DK170387B1 - Elektromagnetisk afbryder - Google Patents
Elektromagnetisk afbryder Download PDFInfo
- Publication number
- DK170387B1 DK170387B1 DK732588A DK732588A DK170387B1 DK 170387 B1 DK170387 B1 DK 170387B1 DK 732588 A DK732588 A DK 732588A DK 732588 A DK732588 A DK 732588A DK 170387 B1 DK170387 B1 DK 170387B1
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- arm
- leaf spring
- chamber
- pair
- electromagnetic switch
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01H—ELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
- H01H77/00—Protective overload circuit-breaking switches operated by excess current and requiring separate action for resetting
- H01H77/02—Protective overload circuit-breaking switches operated by excess current and requiring separate action for resetting in which the excess current itself provides the energy for opening the contacts, and having a separate reset mechanism
- H01H77/06—Protective overload circuit-breaking switches operated by excess current and requiring separate action for resetting in which the excess current itself provides the energy for opening the contacts, and having a separate reset mechanism with electromagnetic opening
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01H—ELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
- H01H71/00—Details of the protective switches or relays covered by groups H01H73/00 - H01H83/00
- H01H71/10—Operating or release mechanisms
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01H—ELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
- H01H71/00—Details of the protective switches or relays covered by groups H01H73/00 - H01H83/00
- H01H71/10—Operating or release mechanisms
- H01H71/1081—Modifications for selective or back-up protection; Correlation between feeder and branch circuit breaker
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01H—ELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
- H01H5/00—Snap-action arrangements, i.e. in which during a single opening operation or a single closing operation energy is first stored and then released to produce or assist the contact movement
- H01H5/04—Energy stored by deformation of elastic members
- H01H5/18—Energy stored by deformation of elastic members by flexing of blade springs
-
- H—ELECTRICITY
- H01—ELECTRIC ELEMENTS
- H01H—ELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
- H01H9/00—Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
- H01H9/30—Means for extinguishing or preventing arc between current-carrying parts
- H01H9/42—Impedances connected with contacts
Landscapes
- Electromagnetism (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Electrophonic Musical Instruments (AREA)
- Cookers (AREA)
- Tumbler Switches (AREA)
- Vehicle Body Suspensions (AREA)
- Driving Mechanisms And Operating Circuits Of Arc-Extinguishing High-Tension Switches (AREA)
- Switches With Compound Operations (AREA)
- Breakers (AREA)
- Magnetically Actuated Valves (AREA)
- Rotary Switch, Piano Key Switch, And Lever Switch (AREA)
- Push-Button Switches (AREA)
- Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
- Reciprocating, Oscillating Or Vibrating Motors (AREA)
Description
DK 170387 B1
Opfindelsen angår en elektromagnetisk afbryder med et hus og tilvejebragt med i det mindste ét magnetsystem, som indbefatter et fast legeme af magnetisk materiale med en magnetiseringsvikling til frembringelse af et magnetisk 5 felt i det i det mindste ene magnet sy stem, en svingbart lejret første arm, som kan bringes i bevægelse ved påvirkning fra det frembragte magnetfelt, i det mindste et par kontaktstykker og en bladfjedermekanisme, som påvirker den første arm.
10 En elektromagnetisk afbryder af denne art er omtalt i US patentskrift nr. 2.883.488, I praksis anvendes elektromagnetisk drevne afbrydere i vidt omfang. Ud over anvendelse for fjernbetjent slutning eller afbrydelse af elektriske kredsløb, anvendes afbrydere 15 af denne art også ved beskyttelse af elektriske kredsløb.
Typiske anvendelsesområder er nulspændingsbeskyttelse, frem-og tilbageløbsbeskyttelse, magnetisk overbelastningsbeskyttelse og jordafledningsbeskyttelse. Til opfyldelse af de særlige afbryderfunktioner, som er knyttet til hver af disse 20 anvendelsesområder, anvendes blandt andet mekaniske fjederindretninger .
For eksempel anvendes fjederanlæg blandt andet til frembringelse af den kraft, hvormed kontaktstykkeme i parret af kontaktstykker presses mod hinanden (sluttet) eller holdes 25 fra hinanden (afbrudt) til opfyldelse af de særlige betin- . gelser (tærskelværdier) under hvilke kontaktstykkerne skal åbnes eller sluttes, til frembringelse af en udpeget afbrydelseshastighed, osv. Bladfjederindretninger er fordelagtige derved, at der i tilknytning hertil kan tilvejebringes en 30 kompakt mekanisk opbygning.
Imidlertid har den i ovennævnte US patentskrift omtalte afbryderopbygning utilstrækkelige egenskaber til at opfylde de funktioner, som kræves i tilknytning til de førnævnte anvendelsesområder.
35 Andre elektromagnetiske afbrydere af denne art, som er kendt i praksis, er i almindelighed tilvejebragt med ___i DK 170387 B1 2 temmelig komplicerede fjedersystemer med træk- eller trykfjedre udformede som skruefjedre i samvirken med forskellige afbryderarme og vægtstænger, f.eks. som omtalt i fransk .
patentskrift 866,592.
5 De forskellige arme, vægtstænger og fjedre er sædvan ligvis fastgjorte i den ene ende til afbryderens hus eller bundplade, således at de kræfter, som udøves på kontaktelementerne, også virker i forskellige punkter på huset eller bundpladen, som derfor sædvanligvis belastes asymmetrisk. I 10 tilknytning til afbrydere til afbrydelse af kortslutningsstrømme i elektriske installationer er der især behov for en stor afbrydelseshastighed, hvilket betyder, at der skal anvendes store kraftige fjedre. Fastgørelsen af fjedrene til huset eller bundpladen vil ofte nødvendiggøre en kraf-15 tigere opbygning og yderligere organer for at opnå tilstrækkelig stivhed, hvilket betyder, at antallet af dele og størrelsen af afbryderen i almindelighed forøges ved behovet for en højere afbrydelseshastighed.
En fjeder til tilvejebringelse af en særlig afbrydel-20 sesfunktion, f.eks. til frembringelse af en tilstrækkelig stor kontaktkraft, har ofte en modsat virkning på en anden afbryderfunktion, såsom f.eks. den hastighed, hvormed kontaktelementerne åbnes. Et yderligere krav er derfor i almindelighed, at fjedervirkningen skal være degressiv. Dette 25 betyder, at fjedermekanismens virkning for tilvejebringelse -af en afbryderfunktion må aftage meget hurtigt, medens en anden fjeder for en anden afbryderfunktion sættes i drift, og i visse tilfælde endog skal vende retningen af virkningen.
For at opnå en sådan degressiv f jedervirkning er det også 30 nødvendigt at have tilvejebragt en forholdsvis indviklet opbygning af fjedre og vægtstænger, hvilket fylder temmeligt meget', såsom omtalt i Europa patentansøgningen EP-A-127.784.
Det er således formålet med foreliggende opfindelse ^ at tilvejebringe en elektromagnetisk afbryder med et minimum w 35 af dele og med en kompakt opbygning, som kun tager lidt plads op, hvormed kan tilvejebringes et stort antal afbryder- DK 170387 B1 3 funktioner, således som udkrævet i praksis, heri indbefattet kortslutningsbeskyttelse og belastningsbeskyttelse (for-sinket/øjeblikkelig afbrydelse).
Dette tilvejebringes ifølge opfindelsen derved, at 5 der til aktivering af kontaktstykkeparret er tilvejebragt en svingbart ophængt anden arm, at der på hver af den første og den anden arm virker den ene ende af i det mindste én bladfjeder, idet det faste legeme er tilvejebragt med et aflangt kammer, hvori er placeret et bevægeligt anker af 10 magnetisk materiale, hvor den første og den anden arm ligger på hver sin side af kammeret i rette vinkler med kammerets længderetning på en sådan vis, at hver af armene kan svinge omkring deres ophængningspunkt i retning mod ankeret, som kan bevæges i kammeret mellem armene, medens den frie ende 15 af den første arm er forbundet med ankeret, som er udformet med et driftselement, som påvirker den anden arm.
