FI107191B - Menetelmä ja laitteisto puutavaran kuivaamiseksi - Google Patents
Menetelmä ja laitteisto puutavaran kuivaamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI107191B FI107191B FI942486A FI942486A FI107191B FI 107191 B FI107191 B FI 107191B FI 942486 A FI942486 A FI 942486A FI 942486 A FI942486 A FI 942486A FI 107191 B FI107191 B FI 107191B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- drying
- compartment
- wood
- pieces
- individual
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F26—DRYING
- F26B—DRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
- F26B15/00—Machines or apparatus for drying objects with progressive movement; Machines or apparatus with progressive movement for drying batches of material in compact form
- F26B15/10—Machines or apparatus for drying objects with progressive movement; Machines or apparatus with progressive movement for drying batches of material in compact form with movement in a path composed of one or more straight lines, e.g. compound, the movement being in alternate horizontal and vertical directions
- F26B15/12—Machines or apparatus for drying objects with progressive movement; Machines or apparatus with progressive movement for drying batches of material in compact form with movement in a path composed of one or more straight lines, e.g. compound, the movement being in alternate horizontal and vertical directions the lines being all horizontal or slightly inclined
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F26—DRYING
- F26B—DRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
- F26B25/00—Details of general application not covered by group F26B21/00 or F26B23/00
- F26B25/001—Handling, e.g. loading or unloading arrangements
- F26B25/003—Handling, e.g. loading or unloading arrangements for articles
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Drying Of Solid Materials (AREA)
- Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
Description
107191
Menetelmä ja laitteisto puutavaran kuivaamiseksi
Keksinnön tekninen ala 5 Tämä keksintö koskee menetelmää ja laitteistoa puutavaran kuivaamiseksi, jolloin pitkänomaisia puu-kappaleita, kuten lautoja tai lankkuja, käsitellään kuivalla, lämpimällä ilmalla kuivaustilassa tapahtuvan 10 säilytyksen aikana.
Tekniikan taso
Tavanomaisessa puutavaran kuivauksessa sahalta saatavat 15 laudat tai lankut pinotaan tapuleiksi, jotka viedään tilaviin kuivaushalleihin tai -tiloihin, joissa tapuleita käsitellään verrattain pitkän aikaa kuivalla, lämpimällä ilmalla. Tarkemmin sanoen tällaiset lauta-tapulit muodostetaan useista vaakasuorista lautakerrok-20 sista, joita erottavat toisistaan tapulin aluspuut, jotka· ovat pieniä, kapeita ja hinnaltaan edullisia puu-rimoja, jotka sijoitetaan oleellisesti kohtisuoraan lautoihin nähden. Kussakin lautakerroksessa laudat sijoitetaan tietylle etäisyydelle toisistaan siten, 25 että kuiva käsittelyilma pääsee ympäröimään yksittäiset laudat sekä välipuiden muodostamien vaakasuorien ilmarakojen että kunkin kerroksen vierekkäisten lautojen kautta. Kun yksittäistä lautatapulia on pidetty kuivaustilassa riittävän kauan lautojen 30 kosteuden vähentämiseksi halutulle tasolle, tapuli . siirretään pakkausasemalle, jossa tapuli puretaan ja • laudat järjestetään kerroksittain vierekkäin sidotuiksi pakkauksiksi, jotka suojataan usein muovipeitteellä, samalla kun tapulin välipuut, sikäli kun nämä ovat 35 vielä ehjiä ja käyttökelpoisia, palautetaan sahalle uutta käyttöä varten.
* 2 107191
Tunnetun tekniikan haittoja
Yksi edellä kuvatun kuivaustekniikan useista vakavista haittapuolista on se, että tapulien ylimpien kerroksien 5 laudat muuttavat usein muotoaan kuivausprosessin aikana, mikä johtuu sahatun puutavaran luonnollisesta taipumuksesta omaksua lämpökäsittelyn yhteydessä sen puun kasvumuoto, josta lauta on sahattu. Tapulin ylimmissä kerroksissa ei lautoihin myöskään vaikuta 10 päälläolevien lautojen paino, vaan laudat voivat liikkua enemmän tai vähemmän vapaasti. Tämä merkitsee sitä, että lämpökäsittelyn aikana tapahtuva muodonmuutos voi näissä lautakerroksissa tapahtua esteettä. Tällä tavoin muotoaan muuttaneita lautoja, jotka on 15 joko hävitettävä tai lajiteltava halvempaan hintaluok kaan, voi olla 2-10 % tapulin koko lautamäärästä; tämä merkitsee huomattavaa taloudellista hävikkiä.
