DK162379B - Apparat til transport af vaeske og til bortledning af fra vaesken udskilt gas - Google Patents

Apparat til transport af vaeske og til bortledning af fra vaesken udskilt gas Download PDF

Info

Publication number
DK162379B
DK162379B DK531682A DK531682A DK162379B DK 162379 B DK162379 B DK 162379B DK 531682 A DK531682 A DK 531682A DK 531682 A DK531682 A DK 531682A DK 162379 B DK162379 B DK 162379B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
liquid
chamber
container
opening
partition
Prior art date
Application number
DK531682A
Other languages
English (en)
Other versions
DK162379C (da
DK531682A (da
Inventor
Zoltan Banos
Istvan Takacs
Endre Vereczkey
Dezso Vigh
Original Assignee
Richter Gedeon Vegyeszet
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Richter Gedeon Vegyeszet filed Critical Richter Gedeon Vegyeszet
Publication of DK531682A publication Critical patent/DK531682A/da
Publication of DK162379B publication Critical patent/DK162379B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK162379C publication Critical patent/DK162379C/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F04POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
    • F04DNON-POSITIVE-DISPLACEMENT PUMPS
    • F04D9/00Priming; Preventing vapour lock
    • F04D9/001Preventing vapour lock
    • F04D9/002Preventing vapour lock by means in the very pump
    • F04D9/003Preventing vapour lock by means in the very pump separating and removing the vapour
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D19/00Degasification of liquids
    • B01D19/0042Degasification of liquids modifying the liquid flow
    • B01D19/0052Degasification of liquids modifying the liquid flow in rotating vessels, vessels containing movable parts or in which centrifugal movement is caused

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Degasification And Air Bubble Elimination (AREA)
  • Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

