FI107440B - Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI107440B
FI107440B FI954770A FI954770A FI107440B FI 107440 B FI107440 B FI 107440B FI 954770 A FI954770 A FI 954770A FI 954770 A FI954770 A FI 954770A FI 107440 B FI107440 B FI 107440B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wrapping
article
rotation
plane
wrapper
Prior art date
Application number
FI954770A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI954770A0 (fi
FI954770A (fi
Inventor
Kalle Juhani Kivelae
Original Assignee
Cross Wrap Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI931596A external-priority patent/FI92809C/fi
Application filed by Cross Wrap Oy filed Critical Cross Wrap Oy
Priority to FI954770A priority Critical patent/FI107440B/fi
Publication of FI954770A0 publication Critical patent/FI954770A0/fi
Publication of FI954770A publication Critical patent/FI954770A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107440B publication Critical patent/FI107440B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B11/00Wrapping, e.g. partially or wholly enclosing, articles or quantities of material, in strips, sheets or blanks, of flexible material
    • B65B11/58Applying two or more wrappers, e.g. in succession
    • B65B11/585Applying two or more wrappers, e.g. in succession to stacked articles, e.g. pallettised loads
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01FPROCESSING OF HARVESTED PRODUCE; HAY OR STRAW PRESSES; DEVICES FOR STORING AGRICULTURAL OR HORTICULTURAL PRODUCE
    • A01F15/00Baling presses for straw, hay or the like
    • A01F15/07Rotobalers, i.e. machines for forming cylindrical bales by winding and pressing
    • A01F15/071Wrapping devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B11/00Wrapping, e.g. partially or wholly enclosing, articles or quantities of material, in strips, sheets or blanks, of flexible material
    • B65B11/02Wrapping articles or quantities of material, without changing their position during the wrapping operation, e.g. in moulds with hinged folders
    • B65B11/025Wrapping articles or quantities of material, without changing their position during the wrapping operation, e.g. in moulds with hinged folders by webs revolving around stationary articles
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01FPROCESSING OF HARVESTED PRODUCE; HAY OR STRAW PRESSES; DEVICES FOR STORING AGRICULTURAL OR HORTICULTURAL PRODUCE
    • A01F15/00Baling presses for straw, hay or the like
    • A01F15/07Rotobalers, i.e. machines for forming cylindrical bales by winding and pressing
    • A01F15/071Wrapping devices
    • A01F2015/074Mechanisms for discharging a bale from the wrapping machine

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Container Filling Or Packaging Operations (AREA)
  • Inorganic Insulating Materials (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)

