FI101582B - Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä - Google Patents

Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI101582B
FI101582B FI912155A FI912155A FI101582B FI 101582 B FI101582 B FI 101582B FI 912155 A FI912155 A FI 912155A FI 912155 A FI912155 A FI 912155A FI 101582 B FI101582 B FI 101582B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cell
frequency
communication system
radio telephone
cells
Prior art date
Application number
FI912155A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI101582B1 (fi
FI912155A0 (fi
Inventor
Dennis Ray Schaeffer
Original Assignee
Motorola Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Motorola Inc filed Critical Motorola Inc
Publication of FI912155A0 publication Critical patent/FI912155A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI101582B1 publication Critical patent/FI101582B1/fi
Publication of FI101582B publication Critical patent/FI101582B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W16/00Network planning, e.g. coverage or traffic planning tools; Network deployment, e.g. resource partitioning or cells structures
    • H04W16/02Resource partitioning among network components, e.g. reuse partitioning
    • H04W16/12Fixed resource partitioning
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W16/00Network planning, e.g. coverage or traffic planning tools; Network deployment, e.g. resource partitioning or cells structures
    • H04W16/02Resource partitioning among network components, e.g. reuse partitioning
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W16/00Network planning, e.g. coverage or traffic planning tools; Network deployment, e.g. resource partitioning or cells structures
    • H04W16/24Cell structures

Description

101582
Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejär j estelmä Tämä keksintö liittyy yleisesti solukkoradiopuhe-lin-viestiliikennejärjestelmiin ja erityisesti solukkojär-5 jestelmissä käytettäviin epäsymmetrisiin jälleenkäyttökaa-voihin.
Nykyisissä solukkoradiopuhelin-viestiliikennej är-jestelmissä solu tyypillisesti sisältää kuusi suunta-antennia, jotka sijaitsevat solun keskellä ja jotka kukin 10 säteilevät solun 60° sektoriin. Useita tällaisia soluja on yhdistetty, ja ne muodostavat solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmän. Tämä kaupunkialueen peittävä solukkojärjestelmä sallii matkapuhelimien olla yhteydessä maayhteyksiä käyttäviin verkkoihin kuljettaessa alueen 15 kautta.
Matkapuhelimien ja solukkojärjestelmän välinen viestiliikenne suoritetaan käyttäen joko digitaalista tai analogista siirtotekniikkaa. Digitaalinen menetelmä digitalisoi informaation ennen lähettämistä. Analoginen siir-20 totekniikka on vallitseva käytössä oleva järjestelmä, kun taas digitaalista ollaan nyt saattamassa käyttöön. Digitaalista siirtoa käyttäen lähetetyt signaalit sallivat . alemman laatukynnyksen, jota alalla kutsutaan kantoaalto- häiriösuhteeksi (C/I, Carrier to Interference Ratio), kuin 25 analogisina lähetetyt signaalit. Se mitä C/I-suoritusar-vossa menetetään, voidaan saada takaisin koodausvahvistuksen avulla.
C/I on halutun vastaanotetun kantoaaltosignaalin voimakkuuden suhde vastaanotettujen häiritsevien kanto-30 aaltosignaalien voimakkuuteen. Joukko fysikaalisia tekijöitä voi vaikuuttaa C/I:hin solukkojärjestelmissä: rakennukset, maantieteelliset seikat, antennien säteilykuviot, matkapuhelimien lähetysteho ja matkapuhelimien sijainti solussa.
2 101582
Solun lähettimien pienen tehon ansiosta samaa taajuutta voidaan samalla kaupunkialueella jälleenkäyttää muissa soluissa, joita kutsutaan rinnakkaiskanavaa käyttäviksi soluiksi. Rinnakkaiskanavaa käyttävien solujen si-5 jainnilla on kuitenkin rajoituksia. Vaikka lähettimet tyypillisesti ovatkin pienitehoisia, rinnakkaiskanavia käyttävien solujen sijoittaminen liian lähekkäin voi aiheuttaa häiriöitä. Tehokkaampi taajuuden jälleenkäyttö sallii matkapuhelinliikenteen käyttää solukkojärjestelmää suuremmas-10 sa määrin.
Taajuussuunnitelma symmetrisessä solukkojärjestelmässä siinä suhteessa, miten kanavat tulisi varata kullekin solulle, lähtee liikkeelle kahdesta kokonaisluvusta i ja j, joita kutsutaan vuorotteluparametreiksi. Taajuus-15 suunnitelma muodostetaan alkamalla vertailusolusta ja siirtymällä i solun yli pitkin solujen muodostamaa ketjua. Kun i:s solu on saavutettu, tehdään 60" käännös vastapäivään ja suoritetaan toinen j:n solun yli siirtyminen. j:s solu voi turvallisesti olla rinnakkaiskanavaa käyttävä 20 solu. Taajuussuunnitelma voidaan muodostaa myös siirtymällä j solun yli, ennen kuin käännytään ja siirrytään i solun yli, tai kääntymällä 60° myötäpäivään sen sijaan että käännyttäisiin vastapäivään. Sen jälkeen kun kaikki mahdolliset rinnakkaiskanavaa käyttävät solut on läpikäy-25 ty, valitaan toinen vertailusolu ja toistetaan menettely. Koko tämä menettely toistetaan niin monta kertaa kuin on tarpeen koko kaupunkialueen solukkojärjestelmän taajuus-suunnitelman muodostamiseksi.
