BE899797A - Humificatiebak. - Google Patents

Humificatiebak. Download PDF

Info

Publication number
BE899797A
BE899797A BE0/213043A BE213043A BE899797A BE 899797 A BE899797 A BE 899797A BE 0/213043 A BE0/213043 A BE 0/213043A BE 213043 A BE213043 A BE 213043A BE 899797 A BE899797 A BE 899797A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
composting
partition
composting unit
unit according
worms
Prior art date
Application number
BE0/213043A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Geeraert Jan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Geeraert Jan filed Critical Geeraert Jan
Priority to BE0/213043A priority Critical patent/BE899797A/nl
Publication of BE899797A publication Critical patent/BE899797A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F17/00Preparation of fertilisers characterised by biological or biochemical treatment steps, e.g. composting or fermentation
    • C05F17/90Apparatus therefor
    • C05F17/907Small-scale devices without mechanical means for feeding or discharging material, e.g. garden compost bins
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F17/00Preparation of fertilisers characterised by biological or biochemical treatment steps, e.g. composting or fermentation
    • C05F17/05Treatments involving invertebrates, e.g. worms, flies or maggots
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/141Feedstock
    • Y02P20/145Feedstock the feedstock being materials of biological origin
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/40Bio-organic fraction processing; Production of fertilisers from the organic fraction of waste or refuse

Abstract

Een langs de onderkant, de bovenkant en/of de zijkanten afgesloten bak maakt een uitstekend komposteereenheid uit, die de ontbinding van organisch materiaal tot stabiele humus dankzij de vermenigvuldiging van pieren bevordert, wanneer men deze bak in kompartimenten deelt. Als indelingsmiddelen gebruikt men doorlatende tussenschotten die migratie van omzetttingsvormen van een kompartiment nar het andere toelaten.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Ten name van : GEERAERT Jan Betreffende : Humificatiebak Voorgestelde benaming : UITVINDINGSOCTROOI 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 
Onderhavige uitvinding betreft een komposteereenheid bestaande uit een bak die langs de onderkant, de bovenkant en/of de zijkanten afgesloten is en die de ontbinding van organisch materiaal tot stabiele humus in aanwezigheid van pieren bevordert met het oog op de produktie van mestaarde. 



   Ze vindt haar belangrijkste toepassing bij de kompostering en de humificatie van organisch afval, in het bijzonder van keukenafval, tuinafval, evenals industrieel organisch afval zoals b. v. verse schors afkomstig van de papierindustrie, eventueel na aanrijking   met meststoffen,   b. v. ureum, ammoniumsulfaat, met het oog op de produktie van een waardevol substraat voor de teelt van sierplanten, voor land-en tuinbouw, evenals voor dierlijke voedingsdoeleinden. 



   Men kent reeds een werkwijze, om organisch afval te verwerken in een komposteereenheid, waarin pieren gekweekt worden teneinde een substraat te bereiden dat als groeimedium nuttig is in de spierplantenteelt. Hierbij worden kompostagebakken gebruikt, die een afgesloten ruimte bepalen, waarin eventueel verkleind organisch materiaal opgestapeld wordt en aan een omzettingsproces onderworpen wordt. 



   De bekende komposteereenheden bestaan uit een afgesloten ruimte meestal met een vierkantige doorsnede 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 en waarvan de beschotten uit stijve materialen vervaardigd zijn zoals hout en beton. 



   Deze materialen zijn moeilijk hanteerbaar en volumineus. 



   Bovendien werken deze eenheden diskontinu. Het tot humus omgezet materiaal ligt grotendeels onderaan. 



  Om deze onderliggend gehumifieerd organisch materiaal te bereiken, dient ment aldus eerst de bovenste laag uit de komposteerbak uit te halen, wat de werking van de installatie stoort. 



   Onderhavige uitvinding beoogt bovengenoemde nadelen te verhelpen. Ze stelt een komposteereenheid en een komposteerproces voor, waarbij omzettingswormen in een continu en reversibel werkend geheel, de ontbinding en de humificatie van organische materialen versnellen. 



