BE1026395B1 - Montage venstertablet - Google Patents

Montage venstertablet Download PDF

Info

Publication number
BE1026395B1
BE1026395B1 BE20185414A BE201805414A BE1026395B1 BE 1026395 B1 BE1026395 B1 BE 1026395B1 BE 20185414 A BE20185414 A BE 20185414A BE 201805414 A BE201805414 A BE 201805414A BE 1026395 B1 BE1026395 B1 BE 1026395B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
window
wall
window tablet
tablet
opening
Prior art date
Application number
BE20185414A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1026395A1 (nl
Inventor
Erik Albert Elisa Wilms
Original Assignee
Jos Wilms N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jos Wilms N V filed Critical Jos Wilms N V
Priority to BE20185414A priority Critical patent/BE1026395B1/nl
Publication of BE1026395A1 publication Critical patent/BE1026395A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1026395B1 publication Critical patent/BE1026395B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B1/00Border constructions of openings in walls, floors, or ceilings; Frames to be rigidly mounted in such openings
    • E06B1/70Sills; Thresholds
    • E06B1/702Window sills
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B1/00Border constructions of openings in walls, floors, or ceilings; Frames to be rigidly mounted in such openings
    • E06B1/70Sills; Thresholds
    • E06B1/702Window sills
    • E06B1/705End-caps therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Abstract

Venstertabletsamenstel bevattende een frame en een venstertablet, waarbij het samenstel voorzien is om zich over een buitenmuur en minstens een gedeelte van een spouwmuur uit te strekken, waarbij het frame minstens twee zijsegmenten bevat die voorzien zijn om het venstertablet te ondersteunen ter plaatse van zijn zijkanten, waarbij elk van de zijsegmenten uit twee delen gevormd is die schuifbaar zijn ten opzichte van elkaar om de lengte van het zijsegment aan te passen aan de dikte van de buitenmuur.