Description

107440
Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi Förfarande och anordning för att veckla in ett stycke
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen menetelmään kappaleen käärimiseksi ja erityisesti menetelmään, jossa kappale kääritään kappaletta pyörittämällä, keksintö kohdistuu lisäksi patenttivaatimuksen 8 johdannon mukaiseen laitteeseen kappaleen käärimiseksi.
Aikaisemmin on ollut tunnettua kääriä kappaleita, kuten rehu-, korsi- tai massa-paaleja, erilaisia pakkauksia tai esimerkiksi kuormaavalle ladottuja pienempiä esineitä tai vastaavia kappaleita sopivalla rainamaisella kääremateriaalilla, kuten muovikalvolla tai käärefilmillä. Tällainen käärintä on suoritettu esimerkiksi siten, että työnnetään jono kappaleita niiden kulkusuunnassa käärintälaitteeseen, jossa kappaleet on saatettu kulkemaan pyörivän kehän läpi. Pyörivässä kehässä on ainakin yksi kiristyslaite, johon on sovitettu kehän mukana kappaleen ympäri pyöritettävä muovirulla, jolta muovia puretaan ja kieritetään kappaleen ulkopinnalle. Ongelmana on se, että mikäli kappaleet on erotettava toisistaan käärinnän jälkeen, jäävät kappaleiden päädyt ilman kääreen antamaa suojaa, koska ainoastaan sivupinnat saadaan käärittyä kääremateriaalilla kappaleiden ollessa käärintä-laitteessa tiukasti peräkkäin päädyt toisissaan kiinni. Jos taas kappaleita ei eroteta toisistaan, on seurauksena pitkä, raskas ja vaikeasti käsiteltävä kappale-jono, jossa on useita kappaleita peräkkäin saman käärerainan sisällä. Tämänkin paalijonon päät ovat ilman kääreen antamaa suojaa mekaanisia rasituksia ja/tai esim. sääolosuhteita ja auringonvaloa vastaan.
US-patentissa 5.184.449 (Hannen) on esitetty ratkaisu, jossa pyörivää kehää käännetään kokonaisuudessaan 90° ja täten saadaan aikaan kääre, joka tulee kierretyksi kahdessa suunnassa paletilla olevan kuorman ympärille. Ratkaisun haitta on kuitenkin monimutkainen ja raskas rakenne. Kehän kannattaminen ja «· — ylös-alas liikuttaminen vaaka-asennossa vaatii erittäin tukevaa konstruktiota ja paljon tehoa vaativia kääntövälineitä, etenkin jos käärittävät kappaleet ovat kooltaan suuria. Tällainen ratkaisu ei luonnollisestikaan ole sovelias sovellutuksiin, joissa käärintälaitetta käytetään liikutettavana yksikkönä.
Pyöreitä kappaleita, kuten pyöröpaaleja tai vastaavia on kääritty muovikalvoon yksittäin laitteilla, joissa on pyörivä pöytä ja joissa paalia pyöritetään samalla, 2 107440 kun kiristyslaite pyörittää muovia paalin ympäri. Tällaisiä laitteita on esitetty mm. EP-patenttihakemusjulkaisussa No. O 565 055, NO-patenttihakemuksessa No. 884841, GB-patenttihakemuksessa No. 2 221 203 ja SE-patentissa No. 467 248. Näillä laitteilla saadaan kuitenkin muovitettua ainoastaan yksittäisiä kappaleita, jolloin niiden kapasiteetti on huono. Lisäksi ne soveltuvat ainoastaan lieriömäisten kappaleiden käärimään.
Nykyisin on huomattu, että esimerkiksi rehu- tai korsipaalien tai vastaavien yhteydessä on pyöröpaalin muodostaminen paalauslaitteessa kapasiteetiltaan epäedullisempaa kuin suorakulmaisen särmiön muotoisen ns. "kanttipaalin" tekeminen. Kanttipaalin tai vastaavan oleellisesti nelikulmaisen kappaleen muodostavat laitteet voidaan tehdä jatkuvatoimisiksi, jolloin kappaleen muodostamista ei tarvitse pysäyttää kappaleen sidonnan ajaksi, joka sitominen vaaditaan pyöröpaaleja paalaimessa muodostettaessa. Kanttipaaleja muodostavien koneiden tehokkuus pyöröpaaleja muodostaviin koneisiin nähden onkin niin paljon suurempi, että niitä on alettu yhä useammin käyttää pyöröpaaleja muodostavien koneiden sijaan, huolimatta siitä, että muodostettujen kantikkaiden kappaleiden käärintätyö on hankalampaa. Ongelma on se, ettei sopivaa laitetta suun-taissärmiön muotoisten kappaleiden käärimiseksi rainamaisella materiaalilla ole olemassa. Useita ehdotuksia on tehty edellä mainittuja pyöreiden kappaleiden käärintään tarkoitettujen laitteiden muuttamiseksi usein erilaisin lisävarustein soveltuviksi myös kantikkaiden kappaleiden käärintään. Käyttäjät eivät kuitenkaan ole olleet tyytyväisiä tällaisten laitteiden toimintaan mm. suuren käärema-teriaalin kulutuksen ja siitä aiheutuvan epätaloudellisuuden ja käärintätyön ylei-. sen hankaluuden ja hitauden takia.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnetun tekniikan epäkohdat ja saada aikaan aivan uudenlainen ratkaisu kappaleiden käärintään rainamaisella materiaalilla, jonka ratkaisun mukaisesti kappaleiden käärintä on helppoa, kevyttä, luotettavaa ja taloudellisesti edullista.
Keksinnön tavoitteena on lisäksi saada aikaan menetelmä ja sen toteuttava laite, jonka avulla kappaleita voidaan kääriä jatkuvatoimisen kappaleen muodostuslait-teen yhteydessä siten, että käärintävaihe ei keskeytä muodostuslaitteen toimintaa ja että käärintälaite on toiminnaltaan automaattinen.
107440 3
Keksinnön tavoitteena on lisäksi saada aikaan menetelmä ja sen toteuttava väline, jonka avulla kappale voidaan kääriä samanaikaisesti kun käärintälaitetta liikutetaan ja edullisesti siten, että käärintälaitteen edellä kulkeva kappaleen muodostava laite muodostaa samanaikaisesti seuraavaa kappaletta, joka valmistuttuaan voidaan siirtää automaattisesti käärintälaitteeseen samalla kun edellistä kappaletta kääritään käärintälaitteessa, ja mikä laite automaattisesti aloittaa tämän seuraavan kappaleen käärintätyön edellisen kappaleen tultua käärityksi.
Lisäksi keksinnön tavoitteena on saada menetelmä ja sen toteuttava väline, jonka avulla kappaleen poimiminen laitteeseen voidaan helposti suorittaa. Edelleen tavoitteena on, että käärityn kappaleen poistaminen laitteesta tapahtuu helposti ja kappaletta ja käärettä vahingoittamatta.
Keksinnön eräänä toisena tavoitteena on käärintälaite, joka automaattisesti suorittaa käärinnän ja jonka toiminta häiriötilanteessa automaattisesti keskeytyy, jolloin laite vaatii vähemmän käyttäjänsä valvontaa kuin aiemmin tunnetut ratkaisut.
Keksinnön eräänä lisätavoitteena on saada aikaan laite, jonka avulla useampia kappaleita voidaan kääriä samaan kääreeseen.
Keksintö perustuu siihen perusajatukseen, että käärimällä kappale kahdessa vaiheessa kahden toisiaan vastaan oleellisesti kohtisuoran tason suuntaisesti saadaan aikaan kääre, joka peittää kappaleen kokonaisuudessaan ja joka kääre on riittävän luja kestämään siihen kohdistuvat mekaaniset ja muut rasitukset.
