas tietyt bittipaikat kuuluvat ns. overhead-osaan, jossa siirretään erilaista ohjaustietoa. Kuusi tällaista erityisesti määriteltyä overhead-bittiä muodostavat laajennetun ylikehyksen kehystahdistussignaalin (FAS). Nämä FAS-bitit sijaitsevat 772 bittipaikan päässä toisistaan laajennetussa ylikehyksessä ja niillä 5 on aina sama arvo niin, että ne muodostavat bittikuvion “001011”, kun ne kirjoitetaan samassa jäijestyksessä, jossa ne esiintyvät laajennetussa ylikehyksessä. Tl-ESF-rakennetta vastaanottavan vastaanottimen on löydettävä toistuva FAS-kuviö vastaanotetusta bittivirrasta saadakseen tietoonsa kunkin ESF:n alkukohdan sekä yksityiskohtaisempien tietorakenteiden sijainnin ESF:ssä. Kuva 1 esittää Tl-kehyk-10 senja ylikehysrakenteen eräitä tunnettuja ominaisuuksia.
Jotkin sovellukset edellyttävät hyvin nopeaa synkronoitumista laajennettuun ylike-hysrakenteeseen, mikä on saanut tekniikan tason suunnittelijat esittämään eräitä hyvin monimutkaisia ja/tai raskasta prosessointia vaativia ratkaisuja, jotka perustuvat joko mutkikkaaseen laitteistotason logiikkaan tai kuviontunnistusalgoritmeihin. 15 Patenttijulkaisussa US 5490147 esitetään kehystahdistuspiiri, jossa sarjamuotoista dataa kerätään siirtorekisterin avulla. Kerätty data muunnetaan salpapiirin avulla rinnakkaismuotoiseksi ja ohjelmoitava laskuri jakaa siihen liittyvän saijamuotoisen kellosignaalin jaetuksi rinnakkaismuotoiseksi kellosignaaliksi. Lisäksi kehystahdis-tuspiiriin kuuluu kuvionilmaisin, jonka pitäisi havaita kehystahdistuskuvio rinnak-20 kaismuotoisesta datasta. Erillinen päättelypiiri laskee tahdistuspoikkeaman referens-sisignaalin ja havaitun kehystahdistuskuvion perusteella. Kytkentään kuuluu lisäksi siirronohjauspiiri ohjelmoitavan laskurin jakosuhteen ohjaamiseksi kehystahdistus- . #: *: piirin tuottaman tahdistussignaalin poikkeaman perusteella.
• · • · • · ·
Patentti US 5 621 773 kohdistuu erityisesti Tl laajennettuun ylikehykseen synk- ’;·*! 25 ronoitumiseen ja synkronoinnin ylläpitämiseen. Julkaisussa esitetty laite käsittää • · · muistin kokonaisen, vastaanotettua dataa sisältävän laajennetun ylikehyksen tallen- *.* * tamiseksi. Kuvionilmaisin etsii muistista kuvioita, jotka vastaavat ennalta tunnettua • · · FAS-signaalia. Tietty muistiosoite vastaa tiettyä bittipaikkaa vastaanotetussa datassa. Kun kuvio havaitaan, vastaava osoite tallennetaan rekisteriin ja kyseeseen tule-·:··: 30 van laskurin arvoksi asetetaan yksi. Sen jälkeen kuvion vastaavuudet ja ei-vastaa- ·”*: vuudet kyseisessä osoitteessa vastaavasti kasvattavat ja vähentävät laskurin arvoa.
• · ·
Kun laskurin arvo laskee nollaan, rekisteriin voidaan tallentaa uusi osoite. Synk-ronoituminen ilmoitetaan saavutetuksi, kun laskurin arvo ylittää tietyn rajan. Vas- • · *···* taavasti synkronointi ilmoitetaan menetetyksi, kun laskurin arvo alittaa tai saavuttaa 35 tietyn toisen rajan. Tahdistin jatkaa vaihtoehtoisten ehdokkaiden etsimistä myös synkronoitumisilmoituksen jälkeen.
• · 3 107673
Tekniikan tason ratkaisujen ongelmat liittyvät joko liian suuriin muistivaatiimiksiji, tai prosessointitehovaatimuksiin tai molempiin. Erityisesti nopeaan mallintamiseen suunnittelijat usein käyttävät FPGA-logiikkapiirejä (Field Programmable Gate Array, käyttäjäohjelmoitava porttimatriisi) silloin, kun suurten muistien toteuttami-5 nen tulee ongelmalliseksi.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena onkin toteuttaa menetelmä ja järjestely digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin ylläpitämiseksi siten, että tarvittavan muistin koko on pieni ja vaadittava prosessointiteho vähäinen. Lisäksi keksinnön tavoitteena on, että se on helposti sovellettavissa FPGA-logiikkapiirien 10 avulla tapahtuvaan mallintamiseen.
Keksinnön tavoitteet saavutetaan summaamalla yhteen useita signaalikehyksiä, tai useista signaalikehyksistä aina samasta kohdasta otettuja katkelmia, ja etsimällä huippukohtia, jotka paljastavat vakiona pysyvän bittiarvon tietyssä bittipaikassa summattujen entiteettien sisällä.
15 Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että se käsittää vaiheet, joissa - vastaanotetaan tietty määrä kehyksiä, - valitaan katkelma samasta kohtaa kustakin vastaanotetusta kehyksestä, - havaitaan säännöllisesti toistuva bittiarvo vakiona pysyvässä bittipaikassa valittu-20 jen katkelmien sisällä, - vasteena havaittuun säännöllisesti toistuvaan bittiarvoon käytetään vastaanotetun • · *:·1 digitaalisen signaalin vastaavaa kohtaa aloituskohtana ja paikannetaan vastaanote- ! ’·· tusta digitaalisesta signaalista loput hajautetusta kehyssynkronointikuviosta.
• · : Keksintö koskee myös vastaanottavaa laitetta, jolle on tunnusomaista, että se käsit- • · · L.' 25 tää • 1 · • « · -muistivälineet vastaanotetuista kehyksistä vakiokohdasta otetuista katkelmista *** 1 koostuvan yhdistelmän tallentamiseen, - havainnointivälineet säännöllisesti samassa bittipaikassa toistuvan bittiarvon ha * ’ ’ 1: vaitsemiseksi tallennetussa yhdistelmässä, 30 - ohjausvälineet havaitun säännöllisesti toistuvan bittiarvon sijaintia vastaavan vas- taanotetun digitaalisen signaalin kohdan käyttämiseksi aloituskohtana ja loppuosan *···. hajautetusta kehyssynkronointikuviosta paikantamiseksi vastaanotetusta digitaali- • · ’·’ sesta signaalista.