Description

Montage venstertablet
De uitvinding heeft betrekking op een venstertabletsamenstel dat voorzien is om zich over een buitenmuur en minstens een gedeelte van een spouwmuur uit te strekken.
Recente bouwwensen met betrekking tot isolatie en luchtdicht bouwen brengen architecten en bouwheren ertoe om ramen en deuren meer richting de binnenmuur te plaatsen. Traditioneel worden ramen en deuren op en/of nabij de buitenmuur geplaatst. Daarbij worden de ramen en deuren typisch wel fysiek verbonden met de binnenmuur zodat ze daarop dragen, maar via beugels en/of steunmechanismes vastgehouden tegen en/of nabij de buitenmuur. Dit heeft als voordeel dat buitenmuur en raam en/of deur een nagenoeg doorlopende barrière vormen voor regen, vocht en vuil. Ook is de buitenmuur maatgevend voor het raam, zodat eerste de opening in de buitenmuur gemaakt wordt, deze opening opgemeten wordt, en daarna het raam gemaakt en geplaatst wordt. Nadat het raam geplaatst is, wordt de binnenmuur afgewerkt. Dit wil zeggen dat de definitieve vorm en afmetingen van de opening in de binnenmuur pas tot stand komt nadat het raam geplaatst is.
Wanneer het raam en/of de deur met de binnenmuur verbonden wordt en nabij de binnenmuur geplaatst wordt, moeten andere maatregelen genomen worden om te verhinderen dat water, vocht en vuil achter de buitenmuur terechtkomt. Namelijk wanneer water achter de buitenmuur komt, kan het water de isolatiewerking van de buitenmuur ten opzichte van de binnenmuur compromitteren. Ook kan het water tot bij de binnenmuur doordringen en de binnenmuur beschadigen, bijvoorbeeld plakwerk of verf beschadigen. Verder zal de opening in de binnenmuur maatgevend worden voor het raam. Als gevolg zal eerst de opening in de binnenmuur moeten voorzien worden. Deze opening in de binnenmuur wordt opgemeten, en het raam wordt gemaakt en geplaatst. Pas na plaatsing van het raam, kan de buitenmuur afgewerkt worden.
Een venstertablet wordt typisch voorzien ter plaatse van een onderzijde van het raam of deur om de opening in de muur, waarin het raam of deur geplaatst is, af te werken ter plaatse van de onderzijde. Daarbij wateren dergelijke venstertabletten typisch af richting een buitenzijde van de buitenmuur zodat water niet in de raamopening blijft staan. Venstertabletten worden traditioneel typisch vervaardigd uit steen, bijvoorbeeld blauwe hardsteen. Meer recent worden venstertabletten ook uit andere materialen gemaakt, bijvoorbeeld uit kunststof, aluminium of andere materialen. Een van de hoofddoelen van een venstertablet, naast het esthetisch afwerken van de raamopening, is het verhinderen dat water, vocht en vuil via de raamopening kan indringen in het gebouw of in de muur. Het venstertablet zal zijn functies optimaal vervullen wanneer het optimale afmetingen heeft en optimaal geplaatst is. In de praktijk is dit een uitdaging wanneer het de opening in de binnenmuur maatgevend is voor het raam. Namelijk ten eerste zullen de
2018/5414
BE2018/5414 definitieve optimale afmetingen van het venstertablet slecht kunnen bepaald worden na plaatsing van het raam en afhankelijk zijn van de dikte van de buitenmuur. Ten tweede zullen de optimale definitieve afmetingen en positie van de opening in de buitenmuur slechts bepaald kunnen worden nadat het raam en het venstertablet geplaatst is. Daarom wordt in de praktijk eerst het venstertablet geplaatst, om daarna de buitenmuur af te werken. Dit heeft als nadeel dat de opening in de buitenmuur voorzichtig moet gebouwd worden om beschadiging aan het venstertablet te voorkomen.
Het is een doel van de uitvinding om een systeem te voorzien dat plaatsen van het venstertablet vergemakkelijkt.
Hiertoe voorziet de uitvinding in een venstertabletsamenstel bevattende een frame en een venstertablet, waarbij het samenstel voorzien is om zich over een buitenmuur en minstens een gedeelte van een spouwmuur uit te strekken, waarbij het frame minstens twee zijsegmenten bevat die voorzien zijn om het venstertablet te ondersteunen ter plaatse van zijn zijkanten, waarbij elk van de zijsegmenten uit twee delen gevormd is die schuifbaar zijn ten opzichte van elkaar om de lengte van het zijsegment aan te passen aan de dikte van de buitenmuur.
De uitvinding voorziet in een frame en een venstertablet. Het frame is voorzien om het venstertablet te ondersteunen. Daarbij is het frame plaatsbaar voordat het venstertablet geplaatst wordt. Omdat de binnenmuur maatgevend is, zijn de zijsegmenten schuifbaar ten opzichte van elkaar. Dit laat toe om de zijsegmenten van het frame in lengte aan te passen in functie van de optimale afmetingen van het venstertablet. Door het aanpassen van de lengte van de zijsegmenten, wordt ter plaatse van de buitenmuur ook duidelijk waar exact het venstertablet komt. Laatstgenoemde is bepalend voor de optimale afmetingen en plaats van de opening in de buitenmuur. Daarom kan ook de buitenmuur afgewerkt worden op basis van de zijsegmenten, dit is voordat het venstertablet geplaatst wordt. Omdat de buitenmuur afgewerkt kan worden voordat het venstertablet geplaatst wordt, kan de buitenmuur gemakkelijker en efficiënter gemaakt worden. Namelijk er moet niet opgelet worden voor beschadiging van het venstertablet, omdat dit nog niet geplaatst is. Door de zijsegmenten, kan gegarandeerd worden dat het venstertablet correct plaatsbaar is nadat de buitenmuur afgewerkt is. Daarmee voorziet de uitvinding in een opbouw van een venstertabletsamenstel die het noemenswaardig eenvoudiger maakt voor bouwlieden om een raam en/of deur op een binnenmuur te plaatsen en daarbij de buitenmuur op een optimale manier af te werken.
Bij voorkeur zijn de twee delen vormcompatibel om schuifbaar te zijn in een vooraf bepaalde richting. Vormcompatibiliteit vergemakkelijkt het correct relatief positioneren van de twee delen van de zijsegmenten ten opzichte van elkaar. Verder vergemakkelijkt een vormcompatibiliteit het schuiven van de delen ten opzichte van elkaar. Hierdoor wordt het voor
2018/5414
BE2018/5414 bouwlieden eenvoudig om de lengte van de zijsegmenten op een intuïtieve manier aan te passen aan de dikte van de buitenmuur.
Bij voorkeur ligt de vooraf bepaalde richting onder een hoek ten opzichte van de horizontale richting. Verder bij voorkeur is de hoek nagenoeg gelijk aan de afwateringhoek van het venstertablet. De vooraf bepaalde richting is de richting waarin de twee delen ten opzichte van elkaar kunnen schuiven. Door deze richting onder een hoek te zetten die nagenoeg gelijk is aan de afwateringhoek van het venstertablet, kan op eenvoudige manier een vooraf bepaalde hoek gegeven worden aan het venstertablet, ongeacht de relatieve positie van de twee delen ten opzichte van elkaar. De twee delen kunnen elk van een steunrand voorzien worden waarop het venstertablet kan rusten. Door de delen onder de hoek uit te schuiven ten opzichte van elkaar, blijft de hoek van de steunranden ook constant, zodat het venstertablet op een vooraf bepaalde manier ondersteund wordt.
Bij voorkeur heeft minstens één van de twee delen een bovenkant en/of een onderkant die zich in de horizontale richting uitstrekken. Door minstens één van de twee delen met een horizontale bovenkant en/of onderkant te vormen, kan het zijsegment eenvoudig correct en optimaal ingebouwd worden in een muur. De zijsegmenten worden typisch met het raam verbonden nadat het raam geplaatst is op de binnenmuur. Alternatief kunnen de zijsegmenten op voorhand verbonden worden met het raamprofiel. De zijsegmenten kunnen dan horizontaal uitgelijnd worden en geplaatst met een optimale onderlinge afstand. Na plaatsing kunnen de twee delen uitgeschoven worden ten opzichte van elkaar om de lengte van de zijsegmenten af te stemmen op de dikte van de buitenmuur. Daarmee kan een venstertablet met optimale afmetingen geplaatst worden op de zijsegmenten. Ook kan de buitenmuur afgewerkt worden met een opening die optimale afmetingen en positie heeft.
