DK201300376A1 - Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC - Google Patents

Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC Download PDF

Info

Publication number
DK201300376A1
DK201300376A1 DKPA201300376A DKPA201300376A DK201300376A1 DK 201300376 A1 DK201300376 A1 DK 201300376A1 DK PA201300376 A DKPA201300376 A DK PA201300376A DK PA201300376 A DKPA201300376 A DK PA201300376A DK 201300376 A1 DK201300376 A1 DK 201300376A1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
cabinet
iron
sound
speaker
pattern
Prior art date
Application number
DKPA201300376A
Other languages
English (en)
Inventor
Søren Dissing
Original Assignee
Dansk Skalform As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dansk Skalform As filed Critical Dansk Skalform As
Priority to DKPA201300376A priority Critical patent/DK179276B1/da
Publication of DK201300376A1 publication Critical patent/DK201300376A1/da
Application granted granted Critical
Publication of DK179276B1 publication Critical patent/DK179276B1/da

Links

Landscapes

  • Details Of Audible-Bandwidth Transducers (AREA)

Description

Patentansøgning DS 2013-001CSRC Dato: 19 Juni 2013
Titel:
Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC
Beskrivelse:
Normalt fremstilles højtalerkabinetter af træ MDF-plade malet eller beklædt med metalfolie, plastik eller tyndplade i rustfri stål med anvendelse af dæmpende indlægsmateriale for at reducere, og til tider helt at fjerne resonansen.
Lad os tage udgangspunkt i menneskets hørelse, som kan opfatte tone i frekvensområdet ca 20 - 20.000 Hz. Selve lyden er trykbølger med meget små trykvariancer, ca en hundredetusindedel af atmosfæretrykket, se appendiks 4.
Kendetegnende for lyd er, at højfrekvente lyde hovedsageligt opfører sig på samme måde som lysstråler, hvorimod lavfrekvente lyde opføre sig som bølger.
Enhederne, der frembringer lyden, svinger mekanisk og kan i givne situationer skabe resonans og forstyrre lydbilledet kraftigt, såfremt en af egensvingningerne af kabinettet rammes.
Materialevalget til kabinettet spiller ind på bestemmelsen af egenfrekvensen, idet det er alment kendt, at tendensen til resonans kan reduceres signifikant ved at reducere bulkdensiteten af kabinettet ved at polstre indersiden med dæmpende materiale.
Ses der bort for den geometriske indflydelse af kabinettet i relation til kabinettets evne til at komme i selvsving kan materialets indflydelse simplificeres til følgende udtryk.
j hvor E er materialets elasticitetsmodul og p er densiteten.
Heraf fremgår det ved anvendelse af data fra appendix 2 og 3, at det materielle egensvingningsindex for MDF plader * 0,0625.
For metallerne bliver det for Gråjern « 0,0508, SG-jern « 0,0573, Alu-bronze « 0,0430, Aluminium legeringer * 0,0907, stål « 0,0588 og rustfri stål * 0,5884
Af dette materialeindex ses det generelt, at der ikke er den store forskel på, om kabinettet laves i en metallegering eller træ, når der ikke tages hensyn til indvendig polstring. Tages yderligere data fra appendix 4 i betragtning, bliver gråt støbejern et særdeles interessant materiale, idet den naturlige dæmpningskapacitet af dette materiale kan være mere end hundrede gange så stor som for alle de øvrige metaller. Går vi nu tilbage til det faktum, at lavfrekvent lyd opfører sig som trykbølger, hvorimod højfrekvent lyds bevægelsesmønster mere kan sammenlignes med lys, der reflekteres, kommer kabinettets indvendige overfladeudformning til gavn, se appendiks 1 og 6. Lyden fra diskanten bliver, når den reflekteres hele tiden, brudt på en sådan måde, at der ikke kan opstå stående lydbølger, der kan forstyrre lydbilledet fra højtalerenheden.
Dette mønster kan støbes ved at anvende en sandkerne som set i appendiks 6, som placeres direkte i støbeforme og danner den indvendige geometi. Overfladens ujævne geometriske udformning tager i normalplanet udgangspunkt i et hexagonalt mønster, der kan være introvert eller extrovert. Herefter er det de naturlige slipvinkler, for at kernen kan komme ud af kærnekassen efter opskydning og hærdning, der (ændrer) geometrien af den petruberede overflade.
Basenheden, som frembringer de lavfrekvente lyde, flytter relativt meget luft, som kan relatere i stående trykbølger. Dette problem løses ved den indstøbte basrefleks.
For at belyse effekten af den indvendige 3D overflade versus en glat overflade samt materialevalg blev der støbt 3 kabinetter. Et i Sg-jern med glat overflade hvor alle ujævnhederne på kernen var spartiet ud, en i Sg-jern med en kerne med det beskrevne mønster samt en i gråt støbejern med mønster. Ved at sammenligne resonansmålinger direkte på disse tre kabinetter kan effekten af med/uden mønster samt materialevalg belyses. Der er store forskel på SG-jern og gråt støbejern mht. styrke og klang. Det vigtige her er, at når man slår på Sg-jern, så synger det, mens gråt støbejern er helt dødt.
Af appendiks 10 ses det tydeligt ved sammenligning i figur 10.1, at det kabinet med det indvendige mønster har mindre resonanstilbøjelighed end det uden mønster. Ved sammenligning i figur 10.2 ses det, at det kabinet, der er støbt i gråjern med mønster, fungerer klart bedre end det tilsvarende støbt i Sg-jern.
Af disse målinger kan det helt klart ses, at højtalerkabinettet med indvendigt mønster i gråt støbejern fungerer bedst og derfor er den optimale løsning.
Patentkrav: #1: Der gøres krav på fremstillingsmetoden af et helstøbt højtalerkabinet, hvor den indvendige geometri laves via en sandkerne og den udvendige af en sandform, således at enheden får en karakteristisk overflade, der er kendetegnende for sandstøbt gods. #2: Der gøres krav på produktionsmetoden, hvor den integrerede basrefleks er fremkommet i samme procestrin som fremstillingen af selve kabinettet. #3: Der gøres krav på det støbte indvendige geometriske mønster. #4 Der gøres krav på det udvendige formsprog og design bestående af to sammensatte sphæriske skaller, der naturligt tangentielt er murfet sammen. #5 Der gøres krav på et helstøbt højjtalerkabinet støbt i vilkårlige materialer såsom bronze, rustfri stål, Sg jern, aluminium og specielt gråt støbejern. #6 Der gøres krav på at anvende gråt støbejern som konstruktionsmateriale, helt eller delvist af komponenter, til højtalerkabinetfremstilling ifm sandstøbning.
Sammenfatning
Støbt lydgengivelse er et unik nyopfundet højtalerkoncept baseret på markedets bedste komponenter og et nyopfundet højtalerkabinetdesign, materialevalg og fremstillingsmetode. Se appendiks 9.
Det unikke ved opfindelsen er, at frembringelsen er baseret på, at kabinettet produceres i et og kun et produktionstrin ved anvendelsen af sandstøbeteknologien samtidig med, at man har en naturlig indvendig petruberende geometri, det reflekterer de højfrekvente lydbølger samtidig med, at den integrerede basrefleks lader højtaleren ånde frit. Højtalerkabinettets geometriske udformning og materialevalg gør, at det er immunt over mekaniske vibrationer.
Det unikke ved denne opfindelse er, at gråt støbejerns lyddæmpende egenskaber og styrke er blevet anvendt til i et eneste produktiontrin at producere et højtalerkabinet med en indvendig geometri, der reflekterer de højfrekvente lyde på en sådan måde, at der ikke skabes resonans samtidig med, at den integrerede basrefleks sikrer, at højtalerenheden kan ånde, således at der skabes stående trykbølger.

Claims (6)

  1. Patentansøgning DS 2013-001CSRC Dato: 19 Juni 2013 Titel: Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC Beskrivelse: Normalt fremstilles højtalerkabinetter af træ MDF-plade malet eller beklædt med metalfolie, plastik eller tyndplade i rustfri stål med anvendelse af dæmpende indlægsmateriale for at reducere, og til tider helt at fjerne resonansen. Lad os tage udgangspunkt i menneskets hørelse, som kan opfatte tone i frekvensområdet ca 20 - 20.000 Hz. Selve lyden er trykbølger med meget små trykvariancer, ca en hundredetusindedel af atmosfæretrykket, se appendiks 4. Kendetegnende for lyd er, at højfrekvente lyde hovedsageligt opfører sig på samme måde som lysstråler, hvorimod lavfrekvente lyde opføre sig som bølger. Enhederne, der frembringer lyden, svinger mekanisk og kan i givne situationer skabe resonans og forstyrre lydbilledet kraftigt, såfremt en af egensvingningerne af kabinettet rammes. Materialevalget til kabinettet spiller ind på bestemmelsen af egenfrekvensen, idet det er alment kendt, at tendensen til resonans kan reduceres signifikant ved at reducere bulkdensiteten af kabinettet ved at polstre indersiden med dæmpende materiale. Ses der bort for den geometriske indflydelse af kabinettet i relation til kabinettets evne til at komme i selvsving kan materialets indflydelse simplificeres til følgende udtryk.
    j hvor E er materialets elasticitetsmodul og p er densiteten. Heraf fremgår det ved anvendelse af data fra appendix 2 og 3, at det materielle egensvingningsindex for MDF plader * 0,0625. For metallerne bliver det for Gråjern « 0,0508, SG-jern « 0,0573, Alu-bronze « 0,0430, Aluminium legeringer * 0,0907, stål « 0,0588 og rustfri stål * 0,5884 Af dette materialeindex ses det generelt, at der ikke er den store forskel på, om kabinettet laves i en metallegering eller træ, når der ikke tages hensyn til indvendig polstring. Tages yderligere data fra appendix 4 i betragtning, bliver gråt støbejern et særdeles interessant materiale, idet den naturlige dæmpningskapacitet af dette materiale kan være mere end hundrede gange så stor som for alle de øvrige metaller. Går vi nu tilbage til det faktum, at lavfrekvent lyd opfører sig som trykbølger, hvorimod højfrekvent lyds bevægelsesmønster mere kan sammenlignes med lys, der reflekteres, kommer kabinettets indvendige overfladeudformning til gavn, se appendiks 1 og 6. Lyden fra diskanten bliver, når den reflekteres hele tiden, brudt på en sådan måde, at der ikke kan opstå stående lydbølger, der kan forstyrre lydbilledet fra højtalerenheden. Dette mønster kan støbes ved at anvende en sandkerne som set i appendiks 6, som placeres direkte i støbeforme og danner den indvendige geometi. Overfladens ujævne geometriske udformning tager i normalplanet udgangspunkt i et hexagonalt mønster, der kan være introvert eller extrovert. Herefter er det de naturlige slipvinkler, for at kernen kan komme ud af kærnekassen efter opskydning og hærdning, der (ændrer) geometrien af den petruberede overflade. Basenheden, som frembringer de lavfrekvente lyde, flytter relativt meget luft, som kan relatere i stående trykbølger. Dette problem løses ved den indstøbte basrefleks. For at belyse effekten af den indvendige 3D overflade versus en glat overflade samt materialevalg blev der støbt 3 kabinetter. Et i Sg-jern med glat overflade hvor alle ujævnhederne på kernen var spartiet ud, en i Sg-jern med en kerne med det beskrevne mønster samt en i gråt støbejern med mønster. Ved at sammenligne resonansmålinger direkte på disse tre kabinetter kan effekten af med/uden mønster samt materialevalg belyses. Der er store forskel på SG-jern og gråt støbejern mht. styrke og klang. Det vigtige her er, at når man slår på Sg-jern, så synger det, mens gråt støbejern er helt dødt. Af appendiks 10 ses det tydeligt ved sammenligning i figur 10.1, at det kabinet med det indvendige mønster har mindre resonanstilbøjelighed end det uden mønster. Ved sammenligning i figur 10.2 ses det, at det kabinet, der er støbt i gråjern med mønster, fungerer klart bedre end det tilsvarende støbt i Sg-jern. Af disse målinger kan det helt klart ses, at højtalerkabinettet med indvendigt mønster i gråt støbejern fungerer bedst og derfor er den optimale løsning. #1: Der gøres krav på fremstillingsmetoden af et helstøbt højtalerkabinet, hvor den indvendige geometri laves via en sandkerne og den udvendige af en sandform, således at enheden får en karakteristisk overflade, der er kendetegnende for sandstøbt gods.
  2. #2: Der gøres krav på produktionsmetoden, hvor den integrerede basrefleks er fremkommet i samme procestrin som fremstillingen af selve kabinettet.
  3. #3: Der gøres krav på det støbte indvendige geometriske mønster.
  4. #4 Der gøres krav på det udvendige formsprog og design bestående af to sammensatte sphæriske skaller, der naturligt tangentielt er murfet sammen.
  5. #5 Der gøres krav på et helstøbt højjtalerkabinet støbt i vilkårlige materialer såsom bronze, rustfri stål, Sg jern, aluminium og specielt gråt støbejern.
  6. #6 Der gøres krav på at anvende gråt støbejern som konstruktionsmateriale, helt eller delvist af komponenter, til højtalerkabinetfremstilling ifm sandstøbning. Sammenfatning Støbt lydgengivelse er et unik nyopfundet højtalerkoncept baseret på markedets bedste komponenter og et nyopfundet højtalerkabinetdesign, materialevalg og fremstillingsmetode. Se appendiks 9. Det unikke ved opfindelsen er, at frembringelsen er baseret på, at kabinettet produceres i et og kun et produktionstrin ved anvendelsen af sandstøbeteknologien samtidig med, at man har en naturlig indvendig petruberende geometri, det reflekterer de højfrekvente lydbølger samtidig med, at den integrerede basrefleks lader højtaleren ånde frit. Højtalerkabinettets geometriske udformning og materialevalg gør, at det er immunt over mekaniske vibrationer. Det unikke ved denne opfindelse er, at gråt støbejerns lyddæmpende egenskaber og styrke er blevet anvendt til i et eneste produktiontrin at producere et højtalerkabinet med en indvendig geometri, der reflekterer de højfrekvente lyde på en sådan måde, at der ikke skabes resonans samtidig med, at den integrerede basrefleks sikrer, at højtalerenheden kan ånde, således at der skabes stående trykbølger.
DKPA201300376A 2013-06-19 2013-06-19 Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC DK179276B1 (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201300376A DK179276B1 (da) 2013-06-19 2013-06-19 Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201300376A DK179276B1 (da) 2013-06-19 2013-06-19 Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK201300376A1 true DK201300376A1 (da) 2017-06-12
DK179276B1 DK179276B1 (da) 2018-03-26

Family

ID=59010861

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DKPA201300376A DK179276B1 (da) 2013-06-19 2013-06-19 Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK179276B1 (da)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS59107061A (ja) * 1982-12-09 1984-06-21 Takaoka Kogyo Kk スピ−カボツクス用置き台
JPS59230394A (ja) * 1983-06-13 1984-12-24 Takaoka Kogyo Kk スピ−カボツクス
DE29609681U1 (de) * 1996-05-31 1996-08-14 Karl Schmidt Fabrik für Gießereibedarf GmbH & Co., 61389 Schmitten Kühlbolzen mit Haltebügel
JP2000125381A (ja) * 1998-10-13 2000-04-28 Aisin Takaoka Ltd スピーカボックス
JP2000125382A (ja) * 1998-10-13 2000-04-28 Aisin Takaoka Ltd スピーカボックス
CN1283950A (zh) * 1999-08-09 2001-02-14 高铨佐 扬声器内的导磁铁芯的制造方法
JP2001285977A (ja) * 2000-03-30 2001-10-12 Usui Chutetsu Kogyo Kk 球状黒鉛鋳鉄による一体構造のスピーカーボックス
DE10352574A1 (de) * 2003-11-11 2005-06-16 Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. Füllstoff enthaltende Aerogele

Also Published As

Publication number Publication date
DK179276B1 (da) 2018-03-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2016150216A1 (zh) 扬声器模组
US9165539B2 (en) Multiple contiguous closed-chambered monolithic structure guitar body
CN208908494U (zh) 扬声器模组
CN209390294U (zh) 扬声器箱
CN203618111U (zh) 一种多层后腔的喇叭
KR101788110B1 (ko) 공기 흡착제를 구비하는 마이크로스피커 인클로져
DK201300376A1 (da) Helstøbt højtalerkabinet med integreret basrefleks produceret ved sandstøbning i en grå støbejerns legering. CSRC
US20090200102A1 (en) Loudspeaker enclosure utilizing a rigid foam core
DK144043B (da) Akustisk maalebeholder
CN208094742U (zh) 一种麦克风防啸叫结构
CN204518013U (zh) 高辐射抗型耳机
JP2011066866A (ja) スピーカーエンクロージャー
RU2721664C2 (ru) Корпус для аудиодинамика
CN102065346A (zh) 音箱
CN104285251B (zh) 抛物面打击乐器
US8842868B1 (en) Structure for passive radiation sound box
US10104468B2 (en) Speaker cabinet
US9420364B2 (en) Display device with sound generation regions having different areas
CN209267786U (zh) 一种原木音箱
CN206077646U (zh) 入耳式耳机
CN204859519U (zh) 一种多功能的高音质计算机音箱
CN204598297U (zh) 一种曲面电视外置音箱
CN205812291U (zh) 一种冲压成型的金属音响外壳
TWI308029B (en) Resonance chamber of mobile phone
CN204217106U (zh) 一种声腔装置及音箱