BE1020770A3 - Bloembak. - Google Patents

Bloembak. Download PDF

Info

Publication number
BE1020770A3
BE1020770A3 BE201200445A BE201200445A BE1020770A3 BE 1020770 A3 BE1020770 A3 BE 1020770A3 BE 201200445 A BE201200445 A BE 201200445A BE 201200445 A BE201200445 A BE 201200445A BE 1020770 A3 BE1020770 A3 BE 1020770A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
box
opening
flower
flower box
lid
Prior art date
Application number
BE201200445A
Other languages
English (en)
Inventor
Jiri Vermeulen
Stephan Roger Jozef Vercammen
Original Assignee
D & M Depot Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by D & M Depot Nv filed Critical D & M Depot Nv
Priority to BE201200445A priority Critical patent/BE1020770A3/nl
Priority to PCT/BE2013/000035 priority patent/WO2014000062A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1020770A3 publication Critical patent/BE1020770A3/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/02Receptacles, e.g. flower-pots or boxes; Glasses for cultivating flowers
    • A01G9/022Pots for vertical horticulture
    • A01G9/025Containers and elements for greening walls
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • Y02P60/20Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

Bloembak
De uitvinding heeft betrekking op een bloembak voor het bekomen van verticale groendekking. Zulke bloembakken worden gebruikt om een groene gevel te verkrijgen door middel van planten. Enkele plantensoorten zijn geschikt om muren, wanden, rekken of andere verticale structuren te bedekken, zijnde de klimplanten zoals klimop. De meeste planten echter zijn niet van nature geschikt om een verticaal vlak te bedekken. De bloembak volgens de uitvinding laat alsnog toe dergelijke planten te gebruiken voor verticale groendekking.
Verschillende oplossingen zijn bedacht om gevels, wanden of andere verticale structuren te bedekken met niet-klimplanten. De meeste van deze oplossingen vergen een rigide structuur die opgebouwd is vanaf de grond, tegen de te bedekken wand of muur, waarin de planten ingepland kunnen worden. Deze structuur is zwaar, duur, en wordt typisch per project op maat gemaakt.
In dergelijke structuren kunnen planten op verschillende wijze ingepland worden. Een eerste wijze is via schuim. Daarbij zijn verschillende schuimsoorten bedacht, waarin de planten horizontaal (90° gedraaid ten opzichte van de conventionele opwaartse richting van de plant) ingepland kunnen worden. Echter schuim blijkt geen ideale voedingsbodem te zijn voor planten.
Een andere oplossing is het plaatsen van conventionele bloembakken (boven elkaar) in de rigide structuur. Daarbij kunnen de bloembakken gekanteld worden om de hoogte van de bloembakrand, die zichtbaar is en daarmee de groendekking substantieel verminderd, optisch te verkleinen. Echter, ondanks dat deze randen optisch verkleind worden, zijn ze nog altijd een belangrijke factor in het aanzicht van zulke met groen bedekte wand.
Het is een doel van de uitvinding een bloembak te voorzien met een hoge groendekking, welke bak een klimaat biedt waarin planten goed kunnen getijen.
Hiertoe voorziet de uitvinding in een bloembak voor verticale groendekking, bevattende een bak met een bodem en opstaande wanden die een opening met een eerste oppervlak definiëren, waarbij de bak verticaal plaatsbaar is zodat de opening zich in een hoofdzakelijk verticaal vlak uitstrekt, waarbij de bloembak verder een deksel bevat voorzien om bevestigd te worden over genoemde opening, het deksel bevattende één of meerdere dekselopeningen die zich hoofdzakelijk evenwijdig aan de opening uitstrekken en die elk een tweede oppervlak hebben dat kleiner is dan het eerste oppervlak zodanig dat planten zich doorheen respectievelijke dekselopeningen kunnen uitstrekken.