   Ze betreft een komposteereenheid bestaande uit een bak, die langs de onderkant, de bovenkant   en/of   de zijkanten afgesloten is en die de ontbinding van organisch materiaal tot stabiele humus, in aanwezigheid van pieren, bevordert, met het voornaamste kenmerk dat ze uit tenminste twee kompartimenten bestaat, die van elkaar gescheiden worden door tenminste één tussenschot, dat de migratie van genoemde omzettingswormen toelaat. 



   Volgens een bijzonderheid van de uitvinding, is deze komposteereenheid samengesteld uit een licthgewicht frame dat men eventueel langs alle kanten afsluit. 



   In een bijzondere uitvoeringsvorm, omvat het frame lichtgewichtbuizen of-staven, verbonden door middel van 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 vaste of flexiebele knooppunten. De bekleding van het tussenschot bestaat bij voorkeur uit natuurvezels, kunststofvezels of minerale vezels evenals vaste materialen zoals beton, staalplaat, hout, stalen roosten of kunststofplaat. 



   De uitvinding betreft ook een werkwijze, om de kompostering van organisch afval te versnellen, waarbij een komposteereenheid zoals hierboven beschreven, in gebruik wordt genomen met het kenmerk dat men eerst een eerste kompartiment met af te breken organisch materiaal volledig vult alvorens, een naastliggend kompartiment te betrekken, en pas het eerste kompartiment volledig leegmaakt, wanneer het gans omgezet is, zodat het compostageproces continu, reversibel en sneller verlopen kan, dankzij de migratie van de wormen van het eerste kompartiment naar het andere door het geperforeerd tussenschot. 



   Andere kenmerken en bijzonderheden van de uitvinding worden in de volgende nauwkeurige beschrijving nader toegelicht met verwijzing naar de hierbij gevoegde tekeningen, waarin : - figuur 1, een zicht in perspektief van een lichtgewicht bak, die volgens de uitvinding in twee kompartimenten ingedeeld is ; - figuur 2, een zicht gelijk aan dat voorgesteld in figuur 1, van twee op elkaar gestapelde frames. 



   In deze tekeningen duiden dezelfde   verwijzing-   cijfers   identieke   of gelijkaardige elementen aan. 



   De komposteereenheid volgens de uitvinding bestaat uit een bak aangeduid in zijn geheel door referentienummer 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 1 en die langs de zijkanten   2   ; 3 en meestal ook langs de onderkant 4 en de bovenkant 5 door zeildoeken op basis van natuurvezels of kunstofvezels afgesloten is. Als wanden kunnen ook vaste panelen uit hout of platen uit kunstof, metaal of beton gebruikt worden. Deze bak 1 kan geheel of gedeeltelijk ingegraven worden ofwel uitsluitend bovengronds geplaatst worden. Het wordt bestemd als verwerkingseenheid voor organisch afval. Het materiaal wordt bij voorkeur   verkleind,   alvorens te worden ingebracht in de komposteereenheid. 



   De aanwezigheid van omzettingswormen, in het bijzonder van pieren, versnelt de ontbinding van organisch materiaal tot stabiele humus, verbetert de verluchting tijdens kompostage en stimuleert de aktiviteit van de micro-organismen die de omzetting mogelijk maken, in het bijzonder de omzetting van de gebonden elementen zoals b. v. stikstof, fosfoor en kalium tot opneembare bestanddelen. 



   De omzettingswormen die in de huidige stand van zaken goed bruikbaar zijn, maken deel van de volgende soorten :   - Eisenia   fetida in het bijzonder beide volgende ondersoorten
Eisenia fetida fetida, en
Eisenia fetida andrei - Eisenia eiseni   - Lumbrict5 rubellus    - Dendrobena octaedra veneta subrubicunda 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 - Eudrillus eugenius. 



   Volgens de uitvinding, wordt de komposteereenheid in verschillende kompartimenten 6, 7 ingedeeld. Als scheidingswand zet men een tussenschot 8 in, dat uit een rooster, een traliewerk of een geperforeerd doek bestaat. Als materiaal kan men voor het tussenschot natuurvezels, kunststofvezels of minerale vezels evenals vaste materialen zoals beton, staalplaten, hout of kunststofplaten gebruiken. 