Bij voorkeur heeft elk zijsegment ter plaatse van zijn voorzijde een opstaande zijwand. Verder bij voorkeur heeft de opstaande zijwand een hoogte die nagenoeg gelijk is aan de dikte van het venstertablet. De opstaande zijwand geeft via de opstaande zijwand de finale breedte en bij voorkeur ook de hoogte aan van het venstertablet. De finale breedte en/of hoogte kunnen rechtstreeks of onrechtreeks, bijvoorbeeld via een vooraf bepaald hulpstuk, aangegeven worden. Door de lengte van de zijsegmenten in te stellen, wordt door de zijwand bij voorkeur ook duidelijk hoe ver het venstertablet uitsteekt over de buitenmuur. Verder bij voorkeur is een afstand tussen de opstaande zijwanden van de twee zijsegmenten nagenoeg gelijk aan de lengte van het venstertablet.
Bij voorkeur heeft het frame verder een achtersegment dat voorzien is om het venstertablet ter plaatse van de achterkant te ondersteunen. Verder bij voorkeur heeft het frame verder een voorste profiel dat voorzien is om het venstertablet ter plaatse van de voorzijde te
2018/5414
BE2018/5414 ondersteunen. Het achtersegment en/of het voorste profiel vergemakkelijken verder het plaatse van een venstertablet. Verder bij voorkeur is het voorste profiel met overstaande einden verbindbaar met een voorste eind van de twee zijsegmenten. Door het voorste profiel te verbinden tussen de overstaande einden, zal het voorste profiel zich uitstrekken ter plaatse van de neus van het venstertablet. Hierdoor kunnen bouwlieden nog voordat het venstertablet geplaatst is reeds nauwkeurig zien waar en hoe het venstertablet komt te liggen. Dit vergemakkelijkt het afwerken van de buitenmuur.
De uitvinding heeft verder betrekking op een werkwijze voor het monteren van een samenstel van een raam en een venstertablet in een opening in een muur van een gebouw, waarbij de werkwijze bevat:
- voorzien van de opening in een muur van een gebouw door het voorzien van een opening in een binnenmuur en het voorzien van ruimte ter plaatse van een buitenmuur;
- voorzien van het samenstel bevattende het raam bestaande uit raamprofielen, waarvan buitenafmetingen gerelateerd zijn aan afmetingen van de opening in de binnenmuur, en bevattende een frame gerelateerd aan het venstertablet, bevestigd ter plaatse van een onderkant van het raam;
waarbij het frame minstens twee zijsegmenten bevat die voorzien zijn om het venstertablet te ondersteunen ter plaatse van zijn zijkanten, en waarbij de werkwijze verder bevat:
- aanpassen van de lengte van de zijsegmenten van het frame aan de dikte van de buitenmuur;
- vormen van de buitenmuur ter plaatse van de ruimte om een verdere opening te vormen waarvan afmetingen bepaald zijn door de zijsegmenten;
- plaatsen van het venstertablet.
De werkwijze volgens de uitvinding voorziet in een opeenvolging van stappen die toelaat om een raam te plaatsen op een binnenmuur. Daarbij is de opeenvolging van stappen zo opgebouwd dat de buitenmuur kan gevormd worden met een opening die geoptimaliseerd is in positie en afmetingen, voordat het venstertablet geplaatst wordt. Dit is, omdat de binnenmuur maatgevend is voor het raam, atypisch. Namelijk wanneer eerst de buitenmuur zou gevormd worden zonder indicatie van waar het venstertablet komt te liggen, zou het venstertablet niet optimaal gepositioneerd kunnen worden. Echter doordat volgens de uitvinding zijsegmenten voorzien zijn om het venstertablet te ondersteunen, welke zijsegmenten in lengte aangepast en geoptimaliseerd worden aan de dikte van de buitenmuur, wordt een oplossing geboden. De buitenmuur kan namelijk gevormd worden op basis van de zijsegmenten, die de optimale positie en afmetingen van de opening in de buitenmuur aangeeft. Hierdoor wordt het plaatsen van een raam en optimaal afwerken van de buitenmuur en venstertablet vereenvoudigd. Meer bepaald kan
2018/5414
BE2018/5414 de buitenmuur afgewerkt worden zonder risico op beschadiging van het venstertablet. Ook kan de buitenmuur afgewerkt worden terwijl het venstertablet in een optimale hoek kan geplaatst worden.
Bij voorkeur wordt de lengte van elk van de zijsegmenten aangepast door het uitschuiven van een voorste deel van het zijsegment ten opzichte van een achterste deel van het zijsegment. Wanneer de delen van het zijsegment kunnen schuiven ten opzichte van elkaar, kan op een uiterst eenvoudige manier de lengte aangepast worden. Dit maakt het correct monteren van het venstertablet en het correct afwerken van de buitenmuur voor bouwlieden eenvoudig.
Bij voorkeur bevat de werkwijze verder het plaatsen van een voorste profiel tussen twee zijsegmenten voor het ondersteunen van het venstertablet ter plaatse van zijn voorzijde. Verder bij voorkeur bevat de werkwijze verder, voor het plaatsen van het venstertablet, het plaatsen van een folie door het verbinden van de folie met het frame zodanig dat water via de folie afvoerbaar is. De folie zorgt ervoor dat wanneer water achter of onder het venstertablet terechtkomt, dit afgevoerd wordt naar buiten de buitenmuur. Hierdoor kan vocht, water of vuil de spouwmuur of de ruimte achter de buitenmuur niet binnendringen.
De uitvinding zal nu nader worden beschreven aan de hand van een in de tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeeld.
In de tekening laat :
figuur 1 een buitenschil van een gebouw met een opening voor een raam zien;
figuur 2 een ploftekening zien van een venstertabletsamenstel volgens een eerste aspect van de uitvinding;
figuur 3 een detailaanzicht zien van een zijsegment volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding;
figuur 4 een doorsnede zien van een buitenschil en raam met venstertabletsamenstel volgens een voorkeurs uitvoeringsvorm van de uitvinding;
figuur 5 een ploftekening zien van een venstertabletsamenstel volgens een tweede aspect van de uitvinding;
figuur 6 een schematische doorsnede zien van een venstertabletsamenstel volgens een voorkeurs uitvoeringsvorm ter plaatse van de binnenmuur;
figuur 7 een perspectiefaanzicht zien van een venstertabletsamenstel volgens een voorkeurs uitvoeringsvorm van de uitvinding;
figuur 8 een doorsnede zien van een buitenschil en raam met venstertabletsamenstel volgens een verder uitvoeringsvorm van de uitvinding; en figuur 9 enkele uitvoeringsvormen zien van een venstertablet zoals toepasbaar in het venstertabletsamenstel volgens de uitvinding.
2018/5414
BE2018/5414
In de tekening is aan eenzelfde of analoog element eenzelfde verwijzingscijfer toegekend.
Figuur 1 toont een buitenschil van een gebouw. De buitenschil is typisch opgebouwd uit een binnenmuur 1 en een buitenmuur 2 die op een afstand van elkaar opgetrokken worden. Deze afstand wordt de spouw 3 genoemd. De spouw 3 kan een luchtlaag zijn, kan door isolatiemateriaal gevormd worden, of een combinatie daarvan. De binnenmuur 1 en de buitenmuur 2 kunnen elk uit verschillende soorten materiaal vervaardigd worden. Zo kunnen binnenmuur en buitenmuur 1, 2 uit steen gemaakt worden, waarbij voor de buitenmuur typisch voor een gevelsteen gekozen wordt terwijl voor een binnenmuur typisch voor een goedkope steen gekozen wordt. Alternatief kan de binnenmuur uit hout opgebouwd worden. Ook de buitenmuur kan uit hout opgebouwd worden, waarbij het hout dan typisch bekleed wordt of behandeld wordt zodat het tegen verschillende weersomstandigheden bestand is. Verder alternatief kan de buitenmuur 2 gevormd zijn door een pleisterlaag. De vakman zal begrijpen dat verschillende mogelijkheden en combinaties mogelijk zijn. De voorbeelden die hierboven gegeven zijn, zijn daarom niet beperkend voor de uitvinding en dienen slechts ter illustratie daarvan.
Recente trends en evoluties in het kader van isolatie en luchtdicht bouwen maken het voordelig om ramen en deuren te plaatsen op de binnenmuur. Plaatsen op de binnenmuur is gedefinieerd als de belangrijkste verbinding tussen het raam en/of deur en de muur zich bevindt tussen laatstgenoemde en de binnenmuur. Hierdoor wordt het raam en/of de deur bevestigd met, en gedragen door de binnenmuur. Het rechtstreekse gevolg hiervan is dat de opening 4 die voorzien wordt in de binnenmuur 1 maatgevend is voor het raam. Een verder gevolg is dat de opening in de buitenmuur 2 moet vervaardigd worden in functie van de opening in de binnenmuur 1, en in functie van het raam dat daarin geplaatst wordt. Dit wordt hieronder verder toegelicht. Wanneer het raam of de deur op de binnenmuur 1geplaatst is, is aansluiten van een luchtdichte folie die deel uitmaakt van de binnenmuur 1 eenvoudiger. Ook blijkt de isolatie beter.
