BE1022651A1 - Systemen en werkwijzen voor het opnieuw verdelen van tickets voor een evenement - Google Patents

Systemen en werkwijzen voor het opnieuw verdelen van tickets voor een evenement Download PDF

Info

Publication number
BE1022651A1
BE1022651A1 BE20145130A BE201405130A BE1022651A1 BE 1022651 A1 BE1022651 A1 BE 1022651A1 BE 20145130 A BE20145130 A BE 20145130A BE 201405130 A BE201405130 A BE 201405130A BE 1022651 A1 BE1022651 A1 BE 1022651A1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
party
ticket
request
event
computer processor
Prior art date
Application number
BE20145130A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1022651B1 (nl
Inventor
Jean-Sébastien Gosuin
Original Assignee
Smart Seats Ip Bvpa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Smart Seats Ip Bvpa filed Critical Smart Seats Ip Bvpa
Application granted granted Critical
Publication of BE1022651A1 publication Critical patent/BE1022651A1/nl
Publication of BE1022651B1 publication Critical patent/BE1022651B1/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q10/00Administration; Management
    • G06Q10/02Reservations, e.g. for tickets, services or events
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q30/00Commerce
    • G06Q30/06Buying, selling or leasing transactions
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L51/00User-to-user messaging in packet-switching networks, transmitted according to store-and-forward or real-time protocols, e.g. e-mail
    • H04L51/56Unified messaging, e.g. interactions between e-mail, instant messaging or converged IP messaging [CPM]

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Tourism & Hospitality (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Economics (AREA)
  • Development Economics (AREA)
  • Marketing (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Strategic Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Business, Economics & Management (AREA)
  • Finance (AREA)
  • Accounting & Taxation (AREA)
  • Entrepreneurship & Innovation (AREA)
  • Quality & Reliability (AREA)
  • Operations Research (AREA)
  • Human Resources & Organizations (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Storage Device Security (AREA)

Abstract

Een werkwijze, omvattende: het bepalen, op basis van een rechtendatabase waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, dat een eerste recht is toegekend aan een eerste partij; het door een server ontvangen, vanaf een clientinrichting die door ’ "
Figure 2 een tweede partij wordt gecontroleerd, van een aanvraag die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij; het door de server berekenen van een waarschijnlijkheid dat de aanvraag zal worden ingewilligd; het aan de clientinrichting verschaffen van een indicatie van de berekende waarschijnlijkheid; en het registreren, in een aanvraag database waarin informatie over het aanvragen van rechten wordt opgeslagen, van een referentie van de aanvraag.