   Het tussenschot 8 tussen twee kompartimenten is voorzien van talrijke openingen 9 van ongeveer een paar millimeters. Deze openingen laten de wormen toe, te migreren van een eerste kompartimenten 6, waar de ontbinding van het organisch materiaal ver gevorderd is naar een tweede kompartiment 7   waarinnogte   ontbinden organisch materiaal gebracht wordt. 



   Door het migratieproces kan het endprodukt, bestaande voornamelijk uit wormenuitwerpselen vroeger uitgehaald worden zonder het compostageproces te storen en zonder het bovenliggend materiaal te verwijderen. 



   Het ganse komposteringsproces kan continu verlopen. 



  Het gebeurt alternerend, t. t. z. dat de omzettingswormen, na volledige verwerking van het met organisch materiaal gevuld eerste kompartiment 6, door de bijzonder en specifieke uitvoering van het tussenschot, een tweede kompartiment 7 betrekken alwaar het nieuw af te breken organisch materiaal ingebracht wordt. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



   Werkelijke mogelijkheden van handig vervoer en gemakkelijke montage worden bekomen door het frame van de bak 1 op te bouwen uit lichtgewichtbuizen 10 of staven, vervaardig uit metaal of kunststof. 



   Deze onderdelen worden met elkaar verbonden door middel van vaste of flexibele knooppunten 11, eventueel uit het zelfde materiaal. 



   Zoals aangetoond in figuur 2, laten deze knooppunten 11 toe, meerdere komposteereenheden 1,   1'op   elkaar te stappelen. 



   Het bovenste frame bezit eventueel geen bodem. 



   Boven het geheel wordt een flat 12 aangebracht om predatoren van de gekweekte wormen op afstand te houden, het materiaal van de zon af te schermen en uitdroging ervan te verminderen. 



   Het spreekt vanzelf dat de uitvinding geenszins beperkt is tot de hierboven beschreven uitvoeringsvorm, die louter bij wijze van voorbeeld beschreven wordt, waaraan men talloze wijzigingen aanbrengen kan, zonder buiten de draagwijdte van de volgende conclusies te treden. 



   De aanhechting van het tussenschot en van de zijwanden aan het frame kan gebeuren door middel van metalen haken, een kraal, gestikte of gelast randen of lussen. 



   Het tussenschot wordt eventueel vastaangehecht aan de omhullingof geschoven langs zijdelingse gleuven.

Claims (7)

  1. CONCLUSIES 1. Komposteereenheid bestaande uit een bak, die langs de onderkant, de bovenkant en/of de zijkanten afgesloten is en die de ontbinding van organisch materiaal tot stabiele humus, in aanwezigheid van pieren, bevordert, met het kenmerk dat ze uit tenminste twee kompartimenten bestaat, die van elkaar gescheiden worden door tenminste één tussenschot, dat de migratie van genoemde omzettingswormen toelaat.
  2. 2. Komposteereenheid, volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het uit een lichtgewicht frame is samengesteld, dat men eventueel langs alle kanten afsluit.
  3. 3. Komposteereenheid volgens één der conclusies 1 of 2, met het kenmerk dat het tussenschot perforaties aantoont.
  4. 4. Komposteereenheid volgens één der conclusies 1 tot en met 3, met het kenmerk dat het frame lichtgewichtbuizen of-staven, verbonden door middel van vaste of flexibele knooppunten omvat.
  5. 5. Komposteereenheid volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat het tussenschot uit natuurvezels, kunststofvezels of minerale vezels evenals vaste materialen zoals beton, staalplaat, hout, stalen rooster of kunstofplaat bestaat.
  6. 6. Komposteereenheid volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat ze langs de bovenkant een flap omvat. <Desc/Clms Page number 9>
  7. 7. Werkwijze, om de kompostering van organisch afval te versnellen, waarbij een komposteereenheid volgens één der voorgaande conclusies in gebruik wordt genomen, met het kenmerk dat men eerst een eerste kompartiment met af te breken organisch materiaal volledig vult alvorens een naastliggend kompartiment te betrekken, en pas het eerst kompartiment volledig leegmaakt, wanneer het gans omgezet is, zodat het kompostageproces continu, reversibel en sneller verlopen kan, dankzij de migratie van de wormen van het eerste kompartiment naar het andere door het geperforeerd tussenschot.
BE0/213043A 1984-05-30 1984-05-30 Humificatiebak. BE899797A (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE0/213043A BE899797A (nl) 1984-05-30 1984-05-30 Humificatiebak.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE0/213043A BE899797A (nl) 1984-05-30 1984-05-30 Humificatiebak.
BE899797 1984-05-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE899797A true BE899797A (nl) 1984-11-30