• · • · · · • · · • · · • · 4 107673
Esillä olevaan keksintöön johtanut tutkimustyö paljasti, että muistitila- ja proses-sointitehovaatimuksia voidaan huomattavasti helpottaa, jos sallitaan synkronoitumi-sen kestävän hieman kauemmin. Keksinnön mukaan vastaanottava laite vastaanottaa tietyn määrän peräkkäisiä kehyksiä (jotka voivat olla esimerkiksi Tl laajennettu-5 ja superkehyksiä) ja valitsee joko tietyt kokonaiset kehykset tai tietyn katkelman kunkin kehyksen tai kerätyn kehysryhmän vakiokohdasta. Valitut entiteetit summataan yhteen bitti bitiltä. Jos kussakin summatussa entiteetissä esiintyy tietyssä bitti-paikassa oleellisesti vakiona pysyvä bittiarvo, vastaavassa summaustuloksen bitti-paikassa alkaa muodostua huippuarvo summauksen edetessä. Jos kerättyjen kehys-10 ten ryhmässä kunkin kehyksen vakiona pysyvästä paikasta on valittu vain katkelma, eikä huippuja näytä ilmaantuvan, voidaan kehyksissä vaihtaa paikkaa, josta katkelma otetaan.
Jotta vastaanottava laite voisi luotettavasti havaita kehystahdistussignaalin, sen on löydettävä kussakin kehystahdistusbitin tunnettua sijaintia vastaavassa bittipaikassa 15 oikea huippuarvo. Kehyksissä olevien muiden bittien (näennäis)satunnainen luonne on omiaan tasaamaan summaustulosta kaikissa muissa bittipaikoissa. On kuitenkin mahdollista, että huippuja kasaantuu myös joihinkin muihin bittipaikkoihin muiden säännöllisesti esiintyvien bittikuvioiden ansiosta tai jopa satunnaisuuden eräänä mahdollisena seurauksena. Näin ollen vastaanottavan laitteen on edullista tarkistaa 20 saavutetun synkronoinnin oikeellisuus laskemalla kehysrakenteeseen kuuluva tarkistussumma.
.·. Kim synkronointi on saavutettu, sen oikeellisuutta valvotaan tarkistamalla kehys- » · · .1“ tahdistusbittien arvot edullisimmin kussakin vastaanotetussa kehyksessä tai vaihto- » · · *... ehtoisesti vastaanotettujen kehysten näytteessä. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti tarkis- *;··[ 25 tussummien oikeellisuutta voidaan valvoa vastaanotetuissa kehyksissä. Tässä käyte- • · · tään käsitettä “kehys” yleisesti tarkoittamaan kaikkia sellaisia toistuvasti esiintyviä : rakenteita vastaanotetussa bittivirrassa, joita voidaan käyttää tahdistusbittien ilmai- • 1 1 v ; semiseen ja tarkistussummien laskemiseen. Jos valvonta osoittaa, että synkronointi on menetetty, synkronoinnin hakeminen aloitetaan uudestaan.
• · ... 30 Keksinnölle tunnusomaisina pidetyt uudet ominaisuudet on esitetty yksityiskohtai- *:2 sesti oheisissa patenttivaatimuksissa. Keksintöä itseään, sen rakennetta ja toiminta- M t • V periaatetta sekä lisätavoitteita ja -etuja selostetaan kuitenkin seuraavassa eräiden suoritusmuotojen avulla ja viitaten oheisiin piirustuksiin.
• « « · « ♦ · ♦ « · · • · · 2 • · 5 107673
Kuva 1 esittää periaatteellisesti Tl laajennettua ylikehystä, kuva 2 esittää summaustulostaja liukuvaa ikkunaa, kuva 3 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon periaatetta, kuva 4 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista edullista autokorrelaa-5 tion laskentamenetelmää, kuva 5 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista edullista synkronointimenetelmää, kuva 6 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista edullista seurantamenetelmää, ja 10 kuva 7 esittää esimerkkiä eräästä keksinnön mukaisesta laitteistototeutuksesta.
Kuvaa 1 käsiteltiin edellä tekniikan tason selostuksen yhteydessä, joten seuraavassa keskitytään kuviin 2-7.
Kuva 2 on summaustulosta esittävä kaaviokuva, joka esittää suunnilleen, millaisen tuloksen tuottaisi 32 peräkkäisen Tl laajennetun ylikehyksen summaaminen biteit- 15 täin yhteen. Kaaviokuvaa voidaan myös nimittää tarkastellun ESF:n autokorrelaa- tiofunktioksi. Vaaka-akseli edustaa Tl ESF-rakenteen bittipaikkoja ja pystyakseli näyttää kunkin bittipaikan summaustuloksen. Kuvan 2 tapauksessa summaus tai .·. autokorrelaatio merkitsee, että kukin ESF:n bittiarvo “1” otetaan huomioon arvona « · · +1 ja kukin ESF:n bittiarvo “0” otetaan huomioon arvona -1. Lähes kaikilla ESF.n • · *... 20 bittipaikoilla on oleellisesti mielivaltaiset arvot, jolloin summaustulos koostuu pää- asiassa valkoisen kohinan tyyppisestä hajonnasta lähes symmetrisesti nolla-akselin • · · ylä- ja alapuolella. FAS-biteillä, jotka sijaitsevat aina 772 bittipaikan etäisyydellä : toisistaan, on kuitenkin aina samat arvot. Siksi summaustuloksessa esiintyy huippu- ·!· v ; ja ylös- ja alaspäin niin, että kunkin huipun itseisarvo on sama kuin summattavien 25 laajennettujen ylikehysten määrä, so. 32. Kolme huippua, jotka saavuttavat arvon *:*·· -32, ovat seurausta FAS-kuvion kolmesta “Ο’’-bitistä, ja kolme muuta huippua, *' * ’: jotka saavuttavat arvon +32, ovat seurausta FAS-kuvion kolmesta “ 1 ’’-bitistä.
·· a r * a • V Kuva 2 havainnollistaa myös summausikkunan 201 käsitettä. On luonnollisesti mahdollista ottaa kokonaisia Tl laajennettuja ylikehyksiä summaukseen tekijöiksi, ;·* 30 mutta se edellyttää suhteellisen suurta muistia. Myöhemmin tässä selostuksessa • *♦ \ . käsitellään keksinnön suoritusmuotoja, joissa summaus suoritetaan vain tietyn 1 summausikkunan kohdalla. Tämä tarkoittaa, että synkronointiin käytettävistä ESF- 6 107673 rakenteista otetaan summaukseen vain tietty katkelma tai tietty määrä bittipaikkoja. Kuvassa 2 nähdään esimerkki summausikkunan 201 sijainnista ESF-rakenteesteu nähden. Tämä esimerkkisijainti on hyvä siinä mielessä, että yksi FAS-huipuista sattuu sijaitsemaan siinä. Keksinnön niissä suoritusmuodoissa, joissa käytetään 5 summausikkunaa, on vastaanottavan laitteen tehtävä löytää ikkunalle hyvä sijainti niin, että ainakin yksi oikeista FAS-huipuista löydetään.
