DK156981B - Vandfri, kunstig fiskeagn med forhalet frigivelse - Google Patents

Vandfri, kunstig fiskeagn med forhalet frigivelse Download PDF

Info

Publication number
DK156981B
DK156981B DK457684A DK457684A DK156981B DK 156981 B DK156981 B DK 156981B DK 457684 A DK457684 A DK 457684A DK 457684 A DK457684 A DK 457684A DK 156981 B DK156981 B DK 156981B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
artificial bait
bait
attractant
bait according
artificial
Prior art date
Application number
DK457684A
Other languages
English (en)
Other versions
DK457684D0 (da
DK156981C (da
DK457684A (da
Inventor
Troy D Wolford
Jr George K Greminger
Original Assignee
Dow Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dow Chemical Co filed Critical Dow Chemical Co
Publication of DK457684D0 publication Critical patent/DK457684D0/da
Publication of DK457684A publication Critical patent/DK457684A/da
Publication of DK156981B publication Critical patent/DK156981B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK156981C publication Critical patent/DK156981C/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K97/00Accessories for angling
    • A01K97/04Containers for bait; Preparation of bait
    • A01K97/045Preparation of bait; Ingredients
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K50/00Feeding-stuffs specially adapted for particular animals
    • A23K50/80Feeding-stuffs specially adapted for particular animals for aquatic animals, e.g. fish, crustaceans or molluscs

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Insects & Arthropods (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Feed For Specific Animals (AREA)
  • Fodder In General (AREA)