i
DK 162379 B
Opfindelsen angåer et apparat af den i krav l's indledning angivne art. Inden for mange forskellige industrigrene, især i den kemiske industri og i fødevareindustrien skilles af faststof og en væskefase 5 bestående suspensioner som oftest ved hjælp af en filtre ringscentrifuge, hvis tromlekappe er perforeret, hvorved den ved centrifugalkraften af suspensionen udskilte faststoffase (slam) aflejres på centrifugetromlen eller på den på tromlen fastgjorte filterdug, hvor 10 faststoffasen danner et filterlag. Den flydende fase, d.v.s. filtratet, strømmer gennem det aflejrede slamlag og gennem filterdugen og samles i et samleorgan, hvorfra væskefasen kan ledes bort. Filtratet indeholder også gas, f.eks. luft, fordi den roterende filtre-15 ringstromle har en ventilerende virkning. Denne luft indsuges på centrifugedækslets ikke tætnede steder, blandes med væsken, og passerer sammen med denne ud gennem udløbsåbningen, så at man fra samleorganets indre ikke blot skal fjerne væsken, men også gassen. For-20 holdet mellem fjernet væske og gas varierer kraftigt under filtreringsprocessen. Ved filtreringens begyndelse fremkommer der en stor mængde væske, medens den medrevne mængde gas er forholdsvis lille. Senere aftager væskemængden til nul, så at gasandelen øges kraf-25 tigt mod filtreringsprocessens afslutning. Af sikker hedstekniske grunde skal "væske-gas"-suspensionen via udløbsrørstudsen fjernes fra opsamlingsorganet på en sådan måde, at filtratet i filtreringscentrifugens kappe ikke stiger højere op end den coterende tromles nedre 30 plan, idet man kun derved kan forhindre en stødvis overbelastning af centrifugerotoren, som vil kunne medføre brud og alvorlig skade.
I den kemiske industri skal der ofte fra et organisk opløsningsmiddel i et centrifugalkraftfelt bortfiltre-35 res faststof. I disse tilfælde skal oxygenkoncentratio- 2
DK 162379 B
nen i centrifugens tromle af sikkerhedstekniske grunde holdes lavere end explosionsgrænseværdien. Denne betingelse kan opfyldes ved tilførsel af en inert gas. Filtratet (opløsningsmidlet) skal dog fjernes på en 5 sådan måde, at der dels ikke kan slippe oxygen (luft) ind i centrifugen, og at dels forbruget af inert gas kun er minimalt.
Det er ofte nødvendigt efter filtreringsprocessens afslutning at kunne afvaske forureninger på overfladen 10 af resterende faststofpartikler i tromlen ved hjælp af en tilført væske, f.eks. et opløsningsmiddel, medens tromlen roterer. I sikkerhedsteknisk og økonomisk hense-seende er det ligeledes vigtigt, at der kun tilføres centrifugen den til fjernelse af forureningerne lige netop nød-15 vendige mængde vaskevæske.
Ved mange forskellige arbejdsoperationer inden for industrien er det endvidere nødvendigt at forhindre, at filtratets temperatur synker under pumpningen, og om nødvendigt endog at øge filtratets temperatur.
20 I pjraksis opsamles og videretransporteres det fra cen trifugen bortledte filtrat som oftest efter følgende principper.
Når- filtratet som sådant ikke er værdifuldt eller uden forbehandling kan tilføres kloaksystemet, for-25 bindes centrifugens udløbsstuds for filtrat, hvilken som regel er forsynet med en spærreskyder, via en elastisk rørforbindelse med spildevandskloakken.
Til sikring af en uhindret væskebortledning indskydes mellem centrifugen og kloakken en beholder til 30 udskillelse af gas. Den udskilte gas undviger da via den på beholderdækslet anbragte udstrømningsstuds ud i det fri, medens væsken via væskelåsen 3
DK 162379 B
overføres til samlekloakken.
Er filtratet derimod værdifuldt, f.eks. en virksom substans eller et medium, der indeholder opløsningsmiddel, og skal filtratet derfor videreforarbejdes, 5 eller er filtratet forurenet med stoffer, som ikke uden videre kan tilføres kloaksystemet, overføres filtratet - såfremt der findes en udnyttelig niveauforskel - ved sin tyngde direkte til en under centrifugen anbragt opsamlingsbeholder, fra hvilken det 10 videretransporteres ved hjælp af en pumpe, medens den udskilte gas via en udlufter slippes ud i det fri. Til sikring af en uhindret bortstrømning af væsken monteres ofte ved siden af centrifugen en lille gasudskillelsesbeholder, fra hvis øvre del den ud-15 skilte gas kan slippe ud i det fri, medens filtra tet fra beholderens nedre del overføres til den omtalte samlebeholder. Findes der derimod på grund af de konstruktive forhold ikke en tilstrækkelig stor højdeforskel mellem centrifugen og filtratbeholde-20 ren, anbringes centrifugen på et højt fundament, og der anvendes en mellemsamlebeholder med små dimensioner. I denne beholder indføres væsken og gassen.
Gassen undviger via beholderens øvre rørstuds, medens væsken videretransporteres ved hjælp af en 25 pumpe.
Gastætte centrifuger er forsynet med en væskespærring, via hvilken væsken tilføres pumpen.
På mange forskellige områder inden for den kemiske industri (f.eks. ved "væske fra væske"-ekstraktion) 30 skal væsker med forskellig vægtfylde ved en given arbejdsoperation skilles fra hinanden i et gravitations-kraftfelt. Ved separationen skal f.eks. væsken med den · største vægtfylde fortløbende bortledes på en sådan må-
DK 162379 B
n de, at kun en minimal mængde af den anden væske med andre fysiske egenskaber (f.eks. med mindre vægtfylde) medrives af den førstnævnte væske. I dette øjemed sluttes der en stor glasbeholder, f.eks. en stor glas-5 cylinder til sedimentationsbeholderens (f.eks. en "væ ske fra væske"-extraktors)nedre rørstuds. Den væsken videretransporterende pumpe forbindes med glasbeholderens nedre studs via et ^pærreorgan. I glasbeholderen kan grænsen mellem de to væskefaser bekvemt iagttages.
10 Væskestrømningen, d.v.s. den skarpe adskillelse mellem de to væsker med forskellige egenskaber reguleres ved hjælp af spærreorganet, f.eks. en kuglehane.
Den ovenomtalte kendte teknik er ufordelagtig derved, at der til videretransport af væsker indeholdende gas 15 og/eller væsker med forskellige fysiske egenskaber kræ ves flere apparater og armaturer (beholdere, pumper, spærreorganer, væskespærringer, glascylindere o.s.v.).