Doordat de bak een deksel heeft met dekselopeningen, die verticaal geplaatst kunnen worden, en die kleiner zijn dan de bloembakopening, kunnen planten gepland worden doorheen de dekselopeningen in de bloembak, en verhindert het deksel dat substraat (zoals grond waarin de planten geplant worden) uit de bloembak kan vallen wanneer deze verticaal geplaatst is. De combinatie van een bak en een deksel met kleinere openingen laat ook een eenvoudige en goedkope productie en montage van groene wanden mogelijk.
Bij voorkeur bevat het deksel een rooster en een doek waarbij de dekselopeningen in het doek gevormd zijn en waarbij het rooster over het doek geplaatst is om het doek vast te houden. Een doek is flexibel en de openingen die hierin voorzien zijn kunnen stretchen en geven daarmee een bewegingsvrijheid aan de plant om te groeien. Een rooster verdeelt een oppervlak in cellen, waarbij de cellen uitgelijnd kunnen worden met de openingen die in het doek gevormd zijn, waarbij het rooster het doek op zijn plaats houdt. Verder biedt het rooster ruimte aan de planten om doorheen de dekselopeningen in doek en rooster uit te steken. Zo kan maximaal plaats gegeven worden aan de planten (het doek is flexibel) terwijl het substraat in de bak maximaal tegengehouden kan worden (door de combinatie rooster en doek).
Bij voorkeur zijn de bak en het rooster uit kunststof vervaardigd. Kunststof is waterbestendig, en wordt vaak gebruikt voor bloempotten. De typische opbouw van een bak en een deksel dat over de opening van de bak bevestigd kan worden, laat in het bijzonder een vervaardiging uit kunststof toe, omdat elk van deksel en bak geen inwendige holtes vertoont (wanneer deksel en bak gemonteerd zijn, worden inwendige holtes gevormd).
Bij voorkeur bevat het deksel ten minste twee dekselopeningen die in een patroon geordend zijn. Wanneer de dekselopeningen in een patroon geordend zijn, kunnen planten in ditzelfde patroon geplant worden in deVblóembak en kan een gebalanceerde groendekking verkregen worden.
Bij voorkeur is de bak voorzien om gevuld te worden met grond. Grond is algemeen bekend als substraat waarin planten goed kunnen getijen. Het planten van de planten in grond is daardoor voordelig, omdat de planten dan, weliswaar verticaal, kunnen groeien in hun natuurlijk voedingsbodem.
Bij voorkeur heeft de bak een hoogte, breedte en dikte, waarbij de hoogte en breedte kleiner is dan 100 cm, bij voorkeur kleiner is dan 60 cm, meer bij voorkeur ongeveer 40 cm is, en waarbij de dikte kleiner is dan 20 cm, bij voorkeur kleiner is dan 15 cm.
Relatief kleine bloembakken, bijvoorbeeld een bloembak van 40 x 40 x 15, zijn eenvoudig transporteerbaar, hebben een acceptabel gewicht, zelfs wanneer gevuld· met 9^-ond en planten, en kunnen gebruikt worden om een muur modulair op te bouwen, waarbij meerdere modules van bijvoorbeeld 40 x 40 x 15 naast en boven elkaar geplaatst worden om een groter oppervlak te bedekken. Het zal duidelijk zijn dat bloembakken met een breedte of hoogte kleiner dan 40cm, bijvoorbeeld 20x20 of 40x20 ook vervaardigd kunnen worden volgens de uitvinding. De uitvinding beperkt zich dan ook niet tot bloembakken met afmetingen van 40x40, maar geeft dit enkel als voorbeeld.
Bij voorkeur is de bak rechthoekig en heeft de bak ter plaatse van de bodem ten minste twee muurbevestigingselementen zodat de bloembak aan de muur opgehangen kan worden. Meer bij voorkeur is de·bak vierkant. De muurbevestigingselementen ter plaatse van de bodem van de bak vereenvoudigen de bevestiging, waardoor het mogelijk wordt voor hobbyisten en amateurs om een groene wand te maken via de bloembakken volgens de uitvinding. De bloembak van de uitvinding vereist geen op maat gemaakte rigide constructie om de planten te positioneren. Doordat de muurbevestigingselementen ter plaatse van de bodem van de bloembak geplaatst zijn, komt de bloembak automatisch in de verticale positie wanneer de bloembak via de muurbevestigingselementen aan een verticale structuur opgehangen wordt.