Description

DK 156981 B
Den foreliggende opfindelse angâr vandfrie, kunstige agn til fisk og andre vanddyr, især kunstige agn, der langsomt frigiver tiltrækningsstoffer for fisk eller andre vanddyr til det omgivende vand ved brug.
5 De fleste, om ikke aile metoder til fangst af fisk eller andre dyr, der lever i vand, sâsom skaldyr, anvender en agn eller andet tiltrækningsstof, hvortil den onskede art til-trækkes. Typisk er nævnte agn af naturlig oprindelse, d.v.s. dyre- eller plantemateriale. Medens sâdanne naturlige agn 10 anvendes i vidt omfang, hovedsagelig fordi de er billige, er sâdanne naturlige agn temmelig ineffektive til at til-trække den 0nskede fisk eller andre arter. Soin et résultat heraf f0rer meget af den naturlige agn, der anvendes, ikke ti fangst af den 0nskede fisk eller andre dyrearter.
15 For nylig er tilgængeligheden af naturlige agn aftage.t, me- dens prisen derfor er steget hurtigt. Anvendelsen af meka-nisk udstyr til at sætte madding pâ krogen har skabt et be-hov for en ensartet formet agn, der er let af hândtere med det mekaniske udstyr, der anvendes i kommercielle fiskeri-20 operationer. Naturlig agn nedbrydes ogsâ hurtigt, og en kunstig agn ville tilvejebringe bekvemmelighed og lagrings-stabilitet, ligesom den ville eliminere problemerne med bortskaffelse af ubrugte naturlige agn.
Af denne grund er der i de senere âr blevet gjort fors0g pâ 25 at fremstille en kunstig agn, der er mere effektiv til fangst af fisk eller andre vanddyr. For eksempel anvendes kunstige lokkemidler, der er fremstillet til at ligne insekter, smâ fisk, rejer eller andet naturligt bytte , for de arter, der skal fanges,i vidt omfang til at fange visse typer fisk, . 30 Sâdanne lokkemidler virker hovedsagelig ved visuelt at sti- mulere mâlarten. Selv om sâdanne lokkemidler virker vældigt 2
DK 156981 B
godt til fangst af visse typer vildtfisk, er deres anvendelse ikke bredt anvendeligt til de fleste spisefisk eller til fangst af skaldyr, krebsdyr eller andre havdyr.
Det har vist sig, at for mange arter, inkl. vigtige spise-5 fisk, er de mest effektive agn de, der lugtes af de dyr, der skal fanges. Der er derfor blevet udviklet spr0jtemidler og andre formuleringer, der kan anvendes til naturlige agn eller plastagn,med henblik pâ at bibringe disse en lugt, som tiltrækker fiskene. Desværre holder disse spr0jtemidler og 10 lignende sig imidlertid ikke tilstrækkeligt længe til de fleste anvendelser, især kommercielt fiskeri, ligesom de har tendens til at blive vasket af den naturlige agn eller andet substrat, hvor de er pâf0rt.
Der er tidligere gjort fors0g pâ at formulere tiltræknings-15 stoffet i en fast matrix, hvorfra det frigives under brug. Desværre anvender sâdanne faste formuleringer sædvanligvis en blanding af dyre naturgummier, der er vanskelige at fâ fat i og meget vanskelige at forme til den 0nskede form. Yder-ligere g0r de fysiske egenskaber af nævnte gummier, herunder 20 deres mangel pâ termoplasticitet, nævnte faste agn uegnede til mange anvendelser og i aile tilfælde vanskelige at anven-de. Desuden anvender sâdanne agn xkke-vandopl0selige gummier, der ikke altid frigiver tiltrækningsstoffet sâ nemt som 0nsket.
25 £)et ville derfor være meget 0nskeligt at tilvejebringe en fast, kunstig agn, hvorfra et olfaktivt stimuleringsmiddel for fisken langsomt frigives ved neddykning af agnen i vand.
Det ville være yderligere 0nskeligt at tilvejebringe en kunstig agn i forskellige fysiske former, hvilken agn kan 30 tilpasses til fangst af mange fiskearter eller andre vanddyr, samt tilvejebringe forskellige mâder til fangst af nævnte arter.
DK 156981B
3
Den foreliggende opfindelse angâr en vandfri, kunstig agn til fisk eller andre dyr, der lever i vandet, hvilken agn er i stand til forlænget og regelmæssig frigivelse af et tiltræknings-stof for nævnte fisk eller dyr, der lever i vandet, til det 5 omgivende vand. Denne kunstige agn indbefatter (a) et polymer-materiale omfattende en vandopl0selig celluloseether eller polyvinylalkohol og et plastificeringsmiddel derfor, idet nævnte polymermateriale deri har dispergeret (b) et tiltræk-ningsstof for fisk eller andre dyr, der lever i vandet, hvil-10 ket tilstrækningsstof er i stand til at blive frigivet i ak-tiv form fra nævnte polymermateriale ved kontakt mellem den kunstige agn og vand.
De kunstige agn ifçzilge opfindelsen er især velegnede til forha-let og forlænget frigivelse af fisketiltrækningsstoffet til det 15 omgivende vand. Yderligere kan den kunstige agn if01ge opfindelsen anvendes i forskellige former, der er egnede til aile former for fiskeri, sâsom sportsfiski, kommercielt fi-skeri, havfiskeri og ferskvandsfiskeri, samt til fangst af skaldyr og krebsdyr, sâsom hummere, krabber, rejer og lignende.
20 Den kunstige agn if01ge opfindelsen kan hâve en hvilken som helst passende st0rrelse eller form. Til nogle anvendelser kan den kunstige agn hâve form som en strimmel, der kan fast-g0res til krogen, linen, nettet,tejnen eller anden anordning. Nævnte strimmel kan hâve aile dimensioner, der stemmer overens 25 med kravene til dens tilsigtede brug. Sædvanligvis vil de nævnte strimler imidlertid hâve en minimumstykkelse pâ 1,6 mm og mere typisk være fra 2,4 til 12,7 mm tykke.
Agn-delene iflg.opfindelsen kan ogsâ formes til et r0r, der f.eks. tilpasses til at dække skaftet af fiskekrogen. Dimensio-30 nerne af nævnte r0rformede agn, især den indre og ydre diame-deraf, vælges til at tilvejebringe den krævede fysiske styrke, st0rrelse og frigivelsesprofil for tiltrækningsstof. Den indre 4
DK 156981 B
diaméter er typisk sâledes, at nâr agnen trækkes over fiske-krogens skæg, vil den forblive pâ fiskekrogens skaft ved brug. Den ydre diameter af den r0rformede agn vælges til at for-syne agnen med tilstrækkelig tykkelse til at tilvejebringe 5 passende styrke samt gode frigivelsesegenskaber. Den r0r-formede agn har typisk en tykkelse pâ melleiu 1,6 og 9,5 mm.