Description

SYSTEMEN EN WERKWIJZEN VOOR HET OPNIEUW VERDELEN VAN TICKETS VOOR EEN EVENEMENT
Technisch domein
De onderhavige uiteenzetting betreft systemen en werkwijzen voor het verbeteren van de betrekkingen met fans en van de verkoop van tickets. In het bijzonder betreft de onderhavige uiteenzetting systemen en werkwijzen voor het beheren van de betrekkingen met fans en voor het opnieuw verdelen van tickets voor evenementen, waarbij het opnieuw verdelen de fans in staat stelt om tickets te gebruiken die anders mogelijk ongebruikt zouden blijven.
Achtergrond
Doorgaans is het zo dat voor evenementen, zoals grote sportevenementen, live-muziekoptredens en andere amusements-manifestaties, een ticket vereist is voor het betreden en beleven van het evenement. Omdat voor ieder evenement slechts een eindig aantal plaatsen beschikbaar zijn, is het mogelijk dat een fan er niet in slaagt om aantrekkelijke zitplaatsen of blokken van zitplaatsen te bemachtigen. Lege plaatsen tijdens evenementen, veroorzaakt doordat eigenaars van tickets niet komen opdagen, kunnen leiden tot een verlies aan inkomsten voor de organisatoren van het evenement en voor het etablissement waar het evenement plaatsvindt in de vorm van misgelopen concessieverkoop en ook van ontevredenheid bij de sponsors, wat op zijn beurt kan leiden tot het herzien of opzeggen van sponsorcontracten, aangezien het imago van de sponsor aan het evenement verbonden is. Het is bijvoorbeeld onwenselijk dat bij een op televisie vertoond evenement lege plaatsen in beeld komen.
Bezitters van tickets die niet opdagen kunnen bovendien frustratie wekken bij mensen die het evenement wensten bij te wonen maar daar niet in slaagden, bijvoorbeeld omdat het evenement uitverkocht was. Mensen die er niet in slagen een ticket voor een evenement te kopen bij de organisator of bij het etablissement van een evenement kunnen voor tickets voor het evenement hun toevlucht nemen tot een secundaire markt. Die markten zijn echter behoorlijk inefficiënt, wat zich uit in ticketprijzen die hoger liggen dan die van de oorspronkelijk door de organisator of het etablissement van het evenement aangeboden tickets.
Bondige samenvatting
Met behulp van de hier beschreven systemen en werkwijzen kunnen ongebruikte tickets voor uitverkochte evenementen in realtime opnieuw verdeeld worden aan mensen die de tickets zullen gebruiken.
In sommige aspecten betreft de uiteenzetting een werkwijze die het bepalen inhoudt, op basis van een rechtendatabase waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, dat een eerste recht is toegekend aan een eerste partij, en het ontvangen van een aanvraag die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het opnieuw toekennen van het eerste recht van de eerste partij aan een tweede partij. In sommige uitvoeringen wordt bijvoorbeeld de aanvraag door een server ontvangen vanaf een clientinrichting die door de tweede partij wordt gecontroleerd. De werkwijze houdt dan het berekenen in, bijvoorbeeld door de server, van een waarschijnlijkheid dat de aanvraag zal worden ingewilligd, en het verschaffen, bijvoorbeeld aan de clientinrichting, van een indicatie van de berekende waarschijnlijkheid. In sommige uitvoeringen omvat de werkwijze ook het registreren, in een aanvraagdatabase waarin informatie over het aanvragen van rechten wordt opgeslagen, van een referentie van de aanvraag. In sommige uitvoeringen omvat de werkwijze bijvoorbeeld het toevoegen, als reactie op het ontvangen van een aanvraag, van een identificator voor de tweede partij aan een wachtrij, d.w.z. op een positie in de wachtrij, en het berekenen van de waarschijnlijkheid dat de aanvraag zal worden ingewilligd, ten minste op basis van de positie van de identificator in de wachtrij (bijvoorbeeld op basis van het aantal andere mensen die zich in de wachtrij vóór de tweede partij bevinden).
In sommige uitvoeringen omvat de werkwijze het bepalen, nadat de referentie van de aanvraag werd geregistreerd, dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven, en het bijwerken van de rechtendatabase om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij. De werkwijze houdt in dat, als reactie op het met succes bijwerken van de rechtendatabase, de eerste partij ervan op de hoogte wordt gesteld dat het eerste recht is ingetrokken en de tweede partij ervan op de hoogte wordt gesteld dat het eerste recht is toegekend aan de tweede partij. In sommige uitvoeringen houdt de werkwijze in dat een ticket in het bezit van de eerste partij ongeldig wordt gemaakt. In sommige uitvoeringen houdt de werkwijze in dat de tweede partij op de hoogte wordt gesteld doordat ticketinformatie wordt doorgestuurd naar een door de tweede partij gecontroleerde clientinrichting.
In sommige uitvoeringen bepaalt de werkwijze dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven op basis van het van de eerste partij ontvangen van een uitdrukkelijke indicatie dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven. In sommige van dergelijke uitvoeringen kan de eerste partij een of meer mogelijke andere partijen aanduiden voor het ontvangen van het eerste recht. In sommige uitvoeringen houdt de werkwijze in dat aan de eerste partij een verzoek wordt gestuurd om bevestiging dat de eerste partij het eerste recht tegen een welbepaald tijdstip zal uitoefenen, en wordt bepaald dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven wanneer de eerste partij na het verstrijken van het welbepaalde tijdstip het eerste recht nog niet heeft uitgeoefend. Het welbepaalde tijdstip kan bijvoorbeeld de starttijd van een evenement zijn, of een zekere tijd na het starten van het evenement. Bijvoorbeeld, zonder beperking, een aantal minuten nadat het evenement is gestart of wanneer een gedeelte van het evenement voorbij is (bijvoorbeeld het einde van een specifieke spelperiode of speelbeurt van een sportevenement). Het welbepaalde tijdstip kan bijvoorbeeld een tijdstip zijn tussen het openenen van de deuren van het etablissement waar het evenement plaatsvindt, en de start van het evenement. Bijvoorbeeld, zonder beperking, 15 minuten vóór het evenement begint.
In sommige aspecten betreft de uiteenzetting een systeem dat ten minste één computerprocessor, een of meer geheugenelementen waarin een rechtendatabase met informatie over het toekennen van rechten is opgeslagen, en/of een aanvraagdatabase waarin informatie over het aanvragen van rechten is opgeslagen omvat, en een voor een computer toegankelijk geheugen waarin instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om, op basis van de database waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, te bepalen dat een eerste recht is toegekend aan een eerste partij; om van een door een tweede partij gecontroleerde clientinrichting een aanvraag te ontvangen die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het opnieuw toekennen van het eerste recht van de eerste partij aan de tweede partij; om een waarschijnlijkheid dat de aanvraag zal worden ingewilligd te berekenen; om aan de clientinrichting een indicatie van de berekende waarschijnlijkheid te verschaffen; en om in de aanvraagdatabase een referentie van de aanvraag te registreren. In sommige uitvoeringen brengen de instructies de processor(en) er bijvoorbeeld toe om, als reactie op het ontvangen van de aanvraag, een identificator van de tweede partij toe te voegen aan een wachtrij, d.w.z. op een positie in de wachtrij, en om de waarschijnlijkheid te berekenen dat de aanvraag zal worden ingewilligd, ten minste op basis van de positie van de identificator in de wachtrij (bijvoorbeeld op basis van het aantal andere mensen die zich in de wachtrij vóór de tweede partij bevinden).
In sommige uitvoeringen zijn in het voor een computer toegankelijke geheugen instructies opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om, na het registreren van de referentie van de aanvraag, te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven, en om de rechtendatabase bij te werken om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij. Als reactie op het met succes bijwerken van de rechtendatabase brengt het systeem de eerste partij ervan op de hoogte dat het eerste recht is ingetrokken, en brengt het de tweede partij ervan op de hoogte dat het eerste recht is toegekend aan de tweede partij. In sommige uitvoeringen verklaart het systeem een ticket in het bezit van de eerste partij voor ongeldig. In sommige uitvoeringen brengt het systeem de tweede partij op de hoogte door het doorsturen van ticketinformatie naar een door de tweede partij gecontroleerde clientinrichting.
In sommige uitvoeringen bepaalt het systeem dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven op basis van het van de eerste partij ontvangen van een uitdrukkelijke indicatie dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven. In sommige van dergelijke uitvoeringen kan de eerste partij een of meer mogelijke andere partijen aanduiden voor het ontvangen van het eerste recht. In sommige uitvoeringen zijn in het voor een computer toegankelijke geheugen instructies opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om de eerste partij een verzoek om bevestiging te sturen dat de eerste partij het eerste recht tegen een welbepaald tijdstip zal uitoefenen, en om te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven wanneer de eerste partij na het verstrijken van het welbepaalde tijdstip het eerste recht nog niet heeft uitgeoefend. Het welbepaalde tijdstip kan bijvoorbeeld de starttijd van een evenement zijn, of een zekere tijd na het starten van het evenement. Bijvoorbeeld, zonder beperking, een aantal minuten nadat het evenement is gestart of wanneer een gedeelte van het evenement voorbij is (bijvoorbeeld het einde van een specifieke spelperiode of speelbeurt van een sportevenement). Het welbepaalde tijdstip kan bijvoorbeeld een tijdstip zijn tussen het openenen van de deuren van het etablissement waar het evenement plaatsvindt, en de start van het evenement. Bijvoorbeeld, zonder beperking, 15 minuten vóór het evenement begint.
De details van diverse uitvoeringsvormen van de uitvinding worden uiteengezet in de bijgesloten illustraties en de hier volgende beschrijving.
Beknopte beschrijving van de figuren
Het voorgaande, evenals andere objecten, aspecten, kenmerken en voordelen van de uiteenzetting, zal duidelijker en begrijpelijker worden door het raadplegen van de volgende beschrijving, in combinatie met de bijgesloten illustraties, waarbij: FIG. 1 een blokdiagram is dat een uitvoeringsvorm weergeeft van een netwerkomgeving waarin de beschreven systemen en werkwijzen werkzaam zijn; FIG. 2 een stroomschema is van een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het in een wachtrij plaatsen van een persoon op zoek naar tickets voor een evenement; FIG. 3 een stroomschema is van een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het verkrijgen van bevestiging dat de eigenaar van een ticket aanwezig zal zijn; FIG. 4 een stroomschema is van een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het bepalen dat een eigenaar van een ticket niet aanwezig zal zijn en het aanvaarden van het opnieuw toekennen van een ticket; FIG. 5 een timingdiagram is van voorbeeldinteracties in een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het opnieuw toekennen van een ticket; FIG. 6A-6C stroomschema’s zijn van een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het bepalen dat een eigenaar van een ticket niet aanwezig zal zijn en het opnieuw toekennen van een ticket; FIG. 7A-7C voorbeelden zijn van weergaves van een gebruikersinterface voor een voorbeelduitvoeringsvorm; FIG. 8 een blokdiagram is van een voorbeeldcomputersysteem dat in sommige uitvoeringsvormen kan worden gebruikt.
De kenmerken en voorbeelden van de onderhavige uitvinding zullen duidelijker worden uit de gedetailleerde beschrijving die hierna wordt uiteengezet, in combinatie met de illustraties, waarbij dezelfde referentietekens overal overeenkomstige elementen identificeren. In de illustraties duiden dezelfde referentietekens in het algemeen identieke, functioneel overeenkomstige, en/of structureel overeenkomstige elementen aan.
Gedetailleerde beschrijving
Wanneer we nu kijken naar FIG. 1 is daar een uitvoeringsvorm van een netwerkomgeving afgebeeld. Bondig samengevat omvat de netwerkomgeving een of meer clientinrichtingen 102a-102n (in het algemeen clientinrichtingen 102) die in communicatie staan met een of meer apparaten op afstand via een netwerk 104. Zoals in FIG. 1 te zien is, kunnen apparaten op afstand een primaire ticketmarkt 106, een tertiaire ticketmarkt 108 en een Webserver 110 omvatten.
Hoewel FIG. 1 één enkel netwerk 104 tussen de clientinrichtingen 102 en de apparaten op afstand 106, 108 en 110 laat zien, kan het netwerk worden gevormd door meerdere verbonden netwerken 104. Het netwerk 104 kan een lokaal netwerk (Local Area Network, LAN) zijn, zoals een bedrijfsintranet, een stedelijk netwerk (Metropolitan Area Network, MAN), of een uitgestrekt netwerk (Wide Area Network, WAN), zoals het internet. In sommige uitvoeringen kan het netwerk 104 een privénetwerk omvatten. In sommige uitvoeringen kan het netwerk 104 een publiek netwerk omvatten. In sommige uitvoeringen kan het netwerk 104 een privénetwerk en een netwerk en een publiek netwerk omvatten. Het netwerk 104 kan om het even welke soort en/of vorm van netwerk zijn en kan om het even welk van de volgende omvatten: een punt-tot-puntnetwerk, een omroepnetwerk, een uitgestrekt netwerk, een lokaal netwerk, een telecommunicatienetwerk, een datacommunicatienetwerk, een computernetwerk, een ATM-netwerk (Asynchronous Transfer Mode-netwerk), een SONET-netwerk (Synchronous Optical Network), een SDH-netwerk (Synchronous Digital Hierarchy-netwerk), een draadloos netwerk, en een bedraad netwerk. Het netwerk kan netwerken van mobiele inrichtingen omvatten met gebruik van om het even welk protocol of protocollen die worden gebruikt voor communicatie tussen mobiele inrichtingen, met inbegrip van AMPS, TDMA, CDMA, GSM, GPRS, LTE, of UMTS. Het netwerk 104 kan om het even welke door de gewone vakman gekende netwerktopologie vertonen die in staat is om de hier omschreven bewerkingen te ondersteunen.
Hoewel ze als enkelvoudige inrichtingen zijn afgebeeld in FIG. 1, kan elk van de primaire ticketmarkt 106, de tertiaire ticketmarkt 108 en/of de webservers 110 meerdere, logisch gegroepeerde apparaten op afstand omvatten. In een van deze uitvoeringsvormen kunnen de gegroepeerde apparaten op afstand geografisch uit elkaar liggen. De apparaten op afstand binnen iedere groepvestiging kunnen heterogeen zijn, dat wil zeggen, een of meer van de apparaten op afstand of apparaten kunnen volgens één type besturingssysteem werken (bijvoorbeeld WINDOWS NT, geproduceerd door Microsoft Corp. in Redmond, Washington), terwijl een of meer van de andere apparaten op afstand kunnen werken volgens een ander type besturingssysteempatform (bijvoorbeeld Unix of Linux). In sommige uitvoeringsvormen omvatten de apparaten op afstand een hypervisor of virtuele-machinelaag. In sommige uitvoeringsvormen worden de apparaten op afstand bestuurd door een derde leveraar van clouddiensten.
In één uitvoeringsvorm kunnen apparaten op afstand opgeslagen zijn in reksystemen met hoge dichtheid, met bijbehorende opslagsystemen, en zich bevinden in een bedrijfsdatacentrum. In deze uitvoeringsvorm kan het op deze manier samenbrengen van de apparaten op afstand leiden tot een verbetering van de beheerbaarheid van het systeem, de beveiliging van gegevens, de fysieke beveiliging van het systeem, en de performantie van het systeem door apparaten op afstand en hoogperformante opslagsystemen op gelokaliseerde, hoogperformante netwerken te plaatsen. Het centraliseren van de apparaten op afstand en de opslagsystemen en het koppelen ervan met geavanceerde beheerhulpmiddelen maakt een efficiënter gebruik van servermiddelen mogelijk.
Clientinrichtingen 102 en apparaten op afstand kunnen worden ingezet als en/of uitgevoerd op om het even welke soort en vorm van computerinrichting, zoals een computer, netwerkinrichting of toestel die/dat in staat is om te communiceren op om het even welke soort of vorm van netwerk en om de hier beschreven bewerkingen uit te voeren. Computerinrichtingen worden hierna, onder verwijzing naar FIG. 8, meer in detail beschreven.
Een ticket kan veel verschillende vormen aannemen en diverse voorzieningen omvatten, die doorgaans worden gespecificeerd door de ticketverkoper en/of van toepassing zijnde plaatselijke wetten. In het algemeen is een ticket een licentie, vergunning of contract die/dat de eigenaar van het ticket één of meer rechten verleent. Bijvoorbeeld, zonder beperking, kan een ticket een recht van toegang tot een evenement omvatten, een recht om een bepaalde zitplaats te gebruiken tijdens het evenement, en het recht om een alternatief evenement bij te wonen indien het evenement wordt geannuleerd (bijvoorbeeld een recht op een ‘tegoedticket’). De rechten kunnen gestructureerd zijn in de vorm van een vergunning, een contract, een verhuurovereenkomst, of om het even welke andere toelaatbare schikking. Een evenement kan om het even wat zijn waarbij de entree of toegang beperkt is, met inbegrip van, bijvoorbeeld, concerten, toneelstukken, sportmanifestaties, of om het even welk ander evenement met een livepubliek (zoals dansoptredens, theater, films, wedstrijden, congressen, seminaries, studio-opnames, voorstellingen enz.), of om het even welke andere gelegenheid waarvoor tickets kunnen worden gebruikt. In sommige gevallen kunnen de rechten die door het bezit van een geldig ticket worden verleend een of meer omvatten van een recht van toegang tot een etablissement waar een evenement plaatsvindt, een recht om een ruimte met gecontroleerde toegang te betreden, een recht om een auto op een parkeerterrein te parkeren, een recht om een of meer gespecificeerde zitplaatsen te gebruiken gedurende een gespecificeerde tijdsperiode, een recht om bijkomende rechten te verkrijgen (bijvoorbeeld een voucher), een recht om een artikel te ontvangen, en/of een recht om een gespecificeerde aankoop te doen. Op dezelfde manier kan een ticket ook worden gebruikt om rechten te verlenen die niet specifiek zijn verbonden aan een evenement. In sommige uitvoeringen kan een ticket een voucher zijn, die bijvoorbeeld een recht op een toekomstige gelegenheid vertegenwoordigt (bijvoorbeeld een recht om een product met beperkte oplage te kopen wanneer het beschikbaar wordt, of een recht om een ticket te kopen voor een nog niet of voorlopig geprogrammeerd evenement). Een bedrijf kan bijvoorbeeld een artikel met beperkte oplage aanbieden aan de eerste N mensen die een bepaalde handeling uitvoeren waardoor ze in aanmerking komen; indien een persoon die in aanmerking komt om het artikel te ontvangen echter niet in staat is om het artikel te ontvangen (bijvoorbeeld door het verschaffen van een ongeldig adres) of ervoor kiest om het artikel niet te ontvangen, dan kan iemand die de handeling om in aanmerking te komen na de eerste N mensen heeft uitgevoerd, in aanmerking komen om het te ontvangen. In sommige uitvoeringen kan een ticket een reservatie vertegenwoordigen, zoals een reservatie voor een hotelkamer, een tafel in een restaurant, een zitplaats van een transportmiddel (vliegtuig, trein, bus, ferry enz.) of een huurvoertuig. Een persoon kan bijvoorbeeld een lastminute-reservatie willen bemachtigen voor een populair restaurant, die beschikbaar kan komen indien iemand die over een reservatie beschikt niet komt opdagen. In die zin was de reservatie een intrekbaar recht op een tafel in het restaurant, dat kan worden vertegenwoordigd in de vorm van een ticket. In het algemeen verleent of vertegenwoordigt een ticket een recht om iets te doen of te bezitten zoals, zonder beperking, het bijwonen van een evenement, het kopen van iets wanneer het beschikbaar wordt, of het zitten aan een tafel in een populair restaurant.
De door een ticket verleende rechten kunnen intrekbaar zijn. In sommige gevallen kan een ticket worden ingetrokken door het ongeldig maken van een ticket. In dergelijke gevallen verleent het bezit van een ongeldig gemaakt ticket in het algemeen geen rechten aan de bezitter. In sommige uitvoeringen kan een partij van wie het ticket ongeldig is gemaakt een terugbetaling, een gedeeltelijke terugbetaling, een tegoed op een nieuw ticket, of een andere tegemoetkoming ontvangen.
In sommige uitvoeringsvormen kan het ticket een fysiek ticket zijn (met of zonder af te scheiden strookje). In sommige uitvoeringsvormen kan het ticket een elektronisch document zijn, met daarop afgebeelde ticketinformatie die kan worden gebruikt om de geldigheid van het ticket te bevestigen. Bijvoorbeeld, zonder beperking, kan het elektronische document een of meer omvatten van een streepjescode, een QR-code, een scanbare afbeelding, een serienummer, een versleutelde tekenreeks, of om het even welk ander gegevenselement dat kan worden getoond aan de ingang van een etablissement waar het evenement plaatsvindt. In sommige uitvoeringen kan een bezitter van een ticket beschikken over een elektronische inrichting (bijvoorbeeld een mobiele smartphone) die in communicatie staat met een ticketserver, bijvoorbeeld door middel van een directe bedrade verbinding, een radioverbinding (bijvoorbeeld Bluetooth®), of near-fieldcommunicatie. Een dergelijke elektronische inrichting kan ticketlegitimatie-informatie verschaffen aan een geschikte lezer die in communicatie staat met de ticketserver, en de ticketserver kan dan de ticketlegitimatie-informatie voor geldig verklaren. In sommige van dergelijke uitvoeringen is de inrichting een RFID-chip die, wanneer geactiveerd, de lezer een identificator verschaft. De ticketlegitimatie-informatie kan, geassocieerd met de identificator, in een database worden bewaard, zodanig dat de ticketserver de identificator ontvangt en dan de ermee geassocieerde ticketlegitimatie-informatie ophaalt uit de database. In sommige van dergelijke uitvoeringen is de identificator die door de geactiveerde RFID-chip wordt uitgegeven versleuteld, en ontsleutelt de ticketserver de identificator. Een ticket kan, zoals de term wordt gebruikt in dit document, om het even welke van de hierboven vermelde items of mechanismen voor het presenteren van ticketinformatie zijn, of om het even welk ander geschikt item of mechanisme daartoe. FIG. 2 toont een stroomschema van één uitvoeringsvorm van de stappen die worden ondernomen voor het in een wachtrij plaatsen van een persoon die op zoek is naar tickets voor een evenement. Zoals te zien is in FIG. 2, stuurt een clientinrichting 102 een ticketaanvraag naar een primaire ticketmarkt (stap 202). De primaire ticketmarkt bepaalt de beschikbaarheid van zitplaatsen voor het geïdentificeerde evenement (stap 204) en verstuurt naar de clientinrichting 102 (stap 206) een melding dat de gevraagde zitplaatsen niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat het evenement uitverkocht is, waarbij een mechanisme wordt aangeboden voor het toetreden tot een wachtrij met het oog op het verkrijgen van ongebruikte tickets. Het mechanisme wordt bij de clientinrichting 102 geselecteerd (stap 208) en een bericht wordt naar de tertiaire ticketmarkt 108 gestuurd (stap 210). De tertiaire ticketmarkt creëert een bevestigingsbericht (stap 212) en verzendt dat naar de clientinrichting 102 (stap 214), waar het door de clientinrichting kan worden weergegeven (stap 216). De communicatie en het overdragen van berichten in FIG. 2 kan bijvoorbeeld via een netwerk 104 plaatsvinden.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 2, en meer in detail, wordt door een clientinrichting 102 een ticketaanvraag naar een primaire ticketmarkt gestuurd (stap 202). Voor uitvoeringsvormen waarin de clientinrichting 102 een mobiele inrichting is, zoals een gsm, smartphone of tablet, kan de aanvraag rechtstreeks vanuit een systeemeigen applicatie worden verstuurd, d.w.z. een applicatie die is ontworpen om te functioneren onder controle van het besturingssysteem van de inrichting (bijvoorbeeld Android, iOS, Windows Phone of Ubuntu Touch). In andere uitvoeringsvormen kan de aanvraag worden gegenereerd door de clientinrichting 102 als gevolg van een interactie door een gebruiker met een webpagina die in een browser wordt weergegeven. Een webpagina die een evenement identificeert kan bijvoorbeeld aan een gebruiker worden getoond samen met een actief element dat, wanneer het wordt geselecteerd, een aanvraag verzendt aan de primaire ticketmarkt 106.