In de verdere beschrijving zal de uitvinding uitgelegd worden met betrekking tot een raam. Het zal echter duidelijk zijn voor de vakman dat de uitvinding op volledig analoge wijze toepasbaar is bij het plaatsen van een deur. De uitvinding is daarbij niet beperkt tot een raam, een deur, of tot een bepaald soort of type van raam.
Wanneer het raam op de binnenmuur 1 geplaatst wordt, wordt typisch eerst de binnenmuur 1 opgetrokken met de opening 4 daarin voorzien. Deze opening 4 wordt opgemeten, waarna een raam gefabriceerd wordt op maat van de opening 4. Dit wordt bedoeld in deze beschrijving wanneer gezegd wordt dat de opening in de binnenmuur maatgevend is voor het raam. Het raam 4 wordt geplaatst, waarna de exacte afmetingen en positie van het buitenste venstertablet kunnen bepaald worden. Om goede afwatering te garanderen, wordt het buitenste venstertablet
2018/5414
BE2018/5414 typisch licht hellend gevormd, waarbij het venstertablet afwatert in een richting weg van het raam.
Deze hellingshoek is vooraf bepaald. Hierdoor kan water en vuil via het venstertablet afgevoerd worden naar een buitenzijde van de buitenmuur 2. De opening die in de buitenmuur 2 moet voorzien worden, moeten rekening houden met enerzijds de definitieve breedte van het venstertablet, alsook met de optimale hellingshoek van het venstertablet. In de praktijk is het moeilijk voor bouwlieden om correct op voorhand in te schatten wat de grootte en positie van de opening in de buitenmuur 2 is. Daarom wordt in de praktijk vaak het venstertablet geplaatst, waarna de buitenmuur 2 verder opgetrokken wordt rondom het venstertablet zodat de opening in de buitenmuur 2 optimaal gevormd wordt. Het voordeel hiervan is dat de opening in de buitenmuur 2 correct gevormd wordt. Echter het nadeel is dat het venstertablet kan beschadigd geraken door werkmannen die de buitenmuur 2 verder optrekken. Ook het plaatsen van het venstertablet is moeilijk omdat de buitenmuur nog niet gevormd is tot op de gewenst hoogte bij plaatsing. Figuur 2 toont een aspect van het venstertabletsamenstel volgens de uitvinding dat een oplossing biedt voor dit probleem.
In Figuur 2 wordt een gedeelte van een binnenmuur 1 en een buitenmuur 2 getoond die op een afstand van elkaar voorzien zijn, welke afstand de spouw 3 vormt. Verder toont Figuur 2 een raam 5 dat voorzien is om in de opening (niet weergegeven in figuur 2) van de binnenmuur 1 te plaatsen. Figuur 2 toont verder een venstertablet 6 dat als buitenste venstertablet plaatsbaar is aan het raam 5 om de onderzijde van de raamopening esthetisch af te werken en om water en vuil af te voeren naar een buitenzijde van de buitenmuur 2. Het venstertablet 6 is voorzien om geplaatst te worden op een frame, dat minstens twee zijsegmenten bevat. Van het frame zijn de twee zijsegmenten 7 weergegeven in Figuur 2. De zijsegmenten 7 ondersteunen het venstertablet 6 in de geplaatste positie. Elk zijsegment 7 is gevormd uit twee delen die beweegbaar zijn ten opzichte van elkaar. Bij voorkeur heeft elk zijsegment een eerste, vast deel 8 en een tweede, beweegbaar deel 9. Het beweegbaar deel 9 kan schuiven ten opzichte van het vast deel 8 zodat de lengte van het zijsegment 7 aanpasbaar is. Dit is geïllustreerd met pijl 10.
De zijsegmenten 7 zijn zodanig gevormd dat ze voor bouwlieden, meer bepaald voor de bouwlieden die de buitenmuur 2 optrekken, als mal kunnen fungeren dat de finale positie van het venstertablet 6 aangeeft, nog voordat het venstertablet 6 effectief geplaatst is. De zijsegmenten 7 kunnen rechtstreeks of onrechtstreeks met het raam 5 verbonden worden zodanig dat de relatieve positie tussen het vaste deel 8 van het zijsegment 7 en het raam 5 een optimale positionering van het venstertablet toelaat. Daarna kan de lengte van het zijsegment 7 aangepast worden door het uitschuiven van het beweegbaar deel 9 zodanig dat de lengte van de zijsegmenten 7 afgestemd is op de dikte van de muur, meer bepaald de dikte van de spouwmuur 3 en de buitenmuur 2. In een voorkeurs uitvoeringsvorm die hieronder besproken wordt, wordt het distale
2018/5414
BE2018/5414 eind van de zijsegmenten in lijn geplaatst met het buitenoppervlak van de buitenmuur 3. Daarmee positioneren de zij segmenten 7 zich in de onderste hoeken van de opening die in de buitenmuur 2 moet gevormd worden. Dit laat bouwlieden toe om de buitenmuur 2 verder op te trekken en de opening op een optimale positie en met optimale afmetingen daarin te voorzien. Na het optrekken van de buitenmuur 2 kan het venstertablet 6 geplaatst worden op de zijsegmenten 7.
Figuur 3 toont een gedetailleerd aanzicht van een voorkeursuitvoeringsvorm van een zijsegment 7. In Figuur 3 is het zijsegment 7 geplaatst onder een schermgeleider 11. Schermgeleiders kunnen voorzien worden aan een buitenzijde van een raam 5 voor het geleiden van een rolluik of een zonneweringsscherm. Wanneer het zijsegment 7 geplaatst wordt onder een schermgeleider 11, zal het niet noodzakelijk zijn om het zijsegment 7 rechtstreeks te verbinden met het raam 5. Het zijsegment 7 kan dan onrechtstreeks, via de schermgeleider 11, verbonden zijn met het raam 5. Alternatief, in het bijzonder wanneer geen schermgeleider 11 voorzien wordt, kan het zijsegment en meer bepaald het eerste deel 8 van het zijsegment 7 vast verbonden worden met het raam, bijvoorbeeld via een schroef of een bout.
Figuur 3 toont dat het zijsegment 7 een bovenste segment 12 en een onderste segment 13 heeft. Het bovenste segment 12 heeft een gleuf 14 die voorzien om een zijkant van het venstertablet 6 op te nemen. De gleuf 14 is daarom voorzien om een afwateringshoek te hebben, nadat het zijsegment 7 geplaatst is, die overeenstemt met de optimale afwateringshoek van het venstertablet 6. De vakman zal begrijpen dat deze uitvoeringsvorm waarin een groef 14 voorzien is, geoptimaliseerd is voor venstertabletten uit een plaatmateriaal. Wanneer een venstertablet met een dikkere structuur, bijvoorbeeld een stenen venstertablet, geplaatst wordt, zal de gleuf 14 overeenstemmend met de dikte van het venstertablet breder gemaakt zijn, of kan de gleuf vervangen worden door een uitstekende rand waarop het venstertablet kan rusten.
Het bovenste segment 12 bevat verder een bovenvlak dat bij voorkeur horizontaal is wanneer het zijsegment 7 geplaatst is. Een horizontaal bovenvlak 16 vereenvoudigt noemenswaardig een plaatsing van het zijsegment 7. Bouwlieden kunnen met een waterpas controleren of het zijsegment 7 correct geplaatst is. De gleuf 14 staat onder een hoek ten opzichte van het bovenvlak 16, welke hoek overeenstemt met de optimale afwateringshoek van het venstertablet 6.
Het onderste segment 13 bevat het tweede deel 9 van het zijsegment 7. In de uitvoeringsvorm uit Figuur 3 zijn het tweede deel 9 en het eerste deel 8 schuifbaar gevormd ten opzichte van elkaar, waarbij een glijvlak 15 voorzien is die de schuifrichting 10 bepaalt. Het eerste en tweede deel 8 en 9 hebben elk een glijvlak 15 dat complementair is met elkaar. Het glijvlak 15 is bij voorkeur parallel aan de gleuf 14, zodanig dat het tweede deel glijdt ten opzichte van het eerste deel 8 in de richting waarin het venstertablet 6 zich in de geplaatste positie zich uitstrekt.
2018/5414
BE2018/5414 Hierdoor zal niet enkel de lengte van het zijsegment 7 kunnen aangepast worden, maar zal ook de uiteindelijke hoogte van het distaal eind van het zijsegment 7 wijzigen in fUnctie van hoe ver het zijsegment uitgeschoven wordt. Deze uiteindelijke hoogte is rechtstreeks gerelateerd aan de optimale hoek die het venstertablet maakt, zodanig dat op basis van het distaal eind van het zij segment 7 de opening in de buitenmuur 2 correct aangeduid wordt.
Figuur 3 toont hoe het zijsegment voorzien is van bevestigingsmiddelen 17, uitgevoerd in de vorm van een bout, voor het vastzetten van het eerste deel ten opzichte van het tweede deel. In de uitvoeringsvorm uit Figuur 3 is het tweede deel voorzien van een gat waar een bout 17 doorheen kan, terwijl het eerste deel 8 voorzien is van een glijsleuf 21, getoond in Figuur 4, die het toelaat dat het tweede deel glijdt ten opzichte van het eerste deel. De glijsleuf 21 is gevormd onder dezelfde hoek als het glijvlak 15. Via de verbindingsmiddelen 17 kan het eerste deel vastgezet worden ten opzichte van het tweede deel in een gewenste positie. Het zal duidelijk zijn voor de vakman dat glijsleuf 21 en gat ook omgekeerd kunnen worden, waarbij de glijsleuf in het tweede deel 9 voorzien wordt en het gat in het eerste deel 8.