Tunnetun kuivaustekniikan toinen haitta on tarve 20 käyttää lautatapuleissa välipuita. Vaikka sekä tapulin rakentaminen kuivausta varten että sen purkaminen tapahtuu nykyisin useimmiten mekaanisesti, nämä kummatkin työvaiheet vaativat sekä aikaa että kustannuksia. Huomattava kustannuserä syntyy tällöin siitä, 25 että kapeita välipuita rikkoutuu helposti käsittelyn • aikana, ja ne on korvattava uusilla. Välipuiden kapeus aiheuttaa lisäksi sen, että tapulin lautakerrosten välisistä ilmaraoista tulee suhteellisen kapeita. Tästä seuraa, että kuivausilman virtaus tapulin läpi 30 on vaikeaa; toisin sanoen nopea ilmavirtaus tapulin läpi estyy.
Tunnetun tekniikan haittana on lisäksi kuivaukseen vaadittavan lämpöenergian heikko hyväksikäyttö. Vaikka 35 nykyisissä uudenaikaisissa kuivauslaitteistoissa on sinänsä erilaisia lämmönvaihtimia lämpöenergian ottamiseksi talteen kuivaustilan tai -hallin kosteasta poistoilmasta, kuivauslaitteet käyttävät kuitenkin 107191 3 huomattavia energiamääriä, mikä johtuu paitsi ilman heikosta kiertämisestä lautatapulien läpi myös siitä, että paljon energiaa häviää tapulien välisiin suuriin välitiloihin kuivauksen aikana. Esimerkkinä energian 5 häviöstä voidaan tässä yhteydessä mainita lisäksi se, että valmiiksi kuivattu lautatapuli otetaan välittömästi kuivauksen päätyttyä pois laitteistosta ja sijoitetaan ulos jäähtymään ennen pakkaamista. Tässä tilassa tapulissa olevat laudat sinänsä sisältävät 10 suuria määriä energiaa, joka vain häviää ulkoilmaan.
Keksintöaiatuksen yhteenveto Tämän keksinnön päätarkoituksena on tarjota kuivaus-15 menetelmä ja -laitteisto, joka mahdollistaa puutavaran kuivaamisen lautoina tai lankkuina ilman, että nämä muuttavat muotoaan. Toisena tarkoituksena on poistaa tapulin välipuiden tarve ja näin mahdollistaa puutavaran nopea ja tehokas käsittely sahan ja kuivauslait-20 teiston jälkeisen pakkausaseman välisessä käsittely prosessissa. Lisäksi tarkoituksena on vähentää kuivauksen yhteydessä tarvittavan energian määrää.
Nämä tarkoitukset saavutetaan seuraavissa patentti-25 vaatimuksissa määritellyn menetelmän ja laitteiston : avulla.
Oheisten piirustusten lvhvt kuvaus 30 Piirustuksissa • kuva 1 esittää kaaviona keksinnön mukaisen laitteen pitkittäisleikkausta, 35 kuva 2 esittää kuvan 1 leikkausta II-II, 107191 4 kuva 3 on suurennettu perspektiivikuvanto, joka esittää kaaviona kuivaustilan puutavara-osastoa, 5 kuva 4 on suurennettu, leikattu sivukuvanto, joka esittää em. puutavaraosastoa rajaavaa välielementtiä, ja kuva 5 on tasokuvanto, joka esittää em. väli- 10 elementin osasuurennosta ylhäältäpäin nähtynä.
Keksinnön edullisen suoritusmuodon yksityiskohtainen kuvaus 15
Kuvissa 1 ja 2 on viitenumerolla 1 merkitty runkorakennetta, johon on järjestetty useita peräkkäin sarjaan sijoitettuja kuivaustiloja 2 ja vastaavasti 3, joista ensin mainittu tyyppi on tarkoitettu lautojen 2 0 eli enintään 32 mm:n vahvuisen puutavaran kuivaukseen, kun taas toinen tyyppi on tarkoitettu lankkujen eli vähintään 32 mm:n vahvuisen puutavaran kuivaukseen. Kukin kuivaustila 2, 3 on erikseen yhteydessä toisaalta kaikille kuivaustiloille yhteiseen kanavaan 4 kuivan, 25 lämpimän tuloilman johtamiseksi kuivaustiloihin ja toisaalta kaikille kuivaustiloille yhteiseen kanavaan 5 kostean poistoilman johtamiseksi pois kuivaustiloista. Tuloilmakanavan 4 kussakin yksittäiseen kuivaus-tilaan 2, 3 johtavassa haarassa on venttiili tai säätö-30 pelti 6 kyseiseen kuivaustilaan tulevan ilmavirtauksen sulkemiseksi ja/tai säätämiseksi. Vastaavasti poisto-ilmakanavaan 5 on kuivaustiloista tuleviin haaroihin järjestetty venttiilit tai säätöpellit 7 kuivaustiloista poistuvan ilmavirtauksen sulkemiseksi ja/tai säätä-35 miseksi. Kuten kuvasta 2 käy ilmi, poistoilmakanava 5 on yhteydessä erilliseen runkorakenteeseen tai tilaan 8 (joka sinänsä voi olla sisäänrakennettu runkoon 1), johon on järjestetty kaaviomaisesti esitetty poltto- 107191 5 moottori 9, joka julkaisusta WO 88/09471 tunnetulla tavalla käsittää lämmönvaihtimeen sisältyvän pakokaasu-kanavan (ei esitetty). Lämmönvaihdin lämmittää ilman, joka sen läpi kuljettuaan johdetaan kuivana, lämpimänä 5 tuloilmana tuloilmakanavan 4 kautta kuivaustiloihin.