In sommige uitvoeringsvormen kan de aanvraag een identificatie van het evenement en het gewenste aantal tickets omvatten. In andere uitvoeringsvormen kan de aanvraag tevens een datum omvatten. In nog andere uitvoeringsvormen kan de aanvraag een ticketcategorie omvatten waarin de gebruiker is geïnteresseerd, bijvoorbeeld fauteuil de balcon, stalles, balkon, loge, beste beschikbaar ticket, goedkoopste ticket, duurste ticket enz. In sommige uitvoeringsvormen kan de aanvraag door de clientinrichting 102 worden versleuteld vóór de verzending naar de primaire ticketmarkt 106.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 2 wordt door de primaire ticketmarkt de beschikbaarheid van zitplaatsen voor het geïdentificeerde evenement bepaald (stap 204). In sommige gevallen kunnen tickets voor het door de ticketaanvraag geïdentificeerde evenement uitverkocht zijn. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de primaire ticketmarkt dat een evenement uitverkocht is door een lokale database te raadplegen waarin gegevens zijn opgeslagen die beschikbare tickets voor het evenement identificeren. In andere uitvoeringsvormen verzendt de primaire ticketmarkt 106 aan het etablissement waar het evenement plaatsvindt of de organisator van het evenement een vraag om beschikbare tickets die overeenstemmen met door de gebruiker verschafte parameters, en ontvangt ze een antwoord op die vraag. Indien een aanvraag bijvoorbeeld specificeert dat een gebruiker enkel is geïnteresseerd in tickets voor fauteuils, kan de primaire ticketmarkt 106 bepalen dat de tickets voor die aanvraag uitverkocht zijn, ook al zijn er wel balkonplaatsen beschikbaar. In sommige uitvoeringsvormen geeft de gebruiker een gewenst blok of aantal aansluitende zitplaatsen aan, en kan de primaire ticketmarkt 106 bepalen dat de aanvraag niet kan worden ingewilligd met de beschikbare zitplaatsen.
De primaire ticketmarkt 106 verzendt een antwoord naar de clientinrichting 102 (stap 206) betreffende de beschikbaarheid van tickets. Indien de primaire ticketmarkt 106 heeft bepaald dat de tickets voor het evenement uitverkocht zijn, of dat de gewenste tickets niet beschikbaar zijn, kan de primaire ticketmarkt 106 in haar antwoord een mechanisme opnemen voor het toetreden tot een wachtrij met het oog op het verkrijgen van ongebruikte tickets. Voor uitvoeringsvormen waarin de communicatie tussen de clientinrichting 102 en de primaire ticketmarkt 106 via het web wordt gevoerd, kan dit mechanisme worden uitgevoerd in de vorm van een Active X-control of een JAVA-code die in de antwoordpagina kan worden ingebed. Voor uitvoeringsvormen waarin de clientinrichting 102 een specifiek applicatieprogramma gebruikt om te communiceren met de primaire ticketmarkt 106 kan de ticketmarkt 106 een bericht sturen naar de applicatie om het mechanisme aan de gebruiker van de clientinrichting 102 weer te geven. Het mechanisme kan een knop zijn, een pop-upvenster, een ingebedde melding, een tekstbericht, of een e-mailbericht waarin de gebruiker wordt aangemoedigd om toe te treden tot een wachtrij voor ongebruikte tickets. In nog andere uitvoeringsvormen kan het mechanisme een omleidingsbericht zijn dat ertoe leidt dat de clientinrichting 102 rechtstreeks toegang neemt tot de tertiaire ticketmarkt, zonder dat daarbij een verdere handeling vereist is van de gebruiker van de clientinrichting 102.
De gebruiker van de clientinrichting 102 kan het mechanisme selecteren. Indien het mechanisme een knop is die wordt weergegeven in een webpagina kan de gebruiker gewoon op de knop klikken. Indien het mechanisme een pop-upvenster is kan de gebruiker eventuele door het pop-upvenster gevraagde informatie verschaffen alvorens te verzenden. Het pop-upvenster kan bijvoorbeeld vragen naar de adresinformatie of kredietkaart-informatie van de gebruiker. Een tekstbericht of e-mailbericht kan een bepaald antwoord vereisen opdat de gebruiker kan doorgaan.
De tertiaire ticketmarkt 106 ontvangt een indicatie dat het mechanisme is geselecteerd (stap 212). In sommige uitvoeringsvormen voegt de tertiaire ticketmarkt 106 de gebruiker toe aan een wachtrij. In sommige uitvoeringsvormen wordt één enkele wachtrij gebruikt voor het evenement. In andere uitvoeringsvormen wordt voor elke ticketcategorie een afzonderlijke wachtrij gebruikt. Voor uitvoeringsvormen waarin meerdere wachtrijen worden gebruikt kan de tertiaire ticketmarkt de gebruiker toevoegen aan alle wachtrijen wanneer de gebruiker ‘beste beschikbaar ticket’ of een soortgelijke ticketcategorie heeft geselecteerd.
De tertiaire ticketmarkt creëert een bevestigingsbericht en verzendt dit naar de clientinrichting 102 (stap 214), waarna dit bevestigingsbericht door de clientinrichting 102 wordt weergegeven (stap 216). In sommige uitvoeringsvormen omvat het bevestigingsbericht een indicatie betreffende hoe waarschijnlijk het is dat de gebruiker zal worden geselecteerd om een ongebruikt ticket te ontvangen. In sommige van deze uitvoeringsvormen wordt deze indicatie aangegeven door middel van een kleur. In sommige uitvoeringsvormen betekent groen bijvoorbeeld ‘zeer waarschijnlijk’, geel ‘niet zeker’ en rood ‘onwaarschijnlijk’.
De aan een gebruiker weer te geven indicatie kan worden bepaald met behulp van een aantal algoritmes. In één uitvoeringsvorm worden aanwezigheidsgegevens voor het etablissement uit het verleden gebruikt als hulpmiddel om te identificeren of het waarschijnlijk is dat een in de wachtrij geplaatste gebruiker een ticket zal ontvangen. Indien een etablissement bijvoorbeeld plaats biedt aan 12.000 mensen en in het verleden een afwezigheidscijfer van 4% had, is het logisch om aan te nemen dat het aantal afwezigheden voor een evenement 4% van 12.000 zou kunnen zijn, wat 480 is. In dit voorbeeld kunnen de eerste mensen die tot de wachtrij toetreden een ‘waarschijnlijk’-bericht krijgen (bijvoorbeeld tot 300 mensen), kunnen de volgende mensen een ‘niet zeker’-bericht krijgen (bijvoorbeeld tot de resterende 180 van de voorspelde 480 tickets die beschikbaar zullen worden door afwezigheden) en kunnen latere gebruikers een ‘onwaarschijnlijk’-bericht krijgen. In sommige uitvoeringsvormen zijn de percentages anders dan de 5/8e ‘waarschijnlijk’ en de 3/8e ‘niet zeker’ die in dit voorbeeld werden gehanteerd.
In sommige uitvoeringsvormen kan van gebruikers die tickets voor een evenement hebben gekocht worden gevraagd dat ze hun voornemen om het evenement bij te wonen bevestigen. In sommige van dergelijke uitvoeringsvormen ontvangen de gebruikers (bijvoorbeeld via e-mail) op een tijdstip vóór het evenement (bijvoorbeeld enkele uren voor het evenement van start gaat) een bericht waarin om bevestiging wordt gevraagd. In sommige van dergelijke uitvoeringsvormen bevestigen gebruikers hun voornemen zonder vraag. Aan gebruikers kan een stimulans worden aangeboden om hun voornemen om het evenement bij te wonen te bevestigen. Een gebruiker die bevestigt kan bijvoorbeeld een korting ontvangen voor een toekomstig evenement, waardebonnen voor gebruik tijdens het evenement (bijvoorbeeld bij concessies), of punten in een getrouwheidsbeloningssysteem. In sommige uitvoeringsvormen loopt een gebruiker die nalaat om zijn voornemen om een evenement bij te wonen te bevestigen, het risico dat zijn ticket wordt geannuleerd en aan een andere partij wordt uitgereikt. In sommige uitvoeringsvormen wordt een gebruiker die zijn voornemen om aanwezig te zijn bevestigt, maar niet aanwezig is, een straf opgelegd. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een niet-opdaagboete aangerekend worden, of de gebruiker kan punten verliezen in een getrouwheidsbeloningssysteem. In sommige uitvoeringsvormen is een niet-opdaagboete verrekend in de oorspronkelijke prijs van de aankoop van een ticket; d.w.z. dat een gebruiker een terugbetaling van een gedeelte van de ticketprijs kan ontvangen wanneer deze gebruiker het etablissement waar het evenement plaatsvindt betreedt. FIG. 3 toont een stroomschema van de stappen die in één uitvoeringsvorm worden ondernomen voor het aangeven door een gebruiker dat hij van plan is zijn ticket voor een evenement te gebruiken. Zoals te zien is in FIG. 3, en kort samengevat, gebruikt een gebruiker een clientinrichting 102 om een ticket te identificeren (stap 302). De gebruiker identificeert ook zichzelf of bewijst zijn identiteit (stap 304). De gebruiker geeft met behulp van de clientinrichting 102 aan dat hij voornemens is het evenement bij te wonen, en een bericht waarin dat voornemen wordt bekendgemaakt wordt naar de tertiaire ticketmarkt 108 verstuurd (stap 306). Het bericht wordt ontvangen door de tertiaire ticketmarkt (stap 322) en de tertiaire ticketmarkt 108 slaat de ticketidentificator en de status (bijvoorbeeld ‘ik kom zeker’) op in een databasereferentie die geassocieerd is met het evenement (stap 340). De communicatie en het verzenden van berichten in FIG. 3 kan bijvoorbeeld plaatsvinden via een netwerk 104.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 3, en in meer detail, wordt door een gebruiker een clientinrichting 102 gebruikt om een ticket te identificeren (stap 302) en om zichzelf te identificeren (stap 304). Deze gebeurtenissen kunnen in om het even welke volgorde plaatsvinden. Voor uitvoeringsvormen waarin de clientinrichting 102 een mobiele inrichting is, zoals een gsm, smartphone of tablet, kan de gebruiker een systeemeigen applicatie gebruiken, d.w.z. een applicatie die is ontworpen om te functioneren onder controle van het besturingssysteem van de inrichting (bijvoorbeeld Android, iOS, Windows Phone of Ubuntu Touch). In andere uitvoeringsvormen kan de identificatie plaatsvinden via interactie door een gebruiker met een webpagina die in een browser wordt weergegeven. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een webpagina openen waar de gebruiker inlogt (of automatisch wordt ingelogd, bijvoorbeeld met behulp van cookies) in een gebruikersaccount voor een ticketbeheerdienst. De ticketbeheerdienst verschaft dan aan de gebruiker (of liever aan de webbrowser van de clientinrichting van de gebruiker) een webpagina met een lijst van ophanden zijnde evenementen waarvoor de gebruiker tickets heeft gekocht. De gebruiker selecteert een evenement. Bijvoorbeeld kan de gebruiker een actief element zoals een selectievakje of een knop selecteren. In sommige uitvoeringsvormen identificeert de gebruiker een ticket met behulp van een afbeelding van het ticket. Een clientinrichting 102 kan bijvoorbeeld voorzien zijn van een camera, en de gebruiker kan een foto maken van een fysiek ticket. Het ticket kan een visuele identificator omvatten zoals een streepjescode of een QR-code. In sommige uitvoeringsvormen identificeert de gebruiker meerdere tickets. In sommige uitvoeringsvormen hebben de meerdere tickets een ticketgroepsidentiteit. De tickets kunnen bijvoorbeeld als een blok verkocht zijn. In sommige uitvoeringsvormen identificeert de gebruiker slechts een subgroep van tickets die in een blok tickets zijn verkocht. Een gebruiker kan bijvoorbeeld vier tickets voor een evenement hebben gekocht, maar voornemens zijn er slechts twee te gebruiken. In sommige uitvoeringsvormen verschaft de gebruiker identificatie-informatie voor de tickets aan een ticketbeheerdienst, en vraagt de ticketbeheerdienst dan aan de gebruiker om te bevestigen dat hij de aankoper van deze tickets is, bijvoorbeeld door een wachtwoord voor een aankoopaccount, de laatste cijfers van een kredietkaart die gebruikt is voor de aankoop van de tickets, of het antwoord op een identiteitsbevestigingsvraag te verschaffen.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 3, en in meer detail, wordt door een gebruiker een clientinrichting 102 gebruikt voor het versturen van een voornemen om een evenement bij te wonen (stap 306). De clientinrichting 102 genereert een ‘ik kom’-bericht en stuurt dit bericht naar een ticketbeheerdienst, bijvoorbeeld bij de tertiaire ticketmarkt 108. In sommige uitvoeringsvormen omvat het ‘ik kom’-bericht een identificator voor het/de in stap 302 geïdentificeerde ticket(s). In sommige uitvoeringsvormen omvat het ‘ik kom’-bericht een identificator voor de in stap 304 geïdentificeerde gebruiker. In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker het ‘ik kom’-bericht genereren en verzenden op om het even welk moment vóór het evenement. In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker het ‘ik kom’-bericht enkel verzenden binnen een specifiek tijdsbestek, bijvoorbeeld in de loop van de week net vóór het evenement. In sommige uitvoeringsvormen mag een gebruiker het ‘ik kom’-bericht niet later verzenden dan een tijdstip vóór het evenement (bijvoorbeeld dertig minuten voor het evenement van start gaat). In sommige uitvoeringsvormen kan een ticket dat niet is bevestigd worden geannuleerd en opnieuw worden uitgereikt. In sommige van deze uitvoeringsvormen wordt een gebruiker die het ‘ik kom’-bericht verstuurt nadat het ticket is geannuleerd en aan een andere partij is uitgereikt, in een voorrangswachtrij geplaatst voor het ontvangen van vervangingstickets. In sommige uitvoeringsvormen ontvangt een gebruiker die het ‘ik kom’-bericht verstuurt nadat het ticket is geannuleerd een melding dat het ticket werd geannuleerd wegens niet-inchecken.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 3, en in meer detail, wordt het ‘ik kom’-bericht ontvangen door de tertiaire ticketmarkt (stap 322) en slaat de tertiaire ticketmarkt 108 de identificator en status (bijvoorbeeld ‘ik kom zeker’) van het ticket op in een met het evenement geassocieerde databasereferentie (stap 340). In sommige uitvoeringsvormen wordt de databasereferentie gebruikt om te voorkomen dat het/de geïdentificeerde ticket(s) wordt/worden geannuleerd. De databasereferentie kan worden opgeslagen in een database (of om het even welk ander gegevensbestand). De database kan worden gekopieerd. In sommige uitvoeringsvormen wordt een kopie van de database opgeslagen bij het etablissement. In sommige uitvoeringsvormen wordt een kopie van de database bewaard door een entreebeheerder voor gebruik bij het toelaten van evenementsgangers tot de evenementslocatie. FIG. 4 toont een stroomschema van de stappen die in één uitvoeringsvorm worden ondernomen voor het aangeven door een gebruiker dat de gebruiker niet aanwezig zal zijn en dat de gebruiker zijn of haar ticket (of tickets) wenst over te dragen aan een vriend. Zoals te zien is in FIG. 4, en kort samengevat, gebruikt een gebruiker een clientinrichting 102 om een ticket te identificeren (stap 402) en om zichzelf te identificeren of zijn identiteit te bewijzen (stap 404). De gebruiker geeft met behulp van de clientinrichting 102 aan dat hij niet voornemens is om het evenement bij te wonen, en een bericht waarin dat voornemen wordt aangegeven wordt verstuurd naar de tertiaire ticketmarkt 108 (stap 408). De tertiaire ticketmarkt 108 ontvangt het bericht (stap 412) en identificeert een lijst van sociale contactpersonen voor de gebruiker (stap 414). De tertiaire ticketmarkt 108 verzendt de lijst naar de clientinrichting 102 (stap 416). De clientinrichting 102 ontvangt de lijst en legt een interface voor aan de gebruiker voor het selecteren van diegene aan wie het ticket dient te worden overgedragen (stap 422). De clientinrichting kan een selectie ontvangen van een individu uit de lijst als ontvanger van het ticket (stap 424). De tertiaire ticketmarkt 108 ontvangt het identificatiebericht (stap 432) en slaat de identificatie van de persoon, samen met de identificator van het ticket, op in een databasereferentie die is geassocieerd met het evenement (stap 440). De communicatie en het verzenden van berichten in FIG. 4 kan bijvoorbeeld plaatsvinden via een netwerk 104.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4, en in meer detail, wordt door een gebruiker een clientinrichting 102 gebruikt om een ticket te identificeren (stap 402) en om zichzelf te identificeren (stap 404). Deze gebeurtenissen kunnen in om het even welke volgorde plaatsvinden. Deze gebeurtenissen zijn equivalent aan de hierboven onder referentie naar FIG. 3 beschreven stappen 302 en 304.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4 wordt door een gebruiker een clientinrichting 102 gebruikt voor het versturen van een voornemen om een evenement niet bij te wonen (stap 408). De clientinrichting 102 genereert een ‘ik kom niet’-bericht en stuurt dit bericht naar een ticketbeheerdienst, bijvoorbeeld bij de tertiaire ticketmarkt 108. In sommige uitvoeringsvormen omvat het ‘ik kom niet’-bericht een identificator voor het/de in stap 402 geïdentificeerde ticket(s). In sommige uitvoeringsvormen omvat het ‘ik kom niet’-bericht een identificator voor de in stap 404 geïdentificeerde gebruiker. In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker het ‘ik kom niet’-bericht genereren en verzenden op om het even welk moment vóór het evenement. In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker het ‘ik kom niet’-bericht enkel verzenden binnen een specifiek tijdsbestek, bijvoorbeeld in de loop van de week net vóór het evenement. In sommige uitvoeringsvormen mag een gebruiker het ‘ik kom’-bericht binnen hetzelfde tijdsbestek versturen dat ook geldt voor het versturen van een ‘ik kom’-bericht, zoals hierboven beschreven onder referentie naar FIG. 3.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4 wordt het ‘ik kom niet’-bericht ontvangen door de tertiaire ticketmarkt (stap 412) en gaat de tertiaire ticketmarkt 108 over tot het herverdelen van het/de door het ‘ik kom niet’-bericht geïdentificeerde ticket(s). In sommige uitvoeringsvormen worden de tickets geannuleerd en worden nieuwe tickets uitgereikt aan andere gebruikers die in een wachtrij wachten. In sommige uitvoeringsvormen, zoals te zien is in FIG. 4, biedt de tertiaire ticketmarkt 108 de oorspronkelijke koper de optie aan om de tickets aan een vriend over te dragen.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4 wordt door de tertiaire ticketmarkt een lijst van sociale contactpersonen geïdentificeerd voor de gebruiker (stap 414). In sommige uitvoeringsvormen heeft de gebruiker een account bij de tertiaire markt en is het account gekoppeld aan een of meer andere accounts, waardoor een sociaal netwerk wordt gevormd van vrienden aan wie de gebruiker tickets zou kunnen overdragen. In sommige uitvoeringsvormen raadpleegt de tertiaire markt connectiegegevens die worden verschaft door een extern sociaalnetwerkplatform (bijvoorbeeld Facebook-‘vrienden’, Linkedln-'contactpersonen’ of Google+-‘cirkels’). Veel sociaalnetwerkplatformen bieden een programma-applicatie-interface (API) aan voor het verkrijgen van connectiegegevens voor een gebruiker. In sommige uitvoeringsvormen raadpleegt de tertiaire markt connectiegegevens die worden verschaft door een e-mailprovider. Veel e-mailproviders bieden een API aan voor het raadplegen van de contactpersonenlijst van een gebruiker. In sommige uitvoeringsvormen vormt de tertiaire ticketmarkt een selectielijst van de connecties van de gebruiker, waarbij de selectielijst een deelverzameling is van alle mogelijke connecties. Connecties kunnen worden geselecteerd voor opname in de selectielijst op basis van een of meer voorrangsfactoren, en/of willekeurig. De tertiaire ticketmarkt kan een gebruiker bijvoorbeeld tien initiële opties voorleggen, en een optie voor meer suggesties. De tien initiële opties kunnen mensen omvatten waaraan de gebruiker al eerder tickets heeft overgedragen, mensen waarmee de gebruiker geassocieerd is in meerdere sociaalnetwerkplatformen, mensen met wie de gebruiker het vaakst omgaat, en/of mensen die ook gebruikers van de tertiaire ticketmarkt zijn en die voorkomen in de sociale connecties of de e-mailcontactpersonen van de gebruiker.