Selvyyden vuoksi seuraavassa keskitytään erityisesti keksinnön soveltamiseen Tl laajennetun ylikehyksen synkronointiin. Kuvan 3 mukaisesti keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen synkronointiprosessi alkaa siten, että vastaanottava 10 laite vastaanottaa vaiheessa 302 digitaalista bittivirtaa ja jakaa sen alustavasti vaiheessa 303 peräkkäisiin lohkoihin, jotka käsittävät 4632 bittiä. Tässä vaiheessa lohkojako on mielivaltainen, koska vastaanottavalla laitteella ei ole mitään tietoa kehys- tai ESF-rajojen oikeasta sijainnista. Vaiheessa 304 vastaanottava laite valitsee m bittiä kustakin lohkosta, so. asettaa summausikkunan, ja vaiheessa 305 se 15 suorittaa n peräkkäisen lohkon summauksen biteittäin. Keksintö ei varsinaisesti edellyttäisi kunkin peräkkäisen lohkon ottamista huomioon, mutta koska yhden tai useamman lohkon poisjättämisellä olisi tuskin mitään positiivista vaikutusta, vaar. se vain pidentäisi synkronoitumiseen käytettävää aikaa, voidaan hyvin olettaa, että kukin peräkkäinen lohko n:nteen lohkoon saakka otetaan huomioon. Käytännön 20 toteutuksessa vaiheet 303, 304 ja 305 tavallisesti yhdistetään niin, että kun m-bittinen katkelma on syötetty summausoperaatioon, tulosta poistetaan F-m seuraa-vaa bittiä, missä F on laajennetun ylikehyksen pituus (tässä F = 4632), ja uusi m-bittinen katkelma syötetään summaukseen.
Vaiheessa 306 vastaanottava laite tarkistaa, onko summausikkunassa löydetty huip-. 25 pukohta. Huippukohdan löytäminen tarkoittaa, että yksi summausikkunan senhetki- sistä arvoista havaitaan suuremmaksi kuin ennalta määrätty raja-arvo, joka tunne-taan myös huippuilmaisutasona. Jos huippuarvoja ei löydy, summaustulokset nolla- »·· : taan ja summausikkunaa siirretään m bittipaikan verran senhetkiseen lohkojakoon .·:·1 nähden vaiheessa 307. Uusien summaustulosten kerääminen aloitetaan vaiheesta *:!.1 30 304.
• · · • · · •
Jos huippuarvo löytyy, vastaanottava laite yrittää päätellä vaiheessa 308, minkä ·:2: kuudesta mahdollisesta huipusta se on löytänyt. Tämä päättely tapahtuu helpoimmin 2’: vastaanottamalla kokonainen 4632 bitin lohko alkaen löytynyttä huippua vastaavas- • · · ta kohdasta ja tarkistamalla huipun löytymiskohdan bittipaikkaa vastaava bittiarvo • · · · ;' 35 sekä siitä 772 bittipaikan välein sijaitsevien bittipaikkojen bittiarvot ko. lohkossa.
Koska FAS-bittien, joilla on arvot “0” ja “1”, sijainti ESF-rakenteessa tunnetaan, on • · • · · • · · • · · 2 • · 7 107673 helppo määrittää mainituissa bittipaikoissa havaittujen bitti arvojen perusteella, missä kohtaa lohkoa peräkkäisten ESF-rakenteiden oikea raja sijaitsee. Vaihe 309 vastaa lohkojaon asettamista niin, että sen jälkeen kukin erikseen vastaanotettu 4632 bitin lohko on kokonainen ESF.
5 Huippukohdan löytymiseen liittyy eräitä epävarmuustekijöitä. Ensinnäkin sum-mausikkunasta voi löytyä kaksi tai useampia huippuarvoja, jolloin ainakin yhden niistä täytyy liittyä johonkin muuhun oleelliseen säännöllisyyteen peräkkäisissä ESF-rakenteissa kuin FAS-bitteihin (olettaen että ikkuna ei ole pidempi kuin 772 bittipaikkaa). Käyttäen yhtä huipuista aloituskohtana ja tutkimalla edellä mainittuja 10 bittipaikkoja seuraavassa kokonaisessa 4632 bitin lohkossa oikeaa FAS-kuviota ei pitäisi löytyä, jos huippuarvo ei liittynyt FAS-signaaliin. Aloituskohdaksi voidaan vaihtaa toinen huippukohta, kunnes oikea FAS-kuvio löytyy seuraavassa kokonaisessa 4632 bitin lohkossa.
Toiseksi, voi käydä niin, että vaikka aloituskohdaksi valittiin “väärä” huippukohta, 15 seuraava kokonainen 4632 bitin lohko käsittää täysin sattumalta sellaiset 772 bitin välein sijaitsevat bittiarvot, että yhdessä ne muodostavat oikealta näyttävän FAS-kuvion. Jotta tällainen tapaus ei aiheuttaisi virheellistä ilmoitusta synkronoinnin saavuttamisesta, kuvan 3 mukaiseen menetelmään tulisi sisältyä tarkistus, jossa vastaanottava laite paikantaa löydetyn ESF-rajan avulla kyseisen ESF:n CRC-tar-20 kistussumman ja laskee sen uudestaan vertailua varten. Vain jos uudestaan laskettu tarkistussumma täsmää ESF:stä löytyneen kanssa, ilmoitetaan synkronointi saavutetuksi.
Voidaan lyhyesti tarkastella aikaa, jonka synkronoinnin saavuttaminen vie, samoin .·. kuin sen vaatimaa muistimäärää. On ilmeistä, että molemmat riippuvat summausik- ;·1’ 25 kunan pituudesta. Jos summausikkunan pituus on 772 bittipaikkaa, ikkunan siirte- '... lyyn ei ole mitään tarvetta, koska on täysin varmaa, että ikkunassa esiintyy tarkal- leen yksi FAS-huippu. Optimitilanne on se, että kun n peräkkäistä 4632 bitin lohkoa • · · y on summattu, ikkunasta löytyy yksi huippu ja seuraavan 4632 bitin lohkon vastaan- « · · '·1 ' oton aikana havaitaan oikea FAS-kuvio bittipaikoista, jotka sijaitsevat 772 bittipai- : 30 kan välein huipun sijaintikohdasta. Voidaan ilmaista synkronoinnin saavuttamiseen tarvittavaksi vähimmäisajaksi tmm * · .···. 1min ~{n+1)tESF + lCONF (1) • · · • « • · • · · • · « · • · · • · · 107673 δ missä tESF on 4632 peräkkäisen bitin vastaanottoon kuluva aika ja tcoNF on aika, jonka vastaanottava laite tarvitsee varmistaakseen, että synkronointi löytyi oikein sen jälkeen, kun se on vastaanottanut (n+l):nnen 4632 bitin lohkon.