• · Täsmällisemmin esitettynä keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa 1...6 ja erityisesti itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle laitteelle kappaleiden käärimiseksi on pääasiallisesti tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa 7...14 ja erityisesti patenttivaatimuksen 7 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisesti laite kappaleiden, kuten korsi-, rehu-, puuvilla-, oksa-, massa- tai jätepaalien, erilaisten paletille lastattujen pakkauksien, tavaroiden tai kohteiden tai vastaavien kappaleiden käärimiseksi sopivalla rainamaisella materiaalilla, kuten muovikalvolla tai vastaavalla käsittää 4 107440 runko-osan, johonka on asennettu kappaleen vastaanottava ensimmäinen pöytä tai alusta tai vastaava väline kappaleen vastaanottamiseksi. Vastaavasti runkoon on asennettu toinen pöytä tai alusta, jolta kääritty kappale poistetaan laitteen takapäästä. Pöydät on edullisesti varustettu sopivilla nivelvälineillä ja kääntövä-lineillä, kuten hydraulisylintereillä tai vastaavilla pöytien asennon säätämiseksi. Pöytien nivelöintipiste on edullisesti niiden laitteen keskiosaan ulottuvassa päässä. Lisäksi pöydät ovat rakenteeltaan sellaisia, että kappaleet voivat liikkua niitä pitkin ainakin laitteen pituussuuntaisesti. Pöydät voivat tällöin olla esimerkiksi lyhyitä rullaratoja tai hihnakuljettimia tms. sopivaa kuljetinrakennetta. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti laitteisto käsittää lisäksi välineet käärittävän kappaleen pöydälle siirtymisen avittamiseksi ja tukemiseksi siirtämisen aikana ja välineet kappaleen poistamiseksi toiselta pöydältä.
Pöytien välille on edullisessa suoritusmuodossa asennettu käärintävälineet. Käärintävälineet on sovitettu pyörittämään ainakin yhtä kääremateriaalilähdettä kehämäisesti kappaleen ympäri ensimmäisessä, edullisesti pystysuorassa tasossa siten, että kappale tulee käärityksi koko pituudeltaan sen ensimmäisen akselin eli toisin sanoen sen ensimmäisten sivujen ympäri. Luonnollisestikin ensimmäiset käärintävälineet voidaan järjestää pyöritettäviksi kappaleen ympäri myös vaakatasossa. Käärintävälineet käsittävät ainakin yhdet jakeluvälineet, jotka on sovitettu sellaisiksi, että kääremateriaalirainan pinnan taso on helposti käännettävissä n. 90°. Järjestely voi olla esimerkiksi sellainen, että käärema-teriaalirullan akseli on käännettävissä tai että rainan tason suunta on muutettavissa sopivalla välineellä ilman rullan akselin kääntämistä.
Laite käsittää lisäksi välineet kappaleen pyörittämiseksi toisessa tasossa, joka taso on oleellisen kohtisuorassa mainittuun kääremateriaalin jakeluvälineen pyöritystasoon nähden. Pyöritykseen voidaan käyttää mitä tahansa sopivaa käyttövälinettä, kuten hydrauli- tai sähkökäyttöä tai käyttövälinettä, joka ottaa käyttövoimansa laitteen liikkeestä, kuten sopivalla välityksellä laitteen eräässä keksiinön suoritusmuodossa varusteena olevien pyörien pyörinnästä.
»· «
Erään edullisena pidetyn suoritusmuodon mukaisesti mainitut pyöritysvälineet on asennettu toiseen pöydistä siten, että ne on sovitettu sopivasti työntymään ylöspäin pöydästä, tarttumaan sopivasti kiinni kappaleeseen ja sen jälkeen pyörittämään kappaletta vaakatasossa.
5 107440
Erään toisen suoritusmuodon mukaisesti pöytään on asennettu kappaletta ylöspäin nostavat välineet ja pöydän yläpuolelle on asennettu kappaletta sen yläpuolelta tukevat ja pyörittävät välineet. Luonnollisesti tässäkin ratkaisussa kappaleen pyörimisliike voidaan vaihtoehtoisesti saada aikaiseksi sen alapuolelta.
Erään suoritusmuodon mukaisesti laite käsittää kappaleeseen sen päistä tai sen yhdeltä sivulta tai sen kahdelta vastakkaiselta sivulta kiinnitarttuvat välineet, jotka välineet on sovitettu liikuttamaan kappaletta ylöspäin ja alaspäin ja pyörittämään kappaletta sen vaakasuuntaisen pyöritysakselin ympäri.
Laite voi lisäksi käsittää välineet, joidenka avulla kappaleita voidaan asetetella päällekkäin, rinnakkain tai peräkkäin, jonka jälkeen ne voidaan kääriä yhteen kääreeseen.
Lisäksi laitteisto erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti käsittää pyörät tai joissain tapauksissa jalakset tai vastaavat välineet laitteiston liikuttamisen mahdollistamiseksi. Tällöin laite käsittää lisäksi runkoon yhdistetyn vetoaisaväli-neen vetävään välineeseen, kuten laitteen edellä kulkevaan kappaleen muodos-tuslaitteeseen tai traktoriin kytkemistä varten. Lisäksi keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti käärintälaitteen vetoaisa on kytketty kappaleen muodostavan laitteen keskelle, ts. siten, että käärintälaitteen vetoaisa sijaitsee muodostuslaitteen pituussuuntaisella keskilinjalla, joka on muodostuslaitteen pyörien välisen akselin keskivälillä. Tämän ansiosta käärintälaitteen pyörät kulkevat samoja jälkiä kuin muodostuslaitteenkin, mikä helpottaa laitteen kuljet-. tamista ja vähentää alustan painumista, ja mikä minimoi käärintälaitteen muodos- tuslaitteeseen aiheuttamat vetorasitukset. Vielä erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti vetoaisarakenne on sellainen, että se voidaan nopeasti muuttaa sopivaksi erilliseen vetolaitteeseen kytkentää varten.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti on käärintävälineiden kää-. ... rerullan akselille asennettu akselin pyörimisen havaitseva, toiminnallisesti käärin tälaitteen ohjaukseen kytketty väline, joka ilmoittaa rullan pyörinnän pysähtymi-, sestä esim. kääreen loppumisen tai katkeamisen yhteydessä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti käärintälaitteen kaikki toiminnot, kuten pöytien kallistaminen, käärintävälineiden pyörityksen ohjaus, käärinnän aloittaminen ja lopettaminen, kappaleen pyörityksen ohjaus sekä käärerullan 6 107440 asennon kääntäminen ja käärintätyökierron yleinen valvonta ovat toiminnallisesti kytketty yhteiseen ohjauslaitteeseen. Ohjauslaite voi koostua esimerkiksi erilaisista logiikoista, ohjelmoitavasta ohjainvälineestä tai sopivasti järjestetystä vent-tiilikoneistosta.
Keksinnön mukaista laitetta käytettäessä työkierto alkaa, kun esim. keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti paalauskone on muodostanut paalin, joka paalien muodostaminen on edullisesti jatkuvaa. Valmis paali poistetaan paa-laimesta ja se siirtyy kohden käärintälaitteen ensimmäistä pöytää, joka edullisesti on paalaimen poistoradan jatke laitteen ollessa kytkettynä suoritusmuodon mukaisen liikutettavan paalaimen perään.
Vaihtoehtoisesti kappale voidaan noukkia maasta eteenpäin kallistetulle ensimmäiselle pöydälle tai kappaleet voidaan tuoda käärintälaitteen ensimmäiselle pöydälle tai vastaavalle käärintätyön aloitustasolle erillisellä kuljetinvälineellä.