De tertiaire ticketmarkt 108 verstuurt dan de lijst (of een gedeelte van de lijst) naar de clientinrichting 102 (stap 416). In sommige uitvoeringsvormen wordt de lijst verstuurd naar een op maat gemaakte applicatie die door de clientinrichting 102 wordt uitgevoerd. In sommige uitvoeringsvormen wordt de lijst opgemaakt als een webpagina en naar een webbrowser verstuurd. In sommige uitvoeringsvormen wordt slechts een gedeelte van de lijst verstuurd, bijvoorbeeld een selectieijst. In sommige van dergelijke uitvoeringsvormen kan de gebruiker de versturing van een bijkomende lijst aanvragen. In sommige uitvoeringsvormen kan de gebruiker aangeven hoeveel vrienden dienen te worden voorgesteld. In sommige uitvoeringsvormen is de lijst leeg. In sommige uitvoeringsvormen vertegenwoordigt de lijst bijvoorbeeld enkle vrienden aan wie de gebruiker al eerder tickets heeft overgedragen, en/of van wie de gebruiker tevoren tickets heeft ontvangen. Aanvankelijk zou een gebruiker die nooit aan een ticketoverdracht heeft deelgenomen (bijvoorbeeld een nieuwe gebruiker) een lege vriendenlijst hebben.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4 wordt de lijst door de clientinrichting 102 ontvangen en legt deze de gebruiker een interface voor om te selecteren aan wie het ticket dient te worden overgedragen (stap 422). In sommige uitvoeringsvormen wordt de lijst verstuurd naar een op maat gemaakte applicatie die door de clientinrichting 102 wordt uitgevoerd. In sommige uitvoeringsvormen omvat de interface een optie voor de gebruiker om een persoon te specificeren die niet in de lijst voorkomt. De gebruiker kan bijvoorbeeld een e-mailadres of telefoonnummer van een persoon opgeven. In sommige uitvoeringsvormen neemt de tertiaire markt na het ontvangen van een e-mailadres of telefoonnummer van een persoon die bij de tertiaire markt niet bekend is, contact op met deze persoon en nodigt ze deze persoon uit om lid te worden van de markt. De tertiaire ticketmarkt kan bijvoorbeeld een e-mail genereren met een link naar een webpagina of applicatiewinkel, een tekstbericht genereren, of een geautomatiseerde telefoonoproep genereren.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4 wordt door de clientinrichting een selectie ontvangen van een individu uit de lijst als ontvanger voor overdracht van het/de ticket(s) van de gebruiker (stap 424). In sommige uitvoeringsvormen vindt de selectie plaats als reactie op het voorleggen van de lijst in stap 422. In sommige uitvoeringsvormen kan de gebruiker de ontvanger selecteren door interactie met een vriendenlijst die door de clientinrichting 102 wordt weergegeven. In sommige uitvoeringsvormen selecteert een gebruiker bijvoorbeeld een knop of selectievakje die/dat geassocieerd is met de beoogde ontvanger. In sommige uitvoeringsvormen voert een gebruiker het aantal over te dragen tickets in. In sommige uitvoeringsvormen wordt elk ticket in een groep tickets onafhankelijk overgedragen. In sommige uitvoeringsvormen worden alle tickets in een groep tickets als een blok overgedragen.
Nog steeds onder verwijzing naar FIG. 4 wordt de identificatie van de geselecteerde ontvanger vanaf de clientinrichting 102 terug naar de tertiaire ticketmarkt 108 verstuurd (stap 426). De tertiaire ticketmarkt 108 ontvangt het identificatiebericht (stap 432) en verwerkt de selectie. In sommige uitvoeringsvormen genereert de tertiaire ticketmarkt 108 een bericht aan de geïdentificeerde ontvangers om de overdracht te aanvaarden of af te wijzen. In sommige uitvoeringsvormen, wanneer de geïdentificeerde ontvangers reeds wachten in een wachtrij voor het evenement, worden de tickets overgedragen zonder te wachten tot de ontvanger met de overdracht instemt. In sommige uitvoeringsvormen, wanneer de geïdentificeerde ontvangers geen account hebben bij de ticketbeheerdienst, nodigt de dienst de geïdentificeerde ontvangers uit om een account aan te maken.
Eens de overdracht is bepaald slaat de tertiaire ticketmarkt 108 de identificatie van de nieuwe ontvanger samen met de identificator van het ticket op in een databasereferentie die is geassocieerd met het evenement (stap 440). In sommige uitvoeringsvormen wordt de databasereferentie gebruikt om te voorkomen dat het/de geïdentificeerde ticket(s) wordt/worden geannuleerd. De databasereferentie kan worden opgeslagen in een database (of om het even welk ander gegevensbestand). De database kan worden gekopieerd. In sommige uitvoeringsvormen wordt een kopie van de database opgeslagen bij het etablissement. In sommige uitvoeringsvormen wordt een kopie van de database bewaard door een entreebeheerder voor gebruik bij het toelaten van evenementsgangers tot de evenementslocatie. In sommige uitvoeringsvormen stuurt de ticketbeheerder, eens de tickets zijn overgedragen, een bericht aan de ontvanger met een vraag om bevestiging van een voornemen om aanwezig te zijn. FIG. 5 is een timingdiagram van voorbeeldinteracties in een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het opnieuw toekennen van een ticket. Ruim samengevat toont het timingdiagram 500 een opeenvolging van gebeurtenissen die bovenaan begint en door de tijd vordert naar onderen. Vijf deelnemers worden in het timingdiagram 500 getoond: een eerste koper 502, een tweede koper 504, een ticketverkoper 505, een wachtrijbeheerder 507 en een evenement-entreedienst 509. Deze deelnemers zijn betrokken in een reeks gebeurtenissen: een eerste aankoopinteractie 520, een tweede aankoopinteractie 530, een wachtrijinteractie 540, een annulatie-actie 550, een ticketintrekactie 560, een ticketheruitgaveactie 570 en een entreeactie 580.
Onder verwijzing naar FIG. 5, in meer detail, wordt door een eerste koper 502 een eerste aankoopinteractie 520 aangegaan met een ticketverkoper 505. In sommige uitvoeringsvormen is de eerste koper 502 een gebruiker van een clientinrichting 102. In sommige uitvoeringsvormen is de ticketverkoper 505 een officiële tickethandelaar voor een evenement. De ticketverkoper 505 kan bijvoorbeeld het ticketbureau zijn van het etablissement waar het evenement plaastvindt. Indien er tickets beschikbaar zijn voor een evenement die beantwoorden aan de vraag van de eerste koper 520 reikt de ticketverkoper 505 tickets uit aan de eerste koper 502.
In sommige uitvoeringsvormen worden fysieke tickets verschaft (bijvoorbeeld per post verstuurd) aan de eerste koper 502. In sommige uitvoeringsvormen worden virtuele tickets uitgereikt. In sommige uitvoeringsvormen is een virtueel ticket een serienummer of identificator van een ticket, mogelijk aan de gebruiker verstrekt in een grafische form, bijvoorbeeld als een streepjescode of QR-code. In sommige uitvoeringsvormen wordt aan de eerste koper niets verschaft. De eerste koper kan bijvoorbeeld over een account beschikken en het ticket kan aan het account worden uitgereikt, zodanig dat de koper enkel een legitimatiebewijs dient te tonen om toegang te verkrijgen tot het evenement. In sommige uitvoeringsvormen wordt een door de overheid uitgereikte identificatie gebruikt als legitimatiebewijs. In sommige uitvoeringsvormen wordt een bankkaart of kredietkaart (bijvoorbeeld een voor de aankoop gebruikte kaart) gebruikt als legitimatiebewijs. In sommige uitvoeringsvormen wordt een op maat gemaakte identificatie gebruikt als legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een kaart met een RFID-chip erop die door het etablissement is uitgereikt. Ongeacht de afleveringsvorm geldt dat wanneer de eerste koper 502 een ticket koopt voor een evenement (bij interactie 520), de eerste koper een eigendomsbelang heeft in een recht om het evenement bij te wonen.
In sommige uitvoeringsvormen geldt dat wanneer een koper een ticket voor een evenement koopt, de koper wordt uitgenodigd (door de ticketverkoper) om het ticket te registreren bij een ticketbeheerder. In sommige uitvoeringsvormen is er een stimulans om het ticket te registreren bij de ticketbeheerder. In sommige uitvoeringsvormen moeten alle door de ticketverkoper 505 uitgereikte tickets worden geregistreerd bij de ticketbeheerder. In sommige uitvoeringsvormen kan de koper 502 het ticket registreren bij de ticketbeheerder zonder aansporing door de ticketverkoper 505.
Onder verwijzing naar FIG. 5, in meer detail, wordt door een tweede koper 504 een eerste aankoopinteractie 520 aangegaan met een ticketverkoper 505. In sommige uitvoeringsvormen is de tweede koper 504 een gebruiker van een clientinrichting 102. Zoals te zien is in FIG. 5 slaagt de tweede koper 504 er niet in om een ticket te kopen. Het evenement kan bijvoorbeeld uitverkocht zijn, of er kunnen geen tickets beschikbaar zijn in het door de koper 504 verlangde aantal of de door de koper 504 verlangde locatie. De tweede koper 504 is dus niet bij machte om een ticket te kopen. Het is echter mogelijk dat de tweede koper 504 geïnteresseerd is in tickets die zijn verkocht aan de eerste koper 502. De tweede koper 504 krijgt de optie aangeboden om toe te treden tot een wachtrij.
De tweede koper 504 gaat een interactie 540 aan met een wachtrij beheerder 507. In sommige uitvoeringsvormen is de wachtrij-beheerder507 de hierboven beschreven tertiaire markt 108. In sommige uitvoeringsvormen wordt de wachtrijbeheerder 507 bestuurd door een andere partij dan de ticketverkoper 505. Tijdens de interactie 540 kan de wachtrijbeheerder 507 de tweede koper 504 een indicatie verschaffen van de plaats van de koper in de wachtrij. In sommige uitvoeringsvormen geeft de wachtrijbeheerder 507 de tweede koper 504 een voorspelling van hoe groot de kans is dat de tweede koper tickets zal ontvangen. In sommige uitvoeringsvormen verstrekt de tweede koper tijdens de interactie 540 met de wachtrijbeheerder 507 bank- of kredietkaartgegevens en plaatst de wachtrijbeheerder 507 een kredietblokkering voor de aankoopprijs van een ticket. De blokkering vergemakkelijkt later een snelle betaling bij een eventuele ticketoverdracht. In sommige uitvoeringsvormen wordt de tweede koper enkel gevraagd om bank- of kredietkaartgegevens te verstrekken indien de plaats van de tweede koper in de wachtrij zich boven een waarschijnlijkheidsdrempel bevindt voor het bemachtigen van een ticket.
Onder verwijzing naar FIG. 5, in meer detail, wordt door de eerste koper 502 later aangegeven dat hij het evenement niet zal bijwonen. De wachtrijbeheerder 507 stelt in interactie 550 vast dat de eerste koper 502 het evenement niet zal bijwonen en geeft de aan de eerste koper 502 toebehorende tickets (die bijvoorbeeld werden aangekocht tijdens interactie 520) vrij. De vrijgegeven tickets kunnen dan opnieuw worden uitgereikt aan de volgende geïnteresseerde partij in de wachtrij, bijvoorbeeld de tweede koper 504. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de wachtrijbeheerder 507 dat de eerste koper 502 het evenement niet zal bijwonen omdat de eerste koper 502 een 'ik kom niet’-bericht indient, bijvoorbeeld zoals hierboven beschreven onder verwijzing naar FIG. 4. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de wachtrijbeheerder 507 dat de eerste koper 502 het evenement niet zal bijwonen omdat de eerste koper 502 niet een voornemen om te komen heeft bevestigd met een ‘ik kom’-bericht, bijvoorbeeld zoals hierboven beschreven onder verwijzing naar FIG. 3. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de wachtrijbeheerder 507 dat de eerste koper 502 het evenement niet zal bijwonen omdat de eerste koper 502 het etablissement waar het evenement plaatsvindt niet heeft betreden op een moment ten opzichte van het starttijdstip van het evenement. In sommige uitvoeringsvormen worden kopers in de wachtrij met een grote kans op het bemachtigen van tickets aangemoedigd om zich op te houden op een locatie in de nabijheid van het etablissement.
Onder verwijzing naar FIG. 5 worden dan door de wachtrijbeheerder 507 de aan de eerste koper 502 verkochte tickets ingetrokken, en wordt de evenement-entreedienst 509 ervan op de hoogte gesteld dat met de ingetrokken tickets geen toegang mag worden verleend (interactie 560). In sommige uitvoeringsvormen werkt de evenement-entreedienst op basis van een database van geautoriseerde tickets. Deze database kan worden verschaft door de ticketverkoper 505. In sommige uitvoeringsvormen is de evenement-entreedienst dezelfde entiteit als de ticketverkoper 505. In sommige uitvoeringsvormen is de evenement-entreedienst een derde partij die niet direct met het etablissement is gelieerd (zo baat bijvoorbeeld Ticketmaster niet de zalen uit waarvoor het tickets verkoopt). In sommige uitvoeringsvormen deelt de evenement-entreedienst 509 de database met de wachtrijbeheerder 507 en kan de wachtrijbeheerder 507 de database rechtstreeks wijzigen. Wanneer de wachtrijbeheerder 507 tickets die aan de eerste koper 502 zijn verkocht annuleert of vrijgeeft, gaat de wachtrijbeheerder 507 een interactie aan met de evenement-entreedienst om ervoor te zorgen dat de ingetrokken tickets niet kunnen worden gebruikt om het etablissement te betreden. De met de ingetrokken tickets geassocieerde zitplaatsen worden opnieuw geassocieerd met een nieuw ticket (of ticketserienummer) en het nieuwe ticket kan dan worden verdeeld aan een nieuwe ticketontvanger.
De tweede koper 504 wordt in interactie 570 door de wachtrijbeheerder 507 op de hoogte gesteld van het feit dat de tweede koper 504 in aanmerking komt om tickets voor evenement te ontvangen, of deze heeft ontvangen. In sommige uitvoeringsvormen moet de tweede koper 504 de overdracht bevestigen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de tweede koper 504 niet langer in de mogelijkheid verkeert om aanwezig te zijn of het etablissement niet op tijd kan bereiken. In sommige uitvoeringsvormen stemt de tweede koper 504 er op voorhand mee in om de tickets in ontvangst te nemen, zodanig dat de overdracht volledig automatisch kan plaatsvinden en (tijdens de interactie 570) de wachtrijbeheerder 507 de tweede koper 504 gewoon op de hoogte brengt van het feit dat de tickets zijn overgedragen. In sommige uitvoeringsvormen worden kopers in de wachtrij met een grote kans op het bemachtigen van tickets aangemoedigd om zich in een secundair etablissement te begeven. In sommige uitvoeringsvormen heeft het secundaire etablissement televisies of projectieschermen waarop het evenement wordt vertoond. In sommige uitvoeringsvormen wordt door personen in de wachtrij die zich in een secundair etablissement begeven, ingecheckt bij het secundaire etablissement om te bevestigen dat ze beschikbaar zijn om snel het secundaire etablissement te verlaten en zich in het hoofdetablissement te begeven indien ze erin slagen tickets te bemachtigen. In sommige uitvoeringsvormen vergroot het inchecken bij het secundaire etablissement de kans op het bemachtigen van tickets. De incheckgebeurtenis kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de positie van de kopers in de wachtrij te verbeteren, of om hen naar een voorrangswachtrij over te plaatsen.
De tweede koper 504 probeert dan het etablissement te betreden met het overgedragen ticket (interactie 580). De tweede koper 504 vertoont een ticket (bijvoorbeeld een streepjescode of QR-code, weergegeven op een smartphone of andere clientinrichting, of een legitimatiebewijs zoals hierboven beschreven) aan de evenement-entreedienst 509. De evenemententreedienst 509 verleent toegang op basis van het vertoonde ticket indien het ticket overeenstemt met het opnieuw uitgereikte ticket dat met de wachtrijbeheerder 507 is overeengekomen. FIG. 6A-6C zijn stroomschema’s van een uitvoeringsvorm van een werkwijze voor het bepalen dat een eigenaar van een ticket niet aanwezig zal zijn en het opnieuw toekennen van een ticket. In werkwijze 602, geïllustreerd in FIG. 6A, ontvangt een ticketverkoper een aanvraag om een ticket voor een evenement te verkrijgen (stap 620). De ticketverkoper bepaalt of er tickets beschikbaar zijn om de aanvraag in te willigen (stap 630). Indien er tickets beschikbaar zijn, reikt de ticketverkoper de verzochte tickets uit (stap 634). Indien er geen tickets beschikbaar zijn, biedt de ticketverkoper aan om de partij die op zoek is naar tickets in een wachtrij te plaatsen (stap 636).
Onder verwijzing naar FIG. 6A, in meer detail, wordt door een ticketverkoper een aanvraag ontvangen om een ticket te verkrijgen voor een evenement (stap 620). Indien aan het ticket een kostprijs verbonden is, kan de aanvraag om het ticket te verkrijgen een aanvraag zijn om het ticket te kopen. De ticketverkoper kan geassocieerd zijn met het etablissement waar het evenement plaatsvindt, kan geassocieerd zijn met een ticketwachtrijbeheerder, of kan een ongeassocieerde derde partij zijn. De ontvangen aanvraag identificeert een evenement. De door de ticketverkoper ontvangen aanvraag kan een gewenst aantal zitplaatsen aangeven, een gewenste locatie binnen het etablissement, en/of een gewenste prijsklasse. In sommige uitvoeringsvormen omvat de aanvraag een idenfiticator voor een gebruiker die de aanvraag indient. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de ticketverkoper of de gebruiker is geregistreerd bij de ticketwachtrijbeheerder.
De ticketverkoper bepaalt of er tickets beschikbaar zijn om de aanvraag in te willigen (stap 630). Het evenement kan uitverkocht zijn, waarbij geen tickets beschikbaar zijn. De beschikbare tickets kunnen zich in een geblokkeerde toestand bevinden, bijvoorbeeld wanneer ze worden voorbehouden voor VIP’s maar niet daadwerkelijk zijn aangekocht. Tickets kunnen om diverse redenen in een geblokkeerde toestand worden gehouden, waaronder, bijvoorbeeld, als tickets voorbehouden voor gasten van de artiesten of spelers, tickets die worden verschaft aan sponsors voor herverdeling via andere middelen, of tickets die worden achtergehouden om berekend te zijn op problemen op het laatste moment. Het is ook mogelijk dat beschikbare tickets niet aan de aanvraag voldoen. Het kan bijvoorbeeld een aanvraag zijn om vier opeenvolgende tickets, en er kunnen geen vier naast elkaar gelegen zitplaatsen beschikbaar zijn voor het evenement. In sommige uitvoeringsvormen kunnen in eikaars nabijheid, maar niet precies naast elkaar gelegen zitplaatsen worden aangeboden om een aanvraag om naast elkaar gelegen zitplaatsen in te willigen. Twee zitplaatsen in een eerste rij die zich achter twee zitplaatsen in een tweede rij bevinden, bijvoorbeeld, kunnen geschikt zijn een aanvraag om naast elkaar gelegen zitplaatsen in te willigen. Bij wijze van ander voorbeeld kan de aanvraag een aanvraag zijn om tickets in een specifiek gedeelte van het etablissement - er kunnen geen tickets in het gevraagde gedeelte beschikbaar zijn, ook al is het evenement zelf niet uitverkocht.
Indien er tickets beschikbaar zijn reikt de ticketverkoper de gevraagde tickets uit (stap 634). In sommige uitvoeringsvormen wordt aan de tickets een serienummer en/of een ticketgroepsnummer toegekend. De ticketserienummers (of het ticketgroepsnummer) worden dan geregistreerd in een databasereferentie voor verkochte tickets (of toegewezen tickets), geassocieerd met het evenement en de zitplaatsen. In sommige uitvoeringsvormen omvat de databasereferentie informatie waardoor te partij die de tickets verkrijgt (bijvoorbeeld de ticketkoper) wordt geïdentificeerd, of de tickets op een andere wijze met deze partij worden geasocieerd, bijvoorbeeld via het acount van de koper bij de ticketwachtrijbeheerder. In sommige uitvoeringsvormen adviseert of verzoekt de ticketverkoper dat de partij die de tickets verkrijgt de zitplaatsen met het ticket registreert bij de ticketwachtrijbeheerder, bijvoorbeeld voor het geval dat deze partij later niet meer in staat is om het evenement bij te wonen. In sommige uitvoeringsvormen wordt van de partij die de tickets verkrijgt vereist dat ze de tickets registreert bij de ticketwachtrijbeheerder.
Indien geen tickets beschikbaar zijn, biedt de ticketverkoper aan om de partij die op zoek is naar de tickets in een wachtrij te plaatsen (stap 636). Indien de partij die op zoek is naar de tickets een account heeft bij de ticketwachtrijbeheerder, kan de partij overgebracht worden naar de ticketwachtrijbeheerder en onmiddellijk worden doorverwezen naar een wachtrijtoetredingsinterface. Indien de partij die op zoek is naar de tickets geen account heeft bij de ticketwachtrijbeheerder, kan de partij worden doorverwezen naar een accountaanmaakinterface bij de ticketwachtrijbeheerder.
In werkwijze 604, geïllustreerd in FIG. 6B, verzoekt een wachtrijbeheerder dat een bezitter van een ticket een voornemen om een evenement bij te wonen bevestigt (stap 640). Ofwel ontvangt de wachtrijbeheerder dan bevestiging (stap 644), ofwel bepaalt hij dat de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn (stap 646). Indien de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn, reikt de wachtrijbeheerder het ticket opnieuw uit aan een tweede partij, bijvoorbeeld uit de wachtrij (stap 658). In werkwijze 606, geïllustreerd in FIG. 6C, bepaalt een entreecontroleur van een etablissement dat een bezitter van een ticket niet aanwezig is (stap 660) en reikt hij het ticket opnieuw uit aan een tweede partij, bijvoorbeeld uit de wachtrij (stap 668).
Onder verwijzing naar FIG. 6B, in meer detail, wordt een bezitter van een ticket door een wachtrijbeheerder verzocht om een voornemen om een evenement bij te wonen te bevestigen (stap 640). De bezitter van het ticket heeft tickets voor het evenement die tevoren zijn geregistreerd, en in stap 640 gaat de ticketwachtrijbeheerder na of de bezitter nog steeds voornemens is om het evenement bij te wonen. In sommige uitvoeringsvormen stuurt de wachtrijbeheerder het verzoek via een of meer van e-mail, SMS, geautomatiseerde telefoonoproep, of via een meldingssysteem van een op maat gemaakte applicatie.
Ofwel ontvangt de wachtrijbeheerder dan bevestiging (stap 644), ofwel bepaalt hij dat de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn (stap 646). In sommige uitvoeringsvormen ontvangt de wachtrijbeheerder bevestiging via een antwoordbericht van de bezitter van het ticket, bijvoorbeeld het hierboven beschreven ‘ik kom’-bericht. In sommige uitvoeringsvormen ontvangt de wachtrijbeheerder bevestiging van het etablissement of van een toegangsentreeautoriteit bij het etablissement, wanneer de bezitter van het ticket het etablissement betreedt. Indien de wachtrijbeheerder geen bevestiging ontvangt is het waarschijnlijk dat de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de ticketwachtrijbeheerder dat de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn (stap 646) door het ontvangen van een ‘ik kom niet’-bericht, zoals hierboven beschreven. In sommige uitvoeringsvormen bepaalt de ticketwachtrijbeheerder dat de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn (stap 646) door het uitblijven van actie van de bezitter van het ticket na een of meer pogingen om informatie te verkrijgen. In sommige uitvoeringsvormen wordt aangenomen dat een stilzwijgende bezitter van een ticket ‘niet komt’ nadat een deadline is verstreken, bijvoorbeeld kort (bijvoorbeeld vijftien tot dertig minuten) vóór of na de start van een evenement.
Wanneer de bezitter van het ticket niet aanwezig zal zijn, reikt de wachtrijbeheerder het ticket opnieuw uit aan een tweede partij, bijvoorbeeld uit de wachtrij (stap 658). In sommige uitvoeringsvormen wordt het oorspronkelijke ticket geannuleerd en wordt een nieuw ticket uitgereikt aan de partij die is geselecteerd uit de wachtrij. Een ticket kan bijvoorbeeld worden geannuleerd door het ongeldig maken van het serienummer van het ticket bij de toegangsautoriteit van het etablissement zodanig dat het ticket niet kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot het evenement. Een nieuw ticket kan bijvoorbeeld worden uitgereikt door het genereren van een nieuw serienummer, het bijwerken van de toegangsautoriteit van het etablissement om toegang toe te laten voor een ticket dat is geassocieerd met het nieuwe serienummer, en het uitreiken van een ticket met het serienummer. Het ticket kan worden uitgereikt door een fysiek ticket af te drukken met een streepjescode of QR-code met het serienummer. Het ticket kan worden uitgereikt door het e-mailen (of op een andere manier versturen) van een elektronische versie van het ticket naar de ontvanger, om te worden afgedrukt of afgebeeld op een elektronische inrichting.