Agnen if0lge opfindelsen kan om 0nsket formes til form af en orm, et insekt, en lille fisk, et skaldyr eller andet na-turligt bytte af mâlarten samt omfatte et segment af en sâ-10 dan formet agn eller andet lokkemiddel. Lange cylindriske "orme"-former pâ 3,2 - 19 mm i diameter er særligt populære blandt sportsfiskere. Til kommercielt fiskeri er cylindriske "reb" med 6,3 - 25 mm i diameter egnede.
Til pâsætning af agn pâ hummertejner og lignende er agnen for-15 delagtigt ganske enkelt placeret i en lille âben dâse eller anden beholder.
Det erkendes nemt, at den kunstige agn if0lge opfindelsen kan formes til mange 0nskelige former, for hvilke de der især er beskrevet her, knn er illustrationer.
20 Det heri anvendte polymermateriale er et sædvanligvis fast materiale indeholdende en vandopl0selig celluloseether eller polyvinylalkohol, der er i stand til langsomt at frigive et fisketiltrækningsstof til et vandigt medium -Polymermateriale t er fortrinsvis langsomt opl0seligt i vand. Særligt nyttigt 25 heri er polymère materialer, der, nâr de neddyppes i vand, danner et hydratiseret gellignende lag pâ den fugtede over-flade, hvilket hydratiserede lag langsomt nedbrydes i 10bet af et tidsrum. I en sâdan polymer hjælper dannelsen af et sâdant hydratiseret lag til at forsinke befugtningen af de 30 indre dele af den kunstige agn og derved forhale frigivelsen 5
DK 156981 B
af fisketiltrækningsstoffet, der er indeholdt deri. Det hydratiserede lag muligg0r ogsâ, at fisketiltrækningsstoffet i nævnte kunstige agn diffuserer langsomt ud i det omgivende vand.
5 Til fremstillingen af formede kunstige agn foretrækkes det ogsâ at anvende et polymermateriale, der er i stand til at blive ekstruderet til den 0nskede form ved temperaturer, der er tilstrækkeligt lave til, at fisketilstrækningsstoffet, der ekstruderes sammen dermed, ikke degraderes eller inaktive-10 res. Mange af de nævnte tiltrækningsstoffer omfatter amino-syrer, enzymer eller proteiner, som ikke er stabile ved for-h0jede temperaturer. Det polymère materiale er derfor for-trinsvis et, der kan ekstruderes sammen med fisketiltræknings-stoffet ved en temperatur pâ sædvanligvis fra 75 til 120°C.
15 Vandopl0selige celluloseethere, der passende anvendes heri, omfatter methylcellulose, hydroxypropylmethylcellulose, ethylhydroxyethylcellulose, hydroxypropylcellulose, hydroxy-ethylcelluose, carboxymethylcellulose og lignende. Af disse foretrækkes hydroxypropylmethylcellulose pâ grund af dens 20 termoplasticitet og overlegne evne til at forhale frigivel-sen af fisketiltrækningsstoffet.
Molekylvægten af den f0rnævnte celluloseether kan variere i vidt omfang, sâ længe den resulterende kunstige agn er fast og forhaler frigivelse af fisketiltrækningsstoffet der-25 fra over den krævede période. Til nogle anvendelser, sâsom sportsfiskeri, er den kunstige agn sædvanligvis i brug i en relativt kort période, f.eks. 15 minutter - 2 timer. Fri-givelsen af tiltrækningsstoffet forhales sâledes mest fordel-agtigt over en tilsvarende période. Ved andre anvendelser 30 er perioden typisk længere. For eksempel kræver kommerci- elt fiskeri sædvanligvis en agn, der kan frigive tiltræknings-stof over en 2 - 20, mere typisk en 6 - 15 timers période. Hummeragn udviser ideelt en nyttig levetid pâ 3 - 5 dage.
6
DK 156981 B
Eftersom polymerens molekylvægt pâvirker agnens anvendelige levetid, foretrækkes det sædvanligvis at anvende h0jmolekylære polymère til anvendelser ,hvor der kræves en længere anvendelig levetid. Celluloseethere, der udviser en viskositet som en 5 2 vægt%'s vandig opl0sning pâ 100 - 100.000, fortrinsvis 1.000 - 100.000 centipoise (0,1 - 100, fortrinsvis 1 - 100 Pa x s) ved 20°C,anvendes bekvemt ved denne opfindelse. For de agn, der kræver en længere anvendelig levetid, foretrækkes imidlertid de mere viskose materialer, d.v.s. de materialer, 10 der har en viskositet i en 2%'s opl0sning pâ 15.000 centipoise (15 Pa x s) eller mere.
Ud over at for0ge den kunstige agns anvendelige levetid, forbed-rer for0gelsen af celluloseetherens molekylvægt almindelig-vis agnens sejhed eller elasticitet. Sâfremt sejhed er en 15 0nsket karakteregenskab ved agnen, f.eks. nâr agnen skal gen-nembores af en fiskekrog, foretrækkes sâledes anvendelsen af h0jmolekylær celluloseether.
Celluloseethere, der anvendes her, tværbindes fordelagtigt temporært med glyoxal eller anden dialdehyd. Sâdanne tvær-20 bundne celluloseethere udviser ofte i agnform for0get styrke og sejhed i sammenligning med tilsvarende ikke-tværbundne celluloseethere.
Det her anvendte polymermateriale omfatter ogsâ et plastifice-ringsmiddel for celluloseetheren. Et sâdant plastificerings-25 middel er et materiale, der er foreneligt med polyvinylalko-holen eller celluloseetheren, og som (a) reducerer celluloseetherens bl0dg0ringspunkt og/eller (b) bibringer mere 0nske-lige fysiske egenskaber (d.v.s. fleksibilitet og sejhed) til polymermaterialet. Plastificeringsmidler for celluloseethere, 30 især for hydroxypropylmethylcellulose, er velkendte og omfatter materialer, sâsom ethylenglycol, propylenglycol, 1,2- 7
DK 156981 B
butylenglycol, 2, 3-butylenglycol, diverse dioler, sâsom 1,3-propandiol, 2,3-pentandiol, lavmolekylære polyethylen-glycoler (især de der koger ved mindre end ca. 500°C), for-skellige glycolethere, estere af fedtsyrer og Xignende.
5 Plastificeringsmidlet anvendes i en mængde, der er tilstrække-lig til at bibringe polymermaterialet de 0nskede fysiske egenskaber og udg0r typisk fra 0 til 80, fortrinsvis 40 - 80 vægt% af polymermaterialet.
Foretrukne plastificeringsmidler er de midler, hvori cellulose-10 etheren eller polyvinylalkoholen bliver blandbar ved tempe-raturer mellem 95 og 120°C. Plastificeringsmidler, hvori celluloseetheren eller polyvinylalkoholen kun bliver blandbar ved noget h0jere temperaturer, d.v.s. 150°C, kan anvendes, sâfremt den kunstige agn fremstilles i en trinvis procès.
15 I nævnte trinvise procès blandes plastificeringsmidlet og celluloseetheren eller polyvinylalkoholen f0rst ved den h0je-re temperatur og afk0les derefter til en temperatur under 120°C, ved hvilken det blandede materiale forbliver bl0dt eller halvfast. Tiltrækningsstoffet tilsættes derefter til det 20 bl0dgjorte materiale i et separat trin. Glycerolacetat er et eksempel pâ et plastificeringsmiddel, der kan anvendes pâ en sâdan trinvis mâde.
I en særlig foretrukken udf0relsesform for den foreliggende opfindelse, som er særligt anvendelig til formede agn, der 25 skal : .fæstnes til fiskekroge, omfatter polymermaterialet en celluloseether med et hydroxypropoxylindhold pâ 7-32 vægt% og et methoxylindhold pâ 16 - 30 vægt%, og som plastificeres med 60 - 80 vægt% (baseret pâ polymer plus plastificeringsmiddel) propylenglycol eller ethylenglycol. I sâdanne udf0rel-30 sesformer foretrækkes især hydroxypropylmethylcellulose, der har et hydroxypropoxylindhold pâ 23 - 32% og et methoxylind-hold pâ 16 - 20%. Et sâdant særligt foretrukket polymeriftate-riale udviser en fremragende til.trækningsstof-frigivelses- 8
DK 156981 B
profil, har en konsistens, der meget ligner den for sædvan-lige naturlige og kunstige, formede agn, og er tilstrækkeligt sej til at muligg0re, at den kan fastg0res til en fiskekrog under anvendelsen.
5 Det her anvendte tiltrækningsstof er et hvilket som helst sensorisk stimuleringsmiddel for mâlarten, som er i stand til at blive inkorporeret i polymermaterialet og blive fri-givet i aktiv form derfra. Foretrukne tiltrækningsstoffer omfatter olfaktive stimuleringsmidler. Egnede sâdanne til-10 trækningsstoffer omfatter flydende fiske- eller andre marine produkter, fiskeolier, anis, aminosyrer eller syntetiske tiltrækningsstoffer.
Naturlige agn, sâsom tiarmede blæksprutter (eng.: squid), rejer, "bunker" eller affaldsfisk eller fiskedele, der nor-15 malt smides bort ved fiskeoperationer, sâsom fiskehoveder, rejehoveder, skeletter, skidtfisk, affald fra hvirvell0se dyr og lignende, kan aile anvendes til fremstilling af blan-dinger af tiltrækningsstoffer.
Desuden kan tiltrækningsstoffer fremstilles ved at f01ge frem-20 gangsmâden beskrevet i Carr et al., Comp.Biochem.Physiol., bind 54A, side 161-166, 437-441 (1976), Carr et al., Comp. Biochem.Physiol., bind 55A, side 153-157 (1976) og Carr et al., Comp.Biochem.Physiol., bind 58A, side 69-73 (1977).
Nævnte tiltrækningsstof anvendes i en mængde, der er forene-25 lig med den polymère matrix, og som tilvejebringer de 0nske™ de frigivelsesegenskaber. Sædvanligvis forârsager mere end 40% tiltrækningsstof, baseret pâ vægten af polymermateriale, at agnen fâr dârlige fysiske egenskaber. For formede agn, hvor den fysiske styrke er en vigtig parameter, er det sâ-30 ledes sædvanligvis 0nskeligt at anvende mindre end 40% tiltrækningsstof. Fortrinsvis anvendes 5 - 40, især 5-20
DK 156981 B
9 vægt% tiltrækningsstof pr. 100% polymermateriale i en for-met agn. I andre agnformer, sâsom hummeragnen, hvor fysisk styrke ikke er vigtig, kan der om 0nsket anvendes noget st0rre inængder tiltrækningsstof. Almindeligvis vil agnen imid-5 lertid ikke indeholde mere end 50% tiltrækningsstof pr. 100% polymermateriale.
üd over polymermaterialet og tiltrækningsstoffet kan agnene if01ge opfindelsen indeholde farvestoffer, stabiliserings-midler, forml0snelsesmidler og lignende tilsætningsstoffer 10 til deres sædvanlige formai.
Et særligt nyttigt tilsætningsstof er sait (natriumchlorid) eller en anden elektrolyt, der eventuelt kan anvendes i en mængde fra 0 til 15, fortrinsvis 0-5% af den samlede vægt af polymermateriale og sait. Tilstedeværelse af nævnte sait 15 eller anden elektrolyt for0ger ofte diffusionshastigheden af vand ind i den kunstige agn og for0ger derved frigivelses-hastigheden af tiltrækningsstof fra den kunstige agn. Des-uden bl0dg0r nævnte sait eller elektrolyt til tider den kunstige agn.
20 pâ sarome mâde kan uorganiske eller organiske fyldstoffer, sâsom tricalciumphosphater og aluminiumsulfat, inkorporeres i agnen. Nævnte fyldstof vil typisk hâve de virkninger, at det for0ger agnens stivhed og styrke, medens det samtidig for0ger frigivelseshastigheden af tiltrækningsstof derfra.
25 Fibr0se fyldstoffer, sâsom fiberglasfibre, stoffibre, plast-fibre og lignende, kan om 0nsket anvendes for at for0ge agnens fysiske styrke.
Fremstillingen af de kunstige agn if01ge opfindelsen kan variere noget afhængigt af de særlige karakteregenskaber, 30 der 0nskes i det endelige produkt.
10
DK 156981 B
Sædvanligvis fremstilles de kunstige agn if0lge opfindelsen ved at danne en blanding eller opl0sning af polymermateri-alet og tiltrækningsstoffet og derefter forme blandingen eller opl0sningen til den 0nskede form.
5 Til fremstillingen af strimler af kunstig agn kan strimmelen formes ved at coekstrudere polymermaterialet og tiltrækningsstoffet til den 0nskede form eller ved at forme en film af polymermateriale og tiltrækningsstof fra en opl0sning deraf. Egnede ekstruderingsbetingelser er beskrevet nedenfor.
10 Filmdannelse kan opnâs ved at opl0se polymermaterialet og tiltrækningsstoffet i et passende opl0sningsmiddel, sâsom vand eller methylenchlorid, danne en film deraf og t0rre fil-men. Alternativt kan blandingen af tiltrækningsstof og polymermateriale formes til film som en opl0sningsmiddel-fri, varm 15 smelte og derefter afk0les til opnâelse af den 0nskede agn- film. Ved nævnte filmdannelse coates den kunstige agn for-delagtigt, men ikke n0dvendigvis, pâ eller lamineres til et fleksibelt substrat, som anvendes for at tilf0re mekanisk styrke til strimmelen. Nævnte substrat er fordelagtigt et 20 vævet materiale, sâsom klæde, især gaze, eller et plastmate- riale, men kan være et hvilket som helst materiale, der bibringer agnen de 0nskede mekaniske egenskaber.
Fremstilling af formede agn (d.v.s. orme, insekter, hule agn og lignende) udf0res fordelagtigt ved en ekstruderingsteknik. 25 Ved nævnte teknik blandes polymermaterialet og tiltræknings
stoffet omhyggeligt og smeltes i en ekstruder og st0bes eller formes derefter pâ anden mâde til den 0nskede form. Nævnte ekstruderingsteknik udf0res fordelagtigt relativt hurtigt og ved relativt lave temperaturer pâ grund af fisketiltræk-30 ningsstoffets tendens til at blive nedbrudt eller inaktiveret ved forh0jede temperaturer. Sædvanligvis udf0res nævnte eks-trusion ved mindre end 120°C, fortrinsvis mindre end 110°C
11
DK 156981 B
og især mellem 75 og 110°C i et tidsrum pâ mindre end 10, fortrinsvis mindre end 5 og især mindre end 3 minutter.
Som det klartfremgâr af det foregâende, kan forskellige paramétré varieres for at opnâ den 0nskede frigivelses-5 profil. Mængden af anvendt celluloseether kan varieres noget med frigivelseshastigheder, der sædvanligvis for0ges, nâr celluloseetherindholdet reduceres. Den éventuelle medindbe-fatning af sait, elektrolyt eller fyldstof pâvirker ogsâ fri-givelseshastigheden. Tilsvarende for0ger en for0gelse af 10 tiltrækningsstofmængden ogsâ sædvanligvis frigivelseshastig-heden. Ændringer af st0rrelse og form af agnen kan ogsâ pâ-virke frigivelsen af tiltrækningsstoffer derfra.
Desuden kan frigivelseshastigheden ændres ved at inkorporere forskellige mængder tiltrækningsstof i de ydre og indre dele 15 af den kunstige agn. Sædvanligvis frigives tiltræknings-stoffet hurtigere fra agnens ydre dele end fra de indre dele. - En hurtig frigivelse kan sâledes opnâs ved at koncentrere tiltrækningsstoffet i agnens ydre dele. Om~ vendt opnâs en forsinket frigivelse ved at placere den st0rste 20 del af tiltrækningsstoffet i agnens indre.
En agn med tiltrækningsstoffet koncentreret pâ dens ydre del fremstilles fordelagtigt ved at ekstrudere polymermaterialei , med eller uden tiltrækningsstof, og f0r k0ling af det eks-truderede polymermateriale bringe overfladen deraf i kontakt 25 med tiltrækningsstoffet, sâledes at kun de ydre dele af poly-mermaterialet absorberer tiltrækningsstoffet. Alternativt kan agnen fremstilles ved at danne det indre af agnen i et f0rste trin og derefter i et andet trin coate agnens indre med yderligere polymermateriale indeholdende tiltrækningsstof.
12
DK 156981 B
Omvendt fremstilles agn, der har st0rstedelen af tiltræknings-stoffet i de indre dele, fordelagtigt ved f0rst at danne en indre del indeholdende st0rstedelen af tiltrækningsstof og derefter coate nævnte indre dele med yderligere polymer-5 materiale, som kun indeholder lidt eller intet tiltrækningsstof .
Den kunstige agn if01ge opfindelsen anvendes pâ samme mâde som naturlige agn eller sædvanlige kunstige agn. Denne kunstige agn kan anvendes til pâsætning pâ fiskekroge, fiske-10 eller skaldyrsnet, hummer- eller andre tejner eller til en hvilken som helst anden passende anordning til fangst af en 0nsket art. De kunstige agn if01ge opfindelsen er anvendeli-ge til fangst af fisk eller andre dyrearter, der lever i van-det, og som er hjemmeh0rende i fersk- eller saltvand.
15 i de f0lgende eksempler er aile dele og procenter i vægtdele og vægt%, med mindre andet er anf0rt.
EKSEMPEL 1.
En opslæmning indeholdende 101,25 g propylenglycol, 33,75 g 20 hydroxypropylmethylcellulose (methoxylindhold = 16,5 - 20%, hydroxypropoxylindhold = 23 - 32%, 2%'s opl0snings viskositet = 5.000 centipoise (5 Pa x s))og 15 g fisketiltrækningsstof (en blanding af aminosyrer stabiliseret med ascorbinsyre) fremstilles ved simpel blanding. Opslæmningen f0res derefter 25 ind i en ekstruder indeholdende 4 varmezoner og sat pâ hen-holdsvis 100°, 110°, 110° og 85°C. Den totale opholdstid af opslæmningen i ekstruderen er mindre end 3 minutter. Opslæmningen ekstruderes til "reb" med en diameter pâ 4,8 mm og varierende længder. Det ekstruderede produkt er klart og 30 fremtræder fast, men slattent. Desuden udviste produktet en mærkbar lugt at fisketiltrækningsstof.
13
DK 156981 B
Det opnâede produkt viser sig at være stabilt ved stue-temperatur og tilstrækkeligt stærkt til at modstâ aksial gennemtrængning af en fiskekrog uden at s0nderrives eller brække.
5 Effektiviteten af denne kunstige agn unders0ges ved at ned-dyppe en del deraf i tanke indeholdende forskellige fiske-arter, herunder havaborrer (eng: grouper) og flyndere.
I aile fors0g tiltrækkes fiskene stærkt af den kunstige agn.
EKSEMPEL 2.
10 -----------
Eksempel 1 gentages, og der anvendes denne gang samme fiske-tiltrækningsstof, bortset fra at det stabiliseres med kaliuro-sorbat. Der opnâs tilsvarende resultater.
EKSEMPEL 3.
15
Eksempel 1 gentages atter, og der anvendes denne gang en hydroxypropylmethylcellulose, der er let tværbundet med glyoxal. Det opnâede produkt bliver sort ved ekstrusion, tilsyneladende pâ grund af en gensidig pâvirkning mellem 20 tiltrækningsstoffet og glyoxal-tværbindingerne. Dette produkt er imidlertid hârdere end produktet fra eksempel 1, er stabilt og udviser en lige sa god evne til at tiltrække fisk.
EKSEMPEL 4.
25 Eksempel 1 gentages atter, og der anvendes denne gang, ud over de andre bestanddele, 3 g 3,2 mm lange polyesterfibre Blandingen ekstruderes godt og tilvejebringer et produkt, * u: er en ormeformet agn med h0jere trækstyrke end produkterne 14
DK 156981 B
fra eksempel 1 - 3.
EKSEMPEL 5.
En opslæmning inâeholdende 67,5% propylenglycol, 22,5%' 5 hydroxypropylmethylcellulose (som beskrevet i eksempel 1) og 10% fisketiltrækningsstof (som beskrevet i eksempel 1) fremstilles ved omhyggeligt at blande bestanddelene. Blan-dingen f0res til en 63,5 mm ekstruder, udstyret med en dorn, for at ekstrudere produktet til r0rform. Ekstruderen inde-10 holdt tre smeltezoner, der arbejdede ved 110°C, samt to dyser, der arbejdede ved henholdsvis 115 og 93°C. Dette sâ-ledes fremstillede r0r havde en ydre diameter pâ 4,0 mm, en indre diameter pâ 2,4 mm og en vægt pâ 0,873 g/mm).
To 76 mm1s portioner af r0ret skæres af. I hver af disse r0r-15 dele indsættes en fiskekrog, sâledes at krogens skaft er inde-sluttet i r0ret. De overtrukne kroge fæstnes derefter til en omr0rer med âben vinge og roteres i en 0,95 liters be-holder med vand ved 10 - 12 omdrejninger pr. minut. Det ned-dyppede r0r holdt sig i 3 timer, f0r det blev opl0st.

Claims (11)

1. Vandfri, kunstig agn til dyr, der lever i vandet, og med 5 forhalet frigivelse, omfattende en polymer masse og et til- trækni ngsstof for nævnte dyr, kendetegnet ved, at nævnte polymère masse omfatter en vandoplasel ig ce!luloseether og/eller polyvinylalkohol og et plastificeringsmiddel derfor, idet den polymère masse ved neddypning i vand danner et hydra-10 tiseret gellignende lag pâ den befugtede overflade.
2. Kunstig agn ifelge krav 1, kendetegnet ved, at den er dannet ved ekstrudering.
3. Kunstig agn if0lge krav 1, kendetegnet ved, at ce!luloseetheren er hydroxypropylmethylcel1ulose. A. Kunstig agn ifalge krav 3, kendetegnet ved, at hydroxylpropylmethylcellulosen har et hydroxypropy1indhold pâ 20 7 - 32¾ og et methoxylindhold pâ 16 - 30¾.
5. Kunstig agn ifelge krav 3, kendetegnet ved, at plastificeringsmaterialet er ethylenglycol eller propylengly-eol.
2 S S. Kunstig agn ifolge krav 5, kendetegnet ved, at hydroxypropylmethylcellulosen har et methoxylindhold pà 16,5 -20¾ og et hydroxypropoxy1indhold pâ 23 - 32¾.
7. Kunstig agn ifslge et hvilket som helst af de foregâende krav, kendetegnet ved, at den polymère masse omfatter en celluloseether, som temporsrt er tværbundet med glyoxal eller et andet dialdehyd.
8. Kunstig agn ifsflge krav 1, kendetegnet ved, at fisketi 1trækningsstoffet udger fra 2 til 20 vægt$ af nævnte kunstige agn. DK 156981 B
9. Kunstig agn ifolge krav 6, kendetegnet ved, at plastificeringsmidlet udgor fra 40 til 80 vægt% af den sam-lede vægt af plastificeringsmiddel og cel1uloseether.
10. Kunstig agn ifolge krav 6, kendetegnet ved, at den yderligere omfatter et fleksibelt substrat.
11. Kunstig agn ifolge krav 1, kendetegnet ved, at den har form som et huit ror. 10
12. Kunstig agn ifslge krav 6, kendetegnet ved, at den yderligere omfatter et fibrost fyldstof, og at agnen er formet som en aflang cylinder. 15 20 25 30 3 5
DK457684A 1983-09-26 1984-09-25 Vandfri, kunstig fiskeagn med forhalet frigivelse DK156981C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US53549183A 1983-09-26 1983-09-26
US53549183 1983-09-26

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK457684D0 DK457684D0 (da) 1984-09-25
DK457684A DK457684A (da) 1985-03-27
DK156981B true DK156981B (da) 1989-10-30
DK156981C DK156981C (da) 1990-04-02

Family

ID=24134469

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK457684A DK156981C (da) 1983-09-26 1984-09-25 Vandfri, kunstig fiskeagn med forhalet frigivelse

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0137748B1 (da)
JP (1) JPS6094047A (da)
AU (1) AU574717B2 (da)
CA (1) CA1258225A (da)
DK (1) DK156981C (da)
IS (1) IS1414B6 (da)
NO (1) NO161533C (da)
ZA (1) ZA847498B (da)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4666717A (en) * 1985-07-12 1987-05-19 E. I. Du Pont De Nemours And Company Long life semi-artificial bait
US4741904A (en) * 1985-07-12 1988-05-03 E. I. Du Pont De Nemours And Company Long life semi-artificial water borne feed
US4927643A (en) * 1988-11-23 1990-05-22 Orazio Vincent T D Soluble fish-attractant coating, coated lure, and coating composition and method
US5089277A (en) * 1989-05-26 1992-02-18 Berkley, Inc. Fish bait and method of making same
US5062235A (en) * 1990-06-22 1991-11-05 Marco Seattle, Inc Artificial bait for fish and shellfish
US5197219A (en) * 1990-06-22 1993-03-30 Marco Seattle, Inc. Artificial bait for fish and shellfish
GB2246275A (en) * 1990-07-26 1992-01-29 Ross Keightley Fish attractant; anglers' weight
GB2252483A (en) * 1991-01-25 1992-08-12 Robert Gordon Baker Fish attractant
JPH04287633A (ja) * 1991-03-13 1992-10-13 Fumatsugen Honpo:Kk 疑似餌用誘魚剤
GB2319451B (en) * 1996-11-26 2000-03-22 Clive Robert Diedrich Fish bait
DE19739167A1 (de) 1997-09-06 1999-03-11 Baensch Tetra Werke Gelartiges Futter für Wassertiere
NO309961B1 (no) * 1999-08-23 2001-04-30 Sjaastad Ind Da Anvendelse av ekspandert stivelse til agn
DE10040778C2 (de) * 2000-08-21 2002-11-21 Daramic Inc Fische anlockende Duft-und Lockkörper auf Basis von porösem, thermoplastischen Kunststoff
US6827930B2 (en) 2002-09-06 2004-12-07 Carolina Lunker Sauce, L.L.C. System for attracting fish
US6796079B1 (en) * 2002-11-15 2004-09-28 Mccain J. Scott Soluble, moving, sound producing bait apparatus and method
ITMI20052483A1 (it) * 2005-12-23 2007-06-24 Novamont Spa Esche biodegradabili
WO2010039055A1 (ru) * 2008-09-30 2010-04-08 Общество С Ограниченной Ответственностью "Тдр" Кормовая наживка для рыб
NO341433B1 (no) * 2014-07-17 2017-11-13 Kvalvikbait As Fiskeagn og fremgangsmåte til fremstilling av samme
JP5864715B1 (ja) * 2014-12-10 2016-02-17 誠 大冨 魚釣り餌をコーティングした餌玉
KR102588472B1 (ko) * 2016-04-15 2023-10-12 롯데정밀화학 주식회사 어류 양식용 사료 조성물 및 이를 포함하는 반죽사료
NO341329B1 (no) * 2016-06-13 2017-10-16 Kvalvikbait As Teineagn og fremgangsmåte ved teinefiske
KR102453961B1 (ko) * 2017-03-15 2022-10-12 롯데정밀화학 주식회사 어류 양식용 사료 조성물, 이를 포함하는 사료 및 그 제조방법
CN113142078B (zh) * 2021-04-06 2023-04-14 青岛贝尔曼食品有限公司 一种宠物用自释放引导型饲料

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1132353A (fr) * 1955-02-05 1957-03-11 Pâte plastique utilisable notamment comme imitation d'appât vivant
DE7026261U (de) * 1970-07-13 1973-07-05 Herrmann Willkop Angelkoeder.
CA980035A (en) * 1970-09-16 1975-12-16 Kuraray Co. Process for preparing gelled plastics of polyvinyl alcohol
JPS4875390A (da) * 1972-01-11 1973-10-11
JPS48103390A (da) * 1972-03-31 1973-12-25
JPS5333884A (en) * 1976-09-03 1978-03-30 Mitsui Toatsu Chemicals Fish attractive vehicles
JPS53143595A (en) * 1977-05-13 1978-12-14 Shinetsu Chemical Co Bait compositions for fish culture or angling
JPS56121438A (en) * 1980-02-25 1981-09-24 Toru Morita Bait for fishing
EP0058497B1 (en) * 1981-02-05 1985-08-28 Nippon Oil Co. Ltd. Process for preparing a hydrogel

Also Published As

Publication number Publication date
AU574717B2 (en) 1988-07-14
EP0137748A1 (en) 1985-04-17
NO843843L (no) 1985-03-27
JPS6094047A (ja) 1985-05-27
DK457684D0 (da) 1984-09-25
CA1258225A (en) 1989-08-08
NO161533B (no) 1989-05-22
DK156981C (da) 1990-04-02
ZA847498B (en) 1986-05-28
NO161533C (no) 1989-08-30
IS1414B6 (is) 1990-01-29
IS2946A7 (is) 1985-03-27
AU3328584A (en) 1985-04-04
EP0137748B1 (en) 1988-04-13
DK457684A (da) 1985-03-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4731247A (en) Artificial fish baits with sustained release properties
DK156981B (da) Vandfri, kunstig fiskeagn med forhalet frigivelse
US5170580A (en) Sponge lure
US4993183A (en) Banana oil impregnated fishing lures
US4245420A (en) Artificial bait for aquatic species
US7534422B2 (en) Universal fishing bait based on fibrous collagen and the procedure for its preparation
US6174525B1 (en) Recreational fishing lure
US20070144054A1 (en) Plastic fishing lure having porous particles
AU2002329946A1 (en) Biodegradable fishing lure and material
US4875305A (en) Slowly dissolving fishing lure attachment with scent mixture
EP1432320A2 (en) Biodegradable fishing lure and material
JP2023098972A (ja) 釣り餌、釣り餌を製造するための成形可能な組成物、釣り餌を製造するための方法、及び成形可能な組成物の使用
JP5081929B2 (ja) 包装された人工ソフトベイト
GB2276302A (en) Fishing bait
US2631937A (en) Prepared fish bait and method of manufacturing same
US6391295B1 (en) Artificial bait
WO2006095192A1 (en) Fish bait and methods for the production thereof
RU2785712C1 (ru) Рыболовная приманка и способ её изготовления
JPH055456B2 (da)
JP2635390B2 (ja) 擬似餌およびその製造方法
JP2004236600A (ja) 釣り餌及びその製造方法
JP2635389B2 (ja) 擬似餌およびその製造方法
JPS62190037A (ja) 擬似餌用水性ゲル組成物
JP2005130757A (ja) 釣り餌の製造方法
JPS584895B2 (ja) 釣餌及び釣餌製造方法