Bij voorkeur bevat het rooster opstaande en liggende verbindingselementen, waarbij de liggende verbindingselementen afwateren richting de bak. Wanneer de liggende verbindingselementen afwateren richting de bak, zal regen, of slagregen die tegen het rooster aanslaat, geleidt worden richting de bak zodat de planten van water voorzien worden. Hierdoor wordt een natuurlijk irrigatie-effect bekomen.
Bij voorkeur bevat de bak liggende schotten om gelijkmatige verdeling van de inhoud van de bak mogelijk te maken. Liggende schotten verhinderen het substraat waarin de planten gepland worden, de grond, om naar beneden te vallen in de bak. Door de tussenschotten wordt de grond gelijkmatig verdeeld over de bak. De tussenschotten bevatten poriën of openingen om water door te laten, welke openingen of poriën klein genoeg zijn om te verhinderen dat substraat langsheen het tussenschot passeert.
Bij voorkeur heeft de bak ter plaatse van een eerste van genoemde opstaande wanden een wateropvangzone die zich in de bak uitstrekt voor het opvangen van water dat uit de bak komt. De wateropvangzone verhindert dat overtollig water, water dat niet geabsorbeerd wordt door het substraat, direct uit de bak loopt en daarmee de verticale structuur of onderliggende elementen bevuild of benat. De wateropvangzone fungeert verder als water reservoir voor de planten.
Bij voorkeur heeft de bak, ter plaatse van een tweede van genoemde opstaande wanden ten opzichte van de eerste van de opstaande wanden, een waterreservoir dat zich in de bak uitstrekt over ten minste 55%, bij voorkeur ten minste 75%, meer bij voorkeur ten minste 90% van de wand en dat meerdere perforaties, verspreid over het waterreservoir en richting de bak bevat waarbij ten minste één opening in de bak voorzien is om het waterreservoir te vullen. Het waterreservoir, dat zich, wanneer de bloembak zich in de verticale positie bevindt, bovenaan de bak bevindt, laat toe de planten op een gecontroleerde wijze van water te voorzien. Dit waterreservoir vereenvoudigt het kunstmatig irrigeren van de planten in de bloembak volgens de uitvinding. Het waterreservoir, wanneer gevuld, laat water sijpelen over de volledige breedte van de bloembak, door de zwaartekracht, gelijkmatig verdeeld om zo de planten in de bloembak van water te voorzien.
Bij voorkeur is ten minste één opening voorzien ter plaatse van de bodem van de bak om het waterreservoir te vullen. De bodem van de bak is gepositioneerd aan de achterzijde van de groene wand, tegen de bedekte verticale structuur. Via deze opening kan een kunstmatig irrigatiesysteem het waterreservoir in de bak vullen om zo de planten in de bak van water te voorzien.
Bij voorkeur bevat genoemde ten minste één opening een opening die voorzien is ter plaatse van het deksel. De opening ter plaatse van het deksel laat een persoon die voor de wand staat toe om de planten in de bak van water te voorzien. Namelijk het deksel is georiënteerd richting de voorzijde van de groene wand, en is daarmee bereikbaar voor personen. Via de opening aan het deksel, kan de bloembak manueel van water voorzien worden.
Bij voorkeur heeft de wateropvangzone een overloop die uitkomt ter plaatse van de ten minste één opening van de onderliggende bloembak. Wanneer bloembakken modulair geplaatst worden om een groter oppervlak te bedekken, waarbij een bloembak boven een verdere bloembak geplaatst wordt, zorgt de directe of indirecte verbinding tussen de wateropvangzone van de bovenliggende bloembak en de opening voor het vullen van het waterreservoir van de onderliggende bloembak ervoor dat de irrigatie kan doorlopen van de bovenliggende bloembakken naar de onderliggende bloembakken. Zo wordt voorkomen dat te veel aan water in een bovenliggende bloembak verspild wordt door langsheen de bloembak naar beneden te storten, maar kan dit overschot aan water aangewend worden om een onderliggende bloembak te irrigeren.
De uitvinding zal nu nader worden beschreven aan de hand van een in de tekening weergegeven uitvoeringsvoorbeeld.