Huonoin mahdollinen tapaus on se, että jokaisessa 772 bittiä pitkän summausikku-5 nan bittipaikassa esiintyy huippuarvo eli summaustulos, jonka itseisarvo on vähintään yhtä suuri kuin huippuilmaisutaso ja lisäksi vastaanottavan laitteen alkaessa tarkistaa niitä ottaen yhden kerrallaan aloituskohdaksi, vasta viimeinen ilmenee FAS-merkkiin liittyväksi. Huonoin tapaus vastaa synkronoinnin saavuttamisen enimmäisaikaa tmax, joka voidaan kirjoittaa 10 *max = (n + 772)½^ + 772tCONF (2)
Edellä selostetun järjestelyn muistivaatimus Mn on yksi muistipaikka jokaista sum-mausikkunan bittipaikkaa kohti niin, että ko. muistipaikan koko on riittävä, jotta siihen mahtuu etumerkillinen n yksikön summaustulos. Matemaattisesti ilmaistuna
Mn = 772(log2(») + signjbit) (3) 15 jolloin esimerkiksi jos n = 32, Mn = 4632 bittiä.
Tarkastellaan seuraavaksi summausikkunan lyhentämisen vaikutusta synkronoinnin saavuttamiseen tarvittavaan aikaan sekä muistivaatimuksiin. Oletetaan, että summausikkunan pituus on m bittipaikkaa, missä m < 772. Nyt ei ole varmaa, että summausikkunassa esiintyy FAS-kuvioon liittyvä huippuarvo yhden summauskier-20 roksen jälkeen, mutta se on kuitenkin mahdollista. Näin ollen synkronoinnin saavuttamisen vähimmäisaika pysyy samana, ja se on määritelty kaavassa (1). Enimmäis- . määrä summausikkunan siirtoja on 772/m, ja huonoin mahdollinen tapaus on se, «»· että kutakin summausikkunan siirtoa edeltää m vastaanotetun mahdollisen FAS-]···. sijainnin hukkaan mennyt tarkistus, kun summausikkunassa on esiintynyt m väärää 25 huippuarvoa. Synkronoinnin saavuttamisen enimmäisaika on • · : ?max'= [(w + w + ^esf]^72 /m + 772tC0NF (4) « · · • · · « · · * ja vaadittava muistimäärä on vain M„'= w(log2 («) + sign bit) (5) • « • · · :v. jolloin esimerkiksi jos n = 32 ja m = 64, niin Mn’ = 384 bittiä. Voidaan helposti • · 30 nähdä, että summausikkunan lyhentäminen 772:sta 64 bittipaikkaan vaikuttaa suh- • · M» » ·· • · * · · « · · • · 9 107673 teellisen merkittävästi synkronoinnin saavuttamisen enimmäisaikaan, kun se samalla pienentää vaadittavaa muistimäärää 12-kertaisesti. On kuitenkin huomattava, että käytettäessä lyhennettyä summausikkunaa täyden 722-bittipaikkaisen ikkunan ase-mesta synkronoinnin saavuttamiseen tarvittava keskimääräinen aika on hieman 5 pidempi.
Summausparametrin n ja huippuilmaisutason valinnalla on myös jonkin verran vaikutusta synkronoinnin saavuttamiseen. Parametrin n merkitys on selvästi nähtävissä kaavoista (1) - (5): mitä pienempi n:n arvo, sitä lyhyemmät kaikki lasketut ajat ja sitä vähemmän muistia tarvitaan. Jos kuitenkin n on hyvin pieni, kasvaa todennäköi-10 syys, että väärät huiput saavuttavat huippuilmaisutason, mikä varmasti pidentää keskimääräistä synkronoinnin saavuttamisaikaa. Huippuilmaisutaso liittyy siihen, kuinka herkkä synkronoinnin saavuttaminen on bittivirhesuhteelle (BER): jos sen arvo on yhtä suuri kuin n, yksi bitti virhe vastaanotetussa bittivirrassa voi aiheuttaa suhteellisen pitkän viiveen synkronoitumiseen, koska FAS-kuvioon liittyvä huippu-15 kohta saatetaan sivuuttaa ilmaisutasoa saavuttamattomana. Huippuilmaisutason alentaminen vähentää synkronoinnin saavuttamisen herkkyyttä bittivirhesuhteelle, mutta samalla se kasvattaa väärien huippujen ilmaisun mahdollisuutta.
Sopivat arvot n:lle, m:lle ja huippuilmaisutasolle löydetään edullisimmin simuloimalla tai kokeilemalla oikeilla Tl laajennetuilla ylikehyksillä. Arvojen valinta on 20 kompromissi algoritmin luotettavuuden, synkronoinnin saavuttamisen keskimääräisen ja enimmäisajan sekä vaaditun muistimäärän välillä.
Kuvassa 4 on yksityiskohtaisempi vuokaavio eräästä esimerkkimenetelmästä vastaanotetun bittivirran valittujen katkelmien autokorrelaation laskemiseksi. Autokor- .·. relaation laskeminen alkaa vaiheessa 401. Vaihe 402 vastaa “toisto” ja “osoite” • · · .!1 2’ 25 -muuttujien alustusta nollaksi; edellisen avulla pidetään kiijaa yhteensummattujen katkelmien määrästä ja jälkimmäinen ilmaisee senhetkisen bittipaikan summausik-lomassa. Vaihe 403 on varsinainen summausvaihe. Siinä “osoite”-muuttujan sen- * · ’: hetkisen arvon osoittaman muistipaikan sisältöä päivitetään +1 :llä tai -1 :llä riippuen • « · : siitä, onko sillä hetkellä luettu tulobitti 1 vai 0. Tässä oletetaan, että tulobitin hike- ··» : 30 minen tarkoittaa sen “syömistä” niin, että seuraavalla kerralla seuraava bitti on käytettävissä tulobittinä. Matemaattinen operaattori “+=” tarkoittaa päivittämistä.