Ter plaatse van het distale eind, heeft het tweede deel 9 van het zijsegment 7 een offsetverbinding 18 en een positioneervlak 19. Het positioneervlak 19 heeft verder bij voorkeur een verbindingszone 20 voor het verbinden van een voorste profiel (niet weergegeven in Figuur 3). Het positioneervlak 19 is zodanig gevormd dat het zich uitstrekt ter plaatse aan de zijkant van het venstertablet. Dit laat bouwlieden toe om de opening in de buitenmuur 2, en meer bepaald de exacte positie van de opwaartse grenzen van de opening, te bepalen op basis van de positie van het positioneervlak 19. De opwaartse grenzen van de opening in de buitenmuur 2 liggen, na plaatsing van het venstertablet, bij voorkeur in lijn met de zijkanten van het venstertablet zodanig dat het venstertablet mooi past in de opening.
Om het positioneervlak 19 in de breedterichting van het raam correct te positioneren, is de offsetverbinding 18 voorzien. Door de offsetverbinding 18 is het mogelijk om het venstertablet ter plaatse van een buitenzijde van de buitenmuur iets breder te vormen dan ter plaatse van de spouw 3. Het positioneervlak 19 heeft verder bij voorkeur een hoogte die zodanig gekozen is dat de onderste rand van het positioneervlak 19 overeenstemt met de onderzijde van het te plaatsen venstertablet 6. Het rechtstreekse gevolg is dat de bouwlieden die de buitenmuur 2 optrekken ook de onderste grens van de opening die moet voorzien worden in de buitenmuur 2 exact kunnen bepalen. Daarbij wordt opgemerkt dat het aanpassen van de lengte van het zijsegment 7, doordat het glijvlak 15 onder een hoek ligt, ook een wijziging van de hoogte van de onderste rand van het positioneervlak 19 met zich meebrengt. In dit kader wordt opgemerkt dat het niet noodzakelijk is dat het positioneervlak 19 de exacte locatie van de hoek van de opening in de buitenmuur 2 inneemt, maar wel daaraan gerelateerd is. Zo zou het positioneervlak 19 ook
2018/5414
BE2018/5414 gevormd kunnen worden om zich steeds op exact 1 cm van de optimale grens van de opening, zowel zijgrens als ondergrens, in de buitenmuur 2 kunnen uitstrekken.
Figuur 4 toont een zijaanzicht/doorsnede van een muur waarin een raam 5, zijsegment 7 en venstertablet 6 zijn geplaatst. De Figuur toont de binnenmuur 1 waarop het raam 5 geplaatst is. Tussen de binnenmuur 1 en het raam 5 is bij voorkeur een profiel 23 geplaatst. Dit profiel 23 is bij voorkeur multifunctioneel en fungeert ook als achtersegment van het frame dat het venstertablet 6 draagt. Verder bij voorkeur is het profiel 23 isolerend zodanig dat de isolatiewerking van het raam 5 via het profiel 23 naar de muur 1, 2, 3 doorgetrokken wordt. Het profiel 23 kan bijvoorbeeld een composiet profiel zijn voor het ondersteunen van het raam 5.
Figuur 4 toont verder hoe het eerste deel 8 van het zijsegment verbonden is met het profiel 23. Daarmee is het zijsegment onrechtstreeks verbonden met het raam 5. In de uitvoeringsvorm uit Figuur 4 is ook een schermgeleider 11 verbonden met het raam 5. Het eerste deel van het zijsegment vormt de onderzijde van de schermgeleider 11. Figuur 4 toont hoe het glijvlak 15 zich onder een hoek uitstrekt ten opzichte van het bovenvlak 16, welke hoek overeenstemt met de afwateringshoek van het venstertablet 6. Hierdoor kan het tweede deel 9 uitgeschoven worden vanaf het eerste deel onder de afwateringshoek van het venstertablet 6. Figuur 4 illustreert verder hoe ook de glijslip 21 onder deze hoek gevormd is, en toont de bout 17. Figuur 4 toont verder hoe het positioneervlak 19 met zijn distaal eind in lijn gebracht wordt met het buitenste oppervlak van de buitenmuur 2. Dit brengt de onderzijde van het positioneervlak 19 op een hoogte die gerelateerd is aan de optimale hoogte van de opening in de buitenmuur 2. Dit laat de bouwlieden toe om buitenmuur 2 te vormen, en meer bepaald het vormen van de opening in de buitenmuur 2 met een optimale ondergrens.
Zoals hierboven toegelicht, zijn ook de zijgrenzen of opstaande grenzen van de opening door het positioneervlak 19 bepaald. Figuur 4 toont verder hoe een voorste profiel 24 verbonden is met de verbindingszone 20 van het positioneervlak 19. Het voorste profiel 24 is bij voorkeur voorzien voor het dragen of ondersteunen of positioneren of monteren van het venstertablet 6 ter plaatse van een voorzijde daarvan. In Figuur 4 is het samenstel getoond met een gemonteerd venstertablet 6. Daarbij wordt opgemerkt dat met name de zijsegmenten 7 toelaten dat nagenoeg het volledige bouwen, inclusief het op de correcte positie en met de correcte afmeting vormen van de opening in de buitenmuur 2, uitgevoerd wordt voor het plaatsen van het venstertablet 6.
Figuur 5 toont een ander aspect van het venstertabletsamenstel. Wanneer het raam op de binnenmuur geplaatst wordt is het belangrijk dat water en vuil vlot en volledig naar de buitenzijde van de buitenmuur 2 geleid wordt. Men zal begrijpen dat water in de spouw 3 de isolatiewaarde in de muur sterk zal aantasten. Verder kan de muur beschadigd worden omdat
2018/5414
BE2018/5414 bijvoorbeeld de binnenmuur 1 niet bedoeld is en niet voorzien is om nat en/of vochtig te worden. Om een goede en volledige afwatering te garanderen, is het venstertabletsamenstel opgebouwd zoals in Figuur 5.
Figuur 5 toont een binnenmuur 1 en een buitenmuur 2 die op een afstand van elkaar voorzien zijn, welke afstand de spouw 3 vormt. Verder toont Figuur 5 een raam 5 dat gevormd is om in een opening (niet weergegeven in figuur 5) van de binnenmuur 1 geplaatst te worden. Aan de buitenzijde van het raam 5, ter plaatse van de onderzijde van het raam 5, wordt een frame voorzien met een achtersegment 23, twee zijsegmenten 7 en een voorste profiel 24. Dit frame wordt voorzien van een folie 27. De folie wordt met elk van het achtersegment 23, de zijsegmenten 7 en het voorste profiel 24 verbonden. De folie 27 zorgt ervoor dat water naar de buitenzijde van de buitenmuur wordt afgeleid. De folie 27 wordt bij voorkeur uit één stuk voorzien en verbonden met het achtersegment 23, de zijsegmenten 7 en het voorste segment 24. Daarmee strekt de folie 27 zich uit over een oppervlakte die groter is dan de oppervlakte van het venstertablet 6. Het gevolg is dat wanneer water achter het venstertablet en/of onder het venstertablet zou terecht komen, dit alsnog door de folie 27 opgevangen wordt en naar de buitenzijde van de buitenmuur 2 afgevoerd wordt. De folie 27 vormt daarmee een tweede fysieke barrière voor water, vocht en vuil, die gepositioneerd is, de werking van het venstertabletsamenstel beschouwend, na het venstertablet, dat de eerste barrière vormt. De zijsegmenten 7 uit Figuur 5 kunnen vaste zijsegmenten zijn, of kunnen zijsegmenten zijn met een aanpasbare lengte zoals hierboven beschreven en getoond in Figuren 2 tot 4. Door het voorzien van zijsegmenten 7 met een aanpasbare lengte, zijn de hierboven beschreven voordelen en mogelijkheden combineerbaar met dit aspect van het afvoeren van water.
Figuur 6 toont een doorsnede van de binnenmuur 1 en het raam 5 om een voorkeursverbinding van de folie 27 met het achtersegment 23 te illustreren. Het achtersegment 23 strekt zich bij voorkeur minstens gedeeltelijk uit onder het raam 5, en de folie 27 wordt bij voorkeur over de volledige breedte van het raam 5 tussen het achtersegment 23 en het raam 5 geklemd. Hierdoor zal water dat aan een buitenzijde tegen het raam slaat en langs het raam naar beneden stroomt, en voorbij het venstertablet zou sijpelen, altijd op de folie 27 terechtkomen, omdat de folie geklemd zit tussen het raam 5 en het achtersegment 23. Hierdoor wordt een gegarandeerde correcte afwatering ter plaatse van het raam bekomen. Deze gegarandeerde correcte afwatering staat los van hoe het venstertablet aansluit tegen het raam. Een goede aansluiting van het venstertablet 6 tegen het raam 5 en/of tegen het achtersegment 23 zal ervoor zorgen dat weinig of geen water op de folie 27 terechtkomt. Deze aansluiting vormt samen met het venstertablet zelf de eerste barrière. Deze aansluiting van het venstertablet 6 met het raam 5 en/of het achtersegment
2018/5414
BE2018/5414 is echter niet meer kritiek om water uit de spouw 3 te houden. Dit blijkt in de praktijk een groot voordeel.
Figuur 6 toont verder hoe het venstertablet 6 ter plaatse van het raam 5 via een hulpprofiel 28 gepositioneerd is. Figuur 6 toont ook hoe een steunplaat 22 voorzien wordt om de folie 27 te ondersteunen. Deze steunplaat 22 is ook zichtbaar in Figuur 4 en strekt zich uit tussen het achtersegment 23 en het voorste profiel 24 van het frame.
Figuur 7 toont hoe de folie 27 verbonden wordt met de zijsegmenten 7. De zijsegmenten 7 hebben bij voorkeur aan hun buitenzijdes een vlakke wand waar de folie tegen bevestigd kan worden. Buitenzijde wordt ten opzichte van de opening 4 beschouwd als de zijde die weg van de opening gelegen is. De folie strekt zich bij voorkeur uit onder minstens het eerste deel 8 van het zijsegment 7 tot aan de opstaande buitenste zijwand daarvan. Zo vormt de folie 27 een waterbak met drie opstaande wanden, zijnde aan de achterkant een opstaande wand doordat de folie geklemd is tussen het raam en het achterste segment 23, en met opstaande zijwanden omdat de folie 27 zich onder het eerste deel 8 en opwaarts tot tegen de opstaande zijwanden van het eerste deel 8 uitstrekt. Waterbak is in het kader van deze beschrijving gedefinieerd als een bodem met minstens drie opstaande wanden. Een waterbak volgens deze definitie zal geen water kunnen vasthouden, maar zal wel kunnen verhinderen dat water dat in de waterbak terechtkomt voorbij de bodem en de drie opstaande wanden loopt. Ter plaatse van de neus van het venstertablet, wordt de folie 27 ondersteund door het voorste profiel 24. Hierdoor zal water dat op de folie terechtkomt steeds door de folie geleid worden naar het voorste profiel 24.
Omdat de folie 27 zich onder het eerste deel 8 van het zijsegment 7 uitstrekt en verbonden is met een buitenste opstaande wand daarvan, zal water dat in de schermgeleider terechtkomt en/of water dat ter plaatse van een zijkant van het venstertablet doorsijpelt tot achter het venstertablet volledig opgevangen worden door de folie. Ook ter plaatse van de zijkanten van het venstertablet zorgt de folie voor een gegarandeerde volledige afvoer van water. Daarom is het niet meer nodig om de zijkanten van het venstertablet waterdicht met de bekisting en, wanneer de schermgeleider is voorzien, is het niet meer nodig om de schermgeleider waterdicht en/of afwaterend naar het venstertablet te vervaardigen. Namelijk water dat ter plaatse van de zijkanten van het venstertablet onder het venstertablet terechtkomt, zal door de folie opgevangen worden en naar het voorste profiel geleid worden.
Figuur 8 toont een doorsnede van het raam 5 en de binnenmuur 1 en de buitenmuur 2, en toont een gemonteerde toestand van het venstertabletsamenstel. Daarbij is het venstertablet 6 geplaatst. Zoals hierboven beschreven, strekt het venstertablet ter plaatse van een zijkant zich uit in de gleuf 14 van het eerste deel 8 van het zijsegment 7. Ter plaatse van de voorzijde van het venstertablet 6, strekt de folie 27 zich uit tot in de een neus van het venstertablet.
2018/5414
BE2018/5414
In de uitvoeringsvorm uit Figuur 8 is het venstertablet 6 vervaardigd uit een plaatmateriaal dat ter plaatse van de voorzijde gebogen is om de neus van het venstertablet te vormen. De omgebogen neus bevat bij voorkeur een afdrupzone 25. De afdrupzone 25 is gevormd door een laagste punt of laagste zone van het venstertablet 6 dat zich op een afstand van de buitenzijde van de buitenmuur 2 bevindt. Het gevolg van de afdrupzone 25 is dat water dat in of aan het venstertablet 6 terechtkomt, ter plaatse van de afdrupzone 25 naar beneden valt. Door deze afdrupzone 25 op een afstand van de buitenmuur 2 te vormen, wordt vermeden dat water van het venstertablet 6 langs de buitenmuur naar beneden stroomt, geen vlekken en/of strepen zou kunnen vormen.
In de uitvoeringsvorm uit Figuur 8 is het voorste profiel 24 gevormd met een Uvormige gleuf waarin een onderste rand van het venstertablet 6 opgenomen wordt. Deze Uvormige gleuf bevindt zich onder een bevestigingsoppervlak 29 waarop de folie 27 bevestigd wordt. Hierdoor zal de folie 27 het water in de neus van het venstertablet 6 geleiden. Door het venstertablet te vormen uit een plaatmateriaal dat ter plaatse van de neus van het venstertablet omgeplooid wordt, is de neus open. Meer bepaald vormt het venstertablet ter plaatse van de neus een holte, die via een sleuf toegankelijk is. De sleuf is de opening tussen den onderste rand van de plaat die het venstertablet vormt, en het bovenste oppervlak.
Voor het afvoeren van het water is een opening 31, bij voorkeur zijn meerdere openingen 31 gevormd in het venstertablet ter plaatse van de afdrupzone 25. Hierdoor kan water dat in de neus van het venstertablet 6 terechtkomt via de folie 27, doorheen de openingen 31 tot de afdrupzone 25 vloeien. Zo wordt water via de folie, en via het venstertablet 6 afgevoerd naar een afdrupzone van het venstertablet 6.
Figuur 9 toont enkele andere uitvoeringsvormen om water via de folie 27 naar een afdrupzone van het venstertablet te geleiden. In Figuur 9A is een vol venstertablet 6 weergegeven, bijvoorbeeld gevormd door een stenen venstertablet. Aan de onderzijde en ter plaatse van de voorzijde is het venstertablet 6 voorzien van groeven die zich uitstrekken in een richting met minstens een component in de richting van de neus van het venstertablet 6. Deze groeven zorgen ervoor dat wanneer een folie onderaan tegen aan het venstertablet gedrukt wordt, water dat zich op de folie 27 bevindt, via de groeven en door de aantrekkingskracht tussen het water en het venstertablet 6, naar de neus van het venstertablet 6 kan geleid worden. In de uitvoeringsvorm van Figuur 9A zal het water daarom niet in de neus van het venstertablet gebracht worden. Namelijk de neus is niet hol. Het water zal tot bij een onderzijde gebracht worden, waar het verder zal afvloeien en afdruppen aan de afdrupzone van het venstertablet 6. In deze uitvoeringsvorm kan het voorste profiel voorzien worden van een verdere afdruprand of afdrupuitsteeksels die onderaan het venstertablet bevestigd zijn om zo afdruppen van het venstertablet te faciliteren.
2018/5414
BE2018/5414
Figuur 9B toont een alternatieve uitvoeringsvorm, waarvan het principe overeenstemt met Figuur 8, en waarin de folie 27 zich uitstrekt tot in een neus van het venstertablet 6. In Figuur 6 is het venstertablet gevormd door een plaat die ter plaatse van de neus omgeplooid is. Hierdoor ontstaat een holte ter plaatse van de neus van het venstertablet, waar de folie 27 in gebracht wordt. Om de zijkanten van het venstertablet 6 uit Figuur 9B af te werken kan een afdekplaatje 32 voorzien worden.
Omdat de folie 27 verbonden wordt met het frame van het venstertablet, kan de folie geplaatst worden voordat het venstertablet zelf geplaatst wordt. Dit heeft de hierboven beschreven voordelen. Meer bepaald kan het raam 5 geplaatst worden op de binnenmuur, kan de opening ter plaatse van de buitenmuur met optimale afmetingen en op een optimale positie gevormd worden, door de zijsegmenten van het frame van het venstertabletsamenstel. Ook kan de bekisting die de spouw afdekt vervaardigd worden, al dan niet met schermgeleiders 11, en kan een folie geplaatst worden en verbonden worden met het frame van het venstertabletsamenstel om de spouw 3 ter plaatse van de onderzijde van de opening 4 waterdicht af te werken. Daarna, als nagenoeg laatste stap, kan het venstertablet 6 geplaatst worden. Het venstertabletsamenstel zoals hierboven beschreven laat daarmee toe op eenvoudige en efficiënte wijze een raam correct te plaatsen op de binnenmuur en correct af te werken inclusief zorgen voor correcte afwatering. Daarmee voorziet het venstertabletsamenstel in een oplossing voor veelvoorkomende praktische problemen.
Op basis van de beschrijving hierboven zal de vakman begrijpen dat de uitvinding op verschillende manieren en op basis van verschillende principes kan uitgevoerd worden. Daarbij is de uitvinding niet beperkt tot de hierboven beschreven uitvoeringsvormen. De hierboven beschreven uitvoeringsvormen, alsook de figuren zijn louter illustratief en dienen enkel om het begrip van de uitvinding te vergroten. De uitvinding zal daarom niet beperkt zijn tot de uitvoeringsvormen die hierin beschreven zijn, maar wordt gedefinieerd in de conclusies.

Claims (15)

  1. BE2018/5414 Conclusies
    1. Venstertabletsamenstel bevattende een frame en een venstertablet, waarbij het samenstel voorzien is om zich over een buitenmuur en minstens een gedeelte van een spouwmuur uit te strekken, waarbij het frame minstens twee zijsegmenten bevat die voorzien zijn om het venstertablet te ondersteunen ter plaatse van zijn zijkanten, waarbij elk van de zijsegmenten uit twee delen gevormd is die schuifbaar zijn ten opzichte van elkaar om de lengte van het zijsegment aan te passen aan de dikte van de buitenmuur.
  2. 2. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 1, waarbij de twee delen vormcompatibel zijn om schuifbaar te zijn in een vooraf bepaalde richting.
  3. 3. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 2, waarbij de vooraf bepaalde richting onder een hoek ligt ten opzichte van de horizontale richting.
  4. 4. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 3, waarbij de hoek nagenoeg gelijk is aan de afwateringhoek van het venstertablet.
  5. 5. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 3 of 4, waarbij minstens één van de twee delen een bovenkant en/of een onderkant heeft die zich in de horizontale richting uitstrekken.
  6. 6. Venstertabletsamenstel volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij elk zijsegment ter plaatse van zijn voorzijde een opstaande zijwand heeft
  7. 7. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 6, waarbij de opstaande zijwand een hoogte heeft die nagenoeg gelijk is aan de dikte van het venstertablet.
  8. 8. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 6 of 7, waarbij een afstand tussen de opstaande zijwanden van de twee zijsegmenten nagenoeg gelijk is aan de lengte van het venstertablet.
  9. 9. Venstertabletsamenstel volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij het frame verder een achtersegment heeft dat voorzien is om het venstertablet ter plaatse van de achterkant te ondersteunen.
  10. 10. Venstertabletsamenstel volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij het frame verder een voorste profiel heeft dat voorzien is om het venstertablet ter plaatse van de voorzijde te ondersteunen.
  11. 11. Venstertabletsamenstel volgens conclusie 10, waarbij het voorste profiel met overstaande einden verbindbaar is met een voorste eind van de twee zijsegmenten.
  12. 12. Werkwijze voor het monteren van een samenstel van een raam en een venstertablet in een opening in een muur van een gebouw, waarbij de werkwijze bevat:
    - voorzien van de opening in een muur van een gebouw door het voorzien van een opening in een binnenmuur en het voorzien van ruimte ter plaatse van een buitenmuur;
    2018/5414
    BE2018/5414
    - voorzien van het samenstel bevattende het raam bestaande uit raamprofielen, waarvan buitenafmetingen gerelateerd zijn aan afmetingen van de opening in de binnenmuur, en bevattende een frame gerelateerd aan het venstertablet, bevestigd ter plaatse van onderkant van het raam;
    waarbij het frame minstens twee zijsegmenten bevat die voorzien zijn om het venstertablet te ondersteunen ter plaatse van zijn zijkanten, en waarbij de werkwijze verder bevat:
    - aanpassen van de lengte van de zijsegmenten van het frame aan de dikte van de buitenmuur;
    - vormen van de buitenmuur ter plaatse van de ruimte om een verdere opening te vormen waarvan afmetingen bepaald zijn door de zijsegmenten;
    - plaatsen van het venstertablet.
  13. 13. Werkwijze volgens conclusie 12, waarbij de lengte van elk van de zijsegmenten aangepast wordt door het uitschuiven van een voorste deel van het zijsegment ten opzichte van een achterste deel van het zijsegment.
  14. 14. Werkwijze volgens conclusie 12 of 13, verder bevattende het plaatsen van een voorste profiel tussen twee zijsegmenten voor het ondersteunen van het venstertablet ter plaatse van zijn voorzijde.
  15. 15. Werkwijze volgens één van de conclusies 12-14, verder bevattende, voor het plaatsen van het venstertablet, het plaatsen van een folie door het verbinden van de folie met het frame zodanig dat water via de folie afvoerbaar is.
BE20185414A 2018-06-19 2018-06-19 Montage venstertablet BE1026395B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20185414A BE1026395B1 (nl) 2018-06-19 2018-06-19 Montage venstertablet

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20185414A BE1026395B1 (nl) 2018-06-19 2018-06-19 Montage venstertablet

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1026395A1 BE1026395A1 (nl) 2020-01-21
BE1026395B1 true BE1026395B1 (nl) 2020-01-30

Family

ID=62845903

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE20185414A BE1026395B1 (nl) 2018-06-19 2018-06-19 Montage venstertablet

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1026395B1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2022079035A2 (de) * 2020-10-13 2022-04-21 ST Extruded Products Germany GmbH Haltesystem und abdecksystem

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1352669A (fr) * 1963-04-08 1964-02-14 Konsolen Handels G M B H Console pour rebord de fenêtre
CH400522A (de) * 1961-05-10 1965-10-15 Maky Gmbh Wandkonsole, insbesondere für Fenstersimsen und dergleichen
DE8504238U1 (de) * 1985-02-15 1985-06-13 AluTeam Bautechnik GmbH, 5440 Mayen Befestigungsvorrichtung für eine Fensterbank
EP0899407A1 (de) * 1997-09-01 1999-03-03 GLUSA, Dieter Trag- und Befestigungsvorrichtung zum Befestigen eines Rahmens eines Fensters oder Tür in einer Wandöffnung eines Gebäudes
AT8397U1 (de) * 2006-03-07 2006-07-15 Haager Susanne Abstütz- und abdichtstruktur für ein eine gebäudeöffnung verschliessendes element, beispielsweise fenster, tür oder dgl.
DE202010007646U1 (de) * 2010-06-07 2010-09-09 Jörder, Andrea Fensterbank
DE202014002034U1 (de) * 2014-03-10 2014-04-15 Rolf Jörder Stützhalter zur Wandmontage einer Simsplatte

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH400522A (de) * 1961-05-10 1965-10-15 Maky Gmbh Wandkonsole, insbesondere für Fenstersimsen und dergleichen
FR1352669A (fr) * 1963-04-08 1964-02-14 Konsolen Handels G M B H Console pour rebord de fenêtre
DE8504238U1 (de) * 1985-02-15 1985-06-13 AluTeam Bautechnik GmbH, 5440 Mayen Befestigungsvorrichtung für eine Fensterbank
EP0899407A1 (de) * 1997-09-01 1999-03-03 GLUSA, Dieter Trag- und Befestigungsvorrichtung zum Befestigen eines Rahmens eines Fensters oder Tür in einer Wandöffnung eines Gebäudes
AT8397U1 (de) * 2006-03-07 2006-07-15 Haager Susanne Abstütz- und abdichtstruktur für ein eine gebäudeöffnung verschliessendes element, beispielsweise fenster, tür oder dgl.
DE202010007646U1 (de) * 2010-06-07 2010-09-09 Jörder, Andrea Fensterbank
DE202014002034U1 (de) * 2014-03-10 2014-04-15 Rolf Jörder Stützhalter zur Wandmontage einer Simsplatte

Also Published As

Publication number Publication date
BE1026395A1 (nl) 2020-01-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10655336B2 (en) Weep screed
NL2008069C2 (nl) Zonwering.
US10145118B2 (en) Screen device
US10196812B1 (en) Weep screed
KR102020686B1 (ko) 물 유입 차단을 위한 창틀프레임
BE1026395B1 (nl) Montage venstertablet
US20050217189A1 (en) Sill pan assembly with sloped discharge channels
US10988935B2 (en) Screen covering
BE1026389B1 (nl) Afwatering venstertablet
ITMI20111803A1 (it) Struttura di tenda orizzontale retrattile a pacchetto.
EP2472029A1 (en) A method for mounting a flashing for a roof window and a connector element for retaining a flashing member
NL2003590C2 (nl) Afvoer, zoals een douchegoot, met variabele afmetingen.
NL1042128B1 (en) Roof construction
BE1025403A1 (nl) Scherminrichting
BE1022259B1 (nl) Dakrandprofiel
ITPD20130014U1 (it) Tenda per esterni
US20090038230A1 (en) Device and method for weatherproofing an entryway
KR101603047B1 (ko) 공동주택의 외부 난간을 이용한 레일식 차양 덧문 시스템
JP5339609B2 (ja) バルコニーの構造
NL1039298C2 (nl) Zonneschermconstructie.
JP4018553B2 (ja) バルコニーの排水装置
KR102242071B1 (ko) 시스템 이중 창호
BE1018023A3 (nl) Uitbouw voor een gebouw.
JPH0752945Y2 (ja) 開口部両側の水切り構造
JPH1122031A (ja) 外壁の水切構造及びその施工方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20200130

HC Change of name of the owners

Owner name: WILMS NV; BE

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), CHANGE OF OWNER(S) NAME; FORMER OWNER NAME: JOS WILMS N.V.

Effective date: 20210204