Desuden er det en ulempe, at det ved centrifuger i lukket konstruktion er vanskeligt og kompliceret at gen-20 nemføre vaskeoperationer, fordi selve vaskeprocessen ikke kan kontrolleres.
Det er opfindelsens formål at tilvejebringe et apparat til transport af væsker, ved hjælp af hvilket man uden supplerende apparater, apparatdele, armaturer med 25 mere under væsketransporten fortløbende kan fjerne den fra væsken udskilte gas, d.v.s. kan transportere væsker bestående af gasholdige faser og/eller væskefaser med uens fysiske egenskaber under fordelagtige driftskarakteristika og med et lille pladsbehov. Opfindelsen ta-30 ger endvidere sigte på at tilvejebringe et apparat, der let kan tilpasses midlertidige ændringer af væskemængden og af væskens beskaffenhed og som er gastæt. Endelig skal væsken nemt kunne iagttages under dens transport i pumpen. Ovennævnte formål opnås ved det i 5
DK 16 2 3 7 9 B
krav/ l's kendetegnende del angivne. Opfindelsen er baseret på følgende erkendelse: Når væsken, der skal transporteres, indføres i et kammer med de i krav l's kendetegnende del angivne ejendommeligheder, hvor skovlhjulet er anbragt i kammerets nedre rumdel under skillevæggen og roterer om en lodret akse, kan gas-væske-suspensionen frit strømme til skovlhjulet, og gassen kan let skilles fra væsken, hvorved den gasholdige væske kan transporteres uden de i det foregående omtalte vanskeligheder. Opfindelsen er endvidere baseret på den erkendelse, at transportprocessen og især væskens indføring i kammeret kan iagttages visuelt på grund af den øvre rumdels store dimensioner i forhold til den nedre rumdels.
6
DK 162379 B
I det følgende forklares opfindelsen nærmere ved hjælp af tegningen, hvor fig. 1 skematisk og set fra siden viser en udførelses-form for apparatet ifølge opfindelsen, der er sluttet 5 til en i og for sig kendt centrifuge, fig. 2 i større målestok er et snit efter linien C-C i apparatet, fig. 3 viser apparatet, set fra oven, fig. 4- skematisk og set fra siden viser apparatet ifølge 10 opfindelsen, der via en væskespærring er sluttet til en gastæt centrifuge, fig. 3 i større målestok er et lodret snit efter linien A-A i fig. 6 i det i fig. 4 viste apparat, fig. 6 viser apparatet i fig. 5, set fra oven, 15 fig. 7 er et snit efter linien B-B i fig. 6, fig. 8 er et lodret snit i en til en reaktor sluttelig udførelsesform for apparatet ifølge opfindelsen med forlænget aksel, fig.., 9 er et lodret snit vinkelret på snittet i fig. 8, 20 fig. 10 §r et lodret.snit svarende til fig. 8 i en dob let udførelsesform for apparatet med dobbelt ydervæg, og fig. 11 er et diagram, der viser en til apparatet hørende pumpekarakteristik.
I fig. 1 ses en med 1 betegnet kendt, såkaldt åben
DK 162379 B
7 centrifuge og et til denne sluttet apparat 2 ifølge opfindelsen til transport af væske og til fjernelse af fra væsken udskilt gas. Apparatet 2 har et kammer 3 til transport af væske samt -en elektromotor 5 4, der ved hjælp af arme 5 er fastgjort til centri fugen l's cylindrisk ydervæg. Et rør 6 leder væske ud af kammeret 3's nedre del, medens et gasbortledningsrør 7 udgår fra kammeret 3's øvre del. Centrifugen 1 står i forbindelse med kammeret 3 gennem en rørled-10 ning 8. Fra centrifugen 1 strømmer væske indeholdende gas i retning af pilen a ind i kammeret 3, medens den afgassede væske .strømmer bort fra kammeret 3 i retning af pilen b, og den udskilte gas forlader kammeret i retning af pilen c.
15 Fig. 2 og 3 viser apparatet i større målestok og mere detaljeret end fig. 1. I fig. 2 og 3 er tilsvarende dele og strømningsretninger betegnet med de samme henvisningsbetegnelser som i fig. 1. Det fremgår af fig.
2, at kammeret 3 indsnævres svagt keglestubformet opad-20 til og ved en skillevæg 9 er opdelt i en øvre rumdel 10 og en nedre rumdel 11. Skillevæggen 9 er vandret eller tilnærmelsesvis vandret og har en central åbning 12, hvorigennem der er ført en aksel 14, på hvilken der under skillevæggen 9 er anbragt et skovlhjul 13. Akse-25 len 14's øvre ende er via en drivakseltap 15 forbundet med elektromotoren 4.
Det fremgår af fig. 2, at skovlhjulet 13 næsten fuldstændigt udfylder kammerets nedre rumdel 11. Den øvre rumdel 10's volumen er mindst én eller flere størrel-30 sesordener større end den nedre rumdel 9's volumen.
I væskelidløbsrøret 6 er anbragt en kontraventil 16.
Det fremgår endvidere af fig. 2, at diameteren af 8
DK 162379 B
røret 8 mellem centrifugen 1 og kammeret 3 er større end den centrale åbning 12’s diameter D^, der igen er større end væskeudløbsrøret 6's diameter D^, så at der fås relationen D^. Røret 8 udmunder di- 5 rekte eller næsten direkte over skillevæggen 9 i kam meret 3, d.u.s. i dettes øvre rumdel 10, fra hvis øvre del gasudstrømningsrøret 7 udgår, medens væskeudløbsrøret 6 udgår fra kammerets nedre rumdel 11. Til den øvre rumdel 10 er sluttet en lyskilde 17 og et or- 10 .....gan~ 18 til"iagttagelse af rumdelen 10. Delene 17 og 18 beskrives mere udførligt i det følgende i forbindelse med fig. 5-7.
Det i fig. 1-3 viste apparat arbejder på følgende måde: 15 Centrifugen lukkes med et dæksel, hvorefter centrifuge ringen påbegyndes. Fra centrifugen 1 passerer væsken, der indeholder gas, gennem røret 8 frit ind i apparatet 2’s øvre rumdel 10. Væskens, f.eks. vandets strømnings-bane i røret 8 og i kammeret 3 er betegnet med a·. I 20 den øvre rumdel 10 fremkommer der en fri væskeoverfla de, som er antydet ved en streg-prik-linie. Derefter fjerner det af elektromotoren 4 drevne skovlhjul 13 den ned i kammerets nedre rumdel 11 passerende væske i retning af pilen b gennem udløbsrøret 6 fra appara-25 tet 2. I den øvre rumdel 10 undviger den fra væsken udskilte gas i retning af pilen c gennem gasudstrømningsrøret 7, hvorfra gassen slippes ud i det fri.
Fig. 11 viser apparatet 2's karakteristik (d.v.s. pumpens karakteristik). Apparatet har inklusive elektro-30 motoren en vægt på 72 kg og uden motor en vægt på 34 kg.
Motorens effekt er ved et omløbstal 2.855 omdr. i minuttet 2,2 kW.
DK 162379 B
9