'·:··: esimerkiksi A += B tarkoittaa: “otetaan A:n nykyinen arvo, lisätään siihen B ja .3. tallennetaan tulos edellisen A:n arvon asemesta”. Vaihe 404 merkitsee “osoite”- » muuttujan arvon kasvattamista yhdellä niin, että tarkasteluun tulee seuraava bitti- • · · : 35 paikka summausikkunassa, ja vaiheessa 405 tarkistetaan, onko summausikkunan :: loppu saavutettu.
• · • · • · · ♦ « · ♦ 2 * · · 3 • · 10 107673
Negatiivinen löydös vaiheessa 405 merkitsee hyppyä takaisin vaiheeseen 403 ja positiivinen aiheuttaa “osoite”-muuttujan nollauksen vaiheessa 406. “Toisto”-muut-tujan arvoa kasvatetaan yhdellä vaiheessa 407, ja vaiheessa 408 tarkistetaan, onko aiottu summausmäärä saavutettu. Ellei, menetelmä haarautuu vaiheeseen 409, jol-5 loin se odottaa vastaavan m-bittisen katkelman alkua seuraavassa F-bittisessä lohkossa; aiemmin todettiin, että Tl-ESF-rakenteessa F = 4632. Tämän jälkeen menetelmä jatkuu vaiheesta 403. Positiivinen löydös vaiheessa 408 merkitsee, että senhetkinen autokorrelaatiolaskenta on valmis, mikä ilmoitetaan vaiheessa 410.
Kuvassa 5 on esitetty yksityiskohtainen vuokaavio esimerkkimenetelmästä kuvan 4 10 menetelmän mukaisesti lasketun autokorrelaation käyttämiseksi synkronoinnin saavuttamiseen. Kuten muistetaan, lohkon 410 jälkeen “osoite”-muuttujan arvo on nolla, mikä merkitsee että tarkasteltavana on summaustuloksen sisältävän muisti-lohkon ensimmäinen bittipaikka. Lisäksi palautettakoon mieliin, että lohkon 410 jälkeen bitti, joka saapuu synkronointipiirin tuloon, on ensimmäinen summausikku-15 naa seuraava bitti. Jotta saataisiin aikaan “f-siirretty tahdistus” muistissa olevan summaustuloksen ja tulossa sijaitsevien bittien välille, tulosta poistetaan f-m bittiä vaiheessa 501. Tässä f on bittipaikkojen määrä peräkkäisten FAS-bittien välillä, so. 772, ja m on summausikkunan pituus, kuten edellä todettiin. Syy mainittuun “f-siirrettyyn tahdistukseen” ilmenee seuraavasta.
20 Vaiheessa 502 tutkitaan, esiintyykö summausikkunan tarkasteltavana olevassa bitti- paikassa huippuarvo. Negatiivinen löydös merkitsee, että ‘osoite”-muuttujan arvoa verrataan m:ään vaiheessa 503, jotta nähdään, onko koko summausikkuna käyty läpi. Jos ei ole, “osoite”-muuttujan arvoa kasvatetaan yhdellä vaiheessa 504, yksi bitti poistetaan tulosta vaiheessa 505 tulon pitämiseksi “f-siirretyssä tahdistuksessa” . 25 muistiosoitteen kanssa ja palataan vaiheeseen 501. Positiivinen löydös vaiheessa ·*·.. 503 merkitsee, että summausikkunan loppu on saavutettu löytämättä oikeaa FAS- .···. huippua. Vaiheessa 506 lasketaan, kuinka monta bittiä pitäisi poistaa tulosta, jotta 0 · · : päästäisiin tilaan, missä synkronointipiirin tuloon saapuva bitti olisi jälleen aiemmin » · · L.* käytettyä summausikkunaa seuraava ensimmäinen bitti. Toisin sanoen vaihe 506 • · · ”... 30 toteuttaa edellä mainitun summausikkunan siirtämisen m bitillä. Varsinainen pois- • taminen tapahtuu vaiheessa 507, minkä jälkeen uusi autokorrelaatiolaskenta voidaan aloittaa kuvan 4 vaiheen 401 mukaisesti.
• ·
Positiivinen löydös vaiheessa 502 merkitsee, että summaustuloksessa esiintyy huip- • · · puarvo tarkasteltavana olevassa muistipaikassa. Muuttuja I nollataan vaiheessa 508.
• · · : 35 Vaiheessa 509 senhetkinen tulobitti luetaan niin, että siitä tulee vektorin FBITS I:s »·· ' *···* bitti, jossa vektorissa on yhtä monta bittiä kuin etsityssä FAS-kuviossa. Nykyisessä • · • · • · · « • · • · * ♦ · · • · 11 107673
Tl-ESF-rakenteessa FBITS-vektorissa on näin ollen kuusi bittiä. Koska muistipaikkojen ja tulobittien välillä on pidetty yllä “f-siirretty tahdistus”, senhetkinen tulobitti saapuu vastaanotetusta bittivirrasta ja on täsmälleen f bitin (tässä tapauksessa 772 bitin) päässä siitä summausikkunan kohdasta, josta juuri löytyi huippuarvo. Tämä 5 on nopein tapa aloittaa oletettujen FAS-bittien kerääminen FBITS-vektoriin.
Vaiheiden 510, 511, 512 ja 509 muodostamassa silmukassa FBITS-vektori täytetään tulovirrasta luetuilla oletetuilla peräkkäisillä FAS-biteillä. Kaikkiaan f-1 välibittiä poistetaan kullakin kerralla vaiheessa 510, koska FAS-bitit sijaitsevat f bitin välein. FBITS-vektorin täyttymisasteen seuraamiseksi muuttujaa I kasvatetaan yhdellä 10 kullakin kerralla vaiheessa 511. Mikäli tarkistus vaiheessa 512 osoittaa, että kaikkia oletettuja FAS-bittejä ei ole vielä kerätty, palataan vaiheeseen 509.
Vasta kun tarkistus vaiheessa 512 on osoittanut, että FBITS-vektori on täynnä, jatketaan vaiheeseen 513. FBITS-vektoria sen senhetkisessä muodossa verrataan tunnettuun FAS-kuvioon. Jos ne eivät täsmää keskenään, vaiheessa 514 tarkistetaan 15 onko jo kokeiltu kaikkia FBITS-vektorin kierrätyspermutaatioita. Ellei, FBITS-vektorin bittiarvoja kierrätetään yhdellä askeleella vaiheessa 515 ja uusi vertailu suoritetaan vaiheessa 513. Positiivinen löydös vaiheessa 514 merkitsee, että kaikkia kierrätyspermutaatioita on jo kokeiltu ilman tulosta, mikä tarkoittaa, että senhetkisestä muistipaikasta löytynyt huippuarvo on väärä. Tällöin palataan vaiheeseen 503.