In werkwijze 606, geïllustreerd in FIG. 6C, bepaalt een entreecontroleur van een etablissement dat een bezitter van een ticket niet aanwezig is (stap 660) en reikt hij het ticket opnieuw uit aan een tweede partij, bijvoorbeeld uit de wachtrij (stap 668). In sommige uitvoeringsvormen kan, indien een bezitter van een ticket niet opdaagt voor een evenement en nalaat te verzoeken dat zijn of haar ticket wordt bijgehouden voor late aankomst, het ticket worden geannuleerd en de zitplaats worden vrijgegeven voor gebruik door een andere partij. In sommige uitvoeringsvormen verkrijgt de wachtrijbeheerder na een zeker tijdsverloop nadat de deuren van het etablissement zijn geopend om bezitters van tickets toe te laten, of nadat het evenement van start is gegaan, een lijst met tickets die niet zijn gebruikt om toegang te krijgen. De wachtrijbeheerder kan bijvoorbeeld de database van de toegangsautoriteit van het etablissement raadplegen, of een kopie van de database. De ongebruikte tickets kunnen worden geannuleerd (of, als alternatief, worden gemarkeerd als gebruikt zonder permissie om opnieuw toegang te krijgen). Nieuwe tickets kunnen worden gegenereerd voor ongebruikte zitplaatsen en (in stap 668) worden uitgereikt aan mensen die wachten in de wachtrij. In sommige uitvoeringsvormen worden mensen uit de wachtrij verwijderd in een volgorde die wordt bepaald door bijkomende factoren zoals VIP-status, getrouwheidsbonussen, bereidheid om meer te betalen, of aanwezigheid in een secundair etablissement in de nabije omgeving van het primaire hoofdetablissement.
In sommige uitvoeringsvormen kan de bezitter van een ticket ervoor kiezen om een of meer tickets vrij te geven voor herverdeling. In sommige van dergelijke uitvoeringsvormen kan de bezitter van het ticket een of meer mensen aanduiden die voorrang krijgen voor het ontvangen van tickets. Mogelijk wil de bezitter van het ticket bijvoorbeeld cliënten, klanten, vrienden of familieleden de kans geven om de tickets over te nemen of te kopen voordat ze voor andere mensen worden vrijgegeven. In sommige uitvoeringsvormen geeft de bezitter van een ticket het ticket enkel vrij indien het wordt verdeeld aan iemand die door de bezitter van het ticket is aangeduid als ontvanger. De geïdentificeerde mensen ontvangen een bericht waarin ze worden uitgenodigd om het ticket in ontvangst te nemen of te kopen. In sommige uitvoeringsvormen is het bericht een elektronisch bericht dat wordt verstuurd via e-mail, SMS-bericht, een melding in een applicatie of een geautomatiseerde telefoonoproep. De ontvangers van het bericht hoeven zich niet in de wachtrij te bevinden. Indien geen van de geïdentificeerde mensen antwoordt binnen een drempeltijdsperiode wordt het ticket vrijgegeven voor de wachtrij. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer het evenement niet uitverkocht is of wanneer alle ticketaanvragen zijn ingewilligd, is er geen wachtrij. In dergelijke gevallen is het mogelijk dat de bezitter van een ticket niet over de mogelijkheid beschikt om het ticket vrij te geven, of kan het ticket worden vrijgegeven voor verdeling als reactie op een toekomstige aanvraag. Indien het ticket wordt verkocht kan de bezitter van het ticket een opbrengst van de verkoop ontvangen, waarbij de opbrengst een gedeeltelijke terugbetaling kan zijn van de oorspronkelijke ticketprijs die door de bezitter werd betaald, een volledige terugbetaling kan zijn van de oorspronkelijke ticketprijs, of meer dan de oorspronkelijke ticketprijs kan bedragen. De bezitter van het ticket kan de volledige opbrengst van de herverkoop of een gedeelte van de opbrengst ontvangen.
In sommige uitvoeringsvormen kan een bezitter van een ticket over rechten beschikken die kunnen worden onderverdeeld in afzonderlijke tickets. Een bezitter van een ticket kan bijvoorbeeld een seizoensticket bezitten dat toegang geeft tot meerdere evenementen over meerdere dagen (bijvoorbeeld seizoenstickets voor een sportteam, seizoenstickets voor het theater, tickets voor elke dag van een meerdaags congres, of een seizoenspas voor een skilift). De bezitter van het ticket kan een gedeelte van de onder het seizoensticket vallende rechten vrijgeven, bijvoorbeeld tickets voor één door het sportteam gespeelde wedstrijd, tickets voor één vertoning in het theater, tickets voor één dag van het congres, of lifttickets voor één weekend van het skiseizoen. Nieuwe tickets die het vrijgegeven gedeelte van het seizoensticket vertegenwoordigen, zijn dan beschikbaar voor verdeling. In sommige uitvoeringsvormen kan de bezitter van een ticket een of meer mensen aanduiden die voorrang krijgen voor het ontvangen van de tickets. Mogelijk wil de bezitter van het ticket bijvoorbeeld cliënten, klanten, vrienden of familieleden de kans geven om de. tickets over te nemen of te kopen voordat ze voor andere mensen worden vrijgegeven. In sommige uitvoeringsvormen geeft de bezitter van een ticket het ticket enkel vrij indien het wordt verdeeld aan iemand die door de bezitter van het ticket is aangeduid als ontvanger. De geïdentificeerde mensen ontvangen een bericht waarin ze worden uitgenodigd om het ticket in ontvangst te nemen of te kopen. In sommige uitvoeringsvormen is het bericht een elektronisch bericht dat wordt verstuurd via e-mail, SMS-bericht, een melding in een applicatie of een geautomatiseerde telefoonoproep. De ontvangers van het bericht hoeven zich niet in de wachtrij te bevinden. Indien geen van de geïdentificeerde mensen antwoordt binnen een drempeltijdsperiode wordt het ticket vrijgegeven voor de wachtrij. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer het evenement niet uitverkocht is of wanneer alle ticketaanvragen zijn ingewilligd, is er geen wachtrij. In dergelijke gevallen is het mogelijk dat de bezitter van een ticket niet over de mogelijkheid beschikt om het ticket vrij te geven, of kan het ticket worden vrijgegeven voor verdeling als reactie op een toekomstige aanvraag. Indien het ticket wordt verkocht kan de bezitter van het ticket de volledige opbrengst of een deel van de opbrengst van de verkoop ontvangen. In sommige uitvoeringsvormen kan de bezitter van een seizoensticket een korting hebben gekregen bij de aankoop van het ticket, maar kan de oorspronkelijke verkoper eisen dat iedere herverkoop plaatsvindt aan een hogere, niet afgeprijsde prijs, waarbij de verkoper het verschil ontvangt. In sommige uitvoeringsvormen stelt de bezitter van een seizoensticket een of meer tickets ter beschikking aan een privélijst van mensen, waarbij enkel mensen in de privélijst de mogelijkheid hebben om de tickets over te nemen. De eigenaar van het seizoensticket kan dan de status van ieder ticket bekijken om na te gaan of het door iemand op de lijst is overgenomen. De eigenaar van het ticket kan bijvoorbeeld een verzameling tickets hebben voor een meerdaags evenement en ze aanbieden aan een privélijst van partners, vrienden of familieleden. De eigenaar van het ticket kan dan zien hoeveel van de tickets in de verzameling zijn aangenomen door mensen in de privelijst.
In sommige uitvoeringsvormen verkoopt een bezitter van een seizoensticket een of meer tickets die deel uitmaken van een seizoensticketpakket. De bezitter van het ticket gebruikt een gebruikers-inrichting om verbinding te maken met server van een tertiaire ticketmarkt en identificeert voor de server een of meer tot het seizoensticket behorende tickets voor herverkoop. De server kan bijvoorbeeld een interface voorleggen waarbij een lijst wordt getoond van tickets waarover de bezitter van het seizoensticket beschikt (bijvoorbeeld een lijst van datums en zitplaatsen van evenementen die opgenomen zijn in het seizoensticket), en de bezitter van het ticket selecteert dan specifieke tickets uit de getoonde lijst met behulp van de controle-elementen van de interface. In sommige uitvoeringsvormen identificeert de bezitter tevens een rekening bij een externe financiële instelling voor het ontvangen van eventuele opbrengsten (bijvoorbeeld een kredietkaart-of bankrekening enz.). De bezitter van het ticket kan de geselecteerde tickets en de rekeninginformatie, en eventuele andere configuraties, nakijken en bevestigt. In sommige uitvoeringen leest en bevestigt de ticketbezitter ook van toepassing zijnde voorwaarden en bepalingen. Na het bevestigen worden de aangeduide tickets ter beschikking gesteld voor herverdeling, bijvoorbeeld aan wachtende mensen in een wachtrij.
In sommige uitvoeringsvormen biedt een bezitter van een seizoensticket een of meer tickets die deel uitmaken van een seizoensticketpakket aan aan een specifieke groep mensen, bijvoorbeeld partners, vrienden of familieleden. De bezitter van het ticket gebruikt een gebruikersinrichting om verbinding te maken met server van een tertiaire ticketmarkt en identificeert voor de server een of meer tot het seizoensticket behorende tickets voor herverkoop. De server kan bijvoorbeeld een interface voorleggen waarbij een lijst wordt getoond van tickets waarover de bezitter van het seizoensticket beschikt (bijvoorbeeld een lijst van datums en zitplaatsen van evenementen die opgenomen zijn in het seizoensticket), en de bezitter van het ticket selecteert dan specifieke tickets uit de getoonde lijst met behulp van de controle-elementen van de interface. In sommige uitvoeringsvormen identificeert de bezitter tevens een rekening bij een externe financiële instelling voor het ontvangen van eventuele opbrengsten (bijvoorbeeld een kredietkaart-of bankrekening enz.). De bezitter van het ticket selecteert of identificeert een groep mensen die in aanmerking komen voor het ontvangen van de tickets. In sommige uitvoeringsvormen verschaft de ticketeigenaar contactinformatie (bijvoorbeeld een e-mailadres of nummer van een mobiele telefoon) voor elke in aanmerking komende persoon. De server creëert een verborgen lijst of privélijst waartoe de geïdentificeerde mensen kunnen toetreden. De server creëert een uniform resource locator (URL) voor de privélijst en stuurt die naar de geïdentificeerde mensen met een uitnodiging om tot de wachtrij toe te treden en toegang te nemen tot de tickets. De uitnodiging omvat de URL. De uitnodiging wordt bijvoorbeeld via e-mail, via tekstbericht (aan het mobiele-telefoonnummer) of via een op maat gemaakte applicatie verzonden. In sommige uitvoeringsvormen kan om het even wie met de URL toetreden tot de privéwachtrij. In dergelijke uitvoeringsvormen kunnen mensen die de uitnodiging ontvangen deze doorsturen naar andere vrienden of de URL delen via sociale media. De bezitter van het ticket kan de geselecteerde tickets en de rekeninginformatie, en eventuele andere configuraties, nakijken en bevestigen. In sommige uitvoeringen leest en bevestigt de ticketbezitter ook van toepassing zijnde voorwaarden en bepalingen. Na het bevestigen worden de aangeduide tickets ter beschikking gesteld voor herverdeling via de privéwachtrij. In sommige uitvoeringsvormen kan de ticketbezitter later een ticket verwijderen dat ter beschikking werd gesteld, indien niemand het heeft opgeëist. FIG. 7A-7C zijn voorbeelden van weergaves van een gebruikersinterface voor een voorbeelduitvoeringsvorm. FIG. 7A illustreert een voorbeeldclientinrichting 102 waarop een ticket 702 is afgebeeld voor een evenement dat uitverkocht is. Aan de gebruiker van de clientinrichting 102 wordt een interface voorgelegd die de optie 710 aanbiedt om toe te treden tot de wachtrij. In sommige uitvoeringsvormen kan de gebruiker meerdere tickets nodig hebben, en de geïllustreerde interface voorziet een veld 716 voor het invoeren van het gewenste aantal tickets. FIG. 7B illustreert een voorbeeldclientinrichting 102 waarop een ticket 702 is afgebeeld voor een evenement en om bevestiging wordt gevraagd dat een koper het evenement zal bijwonen. De gebruiker kan bijvoorbeeld de optie 730 voor ‘zal aanwezig zijn’ selecteren om aan te geven dat hij/zij voornemens is om naar het evenement te komen. De gebruiker kan bijvoorbeeld de optie 734 voor ‘zal te laat komen’ selecteren om aan te geven dat hij/zij voornemens is om naar het evenement te komen, maar niet verwacht er te zijn tegen de tijd dat het evenement van start gaat (of een aankomsttijd die de voorkeur krijgt, bijvoorbeeld vijftien minuten vóór het evenement van start gaat). In sommige uitvoeringsvormen genereert het selecteren van de optie 730 ‘zal aanwezig zijn’ of de optie 734 ‘zal te laat komen’ een ‘ik kom’-bericht zoals hierboven beschreven. De gebruiker kan bijvoorbeeld de optie 736 voor ‘zal niet aanwezig zijn’ selecteren. Het selecteren van deze optie kan resulteren in een annulatie van de tickets van de gebruiker. In sommige uitvoeringsvormen, zoals hierboven beschreven onder verwijzing naar FIG. 4, kan de gebruiker de mogelijkheid krijgen om de tickets over te dragen naar een vriend. FIG. 7A illustreert een voorbeeldclientinrichting 102 waarop een menu is afgebeeld voor het selecteren van een vriend 740 voor het ontvangen van het afgebeelde ticket 720. De gebruiker kan een selectievakje of keuzerondje selecteren 744 om de ontvanger te selecteren. Indien de gebruiker over meerdere tickets voor het evenement beschikt, kan de gebruiker een aantal over te dragen tickets selecteren 746. De in FIG. 7A-7C getoonde weergaven zijn voorbeeldweergaven. Andere interfaces vallen binnen het bereik van deze uiteenzetting. FIG. 8 is een blokdiagram van een computersysteem 810 dat geschikt is voor het uitvoeren van de hier beschreven met een computer realiseerbare componenten. De elementen van een computersysteem omvatten doorgaans een processor voor het verrichten van acties in overeenstemming met instructies, en een of meer geheugeninrichtingen voor het opslaan van instructies en gegevens. Het illustratieve computersysteem 800 omvat een of meer processors 850 die via een bus815 in communicatie staan met een of meer netwerkinterfacecontrollers 920 (bijvoorbeeld voor communicatie met een externe netwerkinrichting 824 via een netwerkinterface 822), optionele l/O-interfaces 930 (bijvoorbeeld voor het aangaan van interactie met een gebruiker of beheerder), en geheugen 870. Doorgaans ontvangt een processor 850 instructies en gegevens uit een permanent geheugen (read-only memory) of een vrij toegankelijk geheugen (random-access memory) of beide. De geïllustreerde processor 850 omvat of is rechtstreeks verbonden met bijkomend cachegeheugen 875. Bij sommige toepassingen staan bijkomende andere componenten 880 in communicatie met het computersysteem 810, bijvoorbeeld externe inrichtingen die aangesloten zijn via een universal serial bus (USB). Bij sommige toepassingen ondersteunt de l/O-interface 830 een invoerinrichting en/of een uitvoerinrichting (niet afgebeeld). Bij sommige toepassingen zijn de invoerinrichting en de uitvoerinrichting geïntegreerd in dezelfde hardware, bijvoorbeeld in een aanraakscherm.
Bij sommige toepassingen zijn de in FIG. 1 geïllustreerde clientinrichtingen 102 op soortgelijke wijze geconstrueerd als het computersysteem 810 uit FIG. 8. Een gebruiker gaat bijvoorbeeld een interactie aan met een invoerinrichting als l/O-interface 830, bijvoorbeeld een toetsenbord, muis of aanraakscherm, op een clientinrichting 102 om toegang te nemen tot een interface, bijvoorbeeld een webpagina, via het netwerk 104. De interactie wordt ontvangen bij de netwerkinterface 822 van de clientinrichting, en reacties worden uitgevoerd via een uitvoerinrichting als l/O-interface 830, bijvoorbeeld een display, beeldscherm, aanraakscherm of luidsprekers voor weergave aan de gebruiker.
Bij sommige toepassingen zijn een of meer van de in FIG. 1 geïllustreerde servers en markten op soortgelijke wijze geconstrueerd als het computersysteem 810 uit FIG. 8. In sommige uitvoeringen kan een server opgebouwd zijn uit meerdere computersystemen 810. In sommige uitvoeringen kan een server een virtuele server zijn, bijvoorbeeld een cloudserver. Een server kan zijn opgebouwd uit meerdere computersystemen 810 die een locatie delen of die over meerdere locaties zijn verspreid. De meerdere computersystemen 810 die een server vormen kunnen in communicatie staan via het voor een gebruiker toegankelijke netwerk 104 (dat meerdere netwerkinrichtingen 824 kan omvatten).
De processor 850 kan om het even welke logische schakeling zijn die instructies verwerkt, bijvoorbeeld instructies die zijn opgehaald uit het geheugen 870 of cachegeheugen 875. In veel uitvoeringsvormen is de processor 850 een microprocessoreenheid, zoals de modellen die worden vervaardigd door Intel Corporation in Mountain View, California; de modellen die worden vervaardigd door Motorola Corporation in Schaumburg, Illinois; de modellen die worden vervaardigd door Transmeta Corporation in Santa Clara, California; de RS/6000-processor, de modellen die worden vervaardigd door International Business Machines in White Plains, New York; of de modellen die worden vervaardigd door Advanced Micro Devices in Sunnyvale, California. De computerinrichting 810 kan gebaseerd zijn op om het even welke van deze processoren, of om het even welk andere processor die in staat is om te functioneren zoals hier beschreven. De processor 850 kan een processor zijn met één kern of met meerdere kernen. De processor 850 kan meerdere processoren zijn.
Bijkomende interfaces 880 maken aansluiting van bijkomende randapparatuur op het computersysteem 810 mogelijk. De randapparaten kunnen fysiek worden aangesloten, bijvoorbeeld via FireWire of Universal Serial Bus (USB), of draadloos, bijvoorbeeld via Bluetooth. Voorbeelden van randapparatuur zijn toetsenborden, aanwijsapparaten, weergaveapparaten, brailletoestellen, audioapparaten, hubs, printers, medialeesapparaten, opslagapparaten, hardwareversnellers, geluidsprocessors, grafische processors, antennes, signaalontvangers, sensoren, meetinrichtingen en gegevensconversie-inrichtingen. In sommige toepassingen omvatten de randapparaten een netwerkinterface en worden ze aangesloten op het computersysteem 810 via de netwerkinterface 822. Een printer kan bijvoorbeeld een via een netwerk toegankelijke printer zijn.
De computerinrichting 810 kan een netwerkinterface 822 omvatten om te koppelen aan het netwerk 104 via diverse aansluitingen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, standaardtelefoonlijnen, LAN- of WANverbindingen (bijvoorbeeld 802.11, T1, T3, 56kb, X.25, SNA, DECNET), breedbandverbindingen (bijvoorbeeld ISDN, Frame Relay, ATM, Gigabit Ethernet, Ethernet-over-SONET), draadloze verbindingen, of een combinatie van om het even welke of alle van de hier genoemde technieken. Verbindingen kunnen tot stand worden gebracht met behulp van diverse communicatieprotocollen (bijvoorbeeld TCP/IP, IPX, SPX, NetBIOS, Ethernet, ARCNET, SONET, SDH, Fiber Distributed Data Interface (FDDI), RS232, IEEE 802.11, IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, CDMA, GSM, WiMax en directe asynchrone verbindingen). De interface 822 kan een antenne en/of een radiozender en -ontvanger omvatten.
De computerinrichtingen werken doorgaans onder controle van besturingssystemen die instaan voor het plannen van taken en toegang tot systeembronnen. De computerinrichting kan werken met om het even welk besturingssysteem, zoals om het even welke van de versies van de Microsoft Windows-besturingssystemen, de verschillende uitgaves van de Unix- en Linux-besturingssystemen, om het even welke versie van het MAC/OS voor Macintosh-computers, om het even welk ingebed besturingssysteem, om het even welk realtime-besturingssysteem, om het even welk ‘open source’-besturingssysteem, om het even welk bedrijfseigen besturingssysteem, om het even welk besturingssysteem voor mobiele computerinrichtingen (bijvoorbeeld
Android of iOS), of om het even welk ander besturingssysteem dat in staat is om te functioneren op de computerinrichting en de hier beschreven bewerkingen uit te voeren. Typische besturingssystemen omvatten, maar zijn niet beperkt tot: Windows 3.x, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows NT 3.51, Windows NT 4.0, Windows CE, Windows MOBILE, Windows XP, en Windows Vista, die alle worden vervaardigd door Microsoft Corporation uit Redmond, Washington; MAC OS, vervaardigd door Apple Computer uit Cupertino, California; OS/2, vervaardigd door International Business Machines uit Armonk, New York; en Linux, een gratis verkrijgbaar besturingssysteem dat wordt verdeeld door Caldera Corp. uit Salt Lake City, Utah, of om het even welke andere soort en/of vorm van een Unix-besturingssysteem, onder andere.
Het computersysteem kan om het even welk(e) werkstation, telefoon, desktopcomputer of notebookcomputer, server, handcomputer, mobiele telefoon of andere draagbare telecommunicatie-inrichting, media-afspeelapparaat, spelsysteem, mobiele computerinrichting, of om het even welke andere soort en/of vorm van computer-, telecommunicatie- of media-inrichting die in staat is om te communiceren. Het computersysteem heeft voldoende processorkracht en geheugencapaciteit om de hier beschreven bewerkingen uit te voeren. Het computersysteem kan bijvoorbeeld een toestel omvatten van de toestelfamilies iWatch, iPod, iPad of iPhone die worden vervaardigd door Apple Computer uit Cupertino, California; een toestel van het type Playstation 2, Playstation 3 of Playstation Portable (PSP), vervaardigd door Sony Corporation uit Tokyo, Japan, een toestel van het type Nintendo DS, Nintendo Gameboy, Nintendo Gameboy Advanced of Nintendo Revolution, vervaardigd door NintentoCo., Ltd., uit Kyoto, Japan, of een toestel van het type Xbox of Xbox 360, vervaardigd door Microsoft Corporation uit Redmond, Washington.
In sommige uitvoeringsvormen is de computerinrichting een digitale audiospeler. In een van deze uitvoeringsvormen is de computerinrichting een digitale audiospeler zoals de Apple-toestellen uit de assortimenten iPod, iPod Touch, iPod Nano en Ipod Shuffle, vervaardigd door Apple Computer uit Cupertino, California. In een andere van deze uitvoeringsvormen kan de digitale audiospeler functioneren als een draagbare mediaspeler en als een massaopslaginrichting. In andere uitvoeringsvormen is de computerinrichting een digitale audiospeler zoals de mp3-spelers van het model DigitalAudioPlayer Select, vervaardigd door Samsung Electronics America, uit Ridgefield Park, NJ, of de Motorola m500 of m25 Digital Audio Players, vervaardigd door Motorola Ine. uit Schaumburg, IL. In nog andere uitvoeringsvormen is de computerinrichting een draagbare mediaspeler zoals de Zen Vision W, de reeks Zen Vision, de toestellen van het model Zen Portable Media Center, of de mp3-spelers uit het assortiment Digital mp3, vervaardigd door Creative Technologies Ltd. In nog andere uitvoeringsvormen is de computerinrichting een draagbare mediaspeler of digitale audiospeler die bestandsformaten ondersteunt waaronder, maar niet beperkt tot, de audiobestandsformaten mp3, wav, m4a/aac, wma Protected aac, aiff, Audible audiobook, Apple lossless, en de Videobestandsformaten .mov, ,m4v en ,mp4 MPEG-4 (H.264/MPEG-4 AVC).