In de tekening laat: figuur 1 een bak zien volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding; figuur 2 een deksel zien volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding; figuur 3 een opbouw zien van een bloembak volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding; en figuur 4 een modulair geheel zien vervaardigd met bloembakken volgens de uitvinding.
In de tekening is aan eenzelfde of analoog element eenzelfde verwijzingscijfer toegekend.
Gedetailleerde beschrijving
In de verdere beschrijving zullen de termen boven en onder geïnterpreteerd worden ten opzichte van de verticaal geplaatste bloembak, dit is de bloembak zoals die tegen een wand gehangen wordt. De termen voor en achter zullen geïnterpreteerd worden vanuit het standpunt voor de met groen bedekte wand, waardoor 'voor' de groene zijde is en 'achter' de wandzijde van de bloembak is.
De verticale bloembak volgens de uitvinding is opgebouwd uit twee hoofdelementen, zijnde de bak die weergegeven is in figuur 1 en het deksel dat (gedeeltelijk) weergegeven is in figuur 2. Bij voorkeur bevat het deksel twee elementen, zoals aangeduid is in figuur 4 met referentienummer 4, zijnde een doek 3 en een rooster 2. Het rooster is meer in detail weergegeven in figuur 3. Het deksel is voorzien om op de bak te monteren zodanig dat de opening van de bak omsloten wordt door het deksel. In de figuren is een deksel weergegeven waarbij de zijwanden van het deksel de zijwanden van de bak volledig omsluiten, het zal echter duidelijk zijn dat dit niet essentieel is voor de uitvinding.
De bak vertoont een opening 5 die zich uitstrekt over een eerste oppervlak. Het deksel vertoont één of meerdere dekselopeningen 6. Elk van de dekselopeningen 6 strekt zich uit over een tweede oppervlak. Het tweede oppervlak, gevormd door de dekselopeningen 6, is kleiner dan de eerste opening 5. Daardoor kunnen planten met hun wortels in de bak grijpen, en daar voldoende plaats hebben, doordat de eerste opening 5 groot genoeg is. De planten kunnen zich uitstrekken doorheen de tweede opening 6, typisch ter plaatse van hun stam, waarvoor een opening met een kleiner oppervlak voldoende is. Doordat de dekselopening 6 klein is, wordt verhinderd dat substraat, dat in de bak aanwezig is en waar de planten ingeplant zijn, uit de bak valt.
Figuur 1 toont een bak, dat gevormd is door een bodem 7 die zich, wanneer de bloembak verticaal geplaatst is, opwaarts uitstrekt. De bodem 7 bevat opstaande randen 8. Deze opstaande randen 8 definiëren de opening 5 van de bak. De bodem 7 van de bak vormt, wanneer de bak in de verticale positie geplaatst is, de achterzijde van de bloembak. Wanneer in de beschrijving het woord bodem gebruikt wordt, wordt niet naar het geografisch laagste punt verwezen, maar wordt consequent deze achterzijde van de bloembak bedoeld die hier als bodem 7 gedefinieerd is.
Figuur 2 toont een rooster 2 volgens de uitvinding bevattende randen 9 voor het bevestigen van het rooster op de bak 1. Deze randen vormen een frame waarbinnen een rooster gevormd wordt, welk rooster cellen vertoont. Daarbij vormt elke cel een dekselopening 6. Bij voorkeur worden de cellen gevormd door liggende en opstaande verbindingselementen. De liggende verbindingselementen 11 zijn bij voorkeur plaatvormig uitgevoerd, waarbij de plaat een lengte heeft die hoofdzakelijk overeenstemt met de breedte van het deksel, en de plaat een breedte heeft die groter is dan 0,5 cm, bij voorkeur groter dan 1 cm, meer bij voorkeur groter dan 1,5 cm. De plaat strekt zich uit over de breedte van het rooster en is afwaterend gepositioneerd richting de bak. Daarmee is de voorzijde van de plaat hoger gelegen dan de achterzijde van de plaat.
rooster bevat verder opwaartse verbindingselementen 10. Deze verbindingselementen 10 strekken zich van de onderzijde van het rooster uit tot aan de bovenzijde van het rooster. De opwaartse verbindingselementen kunnen, zoals getoond in figuur 2, verbonden worden met de liggende verbindingselementen om zo via de liggende verbindingselementen zich uit te strekken van de bovenzijde naar de onderzijde van het rooster.