Edellä esitetyllä menetelmällä aikaansaadut solut 30 muodostavat i^ + ij + j2 solun jälleenkäyttökaavan. Solujen lukumäärä tässä jälleenkäyttökaavassa on solukkojärjestelmien valmistajien päähuolenaiheita, koska tämä lukumäärä ratkaisee, montako eri kanavaryhmää solukkoradiopu-helimille varatusta taajuusspektristä voidaan muodostaa.
3 101582
Pieni solujen lukumäärä jälleenkäyttökaavassa merkitsee sitä, että voidaan muodostaa useampia kanavaryhmiä ja sallia enemmän käyttäjiä.
Nykyisin neljän solun jälleenkäyttökaava on eräs 5 tiheimmistä taajuuden jälleenkäyttökaavoista, joka tuottaa hyväksyttävän C/I:n analogiajärjestelmille (US-patentti n:o 4,128,740, joka on myönnetty Grazianolle ja siirretty Motorolalle, selittää tällaisen neljän solun jälleenkäyt-tökaavan).
10 Graziano opettaa, että taajuuden jälleenkäyttö riippuu antennikeilan leveydestä ja antennien keskinäisestä sijainnista. Taajuuden jälleenkäytön lisäämiseksi antennin keilaa on kavennettu 120°:sta 60°:een. Koska 120° antennikeila peittää laajemman alueen, se häiritsee 15 useampia rinnakkaiskanavia kuin 60° antennikeila. Kapeampi antennikeila, kuten kuviossa 1 on esitetty, pienentää antennin säteilykuvion peittämää aluetta. Keilan leveyden pienentäminen ja antennien sijainnin sovittaminen, samalla kun pidetään mielessä kunkin antennin tehonsuuntaavuus 20 ja rinnakkaiskanavien häiriölähteiden tehon kumuloituminen, sallii tehokkaamman taajuuden jälleenkäytön.
Grazianon patentissa selitetty taajuuden jälleenkäyttökaava on symmetrinen jälleenkäyttökaava. Tämä symmetrinen kaava saadaan käyttäen edellä selitettyä solukon 25 suunnittelumenetelmää. Tässä kokonaisuudessa kukin rin-nakkaiskanava on olennaisesti yhtä kaukana muista rinnak-kaiskanavaa käyttävistä soluista. Symmetristä keskinäistä sijoitusta käytettäessä taajuuden jälleekäyttökaava rajoittaa solujen sovitelmaa mahdollisten eri jälleenkäyttö-30 sijoittelujen lukumäärän osalta.
On siis olemassa tarve pienentää solujen määrää solukon jälleenkäyttökaavassa ja siten suurentaa taajuuden j älleenkäyttökertoj en lukumäärää.
4 101582
Esillä olevan keksinnön mukaan aikaansaadaan soluk-koradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä, joka sisältää lukuisia soluja, jotka käsittävät suunnattujen sektorien· termien ryhmän. Nämä antennit sijaitsevat solun keskellä, 5 ja kukin säteilee solun 60° sektoriin. Solun kullekin antennille on varattu taajuusryhmä, joka on erilainen kuin saman solun muille antenneille varatut taajuusryhmät. Nämä taajuusryhmät voivat toistua joko 2 tai 8 kertaa vastaavasti 4 tai 16 solun toistokaavassa, jolloin todellisuu-10 dessa muodostuu kahden solun jälleenkäyttökaava. Tässä keksinnössä on oivallettu taajuuden jälleenkäytön tehostuminen käytettäessä sellaista kaavaa, joka on epäsymmetrinen. Toisin sanoen taajuus toistuu tietyssä suunnassa lähempänä kuin toisessa suunnassa.
15 Tämän keksinnön eräs suoritusmuoto käsittää toistu vien taajuusryhmien sijoittamisen epäsymmetrisesti siten, että ne säteilevät samaan suuntaan. Parhaana pidetty suoritusmuoto käsittää toistuvien taajuusryhmien sijoittamisen epäsymmetrisesti vuorottelevalla tavalla siten, että 20 ne säteilevät toisiaan kohti.
Samalla kun tämä keksintö tuottaa pienemmän C/I:n kuin solujen symmetrinen sijoitus, digitaalisessa solukko-ympäristössä voidaan hyväksyä pienempi C/I. Digitaalinen solukko voi käyttää koodausvahvistusta pienemmän C/l:n 25 kompensoimiseksi.
Kuvio 1 esittää tunnetun tekniikan mukaista antennien säteilypeittodiagrammaa ja sen liittymistä neljän solun jälleenkäyttökaavaan.
Kuvio 2 esittää tämän keksinnön erästä vaihtoeh-30 toista suoritusmuotoa käyttävän taajuuden jälleenkäyttö-kaavan diagrammaa.
Kuvio 3 esittää tämän keksinnön parhaana pidettyä suoritusmuotoa käyttävän taajuuden jälleenkäyttökaavan diagrammaa.
5 101582
Kuvio 4 esittää tämän keksinnön erään vaihtoehtoisen suoritusmuodon taajuussijoittelukaaviota.
Kuvio 5 esittää tämän keksinnön parhaana pidetyn suoritusmuodon taajuussijoittelukaaviota.
5 Kuvio 6 esittää sektorin jakamista käyttävän par haana pidetyn suoritusmuodon kaaviota.
Solujen epäsymmetrinen sijoitus on mahdollinen vain poikkeamalla tunnetun tekniikan mukaisista solujen sijoitussäännöistä. Tämä keksinnön käyttämät solujen si-10 joitussäännöt aikaansaavat 4 tai 16 solun toistokaavan sijoittamalla rinnakkaiskanavat tietyssä suunnassa lähemmäksi kuin toisessa suunnassa.
Epäsymmetrinen keskinäinen sijoittelu tuottaa pienemmän C/I:n johtuen rinnakkaiskanavaa käyttävien solujen 15 sijaitsemisesta lähekkäin. Analogisia siirtotekniikoita käyttävässä solukkojärjestelmässä pienempi C/I saattaa aiheuttaa matkapuhelinliikenteen signaalinlaadun huononemisen. Digitaalisella solukkojärjestelmällä voi kuitenkin, käytettäessä koodausvahvistusta, olla kyky sietää huonom-20 man laadun omaavia signaaleja matkapuhelinliikenteelle annetun palvelun huononematta. Koodausvahvistuksella saadaan takaisin se, mitä C/I:ssä menetetään.
. Kuvio 2 esittää tämän keksinnön erästä suoritusmuo toa. Tässä sijoitustavassa solut on sijoiteltu kahden 25 solun jälleenkäyttökaavan mukaan, missä toistuvat kanava-ryhmät (201) katsovat samaan suuntaan. Kuvio 3 esittää tämän keksinnön parhaana pidettyä suoritusmuotoa. Solut on tässäkin sijoitettu kahden solun jälleenkäyttökaavan mukaan (301). Rinnakkaiskanavaa käyttävien solujen yhden 30 rivin (302) toistuvat kanavaryhmät kuitenkin katsovat päinvastaiseen suuntaan kuin viereisen, rinnakkaiskanavaa käyttävien solujen rivin (303) toistuvat kanavaryhmät.
Molemmissa sijoitustavoissa rinnakkaiskanavaa käyttävät solut on sijoiteltu epäsymmetriseen kaavaan; tässä 6 101582 tapauksessa rinnakkaiskanavaa käyttäviä soluja erottaa yksi solu tietyssä suunnassa, ja toisessa suunnassa ne ovat vierekkäin. Vaikka nämä ovat esitetyt suoritusmuodot, muut epäsymmetriset sijoitustavat ovat mahdollisia.
5 Epäsymmetrisen solujen keskinäisen sijoituksen tekee mahdolliseksi vain poikkeaminen tunnetusta solujen sijoitusmenetelmästä taajuuden jälleenkäyttämiseksi. Tämä keksintö aikaansaa joko 4 tai 16 solun toistokaavan riippuen siitä, katsovatko toistuvat kanavaryhmät samaan 10 suuntaan, jälleenkäyttäen taajuutta vastaavasti 2 tai 4 kertaa. Tämä todellisuudessa aikaansaa kahden solun jäl-leenkäyttökaavan. Toisin sanoen tarvittaessa 4 tai 16 solua, ennenkuin solun taajuuskaava toistuu tässä 4 tai 16 solun kaavassa, taajuutta jälleenkäytetään 2 tai 8 15 kertaa. Tämä periaate on esitetty kuviossa 4 ja 5.
Kuvio 4, erään vaihtoehtoisen suoritusmuodon taajuuskaava, esittää 4 solun toistokaavan, missä kutakin taajuutta käytetään 2 kertaa. Taajuutta jälleenkäytetään joka toisessa solussa, mikä muodostaa 2 solun toistokaa-20 van.
Kuvio 5, parhaana pidetyn suoritusmuodon taajuus-kaava, esittää 16 solun toistokaavan, missä kutakin taajuutta käytetään 8 kertaa. Kuten vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa, taajuutta jälleenkäytetään joka toisessa 25 solussa, mikä muodostaa kahden 2 solun jälleenkäyttökaa-van. Kummassakaan suoritusmuodoissa solun taajuussijoitte-lu ei toistu kaavassa.
Tätä keksintöä käyttävässä taajuussijoittelukaavassa taajuudet tulee sijoittaa viereisen kanavan häiriön mini-30 moimista silmällä pitäen. Tämä aikaansaadaan muodostamalla verkko, joka yhdistää järjestelmän solujen keskipisteet. Tämä 3-akselinen verkko on esitetty kuviossa 4. Siinä olevat 12 taajuusryhmää on jaettu 3 joukkoon, joissa kussakin on 4 taajuusryhmää, ja kukin joukko on sijoitettu 7 101582 eri akselille. Ensimmäisen joukon 2 paritonta taajuusryh-mää on muodostettu ensimmäisen akselin ensimmäiselle osalle (407). Ensimmäinen taajuusryhmä (403) osoittaa päinvastaiseen suuntaan kuin kolmas ryhmä (404). Verkon 5 seuraava samansuuntainen osa (408) sisältää ensimmäisen joukon parillisen taajuusryhmän. Tämä pariton/parillinen-kaava toistuu kautta koko solujärjestelmän vierekkäisten taajuusryhmien kohtaamisten vähentämiseksi.
Verkon toinen akseli sisältää toisen taajuusjoukon. 10 Verkon ensimmäinen osa (405) tällä akselilla sisältää joukon parittoman taajuusryhmän, identtisten taajuusryhmien katsoessa samaan suuntaan. Parilliset taajuusryhmät on sijoitettu tämän akselin seuraavalle samansuuntaiselle osalle (406). Identtiset taajuusryhmät katsovat tässäkin 15 samaan suuntaan. Myös tämä pariton/parillinen-kaava toistuu kautta koko järjestelmän.
Kolmannella akselilla (409) olevat taajuusryhmät on sijoitettu samalla tavoin kuin kaksi ensimmäistä. Kolmas akseli (409) sisältää taajuusryhmien viimeisen joukon. 20 Kukin identtinen taajuusryhmä katsoo samaan suuntaan kaavan toistuessa kautta koko järjestelmän.
Taajuuksien sijoitusperiaate on esitetty kuviossa 4. Taajuusryhmät 1 ja 3 on sijoitettu ensimmäisen akselin ensimmäiselle osalle. Ryhmät 2 ja 4 on sijoitettu ensim-25 mäisen akselin seuraavalle samansuuntaiselle osalle. Toinen akseli sisältää ryhmät 5 ja 7 tämän akselin ensimmäisellä osalla sekä ryhmät 6 ja 8 seuraavalla samansuuntaisella osalla. Kolmas akseli sisältää ryhmät 9-12 sijoitettuna samalla tavoin kuin kahdella ensimmäisellä 30 akselilla. Pariton/parillinen-taajuussijoittelu, samanlaisten taajuusryhmien katsoessa samaan suuntaan, toistuu kautta koko järjestelmän.
Kuvio 5 esittää taajuussijoittelua tämän keksinnön parhaana pidetyssä suoritusmuodossa. Tämä taajuusryh- 8 101582 mien sijoittelumenetelmä on samanlainen kuin vaihtoehtoisen suoritusmuodon sijoittelumenetelmä, mutta tässä menetelmässä taajuusryhmät käännetään vuorottaisissa soluissa. Toisin sanoen taajuusryhmä 1 ensimmäisessä solussa 5 katsoo päinvastaiseen suuntaan kuin taajuusryhmä 1 toisessa solussa.
Kuvioissa 4 ja 5 olevat taajuuksien keskinäiset sijainnit aiheuttavat kumpikin vierekkäisten taajuuksien (401 ja 501) esiintymisen. Tämä tilanne voisi aiheuttaa 10 sen, että nämä taajuudet häiritsisivät toisiaan. Tämä mahdollisen ongelman ratkaisemiseksi näitä taajuuksia voidaan käyttää signalointikanavina tämän solun muissa sektoreissa. Toisaalta jompikumpi vierekkäisistä taajuuksista voi yksinkertaisesti olla käyttämätön.
15 Kapasiteettia voidaan parhaana pidetyssä suoritus muodossa suurentaa käyttämällä sektorin jakamista, kuten kuviossa 6 on esitetty. Sektorin jakamisessa taajuudet tai taajuusryhmät jaetaan solussa vähintään 2 sektorin kesken. Taajuudet varataan kysynnän mukaan sille sektoril-20 le, joka tarvitsee lisää taajuuksia. Jos matkapuhelinliikenne solussa ylittää tietyn sektorin taajuuksien määrän rajoittaman kapasiteetin, pienemmän liikenteen omaavilta sektoreilta voidaan lainata käyttämättömiä taajuuksia.
Käyttämällä epäsymmetristä taajuuksien keskinäistä 25 sijoitusta tämä keksintö aikaansaa tehokkaamman taajuuden jälleenkäytön ja siksi matkapuhelinliikenteen suuremman kapasiteetin solukkoradiopuhelinjärjestelmissä. Tämän aikaansaamiseksi on käytetty täysin uutta menetelmää solukkotaajuuksien jakamiseksi. Tunnetun tekniikan mukai-30 nen symmetristä sijoittelua käyttävä menetelmä ei pystynyt aikaansaamaan riittävän tiheätä taajuuksien jälleenkäyttöä, mikä mahdollistaisi solukkojärjestelmän tulevan laajentamisen. Tämä keksintö aikaansaa epäsymmetrisen sijoittelun, joka sallii taajuuden jälleenkäytön joka toisessa 101582 9 solussa Ja muodostaa 2 solun jälleenkäyttökaavan ja aikaansaa siksi tehokkaamman taajuuden jälleenkäytön kaupunkialueella.
Alan asiantuntijoille on selvää, että tähän kek-5 sintöön voidaan tehdä erilaisia muunnoksia ja muutoksia poikkeamatta sen hengestä ja suojapiiristä. Siksi on ymmärrettävää, että patenttivaatimusten ei tule katsoa rajoittuvan niihin nimenomaisiin suoritusmuotoihin, jotka on esitetty tällaisiin suoritusmuotoihin kohdistuvien eri-10 tyisten rajoitusten puuttuessa.
t

Claims (19)

1. Solukkoradiopuhe1in-viesti1i ikennej ärj estelmä, joka käsittää useita soluja, jotka on ensimmäisessä ja 5 toisessa suunnassa sijoitettu olennaisesti vierekkäin, joka järjestelmä käsittää vähintään yhden, ensimmäiselle solulle varatun taajuusryhmän, jonka kutakin taajuutta käytetään kapeakeilaisesti suunnatulla tavalla, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää mai-10 nitun vähintään yhden taajuusryhmän yhtenäisen jälleenkäytön muissa soluissa, jotka mainitussa ensimmäisessä suunnassa sijaitsevat pienemmän etäisyyden päässä ensimmäisestä solusta kuin mainitussa toisessa suunnassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen solukkoradiopuhe- 15 lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vähintään yksi taajuus säteilee vähintään yhteen solun 60° sektoriin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, 20 että mainittu vähintään yksi taajuus varataan dynaamisesti solun sektoreiden kesken.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että kullekin solulle on varattu vähintään yksi ennalta . 25 määrätty taajuusryhmä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että jälleenkäytetyt taajuudet säteilevät olennaisesti samaan suuntaan.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että jälleenkäytettyjen taajuuksien ensimmäisten ryhmien ensimmäiset taajuudet säteilevät olennaisesti vastakkaisiin suuntiin. 11 101582
7. Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä, joka käsittää useita soluja, missä kullakin solulla on useita taajuuksia ja missä mainitut useat solut on ensimmäisessä ja toisessa suunnassa sijoitettu olennaisesti 5 vierekkäin, ja vähintään yhden, ensimmäiselle solulle varatun taajuuden, jota käytetään kapeakeilaisesti suunnatulla tavalla, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää mainitun vähintään yhden taajuuden yhtenäisen jälleenkäytön muissa soluissa, jotka mainitussa ensimmäi-10 sessä suunnassa sijaitsevat pienemmän etäisyyden päässä ensimmäisestä solusta kuin mainitussa toisessa suunnassa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen solukkoradiopu- helin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että mainitun vähintään yhden taajuusryhmän kukin taajuus 15 säteilee vähintään yhteen solun 60° sektoriin.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen solukkoradiopu- helin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että mainitun vähintään yhden taajuusryhmän vähintään yksi taajuus varataan dynaamisesti solun sektoreiden kesken.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen solukkoradiopu- helin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että jälleenkäytetyt taajuudet säteilevät olennaisesti samaan suuntaan.
10 101582
11. Patenttivaatimuksen 7 mukainen solukkoradiopu- 25 helin-viestiliikenne järjestelmä, tunnettu siitä, että jälleenkäytettyjen taajuuksien ensimmäisten ryhmien ensimmäiset taajuudet säteilevät olennaisesti vastakkaisiin suuntiin.
12. Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä, 30 joka käsittää useita soluja, jotka on ensimmäisessä ja toisessa suunnassa sijoitettu olennaisesti vierekkäin, ja useita taajuusryhmiä, missä ensimmäisen taajuusryhmän ensimmäinen taajuus säteilee ensimmäisen solun 60° sektoriin, tunnettu siitä, että 12 101582 a) ensimmäisen taajuusryhmän ensimmäinen taajuus säteilee olennaisesti päinvastaiseen suuntaan kuin toisen taajuusryhmän ensimmäinen taajuus; sekä että järjestelmä käsittää 5 b) ensimmäisen taajuusryhmän yhtenäisen jälleenkäy tön muissa soluissa, jotka mainitussa ensimmäisessä suunnassa sijaitsevat pienemmän etäisyyden päässä kuin mainitussa toisessa suunnassa.
13. Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä, 10 joka käsittää useita soluja, missä kullakin solulla on useita taajuuksia ja missä mainitut useat solut on ensimmäisessä ja toisessa suunnassa sijoitettu olennaisesti vierekkäin, ja vähintään yhden, ensimmäiselle solulle varatun taajuuden, jota käytetään kapeakeilaisesti suunna-15 tulla tavalla, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää mainitun vähintään yhden taajuuden häiritsemättömän jälleenkäytön epäsymmetrisesti ensimmäisen solun ympärillä.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen solukkoradiopu- 20 helin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vähintään yksi taajuus säteilee vähintään yhteen solun 60° sektoriin.
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikenne järjestelmä, tunnettu siitä, 25 että mainittu vähintään yksi taajuus varataan dynaamisesti solun sektoreiden kesken.
16. Patenttivaatimuksen 13 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että kullekin solulle on varattu vähintään yksi ennalta 30 määrätty taajuusryhmä.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen solukkoradiopuhe- lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että jälleenkäytetyt taajuudet säteilevät olennaisesti samaan suuntaan. 13 101582
18. Patenttivaatimuksen 16 mukainen solukkoradiopuhe-lin-viestiliikennejärjestelmä, tunnettu siitä, että jälleenkäytettyjen taajuuksien ensimmäisten ryhmien ensimmäiset taajuudet säteilevät olennaisesti vastakkai- 5 siin suuntiin.
19. Menetelmä viestiliikennekanavien jakamiseksi solukkoradiopuhelin-viesti1i ikennej ärj estelmässä, j oka käsittää useita soluja, missä kussakin solussa on useita solun keskelle sijoitettuja, solun 60° sektoreihin säteile- 10 viä antenneja, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: a) annetaan kullekin solun useista antenneista eri viestiii ikennekanavat; b) toistetaan viestiliikennekanavat epäsymmetrisesti 15 sijaitsevissa eri soluissa viestiliikennekanavien käyt töasteen suurentamiseksi. 14 101582
FI912155A 1989-09-05 1991-05-03 Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä FI101582B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US40273989 1989-09-05
US07/402,739 US5073971A (en) 1989-09-05 1989-09-05 Cellular radiotelephone communications system
US9004191 1990-07-27
PCT/US1990/004191 WO1991003911A1 (en) 1989-09-05 1990-07-27 Cellular radiotelephone communications system

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912155A0 FI912155A0 (fi) 1991-05-03
FI101582B1 FI101582B1 (fi) 1998-07-15
FI101582B true FI101582B (fi) 1998-07-15

Family

ID=23593121

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912155A FI101582B (fi) 1989-09-05 1991-05-03 Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5073971A (fi)
EP (1) EP0441944A4 (fi)
JP (1) JPH0779507B2 (fi)
KR (1) KR950014805B1 (fi)
AU (1) AU627078B2 (fi)
BR (1) BR9006902A (fi)
CA (1) CA2037906C (fi)
FI (1) FI101582B (fi)
MX (1) MX167359B (fi)
MY (1) MY106479A (fi)
NO (1) NO178649C (fi)
PT (1) PT95201B (fi)
TR (1) TR27652A (fi)
WO (1) WO1991003911A1 (fi)

Families Citing this family (66)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2072428T3 (es) * 1989-03-03 1995-07-16 Telia Ab Metodo para planificacion de celdas de radio.
DE69024339T2 (de) * 1989-12-28 1996-08-14 Nec Corp Antennensystem zur Reduzierung gegenseitiger Störungen bei Benutzung gleicher Kanäle
JP2573738B2 (ja) * 1990-10-04 1997-01-22 株式会社小電力高速通信研究所 無線通信システムにおける仮アドレス方式
US5276907A (en) * 1991-01-07 1994-01-04 Motorola Inc. Method and apparatus for dynamic distribution of a communication channel load in a cellular radio communication system
JP3131446B2 (ja) * 1992-02-27 2001-01-31 テレフオンアクチーボラゲツト エル エム エリクソン 移動無線電話システムの呼出し優先順位
US5367304A (en) * 1992-07-06 1994-11-22 Motorola, Inc. Communication system employing spectrum reuse on a spherical surface
US5722043A (en) * 1993-02-05 1998-02-24 The Research Foundation Of State University Of New York Method and apparatus of assigning and sharing channels in a cellular communication system
US5437054A (en) * 1993-02-05 1995-07-25 The Research Foundation Of State University Of New York Method and apparatus of assigning and sharing channels in a cellular communication system
US5365571A (en) * 1993-05-24 1994-11-15 Hughes Aircraft Company Cellular system having frequency plan and cell layout with reduced co-channel interference
DE4318495C2 (de) * 1993-06-04 1999-09-02 Detecon Gmbh Verfahren zur verbesserten Frequenzzuweisung bei einem zellularen Mobilfunksystem mit Mehrfachversorgung
CA2142702C (en) * 1993-06-17 2002-02-26 Koichi Ito Mobile radio communication system and fixed and mobile units used therefor
US5483667A (en) * 1993-07-08 1996-01-09 Northern Telecom Limited Frequency plan for a cellular network
US5507034A (en) * 1993-09-01 1996-04-09 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Channel selection in a cellular communication system
JP2636718B2 (ja) * 1993-12-27 1997-07-30 日本電気株式会社 移動通信システム
FR2717329B1 (fr) * 1994-03-08 1996-07-05 Alcatel Mobile Comm France Système cellulaire de radiocommunications mobiles.
US5535271A (en) * 1994-05-27 1996-07-09 Hughes Electronics Apparatus and method for dual tone multifrequency signal detection
US5787344A (en) 1994-06-28 1998-07-28 Scheinert; Stefan Arrangements of base transceiver stations of an area-covering network
US5594937A (en) * 1994-09-02 1997-01-14 Ghz Equipment Company System for the transmission and reception of directional radio signals utilizing a gigahertz implosion concept
US5649292A (en) * 1994-10-31 1997-07-15 Airnet Communications Corporation Obtaining improved frequency reuse in wireless communication systems
IL111722A (en) * 1994-11-21 2000-12-06 Eci Telecom Ltd Cellular network
US5949769A (en) * 1995-10-10 1999-09-07 Sicom, Inc. Multirate local multipoint data distribution system
US5835859A (en) * 1995-10-13 1998-11-10 Airnet Communications Corporation Method for frequency allocation and assignment in wireless communication systems
US5734983A (en) * 1996-06-20 1998-03-31 Northern Telecom Limited Frequency assignment in a cellular radio system
US5974323A (en) * 1996-09-13 1999-10-26 Airnet Communications Corporation Frequency plan for wireless communication system that accommodates demand growth to high efficiency reuse factors
US5918169A (en) * 1996-09-25 1999-06-29 Ericsson, Inc. Homodyne cellular base station
US6415162B1 (en) * 1996-10-11 2002-07-02 Ericsson Inc. Interstitial sector system
US5850608A (en) * 1996-11-08 1998-12-15 Nothern Telecom Limited Directional frequency assignment in a cellular radio system
US6097708A (en) * 1996-12-31 2000-08-01 Ericsson Inc. Frequency assigning method for an eight cell frequency re-use plan providing cellular communications system without adjacent frequency channels
US5960349A (en) * 1997-05-20 1999-09-28 Northern Telecom Enhanced cellular layout for CDMA networks having six-sectored cells
US5953639A (en) * 1997-05-22 1999-09-14 Wireless Online, Inc. Multi-beam encoding system for two-way paging
US6002935A (en) * 1997-05-22 1999-12-14 At&T Corp Wireless communications cellular architecture for improving communications resource allocation
US5970411A (en) * 1997-08-08 1999-10-19 Nortel Networks Corporation N=4 directional frequency assignment in a cellular radio system
GB2328841A (en) * 1997-08-29 1999-03-03 Northern Telecom Ltd Means of increasing capacity in cellular radio (mobile and fixed) systems
GB2328840A (en) * 1997-08-29 1999-03-03 Northern Telecom Ltd Means of increasing capacity in cellular radio (mobile and fixed) systems
US6085093A (en) * 1997-09-22 2000-07-04 Nortel Networks Corporation Frequency transition process for capacity enhancement in a cellular network
US6128497A (en) * 1997-12-03 2000-10-03 Nortel Networks Limited High capacity cell planning based on fractional frequency reuse
US6038453A (en) * 1997-12-15 2000-03-14 Lucent Technologies Inc. Methodology of reducing areas with multiple dominant pilots by rotating the sectored antenna pointing direction
US6061567A (en) * 1998-02-24 2000-05-09 Ericsson Inc. System and method for cell planning with alternate antenna pointing azimuth
US6226601B1 (en) 1998-05-15 2001-05-01 Trimble Navigation Limited Seismic survey system
JP3407671B2 (ja) * 1998-06-01 2003-05-19 三菱電機株式会社 無線通信システム及びその基地局
US6560459B1 (en) * 1998-12-18 2003-05-06 Nortel Networks Limited CDMA frequency planning for fixed wireless application
US6424836B1 (en) * 1999-02-09 2002-07-23 Innowave Eci Wireless Systems Ltd. Method for allocating frequency channels for sectors of a cell in cellular systems
US6418327B1 (en) 1999-04-06 2002-07-09 Spike Broadband Systems, Inc. Methods and determining an optimum sector distribution within a coverage area of a wireless communication system
US6615047B1 (en) 1999-04-08 2003-09-02 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Radio communications system
US6748218B1 (en) 2000-04-10 2004-06-08 Remec, Inc. Wireless communication methods and systems using multiple sectored cells
US6483473B1 (en) * 2000-07-18 2002-11-19 Marconi Communications Inc. Wireless communication device and method
US7098850B2 (en) * 2000-07-18 2006-08-29 King Patrick F Grounded antenna for a wireless communication device and method
US6806842B2 (en) 2000-07-18 2004-10-19 Marconi Intellectual Property (Us) Inc. Wireless communication device and method for discs
US6387191B1 (en) * 2000-07-21 2002-05-14 Transportation Technology Center, Inc. Railway wheels resistant to martensite transformation
US6859652B2 (en) 2000-08-02 2005-02-22 Mobile Satellite Ventures, Lp Integrated or autonomous system and method of satellite-terrestrial frequency reuse using signal attenuation and/or blockage, dynamic assignment of frequencies and/or hysteresis
US7149526B2 (en) 2000-08-02 2006-12-12 Atc Technologies, Llc Coordinated satellite-terrestrial frequency reuse
US6487414B1 (en) 2000-08-10 2002-11-26 Schema Ltd. System and method for frequency planning in wireless communication networks
US7792488B2 (en) 2000-12-04 2010-09-07 Atc Technologies, Llc Systems and methods for transmitting electromagnetic energy over a wireless channel having sufficiently weak measured signal strength