En i fig. 4-7 vist anden udførelsesform for apparatet ifølge opfindelsen er forskellig fra den i fig. 1-3 viste udførelsesform derved, at den er indrettet til at kunne sluttes til en lukket, gastæt centrifuge og 5 i dette øjemed er forsynet med en forbeholder 20.
I fig. 4 er centrifugen i sin helhed betegnet med 19.
Apparatets øvrige dele er i fig. 4-7 betegnet med de samme henvisningsbetegnelser som i fig. 1-3. I centri-10 fugen 19's dæksel munder i en rørstuds 21 på dækslet en fødeledning 22 til tilførsel af nitrogen. Fra føde-ledningen 22 udgår en forgreningsledning 23, som udmunder i centrifugen 19's nedre del. I centrifugen munder desuden ligeledes fra oven et lufttilførselsrør 24 med et 15 spærrearmatur 24a.
Forbeholderen 20 er indskudt mellem centrifugen 19 og apparatet 2 ifølge opfindelsen. Centrifugen 19 og beholderen 20 er forbundet med hinanden via et rør 25, medens beholderen 20 og apparatet 2 er forbundet med 20 hinanden gennem et rør 26, jfr. også fig. 5. Fra for beholderen 20's øvre del udgår en ledning 27, i hvilken er indskudt først et spærreorgan 28 og efter dette en injektor 29, og i hvilken der udmunder en ledning 30 til indføring af trykluft i ledningen 27. Efter in-25 jektoren 29 er der til ledningen 27 sluttet en fra gas udstrømningsrøret 7 udgående ledning 31. Også i trykluft-ledningen 30 er anbragt et spærreorgan 30a.
Fig. 5-7 viser apparatet 2 med forbeholderen 20 i større målestok. Selve kammeret 3 og elektromotoren 4 sva-30 rer i det væsentlige til motoren og kammeret i fig. 2 og 3. 1 forbeholderen 20, der er cylindrisk, er anbragt en 10
DK 162379 B
vertikal skillevæg 32, der strækker sig nedad fra et dæksel 34 og forneden ender i en højde h over beholderens bundvæg 33. Røret 25, der forbinder beholderen 20 med centrifugen 19, udmunder under dækslet 34 på 5 den ene side af skillevæggen 32 i forbeholderen 20, medens røret 26 på skillevæggen 32's modsatte side udgår fra beholderens øvre del, idet dog røret 26's længdemidt era kse x er beliggende et stykke k lavere end røret 251 s længdeakse y, jfr. fig. 5. Afstanden k er 10 i det mindste tilnærmelsesvis lig med de nævnte to rørs radius r. På beholderen 20's dæksel 34 er udformet en rørstuds 35, til hvilken ledningen 25, fig. 4, kan sluttes. Beholderens bundvæg 33 er svagt tragtformet, og fra det centralt beliggende laveste sted udgår en 15 tømmeledning 36 med et spærreorgan 37. Via ledningen 36 kan væsken fra forbeholderen 20 strømme bort i retning af pilen t.
Det skal her bemærkes, at apparatet 2, beholderen 20 og centrifugen rumligt er placeret på anden måde i for-20 hold til hinanden end i fig. 4. Bortset fra den afvi gende placering svarer apparatet 2 i fig. 5 dog nøje til det i fig. 4 viste apparat.
Fig. 6 og 7 viser hensigtsmæssige konkrete udførelses-former for lyskilden 17 og inspektionsorganet 18. Lys-25 kilden 17 er forsynet med en elektrisk pære 38 og en tæt i rørvæggen indsat glasskive 39. Inspektionsorganet 18 består af en ligeledes tæt i rørvæggen indsat glasrude. 2 2 fig. 5 ses nogle væsentlige ejendommeligheder ved 30 skillevæggen 9’s og skovlhjulet 131 s geometriske ud formning. Skillevæggen 9's tykkelse aftager i retning mod den centrale åbning 12, og skillevæggen har en mod åbningen 12 nedad skrånende øvre flade og en mod åbnin- 11
DK 162379 B
gen 12 opad skrånende nedre flade. Den øvre skråflades plan danner en vinkel med vandret, medens den nedre skråflade danner en vinkel med vandret. Vinklen oi^ er mindre end vinklen . Topfladen på skovlhjulet 13's 5 skovle danner samme vinkel med vandret som skille væggens nedre skråflade, så at skovlenes topflader er beliggende parallelt med frembringeren for skillevæggen 9's nedre flade på det nærmest åbningen 12 beliggende overfladeområde.
10 Det i fig. 4-7 viste apparat arbejder på følgende måde: Når centrifugen 19' s dæksel 34 er bragt på plads, gen-nemskylles centfrifugen med nitrogen, som tilføres centrifugen gennem fødeledningen 22 og ledningen 23 i retning af pilen henholdsvis e og d i fig. 4, indtil oxy-15 genkoncentrationen i den fra forbeholderen 20 i retning af pilen f gennem ledningen 27 udstrømmende gas er sunket ned under en forudbestemt værdi. Nitrogenet henholdsvis den med nitrogen berigede luft strømmer i beholderen 20 hen over en væskespærring 42 og passerer 20 dernæst gennem en udluftningsledning 43, fig. 4, ud i det fri i retning af pilen g.
Efter gennemskylningen med nitrogen kan selve centrifugeringen påbegyndes. Under denne proces skal blot den opbrugte mængde nitrogen erstattes. Også kammeret 3's 25 øvre rumdel 10 er sluttet til udluftningsledningen 43 via gasudstrømningsrøret 7 og ledningen 31, fig. 4, så at der i kammeret 3 hverken kan opstå noget overtryk eller noget undertryk. Efter centrifugeringsprocessens afslutning skal nitrogenet slippes ud af cen-30 trifugen 19, fordi betjeningspersonalet til tømning af centrifugen 19 skal bøje sig ind i denne. I dette øjemed blæses der gennem en ledning 30, fig. 4, trykluft ind i injektoren 29, hvorved der i centrifugen 19 12
DK 162379 B
tilvejebringes et undertryk på 150-200 mm vandsøjle.
På denne måde gennemskylles centrifugen 19's indre med luft, hvorved nitrogenet fortrænges fra centrifugen. Gennemstrømningen finder også nu sted over 5 væskespærringen 42, indtil nitrogenmængden i centri fugen 19 er mindsket så meget, at man uden risiko kan bøje sig ned i centrifugen. Væske- og gasstrømningsbanerne er på samme måde som i det foregående antydet ved pile a, b og c.
10 Fig. 8 og 9 viser en udførelsesform for apparatet be regnet til at sluttes til en reaktor. I dette øjemed har apparatet en forlænget aksel. Elektromotoren 4 er sluttet til kammeret 3 via et afstivende afstandsholderør 44, hvis indre rum 45 står i forbindelse med kam-15 meret 3's øvre rumdel 10. En gennem afstandsholderøret 44 ført drivaksel 46 har en nedre akseltap 46a med mindsket diameter, på hvilken skovlhjulet 13 er fast-kilet. En pakdåse 47 på drivakselen 46's øvre del sørger for, at der under drivakselens rotation fra 20 rummet 45 ikke kan nå gas eller damp frem til elektro motoren eller ud i det fri. Drivakselen 46 er ved hjælp af forbindelsesflanger 48 forbundet med elektromotoren 4's drivakseltap 15. Under pakdåsen 47 udgår der "fra røret 44 en rørstuds 70, hvis funktion omtales nærmere 25 i det følgende. Drivakselens nedre akseltap 46a er lej ret i et på kammeret 3's bund anbragt leje 49, der rager ned i en lukket beholder 50, hvis indre kan køles med en i beholderen indpumpet kølevæske, der kan ledes ud af beholderen 50 gennem en med et spærreorgan 52 30 forsynet ledning 51 i retning af pilen i i fig. 8.