Het rooster is bij voorkeur uitgevoerd uit een niet-flexibel materiaal, zodat het rooster rigide is en daarmee een zekere sterkte heeft. Hierdoor kan het rooster verhinderen dat het doek 3, door de druk van het substraat dat in de bak zit, van de bak weggedrukt wordt. Het rooster houdt het doek op zijn plaats. Het rooster is bij voorkeur vervaardigd uit een gerecycleerde kunststof. Ook de bak is bij voorkeur vervaardigd uit een gerecycleerde kunststof. Andere materialen kunnen eveneens aangewend worden voor het vervaardigen van de bak en/of het rooster, zoals keramiek.
De bak 1 bevat bij voorkeur tussenschotten 12 die zich horizontaal uitstrekken in de bak. De tussenschotten verhinderen dat het substraat naar beneden valt wanneer de bak verticaal geplaatst is. De tussenschotten laten toe een evenredige verdeling van substraat in de bak te bekomen.
Bij voorkeur is de bak volledig gevuld met substraat om de planten in te planten. Dit substraat is bij voorkeur grond, of een combinatie van grond en mest, of gelijkaardige materialen.
De bak bevat aan de bovenzijde een waterreservoir 13. Dit waterreservoir strekt zich uit langs één van de opstaande wanden van de bak. In figuur 1 wordt een bak getoond waarbij het waterreservoir zich bovenaan uitstrekt over de volledige opstaande wand. Daarbij heeft het waterreservoir perforaties 14 richting de bak, welke perforaties verdeeld zijn over de breedte van het waterreservoir. Bij voorkeur zijn de perforaties gelijkmatig verdeeld over de volledige breedte van het waterreservoir. De perforaties laten toe dat water in het waterreservoir, door de zwaartekracht naar beneden doorsijpelt en daardoor in de bak terechtkomt. Daar kan het water het substraat, waar de planten in geplant zijn, doortrekken. De perforaties kunnen gevormd zijn als ronde of langwerpige openingen, als gaten of als gleuven.
Het waterreservoir is voorzien om gevuld te worden via een opening. Deze opening kan geplaatst worden aan de achterzijde van de bloembak, zijnde ter plaatse van de bodem van de bloembak. Zulke opening is weergegeven in figuur 1 met referentienummer 15. Zulke opening laat toe om een actief irrigatiesysteem te voorzien aan de achterzijde van de groene wand, waarbij leidingen aangesloten worden aan de achteropening 15 van de bloembak. Doordat het irrigatiesysteem aan de achterzijde van de groene wand gemonteerd kan worden, is het aan het zicht onttrokken.
Het waterreservoir bevat bij voorkeur een verdere opening 16 om het waterreservoir te vullen. De verdere opening is aan de voorzijde van de bloembak geplaatst, zijnde aan het deksel van de bloembak. Deze verdere opening laat toe aan een persoon om de bloembak manueel van water te voorzien door water in de verdere opening te gieten en daarmee het waterreservoir in de bloembak te vullen. Deze tweede opening is bij voorkeur gevormd als een kanaal dat zich uitstrekt tussen het deksel en het waterreservoir, waarbij het kanaal een lipje heeft dat uitsteekt aan de voorzijde van het deksel. Het lipje vormt een trechter voor het gieten van water in het kanaal dat het waterreservoir met het deksel verbindt.
De bloembak volgens de uitvinding bevat bij voorkeur aan de onderzijde een wateropvangzone 17. Deze wateropvangzone is bij voorkeur gevormd als een opvangbak waar water in kan opgevangen worden wanneer de bloembak zich in de verticale positie bevindt. Hiertoe heeft de wateropvangzone een voorste wand 18 die, samen met de opstaande wanden 8 van de bak en de bodem 7 van de bak een opvangbak definiëren waarin water kan blijven staan. De wateropvangzone bevat bij voorkeur overloop 19 die bij voorkeur symmetrisch gepositioneerd is met de verdere opening 16 voor het vullen van het waterreservoir. Daarbij is de overloop 19 aan de onderzijde geplaatst, en de verdere opening 16 aan de bovenzijde van de bloembak geplaatst. Bij voorkeur wordt de uitloop 19 en de verdere opening 16 op één ver^-'-ca^-e lijn geplaatst, om het waterreservoir te vullen met water dat overloopt uit een hogere bloembak. Dit heeft als gevolg dat wanneer een wand modulair opgebouwd wordt met verschillende bloembakken volgens de uitvinding, zoals getoond in figuur 4, de uitstroom 19 van een hoger gelegen bloembak uitmondt in de opening 16 van een onderliggende bloembak zodat water dat uit de wateropvangzone van een hoger gelegen bloembak uitstroomt via uitstroom 19 in het waterreservoir terechtkomt van een lager gelegen bloembak via de verdere opening 16. Hierdoor kan een efficiënte irrigatie van de verschillende bloembakken in een modulaire opbouw bekomen worden.
Figuur 4 toont een verticale structuur zoals een wand of een muur met daartegen een groene wand opgebouwd uit zes bloembakken volgens de uitvinding. De zes bloembakken volgens de uitvinding zijn aangrenzend geplaatst om een 9-*-Oter oppervlak te bedekken. Daarbij toont de bloembak linksboven hoe openingen 6 gemaakt zijn in het deksel. Meer bepaald zijn de dekselopeningen 6 openingen in het doek, welk doek op zijn plaats gehouden wordt door een rooster zoals weergegeven in figuur 2. De dekselopeningen doorheen het doek kunnen gevormd worden als kruisvormige insnijdingen doorheen het doek, zoals weergegeven in figuur 4. Doorheen deze dekselopeningen kunnen plankjes met hun kluit in de bloembak 1 geplant worden. De stam of centrale stengel van de plant strekt zich uit doorheen de dekselopeningen 6, zodat stengels, bladeren en/of bloemen van de plant 20 aan de buitenzijde van de bloembak zichtbaar zijn, zoals weergegeven in figuur 4. Daarbij zijn de dekselopeningen 6 zo gevormd dat de plant 20 zich doorheen de dekselopeningen kan uitstrekken, maar het substraat in de bak 1 verhinderd wordt van uit de bak te vallen doorheen de dekselopeningen 6.
Figuur 1 toont hoe een bloembak volgens de uitvinding een insprong 21 kan hebben die gevormd is aan de achterzijde van de bloembak. Deze insprong 21 laat toe om een irrigatiesysteem te plaatsen achter de bloembakken, zodat de bloembakken van water kunnen voorzien worden. De insprongen 21 laten toe om flexibele leidingen aan de achterzijde van de bloembakken te positioneren en te geleiden, welke flexibele leidingen aangesloten kunnen worden aan de opening 15 om het waterreservoir te vullen.
De bloembak volgens de uitvinding bevat bij voorkeur een muurbevestigingssysteem 22 aan de bodem van de bak 1, dit wil zeggen aan de achterzijde van de bak, bij voorkeur bovenaan. Dit muurbevestigingssysteem laat toe om de bloembak op een eenvoudige manier op te hangen aan een verticale structuur.
Voorbeelden van planten die geschikt zijn om te planten in de bloembak voor een verticale groendekking zijn onder andere: sedum acre, sedum album, sedum floriferum, sedum hispanicum, sedum reflexum, sedum rupestre, sedum sexangulare en sedum spurium.
Bij voorkeur is het doek vervaardigd uit een worteldoek. Een worteldoek is een doek dat zodanig gevormd is dat wortels van planten niet doorheen het doek kunnen groeien. Een ander voorbeeld van een doek dat geschikt is voor een gebruik in de uitvinding is geotex.
Het voordeel van de bloembakken volgens de uitvinding is dat ze, door een beperkte grootte en door hun vorm (de bloembak volgens de uitvinding is bij voorkeur rechthoekig), is dat een groene wand op een modulaire wijze kan opgebouwd worden. Hierbij kan de ondergrens en bovengrens nagenoeg vrij bepaald worden omdat de bloembakken niet op een speciaal daarvoor ontworpen rigide structuur moeten staan. Ook is irrigatie van de bloembakken volgens de uitvinding eenvoudig. De eenvoudige montage van de bloembakken volgens de uitvinding laat toe om de bloembakken te monteren door hobbyisten of amateurs.
Het zal duidelijk zijn dat voorgaande beschrijving voorkeursuitvoeringsvormen en voorbeelden beschrijft van de bloembak volgens de uitvinding. De beschermingsomvang wordt echter gedefinieerd door de conclusies. De voorbeelden hierboven beschreven en genoemd zijn geenszins beperkend voor de uitvinding.

Claims (14)

1. Bloembak voor verticale groendekking, bevattende een bak met een bodem en opstaande wanden die een opening met een eerste oppervlak definiëren, waarbij de bak verticaal plaatsbaar is zodat de opening zich in een hoofdzakelijk verticaal vlak uitstrekt, waarbij de bloembak verder een deksel bevat voorzien om bevestigd te worden over genoemde opening, het deksel bevattende één of meerdere dekselopeningen die zich hoofdzakelijk evenwijdig aan de opening uitstrekken en die elk een tweede oppervlak hebben dat kleiner is dan het eerste oppervlak zodanig dat planten zich doorheen respectievelijke dekselopeningen kunnen uitstrekken.
2. Bloembak volgens conclusie 1, waarbij het deksel een rooster en een doek bevat, waarbij genoemde dekselopeningen in het doek gevormd zijn en waarbij het rooster over het doek geplaatst is om het doek vast te houden.
3. Bloembak volgens conclusie 2, waarbij de bak en het rooster uit kunststof vervaardigd zijn.
4. Bloembak volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij het deksel ten minste twee dekselopeningen bevat die in een patroon geordend zijn.
5. Bloembak volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de bak voorzien is om gevuld te worden met grond.
6. Bloembak volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de bak een hoogte, breedte en dikte heeft, waarbij de hoogte en breedte kleiner is dan 100cm, bij voorkeur kleiner is dan 60 cm, en waarbij de dikte kleiner is dan 20cm, bij voorkeur kleiner is dan 15cm.
7. Bloembak volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de bak rechthoekig is en ter plaatse van de bodem ten minste twee muurbevestigingselementen heeft zodat de bloembak aan een muur opgehangen kan worden.
8. Bloembak volgens één van de conclusies 2-7, waarbij het rooster opstaande en liggende verbindingselementen bevat, waarbij de liggende verbindingselementen afwateren richting de bak.
9. Bloembak volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de bak liggende schotten bevat om gelijkmatige verdeling van inhoud in de bak mogelijk te maken.
10. Bloembak volgens één van de voorgaande conclusies, waarbij de bak, ter plaatse van een eerste van genoemde opstaande wanden een wateropvangzone heeft die zich in de bak uitstrekt voor het opvangen van water dat uit de bak komt.
11. Bloembak volgens conclusie 10, waarbij de bak, ter plaatse van een tweede van genoemde opstaande wanden tegenover genoemde eerste van de opstaande wanden, een waterreservoir bevat dat zich in de bak uitstrekt over ten minste 55%, bij voorkeur ten minste 75%, meer bij voorkeur ten minste 90% van de wand en dat meerdere perforaties bevat, verspreid over het waterreservoir en richting de bak, waarbij ten minste één opening in de bak voorzien is om het waterreservoir te vullen.
12. Bloembak volgens conclusie 10, waarbij genoemde ten minste één opening een opening bevat die voorzien is ter plaatse van de bodem van de bak.
13. Bloembak volgens conclusie 10 of 11, waarbij genoemde ten minste één opening een opening bevat die voorzien is ter plaatse van het deksel.
14. Bloembak volgens conclusie 10 en 11-13, waarbij de wateropvangzone een overloop heeft die uitkomt ter plaatse van de ten minste één opening van een onderliggende bloembak.
BE201200445A 2012-06-29 2012-06-29 Bloembak. BE1020770A3 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE201200445A BE1020770A3 (nl) 2012-06-29 2012-06-29 Bloembak.
PCT/BE2013/000035 WO2014000062A1 (en) 2012-06-29 2013-06-28 Flower box

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE201200445 2012-06-29
BE201200445A BE1020770A3 (nl) 2012-06-29 2012-06-29 Bloembak.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1020770A3 true BE1020770A3 (nl) 2014-04-01

Family

ID=46798910

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE201200445A BE1020770A3 (nl) 2012-06-29 2012-06-29 Bloembak.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1020770A3 (nl)
WO (1) WO2014000062A1 (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106718239A (zh) * 2016-12-29 2017-05-31 茂名市茂南区生产力促进中心 墙壁隔热植物架
CN108064606B (zh) * 2018-02-15 2020-10-09 黄晓峰 一种挂墙花盆
CN109691327A (zh) * 2019-01-01 2019-04-30 南京万荣立体绿化工程有限公司 装配式垂直绿化柔体模块、系统及施工方法
IL271841A (en) * 2020-01-05 2021-07-29 Vertical Field Ltd A modular platform for plant crops

Citations (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3715777A1 (de) * 1987-05-12 1988-11-24 Mielke Horst Guenter Pflanzelement zur begruenung von aufrechten waenden
JP2004337054A (ja) * 2003-05-15 2004-12-02 Nippon Chiko Co Ltd 壁面緑化ユニット
DE202006004066U1 (de) * 2005-08-08 2006-09-07 Engelns, Christiane Wachstumsplattform für Grün, mit Abdeckungen
US20070199241A1 (en) * 2004-06-30 2007-08-30 Canevaflor Structure For Planted Wall
GB2458904A (en) * 2008-04-01 2009-10-07 Ian Wolfenden Plant Support Structure
AT507205A4 (de) * 2009-01-28 2010-03-15 Wolfgang Ing Haas Abdeckung für eine wand
US7788848B1 (en) * 2009-10-20 2010-09-07 Victory Greenwall Systems, Inc. Green wall planting module, support structure and irrigation control system
WO2010142000A1 (en) * 2009-06-11 2010-12-16 Junglefy Pty Ltd Vegetation support system
WO2011095570A1 (fr) * 2010-02-03 2011-08-11 Michel Seminckx Panneau pour mur végétal
EP2397028A1 (de) * 2010-06-17 2011-12-21 Markus Glanz Bepflanzbares Fassadensystem

Patent Citations (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3715777A1 (de) * 1987-05-12 1988-11-24 Mielke Horst Guenter Pflanzelement zur begruenung von aufrechten waenden
JP2004337054A (ja) * 2003-05-15 2004-12-02 Nippon Chiko Co Ltd 壁面緑化ユニット
US20070199241A1 (en) * 2004-06-30 2007-08-30 Canevaflor Structure For Planted Wall
DE202006004066U1 (de) * 2005-08-08 2006-09-07 Engelns, Christiane Wachstumsplattform für Grün, mit Abdeckungen
GB2458904A (en) * 2008-04-01 2009-10-07 Ian Wolfenden Plant Support Structure
AT507205A4 (de) * 2009-01-28 2010-03-15 Wolfgang Ing Haas Abdeckung für eine wand
WO2010142000A1 (en) * 2009-06-11 2010-12-16 Junglefy Pty Ltd Vegetation support system
US7788848B1 (en) * 2009-10-20 2010-09-07 Victory Greenwall Systems, Inc. Green wall planting module, support structure and irrigation control system
WO2011095570A1 (fr) * 2010-02-03 2011-08-11 Michel Seminckx Panneau pour mur végétal
EP2397028A1 (de) * 2010-06-17 2011-12-21 Markus Glanz Bepflanzbares Fassadensystem

Also Published As

Publication number Publication date
WO2014000062A1 (en) 2014-01-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8984808B2 (en) Vertical planter tray system
RU2615472C2 (ru) Сборный контейнер для растений
CN105899069B (zh) 多重盆栽植物自灌溉系统
KR101400438B1 (ko) 식물 수납 장치
US10383287B2 (en) Vertical planter for growing plants
KR101232644B1 (ko) 수경 재배용 베드
TWM439978U (en) Green wall
BE1020770A3 (nl) Bloembak.
KR102039379B1 (ko) 식재가 용이한 저수조 멀티 화분
EP2885963B1 (en) Vertical garden
KR20190137201A (ko) 입형정원 시스템
KR101510463B1 (ko) 다층 화분
US20110232185A1 (en) Collapsible rack and row planters
NL1022898C2 (nl) Verbeterde plantentray.
KR20150064509A (ko) 식물재배용기 및 이를 포함하는 식물재배기
KR200370417Y1 (ko) 가정용 식물 재배화분
DK2529616T3 (en) Flowerpot Interior
CN209546533U (zh) 一种立体组合式无土栽培设备
JP4313616B2 (ja) 養液栽培装置
KR200293185Y1 (ko) 저면관수법을 이용한 간이 식물관리기
RU219567U1 (ru) Устройство для выращивания растений
WO2018149759A1 (en) Vertical greening module, vertical greening system and method for manufacturing a vertical greening module
CN210641580U (zh) 一种市政景观的园林赏观养殖架
CN212993293U (zh) 一种育苗装置
KR200421127Y1 (ko) 물받이가 내장된 화분

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20210630