20 Positiivinen löydös vaiheessa 513 merkitsee, että vastaanotetusta bittivirrasta, alkaen senhetkisen muistipaikan huippukohdasta, on löytynyt kuvio, joka vastaa tunnettua FAS-kuviota. On olemassa mahdollisuus, että tämä tapahtui vain sattumalta sen jälkeen, kun aloituskohdaksi oli valittu väärä huippukohta, mutta tässä oletetaan, .·. että CRC-tarkistus, jonka pitäisi paljastaa kyseisenlaatuinen virhe, on toteutettu 25 osana seuranta-algoritmia eikä nyt selostettavaa synkronointialgoritmia. Näin ollen i · · vaiheessa 516 ilmoitetaan synkronoinnin saavuttamisesta. Vaiheessa 517 päätellään ;··1 FBITS-vektorin täsmäävän kierrätyspermutaation sekä summausikkunan tunnetun • « · sijainnin ja siitä löytyneen huippukohdan osoitteen perusteella, kuinka monta bittiä : tulovirrasta on vielä poistettava, jotta päästään tarkalleen seuraavaan peräkkäisten ; 30 laajennettujen ylikehysten rajakohtaan. Varsinainen poistaminen tapahtuu vaiheessa 518 ja synkronoitumisprosessi päättyy vaiheeseen 519, missä varsinainen laajennet-'·:·1: tujen ylikehysten tahdistettu vastaanotto voi alkaa.
« 4 4 (Oletettavasti) saavutetun tahdistuksen oikeellisuuden valvomista kutsutaan myös • · · : seurannaksi. Kuvassa 6 on esitetty esimerkkinä yksityiskohtainen vuokaavio eräästä 35 seurantamenetelmästä, jota voidaan soveltaa kuvien 4 ja 5 mukaisten menetelmien • · • · • 1· · m · · • · · • · 12 107673 avulla tapahtuneen tahdistuksen saavuttamisen jälkeen. Seuranta alkaa vaiheessa 601. Vaiheessa 602 alustetaan CRC-virhelaskuri, ja vaiheessa 603 alustetaan FAS-bittivirhelaskuri sekä tunnetuntyyppinen CRC-laskenta-algoritmi, jolla lasketaan CRC-tarkistussummia Tl ESF-osille. Vaiheessa 604 tulosta poistetaan bittejä seu-5 raavaan FAS-bittiin saakka (FBIT kuvassa 6), jonka ilmaantuessa lasketaan ensimmäinen CRC-tarkistussumma ja overhead-bitit demultipleksoidaan bittivirrasta: Vaiheessa 605 tarkistetaan, onko bittivirran senhetkisellä FAS-bitillä järjestelmä-määrittelyjen mukainen arvo. Negatiivinen löydös aiheuttaa silmukan vaiheeseen 606, jossa FAS-bittivirhelaskurin arvoa kasvatetaan yhdellä merkiksi siitä, että 10 löydettiin virheellinen FAS-bitti. Muuten jatketaan vaiheeseen 607, missä vain tarkistetaan, oliko senhetkinen FAS-bitti viimeinen nykyisessä Tl laajennetussa ylike-hyksessä. Negatiivinen löydös aiheuttaa paluun vaiheeseen 604.
Vaiheessa 607 tapahtuneen positiivisen löydöksen jälkeen poistetaan riittävästi bittejä vaiheessa 608, jotta saavutetaan nykyisen Tl laajennetun ylikehyksen loppu. 15 Jälleen lasketaan CRC-tarkistussumma ja overhead-bitit demultipleksoidaan vaiheessa 608. Jos CRC-virhettä ei löydy, mahdolliset kerätyt FAS-bittivirheet jätetään huomiotta ja prosessi toistetaan alkaen vaiheesta 602 seuraavan Tl ESF:n osalta. Jos vaiheessa 609 löydetään CRC-virhe, CRC-virhelaskuria inkrementoidaan vaiheessa 610. Vaiheessa 611 tarkistetaan, onko vähintään yksi virhelaskuri ylittänyt 20 sallitun virherajan. Jos ei, prosessi toistetaan alkaen vaiheesta 603 seuraavan T i ESF:n osalta. Positiivinen löydös vaiheessa 611 merkitsee, että synkronointi laajennettuun ylikehysrakenteeseen on menetetty. Tällöin vastaanottava laite on jälleen “täydellisessä pimeydessä” siinä mielessä, että se ei tiedä mistä alkaa etsiä uutta tahdistusta, jolloin voidaan yhtä hyvin käyttää nopeinta tapaa käynnistää synkronoi- . 25 tumisprosessi, so. poistaa vain yksi bitti tulosta vaiheessa 612 ennen paluuta kuvan • » 4 vaiheeseen 401.
* · • · • ·» ;***: Kuvassa 7 on esitetty esimerkkinä eräs laitteistototeutus edellä selostettujen mene- • · · : telmien toteuttamiseksi. Ohjauslogiikka 701 on tilakone, joka on järjestetty toimi- maan kuvien 4, 5 ja 6 vuokaavioiden mukaisesti. Muisti 702, summain 703, huip- ♦ ♦ ♦ "... 30 puilmaisin 704 ja m-laskuri 705 toteuttavat välineet autokorrelaation laskemiseksi.
CRC-lohko 706 on järjestetty laskemaan CRC-tarkistussummia DVB-tekniikasta (digital video broadcasting) sinänsä tunnetulla tavalla. N-laskuria 707 ja yleislasku- * ’ ria 708 tarvitaan ESF-bittipaikkojen seuraamiseksi ja CRC- ja FAS-bittivirheiden • · · *...: laskemiseksi seurantatilan aikana.
« • · · • · · 35 Muiden lohkojen ohjaamiseksi ja niiden toiminnan hyödyntämiseksi ohjauslogiik- • · *···1 kalohkolta on yhteyksiä niihin. Huippuilmaisin 704 on järjestetty ilmoittamaan • · • ♦ • · ♦ · • · · ♦ · · • 1 13 107673 ohjauslogiikkalohkolle aina, kun se löytää summausikkunan tuloksista arvon, joka ylittää ennalta sovitun huippuilmaisutason. M-laskuri 705 on jäljestetty antamaan muistiosoitteita muistille 702. Ohjauslogiikka 701 on järjestetty antamaan nollaus ja aktivointisignaaleja laskureille 705, 707 ja 708 sekä lisäksi alkuarvoilmoituksen 5 yleislaskurille 708. Kaikki laskurit on järjestetty antamaan “laskeminen valmis” -ilmoituksen ohjauslogiikkalohkolle 701. Ohjauslogiikkalohko 701 on lisäksi järjestetty antamaan aktivointi- ja alustussignaaleja CRC-lohkolle 706, ja mainittu lohko on jäljestetty antamaan CRC-virheilmoituksia ohjauslogiikkalohkolle 701. Synkronointi saavutettu -tila on järjestetty ilmoitettavaksi erillisellä ohjauslogiikkalohkon 10 701 lähdöllä.