Tämän jälkeen kappale liikkuu käärintävälineitä kohden ja sen etureunan saavuttaessa käärintävälineet käynnistetään käärintävälineiden pyörittäminen kappaleen ympäri, jolloin kääremateriaalirullalta purettava sopiva kääremateriaali, kuten muovinen kiristekalvo tai vastaavaa kieritetään kappaleen ympärille. Kappaletta liikutetaan hitaasti eteenpäin, jolloin sen koko pituus tulee käärityksi. Tämän jälkeen kappaleeseen tartutaan edullisesti kiinni sopivilla tartuntavälineillä sen alapuolelta ja sitä aletaan pyörittämään käärintävälineiden pyöritysakselin tasoon nähden oleellisesti kohtisuorassa tasossa, jolloin kappale tulee käärityksi . kaikilta sivultaan ja kappaleen kahdelle pinnalle muodostetaan kaksinkertainen kääre. Usein on edullista pyörittää myös käärintävälineitä hitaasti niiden pyöritysakselin ympäri samalla kun kappaletta pyöritetään, jolloin kääre asettuu tasaisesti kappaleen pinnalle. Lopuksi kääre katkaistaan ja kappale poistetaan toiselta pöydältä, ja edullisesti kallistamalla pöytää taaksepäin.
.. On selvää, että kappaleen käärintä voidaan suorittaa päinvastaisessakin järjestyk sessä, ts. että ensimmäisessä vaiheessa pyöritetään kappaletta ja sen jälkeen toisessa vaiheessa kääremateriaalirullavälinettä pyöritetään kappaleen ympärillä.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja. Kappaleiden käärintätyö nopeutuu, sillä käärintätyö voidaan suorittaa samanaikaisesti seuraavan kappaleen valmistuksen, kuten paalauksen, aikana. Yhdellä keksinnön mukaisella laitteella 7 107440 on mahdollista kääriä kooltaan ja muodoltaan oleellisesti vaihtelevia kappaleita. Tarvittavien työkoneiden ja työvoiman tarve vähenee, sillä sama vetolaite, kuten traktori, voi samanaikaisesti vetää sekä muodostuslaitetta että käärintälaitetta, mikä vähentää myös alustan haitallista tiivistymistä. Työ yksinkertaistuu ja sen valvonnan tarve vähenee, sillä kappale siirtyy automaattisesti sen muodostaneelta välineeltä käärintälaitteelle ja käärintälaitteen ohjaus on sellainen, että se kykenee työskentelemään automaattisesti ennalta annettujen toimintaparamet-rien mukaisesti. Kääreellä päällystettyjen kappaleiden laatu paranee, sillä ne tulevat käärityiksi kaikilta sivuiltaan. Pieni lisähyöty seuraa tällöin myös käärittyjen kappaleiden huolitellummasta ulkonäöstä. Edelleen, kääremateriaalia kuluu huomattavasti vähemmän verrattuna tunnettuihin tekniikoihin.
Keksintöä ja sen muita kohteita ja etuja kuvataan seuraavassa esimerkinomaisesti viittaamalla samalla oheisiin piirustuksiin, joissa vastaavat viitenumerot eri kuvioissa viittaavat vastaaviin piirteisiin. Tulee ymmärtää, että seuraavan esimerkinomaisen esityksen tarkoitus ei ole rajoittaa keksintöä tässä yhteydessä esitettyihin tiettyihin muotoihin, vaan päinvastoin keksinnön on tarkoitettu kattavan kaikki muunnokset, vastaavuudet ja vaihtoehdot, jotka sisältyvät keksinnön henkeen ja piiriin, kuten oheisissa patenttivaatimuksissa on määritetty. Tälläi-seksi muunnokseksi katsotaan esimerkiksi kiinteästi kiinteän kuljetinlinjan päälle asennettu käärintälaite, jolla keksiinön mukaisesti kääritään teollisuusolosuh-teissa kappaleita, kuten esim. kuormalavalle lastattuja tavaroita.
Kuvio 1 esittää yksinkertaistetun kaaviomaisen sivukuvannon eräästä keksinnön mukaisesta käärintälaitteesta.
Kuvio 2 esittää kaaviomaisena kuvantona kuvion 1 mukaista käärintälaitetta tilassa, josssa sen pöydät ovat käännetyt kappaleen vastaanottavaan/poistavaan asentoon.
* ... Kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaista käärintälaitetta päältäpäin katsottuna.
Kuvio 4 esittää kuvion 3 laitetta edestäpäin katsottuna.
Kuvio 5 esittää erästä keksinnön toisen suoritusmuodon mukaista käärintälaitetta.
8 107440
Kuviot 6A ja 6B esittävät eräitä esimerkkejä pyörityspöydän tartuntavälineistä. Kuvio 7 esittää erästä laitetta kappaleiden pinoamiseksi.
Kuviossa 1 esitetyn, keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisen käärin-tälaitteen rungon 4 muodostaa kehikko, joka on laitteen edestä, sivulta ja päältä katsottuna olennaisesti suorakaiteen muotoinen. Rungon alaosaan on esitetyssä suoritusmuodossa laakeroitu pyöräteli 16, jonka kiinnityspiste runkoon on lähellä laitteen painopistettä painopisteen takapuolella.
Rungon 4 etuosaan on esitetyssä suoritusmuodossa nivelöity kallistettava ensimmäinen pöytä eli etupöytä 7, jonka avulla kappale 30 vastaanotetaan käärintälaitteistoon ja siirretään kehän 3 läpi. Etupöytä 7 toimii kannattavana rakenteena silloin, kun kappale vastaanotetaan suoraan kappaleen muodostavalta laitteelta tai kun laite on paikalliskäytössä, ja nostavana rakenteena silloin, kun laite on sivuhinattavana traktorissa ja paali nostetaan maasta (kuvio 2). Kallistus ja nosto tapahtuu hydraulisylinterivälineen 25 tai vastaavan avulla. Etupöydän etureunassa on lisäksi pöydän poikki ulottuva rulla 8. Mainittu rulla on varustettu piikeillä, sakaroilla tai muilla sopivilla tartunelimillä kappaleen maasta nostamisen avittamiseksi etupöydän nostoliikkeen yhteydessä, mainittu rulla toimii myös paalia pidättävänä elimenä nostovaiheen aikana estäen kappaleen putoamisen takaisin maahan. Rulla 8 on lisäksi edullista sovittaa siirtämään kappaletta etupöytää kohden, mikäli kappale 30 vastaanotetaan suoraan muodostuslaitteelta. Etupöydän etureunan alla on yksi tai useampi kannatus-. pyörä 17, jotka ovat varusteena etupöydän alareunan pitämiseksi hieman irti maasta. Etupöydän etureunan sivuilla, hieman etupöydän yläpintaa ylempänä ja osittain etupöydän etupuolella on ohjaintangot 9, jotka on taivutettu etuosastaan kulmaan ylöspäin ja kulmaan ulospäin, jolloin tuleva kappale ohjautuu helposti etupöydälle. Rungon etuosaan on vielä asennettu pyöritettävästi yläkannatin-rullavälineet 10, nii että ne ovat sopivalla korkeudella etupöydän yläpinnasta kappaleen korkeuteen nähden. Rullavälineiden tarkoituksena on estää kappaleen putoaminen päädylleen sen kulkiessa etupöydän jäljessä olevan tyhjän kohdan yli. Mainitut rullavälineet 10 voidaan korvata tai niiden lisäksi laite voidaan varustaa kuviosssa 2 esitetyllä etupöytään asennetulla tukivälineellä 26, joka käsittää kappaletta tukevan rullan 27. Mainittu tukiväline 26 tukee kappaletta sitä pöydälle siirrettäessä ja sitä ensimmäiseltä pöydältä toiselle liikutettaessa.
9 107440
Rungon takaosaan on nivelöity kallistettava toinen pöytä 13, jonka avulla kappale 30 otetaan käärittäväksi toiseen vaiheeseen, minkä jälkeen kappale lopuksi lasketaan maahan (kts. kuvio 2). Kallistus ja lasku tapahtuu hydraulisylinteri-välineen tai vastaavan avulla. Takapöydän takareunassa on lisäksi pöydän poikki ulottuva takakannatinrulla 12, joka auttaa kappaleen poistamista. Takapöydän kummallakin sivulla voi lisäksi olla kartiomaiset sivuohjainrullat 11, joiden keskinäinen etäisyys voi olla säädettävissä käärittävän kappaleen koon mukaan.
Kuviossa 1 esitetysssä suoritusmuodossa laitteen rungon yläosassa on ylhäältä alaspäin takaviistoon suuntautuva kannatusvarsi 18, jossa on laakeripesä 19 vastalevyn 6 pystysuoraa pyörimisakselia varten. Vastalevy 6 voi olla kiinnitetty kannatusvarteen myös pyörittämättömäksi, jolloin muovin ja vastalevyn välinen vain vähäinen kitka mahdollistaa kappaleen pyörittämisen, vaikka vastalevy painaakin kappaletta.