Tässä julkaisusta WO 88/09471 sinänsä tunnetussa sovi-telmassa moottorin 9 palamisilma siis muodostuu kosteasta, tuloilmaan nähden jonkin verran jäähtyneestä poisto ilmasta, joka poistuu kuivaust iloista. Keksinnön 10 mukaisen laitteiston edullisen suoritusmuodon mukaan tätä polttomoottoria 9 voidaan hyödyntää käyttövoimana sähkögeneraattorissa sähköenergian synnyttämiseksi, jota voidaan käyttää koneiden, esimerkiksi kuivaus-laitteiston yhteydessä toimivan sahan yhteydessä (ei 15 esitetty). Runkorakenne tai tila 8 käsittää lisäksi tarvittavat puhaltimet poistoilman imemiseksi poisto-kanavan 5 kautta kuivaustiloista ja tuloilman puhaltamiseksi niihin tuloilmakanavan 4 kautta.
20 Runkorakenteeseen 1 on järjestetty yläkuljetin 10 ja alakuljetin 11. Yläkuljetin on järjestetty vastaanottamaan tuoretta tai kuivaamatonta puutavaraa sopi-vimmin suoraan sahalta sieltä tulevan purkauskuljet-timen 12 välityksellä. Kuljetin 10 voi käytännössä 25 olla tunnetun tyyppinen kuljetin, jossa on useita koukkuja tai koukunmuotoisia pidikkeitä 13 (ks. kuva 3), jotka riippuvat yhden tai useamman päättymättömän ketjun alaosasta, jolloin lauta tai lankku 14 on mainittujen koukkujen tai pidäkkeiden 13 varassa 30 ja se voidaan tarvittaessa työntää pois koukuilta työntöelementin 15 avulla, joka voidaan aktivoida • hetkellisesti ja joka voi olla esim. alas työnnettävä puikko. Kuvan 1 mukaisesti koukkujen 13 sarjassa vasemmalta oikealle siirrettävä lauta voidaan näin 35 ollen vapauttaa koukuilta haluttuun kohtaan kuljetti- mella kääntämällä haluttu määrä työntöelementtejä 15 tähän kohtaan, jolloin lauta, joka on järjestetty 107191 6 koukkuihin sopivasti sivuttain, putoaa alas alapuolella olevaan kuivaustilaan.
Sekä ylä- että alakuljetin kulkevat vierekkäisten 5 kuivaustilojen välisessä seinämässä olevien aukkojen läpi. Vastaavien kuivaustilojen läpi kulkevien ilmavirtausten erottamiseksi toisistaan voidaan näihin seinämissä oleviin aukkoihin käytännössä järjestää sopivat tiivisteet, esimerkiksi joustavat nauhat tai 10 kangaspalat, jotka riippuvat seinämäaukkojen yläreu noista ja siirtyvät automaattisesti syrjään, kun puutavara siirtyy kahden vierekkäisen kuivaustilan väliin.