Ved visse teknologiske arbejdsoperationer kan det være nødvendigt, at en del af væsken i kammeret recirkuleres. Hertil findes der i skillevæggen 9 en åbning 53, der udvider sig konisk opadtil, og som kan frigives
DK 162379 B
13 henholdsvis spærres af et ligeledes konisk ventillegeme 54, der manøvreres ved hjælp af en manøvrestang 56, der er ført ud af kammerets øvre del 10 gennem en pakbøsning 55, og på hvis øvre ende er anbragt et 5 manøvrehjul 57, ved hvis drejning åbningen 53 kan frigives eller spærres ved hjælp af ventillegemet 54.
Apparatet er sluttet til den i fig. 8 ikke viste reaktor via røret 8. Også her passerer væsken i retning af pilen a fra reaktoren ind i apparatet. Til ovennævnte 10 rørstuds 70 er sluttet et ikke vist rør, der udmunder i reaktorens gasrum. På denne måde kan apparatet og reaktorens gasrum bringes i forbindelse med hinanden.
Gassens strømningsretning er i fig. 9 antydet ved pilen 1. Det fremgår endvidere af fig. 9, at der via rørstudsen 8 i retning af pilen a også kan ledes væske ind i 15 apparatet. Dette vil navnlig være tilfældet, når appa ratet anvendes som en i serie koblet reaktor. I så tilfælde anvendes som reaktor et apparat med den i fig. 8 viste åbning 53 med regulerbart tværsnit, idet reaktionsblandingen føres til rørstudsen 70 til det efterføl-20 gende apparat. I de i fig. 8 og fig. 9 viste udførelses- former kan apparatet ifølge opfindelsen med fordel forneden sluttes til reaktoren og navnlig anvendes, når pakdåsen 47 og elektromotoren 4 befinder sig over væskeniveauet. Funktionen af pumpen i forbindelse med fig.
8 og 9 svarer nøje til den i forbindelse med fig. 1-7 25 omtalte pumpefunktion.
Den i fig. 10 viste udførelsesform for apparatet afviger fra den i fig. 8 og 9 viste især derved, at kammerets sidevæg er en dobbeltvæg bestående af to vægge 58 og 59, mellem hvilke der findes et mellemrum 60, gennem 30 hvilket der kan cirkuleres en varmemedium eller et kø lemedium. Også beholderen 50 til optagelse af lejet 49 har en ydre dobbeltvæg, hvis to vægge afgrænser et rum 61, hvorigennem der kan cirkuleres en opvarmningsvæske 14
DK 162379 B
eller kølevæske. Rummene 60 og 61 står i forbindelse med hinanden via et rør 62.
Anvendes der som varmemedium en væske, ledes denne gennem et rør 63 i retning af pilen o ind i rummet 5 61, hvorfra den gennem røret 62 passerer ind i rummet 60. Fra dette rum fjernes væsken med reduceret temperatur gennem et rør 64 i retning af pilen o. Anvendes der derimod som varmemedium damp, tilføres denne i retning af kortstregpilen s gennem røret 64. Den afkølede 10 damp forlader rummet 61 i retning af den nedre kort- stregpil s gennem røret 63.
Den i fig. 10 viste udførelsesform for apparatet kan med fordel anvendes i alle de tilfælde, hvor der er risiko for standsning eller størkning af den væske, 13 der skal transporteres, og hvor sådan stivnen af væ sken kan forhindres ved opvarmning af væsken. Også de i fig. 1-7 viste udførelsesformer for apparatet kan have en dobbelt ydervæg.
De ved apparatet ifølge opfindelsen opnåede fordele 20 kan opsummeres på følgende måde:
Gasudskillelsen finder sted i det til transport af væsken beregnede rum, uden at der hertil kræves supplerende elementer. Da der ikke findes nogen pakdåse i rummet, og da dette ikke er neddykket i væske, und-25 gås tab ved væsketransporten. Der vil f.eks. ved væ sketransport fra en centrifuge ikke finde nogen afdryp-ning sted, hvorved tabene i sammenligning med de tradi·*· tionelle apparater reduceres med mindst 10%. Miljøet forurenende stoffer, f.eks. opløsningsmidler,' kan ikke slip-30 pe ud af systemet. Det lukkede væsketransportsystem er yderst sikkert. Således kan man f.eks. ved anvendelse appaafatet ifølge opfindelsen til transport af
DK 162379 B
15 moderlud opnå en betydelig mindskelse af investeringsomkostningerne i sammenligning med de kendte indretninger, idet disses særskilte pumpe, særskilte beholder og særskilte ledningssystem bortfalder. Det er 5 ved anvendelsen af apparatet ifølge opfindelsen ikke nødvendigt at anbringe centrifugen på et forhøjet fundament. Ved centrifugeringen bruges der til vask væsentlig mindre opløsningsmiddel end ved den kendte teknik, idet man gennem inspektionsorganet nøje 10 kan følge vaskeprocessen og kan standse tilførselen af yderligere vaskevæske, så snart den nødvendige renhed er konstateret. Apparatet kan som nævnt også med fordel anvendes i forbindelse med en lukket, gastæt centrifuge. Ved hjælp af apparatet kan filtratet fjernes 15 fra centrifugen på en i sikkerhedsteknisk henseende upåklagelig måde. En rotation af centrifugen i væske kan ikke finde sted, fordi pumpens ydelse til borttransport af væske altid vil være større end den i tidsenheden fra centrifugen afgående væskemængde. Apparatet kan 20 ikke blot anvendes som pumpe, men også som reaktor og kan tjene til borttransport af væsker, hvis strømning standses ved lav temperatur. Ved hjælp af apparatet ifølge opfindelsen kan man også ved "væske fra væske"-extraktorer sikre væsketransporten uden materialetab, 25 da man ved hjælp af belysningskilden og inspektionsglas set nøje kan følge og iagttage væskefasernes adfærd.
Apparatet har et væsentlig'mindre pladsbehov end de hidtil kendte apparater til samme formål og kan i udførelsesformen med dobbelt ydre kammervæg opvarmes eller 30 afkøles, så at det også er velegnet til transport af stoffer, der er følsomme over for temperatursvingninger, idet disse stoffer kan holdes på samme temperatur.