Family

ID=25654105

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE0/213043A BE899797A (nl) 1984-05-30 1984-05-30 Humificatiebak.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE899797A (nl)

Cited By (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2594434A1 (fr) * 1986-02-17 1987-08-21 Donchery Andre Dispositif et procede de production d'humus par lombricompostage
EP0181153A3 (en) * 1984-11-06 1987-09-09 Bowater Technical Services Limited Process for the utilisation of solid paper mill waste
EP0524908A3 (en) * 1991-07-22 1993-03-31 Bdm Ag Systeme Fuer Bio- Und Umwelttechnik Compost production
AU660488B2 (en) * 1991-04-03 1995-06-29 John Andersen Improvements in or relating to composting
WO2008056146A3 (en) * 2006-11-08 2008-08-21 Steve Strickland Domestic composting apparatus
WO2012117408A1 (en) * 2011-02-28 2012-09-07 DHOOT, Kamlesh, Kishorilal A portable, pvc-pipe-frame-supported bed for composting kitchen waste of homes and restaurants

Cited By (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0181153A3 (en) * 1984-11-06 1987-09-09 Bowater Technical Services Limited Process for the utilisation of solid paper mill waste
FR2594434A1 (fr) * 1986-02-17 1987-08-21 Donchery Andre Dispositif et procede de production d'humus par lombricompostage
AU660488B2 (en) * 1991-04-03 1995-06-29 John Andersen Improvements in or relating to composting
EP0524908A3 (en) * 1991-07-22 1993-03-31 Bdm Ag Systeme Fuer Bio- Und Umwelttechnik Compost production
WO2008056146A3 (en) * 2006-11-08 2008-08-21 Steve Strickland Domestic composting apparatus
WO2012117408A1 (en) * 2011-02-28 2012-09-07 DHOOT, Kamlesh, Kishorilal A portable, pvc-pipe-frame-supported bed for composting kitchen waste of homes and restaurants

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5322793A (en) Composting bin
Vigneswaran et al. Sustainable operation of composting in solid waste management
US4108609A (en) Compost container
BE899797A (nl) Humificatiebak.
DE2148383A1 (de) Pflanzenversandpackung
NL8201490A (nl) Werkwijze en inrichting voor het houden van wormen, werkwijze voor het houden van wormen in een door begrenzingsmiddelen begrensde voeding, werkwijze voor het produceren van hoogwaardig, eiwitrijk diervoeder en houder voor het houden van wormen.
US5096080A (en) Storage bin
EP0326069B1 (de) Verfahren und Hilfsvorrichtung zur Aufbereitung organischer Abfälle
Pfister The early loss of ecological stability in an agrarian region
DE3512507A1 (de) Vorrichtung zur herstellung einer bepflanzbaren trenn- oder abdeckwand
DE3434486A1 (de) Verfahren und anlage zum kultivieren von saprophytisch lebenden pilzen
US3335521A (en) Method for cultivation of champignons
DE4019771C2 (nl)
DE3736889A1 (de) Verfahren zum aufbereiten von organischen abfaellen durch verrottung
DE4000916A1 (de) Geraet zum kompostieren von organischem material und dessen besondere verwendung
DE3912474A1 (de) Verfahren zur herstellung von kompost
DE2303570A1 (de) Verfahren zum zuechten von gemuese, insbesondere pilze und gewuerzpflanzen
Samp The bag or block system of Agaricus mushroom growing
DE3315143C1 (de) Gartenkomposter mit angehängten Kästen
US5730524A (en) Dual container composting device with mixing structure
EP0524908B1 (de) Herstelling von Kompost
Noyes Easy Composters You Can Build: Storey's Country Wisdom Bulletin A-139
DE4128399A1 (de) Verfahren und behaelter zur naturgemaessen verwertung biologischen und anderen zellulosehaltigen abfalls
CH672122A5 (nl)
CA2003786A1 (en) Compost bin