<Desc/Clms Page number 1>
van Gerardus Nicolaas Antonius VAN DER AREND betreffende "Kweektablet" Nederlandse octrooiaanvrage no. 85 00900 d. d. 27 maart 1985 te haren gunste
De uitvinding heeft betrekking op een kweektablet, waarvan de twee grootste vlakken de bovenkant respectievelijk onderkant van het tablet vormen, voorzien van een aantal zich loodrecht tussen de bovenkant en onderkant van het tablet uitstrekkende in hoofdzaak cilindrische doorgangen met elk een bij de onderkant van het tablet gevormde steunrand, die geschikt is voor het daarop in de betreffende doorgang ondersteunen van een cilindrische kweekpot, waarvan de diameter ongeveer gelijk aan de diameter van de doorgang
EMI1.1
is.
<Desc/Clms Page number 2>
Een kweektablet van deze soort is bekend uit de praktijk. De bekende kweektablet is bestemd voor het in elke doorgang ervan onder druk invoeren van een geschikt potgrond-watermengsel, zodat in elke doorgang een kweekpot gevormd wordt, waarna bij een daaropvolgende zaaibewerking elke kweekpot aan de bovenkant van een zaadje voorzien wordt. Wanneer daarna uit de zaadjes voldoend ontwikkelde plantjes gegroeid zijn kunnen de enigszins ingeklonken kweekpotten uit het tablet genomen worden en in een grotere pot of direct in de volle grond gepoot worden. Het uit het tablet nemen van de kweekpotten vindt meestal plaats door vanaf de onderkant van het tablet een pen in de doorgang en tegen de onderkant van de kweekpot te brengen, zodat de kweekpot uit het tablet gedrukt wordt.
De uitvinding beoogt een kweektablet van de bekende soort te verschaffen, die geschikt is voor buiten de doorgangen van het tablet gevormde kweekpotten, die elk bestaan uit een buigzaam cilindrisch omhulsel van bijvoorbeeld papier gevuld met een geschikt kweekmateriaal, zoals potgrond of steenwol, waarbij de vooraf vervaardigde kweekpotten vervolgens in de doorgangen geplaatst kunnen worden.
Het kweektablet volgens de uitvinding onderscheidt zich daartoe van het bekende kweektablet doordat elke doorgang voorzien is van tenminste een in hoofdzaak in de lengterichting van de doorgang verlopende ribbe. Hiermee wordt bereikt, dat een kweekpot in de doorgang geklemd wordt, zodat de kweekpotten in elke positie van het kweektablet in het tablet geplaatst kunnen worden respectievelijk, bij het uitplanten, uitgenomen kunnen worden. Tijdens transport van een kweektablet met daarin de kweekpotten wordt daarbij tevens voorkomen dat het vulmateriaal en/of een tijdens de zaaibewerking een op de bovenkant van de pot geplaatst zaadje ongewenst uit het omhulsel van de kweekpot kunnen trillen.
<Desc/Clms Page number 3>
Bij een geschikte keuze van de afmetingen van elke ribbe kunnen kweekpotten met verschillende diameters, bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van maatafwijkingen bij de vervaardiging ervan, opgenomen worden.
Een teektechnisch voordeel is, dat de buitenkant van een kweekpot plaatselijk vrij van de wand van de betreffende doorgang is. Hierdoor kan de kweekpot via de daarbij gevormde spleet of spleten belucht worden en kan overtollig vocht uit de ruimte binnen de doorgang naar de onderkant van het tablet afgevoerd worden.
Bij voorkeur is elke ribbe bij de bovenkant van het tablet in radiale richting afgeschuind, zodat het in de doorgang plaatsen van een kweekpot makkelijker kan plaatsvinden.
Wanneer de doorgangen in de kruispunten van een matrix gevormd zijn, is elke doorgang bij voorkeur uitgevoerd met vier ribben, die gevormd zijn op de diagonale verbindingslijren van de kruispunten. Vooral wanneer de doorgangen op kleine afstanden van elkaar zijn aangebracht heeft dit als voordeel dat de scheidingswanden tussen naburige doorgangen tijdens het inbrengen van de kweekpotten minimaal belast worden. Het optreden van breuk van deze scheidingswanden wordt daardoor tegengegaan.
Ter verbetering van de beluchting en de afvoer van overtollig vocht uit de doorgangen kan de bovenkant van elke steunrand oneffen uitgevoerd zijn en/of kan de steunrand bestaan uit één of meer deelsteunranden, die door een overeenkomstig aantal uitsparingen van elkaar gescheiden zijn.