Takapöytään on sovitettu kappaleen nosto- ja pyöritysmekanismi 15, jolla kappale nostetaan sen yläpuolella olevaa vastalevyä 6 vasten ja jolla mekanismilla kappaletta pyöritetään vaakatasossa käärinnän toisessa vaiheessa. Nosto- ja pyöritysmekanismi voi vaihtoehtoisesti olla varustettu kappaleeseen kiinnitarttu-villa välineillä, esimerkiksi kuvioissa 6A ja 6B esitetyn kaltaisilla välineillä, jolloin kappaleen yläpuoliset tukivälineet ovat tarpeettomat.
Kumpikin pöytä voi olla varustettu hihnakuljettimella tai vastaavalla kuljettimella ja sen käyttölaitteella. Hihnakuljetin vetää kappaleen pöydälle ja vastaavasti . liikuttaa sitä ja työntää sen pois pöydältä. Vaihtoehtoisesti hihnakuljetin voidaan korvata toisessa tai molemmissa pöydistä rullaradalla, joka eräissä suoritusmuodoissa voi myös olla käytetty sopivien välineiden avulla.
Rungon 4 etuosaan, runkokehikon sisäpuolelle on kuviossa 4 esitetyn suoritusmuodon mukaisesti asennettu neljä ohjainpyörää 20 kukin pyöritettäväksi vaaka- - .* suoran akselin ympäri. Ohjainpyörien laakerointikohdat muodostavat laitteen < edestä katsottuna symmetrisen nelikulmion, jossa kaksi ylimmäistä pyörää ovat keskenään samassa vaakatasossa ja vastaavasti kaksi alimmaista pyörää ovat keskenään samassa vaakatasossa ja nelikulmion nurkasta nurkkaan piirretyt lävistäjät leikkaavat toisensa keskellä laitetta vaakasuunnassa katsottuna. Ohjain-pyörille 20 on asennettu käärintäelimenä toimiva pyörivä ympyrämäinen kehä 3. Kehän poikkileikkaus on esimerkiksi kehän keskustaa kohti avautuva U-profiili.
10 107440
Ohjainpyörä 20 on sovitettu sopimaan U-profiilin sisälle siten, että kehä ei voi liikkua pysty- eikä vaakasuunnassa. Mainittu kehä 3 voi ainoastaan pyöriä oh-jainpyöriensä varassa vaaka-akselinsa ympäri. Kehän 3 pyöritys tapahtuu moottorin 5 avulla, joka moottori on kiinnitetty rungon yläosaan pyörittämään kehää kehän sisäpinnasta.
Kehään 3 on kiinnitetty kaksi kehän vaaka-akselin suuntaisesti ulottuvaa tukivartta 2, jotka ulkonevat kehästä taaksepäin. Tukivarret ovat kehällä keskenään 180° päässä toisistaan. Kuhunkin tukivarteen on nivelöidysti asennettu jakaja 1, jossa on kääremateriaalirulla kappaleen käärimisestä varten. Jalajaa muovirulli-neen voidaan kääntää 90° tukivarren ja jakajan välisen nivelen ympäri. Kääntö tehdään rungossa olevalla kääntöelimellä 21 kääntämällä kääntöelin ala-asentoon ja pyörittämällä kehää 3 pyöritysakselinsa ympäri.
Kehä 3 voidaan luonnollisestikin korvata sopivalla varsivälineellä, joka on sovitettu aikaansaamaan jakajan ja/tai kääremateriaalirullan kehämäinen liike kappaleen ympäri yhdessä tasossa.
Rungon etuosan toiseen alanurkkaan on lisäksi nivelöity kaksiosainen vetoaisa-väline 14, jolla on kaksi perusasentoa. Kuvan 3 mukaisessa asennossa yhtenäisellä viivalla piirretty vetoaisaväline on käännetty kokonaan laitteen sivuun siten, että vetoaisavälineen etuosa on vetosuunnan mukainen ja vetoaisavälineen takaosa on vinossa asennossa vetosuuntaan. Tätä asentoa käytetään silloin, kun käärintälaite on sovitettu sivuhinattavaksi esimerkiksi traktorin sivulla. Katkoviivalla kuvatussa asennossa aisaväline on käännetty sisäänpäin, mutta etuosa on edelleen vetosuunnan mukainen ja sijaitsee olennaisesti käärintälaitteen pitkittäisellä keskiakselilla. Tätä asentoa käytetään silloin, kun laite on kytketty suoraan kappaleen muodostavan laitteen perään. Vetoaisavälineiden 14 asentoja kontrolloidaan runkoon ja aisavälineeseen nivelöityjen elinten 23 avulla.
Kuviossa 5 on esitetty keksinnön eräs toinen suoritusmuoto, jossa käärintäväli-neitä 31 pyöritetään vaakatasossa ja kappaletta 30 pyöritetään sen vaaka-akselin ympäri, ts. pystytasossa. Tässä keksinnön vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa käärintälaite on sijoitettu kiinteän kuljetinradan 32 päälle kahden erillisen pöydän sijasta. Laite käsittää lisäksi kuljetinradan 32 kanssa yhteistoiminnallisiksi asennetut varsivälineet 33 ja 34, jotka ovat sopivasti järjestetty liikutettaviksi kappaleen päätyjen läheisyyteen. Mainittuihin varsivälineisiin aikaansaadut „ 107440 tarrainvälineet 33' ja 34’ ovat sovitetut tarttumaan kiinni kappaleeseen. Ainakin toisessa varressa on käyttöväline 35, jonka avulla kappale on pyöritettävissä pituusakselinsa ympäri. Esitetyssä suoritusmuodossa varret nousevat ja laskevat pystysuunnassa nuolien osoittamalla tavalla kuljetinradan läpi, mutta ne voidaan myös sovittaa työntymään radan 32 päälle sen sivulta. Kääntövarren 36 päähän asennettu rullaväline 37 on käännettävissä 90° ja kääntövarsi on pyöritettävissä kappaleen ympäri puomiin 38 asennetun käyttövälineen 39 avulla.
Kuviossa 6A esitetään kaaviomaisesti eräät nosto- ja pyöritysmekanismiin asennetut välineet kappaleeseen tarttumiseksi. Kuviossa 6A Esitetty ratkaisu käsittää nostoelimen 15’, jonka läpi tarrainelimen 40 piikit 41 on sovitettu työntymään. Tarrainelin on sopivasti liikutettavissa nostopöydän suhteen siten, että piikit 41 voidaan työntää kappaleeseen pöydän läpi ja vetää siitä helposti pois nostoelimen 15' yläpintaa hyväksikäyttäen.
Kuviossa 6B esitetään kaaviomaisesti eräs tarrainelimen vaihtoehtoinen suoritusmuoto. Siinä esitetty vipuvarsimekanismi 43 on rakenteeltaan sellainen, että varsien päihin sovitetut tarrainelimet 44 on sovitettu tarttumaan kappaleen alaosaan, kuten kuormalavaan. Tällaiset erilaiset tartuntavälineet ovat sinänsä tunnettuja, ja tässä yhteydessä on olennaista se, että tartuntavälineet ovat sopivaa tyyppiä nostoelimeen asentamista slmälläpitäen.
Kuviossa 7 esitetään eräs kappaleet pinoava väline, joka käsittää kappaleeseen tarttuvan ja sitä nostavan välineen 50. Väline käsittää edelleen tartuntaelentin . . 51, jonka avulla kuljetinta pitkin saapuva kappale 30 voidaan nostaa ylös ja laskea seuraavan kuljetinta pitkin saapuneen kappaleen päälle ennen käärinnän aloittamista. Luonnollisestikin laite voidaan myös varustaa välineillä, jotka on sovitettu asettelemaan kappaleita vierekkäin tai peräkkäin tai sekä vierekkäin, päällekkäin että peräkkäin ennen käärintävaihetta.