Claims (21)

1. Apparat til transport af væske og til bortledning af 5 fra væsken udskilt gas og indbefattende et kammer (3), i hvilket er anbragt et skovlhjul (13) og en skillevæg (9), der opdeler rummet i kammeret i en øvre del (10) og en nedre del (11) og har en central åbning (12); en indløbs-åbning for væske til rummets øvre del (10), en udløbsåb-10 ning for væske fra rummets nedre del (11) samt en udstrømningsåbning for gas fra kammerrummets øvre del (10), idet skovlhjulet (13) er anbragt i kammerrummets nedre del (11), kendetegnet ved, at indløbsåbningen for væske er dannet af en rørlednings (8; 26) munding; at 15 den øvre rumdels (10) volumen er flere gange større end den nedre rumdels (11); at udstrømningsåbningen for gas er beliggende oven for en fri væskeoverflade i kammeret; at et udstrømningsrør (7) for gas er sluttet til udstrømningsåbningen; at skillevæggens (9) to sideflader konver-20 gerer mod væggens åbning (12), idet den øvre vægflade skråner nedad mod den centrale åbning (12), medens et nedre fladeparti skråner opad mod åbningen, at den øvre skillevægflades hældningsvinkel (al) over for vandret er mindre end det nedre vægfladepartis hældningsvinkel (a2); 25 og at skovlhjulskovlenes mod skillevæggens (9) nedre sideflade vendende flader er beliggende i det mindste tilnærmelsesvis parallelt med skillevæggens nedre fladeparti.
2. Apparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at kammeret (3) er udformet som et rotationslegeme.
3. Apparat ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at der til kammerets udløbsåbning for væske - for-35 trinsvis. i tangential retning - er sluttet et udløbsrør (6). DK 162379 B
4. Apparat ifølge krav 3, kendetegnet ved, at der i væskeudløbsrøret (6) er anbragt en kontraventil (16), fortrinsvis en kugleventil.
5. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 4, kendetegnet ved, at den i indløbsåbningen for væske endende rørledning (8; 26) udmunder i kammerets øvre rumdel (10) umiddelbart over skillevæggen (9) eller i det mindste nær ved denne. 10
6. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 5, kendetegnet ved, at væskeindløbsåbningens tværsnit er mindst dobbelt så stort som væskeudløbsåbningens. 15
7. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 6, kendetegnet ved, at gennemløbstværsnittet af skillevæggens centrale åbning (12) er mindre end væskeindløbsåbningens, men større end væskeudløbsåbningens. 20
8. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 7, kendetegnet ved, at kammerets (3) tværsnit tiltager nedadtil, og at dets indre rum er keglestubformet. 25
9. Apparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at kammerets (3) nedre rumdel (11) udvider sig vertikalt radialt udadtil fra pumpehjulets periferi, idet skillevæggens (9) nedre flade har et radialt uden for dens nævnte 30 skrånende fladeparti beliggende fladeparti, der skråner opad radialt udadtil.
10. Apparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at det har en lyskilde (17) til belysning af kammerets øvre 35 rumdel (10) samt et organ (18) til observation af denne. DK 162379 B
11. Apparat ifølge krav 10, kendetegnet ved, at lyskilden (17) og observationsorganet (18) indbefatter hver sin transparente skive, fortrinsvis en glasrude (henholdsvis 39 og 40), hvilke er monteret tæt i kammer- 5 væggen og divergerer nedadtil.
12. Apparat ifølge krav 10 eller 11, kendeteg net ved, at belysningskilden (17) og observationsorganet (18) er placeret over for hinanden på en sådan måde, 10 at deres længdeakser danner en vinkel.
13. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 12, kendetegnet ved, at der uden for kammeret (3) og før dets væskeindløbsåbning findes en væskespærring 15 (42).
14. Apparat ifølge krav 13, kendetegnet ved, at væskespærringen indbefatter en fortrinsvis cylindrisk beholder (20) med et i kammerets øvre rumdel (10) munden- 20 rør (26), et foroven i beholderen (20) mundende rør (25) til indføring af væske i beholderen fra en centrifuge, samt en i beholderen anbragt lodret skillevæg (32), der adskiller rørenes (25, 26) mundinger i beholderen og foroven er forbundet med et beholderdæksel (34), og som 25 tillige er forbundet med beholdersidevæggen på to diame tralt over for hinanden beliggende steder, medens skillevæggen forneden ender i en afstand (h) fra beholderens bundvæg (33) og sammen med denne afgrænser en gennemløbspassage (32a). 30
15. Apparat ifølge krav 14, kendetegnet ved, at rørene (25, 26) har i det mindste tilnærmelsesvis samme gennemstrømningstværsnit, og at centrifugerørets (26) længdemidterakse (x) er beliggende i en afstand (k) under 35 det andet rørs (25) længdemidterakse (y), hvilken afstand (k) svarer til de to rørs radius (r). DK 162379 B
16. Apparat ifølge krav 14 eller 15, kendetegnet ved en fortrinsvis fra beholderens (20) dæksel (34) opad ragende gasudstrømningsrørstuds (35).
17. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 16, kendetegnet ved, at kammeret (3) er sluttet til et drivorgan, fortrinsvis en elektromotor (4) via et stift, langt afstandsrør (44) med en i dette anbragt drivaksel (46), at rummet (45) omkring drivakselen (46) i 10 afstandsrøret (44) står i forbindelse med kammerets (3) øvre rumdel (10), og at der til rummet (45) i afstandsrøret (44) er sluttet et rør (70), som munder i et gasrum i en med apparatet (2) forbundet reaktor respektive tjener til tilførsel af væske til apparatet. 15
18. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 17, kendetegnet ved, at et nedre leje (49) for skovlhjulets (13) aksel (46) rager ned i en med et kølemedium fyldt beholder (50). 20
19. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 18, kendetegnet ved, at der i skillevæggen (9), fortrinsvis i dens perifere parti findes en spærrelig åbning (53) til recirkulering af væske mellem kammerets 25 nedre rumdel (11) og dets øvre rumdel (10).
20. Apparat ifølge krav 19, kendetegnet ved, at åbningen (53) er keglestubformet og udvider sig opad-til, og at den er indrettet til at kunne spærres ved 30 hjælp af et på en manøvrestang (56) anbragt ventillegeme (54).
21. Apparat ifølge et vilkårligt af kravene 1 til 20, kendetegnet ved, at kammerets (3) ydervæg er 35 dobbeltvægget og består af to vægdele (58, 59), der mellem sig afgrænser et mellemrum (60), gennem hvilket der ved hjælp af rør (63, 64) kan cirkuleres et varmemedium eller kølemedium.
DK531682A 1981-12-01 1982-11-30 Apparat til transport af vaeske og til bortledning af fra vaesken udskilt gas DK162379C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
HU813612A HU184906B (en) 1981-12-01 1981-12-01 Device for furthering liquid and separating gases sepregating from liquid
HU361281 1981-12-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK531682A DK531682A (da) 1983-06-02
DK162379B true DK162379B (da) 1991-10-21
DK162379C DK162379C (da) 1992-03-23

Family

ID=10964783

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK531682A DK162379C (da) 1981-12-01 1982-11-30 Apparat til transport af vaeske og til bortledning af fra vaesken udskilt gas

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4461632A (da)
JP (1) JPS58150404A (da)
AT (1) AT384173B (da)
AU (1) AU552243B2 (da)
BE (1) BE895209A (da)
CA (1) CA1199880A (da)
CH (1) CH659589A5 (da)
DE (1) DE3244090A1 (da)
DK (1) DK162379C (da)
ES (1) ES8400883A1 (da)
FR (1) FR2517217B1 (da)
GB (1) GB2110108B (da)
HU (1) HU184906B (da)
IT (1) IT1154373B (da)
NL (1) NL8204621A (da)
SE (1) SE455167B (da)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3419305A1 (de) * 1984-05-24 1985-11-28 Spiro Research B.V., Helmond Verfahren und vorrichtung zum vermindern des gasgehaltes einer fluessigkeit
DE3637040A1 (de) * 1986-10-31 1988-05-19 Grundfos Int Kreiselpumpe als umwaelzpumpe fuer heizungsanlagen
AT394317B (de) * 1989-01-31 1992-03-10 Andritz Ag Maschf Vorrichtung zur abscheidung von gas aus material-gas-mischungen
DE59003098D1 (de) * 1989-01-31 1993-11-25 Andritz Ag Maschf Verfahren und Anlage zur Behandlung von zu pumpenden Material-Gas-Mischungen sowie insbesondere eine hierfür geeignete Vorrichtung.
AT391628B (de) * 1989-01-31 1990-11-12 Andritz Ag Maschf Verfahren und anlage zur behandlung von zu pumpenden material-gas-mischungen
AT392216B (de) * 1989-01-31 1991-02-25 Andritz Ag Maschf Vorrichtung zur abscheidung von gas
US7947112B1 (en) 2007-07-16 2011-05-24 Rheodyne, Llc Method for degassing a fluid
JP5913910B2 (ja) * 2011-04-26 2016-04-27 国際計測器株式会社 直動アクチュエータ及び加振装置

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1013329A (en) * 1911-06-19 1912-01-02 Gen Electric Centrifugal pump or compressor.
GB178733A (en) * 1921-05-06 1922-04-27 Drysdale & Co Ltd Improvements in centrifugal pumps
US1908635A (en) * 1924-11-21 1933-05-09 Bour Harry E La Pump
US2071393A (en) * 1935-03-14 1937-02-23 Harbauer Company Gas separator
FR833475A (fr) * 1937-03-25 1938-10-21 Sulzer Ag Désaérateur placé sur le parcours d'une canalisation de liquide
GB492996A (en) * 1937-06-18 1938-09-30 Drysdale & Co Ltd Improvements in or relating to air separators for pumps
US2178994A (en) * 1937-08-27 1939-11-07 Clyde Paper Company Ltd Centrifugal pump unit
US2216542A (en) * 1938-11-04 1940-10-01 Arthur E Paige Method and apparatus for dispensing volatile liquid
US2291138A (en) * 1939-01-05 1942-07-28 Bingham Pump Company Inc Centrifugal pump
US2434596A (en) * 1944-04-15 1948-01-13 Modine Mfg Co Air eliminator
US2933045A (en) * 1954-01-27 1960-04-19 Morris D Isserlis Centrifugal pumps
US3091183A (en) * 1960-02-23 1963-05-28 James R Nahrgang Centrifugal pump
US3269325A (en) * 1963-07-29 1966-08-30 Mckee & Co Arthur G Pump
AT270289B (de) * 1967-05-08 1969-04-25 Alfa Laval Ag Einrichtung zur Entnahme der Milch aus der Vakuumleitung einer maschinellen Melkanlage
FR1532578A (fr) * 1967-05-31 1968-07-12 Chaffoteaux Et Maury Perfectionnements aux pompes
DE1619909A1 (de) * 1967-12-20 1970-09-17 Probst & Class Verfahren und Vorrichtung zur Entgasung von hochviskosen Fluessigkeiten
DE1913946C3 (de) * 1969-03-19 1972-11-09 Polysius Ag Windsichter
IE34587B1 (en) * 1969-05-19 1975-06-25 Warman Equip Centrifugal froth pump
US3686831A (en) * 1970-01-07 1972-08-29 Nash Engineering Co Centrifuge type separator
US3676983A (en) * 1970-07-29 1972-07-18 Walter E Nold Apparatus and method for degassing a liquid
US3769779A (en) * 1971-09-27 1973-11-06 Smith International Degassing apparatus
GB2008971A (en) * 1977-09-08 1979-06-13 Kodak Ltd Degassing and Debubbling Liquids

Also Published As

Publication number Publication date
CA1199880A (en) 1986-01-28
ES517805A0 (es) 1983-11-16
GB2110108B (en) 1985-12-18
DE3244090A1 (de) 1983-07-28
DK162379C (da) 1992-03-23
SE455167B (sv) 1988-06-27
JPS58150404A (ja) 1983-09-07
AU552243B2 (en) 1986-05-22
JPH0117403B2 (da) 1989-03-30
SE8206795D0 (sv) 1982-11-29
AU9095082A (en) 1983-06-09
NL8204621A (nl) 1983-07-01
FR2517217B1 (fr) 1989-11-03
FR2517217A1 (fr) 1983-06-03
IT8224526A0 (it) 1982-11-30
DK531682A (da) 1983-06-02
ES8400883A1 (es) 1983-11-16
CH659589A5 (de) 1987-02-13
SE8206795L (sv) 1983-06-02
AT384173B (de) 1987-10-12
BE895209A (fr) 1983-03-31
HU184906B (en) 1984-11-28
ATA427382A (de) 1987-03-15
GB2110108A (en) 1983-06-15
IT1154373B (it) 1987-01-21
IT8224526A1 (it) 1984-05-30
US4461632A (en) 1984-07-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4378290A (en) Modularized multi-stage separator system
US4857040A (en) High-speed centrifugal extractor having improved weirs
US2710071A (en) Horizontal separator for mixed fluids
DK162379B (da) Apparat til transport af vaeske og til bortledning af fra vaesken udskilt gas
NO311408B1 (no) Anordning og fremgangsmåte for diskontinuerlig separasjon av faste partikler fra en v¶ske
US3435835A (en) Cap washing machine
CA1103171A (fr) Appareil compact pour traitement continu d'un effluent aqueux contenant des hydrocarbures emulsionnes
EP0595816A1 (en) Material treatment apparatus
RU2768410C1 (ru) Центробежный газожидкостный сепаратор
SE465655C (sv) Förfarande och anordning för filtrering av en vätska
US3333765A (en) Centrifuge for separating solids from liquids
US1422514A (en) Apparatus for separating the liquid and solid components of mixtures of liquids and crushed or ground ore products
NO165578B (no) Sentrifuge av dekanteringstypen.
US2396622A (en) Centrifugal separator
CN212269508U (zh) 一种真空蒸发净化器
CA1040110A (en) Drilling mud degasser apparatus and method
SU1183717A1 (ru) Устройство дл транспортировани суспензий
CN214913667U (zh) 一种正丁烷氧化法制顺酐工艺中溶剂的提纯回收装置
CN220283860U (zh) 铝板氧化废液回收处理装置
FI79030B (fi) Foerfarande och anordning foer avlaegsnande av en fraktion fraon en kondensor.
US675949A (en) Apparatus for separating fluids of different dinsities.
US1224164A (en) Separation of impurities from liquids by centrifugal force.
KR100557811B1 (ko) 고체와 액체 분리용 필터
US566726A (en) Apparatus for clarifying solutions
SU1054092A1 (ru) Аппарат дл выделени полимеров из растворов

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed