DK141160B - Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer. - Google Patents

Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer. Download PDF

Info

Publication number
DK141160B
DK141160B DK308073A DK308073A DK141160B DK 141160 B DK141160 B DK 141160B DK 308073 A DK308073 A DK 308073A DK 308073 A DK308073 A DK 308073A DK 141160 B DK141160 B DK 141160B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
concrete
mold
density
mixture
cement
Prior art date
Application number
DK308073A
Other languages
English (en)
Other versions
DK141160C (da
DK308073A (da
Inventor
Charles William Brabaz Urmston
Original Assignee
Micro Mineral Holding S A
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Micro Mineral Holding S A filed Critical Micro Mineral Holding S A
Priority to DK308073A priority Critical patent/DK141160B/da
Publication of DK308073A publication Critical patent/DK308073A/da
Publication of DK141160B publication Critical patent/DK141160B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK141160C publication Critical patent/DK141160C/da

Links

Landscapes

  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)

Description

<11> FREMLÆGGELSESSKRIFT
DANMARK "">lnlcl·’! 2? ®, Μ50 C 04 B 21/02 (21) Ansøgning nr. j5080/73 (22) Indleveret den 4. Jun. 1973 HH (25) Løbedeg 4. Juli. 1973 (44) Ansøgningen fremlagt og fremlasggeleesskrtftet offentliggjort den 28. Jan. 1980
Dl REKTORATET FOR
PATENT-OG VAREMÆRKEVÆSENET (3°5 Prioritet begaøret fra den (71) MICRO MINERAL HOLDING S.A., 14 Rue Al åringer, LU.
(72) Opfinder: Charles William Brabazon Urmston, 9 Thurloe Street, London S.W.7, GB.
(74) Fuldmægtig under seger» behandling;
Ingeniørfirmaet Lehmann & Ree.
(64) Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer.
Opfindelsen angår en fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer, som kan være armerede eller uarmerede.
Der findes en række fremgangsmåder til fremstilling af lettere beton end normal beton. Det omfang, hvori dette opnås, afhænger af den metode, som anvendes. Blandt de kendte metoder kan nævnes: a) en fremgangsmåde til fremstilling af beton uden fine partikler, og hvorved der opnås en vis reduktion af vægten ved, at man udelader de fine partikler fra det grove tilslagsmateriale og cementblandingen, således at der dannes hulrum i betonen. Der opnås herved den virkning, at betonens vægt reduceres fra ca. 2400 kg/m^ til ca. 2160 kg/m·^.
b) en fremgangsmåde omfattende indføring af lettere tilslagsmaterialer i stedet for de normalt anvendte tilslagsmaterialer bestående 2 1 Al 160 af tunge sten og tungt grus. Det omfang, hvori den dannede betons vægt reduceres, afhænger af vægten af det tilsatte lette tilslagsmateriale. Eksempler på lette tilslagsmaterialer er pimpsten, skumformet slagge, ovnslagge, ekspanderet ler, skifer eller skifer og sintret pulveriseret brændselsaske.
Ved anvendelse af disse fremgangsmåder opnås en massefylde på fra 2240 kg/m^ ned til 1120 kg/m^ for såvidt angår den nominelle massefylde.
Ved fremgangsmåderne a) og b), som er omtalt ovenfor, foretages der ingen afvigelser fra standardteknikken, idet bestanddelene tilsættes i normale eementblandere, og idet betonen udlægges på normal måde og vibreres, således at man opnår den korrekte komprimeringsgrad.
Letbeton til bygningsformål, som fremstilles ved hjælp af de ovennævnte fremgangsmåder, har den fordel, at den i praktisk taget en hvilken som helst højde kan indføres i forme eller i lommer, uden at formens højde har nogen ugunstig virkning. Letbetonen finder navnlig anvendelse ved støbning af. hushøje skillevægge under vertikal støbning i hulrummene i lodrette panelforme.
Da det er ønskeligt at foretage en yderligere reduktion af betonens massefylde end ved hjælp af de ovenfor omtalte fremgangsmåder a) og b), er det normalt at indføre luft enten som et i forvejen dannet skum eller ved, at man udnytter kemiske skumningsmidler, såsom aluminiumpulver, i forbindelse med en base. Med sådanne fremgangsmåder er det muligt at fremstille letbeton med en massefylde på 480-1200 kg/m^. Fremgangsmåder til fremstilling af gasbeton er beskrevet i beskrivelserne til de engelske patenter nr. 648,280 og 1,040,442.
Den i sidstnævnte patentskrift beskrevne fremgangsmåde foretrækkes.
Som nævnt er det ikke vanskeligt at gøre betonen lettere ved at erstatte det tunge tilslagsmateriale med let tilslagsmateriale og lignende. Der opstår imidlertid en række ulempe og problemer, når man forsøger at fremstille lettere baton ved fremgangsmåden, hvorved der indføres luft eller gas. Disse problemer kan sammenfattes som følger: a) Det er normalt ikke muligt at støbe et materiale i en større højde end ca. 0,6 m, uden at betonen stabiliseres på ikke-homogen måde, hvilket resulterer i, at betonen bliver uanvendelig.
b) Som følge af massens ekspansion rundt om stålet (såfremt der fremstilles armeret beton) er der en tendens til, at der bliver en revne tilbage ved overfladen af stålarmeringen, hvor materialet hæver sig rundt om stålet. Denne effekt betegnes som en "skygge", og denne 3 1 Al 160 ophæver eller i væsentlig grad reducerer vedhæftningen mellem armeringsstålet og betonen, hvorved betonens anvendelighed og egenskaber begrænses.' c) Det er et teknisk svært problem at opnå homogenitet i hele massen.
d) Som følge af, at materialet hæver sig på tilsvarende måde som et brød hæver, dannes en øverstliggende kage, som har en skumformig eller luftig natur, og denne må fjernes, inden materialet behandles yderligere.
e) Ved normale opskumningsprocesser, som f.eks. den, der er beskrevet i beskrivelsen til det engelske patent nr. 648,280, er det ikke muligt på tilfredsstillende måde at indføre lette tilslagsmaterialer, og dette skyldes massens nødvendigvis flydende tilstandsform, inden den hældes i formene, hvorved tilslagsmaterialet enten flyder op til overfladen eller synker ned til bunden, således at tilslagsmaterialet ikke ligger rigtigt og jævnt fordelt.
Den fremgangsmåde, som er beskrevet i beskrivelsen til det engelske patent nr. 1,040,442, tager sigte på at eliminere den ulempe, som er omtalt under e), og at formindske de øvrige ulemper.
Formålet med opfindelsen er at formindske de ovenfor nævnte ulemper og specielt at muliggøre en støbning af gasholdig beton i en større højde end det hidtil har været muligt.
Med henblik herpå tilvejebringes ifølge opfindelsen en fremgangsmåde til fremstilling af porebetonelementer ved lodret støbning i en støbeform, og hvorved der fremstilles en blanding af cement, tilslagsmateriale, vand og beluftningsmiddel, hvorefter blandingen indføres i støbeformen og bringes til at størkne, samt hvor det dannede element udtages af formen og underkastes en autoklavering, hvilken fremgangsmåde er ejendommelig ved, at formen efter indføringen af blandingen lukkes med et toplukke, som muliggør afgang af gas og væske^en. tilbageholder faste produkter.
Blandingen fremstilles fortrinsvis ved, at man i vandet, som har en forudbestemt temperatur, hvilken kan ligge indenfor området 35-75°C og fortrinsvis er omkring 65°C, indfører et aktiveringsmiddel bestående af aluminiumpulver af den type, som er kendt under betegnelsen atomiseret aluminiumpulver, sammen med base og en katalysator og sæbe, hvorhos alle bestanddele indføres i forudbestemte mængder.
Det atomiserede aluminiumpulver har fortrinsvis en partikelstørrelse, som det produkt, der er kendt under betegnelsen "120 dust", og som 4 141160 markedsføres af Alcan Industries Limited. Reaktionen mellem aluminium og base starter, så snart aktiveringsmidlet kommer i kontakt med vandet. Vandet introduceres derved umiddelbart i det fine tilslagsmateriale og cementen i blanderen. Såfremt et grovere tilslagsmateriale ikke kræves, indføres blandingen i formene, så snart reaktionen er sket i et tilstrækkeligt omfang.
Såfremt et groft tilslagsmateriale kræves, sættes dette til blandingen i blandeapparatet eller ca. 1 minut eller 1,5 minut efter tilsætningen af vandet, når blandingen er blevet bragt i en sådan be-luftningstilstand, at den kan bære det grove tilslagsmateriale. Blandingen fortsættes kun, indtil man har opnået en tilpas homogenitet, og blandingen føres derpå umiddelbart ind i formene. Det grove tilslagsmateriale kan have en partikelstørrelse på mellem 6,3 og 19,0 mm og en massefylde på 9β0 kg/nr’, idet dog større massefylder kan anvendes, såfremt partikelstørrelsen reduceres.
Ved en foretrukket udførelsesform for fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan formene fyldes til en betydelig højde, f.eks. 2,45 m eller mere, uden at der iagttages nogen mærkbar forringelse af homogeniteten, Blokkens fulde højde kan anvendes. Groft tilslagsmateriale af passende type kan anvendes, uden at der indtræder nogen separering. Der kan også anvendes en armering, uden at der dannes '’skygger".
En overraskende fordel ved fremgangsmåden er, at der kan opnås gode resultater under anvendelse af pimpsten som tilslagsmateriale både som fint eller groft tilslagsmateriale eller begge. Pimpsten er et materiale med en lav massefylde, som forekommer i naturen i enorme og let tilgængelige mængder. Pimpsten har hidtil ikke kunnet anvendes til letbeton af høj kvalitet, og dette skyldes stort set materialets relativt store vandabsorption og varierende sammensætning. Ved fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse har disse egenskaber ikke vist sig at have nogen væsentligt forstyrrende virkninger.på produkt et.
Massefylden for pimpsten, som anvendes ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen, kan variere mellem 160 og 560 kg/m·^. Pimpstenen kan danne en del af eller hele det fine tilslagsmateriale i blandingen og også en del af eller hele det grove tilslagsmateriale, såfremt et sådant anvendes.
Blokkene, som fremstilles ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen i de nævnte forme, kan anvendes som sådanne, eller kan opskæres f.eks. til dannelse af skiver. Tidligere fremgangsmåder til fremstil- 5 1Λ1160 ling af letbetonelementer har omfattet fremstillingen af en stor blok, som opskæres til skiver ved hjælp af et antal tråde, efter at materialet er ekspanderet og blevet hårdt, men før autoklavbehandlingen. Kendte fremgangsmåder (bortset fra den, der kendes fra beskrivelsen til engelsk patent nr. 1,040,442) har ikke kunnet anvendes i forbindelse med et groft tilslagsmateriale, og opskæringen kunne sammenlignes med opskæringen af ost. Denne opskæringsmetode fungerer ikke i forbindelse med et groft tilslagsmateriale, idet trådene har tendens til at trække de større partikler med sig gennem materialet. Som følge heraf opsaves blokken efter autoklavbehandlingen, når der ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen anvendes et groft tilslagsmateriale, og når blokken skal opdeles. Som følge af, at fremgangsmåden ifølge opfindelsen gør det muligt at fremstille blokke med en meget større højde end det tidligere har været muligt, bliver det ofte muligt at udforme blokke, som kan anvendes som sådanne, i stedet for som hidtil at opdele større blokke i mindre.
Der skal herefter angives forskellige eksempler på blandinger til brug ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen. Det aktiveringsmiddel, som omtales i eksemplerne, er i alle tilfælde en tør pulverblanding, som udgøres af:
Atomiseret aluminiumpulver (i handelen værende produkt under betegnelsen "120 dust", som markedsføres af Alcan Industries Limited)
Natriumcarb onat
Natriumstearat
Ferrioxid.
I alle eksempler har det grove tilslagsmateriale en sigte-kurve, der i det væsentlige er som følger:
Sigtestørrelse % passerende tilslagsmateriale 19,05 100 15,88 90 12,70 . 20 9,55 10 6,35 5
Nr. 7 spor 6 U1160 "Leca" og "Aglite" er varemærker for i handelen værende sintrede lette lertilslagsmaterialer, af hvilke førstnævnte har en masse-
z "Z
fylde på omkring 400 kg/nr og sidstnævnte en massefylde på 5^^ kg/m . Pimpsten knuses, når pimpsten anvendes som groft tilslagsmateriale til opnåelse af en nominel partikelstørrelse på 9*55 mm* hvorhos omkring 80¾ bliver tilbage på en 12,70 mm sigte. Materialet har en massefylde på 384-448 kg/rn^.
"Aske" er en flyveaske, som udgør resten af pulveriseret kul efter forbrænding, eksempelvis ved frembringelse af elektricitet.
Cementen er en normal hurtigthærdende Portland-cement (selv om cementen, som er foreslået i beskrivelsen til det engelske patent nr. 1.090.261, kan være mikroniseret med reduktion af den mængde, som nævnes i det nævnte patentskrift).
I eksemplet refererer hærdningsvolumen og massefylde til den fyldte form. Der bliver intet spild.
Eksempel 1.
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Aske 163,30 kg "Aglite" 170,10 kg
Aktiveringsmiddel 960 gram
Vand ved en temperatur på 65°C 131,83 1.
Blandingstiden var 4,3 minutter, og størkningsvokumenet var 0,396 m^. Produktets massefylde var 1120 kg/m^.
Eksempel 2.
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Aske 163,30 kg "Aglite" 158,76 kg
Aktiveringsmiddel 1450 gram
Vand ved en temperatur på 60°C 186,38 1.
Blandingstiden var 4,3 minutter, og størknings.volumenet var 0,538 m^. Produktets massefylde var 800 kg/m^.
Eksempel 3« ^ 7 141160
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Aske 86,99 kg
Sand 75,30 kg "Aglite" 158,76 kg
Aktiveringsmiddel 960 gram
Vand ved en temperatur på 65°C 131,83 1.
Blandingstiden var 4,0 minutter, og størkningsvolumenet 0,382 n?. Produktets massefylde var 1120 kg/m^.
Eksempel 4.
Bestanddele Mængder
Cement 76,20 kg
Aske 152,41 kg "Leca" 191,42 kg
Aktiveringsmiddel 900 gram
Vand ved en temperatur på 65°C 186,38 1.
Blandingstiden var 4 minutter, og størkningsvolumenet var *5 -z 0,536 m . Produktets massefylde var 800 kg/m.
Eksempel 5-
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Aske 163,30 kg "Leca" 127,01 kg
Aktiveringsmiddel 1000 gram
Vand med en temperatur på 68°C 177,29 1.
Blandingstiden var 4 minutter, og størkningsvolumenet 0,498 m·^. Produktets massefylde var 800 kg/m^.
Eksempel 6.
8 141160
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Aske 86,99 kg
Sand 75,30 kg "Leca" 99,79 kg
Aktiveringsmiddel 700 gram
Vand med en temperatur på 62°C 131,83 1.
Blandingstiden var 4,5 minutter, og størkningsvolumenet 0 331 3 3 nr. Produktets-massefylde var 1120 kg/m .
Eksempel 7»
Bestanddele Mængder
Cement 76,20 kg
Sand 152,41 kg "Leca" 127,01 kg
Aktiveringsmiddel 900 gram
Vand med en temperatur på 65°C 135,92 1.
Blandingstiden var 3,5 minutter og størkningsvolumenet 0,495 •Z Ύ % irr. Produktets massefylde var 848 kg/m .
Eksempel 8.
Bestanddele Mængder
Cement 76,20 kg
Aske 152,41 kg
Pimpsten (groft tilslagsmateriale) 127,01 kg
Aktiveringsmiddel 900 gram
Vand med en temperatur på 65°C 186,38 1.
Blandingstiden var 4 minutter og størkningsvolumenet 0,536 n?.
-z
Produktets massefylde var 800 kg/m .
Eksempel 9» - jJtVr: 9 141160
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Aske 163,30 kg
Pimpsten (groft tilslagsmateriale) 127,01 kg Aktiveringsmiddel 1000 gram
Vand med en temperatur på 69°C 177,29 1.
Blandingstiden var 4 minutter og s taknings volumenet 0,498 m^. Produktets massefylde var 800 kg/m .
Eksempel 10.
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Pimpstensstøv 136,08 kg
Pimpsten (groft tilslagsmateriale) ;127,01 kg
Aktiveringsmiddel 1000 gram
Vand med en temperatur på 68°C 190,93 1.
Blandingstiden var 4 minutter og størkningsvolumenet 0,467 m^.
3
Produktets massefylde var 784 kg/m ,
Eksempel 11.
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Pimpstensstøv 152,41 kg
Pimpsten (groft tilslagsmateriale) 99,79 kg
Aktiveringsmiddel 150 gram
Vand med en temperatur på 67°C 136,38 1.
Blandingstiden var minutter og størkningsvolumenet 0,322 m·^.
3
Produktets massefylde var 1120 kg/m .
Eksempel 12.
10 141160
Bestanddele Mængder
Cement 98,96 kg
Sand 163,30 kg .Pimpsten 99,79 kg
Aktiveringsmiddel 1000 gram
Yand med en temperatur på 66°C 218,21 1.
-z
Blandingstiden var 4,1 minutter og størkningsvolumenet 0,453 nr. Produktets massefylde var 8l6 kg/m^.
X det normale tilfælde, hvor blandingen hældes i åbne forme, stoppes indføringen af blandingen i formene for at indstille det tryk, som frembringes i formene, på en passende værdi med en givet formhøjde, når blandingens overflade ligger i en given afstand fra formens øverste part. Et låg påsættes derpå direkte på formen, idet låget er tilstrækkeligt tæt til at hindre betonen i at komme ud, men samtidig er således indrettet, at indestængt luft kan slippe ud, når betonen ekspanderer.
Det kan være tilstrækkeligt på helt enkel måde på formen at påskrue et låg, der f.eks. består af perforerede skiver af træ, metal eller plast, og er forsynet med huller af størrelsesordenen 6,35 mm x 19,05 mm, hvorhos et stykke filterpapir eller et andet halvporøst materiale holdes på plads af låget. Med disse foranstaltninger er det muligt at lade overskydende gas og vand bortgå fra blandingen, således at (a) formen ikke går itu og (b) en maksimal mængde vand kommer ud gennem filtermediet gennem hullerne i formlåget, hvilket i stor udstrækning forbedrer produktets egenskaber. Om det ønskes kan også andre dele af formen udover låget være perforerede.