• · ♦ · ♦ ♦ ·# • · • ♦ • · • · · • « • · · • · # · 1 • ♦♦ « ♦ • · · • « « • · · , »I» • · · • · · ♦ · • · · • « « ♦ ♦ ♦ ♦ · · • « « • · * ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ · • ♦ ♦ « · • · ♦ · ♦ ·· « • » · » »· • ·
Claims (9)
1. Menetelmä vastaanotettuun peräkkäisistä kehyksistä koostuvaan digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi, joissa kehyksissä merkittävälle osalle kehystä on hajotettu kehyssynkronointikuvio, tunnettu siitä, että se käsittää vaiheet, joissa 5. vastaanotetaan (302) tietty määrä vakiopituisia lohkoja (303), - valitaan (304) katkelma samasta kohtaa kustakin vastaanotetusta lohkosta, - havaitaan (305, 306) säännöllisesti toistuva bittiarvo vakiona pysyvässä bittipaikassa valittujen katkelmien sisällä, -vasteena havaittuun säännöllisesti toistuvaan bittiarvoon käytetään (308, 309) 10 vastaanotetun digitaalisen signaalin vastaavaa kohtaa aloituskohtana ja paikannetaan vastaanotetusta digitaalisesta signaalista loput hajotetusta kehyssynkronointi-kuviosta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaihe, jossa havaitaan säännöllisesti toistuva bittiarvo vakiona pysyvässä bittipaikassa valittu) 1n 15 katkelmien sisällä, käsittää alavaiheet, joissa - yhdistetään (305) valitut katkelmat biteittäin yhdistelytuloksen saamiseksi, - etsitään (306) yhdistelytuloksesta huippukohtaa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alavaihe, jossa yhdistetään (305) valitut katkelmat biteittäin yhdistelytuloksen saamiseksi, 20 käsittää ala-alavaiheen, jossa suoritetaan biteittäin summaus (403, 404, 405), jossa kukin bittiarvo X muutetaan arvoksi (2 X)-1 ennen summausta.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää vaiheen, jossa reagoidaan tilanteeseen, jossa sellaista säännöllisesti esiintyvää bit-tiarvoa ei ole löydetty vakiona pysyvässä bittipaikassa valittujen katkelmien sisällä, • · • '·· 25 joka olisi johtanut siihen, että paikannetaan vastaanotetusta digitaalisesta signaalista loput hajotetusta kehyssynkronointikuviosta, vaihtamalla (307) paikkaa, josta kat-kelmat valitaan ja toistamalla patenttivaatimuksen 1 vaiheet. ··· « · 1
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää • · · vaiheet, joissa 30 a) vastaanotetaan (302) tietty määrä vakiopituisia lohkoja (303) ja vahtaan katkelma *: : (304) samasta kohtaa kustakin vastaanotetusta lohkosta, • · · b) havaitaan (305, 306, 502) vielä havaitsematon säännöllisesti toistuva bittiarvo :·1.·. vakiona pysyvässä bittipaikassa valittujen katkelmien sisällä ja ellei enempää vielä • · • · · • · • · • · « • · • · • · · · • · 1 • · · • · 107673 havaitsemattomia säännöllisesti toistuvia bittiarvoja löydetä (503, 506, 507) hypätään vaiheeseen g), c) käytetään vastaanotetun signaalin mainittua vakiona pysyvää bittipaikkaa vastaavaa bittipaikkaa aloituskohtana ja luetaan (509) bittiarvo siitä, 5 d) luetaan (510, 511, 512) bittiarvot niistä myöhemmistä vastaanotetun digitaalisen signaalin kohdista, jotka myös sisältävät hajotetun kehyssynkronointikuvion bittejä, jos mainittu aloituskohtana käytetty bittipaikka sisältää niitä, e) verrataan (513) tunnettua kehyssynkronointikuviota luettujen bittiarvojen jonoon ja suoritetaan toistuvasti vaiheet, joissa kierrätetään (515) tunnettua kehyssynkro-10 nointikuviota ja verrataan (513) tunnettua kehyssynkronointikuviota luettujen bittiarvojen jonoon, kunnes joko löydetään vastaavuus (516) tunnetun kehyssynkronointikuvion ja luettujen bittiarvojen jonon välillä, jossa tapauksessa suoritetaan vahvistustarkistus, tai kaikkia tunnetun kehyssynkronointikuvion kierrätyspermu-taatioita on verrattu luettujen bittiarvojen jonoon (514), 15 fl) mikäli mainittu vahvistustarkistus vahvistaa, että synkronointi on todella saavutettu, ilmoitetaan synkronointi saavutetuksi ja keskeytetään menetelmä (517, 518, 519), f2) mikäli mainittu vahvistustarkistus epäonnistuu tai mikäli kaikkia tunnetun kehyssynkronointikuvion kierrätyspermutaatioita on verrattu luettujen bittiarvojen 20 jonoon löytämättä vastaavuutta, aloitetaan uudestaan vaiheesta b), g) siirretään kohtaa, josta katkelmat valitaan, valittujen katkelmien pituuden verran ja aloitetaan uudestaan vaiheesta a).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vahvistustar-kistuksen suorittamisvaihe käsittää alavaiheen, jossa lasketaan tarkistussumma (604, 25 608) ottamalla huomioon sellaiset vastaanotetun digitaalisen signaalin osat, joiden *.i.: sijainti digitaalisessa signaalissa määräytyy niiden kohtien perusteella, joista maini- • 1·· tut bittiarvot luetaan. ·«· • · • 2
7. Vastaanottava laite digitaalisen signaalin vastaanottamiseksi ja vastaanotet- • · · *...' tuun peräkkäisistä kehyksistä koostuvaan digitaaliseen signaaliin synkronoitumisek- 30 si, joissa kehyksissä merkittävälle osalle kehystä on hajotettu kehyssynkronointiku- '·1 2 vio, tunnettu siitä, että se käsittää -muistivälineet (702) vastaanotetuista vakiopituisista kehyksistä vakiokohdasta *: : otetuista katkelmista koostuvan yhdistelmän tallentamiseen, •3t - havainnointivälineet (704) säännöllisesti samassa bittipaikassa toistuvan bittiarvon : · ’ ·. 35 havaitsemiseksi tallennetussa yhdistelmässä, • · • « • · · • · • · • · · *· • « • · · · • · 1 2 • · · 3 • · 107673 - ohjausvälineet (701) havaitun säännöllisesti toistuvan bittiarvon sijaintia vastaavan vastaanotetun digitaalisen signaalin kohdan käyttämiseksi aloituskohtana ja loppuosan hajautetusta kehyssynkronointikuviosta paikantamiseksi vastaanotetusta digitaalisesta signaalista.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen vastaanottava laite, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää vahvistustarkistusvälineet (706) sen vahvistamiseksi, että hajotettu kehyssynkronointikuvio on oikein paikannettu vastaanotetusta digitaalisesta signaalista.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen vastaanottava laite, tunnettu siitä, että maini-10 tut vahvistustarkistusvälineet käsittävät tarkistussummalaskimen (706).