Voorbeelden
De volgende voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie en geenszins als beperkend voor de in dit document beschreven uitvindingen. In dit deel worden gebruikersverslagen en voorbeeldscenario’s gepresenteerd over hoe mensen de uiteengezette systemen en werkwijzen kunnen ervaren.
In één voorbeeld downloadt en installeert een gebruiker een applicatie op een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Wanneer de applicatie voor het eerst wordt geopend worden er twee knoppen getoond: ‘in het bezit van een ticket’ en ‘op zoek naar een ticket’. De gebruiker kan ‘in het bezit van een ticket’ selecteren om aan te geven dat de gebruiker over een of meer tickets voor een evenement beschikt. Na het selecteren van ‘in het bezit van een ticket’ wordt de gebruiker naar een ‘ik kom’-pagina geleid waar de gebruiker een voornemen om het evenement bij te wonen kan bevestigen, of de ticketbeheerder ervan op de hoogte kan brengen dat de gebruiker niet voornemens is het evenement bij te wonen. Als alternatief kan de gebruiker de optie ‘op zoek naar een ticket’ selecteren om toe te treden tot een wachtrij en te wachten op vrijgegeven of geannuleerde tickets. In sommige uitvoeringen toont de applicatie deze twee opties alvorens de gebruiker of een evenement waarin de gebruiker geïnteresseerd is te identificeren. Wanneer de gebruiker ‘in het bezit van een ticket’ selecteert, kan de gebruiker worden verzocht om het evenement te identificeren, bijvoorbeeld door het ticket te scannen of een ticketserienummer in te voeren. Wanneer de gebruiker ‘op zoek naar een ticket’ selecteert, kan de gebruiker worden verzocht om details in te voeren van het evenement dat de gebruiker wenst bij te wonen. Indien voor het evenement tickets beschikbaar zijn, kan de gebruiker naar een aankoopinterface worden geleid. Indien voor het evenement geen tickets beschikbaar zijn, kan de gebruiker de kans worden geboden om toe te treden tot de wacht rij en kan de gebruiker worden gevraagd om bank- of kredietkaartinformatie. In sommige uitvoeringsvormen wordt een blokkering geplaatst op de kredietkaart van de gebruiker voor het aan een ticketoverdracht verbonden transactiebedrag.
In sommige uitvoeringsvormen begint de gebruiker met de interacties met de gebruikersinterface alvorens een inlog-legitimatiebewijs op te geven. De gebruiker kan reeds een account hebben bij de ticketbeheerder, dat geassocieerd kan zijn met de clientinrichting van de gebruiker. De gebruiker kan worden verzocht om een account te creëren wanneer de gebruiker een beslissingspunt bereikt waarvoor identificatie van de gebruiker vereist is. Een account kan geassocieerd zijn met identificatie-informatie voor de gebruiker (bijvoorbeeld naam, adres enz.), contactinformatie voor de gebruiker (bijvoorbeeld e-mailadres, telefoonnummer of mobiel telefoonnummer), en facturatie-informatie (bijvoorbeeld kredietkaartnummer en vervaldatum). De gebruiker kan gevraagd worden de registratie-informatie te verifiëren.
In sommige uitvoeringsvormen wordt, wanneer de gebruiker de applicatie opent, een lijst aan de gebruiker getoond met ophanden zijnde evenementen waarvoor de gebruiker reeds tickets heeft gekocht/geregistreerd/aangevraagd, als bezitter van een ticket of op zoek naar een ticket.
In sommige uitvoeringsvormen wordt de gebruiker naar een portaal geleid met een pagina met drie knoppen: ‘ik ben nieuw en in het bezit van een ticket’, ‘ik ben nieuw en op zoek naar een ticket’ en ‘reeds geregistreerd?’. De eerste twee vertonen het hierboven beschreven gedrag. De optie ‘reeds geregistreerd?’ leidt de gebruiker naar een inlogpagina met links ‘aanmelden’ en ‘wachtwoord vergeten’. In sommige uitvoeringsvormen maken webbrowsercookies het mogelijk dat de clientinrichting van de gebruiker wordt geassocieerd met de inloggegevens en wordt de gebruikerssessie indien mogelijk onmiddellijk geopend, zonder wachtwoord. Wanneer de gebruiker inlogt wordt de gebruiker naar een pagina geleid met een lijst met ophanden zijnde evenementen waarvoor de gebruiker tickets heeft of op tickets wacht in de wachtrij. In sommige uitvoeringsvormen wordt aan de gebruiker een lijst getoond met ophanden zijnde evenementen in de nabijheid van de gebruiker, of evenementen die lijken op evenementen die de gebruiker in het verleden heeft bijgewoond.
Wanneer het evenement van start gaat, worden de bezitters van tickets die hun ticket hebben geregistreerd en nog niet zijn gearriveerd of vooraf hebben ingecheckt, ervan op de hoogte gebracht dat hun tickets zullen worden geschrapt op een specifiek tijdstip tenzij ze de ‘ik kom’-optie activeren. In sommige uitvoeringsvormen wordt de gebruiker de optie voorgelegd om het ‘ik kom’-bericht in te dienen via de op maat gemaakte applicatie, via een website, door het sturen van een SMS-bericht met een specifieke code naar een specifiek nummer, of door het opbellen van een telefoonnummer en het aangaan van een interactie met een telefonist(e) of een telefoon-gebruikersinterface (TUI).
In sommige uitvoeringsvormen ontvangt een gebruiker van wie de tickets zijn geannuleerd een uitnodiging voor een secundair etablissement in de nabijheid van het hoofdetablissement. Het secundaire etablissement kan uitgerust zijn met een televisie- of projectieweergave van het evenement en kan bijkomende attracties omvatten om het bijwonen van het hoofdevenement te simuleren. In sommige uitvoeringsvormen worden aanwezigen in een secundair etablissement in een wachtrij geplaatst voor het ontvangen van pasjes voor het hoofdevenement. In sommige uitvoeringsvormen kunnen aanwezigen in een secundair etablissement nadat het evenement van start is gegaan pasjes ontvangen met een korting, of gratis.
In sommige uitvoeringsvormen is het mogelijk dat de gebruiker probeert zijn voornemen om aanwezig te zijn te bevestigen vóór een aanvaardbare datum. Er kan bijvoorbeeld van gebruikers worden geëist dat ze een voornemen om aanwezig te zijn niet vroeger bevestigen dat één week voor het evenement, of de dag van het evenement. Indien het aanvaardbare tijdstip nog niet is aangebroken kan de gebruiker feedback ontvangen betreffende het evenement en een melding dat een voornemen om aanwezig te zijn niet werd bevestigd.
In sommige uitvoeringsvormen is het mogelijk dat een gebruiker in de wachtrij verzoekt om uit de wachtrij te worden verwijderd. Een gebruiker kan bijvoorbeeld niet langer in staat zijn om het evenement bij te wonen. In sommige uitvoeringsvormen wordt een gebruiker die de wachtrij verlaat zonder een ticket te ontvangen niets in rekening gebracht. In sommige uitvoeringsvormen wordt een gebruiker een klein bedrag aan administratiekosten aangerekend om toe te treden tot de wachtrij, en wordt dit bedrag niet terugbetaald, maar worden tickets die de gebruiker niet heeft ontvangen de gebruiker niet aangerekend.
In sommige uitvoeringsvormen ontvangt een gebruiker van wie een ticket is geannuleerd en vervolgens opnieuw verkocht een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de oorspronkelijke ticketprijs. Een gebruiker bepaalt bijvoorbeeld dat ze niet in staat is een evenement bij te wonen en dient een ‘ik kom niet’-bericht in zoals hierboven beschreven. Het ticket wordt dan verkocht aan een andere gebruiker, bijvoorbeeld een gebruiker in de wachtrij. De oorspronkelijke bezitster van het ticket ontvangt dan een zeker bedrag als terugbetaling. Het terugbetaalde bedrag kan de oorspronkelijke ticketprijs zijn, met of zonder bijbehorende transactiekosten. Het terugbetaalde bedrag kan hoger zijn dan de oorspronkelijke ticketprijs, bijvoorbeeld indien het ticket werd verkocht voor een hoger bedrag dan de oorspronkelijke ticketaankoopprijs. Het terugbetaalde bedrag kan lager zijn dan de oorspronkelijke ticketprijs, bijvoorbeeld indien het ticket werd verkocht voor een lager bedrag dan de oorspronkelijke ticketaankoopprijs.
In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker die in een wachtrij wordt geplaatst een bereik opgeven voor het gewenste aantal tickets en/of de prijs die de gebruiker bereid is te betalen. In sommige van dergelijke uitvoeringsvormen kan de gebruiker een prijs invoeren die hoger is dan de oorspronkelijke ticketaankoopprijs. In sommige uitvoeringsvormen kan, indien een gebruiker bereid is een hogere prijs te betalen, deze gebruiker voorrang krijgen in de wachtrij. De gebruiker wordt nooit meer aangerekend dan de gebruiker aangeeft te willen betalen. In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker aangeven niet bereid te zijn de volle prijs te betalen en kan het ticket aan de gebruiker worden verkocht aan de prijs met korting, indien dit nodig is om het etablissement te vullen. Dat wil zeggen, in sommige uitvoeringsvormen kan een organisator van een evenement prioriteit geven aan het vullen van het etablissement boven het aanrekenen van de volledige ticketprijs.
In sommige uitvoeringsvormen geldt dat wanneer een gebruiker in een wachtrij voor tickets wordt geplaatst, de gebruiker een indicatie kan ontvangen van waar de gebruiker zich bevindt in de wachtrij en hoe groot de kans is dat de gebruiker tickets zal ontvangen. In sommige uitvoeringsvormen ontvangt de gebruiker een indicatie van hoe groot de kans is dat de gebruiker tickets zal ontvangen vóór een starttijdstip van het evenement en/of hoe groot de kans is dat de gebruiker gebruiker tickets zal ontvangen na het starttijdstip van het evenement.
In sommige uitvoeringsvormen wordt de kans dat een gebruiker in de wachtrij een ticket zal ontvangen als volgt bepaald. De ticketbeheerder is geconfigureerd met een geschiedenis van voorafgaande evenementen, op basis waarvan een waarde voor verwachte beschikbare zitplaatsen wordt berekend. In sommige uitvoeringsvormen is de waarde voor verwachte beschikbare zitplaatsen bijvoorbeeld een percentage (bijvoorbeeld 50%) van het gemiddelde aantal lege zitplaatsen bij voorbije soortgelijke evenementen in de geschiedenis. Een soortgelijk evenement kan een evenement zijn van hetzelfde type (bijvoorbeeld sport, concert, theater enz.), in hetzelfde etablissement (of een etablissement van een soortgelijke omvang, op een soortgelijke locatie, of beide), op hetzelfde moment van het jaar of dezelfde dag van de week. Het aantal mensen in de wachtrij onder de waarde voor verwachte beschikbare zitplaatsen (of iets minder, bijvoorbeeld 95% van de waarde voor verwachte beschikbare zitplaatsen) ontvangt een indicatie dat ze een grote kans maken op het verkrijgen van toegang tot het evenement. De overige mensen in de wachtrij ontvangen een indicatie dat ze minder kans maken op het verkrijgen van toegang tot het evenement. In sommige uitvoeringsvormen zijn de indicaties kleuren, bijvoorbeeld groen voor zeer waarschijnlijk, geel voor waarschijnlijk (bijvoorbeeld binnen 120% van de waarde voor verwachte beschikbare zitplaatsen, maar niet groen) en rood voor ‘onwaarschijnlijk’ (bijvoorbeeld verder naar achteren in de wachtrij dan groen of rood.
In sommige uitvoeringsvormen kan iemand die op zoek is naar een ticket een lijst met ophanden zijnde evenementen zien, waarbij elk evenement wordt getoond met een indicatie voor de respectieve wachtrij. In sommige uitvoeringsvormen is de lijst een lijst met evenementen waarvoor de gebruiker tot de wachtrij is toegetreden. In sommige uitvoeringsvormen is de lijst een lijst met evenementen waarin de gebruiker geïnteresseerd zou kunnen zijn. In sommige uitvoeringsvormen wordt een gebruiker in een wachtrij de optie geboden om zich terug te trekken uit de wachtrij.
In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker met een grote kans op het bemachtigen van een ticket een andere ervaring hebben dan een gebruiker met een kleine kans op het bemachtigen van een ticket. Indien de waarschijnlijkheid boven een drempelwaarde ligt kan het systeem bijvoorbeeld bepalen dat de gebruiker waarschijnlijk aan een ticket zal geraken en zal het bijkomende voorzieningen bieden om dat proces vlot te doen verlopen. Indien de waarschijnlijkheid onder de drempelwaarde ligt, kan het systeem bepalen dat de gebruiker niet aan een ticket zal geraken, en alternatieve opties identificeren om de gebruiker aan te spreken. Een gebruiker die er niet in slaagt om een ticket te bemachtigen voor een evenement dat een optreden omvat van een specifieke artiest zou, bijvoorbeeld, een fan of die specifieke artiest kunnen zijn, en is misschien geïnteresseerd in het bemachtigen van tickets voor andere evenementen die optredens van de specifieke artiest omvatten. Het systeem kan de gebruiker vroegtijdig toegang verschaffen tot tickets voor een later evenement als troost voor het niet kunnen bemachtigen van tickets voor het eerste evenement.
In sommige uitvoeringsvormen wordt aan een gebruiker in een wachtrij die een grote (of redelijke) kans maakt op het ontvangen van een ticket een melding gestuurd (via de applicatie, via e-mail, via SMS-bericht, en/of via een geautomatiseerde telefoonoproep) met de boodschap dat zijn of haar positie in de wachtrij een goede kans biedt op het verkrijgen van een ticket, en dat de gebruiker die mogelijkheid nu best kan veiligstellen door het verschaffen van facturatiegegevens (bijvoorbeeld kredietkaart- of PayPal-gegevens) voor gebruik bij het aankopen van een ticket zodra er voor deze gebruiker een beschikbaar is. Met de verschafte facturatiegegevens kan een blokkering worden geplaatst. De gebruiker wordt gewaarschuwd dat hij of zij na bevestiging de wachtrij niet meer zal kunnen verlaten, en dat het ticket zal worden aangekocht zodra het beschikbaar wordt, zonder mogelijkheid om het te weigeren. Indien de gebruiker op zoek naar een ticket weigert te bevestigen (of niet antwoordt na een of meer pogingen die de bevestigingsperiode bestrijken) wordt de gebruiker uit de wachtrij verwijderd (of naar een lagere positie in de wachtrij gedegradeerd). In sommige uitvoeringsvormen ontvangt de gebruiker een bevestigings-e-mail of-melding.
In sommige uitvoeringsvormen wordt een gebruiker (iemand ‘op zoek naar een ticket’) aan wie een ticket wordt toegekend, ervan op de hoogte gebracht op zijn/haar smartphone (en via SMS of e-mail, naargelang van de in een profielinstelling opgeslagen voorkeuren van de gebruiker) dat het ticket voor hem/haar beschikbaar is in de applicatie. In sommige uitvoeringen wordt het ticket weergegeven met een streepjescode of QR-code die aan de entree van het etablissement kan worden gescand. In sommige uitvoeringen wordt aan de gebruiker een beeld of document ge-e-maild met daarin belichaamd het ticket. In sommige uitvoeringen kan de gebruiker het ticketbeeid of-document afdrukken.
In sommige uitvoeringsvormen wordt een gebruiker die geen ticket ontving voor een evenement, ervan op de hoogte gebracht dat er geen tickets beschikbaar zijn. In sommige uitvoeringsvormen wordt de gebruiker uitgenodigd naar een secundair etablissement. In sommige uitvoeringsvormen is het secundaire etablissement een aanvulling op het etablissement van het hoofdevenement. Het aanvullende etablissement kan bijvoorbeeld een nabije ruimte zijn waar een videovertoning van het evenement wordt georganiseerd.
Indien een persoon in het aanvullende etablissement erin slaagt om een ticket te bemachtigen voor het primaire etablissement, maakt de nabijheid het gemakkelijker om snel het primaire etablissement te bereiken. In sommige uitvoeringsvormen is het secundaire etablissement voor een ander evenement op een ander tijdstip, al dan niet met een of meer artiesten van het primaire evenement.
In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker in een wachtrij aanbiedingen ontvangen die te maken hebben met het evenement. Een gebruiker in een wachtrij voor het bijwonen van een evenement dat een optreden van een bepaalde artiest omvat kan bijvoorbeeld aanbiedingen ontvangen om andere optredens van die bepaalde artiest bij te wonen, aanbiedingen om optredens bij te wonen van artisten die lijken op die bepaalde artiest, aanbiedingen om media met die bepaalde artiest te kopen, aanbiedingen om toe te treden tot een mailinglijst, of aanbiedingen om kledij, tassen, of andere souvenirs te kopen betreffende die bepaalde artiest. In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker in een wachtrij een coupon ontvangen voor vroegtijdige toegang tot tickets voor een ander evenement, bijvoorbeeld een toekomstige editie van het evenement.
In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker toetreden tot een wachtrij voor het ontvangen van beperkt verkrijgbare artikelen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld aanbieden om teveel geproduceerde artikelen te leveren aan gebruikers die zich in een wachtrij bevinden. Het bedrijf weet mogelijk niet hoeveel teveel geproduceerde exemplaren van het artikel beschikbaar zullen zijn wanneer gebruikers toetreden tot de wachtrij, maar kan een voorspelling verschaffen zodanig dat gebruikers die tot de wachtrij toetreden onder de voorspelde drempel een indicatie kunnen ontvangen van een hoge waarschijnlijkheid dat ze het artikel zullen ontvangen, terwijl gebruikers die tot de wachtrij toetreden boven de voorspelde drempel een indicatie kunnen ontvangen van een lage waarschijnlijkheid dat ze het artikel zullen ontvangen. In sommige uitvoeringsvormen kan de voorspelling worden bijgewerkt. Wanneer de voorspelling wordt bijgewerkt kunnen gebruikers een bijgewerkte indicatie ontvangen betreffende hun respectieve kansen. In sommige uitvoeringsvormen zijn de teveel geproduceerde artikelen artikelen voor de kleinhandel, artikelen met beperkte oplage, weggeefartikelen, geschenkartikelen, in de tijd beperkte artikelen, of bedrijfshuisstijlartikelen.
In sommige uitvoeringsvormen kunnen gebruikers toetreden tot een wachtrij voor het bemachtigen van een reservatie voor een hotel, restaurant, transportmiddel (vliegtuig, trein, bus, ferry enz.) of huurvoertuig. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een kamer in een hotel aanvragen die aan bepaalde criteria voldoet (bijvoorbeeld met twee bedden). Indien de reservatie-aanvraag niet kan worden ingewilligd kan de gebruiker in een wachtrij worden geplaatst voor het geval dat een reservatie wordt geannuleerd, waardoor een geschikte kamer beschikbaar wordt. In sommige van dergelijke uitvoeringsvormen kan een gebruiker in de wachtrij aanbiedingen ontvangen om een alternatieve reservatie te aanvaarden. Een gebruiker die wacht op een kamer met twee bedden kan bijvoorbeeld een aanbieding ontvangen voor twee kamers met elk één bed, aan dezelfde of een vergelijkbare prijs. Bij wijze van ander voorbeeld kan een gebruiker die wacht op een kamer in een eerste hotel een aanbieding ontvangen voor een vergelijkbare kamer in een nabijgelegen hotel.
In sommige uitvoeringsvormen kan een organisator van een evenement tickets verdelen via meerdere kanalen. Een sponsor van een evenement kan bijvoorbeeld een pakket tickets ontvangen voor verdeling los van andere tickets voor het evenement. Een sponsor kan dan mensen uitnodigen om toe te treden tot een wachtrij voor het ontvangen van de aan de sponsor toegekende tickets, ongeacht of het evenement is uitverkocht of niet. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een vak sponsoren bij een concert en een giveaway organiseren voor tickets voor zitplaatsen in dat vak. Mensen vragen tickets aan in het gesponsorde vak en worden in een wachtrij geplaatst met een zekere kans op het ontvangen van de tickets. Bij wijze van ander voorbeeld kan een bedrijf tickets ter beschikking stellen aan werknemers door een privéwachtrij in te richten voor werknemers.
In sommige uitvoeringsvormen kan een gebruiker tickets aanvragen voor een evenement vóór tickets voor het evenement beschikbaar zijn gemaakt voor het publiek. De organisator van het evenement kan dan een gegeven aantal tickets verdelen via de wachtrij. Een organisator van een evenement kan hieraan de voorkeur geven aangezien de wachtrij blijk geeft van een zekere vraag voor het evenement. Mensen die bereid zijn toe te treden tot de wachtrij kunnen een beloning ontvangen, zoals een verlaagde kostprijs voor de tickets, voorkeurszitplaatsen voor het evenement, of bijkomend materiaal zoals t-shirts, tassen, of hoofddeksels waarop het evenement wordt geadverteerd.
Het dient duidelijk te zijn dat de hierboven beschreven systemen meerdere van om het even welke of elk van deze componenten kunnen verschaffen, en dat deze componenten kunnen worden verschaft op een op zichzelf staand toestel of, in sommige uitvoeringsvormen, meerdere toestellen in een verspreid systeem. De hierboven beschreven systemen en werkwijzen kunnen worden verwezenlijkt in de vorm van een werkwijze, apparaat of productieartikel met behulp van programmeer- of fabricagetechnieken voor het produceren van software, firmware, hardware of om het even welke combinatie daarvan. Bovendien kunnen de hierboven beschreven systemen en werkwijzen worden verschaft als een of meer door een computer leesbare programma’s, belichaamd op of in een of meer productieartikelen. De term ‘productieartikel’ zoals die hier wordt gebruikt, is bedoeld als behelzend code of logica die toegankelijk is vanaf en ingebed is in een of meer door een computer leesbare inrichtingen, firmware, programmeerbare logica, geheugeninrichtingen (bijvoorbeeld EEPROM’s, ROM’s, PROM’s, RAM’s, SRAM’s enz.), hardware (bijvoorbeeld chip met geïntegreerd circuit, Field Programmable Gate Array (FPGA), Application Specific Integrated Circuit (ASIC) enz.), elektronische inrichtingen, een door een computer leesbare niet-vluchtige opslageenheid (bijvoorbeeld cd-rom, floppy disk, harde schijf enz.). Het productieartikel kan toegankelijk zijn vanaf een bestandsserver, waarbij toegang wordt geboden tot de door een computer leesbare programma’s via een netwerkcommunicatielijn, draadloze communicatiemedia, signalen die zich door de ruimte voortplanten, radiogolven, infrarode signalen enz. Het productieartikel kan een flashgeheugenkaart of magnetische band zijn. Het productieartikel omvat zowel hardware-logica als software of programmeerbare code, ingebed in een door een computer leesbaar medium, die wordt uitgevoerd door een processor. In het algemeen kunnen de door een computer leesbare programma’s worden uitgevoerd in om het even welke programmeertaal, zoals LISP, PERL, C, C++, C#, PROLOG, of in om het even welke byte-codetaal zoals JAVA. De softwareprogramma’s kunnen als objectcode opgeslagen zijn in een of meer productieartikelen.
Nu bepaalde uitvoeringsvormen zijn beschreven zal het voor de vakman duidelijk zijn dat andere uitvoeringsvormen kunnen worden gebruikt waarin de concepten van de uiteenzetting zijn verwerkt. Daarom dient de uiteenzetting niet beperkt te worden tot bepaalde uitvoeringsvormen, maar wordt ze slechts beperkt door de geest en reikwijdte van de volgende conclusies.

Claims (42)

  1. Conclusies
    1. Een werkwijze, omvattende: het bepalen, op basis van een rechtendatabase waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, dat een eerste recht is toegekend aan een eerste partij; het door een server ontvangen, vanaf een clientinrichting die door een tweede partij wordt gecontroleerd, van een aanvraag die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het opnieuw toekennen van het eerste recht van de eerste partij aan een tweede partij (202); het berekenen, door de server, van een waarschijnlijkheid dat de aanvraag zal worden ingewilligd (204); het aan de clientinrichting verschaffen van een indicatie van de berekende waarschijnlijkheid (206); en het registreren, in een aanvraagdatabase waarin informatie over het aanvragen van rechten wordt opgeslagen, van een referentie van de aanvraag.
  2. 2. De werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het eerste recht een of meer omvat van: een recht van toegang tot een etablissement waar een evenement plaatsvindt; een recht om een evenement bij te wonen; een recht om een ruimte met gecontroleerde toegang te betreden; een recht om een auto op een parkeerterrein te parkeren; een recht om een of meer gespecificeerde zitplaatsen te gebruiken gedurende een beperkte tijdsperiode; een recht om bijkomende rechten te verkrijgen; een recht om een artikel te ontvangen; en/of een recht om een gespecificeerde aankoop te doen.
  3. 3. De werkwijze volgens conclusie 1 of 2, omvattende: het toevoegen, als reactie op het ontvangen van de aanvraag, van een identificator voor de tweede partij aan een wachtrij, op een positie in de wachtrij (208); en het berekenen van de waarschijnlijkheid, ten minste op basis van de positie in de wachtrij.
  4. 4. De werkwijze volgens om het even welke van de voorgaande conclusies, omvattende het van de clientinrichting ontvangen van een bevestiging dat de tweede partij voornemens is om het eerste recht uit te oefenen.
  5. 5. De werkwijze volgens conclusie 4, omvattende het toekennen, als reactie op het ontvangen van de bevestiging, van een tweede recht aan de tweede partij, waarbij het tweede recht een of meer omvat van een recht van toegang tot een aanvullend etablissement, een recht om bijkomende rechten te verkrijgen, een recht om een artikel te ontvangen, een recht om een gespecificeerde aankoop te doen, en een troostrecht dat is verbonden aan de voorwaarde dat de aanvraag niet wordt ingewilligd.
  6. 6. De werkwijze volgens om het even welke van de voorgaande conclusies, omvattende: het bepalen, na het registreren van de referentie van de aanvraag, dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven (412); het bijwerken van de rechtendatabase om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij; het ervan op de hoogte brengen van de eerste partij, als reactie op het met succes bijwerken van de rechtendatabase, dat het eerste recht is ingetrokken; en het ervan op de hoogte brengen van de tweede partij, als reactie op het met succes bijwerken van de rechtendatabase, dat het eerste recht is toegekend aan de tweede partij.
  7. 7. De werkwijze volgens conclusie 6, waarbij het eerste recht aan de eerste partij wordt toegekend in de vorm van een ticket, waarbij de werkwijze het ongeldig maken van het ticket omvat.
  8. 8. De werkwijze volgens conclusie 6 of conclusie 7, waarbij het bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven omvat: het van de eerste partij ontvangen van een uitdrukkelijke indicatie dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven (412).
  9. 9. De werkwijze volgens conclusie 6, 7 of 8, waarbij het bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven omvat: het naar de eerste partij sturen van een verzoek om bevestiging dat de eerste partij het eerste recht tegen een gespecificeerd tijdstip zal uitoefenen (640); en het bepalen dat de eerste partij na het verstrijken van het gespecificeerde tijdstip het eerste recht nog niet heeft uitgeoefend (646).
  10. 10. De werkwijze volgens conclusie 9, waarbij het eerste recht een toegangsrecht tot een evenement met een evenementstarttijdstip omvat, en het gespecificeerde tijdstip op of na het starttijdstip van het evenement ligt.
  11. 11. De werkwijze volgens conclusie 9 of 10, waarbij het eerste recht een toegangsrecht omvat tot een evenement met een tijdstip voor vroegste toegang en een daaropvolgend evenementstarttijdstip, en het gespecificeerde tijdstip tussen het tijdstip voor vroegste toegang en het starttijdstip van het evenement ligt.
  12. 12. De werkwijze voor om het even welke van de conclusies 6-11, omvattende: het bepalen dat de berekende waarschijnlijkheid boven een drempelwaarde ligt; het verzoeken, als reactie op het bepalen dat de berekende waarschijnlijkheid boven een drempelwaarde ligt, dat de tweede partij een machtiging verschaft voor het uitvoeren van een financiële transactie bij selectie om het eerste recht te ontvangen; en het uitvoeren van de financiële transactie vóór het bijwerken van de rechtendatabase om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij.
  13. 13. De werkwijze volgens om het even welke van de conclusies 6-12, waarbij het op de hoogte brengen van de eerste partij een of meer omvat van: het opbellen van een met de eerste partij geassocieerd telefoonnummer en het afspelen van een vooraf opgenomen boodschap; het sturen van een elektronisch bericht naar een met de eerste partij geassocieerd e-mailadres; het sturen van een tekstbericht naar een met de eerste partij geassocieerd telefoonnummer; en het sturen van een meldingsgebeurtenis naar een applicatie die wordt uitgevoerd op een door de eerste partij gecontroleerde clientinrichting.
  14. 14. De werkwijze volgens om het even welke van de conclusies 6-13, waarbij het bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven het van de eerste partij ontvangen omvat van een overdrachtsverzoek om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij.
  15. 15. De werkwijze volgens om het even welke van de conclusies 6-14, waarbij het bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven het van de eerste partij ontvangen omvat van een overdrachtsverzoek om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan een gespecificeerde groep mensen, met inbegrip van de tweede partij.
  16. 16. De werkwijze volgens om het even welke van de conclusies 6-15, waarbij het op de hoogte brengen van de tweede partij het verzenden omvat van ticketinformatie naar de clientinrichting (102) die wordt gecontroleerd door de tweede partij.
  17. 17. De werkwijze volgens conclusie 16, waarbij het eerste recht een recht van toegang tot het etablissement omvat, waarbij de werkwijze het aanvaarden omvat van het presenteren van de ticketinformatie vanaf de clientinrichting bij een toegangspunt voor het etablissement.
  18. 18. Een systeem, omvattende: een computerprocessor die is geconfigureerd voor netwerkcommunicatie; een of meer geheugenelementen die toegankelijk zijn voor de computerprocessor, waarbij in de geheugenelementen een rechtendatabase met informatie over het toekennen van rechten is opgeslagen, evenals een aanvraagdatabase waarin informatie over het aanvragen van rechten is opgeslagen; en een voor een computer toegankelijk geheugen waarin instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om: op basis van de database waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, te bepalen dat een eerste recht is toegekend aan een eerste partij; van een door een tweede partij gecontroleerde clientinrichting een aanvraag te ontvangen die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het opnieuw toekennen van het eerste recht van de eerste partij aan de tweede partij; een waarschijnlijkheid dat de aanvraag zal worden ingewilligd te berekenen; aan de clientinrichting een indicatie van de berekende waarschijnlijkheid te verschaffen; en in de aanvraagdatabase een referentie van de aanvraag te registreren.
  19. 19. Het systeem volgens conclusie 18, waarbij het eerste recht een of meer omvat van: een recht van toegang tot een etablissement waar een evenement plaatsvindt; een recht om een evenement bij te wonen; een recht om een ruimte met gecontroleerde toegang te betreden; een recht om een auto op een parkeerterrein te parkeren; een recht om een of meer gespecificeerde zitplaatsen te gebruiken gedurende een beperkte tijdsperiode; een recht om bijkomende rechten te verkrijgen; een recht om een artikel te ontvangen; en/of een recht om een gespecificeerde aankoop te doen.
  20. 20. Het systeem volgens conclusie 18 of 19, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om: als reactie op het ontvangen van de aanvraag, een identificator voor de tweede partij toe te voegen aan een wachtrij, op een positie in de wachtrij; en de waarschijnlijkheid te berekenen, ten minste op basis van de positie in de wachtrij.
  21. 21. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 18-20, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om van de clientinrichting een bevestiging te ontvangen dat de tweede partij voornemens is om het eerste recht uit te oefenen.
  22. 22. Het systeem volgens conclusie 21, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om, als reactie op het ontvangen van de bevestiging, een tweede recht toe te kennen aan de tweede partij, waarbij het tweede recht een of meer omvat van een recht van toegang tot een aanvullend etablissement, een recht om bijkomende rechten te verkrijgen, een recht om een artikel te ontvangen, een recht om een gespecificeerde aankoop te doen, en een troostrecht dat is verbonden aan de voorwaarde dat de aanvraag niet wordt ingewilligd.
  23. 23. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 18-22, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om: na het registreren van de referentie van de aanvraag te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven; de rechtendatabase bij te werken om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij; de eerste partij ervan op de hoogte te brengen, als reactie op het met succes bijwerken van de rechtendatabase, dat het eerste recht is ingetrokken; en de tweede partij ervan op de hoogte te brengen, als reactie op het met succes bijwerken van de rechtendatabase, dat het eerste recht is toegekend aan de tweede partij.
  24. 24. Het systeem volgens conclusie 23, waarbij het eerste recht aan de eerste partij wordt toegekend in de vorm van een ticket, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om het ticket ongeldig te maken.
  25. 25. Het systeem volgens conclusie 23 of 24, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven als reactie op het van de eerste partij ontvangen van een uitdrukkelijke indicatie dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven.
  26. 26. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 23-25, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven door: het naar de eerste partij sturen van een verzoek om bevestiging dat de eerste partij het eerste recht tegen een gespecificeerd tijdstip zal uitoefenen; en het bepalen dat de eerste partij na het verstrijken van het gespecificeerde tijdstip het eerste recht nog niet heeft uitgeoefend.
  27. 27. Het systeem volgens conclusie 26, waarbij het eerste recht een toegangsrecht tot een evenement met een evenementstarttijdstip omvat, en het gespecificeerde tijdstip op of na het starttijdstip van het evenement ligt.
  28. 28. Het systeem volgens conclusie 26 of 27, waarbij het eerste recht een toegangsrecht omvat tot een evenement met een tijdstip voor vroegste toegang en een daaropvolgend evenementstarttijdstip, en het gespecificeerde tijdstip tussen het tijdstip voor vroegste toegang en het starttijdstip van het evenement ligt.
  29. 29. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 23-28, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om: te bepalen dat de berekende waarschijnlijkheid boven een drempelwaarde ligt; te verzoeken, als reactie op het bepalen dat de berekende waarschijnlijkheid boven een drempelwaarde ligt, dat de tweede partij een machtiging verschaft voor het uitvoeren van een financiële transactie bij selectie om het eerste recht te ontvangen; en de financiële transactie uit te voeren vóór het bijwerken van de rechtendatabase om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij.
  30. 30. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 23-29, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om de eerste partij op de hoogte te brengen door een of meer van: het opbellen van een met de eerste partij geassocieerd telefoonnummer en het afspelen van een vooraf opgenomen boodschap; het sturen van een elektronisch bericht naar een met de eerste partij geassocieerd e-mailadres; het sturen van een tekstbericht naar een met de eerste partij geassocieerd telefoonnummer; en het sturen van een meldingsgebeurtenis naar een applicatie die wordt uitgevoerd op een door de eerste partij gecontroleerde clientinrichting.
  31. 31. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 23-30, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven als reactie op het van de eerste partij ontvangen van een overdrachtsverzoek om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan de tweede partij.
  32. 32. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 23-30, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om te bepalen dat de eerste partij het eerste recht heeft vrijgegeven als reactie op het van de eerste partij ontvangen van een overdrachtsverzoek om het eerste recht van de eerste partij opnieuw toe te kennen aan een gespecificeerde groep mensen, met inbegrip van de tweede partij.
  33. 33. Het systeem volgens om het even welke van de conclusies 23-32, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om de tweede partij op de hoogte te brengen door het verzenden van ticketinformatie naar de clientinrichting die wordt gecontroleerd door de tweede partij.
  34. 34. Het systeem volgens conclusie 33, waarbij het eerste recht een recht van toegang tot het etablissement omvat, waarbij in het voor een computer toegankelijke geheugen voorts instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om het presenteren van de ticketinformatie vanaf de clientinrichting te aanvaarden bij een toegangspunt voor het etablissement.
  35. 35. Een werkwijze, omvattende: het door een server ontvangen, vanaf een clientinrichting die door een eerste partij wordt gecontroleerd, van een eerste aanvraag die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het aan de eerste partij toekennen van een recht van toegang tot een evenement dat een optreden van een derde partij omvat, waarbij de aanvraag door de server wordt ontvangen tijdens een aanvraagtijdsperiode; het bepalen dat de eerste aanvraag niet kan worden ingewilligd tijdens de aanvraagtijdsperiode; het door de server berekenen van een waarschijnlijkheid dat de eerste aanvraag zal worden ingewilligd tijdens een tweede tijdsperiode, volgend op de aanvraagtijdsperiode; en het aan de clientinrichting verschaffen van een indicatie van de berekende waarschijnlijkheid, waarbij de indicatie een verbintenisverzoek omvat indien de berekende waarschijnlijkheid op of boven een drempelwaarde ligt, en waarbij de indicatie een troostbericht omvat indien de berekende waarschijnlijkheid onder de drempelwaarde ligt.
  36. 36. De werkwijze volgens conclusie 35, waarbij het evenement een eerste evenement is en het troostbericht een aanbod omvat om een toegangsrecht te kopen voor een tweede evenement dat een optreden van de derde partij omvat.
  37. 37. De werkwijze volgens conclusie 35 of 36, waarbij het verbintenisverzoek een tweede verzoek omvat tot het vooraf machtigen van een financiële transactie, verbonden aan de voorwaarde dat de eerste aanvraag wordt ingewilligd.
  38. 38. De werkwijze volgens conclusie 37, omvattende het door de server beantwoorden van een weigering van het verbintenisverzoek met het troostbericht.
  39. 39. Een systeem, omvattende: een computerprocessor die is geconfigureerd voor netwerkcommunicatie; een voor een computer toegankelijk geheugen waarin instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om: van een clientinrichting die door een eerste partij wordt gecontroleerd een eerste aanvraag te ontvangen die ten minste gedeeltelijk kan worden ingewilligd door het aan de eerste partij toekennen van een recht van toegang tot een evenement dat een optreden van een derde partij omvat, waarbij de aanvraag door de server wordt ontvangen tijdens een aanvraagtijdsperiode; te bepalen dat de eerste aanvraag niet kan worden ingewilligd tijdens de aanvraagtijdsperiode; een waarschijnlijkheid te berekenen dat de eerste aanvraag zal worden ingewilligd tijdens een tweede tijdsperiode, volgend op de aanvraagtijdsperiode; en aan de clientinrichting een indicatie te verschaffen van de berekende waarschijnlijkheid, waarbij de indicatie een verbintenisverzoek omvat indien de berekende waarschijnlijkheid op of boven een drempelwaarde ligt, en waarbij de indicatie een troostbericht omvat indien de berekende waarschijnlijkheid onder de drempelwaarde ligt.
  40. 40. Het systeem volgens conclusie 39, waarbij het verbintenisverzoek een tweede verzoek omvat tot het vooraf machtigen van een financiële transactie, verbonden aan de voorwaarde dat de eerste aanvraag wordt ingewilligd.
  41. 41. Een werkwijze, omvattende: het door een server ontvangen, van een eerste partij, van een verzoek om onder voorwaarden een aan de eerste partij toegekend recht vrij te geven, waarbij het verzoek een groep van twee of meer personen identificeert die in aanmerking komen voor het ontvangen van het recht, waarbij het verzoek is verbonden aan de voorwaarde van aanvaarding door een persoon in de groep; het door de server aan elke persoon in de groep versturen van een aanbod om het recht te verwerven; en als reactie op het van een tweede partij in de groep ontvangen van een aanvaarding van het aanbod, het bijwerken van een database waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, waarbij het bijwerken het recht van de eerste partij opnieuw toekent aan de tweede partij.
  42. 42. Een systeem, omvattende: een computerprocessor die is geconfigureerd voor netwerkcommunicatie; een database waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen; en een voor een computer toegankelijk geheugen waarin instructies zijn opgeslagen die, bij uitvoering door de computerprocessor, de computerprocessor ertoe brengen om: van een eerste partij een verzoek te ontvangen om onder voorwaarden een aan de eerste partij toegekend recht vrij te geven, waarbij het verzoek een groep van twee of meer personen identificeert die in aanmerking komen voor het ontvangen van het recht, waarbij het verzoek is verbonden aan de voorwaarde van aanvaarding door een persoon in de groep; aan elke persoon in de groep een aanbod te sturen om het recht te verwerven; en als reactie op het van een tweede partij in de groep ontvangen van een aanvaarding van het aanbod, een database bij te werken waarin informatie over de toekenning van rechten is opgeslagen, waarbij het bijwerken het recht van de eerste partij opnieuw toekent aan de tweede partij.
BE2014/5130A 2013-12-20 2014-12-19 Systemen en werkwijzen voor het opnieuw verdelen van tickets voor een evenement BE1022651B1 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US201361919544P 2013-12-20 2013-12-20
US61/919,544 2013-12-20

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1022651A1 true BE1022651A1 (nl) 2016-06-27
BE1022651B1 BE1022651B1 (nl) 2016-06-27

Family

ID=52811148

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2014/5130A BE1022651B1 (nl) 2013-12-20 2014-12-19 Systemen en werkwijzen voor het opnieuw verdelen van tickets voor een evenement

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20160321568A1 (nl)
BE (1) BE1022651B1 (nl)
WO (1) WO2015092552A2 (nl)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10304110B2 (en) * 2013-12-26 2019-05-28 Ebay Inc. Ticket listing triggered by URL links
JP2015127899A (ja) 2013-12-27 2015-07-09 株式会社ソニー・コンピュータエンタテインメント 情報処理装置および情報処理システム
JP2015127900A (ja) 2013-12-27 2015-07-09 株式会社ソニー・コンピュータエンタテインメント 情報処理装置、サーバシステムおよび情報処理システム
JP2015127898A (ja) 2013-12-27 2015-07-09 株式会社ソニー・コンピュータエンタテインメント 情報処理装置および情報処理システム
US10789554B2 (en) 2014-01-08 2020-09-29 Stubhub, Inc. Validity determination of an event ticket and automatic population of admission information
US9690968B2 (en) * 2015-05-17 2017-06-27 William A. Wadley Authenticated scannable code system
US20170344913A1 (en) * 2016-05-29 2017-11-30 Confirm Ticket Online Solutions Private Limited System and method for detecting effective travel option and tickets between a source and destination with different modes of transports
CN109416814A (zh) * 2016-06-22 2019-03-01 劳雷尔精机株式会社 窗口受理系统以及服务机器人
US20180018593A1 (en) * 2016-07-15 2018-01-18 International Business Machines Corporation Expedited identification verification and biometric monitoring
US20180053260A1 (en) * 2016-08-16 2018-02-22 Samuel Richard Barlow Digital method for facilitating the organisation ofan event or project
CN108206789A (zh) * 2016-12-20 2018-06-26 英业达科技有限公司 分段式处理请求的负载均衡系统及其方法
TWI735519B (zh) * 2017-01-24 2021-08-11 香港商阿里巴巴集團服務有限公司 分散式環境協調消費隊列方法和裝置
US20180357572A1 (en) * 2017-06-13 2018-12-13 Amazon Technologies, Inc. Contiguous Event Seating Across Temporal Ticketing Intervals
US10671945B2 (en) * 2017-10-17 2020-06-02 Amazon Technologies, Inc. Exchanging encumbrances across multiple ticket holders
CN110738507A (zh) * 2018-07-18 2020-01-31 北京京东金融科技控股有限公司 一种兑换码的领取方法和装置
US11223596B2 (en) * 2018-11-19 2022-01-11 Stubhub, Inc. Generation of composite messages using qualifying events and actions
WO2020145835A2 (en) * 2019-01-09 2020-07-16 Al Qebaisi Rooda Omran System and method of smart seating management

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20080109296A1 (en) * 2006-09-08 2008-05-08 Leach Andrew K Contingent rights exchange associated with a social network

Also Published As

Publication number Publication date
WO2015092552A2 (en) 2015-06-25
US20160321568A1 (en) 2016-11-03
WO2015092552A3 (en) 2015-10-22
BE1022651B1 (nl) 2016-06-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1022651B1 (nl) Systemen en werkwijzen voor het opnieuw verdelen van tickets voor een evenement
US20200167699A1 (en) Event management and coordination platform
US8676615B2 (en) Methods and systems for computer aided event and venue setup and modeling and interactive maps
US20190102709A1 (en) Systems and methods for coordinating venue systems and messaging control
JP6570642B2 (ja) オンライン商品予約システム
WO2022254952A1 (ja) チケットシステム、プログラム、および方法
US20140095229A1 (en) Method and system for network-enabled venue booking
CN105745673A (zh) 社交媒体产品预订
US20160005012A1 (en) Consolidated platform for selling tickets
US20140310030A1 (en) System and method for processing establishment reservation
JP2019057004A (ja) 認証システム、認証方法および情報処理装置
JP6893617B2 (ja) ポイントサービスを提供するための装置、プログラム、システム
US20200005414A1 (en) System and methods for providing a community-based child pick-up service
US10455290B2 (en) Method and system for distance based video advertisement reward system with instant dynamic price generation for digital media propagation
JP2012088841A (ja) クーポン付与装置
JP6923891B1 (ja) 予約管理サーバ及び予約管理方法
JP7466038B1 (ja) 情報処理装置及び情報処理方法
JP6723589B1 (ja) サービスシステム、それに用いるコンピュータプログラム、及び制御方法
US9940602B1 (en) Item purchase, redemption and delivery including user-defined parameters
US20240273421A1 (en) Event management and coordination platform
RU2699059C1 (ru) Способ для привлечения покупателей в офисы продаж товаров и услуг
JP6214021B1 (ja) 発行装置、発行方法及び発行プログラム
WO2024044222A1 (en) System and method for a digital ticketing platform
WO2016010896A1 (en) Threaded conversation content management