Fjernelsen af overskudsvand er særdeles værdifuld af følgende grund. Det er kendt, at vandcementtallet er kritisk under alle betonarbejder, For at få blandingen til at flyde på passende måde må man anvende en givet mængde vand, både i forbindelse med beton med normal massefylde og mere specielt i forbindelse med gasbeton og gasbeton ifølge opfindelsen, hvori der anvendes et letvægtstilslagsmateriale.
Den minimale vandmængde for at opnå en passende flydegrad hos blandingen er større end den absolut nødvendige vandmængde før hydratiserin-gen. Det er indenfor industrien kendt, at det specielt ved fremstilling af massive betonplader (f.eks. fortovsfliser) er muligt at skille sig 11 141160 af med dette overskudsvand ved, at man udøver et meget højt tryk i en presse, hvorved man også forøger betonens massefylde. Ved den ovenfor beskrevne foretrukne udførelsesform for fremgangsmåden ifølge opfindelsen fjernes en del af overskudsvandet fra betonen ved hjælp af et tryk, som udvikles under betonens egen beluftning og uden, at man forøger massefylden.
Betonen ekspanderer i formen som følge af aluminiumpulverreak-tionen, indtil formen er udfyldt. Der ville gå et betydeligt tidsrum, inden ekspanderingen var afsluttet, såfremt formen havde været åben.
Den sluttelige ekspansion stoppes af formens styrke, således at hele massen sættes under tryk. Størrelsen af trykket bestemmes med henblik på den ønskede slutmassefylde for materialet, og den højde, til hvilken materialet skal støbes. Tiden for støbning eller fastholdelse af blandingen (d.v.s. omfanget af den beluftning, som resterer) den højde, hvori betonen støbes,og det arrangement, som anvendes for at lade gas og vand bortgå, må bestemmes empirisk.
Valget af aluminiumpulver og andre kemikalier samt de temperaturer, som anvendes ved fremgangsmåden, bør være sådanne, at man opnår en meget hurtig ekspansion i blandeapparatet for at gøre det muligt at bære tilslagsmaterialet og også for at gøre det muligt, inden man udhælder blandingen,at opnå en sådan stor del af den totale ekspansion, at formen kan fyldes i endnu højere grad,end det hidtil har været muligt ved kendte fremgangsmåder til fremstilling af letbeton.
Den sluttelige ekspansion udvikler derpå et tryk i formen, og dette opretholdes længere end det har været almindeligt med den kendte teknik i forbindelse med åbne forme. Trykket opretholdes således i formen, indtil materialet er størknet, og dette forbedrer bindingen eller vedhæftningen mellem materialet og eventuelt armeringsstål samt mellem det fine materiale og det grove tilslagsmateriale. Uden denne sluttelige ekspansion opstår der en tendens til, at materialet slipper låget. Såfremt dette sker i noget væsentligt omfang,betragtes produktet som uanvendeligt.
Ved den foretrukne udføreisesform for fremgangsmåden ifølge opfindelsen hældes betonen fra toppen ind :i formene, som derpå tillukkes. Om ønsket kan betonen indpumpes i den lukkede form, f.eks. fra bunden, på samme måde som formstof indsprøjtes ved sprøjtestøbning.
Et eksempel på en form til anvendelse ved udførelse af fremgangsmåden ifølge opfindelsen er vist på tegningen, hvor fig. 1 viser et perspektivisk billede af overdelen af en form, fig. 2 i snit viser en del af låget til formen samt visse dele 12 141160 af den øverste del af formen og fig. 3 viser et planbillede af en del af låget.
Den på tegningen viste form omfatter lodrette sidevægge 1,2 og endevægge 3,4 samt aftagelige lodrette skillevægge 5· Formen har også en underpart, som ikke er vist. Alle disse dele er perforerede.
Formen har et låg, som generelt betegnes 6 og omfatter en række parallelle strimmelformede dele 7, som har ombøjede kanter 8, som er sammenføjede side mod side ved hjælp af bolte 9, og som er forstærkede ved hjælp af et sæt strimmelformede dele 10 tværs over overdelen. Disse dele 10 er fastgjorte ved hjælp af bolte 11. De strimmelformede dele 7,10 er i det viste eksempel kabelbakker af en standardtype, men om ønsket kan man anvende et specielt fremstillet enhedslåg. Delene 7 har huller af varierende størrelse fra slidser 14 med dimensionerne 6.35 x 19,05 mm med ovale ender til runde huller 15 med en diameter på 6.35 mm,, hvilke huller er anbragt som vist i fig. 3· Hulstørrelserne og placeringen kan varieres inden for vide grænser.