US8165591B2 (en) * 2002-04-03 2012-04-24 Illinois Institute Of Technology Process to allocate channels in a sectorized cellular network
US8195172B2 (en) * 2002-04-03 2012-06-05 Illinois Institute Of Technology Process to allocate channels in a sectorized and tiered cellular network
US7065383B1 (en) * 2002-04-16 2006-06-20 Omri Hovers Method and apparatus for synchronizing a smart antenna apparatus with a base station transceiver
US7346365B1 (en) * 2002-04-16 2008-03-18 Faulkner Interstices Llc Smart antenna system and method
US7289826B1 (en) 2002-04-16 2007-10-30 Faulkner Interstices, Llc Method and apparatus for beam selection in a smart antenna system
US7529525B1 (en) * 2002-04-16 2009-05-05 Faulkner Interstices Llc Method and apparatus for collecting information for use in a smart antenna system
US7191507B2 (en) 2002-04-24 2007-03-20 Mineral Lassen Llc Method of producing a wireless communication device
US7010304B1 (en) * 2002-09-23 2006-03-07 Cingular Wireless Ii, Llc Cell planning methods and apparatus, and networks configured based on same
US7376118B2 (en) * 2003-09-05 2008-05-20 Itron, Inc. System and method for optimizing contiguous channel operation with cellular reuse
KR101067772B1 (ko) * 2004-04-22 2011-09-28 엘지전자 주식회사 직교 주파수 분할 다중화 방식에 적용되는 부반송파 할당방법
KR100957318B1 (ko) * 2004-11-24 2010-05-12 삼성전자주식회사 다중 반송파 시스템에서의 자원할당 방법 및 장치
JP4353082B2 (ja) * 2004-11-30 2009-10-28 沖電気工業株式会社 無線通信システム
KR101035083B1 (ko) * 2006-04-26 2011-05-19 재단법인서울대학교산학협력재단 다중 셀 통신 시스템에서 자원 이용 방법 및 시스템

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4128740A (en) * 1977-02-14 1978-12-05 Motorola, Inc. Antenna array for a cellular RF communications system
US4249181A (en) * 1979-03-08 1981-02-03 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Cellular mobile radiotelephone system using tilted antenna radiation patterns
US4355411A (en) * 1980-03-24 1982-10-19 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Technique for efficient spectrum utilization in mobile radio systems using space diversity
US4747160A (en) * 1987-03-13 1988-05-24 Suite 12 Group Low power multi-function cellular television system
US4886710A (en) * 1987-04-16 1989-12-12 Kennametal Inc. Mining/construction tool bit having bit body fabricated from Mn-B steel alloy composition
DE69024339T2 (de) * 1989-12-28 1996-08-14 Nec Corp Antennensystem zur Reduzierung gegenseitiger Störungen bei Benutzung gleicher Kanäle

Also Published As

Publication number Publication date
FI101582B1 (fi) 1998-07-15
CA2037906C (en) 1994-11-08
NO178649C (no) 1996-05-02
AU627078B2 (en) 1992-08-13
WO1991003911A1 (en) 1991-03-21
NO911758D0 (no) 1991-05-06
AU6401790A (en) 1991-04-08
FI912155A0 (fi) 1991-05-03
MY106479A (en) 1995-05-30
PT95201A (pt) 1992-03-31
EP0441944A4 (en) 1992-10-14
NO911758L (no) 1991-05-06
JPH04502694A (ja) 1992-05-14
US5073971A (en) 1991-12-17
EP0441944A1 (en) 1991-08-21
CA2037906A1 (en) 1991-03-06
NO178649B (no) 1996-01-22
TR27652A (tr) 1995-06-14
JPH0779507B2 (ja) 1995-08-23
BR9006902A (pt) 1991-10-08
KR920702168A (ko) 1992-08-12
PT95201B (pt) 1998-06-30
KR950014805B1 (ko) 1995-12-14
MX167359B (es) 1993-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI101582B (fi) Solukkoradiopuhelin-viestiliikennejärjestelmä
US6917580B2 (en) Frequency reuse scheme for OFDM system
US6405044B1 (en) Cellular communications system
CA2185435C (en) A method and apparatus for frequency allocation in a cellular telecommunications network
AU684679B2 (en) A method for obtaining a one-cell reuse pattern in wireless communication systems
US6580912B2 (en) Method and apparatus for a high-capacity cellular network by improved sectorization and interleaved channel assignment
US6205337B1 (en) Use of sectorized polarization diversity as a means of increasing capacity in cellular wireless systems
US5850608A (en) Directional frequency assignment in a cellular radio system
US5734983A (en) Frequency assignment in a cellular radio system
EP1006745B8 (en) Radio communication system, and method and apparatus for frequency allocation
JPH07506472A (ja) セル式システム
CN1163100C (zh) 自适应分区
US5883889A (en) Directional pseudonoise offset assignment in a CDMA cellular radiotelephone system
US7751822B2 (en) Systems and methods for frequency reuse in wireless networks
CA2237483A1 (en) Means of increasing capacity in cellular radio (mobile & fixed) systems
EP0717577B1 (en) Cellular communications network with directional antennae
US5802474A (en) Directional frequency allocation in an N=6 cellular radio system
WO1996037082A1 (en) Increasing capacity in a cellular mobile telephone network
JPH09326746A (ja) 基地局アンテナ指向性制御方法
US5970411A (en) N=4 directional frequency assignment in a cellular radio system
Faruque Directional frequency reuse for cellular communications
Faruque Directional frequency reuse in hexa-cellular platform
JPH09275584A (ja) 移動通信網
RU2223602C1 (ru) Способ радиосвязи
GB2328841A (en) Means of increasing capacity in cellular radio (mobile and fixed) systems