Placeringen af ankeret mellem den første og den anden arm i bladfjedermekanismen betyder, at bevægelsen af ankeret som følge af den elektromagnetiske kraft, som påvirker dette, 20 kan indstilles inden for vide grænser ved at variere omdrejningsegenskaberne for den ene og/eller den anden arm. Dette betyder, at afbryderens egenskaber inden for vide grænser også kan tilpasses de særlige krav, som opstilles ved en udpeget anvendelse. Eksempelvis kan med den første arm opnås 25 en ønsket tærskelvirkning i tilknytning til ankerets aktive- . ring, og med den anden arm kan der uafhængigt af den første arms virkning indstilles en udpeget kraft, hvormed kontaktstykkerne skal holdes mod hinanden.
På grund af den samlede placering af de forskellige 30 bevægelige dele i den ved opfindelsen tilvejebragte afbryder, er afbryderen simpelt udformet og kompakt opbygget, og den kan dimensioneres til et stort antal forskellige formål. Eftersom den ved opfindelsen tilvejebragte afbryder i også er tilvejebragt med et minimum af dele, er sandsyn- 35 ligheden for fejl enten ved installationen eller i drift meget lavere, end det er tilfældet med afbrydere af kendt ____j DK 170387 B1 4 art.
En foretrukken udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte elektromagnetiske afbryder er opbygget på en _ sådan vis, at det faste legeme er tilnærmelsesvis ϋ-formet 5 i tværsnit, idet kammeret strækker sig fra det ene ben til det andet, og idet bladfjedermekanismen er fastgjort til det faste legeme på en sådan vis, at både den første og den anden arm ligger langs med et ben på det faste legeme, og kammeret og benene er tilvejebragt med passager, gennem 10 hvilke den første arm er forbundet med ankeret, og driftselementet kan påvirke den anden arm, medens magnetiseringsviklingen er placeret omkring kammeret.
Alle bevægelige afbryderdele understøttes her af det faste legeme, således at der ikke er behov for andre forbin-15 delsespunkter til huset, udover det faste legemes egne fastgørelsespunkter. Det vil kunne ses, at dette er meget tiltrækkende ud fra et produktionssynspunkt.
En anden udførelsesform af opfindelsen er karakteristisk ved, at ankeret er fastgjort til den første arm ved 20 en hængselforbindelse, og at driftselementet, som virker på den anden arm, er en stift, som er forbundet med ankeret, hvormed den anden arm kan bevæges.
Endnu en anden udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte elektromagnetiske afbryder er karakteristisk 25 ved, at bladfjedermekanismen indbefatter en støtteramme med -én bladfjeder, som med sine to ender påvirker henholdsvis den første og den anden arm, som er placeret i rammens åbning, og som bæres af støtterammen, idet dimensionerne for armene i rammens åbning er således, at bladfjederen spændes, 30 således at der under påvirkning af fjedervirkningen fra bladfjederen i virkeligheden er tilvejebragt en tærskelvirkning, hvor den første arm modvirker bevægelsen af det i det mindste ene par kontaktstykker i én stilling, medens der ^ med den anden arm i virkeligheden tilvejebringes en kon-35 taktkraft til fastholdelse af parret af kontaktstykker i den anden stilling.
DK 170387 B1 5
En yderligere udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte afbryder er karakteristisk ved, at bladf jedermekanismen indbefatter en støtteramme med to bladfjedre, som er placeret på en sådan måde i tilknytning til den ende, 5 i hvilken de er støttet af støtterammen, at de frie ender af bladfjedrene peger i indbyrdes modsatte retninger, og at hver frie ende påvirker den første henholdsvis den anden arm, som er placeret i rammeåbningen og båret af støtterammen, idet dimensionerne af armene i rammeåbningen er således, 10 at de to bladfjedre er spændte, hvorved der i virkeligheden, ved fjederpåvirkningen af den ene bladfjeder og ved den første arm, som påvirkes heraf, er tilvejebragt en tærskelvirkning mod bevægelse af det i det mindste ene par kontaktstykker i den ene stilling, og med fjedervirkningen fra 15 den anden bladfjeder og virkningen af den af fjederen påvirkede anden arm i virkeligheden er tilvejebragt et kontakttryk til fastholdelse af det i det mindste ene par kontaktstykker i den anden stilling.
Denne udførelsesform har den fordel, at virkningen 20 af den første og den anden arm kan indstilles på optimal vis, uafhængig af hinanden indbyrdes, eftersom hver af armene påvirkes af en særlig bladfjeder.
Svingningsegenskaberne for en arm i bladfj edermekanismen kan tilpasses på relativ simpel vis ved udpegning af 25 placeringen af deres ophængning og angrebspunktet for i det . mindste den ene bladfjeder således at de to stillinger er indbyrdes egnede, hvilket naturligvis afhænger af fjederkarakteristikkerne for bladfjedrene. Bladfjedermekanismen er omtalt i dansk patentansøgning 7323/88, som er indleveret 30 samtidig med nærværende ansøgning.
Eftersom der med en bladfjedermekanisme af denne art kan tilvejebringes så store kræfter til påvirkning af armene, at der ikke alene kan opnås tilstrækkelig høj afbryderhastighed, men tillige også tilstrækkeligt højt kontakttryk, 35 kan den ved opfindelsen tilvejebragte afbryder også med fordel anvendes til afbrydelse af kortslutningsstrømme i DK 170387 B1 6 f.eks. elektriske installationer. Et slukkekammer anvendes ofte i praksis til slukning af enhver udladningsbue, som måtte blive frembragt under den indbyrdes adskillelse af kontaktstykkerne i afbryderens kontaktstykkepar. Endnu en 5 anden udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte afbryder, hvori det i det mindste ene par kontaktstykker indbefatter et bevægeligt og et fast kontaktstykke, er til dette formål karakteriske ved, at det faste kontaktstykke er fastgjort til indgangsåbningen i et slukkekammer, som er 10 placeret i huset, medens den frie ende af den anden arm udgør det bevægelige kontaktstykke, som kan bevæges i slukkekammerets indgangsåbning.
Indgangen til slukningskammeret i denne opbygning er placeret direkte modsat det sted, hvor udladningsbuen dannes, 15 hvilket fremmer slukkevirkningen af buen. En yderligere forbedring af slukkevirkningen er tilvejebragt ved opfindelsen gennem den kendsgerning, at slukkekammeret er således udformet, at det udvides fra indgangsåbningen, og at den udvidede del deraf indeholder slukkemidler.
20 Endnu en anden udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte afbryder kan med fordel anvendes som en strømbegrænsende afbryder i elektricitetsværker, idet den høje afbrydelseshastighed, som kan opnås dermed, i størrelsesordenen af en brøkdel af varigheden af en periode for den 25 vekselspænding, som skal afbrydes, er karakteristisk ved, -at afbryderen er tilvejebragt med i det mindste én strømbegrænsende komponent, hvis forbindelsesklemmer er forbundet med hvert sit kontaktstykke på det i det mindste ene par kontaktstykker. Som følge af den meget kompakte opbygning 30 af magnetsystemet kan denne i det mindste ene strømbegrænsende komponent med fordel placeres i afbryderhuset. Denne ; strømbegrænsende komponent er med fordel en modstand, men den kan også være en reaktansspole, eller den kan bestå af en sammensætning af en eller flere modstande, reaktansspoler 35 og/eller kondensatorer.
En sådan strømbegrænsende afbryder anvendes i praksis DK 170387 B1 7 altid i forbindelse med en afbryder, som er placeret opstrøms i værket, hvilket har den fordel, at strømmen fra elektricitetsværket kun begrænses og ikke afbrydes. Ved en kortslutning og/eller hvis der er en vis grad af overbelastning 5 åbnes kontaktstykkerne i den strømbegrænsende afbryder, hvilken afbryder normalt er sluttet som følge af fjedervirkningen, således at den i det mindste ene strømbegrænsende komponent forbindes i serie med de forbrugere, som er forbundet med elektricitetsværket. Gennem en egnet dimensione-10 ring af den strømbegrænsende komponent begrænses denne særlige kortslutnings- eller overbelastningsstrøm, hvorefter denne begrænsede strøm afbrydes ved afbryderen opstrøms i elværket. Eftersom denne yderligere afbryder ikke behøver at afbryde hele kortslutningsstrømmen, kan dens opbygning 15 være simplere, og der er således mindre sandsynlighed for fejl, end det er tilfældet med afbrydere, som skal kunne afbryde en samlet kortslutningsstrøm.
Hvis den ene ende af magnetiseringsviklingen ifølge en foretrukken udførelsesform af den ved opfindelsen til-20 vejebragte afbryder er forbundet med et kontaktstykke i det i det mindste ene kontaktstykkepar, og den anden ende af magnetiseringsviklingen sammen med det andet kontaktstykke udgør afbryderens forbindelsespunkt, fortsætter den begrænsede strøm med at løbe gennem magnetiseringsviklingen. Ved 25 anvendelsen af en afbryder ifølge opfindelsen er det nødven- -digt at afbryderen er tilvejebragt med en vis grad af hyste-rese. Dette betyder, at de strømstørrelser, ved hvilket parret af kontaktstykker bevæges fra én stilling til en anden og omvendt, skal være indbyrdes forskellige. Kontakt-30 stykkeparret skal f.eks. ved anvendelse som en strømbegrænsende afbryder åbne over en vis strømstyrke, og skal sluttes ved en strømstyrke, som er lavere end den begrænsede strømstyrke .
For at sikre, at afbryderen træder i funktion alene 35 ved en udpeget strømstyrke i magnetiseringsviklingen skal der tilvejebringes en vis tærskelvirkning til forhindring i DK 170387 B1 8 af, at kontaktstykkeparret føres fra en stilling til en anden. I det ved opfindelsen tilvejebragt elektromagnetiske afbryder kan dette opnås enten ved en egnet udpegning af den kraft, hvormed i det mindste én bladfjeder påvirker den 5 første arm, eller ved en egnet opbygning af magnetiseringskredsløbet i magnetsystemet.
For at sikre, at parret af kontaktelementer i almindelighed vender tilbage til den udpegede tilstand ved en strømstyrke, som er lavere, end den strømstyrke, som er nødvendig 10 for at bringe kontaktstykkerne ud af stillingen, er en udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte elektromagnetiske afbryder yderligere karakteristisk ved, at der er tilvejebragt organer til begrænsning af bevægelsen af i det mindste den ene arm på en sådan måde, at den samlede 15 kraft, som udøves på armen ved påvirkning fra i det mindste én bladfjeder, altid er rettet modsat den kraft, som kan blive udøvet på armen ved påvirkning fra ankeret.
En anden udførelsesform af den ved opfindelsen tilvejebragte elektromagnetiske afbryder er karakteristisk 20 ved, at der er placeret en stopindretning af magnetisk materiale til begrænsning af ankerets bevægelse i kammeret nær den ende, som er placeret modsat den anden arm. Med det samme formål er endnu en anden udførelsesform af opfindelsen karakteristisk ved, at en anden stopindretning til begræns-25 ning af den anden arms bevægelse er tilvejebragt i huset.
Ved begrænsningen af ankerets bevægelse kan den hermed forbundne første arms bevægelse, og element med en yderligere stopindretning bevægelsen af den anden arm begrænses på en sådan måde, at når afbryderen bringes i drift, med andre 30 ord, når kontaktstykkeparret føres fra en stilling til en anden under påvirkning af den elektromagnetiske kraft, er virkningen af de kræfter, hvormed armene påvirkes fra fjedermekanismen, altid sådan, at der vedligeholdes en vis størrelse, som er modsat rettet det magnetiske systems elek- * 35 tromagnetiske kraft. Den stopindretning, som er placeret i kammeret, har også en virkning på det magnetiske systems DK 170387 B1 9 magnetiske virkning, hvilket forklares herefter.
I den ene af kontaktstykkeparrets stillinger, f.eks. den stilling, hvor kontaktstykkerne hviler mod hinanden, er der tilvejebragt et luftgab af udpeget dimensioner, og 5 med en udpeget magnetisk modstand, mellem ankeret og stopindretningen. For at kunne bevæge ankeret mod stopindretningen, skal den elektromagnetiske kraft, som frembringes ved strømmen ved magnetiseringsviklingen, have en tilstrækkelig høj størrelse for at kunne overvinde den magnetiske modstand 10 ud over den tærskelværdikraft, som udøves ved bladfjedermekanismen. Når ankeret er ført mod stopindretningen, således at kontaktstykkeparret er åbent, vil strømmen gennem magnetiseringsviklingen blive nedsat ved den indtrædende elektriske bue, dog især i udførelsesformen med en strømbegræn-15 sende komponent. Eftersom der ikke er noget luftgab mellem ankeret og stopindretningen i kammeret, er denne lavere strøm tilstrækkelig stor til at fastholde ankeret imod stopindretningen. Hvis strømmen gennem magnetiseringsviklingen nu nedsættes yderligere på en sådan vis, at den elektromag-20 netiske kraft bliver mindre end den kraft, der udøves ved fjedermekanismen på ankeret, bevæges ankeret ved fjedervirkningen i retning bort fra stopindretningen, således at kontaktstykkeparret igen lukkes. Det indses, at den forudsete hysteresevirkning og tærskelvirkning fastlægges såvel ved 25 den kraft, som udøves ved fjedermekanismen på ankeret, som -ved luftgabets dimensionering.
For at kunne fastholde kontaktstykkeparret i en udpeget stilling, f.eks. efter afbrydelse, kan den anden arm ifølge opfindelsen låses på kendt vis på en sådan måde, at 30 kontaktstykkeparret kan bevæges til den anden stilling, f.eks. simpelthen ved at frigive låseindretningen manuelt.
To udførelsesformer af opfindelsen forklares i det følgende nærmere under henvisning til tegningen, på hvilken: fig. 1 er et skematisk tværsnit af en udførelsesform 35 af den ved opfindelsen tilvejebragte elektromagnetiske afbryder , å DK 170387 B1 10 fig. 2 er et skematisk tværsnit af en anden udførelsesform af en ved opfindelsen tilvejebragt elektromagnetisk drevet afbryder, som kan anvendes som en strømbegrænsende strømafskæringsafbryder i elektricitetsværket, 5 fig. 3 anskueliggør på grafisk form den resulterende kraft, som tilvejebringes ved fjedermekanismen, og som påvirker ankeret, som en funktion af forskydningen af det med det bevægelige organ forbundne driftselement, som påvirker den anden arm.
10 Fig. 1 viser skematisk et tværsnit af en ifølge opfin delsen opbygget elektromagnetisk afbryder med et hus 1 og et magnetsystem 2.
Magnetsystemet 2 indbefatter et U-formet fast legeme 3 af magnetisk materiale, hvori er udformet et cylinderformet 15 kammer 6, som strækker sig fra det ene ben 4 til det andet ben 5 i det faste legeme 3. De to ben 4, 5 i det faste legeme 3 er ved kammeret 6 udformet med en passage, hvorigennem i benet 4 et cylinder formet anker 7 af magnetisk materiale kan føres ind og ud af kammeret 6, og i benet 5 kan en stift 20 8, som er forbundet med ankeret 7, føres ud uden for kammeret 6. En stopindretning 9 af magnetisk materiale er placeret i kammeret 6 ved det punkt, hvor stiften 8 kan føres uden for kammeret 6. Stopindretningen 9 er tilvejebragt med en udboring for stiften 8. En magnetiseringsvikling 10 er tilveje-25 bragt omkring kammeret 6. Magnetsystemet 2 er fastgjort til -huset 1 ved en fast plade 11, som er fastgjort på enderne af benene 4, 5 på det faste legeme 3.
En bladf jedermekanisme, som er opbygget i overensstemmelse med fig. 5d i den tidligere nævnte danske patentansøg-30 ning 7323/88, som er indleveret samtidig med nærværende ansøgning, er fastgjort til den faste plade 11. Bladfjederme-kanismen indbefatter en støtteramme 12 med to bladfjedre .13, 14, som hver-er støttet i den ene ende ved støtterammen 12 og som peger i indbyrdes modsatte retninger, idet de 35 frie ender på fjedrene 13, 14 virker på armdelene 17 henholdsvis 18 - som er placerede i rammeåbningen, og er støttet DK 170387 B1 11 ved støtterammen 12, så de kan vippe - for en første arm 15 henholdsvis en anden arm 16. Armdelene 17, 18 er udformede således, at de er tilpassede omstændighederne og med sådanne dimensioner, at bladfjedrene 13 henholdsvis 14 er spændte 5 og således antager en svagt buet form.
Den første arm 15 er ført gennem en åbning i den faste plade 11 langs benet 4 på det faste legeme 3, hvorigennem ankeret 7 kan rage ud. Den frie ende 19 på armen 15 er således udformet', at den hængslet er forbundet med ankeret 10 7. Dette kan eksempelvis være en skrueforbindelse 20, men det kan også være udformet som en gaffelforbindelse eller lignende forbindelse. Den anden arm 16 er ligeledes ført igennem en åbning i den faste plade 11 langs benet 5 på det faste legeme 3, hvorigennem en stift 8, som er forbundet 15 med ankeret 7, kan rage ud. Armen 16 er tilvejebragt med det bevægelige kontaktstykke 24, f.eks. udformet som et elektrisk ledende lag 22, som forløber over den frie ende 21 derpå, og som på den side af armen 16, som vender mod det faste legeme 3, ender overfor det faste kontaktstykke 20 23.
Den ene ende 25 af magnetiseringsviklingen 10 er forbundet med klemmen 26, og det bevægelige kontaktstykke 24 er forbundet med klemmen 29 ved det bøjelige forbindelsesstykke 27 og det elektrisk ledende lag 22 på kontaktarmen 25 16 og den elektrisk ledende støtteplade. Det faste kontakt- - stykke 23 er fastgjort på den elektrisk ledende understøtning 30, og over denne understøtning 30 fastgjort til den anden ende 31 af magnetiseringsviklingen 10.
30 En stopindretning 32, hvormed armen 16's bevægelse kan begrænses, er placeret i en afstand fra den side af den anden arm 16,' som vender bort fra det faste legeme 3. Som vist i fig. 1 er en første låsehage 33 forbundet med armen 16, som ligesom armen 15 kan være tilvejebragt enten i et 35 elektrisk ledende eller i et elektrisk isolerende materiale (plast) hvilken låsehage passer sammen med en anden låsehage _å DK 170387 B1 12 34 til låsning af den anden arm 16, når kontaktstykkeparret er i den åbne tilstand.
Den anden låsehage 34 er fastgjort drejeligt i den ene ende til huset 1. I de frie ender af de to låsehager er 5 der tilvejebragt indbyrdes tilpassede trapezformede hagedele.
I den viste lukkede stilling af kontaktstykkeparret 23, 24 er de to hagedele fastholdt mod hinanden som vist, ved en trækfjeder 35, som er fastgjort til huset 1 og til den anden låsehage 34.
10 I den låste stilling er de lige sider 36, 37 på hage delene i indbyrdes indgreb, og låsen kan kun lukkes op igen ved at bevæge manøvreknappen 38, som er forbundet med den anden låsehage 34, og som er tilgængelig fra den udvendige side af huset, idet knappen virker imod påvirkningen fra 15 trækfjederen 35 (retningen er vist med en pil), hvorefter armen 16 ved påvirkning fra bladfjederen 14 vender tilbage til den viste stilling.
Virkningen af afbryderen forklares herefter. Virkningen fra bladfjederen 13 og armen 15, som påvirkes af fjede-20 ren, frembringer i virkeligheden en tærskelvirkning i tilknytning til overføringen af kontaktstykkeparret til den ene (ikke viste, åbne) stilling, medens bladfjederen 14 og armen 16, som påvirkes heraf, i virkeligheden tilvejebringer det kontakttryk, der skal til at holde kontaktstykkeparret 25 sammen i den viste sluttede stilling.
En kraftpåvirkning med uret udøves ved hjælp af bladfjederen 13 på den første arm 15 og ved hjælp af bladfjederen 14 på den anden arm 16. Dette kan opfyldes på simpel vis, eftersom påvirkningspunktet 39 for bladfjederen 13 på armde-30 len 17 på armen 15 ved betragtning af tegningen ligger til venstre for understøttelsespunktet 40, hvor armdelen 17 støttes ved støtterammen 12. Det modsatte gælder for den anden arm 16. Her ligger påvirkningspunktet 41 for bladfjederen 14, når tegningen betragtes til højre for understøttel-35 sespunktet 42, hvor armdelen 18 understøttes ved støtterammen 12. Påvirkningspunktet 39, 41 og understøttelsespunkterne DK 170387 B1 13 40, 42 er udformet som V-formede kærve i de pågældende armdele 17, 18.
Som vist på tegningen fastholdes den anden arm 16 med det bevægelige kontaktstykke 24 mod det faste kontakt-5 stykke 23 under påvirkning af kraften, som påtrykkes den.
Ankeret 7 er ført delvis ud af kammeret 6 ved påvirkning fra den første arm 15. Et luftgab 43, som repræsenterer en udpeget magnetisk modstand, er tilvejebragt mellem ankeret 7 og stopindretningen 9. Efterhånden som strømmen gennem 10 magnetiseringsviklingen 10 forøges, vil de derved tilvejebragte elektromagnetiske kræfter også tiltage, og ankeret 7 vil søge at bevæge sig i en retning mod stopindretningen 9.
Når de elektromagnetiske kræfter har nået en sådan størrelse, at den på ankeret 7 virkende kraft er større, end den kraft, 15 som udøves ved den første arm 15 i modsat retning, vil ankeret 7 blive ført imod stopindretningen 9. Ved bevægelse af stiften 8 i den anden arm 16's retning udøves en kraftpåvirkning mod uret derpå, således at kontaktstykkeparret 23, 24 åbnes og låses i denne stilling ved hjælp af låse-20 hagerne 33, 34.
Den strømstyrke gennem magnetiseringsviklingen 10, hvorved kontaktstykkeparret åbnes, kan således indstilles enten ved størrelsen af luftgabet 43, eller ved fjedervirkningen fra fjedermekanismen. Det er indlysende, at låsningen 25 af afbryderen kan ske på mange forskellige kendte måder, og -kan udelades hvis dette er nødvendigt. I stedet for at åbne kontaktstykkerne er det muligt f.eks. ved placering af det faste kontaktstykke 23 og det bevægelige kontaktstykke 24 på den side af den anden arm 16, som vender bort fra det 30 faste legeme 3, at ændre afbryderen til en afbryder, hvis kontaktstykker sluttes ved påvirkning fra en udpeget strømstyrke. Den ene ende 31 af magnetiseringsviklingen og det faste kontaktstykke 23 skal føres ud på den udvendige side til en særlig klemme (ikke vist).
35 I den foran omtalte bladf j edermekanisme er de enkelte fjedre 13, 14 med deres understøttede ender tilvejebragt i ___i DK 170387 B1 14 ét stykke med støtterammen 12. Det er imidlertid også muligt at anvende bladfjedre, som er placerede således, at de kan udtages, eller bladfjedre, som ikke ligger på linie med hinanden, sådan som vist, f.eks. i fig. 5a i den tidligere 5 nævnte danske patentansøgning 7323/88, som er indleveret af ansøgeren samtidig med den foreliggende ansøgning. Støtterammen 12 kan også tilvejebringes ved den faste plade 11 ved at udforme denne med egnede understøtningspunkter for armene 15, 16.
10 Den elektrisk drevne afbryder ifølge opfindelsen, som vist i fig. 1, er egnet til anvendelse f.eks. som en overbelastningssikkerhedsafbryder, hvor strømmen, som skal afbrydes, har en sådan størrelse, at et slukningskammer ikke er nødvendig.
15 Fig. 2 viser skematisk på tværsnit en yderligere udførelsesform af en elektromagnetisk drevet strømbegrænsende afbryder ifølge opfindelsen, hvori anvendes en fjedermekanisme med kun én bladfjeder i overensstemmelse med fig. 6c i den tidligere nævnte danske patentansøgning 7323/88. De 20 dele i fig. 2, som har samme virkning som delene vist i fig. 1 er angivet med samme henvisningsnumre.
Bladfjedermekanismen indbefatter en støtteramme 44 og en enkelt bladfjeder 45. Den første arm 15 og den anden arm 16 er placeret mellem enderne af bladfjederen 45 og den 25 modstående kant på støtterammen 44. Armdelene 17, 18 - som -er understøttet i rammeåbningen - på henholdsvis den første arm 15 og den anden arm 16 er således dimensionerede, at bladfjederen 45 er spændt og derved let buet ved indsættelsen. Armdelene 17, 18, som understøttes i rammeåbningen, er 30 således udformet, at de er tilpasset de foreliggende krav, og de kan være stort set rektangulære.
Kontaktstykkeparret 23, 24 er placeret i indgangsåbningen 46 på et slukkekammer 47, som er udformet således, at de udvides asymmetrisk fra indgangsåbningen. Slukkekam-35 meret 47 er placeret i et hulrum, som udgøres af en væg 48 og huset 1, og det er tilvejebragt med kendte midler til DK 170387 B1 15 slukning af en hvilken som helst udladningsbue mellem kon-taktstykkeparret'23, 24. Slukkekammeret 47 er placeret direkte over for stedet for dannelsen af udladningsbuen, således at der sammen med den indsnævrende indgangsåbning 46 er 5 tilvejebragt en effektiv virkning til slukning af en udladningsbue. Væggen omkring slukkekammeret 47 kan f.eks. være tilvejebragt ved kontaktstykkeparret 23, 24 sammen med en stopindretning 50, som begrænser armen 16*s bevægelse.
Det ene forbindelsesstykke 51 på en modstand 53, som 10 er tilvejebragt som en skrueformet viklet modstandstråd, og som er placeret i rummet 52, er forbundet med det faste kontaktstykke 23 gennem den elektrisk ledende væg 49 i slukkekammeret. Det andet forbindelsesstykke 54 på modstanden 53 er forbundet ved en bøjelig elektrisk ledende forbindel-15 sesindretning 55 med den elektrisk ledende arm 16 i den ende 21, hvor det bevægelige kontaktstykke 24 er udformet.
Et forbindelsesstykke 56 på magnetiseringsviklingen 10 er ligeledes elektrisk forbundet med det faste kontaktstykke 23 over den ikke afbrudte væg 49 i slukkekammeret, som vist 20 med punkterede linier. Det andet forbindelsesstykke 57 på magnetiseringsviklingen 10, som ligeledes er vist med punkterede linier udgør sammen med forbindelsesstykket 58, som er elektrisk ledende forbundet med forbindelsesstykket 54 på modstanden 53 og over den bøjelige elektriske forbindel-25 sesindretning 55 med det bevægelige kontaktstykke 24, hvilket -er vist med punkterede linier, forbindelsespunkterne for den strømbegrænsende afbryder, hvilke forbindelsespunkter som eksempelvis vist i fig. 1 kan være tilvejebragt ved klemmer.
30 Som nævnt i indledningen er det muligt i stedet for en strømbegrænsende modstand 53 at have tilvejebragt en reaktansspole eller en sammensætning af en eller flere modstande, reaktansspoler og/eller kondensatorer i huset l.
En udladningsbue, som optræder under adskillelsen af 35 kontaktstykkerne, slukkes på effektiv vis i slukkekammeret 47. Når kontaktstykkeparret 23, 24 åbnes er begrænsningsmod- -Λ DK 170387 B1 16 standen 53 beliggende i strømkredsløbet, således at den strøm, som løber igennem afbryderkredsløbet, nedsættes til en forud udpeget størrelse. Fjedermekanismen er således dimensioneret, at den elektromagnetiske kraft, som i den 5 periode, hvor den begrænsede strøm løber igennem afbryderkredsløbet, og som frembringes ved strømmen, er tilstrækkelig stærk til at holde ankeret 7 presset mod stopindretningen 9. Eftersom luftgabet 43 i denne situation er fjernet, vil en mindre magnetisk kraft være tilstrækkelig til at holde 10 ankeret 7 tiltrukket, end der kræves til at føre ankeret 7 ind i den tiltrukne stilling. Bevægelsen af den anden arm 16 kan begrænses på en sådan vis f.eks. gennem stopindretningen 50, at bladfjederen 45 ikke føres igennem overgangspunktet, således at der konstant udøves en ved betragtning 15 af tegningen med uret rettet påvirkning på armen 16. Påvirkningspunkterne 39, 41 for bladfjederen, og understøtningspunkterne 40, 42 for armdelene 17 henholdsvis 18 er placerede på tilsvarende vis i forhold til hinanden, som vist i fig.
1.
20 Fig. 3 angiver groft på grafisk form den resulterende kraft, som udøves ved bladfjedermekanismen på ankeret 7 som en funktion af forskydningen af stiften 8, som er forbundet med ankeret 7. Den vej x, som er gennemløbet af stiften 8, er afsat langs den horisontale akse, og den tidligere nævnte 25 resulterende kraft F er afsat langs den vertikale akse. -Eftersom denne graf udelukkende har anskueliggørende formål er der ikke afsat enheder eller nummeriske størrelser langs akserne for x og F.
30 Placeringen af stiften 8, som vist i fig. 1 og fig.
2, modsvarer punktet xD i fig. 3. Hvis der ikke løber nogen strøm gennem magnet iser ingsvikl ingen vil værdien af F, som modsvarer den resulterende kraft F, som virker på ankeret 7 i retning mod den første arm 15, stemme overens med den tær-35 skelværdikraft, som udøves ved bladfjedermekanismen. Hvis efterfølgende en elektromagnetisk kraft tilvejebragt ved at DK 170387 B1 17 en strøm løber i magnetiseringsviklingen påvirker ankeret 7 til bevægelse i retning mod den anden arm 16, vil ankeret 7 bevæges i den anden arm 16's retning, når værdien herved nås.
5 Som følge af den degressive virkning af bladfjeder- mekanismen aftager den kraft, som påvirker ankeret 7, når stiften 8 bevæges indtil punktet xlf hvor stiften 8 støder imod den anden arm 16. Den resulterende kraft fra bladfjeder-mekanismen som udøves på ankeret 7, og som er faldet til en 10 størrelse F2, forøges nu meget hurtigt under indflydelse af den kraft, som virker derpå gennem den anden arm 16, indtil værdien F'2 er nået. Bevægelsen af stiften i området x0_xl kaldes den frie bevægelse. Selv om nedsættelsen af kraften F i dette område er angivet som en lige linie 60, kan dette .15 også foregå langs en buet linie, afhængig af den fjedervirkning fra bladfjedermekanismen, som udøves på den første arm 15.
Hvis ankeret 7 under indflydelse af den derpå virkende elektromagnetiske kraft bevæges yderligere i retning mod 20 stopindretningen 9, vil den resulterende kraft F, som udøves på ankeret 7 gennem de to arme 15 og 16 aftage til størrelse F3, som følge af den degressive virkning af bladfjedermekanismen, f.eks. modsvarende liniestykket 61 i fig. 3. Retningen af den (lineære) nedsættelse af den resulterende kraft 25 F, som angives ved liniestykket 61, er i hovedsagen fastlagt -ved de karakteristiske egenskaber for bladfjederen og placeringen af påvirknings- og understøttelsespunkter for de pågældende armdele henholdsvis 17 og 18, og kan altså også have en ikke lineær udvikling. Den degressive virkning af 30 bladfjedermekanismen tilvejebringes derved, at den øjeblikkelige placering af påvirkningspunkterne 39 henholdsvis 41 i forhold til de tilsvarende understøttelsespunkter 40, 42 ændres ved bevægelsen af den første arm 15 og/eller den anden arm 16, således at den øjeblikkelige størrelse af den 35 arm, hvormed bladfjedermekanismen virker, ændres. Ved ændringen af kraftpåvirkningsarmene vil de kræfter, som virker på
_J
DK 170387 B1 18 armen 15 og/eller armen 16 ændres, hvorved tilvejebringes den endelige degressive fj edervirkning fra bladfjedermeka-nismen.
Ved punktet x2 støder ankeret 7 imod stopindretningen 5 i kammeret 6, og virkningen af den kraft, som udøves på den første arm 15 fjernes pludseligt. Eftersom den kraft, som udøves af den første arm 15 på ankeret 7 selv har ændret retning i området mellem og x2, som vist med den punkterede linie 62, som forløber i det nederste halvplan på gra-10 fen, vil den resulterende kraft F, som påvirker ankeret 7 i punktet x2, pludselig tiltage til en værdi F'3.
Fra punktet x2 drejer armen 16 til punktet x3 som følge af armens kinetiske værdi. I grafen kan dette ses som en visuel flytning af stiften 8. Punktet x3 fastlægges yder-15 ligere ved stopindretningen 32 (fig. 1) eller 50 (fig. 2), som er placeret i huset, eller ved en hvilken som helst anden egnet begrænsningsindretning for den anden arm 16's bevægelse. Nedsættelsen af den resulterende kraft F, som angives med liniestykket 63, fastlægges ved den degressive 20 fjedervirkning, som udøves på den anden arm 16, og som kan have et ikke lineært forløb i stedet for den viste lineære kurve. Eftersom en resulterende kraft F4 i punktet x3 virker på den anden arm 16 i retning mod stiften 8, vil armen 16 blive ført mod stiften 8 og vil til slut forblive hvilende 25 mod stiften 8 i punktet x2, således at kontaktstykkeparret -23, 24 åbnes.
Hvis nu strømmen i afbryderkredsløbet falder på en sådan måde, at den kraft, som udøves ved bladf jedermekanismen på den anden arm 16, er større, end den kraft, som virker 30 derpå fra stiften 8, som er forbundet med ankeret 7, vil kontaktstykkeparret 23, 24 igen lukkes og indtage stillingen, som er vist i fig. 1 eller fig. 2, igen.
Hvis en sådan virkning, hvor afbryderen af sig selv vender tilbage til en stilling, ikke ønskes, må bladfjeder-35 mekanismen dimensioneres på en sådan måde, at den resulterende kraft F er negativ i området x2-x3, og således pla- DK 170387 B1 19 ceres i den nederste halvdel af grafen, hvilket i fig. 1 og fig. 2 betyder, at bladfjedermekanismen udøver en kraftpåvirkning mod højre på den anden arm 16, således at armen 16 forbliver hvilende mod stopindretningen 32 henholdsvis 50.
5 Den hysteresevirkning i afbryderen, som indledningsvis blev omtalt, fastlægges stort set ved længden af luftgabet 43 i kammeret 6's længderetning, placering af påvirkningspunkterne 39, 40 for armdelene henholdsvis 17 og 18 og de karakteristiske egenskaber for bladfjederen 45. En flytning 10 af påvirkningspunkterne 39, 41 i forhold til planet for støtterammen 44 fører til en anden fjedervirkning. For at kunne fastholde de ønskede retninger fra kraftpåvirkningen er det imidlertid nødvendigt, at påvirkningspunktet 39 for bladfjederen 45 på armstykket 17 i den ene retning, og på-15 virkningspunktet 41 for bladfjederen 45 på armstykket 18 i den anden retning forbliver forskudt på en sådan måde i forhold til støttepunkterne henholdsvis 40, 41, at bladfjederen 45 altid er spændt, og f.eks. er buet i en retning bort fra det faste legeme 34, som vist i fig. 2. Størrelsen 20 af luftgabet 43 fastlægges ved længden af ankeret 7 og længden af stopindretningen 9 målt i kammeret 6's længderetning.
Hvis afbryderen anvendes f.eks. i elektricitetsværker med en nominel spænding på 220V, og den strømbegrænsende modstand 53 f.eks. har en størrelse på 1 ohm, vil, ved ind-25 trædelse af en fuldstændig kortslutning, dvs. med en kort- -slutningsmodstand som er lig med nul, efter at kontaktstykkeparret 23, 24 i den strømbegrænsende afbryder er blevet åbnede som følge af den tilvejebragte kortslutningsstrøm og efter at enhver udladningsbue er slukket, idet der bortses 30 fra den ohmske modstand af magnetiseringsviklingen 10 og kredsløbet bag denne, en begrænset strøm på ca. 220A løbe gennem afbryderkredsløbet. Magnetsysternet 2 i den strømbegrænsende afbryder skal dimensioneres på en sådan måde, at ankeret 7 forbliver tiltrukket ved denne begrænsede strøm, 35 dvs. at kontaktstykkeparret 23, 24 forbliver åbent. Kun når kortslutningskredsløbet afbrydes, f.eks. ved en anden afbry- __£ DK 170387 B1 20 der i elektricitetsværket, kan kontaktstykkeparret 23, 24 eventuelt igen blive lukket. Det indses umiddelbart, at modstanden 53 skal dimensioneres på en sådan måde, at den skal være i stand til at bære den effekt, som udvikles i 5 den i den tidsperiode, hvor kortslutningen er til stede. Rummet 52, hvori modstanden 53 er placeret, kan eksempelvis være tilvejebragt med egnede ventilationsåbninger (ikke vist) til dette formål.
For at kunne' fastholde den selvindstillende virkning 10 i den strømbegrænsende afbryder, dvs. for at sikre, at afbryderen efter fjernelsen af årsagen til åbningen af kontaktstykkeparret 23, 24 vender tilbage til den forud fastsatte tilstand, hvilket i dette tilfælde vil sige, at kontaktstykkeparret 23, 24 lukkes, kan der naturligvis anvendes andre 15 egnede organer, end stopindretningen 50, som sammen med det faste kontaktstykke 23 fastlægger dimensionerne for indgangsåbningen 46 til slukkekammeret 47, idet der f .eks. kan udformes fremspring og lignende (ikke vist) i huset.
Den i fig. 2 viste udførelsesform af den elektromag-20 netiske afbryder ifølge opfindelsen er yderst velegnet på grund af bladfjedermekanismen med en enkelt bladfjeder til afbrydelse af relativ store kortslutningsstrømme inden for en brøkdel af vekselstrømsperioden. Dette skyldes, at blad-fjedermekanismen som følge af understøtningen af bladfjederen 25 45, som kan frigøres, kan virke med en stor kontaktåbnings- - hastighed og kontaktstyrke, således som forklaret i den tidligere omtalte danske patentansøgning 7323/88.
Selv om et forbindelsesstykke af magnetiseringsviklinglen 10 i de forklarede udførelsesformer af den ved op-30 findelsen tilvejebragte elektromagnetiske afbrydere er fastgjort til et kontaktstykke i kontaktstykkeparret 23, 24, vil en afbryder ifølge opfindelsen ikke være begrænset hertil. Forbindelsesstykkerne på magnetiseringsviklingen, ligesom kontaktstykkerne 23, 24, kan føres ud på den udvendige 35 side til en klemme, f.eks. som klemmerne 26, 29 i fig. 1. Det faste legeme 3, slukkekammeret 47 og den strømbegrænsende DK 170387 B1 21 modstand 53 kan naturligvis også være udformet afvigende i forhold til den i fig. 2 viste udførelsesform.
Claims (18)
1. Elektromagnetisk afbryder med et hus (1) tilvejebragt med i det mindste ét magnetsystem (2), som indbefatter et fast legeme (3) af magnetisk materiale med en magnetise- 5 ringsvikling (10) til frembringelse af et magnetfelt i det i det mindste ene magnetsystem, en svingbart ophængt første ’ arm (15), som kan bevæges under påvirkning af det frembragte magnetiske felt, i det mindste ét par kontaktstykker (23,24), og en bladfjedermekanisme (12,13,14;44,45), som påvirker 10 den første arm (15), kendetegnet ved, at der til aktivering af kontaktstykkeparret (23,24) er tilvejebragt en svingbart ophængt anden arm (16), at der på hver af den første og den anden arm virker den ene ende af i det mindste én bladfjeder, idet det faste legeme (3) er tilvejebragt 15 med et aflangt kammer (6), hvori er placeret et bevægeligt anker (7) af magnetisk materiale, hvor den første og den anden arm (15,16) ligger på hver sin side af kammeret (6) i rette vinkler med kammerets længderetning på en sådan vis, at hver af armene kan svinge omkring deres ophængningspunkt 20 i retning mod ankeret (7), som kan bevæges i kammeret (6) mellem armene, medens den frie ende (19) af den første arm (15) er forbundet med ankeret (7), som er udformet med et driftselement (8), som påvirker den anden arm (16).
2. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 1, k e n-25 detegnet ved, at det faste legeme (3) er tilnærmel- „ sesvis U-formet i tværsnit, idet kammeret (6) strækker sig fra det ene ben til det andet ben, og idet bladf jedermekanismen (12,13,14/44,45) er fastgjort til det faste legeme (3) på en sådan måde, at den første og den anden arm (15,16) 30 strækker sig langs med et ben herpå, og idet kammeret (6) og benene (4,5) er tilvejebragt med gennemboringer, hvorigennem den første arm (15) er forbundet med ankeret (7), og driftselementet kan påvirke den anden arm (16), medens magnetiseringsviklingen (10) er placeret omkring kammeret 35 (6).
3. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 1 eller 2, DK 170387 B1 23 kendetegnet ved, at der er tilvejebragt organer til begrænsning af bevægelsen af i det mindste den ene arm på en sådan måde, at den samlede kraft, som udøves på armene under påvirkning af i det mindste én bladfjeder altid er 5 rettet direkte i den modsatte retning af de kræfter, som kan udøves på armene under indflydelse af ankeret.
4. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 3, kendetegnet ved at være tilvejebragt med en stop indretning (9) af magnetisk materiale til begrænsning af ankerets 10 (7) bevægelse, hvilket stop er placeret i kammeret nær ved den ende, som er placeret modsat den anden arm (16).
5. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 3 eller 4, kendetegnet ved, at en anden stopindretning (32, 50. til begrænsning af den anden arms (16) bevægelse er 15 tilvejebragt i huset.
6. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at ankeret (7) er fastgjort til den første arm (15) ved hjælp af en hængselforbindelse, og at driftselementet, som påvirker den 20 anden arm (16), er en stift (8), som er forbundet med ankeret , hvormed den anden arm kan bringes i bevægelse.
7. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at blad-fjedermekanismen (44,45) indbefatter en støtteramme med en 25 bladfjeder, hvis to ender påvirker henholdsvis den første . og den anden arm (15,16) placeret i rammeåbningen og støttet ved støtterammen, idet dimensionerne af armene i rammeåbningen er således, at bladfjederen er spændt, således at der i virkeligheden ved fjedervirkningen af bladfjederen er til- 30 vejebragt en tærskelvirkning i tilknytning til, at den første arm (15) fører det i det mindste det ene par af kontaktstykker (23,24) ind i én stilling og idet der med den anden arm (16) stort set tilvejebringes kontakttryk til fastholdelse af kontaktstykkeparret i den anden stilling.
8. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 7, ken detegnet .ved, at påvirkningspunktet (39) for blad- • · _i DK 170387 B1 24 fjederen på den første arm (15) i én retning, og påvirkningspunktet (41) for bladfjederen på den anden arm (16) i den anden retning forflyttes i forhold til de respektive støttepunkter (40,42) på støtterammen (44).
9. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af krav 1-6, kendetegnet ved, at bladfjedermekanismen indbefatter en støtteramme (12) med to bladfjedre (13,14), som er således placeret, at de med den ene ende støtter på støtterammen, og at den anden ende af bladfjedrene 10 peger i indbyrdes modsatte retninger, idet de frie ender påvirker henholdsvis den første og den anden arm (15,16), som er placeret i rammeåbningen, og som er ophængt i støtterammen, og idet dimensionerne af armene i rammeåbningen er således, at de to bladfjedre er spændte, således at der 15 med fjedervirkningen fra den ene bladfjeder og den deraf påvirkede første arm (15) i virkeligheden er tilvejebragt en tærskelvirkning i tilknytning til overføring af kontaktstykkeparret (23,24) til den ene stilling, og med fjedervirkningen fra den anden bladfjeder og den anden arm (16), som 20 påvirkes hermed, i virkeligheden er tilvejebragt et kontakttryk til fastholdelse af det i det mindste ene par kontaktstykker (23,24) i en anden stilling.
10. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 7, 8 eller 9, kendetegnet ved, at kontaktstykkeparret (23,24) 25 er åbent i den ene stilling og lukket i den anden stilling. .
11. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at det i det mindste ene par kontaktstykker (23,24) indbefatter et bevægeligt (24) og et fast (23) kontaktstykke, idet det 30 faste kontaktstykke er fastgjort til indgangsåbningen (46) til et slukkekammer (47), som er placeret i huset, medens den » frie ende (21) af den anden arm indbefatter det bevægelige kontaktstykke, som kan bevæges i indgangsåbningen (46) til slukkekammeret (47).
12. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 11, ken detegnet ved, at slukkekammeret (47) er således 25 DK 170387 B1 udformet, at det udvides fra indgangsåbningen, idet den bredeste del af kammeret indeholder slukkeorganer.
13. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at det 5 ene forbindelsesstykke (31) på magnetiseringsviklingen (10) er forbundet med et kontaktstykke på det i det mindste ene par kontaktstykker, og at det andet forbindelsesstykke på magnetiseringsviklingen (10) sammen med det andet kontaktstykke (24) udgør afbryderens forbindelsespunkter (26,29).
14. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at afbryderen er tilvejebragt med i det mindste én strømbegrænsende komponent (53), hvis klemmer (51,54) er forbundne med de pågældende kontaktstykker (23,24) på det i det mindste ene 15 kontaktstykkepar.
15. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 14, kendetegnet ved, at den i det mindste ene strømbegrænsende komponent (53) udgøres af en reaktansspole.
16. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 14 eller 20 15, kendetegnet ved, at den i det mindste ene strømbegrænsende komponent (53) udgøres af en modstand.
17. Elektromagnetisk afbryder ifølge krav 16, kendetegnet ved, at modstanden er udformet som en skrueformet viklet modstandstråd og er placeret i et aflangt 25 rum (52), som er udformet i huset.
18. Elektromagnetisk afbryder ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at den anden arm (16) er tilvejebragt med låseorganer (33,34), som kan påvirkes, til fastholdelse af kontaktstykkeparret (23,24) 30. en udpeget stilling. _____ά
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL8703170 | 1987-12-31 | ||
NL8703170A NL8703170A (nl) | 1987-12-31 | 1987-12-31 | Elektromagnetische schakelaar. |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK732588D0 DK732588D0 (da) | 1988-12-30 |
DK732588A DK732588A (da) | 1989-07-01 |
DK170387B1 true DK170387B1 (da) | 1995-08-14 |
Family
ID=19851174
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK732588A DK170387B1 (da) | 1987-12-31 | 1988-12-30 | Elektromagnetisk afbryder |
Country Status (16)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4935711A (da) |
EP (1) | EP0322987B1 (da) |
JP (1) | JP2547446B2 (da) |
KR (1) | KR970006444B1 (da) |
AT (1) | ATE87124T1 (da) |
AU (1) | AU618569B2 (da) |
CA (1) | CA1306486C (da) |
DE (1) | DE3879444T2 (da) |
DK (1) | DK170387B1 (da) |
ES (1) | ES2039604T3 (da) |
FI (1) | FI91200C (da) |
NL (1) | NL8703170A (da) |
NO (1) | NO175172C (da) |
PT (1) | PT89373B (da) |
TR (1) | TR23584A (da) |
ZA (1) | ZA889723B (da) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL8703170A (nl) * | 1987-12-31 | 1989-07-17 | Holec Syst & Componenten | Elektromagnetische schakelaar. |
NL9102154A (nl) * | 1991-12-20 | 1993-07-16 | Holec Syst & Componenten | Elektrische schakelaar, in het bijzonder een last- of vermogensschakelaar. |
DE19702116C2 (de) * | 1997-01-22 | 1999-02-18 | Siemens Ag | Schutzvorrichtung gegen Falschpolung im elektrischen Bordnetz eines Fahrzeuges |
DE10332358A1 (de) * | 2003-07-17 | 2005-02-03 | Abb Patent Gmbh | Kontaktsystem mit Magnetauslöser |
CN101630610B (zh) * | 2008-07-15 | 2011-06-29 | 浙江正泰电器股份有限公司 | 断路器的电磁装置 |
EP2302657A1 (de) * | 2009-09-23 | 2011-03-30 | ABB Schweiz AG | Strombegrenzungssystem |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
BE441207A (da) * | 1940-04-23 | |||
FR866591A (fr) * | 1940-04-23 | 1941-08-20 | Perfectionnements aux machines à laver les bouteilles | |
US2685007A (en) | 1950-10-02 | 1954-07-27 | Fischer Karl | Electric snap or quick break switch |
GB871499A (en) * | 1956-10-22 | 1961-06-28 | Cav Ltd | Electromagnetically operable electric switches |
DE1284511B (de) * | 1962-03-16 | 1968-12-05 | Licentia Gmbh | Fuer vorzugsweise hoehere Stromstaerken geeigneter, verklinkter Selbstschalter |
DE3460392D1 (en) * | 1983-05-06 | 1986-09-04 | Lindner Gmbh | Overcurrent circuit breaker |
CH672036A5 (da) * | 1986-12-23 | 1989-10-13 | Sprecher & Schuh Ag | |
NL8703170A (nl) * | 1987-12-31 | 1989-07-17 | Holec Syst & Componenten | Elektromagnetische schakelaar. |
-
1987
- 1987-12-31 NL NL8703170A patent/NL8703170A/nl not_active Application Discontinuation
-
1988
- 1988-12-28 ES ES198888203034T patent/ES2039604T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1988-12-28 EP EP88203034A patent/EP0322987B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1988-12-28 US US07/291,255 patent/US4935711A/en not_active Expired - Fee Related
- 1988-12-28 DE DE8888203034T patent/DE3879444T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1988-12-28 FI FI885995A patent/FI91200C/fi not_active IP Right Cessation
- 1988-12-28 JP JP63332782A patent/JP2547446B2/ja not_active Expired - Fee Related
- 1988-12-28 AT AT88203034T patent/ATE87124T1/de not_active IP Right Cessation
- 1988-12-29 AU AU27585/88A patent/AU618569B2/en not_active Ceased
- 1988-12-29 TR TR25/89A patent/TR23584A/xx unknown
- 1988-12-29 CA CA000587249A patent/CA1306486C/en not_active Expired - Lifetime
- 1988-12-29 ZA ZA889723A patent/ZA889723B/xx unknown
- 1988-12-30 DK DK732588A patent/DK170387B1/da not_active IP Right Cessation
- 1988-12-30 PT PT89373A patent/PT89373B/pt not_active IP Right Cessation
- 1988-12-30 NO NO885822A patent/NO175172C/no unknown
- 1988-12-31 KR KR1019880018248A patent/KR970006444B1/ko not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0322987B1 (en) | 1993-03-17 |
NO885822D0 (no) | 1988-12-30 |
JPH01236530A (ja) | 1989-09-21 |
NO885822L (no) | 1989-07-03 |
CA1306486C (en) | 1992-08-18 |
TR23584A (tr) | 1990-04-06 |
DK732588A (da) | 1989-07-01 |
NO175172B (no) | 1994-05-30 |
NO175172C (no) | 1994-09-07 |
DE3879444T2 (de) | 1993-09-16 |
PT89373B (pt) | 1993-11-30 |
KR890010975A (ko) | 1989-08-11 |
JP2547446B2 (ja) | 1996-10-23 |
AU2758588A (en) | 1989-07-06 |
AU618569B2 (en) | 1992-01-02 |
EP0322987A1 (en) | 1989-07-05 |
KR970006444B1 (ko) | 1997-04-28 |
PT89373A (pt) | 1989-09-14 |
DE3879444D1 (de) | 1993-04-22 |
FI91200B (fi) | 1994-02-15 |
ES2039604T3 (es) | 1993-10-01 |
ZA889723B (en) | 1989-10-25 |
FI91200C (fi) | 1994-05-25 |
US4935711A (en) | 1990-06-19 |
DK732588D0 (da) | 1988-12-30 |
ATE87124T1 (de) | 1993-04-15 |
FI885995A (fi) | 1989-07-01 |
NL8703170A (nl) | 1989-07-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JP4590409B2 (ja) | 電力開閉器 | |
US6809282B2 (en) | D.C. circuit breaker with magnets for reducing contact arcing | |
US3987382A (en) | Unitized motor starter | |
DK170387B1 (da) | Elektromagnetisk afbryder | |
AU2004201267B2 (en) | Remotely controllable circuit breaker including bypass magnet circuit | |
CN209859890U (zh) | 断路器的跳闸机构 | |
AU2004201318A1 (en) | Circuit breaker mechanism including mechanism for breaking tack weld | |
NO179960B (no) | Trippeinnretning for en elektrisk bryter | |
US4884049A (en) | Circuit breaker overcurrent tripping device | |
EP0633590B1 (en) | An electric circuit breaker | |
KR101452839B1 (ko) | 자동 복구형 누전 차단기 | |
KR102081698B1 (ko) | 배선용 차단기 | |
KR102067391B1 (ko) | 배선용 차단기 | |
US3277407A (en) | Circuit interrupter | |
SE461247B (sv) | Kretsbrytare | |
US4124831A (en) | Circuit breaker | |
KR101010090B1 (ko) | 가스 압과 자기력을 함께 이용한 트립 장치를 갖는 배선용 차단기 | |
KR19980052340A (ko) | 배선용 차단기의 한류기구부 | |
GB2154798A (en) | Self releasable contact assembly | |
KR840000989Y1 (ko) | 개선된 작동기구를 가진 전류제한 회로 단속기 | |
SU1246167A1 (ru) | Вакуумный выключатель | |
SU515183A1 (ru) | Автоматический выключатель | |
JP3358983B2 (ja) | 回路遮断器とその電圧引き外し装置 | |
US854824A (en) | Electromagnetically-actuated device. | |
JP2508618B2 (ja) | 保護継電器 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PBP | Patent lapsed |
Country of ref document: DK |