- " Kappaleen käärintä tapahtuu seuraavasti. Kappaleen tulo etupöydälle riippuu siitä, poimitaanko kappale maasta vai otetaanko se vastaan suoraan kappaleen muodostavalta laitteelta. Mikäli kappale, kuten rehupaali tai vastaava poimitaan maasta, kallistetaan etupöytää 7 kulkusuuntaan nähden alaspäin, kunnes kanna-tuspyörät 17 osuvat maahan. Tämän jälkeen lähestytään kappaletta siten, että vetokone, kuten traktori, kulkee kappaleen sivuitse kunnes nostorulla 8 osuu kappaleeseen, jonka jälkeen aloitetaan nosto kallistamalla etupöytää takaisin sen 12 107440 vaaka-asentoa kohti. Nostorullassa olevat tartuinelimet tarttuvat kappaleeseen ja nostavat sen reunan irti maasta. Mainittua nostorullaa voidaan nyt pyörittää niin, että nostorulla kulkeutuu kappaleen etukulman ali kappaleen alapintaan, jolloin kappale samalla kulkeutuu etupöydän etureunan päälle. Kappaleen takareunan ollessa maassa ja käärintälaitteen edelleen kulkiessa kappaletta kohti, kappaleen siirto etupöydälle tehostuu. Kappaleen siirrossa pöydälle voidaan lisäksi hyödyntää kuviossa 2 esitettyä tukivälinettä 26. Lopuksi kappale vedetään kokonaisuudessaan etupöydälle hihnakuljettimella tai vastaavalla välineellä, joka muodostaa myös etupöydän pöytäpinnan. Ohjaimet 9 auttavat kappaleen ohjaamisessa.
Kun etupöytä on takaisin vaakasuorassa asennossaan, voi varsinainen käärintä alkaa. Mikäli kappale vastaanotetaan suoraan muodostuslaitteelta, kallistusta ei aina välttämättä tarvita. Kallistusta voidaan kuitenkin käyttää joissakin tapauksissa myös muodostuslaitteen syöttöportin korkeuden ja muovituslaitteen etu-pöydän korkeuden tasaamiseksi.
Kun kappale on etupöydällä sopivassa asennossa aloitetaan käärintä edullisen suoritusmuodon mukaisesti työntämällä kappale kehän 3 läpi, samalla kun vaakasuuntaista 3 pyöritetään vaaka-akselinsa ympäri. Vaihtoehtoisesti kappale voidaan työntää kääremateriaalirullan kehämäinen pyöritysliikeradan läpi, joka liikerata on määritetty sopivalla käärintävarsivälineellä tai vastaavilla välineillä. Tässä vaiheessa jakajat 1 ja siten kääremateriaalirullat ovat olleelisen vaaka-asennossa ja täten myös rullalta lähtevän materiaalirainan 22 pinta on myös olennaisesti vaakatasossa. Kehälle 3 aikaansaadut kääremateriaalirullat pyörivät kappaleen ympäri samalla kun kappale työntyy kehän läpi, jolloin rullilta 1 purkautuva kääreraina kääriytyy kappaleen sivupintojen ympärille. Ensimmäinen käärintävaihe päättyy, kun kappale on työntynyt kehän 3 läpi takapöydälle 13. Välittömästi tämän jälkeen alkaa toinen käärintävaihe, jossa kappale nostetaan nostomekanismilla 15 irti takapöydän pinnasta. Mikäli laite on varusttu ohjain-rullilla 11, siirretään ne sivuun tai kappaletta nostetaan niin paljon nostomekanismilla 15, että kappale voi pyöriä vapaasti mainitun nostomekanismin pystysuuntaisen pyöritysakselin ympäri. Mainittu nostomekanismi käsittää lisäksi välineet kappaleeseen tarttumiseksi, jolloin kappaletta ei tarvitse erityisesti tukea. Kehällä 3 olevat kääntäjät ja siten myös niillä olevat rullat käännetään 90° alkuasentoon nähden ja sen jälkeen kappaletta pyöritetään vaakatasossa nostomekanismilla 15 keskipisteensä ympäri. Pyöritysvaiheen aikana on edullista 13 107440 pyörittää myös kehää 3, minkä avulla kappaleen päädyt tulevat koko korkeudeltaan peitetyiksi. Kehää 3 pyöritetään niin paljon, että kääre menee kappaleen kulmien yli, minkä avulla kappaleen kaikkiin kulmiin tulee vähintään kaksinkertainen kääre, ts. kulmissa kääremateriaali asetetaan ainakin kahteen kerrokseen.
Vaihtoehtoisen suoritusmuodon mukaisesti kappaletta painetaan nostomekanis-min 15 avulla vastalevyä 6 vasten, jolloin mekanismin 15 ei ole välttämätöntä käsittää välineitä kappaleeseen kiinnitarttumiseksi.
Vielä erään vaihtoehtoisen suoritusmuodon mukaisesti kääremateriaalirullaa kierrätetään kappaleen ympäri vaakatossa ja kappaletta pyöritetään pystyakselin suuntaisessa tasossa.
On itsestään selvää, että edellä esitetyt ensimmäinen ja toinen käärintävaihe voidaan suorittaa myös toisessa järjestyksessä ja että välineet kappaleen pyörittämiseksi voivat olla järjestetyt myös ensimmäisen pöydän yhteyteen.
Mainitun toisen vaiheen aikana on seuraava käärittävä kappale siirretty valmiiksi etupöydälle sopivaan asentoon. Kun toinen vaihe on suoritettu, lasketaan kääritty kappale takaisin takapöydän 13 pinnalle ja sitä liikutetaan hieman etupöytää ja uutta käärittävää kappaletta kohden. Olennaisesti samanaikaisesti käännetään jakajat ja siten materiaalirainarulat 90° takaisin alkuasentoonsa, pyöritetään kehää 3 pari kierrosta ja siirretään uutta kappaletta kohti takapöytää. Tällöin kääreraina, jota ei ole vielä katkaistu, tarttuu uuden kappaleen ympärille ja uuden kappaleen käärintä voidaan aloittaa. Tässä vaiheessa lasketaan jo kääritty kappale takapöydältä maahan tai kuljetetaan eteenpäin kuljetinta pitkin. Samalla katkaistaan kääreraina jo käärityn ja seuraavan käärittävän kappaleen välistä. Mikäli raina ei katkea itsestään, ts. käärityn kappaleen liikkeen vaikutuksesta, se katkaistaan sopivilla katkaisuvälineillä. Takapöytä palautetaan alkuasentoonsa ja seuraavan kappaleen käärintä jatkuu, jolloin uusi työkierto seuraa edellistä. Tällä ' tavoin kappaleiden käärintä on jatkuva prosessi ja saavutetaan hyvä kapasiteetti.
Hyvän käärintätuloksen vuoksi on olennaista kääntää kääremateriaalirullan akselia tai kääremateriaalin pinnan tason suuntaa 90° sopivalla kääntövälineellä kahden muovitusvaiheen välissä. Tämän avulla kappaleen pinnalle aikaansaadaan kääre tai peite, jossa kääremateriaaliraina ulottuu sekä vaaka- että pystysuunnassa. Lisäksi käytetyn kääremateriaalia määrässä saavutetaan n. 30% 14 107440 säästö tunnettuihin käärintämenetelmiin nähden, joissa on tunnettujen käärintä-tekniikoiden huonon luotettavuuden takia jouduttu varmuuden vuoksi käärimään ylimääräistä käärettä kappaleen ympärille.
Materiaalirullan kääntö tapahtuu edullisesti työntämällä kuviossa 1 esitetty kään-töväline 21 ulos kohden jakajan kehämäistä rataa ja pyörittämällä jakajaa mainitun kääntövälineen ohi, jolloinka jakaja ja siinä oleva rulla kääntyy. Vastaavasti jakajan ja rullan pystysasennon palautus tapahtuu pyörittämällä jakaja uudelleen mainitun kääntövälineen ohi. Eräässä vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa palautus alkuasentoon tapahtuu muuttamalla rullavälineen kehämäisen kiertoliikkeen suuntaa ja liikuttamalla jakajaa takaisin ulostyöntyvälle kääntövälineelle jakajan kääntämiseksi. Jakja on varustettu kaasujousella tai vastaavilla välineillä rullan pidättämiseksi vakaasti siinä asennossa, johonka se kulloisessakin käärintä-vaiheessa on käännetty.
Edellä on kuvattu keksinnön erästä edullista suoritusmuotoa, mutta ammattimiehelle on selvää, että keksintö on monella muullakin tavalla muunneltavissa ja sovellettavissa oheisten patenttivaatimuksien hengen ja suojapiiriin puitteissa. On esimerkiksi ymmärrettävä, että toisen käärintävaiheen jälkeen kappale voidaan asettaa poikittain kuljettimeen nähden ja sen jälkeen kääriä sen päädyt vielä kerran. On lisäksi ymmärrettävä, että vaikka edellä olevat esimerkit kohdis-tuvatkin pääosin liikutettavaan ratkaisuun, on keksintö helposti muunneltavissa kiinteäksi ratkaisuksi, esimerkiksi teollisissa sovellutuksissa käytettäväksi ratkaisuksi.
> · · ' · «