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI992076A FI107673B (fi) | 1999-09-28 | 1999-09-28 | Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi |
EP00120718A EP1089471A3 (en) | 1999-09-28 | 2000-09-22 | Method and arrangement for synchronizing into a digital signal and maintaining synchronization |
US09/672,193 US6771727B1 (en) | 1999-09-28 | 2000-09-28 | Method and arrangement for synchronizing into a digital signal and maintaining synchronization |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI992076A FI107673B (fi) | 1999-09-28 | 1999-09-28 | Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi |
FI992076 | 1999-09-28 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI19992076A FI19992076A (fi) | 2001-03-28 |
FI107673B true FI107673B (fi) | 2001-09-14 |
Family
ID=8555363
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI992076A FI107673B (fi) | 1999-09-28 | 1999-09-28 | Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6771727B1 (fi) |
EP (1) | EP1089471A3 (fi) |
FI (1) | FI107673B (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US7430196B2 (en) | 2005-01-14 | 2008-09-30 | Nokia Corporation | Transmission systems |
Family Cites Families (13)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2217872B1 (fi) * | 1973-02-12 | 1976-05-14 | Cit Alcatel | |
FR2482806A1 (fr) | 1980-05-19 | 1981-11-20 | France Etat | Procede et dispositif de synchronisation de signal numerique |
FR2548490A1 (fr) * | 1983-06-30 | 1985-01-04 | Thomson Csf | Circuit programmable de transformation serie-parallele d'un signal numerique, et son application a un recepteur de signaux video numeriques |
ATE66556T1 (de) * | 1986-09-29 | 1991-09-15 | Siemens Ag | Verfahren zur rahmensynchronisierung der vermittlungsstelle eines pcm-zeitmultiplexfernmeldesystems. |
JPH0758971B2 (ja) | 1989-09-07 | 1995-06-21 | 株式会社東芝 | 通信制御装置 |
US5301195A (en) | 1991-03-29 | 1994-04-05 | Nec Corporation | Circuit for multiframe synchronization |
JP2970717B2 (ja) | 1992-03-17 | 1999-11-02 | 三菱電機株式会社 | フレ−ム同期回路 |
US5557614A (en) | 1993-12-22 | 1996-09-17 | Vlsi Technology, Inc. | Method and apparatus for framing data in a digital transmission line |
US5615237A (en) | 1994-09-16 | 1997-03-25 | Transwitch Corp. | Telecommunications framer utilizing state machine |
US5621773A (en) | 1996-03-08 | 1997-04-15 | Lsi Logic Corporation | Method and apparatus for fast synchronization of T1 extended superframes |
US5854794A (en) | 1996-12-16 | 1998-12-29 | Ag Communication Systems Corporation | Digital transmission framing system |
US5974104A (en) | 1997-02-13 | 1999-10-26 | Lsi Logic Corporation | Data frame synchronizer for serial communication system |
US6594327B1 (en) * | 1999-07-16 | 2003-07-15 | Cisco Technology, Inc. | Method and apparatus for interfacing to E1 or T1 networks |
-
1999
- 1999-09-28 FI FI992076A patent/FI107673B/fi active
-
2000
- 2000-09-22 EP EP00120718A patent/EP1089471A3/en not_active Withdrawn
- 2000-09-28 US US09/672,193 patent/US6771727B1/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US6771727B1 (en) | 2004-08-03 |
FI19992076A (fi) | 2001-03-28 |
EP1089471A3 (en) | 2004-01-21 |
EP1089471A2 (en) | 2001-04-04 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
Ostrovsky et al. | Universal O (congestion+ dilation+ log1+ ε N) local control packet switching algorithms | |
EP0397142A1 (en) | Parallel frame synchronization circuit | |
WO2006043186A1 (en) | Slave bus subscriber for a serial data bus | |
PT85806B (pt) | Processo para a sincronizacao de trama das estacoes de comutacao de um sistema de telecomunicacoes multiplex por divisao do tempo pcm | |
EP1381946A1 (en) | Methods and apparatus for burst toleran excessive bit error rate alarm detection and clearing | |
US3754102A (en) | Frame synchronization system | |
EP0555926B1 (en) | Method and means for detecting a routing loop in a telecommunication network | |
FI107673B (fi) | Menetelmä ja järjestelmä digitaaliseen signaaliin synkronoitumiseksi ja synkronoinnin säilyttämiseksi | |
US5644567A (en) | Line switching method and line switching apparatus | |
US5068879A (en) | Monitoring of digital transmission systems | |
US4967411A (en) | Method and apparatus for frame-bit modulation and demodulation of DS3 signal | |
FI106349B (fi) | Menetelmä ja laite syöttösykäyssarjan ilmaisemiseksi | |
EP0880248A1 (en) | Circuit for detecting synchronizing signal in frame synchronization data transmission | |
FI75705C (fi) | Kopplingsanordning foer aostadkommande av fassamstaemmighet mellan taktpulser och synkroniseringsbitar hos datagrupper. | |
JPH04284039A (ja) | 同期化パルス発生用回路装置 | |
KR970072768A (ko) | 불일치 카운트와 비교하기 위한 가변 기준치를 사용하는 동기 검출 회로 및 그 방법 | |
Even et al. | The use of a synchronizer yields the maximum computation rate in distributed networks | |
US7327689B2 (en) | Data processing equipment with multi-function trace message processor | |
KR0135335B1 (ko) | 디에스3(ds3)통신 시스템에서의 경보표시신호(ais)검출회로 | |
US20030072328A1 (en) | Framing data in a control circuit | |
RU2539967C1 (ru) | Устройство детектирования каналов видеоконференцсвязи в системах передачи с временным уплотнением | |
EP1031254B1 (en) | Bit stream synchronization | |
KR930020926A (ko) | 디지탈 교환기의 동기소스 감시 및 선택방식과 그 회로 | |
JPH03235441A (ja) | セル同期回路 | |
JP3031773B2 (ja) | スイッチの誤り監視方式 |