De uitvinding wordt toegelicht aan de hand van de tekening. In de tekening toont :
Fig. 1 een perspectivisch aanzicht van een kweektablet volgens de uitvinding ;
Fig. 2 een bovenaanzicht van een gedeelte van een eerste uitvoeringsvorm van het kweektablet volgens de uitvinding ;
Fig. 3 een doorsnede langs de lijn 111-111 van fig. 2 ;
<Desc/Clms Page number 4>
Fig. 4 een bovenaanzicht van een gedeelte van een tweede uitvoeringsvorm van het kweektablet volgens de uitvinding ;
Fig. 5 een doorsnede langs de lijn V-V van fig. 4 ;
Fig. 6 een bovenaanzicht van een gedeelte van een derde uitvoeringsvorm van het kweektablet volgens de uitvinding ; en
Fig. 7 een doorsnede langs de lijn VII-VII van fig. 6.
Het in fig. 1 getoonde kweektablet 1 volgens de uitvinding bestaat bij voorkeur uit kunststofschuim, bijvoorbeeld van polystyreen of polypropeen. Tussen de twee grootste vlakken van het tablet 1 die de bovenkant 2 respectivelijk onderkant 3 vormen zijn in een matrix van bijvoorbeeld 12 rijen en 16 kolommen een aantal cilindrische doorgangen 4 gevormd, die elk bijvoorbeeld een diameter van 2,5 cm en een lengte van 5 cm hebben. In fig. 1 is slechts een klein aantal op de kruispunten van de matrix gevormde doorgangen 4 getoond.
Elke doorgang 4 heeft vier in de lengterichting van de betreffende doorgang 4 verlopende ribben 5, die, zoals duidelijker uit de figuren 2,4 en 6 blijkt, gevormd zijn op de diagonale verbindingslijnen van de kruispunten.
Bij de bovenkant van het kweektablet 1 zijn de ribben 5 afgeschuind.
De onderkant 3 van het tablet 1 is zodanig gevormd, dat de onderste gedeelten van de zijkanten van het tablet 1 een verlaagde steunrand 6 (figuren 5,6, 7) van het tablet 1 vormen. De steunrand 6 is voorzien van een aantal uitsparingen 7, die bij plaatsing van het tablet 1 op een vlakke bodem doorgangen voor beluchting en ontwatering naar de ruimte tussen de steunrand 6 aan de onderkant 3 en de bodem vormen.
Elke doorgang is, hoewel niet zichtbaar in fig. 1, bij de onderkant 3 van het tablet 1 voorzien van een steunrand, die geschikt is voor het daarop in de betreffende doorgang ondersteunen van een cilindrische kweekpot, waarvan de diameter ongeveer gelijk is aan de diameter van de doorgang.
<Desc/Clms Page number 5>
De figuren 2,4 en 6 tonen gedeeltelijk bovenaanzichten van een eerste, tweede, derde uitvoeringsvorm van het kweektablet 1 volgens de uitvinding.
Bij de in fig. 2 getoonde eerste uitvoeringsvorm bestaat de steunrand uit een vlakke bodem 8 met een centrale doorgang 9.
Bij de in fig. 4 getoonde tweede uitvoeringsvorm zijn op de bodem 8'bij de ribben 5 verhogingen 10 aangebracht.
Een in een doorgang 4 geplaatste kweekpot zal bij de tweede uitvoeringsvorm op de verhogingen 10 steunen. Hierdoor ontstaat tussen de onderkant van de kweekpot en de bovenkant van de bodem 8'een ruimte die in verbinding staat met de ruimte tussen de buitenkant van de kweekpot en de wand van de doorgang en via de doorgang 9 met de ruimte aan de onderkant 3 van het tablet 1 en vervolgens via de uitsparingen 7 in de steunrand 6 met de omgeving van het tablet 1. Hierdoor zal de kweekpot op teelttechnisch gunstige wijze belucht kunnen worden en kan in de doorgang 4 aanwezig overtollige vloeistof afgevoerd worden.
Bij de in fig. 6 getoonde derde uitvoeringsvorm bestaat de steunrand uit bij de ribben 5 gevormde schijfsectoren 11, die onderling sleufvormige doorgangen 12 en de centrale doorgang 9 bepalen. Via de sleufvormige doorgangen 12, de tussen de buitenkant van een kweekpot en de wand van de betreffende doorgang 4 gevormde ruimte, de aan de onderkant 3 van het tablet 1 tussen de steunrand 6 gevormde ruimte en de uitsparingen 7 in de steunrand 6 kan de kweekpot op teelttechnisch gunstige wijze belucht worden en kan in de doorgang 4 aanwezig overtollige vloeistof afgevoerd worden.
De steunrand kan ook gevormd worden door slechts één van de vier in fig. 6 getoonde deelsteunranden 11. Hierbij wordt verstopping van de doorgang in het vlak van de steunrand 11 maximaal tegengegaan en wordt een besparing op het materiaal van het tablet 1 verkregen.
<Desc/Clms Page number 6>
De ribben 5 zijn uitgevoerd met naar de bovenkant 2 van het tablet 1 verlopende afschuiningen 13. Hierdoor kan een kweekpot gemakkelijk ten opzichte van de betreffende doorgang 4 gecentreerd en in deze doorgang 4 geplaatst worden. Om dezelfde reden kan de bovenrand van elke doorgang 4 afgeschuind zijn.