Claims (14)

15 107440
1. Menetelmä kappaleiden käärimiseksi rainamaisella materiaalilla, joka menetelmä käsittää: kappaleen liikuttamisen pitkin alustavälineitä käärintävälineiden ohi, joilla käärintävälineillä on ainakin yhdet kääremateriaalin jakeluvälineet, käärintävälineiden ollessa jakeluvälineineen sovitettu pyörimään kappaleen ympäri ympyrämäistä rataa pitkin ensimmäisessä pyöritystasossa, ja kappaleen liike on järjestetty tapahtumaan suunnassa, joka on olennaisen kohtisuora mainittuun ensimmäiseen pyöritystasoon nähden, jolloin mainituilta jakeluväli-neiltä puretaan kääremateriaalirainaa siten, että mainitun rainan pinta on olennaisesti kohtisuorassa mainittuun ensimmäiseen pyöritystasoon nähden ja että kääremateriaalirainaa kääritään mainitun kappaleen sivujen ympärille ensimmäisessä suunnassa tässä yhdessä käärintävaiheessa, ja jakeluvälineiltä purkautuvan kääremateriaalirainan pinnan kääntämisen kahden käärintävaiheen välissä siten, että mainittu rainan pinta tulee olennaisen yhdensuuntaiseksi mainitun ensimmäisen pyöritystason kanssa, tunnettu siitä, että mainitun kääremateriaalirainan mainittu pinnan kääntäminen tulee suoritetuksi siten, että mainitut käärintävälineet pysyvät mainitussa ensimmäisessä pyöritystasossa ja että toinen mainituista kahdesta pyöritysvaiheesta muodostuu kappaleen pyörittämisestä toisessa pyöritystasossa, joka on olennaisesti kohtisuorassa mainittuun ensimmäiseen pyöritystasoon nähden, minkä avulla kappaleen ympärille saadaan aikaiseksi kääre toisessa käärintäsuunnassa, joka on olennaisen kohtisuorassa mainittuun ensimmäiseen käärintäsuuntaan nähden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kää-rintävälineitä, jotka käsittävät kehämäisen renkaan, jossa on vähintään yhdet jakeluvälineet, pyöritetään pitkin kehämäistä rataa olennaisesti pystysuorassa tasossa ja että kappaletta pyöritetään olennaisesti vaakasuorassa tasossa pöydällä, joka muodostaa osan alustavälineistä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kappale nostetaan irti alustavälineistä siten, että kappale voi pyöriä mainitussa toisessa pyöritystasossa, ja että kappaleeseen tartutaan nostovälineisiin aikaansaaduilla tartuntaelementeillä kappaleen nostovaiheiden ja mainitussa toisessa tasossa pyörityksen aikana. 16 107440
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kappale nostetaan nostovälineiliä vasten vastelevyä, jolloin kappale pidättyy nostovälineiden ja vastelevyn väliin kappaletta mainitussa toisessa pyöritys-tasossa pyöritettäessä.
5. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1 - 4 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että jakeluvälineiltä purettavan kääremateriaalin pinnan kääntäminen saadaan aikaiseksi kääntämällä jakeluvälineitä 90° käärintävaiheiden välillä, jolloin mainittu kääntäminen suoritetaan sellaisten kääntövälineiden avulla, jotka on järjestetty työntymään yhteistoiminnalliseen asentoon mainittujen jakeluväli-neiden kanssa siten, että mainitut jalkeluvälineet tulevat nivelöidysti käännetyiksi mainittujen jakeluvälineiden liikkeen avulla.
6. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 1 - 5 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että jakeluvälineitä kierrätetään hitaasti kappaleen ympäri mainitussa ensimmäisessä pyöritystasossa samalla kun kappaletta pyöritetään mainitussa toisessa pyöritystasossa.
7. Laite kappaleen käärimiseksi rainamaisella kääremateriaalilla, joka laite käsittää: ainakin yhden jakeluvälineen (1) kääremateriaalirainan (22) jakelemiseksi, kää-rintävälineet (3) jakeluvälineiden (1) pyörittämiseksi kappaleen ympärillä ensimmäisessä pyöritystasossa kääremateriaalirainan (22) käärimiseksi kappaleen ympärille samalla kun kääremateriaalirainan (22) pinnan taso pidetään olennaisen kohtisuorassa mainitun ensimmäisen pyöritystason kanssa, alustavälineet (7, 13) kappaleen (30) vastaanottamiseksi ja liikutettavaksi tukemiseksi, järjestelyn ollessa sellainen, että mainittu kappale siirretään alustavälineitä pitkin käärintävälineiden ohi suunnassa, joka on olennaisen kohtisuora mainittua ensimmäistä pyöritystasoa vasten, välineet (21) jakeluvälineiltä purettavan ... kääremateriaalirainen (22) pinnan kääntämiseksi eri käärintävaiheiden välillä siten, että kääremateriaalirainen pinta tulee olennaisesti yhdensuuntaiseksi mainitun ensimmäisen pyöritystason kanssa, tunnettu siitä, että välineet (21) pinnan kääntämiseksi on järjestetty siten, että käärintävälineet (3) pysyvät mainitussa ensimmäisessä pyöritystasossa, ja että laitteessa on lisäksi välineet (15) kappaleen pyörittämiseksi toisessa pyöritystasossa, joka on olennaisesti . kohtisuorassa mainittuun ensimmäiseen pyöritystasoon nähden. 17 107440
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että käärintäväli-neet sisältävät oleellisen pystysuoraan asetetun kehämäisen renkaan (3), joka on asennettu pyöritettävästi laitteen runko-osalle (4) asetetuille tukirullavälineil-le (20) ja joka kehämäinen rengas sisältää edullisesti lisäksi ainakin yhden renkaasta (3) ulottuvan tukivarren (2) jakeluvälineiden (1) kääntyväksi kannattamiseksi.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että alusta-välineet sisältävät ensimmäisen pöydän (7) ja toisen pöydän (13), jotka on järjestetty siten, että mainittujen ensimmäisen ja toisen pöydän (7, 13) välillä on avoin tila ja siten, että käärintävälineet (3) on sijoitettu mainittujen pöytien välille, mainitun avoimen tilan ollessa leveämpi kuin kääremateriaalirainan (22) leveys, laitteen ollessa varustettu välineillä kappleen kuljettamiseksi mainitun avoimen tilan ylitse ja välineillä (10) kappaleen tukemiseksi kappaleen liikkuessa mainitun avoimen tilan ylitse.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että pöydät (7,13) on varustettu kääntövälineillä (25), jotka on sovitettu kääntämään pöytiä siten, että pöytien käärintävälineistä (3) poispäin ulottuvat päät ovat käännettävissä kohden alustaa, niin että mainittu ensimmäinen pöytä (7) kääntyy kappaleen poimintaa varten ja mainittu toinen pöytä (13) kääntyy kappaleen poistamista varten.
11. Minkä tahansa patenttivaatimusten 7-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että alustavälineet (7,13) sisältävät välineet (15) kappaleen pyöritettäväksi nostamiseksi alustavälineiltä (7,13) ja edullisesti kappaleen (30) pyörittämiseksi mainitussa toisessa tasossa.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut * ... nostovälineet (15) käsittävät tarrainvälineet (41; 44), jotka on sovitettu tarttu maan kappaleeseen mainitussa toisessa pyöritystasossa tapahtuvan pyörityksen aikana.
13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite sisältää lisäksi vastelevyn (6), joka on sovitettu toimimaan yhdessä nostovälineiden (15) kanssa kappaleen tukemiseksi ja pyörittämiseksi. 18 107440
14. Minkä tahansa patenttivaatimusten 7-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää lisäksi välineen (50) kappaleiden (30) asettelemiseksi päällekkäin tai vierekkäin ennen käärintävaiheita.
FI954770A 1993-04-07 1995-10-06 Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi FI107440B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI954770A FI107440B (fi) 1993-04-07 1995-10-06 Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI931596A FI92809C (fi) 1993-04-07 1993-04-07 Menetelmä ja laitteisto rehupaalin muovittamiseksi
FI931596 1993-04-07
FI940646 1994-02-11
FI940646A FI940646A0 (fi) 1993-04-07 1994-02-11 Foerfarande och anordning foer att veckla in ett stycke
FI9400129 1994-03-31
PCT/FI1994/000129 WO1994022717A1 (en) 1993-04-07 1994-03-31 Method and apparatus for wrapping of an article
FI954770 1995-10-06
FI954770A FI107440B (fi) 1993-04-07 1995-10-06 Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI954770A0 FI954770A0 (fi) 1995-10-06
FI954770A FI954770A (fi) 1995-10-06
FI107440B true FI107440B (fi) 2001-08-15