Kuhunkin yksittäiseen kuivaustilaan 2 tai 3 on järjes-15 tetty useita toisistaan erotettuja välielementtejä 16, 16' , jotka rajoittavat useita erotettuja osastoja, joita on kuvassa 1 merkitty viitenumerolla 17. Kuvassa 3 esitetyssä esimerkissä kukin yksittäinen välielementti-sarja käsittää viisi sivusuunnassa toisistaan erotettua 20 elementtiä 16, jolloin myös seuraava sarja käsittää viisi elementtiä 16* jne. Kukin yksittäinen elementti 16, 16' käsittää akselin 18, johon on järjestetty poikkileikkausmuodoltaan pitkänomainen ja reunoiltaan pyöristetty profiili 19. Käytännössä profiili voi olla 25 ovaalin tai yleisesti ellipsin muotoinen. Akselit ovat sopivasti, esim. nivel järjestelyn avulla (ei esitetty) , käännettävissä ainakin 90°, jotta ne voidaan järjestää toisaalta asentoon, jossa poikkileikkaukseltaan tasaiset profiilit 19 ovat oleellisesti keskenään saman-30 suuntaiset kahdessa vierekkäisessä sarjassa 16, 16', jolloin elementtien rajaama tila on mahdollisimman leveä, ja toisaalta asentoon, jossa profiilin 19 pitkittäisreuna on lähestynyt vierekkäistä elementtiä osaston leveyden pienetessä. Elementtien 16, 16' 35 alapäiden alueella on pysäytyselimet 20, jotka ovat liikuteltavissa sulkuasennon, jossa ne voivat kannattaa useita päällekkäisiä lautoja tai lankkuja, ja avausasennon, jossa puutavara voi kuivauksen loputtua 107191 7 omalla painollaan pudota alas vastaavasta osastosta alakuljettimelle 11, välillä. Nämä pysäytyselimet 20 voivat käytännössä olla nivelöitäviä puikkoja, joita voidaan liikutella kullekin elementtisarjalle 16 ja 5 vastaavasti 16' yhteisen niveljärjestelmän avulla.
Kuvissa esitetyssä suoritusmuodossa välielementit 16, 16' on järjestetty pystysuoraan yläkuljettimen 10 ja alakuljettimen 11 välillä, ja ne rajoittavat vastaavien 10 kuivaustilojen pystysuoria osastoja. On sinänsä mah dollista järjestää välielementit ja niiden rajoittamat osastot tiettyyn kulmaan pystytasoon nähden edellyttäen, että osastot ovat edelleen pystysuuntaiset.
15 Kuvattu laitteisto toimii seuraavasti: Kun sahalta purkauskuljettimen 12 kautta tuleva yksittäinen lauta tai lankku tulee kuivausrunkoon 1, se kiinnittyy yläkulj ettimeen 10, tarkemmin sanottuna sen koukkupidik-keisiin 13, ja siirtyy kuvien 1 ja 3 mukaisesti vasem-20 malta oikealle. Tässä asennossa litteät profiilit 19 ovat yksittäisessä kuivaustilassa järjestettyinä toisiinsa nähden siten, että vierekkäisten profiilien välinen etäisyys eli osaston leveys on jonkin verran suurempi kuin kyseisen laudan paksuus. Kun lauta 25 siirtyy kuljettimen mukana kuivaustilan ennalta mää rättyyn osastoon, työntöelementit 15 aktivoituvat, jolloin lauta työntyy pois koukkupidikkeiltä ja putoaa alas kyseiseen osastoon. Myös tämän putoamisen aikana lauta on sivuttain siten, että saavuttaessaan osaston 30 pohjan ja kiinnittyessään pysäytyselimien 20 avulla se pysyy edelleen pystyssä kapealla sivullaan. Myöhem-"... min syötettäessä lautoja kuivaustilan eri osastoihin nämä osastot täyttyvät, ja kun kuivaustilan kaikki osastot ovat täynnä lautoja, akseleita 18 käännetään 35 siten, että litteiden profiilien 19 vapaat pitkittäis- reunat lähenevät vierekkäisiä profiilisarjoja, eli osastojen kapenemisen aikana. Tästä seuraa, että • «- pystysuuntaisessa lautakerroksessa olevat laudat 107191 8 kiinnittyvät lujasti vierekkäisten profiilien väliin. Tässä tilassa voidaan aloittaa lautojen kuivaus, tarkemmin sanottuna siten, että kyseisiin kuivaus-tiloihin johtavat venttiilit 6 ja 7 avataan halutun 5 määrän lämmintä ja kuivaa ilmaa johtamiseksi tuloilma- kanavasta 4 kuivaustilaan. Näin johdettu tuloilma voi kulkea vapaasti välielementtien 16, 16' välisten eri lautakerrosten välillä ja virrata lautojen suurempia pintoja pitkin. Kuivaustilan läpi virrannut ilma, 10 joka on saanut laudoista kosteutta ja on jonkin verran jäähtynyt, vaikka sen lämpötila onkin vielä suhteellisen korkea, poistetaan kanavan 5 kautta ja johdetaan polttomottoriin 9, jossa se syötetään palamisilmaksi. Moottorin pakokaasut johdetaan sinänsä tunnetulla 15 tavalla lämmönvaihtimen läpi, johon otetaan ulkoapäin kuivaa raitisilmaa, ja tämä lämmitetään pakokaasujen avulla siirrettäväksi edelleen tuloilmakanavaan 4 ja johdetaan kyseiseen kuivaustilaan.
20 Kun lautaerän kuivaus kuivaustilassa on saatu päätök seen, käännetään välielementit 16, 16' takaisin alku-asentoonsa, jolloin elementtien tartuntavaikutus lakkaa. Seuraavassa vaiheessa pysäytyselimet 20 käännetään sivuun, jolloin kuivatut laudat voivat 25 pudota alakuljettimelle 11, jolla ne voidaan siirtää pois runkorakenteesta tätä seuraavalle pakkausasemalle.
Keksinnön edut ovat ilmeiset. Koska laudat tai lankut pidetään kuivauksen ajan kiinnitettyinä jäykkään asen-30 toon, estetään tehokkaasti niiden kaikki muodonmuutok set. Lisäksi ei tarvita lainkaan irrallisia välipuita *L.. lautakerrosten välillä. Yksi etu on se, että kuivauksen suorittamiseen tarvittavaa energiankulutusta voidaan huomattavasti vähentää siten, että poistoilmaa, joka 35 on kuivauksen loputtua vielä suhteellisen lämmintä, ei poisteta suoraan ulkoilmaan, vaan se johdetaan polttomoottorin ja siihen liitetyn lämmönvaihtimen läpi, jolloin moottoria voidaan käyttää edullisesti 107191 9 koneisiin tarvittavan sähköenergian tuottamiseksi, esimerkiksi laitteiston yhteydessä toimivan sahan käyttämiseksi.
5 On selvää, että keksintö ei rajoitu ainoastaan edellä selostettuun ja kuvissa kaaviomaisesti esitettyyn suoritusmuotoon. Näin ollen on mahdollista muuttaa kuivausosastojen leveyttä muulla tavoin kuin kääntämällä litteitä välielementtejä. Esimerkiksi kukin 10 välielementti voidaan muodostaa kahdesta toistensa suhteen liikuteltavasta osasta, joita voidaan siirtää lähemmäksi tai kauemmaksi toisistaan, jolloin lauta-osaston leveys vastaavasti pienenee tai kasvaa. Tämä mahdollistaa toisaalta vapaasti liikkuvien lautojen 15 vastaanottamisen ja toisaalta lautojen kiinnittymisen kuivausvaiheen ajaksi. Vaikka on sinänsä edullista käyttää julkaisun WO 88/09471 mukaisesti polttomoottoria kuivaustilan tuloilman lämmittämiseksi, on käytännössä mahdollista ottaa poistoilman lämpösisältö 20 talteen käyttämällä tavanomaisia tai muuntyyppisiä lämmönvaihtimia. Edelleen on korostettava, että yksittäisiin kuivaustiloihin voidaan niiden alaosaan edullisesti järjestää suljettavat tai säädettävät raitisilman tuloaukot. Tällaisen raitisilman tulo-25 aukon kautta voidaan raitista ilmaa johtaa kuivaus- tilaan kuivauksen ja lämminilmaventtiilin 6 sulkemisen jälkeen lautojen jäähdyttämiseksi, jolloin poistoilman lämpösisältö voidaan vielä ottaa talteen lämmönvaihtimen avulla. Laitteiston ala- ja yläkuljetinta on 30 luonnollisesti mahdollista muuttaa usein eri tavoin.
Esitettyjen esimerkkien tarkoituksena on näin ollen * periaatteessa vain valaista keksinnön ajatusta eikä rajoittaa sitä millään tavoin. Tässä yhteydessä on huomattava, että ainakin yläkuljetinta voidaan ohjata 35 tietokoneen avulla, johon puukappaleiden laatua ja mittasuhteita koskevat tiedot syötetään jo lajittelu-asemalla, joka on kuivauslaitteiston lähellä toimivan • · sahan yhteydessä. On edullista, että osastot (17) 107191 10 ovat yläpäistään ylöspäin avoimet, jolloin ne voivat vastaanottaa puukappaleet ylhäältäpäin.
Claims (18)
1. Menetelmä puutavaran kuivaamiseksi, jolloin pitkänomaisia puukappaleita, kuten lautoja tai lank- 5 kuja, käsitellään kuivalla, lämpimällä ilmalla kuivaus- tilassa (2, 3) tapahtuvan säilytyksen aikana ja yksittäiset puukappaleet (14) pidetään kuivauksen aikana erillään toisistaan pystysuuntaisten, oleellisesti pystysuorassa olevien välielementtien (16, 10 16') avulla, tunnettu siitä, että puukappaleet (14) syötetään alas pystysuuntaisiin, oleellisesti pystysuoriin, välielementtien (16, 16') rajoittamiin osastoihin (17) osaston yläpuolella olevan kuljettimen (10) avulla kerroksen muodostamiseksi osastoon. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että välielementit (16, 16') johdetaan tarttumaan puukappaleisiin jäykästi, jolloin estetään niiden muodonmuutos. 20
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kutakin osastoa (17) rajoittaa kaksi keskenään erillistä sarjaa liikuteltavia välielement-tejä, että välielementit (16, 16·) pidetään syöttämisen 25 yhteydessä asennossa, jossa osaston (17) leveys on suurempi kuin puukappaleiden läpimitta, esim. paksuus, ja että kun haluttu määrä puukappaleita on syötetty, osastossa olevat välielementit siirretään tai säädetään asentoihin, joissa osaston leveys pienenee, tarkemmin 30 sanoen niin pitkälle, että näiden kummankin sarjan välielementit painautuvat samanaikaisesti puukappaleita *!!.. vasten ja tarttuvat niihin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu 35 siitä, että välielementtejä säädetään kääntämällä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen f · menetelmä, tunnettu siitä, että välielementit (16, 12 107191 16. pidetään puukappaleiden osastoon syöttämisen aikana säädettyinä tilassa, jossa osaston leveys on suurempi kuin litteiden puukappaleiden paksuus mutta pienempi kuin niiden leveys, jolloin puukappaleet 5 asettuvat osastoon sivuttain.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivauksen loputtua puukappaleet syötetään yksittäisen osaston (17) 10 alaosassa olevan aukon kautta ulos ja että ulossyöt- tämistä ohjataan ainakin yhdellä yksittäisessä osastossa olevan aukon yhteyteen järjestetyllä pysäytys-elimellä (20).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pysäytyselin (20) on liikuteltavissa toisaalta sulkuasennon, jossa se voi kannattaa useita päällekkäisiä lautoja tai lankkuja, ja toisaalta avausasennon, jossa puutavara voi kuivauksen loputtua 20 omalla painollaan pudota pois vastaavasta osastosta, välillä.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivauksen loputtua puukappaleet 25 otetaan osastoista ja siirretään pois laitteistosta, esimerkiksi pakkausasemalle, osastojen (17) alle järjestetyn kuljettimen (11) välityksellä.
9. Laitteisto puutavaran kuivaamiseksi pitkänomaisten 30 puukappaleiden, kuten lautojen tai lankkujen, muodossa, joka käsittää yhden tai useamman kuivaustilan (2, 3) sekä elimet (4, 5) suhteellisen kuivan ja/tai lämpimän tuloilman viemiseksi kuivaustilaan ja kosteamman ja/ tai kylmemmän poistoilman poistamiseksi siitä, jolloin 35 yksittäiseen kuivaustilaan (2, 3) on järjestetty useita toisistaan erotettuja sarjoja pitkittäisiä, pystysuuntaisia, sopivimmin pystysuoria välielementte- jä (16, 16'), jotka rajoittavat useita kuivaustilassa « i 107191 13 olevia erillisiä osastoja (17) , tunnettu siitä, että välielementit (16, 16') rajoittavat pystysuun taisia, sopivinunin pystysuoria osastoja (17) , joiden yläpuolelle on järjestetty kuljetin (10) yksittäisten 5 puukappaleiden syöttämiseksi yksittäisiin osastoihin.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että välielementit (16, 16') ovat liikuteltavia ensimmäisen asennon, jossa yksittäisen 10 osaston leveys on suurempi kuin puukappaleiden läpi mitta näiden esteettömän syöttämisen mahdollistamiseksi osastoon, ja toisen asennon välillä, jossa osaston leveyttä on pienennetty niin pitkälle, että kahden vierekkäisen sarjan välielementit (16, 16') painautuvat 15 puukappaleita vasten ja tarttuvat niihin niiden muodon muutoksen estämiseksi kuivauksen aikana.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että välielementit (16, 16') on 20 järjestetty käännettäviksi, jotta niitä voidaan säätää kääntämällä.
12. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kukin yksittäinen osastoa 25 rajoittava sarja välielementtejä käsittää useita, esimerkiksi viisi pitkää ja kapeaa välielementtiä (16, 16'), jotka ovat erillään toisistaan ja sopivimmin keskenään samansuuntaisia, jolloin ilma pääsee virtaamaan vapaasti vierekkäisten puutavaraosastojen 30 välissä. • k
13. Jonkin patenttivaatimuksista 9—12 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että yksittäisen osaston (17) alaosassa olevan aukon yhteyteen on järjes- 35 tetty ainakin yksi pysäytyselin (20).
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että pysäytyselin (20) on liikutel- 107191 14 tavissa toisaalta sulkuasennon, jossa se voi kannattaa useita päällekkäisiä lautoja tai lankkuja, ja toisaalta avausasennon, jossa puutavara voi kuivauksen loputtua omalla painollaan pudota pois vastaavasta 5 osastosta, välillä.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että osastojen (17) alapuolelle on järjestetty kuljetin (11), jonka tarkoituksena on 10 vastaanottaa puukappaleet kuivauksen loputtua osastojen alle ja siirtää ne edelleen pois laitteistosta esim. pakkausasemalle.
16. Jonkin patenttivaatimuksista 9—15 mukainen 15 laitteisto, tunnettu siitä, että se käsittää useita peräkkäin sarjaan järjestettyjä kuivaustiloja (2, 3), jotka ovat kukin yhteydessä kaikille kuivaustiloille yhteiseen kanavaan (4) kuivan, lämpimän tuloilman johtamiseksi kuivaustiloihin ja toisaalta kaikille 20 kuivaustiloille yhteiseen kanavaan (5) kostean poisto- ilman johtamiseksi pois kuivaustiloista, ja että toisaalta kunkin yksittäisen kuivaustilan (2, 3) ja toisaalta sekä mainitun tuloilmakanavan (4) että mainitun poistoilmakanavan (5) välille on järjestetty 25 venttiilit (6, 7) kyseiseen kuivaustilaan tulevan ja vastaavasti siitä poistuvan ilmavirtauksen sulkemiseksi ja/tai säätämiseksi.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen laitteisto, 30 tunnettu siitä, että poistoilmakanava (5) on järjes- tetty johtamaan kostea poistoilma kuivaustiloista (2, . 3) palamisilmana polttomoottoriin (9), esim. diesel moottoriin, joka käsittää poistoilmakanavan, joka on lämmönvaihtimessa ilman lämmittämiseksi, jolloin ilma 35 johdetaan lämmönvaihtimen läpi ja edelleen mainittuun tuloilmakanavaan kuivaustilojen tuloilmaksi. 107191 15
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että polttomoottori (9) on järjestetty käyttämään sähkögeneraattoria sähkövoiman tuottamiseksi, jota voidaan hyödyntää koneiden käyt-5 tämiseksi, esim. kuivauslaitteiston yhteydessä toimi valla sahalla. • · ^ · 107191 16
Applications Claiming Priority (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9001919A SE469354B (sv) | 1990-05-29 | 1990-05-29 | Foerfarande och anlaeggning foer torkning av virke |
SE9001919 | 1990-05-29 | ||
SE9100809 | 1991-11-28 | ||
CA2117307 | 1991-11-28 | ||
PCT/SE1991/000809 WO1993011397A1 (en) | 1990-05-29 | 1991-11-28 | A method and device for drying of timber |
CA002117307A CA2117307A1 (en) | 1990-05-29 | 1991-11-28 | A method and device for drying of timber |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI942486A0 FI942486A0 (fi) | 1994-05-27 |
FI942486A FI942486A (fi) | 1994-07-19 |
FI107191B true FI107191B (fi) | 2001-06-15 |
Family
ID=25677079
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI942486A FI107191B (fi) | 1990-05-29 | 1994-05-27 | Menetelmä ja laitteisto puutavaran kuivaamiseksi |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5513444A (fi) |
CA (1) | CA2117307A1 (fi) |
FI (1) | FI107191B (fi) |
RU (1) | RU2092756C1 (fi) |
SE (1) | SE469354B (fi) |
WO (1) | WO1993011397A1 (fi) |
Families Citing this family (13)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
AU9456998A (en) | 1998-10-04 | 2000-04-26 | Brainwave Cardio-Vascular Technologies Ltd. | Flexible expandable sheet stent and technology of its manufacturing |
WO2001008598A1 (en) | 1999-08-03 | 2001-02-08 | Brainwave Cardio-Vascular Technologies Ltd. | Temporary prosthesis |
WO2003037107A2 (en) * | 2001-11-01 | 2003-05-08 | David Reznik | Heat treatment of wood by electricity |
RU2191330C1 (ru) * | 2001-12-13 | 2002-10-20 | Феоктистов Евгений Ильич | Способ сушки досок |
RU2191331C1 (ru) * | 2001-12-13 | 2002-10-20 | Феоктистов Евгений Ильич | Способ сушки досок |
RU2191332C1 (ru) * | 2001-12-13 | 2002-10-20 | Феоктистов Евгений Ильич | Способ сушки досок |
AT413057B (de) * | 2003-06-13 | 2005-10-15 | Muehlboeck Kurt | Vorrichtung zum trocknen oder dämpfen von gestapeltem holz in einem behandlungsraum |
US8353973B2 (en) * | 2008-05-15 | 2013-01-15 | Tharpe Jr Johnny M | Apparatus, system, and method for producing bio-fuel utilizing concentric-chambered pyrolysis |
US8206471B1 (en) | 2008-05-15 | 2012-06-26 | American Bio Energy Converting Corp. | Systems, apparatus and methods for optimizing the production of energy products from biomass, such as sawmill waste |
US9464234B1 (en) | 2008-05-15 | 2016-10-11 | John M. Tharpe, Jr. | Systems, apparatus and methods for optimizing the rapid pyrolysis of biomass |
US9447325B1 (en) | 2013-03-12 | 2016-09-20 | Johnny Marion Tharpe, Jr. | Pyrolysis oil composition derived from biomass and petroleum feedstock and related systems and methods |
US9068121B1 (en) | 2013-03-13 | 2015-06-30 | Johnny Marion Tharpe, Jr. | Systems, apparatus and methods for optimizing the pyrolysis of biomass using thermal expansion |
CN113865290B (zh) * | 2021-12-02 | 2022-02-25 | 诸城市松源木业有限责任公司 | 一种原木干燥设备 |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE474071C (de) * | 1929-03-26 | Georg Langheinrich | Vorrichtung zum Trocknen von Brettern | |
AU533055B2 (en) * | 1978-02-09 | 1983-10-27 | Commonwealth Scientific And Industrial Research Organisation | Vertical continuous feed timer kiln |
US4299036A (en) * | 1979-06-08 | 1981-11-10 | Midland-Ross Corporation | Oven with a mechanism for cascading heated gas successively through separate isolated chambers of the oven |
US4663860A (en) * | 1984-02-21 | 1987-05-12 | Weyerhaeuser Company | Vertical progressive lumber dryer |
-
1990
- 1990-05-29 SE SE9001919A patent/SE469354B/sv not_active IP Right Cessation
-
1991
- 1991-11-28 CA CA002117307A patent/CA2117307A1/en not_active Abandoned
- 1991-11-28 US US08/244,539 patent/US5513444A/en not_active Expired - Fee Related
- 1991-11-28 WO PCT/SE1991/000809 patent/WO1993011397A1/en active IP Right Grant
- 1991-11-28 RU RU9194026786A patent/RU2092756C1/ru active
-
1994
- 1994-05-27 FI FI942486A patent/FI107191B/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI942486A0 (fi) | 1994-05-27 |
SE469354B (sv) | 1993-06-21 |
SE9001919L (sv) | 1991-11-30 |
US5513444A (en) | 1996-05-07 |
CA2117307A1 (en) | 1993-06-10 |
RU2092756C1 (ru) | 1997-10-10 |
SE9001919D0 (sv) | 1990-05-29 |
FI942486A (fi) | 1994-07-19 |
WO1993011397A1 (en) | 1993-06-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI107191B (fi) | Menetelmä ja laitteisto puutavaran kuivaamiseksi | |
US6438862B1 (en) | Drying apparatus for coffee beans and similar crops | |
US20030079363A1 (en) | Apparatus for bulk drying of sliced and granular materials | |
CA1129638A (en) | Vertical continuous feed timber kiln | |
US20070240328A1 (en) | Continuous air flow dehydrator and method for improved energy efficiency | |
US4106215A (en) | Wood impingement dryer | |
RU2237720C2 (ru) | Машина для кондиционирования слоистых гибких изделий, например, промышленных кож и шкур | |
CA2668451C (en) | Apparatus and method for the uniform drying of board materials | |
US5197201A (en) | Process for drying timber | |
WO2013182744A2 (en) | Dryer and method for drying material | |
KR102320322B1 (ko) | 열풍순환식 수분함유물 건조장치 및 이를 이용한 건조방법 | |
US20020121028A1 (en) | High-efficiency drying kiln particularly for wood-like material | |
CA1091550A (en) | Plate design for hot press | |
FI117126B (fi) | Menetelmä palonsuoja- ja biosidikoostumuksen käyttämiseksi puutavaran sekä puun ja orgaanisten raaka-aineiden käsittelyyn puutavarakuivaamoissa tai erillisissä tiloissa tai tuotanto-prosesseissa | |
CA2409066A1 (en) | Apparatus for bulk drying of sliced and granular materials | |
FI74137B (fi) | Foerfarande foer att arrangera cirkulation av torkluften i virkestorkar. | |
WO1999060317A1 (en) | Method and plant for drying of cut/pelletized material, in particular animal and/or vegetable feed-stuff, nutrient etc. | |
CN111789171B (zh) | 一种茶叶雨水青及露水青处理装置 | |
CN117433265A (zh) | 一种板材自动热风干燥机及其温度和湿度控制系统 | |
RU2032875C1 (ru) | Установка для сушки изделий | |
RU2280827C2 (ru) | Способ сушки пиломатериалов и устройство для его осуществления | |
CA1091551A (en) | Method for veneer redrying and handling | |
KR100232695B1 (ko) | 농수산물용 다단식 밑바람열풍순환 건조장치 | |
WO2005054765A1 (en) | Timber drying method and apparatus | |
JPS6050371A (ja) | 単板乾燥装置 |