Når formen er sat sammen, idet dog låget 6 ikke er sat på, hældes blandingen ind i de forskellige rum 16 mellem skillevæggene 5, indtil blandingers overflade kommer op i nærheden af overdelen. Afstanden under.overkanten, d.v.s. det niveau, hvorved indføringen af blandingen sluttes, bestemmes gennem forsøg under givne forhold. Eksempelvis kan indhældningen i en form, som er 2,74 m høj, standses 15,2 cm fra overfladen. I en meget flad form med en højde på ca. 15,2 cm kan indføringen af blandingen sluttes 2,5 cm fra overkanten. Tomrummet ved overkanten bør være større for dybere forme, men det behøver ikke at være proportionalt større. Afstanden afhænger også af den massefylde, som man ønsker at bibringe betonen, idet lettere beton afgiver mere gas.
Et stykke filterpapir 20 lægges på oversiden af formen, hvorpå låget 6 fastspændes, eksempelvis ved hjælp af ører 21 på endevæggene 3,4 og spærhager 22 på delene 10. Forskellige slags filtrerpapir kan anvendes. Den styrke,.som kræves, afhænger af størrelsen af det udvik-lede tryk, hvilken kan gå op til 0,7 kg/cm , og størrelsen af hullerne i låget.
Såfremt hullerne i låget er tilstrækkeligt små, f.eks. med en diameter på omkring 1 mm, vil en meget ringe mængde fast materiale passere ud gennem låget, selv om man ikke anvender filtrerpapir.
Når betonen er størknet, fjernes låget, hvorpå blokken løftes ud af formen eller frigøres på anden måde. Hver skillevæg mellem hosliggende blokke kan løftes ud separat, efter at trykket på endevægge og sidevægge er blevet ophævet.
Der opnås følgende fordele ved den beskrevne fremgangsmåde: !3 ΙΑ 1160 a) Idet der kan fremstilles beton, som er homogen op til højder på 3,05 m,kan der fremstilles store enhedsplader, som, hvis de overhovedet har kunnet fremstilles ved de kendte metoder, har måttet fremstilles af et antal separate stykker, som er blevet sammenføjede.
b) Ved fremstilling af normal gasbeton forekommer betydelige tete* niske vanskeligheder, og der kræves meget stor nøjagtighed for at man kan opnå en konstant massefylde, således at der kan produceres et homogent materiale, selv i forme med en dybde på op til 0,6l m.
Det er nødvendigt at fjerne adskillige cm af den øverste del af det støbte materiale, efter at dette er størknet. Den omhandlede fremgangsmåde resulterer i en forbedring af homogeniteten, selv ved anvendelse af en meget større støbehøjde, og man undgår behovet for at skulle skære den øverste del af det støbte materiale bort.
c) En kendt mængde materiale placeres i formen, der bliver intet spild, og den endelige massefylde af materialet er helt forudbestemt.
d) En vibration er unødvendig. Det tryk, som frembringes i massen, komprimerer materialet tæt rundt omkring eventuelt forekommende armeringsstål, giver en god binding i forhold til stålarmeringen i modsætning til den normale gasbeton, hvor der i forbindelse med ekspanderingen omkring stålet frembringes det, som normalt betegnes som en skyggeeffekt, d.v.s. et mellemrum mellem overfladen af armeringsstålet og materialet, hvilket alvorligt reducerer'styrken af materialets vedhæftning mod det eventuelle armeringsstål. Komprimeringen af materialet omkring armeringsstængerne medvirker også til at forhindre korrosion af stålet.
Trykindvirkningen på betonen under størkningen ikke alene forøger hæftningsstyrken mellem materialet og en eventuel stålarmering, men har også samme effekt ved komprimeringen af materialet ind i og rundt omkring et let tilslagsmateriale, som tjener til at forbedre betonens fysiske egenskaber. Når det endvidere er ønskeligt at profilere eller støbe et mønster for dekorative eller andre formål i den fremstillede enhed,medvirker ekspanderingen under tryk til at give et renkantet og nøjagtigt resultat.
DK308073A 1973-06-04 1973-06-04 Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer. DK141160B (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK308073A DK141160B (da) 1973-06-04 1973-06-04 Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK308073A DK141160B (da) 1973-06-04 1973-06-04 Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer.
DK308073 1973-06-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK308073A DK308073A (da) 1975-02-03
DK141160B true DK141160B (da) 1980-01-28
DK141160C DK141160C (da) 1980-07-07

Family

ID=8118853

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK308073A DK141160B (da) 1973-06-04 1973-06-04 Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer.

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK141160B (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK141160C (da) 1980-07-07
DK308073A (da) 1975-02-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4124669A (en) Aerated concrete process
SK280947B6 (sk) Spôsob výroby ľahkej minerálnej izolačnej dosky s otvorenými pórmi
US3470005A (en) Mix for forming lightweight concrete
JPH0213882B2 (da)
JP2917189B2 (ja) ブロック製造用型枠及びブロックの製造法
DK141160B (da) Fremgangsmåde til fremstilling af høje porebetonelementer.
US2253730A (en) Process of molding concrete
US1951344A (en) Manufacture of precast building units of porous concrete
JP2011051200A (ja) 軽量気泡コンクリートパネルの製造方法
US4110388A (en) Method and a mould for producing an insulating unit, in particular a building unit
NO137495B (no) Fremgangsm}te ved fremstilling av lettbetong
JP3841472B2 (ja) 多孔性無機質成形品
UA141852U (uk) Спосіб виготовлення пінокерамічних фільтрів та пористих матеріалів
JPS5820767A (ja) 軽量気泡コンクリ−トの製造方法
SU1144762A1 (ru) Способ футеровки прибыльных надставок изложниц
FI57225B (fi) Foerfarande foer framstaellning av laettbetongbyggnadsenheter saerskilt av vaegg- och takstorlek
SU52198A1 (ru) Способ формовани огнеупорных изделий из непластичных материалов
JP3374873B2 (ja) 粉体状焼却灰成形体の製造方法
AT351992B (de) Verfahren zur herstellung von leichtbeton- bauelementen
JP2001323435A (ja) 全空隙型コンクリート積ブロック及びその製造方法
RU2062770C1 (ru) Керамобетонная смесь и способ получения строительных изделий из нее
UA149790U (uk) Самотвердіюча суміш на основі магнезіального цементу
CS199702B2 (cs) Způsob výroby dílců z Iehčeného betonu a zařízení k provádění tohoto způsobu
RU2121918C1 (ru) Способ изготовления изделия из материала на основе кремниевых вяжущих
RU2080987C1 (ru) Способ формования сложнопрофильных изделий из дисперсных масс

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed
BP Correction of lapse of patent

Free format text: JOURNAL 10/1988

PBP Patent lapsed