Family

ID=26159481

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940646A FI940646A0 (fi) 1993-04-07 1994-02-11 Foerfarande och anordning foer att veckla in ett stycke
FI954770A FI107440B (fi) 1993-04-07 1995-10-06 Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI940646A FI940646A0 (fi) 1993-04-07 1994-02-11 Foerfarande och anordning foer att veckla in ett stycke

Country Status (13)

Country Link
US (1) US5660023A (fi)
EP (1) EP0691914B1 (fi)
JP (1) JP3415842B2 (fi)
CN (1) CN1050334C (fi)
AT (1) ATE178855T1 (fi)
AU (1) AU679977B2 (fi)
CA (1) CA2160129C (fi)
CZ (1) CZ290265B6 (fi)
DE (1) DE69417884T2 (fi)
DK (1) DK0691914T3 (fi)
FI (2) FI940646A0 (fi)
RU (1) RU2114773C1 (fi)
WO (1) WO1994022717A1 (fi)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2009133246A1 (en) * 2008-05-02 2009-11-05 Cross Wrap Oy Method and apparatus for producing wrapped bales
WO2011051572A1 (en) * 2009-11-02 2011-05-05 Cross Wrap Oy Method and apparatus for producing wrapped bales

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19612546A1 (de) * 1996-03-29 1997-11-20 Steen & Co Gmbh Bindemittel für zylindrische Ballen
US5689934A (en) * 1996-04-26 1997-11-25 Mima Incorporated Method and system for wrapping a bale
IES980029A2 (en) * 1997-07-25 1998-10-07 Comtor Limited A combined compacting and wrapping machine
CA2217075A1 (en) * 1997-10-01 1999-04-01 Oscar Frey Bale wrapping machine
IES990763A2 (en) 1999-09-09 2001-04-04 Comtor Ltd A Wrapping Method and Apparatus
JP3622078B2 (ja) * 2000-04-04 2005-02-23 松本システムエンジニアリング株式会社 荷体包装方法及びその装置
FI111455B (fi) * 2000-09-04 2003-07-31 Wrapmatic Oy Menetelmä ja laitteisto kappaleen muovittamiseksi
US20020133769A1 (en) * 2001-03-15 2002-09-19 Cowles Timothy B. Circuit and method for test and repair
JP4310581B2 (ja) 2001-10-24 2009-08-12 松本システムエンジニアリング株式会社 荷体包装方法及びその装置
US20040177597A1 (en) * 2003-03-14 2004-09-16 Philip Dougherty Bale wrapping method and apparatus
US6758028B1 (en) * 2003-04-30 2004-07-06 New Holland North America, Inc. Finishing wrapper for crop bales
FR2878455B1 (fr) * 2004-11-29 2007-06-15 Grangeon Et Fils Sa Procede de stockage de dechets ultimes preconditionnes
US7322173B2 (en) * 2005-05-19 2008-01-29 Gilles H Desnoyers Hay bale bundling apparatus and method
NL2001333C2 (nl) * 2008-02-29 2009-09-01 Zhe Heijningen B V Wikkelaar.
NL2001334C2 (nl) * 2008-02-29 2009-09-01 Zhe Heijningen B V Landbouwmechanisme.
CA2708231C (en) * 2009-07-15 2015-11-17 Wrapidrower, Llc System for handling and wrapping large bales
EP2462040B1 (en) * 2009-08-03 2013-11-20 Lantech.Com LLC Methods and apparatuses for loading and unloading by pallet truck
GB2486239A (en) * 2010-12-08 2012-06-13 Front Machinery Ltd Bale wrapping apparatus and method
CA2764476A1 (en) * 2011-01-14 2012-07-14 Groupe Anderson Inc. Wrapping machine and inline wrapper comprising the same
RU2523852C1 (ru) * 2012-11-23 2014-07-27 Общество С Ограниченной Ответственностью "Фудлайн" Способ упаковки штучных изделий и устройство для его реализации
CN105292571B (zh) * 2015-10-30 2017-10-24 江南大学 一种自动封装装置
CN106679310B (zh) * 2015-11-05 2019-05-17 苏州三星电子有限公司 一种冰箱及对物品进行自动打包的打包方法
FI127551B (fi) 2016-03-31 2018-08-31 Cross Wrap Oy Menetelmä ja laite käärittyjen paalien tuottamiseksi
CN111034476B (zh) * 2019-12-31 2021-01-08 农业农村部南京农业机械化研究所 一种芦苇用打捆装置
CN111924174B (zh) * 2020-06-23 2022-03-04 赵顺真 一种轮胎包装设备

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4694636A (en) * 1981-03-23 1987-09-22 Burlington Industries, Inc. Horizontal bundling with variable entry and exit conveyors
GB2159489B (en) * 1984-05-25 1989-04-05 Eight Milieu Nominees Pty Ltd Silage production
IT1184905B (it) * 1985-03-13 1987-10-28 Val Mec Srl Apparecchiatura per avviluppare una confezione mediante una pellicola stirabile e successivamente retraibile a fredo e o a caldo
US4793124A (en) * 1987-06-30 1988-12-27 Anderson David W Bale wrapping machine
DE3727076A1 (de) * 1987-08-14 1989-02-23 Focke & Co Vorrichtung zum umwickeln von gegenstaenden mit einer folienbahn
GB2221203A (en) * 1988-07-27 1990-01-31 Peter Ford Bale wrapping apparatus
US4955181A (en) * 1989-10-27 1990-09-11 Liberty Industries Wipe down apparatus for stretch wrapping devices
DE69120296T2 (de) * 1990-03-14 1997-02-06 Kverneland Underhaug As Ballenwicklergerät
US5027581A (en) * 1990-05-30 1991-07-02 Hayssen Manufacturing Company Wrapping method and apparatus
FR2664565B1 (fr) * 1990-07-16 1994-05-13 Newtec International Procede et machine d'emballage de la face laterale et d'une face d'extremite d'une charge.
DE4025201C2 (de) * 1990-08-09 1996-09-26 Hannen Reiner Develog Verfahren zum Umwickeln einer Paletteneinheit mit einem Folienband sowie Vorrichtung zur Durchführung dieses Verfahrens
US5105607A (en) * 1991-01-28 1992-04-21 Gratton Robert E Method and means for wrapping bales of hay
SE9101032L (sv) * 1991-04-08 1992-06-22 Staffan Ragnar Soederberg Foerfarande och anordning foer emballering av balar daer foerpackningsfilm aeven paafoers i korsande riktning
DE4113281A1 (de) * 1991-04-24 1992-10-29 Hannen Reiner Develog Verfahren zum umwickeln eines palletierten gutstapels mit einer stretchfolie und vorrichtung zur durchfuehrung des verfahrens
FR2678896B1 (fr) * 1991-07-11 1994-02-25 Newtec International Procede et machine d'emballage des faces laterales verticale et d'extremite superieure d'une charge palettisee.
FI345U1 (fi) * 1992-04-06 1992-10-28 Nhk Keskus Oy Inslagningsanordning foer koppling vid traktorns framlastare

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2009133246A1 (en) * 2008-05-02 2009-11-05 Cross Wrap Oy Method and apparatus for producing wrapped bales
WO2011051572A1 (en) * 2009-11-02 2011-05-05 Cross Wrap Oy Method and apparatus for producing wrapped bales
US9199752B2 (en) 2009-11-02 2015-12-01 Cross Wrap Oy Method and apparatus for producing wrapped bales

Also Published As

Publication number Publication date
CZ290265B6 (cs) 2002-06-12
JPH08508223A (ja) 1996-09-03
EP0691914B1 (en) 1999-04-14
JP3415842B2 (ja) 2003-06-09
ATE178855T1 (de) 1999-04-15
WO1994022717A1 (en) 1994-10-13
AU679977B2 (en) 1997-07-17
RU2114773C1 (ru) 1998-07-10
CA2160129A1 (en) 1994-10-13
CZ262195A3 (en) 1996-02-14
FI954770A0 (fi) 1995-10-06
DK0691914T3 (da) 1999-05-03
FI954770A (fi) 1995-10-06
DE69417884T2 (de) 1999-08-26
US5660023A (en) 1997-08-26
AU6430194A (en) 1994-10-24
FI940646A0 (fi) 1994-02-11
EP0691914A1 (en) 1996-01-17
CN1050334C (zh) 2000-03-15
DE69417884D1 (de) 1999-05-20
CA2160129C (en) 2006-08-15
CN1120829A (zh) 1996-04-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI107440B (fi) Menetelmä ja laitteisto kappaleen käärimiseksi
US8230663B2 (en) Baler and wrapper combination
JP5661639B2 (ja) ベール・ラッピング機械
EP0960556B1 (en) A production method for lawn sod rolls and a device to perform the method
SE470162B (sv) Automatstyrd emballerings- och godsstaplingsanordning
US4741656A (en) Cylindrical bale feeder
US20140250831A1 (en) Method for converting a wrapping machine into a transport condition, and a wrapping machine
EP2123145B1 (en) A bale wrapping machine
US8091816B2 (en) Round cotton module opener
IE70310B1 (en) A bale wrapping machine
WO1996012399A1 (en) Procedure and apparatus for wrapping a fodder bale with plastic
EP3228178B1 (en) Bale forming system and method with a bale transfer unit comprising a bale pusher
IT201800002669A1 (it) Macchina avvolgitrice
IT201800002676A1 (it) Macchina avvolgitrice
CN114348536A (zh) 一种便于上料的建材批发转运装置
IES20070137A2 (en) Improvements in and relating to bale wrapping machines
KR101221102B1 (ko) 테이블형 베일 포장기
FI92809C (fi) Menetelmä ja laitteisto rehupaalin muovittamiseksi
FI104688B (fi) Menetelmä ja laitteisto rehupaalin käsittelemiseksi
CA1300558C (en) Cylindrical bale feeder
KR101550794B1 (ko) 베일 포장기의 베일 세움 구조
JPH1111676A (ja) 容器移載装置
IE20080391U1 (en) A bale wrapping machine

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired